Ziarul Vaii Jiului - nr. 1075 - 2 noiembrie 2012

16
CMYK VINERI 2 noiembrie 2012 Anul V Nr. 1075 12 + 4 pagini Preţ: 1 LEU www.zvj.ro Răsărit: 07:02 Apus: 18:17 Cotidian regional * * * Apare de luni până vineri (inclusiv) în toate localităţile Văii Jiului * * * Redacţia şi administraţia: str. Nicolae Bălcescu nr. 2, etaj II, Petroşani ZIARUL POPORULUI Citeşte şi dă mai departe! MARCĂ ÎNREGISTRATĂ R Nu există lege împotriva ADEVĂRULUI! Director: Cătălin DOCEA Curs valutar: 1€ = 4,5318 lei 1$ = 3,5001 lei 1₤ = 5,6602 lei Ziarul Vãii Jiului Tipar digital Cel mai bun preţ din judeţ! Transmite cererea ta de ofertă la [email protected] Jurnalul fierbinte, de campanie, al candidatului Nimicula (III) Pe bună dreptate, deputatul Monica Iacob-Ridzi Acuză Guvernul Ponta de lipsă totală de implicare în problemele din Valea Jiului La Lupeni Locuitorii de pe strada Parângului au gaz datorită unui demers personal al deputatului PSD Cristian Resmeriţă Salon Elitte Petroşani Salon Elitte Petroşani angajează în condiţii foarte avantajoase coafeză şi cosmeticiană. Relaţii la telefon 0726.662933 RUSTIC - PALACE RUSTIC - PALACE angajează recepţioner, ospătar, maseur şi bucătar. Relaţii la 0751.199108 sau la Hotel Palace. Fotbal. Liga a III-a. O declaraţie de sezon a lui Simota: „Sunt nişte castraveţi muraţi” PAGINA 3 PAGINA 6 PAGINA 5 PAGINA 8 PAGINA 7 Petru Drăgoescu Abia astăzi va afla dacă societatea pe care o conduce există pe piaţă 3 La Brădet şi în Centrul civic, Hoţii au dat deja iama 2 Un obicei care nu moare în Valea Jiului Ziua Morţilor sau Luminaţia, ziua în care oamenii merg cu dor şi respect la cimitir

description

Ziarul Vaii Jiului - nr. 1075 - 2 noiembrie 201

Transcript of Ziarul Vaii Jiului - nr. 1075 - 2 noiembrie 2012

Page 1: Ziarul Vaii Jiului - nr.  1075 -  2 noiembrie 2012

CMYK

VINERI2 noiembrie 2012

Anul VNr. 107512 + 4 paginiPreţ: 1 LEUwww.zvj.ro

Răsărit: 07:02Apus: 18:17

Cotidian regional * * * Apare de luni până vineri (inclusiv) în toate localităţile Văii Jiului * * * Redacţia şi administraţia: str. Nicolae Bălcescu nr. 2, etaj II, Petroşani

ZIARUL POPORULUI Citeşte şi dă mai departe!

MARCĂÎNREGISTRATĂR

Nu există lege împotriva

ADEVĂRULUI!

Director:Cătălin DOCEA

Curs valutar:1€ = 4,5318 lei1$ = 3,5001 lei1₤ = 5,6602 lei

ZiarulVãii Jiului

TipardigitalCel mai bun

preţ dinjudeţ!

Transmitecererea ta de

ofertă la [email protected]

Jurnalul fierbinte, de campanie, al candidatuluiNimicula (III)

Pe bună dreptate, deputatul Monica Iacob-Ridzi

Acuză GuvernulPonta de lipsă totală de implicare în problemele dinValea Jiului

La Lupeni

Locuitorii de pestrada Parânguluiau gaz datorită unuidemers personal aldeputatului PSDCristian Resmeriţă

Salon Elitte PetroşaniSalon Elitte Petroşaniangajează în condiţii foarte avantajoase

coafeză şi cosmeticiană. Relaţii la telefon

0726.662933

RUSTIC - PALACE RUSTIC - PALACE angajează recepţioner,

ospătar, maseur şi bucătar.Relaţii la 0751.199108

sau la Hotel Palace.

Fotbal. Liga a III-a. O declaraţie de sezon a lui Simota:

„Sunt nişte castraveţi muraţi”

PAGINA

3

PAGINA

6

PAGINA

5

PAGINA

8

PAGINA

7

Petru Drăgoescu

Abia astăzi va afla dacă societatea pe care oconduce există pe piaţă 3

La Brădet şi în Centrul civic,

Hoţii au dat dejaiama 2

Un obicei care nu moare în Valea Jiului

Ziua Morţilor sau Luminaţia,ziua în care oamenii merg cudor şi respect la cimitir

Page 2: Ziarul Vaii Jiului - nr.  1075 -  2 noiembrie 2012

2 ACTUALITATE Ziarul Vãii Jiuluivineri, 2 noiembrie 2012

www.zvj.ro

Traficul şi vremea reaTamponare în zona Jiul ShoppingCenter

Ieri, în intersecţia străzii Nicolae Bălcescu cu Bulevardul1 Decembrie 1918, a avut loc otamponare între două maşini.

