120178728 Teme de Portofoliu Platforma Icos

13
TEMA DE PORTOFOLIU NR. 1 MODUL 1 Analizaţi citatul lui L. D’Hainaut: „Se acordă mai multă importanţă omului care merge decât drumului pe care îl urmează. Astăzi disciplinele sunt invadate de un gigantism care le înăbuşă, le abate de la rolul lor simplificator şi le închide în impasul hiperspecializării. Inconvenientele tot mai evidente ale compartimentării, necesitatea din ce în ce mai manifestă a unor perspective globale şi contestarea unui devotament faţă de obiect care face ca omul să fie uitat, au dus treptat la conceperea şi la promovarea a ceea ce s-a numit interdisciplinaritate.” Formulaţi argumente care să susţină necesitatea abordării interdisciplinare. Postaţi şi discutaţi argumentele pe Forumul portalului ICOS. RASPUNS: Argumente care sustin necesitatea abordarii interdisciplinare sunt: - accentul pus pe formarea de competente, atitudini transversale si transferabile la elevi; - ajutorul dat elevului în formarea unei imagini unitare a realităţii, dezvoltându-i o gândire integratoare; - interconexiune in examinarea unei teme, unei probleme, dar mai ales in dezvoltarea de competente integrate/ transversale; - o percepere unitara si coerenta a fenomenului studiat; - transferarea competentelor efectiv in contexte de viata cotidiana ( in afara clasei);

description

teme platforma ICOS clasa pregatitoare

Transcript of 120178728 Teme de Portofoliu Platforma Icos

Page 1: 120178728 Teme de Portofoliu Platforma Icos

TEMA DE PORTOFOLIU NR. 1 MODUL 1

Analizaţi citatul lui L. D’Hainaut:

„Se acordă mai multă importanţă omului care merge decât drumului pe care îl urmează. Astăzi disciplinele sunt invadate de un gigantism care le înăbuşă, le abate de la rolul lor simplificator şi le închide în impasul hiperspecializării. Inconvenientele tot mai evidente ale compartimentării, necesitatea din ce în ce mai manifestă a unor perspective globale şi contestarea unui devotament faţă de obiect care face ca omul să fie uitat, au dus treptat la conceperea şi la promovarea a ceea ce s-a numit interdisciplinaritate.”

Formulaţi argumente care să susţină necesitatea abordării interdisciplinare. Postaţi şi discutaţi argumentele pe Forumul portalului ICOS.

RASPUNS:

Argumente care sustin necesitatea abordarii interdisciplinare sunt:

- accentul pus pe formarea de competente, atitudini transversale si transferabile la elevi;

- ajutorul dat elevului în formarea unei imagini unitare a realităţii, dezvoltându-i o gândire integratoare;

- interconexiune in examinarea unei teme, unei probleme, dar mai ales in dezvoltarea de competente integrate/ transversale;

- o percepere unitara si coerenta a fenomenului studiat;

- transferarea competentelor efectiv in contexte de viata cotidiana ( in afara clasei);

- accentul cade pe cel care invata, nu pe disciplina, punand pe prim plan tipurile de achizitii integrate/ interdisciplinare pe care acesta le va dobandi prin invatare.

Page 2: 120178728 Teme de Portofoliu Platforma Icos

TEMA DE PORTOFOLIU NR. 2 MODUL 1

Comentaţi, pe Forumul portalului ICOS, afirmaţia lui Betty Jean Eklund Shoemaker: „Educaţia trebuie organizată astfel încât să traverseze barierele obiectelor de studiu, aducând împreună diferitele aspecte ale curriculumului în asociaţii semnificative care să se centreze pe ariile mai largi de studiu. Predarea şi învăţarea sunt văzute dintr-o perspectivă holistică, reflectând lumea reală, care este interactivă.”

Fata de educatia traditionala, educatia integrata reflecta independenta lumii reale si antreneaza corpul, gandurile, sentimentele, mintea si intuitia celui care invata in experiente de invatare care unifica cunoasterea/ cunostintele si asigura o intelegere mai profunda decat acea care poate fi obtinuta examinand fiecare parte separat.

De asemenea, educatia integrata isi bazeaza practicile ei pe caracteristicile celui care invata si pe natura independenta a realitatii. In loc sa se puna accent doar pe cartile de specialitate si nimic mai mult, precum are la baza educatia traditionala, educatia integrata afunda elevii intr-o ambianta bogata care reflecta complexitatea vietii cotidiene. Aceasta asigura un context holistic pentru invatarea care conduce spre o mai mare abilitate de a alcatui si aminti conexiuni si de a rezolva probleme.

