Regimul Stalinist

Post on 17-Dec-2015

214 views 1 download

description

Isorie

Transcript of Regimul Stalinist

Regimul stalinist

Cea de-a doua jumtate a secolului al XX-lea a fost caracterizat n planul relaiilor internaionale de desfurarea Rzboiului Rece. n acest conflict se afla implicat i Romnia prin prisma ncadrrii ei n blocul statelor comuniste, o dat cu anul 1947. Instaurarea regimul comunist n Romnia debuteaz dup lovitura de stat de la 23 august 1944 (secolul XX), fapt care a determinat ncheierea armistiiului cu Naiunile unite, dar i staionarea trupelor sovietice pe teritoriul rii (care au fost instrumentul cu ajutorul cruia ruii i-au asigurat implementarea totalitarismului de tip stalinist n ara noastr). Un aport semnificativ n impunerea comunismului n Romnia de ctre URSS l-a avut i nelegerea de la Yalta din 1945, care a lsat drum liber manevrelor sovieticilor att n Romnia, ct i n alte ri europene.

Primul pas spre comunizarea" Romniei a fost fcut la 6 martie 1945 prin numirea primului guvern procomunist, prezidat de Petru Groza, un trimis al sovieticilor. Din acest guvern nu fceau parte ns nici un reprezentant ai partidelor tradiionale democratice, PNL i PN, lucru care a facilitat impunerea masurilor comuniste.

Urmtorul pas ce va duce la staiinizarea Romniei a fost falsificarea alegerilor din noiembrie 1946, cnd comunitii i aliaii lor din Blocul Partidelor Democratice au manevrat rezultatul alegerilor n favoarea lor, desi PNL i PN erau adevratele ctigtoare ale scrutinului. Aceasta mare fraud electorala, realizat cu concursul URSS, a certificat faptul c democraia nu mai era opiune n Romnia, dar comunitii erau adevraii stpni ai rii. De la falsificarea alegerilor i pn la nlturarea tuturor adversarilor politici nu a mai fost dect un pas care s-a finalizat pe 30 decembrie 1947, cnd regele Mihai la fost silit s abdice, monarhia constituional abolita, iar Romnia a devenit cu aceast dat republic populara. O alt etap n procesul de stalinizare a fost apariia partidului unic, i anume Partidul Muncitoresc Romn, creat n februarie 1948. Conductorul PMR era Gheorghe Gheorghiu Dej, cel care a i condus Romnia n perioada 1948-1965. Dej a fost cel care a instaurat regimul comunist de tip stalinist In Romnia, consolidat prin adoptarea celor dou constituii comuniste din 1948 i 1952.. Prin aceste constituii, PMR devenea "fora conductoare" unic a Romniei, acesta hotrnd folosirea mijloacelor i metodelor sovietice n organizarea i conducerea rii.

Astfel, ncepnd cu 1948. se trece la naionalizarea bncilor, fabricilor, impunerea cenzurii, a controlului asupra culturii i asupra Bisericii, iar ntre 1949-1962 are loc colectivizarea n

agricultur.In plan extern, perioada stalinist s-a caracterizat prin urmarea fidel a directivelor venite de la Moscova. n consecin, Romnia a fcut parte din CAER ncepnd cu 1949 i din Tratatul de la Varovia (1955). Prima intervenie major a trupelor Pactului de la Varovia (o alian militar a statelor comuniste) a fost cea din 1956 de la Budapesta, la aceast intervenie participnd i Romnia.

Instaurarea stalinismului n Romnia a nsemnat renunarea la democraie ntr-un mod silit, subversiv. Anii comunismului au creat traume sociale, o ntoarcere din drumul normal al progresului, o schilodire a sufletului i a contiinei naionale. O dat cu revoluia din 1989 Romnia a revenit ns la valorile democratice i face eforturi pentru recuperarea decalajelor.

131