07.04.2013 cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

82

Transcript of 07.04.2013 cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

Page 1: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton
Page 2: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Titlul celei de-a treia discuţii din seria Calea, Titlul celei de-a treia discuţii din seria Calea, „A fi om: a trăi plenar”„A fi om: a trăi plenar” este în contrast evident cu realitatea condiţiei noastre umane căzute, este în contrast evident cu realitatea condiţiei noastre umane căzute, înclinată spre moarte. înclinată spre moarte.

• Autorul, Autorul, artistul John Bazlinton,artistul John Bazlinton, care a fost unul dintre principalii care a fost unul dintre principalii iniţiatori ai acestui curs, a murit în vara anului 2008, iar partea sa iniţiatori ai acestui curs, a murit în vara anului 2008, iar partea sa trebuie prezentată în numele său. trebuie prezentată în numele său.

Page 3: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• John a venit la John a venit la credinţa ortodoxă, credinţa ortodoxă, întâlnindu-l pe întâlnindu-l pe Dumnezeu în Sfânta Dumnezeu în Sfânta Liturghie, fiind sedus Liturghie, fiind sedus de făgăduinţa des de făgăduinţa des repetată acolo, că repetată acolo, că Dumnezeu este Dumnezeu este „iubitorul de oameni”„iubitorul de oameni”

• Nouă, prietenilor săi, Nouă, prietenilor săi, ne-a venit greu să ne-a venit greu să credem că un credem că un Dumnezeu iubitor, ar Dumnezeu iubitor, ar putea lăsa pur şi putea lăsa pur şi simplu să se stingă simplu să se stingă dragostea, dragostea, umanitatea, spiritul umanitatea, spiritul hâtru şi entuziasmul hâtru şi entuziasmul care ne-au făcut să-l care ne-au făcut să-l îndrăgim pe John îndrăgim pe John Bazlinton.Bazlinton.

Page 4: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Mai degrabă suntem Mai degrabă suntem încredinţaţi că el încredinţaţi că el trăieşte prin realitatea trăieşte prin realitatea Învierii lui Iisus Hristos, Învierii lui Iisus Hristos, „ridicat din morţi, primul „ridicat din morţi, primul rod al învierii dintre cei rod al învierii dintre cei adormiţi”adormiţi” (I Cor. 15.20). (I Cor. 15.20).

• De aceea îi dedicăm De aceea îi dedicăm această prezentare lui această prezentare lui John, cu nădejdea: John, cu nădejdea: „Fie „Fie ca amintirea lui să ca amintirea lui să rămână veşnică!”rămână veşnică!”

Page 5: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• De ce sunteţi în viaţă?De ce sunteţi în viaţă?• Care este scopul vieţii voastre?Care este scopul vieţii voastre?• Fie credeţi sau nu, scopul nu este de a deveni pioşi, Fie credeţi sau nu, scopul nu este de a deveni pioşi,

religioşi sau „super-spirituali” (super-morali), nici chiar religioşi sau „super-spirituali” (super-morali), nici chiar creştini.creştini.

• Biserica Ortodoxă crede că ţinta vieţii este a deveni cu Biserica Ortodoxă crede că ţinta vieţii este a deveni cu adevărat frumoşi şi umaniadevărat frumoşi şi umani

Page 6: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Totuşi acesta este un paradox, aparent însă, fiindcă Biserica Totuşi acesta este un paradox, aparent însă, fiindcă Biserica ştie că pentru a fi cu adevărat umani, normali şi pe deplin în ştie că pentru a fi cu adevărat umani, normali şi pe deplin în viaţă, înseamnă a fi înduhovniciţi; şi a fi înduhovniciţi viaţă, înseamnă a fi înduhovniciţi; şi a fi înduhovniciţi înseamnă a trăi plenar.înseamnă a trăi plenar.

• Devenind ceea ce Dumnezeu ne doreşte să fim, adică Devenind ceea ce Dumnezeu ne doreşte să fim, adică umani umani şi plini de viaţăşi plini de viaţă, ne descoperim adevăratul eu spiritual., ne descoperim adevăratul eu spiritual.

Page 7: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• În această sesiune vom discuta punctul de vedere creştin-ortodox În această sesiune vom discuta punctul de vedere creştin-ortodox asupra a ceea ce înseamnă a fi asupra a ceea ce înseamnă a fi „normal”,„normal”, adică uman desăvârşit. adică uman desăvârşit.

• Veţi vedea că noi înţelegem prin Veţi vedea că noi înţelegem prin „uman”„uman” ceva mult mai măreţ şi ceva mult mai măreţ şi mai minunat decât ceea ce afirmă despre om definiţiile meschine mai minunat decât ceea ce afirmă despre om definiţiile meschine şi fără orizont ale gândirii seculare, ca şi raţionalitatea îngustă şi şi fără orizont ale gândirii seculare, ca şi raţionalitatea îngustă şi sceptică a Darwinismului ori a lumii lui Dawkins. sceptică a Darwinismului ori a lumii lui Dawkins.

Page 8: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• În În primul rândprimul rând vom analiza pe scurt ce înseamnă vom analiza pe scurt ce înseamnă „spiritual”„spiritual” pentru pentru oameni, căutarea experienţei spirituale.oameni, căutarea experienţei spirituale.

• În În al doilea rândal doilea rând ne vom opri asupra ne vom opri asupra înţelegerii creştine a căderii înţelegerii creştine a căderii omuluiomului şi eşecului său permanent de a-şi împlini vocaţia originară. şi eşecului său permanent de a-şi împlini vocaţia originară.

• În În al treilea rândal treilea rând vom arăta vom arăta răspunsul creştinrăspunsul creştin • În finalÎn final vom vedea vom vedea ce anume face din cineva credincios creştin ce anume face din cineva credincios creştin

orthodoxorthodox şi noile oportunităţi pe care credinţa ni le pune la şi noile oportunităţi pe care credinţa ni le pune la îndemână.îndemână.

Page 9: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Aşadar, primul lucru ce trebuie spus în această discuţie, este că, în esenţă, Aşadar, primul lucru ce trebuie spus în această discuţie, este că, în esenţă, filozofia şi religiafilozofia şi religia au de-a face cu aceleaşi întrebări de bază despre viaţă au de-a face cu aceleaşi întrebări de bază despre viaţă

• Ele pot da răspunsuri diferite şi pot folosi termeni diferiţi, dar Ele pot da răspunsuri diferite şi pot folosi termeni diferiţi, dar întrebările întrebările sunt aceleaşisunt aceleaşi

• Deci ce este atât de Deci ce este atât de „creştin”„creştin” în asta? Dacă un filozof şi o persoană în asta? Dacă un filozof şi o persoană religioasă pun aceleaşi întrebări religioasă pun aceleaşi întrebări

Page 10: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• „„Care este sensul vieţii?”,Care este sensul vieţii?”, atunci ce anume face ca religia creştină să atunci ce anume face ca religia creştină să fie atât de specială?fie atât de specială?

• Sper că până la finalul acestei sesiuni să fiţi de acord că cele mai Sper că până la finalul acestei sesiuni să fiţi de acord că cele mai profunde întrebări pe care un filozof le-a pus vreodată îşi află profunde întrebări pe care un filozof le-a pus vreodată îşi află răspunsul în Creştinism. În fond, fiecare dintre dumneavoastră este răspunsul în Creştinism. În fond, fiecare dintre dumneavoastră este un filozof.un filozof.

Page 11: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Credem sau nu, Credem sau nu, fiecare are o filozofie de viaţăfiecare are o filozofie de viaţă, un set de , un set de convingeri, idei, ipoteze despre sine însuşi şi despre lumea din convingeri, idei, ipoteze despre sine însuşi şi despre lumea din jur. Chiar dacă nu v-aţi gândit la ele, le aveţi. Dar că v-aţi jur. Chiar dacă nu v-aţi gândit la ele, le aveţi. Dar că v-aţi gândit sau nu la ele, asta face diferenţa.gândit sau nu la ele, asta face diferenţa.

• Cel mai faimos filozof grec, Socrate, zicea: Cel mai faimos filozof grec, Socrate, zicea: „O viaţă necercetată „O viaţă necercetată nu merită trăită”nu merită trăită”

• Aşadar, Aşadar, haideţi să ne cercetăm vieţile!haideţi să ne cercetăm vieţile!

Page 12: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Prima întrebare pe care trebuie să v-o puneţi este: Prima întrebare pe care trebuie să v-o puneţi este: ce vreţi de la ce vreţi de la viaţă. Care este menirea dumneavoastră?viaţă. Care este menirea dumneavoastră?

• Astăzi, cultura occidentală care influenţează lumea tot mai mult, dă Astăzi, cultura occidentală care influenţează lumea tot mai mult, dă un răspuns: un răspuns: confortul materialconfortul material. Trăim într-o cultură materialistă. . Trăim într-o cultură materialistă.

• Mulţi oameni din lumea occidentală au această viziune. Mulţi oameni din lumea occidentală au această viziune. Materialismul neagă existenţa lui Dumnezeu.Materialismul neagă existenţa lui Dumnezeu.

Page 13: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• El zice: poate că aveţi un suflet, partea din voi care El zice: poate că aveţi un suflet, partea din voi care gândeşte, ori simte, ori imaginează, gândeşte, ori simte, ori imaginează, dar nu aveţi un duhdar nu aveţi un duh (spirit), parte a voatră ce se roagă lui Dumnezeu.(spirit), parte a voatră ce se roagă lui Dumnezeu.

• Dacă Dumnezeu nu există, nu mai are rost să ne rugăm. Dacă Dumnezeu nu există, nu mai are rost să ne rugăm. Totul este materie, aşa că, atunci când veţi muri, asta veţi Totul este materie, aşa că, atunci când veţi muri, asta veţi deveni.deveni.

Page 14: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Materialismul a născut un întreg Materialismul a născut un întreg set de ISM-eset de ISM-e, toate , toate tăgăduitoare ale lui Dumnezeu şi de aceea foarte periculoase: tăgăduitoare ale lui Dumnezeu şi de aceea foarte periculoase: ateism, umanism, relativism, existenţialism, modernism, post-ateism, umanism, relativism, existenţialism, modernism, post-modernism, nihilismmodernism, nihilism ş.a.m.d. ş.a.m.d.

