Mana de luni, 1 Iunie 2009 (Unde a disparut responsabilitatea).doc

Post on 17-Sep-2015

224 views 0 download

Transcript of Mana de luni, 1 Iunie 2009 (Unde a disparut responsabilitatea).doc

MONDAY MANNA

MANA DE LUNI 1 Iunie 2009UNDE A DISPRUT RESPONSABILITATEA?

de Robert J. Tamasy

Am scris recent despre responsabilitate sau rspundere pe blogul personal (www.bobtamasy.blogspot.com). A dori s dezvolt acest subiect n Mana de luni de astzi, ntruct se pare c este un subiect de mare interes. Un prieten, vorbind cu un tnr om de afaceri despre importana responsabilitii personale, a fost ntrebat pe ce loc ar aeza responsabilitatea n comparaie cu alte caracteristici i abiliti profesionale. Aceast ntrebare a fost pus deoarece conceptul de a fi responsabil sau a da socoteal de ceea ce faci este strin multor lideri aprui recent i cu siguran, nu a fost studiat n colegiile sau colile de afaceri.Lipsa tot mai mare a rspunderii la nivel personal i profesional a dus la un val de scandaluri n domeniul economic i acum nu mai surprinde pe nimeni nclcarea grav a eticii profesionale fr nici un fel de remucri, ncasarea de ctre directori a unor sume exorbitante ca bonusuri n timp ce companiile lor sufer pierderi fr precedent sau eecurile pe plan moral ale unor lideri proemineni, ajunse pe prima pagin a ziarelor. Dac nu avem pe cineva care s ne cear socoteal, cruia s-i permitem s ne pun ntrebri incomode dac este cazul, se poate ntmpla, aa cum spune Biblia, ca fiecare s fac ce i place (Judectori 21:25).

Aceasta se aplic responsabilitilor de la locul de munc, aciunilor i atitudinilor de acas i chiar activitilor recreative i deciziilor financiare majore pe care trebuie s le lum. Poetul englez John Donne scria: Nici un om nu este izolat ca o insul; fiecare om este ca o bucat de continent. Ne-am putea gndi c deciziile etice i morale pe care le lum sunt independente i nu au consecine asupra celorlali. n realitate, efectul lor este profund pozitiv sau negativ asupra familiilor noastre, prietenilor, colegilor de munc i companiilor. Sincer, putem da socoteal altora doar n msura n care dorim aceasta. Unii oameni sunt gata s i asume rspunderea pentru anumite lucruri, ns au domenii n viaa sau activitatea lor de care nu vor s fie ntrebai. Drept urmare, auzim n continuare despre lideri care au falimentat n mod dezastruos etic i moral dei preau deschii i sinceri n activitile practicate zi de zi. Din pcate, aceasta se poate ntmpla cnd oamenii ncearc s arate doar lucrurile de care doresc ei s fie ntrebai. Dar de ce ar trebui s lsm pe alii s priveasc la viaa noastr, s aib acces la gndurile i activitile noastre private? Motivele sunt numeroase i nu au doar scopul de a ne mpiedica s facem ceea ce este ru ci i de a ne asista n dorina noastr de a face ceea ce este bine. Iat ce spune Biblia despre importana responsabilitii personale: Ne ajut s ducem planurile la bun sfrit . Uneori inteniile bune nu sunt de ajuns. Avem nevoie de prieteni chiar i de parteneri crora s le dm socoteal crora le pas de noi att de mult nct s ne atrag atenia cnd nu reuim s urmm scopurile i planurile pe care le-am discutat cu ei. Evrei 10:24 ne ndeamn S veghem unii asupra altora, ca s ne ndemnm la dragoste i la fapte bune .Ne ghideaz n luarea deciziilor importante. Uneori este simplu s lum decizii. Alteori, cnd avem de ales ntre mai multe alternative care par bune, acest proces poate fi dificil i confuz. n astfel de situaii, partenerii cu care ne consultm, n faa crora suntem responsabili, ne pot asista i evalua nu doar opiunile, ci i motivaiile interioare. Planurile nu izbutesc, cnd lipsete o adunare care s chibzuiasc, dar izbutesc cnd sunt muli sfetnici (Proverbe 15:22).

Ne protejeaz i ne ajut s nu facem lucruri rele. Iacov n 5:16 ne sftuiete Mrturisii-v unii altora pcatele i rugai-v unii pentru alii. Nu este vorba de oameni care s ne verifice, ci mai degrab de dorina noastr de a fi n totalitate vulnerabili pentru a ne pstra integritatea i n final, de a fi ambasadori eficace ai lui Dumnezeu. Scopul nu este s impunem restricii inutile, ci s folosim orice oportunitate pentru a reui.ntrebri pentru dezbatere/meditare1. Cnd auzi cuvntul responsabilitate, la ce te gndeti? Sunt gnduri pozitive sau negative?2. Ai avut vreodat un prieten sau un partener cruia s-i dai socoteal ? Dac da, cum a fost aceast experien? Ai dori s o repei? De ce da sau de ce nu? 3. Fie c ai sau nu ai n prezent o persoan care s vegheze asupra ta, care ar fi cteva domenii din viaa ta care ar putea beneficia de pe urma creterii responsabilitii personale?4. Ce caliti crezi c ar trebui s aib un partener cruia s-i dai socoteal ?

Dac doreti s citeti i alte pasaje din Biblie legate de acest subiect, caut la:

Proverbe 11:14, 12:15, 19:20, 19:27, 20:18, 24:5-6, 27:17; Ecclesiast 4:9-12Robert J. Tamasy este vice-preedinte pentru comunicare al Leaders Legacy, Inc., o organizaie non-profit cu sediul n Atlanta, Georgia, SUA.

MANA DE LUNI este tradus n limba romn cu acordul CBMC International i se distribuie gratuit, la cerere, prin e-mail de asociaia CBMC Romnia. Tel/Fax 0257 259 248, E-mail: cbmc@rdslink.ro Traducere i adaptare de Ionel Sinaci.