Studiu de Caz Licenta 1

Post on 06-Nov-2015

16 views 0 download

description

Studiu de Caz Licenta 1

Transcript of Studiu de Caz Licenta 1

Studiu de caz

Studiu de caz

DEFICIENTE DE VORBIRE SI COMPORTAMENT

Introducere Tulburrile de vorbire pot avea urmri grave asupra dezvoltrii ulterioare a personalitii copiilor. Pe lng faptul c apariia unor asemenea deficiene frneaz nsi dezvoltarea vorbirii, ele ajung adeseori s constituie un impediment serios n nsuirea cunotinelor prevzute n programele instituiilor de nvmnt.

Prevenirea i nlturarea tulburrilor de vorbire constituie o problem a crei rezolvare trebuie s intereseze att pe specialiti ct i pe toate persoanele care contribuie la desvrirea educaiei vorbirii n cursul dezvoltrii copiilor.

Jocul ca activitate specific pentru copil, constituie un excelent mijloc de cunoatere a realitii din jur i de orientare n diversitatea formelor de manifestare ale acesteia. Prin intermediul jocului, copilul se apropie tot mai mult de realitate, ii afirm tot mai mult personalitatea i se face cunoscut celor din jur.

Factorii care contribuie la dezvoltarea psihic a copilului sunt ereditatea, mediul i educaia.

Limbajul se caracterizeaz printr-o structur mult mai nchegat, acesta fiind construit dup regulile gramaticale. De asemenea , vocabularul de care dispune i permite copilului s-i exprime cu uurin gandurile, s relateze n mod curent despre cele auzite sau vzute.

Intrarea n coal presupune nu numai nuirea unui anumit volum de cunotine ci i un

anumit nivel de dezvoltare a proceselor psihice , posibilitatea meninerii i concentrrii atentiei la lecie, dezvoltarea spiritului de observaie , a memorrii voluntare etc. Limbajul ndeplinete o funcie deosebit de nsemnata n procesul de cunoatere a realitaii ,el da posibilitatea omului s reflecte generalizat i mijlocit realitatea, s treac de la senzaii, percepii i reprezentri la gndirea logic, abstract, care opereaz cu notiuni, judeci i raionamente.

Limbajul se prezint n doua forme, strns legate ntre ele: limbajul exterior i limbajul interior

Copilul nu se nate cu limbajul nvatat. El vine pe lume cu un potential psihofizic,care, stimulat n mod adecvat, prin intermediul comunicrii cu adulii, se dezvolt treptat i d natere limbajului oral.

Stpnirea limbii, a limbajului n general, se impune de la prima treapt a modelrii, ca fiind i cea mai dificil.Invatatoarea este solicitat n dubla ei calitate: formator al nucleului din care se va dezvolta ntreaga construcie articulat a spiritului creator i formator al familiei mai puin instruite, n primul rnd prin vorbirea frumoas i prin contientizarea respectului pentru cuvnt, pentru calitatea acestuia.

Jocul didactic constituie cel mai eficient mijloc pentru dezvoltarea limbajului precolarilor. Eficiena jocurilor didactice fa de celelalte activiti obligatorii const n faptul c la desfurarea lui particip toi copiii, depunnd acelai efort de gndire i exprimare. Colaboarrea cadrului didactic cu prinii nu ridic probleme deosebite, deoarece n tradiia grdinielor de copii exist numeroase forme de munc comun.Astfel, n cadrul diferitelor edine cu prinii, a vizitelor la domiciliu , se pot susine discuii legate de cunoaterea cazelor i a factorilor care ntrein tulburrile de vorbire.

DATE PERSONALE

Nume i prenume: Prundaru Andrei-ClaudiuVrst: 9 ani

Sex: masculinScola cu clasele I-VIII Valea lui Stan-BrezoiEtnie rom

DATE FAMILIALE:

Numele prinilor: - tata: Nicolae, 37 ani

- mama: Cristina, 33 ani

Ocupaia prinilor: - tata fr un serviciu stabil, lucreaz ocazional in strainatate (deine o cru cu doi cai)

- mama casnic

Bugetul familiei: precar (ajutor social de la primrie + alocaiile celor trei copii)

Condiii de locuit: o camera n care locuiesc cinci persoane

Structura familiei: familie formata din parinti si copiiComponena familiei: prinii

copiii: P.C. elev n clasa a III-a;

D.D. elev n clasa I;