• Dacă totul este materieDacă totul este materie, înseamnă că omul are libertatea de a , înseamnă că omul are libertatea de a face orice pentru a obţine confortul material.face orice pentru a obţine confortul material.

Page 15: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Materialismul spune: Materialismul spune: ideile de ideile de „bine”„bine” şi şi „rău”,„rău”, care decurg din care decurg din credinţa în Dumnezeu, credinţa în Dumnezeu, sunt nişte non-sunt nişte non-sensuri, o pierdere de sensuri, o pierdere de timp. timp.

• După cum zice După cum zice DostoievskiDostoievski, romancier , romancier rus orthodox, rus orthodox, „Dacă „Dacă Dumnezeu nu există, Dumnezeu nu există, totul este permis!”.totul este permis!”. În În acest fel, se pare că acest fel, se pare că astăzi morala absolută astăzi morala absolută este aceea că nu este aceea că nu există nicio morală există nicio morală absolută. Dar absolută. Dar este este nevoie de un efort nevoie de un efort mare de credinţămare de credinţă pentru a face faţă ideii pentru a face faţă ideii că viaţa are în esenţă că viaţa are în esenţă un final deschis, că un final deschis, că este lipsită de sens.este lipsită de sens.

Page 16: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Dacă nu există nici Dumnezeu, nici spiritDacă nu există nici Dumnezeu, nici spirit (duh) al omului, şi implicit, nici vreun (duh) al omului, şi implicit, nici vreun motiv de rugăciune, nici bine real şi rău real, motiv de rugăciune, nici bine real şi rău real, atunci viaţa este destul de sumbrăatunci viaţa este destul de sumbră

• După cum actorul de comedie, După cum actorul de comedie, Woody AllenWoody Allen, spune în filmul său „Annie Hall”: , spune în filmul său „Annie Hall”: „Viaţa este împărţită între oribil şi abject”„Viaţa este împărţită între oribil şi abject”

• Întreaga noastră culturăÎntreaga noastră cultură, de la artă şi media, la educaţie şi politică este într-, de la artă şi media, la educaţie şi politică este într-atât de atât de materialistămaterialistă, încât , încât atacă tot ceea ce creştinii cred a fi adevăratatacă tot ceea ce creştinii cred a fi adevărat

Page 17: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Iată de ce, foarte mulţi Iată de ce, foarte mulţi copii din generaţia copii din generaţia aceasta sunt pierduţi. aceasta sunt pierduţi. Biserica Ortodoxă nu este Biserica Ortodoxă nu este singura instituţie creştină singura instituţie creştină surprinsă de acest colaps surprinsă de acest colaps de credinţă în orice de credinţă în orice dincolo de lucrurile dincolo de lucrurile materiale.materiale.

• Ca reacţie împotriva Ca reacţie împotriva perspectivelor înguste şi perspectivelor înguste şi seci ale materialismului, seci ale materialismului, unii oameni se implică în unii oameni se implică în ceea ce se cheamă ceea ce se cheamă „Spiritualitatea New Age”„Spiritualitatea New Age”

Page 18: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Încep prin a căuta Încep prin a căuta senzaţii tari în senzaţii tari în droguridroguri sau o stare interioară de sau o stare interioară de bine prin bine prin yogayoga şi şi religiile religiile orientaleorientale. Ei nu doresc să . Ei nu doresc să înveţe mai multe despre înveţe mai multe despre aceste religii, dar caută aceste religii, dar caută orice îi face să se simtă orice îi face să se simtă „spirituali”.„spirituali”.

• Întreabaţi-i ce înţeleg Întreabaţi-i ce înţeleg prin „spiritual” şi vor fi prin „spiritual” şi vor fi derutaţi. Cuvintele derutaţi. Cuvintele „spiritual”, „spiritual”, „spiritualitate”„spiritualitate” sunt sunt asemănate puţin asemănate puţin cuvântului cuvântului „Dumnezeu”,„Dumnezeu”, fiindcă atunci când nu fiindcă atunci când nu există niciun conţinut există niciun conţinut real, ci numai sentimente, real, ci numai sentimente, cuvintele capătă orice cuvintele capătă orice sens li se dă.sens li se dă.

Page 19: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Dacă veţi introduce pe Google Dacă veţi introduce pe Google „Cum pot deveni spiritual?”„Cum pot deveni spiritual?” veţi veţi găsi aproximativ treisprezece milioane de site-uri menite să vă găsi aproximativ treisprezece milioane de site-uri menite să vă ajute să deveniţi „spirituali”.ajute să deveniţi „spirituali”.

• Este o mare căutare! Printre altele veţi găsi: Este o mare căutare! Printre altele veţi găsi: „Cum puteţi „Cum puteţi dobândi iluminarea spirituală de la Tatăl Zilei, prin puterea dobândi iluminarea spirituală de la Tatăl Zilei, prin puterea prezentului”prezentului” „Cum obţineţi cele mai noi tehnici de „Cum obţineţi cele mai noi tehnici de conştientizare spirituală” „Cum să deveniţi membru al Clubului conştientizare spirituală” „Cum să deveniţi membru al Clubului oficial spiritual al Cerşetoriloroficial spiritual al Cerşetorilor (Official Spiritual Beggars Club)” (Official Spiritual Beggars Club)”

Page 20: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Şi cea mai importantă dintre toate: Şi cea mai importantă dintre toate: „Cum să fiţi spiritual fără a fi „Cum să fiţi spiritual fără a fi religios”.religios”. Dar rectific: cea mai importantă este: Dar rectific: cea mai importantă este: „Cum să vă „Cum să vă eliberaţi sinele de minte”eliberaţi sinele de minte” Aceasta le întrece pe toate. Aceasta le întrece pe toate.

• Care este explicaţia?Care este explicaţia?• Răspunsul simplu este că mulţi oameni îşi doresc sincer altceva. Răspunsul simplu este că mulţi oameni îşi doresc sincer altceva.

Ceva dincolo de ceea ce se poate experimentaCeva dincolo de ceea ce se poate experimenta prin cele cinci prin cele cinci simţuri: al gustului, pipăitului, văzului, mirosului şi auzului.simţuri: al gustului, pipăitului, văzului, mirosului şi auzului.

Page 21: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Există însă o Există însă o problemă legată de problemă legată de viziunea New Age viziunea New Age asupra lumii, pe care asupra lumii, pe care eu aş ilustra-o eu aş ilustra-o printr-printr-o glumăo glumă, mai , mai degrabă răutăcioasă. degrabă răutăcioasă. Iat-o:Iat-o:

• Testul oului prăjitTestul oului prăjit. . Vin la tine şi zic: Vin la tine şi zic: „Ghiceşte ce mi s-a „Ghiceşte ce mi s-a întâmplat!”întâmplat!” Iar tu mă Iar tu mă întrebi: întrebi: „Ei bine, ce ţi „Ei bine, ce ţi s-a întâmplat?”s-a întâmplat?” Şi Şi zic: zic: „Ştii tu că eu „Ştii tu că eu eram trist şi eram trist şi singuratic şi nu prea singuratic şi nu prea aveam niciun scop în aveam niciun scop în viaţă? Ei bine, frate, viaţă? Ei bine, frate, lucrurile chiar s-au lucrurile chiar s-au schimbat. Acum am schimbat. Acum am un ou prăjit pe cap şi un ou prăjit pe cap şi atâta bucurie în atâta bucurie în inimă şi mă simt cu inimă şi mă simt cu adevăratadevărat împăcat”. împăcat”.

Page 22: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Aşa că tu spui: Aşa că tu spui: „Hai lasă-mă! Nu te cred! Ce tot vorbeşti acolo?! Un ou „Hai lasă-mă! Nu te cred! Ce tot vorbeşti acolo?! Un ou prăjit pe cap!”prăjit pe cap!” Deci, zic eu: „Ştiu că nu te interesează lucrurile spirituale, Deci, zic eu: „Ştiu că nu te interesează lucrurile spirituale, dar cineva mi-a spus (şi nu comenta până nu încerci): dar cineva mi-a spus (şi nu comenta până nu încerci): Ia un ou, prăjeşte-l şi Ia un ou, prăjeşte-l şi pune-ţi-l pe cappune-ţi-l pe cap. Multe feluri diferite de ou te conduc la această experienţă: . Multe feluri diferite de ou te conduc la această experienţă: ouă de la o găină crescută în aer liber, organice, cu două gălbenuşuri – ouă de la o găină crescută în aer liber, organice, cu două gălbenuşuri – acesta e chiar mai bun. Aşa că acum, acesta e chiar mai bun. Aşa că acum, când îmi pun oul pe cap, simt cum un când îmi pun oul pe cap, simt cum un sentiment cald mi se răspândeşte pe spinare în jos. Şi apoi am atâta pacesentiment cald mi se răspândeşte pe spinare în jos. Şi apoi am atâta pace..

Page 23: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Înainte de micul dejun îmi pun un ou pe cap şi sentimentul pe care-l Înainte de micul dejun îmi pun un ou pe cap şi sentimentul pe care-l obţin este dincolo de această lume”.obţin este dincolo de această lume”.

• Spun această poveste pentru a ilustra Spun această poveste pentru a ilustra pericolul în care cad chiar şi pericolul în care cad chiar şi creştinii uneoricreştinii uneori. Calea oului prăjit către spiritualitate este iraţională.. Calea oului prăjit către spiritualitate este iraţională.

• Dacă de la Dacă de la „spiritualitate”„spiritualitate” se aşteaptă doar o vagă înălţare, atunci de se aşteaptă doar o vagă înălţare, atunci de ce să nu prăjim un ou?ce să nu prăjim un ou?

Page 24: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

De două mii de ani De două mii de ani Biserica Ortodoxă a Biserica Ortodoxă a demonstrat: credinţa demonstrat: credinţa sa are sens. Ea nu sa are sens. Ea nu întreabă: „Merge întreabă: „Merge credinţa mea pentru credinţa mea pentru mine? Cum mă face să mine? Cum mă face să mă simt?”. Ea întreabă: mă simt?”. Ea întreabă: „Este credinţa mea „Este credinţa mea adevărată?”adevărată?”