Traficul infernal de ieri, vremea

urâtă şi asfaltul alunecos aufost principalele motive pen-tru care cei doi şoferi au ajunssă se buşească. Unul veneadin centru şi se îndrepta spreAeroport, altul venea dinspreAeroport şi vroia să facă lastânga, pe Nicolae Bălcescu.Doar că la viraj nu a acordatprioritate, şi a urmat o tam-ponare de s-a făcut auzităpeste tot împrejur. Accidentula fost fără victime, aşadar, cel

mai probabil, intervineînţelegerea amiabilă.

Abia s-a încheiat simpozionul de închidere a lu-crărilor de reabilitare a Centrului civic, că s-au şiapucat hoţii să se intereseze de bunurile de-acolo.

Poliţia Locală estenevoită să asigure pazaacestui obiectiv, pentru căîn jur mişună hoţii. Uniiar fi încercat să fure. Darce? v-aţi putea întreba,din moment ce acolo s-auamenajat nişte alei, par-cări, trotuare şi cam atât.Exact astea ar fi vrut să le

fure: pavelele din alei şi trotuare. Însă nu au reuşitdeloc, pentru că zona este păzită. Cel mai greu leeste celor care sunt de pază la acest obiectiv, pentru

că noaptea este foarte frig. Cu toatecă sunt cu maşina, poliţiştii nu se potîncălzi peste noapte, pentru că nuprea este motorină de consumataiurea.Cel mai probabil, Brădetul va fi datîn administrare unui investitor pri-vat, care să şi asigure paza acestuia,pentru că, este evident, administraţiapublică nu poate întreţine absolutnimic din cauza furturilor repetate.

Prinşi cu sacii în căruţă100 de kilograme decărbune furat

Miercuri, în jurul orei 17, un echipajdin cadrul Formaţiunii de Ordinepublică Petrila i-a depistat, pe stradaTraian Vuia, pe Dumitru, de 27 de ani,şi Ana, de 21 ani, ambii din localitate.

Aceştia transportau 16 saci din rafieîncărcaţi cu cărbune, fiecare sac avândaproximativ 50 kg. În urma cercetărilor,s-a stabilit că suspecţii au sustras căr-bunele din garniturile de tren ce trans-portă cărbune de la mina E.M. Lonea laE.M. Petrila.Sacii cu cărbune au fost ridicaţi de la sus-pecţi, urmând a fi predaţi reprezentantu-lui E.M. Lonea.

Ieri, la PetroşaniCerşetorii gorjeni au invadat cimitirul

Ieri, Cimitirul Central Petroşani era plin de cerşetori, majoritateaveniţi din Gorj. Aşa cum ne explica şi şeful Poliţiei Locale, DorelNeag, aceşti cerşetori de prin alte părţi au venit încă de dimineaţă lacimitir în aşteptarea pomenii.

Preferă oraşul nostru pentru că la ei nu existătradiţia Ziula Morţilor. Agenţii de la PoliţiaLocală i-au îndepărtat de pe scările de la in-trare, ca să poată circula lumea. Dar în cimi-tir, pe alei era plin de ei. Cerşeau direct bani,un leu. „Doamne ajută! Să vă ia Dumnezeu înRai! Să fiţi sănătoasă! Faceţi-vă milă!, suntdoar unele din îndemnurile care însoţeaumereu întrebarea: îmi daţi şi mie un leu? Ma-joritatea celor care cerşeau erau tineri, chiarcopii. Am intrat cu unul dintre ei în vorbă şi mi-a spus că vine dintr-o comună din Gorj,că nu mai are părinţi, care ar fi murit acum 4 ani în accident de maşină, dar că îl creşte omătuşă. Copilul nu avea mai mult de 12 ani. Când l-am întrebat cum a ajuns la Petroşani,mi-a povestit că vine la noi cu trenul. Controlorul nu-i ia bani, că-i este milă de el. Mă-tuşa lui îl lasă să plece, a mai venit de Ziua Morţilor şi anul trecut. Era însoţit de alţi şasebăieţi, cam de vârsta lui, toţi vroiau acelaşi lucru: un leu. „La noi nu se dau bani, ca aici”,spunea copilul, a cărui reabilitare este zadarnică. Agenţii au fost mai mereu cu ochii peei. Şi în oraş se înmulţise numărul cerşetorilor. Aceştia s-au plasat strategic chiar lângăflorării, unde oamenii se opreau cel maifrecvent.

Au fost aprobate şi au şi demaratLucrările Apa Serv de introducere acanalizării la Iscroni

Aceste lucrări sunt cauza opririi traficului în zona Iscroni, unde funcţionează două semafoare pentru dirijarea circulaţiei.