PS.. prescolarRelaiile familiale: Tatal este plecat in strainatate,iar cand vine in tara relaiile ntre prini, sunt de obicei tensionate, deoarece tatl obinuiete s consume buturi alcoolice destul de des. De asemenea, apar ntre ei i discuii legate de educaia copiilor. Tatl, care nu tie nici mcar s citeasc i s scrie, nu nelege rolul colii, considernd c se pot descurca copiii lui i fr carte, mai ales dac pleac n strintate. De aceea,este foarte rezervat n a le cumpra copiilor cele necesare pentru coal, fiind dispus mai degrab s-i cumpere alcool i igri. Mama, care are 8 clase, este cea care se ocup de educaia copiilor i insist ca copiii ei s frecventeze regulat coala i s obin i rezultate .

n ceea ce privete relaiile copii prini, acestea sunt diferite n funcie de printele la care le raportm. Astfel, relaia cu mama este una bazat pe afectivitate, aceast relaie fiind principalul canal prin care copiii obin ,, hrana " lor afectiv. Referitor la tat, relaia acestuia cu copiii lui este una ct de ct normal, dar devine tensionat atunci cnd tatl consum buturi alcoolice i devine agresiv. n acele momente, copiii i gsesc un teritoriu de refugiu, de nelegere, de ajutor, la mam .

Relaiile dintre frai sunt armonioase. Copiii se joac mpreun, fiul cel mare este protector, acesta avnd grij de fratii sai mai mici, att acas, ct i la coal.

Din discuiile purtate cu mama lui am aflat ca mama le face copiilor cate o cafea inainte de a pleca dimineata la scoala ceea ce i da copilului o stare de agitatie tot timpul . Baiatul a supt degetul mare pn pe la ase ani, ceea ce a cauzat implantarea defectuoas a dinilor. Mama recunoate c nu a insistat asupra corectrii pronuniei, deoarece a crezut c se va corecta de la sine pe msura trecerii timpului. Dimpotriv, i s-a prut chiar amuzant i recunoate c, n familie, a fost chiar ncurajat s vorbeasc astfel pentru amuzamentul celor din jur. Acum recunoate c s-a greit i ncearc s rezolve aceast problem, motiv pentru care se dovedete a fi foarte cooperant. Am ncercat s-i explic ce urmri ar putea avea aceste tulburri de pronunie asupra copilului: pierderea ncrederii n sine, dificulti n ceea ce privete cititul i scrisul. Din cauza lipsei banilor, prinii nu sunt dispui s duc copilul la un logoped.

Am observat c baiatul pronun anumite sunete greit. Sunetele s i z le pronun innd limba ntre dini, sunetul l nlocuiete cu s, iar sunetul j este nlocuit cu sunetul z. Astfel, cuvinte ca: arpe,obolan, coal sunt pronunate: sarpe, sobolan, scoal, iar cuvinte ca: jucrie sau mijloc sunt pronunate: zucrie sau mizloc. Are probleme i n ceea ce privete pronunia unor cuvinte ce conin grupuri de sunete. Ex. ciree- sirese; Cici- Sisi etc.

Ca urmare a acestor dificulti de vorbire, baiatul P.A.. era un copil timid, retras fata de colegi,nu socializeaza, cu complexe de inferioritate fa de copiii din clasa. De aceea, primul lucru pe care l-am urmrit, a fost crearea unui climat afectiv, favorabil exprimrii sale libere. Am evitat observaiile descurajante cu privire la deficienele lui de limbaj, am ncercat s empatizez cu copilul, s in seama de dorinele lui pentru a il motiva, s il ncurajez, s il recompensez pentru orice succes.

Date despre profilul psihosocial a).Comportament cognitiv:

- Abiliti de comunicarea: exprimarea este nesigur, ca i cum s-ar teme de propriile-i cuvinte; nu povestete, comunic rar sentimente, preri, capacitatea de reproducere a mesajelor orale este foarte redus;

- Vocabular : srac, posibiliti de exprimare reduse;

- Capacitatea de concentrare este sczut i rezistena la efort, minim;

- Este ancorat n prezent. Nu stabilete relaii temporale, nu plaseaz evenimente n timp, sau derularea pe o perioad de 2-3 zile. Pentru o zi, cunoate perioada de diminea, dup-amiaz, dar nu i orele;

- ncurc ordinea cronologic n menionarea zilelor sptmnii

- Nu este interesat de schimbrile din jurul su i reine doar ceea ce se bazeaz pe propria-i experien, i atunci cu ntrebri de orientare;

- Comportament psihomotric i autonomie personal: schema corporal este parial corect, deprinderile de igien personal fiind parial dezvoltate;

b). Relaii sociale:

- Posibiliti slabe pentru dezvoltatea atitudinilor de relaionare pozitiv n grup, datorit tendinei copiilor de a o marginaliza. Manifest dorina de a se integra n grup, dar aceasta este blocat de atitudini de inacceptare din partea colectivului.

