cuc.mdcuc.md/EC_2012_s1.doc · Web viewErudit Cafe, Sezonul 1 2012

53
Erudit Cafe, Sezonul 1 2012 1. Î: Ghiciţi prin 3 cuvinte ghicitoarea din Fiji: ”În iarbă este învelită o piatră, în piatră este ascunsă mâncare”. I1. Iarba este uscată. I2. Mâncarea este albă. Răspuns: Nuca de cocos Comentariu: Iarba este puful, piatra este coaja, iar mâncarea este conţinutul comestibil. Autor: Михаил Савченков (Могилев) Traducător: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi Redactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi 2. [Imaginea 1] Ea este numele acestei poze. Ea mai este răspunsul la ghicitoarea: ”Pe-o câmpie de mohor, ea dansează-ntr-un picior”. Î: Ce este ea? I1. Se consideră că prima dintre ele a fost inventată de Thomas Saint în anul 1790. I2. De atunci, mulţi au contribuit la perfecţionarea ei, inclusiv Isaac Merritt Singer. Răspuns: Mașina de cusut Autor: Артем Колесов (Москва) Traducător: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi Redactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi 3. Probabil puţini știu, însă din anul 2000 ele sunt 5 și nu 4. Modificarea dată a fost decisă de Organizaţia Internaţională în domeniu. Î: Ce sunt ele? I1. Cea mai greu accesibilă zonă a lor se numește zona hadopelagică. I2. Împreună, acestea deţin 96,5% din totalitatea unei substanţe de pe pământ.

Transcript of cuc.mdcuc.md/EC_2012_s1.doc · Web viewErudit Cafe, Sezonul 1 2012

Page 1: cuc.mdcuc.md/EC_2012_s1.doc · Web viewErudit Cafe, Sezonul 1 2012

Erudit Cafe, Sezonul 1 2012

1. Î: Ghiciţi prin 3 cuvinte ghicitoarea din Fiji: ”În iarbă este învelită o piatră, în piatră este ascunsă mâncare”.

I1. Iarba este uscată.I2. Mâncarea este albă.

Răspuns: Nuca de cocosComentariu: Iarba este puful, piatra este coaja, iar mâncarea este conținutul comestibil.Autor: Михаил Савченков (Могилев)Traducător: Octavian Sirețeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sirețeanu, Echipa Asachi

2. [Imaginea 1]Ea este numele acestei poze. Ea mai este răspunsul la ghicitoarea: ”Pe-o câmpie de mohor, ea dansează-ntr-un picior”.Î: Ce este ea?

I1. Se consideră că prima dintre ele a fost inventată de Thomas Saint în anul 1790.I2. De atunci, mulți au contribuit la perfecționarea ei, inclusiv Isaac Merritt Singer.

Răspuns: Mașina de cusutAutor: Артем Колесов (Москва)Traducător: Octavian Sirețeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sirețeanu, Echipa Asachi

3. Probabil puțini știu, însă din anul 2000 ele sunt 5 și nu 4. Modificarea dată a fost decisă de Organizația Internațională în domeniu.Î: Ce sunt ele?

I1. Cea mai greu accesibilă zonă a lor se numește zona hadopelagică.I2. Împreună, acestea dețin 96,5% din totalitatea unei substanțe de pe pământ.

Răspuns: OceaneleComentariu: Zona hadopelagică se află la peste 6000 m adâncime. Numele zonei hadocepale vine de la hades, reprezentând lumea subterană. Oceanele dețin 96,5% din apa de pe pământ.Autor: Команда "IVV"Traducător: Octavian Sirețeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sirețeanu, Echipa Asachi

4. Pe timpul mandatului, aceasta i s-a întâmplat lui Bill Clinton și lui George W. Bush. Din câte se pare, asta se va întâmpla și cu actualul președinte al Statelor Unite ale Americii, Barack Obama. Din spusele martorilor, asta s-a întâmplat cu Alexandru I la data de 3 septembrie 1812.Î: Ce s-a întâmplat cu ei?

Page 2: cuc.mdcuc.md/EC_2012_s1.doc · Web viewErudit Cafe, Sezonul 1 2012

I1. La 3 septembrie 1812, Alexandru I a aflat că Napoleon I a ocupat Moscova.I2. Printre principalele motive ale acestui fenomen pot fi enumerate moștenirea genetică, alimentația greșită și stresul.

Răspuns: Au încărunțit.Autor: Алексей Тугарев (Орел)Traducător: Octavian Sirețeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sirețeanu, Echipa Asachi

5. Acesta a fost păstrat în muzeul artei contemporane din New York până la data de 10 septembrie 1981. După această dată, el a fost reîntors în patrie. Dimensiunile lui sunt 3,5 m x 7,8 m şi pe el sunt reprezentate orarile întâmplate într-un oraş european.Î: Despre ce este vorba?

I1. În anul 1981, acesta a fost întors în Spania.I2. Acesta nu putea fi întors în Spania atâta timp cât la putere se afla generalul Franco.

Răspuns: Tabloul ”Guernica”Comentariu: Tabloul exprimă bombardarea orașului Guernica de către aviația germană în timpul războiului civil din Spania.Autor: Дмитрий Соловьев ("Реал-Мордовия", Саранск)Traducător: Octavian Sirețeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sirețeanu, Echipa Asachi

6. În Olanda, Santa Claus este numit Sinter Claas. Conform legendei, el vine pe corabie, acompaniat de câţiva ajutori pe nume Pete cei negri. Ajutorii săi împart cadouri copiilor cuminţi, iar pe cei neascultători îi bagă în saci şi îi duc undeva.Î: Unde îi duc?

I1. Este vorba despre un alt stat european.I2. Acest stat european a fost mult timp influenţat de oameni de culoare.

Răspuns: În SpaniaComentariu: Legenda este legată de perioada când Olanda a fost stăpânită de Spania, care la rândul său a fost stăpânită mai devreme de mauri.Autor: Вугар Зейналов (Баку)Traducător: Octavian Sirețeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sirețeanu, Echipa Asachi

7. Cândva, acest fenomen s-a încercat să fie explicat prin următoarele: uneori semnalul de la un ochi ajunge la creier mai rapid decât semnalul de la celălalt ochi. Numele fenomenului a fost dat de către Emile Boiarc.Î: Numiţi fenomenul!

I1. Paradoxal, explicaţia enunţată a fost contrazisă de descoperirea acestui fenomen la orbi.I2. Numele poate ar fi fost altul dacă Boirac nu ar fi fost francez.

Răspuns: Deja vuComentariu: Conform explicaţiei respective, atunci când semnalul ajunge de la primul ochi la creier el se întipăreşte în memorie şi se manifestă atunci când ajunge semnalul de la al doilea ochi.Traducător: Octavian Sirețeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sirețeanu, Echipa Asachi

Page 3: cuc.mdcuc.md/EC_2012_s1.doc · Web viewErudit Cafe, Sezonul 1 2012

8. Pe coperta revistei „The New Yorker” din noiembrie 2000 sunt reprezentaţi nişte alergători aproape de finiş. Aceştia sunt foarte apropiaţi unul de altul, însă până la urmă câştigă cel cu nasul mai lung.Î: Numiţi alergătorii dacă de fapt aceştia sunt 2 animale diferite!

I1. În noiembrie 2000, în SUA a avut loc un eveniment important pentru toată ţara.I2. După câte se pare, finişul a fost în Florida.

Răspuns: Elefantul şi măgarul.Comentariu: În noiembrie 2000 au avut loc alegeri prezidenţiale în SUA. Candidatul republicanilor, George W. Bush l-a învins pe candidatul democraţilor, Al Gore la o diferenţă foarte mică după numărătoarea voturilor în statul Florida. Elefantul este simbolul republicanilor, iar măgarul – simbolul democraţilor.Autor: Ольга ЯрославцеваTraducător: Octavian Sirețeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sirețeanu, Echipa Asachi

9. [Imaginea 2]Vedeţi pe ecran monumentul cazac Baiterek. Numele cu care este poreclit monumentul are o strânsă legătură cu un artist spaniol.Î: Numiţi artistul!

I1. Este vorba despre un pictor suprarealist din secolul 20.I2. Monumentul este supranumit în popor „Chupa Chups”.

Răspuns: Salvador DaliComentariu: Salvador Dali este cel care a desenat logotip „Chupa Chups”.Autor: Команда "Sapientis Sat!" (Тюмень)Traducător: Octavian Sirețeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sirețeanu, Echipa Asachi

10. Medicii au descoperit un sindrom care se manifestă prin dorinţa pacientului de a se opera singur sau insistă să i se facă o anumită operaţie.Î: În cinstea cui este numit acest sindrom?

I1. El a dat numele sindromului din cauza unui eveniment care i s-a întâmplat în anul 1888, în ajunul Crăciunului.I2. Este vorba despre un olandez.

Răspuns: Vincent Van GoghComentariu: Vincent Van Gogh şi tăiat urechea în 1888, în urma cerţii cu prietenul său, Paul Gauguin.Autor: Александр Чижов (Харцызск)

Page 4: cuc.mdcuc.md/EC_2012_s1.doc · Web viewErudit Cafe, Sezonul 1 2012

Traducător: Octavian Sirețeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sirețeanu, Echipa Asachi

11. O parte a susţinătorilor unui club aveau o atitudine negativă faţă de ideea de a include străini în lot, iar o altă parte a susţinătorilor militau pentru caracterul internaţional al clubului. În rezultat, au apărut 2 cluburi.Î: Numiţi cele 2 cluburi!

I1. Divizarea clubului a avut loc la data de 9 martie 1908.I2. Duşmănia dintre cele două tabere continuă şi până azi, manifestându-se mai intens în timpul celor câteva derby-uri anuale.

Răspuns: AC Milan şi Internationale MilanoComentariu: Iniţial, AC Milan şi Inter Milano formau un singur club.Autor: Феликс Ушеренко (Хайфа)Traducător: Octavian Sirețeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sirețeanu, Echipa Asachi

12. În anul 1861, o companie tipografică din New York a primit o comandă importantă. Managerii tipografiei au abordat comanda la modul practic, verificând care sunt stocurile de vopsea din depozit şi alegând acea culoare care ar satisface necesităţile cantitative ale comenzii.Î: Care a fost culoarea aleasă?

I1. Culoarea aleasă este utilizată şi până astăzi, cu anumite variaţii de nuanţe, mai ales în ultimii ani.I2. În cadrul acestei comenzi, cea mai mare unitate a fost 10.000.

Răspuns: VerdeComentariu: A fost primită comanda pentru tipărirea dolarilor. În 1861, cea mai mare valoare o avea bancnota de 10.000 dolari, cu toate că mai târziu a fost tipărită şi bancnota de 100.000 dolari.Autor: Лариса Архипова (Москва)Traducător: Octavian Sirețeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sirețeanu, Echipa Asachi

13. Î: Ghicitoare: „Cine din marii lumii a fost mai întâi „din lut”, iar mai târziu a devenit „demn de laudă”?

I1. Schimbarea s-a datorat schimbării numelui. I2. El este mare la modul direct, fiind fost campion mondial şi olimpic la categoria grea.

Răspuns: Muhammad AliComentariu: Cassius Clay (Clay în traducere „lut”) a devenit Muhammad Ali (Muhammad în traducere „demn de laudă”)Autor: ?Traducător: Octavian Sirețeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sirețeanu, Echipa Asachi

14. Actriţa Keira Knightley a spus cu o anumită ocazie că este foarte uşor să o găseşti pe EA, este destul ca fiecare să o muşte puţin pe a sa.Î: Spuneţi prin două cuvinte, ce este EA?

I1. Un mit biblic povesteşte despre un oraş în care exista ea.I2. Acest fapt este bine de ştiut în timpul negocierilor.

Răspuns: Limba comună

Page 5: cuc.mdcuc.md/EC_2012_s1.doc · Web viewErudit Cafe, Sezonul 1 2012

Comentariu: Mitul despre Turnul BabelAutor: Александр Лисянский (Харьков)Traducător: Octavian Sirețeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sirețeanu, Echipa Asachi

15. Cu toate că Europa are un nivel înalt de standardizare, în diferite state acesta este diferit. La germani şi olandezi acesta este după varianta din Amsterdam. La elveţieni, după cel din Marseille, la austrieci – după cel din Croaţia, iar în Rusia – după cel din Kronshtadt. Astfel, se obţine o diferenţă, de exemplu între cel german şi cel belgian, de tocmai 232 cm.Î: Spuneţi prin 2 cuvinte, despre ce este vorba?

I1. Unele locuri din lume, raportate la acest etalon pot avea şi valori negative.I2. De exemplu Chişinăul este în mediu la + 39 metri faţă de acest etalon.

Răspuns: Nivelul măriiComentariu: În diferite state există un etalon diferit al nivelului mării.Autor: Дмитрий СлавинTraducător: Octavian Sirețeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sirețeanu, Echipa Asachi

16. Fostul gimnast italian Jury Chechi a primit de la jurnalişti o poreclă destul de potrivită.Î: Care este porecla, dacă aceasta coincide cu o operă de la mijlocul secolului 20.

I1. Opera este un roman scris de un autor englez şi publicat în trei părţi între 1954 şi 1955.I2. Acesta este cvintuplu campion mondial la proba de inele.

Răspuns: Stăpânul inelelor.Autor: Серафим Шибанов (Москва)Traducător: Octavian Sirețeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sirețeanu, Echipa Asachi

17. În timpul competiţiilor acestui sport olimpic nu este primit să se aplaude zgomotos, pentru că ar putea influenţa desfăşurarea acestora. Chiar şi crainicii roagă pe parcursul competiţiei publicul să se abţină de la aplauze.Î: Despre ce sport este vorba?

I1. Există şi varianta para-olimpică a acestui sport, în care nu toţi participanţii au dizabilităţi.I2. Aplauzele pot deranja şi chiar speria unii participanţi.

