Cluj, Rëvasuldspace.bcucluj.ro/bitstream/123456789/8498/1/BCUCLUJ_FP_PII970_1904... · altarele...

Post on 06-Mar-2020

1 views 0 download

Transcript of Cluj, Rëvasuldspace.bcucluj.ro/bitstream/123456789/8498/1/BCUCLUJ_FP_PII970_1904... · altarele...

Cluj, 19 Noemvrie n. 1904

ABONAMENTUL: re ftN 3 COR. 20 FIL.

1 60 90

ÎN STREINÄTATE:

FF AN 6 FRANCI, '/o 3

N u m e r i s i n g u r a t i c i s e v e n d

î n C l u j c u 5 f i l e r i , î n t r ' a l t e

l o c u r i c u 6 f i l e r i .

Rëvasul INSERTIUNILE

se plătesc după mări ­mea locului ce ocupă; fiecare cm. M costă o-dată 10 fii., de 2 ori 8 fii., de 3 şi mai multe

ori 6 fileri.

C L U J , KOLOZSUflR ft. J O K A I - U T C Z A 6 . ;

R e d a c t o r r e s p . : I U L I U F L O R I A N Apare în fiecare Sâmbătă P r o p r i e t a r - e d i t o r : D r . E. D Ă I A N U

Jubileul şcoalelor din Blaj. Din focul sfânt , d e a că ru i l u m i n ă şi c ă l ­

d u r ă se î m p ă r t ă ş e a u p e v r e m u r i n u m a i zeii O l y m -p u l u i , şi m a i a p o i , d in m i l a lui P r o m e t h e u t i t a n u l , şi n e a m u l m u r i t o r i l o r , a a j u n s în sfîrşit d u p ă a t â t a a m a r d e v e a c u r i o s c â n t e i e l u m i n o a s ă şi p e v a t r a u i t a t ă a umi lu lu i n e a m r o m â n e s c .

L a z a r e a ei s l a b ă s 'au încă lz i t pă r in ţ i i p ă ­r in ţ i lor n o ş t r i , la z a r e a ei l i c ă r i t o a r e a u p r o p o ­v ă d u i t cei d in t â i d a s c ă l i , a p o s t o l i ai R o m â n i s ­m u l u i , c ă lugă r i i m ă n ă s t i r i i d in B la j : s c r i s o a r e şi c â n t a r e , »nici o p l a t ă d e l à ucen ic i a ş t e p t â n d u - s e « .

La z a r e a ei m â n g ă i t o a r e , u r z i t o a r e l e p o s o ­m o r i t e a u a r u n c a t c a e r u l ce rn i t , ca sè d u r e z e în sfîrşit u n fir m a i t r a i n i c p e n t r u v i i to ru l unu i n e a m m e n i t p i e r z ă r i i .

Z a r e a n e h o t ă r î t ă s 'a î n c i n s în — flăcăr i . L u m i n a lor ind ica r ă s ă r i t u l u n u i s o a r e a t â t d e î n t â r z i a t . Şi d u p ă - c u m aş t r i ce ru lu i îşi î m p r u m u t ă r e c i p r o c l u m i n a , t o t astfel s ' au a p r i n s din d ă r n i c i a s o a r e l u i ce r e s ă r i a la Blaj a t â t e a a l t e focu la re î n c ă , car i a v e a u së- i fie fraţi d e c r u c e în m a r e a şi dificila o p e r ă a cul tur i i n a ţ i o n a l e .

E r a o v r e m e , c â n d ş c o a l e l e Blajului s ă v î r -ş i a u s i n g u r e a c e a s t ă m u n c ă t i t a n i c ă , p ă t r u r t z î n d cu l u m i n a şi cu spi r i tu l lor d e jer t fă m a s e l e s t ă ­p â n i t e d e î n t u n e r i c ; azi m u n c a e d i v i z a t ă , şi m o ­deş t i i d a s c ă l i şi s u s ţ i n ă t o r i ai ş c o a l e l o r Blajului , d e p a r t e d e a fi ja luz i p e n t r u a c e s t t i t lu d e m ă ­r i re , c a r e o d i n i o a r ă e r a s i n g u r al lor, v o r t r e s ă r i fericiţi în fa ţa a c e s t u i p r o g r e s s p r e l u m i n ă s ë -v î r ş i t cu p u t e r i u n i t e , v o r t r e s ă r i m â n g â i a ţ i în g r o a p a lor u m i l ă , s u p t ['.-.a une i s i m p l e cruci d e p i a t r ă , d e pe c a r e u r g i a v r e m i i a ş t e r s d e m u l t p e »Aici o d i h n e ş t e în D o m n u l «

L a a n u l 1754 s ' au d e s c h i s d o u e s c o a l e , u n a p e n t r u p r e g ă t i r e a m a i î n a l t ă p r e o ţ e a s c ă , d in c a r e s'a d e s v o l t a t cu t i m p u l g i m n a s i u l d e a s t ă z i , e a r c e a l a l t ă » s c o a l a o b s t e a s c a « , p e n t r u e l e m e n t e l e cetirii şi a scr ier i i , ş c o a l a n o r m a l ă d e az i . N u -m ë r u l e l ev i lo r a j u n g e ch ia r la î n c e p u t cifra d e 3 0 0 , cifră a p r o a p e d u p l i c a t ă în d e c e n i i l e d in u r m ă . L a î n c e p u t se p r o p u n e a re l ig ia , 1. l a t i n ă , ( a c e a s t a a fost t o t o d a t ă şi l i m b a i n s t r u c ţ i u n i i p â n ă în d e ­ceniul al 3 - l ea al v e a c u l u i t r e c u t ) l i m b a m a g h i a r ă şi c e v a i s to r i e .

î n t â iu l d i r e c t o r al g i m n a s i u l u i , Gregoriu Maior, e p i s c o p u l d e m a i t â r z iu , c r e i a z ă f u n d a ţ i u n e a d e p â n e p e n t r u 2 0 0 e levi . La 1 7 7 3 ş c o a l a se r i ­d ică la r a n g u l d e l iceu cu 5 c l a s e , c o n f o r m p l a ­nulu i d e î n v e ţ ă m e n t al v r e m i i p r e v ë z u t în a ş a n u -m i t a » R a t i o E d u c a t i o n i s « . S i n g u r a t i c i l e c l a s e p u r ­t a u n u m e l e : p r inc ip i a , g r a m a t i c a , s y n t a x i s , r h e t o -r ica , p o e s i a .

La 1831 g i m n a s i u l s e c o m p l e t e a z ă în l iceu d u p ă n o r m a celui din Cluj , a u g m e n t â n d u - s e cu c a t e d r e l e d e i s to r ie , a l g e b r ă , g e o m e t r i e , fizică şi c h e m i e , p e l â n g ă cea d e p s i h o l o g i e şi log ică . Ep i s ­copu l L e m é n y i (cel a t â t d e falş a p r e ţ i a t ! ) înfi in­ţ e a z ă la 1 8 3 3 c a t e d r a d e i s to r i e u n i v e r s a l ă în c o n t r a r e s c r i p t u l u i g u v e r n u l u i d in Cluj . La 1 8 5 0 g i m n a s i u l se c o m p l e t e a z ă la VIII. c l a se , în f o r m a lui d e a s t ă z i , (cu modi f ică r i l e legii d e i n s t r u c ţ i e a m i n i s t r u l u i T r e f o r t d in 1 8 8 3 ) . M e t r o p o l i t u l V a n c e a , d e p ie a d u c e r e a m i n t e , a jertf i t s u m e e n o r m e p e n t r u r i d i c a r e a p r e s t i g i u l u i ş c o a l e l o r la n i v o u l ce lo r l a l t e s c o a l e m e d i i d in ţ a r ă , şi p e n t r u î m b u ­n ă t ă ţ i r e a sor ţ i i p ro fe so r i lo r . N o t ă m încă n o u a a r i p ă a i n s t i t u tu lu i , la a că re i z id i re pub l icu l r o ­m â n e s c a c o n t r i b u i t cu 2 0 . 0 0 0 f loreni , a d e c ă cu a p r o a p e j u m ë t a t a t e d in s u m a ce se r e c e r e a s p r e a c e s t s c o p .

L a z iua d e Tre i -s f in ţ i 1 8 5 4 s 'a c e l e b r a t cu m a r e s o l e m n i t a t e centenarul înf i inţăr i i ş c o a l e l o r şi cu a c e s t pr i le j d i r e c t o r u l d e a t u n c i al g i m n a ­s iului , C i p a r i u , r o s t e ş t e un p r e a f r u m o s d i s c u r s fest iv în fa ţa a r c h i e p i s c o p u l u i Ş u l u ţ u . ') S p a ţ i u l n u n e p e r m i t e së d ă m în î n t r e g i m e a c e s t m a g i s ­t ra l d i s c u r s , d a r n u n e p u t e m r e ţ i n e a d e a nu r e p r o d u c e m ă c a r u r m ă t o r u l p a s a j r e fe r i to r la c ă ­lugăr i i Baz i l i t an i , cei d i n t â i d a s c ă l i ai g i m n a s i u l u i d in B la j : « încă nici d e t i n e p o t së uit , în a c e s t m i n u t , c u v i o a s ă s o c i e t a t e a m a r e l u i Bazi l iu , c ă r e i a d e l à î n c e p u t fu î n c r e d i n ţ a t ă s o a r t e a a c e s t u i i n s ­t i tu t . M ă r e a ţ ă p l a n t ă , v e r d e î n f lo r i t oa re , c a r e a ş a c u r ê n d t e - a i u s c a t ; căci v e r m e l e î m p ă r e c h e r i i a r o s la r ă d ă c i n a t a şi tu t e - a i ve ş t e j i t . A c e s t e d i -

I. Antonelli, «Breviarul istoric al scoalelor«, pag. 23 şi urm.

F O I Ţ A R E V A Ş U L U I

Despre earaeter. Discurs ros t i t de prof. Dr. Constant in Pave l cătră

t iner imea g i m n a s i a l ă din B e i u ş , din prilejul o n o m a s t i c e i Preasânţ ie i Sa l e Domnului

Ep i scop Patron Dr! Demetr iu R a d u .

Venerabil Corp profesoral! Onoraţi oaspeţi! Iubită tinerime şcolară!

F r u m o a s ă şi c u c e r n i c ă d a t o r i n ţ ă a u lua t a -s u p r a lo r c ă p e t e n i i l e d e pe v r e m u r i a l e a c e s t o r s c o a l e , c â n d m o m e n t e l e m a i î n s e m n a t e , c l ipele m a i î n ă l ţ ă t o a r e , zi lele m a i s e n i n e d in v i a ţ a p a ­t r o n i l o r a c e s t o r a ş e z ă m i n t e l e - a u făcut şi p e n t r u noi p r i l e ju r i d e p r ă s n u i r e şi î n ă l ţ a r e su f l e t ea scă .

De d a t o r i n ţ ă a c e a s t a f r u m o a s ă şi s t r ă b u n ă v ' a t i a c h i t a t iubiţii m e i si voi a s t ă z i , c â n d — din pr i le ju l zilei o n o m a s t i c e a P r e a S â n ţ i t u l u i D o m n E p i s c o p P a t r o n — aţi d e p u s d u p ă a l e v o a s t r e f r a g e d e pu te r i o m a g i u l r e c u n o ş t i n ţ e i , d r a g o s t e i şi^ al s u p u n e r e i fieşti î n a i n t e a d i s t i n s u l u i b ă r b a t , pe c a r e p r o v i d e n ţ a r î n d u i t u - n i - l a ca p ă z i t o r şi o c r o ­t i to r al a c e s t o r s t r ă b u n e l ă c a ş u r i d e l u m i n ă şi p a c e .

