Evolutia Pretului Aurului Si Rolul Lui in Stabilitatea Cursului de Schimb EURUSD

Post on 25-Jul-2015

121 views 1 download

Transcript of Evolutia Pretului Aurului Si Rolul Lui in Stabilitatea Cursului de Schimb EURUSD

Evolutia pretului aurului si rolul lui in stabilitatea cursului de schimb EUR/USD

Profesor coordonator:Profesor universitar Stancu Ion

Student:Negrut Radu

The Academy of Economic Studies

Master DAFI

In cadrul acestei lucrari vreau sa clarific rolul aurului in stabilitatea unui stat, sa aflu care este motivul pentru care bancile centrale cumpara aur in vremuri de criza.

De cate ori o tara are probleme financiare grave, se pare ca aurul a fost moneda suprema de plata care a rezistat instabilitatii economice de fiecare data. Astfel de exemple sunt : China in anul 1976 a vandut aur dupa cutremurul dezastruos din Tangshan; Italia in anul 1936 a facut un apel disperat la adresa tuturor femeilor sa isi

ofere verghetele de aur pentru a ajuta Guvernul sa plateasca pentru razboiul din Abyssinia.

India a procedat la fel ca si Italia facand un apel la detinatori de aur, in 1963 cand au facut fata invaziei din partea Chinei.

Importanta pe care guvernele inca o ataseaza aurului vazandu-l ca pe un veritabil bastion al prosperitatii natiuni este egalata si de oamenii simpli din intreaga lume, care vad aurul ca pe o ancora impotriva devalorizarii si hazardului in vremuri de razboi.

Scopul si utilitatea aurului

In urma intelegeri Bretton Woods din anul 1944 a fost stabilit o intelegere pentru a organiza si regulariza sistemul financiar international . In urma acestei intaniri au rezultat fondarea Fondului Monetar International si Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare si a fost urmata de de alte eforturi de reconstructie dupa razboi, cum ar fi Acordul General Pentru Tarife si Comert.

Fondului Monetar International a fost insarcinat cu adminstrarea sistemului international de schimb al monedelor care a devenit cunoscut ca Bretton Woods System.

Fixari a ratei de schimb intre bancile centrale pentru aur la 35 de dolari aceste discutii desi au avut loc in anul 1944.

Piata londoneza de aur abia in anul 1954 a fost deschisa din nou dupa o pauza in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si dupa acesta. In 1954 cand piata a fost redeschisa au deschis la un pret de 12,42 de lire, tinta fiind sa pastreze acest curs ca si echivalentul la 35 de dolari.

BRETTON WOODS

In anul 1961 luna noiembrie, un grup de opt banci centrale din Statele Unite, Marea Britanie, Belgia, Franta, Italia, Olanda, Elvetia si Germania de Vest formeaza “London Gold Pool “ pentru a-si folosi propriile rezerve de aur cu scopul de aparare a pretului de 35 de dolari pentru uncia de aur. Contributiile membrilor in aur erau : Statele Unite , 50%, 120t Germania de Vest, 11%, 27t Marea Britanie, 9%, 22t Franta , 9%, 22t Italia , 9%, 22t Belgia, 4%, 9t Olanda, 4%, 9t Elvetia , 4%, 9t

 

LONDON GOLD POOL

Pana 1965 fondului ii era era din ce in ce mai greu sa balanseze pretul aurului cu ajutorul ajutorul rezervelor de aur prin rascumparari. Inflatia excesiva a Statelor Unite, in mare parte cauzata de finantarea razboiului din Vietnam, a determinat Statele Unite sa nu mai fie capabila sa rascumpere aurul pentru mentinerea cursului dolarului, avand in vedere ca rezervele de aur ale lumii nu au crescut si ele in aceasta relatie, iar deficitul Statelor Unite crescand pana la 3 miliarde de dolari.

Pe data de 14 martie 1968 , Statele Unite a cerut Guvernului britanic sa inchida piata de aur londoneza in urmatoarea zi ca raspuns la cererea mare de aur, ramanand inchisa pentru urmatoarele doua saptamani, evenimentele punad capat London Gold Pool.