Cu toate că este noiembrie deja, aşa s-au primit aprobărileşi de aceea abia acum au început lucrările la Iscroni. Primarul Nicolae Dunca spune că “nu avem ce face, circu-laţia va fi incomodată de lucrări mai bine de o săptămână,dar partea bună este că lumea va avea canalizare şi apăcurentă”. Şi la instalaţia de gaz se lucrează în forţă. Acumse tot fac probe pentru verificarea instalaţiei. În sfârşit,intră şi Aninoasa în lumea civilizată. În legătură cu baniipe care primarul îi tot speră de la Bucureşti, încă nu seaude nimic. Nici da, nici nu. Dar săptămâna viitoareacesta aşteaptă veşti de la judeţ, unde vor fi redistribuiteceva fonduri.

Pagină realizată de Alina PIPAN

La Brădet şi în Centrul civic,

Hoţii au dat deja iama

Page 3: Ziarul Vaii Jiului - nr.  1075 -  2 noiembrie 2012

Ziarul Vãii Jiuluivineri, 2 noiembrie 2012 3ACTUALITATE

www.zvj.ro

Nimicula a intrat direct în febra cam-paniei. A primit două comisioane, unplin de motorină şi a ciordit doicovrigi. Ultimii de la o bătrână carenu era atentă. Dacă e pensionară, dece dă banii pe mâncare? Să-şicumpere medicamente, ca să numoară până la alegeri!Au şi început să vină mesajele dinpartea cetăţenilor. E din ce în ce maiclar: Nimicula va ajunge primul înParlament. Să predea cheia de labirou, maşina şi cartela de la hotelulde lux.

Joi, 1 noiembrie 2012.Azi e Ziua Morţilor. Trebuie neapărat sămă plimb prin colegiu, să încep săpromit câte ceva. Orice, dar musai înfuncţie de evenimentele la care mă duc.Azi, promit şi la vii, şi la morţi. Eu careîn 2008 am dat un anunţ de condoleanţede numai 10 cuvinte pe o pagină în-treagă de ziar pentru cei morţi în ex-plozia de la EM Petrila, sunt maestru înarta cerşitului de voturi de la familiileîndoliate. Morela Dolăraşu îmi zice nu-mele mortului în cască, eu mă duc şi zicde Ionel că a fost băiat bun, săracu’, şitoată familia mă votează. Chiar dacă osă-mi pătez costumul ou de raţă cu cevaceară, n-ar fi prima oară când măvotează mai mult numele de pe cruciledin cimitir.În paranteză fie spus, am furat niştebibliorafturi de la Parlament să scriemîn ele numele tutoror celor ce ştiu sigurcă mă vor vota. O ard deja de vreo douăsăptămâni prin Vale, am dat mese devreo două miliarde şi am un singurvotant: pe Costy, fratele meu de la Ape.Eu nu pot să votez, pentru că nici măcarnu locuiesc în Vale.L-am trimis azi pe Costy la o emisiune,să mă scoată cumva, să spună că elvotează cu mine şi că nicicum nu putemreduce preţul apei cu 25%, cum ar finormal pentru că s-au făcut investiţii.Cum dracu’ să reducem preţul apei? Păipartidul meu de unde mai fură? De laPompe Funebre?A venit săracu’ de Costy julit tot. L-aufugărit telespectatorii de la Universitatepână în Colonie, unde s-a ascuns încurte la Cheliota, zis Ariciul Galben.L-a fugărit şi Cheliota, că l-a aflat că-iface cârcote cu Piticoţ de la judeţ şivrea să-l deposedeze de scaun.

Mă enervează şi amărâţii ăştia din Vale.Debranşăm la ei în prostie, iar de bo-gaţii pe care încă nu i-am sclavagizat, şideci încă mai au bani de factura de apă,ne batem joc într-un hal fără de hal (ampus nişte senzori: dimineaţa, când de-tectăm că sunt cei mai mulţi sub duş oripe tron, Costy apasă un buton şi le taieapa. Când ies ăia cu şamponul în cap săplece la muncă, găsesc pe preş câte ofactură în care pierderile sunt de vreo10 ori mai mari decât consumul).Facem tot posibilul să le arătăm că sun-tem şmecheri, iar ei tot nemulţumiţisunt. Nenorociţii dracu’! În loc să fiebucuroşi că le dăm voie să trăiască dela alegeri până la alegeri, cât să numoară şi să ne voteze...M-am luat cu gândurile şi am uitat cătrebuie să merg până la cimitir.Dacă nu inventez ceva promisiuni, setermină ziua şi nu apuc să-mi fac cam-panie nici azi. Aşadar, iată promisiunilepentru morţi şi vii:Locuri de veci mai în faţă pentru toţivotanţii mei. Ca să nu existe discuţii,toate mormintele vor fi mutate, unullângă altul, de-a lungul viitoarei căiferate. Voi face o linie de cale ferată,musai suspendată, care va legaviitoarea staţiune Dobraia de Hercu-lane, cu haltă în Parâng, Pasul Vâlcan,Dealu Babii, în Straja şi la Tulişa. Lahalta de pe raza Vulcanului, colegulmeu Ghiţă Candel îi va servi pe turişticu un Distonocalm şi, la alegere, untichet pentru vălaiele de pe bulevard orio plimbare cu telegondola care stă peloc de bună ce e. Opţional: plăcintămomârlăneascu cu cartofi.Acţiunea “sicriul social”. Îi încurajămpe cei ce vor să moară urgent. Dacă eimor, nu ne mai cer pensii. Dacă nu maicer pensii, în ţară este mai mult defurat. “Sicriul social” ne va ajuta săfurăm mai mult. Facem aşa: folosim unsingur sicriu / localitate, transportămmortul de la capelă până la groapă şi,foarte rapid, trecem la următorul pen-sionar. Din pensiile celor ce mor, îmitrag un BMW nou. Al treilea.Am sloganul zilei încă de când m-amtrezit, pe la 14:29: Ieftinim apa! Toţidebranşaţii care consumă apă de ploaiedirect din natură vor plăti doar apameteorică evacuată.(va urma)