Iubi ţ i t i n e r i ! R e c u n o ş t i n ţ a e s t e cea m a i d e c ă p e t e n i e v i r t u t e în l u m e . D a c ă un p o p o r îşi n e -g l i g e a z ă şi n e s o c o t e ş t e t r e c u t u l îşi u i t ă d e fi­g u r i l e m a r i d e o d i n i o a r ă şi n u - ş i c i n s t e ş t e î n d e s t u l şi d u p ă v r e d n i c i e lup tă to r i i de azi , d o v e d e ş t e , că e un p o p o r p r i m i t i v , n e v r î s t n i c încă , c a r e îşi m a ­c ină p u t e r i l e î n t r ' o lup tă s a r b e d ă in l u m e , fără a s p i r a ţ i i şi i d e a l u r i '

R o m a n i i v e c h i , d in cari n e c o b o r î m şi no i , r i d i cau m o n u m e n t e s u p e r b e v i te j i lor şi s t r ă m o ş i l o r ce lebr i , î m p l e t e a u c u n u n i d e laur i e ro i lo r şi m a ­rilor b ă r b a ţ i d e s t a t şi a d u c e a u je r t fe s c u m p e p e a l t a r e l e ze i lor oc ro t i t o r i ai R o m e i în s e m n d e c u ­ce rn ic i e şi r e c u n o ş t i n ţ ă .

Obice iu l a c e s t a f r u m o s , d a r p ă g â n , s 'a p ă s ­t r a t p â n ă în zi lele n o a s t r e î m b r ă c a t în h a i n a m o ­d e r n ă a c r e ş t i n i s m u l u i . L u c r u d e a l t c u m f i resc! In e v o l u ţ i u n e a v r e m e i n i m i c n u se p i e r d e . T o t u l se p re face şi t r a n s f o r m ă n u m a i .

S a u c u m zice E m i n e s c u m a i l a p i d a r : » T o a t e - s vech i şi n o u e - s t o a t e « . Şi b ine e s t e a ş a , d e o a r e - c e în cl ipele d e

r e c u n o ş t i n ţ ă şi m u l ţ u m i r e , în m o m e n t e l e , c â n d s ă r b ă t o r i m p e m a i m a r i i n o ş t r i , c â n d a d m i r ă m a m b i ţ i a f ap te lo r m a r i , n e s i m ţ i m t r ă i n d a i e v e a o v i a ţ ă m a i p l ină d e p u t e r e , d e a v e n t şi d e f a r m e c sfânt . In c l ipele dulci şi s e n i n e a l e p r ă z n u i r e i p a r ' c ă s i m ţ i m la p u t e r e a n o a s t r ă a d a u g ê n d u - s e î n t r ' u n m o d m i s t e r i o s şi p u t e r e a şi a v ê n t u l şi v r a j a t r e c u t u l u i în t reg!! . .

S e n t i m e n t u l d e r e c u n o ş t i n ţ ă si a d m i r a ţ i e , — i l l 1 '

d e c a r e p ë t r u n s t r e b u i e së fie un p o p o r fa ţă d e m i c a f a l a n g ă a l u p t ă t o r i l o r se i , — f o r m e a z ă b a ­r o m e t r u l s a u c u m p ë n a m o r a l i t ă ţ i i şi a in t e l i ­gen ţ i i s a l e e tn i ce .

C u c e r n i c i a p o p o r u l u i R o m â n , — cu c a r e ş i - a d u s ş i -ş i a d u c e a m i n t e î n t o t d e a u n a d e eroii t r e c u t u l u i şi d e b ă r b a ţ i i cu b u n sfat şi cu b u n ă i n i m ă ai p r e s e n t u l u i , d o v e d e ş t e m a i pe s u s d e t o a t e , că R o m â n u l nu ş i - a p i e r d u t do ru l d e v i a ţ ă şi n ă d e j d e a în t r ' o s o a r t e m a i b u n ă şi că noi R o ­

m â n i i m a i a v e m r o s t şi m e n i r e în l u m e !!. D r a g o s t e a d e n e a m şi d e l i m b ă şi d e D u m ­

n e z e u n e - a u fost ş c o a l a m â n t u i t o a r e în t r e c u t . Şi 'n ş c o a l a a c e a s t a b i n e c u v e n t a t ă a u p r i m i t a v â n ­tul şi d u h u l s fân t to ţ i b ă r b a ţ i i m a r i ai n e a m u l u i s i -a i b i se r ice i n o a s t r e r o m â n e .

S c o a l a a c e a s t a a d a t n e a m u l u i n o s t r u fii m a i l u m i n a ţ i , cu v e d e r i m a i la rg i , cu po rn i r i m a i a v ê n t a t e , cu v o i n ţ ă m a i r e s o l u t â şi cu r î v n ă m a i m u l t ă s p r e to t , ce e s t e b u n , f r u m o s şi s fân t .

S c o a l a a c e a s t a a t r e c u t u l u i e s t e deci s c o a l a i »

a d e v ă r a t e i e d u c a ţ i u n i a n e a m u l u i n o s t r u , Ia c a r e t r e b u e s ë ţ i n e m cu s f in ţen ie , căci n e e s t e m o ş ­t e n i r e a cea m a i s c u m p ă şi s u b l i m ă p e p ă m e n t .

V i r t u t e a s t r ă b u n ă a fos t p o d o a b a ş c o a l e l o r n o a s t r e în t r e c u t şi a c e a s t a t r e b u i e së fie m e n i r e a lor s i 'n v i i t o r !

Şi a c u m d a ţ i - m i vo i e o n o r a ţ i o a s p e ţ i şi iu ­biţi t i ne r i , ca în s b o r u l n a s e r e i së a r u n c o p r i v i r e în t r e c u t u l ş c o a l e l o r n o a s t r e r o m â n e ş t i .

De là ani i 3 0 — 4 0 din v e a c u l t r e c u t , c â n d m a r e a r e s v r ă t i r e a p o p o r u l u i f r ancez făcu ca s o a ­re l e cu l tu re i ş i -a i p r o g r e s u l u i d e o p o t r i v ă s e r ă ­s a r ă p e n t r u to ţ i , z ă r i m din ce în ce l u m i n a b i n e ­c u v e n t a t ă a ş c o a l e l o r n o a s t r e .

Ce p a g i n i f r u m o a s e şi v r e d n i c e d e a d m i r a t ne d a u b ă t r â n i i d a s c ă l i d e pe v r e m u r i , car i c u ­pr inş i d e o i n s p i r a ţ i e d u m n e z e i a s c ă ţ e s e a u şi c!o-p ă c e a u n e c o n t e n i t la h a i n a v r e m i i , ş i - a g â n d i r e i r o m â n e ş t i , î n g â n â n d la p s a l m u r i şi m u r m u r â n d la c â n t e c e sfinte în a l t a r e . D a r t o tu ş i n ' a m z i s ' o b i n e .

N ' a u fost a ce l e şcoli şi a l t a r e , ci a d e v ë r a t e m i n e , si ei n ' a u fost d a s c ă l i , ci bă ie s i , m i n e r i .

» ï i i 1

©BCU Cluj

P a g . 1 9 6 » R E V A S U L « Nr. 47

ficiu d e s t i n a t së fie azi l ce lor ce n u m a i re l ig iuni i si ş t i i n ţ e lo r s i - a u î n c h i n a t zi lele lor, a r ë m a s a s a c u r ê n d d e ş e r t d e t i n e ! O, şi c â t ă s p e r a n ţ ă a v e a în t i n e d i e c e s a şi n a ţ i u n e a ! O şi c â t ă l ipsă a v e a s ë r ë m â i p â n ă în zi le le n o a s t r e , — zile în cari spiritul s'a schimbat, când sacrificiile sunt aşa de rari! Sacrificii p e n t r u r e l i g i u n e , sacrificii p e n ­t r u ş t i i n ţ e : b a z a soc i e t ă ţ i i şi b a z a cu l tur i i o m e ­neş t i . T u t e - a i s t î n s , ci î n c e p u t u l fapte i m a n i l o r t a l e a r ë m a s . Fie m e m o r i a t a b i n e c u v e n t a t a « !

* S c h i ţ a r e a a c e a s t a în fuga c o n d e i u l u i s ë n u

n e fie s p r e i m p u t a r e , c â n d b i n e ş t i m , că s e află d e j a s u b p r e s ă i s to r icu l ş c o a l e l o r d in Bla j . R ë z -boiu l civil d in 1 8 4 8 — 9 a fos t un a d e v ë r a t d e z a s ­t r u p e n t r u i s to r icu l a c e s t o r s c o a l e , căci cu a c e s t pr i le j a fos t a r s ă şi î m p r ă ş t i a t ă a r c h i v a d i m ­p r e u n ă cu b ib l io t eca v e c h i l o r c ă l u g ă r i . Pr in u r ­m a r e d a t e l e s t a t i s t i c e p â n ă la 1 8 5 0 s u n t de fec ­t u o a s e , şi n u m a i cu m a r i g r e u t ă ţ i s e v o r p u t e a î n t r e g i în p a r t e m ă c a r , d in a r c h i v a ter i i , şi a l t e i s v o a r e .

Şi p â n ă a t u n c i ş i r e l e a c e s t e v o r t ă l m ă c i a d ­m i r a ţ i a n o a s t r ă s i n c e r ă p e n t r u voi , pă r in ţ i i s u ­f leteşt i ai n e a m u l u i n o s t r u , dască l i i iubiţi si n e -u i t a ţ i ai v r e m i l o r a p u s e .

V o u e , i luşt r i i Arch ie re i , car i aţi r i d i ca t a c e s t e z idur i sf inte şi l i -a ţ i s u s ţ i n u t cu a t â t e a nesf î r ş i te j e r t f e ; v o u e , d a s c ă l i ai n e a m u l u i , c u n o s c u ţ i s a u u i t a ţ i cu d e s e v î r ş i r e ; v o u é u m b r e l u m i n o a s e în z m e r e n i a şi r î v n a v o a s t r ă n e î n t r e r u p t ă — m ă r i r e şi î n c h i n a r e a d u c e m !

»Luceaferul« A . C i u r a .

Crestături. — Proiectul de reformă al ministrului Ber-

zeviczy, a avut darul së deştepte toate naţiona­lităţile la oroteste. Afară de protestele ce capii tuturor bisericilor româneşti, serbeşti şi săseşti, le-au ridicat, s'au pornit adunări in mai toate părţi/e, în cari se desbate aceasta nouă încercare de maghiarisare. S'au ţinut astfel de adunări, între Români în Orăştie, Arad, l/ia, Sebeşul-să-sesc. Selişte, Siria. — E convocată o adunare de protestare şi la Dej pe 22 Nov. n. In Verset au ţinut Serbii o adunare de 3000 de alegëtori. In Croaţia asemenea e mare mişcare împotriva proiectului. Chiar şi deputaţii guvernamentali români s'au presentat la ministrul şi i-au spus, că ei vor fi contra proiectului.

— Memorandul archiereilor gr.-or. români în contra acestui proiect e cunoscut azi; s'a pu­blicat întreg în «Tel. Rom.« şi e foarte frumos. In curênd se va publica şi memorandul dat la ministru de cătră consistorul din Blaj, care a-semenea e puternic.

