R O M  N I A - afacerivj.files.wordpress.com€¦  · Web viewCentrul de Management al...

Post on 01-Sep-2018

212 views 0 download

Transcript of R O M  N I A - afacerivj.files.wordpress.com€¦  · Web viewCentrul de Management al...

R O M Â N I A

MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

INSPECTORATUL GENERAL AL POLIŢIEI ROMÂNEINSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEŢEAN HUNEDOARA

Operator date cu caracter personal 5765

Nr. 683.070 din 22.01.2014 Deva

Ex. unic

Desfăşurată de efectivele Inspectoratului de Poliţie Judeţean HUNEDOARA

în cursul anului 2013

1. INTRODUCERE

Instituţia Poliţiei Hunedorene, prin activitatea pe care o desfăşoară, reprezintă un serviciu public specializat care îşi îndeplineşte atribuţiile în interesul persoanei, al comunităţii, precum şi în sprijinul instituţiilor statului, exclusiv pe baza şi în executarea legii, a ordinelor, instrucţiunilor şi dispoziţiilor M.A.I şi I.G.P.R., a planurilor de măsuri şi de acţiune întocmite la nivelul fiecărui serviciu şi subunităţi de poliţie.

Dezvoltarea Poliţiei Hunedorene, a presupus adoptarea celor mai bune soluţii şi metode de îndeplinire a atribuţiilor, având la bază rezultatele sondajelor de opinie, ale conlucrării cu partenerii şi colaboratorii instituţiei, analize şi evaluări interne sau previziuni ale implicaţiilor fenomenului de criminalitate în viaţa comunităţii, astfel încât măsurile dispuse şi activităţile desfăşurate în executarea lor să conducă la soluţionarea cu promptitudine, profesionalism şi responsabilitate a problemelor cu care se confruntă comunitatea locală.

Rolul pe care îl îndeplineşte, respectiv de garant al respectării legilor statului, impune din partea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara adoptarea unei atitudini proactive canalizată împotriva fenomenului criminalităţii, care se manifestă la toate nivelurile, aplicând un principiu de bază în munca de poliţie: toleranţă zero faţă de corupţie şi infracţionalitate.

Pentru dezvoltarea instituţiei noastre şi recunoaşterea meritelor sale de către membrii comunităţii, reprezentanţii instituţiilor şi administraţiei publice locale, s-a urmărit implementarea în activitatea de zi cu zi, a valorilor Poliţiei Române, prin care se dezvoltă şi se realizează priorităţile strategice statuate în acest moment la nivel naţional

Deva, str. Mihai Eminescu, nr. 130, jud. HunedoaraE-mail: cabinet@hd.politiaromana.ro cod poştal 330119Telefon 0254/206722 fax 0254/227954

Pagina 1/27

şi care de altfel, reprezintă principiile de bază ale muncii de poliţie: profesionalism, responsabilitate, transparenţă, integritate, cooperare.

2. OBIECTIVE STRATEGICE

În anul 2013 activitatea I.P.J. Hunedoara a fost focalizată pe îndeplinirea celor 4 obiective ale Poliţiei Române, precum şi a celor stabilite în Programul de guvernare pentru perioada 2013-2016. Concentrată pe oferirea unui serviciu public poliţienesc de calitate, poliţia hunedoreană şi-a stabilit obiectivele, necesare îndeplinirii misiunii cu care a fost învestită, astfel:

Pentru creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală şi siguranţa rutieră, s-a acţionat prioritar în vederea: menținerii în limite controlabile a infracționalității stradale, prin optimizarea capacităţii de acţiune a structurilor de ordine publică cu efect direct în ceea ce priveşte gradul de siguranţă publică şi întărirea sentimentului de securitate în rândul cetăţenilor; creșterii gradului de siguranță în unitățile de învățământ și zonele adiacente acestora, combaterea infracţiunilor care aduc atingere vieţii şi integrităţii persoanei; combaterii infracţiunilor contra patrimoniului, comise cu moduri de operare deosebit; creşterii celerităţii în punerea în executare a hotărârilor şi mandatelor judecătoreşti şi clarificare a situaţiei persoanelor dispărute; monitorizării respectării regimului armelor, muniţiilor, materiilor explozive şi substanţelor periculoase; reducerii timpului de intervenţie la apelurile telefonice prin S.N.U.A.U.112; promovării unei culturi de siguranţă publică în comunitate prin intermediul poliţiştilor de proximitate; creşterii gradului de siguranţă rutieră şi a fluenţei traficului rutier.

Pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere şi destructurarea grupărilor infracţionale s-a acţionat în principal pentru: dezvoltarea aplicarii conceptului de Inteligence Led Policing; monitorizarea şi destructurarea grupurilor infracționale nestructurate care generează conflicte stradale; cooperarea poliţienească internațională.

Pentru îndeplinirea obiectivului gestionarea resurselor umane, a mijloacelor materiale şi financiare necesare dezvoltării capacităţii operaţionale a I.P.J. Hunedoara, activitatea a fost axată pe: gestionarea responsabilă a resurselor umane prin identificarea soluțiilor in vederea prevenirii migrației polițiștilor hunedoreni spre alte structuri şi dezvoltarea specializării poliţiştilor pe liniile de muncă existente la nivelul inspectoratului; gestionarea responsabilă a resurselor materiale şi financiare; îmbunătăţirea serviciilor prestate către cetăţeni şi instituţiile de aplicare a legii. În domeniul prevenirii criminalităţii Poliţia Română a stabilit pentru anul 2013, trei priorităţi, respectiv „Delincvenţa juvenilă şi victimizarea minorilor”, „Infracţiunile de furt” şi „Infracţiunile cu violenţă”, iar în baza acestora, ţinând cont de particularităţile

Deva, str. Mihai Eminescu, nr. 130, jud. HunedoaraE-mail: cabinet@hd.politiaromana.ro cod poştal 330119Telefon 0254/206722 fax 0254/227954

Pagina 2/27

situaţiei operative de pe raza de competenţă, I.P.J. Hunedoara a stabilit, următoarele priorităţi: ”Program cadru de prevenire a delincvenței juvenile și a victimizării minorilor”, ”Program cadru de prevenire a infracțiunilor de furt (din locuințe și din autoturisme)” şi „Program cadru de prevenire în sistem integrat a violenţei intrafamiliale” .

3. REALIZĂRI ÎN DOMENIUL PROPRIU DE COMPETENŢĂ

Criminalitatea reprezintă prin diferitele forme de manifestare un fenomen deosebit de grav, concretizat prin efecte şi consecinţe asupra stabilităţii, atât la nivelul instituţiilor, cât şi la nivelul grupurilor şi indivizilor.

Pe fondul crizei economice mondiale s-a analizat posibilitatea intercondiţionării între aceasta şi mediul infracţional, şi de asemenea, identificarea concretă a conexiunilor în privinţa celor două fenomene. Chiar dacă în prezent, datorită actualităţii de ultimă oră a subiectului, nu există statistici şi studii care să ofere un răspuns argumentat în privinţa eventualelor conexiuni, evenimentele interne şi internaţionale indică faptul că actuala criză are influenţe asupra mediului social şi, implicit, asupra factorilor criminogeni care determină creşterea criminalităţii.

În acest context, evoluţia macro-indicatorilor înregistraţi la nivelul Poliţiei Hunedorene relevă o scădere a infracțiunilor sesizate cu 5%, înregistrându-se 16.394 de fapte penale, din acestea 11 % fiind descoperite în flagrant.

Referitor la infracțiunile cu urmărirea penală începută, la nivelul județului Hunedoara acestea au fost în număr de 8.778, din care 7.648 au fost comise în mediul urban, iar 1.130 au fost comise în mediul rural, fiind cercetate 5.905 de persoane, din care 5.143 provin din mediul urban, iar 752 provin din mediul rural.

Pe parcursul anului 2013 au fost finalizate cu soluții ce intră în calculul volumului criminalității 8.186 infracțiuni, reprezentând o creştere față de anul 2012, când au fost soluționate 7.955 infracțiuni.

3.1.Prevenirea Criminalităţii

Poliţiştii hunedoreni s-au implicat cu profesionalism, operativitate şi responsabilitate, în organizarea şi desfăşurarea la nivel judeţean a activităţilor prin care s-a urmărit creşterea autorităţii poliţiei şi asigurarea respectării legii, întărirea prezenţei echipelor de patrulare în mediile şi zonele de interes operativ, pentru prevenirea activităţilor infracţionale şi creşterea vizibilităţii elementului poliţienesc în zonele de risc criminogen.

În acest sens, în baza documentărilor şi analizelor efectuate, cu respectarea prevederilor dispozițiilor în vigoare, activitatea poliţiei hunedorene a fost concentrată, atât pentru combaterea faptelor de marea criminalitate (care reprezintă un fenomen complex, atât prin pericolul social, cât şi prin forţa cu care este capabilă să altereze climatul de siguranţă publică, domeniu în care s-a pus un accent deosebit pe

Deva, str. Mihai Eminescu, nr. 130, jud. HunedoaraE-mail: cabinet@hd.politiaromana.ro cod poştal 330119Telefon 0254/206722 fax 0254/227954

Pagina 3/27

destructurarea grupărilor infracţionale) cât şi pe cele de mică criminalitate (deşi este caracterizată de infracţiuni fără un pericol social deosebit, creează o stare de disconfort şi nesiguranţă amplificată în rândul cetăţenilor).