Jurnalul fierbinte, de campanie,al candidatului Nimicula (III)

Pentru că nu avea un răspuns dela Registrul Comerţului, ieri,Petru Drăgoescu, cel care vaocupa scaunul de director alSocietăţii Naţionale pentruÎnchiderea Minelor de Huilă, încănu ştia dacă s-a înfiinţat ori basocietatea.

Miercuri nici nu partici-pase la şedinţa de consiliulocal, pentru a rezolvaaceastă problemă. Abiaastăzi va afla dacă judecă-torul s-a pronunţat asupraacestui dosar.În mod normal, începând

de ieri, ar fi trebuit ca societatea de închidere aminelor să funcţioneze, conform calendaruluiînfiinţării acesteia. Urmează, în lunile ce vin,un şir de disponibilizări.Noua societate de închidere a minelor va prelua2.455 de angajaţi de la minele Paroşeni, Petrilaşi Uricani. În plus, noua societate va gestiona şidisponibilizaţii, numărul fiind deja stabilit.

Anul acesta ar fi trebuit săexiste deja un proces dedisponibilizări, dar nu a avutloc, poate din cauzaalegerilor.În ianuarie sau februarie2013 vor fi disponibilizaţi515 angajaţi, numărul sta-bilit pentru anul 2012 şi2013.

Alina PIPAN

Încercând să elimine o practică destul deextinsă a cerşetoriei în diverse locuri publicedin Deva, Biroul de Ordine Publică adesfăşurat o acţiune amplă de prevenire şisancţionare a acestui gen de activităţi.

Astfel, poliţiştii au identificat, pe razamunicipiului Deva, peste 20 de persoane careapelau la mila publicului, practicând cerşetoria

şi care au fost sancţionate contravenţional cuamenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei.Poliţiştii structurilor de ordine publică dincadrul I.P.J. Hunedoara vor intensifica acţiunilede combatere a cerşetoriei în perioada urmă-toare şi fac apel la opinia publică să nu încura-jeze această activitate antisocială şi ilegală,oferind sume de bani sau alte bunuri.

Mihaela PETROŞAN

La DevaPoliţia hunedoreană încearcă să stârpească cerşetoria

Petru Drăgoescu

Abia astăzi va afla dacă societateape care o conduce există pe piaţă

Page 4: Ziarul Vaii Jiului - nr.  1075 -  2 noiembrie 2012

Foştii fotbalişti din Vale

Fac ravagii laHunedoaraRobert Cristian, mijlocaşul dreapta al FCHunedoara, crede că echipa sa poateîncheia turul de campionat cu zero îndreptul remizelor şi înfrângerilor şiaşteaptă cât mai mulţi suporteri pe stadion, de la joc la joc.

Alături de ex-jiulistul Bogdan Roiu, Roberteste unul din cei mai buni pasatori ai seriei şi nu vrea să se oprească aici. Visează cuochii deschişi la Liga a II-a şi spune că Hunedoara ar face faţă chiar şi acum în cel de-aldoilea eşalon valoric al ţării. „Cred că nu este o serie mai grea decât cea din sezonulprecedent. Din contră. Trebuie să fim însă atenţi să nu ne complicăm singuri viaţa. Vomfi concentraţi în jocurile ce urmează pentru că toate echipele vor avea tendinţa să seapere mai mult în faţa noastră. Vrem să încheiem turul numai cu victorii! Apoi să luămpas cu pas meciurile din retur şi să sărbătorim promovarea alături de fanii noştri extraor-dinari. Personal pot spune că mă simt foarte bine acum şi că lotul actual e peste tot ceeace am întâlnit până acum”, a spus Robert Cristian.

Ziarul Vãii Jiuluivineri, 2 noiembrie 20124 SPORT

www.zvj.ro

SC CENTRUL DE CALCUL INFO ’98 SA, societate cu o experienţă de peste 35 de ani în domeniul informatic, oferă:

CURSUL DE INIŢIEREpentru

OPERATOR CALCULATOR ELECTRONIC ŞI REŢELE (COD COR 351101)

Cursul are o durată de 72 de ore, se desfăşoară pe parcursul a 6 săptămâni, dintre care unnumăr de 54 de ore sunt de practică pe calculator. Preţul cursului este de 350 lei şi se poate acorda o reducere de până la 10% pentru grupurileorganizate care vin din partea unei singure unităţi economice. Preţul include TVA.