- n colectiv s-a integrat destul de greu, fiind o fire retras, puin comunicativ,iar atunci cand comunica,comunica folosind numai cuvinte vulcare. Lucreaz ceea ce i se cere, accept i sprijin, colegii nu obinuiesc s i sar n ajutor i nici ea nu apeleaz la acetia.

- n general, vine la scoala curat mbrcat, splat. Mama ns se intereseaz de situaia lui, este foarte cooperant.

c).Capaciti, competene, abiliti, puncte slabe, nevoi:

Din punct de vedere somatic i psihic, copilul este dezvoltat normal; Din punct de vedere al dezvoltrii limbajului, prezint o ntrziere n dezvoltarea limbajului oral sub aspectul achiziiei i folosirii vocabularului; Auzul fonematic nu este afectat; Atenia auditiv este foarte bun; Vorbirea expresiv este limitat ,baiatul .folosind adesea cuvinte vulgare auzite in familie. Vocabularul activ este redus, capacitatea de evocare a cuvintelor este redus, fiind preferate mimica i gestica;

Nu comunic cu colegii,doar le aduce injurii fara motiv;

Capaciti slabe de nvare comportamental prin imitaie; Identific cu uurin situaiile sociale care pot s-i aduc beneficii;

Toleran sczut la frustrare;

Nu reine dect cu material concret, prin reluri permanente;

Memoria este bun;

Imaginaia lipsete, fiind ancorat n prezent;

Este un copil timid, retras, cu complexe de inferioritate fa de colegii de clas

Carene afective i lipsa unor repere morale;

Are nevoie de atenie din partea prinilor, colegilor, cadrului didactic;

Nevoie de valorizare i recunoatere social;

Are nevoie de sprijin pentru a duce la ndeplinire o sarcin.

Se impune corectarea tulburrilor de limbaj ntlnite,comportamentului defectuos fata de colegi, precum i mbuntirea imaginii de sine.

ELABORAREA PLANULUI DE INTERVENIE PERSONALIZAT

Derularea programului de interventie.

Domeniul de intervenie: terapia tulburrilor de limbaj

Scopul programului de intervenie: efectuarea unei game variate de exerciii prin intermediul unor aciuni simple, accesibile, n ritm propriu, pentru: corectarea tulburrilor de vorbire, dezvoltarea i mbogirea limbajului, dezvoltarea atitudinilor pozitive de relaionare n grup.

OBIECTIVE PE TERMEN LUNG:

corectarea deprinderilor de vorbire necorespunztoare (obinerea unei vorbiri armonioase, att a elementelor de articulare, ct i a vorbirii n ansamblul ei;

corectarea denaturrilor limbajului: nlocuiri de sunete, inversri, ritm, fluen;

crearea unui mediu propice pentru dezvoltarea calitii vorbirii, mbuntirea comportamentului i a deprinderilor fa de copilul respectiv;

corectarea respiraiei defectuoase i obinerea unei respiraii corespunztoare;

mbuntirea imaginii de sine.

OBIECTIVE PE TERMEN SCURT:

O.1. Exersarea abilitii de receptare a mesajului verbal i nonverbal;

O.2. Formarea, exersarea abilitii de structurare a mesajului oral;

O.3. Dezvoltarea comunicrii n context social integrator

1. Exersarea abilitii de receptare a mesajului verbal i nonverbal;

Obiective operaionale personalizateActiviti de nvareMetodeEvaluare

Receptarea semnalelor (stimulilor din mediul apropiat) exerciii de ascultare i identificare a unor semnale sonore: zgomote, sunete, onomatopee;

reproducerea sunetelor emise de animale;

exerciii de receptare a unor mesaje viznd comportamentul de asculttor-privitor: S ascultm!, S privim!, S pipim!, S mirosim!Explicaia

Jocuri onomatopeice

ExerciiulEvaluare continu

Educarea i exersarea auzului fonematic exerciii de emitere independent a fonemelor;

exerciii de rostire de silabe, cuvinte;

exersarea simului ritmic(bti din palme, jocuri cu ritm i micare);

exerciii de difereniere auditiv;

exerciii-joc de analiz fonetic,cu localizarea fonemelor n cuvnt;Exerciiul

Jocuri cu ritm i micare

Explicaia

Ascultarea i nelegerea mesajelor orale scurte exprimate de nvtor-exerciii de ascultare i reacie( ntoarcerea capului, meninerea contactului vizual i auditiv, se manifest prin vocalize, onomatopee, reacii verbale simple);

- exerciii de formare a comportamentului de asculttor;

- jocuri de rol cu imitarea- simularea unei convorbiri telefonice;

Exerciiul

Jocuri de rol

Utilizarea n comunicare a modelelor de exprimare nonverbal(mimic, gestic)- jocuri cu marionete;

- jocuri de rol;Jocuri

Dezvoltarea abilitii de imitare a unor activiti ale invatatoarei- jocuri: F ce fac i eu!