Răspuns: Călărie / HipismAutor: Константин КолесникTraducător: Octavian Sirețeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sirețeanu, Echipa Asachi

18. Parlamentul unui stat balcanic este compus din 2 camere: Camera Popoarelor, cu 15 locuri, şi Camera Reprezentanţilor, cu 42 de locuri.Î: Numiţi statul!

I1. Numărul de locuri în ambele camere se împarte la 3.I2. Numărul locurilor se împarte la 3 pentru a da posibilitatea grupurilor etnice să fie reprezentate în egală măsură.

Page 6: cuc.mdcuc.md/EC_2012_s1.doc · Web viewErudit Cafe, Sezonul 1 2012

Răspuns: Bosnia şi HerţegovinaComentariu: Nr. egal de locuri pentru sârbi, croaţi şi musulmani.Autor: Алексей Богословский (Санкт-Петербург)Traducător: Octavian Sirețeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sirețeanu, Echipa Asachi

19. În anul 1949, Mao Zedong, probabil din cauza fricii de separatism, din 5 existente a făcut doar unul.Î: În cel mai scurt timp, numiţi-l prin 2 cuvinte!

I1. Cele mai multe sunt în Rusia, în număr de 9.I2. În Moldova, acesta este UTC + 2.

Răspuns: Fus orarComentariu: În prezent, în China există un singur fus orar.Autor: Вячеслав ТравкинTraducător: Octavian Sirețeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sirețeanu, Echipa Asachi

20. Capul acestei familii, Joseph, a fost căsătorit cu Rose. Fiul său cel mare, Joseph Patrick, este mai puţin cunoscut decât ceilalţi 2 şi a decedat pe front, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.Î: Care este numele de familie a lui Joseph?

I1. Mulţi alţi membri ai familiei lui Joseph au avut un sfârşit tragic.I2. Numele de fată al soţiei sale a fost Fitsgerald.

Răspuns: KennedyComentariu: Este vorba de tatăl lui John F. Kennedy.Autor: Павел ГольдинTraducător: Octavian Sirețeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sirețeanu, Echipa Asachi

21. Într-o operă, Jonathan Swift scrie: „El, resimţind o comoţie groaznică, a hotărât că Beelzebul, cu toate legiunile sale, a venit să se răzbune pentru moartea miilor de supuşi.”Î: Numiţi-l pe el!

I1. Titlul lui Beelzebul coincide cu numele unui roman de William Golding.I2. Beelzebul este „Împăratul muştelor”.

Răspuns: PăianjenulAutor: Алексей Богословский (Санкт-Петербург)Traducător: Octavian Sirețeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sirețeanu, Echipa Asachi

22. François de la Rochefoucauld a numit-o „purgatoriul femeilor”.Î: Ce este ea?

I1. E eroină de-a lui Stephen King a numit-o „desert mucegăit după un prânz excelent”.I2. În popor ea este comparată cu nişte haine grele.

Răspuns: BătrâneţeaAutor: Андрей Кузьма (Санкт-Петербург)Traducător: Octavian Sirețeanu, Echipa Asachi

Page 7: cuc.mdcuc.md/EC_2012_s1.doc · Web viewErudit Cafe, Sezonul 1 2012

Redactor: Octavian Sirețeanu, Echipa Asachi

23. În anul 1865, pe malul acestui râu finlandez se găsea o fabrică de cherestea. În anii 90 ai secolului 20, datorită eforturilor lui Jorma Ollila, râul a ajuns cunoscut în toată lumea.Î: Care este numele râului?

I1. Compania care a făcut cunoscut numele râului reuneşte un număr mare de persoane.I2. În anul 1992 compania lui Ollila a decis să se concentreze pe activitatea din domeniul telecomunicaţiilor.

Răspuns: NokiaComentariu: „reuneşte un număr mare de persoane” – aluzie la sloganul „Connecting people”.Autor: Андрей Аксенов ("Мозжечок-connection", Архангельск)Traducător: Octavian Sirețeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sirețeanu, Echipa Asachi

24. Într-un eseu, scriitorul George Orwell scrie că într-un stat totalitar cărţile vor fi planificate de birocraţi, iar imaginaţia şi conştiinţa vor fi excluse din procesul de scriere. Scriitorul compara cărţile care vor fi scrise în aşa mod cu producţia unei companii.Î: Care este compania?

I1. Este vorba despre o compania multinaţională, bazată în statul american Michigan.I2. Probabil, în imaginaţia scriitorului, cărţile respective ar fi trebuit să aibă coperta de culoare neagră.

Răspuns: FordComentariu: Orwell spunea că astfel de cărţi nu vor avea individualitate şi vor fi precum automobilele Ford T ale companiei Ford. Autor: Наталья КудряшоваTraducător: Octavian Sirețeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sirețeanu, Echipa Asachi

25. În parcul „Lost river” din statul New Hampshire, lângă o cascadă superbă este o tăbliţă. Pe tăbliţă scrie că acestea trebuie păstrate pentru că poluează mediul.Î: Ce sunt acestea?

I1. De obicei, turiştii iubesc să scape de ele în astfel de locuri.I2. De obicei ele sunt lăsate cu speranţa de reîntoarcere.

Răspuns: MonedeleAutor: Алексей Богословский (Санкт-Петербург)Traducător: Octavian Sirețeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sirețeanu, Echipa Asachi

26. Eroul unui roman fantastic a reuşit să obţină pisici bune pentru serviciul în poliţie. Numele proiectului său, după spusele eroului a fost inspirat din cuvântul pe care îl folosesc americanii pentru pisici. Desigur, probabil că a jucat un rol mare şi opera lui Rod Daniel. Î: Care este numele proiectului?

I1. Rod Daniel este un director de film american, cunoscut şi pentru un film din anul 1989 cu James Belushi.I2. În filmul din 1989 era vorba despre un câine, de rasă ciobănesc german.

Răspuns: K-10Comentariu: Americanii numesc adesea pisicile „kitten”. Filmul este K-9.

Page 8: cuc.mdcuc.md/EC_2012_s1.doc · Web viewErudit Cafe, Sezonul 1 2012

Autor: Ольга Берёзкина (Санкт-Петербург)Traducător: Octavian Sirețeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sirețeanu, Echipa Asachi

27. În Emiratele Arabe Unite au loc adeseori concursuri de frumuseţe mai neobişnuite. În cadrul acestora, juriul apreciază nu doar frumuseţea capului, ochilor, picioarelor, dar şi frumuseţea unor părţi ale corpului care la noi în genere nu se asociază cu frumuseţea. Î: Cine participă în aceste concursuri?

I1. Luând în consideraţie specificul unor reprezentante, putem spune că unele participante sunt de 2 ori mai avantajate.I2. Cele apreciate nu sunt corăbii însă au într-un fel legătură cu acestea.

Răspuns: CămileleComentariu: Un loc important îl ocupă cocoaşele.Autor: Максим Руссо (Москва)Traducător: Octavian Sirețeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sirețeanu, Echipa Asachi

28. [Imaginea 3] Într-un roman, un preot spaniol, vorbind despre paharele pentru vin, îi aminteşte pe cei doi.Î: Cine sunt cei doi?

I1. Titlul celui mai înalt spune precum că ar fi „fiul cuiva din viţă nobilă”. I2. Este vorba despre un cavaler şi scutierul său.

Răspuns: Don Quijote şi Sancho PanzaComentariu: Hidalgo vine de la „hijo de algo” - iul cuiva care a fost cineva, de spiță nobilă.Autor: Максим Мерзляков (Воронеж)Traducător: Octavian Sirețeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sirețeanu, Echipa Asachi

29. Emma, eroina filmului „Un soţ întâmplător” face o vizită unei persoane şi în loc de salut îi spune „Plouă, am crezut că ai zi liberă”.Î: Care este profesia persoanei vizitate?

I1. El are o profesie importantă şi periculoasă.I2. În cartea lui Ray Bradbury, rol acestora opus rolului din prezent, iar munca le-ar fi îngreunată în caz de ploaie.

Răspuns: PompierComentariu: În cartea „Fahrenheit 451” de Ray Bradbury, pompierii se ocupă cu incendierea cărţilor.

Page 9: cuc.mdcuc.md/EC_2012_s1.doc · Web viewErudit Cafe, Sezonul 1 2012

Autor: Юлия Кощеева (Коломна)Traducător: Octavian Sirețeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sirețeanu, Echipa Asachi

30. În anul 1980, pe ecrane a apărut filmul „Omul-elefant”, despre o persoană cu un defect înnăscut al capului.Î: Ce a apărut în anul 1981 datorită acestui film?

I1. Printre posesorii lui poate fi menţionat „Cazul curios al lui Benjamin Button” şi 2 filme din seria „Stăpânul inelelor”.I2. Este vorba despre o nouă categorie de nominalizare a premiului „Oscar”.

Răspuns: Premiul „Oscar” pentru cel mai bun machiajComentariu: Autor: Михаил ПерлинTraducător: Octavian Sirețeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sirețeanu, Echipa Asachi

31. Termenul dat a fost utilizat pentru prima dată în anul 1763 de către fiziocratul francez, marchizul de Mirabeau, și popularizat mai târziu de Adam Smith în "Avuția națiunilor".Î. Despre termen ce este vorba?

a). Termenul dat poate fi asociat cu Thomas Mun, William Pety sau Oliver Cromwell.b). Datorită lui, Spania a ajuns în impact economic la mijlocul secolului XVII.

Răspuns: Mercantilism.Comentariu: Mercantilismul a fost politică economică care s-a afirmat în Europa între secolele XV - XVIII, bazată pe conceptul că puterea unei naţiuni poate fi mărită dacă exporturile sunt superioare importurilor. Surse: “Ghid de cultură generală”, Referat.ro, Wikipedia.org.Autor: Stanislav Sava. Întrebare originală. Redactor: Octavian Sirețeanu, Echipa Asachi

32. În această perioadă începe dezvoltarea unor state teritoriale, începând cu statele-oraşe italiene și continuând în Germania, Franţa şi Spania. Acest proces este favorizat de o diplomaţie modernă, care, evitând războaiele, devine un important instrument politic.Î: Despre ce perioadă este vorba?

a) Potrivit elveţianului Jacob Burckhardt, în acest timp, omul recapătă conştiinţa de sine ca individ, după o lungă perioadă de anihilare filozofică a personalităţii.b) În această perioadă s-au produs profunde transformări sociale, politice, economice, culturale şi religioase care au marcat tranziţia de la societatea medievală către societatea modernă.

Răspuns: Perioada Renaşterii.Comentariu: Renaşterea este denumirea curentului de înnoire socială şi culturală care a apărut în Europa la sfârşitul Evului Mediu, în secolele al XV-lea şi al XVI-lea, înnoire caracterizată prin reînviorarea interesului pentru cultura şi arta antichităţii clasice.Surse: Wikipedia.org, “Ghid de cultură generală”.Autor: Stanislav Sava. Întrebare originală. Redactor: Octavian Sirețeanu, Echipa Asachi

33. Atenţie, şir: tigon, leopon, jaglion. Ea este cea care leagă elementele din şir.Î: Cine este ea?

Page 10: cuc.mdcuc.md/EC_2012_s1.doc · Web viewErudit Cafe, Sezonul 1 2012

a) Ligrul este cel mai banal şi răspândit rezultat ce poate fi introdus în listă.b) Paradoxal, dar anume ea se ocupă de obicei cu vânatul în familie.

Răspuns: leoaica.Comentariu: Puiul unui leu şi al unei tigroaice se numeşte ligru, cel al unui tigru şi al unei leoaice – tigor, cel al unui leopard şi al unei leoaice – leopon, iar cel al unui jaguar şi al unei leoaice – jaglion.Sursă: Ghid de cultură generală.Autor: Stanislav Sava. Întrebare originală. Redactor: Octavian Sirețeanu, Echipa Asachi

34. Cu toate că sunt consideraţi vegetarieni, ei se hrănesc şi cu mamifere de mici dimensiuni. Prima descriere cunoscută a lor a fost făcută de francezul Pere Armand David, în anul 1869 în urma unei expediţii într-o ţară anume.Î: Cine sunt ei?

a) Majoritatea amatorilor de desene animate sunt de părere că aceste animale sunt destul de vesele, drăguţe şi bătăuşe.b) Guvernul chinez donează sau împrumută aceste animale altor naţiuni ca semn special de prietenie.

Răspuns: Urşii panda.Comentariu: Urşii panda vânează mamifere mici, iar când nu le prind trec la bambus şi rădăcini de plante. În filmul animat Kung Fu Panda, erou principal e prezentat ca un animal vesel, prietenos şi bătăuş.Surse: dli.ro, nationalzoo.si.edu.Autor: Stanislav Sava. Întrebare originală. Redactor: Octavian Sirețeanu, Echipa Asachi

35. Printre altele, a fost paramedic, reporter de război, jurnalist, un bătrân pescar cu premiu internaţional, pacient al unui spital de nebuni şi învinuit de sinucidere.Î: Cine este el?

a) Majoritatea operelor sale sunt ghidate de principiul "lucrurile cele mai simple în modul cel mai simplu".b) În luna octombrie a anului 1954, a primit Premiul Nobel pentru Literatură.

Răspuns: Ernest Hemingway.Surse: nobelprize.org, hemingwaysociety.org, hemingwayhome.com.Autor: Stanislav Sava. Întrebare originală. Redactor: Octavian Sirețeanu, Echipa Asachi

36. Se consideră că primele dintre ele au fost aduse în Europa în 1884 şi purtau numele Pho şi Mia. Î: Cine sunt ele, dacă numele cu care mai sunt desemnate se traduce ca „diamant lunar”?

Indiciul 1: Acestea au fost aduse în Europa de Edward Gould, consulul Marii Britanii în Bangkok.Indiciul 2: Denumirea lor provine de la vechea denumire a Thailandei.

Răspuns: Pisicile siameze.Comentariu: În Thailanda, acestea sunt numite „Wichian Mat”, adică „diamant lunar”.Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Siamese_(cat)Autor: Grigori Alhazov, echipa AcordRedactor: Octavian Sirețeanu, Echipa Asachi

37. Ultimele patru - monitor cu afişaj cu cristale lichide.

Page 11: cuc.mdcuc.md/EC_2012_s1.doc · Web viewErudit Cafe, Sezonul 1 2012

Î: Numiţi primele trei!

