Dulceata de Capsuni

Post on 06-Nov-2015

216 views 1 download

description

capsuni

Transcript of Dulceata de Capsuni

Ingrediente: 3 kg cpuni bine coapte2 kg. zahr tos zeama de la o lmie.

Fructele se cur frumos de codie, se spal sub jet de ap i apoi se pun ntr-un vas ncptor, alternnd straturi de cpune cu straturi de zahr Ultimul eu l-am pus pe cel de zahr. Se in aa, ca s-si lase siropul cam 12-14 ore la rece, nu le-am inut la frigider fiindc a fost rcoare n cmar. Eu le-am pus de seara i le-am pregtit a doua zi, cnd notau n sirop. Am scurs siropul i l-am pus la fiert separat, lsndu-l s fiarb pn s-a legat.

Dovada c este legat o obinem punnd o pictur pe o farfuriu. Dac rmne bob i nu se mprtie nseamn c e legat, spune gospodina.

Acum se adaug i cpunile n vas, peste sirop. Se stoarce i lmia i se adaug zeama n vasul cu dulcea. Se vor nfuria spumele i vor ncepe s se reverse, nu-i nimic, le adunai frumusel cu o spumier deas pn le trece, nu dureaz mult, dar le ineti sub observaie, dac plecai s-ar putea s se reverse i-i de ru, glumete Gela Dumitrache.

Toat compoziia se las s fiarb la foc mic pn se leag din nou siropul i se rept testul picturii. Dac nu se mprtie, e gata dulceaa. Noi adorm cpunile i tot ce se prepar din i cu ele, dar dulceaa asta este aezat n cmara noastr pe raftul vedetelor, are toate atuurile ca s-si merite locul: gust, culoare, aroma, savoare! N-ai fcut-o nc? Profitai ct nc mai sunt cpuni romneti pe pia i vei vedea c am dreptate. Eu am fcut dou ture i-a mai faceS avei spor i poft!, ne ndeamn gospodina din Brgan.