2. Formarea, exersarea abilitii de structurare a mesajului oral;

Obiective operaionale personalizateActiviti de nvareMetodeEvaluare

Exersarea aparatului fono-articulator- gimnastic maxilar, lingual,

pentru buze, obraji, vl palatin Se realizeaz n oglind, s-i urmreasc micrile.ExerciiulEvaluare continu

Exersarea inspir-expirului- exerciii-joc: Suflatul n lumnare, Umflarea balonului, Ce frumos miroase floarea!

-confecionarea unei brcue din hrtie i mpingerea ei prin suflare; Jocuri

Exersarea vocii- exerciii de vocalizare n registru mediu, acut i grav, n ritm lent, moderat, rapid i cu intensitate diferit

- reproducerea unei linii melodice simple

Formarea abilitii de vorbire*la nivel fonematic:-exerciii de articulare vocalic;

-exerciii de articulare a sunetelor siflante (s,z)si uiertoare (, j,ce,ci,ge,gi);

-exerciii de reproducere de sunete onomatopeice: telefonul-rr, albina-zzz, gsca- sss; narul:zzz,vntul:vjj.

*la nivel de silabe:

-silabe directe:sa, se, si, so, a, e ,i;

- silabe cu sens: sac, soc, sec, oc, ef, ic;

*la nivel de cuvnt:

-sunet n poziie iniial: sanie, stele, ah, apc;

-sunet n poziie median: basc, castron, u, mic;

-sunet n poziie final: vals, uns,co, na, coco;

*la nivel propoziional:

- Stanca st-n castan ca Stan.

- Sanda suie sus pe scar.

- Scndura scrie sub pasul tu.

- Mistreul cel gras st cu nasul sus.

- arpele erpuiete n tufi.

- apte colari i apte potai ateapt maina.

-Eu tiu c tii c tiuca-i tiuc, dar mai tiu c tii c tiuca-i pete.Exerciul

Corectarea pronuniei sunetelor deficitareExerciii de pronunie corect a fonemelor pronunate deficitar:

-punerea aparatului fono-articulator n poziie corect de articulare;

Ex. pentru S: dinii apropiai, limba n spatele incisivilor inferiori, buzele ca pentru zmbet, suflul aerului iese puternic. Se poate folosi un b de chibrit, inut central ca o igar, sub care limba st n momentul emiterii sunetului.

Ex. pentru : buze rotunjite, limba n form de cup, marginile find apropiate de molarii superiori, concentrarea suflului de aer.

-demonstraia articulatorie;

-exerciii de emitere, fixare i consolidare a sunetului;

- exerciii de difereniere a sunetelor la nivelul silabelor(sa-a; si-zi; si-i; sa-za) i la nivelul cuvintelor(soc-oc; scoal-coal; las-la; sare-zare)

- exerciii de introducere a sunetului n silabe, cuvinte, propoziiiExplicaia

Demonstraia

Jocul silabelor

3. Dezvoltarea comunicrii n context social integrator

Obiective operaionale personalizateActiviti de nvareMetodeEvaluare

Dezvoltarea abilitii de a comunica adecvat n diverse contexte situaionale- exerciii de iniiere a unui dialog;

- exerciii de exprimare a propriilor opinii;

- dialoguri situaionale: La cumprturi; La doctorJocuri de rolEvaluare final

CONCLUZII

Evaluarea rezultatelor obinute dup aplicarea acestui program ce s-a desfurat pe o perioad de 3 luni , a evideniat o ameliorare a tulburrilor de limbaj pe care le avea fetia, o relativ dezvoltare a limbajului, o evoluie considerabil n ceea ce privete interaciunile n colectivul de copii. A devenit mai cooperant i s-a strduit s execute bine sarcinile care i s-au dat.Acest program de intervenie educaional personalizat ar trebui continuat pe o perioad mai lung de timp pentru o corectare total a deficienelor de vorbire. BIBLIOGRAFIE1. Barbu, Histru, Pedagogie colar. Manual pentru coli normale, Editura Didactic i

pedagogic, Bucureti, 1993;

2. Barbu, Histru, Activiti de joc i recreativ- distractive, Editura Didactic i pedagogic,

Bucureti, 1993;

3. Bdic, Tatiana, Jocuri didactice pentru cunoaterea mediului i dezvoltarea vorbirii,

Editura Didactic i pedagogic, Bucureti, 1970;

4. Tomcescu, Nicolae, Tulburri de limbaj la copil, Editura Medical, Bucureti, 1984.

5. Verza Emil, Defectologie i logopedie, Bucureti, Editura Credis.PAGE 12