Indiciul 1: Primele trei sunt bine cunoscute, iar cele ce urmează sunt mai greu de memorizat.Indiciul 2: "LCD Monitor" este expresia mnemonică ce ar putea să vă ajute să le memoraţi pe ultimele 4.

Răspuns: I, V, X.Comentariu: Ele sunt cifrele romane. Expresia "LCD monitor" ajută la memorizarea cifrelor L (50), C (100), D (500) si M (1000).Autor: Grigori Alhazov, echipa AcordRedactor: Octavian Sirețeanu, Echipa Asachi

38. Acest fenomen a fost descoperit de Joseph Fourier în anul 1824. Se consideră însă, că una dintre încercările de a-l demonstra a fost mai devreme, prin experimentul lui Horace-Bénédict de Saussure, în care savantul a plasat un termometru într-o cutie deschisă, neagră pe dinăuntru.Î: Numiţi fenomenul!

I1. Cel mai important element responsabil de producerea fenomenului sunt vaporii de apă.I2. El permite evidenţierea contribuţiei unor anumite gaze emise natural sau artificial la încălzirea atmosferei terestre.

Răspuns: Efectul de serăAutor: Bîlhac Vadim, Echipa ExcelsiorRedactor: Octavian Sirețeanu, Echipa Asachi

39. Acest lac a fost descoperit în anul 1643, iar cu timpul, în urma cercetărilor realizate, el a fost numit unul dintre "muzeele vii" ale pământului,  în care trăiesc aproximativ 800 specii de animale şi 245 specii de plante endemice.Î: Despre ce lac este vorba?

I1. În anul 1675, cunoscutul călător și diplomat român Nicolae Milescu Spătarul îl descrie amănunţit.I2. Adânc de 1640 m, lacul conţine aproximativ o cincime din întreaga cantitate da apă dulce a lumii.

Răspuns: BaikalAutor: Bîlhac Vadim, Echipa ExcelsiorRedactor: Octavian Sirețeanu, Echipa Asachi

40. Aşa sunt numiţi începând cu secolul XVII locuitorii din nord-estul S.U.A., de obicei depreciativ. Datorită unui scriitor american, cunoaştem mai bine un reprezentant poreclit aşa al statul plasat pe locul 48 ca suprafaţă dintre statele americane.Î: Cine sunt ei?

I1. Aceasta este de fapt o poreclă dată de englezi și francezi pentru locuitorii din SUA.I2. Acest nume a fost utilizat de către Mark Twain într-o nuvelă care ne vorbeşte despre un locuitor al statului Connecticut.

Răspuns: Yankei Autor: Josan Dorin, Echipa ExcelsiorRedactor: Octavian Sirețeanu, Echipa Asachi

41. A fost construit în Chişinău, în anii ’70 ai sec. XIX. În urma cutremurului din 1940, o parte din ziduri s-au surpat, dar a fost refăcut în grabă de autorităţile sovietice, care l-au utilizat foarte activ în perioada 28 iunie

Page 12: cuc.mdcuc.md/EC_2012_s1.doc · Web viewErudit Cafe, Sezonul 1 2012

1940 – 3 iulie 1941. El a găzduit personalităţi precum Constantin Stere, Pan Halippa, Emaouil Catelly sau Teodosie Cojocaru.Î: Despre ce construcţie este vorba?

I1. Ca să nu influenţeze arhitectura oraşului, a fost amplasat într-un cadru arhitectonic elegant.I2. El se află pe strada Alexandru Bernardazzi 3.

Răspuns: Penitenciarul din Chișinău (Penitenciarul nr. 13)Autor: Țuțuianu Valeriu, Echipa ExcelsiorRedactor: Octavian Sirețeanu, Echipa Asachi

42 În timpurile antice, unii considerau că ele decid cine murea sau trăia în lupte. Cei selectaţi de ele şi duşi într-un loc anume, erau numiţi einherjar. În cultura modernă, ele sunt subiectele multor lucrări de artă, cântece, jocuri video şi poezii.Î: Cine erau ele?

a) Excavaţiile arheologice din Scandinavia au descoperit amulete care le reprezentau pe ele.b) În anul 1944, numele lor a fost folosit pentru o acţiune care a reprezentat punctul culminant al acţiunilor rezistenţei germane.

Răspuns: ValkyriiComentariu: În mitologia nordică, o Valkyrie este o oştire feminină care zboară peste câmpul de luptă şi decide cineva va muri. În diferite opere de arte ele apar ca fiice regale, uneori acompaniate de ciori şi înrudite cu lebede şi cai. Operaţia Varkyrie a fost ultima operaţiune întreprinsă de rezistenţa germană, care avea ca scop ucidea lui Hitler şi preluarea conducerii.Sursă: Wikipedia.org.Autor: Stanislav Sava. Întrebare originală.Redactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

43. Prima referinţă cu privire la ea a apărut în Egipt unde un manuscris recomanda o amestecătură de sare, piper, flori de iris şi un tip de frunze. În schimb o enciclopedie din anul 1866 recomanda ca această substanţă să fie fabricată din cărbune pulverizat.Î: Despre ce substanţă este vorba?

a) Ea nu a fost folosită prea mult până în secolul XIX, când a început să fie folosită masiv în Marea Britanie.b) În 1896, o companie binecunoscută a început să comercializeze această substanţă în tuburi similare cu cele folosite pentru acuarele.

Răspuns: Pasta de dinţi.Comentariu: Prima referință la pasta de dinți vine din Egipt, din secolul IV î.Hr. Până în anul 1900, o pastă de dinți făcută din apă oxigenată și praf de copt (bicarborat de sodiu) a devenit combinaţia recomandată. În anul 1896 în New York, compania Colgate a făcut prima pastă de dinți în tuburi deformabile similare cu cele folosite pentru acuarele.Autor: Stanislav Sava. Redactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

44. În unul dintre romanele sale, un fantast englez afirmă că doar omul, dintre toate fiinţele inteligente din univers, ar fi putut născoci un concept cosmogenetic atât de primitiv.Î: Numiţi conceptul!

I1. Acest concept a existat la multe popoare antice, în special indieni, budişti şi scandinavi. I2. Autorul este Terry Pratchet

Page 13: cuc.mdcuc.md/EC_2012_s1.doc · Web viewErudit Cafe, Sezonul 1 2012

Răspuns: Lumea plată / Lumea sub formă de discComentariu: Lumea Disc este o serie de romane de Terry Pratchet.Autor: Михаил Чернышев (Курск)Traducător: Octavian SireţeanuRedactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

45. Într-o istorioară de Isac Asimov este vorba despre căutarea unei genţi cu plutoniu ascunse în hotel. Eroul, înainte de moarte, reuşeşte să spună un singur cuvânt, după care geanta este găsită în camera 1031.Î: Numiţi cuvântul!

I1. Unui european i-ar fi mai greu să descifreze mesajul.I2. Este vorba despre o sărbătoare.

Răspuns: HalloweenComentariu: Sărbătoarea Halloween este celebrată pe data de 31 octombrie. În stil american, aceasta se notează ca 10/31.Autor: Ольга Гриднева (Кировоград)Traducător: Octavian SireţeanuRedactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

46. Personajele unui comics mănâncă o gustare, iar pe parcurs, tot măresc numărul bucăţilor mâncate dintr-o îmbucătură. Atunci când din 38 de bucăţi, în farfurie rămân doar 12, unul dintre personaje se gândeşte ce e de făcut.Î: Cu ce cuvânt inexistent compus este numită această mâncare în comics?

I1. Prima parte a denumirii este inspirată de la un matematician italian.I2. A doua parte a denumirii este inspirată de la o mâncare de origine mexicană

Răspuns: FibonachosComentariu: Personajele mâncau bucăţile de nachos în şir Fibonacci, adică 1, 1, 2, 3, 5, 8. După aceasta, ei urmau să mănânce 13, însă pe platou mai rămăseseră doar 12 bucăţi.Autor: Сергей Спешков (Пермь — Москва)Traducător: Octavian SireţeanuRedactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

47. Prima operaţiune s-a desfăşurat în anii 70-80 ai secolului trecut în Italia. A doua operaţiune, la fel, în Italia, acum 6 ani. Numele celei de-a doua operaţiuni a fost inspirată de la numele primei, însă exprimă specificul ocupaţiei principalilor figuranţi.Î: În ce domeniu a avut loc a doua operaţiune?

I1. Prima operaţiune a fost numită „mâini curate” şi era îndreptată împotriva corupţiei.I2. A doua operaţiune a fost numită „picioare curate”.

Răspuns: Fotbal.Comentariu: Operaţiunea „Picioare curate” a avut loc în Italia în anul 2006 şi a vizat fotbalişti, arbitri, oficiali în vederea contracarării operaţiunilor ilegale din fotbal.Autor: Владимир СтепановTraducător: Octavian SireţeanuRedactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

48. În tabelul lui Mendeleev, aceste 2 elemente sunt despărţite de câteva zeci de locuri. În limbile italiană şi spaniolă, simbolurile lor sunt antonime. Scrise împreună, simbolurile lor ar arăta apartenenţa unei ţări.

Page 14: cuc.mdcuc.md/EC_2012_s1.doc · Web viewErudit Cafe, Sezonul 1 2012

Î: Numiţi cele 2 elemente!

I1. Primul element are numărul atomic 14. I2. Numele celui de-al doilea element se trage de la un suedez.

Răspuns: Siliciu, NobeliuComentariu: Si şi No sunt antonime în italiană şi spaniolă, însemnând „da” şi „nu”. Prefixul latin „sino-” desemnează cuvintele ce ţin de China, de exemplu „sinologia” este ştiinţa despre China.Autor: Борис Шойхет (Франкфурт-на-Майне)Traducător: Octavian SireţeanuRedactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

49. Într-un film istoric englez, eroii joacă cărţi. Atunci când unul dintre jucători arată o combinaţie destul de rară de cărţi, un alt jucător afirmă că era de părerea că doar el poate avea această combinaţie.Î: Numiţi combinaţia formată din 4 cărţi!

I1. Cel care considera că doar el poate să aibă această combinaţie era Henric al 8-lea.I2. Ar putea să vă ajute Ana Bolein şi Jane Seymour.

Răspuns: 4 dameComentariu: Fragmentul face referire la faptul că regele Henric al 8-lea a avut pe parcursul vieţii multe soţii, mai exact 6. Ana Bolein şi Jane Seymour sunt două dintre ele.Autor: Игорь Колмаков (Тель-Авив)Traducător: Octavian SireţeanuRedactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

50. Conform unui articol, succesele sale se datorau nu doar faptului că EL îşi antrena muşchii picioarelor, dar şi faptului că se pregătea mintal. Mai târziu, EL şi-a luat chiar şi diploma de doctor în filozofie.Î: Cine este EL?

I1. Este vorba despre un brazilian.I2. Cu toate că este brazilian, numele după care este cunoscut în toată lumea ar indica mai degrabă origini europene.

Răspuns: SocratesAutor: Мишель Матвеев (Санкт-Петербург)Traducător: Octavian SireţeanuRedactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

51. Într-o povestire fantastică de Boris Ştern, un personaj de poveste binecunoscut primeşte sfatul să-l folosească pe EL pentru a lua decizii echilibrate, care să nu ţină seama de trăirile inimii. Î: Numiţi-L pe EL prin 2 cuvinte!

I1. În simbolistica bizantină, EL simboliza Constantinopolul.I2. EL este o parte a corpului.

Răspuns: Capul dreptComentariu: Personajul era Zmeul Gorînîci. Capul drept este mai departe de inimă decât cel stâng. La bizantini, capul drept al vulturului simboliza Constantinopolul.Autor: Юрий Загребельный (Донецк)Traducător: Octavian SireţeanuRedactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

Page 15: cuc.mdcuc.md/EC_2012_s1.doc · Web viewErudit Cafe, Sezonul 1 2012

52. EA se află în statul New York. Un personaj din filmul „Mic dejun la Tiffany” afirmă că denumirea EI s-ar potrivi mai bine unei săli de operă.Î: Numiţi-o pe ea prin 2 cuvinte!

I1. În acest moment, EA găzduieşte aproximativ 1700 persoane.I2. Cele 2 cuvinte din denumire sunt identice.

Răspuns: Sing SingComentariu: Este vorba despre închisoare celebră din New York.Autor: ?Traducător: Octavian SireţeanuRedactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

53. În provincia Quebec a existat un partid care milita pentru ieşirea provinciei din componenţa Canadei, însă era împotriva independenţei Quebec-ului.Î: Care număr figura în denumirea partidului?

I1. La acest număr a putea pretinde şi Puerto Rico.I2. Partidul exprima poziţia Quebecului în raport cu Statele Unite ale Americii.

Răspuns: 51Comentariu: Denumirea partidului era „Parti 51”. Partidul avea poziţia ieşirii Quebecului din componenţa Canadei şi alipirea la SUA, sub forma statului 51. La unicele alegeri la care a participat, partidul a acumulat un număr mic de voturi şi ulterior s-a desfiinţat.Autor: Алексей Богословский (Санкт-Петербург)Traducător: Octavian SireţeanuRedactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

54. În anul 1924, în Grecia a fost răsturnată monarhia, iar peste 2 ani puterea republicană L-a creat. Imaginea care a stat la baza creării LUI a simbolizat renaşterea elenismului şi regimului republican în Grecia.Î: Numiţi-l prin 2 cuvinte!

I1. EL are 5 clase, dintre care cel mai mare este Marea cruce.I2. El apare în denumire unui film cu Harry Potter.

Răspuns: Ordinul PhoenixAutor: Дмитрий БорокTraducător: Octavian SireţeanuRedactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

55. Trecerea „de la X la Y” a avut loc în secolul XIX. După victoria unui club de fotbal italian împotriva unui club spaniol de acum câţiva ani, a apărut un articol care se numea „de la Y la X”.Î: Numiţi cele 2 cluburi de fotbal!