În conformitate cu priorităţile naţionale ale Poliţiei Române pentru anul 2013, în domeniul prevenirii criminalităţii precum şi cu priorităţile stabilite la nivel teritorial pe această linie, au fost desfăşurate următoarele activităţi majore:

„Prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor”  

Delincvenţa juvenilă este o problemă actuală, de interes atât pentru membrii comunităţii locale cât şi pentru instituţiile publice, iar prevenirea ei sau diminuarea efectelor a devenit în ultimii ani, o prioritate a tuturor programelor de guvernare.

În acest context, în cursul anului 2013, poliţia hunedoreană a iniţiat şi implementat într-o formă calitativă, 6 proiecte de prevenire.

Proiectul „Unde-i lege, nu-i tocmeală” pentru prevenirea faptelor penale comise de minorii sub 14 ani;

Proiectul „Să exmatriculăm violenţa” a avut ca scop îmbunătăţirea climatului de siguranţă în unităţile de învăţământ, prin minimalizarea violenţei şcolare;

Proiect „Să învăţăm din greşeli” pentru prevenirea infracţionalităţii în rândul elevilor de liceu;

Proiectul „Voluntar pentru comunitatea mea” pentru promovarea valorilor sociale de voluntariat şi leadership în rândul tinerilor;

Proiectul „Eu.Ti.Ac. – europeni, tineri, activi” pentru promovarea cetăţeniei active în rândul tinerilor;

Proiectul european „Together against juvenile delinquency” pentru realizarea schimbului de “bune practici” în ţările europene în domeniul delincvenţei juvenile.

Au fost derulate 72 de activităţi punctuale, în care au fost implicaţi 1848 de beneficiari (elevi, cadre didactice, părinţi şi specialişti în domeniu din ţară şi străinătate). Ca urmare a activităţii desfăşurate în anul 2013, s-a reuşit scăderea numărului de infracţiuni comise în unităţile şcolare.

„Prevenirea infracţiunilor de furt (din locuinţe şi din autoturisme)”Campania „Nu-ţi scăpa casa din ochi” pentru prevenirea furturilor din locuinţe;Campania „Fii prudentă”Poţi preveni tâlhăria” pentru prevenirea tâlhăriilor stradale;

Au fost derulate 22 de acţiuni punctuale, în care au fost implicaţi 1582 de beneficiari.  Ca urmare a activităţii desfăşurate în anul 2013, s-a reuşit scăderea numărului de

infracţiuni de furt şi tâlhărie.

„Prevenirea violenţei intrafamiliale” Proiectul „VIOLENŢĂ DOMESTICĂ” (TĂIEM PESTE VIOLENŢA

DOMESTICĂ)”, iniţiat de Fundaţia „Conexiuni” Deva împreună cu I.P.J. Hunedoara şi finanţat de Primăria municipiului Deva pentru atragerea atenţiei asupra efectelor ireparabile ale violenţei intrafamiliale şi promovarea noilor reglementări legislative în

Deva, str. Mihai Eminescu, nr. 130, jud. HunedoaraE-mail: cabinet@hd.politiaromana.ro cod poştal 330119Telefon 0254/206722 fax 0254/227954

Pagina 4/27

domeniu. Au fost derulate 7 acţiuni punctuale în care au fost implicaţi 455 de beneficiari.

   Ca urmare a activităţii desfăşurate în anul 2013, s-a reuşit scăderea numărului de infracţiuni comise cu violenţă în mediul familial.

Acordând conceptului de prevenire un rol important în asigurarea protecţiei reale a cetăţeanului şi bunurilor sale, au fost organizate 93 razii, 5.630 acţiuni şi 27.726 controale, în cadrul cărora au fost constatate  1.932 de infracţiuni (1.517 în flagrant) şi au fost aplicate 90.901 sancţiuni contravenţionale, ponderea cea mai mare fiind deţinută de O.U.G. nr. 195/2002, actualizată, respectiv 70.901 sancţiuni, urmată de Legea nr. 61/1991 – 14.828.

Cu ocazia activităţilor preventive desfăşurate de poliţiştii hunedoreni au fost confiscate următoarele bunuri: 100 arme de foc, 3.633 catuşe, 15 kg exploziv, 297 capse iniţiere, 4 kg substanţe toxice, 17 kg mercur, 152 m3 material lemnos, 621 kg metale feroase.

3.2. Combaterea Criminalităţii Evoluţia macro-indicatorilor înregistraţi la nivelul Poliţiei Hunedorene, în anul

2013, faţă de anul 2012, relevă o scădere a infracţiunilor sesizate cu 5%, o scădere a infracţiunilor constatate cu 7% şi o creştere a infracţiunilor soluţionate cu 3%, din totalul acestora 11% fiind constatate în flagrant.

Infracţiunile sesizate scad cu 5%, trend care se menţine şi la infracţiunile ecomonico-financiare (-2%), precum şi la cele judiciare (-5%).

Infracţiunile soluţionate au înregistrat o creştere cu 3%, cele economico-financiare scădere cu 1%, iar infracţiunile judiciare au crescut cu 6%.

Din analiza situaţiei operative a rezultat faptul că infracţionalitatea stradală sesizată a scăzut cu 25%.

Volumul criminalităţii

La nivel naţional, I.P.J. Hunedoara a obținut următoarele clasamente, raportate la volumul criminalităţii (total) calculat la 100.000 locuitori, astfel:

3.613 pentru infracţiuni sesizate (locul 6); 1.195 pentru persoane cercetate împotriva cărora s-a dispus începerea

urmăririi penale (locul 5); 126 pentru persoanele cercetate din dosarele declinate (locul 7); 1.737 pentru infracţiunile în care s-a dispus începerea urmăririi penale

(locul 9); 166 pentru infracţiunile din dosarele declinate (locul 14); 122 pentru infracţiuni stradale sesizate (locul 18).

Deva, str. Mihai Eminescu, nr. 130, jud. HunedoaraE-mail: cabinet@hd.politiaromana.ro cod poştal 330119Telefon 0254/206722 fax 0254/227954

Pagina 5/27

Situaţia macroindicatorilor obţinuţi la nivel judeţean

Infracţiuni sesizate

În anul 2013 au fost sesizate 16.394 de infracţiuni, din acestea 13.824 în mediul urban (84%) şi 2.570 în mediul rural (16%), înregistrându-se o scădere cu 5% faţă de anul 2012, când au fost sesizate 17.306 de infracţiuni, din acestea 14.267 în mediul urban şi 3.039 în mediul rural. Din totalul infracţiunilor sesizate în anul 2013, 2.112 (-2%) au fost infracţiuni de natură economico-financiară, 10.073 (-5%) de natură judiciară şi 4.209 (-8%) de altă natură.

Infracţiuni constatate În anul 2013 au fost constatate 7.881 infracţiuni, faţă de 8.778 infracţiuni în anul

2012, scăderea înregistrată fiind de 7%, din care 1.081 (-33%) de natură economico-financiară, 4.383 (-4%) judiciare şi 2.417 (+7%) de altă natură, din totalul acestora 977 (-9%) fiind constatate în flagrant.

Deva, str. Mihai Eminescu, nr. 130, jud. HunedoaraE-mail: cabinet@hd.politiaromana.ro cod poştal 330119Telefon 0254/206722 fax 0254/227954

Pagina 6/27

Infracţiuni soluţionateÎn anul 2013, structurile de poliţie au soluţionat 8.186 de infracţiuni,

înregistrându-se un plus de 231 de infracţiuni faţă de anul 2012, când au fost soluţionate 7.955 de infracţiuni. Din totalul acestora, 1.531 au fost de natură economico-financiară, 4.372 de natură judiciară şi 2.278 de altă natură.

Persoane cercetate În anul 2013, au fost cercetate 5.426 persoane (-8%) faţă de anul 2012, când au

fost cercetate 5.911 persoane. Pentru infracţiuni economico-financiare au fost cercetate 931 (-22%), 2.764 (-5%) pentru infracţiuni judiciare şi 1.731 pentru infracţiuni de altă natură (-4%). Din totalul acestora, 1.244 (-1%) au fost prinse în flagrant, iar 179 (+28%) au fost cercetate în stare de reţinere sau arest preventiv. Pe categorii de vârstă, 266 (+2%) au fost minori, 1.814 tineri (-9%) cu vârsta cuprinsă între 18 - 30 ani, iar 3.535 (-12%) persoane au avut vârsta peste 30 ani.

3.2.1 Criminalitate gravă, comisă cu violenţă Infracţiunile de mare violenţă, prin rezultatele distructive pe care le antrenează,

precum şi prin pericolele potenţiale reprezentate de personalităţile agresive ale făptuitorilor, prin diversificarea modurilor de operare necesită o atenţie de prim ordin în vederea creşterii sentimentului de siguranţă civică şi linişte pentru cetăţeni.

În urma analizării situaţiei operative, se constată că infracţiunile sesizate contra persoanei au scăzut cu 10% (3.922 în anul 2012 şi 3.537 în anul 2013).

