Articol7

Post on 26-Sep-2015

213 views 0 download

Transcript of Articol7

  • Reglementri juridice privind protecia social a persoanelor cu dizabiliti

    La toate timpurile comunitile umane au ntreprins anumite msuri n scopul asigurrii unei bune convieuiri n societate a persoanelor cu dizabiliti. Totodat, nu ntotdeauna societatea a contientizat c persoanelor cu dizabiliti le aparin aceleai drepturi ca i tuturor celorlali, stabilind pentru acestea msuri exagerate i neadecvate de protecie.

    Avnd n vedere aceste realiti, la etapa actual n Republica Moldova se ncearc schimbarea acelor principii care au stat la baza activitilor de protecie a persoanelor cu dizabiliti, se pledeaz tot mai mult pentru incluziunea social a acestora, neexcluzndu-se nici necesitatea oferirii unor prestaii i servicii speciale.

    Avnd n vedere multitudinea mprejurrilor care pot condiiona apariia dizabilitii, legislaia Republicii Moldova identific: invaliditate din copilrie, invaliditate de boal obinuit; invaliditate de boal profesional; invaliditate survenit n urma unui accident de munc; invaliditate determinat de schilodire n munc n legtur cu avaria de la Cernobl; invaliditate legat de serviciul militar sau special.

    Protecia social a acestor categorii de persoane se realizeaz printr-un complex de msuri: pensii i alte prestaii sociale; servicii sociale; servicii medicale; servicii de educaie; plasare n cmpul muncii; tratamente fiscale.

    Pensia de invaliditate constituie dreptul bnesc oferit persoanelor cu dizabiliti care la momentul stabilirii gradului de invaliditate confirm un anumit stagiu de cotizare. Astfel, pentru a beneficia de acest drept, persoana trebuie s confirme: pn la vrsta de 23 ani - un an de stagiu, de la vrsta de 23 pn la 26 ani - doi ani de stagiu, de la 26 pn la 31 ani trei ani de stagiu, iar n cazul n care are peste 31 ani cinci ani de stagiu. Aceste condiii nu necesit de a fi respectate n cazul persoanelor care au suferit n urma accidentului de munc sau a bolii profesionale, a participrii la lichidarea consecinelor avariei de la Cernobl sau la aciuni militare ori speciale.

    Spre deosebire de pensie, alocaia social constituie dreptul bnesc oferit persoanelor crora li s-a stabilit un grad de invaliditate (grad de severitate n cazul copiilor), dar care nu confirm stagiul de cotizare necesar. Astfel, invalizii de gradul I, II, III; invalizii din copilrie de gradul I, II, III, care nu ntrunesc condiia stagiului de cotizare i copiii invalizi cu severitatea I, II sau III vor beneficia de o alocaie social stabilit n conformitate cu prevederile Legii RM privind alocaiile sociale de stat pentru unele categorii de ceteni nr. 499-XIV din 14.07.1999.

  • Alocaia lunar de stat constituie o alt categorie a prestaiilor bneti i se ofer invalizilor de rzboi, participanilor la cel de-al doilea rzboi mondial i familiilor lor n scopul unei protecii suplimentare.

    Compensaia nominativ. n scopul unei protecii mai eficiente a persoanelor cu dizabiliti Legea RM cu privire la protecia social special a unor categorii de populaie nr. 933-XIV din 14.04.2000 stabilete dreptul la o prestaie n bani achitat lunar n schimbul nlesnirilor stabilite anterior pentru achitarea serviciilor comunale.

    Compensaia pentru cltoria n transportul n comun urban, suburban i interurban (cu excepia taximetrelor). Aceste compensaii bneti se ofer lunar n conformitate cu prevederile Legii RM privind protecia social a invalizilor nr. 821-XII din 24.12.1991. Astfel, invalizilor de gradul I i II, copiilor invalizi i persoanelor care nsoesc un invalid de gradul I sau un copil invalid li se acord, la locul de reedin, de ctre autoritile administraiei publice locale compensaii de la bugetele respective pentru cltorii n transportul n comun urban, suburban i interurban (cu excepia taximetrelor).

    Compensaia anual pentru cheltuielile de deservire cu transport a persoanelor cu dizabiliti ale aparatului locomotor constituie o prestaie anual n form pecuniar achitat n conformitate cu prevederile Hotrrii Guvernului RM cu privire la compensarea cheltuielilor de deservire cu transport a persoanelor cu dizabiliti ale aparatului locomotor nr.1268 din 21.11.2007.

    Ajutorul material unic se acord persoanelor cu dizabiliti din cadrul Fondului Republican i a fondurilor locale de susinere social a populaiei n conformitate cu prevederile Legii Fondului republican i a fondurilor locale de susinere social a populaiei nr. 827-XIV din 18.02.2000. Acesta poate avea att form bneasc ct i forma bunurilor materiale. Pentru a beneficia de acest ajutor persoana trebuie s confirme necesitatea suportrii unor cheltuieli suplimentare, condiionate de anumite mprejurri.

    Ajutorul social constituie o prestaie nou, oferit lunar persoanelor cu dizabiliti i persoanelor care ngrijesc la domiciliu unu sau mai muli membri ai familiei ncadrai n gradul I de invaliditate sau copii invalizi din aceeai familie. Mrimea acestui ajutor constituie diferena dintre venitul lunar minim garantat al familiei i venitul global al acesteia.