— Proiectul este deocamdată retras de pe masa camerei deputaţilor, dar desigur va fi pus Ia desbatere, îndată ce ministrul Tisza va putea înfrânge obstrucţia cu noul regulament de casă.

Băieş i i cu l tur i i ş i -a i fericirei n e a m u l u i r o ­m â n e s c a u fos t ei, e a r v ine l e d e a u r a u fost t a l e n t e l e , c o m o r i l e a c e s t e s c u m p e , d e s g r o p a t e d in a d â n c i m e a p ă m â n t u l u i , din p ă t u r i l e de j o s a le p o p o r u l u i n o s t r u , ca së a d u c ă fală şi c i n s t e n u m e l u i d e R o m â n !

Şi a c u m g â n d u l m e u işi c u r m ă s b o r u l . Se o p r e ş t e d e p a r t e . . . d e p a r t e . . . la o c a s ă m o d e s t ă , ţ ă r ă n e a s c ă d e pe l â n g ă M u r e ş . I n l ă u n t r u l case i e n u m a i î n d e s t u l i r e şi a r m o n i e şi p a c e s f ân t ă . In v a t r a a c e a s t a s i m p l ă , d a r b i n e c u v â n t a t ă d e D - z e u s'a n ă s c u t şi c r e s c u t ce l -ce m e n i t e r a s ë fie s t ă ­p â n şi m a r e în lume. . .

Din c â m p i i l e şi vă i l e b o g a t e în g r â u a le M u r e ş u l u i sufletul m e u c u c e r n i c se î na l ţ ă s p r e c â m p u l s fân t al l i be r t a t é i şi s p r e ş c o a l e l e vechi a le Blajului , u n d e p a r ' c ă v ë d c u m dască l i i a c e s t u i p r i m focular d e c u l t u r ă r o m â n e a s c ă d e s g r o a p ă î n t r e ani i 7 0 — 8 0 o o d r a s l ă m â n d r ă , un t a l e n t r a r d in inul p o p o r u l u i n o s t r u , o o d r a s l ă , p e c a r e noi o s e r b ă t o r i m a s t ă z i şi c ă r e i a u r z i t o a r e l e u r z i -t u i a u n o r o c u l , d e - a fi în f r u n t e a unu i p o p o r h a r ­nic şi i n t e l i g e n t de l à fire, d a r b ă t u t d e v r e m u r i si d e n e n o r o c ! >

Pro fesor i i Bla jului d e s c o p e r i r ă în s t u d e n t u l R a d u un t a l e n t s t r ă l u c i t ş i -o e n e r g i e r a r ă . Ei a l i ­m e n t e a z ă f r u m o a s e l e î n suş i r i a l e m o d e s t u l u i t inër , v ë z ê n d de ja d e p e a t u n c i , că t i n ë r u l a c e s t a o së d e v i n ă cu v r e m e a o p o d o a b ă p e n t r u b i s e r i c ă şi n e a m .

Şi n u s 'au î n ş e l a t . D o r u l d e m u n c ă şi p u r -t a r e a - i s i m p a t i c ă şi e s e m p l a r ă ca s t u d e n t în Blaj , a m b i ţ i a - i nob i l ă şi ţ i n u t a - i a d m i r a b i l ă la R o m a , u n d e , i -se d e s c h i d e u n n o u o r i z o n t d e v e d e r i , a c -

I De acea acum e timpul cel mai potrivit a lua I posiţie în contra proiectului, pentru ca nici se

nu se mai reîntoarcă în dietă.

— De-ale înve ţă tor i lor . »Gazeta de Duminecä« vorbind despre adunarea înveţătorilor din tractul Clu­jului laudă faptul, că inspectorul reg. a fost salutat ro­mâneş te . Apoi continuă:

»Alt punct mai însemnat este următorul : Reuniunea a fost adresat vice-comitelui din Cluj

rugarea de a face sê se închidă crâjmele în Dumineci şi serbători . Răspunsul vice-comitelui, relativ la aceasta rugare, a sosit şi s'a comunicat adunării . In acest rês-puns së zice, că la revisuirea statutelor comitatense, care e chiar în lucrare, së va lua în considerare cererea în­veţătorilor. In legătură cu aceasta prot. Dr. Dăianu re­comandă înveţătorilor së ţină prelegeri populare în po­triva beţiei şi së prepare astfel terenul pentru a înfiinţa pe sate reuniuni de temperaţ ie .

Onoare şi s t imă bravilor înveţători adunaţi la Cluj !«

»Unirea« ocupându-se la loc de frunte cu adu­narea gen. a »Reuniunei« înveţătorilor ţinută în Blaj, zice între altele:

Poporul nostru e sërac t rebue dar crescut şi po-veţuit în aşa direcţiune ca së scape din serăcia în care geme şi ajungând- la bunăstare së poată apoi suporta sarcinile, şi së aibă din ce jertfi pentru biserică şi şcoală.

Ar trebui înveţat la o economie raţională, scăpat din manile evreilor şi cămătarilor prin reuniuni de con­sum, bănci poporale. Ajutat prin reuniuni de înmormân­tare, asigurări şi de temperanţă . Ar trebui trezită în inima poporului dragostea de industrie şi negoţ, ca ba­nul românesc Românii së-1 învîrtească, în punga lor.

Prin atare direcţie reală şi senătoasă de educaţie economică naţională, încetul cu încetul poporul nostru ar scăpa din serăcie şi ar propăşi spre bine.

Şi cine sunt chemaţi a fi poveţuitorii poporului în acestea direcţiuni dacă nu învăţătorii şi preoţii noştr i?

Poporul nostru nu cunoaşte încă roadele şi fruc­tele şcoalei. Contribuţia pentru şcoală o plăteşte de silă şi o consideră ca ori şi ce altă contribuţie, care trebue plătită fără see şti de ce. Cine e de vină dacă înveţătorii nu se s trăduesc së facă poporul se înţeleagă rostul şcoalei, së o iubească şi së jertfească pentru ea? Şi dacă nu së învaţă şi poveţueşte poporul paş de paş în celea materiale, dacă nu se inaugurează o politică eco­nomică naţională, după normele mai sus indicate ca po­porul scăpat din serăcie şi ajuns la bunăstare së poată suporta sarcinile grele cu susţinerea şcolilor, iarăşi cine sunt vinovaţi, dacă nu înveţătorii pentru-că a munci în aceste direcţii e în interesul bine priceput a lor.

R Ë V A S U L CLUJULUI — Serata Reuniunei femeilor, ţi­

nută la 6 Nov. n. a făcut cum auzim cea mai bună impres iune în cercurile româneş t i din Cluj. Raportul nostru din numërul trecut n 'a putut da de cât o palidă icoană a realităţii, ce s'a vëzut ín şalele casinei. Intr 'adevër t rebue se revenim cu alt prilej, ca se apreciem cum se cuvine impor tanţa acestei se­rate aranjate de damele române , care

ti vi t ä t e .1 sa b o g a t ă d e s v o l t a t ă ca m i s i o n a r în B u ­c u r e ş t i , apo i ca e p i s c o p la L u g o j , c h i b z u i n ţ ă şi e n e r g i a , cu cari d ă p e s t e g r e u t ă ţ i l e î n c e p u t u l u i , d e c â n d cerul l'a d e s t i n a t în f r u n t e a d i ecese i O r a -d a n e , t o a t e a c e s t e t r ă s ă t u r i m a r c a n t e fac d in t i ­n ë r u l R a d u d e o d i n i o a r ă şi din P r e a Sfinţ i tul Ar-c h i e r e u şi îna l tu l p ă s t o r d e a s t ă z i un m o d e l d e b ă r b a t , un ideal d e p ă s t o r , v r e d n i c d e u r m a t d in p a r t e a n o a s t r ă a t u t u r o r a ! !

D i n t r e e l e m e n t e l e m a i c a r a c t e r i s t i c e , car i a l c ă t u e s c l u m e a g â n d i r i l o r şi f a r m e c u l şi c h e i a e n i g m a t i c ă a t r e c u t u l u i f r u m o s al P reas f in ţ i e i S a l e , a fost î n a i n t e d e t o a t e v o i n ţ a - i t a r e .

Iubiţi t i n e r i ! Ş c o a l a n ' a r e s c o p u l së d e p r i n d ă n u m a i c re ru l cu regul i a b s t r a c t e , cu an i şi d a t e i s to r ice . Ş c o a l a t r e b u e së de i e a fa ră d e ş t i in ţ ă î ncă si e d u c a ţ i e si a v ê n t t i n e r i m e i . M i n t e a n u m a i p e a r ip i l e in imei p o a t e s b u r a s p r e ţ a r a m â n d r ă a idea lu lu i şi a fer icirei . N ' a r e n e a m u l şi b i s e r i c a n o a s t r ă t r e b u i n ţ ă d e in imi reci şi p ă p u ş i fără nici un d u h şi a v ê n t . In imi le reci a d u c m a i m u l t e re le n e a m u l u i , ca c a p e t e l e sëci , d a r c i n s t i t e ! De a c e e a cea d i n t â i e şi m a i d e f run te c h e m a r e a şcol i lor şi a famil i i lor n o a s t r e e s t e şi t r e b u e së fie e d u c a ţ i a i nd iv idu lu i , — f o r m a r e a c a r a c t e r e l o r , t a r i , — căci t r e b u i n ţ ă a v e m d e s t e g a r i nec l in t i ţ i d e b ă r b a ţ i t a r i la v o i n ţ ă şi la g â n d !

P r o p ă ş i r e a n e a m u r i l o r n u m a i bă rba ţ i i t a r i la v o i n ţ ă şi c red inc ioş i une i sfinte idei a u d u s - o î n a i n t e . N u m a i o a m e n i i s labi şi v a n i t o ş i s u n t d e d a ţ i së v a z ă în ori ce fap tă a lor un s u c c e s , o i s b â n d ă .

Suf le te lor mici l i-e t e a m ă , că lucrur i l e m a r i n u v o r s u c c e d e şi în frica şi l a ş i t a t e a lor d e e p i -

pare a fi r echemat în viaţa socială — fie şi pe o clipă — spiritul cel vechiu, bun, românesc , care s t ăpânea odată — de mult — întreagă societa tea noas t ră clujană, spre binele şi spre cinstea ei. Şi până atunci t rebue së a d u c e m mul-ţămită damelor din comitetul a ranja tor : Dna Lucreţia Qiurgiu, Dna Laura Ranta^ Dna Elena Mandeal şi Dşoara Ana Pop^ cari în frunte cu distinsa pres identă Dna Ana Pop n. Leményi şi D-na vice-pres. Ranta n. Qal, au pus la cale a-ceasta serată şi le rugăm în numele societăţii române din Cluj, ca së se declare comitet aranjator în p e r m a n e n ţ ă , şi së dee societăţii noastre ocasie de a se mai întâlni, m ă c a r odată în lună, la astfel de serate .

— Pentru serata tinerimei române d in Cluj , locur i së p o t p r e n o t a zilnic la c a s s a r u l Emil P o p , în c a s i n a r o m â n ă , o a r e l e 1 2 — 1 . D u p ă t o a t e p r e v e d e r i l e s e r a t a a r e së r e u ş e a s c ă s p l e n d i d . P r o b e l e d e cho r şi o r c h e s t r ă u r m e a z ă r e g u l a t şi cu s î r g u i n ţ ă . — Tiner i i n o s t r u , së p r e g ă t e s c cu m u l t ă r î v n ă . S p e r ă m , că şi publ icul v a şti o n o r a a c e s t e n i s u i n ţ e a le t i n e r i m e i n o a s t r e .