IMPORTANT!!!Se eliberează diplome recunoscute de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şiMinisterul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Persoana de contact: ing. Manuela PopescuTelefon: 0254.546071, 0731.010762

S.C. Centrul de Calcul INFO’ 98 S.A. PetroşaniPetroşani, 332015, jud. Hunedoara, str. Timişoarei, nr. 2, tel. +40372 904 652, tel/fax +40254 541 330

ORC: J20/408/1999 CUI: RO11751623e-mail: [email protected] www.info98.ro

Petroşenencele au alergat mult pentru ase impune în derbiul rundei cu LPSSlatina, însă roadele se văd din plin: aldoilea cel mai bun atac din grupă (155 degoluri) şi un joc mai mult decât plăcutochiului.

Şi CSŞ Hunedoara a avutparte de o zi bună pe semi-cerc şi a învins CSŞ Drobeta Turnu Severin cu31-26 (18-11), hune-dorencele profesoareiCristina Lasconi neavândemoţii decât în finalul actului secund în partida cumehedinţencele de la Severin, după ce primajumătate o terminaseră laplus opt. Runda viitoare,CSŞ Petroşani se de-plasează la Timişoara pen-

tru duelul cu codaşa LPS Banatul, în vremece CSŞ Hunedoara va întâlni tot în de-plasare LPS Slatina.

Handbal

Încă un hop, în Banat, pentru CSŞ Petroşani

Fotbal. Liga a V-a

Se va împiedicaPuiul?Cetate Răchitova şi Măgura 2010 Puimerg, în continuare, cap la cap în seriaI a Ligii a V-a Hunedoara.

Cele două echipe s-au impus la limită înmeciurile disputate în weekend, primiitrecând de Agrocompany Băcia cu 1-0, învreme ce ultimii au învins cu 2-1 DaciaBoşorod.„Măgurenii” sunt primii în clasament,graţie golaverajului mai bun, dar au strânsacelaşi număr de puncte cu rivalii de laRăchitova, 26. În meciul direct, cele douăechipe au terminat la egalitate, 1-1.Sfârşitul de săptămână programează ul-tima etapă a turului, campionatul primeiserii a Ligii a V-a urmând să se reia doarîn primăvară.

După ce echipa de handbal junioare I a CSŞ Petroşani a reuşit o victorie importantă în seriaD a campionatului naţional,elevele profesoarei EdithMileti trecând cu 31-27 (13-12) de LPS Slatina şiau urcat pe locul doi îngrupă, handbalistele dinValea Jiului au ajuns la celde-al patrulea succes dinacest an şi sunt neînvinse pe teren propriu.

Democraţie absolută la faniifotbalului hunedoreanFanii fotbalului hunedorean au fost invitaţi la vot pentru aalege conducerea organizaţiei neguvernamentale AsociaţiaSuporterilor Corvinişti.

Suporterii au de ales cinci persoane pentru Consiliul Director al asociaţiei de pe o listă de14 candidaţi şi îşi pot exprima opţi-unea prin intermediul site-ului oficialal fanilor www.corvinul1921.ro. Sistemul de vot permite ca fiecare„alegător” să voteze trei dintre cei 14candidaţi, din 28 octombrie până duminică, 4 noiembrie, la ora 22.00,când se va încheia scrutinul. Apoi,primii cinci clasaţi vor forma con-ducerea asociaţiei. Cei cinci aleşi vorstabili după o şedinţă internă numelepreşedintelui şi al vicepreşedinteluiasociaţiei.

Page 5: Ziarul Vaii Jiului - nr.  1075 -  2 noiembrie 2012

Ziarul Vãii Jiuluivineri, 2 noiembrie 2012 5SPORT

www.zvj.ro

Spectacolul are loc la Casa de Cultură a Sindicatelor Petroşani îndata de 12 noiembrie 2012, ora 19. Preţul biletului este de 50 lei

Alin Simota, patronul Jiului,şi-a criticat dinnou, fără mena-jamente, jucă-torii. Supărat că echipa sa nujoacă nimic şi că se află la numai puţin de 15 puncte înspatele con-judeţenei FCHunedoara, patronul echipei din Valea Jiului aerupt.

„Ne-am făcut de râs cu nişte castraveţi muraţi ori cu niştestrăini de fotbal. vinovaţi de tot ceea ce s-a întâmplat. N-aunicio scuză, vor lua bani după cum joacă!”, a declaratSimota. După nouă etape, petroşenenii antrenaţi de Toni Sedecaru(„principal” şi la echipa a doua şi la juniorii D ai clubului)

ocupă locul nouă în clasa-ment, cu nouă puncte, nouăgoluri marcate şi tot atâteaprimite. Îi înţelegemsupărarea patronului Jiului,însă nu înţelegem ce are cucastraveţii muraţi. Con-sumaţi în combinaţiapotrivită, aceştia sunt, purşi simplu, delicioşi…

Pagini realizate de Loredana JUGLEA

Meciuri interesante, înweekend-ul acesta, undeechipele din Vale nu vor avea deloc o viaţăuşoară. Un final de săptămână interesantpentru microbişti, carevor sta cu ochii pe meciurile din ligile inferioare.