TEMA DE PORTOFOLIU NR. 3 MODUL 1

Identificaţi avantajele fiecărei abordări de integrare curriculară şi dezbateţi-le pe Forumul

portalului ICOS.

Intradisciplinaritatea:

- cresterea coerentei interne a disciplinei de studiu;

- cresterea relevantei predarii prin imbogateirea activitatilor de invatare si prin stimularea realizarii de lagaturi intre continuturi;

- centrată pe obiectele de studiu independente;

- cresterea eficientei invatarii;

- schimbarea perceptiei celui care invata despre disciplina respectiva.

Page 3: 120178728 Teme de Portofoliu Platforma Icos

Interdisciplinaritatea:

- incurajeaza invatarea prin cooperare, invatarea pe baza de proiecte;

- permite colaborarea directa si lucrul in echipa;

- permite o măsură de apărare a caracterului integral şi global al intelectului;

- reflectă caracterul dinamic al realităţii;

- favorizează transferurile de la cunoaştere la acţiune conducând la asumarea unui stil de viaţă eficient.

Transdisciplinaritatea:

- explicarea informaţiilor cu ajutorul exemplelor,faptelor, imaginilor, desenelor, aplicaţiilor;

- selectarea conţinuturilor teoretice şi practice fundamentale;

- aducerea cunoştinţelor teoretice şi practice la nivelul exigenţelor ştiinţifice ale prezentului;

- adaptarea cunoştinţelor teoretice şi practice unor noi domenii de cercetare;

- schimbarea structurii conţinuturilor prin sistematizare, sinteză şi integrarea lor în sisteme noi de cunoştinte;

- respectarea principiului accesibilităţii şi cel al legării teoriei cu practica.

Multidisciplinaritatea:

- vizeaza juxtapunerea unor elemente ale diverselor discipline pentru a pune în lumina aspecte comune;

- incurajeaza realizarea de planificari corelate, care presupun corelarea predarii continuturilor la diverse discipline;

- permite elevilor sa realizeze legaturi intre continuturile diverselor discipline;

- contribuie la o mai buna intelegere a unor teme care nu pot fi lamurite integral in cadrul unei discipline.

Page 4: 120178728 Teme de Portofoliu Platforma Icos

Pluridisciplinaritatea:

- este o integrare mai accentuata bazata pe comunicarea simetrica între diferitele paradigne explicative;

- studierea unui obiect dintr-una si acceasi disciplina, prin intermediul mai multor discipline deodata.

TEMA DE PORTOFOLIU NR. 6 MODUL 1

Construiţi situaţii educaţionale în care rolurile cadrului didactic alternează în scopul sprijinirii dezvoltării şi învăţării copilului. Dezbateţi prin intermediul Forumului ICOS.

Relatia cadru didactic-elev constituie cea mai importanta categorie de relatii educationale, deoarece, intr-o anumita masura, le influenteaza si le conditioneaza pe celelalte: sunt in special relatii de munca, sunt de asemenea relatii "asimetrice" si reproduce la scara mica relatia sociala dintre generatii. De asemenea, este influentata nu numai de stilul de munca al cadrului didactic, ci si de trasaturile de personalitate ale acestuia, care isi vor dobandi valoarea de "modele" oferite partenerilor de educatie.

Rolurile cadrului didactic sunt acelea de : stimulator, facilitator, mediator si partener. Profesorul nu mai este doar persoana care propune continuturi, da lectii, formuleaza sarcini, ci stimuleaza si intretine activismul investigator al elevului, creeaza conditiile necesare. Mai mult, se orienteaza catre specificul intereselor si capacitatilor elevului, este atent la realizarile si creatiile acestuia.

Cu toate acestea, uneori, apar si situatii conflictuale. Situatie conflictuala pate aparea din raporturile sale cu parintii si cu institutia scolii. Un conflict de rol apare si intre transmiterea cunostintelor de specialitate si calitatea de educator a cadrului didactic. La unii predomina preocuparea pt transmiterea de cunostinte, altii sunt preocupati mai ales de formarea personalitatii copiilor.

