Samariteanul

Post on 26-Nov-2015

18 views 0 download

description

Pilda samariteanului

Transcript of Samariteanul

  • Samariteanulmilostiv

    O alt pild spus de Domnul Isus este aceasta: Odat, un om se cobora de la Ierusalim spre Ierihon. El a czut ntre nite tlhari care l-au jefuit i l-au btut att de ru, c omul a czut la pmnt grav rnit. Din ntmplare, a trecut pe-acolo un preot, care nu l-a ajutat. Apoi, un alt om religios, un levit, a trecut i el pe-acolo. Dar nici acesta nu l-a ajutat. n sfrit, a trecut pe-acolo i un samaritean. El s-a aplecat spre cel czut la pmnt, i-a splat i i-a pansat rnile, l-a pus pe mgruul lui i l-a dus la un han, unde s-a ngrijit personal de omul rnit. Apoi, cnd a plecat de-acolo cu treburi, a pltit pentru acest om ca s fie bine ngrijit.

    S-L iubeti pe Domnul, Dumnezeul tu, cu toat inima ta, cu tot sufletul tu, cu toat puterea ta i cu tot cugetul tu i

    pe aproapele tu ca pe tine nsui.Luca 10:27

  • Unete punctele i coloreaz desenul!

    Care dintre cei trei au dat dovad c este aproapele celui ce czuse ntre tl-hari: preotul, levitul sau

    samariteanul?

    Poi s rezolvi acest labirint?

  • Lecia 19Samariteanul milostiv

    Text biblic: Luca 10:25-37.Verset cheie: Luca 10: 27.

    Scopul leciei: Copiii vor nelege ct este de important s-i iubeasc aproapele.

    Atenie!Lecia trebuie adaptat n funcie de vrsta grupei. Reperele de mai sus pot fi mai mult sau mai puin dezvoltate, n funcie de: vrst, puterea de concentrare, nivelul intelectual al grupei etc.

    I. Lecia

    nainte s se lucreze la pagina de colorat, nvtorul vorbete copiilor despre pilda samarite-anului milostiv, pornind de la o ntrebare: i s-a ntmplat vreodat s primeti un gest frumos din partea cuiva de la care nu te ateptai? (Lsai civa copii s povesteasc din experiena personal)n Biblie ni se povestete despre un astfel de om. nsui Domnul Isus a spus aceast pild (Ce este o pild?).

    Un nvtor al Legii a venit la Isus s-L ispiteasc, spunndu-I: ,,nvtorule, ce trebuie s fac ca s motenesc viaa vernic? El era un nvtor al Legii, deci cunotea bine ce este scris n Lege. Aa c Isus, care tia ce este n inima lui, i-a rspuns: ,,Tu, care citeti n Lege, trebuie s tii ce spune n Ea. Iar omul I-a rspuns: ,,tiu c spune: ,,s- L iubeti pe Dom-nul, Dumnezeul tu, cu toat inima ta, cu tot sufletul tu, cu toat puterea ta i cu tot cugetul tu i pe aproapele tu ca pe tine nsui. ,,Aa este i-a rspuns Isus. ,,F i tu aa, i-o s ai via venic! Dar omul nu voia s se lase, aa c i-a continuat ntrebrile: ,,Dar cine este aproapele meu? Atunci Domnul Isus i-a spus urmtoarea pild:

    Un om mergea dinspre Ierusalim spre Ierihon. Dar nite oameni ri, nite hoi, l-au prins, l-au dezbrcat, l-au jefuit i l-au btut zdravn, lsndu-l aproape mort. Dar a trecut pe-acolo un preot. Preotul ns nu s-a uitat spre el ci a mers mai departe lsndu-l acolo, n drum. A trecut i-un levit (conductor religios), dar nici el nu l-a ajutat. Acetia doi erau oameni cunosctori ai Legii (Legea spune s-L iubeti pe Dumnezeu i pe aproapele tu) i temtori de Dumnezeu. i, totui, nu l-au ajutat pe cel rnit. n sfrit, a trecut pe-acolo un samaritean. Samaritenii erau marginalizai, dispreuii. Nu voia nici un evreu s se apropie de ei. Toi evitau Samaria. Samaritenii erau precum unele naii din ara nostr. Era greu de crezut c tocmai un astfel de om, un samaritean, s-ar apleca spre un evreu ca s-l salveze. i totui, samariteanului i s-a fcut mil i s-a apropiat de evreul suferind. I-a splat i i-a legat rnile, l-a urcat pe mgruul su i l-a dus la han unde s-a ngrijit de el s-i fie bine. Apoi a pltit hangiului rugnd s se ngrijeasc de bolnav, ct timp era el plecat, promind c la ntoarcere va mai plti, dac va fi nevoie.

    ntrebarea este: Care dintre cei trei a dat dovad de iubire fa de aproapele su? (Lsai copiii sa rspund) La fel a rspuns i nvtorul Legii. Iar Isus i-a zis: ,,Du-te i f i tu la fel!

    Sugestie: La grupele precolare se poate prezenta lecia sub form de teatru de ppui cu omulei confecionai din plastilin.

  • Copiii trebuie s tie c aceast povestire a fost spus de Domnul Isus, s rein ce nseamn s iubeti pe aproapele tu i s tie c acest lucru este o porunc a lui Dumnezeu.

    II. Activiti

    1. Versetul Biblic

    a. nvtorul citete cu voce tare versetul biblic:El a rspuns: ,,S-L iubeti pe Domnul, Dumnezeul tu, cu toat inima ta, cu tot sufletul tu, cu toat puterea ta i cu tot cugetul tu i pe aproapele tu ca pe tine nsui. Luca 10:27

    b. nvtorul explic cteva cuvinte cheie din verset :Una dintre marile porunci date de Dumnezeu poporului Su este aceasta: ,,S-L iubeti pe Domnul, Dumnezeul tu. o Cum?-Cu toat inima, adic viaa. -Cu tot sufletul, adic simirea.-Cu toat puterea, adic energia.-Cu tot cugetul, adic gndirea. ,,S-l iubeti pe aproapele tu. o Cum? -Ca pe tine nsui.

    c. nvtorul i ajut pe copii s memoreze versetul biblic.

    2. ntrebri recapitulative pentru fixarea cunotinelor: Cine a spus aceast pild? Cine este aproapele nostru? Cum a ajuns omul rnit pe marginea drumului? Cine a trecut pe lng el? Cine l-a salvat pe cel tlhrit? Ce a fcut samariteanul? Care dintre cei trei a dat dovad c este aproapele celui ce czuse ntre tlhari?

    III. Concluzie:Degeaba spui c-L iubeti pe Dumnezeu, pe care nu-L vezi, dac nu-i iubeti semenii, pe care i vezi. Ca s ari c-i iubeti semenii, trebuie s te pori frumos cu ei, s-i respeci, s-i ajui. Isus a spus c trebuie s-i iubim chiar pe dumani, rugndu-ne pentru ei, vorbindu-le frumos, fcnd un gest bun fa de ei, etc. Deci, l iubeti pe Dumnezeu? Du-te i f precum samariteanul cel milos!