— Delà Reuniunea femeilor »S. Maria«. Î n c e p e m azi şi v o m u r m a şi în v i i to r a p u b l i c a n u m e l e m e m b r i l o r r e u n i u n e i »S. M a r i a « , cari ş i - a u a c h i t a t d e j a t a x e l e . In a d u n a r e a d in 16 J u n i e n. 1 9 0 2 s ' au în sc r i s , so lv ind i m e d i a t , u r m ă t o r i i m e m ­b r i : 1) Vëd. A n a D e a c cu 5 cor. 2) M a r t a Bi rer n. M a g h e r u ş a n , 3) I l eana R o ş e a , 4) M a r i a C â m -p ian , 5) O a n a J u c a n , 6) D o c h i a M u n t i l i a n cu c â t e 2 cor . m e m b r e o rd . ; D o m i n a C i u p e . A n a B o t e z a n , I r ina H o s z u n ă s c . R u s . lul ia C r i ş a n , A n a Bu lgë r , M a r i a T u r d e a n , M a r i a M u r e ş a n , S i m i o n e a s a M o l -d o v a n , Rafila Suc iu cu c â t e 1 cor., F l o a r e a S a n d u cu 60 b. M a r i a M u r e ş a n cu 40 b. m . a j u t ă t o a r e . Dl S te fan R o ş i a n face f u n d a ţ i u n e d e 40 cor . în a m i n t i r e a so ţ ie i s a l e H o r t e n s i a .

M e m b r i s ' au î n s c r i s s o l v i n d i m e d i a t u r m ă ­t o r i i : D - n a L u c r e ţ i a Q i u r g i u , m e m b r ă f u n d a t o a r e cu 40 cor., D - n a S te fan M o r a r i u m. fund. cu 20 cor., T u d o s i a C h e r a m. ord . 2 cor., R a v e c a T r i p o n m . ord . 2 cor., L iv ia C r i ş a n m. a ju t . 1 cor., Dr . E. D ă i a n u m. b i n e f ă c ă t o r cu 5 cor., Aug. G i u r g i u m. binef. cu 5 cor., B a s . M o l d o v a n m. binef. cu 2 cor., D - n a A n a A. P o p p n. d e L e m é n y m. fund, cu 20 cor., D - n a Virg in ia P o p 40 cor.

— »Kolozsvari Hirlap« reflectează într 'un articol la recensiunea ce am publicat despre »Apajune«. Cons­ta tăm loialitatea acestui articol, în care së recunoaşte că Românii au tot dreptul de a fi indignaţi de aceasta piesă, care nici măcar plăcută nu e, fidelă şi corectă nu-i de fel. Autorul aperă pe actorul Kassai, de ceea-ce i-s'a insinuat, susţinend că cuvintele impu­tate (Sikkastescu etc.) sunt în însuşi textul libretului, şi că nici chiar lui Kassai, care-i actor de forjă, nu-i con­vine rolul, la care e silit. Foarte bine. Dar atunci pentru ce direcţiunea teatrului a revenit acum ear la »Apajune«? De dragul nostru, ori pentru a aţiţa dispreţul şi ura concetăţenilor noştri?

gon i nu î n t r e p r i n d luc rur i m a i m a r i , ci se m ă r g i n e s c n u m a i la luc rur i şi s u c c e s e b a g a t e l e . O a m e n i i m a r i p l ă s m u i e s c î n t r ' u n a la p l a n u r i c u ­t e z a t e şi l u p t ă l u p t e m a r i , conv inş i fiind, că ideia , d a c ă nu în v i a ţ a lor, d a r d u p ă m o a r t e o d a t ă to tuş i v a ieşi î n v i n g ă t o a r e !

A c e a s t a e s t e c o n v i n g e r e a s fân tă î n t r ' o i d e e ! N e c r e d i n ţ a s ë r e s b u n ă t o t d e a u n a . N e c r e d i n ţ a b a t e t o t d e a u n a pe p r o p r i u l seu s t ă p â n .

Şi vai d e noi , va i d e t i n e r i m e a n o a s t r ă , vai d e p o p o r u l R o m â n , c â n d n u s e î n c r e d e în pu te ­r e a s a p r o p r i e şi în v i i to ru l seu .

Se s i n u c i d e s i n g u r , şi îşi t a e a r ip i le a v â n ­tu lu i f i resc. îşi ia ca şi I c a r u s a lui Ovid , refugiul Ia ar ip i s t r e i n e — la a sp i r a ţ i i a m ă g i t o a r e , — ca së c a z ă c â n d l u m e a e m a i d r a g ă şi m a i s c u m p ă , în m a r e a u i t ă r e i .

A d o u a t r ă s ă t u r ă c a r a c t e r i s t i c ă a P reas f in ţ i e i Sa l e e s t e un l a rg , î n t i n s şi v a s t o r i z o n t d e ide i ; un i dea l i sm p u t e r n i c , o p o r n i r e s p r e f r u m o s , sub l im , s p r e e t e rn , s p r e t o t ce e D z e e s c .

O e n e r g i e a g â n d u r i l o r e a c e a s t a , c a r e n u se l asă b i ru i t ă d e o r i - ce mo j i c i e , d e o r i - c e p iedec i şi n e a j u n s u r i . Un i svo r d e p u t e r e , un i m b o l d d e m u n c ă e i d e a l i s m u l , ce - ţ i î n a l ţ ă , î n c ă l z e ş t e şi î n -f r u m s e ţ e a z ă s i m ţ u l d e a fi şi t r ă i .

Iubiţi t i n e r i ! Voi cu toţ i i c u n o a ş t e ţ i p o r u m b i i . Am pr iv i t m a i m u l t e so iur i , şi a m o b s e r v a t u n soiu , c a r e c â n d e r a p r i g o n i t d e uli şi vu l t u r i şi a l t e p a s e r i r ă p i t o a r e , s b u r a în s u s , la l a r g , s p r e s o a r e , şi s c ă p a . Un a l t so iu s b o a r ă în j o s , s p r e p ă m e n t , şi c a d e t o t d e a u n a p r a d ă ul i lor .

Astfel un p o p o r , d a c ă îşi î na l ţ ă n ă d e j d e a şi

©BCU Cluj

Nr. 47 » R E V A S U L « P a g . 197

R ë s b o i u l din A s i a . S i t u a ţ i a pe câmpul de luptă .

L u p t a d e c i s i v ă , ce d e m u l t s 'a t o t p r e v e s t i t , î n c ă nu s 'a d a t , şi p o a t e , că nici n u se v a d a c u r ê n d . Ciocni r i p a r ţ i a l e s e î n t e m p l ă a p r o a p e z i l ­nic . A m ê n d o u ë a r m a t e l e c a p ă t ă a j u t o a r e î n s e m ­n a t e în o a m e n i , v e s t m i n t e şi n u t r e m ê n t . Din c a u s a fr igului celui m a r e d e n o a p t e , a m ê n d o u ë p ă r ţ i l e s a p ă ch i l iu ţe în p ă m e n t , în c a r e së s e s c u t e a s c ă d e frig.

L a î n c e p u t u l r e sbe lu lu i së c r e d e a , că J a p o ­nezi i v o r î n v i n g e . Ei e r a u p r e g ă t i ţ i d e r ë s b o i u şi îşi p u t e a u t r a n s p o r a cu u ş u r i n ţ ă ce le t r e b u i n ­c i o a s e . Ruşi i e r a u n e p r e g ă t i ţ i d e l u p t ă şi î n t i m -p i n a u g r e u t ă ţ i foa r t e m a r i cu t r a n s p o r t u l . — D a c ă a t u n c i la î n c e p u t J a p o n e z i i n ' a u p u t u t î n f r ânge p e Ruş i , c u m v o r p u t e a a c u m a , c â n d Ruşi i s u n t t o t a ş a d e p u t e r n i c i , ca şi J a p o n e z i i , şi zi lnic l i - se î n m u l ţ e s c a j u t o a r e l e şi zilnic së î n t ă r e s c . A d e v ë r a t , că şi J a p o n e z i l o r le vin zilnic a j u t o a r e , d a r ' n u t r e b u e së u i t ă m , că R u s i a m a i m u l t p o a t e d a d e c â t J a p o n i a , căci m a i m a r i îi s u n t p u t e r i l e . D a c ă p â n ă a c u m a n ' a u p u t u t fi n imic i ţ i Ruşi i , d e a c u m î n a i n t e p u ţ i n ă s p e r a n ţ ă v o r m a i a v e a J a ­p o n e z i i .

In 9 Nov . Ruş i i a u f ăcu t m a i m u l t e a t a c u r i c o n t r a l oca l i t ă ţ i l o r L a m u t u şi L i h u s u n p u , d a r a u fost r e s p i n ş i .

A v a n t p o s t u r i l e Ruş i lo r şi a l e J a p o n e z i l o r s u n t f oa r t e a p r o a p e u n e l e d e a l t e l e . So lda ţ i i Ruş i şi J a p o n e z i — în t i m p d e a r m i s t i ţ i u — se t r a c ­t e a z ă p r i e t i n e ş t e uni i cu alţ i i , së î m b i e cu ţ igă r i şi cu m â n c ă r i , — e tc .

La Port-Arthur.

Ş t i r e a , că P o r t - A r t h u r u l a căzu t , s 'a d e s m i n -ţi t . A t â t a e s igur , că J a p o n e z i i a u cucer i t î n t ă r i -t u r i l e d i n a f a r ă a l e fo r t ă re ţ e i . T o a t e s for ţă r i le d e p â n ă a c u m a l e J a p o n e z i l o r , d e a cucer i f o r t ă r e a ţ a , a u fos t z a d a r n i c e . U n e l e z i a r e v e s t e s c , că J a p o ­nezi i a r a v e a d e g â n d , s ë abz i că d e c u c e r i r e a f o r t ă r e ţ e i , f i ind-că şi a ş a pu ţ i n le v o r folosi r u i ­n e l e P o r t - A r t h u r u l u i , — d a r îi v a c o s t a foa r t e m u l t së-1 s u s ţ i n ă , d a c ă îl v o r cucer i .

S ë z ice , că J a p o n e z i i l 'ar fi p r o v o c a t p e S t ö s s e l s ë c a p i t u l e z e , — el î n së a c e r u t s ë i -şe d e a t i m p , ca së s e s f ă t u i a s c ă cu oficierii sëi .

Un erou Român căzut în luptă .

