test logica

Post on 23-Dec-2015

3 views 1 download

description

.

Transcript of test logica

Nume și prenume ________________________________

Test

Logică, argumentare și comunicare

Se acordă 2 puncte din oficiu

Subiectul I- Alegeți varianta corectă 0,50 p X 6= 3 p

1. Propoziția ”Toate articolele sunt nepublicabile” este de tip:a. SaP,b. SeP,c. SiP,d. SoP.

2. Propoziția ”Toți profesorii de informatică sunt interesați de logică”:a. Este universal afirmativă și are ca subiect logic ”profesorul de informatică”;b. Este afirmativă și are ca predicat logic ”logica”;c. Este universală și are ca predicat logic ”persoane interesate de logică”;d. Este universal afirmativă și nu are predicat logic.

3. Sunt exemple corecte de propoziții particulare afirmative:a. Unele exerciții de logică nu sunt ușor de înțeles;b. Majoritatea exercițiilor de logică sunt greu de înțeles;c. Exercițiile de logică sunt foarte dificile;d. Toate exercițiile de logică sunt extrem de ușoare.

4. ”Fiecare” și ”majoritatea” reprezintă cuantori:a. Ambii universali;b. Ambii particulari;c. Primul universal și al doilea particular;d. Primul particular și al doilea universal.

5. ”Examenul de bacalaureat este greu” poate fi simbolizat:a. SiP,b. SaP,c. SoP,d. SeP.

6. Propoziția ”cine-mparte, parte-și face” este:a. Universal afirmativă;b. Particular negativă;c. Universal negativă;d. Particular afirmativă.

Subiectul al II-lea – Se dau următoarele propoziții: 2 puncte

1. Nicio informație neverificată nu este cu certitudine adevărată.2. Judecătorii sunt magistrați.3. Unii din cei favoriți nu sunt câștigători.4. Unele afecțiuni cardiace pot cauza moartea.

A. Precizați formulele pentru cele patru propoziții 0,25p X4=1punctB. Reprezentați prin intermediul diagramelor Euler cele patru propoziții. 0,25p X4=1punct

Subiectul al III-lea – Raspundeți la fiecare dintre cerințele date 3 puncte

1. Definiți corect propoziția categorică. 0,40 puncte2. Definiți corect conceptul de subiect și pe cel de predicat logic. 0,30pX2= 0,60 puncte3. Construiți câte un exemplu de propoziție particular negativă și universal negativă. 1 punct4. Fie următoarea definiție: ”Metalele prețioase sunt metale care nu ruginesc”.

a. Menționați o regulă de corectitudine pe care o încalcă definiția dată. 0,20 puncteb. Enumerați două reguli de corectitudine a definirii, diferite de regula de la punctul a. și

construiți, pentru fiecare dintre acestea , câte o definiție care să le încalce. 0,80 puncte

Barem de notare

I- 1-a; 2-a;3-b; 4-c; 5-b;6-a.II- A- SeP, SaP, SoP, SiP.