• Bunicii noştri Bunicii noştri nu s-au nu s-au îndoit niciodată în îndoit niciodată în legătură cu adevărul legătură cu adevărul unor lucruriunor lucruri, orice am , orice am zice noi. Astăzi, ştim zice noi. Astăzi, ştim însă că unele lucruri însă că unele lucruri despre care ei credeau despre care ei credeau că sunt adevărate, nu că sunt adevărate, nu erau. Dar aceasta nu erau. Dar aceasta nu înseamnă că acum înseamnă că acum nimic nu mai este nimic nu mai este adevărat.adevărat.

Page 25: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Există o alternativăExistă o alternativă atât atât la materialism, cât şi la la materialism, cât şi la Spiritualitatea New Age Spiritualitatea New Age care este încă la modă care este încă la modă astăzi. O putem numi astăzi. O putem numi „viziunea platonic㔄viziunea platonică”

• Conform acestui mod de Conform acestui mod de gândire, gândire, materia şi lumea materia şi lumea materială sunt inferioare materială sunt inferioare lumii spirituluilumii spiritului. Materia . Materia este cel mult o umbră a este cel mult o umbră a idealului: realitatea idealului: realitatea ultimă este în afara a ultimă este în afara a ceea ce cunoaştem pe ceea ce cunoaştem pe pământ.pământ.

• Există o tendinţă la cei ce Există o tendinţă la cei ce adoptă idealismul adoptă idealismul platonician de a nu lua în platonician de a nu lua în considerare, ba chiar considerare, ba chiar de a de a dispreţui lumea materialădispreţui lumea materială

Page 26: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Ei cred într-un Ei cred într-un suflet suflet care umple un corp care umple un corp şi are nevoie să fie şi are nevoie să fie eliberat de acestaeliberat de acesta, , spre a putea atinge spre a putea atinge o viaţă mai pură.o viaţă mai pură.

• Potrivit acestei Potrivit acestei viziuni asupra lumii, viziuni asupra lumii, nu există nici un loc nu există nici un loc pentru corpul uman pentru corpul uman în viaţa de după în viaţa de după moartemoarte – o atitudine – o atitudine destul de deosebită destul de deosebită de de Creştinism, care Creştinism, care crede că Dumnezeu crede că Dumnezeu a venit în lumea a venit în lumea materială şi a luat materială şi a luat trup uman în Iisus trup uman în Iisus Hristos, restaurând Hristos, restaurând lumea materială în lumea materială în SineSine..

Page 27: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Poate nu există mulţi Poate nu există mulţi platonicieni în platonicieni în prezent, dar aspecte prezent, dar aspecte ale platonismului au ale platonismului au avut dintotdeauna avut dintotdeauna un efect negativ un efect negativ chiar şi asupra chiar şi asupra gândirii creştine.gândirii creştine.

• Dihotomia trup-Dihotomia trup-sufletsuflet este dusă la este dusă la extreme în ceea ce s-extreme în ceea ce s-a numit a numit erezia erezia gnosticăgnostică, şi , şi dezgustul faţă de dezgustul faţă de materiematerie este vizibil şi este vizibil şi în alte sisteme de în alte sisteme de credinţăcredinţă

• Biserica OrtodoxăBiserica Ortodoxă nu nu a gândit niciodată în a gândit niciodată în această manieră. Să această manieră. Să ne cercetăm! ne cercetăm! Suntem Suntem atât materie cât şi atât materie cât şi spiritspirit. Dacă una . Dacă una dintre părţi lipseşte, dintre părţi lipseşte, omul nu mai există.omul nu mai există.

Page 28: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• O fiinţă umană este deopotrivă trup şi sufletO fiinţă umană este deopotrivă trup şi suflet, nu una sau alta. Cu , nu una sau alta. Cu toate acestea, oricare ar fi filozofia noastră de viaţă, cu toţii ne toate acestea, oricare ar fi filozofia noastră de viaţă, cu toţii ne confruntăm cu aceleaşi fapte: trăim pe o planetă minusculă, confruntăm cu aceleaşi fapte: trăim pe o planetă minusculă, suspendată în nemărginirea spaţiului; planeta noastră minusculă se suspendată în nemărginirea spaţiului; planeta noastră minusculă se confruntă cu probleme îngrozitoare, atât de teribile încât uneori ne confruntă cu probleme îngrozitoare, atât de teribile încât uneori ne vine să ne ascundem în viaţa goală şi materialistă, în vine să ne ascundem în viaţa goală şi materialistă, în fantasmagoriile New Age-ului sau în credinţa că nimic nu contează.fantasmagoriile New Age-ului sau în credinţa că nimic nu contează.

Page 29: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Ca să citez din Evanghelie, Ca să citez din Evanghelie, „auzim de războaie şi de zvonuri de „auzim de războaie şi de zvonuri de războaie… de foamete şi de cutremure”războaie… de foamete şi de cutremure” (Mt. 24.6-7) şi ne dăm seama (Mt. 24.6-7) şi ne dăm seama că că „abur suntem care apare pentru o clipă şi apoi piere”„abur suntem care apare pentru o clipă şi apoi piere” (Iacov 4.14). (Iacov 4.14). Ar fi totul prea simplu ca să alunece în fantezie şi să dispară.Ar fi totul prea simplu ca să alunece în fantezie şi să dispară.

• Aşadar care este viziunea creştină asupra lumii?Aşadar care este viziunea creştină asupra lumii?• Creştinismul se fundamentează pe credinţa într-un singur Dumnezeu Creştinismul se fundamentează pe credinţa într-un singur Dumnezeu

adevărat, care chiar există – este personal, a creat toate cele ce sunt adevărat, care chiar există – este personal, a creat toate cele ce sunt şi acţionează real în istoria umanităţii.şi acţionează real în istoria umanităţii.

Page 30: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Noi împărtăşim aceste Noi împărtăşim aceste convingeri cu convingeri cu Iudaismul şi IslamulIudaismul şi Islamul – – deşi pe de altă parte, deşi pe de altă parte, suntem foarte diferiţisuntem foarte diferiţi

• Biserica OrtodoxăBiserica Ortodoxă consideră că consideră că rasa rasa umană se află în umană se află în prezent într-o stare prezent într-o stare anormală, nefireascăanormală, nefirească. . Nu este aşa cum ar Nu este aşa cum ar trebui. trebui.

• Dacă aţi fost vreodată Dacă aţi fost vreodată trişti sau furioşi, trişti sau furioşi, singuri sau deprimaţi, singuri sau deprimaţi, ori bolnavi, ştiţi că ori bolnavi, ştiţi că este adevărat. Vă este adevărat. Vă simţeaţi nefiresc, în simţeaţi nefiresc, în neregulă, nu ceea ce neregulă, nu ceea ce aţi fost meniţi a fi. Nu aţi fost meniţi a fi. Nu a fost dintotdeauna a fost dintotdeauna așa.așa.

Page 31: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

În primul capitol al În primul capitol al Bibliei Dumnezeu Bibliei Dumnezeu spune: spune: „sa facem om „sa facem om dupa chipul si dupa chipul si asemanarea asemanarea noastra”noastra” (Facere (Facere 1:26) Omul, atât 1:26) Omul, atât Adam, cât și Eva, Adam, cât și Eva, erau o creație erau o creație minunată, mult mai minunată, mult mai sănătoși, atât fizic, sănătoși, atât fizic, cât și spiritual, decât cât și spiritual, decât suntem noi astăzi.suntem noi astăzi.

• Ei ar fi trebuit să Ei ar fi trebuit să crească tot mai crească tot mai minunaţi, până când minunaţi, până când ar fi devenit ar fi devenit imaginea perfectă a imaginea perfectă a lui Dumnezeului Dumnezeu – nu – nu prin propria lor prin propria lor putere, ci prin putere, ci prin dragostea Lui.dragostea Lui.

Page 32: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Acest destin îl Acest destin îl numim numim theosistheosis – – îndumnezeireîndumnezeire – – devenind ceea ce devenind ceea ce este Dumnezeu, este Dumnezeu, prin harul care vine prin harul care vine prin dragostea Lui. prin dragostea Lui. Dar în loc de a Dar în loc de a evolua, ei au evolua, ei au involuat. involuat. Au Au devenit mai puţin devenit mai puţin decât au fost decât au fost destinaţi iniţial să destinaţi iniţial să fie fie

• Gândiţi-vă! Ce le Gândiţi-vă! Ce le lipsea lui Adam şi lipsea lui Adam şi Evei? Trăiau într-o Evei? Trăiau într-o relaţie intimă, relaţie intimă, personală cu personală cu Dumnezeu, Dumnezeu, Creatorul lor, şi Creatorul lor, şi unul cu celălalt. Il unul cu celălalt. Il puteau auzi, puteau puteau auzi, puteau raţiona, vorbi; raţiona, vorbi; aveau limbaj, erau aveau limbaj, erau creativi. Erau cu creativi. Erau cu adevărat homo adevărat homo sapiens, sapiens, fiinţe fiinţe umane „înţelepte”umane „înţelepte” sau sau „cunoscătoare”„cunoscătoare”

Page 33: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Existenţa lor este o afirmare a bunătăţii vieţii şi existenţei. Însuşirile cu Existenţa lor este o afirmare a bunătăţii vieţii şi existenţei. Însuşirile cu care erau înzestraţi le dădeau sensul şi scopul de a fi pe deplin ei înşişi; de care erau înzestraţi le dădeau sensul şi scopul de a fi pe deplin ei înşişi; de a fi cu adevărat umani şi astfel pe deplin în viaţă. Atât de vii, încât erau a fi cu adevărat umani şi astfel pe deplin în viaţă. Atât de vii, încât erau liberi să aleagă.liberi să aleagă.

• Apoi a venit provocarea. Dacă sunteţi liberi să credeţi, atunci sunteţi liberi Apoi a venit provocarea. Dacă sunteţi liberi să credeţi, atunci sunteţi liberi şi să nu credeţi. Seminţele îndoielii au fost semănate în minţile lor.şi să nu credeţi. Seminţele îndoielii au fost semănate în minţile lor.

Page 34: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Le-a spus oare Le-a spus oare Dumnezeu într-adevăr Dumnezeu într-adevăr tot? De ce i-a tot? De ce i-a avertizat El să nu avertizat El să nu mănânce dintr-un pom mănânce dintr-un pom anume?anume? „Preluaţi „Preluaţi deplin controlul deplin controlul asupra vieţilor asupra vieţilor voastre” le-a spus voastre” le-a spus îndoiala. Veţi deveni îndoiala. Veţi deveni dumnezei, fără dumnezei, fără Dumnezeu. Veţi Dumnezeu. Veţi cunoaşte binele şi cunoaşte binele şi răul.răul.