Desi dolarul este una dintre cele mai puternice monede de rezerve a lumii, in momentul in care valoarea dolarului scade fata de alte valute asa cum a facut in perioada 2002 si 2008 (figura 2), de cele mai multe ori acest lucru ii determina pe oameni sa caute active mult mai sigure pentru depozitarea banilor, cum ar fi aurul, acest comportament influentand cresterea pretului aurului.

AUR vs. DOLAR

Figura 2 Evolutia ratei de schimb EUR/USD in perioada 2002-2008

Aurul a fost de-a lungul istoriei un excelent hedge impotriva inflatiei, din cauza faptului ca pretul tinde sa creasca cand costul traiului se mareste. Inflatia Statelor Unite a fost la cel mai inalt nivel in 1946, 1974, 1975, 1979 si 1980. Deflatia este un alt fenomen economic impotriva caruia aurul poate oferi protectie, deoarece este o perioada in care economia se contracta, din cauza faptului ca este impovarata cu datorii, incetinand dezvoltarea.

Figura 3 Evolutia aurului in perioada 2002-2008

Studierea influentei aurului asupra cursului de schimb EUR/USD , pentru a evidentia importantul rol pe care aurul inca il mai joaca in economia mondiala, cu ajutorul modelului de regresie liniara .

Definitie: Analiza de regresie se ocupa cu descrierea si evaluarea

legaturii dintre o variabila data (numită variabilă dependentă sau explicată) si una sau mai multe alte variabile (cunoscute ca variabile independente sau explicative) cu scopul de a estima si a previziona valoarea medie a variabilei dependente, cunoscându-se valorile fixate ale variabilelor independete (valori fixate in urma unor esantionari repetate).

Studiu de cazEvolutia pretului aurului si rolul lui in stabilitatea cursului de schimb EUR/USD

Pentru realizarea studiului am ales perechea valutara EUR/USD datorita importantei pe care o au cele doua monede in tranzactiile comerciale internationale.

Datele culese sunt luate pentru perioada 2002-2011 pentru a observa schimbarile.

Variabila dependenta :-Pretul aurului; Variabilele independente: - PIB Trimestritrial; -Import UE din USA ;-Inflatie USA;-Oferta monetara M2 (numerar aflat in circulatie inafara

sistemului bancar , depozite overnight, depozite cu durata initiala de pana la doi ani);

-Petrol;- Dobanda de referinta a UE.

Interpretare rezultate: 1. Coeficientul de corelatie scoate in evidenta legatura dintre variabila

dependenta y si variabila independenta x, cu cat este mai apropiata de 1 cu atat este mai puternica legatura.

2. R Square (coeficientul de determinare) arata proportia din variatia totala a variabilei dependente y, explicata de variatia variabilei independente , deci prin modelul de regresie estimat.

3. Testul F măsoară cât de bine variabilele independent explică evoluţia variabilei dependente.( p<)

4. Dacă valoarea p este inferioară nivelului de relevanţă la care se lucrează, atunci ipoteza nulă este respinsă, ceea ce înseamnă că cel puţin unul dintre coeficienţii din regresie este semnificativ din punct de vedere statistic. Însă dacă valoarea p este superioară nivelului de relevanţă, atunci este acceptată ipoteza nulă, ceea ce înseamnă că toţi coeficienţii din regresie sunt consideraţi nesemnificativi din punct de vedere statistic (p<).

Analiza regresiei AUR & PIB TRIMESTRIAL UE

Seriile de date în cazul PIB-ului Uniunii Europene le-am preluat de pe portalul de statistica al UE, Eurostat, datele folosite sunt trimestriale cu un număr de 40 de observații pentru perioada 2002-2011.

În cazul PIB-ului trimestrial se poate observa coeficientul de corelație de doar 0.206243, care scoate în evidență legătura slabă pentru perioada dată dintre variabila dependentă aur și variabila independenta PIB-ul însuși, cu cât este mai apropiată de 1 cu atât este mai puternică legătura.

Coeficientul de determinație arată proporția din variația totală a variabilei dependente y, explicată de variația variabilei independente x, deci prin modelul de regresie estimat, iar în momentul actual este mult prea scaazut să aibe o însemnătate puternică, 0.04536.