Un z i a r din C h a r b i n ( M a n d j u r i a ) » C a r b i n s k i W i e s t n i k « sc r ie u r m ă t o a r e l e : » L o c o t e n e n t u l Pe-nescu, R o m â n din Basarabia fu t r i m i s d e g e n e -r a l i s s i m u l K u r o p a t k i n la g a n e r a l u l Orloff cu o r d i ­nu l d e a î n a i n t a . La î n t o a r c e r e află, că J a p o n e z i i a u t ă i a t l inia r u s e a s c ă şi î n a i n t e a z ă s p r e r e s e r -v e l e r u s e ş t i . A se î n t o a r c e la ca r t i e r iu l g e n e r a l al lui Orloff e r a p r e a t â rz iu , f i ind-că a c e s t a së r e t r ă g e a s p r e r e s e r v ă , f ă când în ace l a ş i t i m p s for ţă r i u r i a ş e , s p r e a i m p e d e c a î n a i n t a r e a d u ş ­m a n u l u i . In a c e s t m o m e n t crit ic Penescu î n t â l n i d o u e c o m p a n i i d in r e g i m . I n s a r s k i î n t o r c ê n d u - s e s d r o b i t e d in l u p t ă . Nu le m a i r ë m a s e nici u n ofi-cer . Penescu së p u s e în f r u n t e a a c e s t o r c o m p a n i i , î n s u f l e ţ i n d u - l e la un n o u a t a c . So lda ţ i i u r m a r ă pr in o p l o a i e d e g l o a n ţ e p e nou l lor c o m a n d a n t . E r a u d e j a p i ep t la p i e p t cu J a p o n e z i i . U r a ! s t r i g ă Penescu şi în f run tea s o l d a ţ i l o r se a r u n c ă a s u p r a d u ş m a n u l u i . Un g l o n ţ d e r e v o l v e r î n së îi s t i n s e v i a ţ a « .

g â n d u l s p r e l u m i n ă , ş t i in ţă , a r t ă , idea l şi D u m ­n e z e u , va scăpa de ori-ce rele şi prigoniri.

T o t ceea-ce n u - i c r e d i n ţ ă , nu- i nici v i a ţ ă . N e c r e d i n ţ a î n t r ' o s o a r t e m a i b u n ă , n e a v ê n t u l l a ş şi p ë c à t o s al p e s i m i s m u l u i îţi î n t u n e c ă m i n t e a şi i n i m a , îţi u c i d e p a c e a , fer ic i rea şi i d e a l i s m u l s f ân t în suflet!...

E a t ă , Iubiţi t ine r i , m e r i n d e a d r a g o s t e i d e m u n c ă , m e r i n d e a d r a g o s t e i d e c a r t e , d e l up t ă , d e v i i tor , d e i d e a l u r i , p e c a r e a m voi t s ë o s c o t din v i a ţ a şi a c t i v i ­t a t e a P r e a s â n ţ i e i S a l e , ş i së v e î m p ă r ţ e s c ş i v o u ë d i n ea .

Şi a c u m p r o v e z u ţ i şi în tă r i ţ i cu a c e a s t ă s c u m p ă m e r i n d e , së v ' aven ' t a ţ i g â n d u r i l e şi s ë v ë oţe l i ţ i cu e a a l e v o a s t r e f r agede pu te r i în m u n c a z i ln ică p e n t r u l u m i n a r e a min ţ i i şi n o b i l i t a r e a in i -m e i şi a s e n t i m e n t e l o r v o a s t r e .

Şi a c u m T u D o a m n e , s t ă p â n al n e m ă s u r a ­t e lo r v r e m u r i , T u c a r e o c â r m u i e ş ţ i d e s t i n e l e r o ­bi lor Tëi d e p e p ă m e n t , T u c a r e d r e p ţ i l o r d r e a p t ă r ă s p l a t ă da i în c e r e a s c a T a împeră ţ i e , ' p e T i n e te r u g ă m nu - ţ i î n t o a r c e nici d e - a c u m î n a i n t e fa ţa T a d e l à robu l T ë u şi s t ă p â n u l n o s t r u . Dă rueş t e ' - i lui D o a m n e şi m a i d e p a r t e p u t e r e şi l u m i n ă d in l u ­m i n a T a c e a a d e v e r a t ă şi m a i d ă - i lui D o a m n e d u h u l t ă r i e i , d u h u l î n ţ e l e p ţ i u n e i , ca së p o a t ă a l i ­m e n t a , s ë p o a t ă m ă r i , së p o a t ă ţ i n e a s u s şi t a r e a c e a s t ă făclie d e l u m i n ă şi c u l t u r ă a n e a m u l u i n o s t r u , p ă z â n d ' o şi o c r o t i n d ' o as t fe l , ca su f l a r ea r e c e a v â n t u r i l o r s ë n u o s t â n g ă . Şi în a c e a s t ă g r e a şi n e a ­d e m e n i t o a r e m u n c ă m â n g ă i e - 1 cu d r a g o s t e a şi cu a l i ­p i r e a n o a s t r ă f iască , î n c r e d i n ţ â n d u - I , că idea lu l p e n ­t ru c a r e s e lup t ă zi şi n o a p t e în a c e a s t ă v i a ţ ă , v a p r e a ­m ă r i în Aeci n u m e l e T ë u cel irea î n a l t şi s fânt .

L a m u l ţ i an i s t ă p â n e !

DE PESTE S E P T E M I N Ă — Dr. loan Fruma a făcu t c e n s u r a d e

a d v o c a t în M u r ë s - O s o r h e i u . — Dl Camil S. Negrea a fos t p r o m o v a t

d e d o c t o r în d r e p t u r i la u n i v e r s i t a t e a d e a ic i . — Dr. Liviu Cigărean ş i - a d e s c h i s c a n c e ­

l a r i a a d v o c a ţ i a l ă în Oraviţa-Montană. — Despărţementul din Bistriţa al Asocia-

ţiunei îşi v a ţ i n e a a d u n a r e a g e n e r a l ă în Bi s t r i ţ a , D u m i n e c ă în 27 N o e m v r i e 1 9 0 4 la o a r e l e 11 î n a i n t e d e a m i a z i în b i s e r i c a g r . - c a t .

— Hymen. Iuliana Şomlea şi Augustin Şchiopul anunţă serbarea cununiei lor, care se va ţinea în 20 Noemvrie n. a. c , la 3 ore d. a., în biserica gr.-cat. din Panticeu.

— Dl Teodor Iacoban, l o c o t e n e n t în a r m a t a ces . şi r eg . a n u n ţ ă c u n u n i a sa cu D - ş o a r a Leon­tina Elena Păcurar, fica D o a m n e i E r m i n a Dr . S. P ă c u r a r d in Sibiu, c a r e se v a c e l e b r a în 19 Nov. n. la 3 o r e p. m . în b i s e r i c a g r . -o r . d in s u b u r b i u l Josef in în Sib iu .

— Petru Ungur şi Anişoara Marian d in D ê r g e a îşi a n u n ţ ă f i d a n ţ a r e a lor s e v î r ş i t ă în 10 Nov. a. c.

— Din Cara n i - s e scr ie , că p e t r e c e r e a ce a a v u t loc a c o l o D u m i n e c ă s e a r a în 1 3 N o e m ­vr ie a r e u ş i t b i n e . C o r u l c o m p u s d in t i n e r i m e a ş c o l a r ă şi a d u l t ă c o n d u s d e î n v ă ţ ă t o r u l A m b r o s i u Abui ş i - a a c h i t a t ro lu l cu s u c c e s . P o e s i a » C ă t r ă p o p o r u l r o m â n « a fost d e c l a m a t ă d e L u d o v i c a P o d a r cu m u l t ă p r i c e p e r e . P i e se l e t e a t r a l e » I l e a n a C o s i n z i a n a « şi » O t r a v a d e h a r c i o g i « a u fost p r e ­d a t e cu o p r e c i s i u n e r a r ă . S ' au d i s t i n s la p r e d a r e Nico lae C h i r a — comicu l s a t u l u i — l o a n S a b o , T e o d o r P o p p , A n a n i e T u d e a n , F lo r i ca T â m b o ş , A n a B ă r ă i a n şi L u d o v i c a P o d a r . C u v ê n t u l d e î n ­c h i d e r e a fost ţ i n u t d e o e l evă M a r i a M a e r . In p a u s ă s 'a j u c a t d e c â ţ i - v a feciori » C a l u s e r u l « şi » B ä t u t a « . Au j u c a t foa r t e b ine ! L a m i e z u l nop ţ i i a fos t c i nă c o m u n ă , la c a r e s ' au r i d i ca t m a i m u l t e t o a s t e . Cu b u c u r i e s e m n e z , că p e t r e c e r e a a fos t c â t s ë p o a t e d e b ine c e r c e t a t ă ! Ţ ă r a n i i cu u n i n t e r e s v ă d i t a u u r m ă r i t î n t r e g m e r s u l p r o -duc ţ iun i i ! Din c a u s a t i m p u l u i ne f avo rab i l inv i ta ţ i j d in î m p r e j u r i m e n ' a u p u t u t lua p a r t e în n u m ă r

m a i m a r e . Arhanghel.

— In Riciul de Câmpie s 'a fu ra t î n t r ' o n o a p t e ban i i d in b i se r i că şi odăjdi i s f in te p e car i n u a u c u t e z a t hoţi i s ë le d u c ă cu s ine , ci l e - a u l ă s a t l â n g ă b i se r i că .

— f Aurel Căpuşan, c a n d i d a t d e a d v o c a t , a î n c e t a t din v i a ţ ă în 15 N o e m v r i e st . n. în C l u j — M ă n ă ş t u r , în al 2 8 - l e a an al e tă ţ i i . B ie tu l t i në r a v e n i t în zi le le t r e c u t e din B r a ş o v , u n d e e r a a p l i c a t în c a n c e l a r i a a d v o c a t u l u i D a m i a n , ca se -ş i c e r c e t e z e p e cei d e a c a s ă in C l u j - M ă n ă ş t u r , o c o m u n ă a d n e x a t ă Clujului . In c ă l e t o r i a s a s p r e Cluj s 'a rec i t şi a d o u a zi şi c a d e la pa t . B o a l a - i d e a p ă , a g r a v a t ă c'o b o a l ă v e c h e d e i n i m ă , p r o ­v e n i t ă din d u r e r e a cea m a r e , ce a s i m ţ i t - o la m o a r t e a iubi tei s a l e m a m e , — a c u m a s u n t p a t r u an i , îi s t i n s e în s c u r t t i m p v i a ţ a t i n e r ă şi p r o ­m i ţ ă t o a r e . R ă m ă ş i ţ e l e defunc tu lu i a u fost a ş e ­z a t e s p r e o d i h n ă vec in i că în c imi t e ru l C l u j — M ă n ă ş t u r u l u i . i n m o r m ê n t a r e a a fost foa r te fru­m o a s ă . In m u l ţ i m e a m a r e d e ţ ă r a n i R o m â n i a m r e m a r c a t cu m a r e sa t i s fac ţ i e s u f l e t e a s c ă m a i mul ţ i f run taş i ai Clujului , u n d e de func tu l îşi p e ­t r e c u s e p a r t e a c e a m a i f r u m o a s ă a t ine re ţ i i şi l u a s e p a r t e a c t i v ă în a facer i l e s t u d e n ţ i m e i . T i n e ­r i m e a u n i v e r s i t a r ă , fie z is s p r e l a u d ă a l u a t p a r t e î n t r ' u n n u m ë r f r u m o s la î n m o r m ê n t a r e , d e p u n ê n d şi o p r e a f r u m o a s ă c u n u n ă d e flori vii p e c o ş c i u ­gul fos tului lor p r i e t in şi co leg . Se rv ic iu l funebra l l'a s e v î r ş i t p r o t o p o p u l Clujului Dr. E. D ă i a n u a s i s t a t d e B. P o d o a b ă , d i r e c t o r u l » E c o n o m u l u i « şi Va ie r P o p , p r e o t u l M ă n ă ş t u r u l u i , e a r d i a c o n i a u fos t : l oan I r imieş şi Oct . P o p a . P r e d i c a a ţ i n u t ' o Dr. E. D ă i a n u cu m u l t a v ê n t o r a t o r i c . In d e c u r s u l c e r e m o n i e i a c â n t a t coru l u n i v e r ­s i t a r i lo r , f ăcend o a d m i r a b i l ă şi a d î n c ă i m p r e ­s ie m a i a l e s in t r e ţ e r a n i , car i l ă c r ă m a u î n t r ' u n a la a c c e n t e l e d u i o a s e a le c â n t e c e l o r funebre . In n u m e l e co leg i lo r d e o d i n i o a r ă a l u a t a d i o p e vec ie Dr. Ion G i u r g i u , r o s t i n d o p ă t r u n z ă t o a r e c u v ê n t a r e la m o r m ê n t u l t i në ru lu i şi r e g r e t a t u l u i defunct . O d i h n e a s c ă î n p a c e !

