Cosmin Ungureanu

Post on 04-Sep-2015

216 views 1 download

description

Cosmin Ungureanu

Transcript of Cosmin Ungureanu

  • MNSTIREA SIHSTRIA Mnstirea Sihstria este una din cele mai vestite mnstiri din Neam, i chiar din ar. Este aezat n partea de nord a judeului Neam, la 22 km deprtare de oraul Targu Neamt, n localitatea Vntori, pe oseaua ce duce spre Pipirig Vatra Dornei.

    Este o mnstire de clugari cu hramul Naterea Maicii Domnului (8 septembrie), ctitorie din 1655 a Sihastrului Atanasie, dar reconstruit din piatr n 1740 de episcopul Ghedeon al Romanului i apoi refcut n 1824 din piatr de ru i crmid. Are catapeteasma sculptat n lemn de tei i poleit cu aur. Nota de originalitate a picturii este dat de suprapunerea de stiluri i idei, de teme i orientri. Mnstirea mai cuprinde turnul clopotni, construit n 1825, un paraclis i o biseric nou, sfinit n 1997, cu hramul Sf. Teodora de la Sihla (7 august). Aici a trit parintele Ilie Cleopa ntre anii 1929-1998 (cu cteva ntreruperi). Printre vieuitorii acestei mnstiri se afl i printele Ioanichie Blan, Paisie Olaru, Ioil Gheorghiu i muli alii, la care credincioii au fost veacuri la rnd, cu mult speran i credin, pentru a cere diverse sfaturi i a fi binecuvntai de acetia. Mnstirea Sihstria trebuie vizitat de orice cretin ortodox. Este foarte greu sa exprimi n cuvinte tririle i starea sufleteasc pe care o ai, de cnd intri pe poarta mnstirii i pn cnd vei fi nevoit sa praseti aceast lca deosebit, de foarte multe ori cu sperana c nu va trece mult timp pn te vei rentoarce aici. Sunt multe lucruri de vzut. Trebuie menionat c Mnstirea Sihstria are un patrimoniu foarte bogat: o icoan mare ce reprezint pe Maica Domnului cu Pruncul n brae, pictat pe lemn cu ornamentaie de ipsos, care dateaz din secolul al XVII-lea, odat cu ntemeierea primei Sihstrii; ncoronarea Maicii Domnului, cu ram sculptat i pictat, din secolul al XVIII-lea, Maica Domnului ncadrata de cele dousprezece praznice mprteti, Iisus Hristos mprat, Fecioara Maria cu Pruncul, stnd n picioare, Tnguirea Maicii Domnului i

  • altele toate din aceeai epoc. O icoan ferecat n argint n afar de icoana central din biseric este cea lucrat cu mult meteug de Porfiriii zugrav, din 1797. Mnstirea Sihstria posed i o mic bibliotec, cu peste o mie de volume, dintre care unele tiprite n secolele XVII-XVIII. Printre acestea se pot aminti: ndreptarea legii, tiprit la Trgovite n 1652; Evanghelie, tiprita la Rmnicu Vlcea n 1746; Penticostar, tiprit la Bucuresti n 1748; Omiliile Sfntului Macarie, 1775; Biblia de la Blaj, 1795, i altele. Nu trebuie s uitm de icoana fctoare de minuni a Maicii Domnului, adus la Mnstirea Sihstria la nceputul sec. al XX-lea. Aceasta manastire este situate intr-un loc linistit departe de agitatia si de aglomeratia urbana. Este un loc unde oricine se poate recrea si unde poate uita de grijile vietii.

    n incheiere, a vrea s zic c aceast mnstire este una din cele mai preioase locuri din Romnia, unde oricine afl linite i pace.