Scrisoarea unui satean din Sabaoani

Post on 16-Dec-2015

218 views 5 download

description

Un studiu de microistorie asupra vietii cotidiene a catolicilor din satul Sabaoani, Neamt.

Transcript of Scrisoarea unui satean din Sabaoani

  • Tradiie i modernitate ntr-o scrisoare a unui stean din Sboani de la sfritul

    secolului al XIX-lea

    S-a vorbit mult vreme despre faptul c credincioii catolici din Moldova nu au avut o elit intelectual care s le apere interesele, iar nite rani ignorani nu erau capabili s fac acest lucru. Dar, iat c sunt documente care infirm acest lucru; ranii notri nu sunt nici proti, nici ignorani, ns vorbesc doar atunci cnd sunt lezai n drepturile lor.

    Autorul scrisorii, pe care o reproducem n continuare, Dumitru Mihai Robu, este un ran din Sboani, un stean nstrit, preocupat de ceea ce se ntmpl n satul su. Scrisoarea sa nu doar c ne pune la curent cu problemele ce frmntau suflarea Sboanilor, n 1889, ci ne permite s ne facem o imagine despre bagajul de cunotine al autorului. Nu doar forma literar a scrisorii - am putea spune elevat - ne arat acest lucru, ct i dizertaiile asupra modului de via occidental, rolul tradiiei i impactul doctrinei socialiste.

    De o micare socialist n Romnia nu se prea poate vorbi nainte de deceniul al optulea al secolului al XIX-lea, ns, odat cu organizarea sa, micarea i-a ndreptat atenia i spre lumea satelor, o serie de materiale propagandistice avnd ca obiectiv implantarea luptei de clas la sate. Msura cea mai important luat de socialiti a fost campania dus n 1898 i la nceputul lui 1899, pentru organizarea cluburilor socialiste la sate. Aa cum aprecia i Keith Hitchins1, este greu de tiut ct de bine a fost primit acest mesaj de ctre rani, msura n care acetia pricepeau principiile luptei de clas, precum i gradul de rspndire al acestor idei n lumea satului.

    Documentul n cauz vine s aduc puin lumin asupra acestor semne de ntrebare. n ciuda subiectivismului pe care pare s-l manifeste autorul, documentul este o pagin de mentalitate rneasc, profund legat de tradiie i de solidaritatea religioas, care refuz att ideile socialiste n care nu vede dect o manifestare a ateismului ct i inovaiile preotului, care prin practicile sale lovete n rdcinile tradiiei i pune n pericol solidaritatea religioas. Desigur, comentariile pe marginea acestui text ar putea continua, att asupra raportului identitate alteritate, care transpare din text, ct i asupra succintei viziuni asupra societii europene, dar, pentru a nu rstlmci aceste informaii i a nu denatura farmecul pe care i-l confer amestecul de naivitate i sarcasm al autorului, ne vom mrgini doar la a reproduce cuvintele acestuia:

    1Keith Hitchins, Social-democraia i rnimea din Romnia, 1870-1914, n Idem, Mit i realitate n istoriografia romneasc, Bucureti, Editura Enciclopedic, 1997, p. 145 183.

  • 1889 iunie n 2 dile2

    Cu cel mai profund respect srut minile Eminenei prea Sfinite Printe!

    Subsemnatul Demetrie Mihai Robu din comuna Sboanii, judeul Roman, credincios al religiunii catolice din care sunt nscut i crescut, viu a v supune la cunotin urmtoarele: De ctr printele Gitan Liverati, parohul bisericii catolice din aceast comun, ni se pune mai multe piedici n gerrile noastre personale, cutndu a lovi prin modu direct i indirect n interesele fie cruia, dup cum vei vedea c au lovitu n interesul meu; care cu toate c am fostu mna cea dreapt a Sfiniei Sale n combaterea socialismului ce sau ivitu n acest judeu, cu osebire n aceast comun, crora le mai trebuia puin ndemnu a sevri cele mai regretate fapte care suntu:

    1.Acum timpu de 3-4 ani dile, au nceputu a opri de a se mai face munci sub pretextele urmtoare: adic s nu fie n dile de srbtori i duminici, din care cauz se mpiedic mergerea la Biseric am ascultat acest faptu cu toate c ideea printelui e cu totul contrarie, de oare ce dac se facu nuni duminicele i srbtorile, pregtirile se facu mai nainte cu dou dile, care acum se facu n dile de lucru nunile, i pregtirile se fac n dile de srbtori.

    2.n anul trecut au vroitu s opreasc jocurile, horile (publice) care se face i se facu n dile de srbtori pe la ar de tineri, dar nu au reuitu; n anul acesta fiindu necesitate de combaterea socialitilor, au oprit la Pati i o sptmn dup Pati, astfel c am consimitu la acest sfatu, din care cauz am avutu pierdere la patru crme 400 franci, fiindu c am inut crmele nchis, lutari patru prechi pltii pentru aceste serbtori i altele.