Eficienta indeplinirii rolurilor in scopul sprijinirii dezvoltarii si invatarii copilului si nu numai, va depinde de relatia constientizata si respectata intre asteptarea celorlalti si perceptia proprie a cadrului didactic.

TEMA DE PORTOFOLIU NR. 7 MODUL 1

Page 5: 120178728 Teme de Portofoliu Platforma Icos

Argumentaţi importanţa formulării obiectivelor educaţionale în termeni de competenţe generale şi specifice în relaţie cu specificul dezvoltării intelectului la şcolarul mic şi conţinutul programelor şcolare. Dezbateţi prin intermediul Forumului ICOS.

Varsta scolara mica prezinta caracteristici importante si progrese in dezvoltare pentru ca procesul invatarii se constientizeaza ( invatarea devine tipul dominant de activitate).

Apar noi cerinte carora copilul trebuie sa le faca fata, ceea ce determina aparitia unor noi raspunsuri comportamentale. Activitatea scolara solicita intens activitatea intelectuala fapt ce favorizeaza dezvoltarea unor strategii de invatare.

Scoala creeaza statutul social al copilului. Tocmai de aceea intre obiectivele educationale si competentele educationale se stabileste in mod obligatoriu o relatie de interdependenta. Obiectivele educationale se contureaza in raport cu componentele modelului de personalitate formulat prin idealul educational (care este finalitatea de maxima generalitate a educatiei). Conceptiile generale despre educatie se vor contura si mai mult in momentul in care se pune problema selectarii continuturilor cu ajutorul carora se considera ca pot fi realizate obiectivele educationale. Selectarea anumitor continuturi ca domenii generale ale cunoasterii umane si ierarhizarea lor in functie de o anume viziune asupra prioritatilor sunt corelate si cu formularea si ierarhizarea in aceeasi maniera a competentelor considerate ca necesar sa se dezvolte la elev de-a lungul existentei sale scolare. Competenta in sens larg o definim ca fiind abilitate , capacitatea de a utiliza cunostinte insusite si structurate in config functionale, in diferite situatii pe care viata scolara, viata sociala si cea profesionala le ridica. De asemenea competentele permit transferul a ceea ce stii in rezolvarea situatiilor problema.

La acest inceput de mileniu devine esentiala capacitatea de transformare, de autodevenire permanenta, de racordare la cerinte din ce in ce mai dinamice.

Page 6: 120178728 Teme de Portofoliu Platforma Icos

TEMA DE PORTOFOLIU NR. 10 MODUL 1

Reprezentaţi printr-un simbol ideea de competenţă didactică. Postaţi simbolul în secţiunea Resurse şi dezbateţi prin intermediul Forumului de pe portalul ICOS.

Triquetra este simbolul pe care il aleg personal pentru a reprezenta competenta didactica.

Este un termen latin care inseamna "trei colturi". Acesta este un simbol sfant si are semnificatii diferite. Consta in numarul sacru "3" si, de asemenea, cele 3 elemente principale ale naturii: pamantul, cerul si marea. In perioada crestinismului timpuriu acest simbol a fost vazut ca Sfanta Treime.

Triquetra - simbol pagan celtic

TEMA DE PORTOFOLIU NR. 11 MODUL 1

Page 7: 120178728 Teme de Portofoliu Platforma Icos

1. Evidenţiaţi într-un eseu argumentele pentru care organizarea interdisciplinară a ofertelor de învăţare permite formarea competenţelor cheie la şcolarii mici. Discutaţi prin intermediul Forumului ICOS.

Organizarea interdisciplinara a ofertelor de invatare permite formarea competentelor cheie la scolarii mici, deoarece interdisciplinaritatea in sine presupune interactiunea deschisa intre competente sau continuturi interdependente, proprii mai multor discipline. Competentele permit transferul a ceea ce stii in rezolvarea situatiilor problema, iar interdisciplinaritatea nu face altceva decat incurajeaza invatarea prin cooperare si contribuie la crearea unor structuri mentale si actional-comportamentale flexibile si integrate, cu mare potential de transfer si adaptare.

2. Descrieţi trei activităţi instructiv-educative care pot contribui la formarea unei competenţe specifice printr-un demers interdisciplinar. Postaţi ideile în secţiunea Resurse a portalului ICOS.

La CLR – competenţa specifică 3.2 : Desprinderea semnificaţiei globale din imagini/suită de imagini care prezintă întâmplări, fenomene, evenimente familiar.