Infracţiunile sesizate cu violenţă contra persoanei înregistrează scăderi la: omor cu 42%, de la 12 la 7, tentativă de omor cu 62%, de la 21 la 8, pruncucidere (-1), de la una la niciuna, loviri sau alte violenţe cu 7%, de la 1.836 la 1.701, infracţiuni privitoare la viaţa sexuală cu 6%, de la 119 la 112. Se înregistrează scăderi şi la infracţiunile contra libertăţii persoanei cu 9%, de la 1.100 în 2012, la 999 în 2013.

Deva, str. Mihai Eminescu, nr. 130, jud. HunedoaraE-mail: cabinet@hd.politiaromana.ro cod poştal 330119Telefon 0254/206722 fax 0254/227954

Pagina 7/27

3.2.2. Criminalitate contra patrimoniului În anul 2013, la nivelul judeţului Hunedoara criminalitatea judiciară sesizată a

scăzut cu 5% faţă de anul 2012. Infracţiunile de tâlhărie au înregistrat o scădere cu 20 fapte, de la 87 la 67 (locul

22 – sub media naţională).De asemenea, au scăzut infracţiunile sesizate de furt cu 12%, de la 6.444 la

5.700, locul 5 – peste media naţională.Poliţiştii au constatat 4.383 infracţiuni de natură judiciară, înregistrându-se o

scădere cu 476 de infracţiuni (-10%), pentru comiterea cărora au cercetat 2.760 de persoane (-163), din acestea 179 (+28%) au fost cercetate în stare de reţinere sau arest preventiv.

3.2.3. Regimul armelor, explozivilor și substanțelor periculoase

Poliţiştii hunedoreni responsabili cu respectarea şi aplicarea legilor în domeniul combaterii infracţiunilor la regimul armelor, muniţiilor, materiilor explozive, substanţelor toxice periculoase, braconajului cinegetic, au depus eforturi pentru prevenirea şi descoperirea faptelor ce aduc atingere normelor de conduită socială pe aceste linii.

Situaţia operativă la nivelul judeţului, a obiectivelor, locurilor şi mediilor pe linie de arme, muniţii, materii explozive şi substanţe periculoase se prezintă astfel:

Pe linie de arme şi muniţii exceptând societăţile economice cât şi asociaţiile de vânătoare şi ocoalele silvice, amplasamentul locurilor şi mediilor de interes operativ se află în zone rurale, dat fiind numărul ridicat al posesorilor de permise de armă din aceste zone.

În prezent în evidenţele poliţiei hunedorene există: 1939 posesori arme letale persoane fizice, care deţin la ora actuală 3243 arme de

foc letale, 1769 posesori arme neletale care deţin 2023 arme neletale, 87 persoane juridice care deţin 873 arme de diferite categorii, 7 magazine de comercializat arme şi muniţii, 20 asociaţii de vânătoare legal constituite 12 ocoale silvice care gestionează cele 70 fonduri de vânătoare de pe raza

judeţului în suprafaţă de 676.446 ha.Pe linie de materii explozive, obiectivele şi mediile pe această linie de muncă

sunt amplasate cu preponderenţă în mediul urban în principal în zonele miniere cum sunt Valea Jiului, zona Deva,zona Hunedoara, zona Orăştie, dar cu puncte de lucru în mediul rural. În evidenţe se regăsesc un număr de:

66 unităţi care deţin şi manipulează materiale explozive (32 agenţi economici ce desfăşoară operaţiuni cu materii explozive propriu-zise 34 agenţi economici ce desfăşoară activităţi cu articole pirotehnice);

12 depozite de materii explozive; 2 depozite articole pirotehnice.

În perioada analizată, lucrătorii serviciului au efectuat un număr de 44 acţiuni, 282 controale şi patrulări pe liniile de muncă specifice, activităţi care s-au soldat cu

Deva, str. Mihai Eminescu, nr. 130, jud. HunedoaraE-mail: cabinet@hd.politiaromana.ro cod poştal 330119Telefon 0254/206722 fax 0254/227954

Pagina 8/27

aplicarea unui număr de 30 sancţiuni contravenţionale în valoare de 6.903 lei, suspendarea dreptului de port şi folosire faţă de un număr de 45 posesori de permise de armă şi retragerea şi anularea unui număr de 278 permise de armă.

Cu ocazia activităţilor preventive, au fost ridicate în vederea confiscării 20 arme letale, 73 arme neletale, 3226 cartuşe de calibre diferite, 297 capse diverse, 0,850 kg pulbere de vânătoare, 198 kg articole pirotehnice, 3,106 kg produse de protecţie a plantelor, 4 litri acid azotic şi 17,325 kg mercur.

La nivelul inspectoratului în cursul anului 2013, au fost cercetate un număr de 43 persoane pentru comiterea unui număr de 75 infracţiuni la regimul armelor, vânătorii, explozivilor, respectiv 48 la regimul armelor şi muniţiilor, 19 la Legea 407/2006 privind fondul cinegetic şi protecţia vânatului şi 8 la regimul materiilor explozive.

3.2.4. Criminalitatea stradală În anul 2013, la nivelul I.P.J. Hunedoara au fost sesizate 552 (-186) de infracţiuni

stradale, faţă de 738 câte au fost sesizate în anul 2012, înregistrându-se o scădere cu 25%.

Din cele 552 infracţiuni stradale, 530 au fost sesizate în mediul urban şi 22 în mediul rural, 41 au fost sesizate ziua şi 112 noaptea. 7% din infracţiunile stradale sesizate au fost suprinse în flagrant.

Pozitiv este faptul că, în ambele perioade analizate nu a fost înregistrată nicio infracţiune de omor, tentativă de omor, L.C.M., tentativă de viol.

2.2.5. Infracționalitatea în domenii specifice Pe linie de silviculturăActivitatea de prevenire şi combatere a delictelor silvice pe anul 2013 a avut la

bază prevederile actelor normative în vigoare pe această linie şi ale Planului Comun de Acţiune “SCUTUL PĂDURII 2013”. Astfel, în perioada analizată, Biroul de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul Serviciului de Ordine Publică a organizat şi executat un număr de 40 acţiuni şi 21 controale împreună cu personal silvic specializat, ocazie cu care au fost constatate 59 infracţiuni şi 37 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 53.680 lei. Din totalul infracţiunilor constatate, 33 infracţiuni reprezintă tăieri ilegale de arbori, 2 infracţiuni de deţinere şi ne vărsare cu intenţie a impozitelor sau contribuţiilor cu reţinere la sursă, 11 infracţiuni de furt de arbori, 6 infracţiuni de neglijenţă în serviciu şi 2 infracţiuni de falsificare a dispozitivelor speciale de marcat, 2 infracțiuni de fals material în înscrisuri oficiale, 1 infracțiune de abuz în serviciu, 1 infracțiune de distrugere și 1 infracțiune de furt. A fost confiscată cantitatea de 29,764 mc material lemnos, lemn de foc şi lemn de lucru, în valoare de 2835,585 lei și un număr de 13 pomi de crăciun în valoare de 260 lei. Au fost verificate 13 societăţi comerciale.

La nivelul subunităţilor de poliţie, au fost organizate şi executate 397 acţiuni şi 79 controale, împreună cu personal silvic specializat, ocazie cu care au fost înregistrate 167

Deva, str. Mihai Eminescu, nr. 130, jud. HunedoaraE-mail: cabinet@hd.politiaromana.ro cod poştal 330119Telefon 0254/206722 fax 0254/227954

Pagina 9/27

dosare penale privind infracţiuni silvice şi aplicate 144 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 129368 lei. A fost confiscată cantitatea de 133,402 mc material lemnos, lemn de foc şi lemn lucru, în valoare de 25750,98 lei și un umăr de 97 pomi de crăciun în valoare de 2420 lei.

De remarcat este faptul că nu au fost constatate infracţiuni grave pe această linie, respectiv tăieri masive de păduri sau defrişări.

Pe linie de piscicultură

În anul 2013, activitatea de prevenire şi combatere a delictelor pe linie de piscicultură s-a desfăşurat în conformitate cu prevederile actelor normative în vigoare şi ale Planului Comun de Acţiune ”STOP BRACONAJULUI 2013”.

Împreună cu reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Pescuit şi Acvacultură s-au organizat şi executat 16 acţiuni şi 16 controale, ocazie cu care au fost constatate 3 infracţiuni de braconaj piscicol şi 20 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 7800 lei.

La nivelul subunităților de poliție, au fost organizate şi executate un număr de 69 acţiuni și controale, ocazie cu care au fost constatate 2 infracţiuni de braconaj piscicol și 28 sancţiuni contravenţionale în valoare de 4800 lei, fiind confiscate 3 unelte de pescuit.

3.2.6. Urmărire și extrădare Activitatea de urmărire la nivelul judeţului a fost superioară faţă de anul

precedent, numărul persoanelor urmărite reducându-se de la 218 la 204 (-14), fiind identificate şi reţinute 214 (+36) persoane urmărite naţional, din care 17 (-3) urmărite de alte judeţe. Din totalul celor 204 persoane rămase în urmărire, 50 (+3) sunt dispăruţi de la domiciliu, 146 (-19) posesori mandate de executare a pedepsei închisorii, 7 (+3) posesori mandate de arestare preventivă, 1(+1) cu mandat european de arestare și 1 bolnav psihic fugit din Spitalul de Psihiatrie Jebel.