I1. Este de fapt vorba despre lupta dintre 2 „ism-uri”.I2. Ambele echipe sunt din cele mai mari oraşe ale ţărilor respective.

Răspuns: Real Madrid şi AS Roma.Comentariu: Titlul articolului era „De la realism la romantism”. Trecerea de la romantism la realism a avut loc la mijlocul secolului XIX.Autor: Ренат Хайбуллин (Казань)Traducător: Octavian Sireţeanu

Page 16: cuc.mdcuc.md/EC_2012_s1.doc · Web viewErudit Cafe, Sezonul 1 2012

Redactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

56. În multe state este folosit un semn rutier pe care sunt reprezentate 2 obiecte. În schimb în Coreea de Nord, pe un semn analogic, sunt reprezentate 3 obiecte, dintre care 2 sunt identice.Î: Numiţi cele 2 obiecte identice!

I1. Paradoxal pentru noi, însă numele lor în engleză vine de la un cuvânt ce înseamnă „rapid”.I2. Semnul rutier indică un loc de alimentaţie publică.

Răspuns: Beţişoarele pentru mâncareComentariu: Pe semnul care indică un loc pentru alimentaţie sunt desenate beţişoarele pentru mâncare şi o lingură. Termenul englez este „Chopsticks”, care vine de la „Chop”, care înseamnă rapid.Autor: Александр ХачатурянTraducător: Octavian SireţeanuRedactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

57. Î: Numiţi evenimentul, pentru care ghilda engleză a brutarilor a primit iertare oficială doar peste 330 de ani după momentul întâmplării!

I1. Evenimentul a durat tocmai 4 zile.I2. Evenimentul a început la 2 septembrie 1666.

Răspuns: Marele incendiu londonez.Comentariu: Ghilda engleză a brutarilor a fost iertată pentru cauzarea marelui incendiu londonez din 1666, în urma căruia au fost distruse peste 13 mii de case.Autor: Андрей Кузьма (Санкт-Петербург)Traducător: Octavian SireţeanuRedactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

58. Iniţial, lui i s-a dat numele de Barbaren, însă în oraş s-a găsit o familie cu acest nume.Î: Despre care oraş este vorba?

I1. Citind opera, putem afla despre minunatele sale isprăvi.I2. Autorul operei este Alphonse Daudet.

Răspuns: TarasconComentariu: Este vorba despre Tartarin din Tarascon, din opera „Minunatele isprăvi ale lui Tartarin din Tarascon” de Alphonse Daudet.Autor: Сергей Спешков (Пермь — Москва)Traducător: Octavian SireţeanuRedactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

59. Acest personaj este unic în istoria cinematografiei, deoarece a adus premiul Oscar pentru 2 actori ce l-au interpretat.Î: Numiţi personajul!

I1. Primul actor este Robert de Niro.I2. Al doilea actor este Marlon Brando.

Răspuns: Vito Corleone / Don CorleoneComentariu: Vito Corleone este interpretat în filmul „Naşul” de Marlon Brando, iar în „Naşul 2”, în tinereţe, de Robert de Niro.

Page 17: cuc.mdcuc.md/EC_2012_s1.doc · Web viewErudit Cafe, Sezonul 1 2012

Autor: Ольга Неумывакина (Харьков)Traducător: Octavian SireţeanuRedactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

60. Pe bancnota suedeză de 100 de coroane apare imaginea unui albine care polenizează o floare.Î: Portretul cărei personalităţi apare pe cealaltă parte a bancnotei?

I1. Goethe scria că „în afară de Shakespeare şi Spinoza nu există un om pe lume care să-l fi influenţat mai mult”.I2. El este considerat părintele taxonomiei şi a ecologiei moderne.

Răspuns: Carl LinneAutor: Octavian Sireţeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

61. Înaintea lansării fiecărui episod din seria „Star Wars”, regizorul George Lucas avea grijă ca detaliile acestora să nu fie cunoscute prea devreme. Despre un anumit fapt important din film cunoşteau doar 6 persoane, cu toate că regizorul dăduse un indiciu.Î: Cum se traduce din olandeză cuvântul „Vader”?

I1. Curios, dar nici măcar David Prowse, care a interpretat rolul lui Darth Vader nu cunoştea că el este aşa.I2. Cuvântul exprimă legătura lui Vader cu alte personaje.

Răspuns: TatăComentariu: Nici măcar actorul care îl interpreta pe Darth Vader nu cunoştea că acesta este tatăl lui Luke Skywalker şi al Prinţesei Leia.Autor: Михаил Иванов (Саратов)Traducător: Octavian Sireţeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

62. Conform uneia dintre versiuni, această expresie provine de la obiceiul care exista într-o ţară europeană începând cu secolul XV ca ucenicii, înainte de a fi primiţi în ghildă, să facă o călătorie prin ţară împreună cu alţi colegi ucenici. În prezent, această expresie este asociată cu sportul.Î: Numiţi expresia!

I1. La mulţi, această expresie se asociază cu culoarea galbenă.I2. Este vorba despre o expresie franceză.

Răspuns: Tour de FranceComentariu: Liderul turului îmbracă maioul de culoare galbenă.Autor: Евгения ШмулевичTraducător: Octavian Sireţeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

63. Lingviştii de la Harvard au determinat că ele sunt corectate odată cu trecerea timpului. De exemplu, până în secolul X, în limba engleză ele erau în număr de 177, la sfârşitul secolului XV, acestea s-au redus la 145, iar în prezent, dintre acelea utilizate frecvent, au rămas mai puţin de o sută.Î: Răspundeţi prin 2 cuvinte, ce sunt ele?

I1. Cu timpul, acestea încep să fie utilizate conform regulilor generale.I2. Este vorba de o categorie dintr-o anumită parte a vorbirii.

Page 18: cuc.mdcuc.md/EC_2012_s1.doc · Web viewErudit Cafe, Sezonul 1 2012

Răspuns: Verbele neregulateAutor: Иван Юшин (Торонто)Traducător: Octavian Sireţeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

64. Luis Armstrong, spre deosebire de majoritatea persoanelor, şi-a ales singur ziua de naştere. Aceasta se datorează faptului că a crescut într-o familie adoptivă. Abia după moartea sa, în urma studierii arhivelor, s-a determinat că acesta s-a născut la data de 4 august.Î: Ce dată şi-a ales Luis Armstrong în calitate de zi de naştere?

I1. Acesta nu a greşit cu mult în raport cu adevărata zi de naştere.I2. Probabil că a făcut alegerea din patriotism.

Răspuns: 4 iulieComentariu: Ziua Independenţei SUAAutor: Мишель МатвеевTraducător: Octavian Sireţeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

65.

[Imaginea 4]Distanţa dintre cel din stânga şi cel din dreapta este de aproximativ 360 km.Î: Numiţi-le pe ambele!

I1. Un schimb important a avut loc între cele 2 în anul 1869.I2. Este vorba despre 2 localităţi.

Răspuns: Tokio, KyotoComentariu: În 1869, Tokyo a înlocuit oraşul Kyoto în calitate de capitală a Japoniei.Autor: Наталья КудряшоваTraducător: Octavian Sireţeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

66. Nu există dovezi istorice concludente despre legătura dintre cei din primul grup şi cei din al doilea grup. Este posibil ca ei nici să nu se fi cunoscut. Dante îi întâlneşte pe ei în purgatoriu, printre cei care au sfârşit prin moarte violentă şi îi învinuieşte de discordie.Î: Numiţii şi pe unii, şi pe alţii!

I1. Dintre primii, pot fi menţionaţi: Tybalt sau Peter, iar din al doilea grup: Benvolio sau Balthasar.I2. Mulţi dintre voi au aflat despre ei datorită lui Shakespeare.

Răspuns: Capuleti, Montecchi

Page 19: cuc.mdcuc.md/EC_2012_s1.doc · Web viewErudit Cafe, Sezonul 1 2012

Autor: Лев Шмулевич (Ришон Ле-Цион)Traducător: Octavian Sireţeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

67. Această întrebare are legătură atât cu literatura science fiction, cât şi cu muzica rock.Î: Cu ce a comparat Frederic Begbeder avionul Concorde?

I1. Este vorba de o formaţie rock rusească.I2. Termenul coincide cu un roman fantastic de Herbert Wells.

Răspuns: Maşina timpuluiAutor: Сергей Ефимов (Волгоград)Traducător: Octavian Sireţeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

68. Pe o pagină a site-ului producătorului francez Peugeot lipseşte orice text, fiind prezent doar un model de automobil.Î: Numiţi modelul!

I1. Modelul a fost produs din anii 60 şi până în anii 80 ai secolului trecut.I2. Succesorul său a fost modelul Peugeot 504.

Răspuns: 404 / Peugeot 404Comentariu: Este vorba despre pagina cu eroarea de conexiune, al cărei cod este 404.Autor: Павел СурковTraducător: Octavian Sireţeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

69. Pe emblema Universităţii din Indiana poate fi văzută o literă grecească.Î: Numiţi litera!

I1. Litera grecească este formată din suprapunerea a 2 litere latine.I2. Este penultima literă din alfabetul grecesc.

Răspuns: Ψ (Psi)Comentariu: Emblema a fost desenată prin suprapunerea literelor U şi I, iniţialele universităţii.Autor: Дмитрий Борок (Самара)Traducător: Octavian Sireţeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

70. Marchizul de Montchenu a spus: „Imaginea ei este oribilă. Împrejur nu este nimic în afară de stânci goale, fără vreo oarecare vegetaţie.” Un scriitor britanic a numit-o „bârlogul din sud al diavolului”.Î: Despre ce este vorba?

I1. Aceasta se află în oceanul Atlantic, între Africa şi Brazilia.I2. Ea a devenit faimoasă datorită exilului unui european.

Răspuns: Insula Sfânta ElenaComentariu: Pe insula Sfânta Elena a fost exilat în 1815 Napoleon. Aici a şi decedat în anul 1821.Autor: Traducător: Octavian Sireţeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

Page 20: cuc.mdcuc.md/EC_2012_s1.doc · Web viewErudit Cafe, Sezonul 1 2012

71.

[Imaginea 5]Vedeţi pe ecran pictura lui Joseph Wright, realizată în anul 1771. Î: Care descoperire din secolul 17 este reprezentată în pictură?

I1. Acesta nu poate exista liber în natură.I2. Descoperirea este legată de numărul 15.

Răspuns: FosforComentariu: Fosforul are numărul atomic 15. Acesta a fost descoperit în anul 1669.Autor: Александр Бучацкий (Самара)Traducător: Octavian Sireţeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

72. Din anul 1891, EL a început să lucreze în câmp şi putea avea 2 ajutori. Abia peste aproximativ 100 de ani EL a mai primit încă un ajutor, iar în anul 2009 – încă 2.Î: Despre cine este vorba?

I1. Ajutorii săi sunt numiţi asistenţiI2. Printre obiectele din posesia sa sunt incluse 2 cartonaşe cu forma dreptunghiulară

Răspuns: Arbitrul de fotbalAutor: Дмитрий Сергиенко (Киев)Traducător: Octavian Sireţeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

73. Conform lui Bernard Werber, pescarii din Laponia considerau că viaţa se află în schelet, iar restul este doar adaos. Î: În ce mod încercau pescarii să se asigure că vor avea peşte şi pe viitor?

I1. Această acţiune era făcută, de obicei, după mâncare.I2. Ei încercau să recicleze.

Răspuns: Aruncau oasele de peşte înapoi în mare/apăAutor: Команда "Таки да" (Тель-Авив)Traducător: Octavian Sireţeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

74. Acum 7 ani, reprezentanţii Premiului Ignobel au anunţat decernarea premiului creatorilor imaginii generalului Sani Abacha, doamnei Mariam Sani Abacha, avocatului John Mbeki şi a altora. Multă lume îi cunoaşte pe cei enumeraţi, însă ei nu au putut fi prezenţi la înmânarea premiului.Î: Din ce ţară sunt originari cei enumeraţi?

I1. În anul 2003, un pensionar din Praga s-a împuşcat în Ambasada acestui stat.

Page 21: cuc.mdcuc.md/EC_2012_s1.doc · Web viewErudit Cafe, Sezonul 1 2012

I2. Mulţi au aflat despre ei prin intermediul poştei electronice.

Răspuns: NigeriaComentariu: Este vorba despre personajele tipice din spam-ul nigerian. Pensionarul ceh a fost victimă a unei fraude.Autor: Дмитрий ЖарковTraducător: Octavian Sireţeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

75.

[Imaginea 6] Acesta este simbolul unei anumite activităţi.Î: Nu vă întreb ce am ascuns în partea de jos a imaginii, însă care este activitatea?

I1. Pe parcursul activităţii, de obicei, se confruntă 2 grupuri a câte 4 persoane.I2. Activitatea există încă din Evul Mediu şi vine din Scoţia.

Răspuns: CurlingComentariu:

[Imaginea 6b]Autor: Octavian Sireţeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

76. Gomez de la Cerna l-a comparat cu o ceaşcă stricată la dejunul erelor. În setul-constructor corespunzător lui al companiei „Playmobil”, printre altele sunt incluse şi câteva figurine de oameni, un leu şi un tigru.Î: Despre ce este vorba?

I1. Acesta a fost construit timp de aproximativ 8 ani, la începutul primului secol, era noastră.I2. Acesta se află în Italia.

Răspuns: ColosseumAutor: Андрей ГрИгоров и Антон ГрИгоров (Череповец) Traducător: Octavian Sireţeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

77. Finlandezul Leo Pusa de 56 de ani a stabilit acum câţiva ani un record mondial. Recordul poate fi caracterizat prin indicii: 12 minute şi 110.Î: Care este unitatea de măsură pentru 110?

I1. Recordul a fost stabilit într-o încăpere special amenajată.I2. Era şi de aşteptat ca recordman să fie un finlandez.