    Indemnizaia de invaliditate se stabilete persoanelor a cror dizabilitate este o consecin a accidentului de munc sau a bolii profesionale. Achitarea acesteia se realizeaz n conformitate cu prevederile Legii asigurrii pentru accidente de munc i boli profesionale nr.756-XIV din 24.12.1999.

    O form important de protecie a persoanelor cu dizabiliti o constituie i serviciile sociale. Actualmente, acestea sunt orientate preponderent spre satisfacerea necesitilor primare (alimentare, cazare, mbrcminte etc.), prestate, de regul, n instituii rezideniale. Serviciile alternative ngrijirii rezideniale orientate spre reabilitare i incluziune social rmn a fi prestate,

  • n mare parte, de administraia public local n parteneriat cu sectorul asociativ. De asemenea, n scopul susinerii persoanelor cu dizabiliti este organizat serviciul de deservire la domiciliu, serviciul de reabilitare balneo-sanatorial, serviciul protetico-ortopedic, activeaz cantine de ajutor social.

    Serviciile medicale. Sistemul de asigurare obligatorie de asisten medical ofer persoanelor cu dizabiliti servicii de asisten medical urgent, asisten medical primar, tratament ambulatoriu, consultaii i investigaii medicale n volumul prevzut de programul unic al asigurrilor obligatorii de asisten medical pe anul respectiv. n conformitate cu prevederile Legii RM cu privire la asigurarea obligatorie de asisten medical nr.1585-XIII din 27.02.1998, calitatea de asigurat (persoana care suport cheltuielile pentru procurarea poliei de asigurare) n cazul persoanelor cu dizabiliti i a persoanelor care ngrijesc la domiciliu un copil invalid cu severitatea I pn la vrsta de18 ani, revine Guvernului RM.

    Educaia i instruirea. Persoanele cu dizabiliti au dreptul la educaie, instruire i pregtire profesional n instituiile de nvmnt. Potrivit prevederilor Legii RM privind protecia social a invalizilor nr. 821-XII din 24.12.1991, invalizii fac studii generale, medii de specialitate i superioare n instituii de nvmnt de tip general, iar n caz de necesitate, n instituii de nvmnt speciale. n acelai context, Legea nvmntului nr. 547-XIII din 21.07.1995 reglementeaz aspecte privind nvmntul special stabilind, c acesta este parte integrant a sistemului de nvmnt i are ca scop educarea, instruirea, recuperarea i integrarea social a precolarilor i elevilor cu deficiene psihice, fizice, senzoriale, logopedice, socioafective i de comportament sau cu deficiene asociate. Educaia i instruirea copiilor cu dizbiliti poate avea loc i la domiciliu n cazul n care nu pot fi asigurate condiiile necesare n instituiile de nvmnt, lundu-se n consideraie opiunile prinilor. Exercitarea dreptului la educaie n cadrul sistemului general de nvmnt, la etapa actual se realizeaz sporadic din cauza adaptrii reduse a cilor de acces n instituii, a mobilierului special, a programelor de nvmnt etc.

    Plasarea n cmpul muncii. Potrivit Codului Muncii al RM adoptat prin Legea nr. 154-XV din 28.03.2003 orice discriminare, direct sau indirect, a salariatului pe criterii de sex, vrst, ras, etnie, religie, opiune politic, originesocial, domiciliu, handicap, apartenen sau activitate sindical, precum i pe alte criterii ne legate de calitile sale profesionale, este interzis. Dreptul la munc al persoanelor cu dizabiliti este garantat i prin Legea RM privind protecia social a invalizilor nr. 821-XII din 24.12.1991, care prevede c persoanele cu dizabiliti urmeaz s fie angajate la aceleai ntreprinderi la care i-au pierdut capacitatea de munc. n cazul n care lipsesc condiiile pentru asigurarea persoanelor cu dizabiliti cu un loc de munc la aceeai

  • ntreprindere, angajarea se face prin intermediul Ageniilor pentru Ocuparea Forei de Munc. Conform aceluiai act legislativ, organele administraiei publice locale aprob listele de funcii i profesii care trebuie s fie ocupate prioritar de persoane cu dizabiliti. Sunt stabilite, deopotriv, normativele de rezervare n ntreprinderi, instituii i organizaii a locurilor de munc pentru acestea n mrime de cel puin 5% din numrul total de angajai. Angajatorii care nu rezerv locuri de munc pentru persoanele cu dizabiliti sau care evit s le angajeze, aloc n fondul de omaj defalcri n valoare de un salariu mediu anual pentru fiecare loc de munc neasigurat. Dei legea prevede un mecanism de asigurare cu locuri de munc a persoanelor cu dizabiliti i delimiteaz responsabilitatea diferitor instituii la implementarea acestuia, pn n prezent lipsete o politic social coerent de incluziune a acestora pe piaa forei de munc sau pentru asigurarea cu servicii de orientare i formare profesional.

    Tratamentul fiscal. Potrivit Codului Fiscal al RM adoptat prin Legea nr.1163-XIII din 24.04.1997, anuitile sub forma prestaiilor de asigurri sociale i a prestaiilor (indemnizaiilor) sunt surse de venit neimpozabile, suma scutirii personale constituie 12000 lei pe an pentru persoanele cu dizabiliti, iar contribuabilul, persoan fizic rezident are dreptul la o scutire n sum de 7200 lei anual pentru fiecare invalid din copilrie persoan ntreinut.

    Ada Conicenco,asistent social,CIP Voinicel