    3.Acum vroindu a face o mas ntru pomenirea sufletelor celor rposai, am pregtitu toate cele din diua de 13 maiu a.c. (diua smbt) i nu am putut face adunarea cretinilor la mas, din caus c la noi la ar oamenii era la munca cmpului, i am lsatu ca pe ziua de 14 maiu adouda, duminic s poftescu pe cei credincioi a lua parte la masa ce am pregtitu; am mersu la printele Liverati i am cerutu de am rndui pe D-l Dascl la rdicatul mesei pentru ca n unire cu locuitorii adunai s s fac rugciunile cuvenite ntru pomenirea morilor. Dar S-ia Sa mea refusatu sub pretextul artat mai susu, spunndumi s facu n timp de iarn, ear acum fiind c am pregtit masa si dau o denumire de un balu, i s o facu fr dascl.

    Toate aceste obiceiuri pe care le am apucatu de la strmoi, S-ia Sa le consider ca obiceiuri pgneti, i numai S-ia Sa, cci n celelalte sate, se facu n dile de duminic i srbtori, nuni i hori, precum i mese pentru pomenirea rposailor, astfelu c noi fa cu ei, pare c ne aflm o lume nou, care cu multu ne aduce vtmare, cci din cauz c n mai multe timpuri oprete nunile, horile, s ducu tinerii i s amestec pe la alte hori de moldoveni, astu felu c din aceasta calific legea i batjocurescu religeea. Ear din causa opririi meselor pentru rposai, lumea dup datina strmoeasc nici nu mai gndete c are s moar, din care caus s eu dup alte creduri, precum socialitii (etc).

    La noi la ar nu suntem deprini a face baluri, a merge pe la grdina public, a face alte lucruri pe care lumea catolic n alte pri le face, i mulii m

    2 Arhiva Episcopiei Romano-Catolice din Iai, Corespondena de la Parohia Sboani, 1846-1950, dos. 1/1848, f. 302 303.

  • mor, c nu suntu oprii ca noi aceti de la ar de a tri i tot triescu.Acum vedem c n comuna Sboani sau fcutu din religiune regul nou cu

    alte obiceiuri, c n loc s s fac o mas pentru pomenirea rposailor, trebuie s s fac balu cu lutari; n locu s s fac nuni dupe obiceiuri care este destul de comodu, a merge mirele cu mireasa ca tineri la biseric i n urm a pune o mas pentru ultima disprnie din societatea tinerilor, acum trebuie s s fac nunile noaptea i n dile de lucru, cnd nu se pot face din cauz c popornii i rudele sunt la munc, n locu ca aceste s se fac n dile libere de srbtori i duminic, trebuie s stea tinerii ascuni prin cas ca la moldoveni, de s ntmpl cte i mai cte comedii.

    Toate acestea ne face s ne disgustm de a mai inea religeea, dup cum am apucato de la prini, i de aceea apelm la buntatea prea S-iei Voastre, de a lua msuri pentru a nu ni se pune piedici care sntu foarte exagerate; ast felu, c vine vremea s eim din rbdri i s ne lum dup obiceiurile moldovenilor, pentru care luptm de atta timpu de a nu veni la obiceiurile lor; i de aceea v rugm s bine voii a ne ncunotina dac msurile luate de printele Liverate sunt cu consimmntul prea S-iei Voastre. Cci dac ar fi cu voea prea S-iei Voastre, atunci ar trebui ca aceste lucruri i stricri de obiceiuri s se fac peste tot locul unde sunt catolici, care nu numai la noi unde suntem prea pacieni, la orice comndare a S-iei Sale, cci mai nainte i chiar acumu am vzutu n comuna Tmni printele Balintu acum svrit din via, cndu se face vre o mas pentru pomenirea rposailor, s ostinea pn la acel gospodar de blagoslovea masa i rugciunile poporului adunatu i apoi i lsa n tirea Domnului de ospeta i se retrgea.

    Dar acum tote acestea sau schimbatu dupe lumea nou, n baluri i fr dascl mcar. Iar printele adun parale i chiar n diua de Pati, le numr, numai dac ar aduce cineva, cci aa este moda la Sf-ia Sa.

    Ateptu rspunsul prea Sfiniei Voastre ast felu ca s tiu ce disposiiuni potu lua.

    Dumitru M. Robu

    Ne-am fi ateptat ca episcopul Nicolae Camilli s soluioneze favorabil cererea lui Dumitru Mihai Robu. ns, acesta a preferat s-l susin pe preotul Gaetano Liverotti, apreciind c reclamantul nu cunoate suficient de bine regula catolic, tocmai de aceea a dispus ca petiionarului s i se ofere un catehism din cele mari, pentru a se lmuri mai bine n legtur cu petiiunea ce a fcut, parte din netiin i fr nici un drept 3. n cele din urm, tradiia a fost cea care a triumfat, pentru c nici praznicele i nici hora satului nu au putut fi oprite.

    3 Ibidem, f. 304.

    Tradiie i modernitate ntr-o scrisoare a unui