— Ucidere şi sinucidere. In 14 1. c. s 'a î n -t ê m p l a t un c a s în f io ră to r în Cluj . T i n ë r u l Ladislau Torna, c a r e f ăcea c u r s u l p o s t a l d e un a n în B u ­d a p e s t a , d e a l t c u m fiul unu i c a n c e l i s t r o m â n de l à t r i b u n a l u l d e aici , d u p ă - c e a d e s c ă r c a t un g l o n ţ d e r e v o l v e r a s u p r a une i s o r i o a r e d e 11 an i , pr in d o u ă g l o a n ţ e ş i - a l u a t v i a ţ a sa . Cop i l i t a a c e a s t a î n a i n t e cu op t zile a fost t r i m i s ă d e t a t ă l s eu , ca se-şi t o c m e a s c ă n i ş t e g h e t e la u n p ă p u c a r . P ă p u c a r u l — o m d e 40 an i şi î n s u r a t — a n e ­c ins t i t p e s ë r m a n a copi l i tă , în u r m a căru i ac t d e b e s t i a l i t a t e a c ă z u t g r e u b o l n a v ă , f i indu-i astfel în per ico l v i a ţ a . F r a t e l e s ă u Ladislau, — c a r e o iubia foa r t e m u l t şi în t o a t e sc r i so r i l e s a l e î n t r e b a

d e ea , e c h e m a t t e legra f ic a c a s ă . C â n d află, ce s 'a î n t ê m p l a t , i -s 'a s d r u n c i n a t j u d e c a t a . El e r a din fire u n t i n ë r foa r t e s i m ţ i t o r , ţ i n e a m u l t la c i n s t e a famil ie i s a l e şi în m a i m u l t e r îndur i a a p ă r a t c i n s t e a s u r o r i l o r s a l e cu a r m a . — Nu ş t i a , c u m a r p u t e a s p ă l a r u ş i n e a a c e a s t a d e p e fa­mi l i e . P e su ro r i l e - i m a i m a r i le î n d e m n a së î n t r e la c ă l u g ă r i ţ e , — ori s ë s e o t r ă v e a s c ă , căci şi a ş a c i n s t e a famil ie i a r fi p i e r d u t ă . In 14 l. c. d i m i n e a ţ a , n e m a i p u t â n d suferi r u ş i n e a a l u a t o h o t ă r î r e î n g r o z i t o a r e . D u p ă - c e t a t ă l s ë u a p l e c a t la c a n ­ce la r i e a t r i m i s p e su ro r i l e s a l e m a i m a r i la b i ­s e r i c ă ca s ë s e r o a g e p e n t r u m i c u ţ a ; r ë m â n ê n d ast fe l s i n g u r cu s o r u - s a , m a m a lor e r a în c u -l ină, a l e g a t fa ţa copi l i te i , ca în g l u m ă , şi f ă c e n -d u - o să c a ş t e g u r a , i-a d e s c ă r c a t u n g l o n ţ d e r e v o l v e r , apo i d o u e g l o a n ţ e ş i - a d a t sieşi în cap . El a m u r i t î n d a t ă , s o r u - s a î n s ë nu . Nefer ic i ta c o ­pi l i tă a fost d u s ă în sp i t a l . — îşi p o a t e î n c h i p u i o r i - c ine d u r e r e a nefer ic i te i familii ! In î n t r e g o r a ­şu l n o s t r u c a ş u l a c e s t a a p r o d u s fiori.

— î n m o r m â n t a r e a nefer ic i tu lu i t i në r s i n u c i s s 'a f ăcu t Mercu r i , d. a. d u p ă r i tul b i ser ice i g r . -o r . cu m a r e p o m p ă m i l i t a r ă , şi cu m u s i c ă , p e n t r u - c ă e r a c a d e t în r e s e r v ă . P ă p u c a r u l L e n g y e l K á r o l y , c a r e a p r i c inu i t t o a t ă n e n o r o c i r e a famil ie i T o r n a a fos t a r e s t a t .

CĂRŢI NOUE SI REVISTE ? 5

— Vasile Petri: Legendar sau Carte de cetire pentru şcoalele poporale, p . I. p e n t r u al 3- l ea şi al 4 - l ea a n d e ş c o a l ă . Sibi iu, 1 9 0 4 . T i ­pogra f i a J o s . Drotleff. — P r e ţ u l u n u i e s e m p l a r l e g a t 1 c o r o a n ă .

— Nr. 1 d in »Analele reuniunei înveţători-lorromâni gr.-or. delà şcoalele conf. din die-cesa Caransebesului«. C a r a n s e b e ş 1 9 0 4 .

» ECONOMUL « I N S T I T U T DE C R E D I T ŞI ECONOMl' l , S O C I E T A T E

P E ACŢIUNI

EE Centrală în Cluj = ^ = f i l i a l ă în G h e r l a = (Casa proprie) (Szamosujvár)

Strada Wesselényi Nr. 26 . ^ûû^ S t rada Alsó-Viz firo. 18. — ^ î n t e m e i a t l a a n u l x 8 8 6 . —

Are C a p i t a l soc ia l în 2 0 0 0 a c ţ i un i K 2 0 0 . 0 0 0 — » F o n d u r i d e r e s e r v ă . . . . » 1 4 5 . 2 9 7 ' — » » c u l t u r a l e şi d e b i n e f a c e r e » 1 2 . 4 2 2 ' — » D e p u n e r i s p r e fruct if icare . . » 1 ,335 .872 '—

Pr in a c e a s t a să face c u n o s c u t , că cu î n c e ­p e r e d in 1 I a n u a r i e 1 9 0 5 s 'a r e d u s e t a l o n u l d e i n t e r e s e la t o a t e d e p u n e r i l e şi a n u m e :

p e n t r u depuneri stabile şi în sume mari l e ­g a t e d e t e r m i n d e a b z i c e r e , p r e c u m şi p e n t r u de­punerile instituţiunilor filantropice şi culturale se s o l v e s c 5 0•',„ e a r

p e n t r u depuneri curente, cari se po t r id ica o r i - c â n d , se s o l v e s c 41/2

0/„ i n t e r e s e . D a r e a d u p ă i n t e r e s e l e d e d e p u n e r i r ă m â n e

şi p e n t r u m a i d e p a r t e în sarcina institutului.

A d r e s a : „ E c o n o m u l " K o l o z s v á r .

(57) i _ 3 D i r e c ţ i u n e a .

Sz. 11872/1904 tjkv.

ÁRVERÉSI H I R D E T M É N Y I KIVONAT A kolozsvári kir. törvényszék mint tjkvi hatóság

közhírré teszi, hogy Gávási Nikulaj végrehajtatónak, Fü­löp Károlyné szül. Placsintár Margit bonezhidai lakos végrehajtást szenvedő ellen 130 kor. tőke követelés és járulékai iránti végrehajtási ügyében az árverést elren­delte a Kolozsvár vidéki kir. járásbíróság területén levő Bonczhida községben fekvő és a bonezhidai 117 tjkvben A t 1 rsz. alatt felvett 372, 373 hsz. házas telekből vég­rehajtást szenvedőt B. 4 és 13 sorsz. szerint megillető 2/5 részbeni jutalékra — a C. 5 és 13 alatt özv. Fülöp Józsefné született Ilyes Klára és Fülöp Károly javára bekebelezett ki kötményi jóg, illetve élet fogytiglani ha­szonélvezeti jóg fentartásával — 660 kor. mint ezennel megállapított kikiáltási árban és hogy a fennebb meg-jelöltt ingatlan jutalék az 1904. évi deczember hó 1-sö n a p j á n dé le lő t t 10 órakor Bonczhida község elöljáró­sági irodájában megtar tandó nyilvános árverésen a meg­állapított kikiáltási áron alul is el fog adatni.

Árverezni szándékozók tar toznak az ingatlan becs­árának 10%-át bánatpézül készpénzben vagy az 1881. LX. t.-cz. 42. §-ában jelzett árfolyammal számított és az 1881 évi november hó 1-én 3333 szám alatt kelt igaz­ságügyminiszteri rendelet 8 §-ában kijelöltt óvadékképes értékpapírokban a kiküldött kezéhez letenni, avagy az 1881 évi LX. t.-cz. 170 §-a értelmében a bánatpénznek a bíróságnál előleges elhelyezéséről kiállított szabály­szerű elismervént átszolgáltatni.

A kolozsvári kir. törvényszék mint tjkvi hatóság. Kolozsvár 1904 évi augusztus hó 29. napján.

Ádám s. k., kir. tszéki albiró_

©BCU Cluj

P a g . 1 9 4 » R E V A S U L « Nr. 47

Szám: 13.032 1904 tkvi.

Árverési hirdetményi HíVonat. A k o l o z s v á r i k i r á ly i t ö r v é n y s z é k m i n t t e l e k ­

k ö n y v i h a t ó s á g k ö z h í r r é t e sz i , h o g y Dr. F r â n c u Á m o s ü g y v é d á l t a l k é p v i s e l t » E c o n o m u l r é s z v é ­n y e k r e a l a p í t o t t h i t e l i n t éze t é s t á k a r é k p é n z t á r « v é g r e h a j t a t ó n a k R u s z J u o n é s R u s z O l i g o r á s s z a ­mos fa lv i l a k ó s o k v é g r e h a j t á s t s z e n v e d ő k el leni 2 0 0 ko r , t ö k e k ö v e t e l é s é s j á r u l é k a i i r án t i v é g r e ­ha j t á s i ü g y é b e n az á r v e r é s t e l r e n d e l t e a K o l o z s v á r v idék i k i rá ly i j á r á s b í r ó s á g t e r ü l e t é n l e v ő S z a m o s ­fa lva k ö z s é g b e n é s h a t á r á n f ekvő é s p e d i g :

1. R u s z J u o n v h a j t á s t s z e n v e d ő n e k a s z a ­mosfa lv i 9 1 . sz. t j k v b e n A. I. 6. r. 5 0 3 / 3 . 5 0 4 / 3 . h r s z . i n g a t l a n á r a a R u s z G l i g o r á s v h a j t á s t s z e n ­v e d ő j a v á r a C. 28 a l a t t b e k e b e l e z e t t é l e t fogy t ig lan i h a s z o n é l v e z e t i j o g f e n t a r t á s a né lkü l — 831 k o r . b e c s é r t é k b e n é s ;

2. R u s z J u o n é s R u s z G l i g o r á s v h a j t á s t s z e n v e d ő k n e k a s z a m o s f a l v i 172 sz . t l k v b e n A. -f-3. r. 467 2 2. 4 6 8 ' 2 / 2 . h r s z . i n g a t l a n á r a 6 2 7 k o r . b e c s é r t é k b e n m i n t e z e n n e l m e g á l l a p í t o t t k i k i á l t á s i á r b a n é s h o g y a f e n n e b b m e g j e l ö l t i n g a t l a n o k az 7904 évi deczember hó 22-ik napján délelőtt 10 órakor S z a m o s f a l v a k ö z s é g e l ö l j á r ó s á g á n a k h i v a ­tali h e l y i s é g é b e n m e g t a r t a n d ó n y i l v á n o s á r v e r é s e n a m e g á l l a p í t o t t k i k i á l t á s i á r o n a lul is el f o g n a k a d a t n i .