Cu privire la dispariţiile de minori, s-a constatat faptul că, la începutul anului existau în urmărire naţională 7 persoane,în cursul anului au fost date în urmărire 72 (+12) şi au fost soluţionate 72 (+13), astfel că la 31.12.2013 au rămas în urmărire 7 minori. Este de menţionat faptul că, deşi dispariţiile de minori au fost plecări voluntare,s-au desfăşurat activităţi complexe pentru găsirea lor, iar unul din aceștia este dat și în urmărire internațională, existând date că se află pe teritoriul Italiei.

3.3. Activităţile Structurilor de Suport

Deva, str. Mihai Eminescu, nr. 130, jud. HunedoaraE-mail: cabinet@hd.politiaromana.ro cod poştal 330119Telefon 0254/206722 fax 0254/227954

Pagina 10/27

3.3.1. Criminalistică Pentru poliţia criminalistică, anul 2013 a avut ca obiectiv prioritar creşterea din

punct de vedere calitativ a tuturor activităţilor desfăşurate şi a lucrărilor întocmite, precum şi creşterea semnificativă a numărului de urme cu valoare de identificare ridicate de la locul faptelor cu caracter penal. Lucrătorii din cadrul serviciului au executat sarcinile ce le revin, în conformitate cu dispoziţiile de linie, a procedurilor şi instrucţiunilor de lucru, astfel încât să se menţină sistemul de management al calităţii conform standardului internaţional.

La solicitarea lucrătorilor din serviciile operative, în cadrul compartimentului Expertize şi Constatări Tehnico-Ştiinţifice, au fost întocmite 365 (+123) rapoarte de expertiză şi constatare tehnico-ştiinţifică, fiind examinate un număr de 6936 (+4483) materiale în litigiu şi model comparaţie.

În perioada analizată, lucrătorii criminalişti din cadrul birourilor şi formaţiunilor cu atribuţii de investigare tehnico-ştiinţifică a locului faptei au participat la efectuarea unui număr de 5.375 (-1065) cercetări la faţa locului (comparativ cu anul 2012), ocazie cu care au fost ridicate şi rămase după eliminare 20.180 (-2419) urme diferite.

Toate cercetările locului faptei, reconstituirile, percheziţiile, recunoaşterile din grup, experimentele judiciare, examinările etc. au fost documentate cu planşe fotografice.

În cursul anului 2013 au fost examinate în Sistemul AFIS MORPHOTRAK un număr de 1.446 (+173) fişe cu impresiuni papilare prelevate de la persoane suspectate de comiterea unor infracţiuni , 721 (+25) fotograme ale urmelor papilare şi 5.931 (+4483) reverificări ale urmelor papilare aflate în baza de date.

Au fost implementate un număr de 232 (-2) fişe dactiloscopice de la Serviciul Cazier Judiciar şi Evidenţă Operativă, pe fluxul de lucru „CRIMINAL”, activitatea de implementare a fişelor pe acest flux de lucru fiind finalizată.

Examinările dactiloscopice comparative efectuate în Sistemul AFIS MORPHOTRAK au avut ca rezultat identificarea a 119 (+17) persoane, care au săvârşit 118 (+18) fapte.Formaţiunile operative au solicitat 2.056

(+250) verificări în baza de date a Sistemului de recunoaştere facială IMAGETRAK, fiind întocmit de către structurile de poliţie un număr de 1531 (+42) fişe, din care 341(-

Deva, str. Mihai Eminescu, nr. 130, jud. HunedoaraE-mail: cabinet@hd.politiaromana.ro cod poştal 330119Telefon 0254/206722 fax 0254/227954

Pagina 11/27

13) de fişe persoanelor eliberate din penitenciar și au fost identificate 195 (+50) de persoane în 161 (+60) de cauze.

În anul 2013 criminaliştii din cadrul I.P.J. Hunedoara au identificat prin mijloace, metode și tehnici criminalistice 487 (+101) persoane implicate în comiterea unui număr de 404 (+131) fapte de natură penală.

3.3.2. Serviciul pentru acţiuni speciale

Structurile pentru acţiuni speciale şi-au îndeplinit activităţile şi misiunile specifice în bune condiţii, având un rol semnificativ la întărirea capacităţii de reacţie şi creşterea autorităţii poliţiei în aplicarea legii.Anul 2013, a reliefat profesionalismul forţelor de intervenţie ale Poliţiei Hunedorene, care au fost mobilizate în vederea executării unui număr de 214 acţiuni complexe cu un grad ridicat

de risc. Astfel, în perioada analizată a fost prins şi reţinut un urmărit naţional, au fost realizate 5 prinderi în flagrant şi s-a participat la 45 de percheziţii domiciliare.

3.3.3. Cazier judiciar, Statistică şi Evidenţă Operativă

Deva, str. Mihai Eminescu, nr. 130, jud. HunedoaraE-mail: cabinet@hd.politiaromana.ro cod poştal 330119Telefon 0254/206722 fax 0254/227954

Pagina 12/27

Structura de specialitate din cadrul I.P.J. Hunedoara care asigură suportul necesar luării deciziilor manageriale prin organizarea şi executarea activităţii de înregistrare, culegere, prelucrare, centralizare şi prezentare a datelor statistice privind activitatea operativă şi de cercetare penală desfăşurată de poliţie pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi a altor fapte antisociale. Astfel prin furnizarea operativă şi permanentă a indicatorilor de analiză şi sinteză, privind evoluţia situaţiei operativ-poliţieneşti managementul de top şi de linie din cadrul inspectoratului adoptă deciziile necesare pentru direcţionarea măsurilor şi acţiunilor poliţiei în vederea prevenirii, descoperirii şi combaterea fenomenului infracţional şi a altor fapte antisociale.

Activitatea de primire a publicului pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar a constituit una din priorităţile activităţii noastre. Ca urmare a preocupării constante a conducerii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara de a veni în întâmpinarea solicitărilor concrete ale cetăţenilor, la data de 19 martie 2013 a fost inaugurat un ghişeu de eliberare a certificatelor de cazier în municipiul Orăștie. Evenimentul s-a bucurat de sprijinul autorităţilor şi instituțiilor publice locale prezenţi la eveniment alături de conducerea inspectoratului şi a reprezentanţilor mass media.

Urmare a acestei inaugurări, reţeaua judeţeană de eliberare a certificatului de cazier judiciar cuprinde opt astfel de puncte respectiv în Deva, Hunedoara, Haţeg, Baru Mare, Petroşani, Vulcan, Brad și Orăștie fiind astfel acoperit întreg județul.

Începând cu data de 10.09.2013 eliberarea certificatelor de cazier se face prin intermediul aplicației ROCRIS - Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român – care este conectată la celelalte baze de date operative ale poliției române iar lucrătorii de cazier au fost instruiți să efectueze verificări și în aceste evidențe astfel că în data de 11.11.2013 la ghișeul aflat la Poliția municipiului Petroșani a fost depistat numitul Z. D. care figura în bazele de date operative ale Poliției Române, respectiv SINS cu mențiunea ”Arestați persoana in vederea extrădării”. Acest eveniment a fost mediatizat de presa locală și centrală. De asemenea la ghișeul de la reședința inspectoratului la data de 15.10.2013 a fost depistat numitul J.A. care figura în bazele de date operative ale Poliției Române, respectiv SINS cu mențiunea ”Localizare – Căutare în vederea participării la o procedură judiciară”. Ambele persoane au fost predate colegilor de la Serviciul de Investigații Criminale în vederea luării măsurii legale față de aceștia

Privită statistic, activitatea desfăşurată pentru eliberarea certificatelor de cazier în anul 2013 se poate sintetiza astfel:

la cele 8 ghişee s-au primit 42.790 cereri de la persoane fizice (față de 36.521 în anul 2012 ) – o creștere cu 17% faţa de anul 2012 - cu o medie de 205 cereri pe zi

la ghişeul de la Deva s-au primit 350 cereri de la persoane juridice –o scădere de 10% faţa de anul 2012. Au fost operate în evidenţa manuală 9.254 comunicări de înregistrare penală

transmise de parchete şi instanţe judecătoreşti, din care 2.503 rechizitorii de punere în mişcare a acţiunii penale, 2.063 extrase sau copii de pe hotărâri definitive, 1.077 comunicări de arestare sau de începere a executării pedepsei şi 573 comunicări de punere în libertate.

3.4. Promovarea siguranţei traficului rutier

Deva, str. Mihai Eminescu, nr. 130, jud. HunedoaraE-mail: cabinet@hd.politiaromana.ro cod poştal 330119Telefon 0254/206722 fax 0254/227954

Pagina 13/27

3.4.1. Siguranţa Traficiului RutierAcţiuni realizate şi rezultate obţinute

Acţionând pentru prevenirea evenimentelor rutiere şi pentru păstrarea unui climat de ordine şi disciplină în trafic, efectivele de poliţie rutieră au executat un număr de 1.998 acţiuni. Cu ocazia activităților specifice întreprinse în teren zilnic și a acțiunilor organizate au fost aplicate un număr de 68.676 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 11.568.003 lei pentru nerespectarea legislației rutiere reglementate prin OUG-195/2002 cu modificările și completările ulterioare și HG 1391/2006.