• Când au distrus Când au distrus relaţia de încredere cu relaţia de încredere cu Dătătorul de viaţă – Dătătorul de viaţă – moartea a intrat în moartea a intrat în lumelume

Page 35: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Roadele necredinţei Roadele necredinţei de atunci ne mai de atunci ne mai bântuie şi astăzibântuie şi astăzi. . Restul Bibliei se referă Restul Bibliei se referă la încredere: oameni la încredere: oameni care se încredeau în care se încredeau în Dumnezeu şi oameni Dumnezeu şi oameni care nu se încredeau care nu se încredeau în El.în El. La fel s-a La fel s-a întâmplat pe parcursul întâmplat pe parcursul istoriei. istoriei.

• Tot aşa este şi astăziTot aşa este şi astăzi • A crede în Dumnezeu A crede în Dumnezeu

nu înseamnă a crede nu înseamnă a crede din punct de vedere din punct de vedere filozofic că există, nu filozofic că există, nu doar pe cale raţională doar pe cale raţională că „există un că „există un Dumnezeu”; Dumnezeu”; a crede a crede înseamnă a avea înseamnă a avea încredere în încredere în DumnezeuDumnezeu

Page 36: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Când Adam şi Eva au Când Adam şi Eva au rupt relaţia de rupt relaţia de încredere cu încredere cu Dumnezeu, s-au Dumnezeu, s-au întâmplat câteva întâmplat câteva lucruri. lucruri. Păcatul a Păcatul a intrat în vieţile intrat în vieţile noastrenoastre. Păcatul nu . Păcatul nu este doar o crimă: nu este doar o crimă: nu doar un rău împotriva doar un rău împotriva aproapelui şi aproapelui şi împotriva noastră, şi împotriva noastră, şi astfel o jignire adusă astfel o jignire adusă lui Dumnezeu.lui Dumnezeu.

• Păcatul este de Păcatul este de asemenea o boalăasemenea o boală. . Când trăieşti în afara Când trăieşti în afara armoniei cu viaţa,armoniei cu viaţa, când te comporţi în când te comporţi în dezacord cu dezacord cu Dumnezeu, Dătătorul Dumnezeu, Dătătorul de Viaţă, mori. Puţin de Viaţă, mori. Puţin câte puţin, ceva în câte puţin, ceva în interiorul tău moare.interiorul tău moare.

Page 37: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Tu ştii în adâncul tău când faci ceva ce nu este în armonie cu viaţa. Tu ştii în adâncul tău când faci ceva ce nu este în armonie cu viaţa. Ceva din tine se îmbolnăveşte. Ceva din tine se îmbolnăveşte. Simptomul este vinaSimptomul este vina. Nu este nevoie . Nu este nevoie ca cineva să te acuze; te acuzi singur. Încerci să acoperi ceea ce ai ca cineva să te acuze; te acuzi singur. Încerci să acoperi ceea ce ai făcut rău, şi tensiunea interioară te face furios, crud, plin de făcut rău, şi tensiunea interioară te face furios, crud, plin de resentimente. Te îmbolnăveşti chiar şi fizic.resentimente. Te îmbolnăveşti chiar şi fizic.

• Toate acestea datorită Toate acestea datorită bolii în spirală pe care o numim păcatbolii în spirală pe care o numim păcat. Când ne . Când ne îmbolnăvim, se îmbolnăveşte lumea.îmbolnăvim, se îmbolnăveşte lumea.

Page 38: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Când Adam şi Eva au rupt relaţia de încredere cu Dumnezeu, ei Când Adam şi Eva au rupt relaţia de încredere cu Dumnezeu, ei au început să nu mai aiba încredere unul în celălalt.au început să nu mai aiba încredere unul în celălalt.

• Acum, noi trăim într-o lume în care putem trimite un om pe Acum, noi trăim într-o lume în care putem trimite un om pe Lună, dar nu putem – sau nu vom putea – să salvăm jumătate Lună, dar nu putem – sau nu vom putea – să salvăm jumătate din populaţia planetei de la foamete. din populaţia planetei de la foamete.

• Nu este asta ceva anormal?Nu este asta ceva anormal?• Când pierdemCând pierdem relaţia cu Dumnezeu, cele mai apropiate relaţii unul cu relaţia cu Dumnezeu, cele mai apropiate relaţii unul cu

celălalt, se destramă.celălalt, se destramă.

Page 39: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Începem să concurăm, să-l prigonim pe celălalt, să dăm vina pe Începem să concurăm, să-l prigonim pe celălalt, să dăm vina pe el. Dumnezeu l-a prins pe Adam asupra faptului – şi ce a zis el. Dumnezeu l-a prins pe Adam asupra faptului – şi ce a zis Adam? Adam? „ Femeia aceasta pe care Tu mi-ai dat-o, ea m-a „ Femeia aceasta pe care Tu mi-ai dat-o, ea m-a îndemnat să aleg”îndemnat să aleg” (Geneză 3.12). (Geneză 3.12).

• Când te simţi vinovat, este uşor să te superi şi să îţi fie frică. Când te simţi vinovat, este uşor să te superi şi să îţi fie frică. Dai vina pe cineva – şi, bang! –se duce încă o relaţie.Dai vina pe cineva – şi, bang! –se duce încă o relaţie.

• Cu cât păcătuim mai mult, cu atât devenim mai dependenţi. Cu cât păcătuim mai mult, cu atât devenim mai dependenţi. Este ca un cancer care se răspândeşte în întreg corpul.Este ca un cancer care se răspândeşte în întreg corpul.

Page 40: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• După cum zicea scriitorul creştin C.S. Lewis: După cum zicea scriitorul creştin C.S. Lewis: „Ne urâm pe noi înşine „Ne urâm pe noi înşine şi îl urâm pe aproapele nostru ca pe noi înşine”şi îl urâm pe aproapele nostru ca pe noi înşine”

• Acum, dacă creştinii ar crede numai în căderea omului, vieţile Acum, dacă creştinii ar crede numai în căderea omului, vieţile noastre ar fi destul de sumbre. noastre ar fi destul de sumbre.

• În toată confuzia este uşor să uiţi că Adam şi Eva au căzut de la În toată confuzia este uşor să uiţi că Adam şi Eva au căzut de la ceva. ceva.

• De la ce? Care a fost destinul pe care l-au abandonat atunci când L-De la ce? Care a fost destinul pe care l-au abandonat atunci când L-au abandonat pe Dumnezeu?au abandonat pe Dumnezeu?

Page 41: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Era acela de a se face imaginea integrală a lui Dumnezeu, prin Era acela de a se face imaginea integrală a lui Dumnezeu, prin dragostea Lui. De a ajunge la statura unei singure Persoane – dragostea Lui. De a ajunge la statura unei singure Persoane – Iisus Hristos.Iisus Hristos.

• Iisus Hristos era acolo de la început, dintotdeauna. El este Iisus Hristos era acolo de la început, dintotdeauna. El este Dumnezeu.Dumnezeu. Este de asemenea modelul nostru, model a ceea Este de asemenea modelul nostru, model a ceea cece şi şi cinecine încă de la început trebuia să fim. încă de la început trebuia să fim.

Page 42: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Când Adam şi Eva au Când Adam şi Eva au ratat trăirea ratat trăirea asemănării cu El, Iisus asemănării cu El, Iisus Hristos a coborât la ei. Hristos a coborât la ei. A devenit o fiinţă A devenit o fiinţă umană reală. A murit umană reală. A murit o moarte umană. (A o moarte umană. (A murit moartea murit moartea omului). A înviat în omului). A înviat în slavă – aşa cum vom slavă – aşa cum vom învia şi noi.învia şi noi.

• În Hristos vedem În Hristos vedem deplin sensul a ceea deplin sensul a ceea ce înseamnă să fii ce înseamnă să fii chipul lui Dumnezeu. chipul lui Dumnezeu. Theosis Theosis (îndumnezeirea), care (îndumnezeirea), care este destinul dat de este destinul dat de Dumnezeu fiecărei Dumnezeu fiecărei fiinţe umane, fiinţe umane, începând cu Adam şi începând cu Adam şi Eva, înseamnă de Eva, înseamnă de fapt, a deveni Hristos.fapt, a deveni Hristos.

Page 43: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Hristos este Hristos este „chipul”,„chipul”, icoana, imaginea icoana, imaginea exactă a lui exactă a lui Dumnezeu. Dumnezeu.

• Aşadar, ce vom face Aşadar, ce vom face ca să devenim ca ca să devenim ca Hristos?Hristos?

• Biserica Ortodoxă ne Biserica Ortodoxă ne oferă în primul rând oferă în primul rând anumite mijloace anumite mijloace numite numite Sfintele TaineSfintele Taine sau Sacramente. Ele sau Sacramente. Ele sunt medicamente sunt medicamente pentru suflet, fiindcă pentru suflet, fiindcă noi suntem bolnavi şi noi suntem bolnavi şi Biserica este un spital.Biserica este un spital.

Page 44: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Mai mult, dacă vom primi Mai mult, dacă vom primi cu adevărat cu adevărat Trupul şi Trupul şi Sângele lui HristosSângele lui Hristos Dumnezeul nostru, în Dumnezeul nostru, în dumnezeiasca Liturghie dumnezeiasca Liturghie a Bisericii Ortodoxe, a Bisericii Ortodoxe, ceva începe să se ceva începe să se schimbe în noi. Cineva schimbe în noi. Cineva începe să ne schimbe.începe să ne schimbe.

• Irina RatushinskayaIrina Ratushinskaya, , poetă creştin-ortodoxă, poetă creştin-ortodoxă, care a suferit mulţi ani care a suferit mulţi ani de închisoare în Gulagul de închisoare în Gulagul rusesc şi a venit în rusesc şi a venit în Occident în 1986, a scris Occident în 1986, a scris un articol pentru ziarul un articol pentru ziarul The Times: The Times: „Conjuncturile vieţii „Conjuncturile vieţii mele sunt de la mele sunt de la Dumnezeu. Însă modul în Dumnezeu. Însă modul în care mă comport în viaţă care mă comport în viaţă este al meu, aşadar, este al meu, aşadar, există o mare există o mare responsabilitate de responsabilitate de fiecare parte”.fiecare parte”.

