Sub Romana 2015

Post on 08-Nov-2015

4 views 1 download

description

subiecte date la racovita iasi

Transcript of Sub Romana 2015

  • 1. Elevul are dreptul s rezolve subiectele n orice ordine dorete. 2. Durata probei este de 60 de minute din momentul n care s-a terminat distribuirea subiectelor ctre

    elevi.

    TESTARE CLASA a V-a Limba i literatura romn

    29 mai 2015 SUBIECTUL I (60 de puncte) n jurul casei strvechi unde-i aciuiase Dumnezeu, ea fcuse un rai de grdin. Dincolo de gardurile vii, plan i trist ca o pust1, moia se ntindea fr o umbr de copac, fr un adpost rcoritor. ndrtul casei ns, n livada de pomi roditori, vntul de primvar trecnd amesteca florile albe de mr cu trandafiriile flori de piersic. Cireii i viinii fulguiau i ei, i ca o plutire de fluturi albi rtcea pretutindeni. Nucii verzi, ce nu ndur iarba sub adpostul streinei lor umbroase, i rspndeau mirosul lor amar. Lurusca2 drgostitoare i ntindea viele pe garduri i un zbor scnteietor de albine alerga fr astmpr. Crrile albe, prunduite, ca vadurile de izvoare din care apa a secat, erpuiau sub ramuri i te duceau n grdina din faa casei, unde florile, cu toat aria i pmntul neprielnic, ajunseser s se deprind i s cucereasc tot locul.

    (Dimitrie Anghel, Dumanul florilor) 1pust: cmpie ntins; 2lurusc (reg.): vi slbatic al crei fruct este un ciorchine cu boabe mici, negre. Cerine

    1. Explic, n 3-5 rnduri, nelesul expresiei rai de grdin, avnd n vedere coninutul textului dat.

    2. Scrie cte un sinonim (cuvnt cu sens asemntor) potrivit pentru nelesul din text al termenilor: rspndeau, scnteietor, crri, ari.

    3. Construiete enunuri n care cuvintele vii i ca s se scrie altfel dect n textul dat.

    4. Alctuiete enunuri n care cuvintele miros i zbor s reprezinte alte pri de vorbire dect n text, menionndu-le n parantez.

    5. Precizeaz ce pri de vorbire i de propoziie reprezint fiecare dintre cuvintele subliniate din structurile: se ntindea fr o umbr, trandafiriile flori de piersic.

    6. Scrie o propoziie, format din cinci termeni, n care cuvntul florile s aib funcia de subiect, iar termenul cirei s fie atribut.

    SUBIECTUL al II-lea (30 de puncte) Redacteaz o compunere, de 15-20 de rnduri, n care s povesteti o ntmplare real sau imaginar, desfurat n cadrul descris n textul de mai sus. Vei integra fragmentul vntul de primvar trecnd amesteca florile albe de mr cu trandafiriile flori de piersic i vei da un titlu expresiv! NOT: Se acord 10 puncte din oficiu.

    SUCCES!