Activitate abordată interdisciplinar la Unitatea Tematica “Eu si familia mea” : CLR + AVL + MEM

CLR – “Povestea celor trei purcelusi” – lectura invatatoarei

AVL – Realizarea unui desen bazat pe povestea audiata

MEM – Operatii de adunare si scadere cu 1 - 2 elemente in limitele 1-10.

TEMA DE PORTOFOLIU NR. 12 MODUL 1

1. E necesar un învăţământ centrat pe competenţe?2. Ce înseamnă să fii un dascăl competent?3. Dacă elevii mei sunt competenţi, atunci şi eu sunt competent?

Elaboraţi răspunsurile la întrebările de mai sus şi împărtăşiţi-le prin intermediul Forumului de pe portalul ICOS.

1. Bineinteles ca e necesar un invatamant centrat pe competente deoarece modelul de proiectare curriculara centrat pe competente simplifica structura curriculum-ului si asigura o mai mare eficienta a proceselor de predare-invatare-evaluare, astfel incat elevii vor fi capabili sa faca fata problemelor fiind pregatiti pentru viata atat in plan social cat si profesional. 

Page 8: 120178728 Teme de Portofoliu Platforma Icos

2. Sa fii un dascal competent inseamna sa fi un dascal care si-a inteles menirea si isi ia in serios rolul de stimulator, facilitator, mediator si partener in educatia elevilor sai cautamd sa fie cat mai eficient in tot ceea ce isi propune. 

3. Daca elevii mei sunt competenti, atunci si eu sunt un cadru didactic competent? Depinde de situatii. Pot spune si da si nu. In mod normal un cadru didactic competent va avea elevi competenti, deoarece luandu-si rolurile in serios, el va fi stimulator, facilitator, mediator si partener al lor in demersul acestora de construire a propriilor invatari. Si totodata ii va pregati pe acestia sa faca fata vietii sociale. Insa din pacate, privind situatia din ultimii ani, pot spune ca nu toti elevii competenti au avut profesori competenti, ei fiind nevoiti sa se pregateasca singuri sau apeland la dascali competenti.

TEMA DE PORTOFOLIU NR. 13 MODUL 1

1. Realizaţi o variantă de schemă orară pentru clasa pregătitoare pornind de la realităţi din comunitatea dumneavoastră. Postaţi schema orară în secţiunea Resurse a portalului ICOS.

SCHEMA ORARĂ

CLASA PREGĂTITOARE

AN ŞCOLAR 2012 – 2013

Nr.

ARIA CURRICULARĂ / DISCIPLINA

Nr. ore conform

planului cadru

T.C. Nr.ore

total

I LIMBĂ ŞI COMUNICARE 4-8 4 5

Comunicare în limba română 4-6 4 4

Opţionale : “Traistuta fermecata” 0-2 - 1

II OM ŞI SOCIETATE 2-3 2 2

Educaţie pentru societate 1-2 1 1

Page 9: 120178728 Teme de Portofoliu Platforma Icos

Religie 1 1 1

Opţionale 0-1 - -

III MATEMATICĂ ŞI ŞTIINŢE ALE NATURII

4-5 4 4

Matematică şi explorarea mediului 4-5 4 4

Opţionale 0-1 - -

IV ARTE ŞI TEHNOLOGII 3-5 3 4

Arte şi vizuale şi lucru manual 2-3 2 2

Muzică şi mişcare 1-2 1 2

TIC ( Jocul cu calculatorul) 0-1 - -

Opţionale 0-2 - -

V SĂNĂTATE ŞI MOTRICITATE 2-4 2 2

Educaţie fizică 2-3 2 2

Opţionale 0-2 - -

VI CONSILIERE ŞI ORIENTARE 1-2 1 1

Dezvoltare personală 1-2 1 1

Opţionale 0-1 - -

OPŢIONALE INTEGRATE 0-4 - -

Total ore Min.18/max.20 16 18

2. Din programele şcolare pentru clasa pregătitoare, alegeţi o arie curriculară, apoi selectaţi cinci dintre exemplele semnificative de activităţi de învăţare propuse pentru una dintre competenţele specifice menţionate. Motivaţi de ce activităţile alese vi se par cele mai relevante şi cum ar putea fi utilizate în cadrul unor activităţi interdisciplinare. Discutaţi prin intermediul Forumului din portalul ICOS.