Page 45: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Aşa se întâmplă şi Aşa se întâmplă şi cu Sfintele Taine.cu Sfintele Taine.

• Cum ar trebui să îşi Cum ar trebui să îşi trăiască viaţatrăiască viaţa o o persoană botezată, persoană botezată, mirunsă în Biserica mirunsă în Biserica Ortodoxă, care a Ortodoxă, care a primit Sfânta primit Sfânta Împărtăşanie?Împărtăşanie?

• Însuşi Iisus Hristos Însuşi Iisus Hristos sugerează cum, în sugerează cum, în rugăciunea pe care rugăciunea pe care El i-a învăţat pe El i-a învăţat pe primii Săi Apostoli.primii Săi Apostoli.

Page 46: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• „„Tatăl nostru”Tatăl nostru” pe care unii o numesc pe care unii o numesc „Rugăciunea domneasc㔄Rugăciunea domnească” (în (în limba latină „Pater noster”) nu are mai mult de şaizeci de cuvinte. limba latină „Pater noster”) nu are mai mult de şaizeci de cuvinte. În cele mai multe culturi care s-au socotit creştine, oamenii au În cele mai multe culturi care s-au socotit creştine, oamenii au învăţat-o pe de rost, fie de la Biserică, fie din rugăciunea învăţat-o pe de rost, fie de la Biserică, fie din rugăciunea particulară a mamei sau a bunicii. Omul cel mai simplu o apreciază particulară a mamei sau a bunicii. Omul cel mai simplu o apreciază şi cel mai înţelept savant niciodată nu-i va epuiza înţelesul.şi cel mai înţelept savant niciodată nu-i va epuiza înţelesul.

Page 47: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Haideţi să vedem primele cuvinte: Haideţi să vedem primele cuvinte: „Tatăl nostru care eşti în „Tatăl nostru care eşti în Ceruri, sfinţească-Se Numele Tău, vie Împărăţia Ta, facă-se voia Ceruri, sfinţească-Se Numele Tău, vie Împărăţia Ta, facă-se voia Ta, precum în cer aşa şi pe pământ”Ta, precum în cer aşa şi pe pământ” (Matei 6.9-10). (Matei 6.9-10).

• Pentru a deveni pe deplin umani, avem nevoie să redescoperim Pentru a deveni pe deplin umani, avem nevoie să redescoperim de unde venim, cine suntem cu adevărat. de unde venim, cine suntem cu adevărat.

• Avem un Tată, nu unul pe pământ, ci în Ceruri. În cuvintele Avem un Tată, nu unul pe pământ, ci în Ceruri. În cuvintele Sfintei Liturghii, parte centrală a cultului Bisericii Ortodoxe, Sfintei Liturghii, parte centrală a cultului Bisericii Ortodoxe, îndrăznim să Îl numim pe Dumnezeul cel ceresc, îndrăznim să Îl numim pe Dumnezeul cel ceresc, TatăTată..

Page 48: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• „„Vedeţi câtă dragoste extraordinară ne-a dăruit nouă Tatăl, aşa încât să Vedeţi câtă dragoste extraordinară ne-a dăruit nouă Tatăl, aşa încât să ne putem numi copiii lui Dumnezeu”,ne putem numi copiii lui Dumnezeu”, spune Apostolul Ioan (1 Ioan 3.1). În spune Apostolul Ioan (1 Ioan 3.1). În limba aramaică, în care vorbeau Hristos şi ucenicii, creştinii Îl chemau pe limba aramaică, în care vorbeau Hristos şi ucenicii, creştinii Îl chemau pe Dumnezeu Dumnezeu AvvaAvva, un nume intim, pentru un tată pământesc (”tăticule”!). , un nume intim, pentru un tată pământesc (”tăticule”!).

• Biserica şi-a amintit acest lucru, chiar când limba ei a fost Greaca Biserica şi-a amintit acest lucru, chiar când limba ei a fost Greaca cotidiană şi a folosit cotidiană şi a folosit Avva, PărinteAvva, Părinte, atunci când s-a referit la Făcătorul , atunci când s-a referit la Făcătorul cerului şi al pământului (Marcu 14.36; Romani 8.15; Galateni 4.6).cerului şi al pământului (Marcu 14.36; Romani 8.15; Galateni 4.6).

Page 49: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Ne rugăm apoi ca Ne rugăm apoi ca numele lui Dumnezeu numele lui Dumnezeu să se sfinţeascăsă se sfinţească, , ceea ce înseamnă să ceea ce înseamnă să fie onorat şi venerat. fie onorat şi venerat. Pe Dumnezeu Îl iubim Pe Dumnezeu Îl iubim nu pentru ceea ce ne nu pentru ceea ce ne dă, ci pentru că este dă, ci pentru că este Dumnezeu. Dumnezeu. Îl Îl venerămvenerăm nu pentru nu pentru că ne face să ne că ne face să ne simţim bine, ci simţim bine, ci pentru simplul fapt pentru simplul fapt că El este Dumnezeu. că El este Dumnezeu. Este izvorul vieţii şi Este izvorul vieţii şi al oricărui bine din al oricărui bine din viaţă.viaţă.

• Scopul vieţii noastre Scopul vieţii noastre este este să-L venerămsă-L venerăm. A . A fi uman înseamnă fi uman înseamnă inevitabil a venera inevitabil a venera ceva, a deţine ceva ceva, a deţine ceva care să fie nepreţuit care să fie nepreţuit şi sfânt.şi sfânt.

Page 50: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• În piesa lui În piesa lui Peter Schaffer, Equus,Peter Schaffer, Equus, un băiat este prezentat venerând un cal. un băiat este prezentat venerând un cal. Dramaturgul ştie că noi avem această chemare interioară: nimeni nu este pe Dramaturgul ştie că noi avem această chemare interioară: nimeni nu este pe deplin uman dacă nu venerează ceva. Aşa cum zice: deplin uman dacă nu venerează ceva. Aşa cum zice: „Fără cult, veţi capota”.„Fără cult, veţi capota”.

• Cei ce participă la o slujbă a Bisericii Ortodoxe pentru prima dată, sunt Cei ce participă la o slujbă a Bisericii Ortodoxe pentru prima dată, sunt adesea impresionaţi de faptul că există o concentrare totală a atenţiei asupra adesea impresionaţi de faptul că există o concentrare totală a atenţiei asupra lui Dumnezeu. lui Dumnezeu.

Page 51: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Tămâia, lumânările, hainele brodate, imaginile sfinte ori icoaneleTămâia, lumânările, hainele brodate, imaginile sfinte ori icoanele: : toate acestea sunt menite să ne îndrepte gândurile şi sentimentele toate acestea sunt menite să ne îndrepte gândurile şi sentimentele către Dumnezeu. Ele ne spun că Dumnezeu este sfânt – veneraţi-L! către Dumnezeu. Ele ne spun că Dumnezeu este sfânt – veneraţi-L!

• Dar a-L venera înseamnă a-L iubi şi a fi iubiţi de El. Este uimitor cât Dar a-L venera înseamnă a-L iubi şi a fi iubiţi de El. Este uimitor cât de des auzim cuvintele acestea în slujba ortodoxă: de des auzim cuvintele acestea în slujba ortodoxă: „Pentru că Tu „Pentru că Tu eşti un Dumnezeu bun şi iubitor de oameni”.eşti un Dumnezeu bun şi iubitor de oameni”. De aceea avem De aceea avem curajul să ne rugăm cu această rugăciune memorabilă.curajul să ne rugăm cu această rugăciune memorabilă.

Page 52: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• „„Vie Împărăţia Vie Împărăţia Ta”.Ta”. Nu ne Nu ne referim la un referim la un spaţiu, ca de spaţiu, ca de exemplu exemplu Regatul Unit al Regatul Unit al Marii Britanii. Marii Britanii. Ne rugăm ca Ne rugăm ca Dumnezeul Dumnezeul întregii creaţii întregii creaţii să domnească să domnească ca ca Rege peste Rege peste lumelume..

• Ne rugăm ca Ne rugăm ca întreaga lume întreaga lume să-l recunoască să-l recunoască pe Dumnezeu. pe Dumnezeu. Iisus a Iisus a întrebat: întrebat: „Ce-i „Ce-i va folosi va folosi omului, dacă va omului, dacă va câştiga lumea câştiga lumea întreagă, iar întreagă, iar sufletul său îl sufletul său îl va pierde?”va pierde?” (Matei 16.26). (Matei 16.26).

Page 53: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Mulţi dintre noi ne Mulţi dintre noi ne risipim vieţile pe risipim vieţile pe lucruri care sunt lucruri care sunt mai puţin decât mai puţin decât „lumea întreagă”.„lumea întreagă”. Lăsăm lucruri chiar Lăsăm lucruri chiar foarte mărunte să foarte mărunte să ne guverneze. ne guverneze. NapoleonNapoleon, , împăratul Franţei, a împăratul Franţei, a zis: Am descoperit zis: Am descoperit un lucru ciudat:că un lucru ciudat:că oamenii vor muri oamenii vor muri pentru pentru „panglici”.„panglici”. El voia să spună că El voia să spună că oamenii se vor lăsa oamenii se vor lăsa ucişiucişi pentru o fâşie pentru o fâşie de pânză, o medalie de pânză, o medalie prinsă cu un ac de prinsă cu un ac de siguranţă la siguranţă la uniforma lor.uniforma lor.

• Rugăciunea Rugăciunea domnească ne domnească ne aduce aminte că aduce aminte că Dumnezeu singur Dumnezeu singur umple întreaga umple întreaga lumelume şi că El merită şi că El merită întreaga noastră întreaga noastră atenţie. Să ne atenţie. Să ne reîntorcem atenţia reîntorcem atenţia către El.către El.

Page 54: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Când ne reîntoarcem atenţia către Dumnezeu, ne rugăm în mod Când ne reîntoarcem atenţia către Dumnezeu, ne rugăm în mod firesc: firesc: „Fie voia Ta precum în cer aşa şi pe pământ”.„Fie voia Ta precum în cer aşa şi pe pământ”. Nu ne supunem Nu ne supunem orbeşte voinţei lui Dumnezeu: ar fi un act de robot, nu al unei orbeşte voinţei lui Dumnezeu: ar fi un act de robot, nu al unei persoane integre. Ne aducem aminte că voinţa lui Dumnezeu şi persoane integre. Ne aducem aminte că voinţa lui Dumnezeu şi voinţa noastră au fost făcute să fie împreună. Aşa am fost creaţi. voinţa noastră au fost făcute să fie împreună. Aşa am fost creaţi.