Testul F măsoară cât de bine variabilele independente explică evoluția variabilei dependente, alfa “” reprezintă pragul de încredere de 5% care ne oferă indicii în legătură cu câtă acuratețe oferă datele analizate, în cazul nostru valoarea p care este egală cu 0.20166.

Valoarea p este superioară nivelului de relevanță, atunci este acceptată ipoteză nulă, ceea ce înseamnă că toți coeficienții din regresie sunt considerați nesemnificativi din punct de vedere statistic (p<a).

Analiza regresiei Aur&Dobândă UE, Petrol, Oferta monetară M2, Inflație USA ,Import UE din USA

Efectul asupra variabilei dependente în cazul nostru se face mult mai bine simțit în momentul în care influența vine din partea mai multor factori determinanți.

În tabelul de mai sus se poate observa un coeficient de corelație foarte ridicat de 0.9787, ceea ce înseamnă că dobanda UE, petrol, oferta monetară M2, inflația USA și importul UE din USA au un impact extrem de puternic asupra prețului aurului.

R Square (coeficientul de determinare) care arată proporția din variația totală a variabilei dependente aur, explicată de variația variabilelor independente, deci prin modelul de regresie estimat este de 0.958035.

Testul F, a cărui valoare este de 1,00215E-76, măsoară cât de bine variabilele independente explică evoluţia variabilei dependente (p<).

Valoarea p este inferioară nivelului de relevanţă la care se lucrează, atunci ipoteza nulă este respinsă, ceea ce înseamnă că cel puţin unul dintre coeficienţii din regresie este semnificativ din punct de vedere statistic.

Analiza regresiei EUR/USD & AUR

Datele pentru analiză au fost preluate de pe platforma de tranzacționare Metatrader a brokerului forex Admiral Markets, sunt prețuri lunare medii ale prețurilor de închidere pentru perioada 2002-2011.

Dupa cum se vede si in tabelul de mai sus putem sa tragem concluzia ca aceasta legatura exista.

Avem un grad de corelatie de 0.611131 ceea ce reprezinta o legatura destul de puternica intre cele doua variabile.

Testul F măsoară cât de bine variabilele independente explică evoluția variabilei dependente, alfa “” reprezintă pragul de încredere de 5% care ne oferă indicii în legătură cu câtă acuratețe oferă datele analizate, în cazul nostru valoarea p care este egală cu 2.07512-16.

Ipoteza nulă este respinsă, ceea ce înseamnă că cel puţin unul dintre coeficienţii din regresie este semnificativ din punct de vedere statistic.

Scopul acestei lucrări a fost să dovedească rolul aurului asupra cursului de schimb EUR/USD, pentru a evidenția importanța pe care aurul încă o mai are in economia mondială.

Am ales perioada anilor 2002-2011 pentru a efectua analiza pe un termen mai îndelungat a influenţei pe care factorii determinanţi ca PIB UE, dobânda UE, import UE din USA, inflaţie USA, oferta monetară M2 şi petrolul o au asupra preţului aurului. Aceeaşi indicatori au impact şi în privinţa cursului de schimb EUR/USD.

Schimbarea acestor indicatori influenţează cursul de schimb în mod frecvent, întărind una dintre monedele studiate, iar odată cu degradarea economiei europene şi americane, este aşteptată o astfel de schimbare în ceea ce îi priveşte.

Concluzii

Aurul are un loc bine stabilit în cultura noastra, valoarea lui este una atribuită şi acest lucru se vede de fiecare dată când economia se loveşte de o nouă criză financiară.

Avantajele pe care le oferă sunt recunoscute după cum vedem şi de către guverne, care îi apreciează calităţile de protecţie împotriva devalorizării propriei monede.

Având în vedere rezultatele date, putem afirma că aceşti factori influenţează într-adevar preţul aurului şi al cursului de schimb EUR/USD, în mare parte datorită mişcării de capital din dolari în aur în funcţie de situaţia economică, ducând la creşterea sau scăderea preţului aurului şi intărind afirmaţia “gold is bedrock”.