Din totalul acțiunilor organizate: 466 (23 %) acțiuni pe linia Nerespectarea limitelor legale de viteză, 187 (9 %) acțiuni pe linia Nerespectarea normelor rutiere de către pietoni 181 (9 %) acțiuni pe linia Neacordare prioritate pietoni

Pentru combaterea celor trei cauze generatoare s-au aplicat sancțiuni contravenționale după cum urmează:

28.263 (41%) pentru Nerespectarea limitelor legale de viteză 4.399 (6 %) pentru Nerespectarea normelor rutiere de către pietoni 361 (1 %) pentru Neacordare prioritate pietoni

De asemenea au fost reținute în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce un număr de 3.179 permise și a fost retrase un număr de 2.113 certificate de înmatriculare

Polițiștii rutieri au instrumentat un număr de 1.346 dosare penale din care un număr de 830 infracțiuni la regimul rutier.

3.4.2. Dinamica accidentelor grave de circulaţie

În perioada supusă analizei pe raza județului Hunedoara s-au comis 173 accidente grave de circulație soldate cu 27 persoane decedate și 182 persoane rănite grav.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut se constată o diminuare cu 57 a numărului accidentelor grave de circulație ceea ce procentual reprezintă o scădere cu 25% , cu 22 a numărului persoanelor decedate ceea ce procentual reprezintă o scădere cu 45% și cu 31 a numărului persoanelor rănite grav ceea ce procentual reprezintă o scădere cu 15%.

Din datele statistice înregistrate în baza de date a IGPR - Direcția Rutieră „ EVIDENȚĂ ACCIDENTE DE CIRCULAȚIE “ Serviciul Rutier Hunedoara se situează pe locul 2 la nivel național în ceea ce privește principalul indicator profesional - reducerea riscului rutier.

Deva, str. Mihai Eminescu, nr. 130, jud. HunedoaraE-mail: cabinet@hd.politiaromana.ro cod poştal 330119Telefon 0254/206722 fax 0254/227954

Pagina 14/27

De patru ani consecutiv respectiv 2010, 2011, 2012 și 2013 Serviciul Rutier Hunedoara înregistrează scăderi la toți indicatorii de analiză a riscului rutier astfel comparativ cu anul 2009 când pe raza județului Hunedoara s-au comis un număr de 332 accidente grave de circulație având ca și consecințe decesul a 66 persoane și rănirea gravă a 341 persoane, în anul 2014 se constată o diminuare cu 159 a numărului accidentelor rutiere grave ceea ce procentual reprezintă o scădere cu 48 %, o scădere cu 39 a numărului persoanelor decedate ceea ce procentual reprezintă o scădere cu 59 % și o diminuare cu 159 a numărului persoanelor rănite grav ceea ce procentual reprezintă o scădere cu 47 %.

Principalele trei cauze generatoare a accidentelor rutiere

Reprezentarea procentuală a accidentelor grave din 2013 / zile din săptămână

Deva, str. Mihai Eminescu, nr. 130, jud. HunedoaraE-mail: cabinet@hd.politiaromana.ro cod poştal 330119Telefon 0254/206722 fax 0254/227954

Pagina 15/27

Reprezentarea procentuală A accidentelor grave din 2013 / intervale orare

Reprezentarea procentuală A accidentelor grave din 2013 / categorii de drum

Reprezentarea procentuală a accidentelor grave din 2013 / lunile anului

3.5. Poliţia de proximitate şi siguranţa comunităţii

Activitatea poliţiei de proximitate a fost orientată pe recunoaşterea preventivă şi pro-activă a problemelor comunităţii, precum şi a cauzelor care pot duce la criminalitate, abordarea acestora, precum şi rezolvarea sau îndepărtarea lor, având aportul populaţiei şi al altor instituţii.

Misiunile poliţiei de proximitate s-au desfăşurat în funcţie de nevoile cetăţenilor, această structură având rolul de comunicator şi mediator între populaţie şi alte instituţii cu atribuţii pe linia securităţii publice, fiind capabilă să soluţioneze problemele semnalate.

Structura de proximitate a realizat un parteneriat eficient între poliţie, pe de o parte şi cetăţeni, administraţia publică locală, unităţi şcolare, instituţii de stat, medii de afaceri, O.N.G. – uri etc., în vederea rezolvării în comun a problemelor identificate, care lezează interesele populaţiei.

În decursul anului 2013, poliția de proximitate a desfăşurat următoarele activități: Au fost soluţionate 3.397 dosare penale; 2595 activități desfășurate în comunitate: 206 cu reprezentanții administrației

publice locale, 1763 în unitățile de învățământ, 109 în mediile de afaceri, 68 împreună cu organizațiile nonguvernamentale, 700 la asociațiile de proprietari;

A scăzut numărul infracțiunilor constatate în flagrant de către polițiștii de proximitate cu 57, de 178 la 121;

Deva, str. Mihai Eminescu, nr. 130, jud. HunedoaraE-mail: cabinet@hd.politiaromana.ro cod poştal 330119Telefon 0254/206722 fax 0254/227954

Pagina 16/27

A scăzut numărul sancțiunilor contravenționale aplicate cu 189, de la 2206 la 2017;

În ceea ce privește activitatea de detensionare a stărilor conflictuale se constată faptul că în anul 2013, acestea au scăzut față anul 2012, respectiv de la 2357 la 1912.

123 cărţi de alegător distribuite; 476 mandate de aducere executate; Numărul participărilor la acțiuni, razii, controale și filtre organizate la nivelul

subunității = 1165 Numărul participărilor la executări silite = 105 Numărul procedurilor de citare şi afişare a proceselor verbale de contravenţie

efectuate = 880 Pe linia activității de soluționare a petițiilor se constată faptul că în anul 2013

numărul acestora a scăzut față de anul 2012, respectiv de la 2645 la 2465. În cadrul Planului teritorial comun de acțiune - cadru pentru creșterea gradului

privind de siguranţă publică a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar, polițiștii de ordine publică au desfășurat următoarele activități:

au efectuat un număr de 659 patrulări în zona adiacentă unităților școlare au participat la un număr de 378 ședințe cu cadrele didactice/cu părinții au desfășurat un număr de 759 activități în cadrul orelor de curs au fost organizate 212 de acțiuni, din care 124 pentru prevenirea

absenteismului școlar, 35 pe linia respectării regimului circulației rutiere și 83 alte genuri de acțiuni.

au fost adresate un număr de 74 informări către autoritățile publice locale în scopul îmbunătățirii protecției elevilor și a cadrelor didactice.

4. COOPERARE INTERINSTITUŢIONALĂ, RELAŢII INTERNAŢIONALE şi ACCESAREA DE FONDURI EUROPENE

4.1. Cooperare Interinstituţională

Siguranţa şi ordinea publică pe teritoriul judeţului au fost asigurate prin autoritatea şi rigoarea cu care a fost aplicată legea de către poliţişti, aceştia reprezentând puntea dintre comunitate cu problemele sale şi instituţiile statului.

Dialogul şi informarea reciprocă au reprezentat vectori de referinţă în colaborarea cu cele 7 parchete din judeţ, instanţe de judecată, Direcţia Judeţeană de Informaţii Hunedoara, Serviciul de Transmisiuni Speciale Hunedoara precum şi cu reprezentanţi ai serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor, ale celorlalte organe centrale, autorităţilor administraţiei publice şi reprezentanţii comunităţilor locale, atribuţiile principale fiind prevăzute de Legea nr. 218/2002, privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române.

În prim plan s-au situat, şi de această dată, atât cooperarea cu autoritățile județene și locale cât și relaţiile de cooperare cu celelalte structuri teritoriale ale M.A.I. şi anume

Deva, str. Mihai Eminescu, nr. 130, jud. HunedoaraE-mail: cabinet@hd.politiaromana.ro cod poştal 330119Telefon 0254/206722 fax 0254/227954

Pagina 17/27

Instituţia Prefectului Judeţului Hunedoara, Consiliul Judeţean Hunedoara, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale, Biroul Judeţean Anticorupţie, Biroul Judeţean pentru Imigrări Hunedoara, Biroul Judeţean de Administrare a Bazelor de Date.

Au fot reactualizate protocoalele de colaborare cu instituţii publice locale, O.N.G.-uri active, fundaţii, asociaţii şi societăţi comerciale active în diverse domenii, cu care I.P.J. Hunedoara a desfăşurat activităţi preventive în comunitate.