Page 55: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Rugându-ne ca voia lui Dumnezeu să fie făcută, Rugându-ne ca voia lui Dumnezeu să fie făcută, descopăr nu ce descopăr nu ce vreau, ci ceea ce suntvreau, ci ceea ce sunt. Odată ce descoperim relaţia cu Dumnezeu, . Odată ce descoperim relaţia cu Dumnezeu, Îi cerem tot ceea ce avem nevoie ca să fim pe deplin umani şi vii.Îi cerem tot ceea ce avem nevoie ca să fim pe deplin umani şi vii.

• „„Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi”Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi” – nu doar – nu doar hrana şi lucrurile materiale spre a ne susţine viaţa, ci şi hrana şi lucrurile materiale spre a ne susţine viaţa, ci şi Pâinea Pâinea CereascăCerească, Trupul şi Sângele lui Iisus Hristos pe care le primim în , Trupul şi Sângele lui Iisus Hristos pe care le primim în Sfânta Liturghie.Sfânta Liturghie.

Page 56: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Dar cum să ne susţină aceste lucruri, dacă noi suntem prea bolnavi ca să le Dar cum să ne susţină aceste lucruri, dacă noi suntem prea bolnavi ca să le primim? Dacă eşti grav bolnav, îţi va fi greu să digeri mâncarea.primim? Dacă eşti grav bolnav, îţi va fi greu să digeri mâncarea.

• Deci ne rugăm în aceeaşi suflare: Deci ne rugăm în aceeaşi suflare: „Iartă-ne nouă greşelile (sau datoriile) „Iartă-ne nouă greşelile (sau datoriile) noastre”,noastre”, păcatele noastre împotriva lui Dumnezeu, ale unuia împotriva păcatele noastre împotriva lui Dumnezeu, ale unuia împotriva celuilalt şi împotriva a ceea ce suntem cu adevărat, celuilalt şi împotriva a ceea ce suntem cu adevărat, „precum şi noi iertăm „precum şi noi iertăm greşelile făcute împotriva noastră”greşelile făcute împotriva noastră” (în unele versiuni) „greşiţilor noştri” (în unele versiuni) „greşiţilor noştri”

Page 57: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Aceasta poate fi o provocare teribilă. Trebuie să ştim exact Aceasta poate fi o provocare teribilă. Trebuie să ştim exact ce ce înseamnă a iertaînseamnă a ierta..

• A ierta înseamnă A ierta înseamnă să nu mai simţi furie şi resentiment?să nu mai simţi furie şi resentiment? Aceasta Aceasta ar trebui să fie starea noastră finală, la care, cu harul lui ar trebui să fie starea noastră finală, la care, cu harul lui Dumnezeu, am putea ajunge.Dumnezeu, am putea ajunge.

• Dar, dacă totul depinde de sentimentele noastre, puţini sau Dar, dacă totul depinde de sentimentele noastre, puţini sau poate niciunul dintre noi, nu va începe să ierte.poate niciunul dintre noi, nu va începe să ierte.

Page 58: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Înseamnă Înseamnă a refuza de a refuza de la început la început răzbunarearăzbunarea, chiar şi , chiar şi în minţile noastre. în minţile noastre. Înseamnă refuzul Înseamnă refuzul de de a lovi înapoia lovi înapoi. Poate fi . Poate fi foarte dificil, dar, foarte dificil, dar, dacă vrem ca dacă vrem ca războiul din noi sau războiul din noi sau din jurul nostru să din jurul nostru să înceteze, atunci este înceteze, atunci este esenţial. esenţial.

• Un poet englez din Un poet englez din sec. al VII-lea, sec. al VII-lea, George Herbert, George Herbert, zicea: zicea: „Cine nu-i „Cine nu-i poate ierta pe poate ierta pe ceilalţi, distruge ceilalţi, distruge podul pe care el podul pe care el însuşi trebuie să însuşi trebuie să treacă”treacă”

Page 59: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Veţi vedea că Veţi vedea că Dumnezeu nu distruge podulDumnezeu nu distruge podul, noi însă, da – dacă nu , noi însă, da – dacă nu iertăm. Nu aflăm nici o cale de ieşire din furie şi durere.iertăm. Nu aflăm nici o cale de ieşire din furie şi durere.

• Putem spune că i-am iertat pe ceilalţi, dacă nu avem nici o replică Putem spune că i-am iertat pe ceilalţi, dacă nu avem nici o replică emoţională negativă în amintire în legătură cu ceea ce ne-au făcut.emoţională negativă în amintire în legătură cu ceea ce ne-au făcut.

• Poate că nu vom putea uita rana, dar furia, agresiunea şi ura faţă de Poate că nu vom putea uita rana, dar furia, agresiunea şi ura faţă de persoana, sau persoanele care ne-au făcut rău, nu mai există.persoana, sau persoanele care ne-au făcut rău, nu mai există.

Page 60: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Singura libertate umană Singura libertate umană ce le mai rămăsese celor ce le mai rămăsese celor din lagărele naziste în din lagărele naziste în timpul celui de-al doilea timpul celui de-al doilea război mondial a fost război mondial a fost aceea de aceea de a alegea alege..

• Cea mai de preţ Cea mai de preţ libertate dintre toate, pe libertate dintre toate, pe care psihologul care psihologul Viktor Viktor FranklFrankl a trăit-o când a a trăit-o când a fost închis într-unul fost închis într-unul dintre lagăre, a fost dintre lagăre, a fost libertatea de a alege – şi libertatea de a alege – şi a ales să ierte.a ales să ierte.

• Dacă poţi ierta ceea ce Dacă poţi ierta ceea ce pare de neiertat, pare de neiertat, persoana care te-a rănit persoana care te-a rănit poate rămâne încă poate rămâne încă prizonieră (vinovăţiei prizonieră (vinovăţiei sale), tu eşti însă libersale), tu eşti însă liber..

Page 61: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Apoi, în numele Apoi, în numele adevăratei libertăţi adevăratei libertăţi umane, ne rugăm: umane, ne rugăm: „Şi nu ne duce pe „Şi nu ne duce pe noi în ispită”.noi în ispită”. Sfântul Ioan Sfântul Ioan HrisostomHrisostom, măreţul , măreţul predicator al predicator al secolului patru, care secolului patru, care a dat numele său a dat numele său Sfintei Liturghii pe Sfintei Liturghii pe care o celebrăm mai care o celebrăm mai cu seamă duminica, cu seamă duminica, ne spune că este ne spune că este cel cel mai firesc strigătmai firesc strigăt al al nostru către nostru către Dumnezeu, când Dumnezeu, când suntem în pericol.suntem în pericol.

• Ispita Ispita nu înseamnănu înseamnă întotdeauna întotdeauna tentaţia de a face tentaţia de a face ceva răuceva rău. Este . Este vremea încercării în vremea încercării în care ne rugăm să care ne rugăm să fim izbăviţi sau să fim izbăviţi sau să trecem cu bine, trecem cu bine, neatinşi.neatinşi.

Page 62: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• În sfârşit, ne rugăm În sfârşit, ne rugăm „Ne „Ne izbăveşte de rău”,izbăveşte de rău”, sau sau mult mai precis, mult mai precis, „de cel „de cel rău”.rău”. Da, adică de diavol, Da, adică de diavol, nu de o noţiune nu de o noţiune abstractă de rău. De la abstractă de rău. De la cădere, cădere, „tatăl minciunii”„tatăl minciunii” (după cum l-a numit (după cum l-a numit Iisus) a încercat să ne Iisus) a încercat să ne inducă în eroare.inducă în eroare.

• Ţine o oglindă care Ţine o oglindă care deformează şi ne arată o deformează şi ne arată o imagine crudă, brutală şi imagine crudă, brutală şi înspăimântătoare a ceea înspăimântătoare a ceea ce suntem de fapt.ce suntem de fapt.

Page 63: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Dar când noi ştim Dar când noi ştim cine suntem cu cine suntem cu adevărat, nu mai adevărat, nu mai credem în minciuni. credem în minciuni. Suntem reînnoiţi.Suntem reînnoiţi.

• Sfântul Grigorie Sfântul Grigorie Palama,Palama, marele marele învăţător al învăţător al rugăciunii din secolul rugăciunii din secolul al XIV-lea, a scris: al XIV-lea, a scris: „Mântuirea este mai „Mântuirea este mai mult decât iertarea. mult decât iertarea. Este renaşterea Este renaşterea veritabilă a omului”veritabilă a omului”

• Când suntem Când suntem bolnavi, reînnoirea bolnavi, reînnoirea înseamnă a fi din nou înseamnă a fi din nou bine. Simplu spus, bine. Simplu spus, înseamnă înseamnă să devenim să devenim din nou ceea cine din nou ceea cine suntemsuntem..

Page 64: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Deci cine suntem Deci cine suntem noi? Cum ne dăm noi? Cum ne dăm seama că suntem seama că suntem normali?normali?

• Este normal să Este normal să urăşti, să fii urăşti, să fii nenorocit, furios, cu nenorocit, furios, cu resentimente, crud, resentimente, crud, necredincios, brutal necredincios, brutal şi violent?şi violent?

• Chiar ne dorim să Chiar ne dorim să fim aşa sau să fim fim aşa sau să fim înconjuraţi de înconjuraţi de oameni de acest fel? oameni de acest fel? Acestea nu sunt Acestea nu sunt trăsături normale de trăsături normale de caractercaracter..

Page 65: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Este normalEste normal mai mai degrabă degrabă să să iubim, să ne iubim, să ne bucurăm, să fim bucurăm, să fim răbdători, răbdători, îngăduitori, îngăduitori, credincioşi şi credincioşi şi stăpâni pe sinestăpâni pe sine..

• Sfântul Pavel a Sfântul Pavel a numit aceste numit aceste calităţi calităţi „roadele „roadele Duhului”.Duhului”. Ele Ele sunt semnele că sunt semnele că persoana este persoana este normal în sensul normal în sensul real, plină de real, plină de Duhul Sfânt, Duhul Sfânt, care este care este Dătărorul de Dătărorul de viaţă. viaţă.