Răspuns: Grade Celsius

Page 22: cuc.mdcuc.md/EC_2012_s1.doc · Web viewErudit Cafe, Sezonul 1 2012

Comentariu: Este un record mondial cu privire la durata şederii în baie finlandeză (saună).Autor: Анатолий Белкин (Москва)Traducător: Octavian Sireţeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

78. În Egipt, după inundaţii erau sădite culturile, după care era strânsă recolta. De aceea, dacă această persoană ar fi locuit în Egipt, o anumită creaţie a sa ar fi fost, probabil, cu 25% mai scurtă. Din fericire, el s-a născut în Veneţia, în anul 1678.Î: Cine este el?

I1. Motivul ar fi fost că în Egipt, acestea sunt în număr de 3.I2. Este vorba despre un compozitor.

Răspuns: Antonio VivaldiComentariu: Este vorba despre seria lui Vivaldi „Anotimpurile”. În Egipt sunt doar 3 anotimpuri.Autor: Наиль Фарукшин (Навои, Узбекистан)Traducător: Octavian Sireţeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

79. Anglia este ţara tradiţiilor. Există, de exemplu, tradiţia ca sesiunea parlamentului, în fiecare an, să fie deschisă de către monarh. În secolul 20, această tradiţie a fost încălcată de doar 2 ori, în 1959 şi 1963, din motive similare.Î: Care a fost motivul?

I1. Ar mai fi fost 2 ocazii la sfârşitul anilor ‘1940 – începutul anilor ‘1950, însă atunci Elisabeta II încă nu era regină.I2. Se poate spune că de vină au fost Andrew şi Edward.

Răspuns: Regina era gravidăComentariu: Regina nu a putut fi prezentă din cauza gravidităţii.Autor: Илья РатнерTraducător: Octavian Sireţeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

80. Guillaume Le Bé a fost un gravor şi tipograf francez din secolul 16. Printre „moştenirile” lăsate omenirii, una dintre ele s-a păstrat şi în limba română.Î: Numiţi această „moştenire” printr-un cuvânt, dacă în limba română el are doar forma de plural!

I1. Am folosit această „moştenire” în redactarea acestui indiciu.I2. Acest cuvânt provine de la numele francezului.

Răspuns: GhilimeleComentariu: Cuvântul „ghilimele” provine de la francezul Guillaume Le Bé.Autor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

81. În varianta iniţială, puteam afla şi numele lui mic, Nataniel. Fiind victima unui furt, el a fost obligat să-şi demonstreze meritul servind într-o altă unitate decât cea din titlul cărţii. Î: Numiţi acest personaj!

I1. Cariera sa arată astfel : Ostaş, Locotenent, CăpitanI2. Oficial, se alătură celorlalţi 3 după isprava din bastionul Saint-Gervais.

Page 23: cuc.mdcuc.md/EC_2012_s1.doc · Web viewErudit Cafe, Sezonul 1 2012

Răspuns : D’ArtagnanComentariu: Iniţial, D’Artagnan nu primeşte funcţia de muschetar, ci abia după evenimentele de la Saint-Gervais.Autor: Sergiu Gherghelijiu, WTHRedactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

82. Conform spuselor autorilor unui site, pagină lor are cea mai mare dimensiune din lume, având 1,6 km înălţime şi 250 m lăţime. De asemenea, autorii se laudă că nu ar lipsi nimeni.Î: Ce eveniment a avut loc la data de 31 octombrie 2011, ziua lansării paginii?

a) Ultimul eveniment similar a avut loc în anul 1999.b) Pe site-ul dat sunt reprezentate foarte multe figurine uman, în 5 culori diferite.

Răspuns: Populaţia Terrei a ajuns la cifra de 7 miliardeComentariu: Este vorba de site-ul 7billionworld.com, care a postat pe o pagină web 7 miliarde de figurine umane, în cinci culori, reprezentând fiecare continent.Autor: Echipa „Lumina din umbră”Redactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

83. Prima instituţie de acest fel a fost înfiinţată în anul 805, la Bagdad, şi se spunea că era deschisă „atât bogaţilor şi săracilor, deopotrivă, indiferent de religia lor”Î: Despre ce instituţie este vorba?

a) Pe lângă activitatea de bază, lucrătorii din cadrul acestei instituţii mai făceau şi cercetări în domeniu şi îşi instruiau ucenicii.b) Lucrătorii instituţiei vizitau pe cei care aveau nevoie în fiecare dimineaţă.

R: SpitalulComentariu: În cel mai vechi spital medicii îşi consultau bolnavii în fiecare dimineaţă. Era împărţit aproximativ ca în prezent, având secţii, farmacişti şi personal administrativ.Autor: Echipa „Lumina din umbră”Redactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

84. Această afecţiunea a fost descoperită prima dată în sec. XVII de exploratorii portughezi, chiar dacă ei nu au înţeles că e o boală. Aceştia au întâlnit reprezentanţi ai populaţiei de bază şi persoane care se deosebeau destul de mult de aceştia. Din această cauză, au crezut că sunt 2 rase diferite.Î: Despre ce afecţiune se vorbeşte?

a) La persoanele cu această maladie sunt frecvente şi tulburările oculare b) Oamenii cu această afecţiune trebuie să se ferească de soare.

R: AlbinismulComentariu: Portughezii au văzut pe ţărmul vest-african persoane de culoare neagră şi persoane de culoare albă. Pe cei negri i-au numit „negroes”, iar pe cei albi, „albinos”, crezând că erau de rase diferite. Albinismul este o anomalie genetică care constă în lipsa totală a pigmenţilor în celulele ochilor, pielii sau părului.Autor: Echipa „Lumina din umbră”Redactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

85. Anual, în ţara de origine se produc aproximativ 190 milioane de litri din această băutură, din care 40% sunt exportate. Conchistadorii spanioli au băut „pulque”. Observând că este prea slabă, au distilat-o, obţinând „mezcal”. Varianta actuală se face din aceeaşi plantă ca primele două, doar că e mai tare şi are alt nume.Î: Despre ce băutură este vorba?

Page 24: cuc.mdcuc.md/EC_2012_s1.doc · Web viewErudit Cafe, Sezonul 1 2012

a) Un moment de creştere al notorietăţii băuturii a apărut în perioada prohibiţiei, odată cu interzicerea importului de băuturi alcoolice din Mexic în Statele Unite.b) Locuitorilor din baştina acestei băuturi le place să o bea cu sare şi cu o felie de limetă.

R: Tequila.Comentariu: Multor mexicani le place să consume tequila simplă. Ea mai este numită şi „ambasadorul Mexicului”, mexicul fiind ţara ei de origine. Tequila se obţine distilând sucul obţinut din trunchiul plantei de agavă.Autor: Echipa „Lumina din umbră”Redactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

86. Principalele cauze care au provocat acest eveniment au fost: dezbinarea Imperiului Roman, inserarea Clauzei Filioque în Crezul de la Niceea, dispute în Balcani, Italia de sud și Sicilia, asupra jurisdicției în acele zone.Î: Despre ce eveniment este vorba?

a) Altă cauză a fost faptul că Leon al III-lea Isauricul a interzis venerarea icoanelor în secolul al VIII-lea.b) Anul în care s-a petrecut este 1054, deşi tensiunile datau de multă vreme între creştinătatea latină şi cea greacă.

Răspuns: Marea Schismă.Comentariu: Marea Schismă din 1054 este un eveniment ce a împărţit creştinismul în două mari ramuri, vestică (catolică) şi estică (ortodoxă). Surse: historia.ro, “The last templar”, Wikipedia, org, preferatele.ro.Autor: Stanislav Sava. Întrebare originală.Redactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

87. Muntele Parnassus, ramificarea semicirculară Phaedriades, valea Pleistos, orașul-port Kirrha, iar în centru se află el. O civilizaţie antică considerau acest oraş ca fiind centrul Universului.Î: Cine este el?

a) Situl lui arheologic a fost înscris pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO în 1987.b) Numele lui provine de la un epitet ataşat lui Apollo pentru a reda legătura lui cu anumite animale.

Răspuns: oraşul Dephi.Comentariu: Delphi este un oraş în Grecia antică, casă a oracolului delfic din mitologia greacă. Grecii antici considerau acest oraş ca fiind centrul Universului, datorită puterii magice care se presupunea că era deţinută de oracol.Sursa: Wikipedia.org.Autor: Stanislav Sava. Întrebare originală.Redactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

88. În fiecare an, în Anglia, într-o anumită perioadă se măreşte cu aproximativ 20% numărul de ferestre sparte.Î: Ce eveniment are loc în această perioadă?

I1. Este vorba de un eveniment sportiv.I2. Evenimentul are loc anual, începând cu anul 1877, în lunile iunie-iulie.

Răspuns: Turneul de la WimbledonComentariu: Englezii îşi încearcă şi ei puterile în tenis, fiind inspiraţi de jucătorii participanţi la turneul de Mare Şlem.Autor: Владимир Марковнин (Иваново)

Page 25: cuc.mdcuc.md/EC_2012_s1.doc · Web viewErudit Cafe, Sezonul 1 2012

Traducător: Octavian Sireţeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

89. În titrele de început ale unui film din anul 2006, logotipurile companiilor „Toushstone Pictures” şi „Jerry Bruckheimer Films” apar de 2 ori. Î: Despre ce film este vorba?

I1. Filme cu nume similar au mai apărut în 1985, 1990, 1997 şi în alţi ani.I2. Este un thriller fantastic cu Denzel Washington în rol principal.

Răspuns: Deja VuAutor: Денис Лагутин (Волгоград)Traducător: Octavian Sireţeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

90. După părerea scriitorului francez Jacques Marmontel, ar fi de dorit ca fiecare, în tinereţe, să şi-l alcătuiască pentru sine, iar mai apoi să-şi trăiască viaţa aşa încât să-l merite.Î: Despre ce este vorba?

I1. Cel mai lung cunoscut din Roma Antică are peste 180 de rânduri şi se presupune că ar aparţine unei soţii de consul.I2. Printre cele celebre poate fi enumerat şi „Eu v-am spus că-s bolnav!”

Răspuns: EpitafAutor: Дмитрий Борок (Самара-Казань)Traducător: Octavian Sireţeanu, Echipa AsachiRedactor: Octavian Sireţeanu, Echipa Asachi

91. Carina în traducere din croată înseamnă „vamă”. Linda în traducere din limba sud-africană fanagAlo înseamnă „a aștepta”. Eva în traducere din limba quechua înseamnă „apă”. Aceste și alte exemple fac parte dintr-o listă, în denumirea căreia un cuvînt și determinantul său, în comparație cu denumirea obișnuită, și-au schimbat genul. ?. Dar cum este intitulată lista în cauză? I1. Lista este destinată pentru a facilita activitatea reprezentanților unei anumite profesii. I2. Despre elementele din lista de mai sus nu putem spune că se cunosc la nevoie.

Răspuns: Prietenele false ale traducătoruluiComentariu: cuvintele de mai sus pot fi tratate de unii traducători drept nume de femei. Autor: Борис Шойхет (Франкфурт-на-Майне)Traducător: Irina Breahnă, Echipa 10 LeiRedactor: Irina Breahnă, Echipa 10 Lei

92. Conform spuselor lui Salvador BofarUlla, rasa de cîini husky nu este originară din Siberia, cum se crede. Aparent, alimentația primilor cîini nu era foarte variată, deoarece, după cum observă cercetătorul, denumirea lor provine anume de la acest cuvînt de origine străină.?. Numiți acest cuv?nt.I1. Cuvîntul înseamnă „acel care se hrănește cu pește crud”I2. Noi asociem acest cuvînt cu un aliment dulce și răcoritor.

Răspuns: EschimosComentariu: Autor: Наиль Фарукшин (Навои — Москва)

Page 26: cuc.mdcuc.md/EC_2012_s1.doc · Web viewErudit Cafe, Sezonul 1 2012

Traducător: Irina Breahnă, Echipa 10 LeiRedactor: Irina Breahnă, Echipa 10 Lei

93. Jane Fonda a spus despre războiul din Vietnam „Bombele cad de-asupra Vietnamului, însă aceasta este EA”. EA, a acestui scriitor american datează din 1925 ?. Numiți-o pe EA prin trei cuvinteI1. EA, se termină cu scaunul electric. I2. Unul din cele trei cuvinte se traduce literal drept c?ntec de țap.

Răspuns: O tragedie americană Comentariu: O tragedie americană de T. Dreiser se încheie cu executarea lui Clyde Griffits, eroul central pe scaunul electric. Din greacă, tragos-țap, ode-cîntec.Autor: : Мишель Матвеев (Санкт-Петербург)Traducător: Irina Breahnă, Echipa 10 LeiRedactor: Irina Breahnă, Echipa 10 Lei

94. Odată, din galeria națională din Oslo a fost furat tabloul lui Edvard Munch „Strigătul”. Hoții au intrat pe fereastră, au scos tabloul și, în pofida alarmei care se declanșase, au putut scăpa fără grijă. La explicarea celor întîmplate a fost menționat însă un alt oraș.?. Numiți orașul respectiv. I1. Toate acestea se ?nt?mplau ?n 1994I2. Evenimentul care indirect a cauzat cele descrise era cu numarul 17.

Răspuns: LillehammerComentariu: Paznicii era at?t de captivați de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Lillehammer din 1994, că au ignorat semnalul de alarmă Autor: Владимир Островский (Киев)Traducător: Irina Breahnă, Echipa 10 LeiRedactor: Irina Breahnă, Echipa 10 Lei

95. Șurubelnița ruginește în limonadă. Șurubelnița nu arde în foc. Aceste fraze sunt luate dintr-un articol de pe Wikipedia. În denumirea articolului șurubelnița însă nu figurează.Î. Care trei obiecte figurează în titlul articolului?I1. Recent a fost popularizată o versiune în care la cele trei obiecte se mai daugă o reptila și un semi-extraterestru.I2. O metodă similară celei descrise în articolul în cauză este „cap sau pajură”

Răspuns: Piatră, hîrtie, foarfeceComentariu: Varianta extinsă cu șopîrlă și Spock, a devenit în special populară datorită serialului The Bing Bang Theory. Spock este un personaj din Star Trek, pe jumătate Vulcan, pe jumătate om.Autor: Алексей Богословский (Санкт-Петербург)Traducător: Irina Breahnă, Echipa 10 LeiRedactor: Irina Breahnă, Echipa 10 Lei

96. Autorul întrebării a inventat o regulă pentru a memoriza pe cine reprezintă fiecare dintre ei. Regula constă în aceea că EA are ceva asemănător cu trompa.?. Numiți-o pe EA.I1. Explicația pentru apariția unuia dintre ei face referință și la un binecunoscut subiect biblic. I2. ?n limba română EA are numărul de ordine 21.