În data de 20.12.2013, în prezenţa oficialităţilor judeţene, a avut loc inaugurarea pentru probe tehnice a Centrului de Management al Situaţiilor de Urgenţă Judeţean Hunedoara (situat în municipiul Deva, Piaţa Unirii nr. 6). Centrul – cel mai modern din ţară, beneficiind de dotări tehnice şi logistice de ultimă generaţie - a fost realizat de către Consiliul Judeţean Hunedoara din fonduri proprii şi are ca scop conducerea şi coordonarea acţiunilor de intervenţie asociate situaţiilor de urgenţă produse sau care au efect pe teritoriul judeţului Hunedoara. Centrul de Management al Situaţiilor de Urgenţă Judeţean Hunedoara va reuni în aceeaşi locaţie un dispecerat integrat 112 în care îşi vor desfăşura activitatea profesională structurile teritoriale ale I.P.J. Hunedoara, I.S.U. Hunedoara, I.J.J. Hunedoara şi Serviciul de Ambulanţă Judeţean Hunedoara. Iniţiativa reunirii în aceeaşi locaţie - în cadrul unui dispecerat integrat– al operatorilor 112 ai poliţiei, jandarmeriei, I.S.U. şi ai Ambulanţei are rolul de a reduce timpul de intervenţie al structurilor abilitate ale statului la diferitele evenimente ce pun în pericol securitatea naţională, viaţa, proprietatea şi sănătatea populaţiei ori mediul înconjurător, ţinând cont de faptul că schimbul de informaţii reprezintă o componentă esenţială în creșterea calității şi eficienţei serviciilor oferite cetățenilor.

Pentru deservirea comunităţii I.P.J. Hunedoara, în baza unui protocol de colaborare încheiat în acest sens, a pus la dispoziţia Serviciului Judeţean de Ambulanţă Hunedoara, o platformă betonată mutifuncţională, echipată corespunzător, pentru a fi utilizată în scopul transportului pe calea

aerului a pacienţilor critici. Astfel, în perioada analizată, au fost transportaţi către alte unităţi spitaliceşte 47 pacienţi critici. Printr-o iniţiativă, unică la nivel naţional, în luna noiembrie a anului 2013, a avut loc ceremonia de inaugurare a ansamblului

arhitectural „Glorie Poliţistului Român” realizat în incinta inspectoarului şi alcătuit din

Deva, str. Mihai Eminescu, nr. 130, jud. HunedoaraE-mail: cabinet@hd.politiaromana.ro cod poştal 330119Telefon 0254/206722 fax 0254/227954

Pagina 18/27

monumentul poliţistului român şi un locaş de cult ortodox, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Hunedoara a marcat o nouă etapă a evoluţiei parteneriatului social între instituţia Poliţiei şi comunitatea locală, pe de o parte prin cinstirea şi promovarea imaginii poliţistului român, iar pe de altă parte prin deschiderea faţă de societatea civilă şi anticiparea nevoilor spiritual-religioase ale cetăţenilor. Astfel, nevoile spirituale ale poliţiştilor hunedoreni, ale familiilor acestora şi ale altor credincioşi din municipiul Deva sunt deservite de către un preot slujitor (onorific) - un ofiţer de poliţie (purtătorul de cuvânt al inspectoratului).

4.2.Cooperare Internaţională

Ca urmare a dreptului la libera circulaţie, una dintre modalităţile de a ţine sub control fenomenul infracţional, care devine din ce în ce mai complex, o reprezintă cooperarea judiciară internaţională.

Intensificarea cooperării poliţieneşti pe plan extern, precum şi aplicarea cu succes a instituţiei mandatului european de arestare au condus la creşterea numărului de mesaje schimbate cu partenerii străini (mai ales din ţările membre U.E.) astfel că, în perioada analizată au fost înregistrate şi soluţionate 107 de cereri de asistenţă poliţienească internaţională. În baza schimbului de informaţii, poliţiştii hunedoreni au identificat pe raza județului 22 de persoane urmărite de autoritățile judiciare din alte state, pentru infracțiuni de furt, înșelăciune, tâlhărie și falsificare de monedă.

Pe lângă activitățile operative, polițiștii hunedoreni au reprezentat Poliția Română în cadrul a 5 semminarii şi simpozioane internaţionale, precum şi la o misiune în cadrul proiectului ITARO.

În perioada 17-21 iunie 2013, în localitatea GEOAGIU BĂI din judeţul Hunedoara a avut loc ediţia a 2-a a simpozionul internațional cu tema „COOPERARE INTERNAŢIONALĂ ŞI STRATEGII DE INVESTIGARE A FURTURILOR ŞI TRAFICULUI CU BUNURI CULTURALE MOBILE”. Evenimentul, cel mai important de acest gen găzduit de judeţul Hunedoara, a fost organizat de Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Hunedoara în parteneriat cu Consiliul Judeţean Hunedoara, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Asociaţia Clubul Inspectorilor Şefi din Poliţia Română (CISPOL) şi Fundaţia Collegium XXI. Evenimentul s-a bucurat de participa rea unor experţi în domeniu din mai multe state europene, Secretariatul General INTERPOL, reprezentanţi ai Ministerului Public, Instituţiei Prefectului – Judeţul Hunedoara, Episcopiei Devei şi Hunedoarei şi ai altor instituţii implicate în protejarea patrimoniului cultural naţional.

În data de 03.12.2013, la sediul Poliţiei Municipiului Deva a fost găzduită

Deva, str. Mihai Eminescu, nr. 130, jud. HunedoaraE-mail: cabinet@hd.politiaromana.ro cod poştal 330119Telefon 0254/206722 fax 0254/227954

Pagina 19/27

cea de-a doua ediție a Simpozionului internațional “ETICĂ, AUTORITATE ŞI RELIGIE“ organizat de Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara în colaborare cu Episcopia Devei şi Hunedoarei și Clubul Inspectorilor Șefi din Poliția Română (C.I.S.P.O.L.). la eveniment au participat atât lectori internaţionali cât şi profesori universitari români.

4.3. Accesarea de fonduri europene

              Au fost depuse 3 cereri de finanţare locală din fondurile Primăriei municipiului Hunedoara, Primăriei municipiului Deva şi a Consiliului Judeţean Hunedoara, dintre acestea fiind finanţate 2 proiecte cu suma totală de 3000 lei pentru proiectele „Eu.Ti.Ac – Europeni, Tineri, Activi” prin care a fost promovată “cetăţenia activă” în rândul elevilor voluntari din cadrul reţelei de voluntariat a I.P.J. Hunedoara şi „TĂIEM PESTE VIOLENŢA DOMESTICĂ” prin care s-a dorit atragerea atenţiei asupra urmărilor ireparabile ale violenţei intrafamiliale şi promovarea noilor reglementări în domeniu.  Toate activităţile au fost derulate în parteneriat cu intituţii publice locale, OHG-uri, Fundaţii, Asociaţii şi societăţi private, cu care au fost semnate 11 „Acorduri de Parteneriat” şi „Acte Adiţionale”.

5. MANAGEMENTUL RESURSELOR INSTITUŢIONALE

Pentru îndeplinirea misiunilor din competenţă, Poliţia Hunedoreană a beneficiat de resurse umane, materiale şi financiare grevate de constrângerile ce au caracterizat întregul sistem bugetar.

5.1. Eficientizare structurală

Au fost luate măsurile necesare acordării drepturilor salariale cuvenite personalului inspectoratului conform actelor normative şi a dispoziţiilor în vigoare, s-a acordat atenţie modului de întocmire a dosarelor de pensie ale poliţiştilor cărora le-au încetat raporturile de serviciu cu instituţia şi a personalului contractual, verificarea personalului cuprins în graficul anual aprobat în acest sens.

Au fost organizate şi desfăşurate concursuri pentru ocuparea a 15 funcţii de conducere vacante, activităţi specifice în vederea selecţiei de candidaţi pentru ocuparea a 12 funcţii de execuţie vacante.

În vederea promovării profesiei de poliţist şi a ofertei educaţionale ADMITEREA – 2013 în instituţiile de învăţământ proprii şi subordonate M.A.I., precum şi în instituţiile de învăţământ ale M.Ap.N. şi S.R.I. care pregătesc specialişti pentru nevoile M.A.I., învăţământ cu frecvenţă şi învăţământ cu frecvenţă redusă, la nivelul inspectoratului au fost organizate şi desfăşurate activităţi de recrutare şi selecţie candidaţi conform actelor normative, a dispoziţiilor şi procedurilor în vigoare.

Au fost efectuate, în volum complet, activităţile de cunoaştere a candidaţilor declaraţi admişi la instituţiile de învăţământ, materializând rezultatul acestora în Nota de

Deva, str. Mihai Eminescu, nr. 130, jud. HunedoaraE-mail: cabinet@hd.politiaromana.ro cod poştal 330119Telefon 0254/206722 fax 0254/227954

Pagina 20/27

cunoaştere şi completarea dosarelor de recrutare cu documentele necesare. (5 candidaţi admişi la Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti, 2 la Şcoala de Agenţi de Poliţie “Septimiu Mureşan Cluj – Napoca şi 1 la Şcoala de Agenţi de Poliţie ” Vasile Lascăr” Câmpina.

5.2. Gestionarea resurselor umane

În statele de organizare ale Poliţiei Hunedorene sunt prevăzute peste 1.100 posturi. Vârsta medie a personalului este în prezent de 39 ani şi 9 luni, iar a personalului care ocupă funcţii de conducere este de 45 ani şi 2 luni.

La data de 31.12.2013, procentul de încadrare a posturilor pentru poliţişti a fost de 94,13% (ofiţeri 94,33% şi agenţi 94,07%).

