Determinare Permeabilitate Beton

Post on 03-Oct-2015

3 views 0 download

description

determinare permeabilitate beton armat

Transcript of Determinare Permeabilitate Beton

  • Metode de determinare a permeabilitii betoanelor Permeabilitatea este mecanismul de penetrare a fluidelor sub presiune aflate n contact cu suprafaa. Pentru o permeabilitate cu o curgere unidirecional a unui lichid printr-un material poros saturat, debitul este dat de relaia lui Darcy: IAkQ = , n care s-au folosit notaiile : Q = debitul de fluid [m3 / sec]; k = coeficientul de permeabilitate [m/sec]; A = seciunea transversal de curgere [m2]; I = gradientul hidraulic [m / m]. Coeficientul de permeabilitate depinde att de structura materialului ct i de proprietile fluidului. Instrumente Testul CLAM Metoda a fost dezvoltat de Montgomery i Adams n 1985. Un cap hidraulic de o form special este fixat i etaneizat pe suprafaa betonului (Fig. 1). Capul este conectat la un piston cu urub micrometric cu ajutorul cruia se realizeaz presiunea hidraulic pe suprafa. Presiunea este msurat cu ajutorul unui traductor amplasat n interiorul capului hidraulic, i este afiat numeric.

    n principiu, se creaz iniial o presiune manometric de 150 [Kpa] care este urmrit ca valoare pe display, i care trebuie meninut constant pe toat perioada msurrii. Datorit pierderilor de ap prin permeabilitatea betonului, este necesar refacerea permanent a presiunii iniiale, prin intermediul pistonului cu urub micrometric. Volumul de ap penetrat n beton se determin din produsul dintre aria pistonului i corecia de curs pe perioada determinrii, iar graficul volumului de ap pierdut ca funcie de timp furnizeaz informaii despre permeabilitatea betonului. ntruct volumul de ap ce penetreaz n beton nu are o curgere unidirecional, metoda permite mai degrab msurarea unui indice de permeabilitate i nu a coeficientului k din relaia precedent. Metoda CLAM utilizat la presiuni manometrice joase de numai 1 [Kpa] poate fi utilizat la msurarea absorbiei (Basheer, 1992), dar cu aceeai observaie legat de curgere, determinnd mai degrab un indice n locul coeficientului de sorbitivitate.

    Instrumente Metoda STEINERT Metoda descris pentru prima oar de Steinert n 1979 (Fig. 2), folosete un inel auxiliar concentric exterior camerei interioare de presiune, care foreaz micarea apei din camera central s aib un caracter unidirecional. Presiunile n cele dou camere sunt meninute pneumatic la 600 [Kpa]. Deplasarea apei prin permeabilitate din camera interioar ctre beton avnd caracter aproape unidirecional, ofer rezultatele mai uor de interpretat dect n cazul testului CLAM. Fig. 2

    Fig. 1

    8 8 . 8 8

    50

    Cilindru

    Piston cusurub micrometric

    Display digital

    Traductor presiuneValva

    Element de etansare

    Presiune P Presiune P Presiune P

    Element deetansare

    Cap cu camereconcentrice

    Camera exterioara

    Camera interioara