• „„Îi veţi cunoaşteÎi veţi cunoaşte după roadele după roadele lor” (Matei 7.16), lor” (Matei 7.16), a spus Hristos în a spus Hristos în Predica de pe Predica de pe Munte.Munte.

Page 66: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Un copac sănătos aduce roade sănătoase, nu spini şi ciulini. Aşadar, Un copac sănătos aduce roade sănătoase, nu spini şi ciulini. Aşadar, o persoană sănătoasă, plină de viaţă, emană o persoană sănătoasă, plină de viaţă, emană „dragoste, bucurie, „dragoste, bucurie, pace, răbdare, îngăduinţă, bunătate, credincioşie, tandreţe şi pace, răbdare, îngăduinţă, bunătate, credincioşie, tandreţe şi stăpânire de sine”,stăpânire de sine”, ceea ce cu toţii suntem meniţi să avem. ceea ce cu toţii suntem meniţi să avem.

• Mulţi sfinţi mari ai Bisericii Ortodoxe, atât bărbaţi, cât şi femei, în Mulţi sfinţi mari ai Bisericii Ortodoxe, atât bărbaţi, cât şi femei, în vârstă, pe care îi găsim în mănăstiri sau pe stradă, sau poate chiar vârstă, pe care îi găsim în mănăstiri sau pe stradă, sau poate chiar în viaţa noastră, au aceste calităţi.în viaţa noastră, au aceste calităţi.

Page 67: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Pentru moment vreau să vă atrag atenţia asupra unui om sfânt, a cărui Pentru moment vreau să vă atrag atenţia asupra unui om sfânt, a cărui memorie este vie, memorie este vie, Bătrânul PorfirieBătrânul Porfirie, care a murit în Muntele Athos, în , care a murit în Muntele Athos, în decembrie 1991.decembrie 1991.

• Există sute de mărturii despre el, de la oameni care sunt încă în viaţă şi Există sute de mărturii despre el, de la oameni care sunt încă în viaţă şi care l-au cunoscut bine; şi unii dintre autorii acestui curs l-au ascultat care l-au cunoscut bine; şi unii dintre autorii acestui curs l-au ascultat personal.personal.

Page 68: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Ceea ce ne spune elCeea ce ne spune el este este o provocare o provocare radicală pentru radicală pentru viziunea cinică,viziunea cinică, îngustă asupra îngustă asupra naturii umane, naturii umane, predată de freudieni, predată de freudieni, cum că am fi un cum că am fi un ghem de impulsuri ghem de impulsuri inconştiente, inconştiente, conduşi de pasiuni şi conduşi de pasiuni şi patimi egoiste, patimi egoiste, animalice.animalice.

• Bătrânul PorfirieBătrânul Porfirie, , spun martorii, le spun martorii, le dădea sentimentul dădea sentimentul celor ce mergeau la celor ce mergeau la el, că vin în atingere el, că vin în atingere cu ceea ce era Omul cu ceea ce era Omul înainte de cădere,înainte de cădere, „refăcând „refăcând frumuseţea frumuseţea primordială”.primordială”.

Page 69: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Era un om Era un om reîntors la originireîntors la origini, la acea nevinovăţie ca de copil şi la , la acea nevinovăţie ca de copil şi la simplitate. Avea simplitate. Avea o dragoste profundă şi naturală pentru Dumnezeuo dragoste profundă şi naturală pentru Dumnezeu, care , care se revărsa într-o curiozitate mare asupra lumii pe care a creat-o Dumnezeu se revărsa într-o curiozitate mare asupra lumii pe care a creat-o Dumnezeu şi o iubire covârşitoare pentru animalele şi fiinţele umane ce o locuiesc.şi o iubire covârşitoare pentru animalele şi fiinţele umane ce o locuiesc.

• Părintele PorfiriePărintele Porfirie a fost de asemenea a fost de asemenea o provocare radicală pentru imaginea o provocare radicală pentru imaginea îngustă asupra posibilităţilor umane,îngustă asupra posibilităţilor umane, predicate de materialişti, de predicate de materialişti, de darwinişti şi de urmaşii lui Dawkins.darwinişti şi de urmaşii lui Dawkins.

Page 70: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Ei ne tratează ca pe nişte animale raţionale, conduse de Ei ne tratează ca pe nişte animale raţionale, conduse de „gene „gene egoiste”,egoiste”, capabile de a cunoaşte numai adevărurile limitate pe care le capabile de a cunoaşte numai adevărurile limitate pe care le învaţă ştiinţa, adevăruri care se deduc prin simţurile noastre.învaţă ştiinţa, adevăruri care se deduc prin simţurile noastre.

• Părintele PorfiriePărintele Porfirie a spart barierele gândirii materialiste şi a a spart barierele gândirii materialiste şi a demonstrat că o demonstrat că o fiinţa umanăfiinţa umană răscumpărată are mijloace de răscumpărată are mijloace de cunoaştere nepătrunse de ştiinţă:cunoaştere nepătrunse de ştiinţă: o intuiţie a lui Dumnezeu şi a o intuiţie a lui Dumnezeu şi a bogăţiilor Lui de sens pe care Părinţii Bisericii au numit-o bogăţiilor Lui de sens pe care Părinţii Bisericii au numit-o nous - nous - νούςνούς

Page 71: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Relatare după relatare arată că atunci când te duceai pentru prima dată la Relatare după relatare arată că atunci când te duceai pentru prima dată la Porfirie să iei sfat, el Porfirie să iei sfat, el îţi cunoştea deja problemaîţi cunoştea deja problema înainte ca tu să deschizi înainte ca tu să deschizi gura.gura.

• Îţi ştia situaţia, putea vorbi despre membrii familiei tale, le cunoştea Îţi ştia situaţia, putea vorbi despre membrii familiei tale, le cunoştea numele, detalii despre unde locuiai şi răspunsul la problemă. numele, detalii despre unde locuiai şi răspunsul la problemă. Avea darul Avea darul vederii înaintevederii înainte şi al clarviziunii şi te putea preveni asupra pericolelor care se şi al clarviziunii şi te putea preveni asupra pericolelor care se apropiau sau să descrie răul oribil şi ascuns care te pândea.apropiau sau să descrie răul oribil şi ascuns care te pândea.

Page 72: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• A descoperit izvoare A descoperit izvoare neştiuteneştiute de apă şi a de apă şi a arătat unde se găseau arătat unde se găseau obiecte pierduteobiecte pierdute. . Adesea nu numai Adesea nu numai punea diagnostice, dar punea diagnostice, dar îşi îşi exersa darul exersa darul vindecăriivindecării..

• Nici Iisus Hristos, nici Nici Iisus Hristos, nici ucenicul său Porfirie nu ucenicul său Porfirie nu au dorit să-i atragă pe au dorit să-i atragă pe oameni înapoi la oameni înapoi la Dumnezeu numai prin Dumnezeu numai prin „semne şi minuni”.„semne şi minuni”. Dar Dar voi citi una dintre voi citi una dintre multele relatări, pentru multele relatări, pentru că este o astfel de că este o astfel de provocare pentru provocare pentru viziunile seculare care viziunile seculare care domină cultura noastră domină cultura noastră şi reduce însemnătatea şi reduce însemnătatea a ceea ce este să fii a ceea ce este să fii om.om.

Page 73: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Este o relatare a Este o relatare a Ieromonahului AtanasieIeromonahului Atanasie, fost stareţ al Mănăstirii Vatoped, din , fost stareţ al Mănăstirii Vatoped, din Muntele Athos, acum Muntele Athos, acum stareţ al Schitului Panaghia Machaira din Ciprustareţ al Schitului Panaghia Machaira din Cipru: „Odată, : „Odată, pe când eram la noi la Schit, găzduiam un pe când eram la noi la Schit, găzduiam un călugăr catoliccălugăr catolic, care venise la , care venise la Sfântul Munte Athos, să afle mai multe despre modul în care trăiesc călugării, Sfântul Munte Athos, să afle mai multe despre modul în care trăiesc călugării, viaţa ascetică şi regimul politic al Muntelui Athos. I-am vorbit despre Bătrânul viaţa ascetică şi regimul politic al Muntelui Athos. I-am vorbit despre Bătrânul Porfirie şi când s-a dus la Atena, Porfirie şi când s-a dus la Atena, am aranjat să îl întâlnească”.am aranjat să îl întâlnească”.

Page 74: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Când Când Bătrânul PorfirieBătrânul Porfirie l-a văzut, fără a-l întreba nimic, l-a văzut, fără a-l întreba nimic, a început să-i a început să-i descriedescrie mănăstirea sa de călugărie din Italia şi modul lor de vieţuire mănăstirea sa de călugărie din Italia şi modul lor de vieţuire de acolo. El chiar a prezentat şi un schit din apropiere. I-a văzut pe de acolo. El chiar a prezentat şi un schit din apropiere. I-a văzut pe toţi călugării şi călugăriţele şi i-a descris în amănunt pe fiecare.toţi călugării şi călugăriţele şi i-a descris în amănunt pe fiecare.

• Călugărul a fost literalmente Călugărul a fost literalmente uluituluit pentru că întâia oară în viaţa lui pentru că întâia oară în viaţa lui întâlnise un asemenea om.întâlnise un asemenea om.

Page 75: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Când s-a întors în Când s-a întors în Muntele Athos, ne-a Muntele Athos, ne-a spus: spus: „Dacă cineva „Dacă cineva mi-ar fi vorbit despre mi-ar fi vorbit despre astfel de lucruri, n-aş astfel de lucruri, n-aş fi crezut vreodată. fi crezut vreodată. Cum este posibil ca Cum este posibil ca un astfel de om care un astfel de om care trăieşte în Grecia să trăieşte în Grecia să descrie o mănăstire descrie o mănăstire din nordul Italiei în din nordul Italiei în detaliu, să îmi spună detaliu, să îmi spună toate aceste toate aceste amănunte, să îmi amănunte, să îmi vorbească despre vorbească despre fiecare călugăr şi fiecare călugăr şi călugăriţă?”călugăriţă?”