Răspuns: litera R

Page 27: cuc.mdcuc.md/EC_2012_s1.doc · Web viewErudit Cafe, Sezonul 1 2012

Comentariu: Explicînd de ce măgarul este simbolul Democraților americani, se face referință la o caricatură a lui Andrew Jackson în calitate de Balaam modern. Litera R, de la Republicani, e a 21-a în alfabetul rom?n. Autor: Дмитрий Борок (Самара)Traducător: Irina Breahnă, Echipa 10 LeiRedactor: Irina Breahnă, Echipa 10 Lei

97. Pe un afiș, dedicat sistemelor antigravitaționale, sunt reprezentați un originar din cantonul Uri și un originar din comitatul Lincolnshire.?. Numiți-i pe ambii I1. Ideea afișului constă în faptul că datorită iscusinței primului al doilea este împiedicat indirect să-și facă marea descoperire.I2. Pe afiș mai putem vedea și un reprezenant din familia Rosaceae

Răspuns: Wilhelm Tell și Isaac NewtonComentariu: Tell împușcă cu arcul în măr, acesta fiind înfipt în trunchiul copacului nu mai cade pe capul lui Newton.Autor: Артем Колесов (Москва)Traducător: Irina Breahnă, Echipa 10 LeiRedactor: Irina Breahnă, Echipa 10 Lei

98. Eroul romanului lui Bram Stoker, Van Helsing, se numește Abraham. Aparent, el datorează acest nume unei persoane , născute în 1847.?. Numiți această persoană. I1. ?n 1996 romanul lui Stephen King, „Green Mile” a primit premiul numit ?n cinstea acestei persoane.I2. În copilărie, Bram Stoker, întimpina dificultăți la pronuțarea numelui propriu.

Răspuns: Abraham StokerComentariu: Eroul e numit ?n cinstea autorului, Bram Stoker. Bram este prescurtat de la Abraham.Autor: Борис МоносовTraducător: Irina Breahnă, Echipa 10 LeiRedactor: Irina Breahnă, Echipa 10 Lei

99. Personajul unei benzi desenate, cu porecla X deține o bază de date cu înfățișările a diferitor persoane. Pe un desen umorisic, un X care joacă poker arată cu toată înfățișarea sa că are o mînă bună. ?. Ce am ?nlocuit prin X? I1. Karma X este o piesă a formației britanice Culture Club. I2. La figurat astfel poate fi numită o persoană care-și schimbă purtarea și convingerile după împrejurări.

Răspuns: CameleonComentariu: Eroul din banda desenată putea lua înfățișarea oricărei persoane din baza sa de date. Pokerul nu este cel mai indicat joc pentru cameleoni. Autor: Анвар Мухаметкалиев (Алматы)Traducător: Irina Breahnă, Echipa 10 LeiRedactor: Irina Breahnă, Echipa 10 Lei

100. În Suedia, printre denumirile LOR, se pot întîlni „Helios” și „Aurora”. Industriașul Ivar Kreuger, care a construit datorită LOR un întreg imperiu, pe un afiș era înfățișat în postura acestui personaj.?. Numiți personajulI1. Numele personajului este și titlul unui film SF din 2012.I2. LOR le este dedicată și o teorie.

Răspuns: Prometeu

Page 28: cuc.mdcuc.md/EC_2012_s1.doc · Web viewErudit Cafe, Sezonul 1 2012

Comentariu: „Helios” și „Aurora” erau denumiri de chibrite. Kreuger fabrica chibrite. În română avem expresia teoria chibritului. Filmul SF din 2012 se numește Prometheus. Autor: Константин Смолий (Волжский)Traducător: Irina Breahnă, Echipa 10 LeiRedactor: Irina Breahnă, Echipa 10 Lei

101. Ivan așa și nu a reușit SĂ FACĂ ACEASTA. După o nouă tentativă nereușită, el a declarat iritat: „Iarba este pentru vaci!” Î: Ce nu a reușit să facă Ivan în repetate rînduri.I1. Ultimul care a reușit să facă aceasta a fost un elvețian.I2. A face aceasta, împreună cu alte trei reușite similare, este o lovitură mare.

Răspuns: Să cîștige turneul de la WimbledonComentariu: Wimbledon este unicul turneu din cele patru de Grand Slam (Lovitură mare) care se desfașoară pe iarbă. Ivan Lendl nu a reușit să-l cîștige în pofida multor încercări și a faptului că le cîștigase pe celelalte trei. Autor: Мишель Матвеев (Санкт-Петербург)Traducător: Irina Breahnă, Echipa 10 LeiRedactor: Irina Breahnă, Echipa 10 Lei

102. Descriind ultimul său concert, Malor Sturua l-a comparat cu un luptător sleit de puteri, care ține cu greu sabia în mîini.I. Pe cine l-a descris astfel Malor Sturua?I1. În vara acestui an, o personalitate remarcabilă cu același nume, a decedat la vîrsta de 82 de ani. I2. În vara acestui acestui an, o altă persoană cunoscută, cu acelasi nume, a fost deposedată de o buna parte din cîștigurile sale.

Răspuns: Louis ArmstrongComentariu: În pofida numelui sau, Armstrong (braț puternic), la ultimul său concert jazzmen-ul abia mai putea ține în mîini saxofonul. In vara anului 2012, a decedat astronautul Neil Armstrog, iar ciclistul Lance Armstrong a fost deposedat de toate titlurile cîștigate după 1998 în urma acuzațiilor de dopaj. Autor: Владислав Король (Москва)Traducător: Irina Breahnă, Echipa 10 LeiRedactor: Irina Breahnă, Echipa 10 Lei

103. În timpul călătoriei sale prin SUA, Heinrich Schliemann a făcut cunoștință cu Ministrul pe probleme de război, numele căruia i s-a părut de bun augur.I: Cum se numea acest ministru? I1. ?ntre anii 1871-1872, Schliemann a petrecut foarte mult timp ?n Anatolia (Turcia de azi).I2. Ministrul în cauză a rămas în istorie sub numărul 18.

Răspuns: Ulysses S. Grant, al 18-lea președinte al SUAComentariu: Ulysses S. Grant este al 18-lea președinte al SUA. Heinrich Schliemann este arheologul care a determinat amplasarea Troiei, astfel realizind o parte din visul său de a dovedi că cele descrise de Homer în Iliada au avut loc într-adevăr.Autor: Борис МоносовTraducător: Irina Breahnă, Echipa 10 LeiRedactor: Irina Breahnă, Echipa 10 Lei

104. Cu ce prenume feminin este numit ?ntr-un film, un submarin care a scufundat numeroase corabii inamice.I1. Același prenume este titlul unei nuvele de Ionel TeodoreanuI2. Heine a scris un poem despre deținătoarea acestui nume.

Page 29: cuc.mdcuc.md/EC_2012_s1.doc · Web viewErudit Cafe, Sezonul 1 2012

Răspuns: LoreleiComentariu: Asemenea fecioarei de pe Rhin care îneca corăbiile pescarilor.Autor: Даниил Маргулис (Иерусалим)Traducător: Irina Breahnă, Echipa 10 LeiRedactor: Irina Breahnă, Echipa 10 Lei

105. Plug-inul Perian permite executarea tuturor formatelor audio- și video- necesare. Pe logotipul său este înfățișat EL. El a fost patentat la finele secolului XIX. I. ?n ce țara? I1. Apariția lui se datorează unei necesități exprimate de armatăI2. ?n cultura populară, EL este o metaforă ce desemnează utilitatea și adaptabilitatea.

Răspuns: ElvețiaComentariu: cuțitul elvețian a fost elaborat inițial pentru soldații din armata elvețiană, suferind ulterior numeroase modificări si reprofilări pentru un public mai larg.Autor: Евгений Миротин (Минск)Traducător: Irina Breahnă, Echipa 10 LeiRedactor: Irina Breahnă, Echipa 10 Lei

106. Frederic Beigbeder, autorul romanului „Dragostea durează trei ani”, consideră ca în primul an de viață comună mobila se cumpără, iar în al doilea an – i se mută locul. ?: Ce conform autorului francez se face cu mobila ?n al treilea an.I1. Termenul legal ce desemnează acțiunea respectivă în română provine din franceză. I2. Conform unei expresii aceasta se poate face frățește sau în jumătate.

Răspuns: se ?mparteComentariu: Dacă dragostea durează trei ani, în ultimul an survine divorțul și împărțirea bunurilor, inclusiv a mobilei.Autor: Юлия Закс (Екатеринбург), Михаил Малкин (Калуга-Москва)Traducător: Irina Breahnă, Echipa 10 LeiRedactor: Irina Breahnă, Echipa 10 Lei

107. Nu se știe dacă cîntăreața Britney Spears suferă de disgeuzie sau ageuzie, de exemplu. Totuși, ea reușește suficient de des să fie prima în topurile unor ASTFEL de persoane.?: Dar ce fel de persoane? I1. Mai multe site-uri propun jocuri în care puteți să faceți o anumită acțiune cu Britney Spears.I2. Ageuzie și disgeuzia sunt afecțiuni ale unuia dintre cele șase.

Răspuns: persoane îmbracate fără gustComentariu: afecțiunile respective prezintă tulburări sau dispariția simțului gustativAutor: Эдуард Агеев, Виктор ЛактюшкинTraducător: Irina Breahnă, Echipa 10 LeiRedactor: Irina Breahnă, Echipa 10 Lei

108. Un articol despre lacătele moderne era intitulat „Cheia pe care nu o poți pierde”. Totuși optimismul autorilor, este exagerat: „cheia” de la un astfel de lacăt, despre care se vorbește în articol, tot poate fi pierdută. ?: Cine a pierdut o astfel de „cheie” în episodul hotărîtor al unei carți celebre. I1. Cartea respectivă a cunoscut o ecranizare de Oscar în 2003. I2. Cel mai mic dintre aceste „chei” mai este numit și auricular.

Răspuns: Frodo

Page 30: cuc.mdcuc.md/EC_2012_s1.doc · Web viewErudit Cafe, Sezonul 1 2012

Comentariu: În ultima parte a trilogiei Stăpînul Inelelor, Frodo își pierde degetul, mușcat de Gollum. Lăcățile moderne propun soluții care implică amprentele digitale în loc de cheie.Autor: Дмитрий Борок (Самара)Traducător: Irina Breahnă, Echipa 10 LeiRedactor: Irina Breahnă, Echipa 10 Lei

109. O familie germană medie își cumpără unul nou o dată la 5-6 ani. Iar pentru scriitorul Thomas Mann EL este „o bărcuță, care ne duce în depărtări nebănuite”.

?: Ce este EL. I1. El apare și ?n titlul unui celebru roman rom?nesc din 1933.I2. Conform unei glume, EL este cel mai periculos loc de pe pam?nt, deoarece acolo mor majoritatea oamenilor.

Răspuns: patComentariu: Patul lui Procust, romanul lui Camil Petrescu.Autor: Дмитрий Славин (Долгопрудный)Traducător: Irina Breahnă, Echipa 10 LeiRedactor: Irina Breahnă, Echipa 10 Lei

110. Aldous Huxley spunea că fizicianul nuclearist – este un EL modern, căci dacă energia se va dovedi prea mare pentru omenire – omenirea va avea de suferit.?: Numiți-l pe EL I1. Numele său adevărat era Polypemon, iar o altă poreclă a sa era DamastesI2. Expresia în care figurează numele său conține și un obiect de mobilier.

Răspuns: ProcustComentariu: Asemenea lui Procust, fizicienii vor cauza moartea omenirii dacă aceasta nu va fi pe măsura energiei nucleare. Autor: Александр Мажухин (Челябинск)Traducător: Irina Breahnă, Echipa 10 LeiRedactor: Irina Breahnă, Echipa 10 Lei

111. Într-un articol se afirma că oposumul în scopul de a se apăra face atît de bine aceasta, încît poate fi comparat cu un anumit animal. ?: Numiți animalul respectiv prin 3 cuvinte.I1. Acest animal a apărut în 1935.I2. Ceea ce face oposumul, conform unei expresii rom?nești, se face de obicei ?ntr-un lan de cereale.

Răspuns: Pisica lui SchroedingerComentariu: Pentru a se apăra, oposumul se preface mort. El astfel este și mort și viu ca și pisica din celebrul experiment mental. Expresia este „a o face pe mortul în păpușoi”.Autor: Владимир Островский (Киев)Traducător: Irina Breahnă, Echipa 10 LeiRedactor: Irina Breahnă, Echipa 10 Lei

112. Conform unei versiuni, acest personaj ar fi avut un prototip real – un italian cu numele Mauritio. El comanda oștile venețiene ?n Cipru, unde și-a pierdut soția ?n circumstanțe dubioase. ?: Dar ce nume de familie avea acest italian.I1. În italiană numele Mauro, înseamnă și maur.I2. Numele se regăsește și în această tragedie din 1604.