Jiul Petroşani se va deplasa la Sebiş, iarFC Hunedoara va juca, acasă, cu ŞoimiiPâncota. Dar iată programul acestei etapedin Liga a III-a, seria a V-a: Naţional Sebiş- Jiul Petroşani; FCM Turda - FC Zalău;Europa Alba Iulia - Sănătatea Cluj; CS Odorhei - Unirea Dej; FC Hunedoara -

Şoimii Pâncota; Plimob Sighetu Marmaţiei- Seso Câmpia Turzii; Olimpia Satu Mareva sta.În Liga a IV-a seniori, de asemenea, meciuriinteresante, cu partida Hercules Lupeni -Jiul în prim plan, dar iată programul etapei:CS CFR Simeria - Aurul Certej; ZarandulCrişcior - Victoria Călan; Metalul Crişcior- Dacia Orăştie 2010; CSO RetezatulHaţeg - CSA Aurul Brad; Hercules Lupeni- Jiul Petroşani; Gloria Geoagiu - ASŞoimul Băiţa; CS „U” Petroşani -Retezatul Râu de Mori.Nici juniorii nu au pauză, programul etapeifiind următorul: CS CFR Simeria - AurulCertej; Zarandul Crişcior - Victoria Călan;Metalul Crişcior - Dacia Orăştie 2010;CSO Retezatul Haţeg - CSA Aurul Brad;Hercules Lupeni - Clubul Jiul Petroşani;Gloria Geoagiu - AS Şoimul Băiţa; CS „U” Petroşani - Retezatul Râu de Mori;CS Minerul Uricani - CS Vulcan; CS InterPetrila - CS Ghelari.

Microbişti,

Mergeţi la fotbal!

Fotbal. Liga a III-a. O declaraţie de sezon a lui Simota:

„Sunt nişte castraveţi muraţi”

Page 6: Ziarul Vaii Jiului - nr.  1075 -  2 noiembrie 2012

Ploaia rece care aînceput de laprimele ore aledimineţii i-a făcutpe cei vii să-şiscurteze simţitorpopasul făcut lacăpătâiul de lamormintele celordragi lor şi duşi dinaceastă lume.

La Vulcanau fost foarte mulţi cei care au urcat cu au-toturismele la cimitirele de la Morişoara.Am zis la plural, fiindcă de multă vreme,pe lângă cimitirul vechi, cel particular, cumi se spune, s-a întins şi s-a lăţit, fiind nece-sare, deja, terenurile alăturate pentru a seface faţă cererii de morminte.

Cimitirul vechi,aflat în administrarea SC Pregoterm SA,arată bine. Cu ceva timp înainte de ZiuaMorţilor, toate bălăriile înalte cât omul aufost puse la pământ de către o echipă de optoameni coordonată de inginera DanielaEpure. Cu alte cuvinte, ceea ce făceau,

timp de două-trei săptămâni, cei cuajutorul social a efectuat, cu câtevadrujbe şi în câteva zile, echipa demuncitori.

Încă de dimineaţăla cimitir a fost prezent un echipajal Poliţiei Locale care a avut grijăde circulaţia auto din zonă. Spre după-amiază, când a crescut numărul maşinilor care veneau la cimitir, poliţiştilor localili s-au alăturat agenţi de la Formaţiunea de Poliţie Rutieră dinVulcan.

Din fericire pentru automobilişti, dar şi pentrupoliţişti, circulaţia auto din zonă nua mai beneficiat, în acest 1 noiem-brie, de ajutorul primarului Gheor ghe Ile. Ajutor vine vorba, fi-indcă, îmi amintesc de anul trecutdespre ce mărturisea cineva, pri-marul mai mult îi încurca pe cei dela circulaţie şi îi scotea din sărite peşoferii de la volan. Agenţii indicauceva, iar primarul le arăta să meargăîn cu totul altă parte.

Gheorghe OLTEANU

Stoparea investiţiilordăunează grav VăiiDeclaraţiile electorale, sau nu, ale deputatu-lui Monica Iacob-Ridzi, într-o comunicarefăcută ziarului nostru, au un mare sâmburede adevăr. Întrebată ce părere are despresituaţia stopării banilor pentru investiţii înlocalităţile Văii Jiului, parlamentarulpetroşenean ne-a declarat: „Vă spun sincercă dacă actualul guvern ar dori să de-blocheze fondurile care au fost tăiate ar tre-bui să aibă iniţiativă în acest sens, pentrucă ei sunt la guvernare şi nu ar trebui să-iinvite nimeni să facă acest lucru! Nimeni,nici primarul, nici parlamentarul din opoziţie, nici ziaristul n-ar trebui să-i facăsă înţeleagă ce importante sunt acesteproiecte în teritoriu, mai ales în zonemonoindustriale, cum este şi cazul VăiiJiului. Dar se pare că totul este politică şimai puţin economie… Din păcate, acestedispute politice nu fac decât rău municipiu -lui Petroşani şi Văii Jiului, iar guvernul artrebui să treacă peste culoarea politică,aşa cum susţineau cei de la USL înaintede guvernare, lucru se pare cam uitatacum. Dacă chiar le pasă de comunităţilelocale, de cetăţeni, aşa cum susţin în modextrem de populist de fiecare dată înmass-media, atunci ar trebui să se răzgân-dească şi să lase să meargă în continuare fi-nanţările, pe diferite proiecte. Se ştie înmediul economic: tăind bani de la investiţiinu fac decât să lase în urmă tot mai mulţi