Dinamica de personal în anul 2013 se prezintă astfel: Ieşiri: 30 persoane (10 ofiţeri şi 20 agenţi); Intrări: 29 persoane (13 ofiţeri şi 16 agenţi).

Au fost luate măsurile necesare acordării drepturilor salariale cuvenite personalului inspectoratului conform actelor normative şi a dispoziţiilor în vigoare, s-a acordat atenţie modului de întocmire a dosarelor de pensie ale poliţiştilor cărora le-au încetat raporturile de serviciu cu instituţia şi a personalului contractual, verificarea personalului cuprins în graficul anual aprobat în acest sens.

În anul 2013 au fost organizate 3 stagii de practică pentru elevii Şcolilor de Agenţi de Poliție ”Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca și ”Vasile Lascăr” Câmpina şi 2 stagii de practică pentru studenții Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” București.

5.3. Utilizarea resurselor financiare

Nivelul Bugetului aprobat și asigurat în anul 2013 a fost de 72.226.220 lei, din care:- 95,735% reprezinta fondurile asigurate pentru plata drepturilor salariale;- 3,777% reprezinta fondurile asigurate pentru cheltuielile de intretinere și

funcționare a inspectoratului;- 0,068% reprezintă fondurile asigurate pentru plata restanțelor la investitii; - 0,384% reprezintă fondurile asigurate pentru cheltuielile cu asistenta socială- 0,046% alte cheltuieli

Deva, str. Mihai Eminescu, nr. 130, jud. HunedoaraE-mail: cabinet@hd.politiaromana.ro cod poştal 330119Telefon 0254/206722 fax 0254/227954

Pagina 21/27

Situaţia cheltuielilor efectuate în cursul anului 2013, comparativ cu perioada

similară a anului 2012, detaliat pe articole bugetare se prezintă astfel:

- lei -

DENUMIRE Art. Bug. BUGET 2012 BUGET 2013%

crestere/reducere

TITLUL I CHELTUIELI DE PERSONAL 10 61.073.030 69.145.380 13,22%

TITLUL II BUNURI SI SERVICII 20 4.917.580 2.720.820 -44,67%bunuri si servicii 20.01 3.365.702 2.227.720 -33,81%reparatii curente la cladiri, alte rep. 20.02 295.337 102.261 -65,37%hrana 20.03 74.905 56.840 -24,12%medicamente si materiale sanitare 20.04 872 2.076 138,07%bunuri de natura obiectelor de inventar 20.05 227.364 25.128 -88,95%Deplasari misiuni 20.06 98.323 61.396 -37,56%materiale criminalistice 20.09 3.821 5.129 34,23%consultanta si expertiza 20.12 766.632 178.184 -76,76%protectia muncii 20.14 14.097 - -100,00%despag.civile,chelt.judic.si extrajudic. 20.25 5.675 20 -99,65%alte cheltuieli 20.30 64.852 62.066 -4,30%

TITLUL VI TRANSF.INTRE UNIT. 51 19.800 21.140 6,77%transf.din bug.stat pt. c.a.s.s. arestati 51.01.10 19.800 21.140 6,77%TITLUL X ALTE CHELTUIELI (desp. civile) 59 4.600 12.250 166,30%

TITLUL XII ACTIVE NEFINANCIARE 71 0 49.210 500,00%

În comparaţie cu perioada similară a anului trecut, la cheltuielile materiale se

evidențiază o scădere alarmantă a bugetului cu aproape 44,67 %, de aici rezultând o insuficienţă de fonduri care a determinat achitarea cu prioritate a prestărilor de servicii pentru cheltuielile curente de întreţinere şi funcţionare efectuate de diverşi agenţi economici.

Menţionăm că lipsa unui buget complet la unele articole bugetare faţă de necesităţile reale ale unităţii a determinat scăderea unor cheltuieli în special la materiale cu caracter funcţional:

- 63,24% hartie, diverse furnituri birou;- 56,11%, materiale pentru curăţenie- 70,17% piese de schimb (auto, tehnica de calcul)- 57,77% materiale si prest.servicii cu caracter functional (tonere)- 65,37%, diverse reparaţii (spații, tehnică calcul, auto);- 86,48%, diverse obiecte de inventar- 76,76% cheltuieli cu expertizele medico-legale.

Totodată au fost dispuse măsuri pentru eficientizarea și conștientizarea de către

toți angajații I.P.J. Hd. a necesității reducerii cheltuielilor nemateriale fără afectarea bunei derulări a activităţii operative stabilind pe criterii reale măsurile care trebuie identificate, la nivelul fiecărei subunităţi, în vederea economisirii tuturor resurselor pe care fiecare poliţist are posibilitatea de a le gestiona.

Deva, str. Mihai Eminescu, nr. 130, jud. HunedoaraE-mail: cabinet@hd.politiaromana.ro cod poştal 330119Telefon 0254/206722 fax 0254/227954

Pagina 22/27

5.4. Asigurarea resurselor logistice Pentru asigurarea cerinţelor impuse de organismele internaţionale

neguvernamentale ale Asociaţiei Drepturilor Omului in România – Comitetul Helsinki, Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului, Comitetul European pentru Prevenirea Torturii şi Societatea Independentă Română pentru Drepturile Omului, cel puţin săptămânal cu forţe proprii se fac reparaţii la arestul de la sediul Poliţiei municipiului Deva respectiv la instalaţiile sanitare, la sistemele de închidere a uşilor, la gratiile de la ferestre etc.

Imposibilitatea dotării spaţiilor de lucru cu mochete, covoare, perdele, scaune, birouri şi multiplicatoare (datorată lipsei cadrului legislativ necesar), la nivelul minim necesar precum şi neexecutarea lucrărilor de refacere a finisajelor interioare (zugrăveli şi vopsitorii) la periodicitatea prevăzută în instrucţiuni şi impusă de starea construcţiilor, induce neasigurarea condițiilor decente de muncă pentru efectivele structurilor operative.

Faţă de responsabilitățile impuse de acest volum substanţial de fonduri s-a reușit, adoptarea tuturor măsurilor posibile astfel încât activitatea operativă să se desfăşoare cât mai eficient şi imaginea pe care Inspectoratul de Poliţie Judeţean Hunedoara o oferă societăţii civile, să onoreze statutul special al acestei instituţii.

Potrivit programului achiziţiilor publice în anul 2013 şi în baza rapoartelor de necesitate, în limita fondurilor alocate prin bugetul de venituri şi cheltuieli, Compartimentul Marketing Achiziţii a desfăşurat activităţile specifice pentru achiziţionarea produselor, serviciilor, lucrărilor solicitate de către celelalte structuri ale I.P.J. Hunedoara. Astfel, în anul 2013 au fost încheiate un număr de 14 acorduri cadru de furnizare de produse, 14 contracte subsecvente, 5 contracte de furnizare de produse şi servicii, 17 contracte aferente acordurilor cadru încheiate în anul 2012 şi 5 contracte aferente acordurilor cadru încheiate la nivelul I.G.P.R. / MAI.

6. MANAGEMENTUL COMUNICĂRII

6. 1. Informare şi relaţii publice Politica de informare şi relaţii publice adoptată de instituţia noastră a condus la

creşterea transparenţei instituţionale, astfel în perioada analizată au fost mediatizate prin intermediul a 62 conferinţe de presă şi briefinguri şi prin participarea în direct la 11 emisiuni TV activităţile importante desfăşurate de către poliţişti hunedoreni, a rezultatelor obţinute de către aceştia în combaterea şi stoparea fenomenului infracţional dar şi a altor acţiuni de interes public. O atenţie deosebită a fost acordată mediatizării intense a cazurilor de persoane/copii dispăruţi, a depistării şi prinderii urmăriţilor naţional şi internaţional. Zilnic, au fost întocmite buletine de presă cuprinzând aspecte esenţiale din activitatea noastră şi cele mai semnificative cazuri instrumentate de subunităţile de poliţie, care au fost puse la dispoziţia publicaţiilor interesate şi au fost realizate intevenţii pe teme rutiere la posturile de radio locale. S-a procedat la

Deva, str. Mihai Eminescu, nr. 130, jud. HunedoaraE-mail: cabinet@hd.politiaromana.ro cod poştal 330119Telefon 0254/206722 fax 0254/227954

Pagina 23/27

comunicarea din oficiu a informaţiilor de interes public, fiind actualizată în permanenţă pagina de Internet a I.P.J. HUNEDOARA - http://hd.politiaromana.ro.