Răspuns: Othello

Page 31: cuc.mdcuc.md/EC_2012_s1.doc · Web viewErudit Cafe, Sezonul 1 2012

Comentariu: Shakespeare ar fi confundat numele italianului cu naționalitatea sa, astfel Othello, ?n tragedia din 1604 este maur.Autor: Сергей Скорик (Луганск)Traducător: Irina Breahnă, Echipa 10 LeiRedactor: Irina Breahnă, Echipa 10 Lei

113. Anual pe 7 iulie, cînd are loc apropierea dintre Vega și Altair, japonezii marchează o anumită sărbătoare. Î: Dar cînd majoritatea oamenilor de pe glob marchează o sărbătoare analoagă?I1. Biserica Romano-Catolică a încetat să celebreze această dată din 1969. I2. În ultimii ani, în țara noastră a devenit populară o sărbătoare similară, ce se celebrează cu citeva zile mai tîrziu decît cea sărbătorită pe plan mondial.

Răspuns: 14 februarie Comentariu: Conform legendei păstorul Altair și țesătoarea Vega s-au îndrăgostit și uitîndu-și obligațiile își petreceau zilele în distracții și răsfăț. Aceasta a trezit nemulțumirea regelui ceresc care a ordonat ca îndrăgostiții să fie separați, și împrăștiați în diferite colțuri ale Căii Lactee. În ultimii ani Dragobetele, ca alternativă naționala pentru ziua Sf. Valentin a devenit foarte populară. Biserica Catolică a scos din calendarul sfinților serbarea pe 14 februarie a Sf. Valentin.Autor: Артем Матухно (Одесса)Traducător: Irina Breahnă, Echipa 10 LeiRedactor: Irina Breahnă, Echipa 10 Lei

114. În Anglia, pentru prima dată EL a fost instalat în 1884 de către regina Victoria și soțul său, prințul Albert. Englezii contemporani numesc astfel schema de fotbal 4-3-2-1. ?: Numiți-l prin 2 cuvinteI1. Cîntece dedicate lui putem întîlni în franceză, germană, engleză și chiar română. I2. Unii îl preferă natural și mirositor, alții din motive ecologice și practice – artificial.

Răspuns: bradul (pomul) de Crăciun.Comentariu: prințul Albert a adus tradiția de a ?mpodobi bradul din Germania. C?ntecul este desigur „O, brad frumos”. Schema de fotbal seamană cu un brad, cu cununa împodobită.Autor: Автор: Евгений Дёмин (Нижний Новгород)Traducător: Irina Breahnă, Echipa 10 LeiRedactor: Irina Breahnă, Echipa 10 Lei

115. Americanul George Kaminsky a adunat o colecție din 72928 de exemplare ale LUI. ?n articolul de pe Wikipedia despre EL, sunt trimiteri la articole despre hornari și buburuze.?: Ce este EL.I1. Se zice că cel care îl deține poate alunga magia unui spiriduș.I2. În afară de EL, se întîlnesc exemplare și mai spectaculoase. Ca de exemplu cel care deține recordul Guiness cu 18 elemente.

Răspuns: Trifoi cu patru foiComentariu: Hornarii, buburuzele tot sunt considerate în unele culturi că aduc noroc.Autor: Анастасия Русова (Киев)Traducător: Irina Breahnă, Echipa 10 LeiRedactor: Irina Breahnă, Echipa 10 Lei

Page 32: cuc.mdcuc.md/EC_2012_s1.doc · Web viewErudit Cafe, Sezonul 1 2012

116. Imagine: http://ic.pics.livejournal.com/mi3ch/983718/3342448/3342448_original.jpgFotografia de mai sus a fost făcută la mijlocul secolului trecut. ?: Raspundeti printr-un toponim ce este reprezentat ?n această fotografie.I1: Fotografia a fost facută în Japonia.I2: Acest toponim e și titlul unui film din 2001, despre dragoste și război.

Răspuns: Pearl HarbourComentariu: Fotografia surprinde repetiția atacului japonezilor asupra bazei militare americane de la Pearl-Harbour din decembrie 1941.Autor: Eugen B?b?liciSursă: http://mi3ch.livejournal.com/2165735.html#cutid1Redactor: Irina Breahnă, Echipa 10 Lei

117. Rețeaua de fast-food Burger King a lansat în 2006 o publicitate destul de controversată. Sloganul publicității era: "Manînca ca un rege, nu ca un ..." Î: Terminați cu un cuvînt sloganul publicității. I1: Sloganul în cauză a devenit subiect de discuție pe tema concurenței neloiale.I2: Publicitatea făcea haz de mascota unui concurent al Burger King. Răspuns: ClovnComentariu: "Man?nca ca un rege, nu ca un clovn" făcînd referință la clovnul Ronald de la McDonalds Autor: Александра Брутер (Москва)Traducator: Eugen B?b?liciSursă: http://en.wikipedia.org/wiki/Burger_KingRedactor: Irina Breahnă, Echipa 10 Lei

118. „Acest oraș basc” a fost prezentat pentru prima dată în 1937 la expoziția internațională din Paris din partea Spaniei. ?: Numiți orașul. I1: De fapt, la expoziție a fost prezentată o lucrare de artă, av?nd denumirea unui oraș basc.I2: Lucrarea a fost creată drept răspuns la bombardarea acestui mic oraș basc de către aviația germană și italiană. Răspuns: GuernicaComentariu: Autorul acestui tablou a fost Pablo Picasso. Tabloul a fost creat la comanda forțelor republicane spaniole.Autor: Eugen B?b?lici Sursă: http://en.wikipedia.org/wiki/Guernica_(painting)Redactor: Irina Breahnă, Echipa 10 Lei

Page 33: cuc.mdcuc.md/EC_2012_s1.doc · Web viewErudit Cafe, Sezonul 1 2012

119. ?n ultimii ani, din cauza progresului tehnologic, ele au devenit mai rar folosite și au ?nceput a fi demontate. Conservatorii însă luptă pentru păstrarea lor și au chiar un proiect ce prevede utilizarea lor pentru schimburi de carti.?: Ce sunt ele?

I1: Aceasta se întîmplă într-o ţară în care ele au devenit simbol național.I2: Dezvoltarea telefoniei mobile a făcut ca ele să fie tot mai puțin utilizate

Răspuns: Cabinele telefonice Comentariu: Țara respectivă este AngliaAutor: Eugen B?b?lici   Sursă:  http://ttolk.ru/?p=12840Redactor: Irina Breahnă, Echipa 10 Lei

120. Conform unei legende, Stanley Kubrik a citit acest roman și a declarat că este imposibil să fie ecranizat. Regizorul, care s-a încumetat să o facă, a găsit cîteva soluții ingenioase. Astfel, după ce în cadru apare levănțica sau părul unei tinere fete, la paleta filmului se adaugă noi culori, ?: Despre ce roman este vorba ?I1. O parte a acțiunii romanului se petrece ?n orașul Grasse.I2. Regizorul a dorit să compenseze astfel inaccesibilitatea unui tip de senzații cu un alt tip.

Răspuns: Parfum/Das ParfumComentariu: Tykwer, deoarece nu putea sa redea senzațiile olfactive, a ales sa arate intensitatea lor pentru eroul principal prin intermediul culorilor. Grasse este considerat drept capitala mondială a parfumului. Autor: Андрей Солдатов (Москва) Traducător: Irina Breahnă, Echipa 10 LeiRedactor: Irina Breahnă, Echipa 10 Lei

121. Jared Diamond observă că realizările aborigenilor din Noua Guinee nu au fost răspîndite pretutindeni pe insulele strîmtorii Torres: cu cît mai departe spre sud, cu atît mai puțin.Î: Ce joc menționează Diamond apropo de aceasta ?

I1. Nu putem afirma cu certitudine, dar jocul respectiv, probabil nu a existat ?nainte de anii 1870.I2. Denumirea jocului este și o metaforă pentru a desemna denaturările și pierderile pe care le suferă informația de la un emițător la altul.

Răspuns: Telefonul stricatComentariu: Aborigenii pierdeau sau denaturau informațiile pe măsura ce creștea distanța.Autor: Михаил Иванов (Саратов)Traducător: Irina Breahnă, Echipa 10 LeiRedactor: Irina Breahnă, Echipa 10 Lei

122. În Paris, pe teritoriul Ministerului Justiţiei, este situată biserica Sainte Chapelle. Turiştii o pot accesa doar în perioada luminoasă a zilei. Ei se ridică la etajul doi pentru a savura frumuseţea celor, ce practic lipsesc în alte biserici ale Parisului.Întrebare: Care este principala atracţie turistică a bisericii Saint Chapelle?

Savurarea acestei atracţii nu are rost pe timp de noapte.Tehnica de creare a acestor atracţii a derivat de la fabricarea bijuteriilor şi mozaicurilor.

Răspuns: VitraliileAutor: Женя Драпкин. Traducător: Alina Cazachevici

Page 34: cuc.mdcuc.md/EC_2012_s1.doc · Web viewErudit Cafe, Sezonul 1 2012

Redactor: Veronica Vragaleva

123. Panoul de pe uşa unei companii de reparaţii auto zice: „Verificarea frânelor costă 3 dollari”. Întrebare: Ce servicii, conform aceluiași panou, costă 300 de dollari?

Rezultatul acestor serivicii apare de 4 ori în denumirea unei comedii din anul 1994.În oraşul N, din cartea „12 scaune” de Ilf şi Petrov, existau foarte multe companii care prestau aceste servicii.

Răpsuns: Servicii funerareComentariu: Filmul este Four Weddings and a Funeral. Autor: Игорь Волобуев Traducător: Alina CazacheviciRedactor: Veronica Vragaleva

124. În Republica Democrată Germană, în anul 1966, a început să se strice, iar până la urmă s-a defectat, ultima Ea. Asta a dus la aceea că zeci de oameni au fost împuşcaţi.

Întrebare: În cinstea cui a fost numită ea?

Persoana este de origine franceză.După moartea acestei persoane, familia lui a trimis guvernului francez o cerere, pentru modificarea denumirii ei, însă au fost refuzaţi, aceştia din urmă fiind nevoiţi să-şi schimbe numele de familie.

Răspuns: Joseph-Ignace GuillotinComentariu: Atunci când ultima ghilotină s-a defectat, s-a recurs la împuşcare. Familia Guillotin a încercat să scape de faima negativă, dar a eşuat.Autor:Виталий Дубровнер. Traducător: Alina CazacheviciRedactor: Veronica Vragaleva

125. Iniţial se numea „Egiptul, care aduce lumină Asiei”. Întrebare: Dar cum ne este cunoscută aceasta nouă?

Ea este cadoul unei naţiuni la celebrarea a 100 de ani ai altei naţiuni.În 1883, poetessa Emma Lasarus i-a dedicat sonetul, întitulat „Noul Coloss”.

Răspuns: Statuia LibertăţiiComentariu: Iniţial instalarea ei a fost planificată pe canalul Suez, însă nu a intrat în buget.Autor: Ирина Прокофьева Traducător: Alina CazacheviciRedactor: Veronica Vragaleva

126. Specialiştii în literatură au calculat, că logodna a avut loc pe 11 martie, când primăvara este abia pe la început.Întrebare: Cine sunt ei?

Despre ei sunt filmate peste 50 de filme.Istoria lor este şi piesă de teatru, una din cele mai jucate în lume.

Răspuns: Romeo şi JuliettaAutor: Ольга Неумывакина Traducător: Alina CazacheviciRedactor: Veronica Vragaleva

Page 35: cuc.mdcuc.md/EC_2012_s1.doc · Web viewErudit Cafe, Sezonul 1 2012

127. În 1968 a apărut premiul prestigios pentru atacanţii care dădeau multe goluri, „Gheata de Aur”. Fondatorii acestui premiu au fost revista „France Football” şi această companie.Întrebare: Ce companie a participat la fondarea premuilui respectiv?

Compania respetivă a fost întemeiată după sfada a doi fraţi.Compania s-a denumit după numele unuia din cei doi fraţi şi aceasta se specializează în producerea ghetelor.

Răspns: AdidasAutorul: nu se cunoaşteTraducător: Alina Cazachevici

128. Această carte fictivă pentru prima dată apare în povestirea „The Hound” de Howard Phillips Lovecraft, autorul presupus al acestei cărţi fiind un arab nebun Abdul Alhazred, iar denumirea iniţială a cărţii fiind Al Azif.

Î: Numiţi această carte.

I1: În seria de filme Evil Dead această carte este principala sursă răului.I2: Denumirea ei poate fi tradusă ca ” Întruparea legii morţilor ”, ”Cartea despre morţi” sau ”Cartea legilor morţilor”.

Răspuns: NecronomiconComentariu: Cartea morţilor Egipteană nu are nimic în comun cu Necronomicon .Autor: Boaghi Egor (ACORD)Sursă: http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BDRedactor: Veronica Vragaleva

129. Într-o caricatură-demotivator este arătat un grup de păsări așezat pe firele unei linii de tensiune electrică. Totodată, o pasăre stă separat fiind așezată pe un suport invizibil. Inscripția de sub imagine afirmă că această pasăre și-a cumpărat... Î: Ce anume şi-a cumpărat pasărea din imagine?

I1: Atrageţi atenţia, pasărea din imagine nu stă aşezată pe firele de tensiune. I2: Este vorba despre o tehnologie răspîndită pe larg în prezent.

Răspuns: Wi-Fi.Comentariu: Wi-Fi, deci ”wireless”, deci ”fără fir”. Autor: Eugen Zolotco (Acord).Sursa: http://demotivare.com/?page=8Redactor: Veronica Vragaleva

130. Conform DEX-ului, aceasta reprezintă o stare care se manifestă printr-o senzaâie de bună dispoziţie exagerată, de optimism nemotivat şi poate fi provocată de anumite substanţe sau boli. Din limba greacă, aceasta se traduce ca „fecunditate”.

Î: Despre ce este vorba?

I1: Aceasta este denumirea unui post TV destul de popular printre femeile casnice din România I2: Aceasta reprezintă şi denumirea unei piese care i-a adus Suediei victorie în acest an la un concurs transmis în direct şi la Moldova 1.

Răspuns: Euforia.