şomeri şi oameni pe drumuri. Iar acum înprag de iarnă este un dezastru! Pe de altăparte investiţiile nu înseamnă decât progre-sul unei comunităţi. Or, ceea ce se întâmplăacum în toată ţara înseamnă un mare regresdin toate punctele de vedere, dar mai alesdin punct de vedere economic”.

Oamenii lăsaţi pe drumuri, înpragul iernii, n-au nicio vină!Referitor la situaţia celor peste 1.800 decetăţeni rămaşi fără loc de muncă în urmaopririi acestor lucrări, deputatul MonicaIacob-Ridzi ne-a declarat: „Această politicăneinspirată a actualului guvern nu face

decât să reducă numărul locurilor de muncăşi în Valea Jiului. În acest moment, înPetroşani, Petrila, Aninoasa, Vulcan, Lupeni sau Uricani, principala preocuparea oamenilor este găsirea unui loc de muncă.

Or, prin reducerea acestor fonduri, fie căvorbim de diminuarea fondurilor pentrudomeniul schiabil, fie că vorbim de tăiereatotală a banilor pentru anvelopareablocurilor, sau pentru reabilitarea dru-murilor, pe proiecte câştigate cu mult efortdin partea autorităţilor locale, toate acesteaînseamnă, pe lângă dezvoltare, şi mărireaconfortului cetăţenilor şi locuri de muncă.Or, dacă banii au fost luaţi de la investiţii,înseamnă că angajatorii trebuie să-i trimităîn şomaj pe lucrători. Asta, fireşte, dacădumnealor îşi îndeplinesc criteriile deobţinere a şomajului, pentru că dacă nu,aceşti oameni vor rămâne acasă, în pragulfrigului şi a iernii, fără niciun venit. Şi vorbim aici de aproape 2.000 de oameni!Este, pur şi simplu, o crimă pentru oa-menii din Valea Jiului ceea ce se întâmplă,vorbesc de oamenii care, în acest moment,din cauza tăierilor de finanţare nu mai aunicio şansă sau perspectivă în aceste lunide anotimp rece. Cred că un guvern res -ponsabil nu s-ar fi gândit niciodată să iabani de la investiţii, eventual s-ar fi gânditla alte soluţii pentru acordarea la timp apensiilor şi salariilor bugetarilor”. Monica Iacob-Ridzi a răspuns cu in-teligenţă provocării noastre şi a schiţat

portretul unui candidat la alegerile parla-mentare: „În ceea ce mă priveşte, m-amzbătut şi mă zbat să vină în continuare câtmai mulţi bani în Valea Jiului, fie că vor-bim de fonduri de la guvern, fie că vorbim

de fonduri europene. Tot în ceea ce măpriveşte, cât am fost în Parlamentul Europei, în Comisia de Buget, am acumulato vastă experienţă în acest domeniu al ab-sorbţiei fondurilor europene, iar în Parla-mentul României o preocupare constantă amea a fost aceea de a aduce bani în zona pecare o reprezint, Valea Jiului, şi de a ajutaprimarii şi administraţiile locale de-aici.Am încercat să ajut toate comunităţile lo-cale din Vale, pentru că eu am crezut şicred că nu contează culoarea politică a pri-marului, ci cetăţenii şi localităţile în care eitrăiesc. Din păcate, cei care sunt de fapt laguvernare acum, dar încă se cred în opozi -ţie, vin şi spun că nu sunt rugaţi să facăceva pentru comunitate. Şi atunci nu fac şicu asta cred că scapă. Dar unde le este iniţiativa? Probabil că eu am fost mai mo-tivată, având soţ chiar pe primarul mu-nicipiului Petroşani, poate că am fost maimotivată să fac ceva pentru Petriladeoarece am copilărit acolo, de aceea îmidoresc în continuare să ajut această zonă,dragă mie. De aceea cred că la alegerileparlamentare pentru un colegiu trebuie săcandideze oameni din zonă şi nu oamenicare nu au nicio legătură cu acel colegiu şicare nu cunosc îndeaproape toate proble -mele oamenilor locului şi ale localităţilor.Dacă nu depui suflet nu poţi fi aproape deelectorat, or asta se simte, iar oamenii înacest caz te acceptă sau nu”.