• După cum ne-a relatat După cum ne-a relatat acest călugăr, când l-acest călugăr, când l-a întrebat pe a întrebat pe Bătrânul Bătrânul PorfiriePorfirie cum se poate cum se poate să vadă acele lucruri, să vadă acele lucruri, el i-a răspuns: el i-a răspuns: „Harul „Harul lui Dumnezeu ne lui Dumnezeu ne descoperă nouă, descoperă nouă, ortodocşilor, tainele”ortodocşilor, tainele”

Page 76: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Ce i-a atras pe oameni la Porfirie nu au fost astfel de Ce i-a atras pe oameni la Porfirie nu au fost astfel de „semne şi minuni”,„semne şi minuni”, ci un ci un sentiment copleşitor sentiment copleşitor de iubire, personală şi individualăde iubire, personală şi individuală. El a demonstrat că . El a demonstrat că theosis nu înseamnă a fi ca Dumnezeu în putere şi în cunoştinţă, ci în dragoste. theosis nu înseamnă a fi ca Dumnezeu în putere şi în cunoştinţă, ci în dragoste.

• Iisus HristosIisus Hristos, care este chipul desăvârşit al lui Dumnezeu, nu a murit şi înviat , care este chipul desăvârşit al lui Dumnezeu, nu a murit şi înviat din nou pentru ca noi să putem deveni „spirituali” sau chiar religioşi. Nu a din nou pentru ca noi să putem deveni „spirituali” sau chiar religioşi. Nu a înviat ca să ne facă pe noi creştini. El înviat ca să ne facă pe noi creştini. El a întemeiat Biserica Ortodoxăa întemeiat Biserica Ortodoxă pentru a ne pentru a ne oferi tot ceea ce este necesar pentru ca noi să devenim sfinţi, aşa cum El este oferi tot ceea ce este necesar pentru ca noi să devenim sfinţi, aşa cum El este sfânt.sfânt.

Page 77: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• A fi sfântA fi sfânt înseamnă a fi înseamnă a fi capabil să Îl iubeşti pe capabil să Îl iubeşti pe Dumnezeu şi pe Dumnezeu şi pe aproapele tău ca pe aproapele tău ca pe tine însuţi. tine însuţi. A fi sfântA fi sfânt înseamnă să legi rănile înseamnă să legi rănile celorlalţi, aşa cum celorlalţi, aşa cum Dumnezeu, Dătătorul Dumnezeu, Dătătorul de viaţă, ne vindecă. de viaţă, ne vindecă. A A fi sfântfi sfânt înseamnă a înseamnă a avea pace interioară, avea pace interioară, pacea de sus, astfel pacea de sus, astfel încât viaţa noastră să încât viaţa noastră să fie o binecuvântare fie o binecuvântare pentru ceilalţi. pentru ceilalţi. A fi A fi sfântsfânt înseamnă a fi înseamnă a fi curăţat şi purificat, a fi curăţat şi purificat, a fi templu al Duhului templu al Duhului Sfânt, astfel ca Duhul Sfânt, astfel ca Duhul lui Dumnezeu să ne lui Dumnezeu să ne umple.umple.

• A fi sfântA fi sfânt înseamnă a te înseamnă a te transfigura în chipul lui transfigura în chipul lui Hristos, ca să fii Hristos, ca să fii definitiv, pe deplin definitiv, pe deplin uman şi pe deplin viu.uman şi pe deplin viu.

Page 78: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Omul: împlinirea vieţiiOmul: împlinirea vieţii• Supliment la tema/prezentarea Supliment la tema/prezentarea

lui John Bazlintonlui John Bazlinton• ,,Să facem om după chipul şi ,,Să facem om după chipul şi

după asemănarea Noastră”după asemănarea Noastră” Facere 1:26Facere 1:26

•Scopul vieţii este de a Scopul vieţii este de a deveni cu adevărat om, de a deveni cu adevărat om, de a vieţui în mod deplinvieţui în mod deplin

• Suntem ghidaţi greşit în Suntem ghidaţi greşit în abordarea noastră: abordarea noastră: de ,,blestemul -ism" de ,,blestemul -ism" (material(materialismism, platon, platonismism, , spritualspritualism)ism)

• A.A. Materialismul: rece, Materialismul: rece, închis în concepte, moartea închis în concepte, moartea ca finalca final

• B.B. Spiritualitatea ,,New Spiritualitatea ,,New Age": iraţională, subiectivăAge": iraţională, subiectivă

• C.C. Platonismul: Platonismul: devalorizează această lume devalorizează această lume şi materia; trupul nu şi materia; trupul nu supravieţuieşte după supravieţuieşte după moarte.moarte.

Hristos cel Înviat ne readuce la deplina umanitate, smulgând pe Adam şi Eva din păcat, din despărţire şi din moarteParaclisul Bisericii Mântuitorului din Chora, Constantinopol(Istanbul) c. 1340

Nnnnnnnnnn

(Istanbul) c.1340

Page 79: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Care este răspunsul creştin?Care este răspunsul creştin?

• A.A. Dumnezeu este Dumnezeu este Treime de Treime de PersoanePersoane şi preţuieşte şi preţuieşte personalitatea umanăpersonalitatea umană

• B.B. Omul este făcut după Omul este făcut după chipul lui Dumnezeu şi chipul lui Dumnezeu şi destinat îndumnezeiriidestinat îndumnezeirii

• C.C. Dar omul a călcat porunca Dar omul a călcat porunca lui Dumnezeu cu consecinţe lui Dumnezeu cu consecinţe tragice pentru noi toţitragice pentru noi toţi

• D.D. Fiinţele umane au devenit Fiinţele umane au devenit vinovate, depărtându-se de vinovate, depărtându-se de Dumnezeu, unul de celălalt, Dumnezeu, unul de celălalt, de natura înconjurătoare şi de de natura înconjurătoare şi de ele însele.ele însele.

• E.E. Cu toate acestea, prin Cu toate acestea, prin Întruparea lui Dumnezeu, prin Întruparea lui Dumnezeu, prin moartea şi învierea Sa, omul moartea şi învierea Sa, omul este mântuit şi lumea este mântuit şi lumea reînnoită reînnoită

• F.F. Prin puterea Duhului Sfânt Prin puterea Duhului Sfânt care a fost dat la Cincizecime, care a fost dat la Cincizecime, natura noastră este natura noastră este restabilită la adevărata sa restabilită la adevărata sa natură natură ,,după chipul lui ,,după chipul lui Dumnezeu”.Dumnezeu”.

Page 80: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

În Hristos, vedem ce înseamnă a În Hristos, vedem ce înseamnă a fi fi ,,după chipul lui Dumnezeu”,,după chipul lui Dumnezeu”

• Rugăciunea Domnească este cheia Rugăciunea Domnească este cheia pentru înţelegerea problemelor pentru înţelegerea problemelor noastre şi pentru a găsi drumul de noastre şi pentru a găsi drumul de revenire. Este universal cunoscută şi revenire. Este universal cunoscută şi accesibilă tuturor. accesibilă tuturor.

• Se prezintă:Se prezintă:• Tatăl nostru Carele eşti în ceruriTatăl nostru Carele eşti în ceruri• un Dumnezeu accesibil, Căruia te un Dumnezeu accesibil, Căruia te

adresezi ca unui Părinte iubitoradresezi ca unui Părinte iubitor• Sfinţească-se numele TăuSfinţească-se numele Tău• un Dumnezeu care va fi adorat ca un Dumnezeu care va fi adorat ca

sfântsfânt• Vie împărăţia Ta, facă-se voia TaVie împărăţia Ta, facă-se voia Ta• un Împărat a Cărui lege trebuie să o un Împărat a Cărui lege trebuie să o

căutămcăutăm• precum în cer aşa şi pe pământprecum în cer aşa şi pe pământ• a Cărui supraveghere ar trebui să ne-a Cărui supraveghere ar trebui să ne-

o dorim în vieţile noastreo dorim în vieţile noastre• Pâinea noastră cea spre fiinţă dă-ne-Pâinea noastră cea spre fiinţă dă-ne-

o nouă astăzi o nouă astăzi • un Dumnezeu care ne împlineşte un Dumnezeu care ne împlineşte

nevoia esenţialănevoia esenţială• Şi ne iartă nouă greşalele noastre Şi ne iartă nouă greşalele noastre

precum şi noi iertăm greşiţilor noştriprecum şi noi iertăm greşiţilor noştri• cu ce trebuie să contribuim şi noi cu ce trebuie să contribuim şi noi • Şi nu ne duce în ispităŞi nu ne duce în ispită• un Dumnezeu care ne dă greutăţi pe un Dumnezeu care ne dă greutăţi pe

măsura puterii noastremăsura puterii noastre• Şi izbăveşte-ne de cel răuŞi izbăveşte-ne de cel rău• un Dumnezeu cu puterea de a un Dumnezeu cu puterea de a

proteja şi salvaproteja şi salva..

Page 81: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• Pentru a fi pe deplin uman Pentru a fi pe deplin uman este nevoie de a avea este nevoie de a avea „„roadele Duhului"roadele Duhului"

• Sfinţenia, arătând Sfinţenia, arătând „roadele Duhului",„roadele Duhului", este este văzută în:văzută în:

• • • dragoste, bucurie, pace;dragoste, bucurie, pace;• îndelunga răbdare, • îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bunătatea, facerea de bine;bine;• credincioşia, blândeţea, • credincioşia, blândeţea, înfrânarea poftelor.înfrânarea poftelor.

• Sfinţenia este văzută în Sfinţenia este văzută în vieţile sfinţilorvieţile sfinţilor• în Porfirie Elder, o • în Porfirie Elder, o provocare la limita provocare la limita umanităţii.umanităţii.

• Să fii deplin uman Să fii deplin uman înseamnă să fii înseamnă să fii transfigurat în chipul lui transfigurat în chipul lui Hristos.Hristos.

Page 82: 07.04.2013   cateheza - a fi uman, pe deplin viu. omul ca împlinire a vieţii - john bazlinton

• „„Mântuirea este mai Mântuirea este mai mult decât iertare. mult decât iertare. Este o autentică Este o autentică reînnoire a omului "reînnoire a omului "

Sfântul Grigorie Sfântul Grigorie PalamaPalama

• „„El, care nu poate El, care nu poate ierta pe alţii, ierta pe alţii, rupe/distruge podul rupe/distruge podul peste care el însuşi peste care el însuşi trebuie să treacă”trebuie să treacă”

George HerbertGeorge Herbert