Page 36: cuc.mdcuc.md/EC_2012_s1.doc · Web viewErudit Cafe, Sezonul 1 2012

Comentariu: În 2012, concursul muzical Eurovision a fost cîștigat de către cîntăreața suedeză Loreen cu piesa „Euphoria”.Autor: Eugen Zolotco (Acord).Sursa:http://dexonline.ro/definitie/euforie; http://ro.wikipedia.org/wiki/Euphoria_(c%C3%A2ntec_de_Loreen)http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%AD%D0%B9%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8FRedactor: Veronica Vragaleva

131. În anul 1904, comunitatea evreiască din Atlanta a colectat suma de 3 milioane de dolari pentru procurarea unei nave militare, ce trebuia să participe în războiul ruso-japonez și urma să preia denumirea unui oraș, din cauza unui eveniment petrecut în 1903 în acest oraș. Î: Care este acest oraș?

I1: În primăvara anului 1822 în apropierea acestui oraș, pe o întindere de vii și plante de zmeură, a avut loc duelul dintre poetul rus Pușkin și ofițerul cartierului general Zubov. (Cititorul trebuie să accentuieze expresia "plante de zmeură")I2:  Conform unei versiuni numele orașului ar veni din suprapunerea cuvîntului român "Nouă" peste cuvîntul tătar ce desemnează un izvor.

Răspuns: ChișinăuComentariu: În aprilie 1903 s-a produs Pogromul de la Chișinău îndreptat împotriva evreiilor. Pentru a se răzbuna evreii din Atlanata au colectat bani pentru a procura o navă militară ce urma să intre in flota miitară a Japoniei, stat care între 1904-1905 ducea război cu Rusia. În anii 20 ai sec. XIX Pușkin a fost exilat în Basarabia. " Zmeură" în limba rusă este "malina", conform unei ipoteze datorită prezentei plantelor de zmeură a provenit denumirea regiunii "Malina Mică" din Chișinău. Autor: Alexandru Fală (ACORD)Redactor: Veronica Vragaleva

132. În romanul "Omul care râde" este descris un meci de box, unul dintre boxeri primind o lovitură puternică în cap. Ca rezultat, boxerul dat este comparat cu cineva. Î: Cu cine este comparat acest boxer?

I1: În "Eniida", acesta dibuie drumul cu ajutorul unui trunchi de pin.I2: În mitologia greacă ei făceau fulgerele pentru Zeus.

Răspuns: ciclopComnentarii: În meciul de box, descris în romanul "Omul care râde", după puternica lovitură în cap unuia dintre boxeri i-a fost traumat un ochi. Boxerul a rămas cu un singur ochi funcțional, fiind comparat cu un ciclop. În "Eniida" ciclopul orbit de Odiseu diubuie drumul cu un trunchi de pin.Autor: Alexandru Fală (ACORD)Redactor: Veronica Vragaleva

133. În ianuarie 1848, colonistul elvețian Satter, după examinarea tavei morii de apă, s-a dus repede acasă și a citit un articol din "Enciclopedia Americană". Î: Care era denumirea acestui articol?

I1: Cuvîntul ce reprezintă denumirea articolului desemnează un bun conductor electric. Pentru a proteja sticlele avioanelor de îngheț, ele sunt acoperite cu un strat foarte subțire de acesta prin care trece curentul electric. I2: Paolo Coelho consideră că hoții obțin acesta îmbinând plumbul și sângele.

Răspuns: aurComentarii: Paolo Coelho descrie acest fapt în cartea „Alchimistul”Autor: Alexandru Fală (ACORD)Redactor: Veronica Vragaleva

Page 37: cuc.mdcuc.md/EC_2012_s1.doc · Web viewErudit Cafe, Sezonul 1 2012

134. Descriere din cartea lui Caufman: "Un șarpe gigant și monstruos. Se târăște prin intestinele pământului și scuipă hrana primită. Își umple burta cu o porție nouă și intră înapoi în întunericul intestinelor."Î: Ce este descris în acest mod?

I1: La începutul anilor ’40 ai sec. XX, acesta era locul vizitat în masă de londonezi.I2: Un teatru underground din New-York prezintă spectacole în acest loc, iar actorii sunt nevoiți să vorbească foarte tare.

Răspuns: metroulComentariu:În timpul celului de-al Doilea Război Mondial, metroul era un loc de refugiu în timpul bombardamentelor. În metrou e galagie, pentru ca să fie auziți, artiştii teatrului underground trebuie să vorbească tare.Autor: Alexandru Fală (ACORD)Redactor: Veronica Vragaleva

135. Nici chiar această persoană nu mai ţine minte, cum şi-a căpătat pseudonimul. Conform uneia din versiuni, acesta l-a primit din cauza puloverului preferat, conform alteia – deoarece iubea să-şi „înţepe” prietenii. Conform unei alte versiuni, el şi-a primit pseudonimul ca rezultat al unui caz amuzant, cînd în pantalonii lui a ajuns o insectă.Î: Despre cine este vorba?

Î1: această insectă a fost o albinăÎ2: Noi cunoaştem cu siguranţă „forma inimii lui” şi că nu se simţea foarte confortabil într-un oraş american binecunoscut

Rs: StingComentarii: Sting din engleză se traduce şi ca „acul albinei”. „Shape of my heart” şi „Englishman in New York” sunt două dintre cele mai renumite cîntece a artistuluiAutor: Veronica Vragaleva (ACORD)Sursa: http://borriska.boom.ru/Psev/PSEV13P.HTM

136. Nu demult în Marea Britanie, cu ajutorul unor tehnologii de bioinginerie, au fost produse cîteva X, în calitate de material fiind utilizate oasele omeneşti. Este un fapt interesant că o doamnă binecunoscută, care a avut în tinereţe mulţi admiratori, purta un colier din acestea.Î: Numiţi-le

Î1: O superstiţie, provenită din Antichitate, leagă locaţia exactă a acestora cu „vena amoris” şi cu partea stîngă; Î2: Într-un alt obicei, aceasta se poartă pe cel de al patrulea, considerîndu-se că primele trei sunt reprezentări pure ale Sfintei Treimi.

Răspuns: VerigheteleSursa: http://godessdiana88sex1.blogspot.com/2011/09/verigheta-in-superstitii-si-traditii.html#ixzz27dsOqe6PComentarii: Perechea care şi-a dorit să primească aceste verighete neobişnuite a oferit mostrele celulelor osoase, care au fost crescute, ulterior, pe nişte platforme speciale, ce aveau forma unor verighete Autor: Veronica Vragaleva (ACORD)

137. Pentru construcţia acestei nave au fost încheiate contracte doar cu companiile „Electric Boat” şi „Westinghouse”. Alte întreprinderi din SUA, Anglia, Scoţia, Franţa, Prusia şi Suedia nu au fost contactate. Neprivind la asta, nava a primit numele...Î: Ce nume?

Page 38: cuc.mdcuc.md/EC_2012_s1.doc · Web viewErudit Cafe, Sezonul 1 2012

I1: Acesta este şi numele generic a unor cefalopode cu cap proeminent şi tentacule I2: Denumirea navei este parte componentă a unui proiect muzical rock binecunoscut în spaţiul ex-sovietic

Răspuns: NautilusComentarii: Este vorba de o submarină atomică americană. Întreprinderile din ţările menţionate au fost contractate pentru construcţia navei „Nautilus” din romanul lui Jules VerneSursa: http://en.wikipedia.org/wiki/NautilusAutor: Veronica Vragaleva (ACORD)

138. În Egiptul Antic – perioada domniei primilor reprezentanţi ai dinastiei Ramzes, la şumerieni – timpurile lui Gilgameş, în Babilon – conducerea lui Nabukodonosor, în Grecia Antică – înflorirea statului atenian. Conform părerii istoricilor, anume aceste perioade în viaţa diferitor popoare poate fi numit cu o sintagmă din două cuvinte unite printr-o prepoziţie.Î: Numiţi această sintagmă binecunoscută.

I1: De obicei, prin sintagma dată se înțelege epoca clasică sau de apogeu a culturii spaniole în principal perioada Renaşterii din sec. XVI şi a Barocului din sec. XVII; I2: Conform unei surse, “ACESTA al culturii române “ este cuprins între 1643 (apariţia Cazaniei lui Varlaam) şi 1743 (data la care se sfâarşeste expunerea evenimentelor în cronica lui Ion Neculce).

Răspuns: Secolul de aurSurse: http://referate.unica.ro/referat-Secolul_de_aur_al_culturii_romanesti-5892.htmlhttp://ro.wikipedia.org/wiki/Secol_de_aur Autor: Veronica Vragaleva (ACORD)

139. Se consideră foarte importantă selectarea ACESTORA conform mărimii proprii, care nu este deloc complicat de a fi calculată. Lungimea LOR obişnuită trebuie să fie de 1,5 ori mai mare ca ipotenuza imaginară, primită la formarea unui unghi drept între degetul mare şi cel arătător.Î: Ce sunt acestea?

I1: Paradoxal, dar conform unei surse, SUA exportă milioane de astfel de articole în ţara, din care acestea ar trebui, logic, importateI2: Există chiar şi un cod a bunelor maniere legat de acestea. Spre exemplu, acestea nu se utilizează pentru joacă, nu se gesticulează cu ele în timp ce vorbim, nu se utilizează unul singur şi aceea că acestea trebuie ţinute în partea dreaptă.

Răspuns: beţişoarele pentru mîncat (hasi) Sursa:http://www.lumearetetelor.ro/articole/13_secrete/13_secrete_despre_betigasele_chinezesti http://www.financiarul.ro/2011/08/03/sua-exporta-zilnic-milioane-de-betisoare-pentru-mancat-in-china/, http://oriental.ruAutor: Veronica Vragaleva (ACORD)

140. În anul 2006, în Germania a fost produs un film, principalul erou fiind un aviator englez. Denumirea filmului se compune din două părţi. A doua parte se numeşte „Iad”, prima ne aduce localizarea acestora cu exactitate de invidiat, reprezentînd denumirea oraşului unde se afla. În cartea care a văzut lunima zilei în anul 1969, aceleaşi evenimente sunt localizate şi mai exact.Î: numiţi locul exact ce este prezent în denumirea cărţii.

I1: De fapt, cartea are şi o denumire alternativă care este „Cruciada copiilor” I2: Cît nu ar părea de „fantastic”, dar în denumirea cărţii este prezentă şi o cifră

Răspuns: Abatorul Nr.5

Page 39: cuc.mdcuc.md/EC_2012_s1.doc · Web viewErudit Cafe, Sezonul 1 2012

Comentarii: Acţiunea filmului are loc în timpul bombardării oraşului Drezden. Eroul romanului lui Kurt Vonnegut a trecut prin aceasta, aflîndu-se în abatorul militar nr.5 Autor: Veronica Vragaleva (ACORD)

141. Este un fapt destul de interesant că atunci cînd această emisiune a fost pusă pe post, la filmări au participat doar două familii dintr-un stat est-european. Se cunoaşte şi locul, UNDE aceste eminiuni erau filmate – mai întîi în apartamentul unei familii, apoi în apartamentul celeilalte familii. Cînd emisiunea era montată, cadrele erau unite împreună prin intermediul fotografiilor din albumele de familie. Î: Sub CE denumire cunoaştem noi astăzi această emisiune?

I1: Bălţi, Cimişlia, Călăraşi, ba chiar şi Bucureşti, Timişoara şi Iaşi sunt doar cîteva din oraşele care continuă tradiţia iniţiată de participanţii la această emisiune.I2: Un moldovean a reprezentat mîndria întregii ţări prin acel fapt că a reuşit să devină posesorul unul din trofeele oferite la emisiunea în cauză

Răspuns: Ce? Unde? Cînd? ( "Что? Где? Когда?".)Comentarii: este vorba de familiile Ivanov şi Kuzneţov. Emisiunea în cauză a fost lansată pe 4 septembrie 1975 şi se numea "Семейная викторина "Что? Где? Когда?". Moldoveanul este Grigori AlhazovSursa: www.db.chgk.info Autor: Veronica Vragaleva (ACORD)

142. Atunci cînd două ţări sau unit sub o singură coroană, din ţara nordică spre cea sudică a pornit un val abundent de comercianţi aroganţi. Nobilimea autohtonă a început să îi urască destul de mult pe intruşti. Anume asta, conform unui specialist în literatură, este cauza unui atac armat.Î: Nu vă cerem să numiţi atacantul, numiţi obiectul atacat.

I1: Şi totuşi, despre atacant: acesta este protagonistul unei opere, scrise de un autor a cărui nume în poarte un liceu localizat în centrul or. ChişinăuI2: Acest duel reprezintă una din cele mai puternic încărcate cu sens sintagme din literatura universală

Răspuns: Morile de vîntComentarii: „Atacatorul” este Don Quijote care s-a luptat cu aceste mori de vînt. În sec.XVI, Carl al V-lea a devenit regele Spaniei şi a Olandei. Morile de vînt sunt simboluri renumite ale OlandeiSursa: http://zimopisec.livejournal.com/744416.htmlAutor: Veronica Vragaleva (ACORD)

143. În anul 1992, artistul francez Renee Charbonout a desenat un tablou, pentru care a pozat o studentă tinerică. În scurt timp după ce tabloul a fost afişat, în laborator au explodat nişte reactive, iar studenta ce se afla acolo nu a putut să iasă din încăpere.Î: Spuneţi prenumele acestei studente

I1: O altă purtătoare renumită a acestui nume, aparent suferea de o schizofrenie cronică I2: Această „boală” a început să se manifeste la 13 ani şi, ulterior, a fost una din cauzele morţii sale timpurii

Răspuns: Jeanne sau Ioanna Comentarii: Studenta a ars de vie în laborator. Artistul a desenat tabloul „Jeanne D’Arc pe rug” la comanda primăriei oraşului Ruan. Ioanna auzea „voci” care au ghidat-o toată viaţa, de aici şi presupunerea despre starea psihică acută a acesteia. Jeanne a fost învinuită de vrăjătorie şi arsă pe rug, deoarece periodic „vorbea” cu vocile ce le auzea.Sursa: http://www.bibliotekar.ru/encZag/2.htm, http://ro.wikipedia.org/wiki/Ioana_d%27Arc Autor: Veronica Vragaleva (ACORD)