Regimul inspec£iilor

download Regimul inspec£iilor

of 25

 • date post

  30-Jan-2017
 • Category

  Documents

 • view

  219
 • download

  1

Embed Size (px)

Transcript of Regimul inspec£iilor

 • SECIUNEA 7

  REGIMUL INSPECIILOR

  n aceast seciune: Titlu / pagina Consideraii generale / 163 Eligibilitatea (dreptul de a fi ales) pentru inspecie / 163 Selecia pentru inspecie / 164 Notificarea unei inspecii eminente / 166 Obiectivel inspecie / 167 Mandatele de inspecie / 167 Durata inspeciei / 167 Inspecia iniial i acordurile de instalaie / 168 Prevederi generale pentru inspecie / 170 Intrarea inspectorilor i tranzitul / 170 Echipamentul / 171 Aranjamente administrative / 172 Briefingul pre-inspecie / 173 Confidenialitatea / 174 Accesul inspectorilor la instalaie / 174 Analiza nregistrrilor / 177 Proceduri adiionale inspeciei / 179 Interviuri / 179 Fotografii / 179 Probe i analize / 179 Raportul de inspecie / 180 Pregtirea inspeciei / 181 Material de referin / pagina Exemplu de notificare din partea OPCW / 182 Exemplu de mandat de inspecie / 184

  162

 • CONSIDERAII GENERALE

  Pentru a oferi certitudinea c pe teritoriul su activitile care implic substane chimice toxice i precursori sunt desfurate numai n scopuri neinterzise prin Convenie, fiecare Stat Parte trebuie s fie subiectul msurilor de verificare la faa locului a instalaiilor care produc substane chimice din lista 1, 2, 3, precum i a altor instalaii care produc substane organice definite, n conformitate cu Articolul VI.

  Inspeciile prevzute n Articolul VI sunt determinate de coninutul declaraiilor transmise de Statul Parte Secretariatului Tehnic al Organizaiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC). Aceste inspecii (care pot fi iniiale, sistematice sau ulterioare) au loc numai la instalaiile, inclusiv platformele, declarate n conformitate cu prevederile Articolului VI.

  Not: Secretariatul Tehnic al OIAC este, de asemenea mputernicit s dispun inspecii la cerere, conform prevederilor din Partea X. Inspeciile la cerere nu vor fi discutate n aceast seciune.

  Toate inspeciile n conformitate cu Articolul VI se desfoar cu

  respectarea prevederilor din partea II a Anexei privind verificarea, respectiv prile din Anexa privind verificarea, care corespund activitilor din instalaii sau platforme:

  o Partea III i VI: Instalaii pentru lista 1 o Partea VII: Platforme pentru lista 2 o Partea VIII: Platforme pentru lista 3 o Partea IX: Alte instalaii de producie

  chimic Ar trebui menionat c acolo unde prevederile pentru inspecii prevzute n partea II difer de cele prevzute n prile III, VI IX, prevederile din partea II au ntietate.

  ELIGIBILITATEA PENTRU INSPECIE

  Cu excepia instalaiilor pentru substane din lista 1, nu toate instalaiile declarate sunt subiectul inspeciei n conformitate cu Articolul VI. Anexa privind verificarea conine pragurile de verificare pentru fiecare din cele 4 tipuri de instalaii.

  O instalaie este subiectul unei inspecii dac: o - Instalaii de producie n scop de cercetare, medical sau

  farmaceutic: A produs n anul calendaristic precedent sau a anticipat producerea n anul urmtor a mai mult de 100 gr (n total) de substane chimice din lista 1.

  o - Instalaia unic la scar redus sau de producie a substanelor n scopuri de protecie: A produs n anul calendaristic anterior sau a anticipat c va produce n anul urmtor orice cantitate de substane din lista 1

  o - Lista 2: A produs, prelucrat sau consumat n oricare din cei trei ani anteriori sau anticipeaz c va produce n anul calendaristic urmtor:

  10 kg dintr-o substan marcat cu * n lista 2, Partea A;

  163

 • 1 ton (MT) din oricare dintre substanele aflate pe lista 2, partea A; sau

  10 MT dintr-o substan chimic aflat pe lista2, Partea B o - Lista 3: A produs n anul calendaristic precedent sau

  anticipeaz c va produce n anul urmtor mai mult de 200 MT (n total) din oricare dintre substanele chimice aflate pe lista 3.

  o - Alte instalaii de producere a substanelor chimice: Au produs ncursul anului anterior, prin sintez:

  Mai mult de 200 MT (n total) de substane organice definite, care nu se afl pe liste sau

  Mai mult de 200 MT dintr-o substan organic definit care conine elementele fosfor, sulf sau fluor (numite n continuare platforme PSF sau substane PSF) n una sau mai multe instalaii. Aceast categorie de instalaii este n atenia deosebit a CWC.

  Examinnd declaraiile la nivel naional n funcie de pragurile de

  inspecie, o Autoritate Naional poate determina cu exactitate cte instalaii vor fi inta inspeciilor ntr-un anumit an calendaristic. Aceast informaie este util autoritilor guvernamentale pentru a avertiza reprezentanii platformelor. Aceast informaie, combinat cu informaiile privind programul de inspecii i bugetul OIAC, poate indica Autoritii Naionale numrul aproximativ de inspecii pe care le va gzdui n cursul anului.

