Băuturi calde

Post on 06-Jan-2016

212 views 0 download

description

bucatarie

Transcript of Băuturi calde

7/17/2019 Băuturi calde

http://slidepdf.com/reader/full/bauturi-calde 1/2

Băuturi calde: Grog, Punch, Bischof

În anotimpul rece, se pretează foarte bine băuturile calde, slab alcoolice, precum grog,

bischof (bişof), punch (punş) în Ardeal cunoscut sub denumirea de bole.

Grogul este o băutură de provenienţă britanică, care are în compoziţia de bază, romulnegru (Jamaica).În secolele trecute, echipaele de piraţi din !araibe, erau serviţi cu grog (rom, ceai,lăm"ie) avînd un rol anti#scorbutic.

Grog - I:

$% ml. rom Jamaica &' gr, zahăr pudră, &% ml. apă fierbinte, o felie de lăm"ie.e toarnă într#un pahar din sticlă (termo#rezistentă) sau încalzit în prealabil, romul,zahărul apoi apa fierbinte *i felia de lăm"ie. e serve*te imediat.

Grog - II:

+' ml. rom, ' ml. lichior de cacao sau cafea, % gr. zahăr pudră, & felie de lămîie, &' mlapă fierbinte.e procedează ca la prima reţetă.

Grog - III:

$% ml. rom, % gr zahăr tos, &' gr. zahăr pudră, o felie de lăm"ie, &% ml. apă fierbinte.e pune zahărul tos într#o lingură *i deasupra unei flăcări se caramelizează pînă devinemaro deschis. e introduce lingura în pahar, se toarna apa fierbinte, se amesteca pîna setope*te caramelul, apoi se adaugă romul, zahărul pudră si lăm"ia.

Grog - IV:

$% ml. rom, &' gr. zahăr pudră, o felie de lăm"ie, &% ml. apă fierbinte, un pliculeţ ceai de!elon.e toarnă apa fierbinte în pahar, se pune pliculeţul cu ceai, se lasă pîna face o culoare deceai slab, se scoate pliculeţul, apoi se adaugă restul ingredientelor.

În lipsă, romul se poate înlocui cu coniac.

Bischof (Bişof) este o băutură tradiţională în nordul -uropei, făcuta din vin fiert cumirodenii *i coaă de portocală. e serve*te fierbinte.

7/17/2019 Băuturi calde

http://slidepdf.com/reader/full/bauturi-calde 2/2

Bischof - I:

& litru de vin ro*u, &'' gr. zahăr, coaa de la o portocală, coaa de la un sfert de lăm"ie,& linguriţă cu scorti*oară, /#0 cui*oare.e pune la foc să se înfierbînte, la primul clocot de ia de la foc, se strecoară *i se serve*te

imediat în ce*ti de ceramică.Bischof - II:

& litru vin ro*u, &'' ml rom sau coniac, &'' gr. zahăr, scorţi*oară, /#0 cui*oare.e procedează ca mai sus.

Bischof - III:

& litru vin demni#dulce (tip 1orto), &'' gr. zahăr, 0 cui*oare, & vîrf de cuţit de nuc*oară,coaa de la o lăm"ie.Într#o cratiţă smalţuită, se pun '' ml. vin, zahărul, cui*oarele, nuc*oara *i coaa delăm"ie tăiată pe*ti*ori.

e acoperă cu un capac *i se lasă la macerat 0 de ore. Apoi se adaugă restul de vin, seînfierbîntă pînă la punctul de fierbere, se strecoară *i se serve*te imediat.

Punch (Punş, Punci) este o băutură de provenienţă indiană, adusă în -uropa de către britanici. 1unsch#ul se face din amestec de sucuri de fructe, fructe tăiate cusaufără adaos de diferite alcooluri.

e serve*te în general rece, dar e2istă *i variante calde.

3arietatea de fructe, face posibil orice fel de amestecuri. 1unch#ul trebuie ţinut la maceratla rece &#0 de ore pentru ca aromele diferitelor fructe să se întrepătrundă.

Adaosul de alcooluri este format în general din rom, coniac, *ampanie, diferite lichioruri*i vin.

4ăria nu trebuie să depă*ească &%#&+5 alcool.