Á r v e r e z n i s z á n d é k o z ó k t a r t o z n a k az i n g a t ­l a n o k b e c s á r á n a k 1 0 " / 0 - á t b á n a t p é n z ü l k é s z ­p é n z b e n v a g y az 1 8 8 1 . LX. t ö r v . - c z i k k 42 § - á b a n j e l ze t á r f o l y a m m a l s z á m í t o t t é s az 1881 évi n o ­v e m b e r hó 1-én 3 3 3 3 s z á m a l a t t k e l t i g a z s á g ü g y ­m i n i s z t e r i r e n d e l e t 8 § - á b a n ki je löl t ó v a d é k k é p e s é r t é k p a p í r o k b a n a k i k ü l d ö t t k e z é h e z l e t enn i , a v a g y a z 1 8 8 1 . évi LX. t ö r v é n y e z i k k 170 §-a é r t e l m é b e n a b á n a t p é n z n e k a b í r ó s á g n á l e l ő l e g e s e l h e l y e z é ­sé rő l k i á l l í t o t t s z a b á l y s z e r ű e l i s m e r v é n y t á t s z o l ­g á l t a t n i .

A k o l o z s v á r i k i r . t ö r v s z é k m i n t t k v i h a t ó s á g . K o l o z s v á r , 1 9 0 4 évi s z e p t e m b e r h ó 27 - ik

n a p j á n . Á d á m s. k.

kir. tszéki albiró.

Sz. 12.213 1904 tkvi.

ÁrVerési hirdetményi HiVonat. A k o l o z s v á r i k i r . t ö r v é n y s z é k m i n t t k v i h a ­

t ó s á g k ö z h í r r é t e sz i , h o g y az » E c o n o m u l « h i t e l ­i n t éze t v é g r e h a j t a t ó n a k S e r g y á n J á n o s n é s z ü l e t e t t F e r e n c z P i p á s A n n a v é g r e h a j t á s t s z e n v e d ő elleni 1 6 0 0 ko r . t ö k e k ö v e t e l é s é s j á r i r án t i v é g r e ­h a j t á s ü g y é b e n a z á r v e r é s t e l r e n d e l t e a K o ­l o z s v á r v i d é k i k i r . j b i r ó s á g t e r ü l e t é n l evő 44»jántó k ö z s é g b e n é s h a t á r á n fekvő k ö v e t k e z ő j u t a l é ­k o k r a u. m . a ) a k a j á n t ó i 12 t j k v b e n A f 2 — 8 rsz . 172 , 3 4 3 , 3 4 4 , 546 , 6 3 3 , 7 4 5 — 7 4 8 , 9 5 0 9 5 1 , 1 0 8 1 , 1 0 8 2 , 1 0 8 3 h r s z . i n g a t l a n b ó l v é g r e h a j t á s t s z e n v e ­d ő t B. 15 , 16 a l a t t m e g i l l e t ő f e l e résben i j u t a l é ­k á r a — a P a p T o g y e r j a v á r a C. 1 4 5 a l a t t b e k e ­b e l e z e t t r é s z b e n i é le t f o g y t i g l a n r a h a s z o n é lveze t i j ó g f e n t a r t á s á v a l 9 7 6 ko r . b e c s é r t é k b e n ; b) a 1 7 3 t j k v b e n A j 1 - 4 r sz . 1 1 2 8 , 1 1 5 5 , 1 1 5 9 . 1 1 6 0 h r s z . k ö z ö s e r d ő b ő l v é g r e h a j t á s t s z e n v e d ő t B. 3 5 6 , 357 s z e r i n t m e g i l l e t ő 8 / 9 9 6 r é s z b e n i j u t a l é ­k á r a — a P a p T o g y e r j a v á r a c) 91 a l a t t b e k e ­be l eze t t r é s z b e n i é le t fogy t ig lan i h a s z o n é lveze t i j ó g f e n t a r t á s á v a l 10 k o r . C. a 1 77 t j k v b e n A f 1—7 rsz . 1 1 2 9 — 1 1 3 3 , 1 1 5 2 , 1 1 5 6 / 1 h r s z . k ö z ö s l ege lőbő l v é g r e h a j t á s t s z e n v e d ő t B. 3 4 2 , 3 4 3 s o r s z . s ze r i n t m e g i l l e t ő 5 / 6 7 0 r é s z b e n i j u t a l é k r a — a P a p T o g y e r j a v á r a C. 70 a l a t t b e k e b e l e z e t t r é s z ­ben i h a s z o n é lveze t i j ó g f e n t a r t á s á v a l 18 ko r . b e c s é r t é k b e n , — d) a 179 t j k v b e n A + 1—4 r sz . 1 1 5 4 , 1 1 5 6 / 2 , U 5 7 , 1 1 6 2 h r s z . k ö z ö s l ege iöbö l v é g r e h a j t á s t s z e n v e d ő n e k B. 3 4 8 , 3 4 9 a l a t t i 3 / 2 5 5 r é s z b e n i j u t a l é k á r a — a P a p T o g y e r j a v á r a 1 0 1 . a l a t t b e k e b e l e z e t t r é s z b e n i é le t fogy t ig lan i h a s z o n e lveze t i j ó g f e n t a r t á s á v a l 56 ko r . b e c s é r t é k b e n m i n t e z e n n e l m e g á l l a p í t o t t k i k i á l t á s i á r b a n é s h o g y a f e n n e b m e g j e l ö l t i n g a t l a n o k az 7 9 0 4 évi deczember hó 21-ik napján d. e. 10 órakor K a j á n t ó k ö z s é g e lö l j á róság i i r o d á j á b a n m e g t a r ­t a n d ó n y i l v á n o s á r v e r é s e n a m e g á l l a p í t o t t k i k i á l ­t á s i á r o n aíul is e l fognak a d a t n i .

Á r v e r e z n i s z á n d é k o z ó k t a r t o z n a k az i n g a t ­lan b e c s á r á n a k 10" /„ -á t b á n a t p é n z ü l k é s z p é n z ­ben , v a g y az 1 8 8 1 . LX. t . -cz. 42 § - á b a n j e l ze t á r f o l y a m m a l s z á m í t o t t é s az 1 8 8 1 . évi n o v e m b e r hó 1-én 3 3 3 3 sz . a. k e l t i g a z s á g ü g y m i n i s z t e r i r e n d e l e t 8 § - á b a n ki je löl t ó v a d é k k é p e s é r t é k ­p a p í r o k b a n a k i k ü l d ö t t k e z é h e z l e t enn i a v a g y az 1 8 8 1 . évi LX. t .-cz. 170 §-a é r t e l m é b e n a b á ­n a t p é n z n e k a b í r ó s á g n á l e l ő l e g e s e l h e l y e z é s é r ő l k iá l l í to t t s z a b á l y s z e r ű e l i s m e r v é n y t á t s z o l g á l t a t n i .

A ki r . t ö r v s z é k tkv i h a t ó s á g a . K o l o z s v á r t , 1 9 0 4 . évi s z e p t e m b e r h ó 1 2 - é n .

Á d á m s. k. kir. tszéki albiró.

Szám 13.699 1904 tkvi.

Árverési hirdetményi HiVonat. A k o l o z s v á r i k i rá ly i t ö r v é n y s z é k m i n t t e l e k ­

k ö n y v i h a t ó s á g k ö z h í r r é t esz i , h o g y » E c o n o m u l « h i t e l i n t é z e t v é g r e h a j t a t ó n a k , G e d e l á n A l e x á n é v é ­g r e h a j t á s t s z e n v e d ő ellen 8 0 0 ko r . t ö k e k ö v e t e l é s é s j á r u l é k a i i rán t i v é g r e h a j t á s i ü g y é b e n a z á r ­v e r é s t e l r e n d e l t e a K o l o z s v á r v idék i k i rá ly i j á r á s ­b í r ó s á g t e r ü l e t é n l evő Fe jé rd k ö z s é g b e n é s h a t á r á n f ekvő é s a fejérdi 3 0 2 sz. t j kben A. I. 1—6. r e n d 4 9 5 , 496 , 1 3 3 9 , 1 7 7 8 — 1 7 8 4 , 2 0 4 0 , 2 4 3 5 — 2 4 4 1 é s 3 1 0 3 h r s z . i n g a t l a n b ó l v é g r e h a j t á s t s z e n v e d ő t B. 2 s o r s z . s z e r i n t m e g i l l e t ő f e l e r é szben i j u t a l é k á r a 871 k o r . b e c s é r t é k b e n m i n t e z e n n e l m e g á l l a p í t o t t k i k i á l t á s i á r b a n é s h o g y a f e n n e b b m e g j e l ö l t b i r t o k j u t a l é k az 1904. évi deczember hó 17-ik napján délelőtt 10 órakor Fe jé rd k ö z s é g e lö l ­j á r ó s á g i i r o d á j á b a n m e g t a r t a n d ó n y i l v á n o s á r v e ­r é s e n a m e g á l l a p í t o t t k i k i á l t á s i á r o n alul is el fog a d a t n i .

Á r v e r e z n i s z á n d é k o z ó k t a r t o z n a k az i n g a t l a n b e c s á r á n a k 10" /„ -á t b á n a t p é n z ü l k é s z p é n z b e n v a g y az 1 8 8 1 . LX. t ö r v . cz ikk 42 . § - á b a n j e l z e t t á r f o l y a m m a l s z á m í t o t t és az 1881 évi n o v e m b e r h ó 1-én 3 3 3 3 s z á m a l a t t k e l t i g a z s á g ü g y m i n i s z t e r i r e n d e l e t 8 § - á b a n ki je löl t ó v a d é k k é p e s é r t é k ­p a p í r o k b a n a k i k ü l d ö t t k e z é h e z l e t e n n i , a v a g y az 1881 évi LX. t ö r v é n c z i k k 170 §-a é r t e l m é b e n a b á n a t p é n z n e k a b í r ó s á g n á l e l ő l e g e s e l h e l y e z é s é r ő l k i á l l í t o t t s z a b á l y s z e r ű e l i s m e r v é n y t á t s z o l g á l t a t n i . A k o l o z s v á r i k i r . t ö r v s z é k m i n t t kv i h a t ó s á g .

K o l o z s v á r , 1904 évi ok t . h ó 14. n a p j á n .

Dr. Hofbauer s. k. kir. tszéki bíró.

Szám: 12.212 1904 tkvi.