  - Este indicat ca Autoritatea Naional, dup depunerea declaraiilor la Secretariatul Tehnic, s informeze reprezentanii platformelor despre posibilitatea inspeciei dup depunerea declaraiilor la Secretariatul Tehnic.

  SELECIA PENTRU INSPECIE

  Secretariatul Tehnic selecteaz instalaiile pentru inspecie pe baza criteriilor stabilite n prile corespunztoare din Anexa privind verificarea, dup cum urmeaz: - Instalaii care produc substane din Lista 1

  o Fiecare instalaie declarat pentru lista 1 va primi o inspecie iniial, n scurt timp dup declararea ei la OIAC.

  o Numrul, frecvena, durata, perioada i modul sistematic al inspeciilor pentru o anumit instalaie va depinde de riscul pe care l prezint pentru Convenie substanele chimice, caracteristicile instalaiei i natura activitilor desfurate n cadrul ei. Aceast evaluare va fi fcut n cursul inspeciei iniiale.

  o Nu exist o limit pentru numrul de inspecii care pot avea loc anual la o instalaie declarat care produce substane din lista 1.

  - Platforme care produc substane din Lista 2 o Fiecare platform va primi o inspecie iniial n cursul anului

  de dup declararea ei la OIAC.

  164

 • Not: Convenia stabilete c platformele productoare de substane din lista 2 declarate la intrarea n vigoare CWC vor fi inspectate ct mai curnd posibil, de preferin n primii trei ani de la intrarea n vigoare a CWC. Platformele care produc substane din Lista 2 declarate ulterior acestei perioade vor fi inspectate n cursul anului n care au fost declarate.

  o Frecvena i amplitudinea inspeciilor ulterioare vor depinde de evaluarea riscului fcut cu ocazia inspeciei iniiale ( vezi, de asemenea, Partea VII a Anexei privind verificarea referitoare la inspeciile iniiale la platformele productoare).

  o Nici o platform productoare de substane din lista 2 nu va primi mai mult de 2 inspecii ntr-un an calendaristic.

  - Platforme care produc substane din Lista 3

  o Secretariatul Tehnic va selecta la ntmplare platforma pentru inspecie printr-un mecanism adecvat (de exemplu printr-un soft special proiectat), pe baza urmtorilor factori prepondereni: - Distribuia geografic echitabil a inspeciilor;

  Not: Formula care d greutate distribuiei geografice echitabile a fost adoptat de Consiliul Executiv (vezi EC XVII/DEC.7).

  - Informaiile pe care le are Secretariatul Tehnic referitoare la substanele chimice relevante, caracteristicile uzinei i natura activitilor desfurate n acea uzin/platform.

  o Nici o platform productoare de substane din lista 3 nu va

  primi mai mult de 2 inspecii ntr-un an calendaristic.

  - Alte platforme/instalaii productore de substane chimice o Secretariatul Tehnic va selecta la ntmplare platforma

  pentru inspecie printr-un mecanism adecvat (de exemplu printr-un soft special proiectat), pe baza urmtorilor factori prepondereni: - Distribuia geografic echitabil a inspeciilor; - Informaiile pe care le are Secretariatul Tehnic referitoare

  la substanele chimice relevante, caracteristicile uzinei i natura activitilor desfurate n acea uzin/platform.

  - Propunerile Statelor Pri fcute n baza unui acord aprobat de Conferina Statelor Pri.

  o Nici o platform productoare de substane organice definite nu va primi mai mult de 2 inspecii ntr-un an calendaristic.

  Not: Numrul total de inspecii combinate la platforme productoare de substane organice definite i la platformele productoare de substane chimice din lista 3, nu va depi cea mai mic din urmtoarele dou cifre: 3 inspecii plus 5% din numrul total de platforme declarate sau 20 de inspecii.

  165

 • NOTIFICAREA UNEI INSPECII EMINENTE

  Un Stat Parte va primi o notificare formal din partea directorului general al Secretariatului Tehnic n care se va indica sosirea planificat a echipei de inspecie. Aceast notificare va fi fcut conform procedurilor din Manualul de inspecii.

  Statul Parte trebuie s confirme primirea notificrii n cel mult o or de la primirea acesteia.

  Autoritatea Naional trebuie s serveasc ca punct de contact cu OIAC 24 de ore pe zi (permanent) i va informa reprezentanii platformei despre inspecia OIAC.

  Notificarea OIAC va include urmtoarele: o Tipul de inspecie ( Lista 1, 2, 3, SOD); o Punctul de intrare n ar a echipei de inspecie; o Data i ora de sosire la punctul de intrare; o Mijlocul de transport (numrul zborului, compania) o Informaii referitoare la locul ce va fi inspectat;

  - Notificarea va include numele i adresa instalaiei, aa cum au fost trecute n declaraia anual transmis.

  o Numele inspectorilor i asistenilor de inspecie; o Dac este cazul, numrul zborului neprogramat.

  La sfritul seciunii exist un exemplu de notificare OIAC. Intervalul de timp dintre momentul notificrii inspeciei i momentul

  sosirii echipei de inspecie la punctul de intrare (POE) depinde de tipul de inspecie.

  Regimul (tipul de in