Pentru promovarea activităţii şi imaginii poliţistului în societatea civilă au fost derulate următoarele activităţi:

Proiectul „Ştafeta prieteniei 2013”, iniţiat cu ocazia Zilei Poliţiei Române, pentru promovarea bicicletelor ca mijloc alternativ, ecologic, sănătos şi eficient de locomoţie în mediul urban. Împreună cu poliţişti din judeţele limitrofe, a fost parcurs în ştafetă, pe bicicletă, timp de 2 zile, un traseu de 500 km, din fiecare judeţ până la Deva.Proiectul „Poliţist pentru o zi” a II-a ediţie, în care au fost implicaţi 156 de elevi de liceu din judeţul Hunedoara în activităţile curente ale poliţiştilor din cadrul structurilor O.P., Rutier, biroul de presă şi comanda inspectoratului. La nivelul reşedinţei au fost implicaţi 17 dintre voluntarii IPJ Hunedoara.Proiectul „Cum să păstrăm integritatea sportului?” pentru prevenirea infracţiunilor în domeniul pariurilor sportive, în parteneriat cu Clubul sportiv „Fiat Bergamo”.Campanie umanitară „Dăruieşte un zâmbet!” realizată în preajma sfintelor sărbători de Crăciun, împreună cu voluntarii de la Liceul “Sabin Drăgoi” Deva. Voluntarii au colectat pachete cadou (haine, jucării, încălţăminte şi dulciuri) pentru 55 de copii din 27 de familii nevoiaşe din Deva, identificate cu sprijinul Primăriei Deva. Pachetele au fost distribuite în curtea Bisericii “SF. MINA”.O acţiune stradală de creştere a gradului de conştientizare a participanţilor la trafic privind riscurile teribilismului şi a vitezei la volan, la care au participat130 de tineri conducători auto.Campania naţională “Săptămâna prevenirii criminalităţii” ediţia a VII-a, devenită tradiţie, cu activităţi preventive diferite, centrate pe domeniile prioritare.Proiectul „Solstiţiu de sport – ediţia a II-a” pentru promovarea valorilor profesiei de poliţist, prin cunoaşterea oamenilor în uniformă şi altfel decât în timpul exercitării serviciului poliţienesc şi a constat în realizarea unei competiţii sportive de fotbal, de 24 de ore, în care au fost implicaţi poliţiştii hunedoreni, elevi din liceele din municipiul Deva şi reprezentanţi ai instituţiilor partenere.

Pentru activitatea derulată în acest an, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Hunedoara, a fost premiat în cadrul Competiţiei naţionale a celor mai bune practici în Administraţia Publică din România, organizată de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, în care au fost înscrise 48 de proiecte naţionale. „Buna practică” câştigătoare în anul 2013, a fost proiectul „Voluntar pentru comunitatea mea”, în parteneriat cu reprezentanţii Fundaţiei „Conexiuni” Deva şi finanţat de Consiliul Judeţean Hunedoara. Proiectul  fost înscris online pe site-ul ANFP în luna iunie 2013 la Pilonul I – Administraţia între constrângerile sistemice şi dezvoltarea factorului uman şi, a obţinut MENŢIUNE, premiu decernat în cadrul Conferinţei Internaţionale „Inovaţie şi calitate în sectorul public” – ediţia a VI-a Braşov, 17 – 19 octombrie 2013. 

6.2. Relaţia cu publicul

Deva, str. Mihai Eminescu, nr. 130, jud. HunedoaraE-mail: cabinet@hd.politiaromana.ro cod poştal 330119Telefon 0254/206722 fax 0254/227954

Pagina 24/27

Activitatea de relaţii cu publicul s-a concentrat pe întâmpinarea nevoilor concrete ale cetăţenilor, eliminarea birocraţiei şi îmbunătaţirea constantă a serviciilor oferite populaţiei în conformitate cu „Planul de acţiune al I.P.J. Hunedoara, pentru îndeplinirea sarcinilor stabilite în programul de măsuri pentru combaterea birocraţiei în activităţile de relaţii cu publicul”. Primirea în audienţă a cetăţenilor s-a realizat săptămânal, în zilele şi orele stabilite prin program, cât şi în afara acestuia, de către conducerea inspectoratului, şefii şi adjuncţii poliţiilor municipale şi orăşeneşti, şefii secţiilor de poliţie rurală, fiind primite în audienţă 1.220 de persoane. În vederea rezolvării în limite legale a petiţiilor cetăţenilor şi pentru a se evita primirea unor petiţii greşit adresate, au fost mediatizate permanent ariile de competenţă ale Poliţiei Române, dar şi modalitatea de depunere a sesizărilor, în perioada de referinţă fiind înregistrate un număr de 6.195 petiţii (200 de petiţii au fost trimise prin e-mail şi 53 prin fax).

În temeiul Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţia de interes public, au fost întocmite, documentarea şi redactarea 24 răspunsuri la cererile formulate în baza acestei legi.

Lucrătorii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au primit şi soluţionat: 495 autorizaţii de cumpărare arme, 189 permise de armă tip A şi tip B, 12 atestate de instructor/colecţionar, 12 certificate de deţinător persoane fizice, 9 notificări pentru procurare arme neletale, 60 adeverinţe reparaţii arme, 23 permise de transfer arme letale, 548  înscrieri şi radieri de arme în documente, 607 permise de armă prelungit valabilitatea, 69 autorizări persoane juridice,  84 trageri experimentale pentru alimentarea sistemului IBIS. Au desfăşurat activităţi de verificare şi avizare a unui număr de 96 jocuri de artificii organizate pe raza judeţului nostru, au eliberat unui număr de 28 autorizaţii transfer materii explozive, au procedat la verificare unui număr de 68 dosare depuse de către agenţii economicii autorizaţii care au solicitat vizarea anuală a autorizaţiilor de materii explozive sau după caz articole pirotehnice.

De asemenea, au actualizat evidenţele manuale şi automate - RNA cu un număr de 1.169 operaţiuni.

Prin intermediul Centrului Operaţional şi Apeluri de Urgenţă 112 s-au preluat 26.616 apeluri telefonice de la cetăţeni, fiind necesară intervenţia în 16.719 cazuri, dintre care la 16.037 s-a intervenit sub 10 minute, 1.856 până în 15 minute, 454 până în 20 minute şi 34 peste 20 minute. În mediul urban, dintre cele 14.450 solicitări, la 13.697 s-a intervenit până în 10 minute, la 720 până în 15 minute, la 32 până în 20 minute şi la 1 peste 20 minute. La cele 3.931 intervenţii la solicitări prin S.N.U.A.U. 112, în mediul rural, la 2.340 s-a intervenit în mai puţin de 10 minute, la 1.136 până în 15 minute, la 422 până în 20 minute şi la 38 peste 20 de minute, reuşindu-se îmbunătăţirea reacţiei la evenimentele sesizate de către cetăţeni, astfel că 91% s-au realizat sub 10 minute.

Situaţiile din mediul rural pentru care intervenţia a fost mai mare de 20 minute, au fost verificate de către poliţiştii cu atribuţii pe linia coordonării şi monitorizării modului de intervenţie la solicitările prin S.N.U.A.U. 112, în fiecare caz existând justificări plauzibile, respectiv distanțe mari de

Deva, str. Mihai Eminescu, nr. 130, jud. HunedoaraE-mail: cabinet@hd.politiaromana.ro cod poştal 330119Telefon 0254/206722 fax 0254/227954

Pagina 25/27

parcurs circa 35-40 km, drumuri nemodernizate, în unele situaţii patrulele fiind nevoite să se deplaseze pe jos, datorită accesului dificil în zonă.

7. PRIORITĂŢI PENTRU ANUL 2014

În urma analizării situaţiei operative, a datelor şi concluziilor din studiile efectuate şi în conformitate cu obiectivele Poliţie Române, se vor derula activităţi specifice pentru:

1. Creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală, siguranţa rutieră şi siguranţa transporturilor;

2. Prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere, destructurarea grupărilor infracţionale;

3. Asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri, prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene;

4. Asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale şi financiare necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale a Poliţiei Române.

Poliţiştii hunedoreni vor urmări contracararea riscurilor şi amenintărilor identificate, prin canalizarea activităţii profesionale specifice în următoarele direcţii de acţiune:

Optimizarea capacităţii de acţiune pentru creşterea gradului de securitate a cetăţeanului

Identificarea și destructurarea grupărilor infracţionale Intensificarea activităţilor de combatere a fenomenului infracţional ce

prejudiciază bugetul consolidat al statului (evaziune fiscală, contrabandă, spălarea banilor etc.)

Orientarea pregătirii profesionale continue în concordanţă cu noile concepte implementate şi pentru îndeplinirea obiectivelor asumate

Gestionarea corespunzătoare a resurselor umane, financiare şi logistice, prin prioritizarea acestora, în funcţie de obiectivele stabilite

Creşterea gradului de vizibilitate, credibilitate și eficiență pentru Poliţia Hunedoreană.

** *

Şi în anul 2013, echipa managerială a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara, împreună cu efectivul din subordine şi în colaborare cu celelalte instituţii de aplicare a legii, a dovedit că deţine potenţialul necesar pentru diminuarea şi ţinerea sub control a fenomenului infracţional, în vederea protejării intereselor legale ale cetăţenilor.

ŞEFUL INSPECTORATULUI

Deva, str. Mihai Eminescu, nr. 130, jud. HunedoaraE-mail: cabinet@hd.politiaromana.ro cod poştal 330119Telefon 0254/206722 fax 0254/227954

Pagina 26/27

Comisar şef de poliţie

DUMITRU LIVIU GABRIEL

Deva, str. Mihai Eminescu, nr. 130, jud. HunedoaraE-mail: cabinet@hd.politiaromana.ro cod poştal 330119Telefon 0254/206722 fax 0254/227954

Pagina 27/27