ÁrVerési hirdetményi HiVonat. A k o l o z s v á r i k i r á ly i t ö r v é n y s z é k m i n t t e l e k ­

k ö n y v i h a t ó s á g k ö z h í r r é t esz i , h o g y az » E c o n o ­m u l « h i t e l i n t é z e t v é g r e h a j t a t ó n a k M o l d o v á n S i m o n v é g r e h a j t á s t s z e n v e d ő el len 3 0 0 k o r o n a t ö k e k ö ­v e t e l é s é s j á r u l é k a i i r á n t v é g r e h a j t á s i ü g y b e n az á r v e r é s t e l r e n d e l t e a K o l o l o z s v á r v idék i k i rá ly i j á r á s b í r ó s á g t e r ü l e t é n l é v ő K a r a k ö z s é g b e n é s h a t á r á n f e k v ő és a k a r a i 3 7 8 sz . t j k v b e n v é g r e ­h a j t á s t s z e n v e d ő n e v é n á l ló A. -j- 1 r e n d 1 3 3 2 h r sz . i n g a t l a n r a 117 ko r . 2 r e n d 3 5 2 / 2 h r s z . i n ­g a t l a n r a 1 3 9 ko r . 3 r e n d 422 h r s z . i n g a t l a n r a 3 5 8 k o r . b e c s é r t é k b e n , m i n t e z e n n e l m e g á l l a p í t o t t k i k i á l t á s i á r b a n és h c ^ y a f e n n e b b m e g j e l ö l t i n ­g a t l a n o k az 1904. évi deczember hó 17-ik napján délelőtt 10 órakor K a r a k ö z s é g e l ö l j á r o s á g i i r o ­d á j á b a n m e g t a r t a n d ó n y i l v á n o s á r v e r é s e n a m e g ­a l a p í t o t t k i k i á l t á s i á r o n alol is el fog a d a t n i .

Á r v e r e z n i s z á n d é k o z ó k t a r t o z n a k az i n g a t l a n b e c s á r á n a k 1 0 % - á t b á n a t p é n z ü l k é s z p é n z b e n v a g y az 1 8 8 1 . LX. t ö r v é n y e z i k k 42 § - á b a n j e l z e t t á r f o l y a m m a l s z á m í t o t t é s a z 1881 évi n o v e m b e r h ó 1-én 3 3 3 3 . s z á m a l a t t k e l t i g a z s á g ü g y m i n i s z t e r i r e n d e l e t 8. § - á b a n k i je lö l t ó v a d é k k é p e s é r t é k ­p a p í r o k b a n a k i k ü l d ö t t k e z é h e z l e t e n n i , a v a g y a z 1881 évi LX. t ö r v é n y e z i k k 170 §-a é r t e l m é b e n a b á n a t p é n z n e k a b í r ó s á g n á l e l ő l e g e s e l h e l y e z é s é r ő l k i á l l í t o t t s z a b á l y s z e r ű e l i s m e r v é n y t á t s z o l g á l t a t n i .

A k o l o z s v á r i k i rá ly i t ö r v é n y s z é k m i n t t e l e k ­k ö n y v i h a t ó s á g a .

K o l o z s v á r t , 1 9 0 4 évi s zep t . h ó 1 1 - i k n a p j á n . Á d á m s. k.

kir. tszéki albiró.

50.000 părechi de papuci 4 păr. pentru numai fi. 2 80

câtă vreme mai ţine marfa se vor vinde pentru acest preţ de batjocură din pricina cumperări i unei mari masse de ghete. 1 păr. pentru domni şi p . p . dame de piele, brunetă ori neagră, cu şinoare, de prima calitate şi cu talpă bine cuită; 1 păr. p. domni şi 1 păr. p. dame papuci de modă, cu »paspoil«, foarte eleganţi, fasonul cel mai nou, cup-tuşiţi bine pentru iarnă, foarte drăguţi şi uşori de purtat . Mărimea după cm. Toate patru păr. numai fl. 2-80. Trimiterea prin rambursa ori anticipând banii, o face:

Esp . de p ă p u e i a lui S. U r b a c h Krakau Nr. 154 K.

Schimbul permis, şi banii së returnează la dorinţă, astfel risicul eschis. ( 4 5 ) i 12

Mare surprindere! i c i c â n d î n V i a ţ ă a c e a s t a o c a s i u n e !

5 0 0 b u c ă ţ i n u m a i c u fl. 1 * 9 5 . Un orologiu, Anker precis cu catena minuna t aurită, umblă punctuos pentru ce së dă garantă de 3 ani, 1 cravată de mătasă modernă pentru domni, 1 inel pentru domni cu imit. de peatră scumpă, 1 sugare tă cu chich-limbar, 1 broş pentru dame (noutate), 1 oglindă minunată de busunar pentru toiletă, 1 portmoneu pentru bani, 1 cuţit de busunar cu cele de lipsă, 1 păr. bumbi de m a n -jete, 3 bumbi de căm. la pept, toate aur Double cu cheia patent, 3 obiecte de jux de mare efect hazliu pentru tineri şi bëtrâni, o cutie de scrisori foarte folositoare, 20 obiecte necesare la coresp. şi încă 400 alte obiecte nesmintit de lipsă în casă. T o a t e l a o l a l t ă cu oro­logiul — care singur e vrednic banii aceia, costă numai I fl. 95. Trimiterea cu rambursa ori tr imiţend banii înainte, la casa vieneză de export : ( 4 4 ) 1—1

H- WACHTEL», K r a k a u fjr. 8O. NB. Pentru ce nu convine së retrimit bani.

Mare magasin de sicrie. T e l e f o n u l u i

4 4 8 . N r . T e l e f o n u l u i

4 4 8 . întreprindere de transportul c a d a v r e l o r şi de î n m o r t n ê n t a r e

JVLUT4TYAf4 P É T E R cel m a i ieftin i n s t i t u t d e î n m o r m â n t a r e în C l u j .

Strada Unió-utcza nr. Î S ş i Monostor i -út 87.

-Recomand în a tenţ iunea P. T. publicului din loc şi jur institutul meu de înmor tnêntare bogat provëzut cu sicrie colorate, decorate, de stejar ori a ramă, precum şi cu toate cele de lipsă la înmormântare , torţe, făclii, cruci, cununi, petele, ves tminte de doliu, pe lângă cele mai echitabile preţuri. — Primesc t ranspor tare de ca­davre în loc şi în provinţă, ca şi în s treinătate . Aranjez înmormântăr i simple ori foarte pompoase şi garantez serviciul cel mai prompt.

înmormântăr i de copii delà 6 coroane în sus . » » oameni mari delà 16 co roane .

C e r ê n d spr i j inu l P. T . publ ic î n s u ş i j a l n i c , s e m n e z cu d i s t i n s ă s t i m ă

(58) 1—10 P e t r u M u n t e a n .

Cine sufere de Pntl^ncÎA s t ä r ' n e r v o a s e > s e ceară (nevoie) sgârciuri Epi leps ie broşura despre Epilepsie, care se trimite gratis şi franco delà »Privil. Schwanen

Apotheke,« Frankfurt a. Main. 26—52.

S e r v i t m i n u n a t p e n t r u 6 p e r s o a n e , î n t o a t e c o ­

l o r i l e n u m a i 95 c r . , fl- 1 -40 , fl . 1-90

S e r v i t de c a f e a p e n t r u 6 p e r s o a n e , î n t o a t e c o ­

l o r i l e n u m a i f l . 2 -20 , f l . 2 -90 , fl- 3 -45

pic care familie cruţi B A N I !

A d m i r a b i l ă g a r n i t u r ă d e j o l j d e d a m a s p e n t r u

6 p e r s o a n e n u m a i f l . 2 -10 fl. 2 - 9 0 f l .

3 -40 fi . 3 - 9 0

S t e r g a r t u f r u m o s d e c o ­r a t , d e j o l j , 6 b u c ă ţ i

n u m a i f l . V 2 5 , f l . 1 - 7 2 , fl . 1-90

f l . 2 - 1 0

30 rifi (1 rif e 78 c m . ) j o l j a d m i r a b i l , n u m a i

f l . 3-65

30 rifi d e jo l j c a p i e l e a n u m a i fl . 4 - 1 5

30 rifi d e j o l j i r l a n d e z n u m a i fl . 4 -95

30 rifi d e j o l j d e m ă r ­g ă r i t a r n u m a i ft. 5 4 5

30 rifi de j o l j r u m b u r g i a n n u m a i fl. 5 . 60

30 rifi d e j o l j r u m b u r -g i a n Í, c a l i t a t e n u m a i

fl. 6 -40

50 rifi d e j o l j c a p i e l e a n u m a i fl. 8-25

5 0 rifi d e j o l j i r l a n d e z n u m a i fl . 9-45

50 rifi d e j o l j r u m b u r -g i a n n u m a i fl . 1 0 ' 4 j

30 rifi d e c h i f f o n c a l i t a t e f o a r t e b u n ă

n u m a i fl . 4 6 5 30 rifi d e R. c h i f f o n

n u m a i f l . 5"40 30 rifi d e R. R. C h i f f o n

n u m a i fl. 6 8 5

3(1 rifi d e C a n a v a s v f r g a t n u m a i f!. 3 '25

30 rifi d e C a n a v a s v e r ­s a t şi c u p ă t r a t e , p r i m a c a l i t a t e , n u m a i fi. 4 '55

30 rifi d e c a n a v a s f in n u m a i fl . 5 '40

30 rifî d e c a n a v a s — r a r i t a t e — n u m a i

f l . 6-40

30 rifi d e c i n v a t c u v e r g i a l b e p e n t r u

h a i n e de p a t n u m a i fl. 6 3 5

30 rifi d e c i n v a t a l b î m p o d o b i t c u f l o r i , p e n ­t r u h a i n e d e p a t n u m a i

fl. 7 '40

A d m i r a b i l ă c ă m a ş e f e m e i a s c ă d e p â n z ă , c u b r o d ă r i i d e m â n ă n u m a i 85 c r . , fl . 1 - 1 5 , TI. 1-55

A d m i r a b i l ă c ă m a ş e f e m e i a s c ă d e C h i f f o n , c u b r o d e r i i e l v e ţ i e n e

n u ni a i fl. 1 -10 , fl. 1-42, fl. 1-74

M i n u n a t c o r s e t d e d u r -m i t , d u p ă p l ă c e r e 98 cr .

fl V 2 5 fl. 1-56

A d m i r a b i l i p a n t a l o n i f e m e i e ş t i d e c h i f f o n n u m a i '90 cr . fl . V 1 8

f). 1 45

30 rifi d e C h i f f o n a d m i r a b i l c u b r o d e r i i n u m a i f l . V 3 5 f l . V 7 5

f i . 2 -25

A d m i r a b i l C l o t h ş i p o s - > t a v p e n t r u f u s t ă n u m a i 1 fl. 1 6 5 , fl. 2 1 5 , fl. 3 2 2 1

L e p e d e u d e p â n z ă , fără c u s ă t u r ă , l u n g d e 2 m . şi d e l şi j u rn. I a t n u ­

m a i 92 cr .

U n a d m i r a b i l l e p e d e u d e p â n z ă , fără c u s ă t u r ă , d e 2 im. i u n g şi d e 1 si j u m . m . la t n u m a i

fl. 1-05

Agentură in d e c o n

Budapesta, K«rcp<

ternatională u e r c i u

!5í-ut 65.SZ.1 era.

A d m i r a b i l ă p l a p o m ă d e c h i o t d e m ă t a s e î n

t o a t e c o l o r i l e n u m a i fl. 3 -95

A d m i r a b i l ă p l a p o m ă de. I C n ş i n i r î n tonte c o ) o r i ) e !

n u m a i fi. 3 '55 fl

Tipogra f i a » C a r m e n « P e t r u P. Ba r i ţ i u în Cluj — K o l o z s v á r .

©BCU Cluj