Corneliu BRAN

CMYK

6 ACTUALITATE Ziarul Vãii Jiuluivineri, 2 noiembrie 2012

www.zvj.ro

La Vulcan

Ziua Morţilor a fost fără primarul Gheorghe Ile la dirijarea circulaţiei auto

Pe bună dreptate, deputatul Monica Iacob-Ridzi

Acuză Guvernul Ponta de lipsă totală de implicare în problemele din Valea Jiului

Page 7: Ziarul Vaii Jiului - nr.  1075 -  2 noiembrie 2012

O zi cu ploaie şi lume multăPentru scriitori, ziua de ieri ar fi fost unaplină de inspiraţie. Vorbim despre cumarăta ea din punctul de vedere al condiţiilormeteo. O zi umedă, cu ploaie deasă,vânturoasă, însă caldă pentru o zi detoamnă. Parcă toată lumea se îndrepta ierispre cimitir. Multe maşini încercau săparcheze, oamenii îşi făceau loc printre ele.Dinspre poarta cimitirului, pe scări, sescurgea apa ce dizolvase noroiul galben alcimitirului. Dar cum ploaia nu eratorenţială, apa şi noroiul nu formau ocapcană cleioasă. Mai degrabă dădeauintrării cimitirului un colorit aparte. Laintrarea în cimitir stătea Poliţia Locală, sădegajeze scările şi să vegheze asupra

traficului. Căci se mai ivesc tot felul desituaţii neplăcute, de care trebuie să seocupe. De la intrarea în cimitir au dispărut barăcileacelea vechi, cu aspect dezordonat.SPADPP-ul a organizat un avizier mare laintrarea în cimitir, unde transmitepetroşenenilor diferite lucruri, cum ar fi

preţul gropilor, al strămutării mormintelor,al unei înhumări. Oamenii au fost rugaţiprintr-un afiş, în zilele trecute, dacă-şicurăţă mormintele, să aducă gunoiul laintrarea în cimitir, de unde să poată fipreluat de muncitorii de la salubritate.Fântâna de la intrarea în cimitir a curs întruna ieri, dar cu folos. Lumea îşi spălarecipientele pentru flori, le umplea cu apă,îşi curăţa încălţările de nămolul din cimitir,sau îşi spăla mâinile. Oamenii veneau toţi cu braţele pline.Duceau la morminte flori, mâncare şibăutură de pomană. Cei mai bătrâni urcaugreu, se opreau să-şi tragă sufletul din cândîn când, frecându-şi genunchii şiîncheieturile mâinilor bolnave de

reumatism. Cei mai tineri mergeaugrăbit şi cărau plase mari. Pe alee,aliniaţi, erau oamenii săraci, careveniseră să primească de pomană. Lacât este cimitirul de mare, părea căeste puţină lume în el, cu toate căveniseră deja, până la 12, câteva sute,iar după-masa urmau să vină restul, deobicei mai mulţi decât pe timpuldimineţii. Crizantemele, acesteflori atât de colorate şi vesele, seascundeau la baza crucilor albe,alături de candele. Aici, în cimitir,păreau neînsemnate. Pe tarabeleflorăreselor, cantitatea şi culoarea

lor altfel atrage privirea trecătorilor.

Bogdaproste O fetiţă şi-a făcut la un moment dat locprintre cruci şi a ieşit pe alee cu opungă plină, căutându-şi bunica.Mulţumesc, a strigat ea celor care-i dă-duseră de pomană. „Se spune Bog-

daproste, nu mulţumesc, căacum ai primit de po-mană!”, i-a spus bunicauscăţivă ce o aştepta înalee. Bogdaprostesau Bodaproste este uncuvânt care provinedin limba bulgară. Este oformulă de mulţumire acreştinilor ortodocşi când primesc ceva depomană. În bulgară, bogu da prostiînseamnă Dumnezei să-i ierte. La noi, pelângă această formulă, se mai foloseşte şiromâneasca expresie să fie primit. Se spunecă ce dai de pomană primeşte sufletul dupămoarte, tocmai de aceea aceste formulări. Cei care vin să-şi omagieze morţii, deobicei, dau de pomană pentru sufletul lor,sau se cinstesc între ei, în familie. Cei viise aşează în jurul mormitelor, îi pomenescpe morţi, ca să şi-i aducă aminte, vorbesccu ei. Dacă-şi toarnă un pahar de vin,toarnă mai întâi un strop peste mormânt,pentru sufletul celui plecat de pe lumeaaceasta. Este un moment de detaşare, în

care moartea nu ni se mai pare un lucru desperiat, este ziua în care moartea nu maipune barieră între cele două lumi, pentru căse deschid porţile comunicării cu spiritelecelor dragi, care ne-au părăsit. Buniciplecaţi de pe această lume împovăraţi deanii mulţi de viaţă, părinţi măcinaţi deboală, prieteni care ne-au lăsat cu amintiri,copii al căror zâmbet a rămas viu doar înfotografia de pe postament sau în sufletulpărinţilor întristaţi. Moartea nu alege.

Banca din jurul mormintelorTot pe la noi, prin Ardeal, am văzutbăncuţe în jurul unor morminte. Băncuţe,

uneori măsuţe, chiar lângă mormânt.Este dovada clară că pătura de pământşi trupul putrezit nu pun capătcomunicării celor vii cu cei morţi.Oamenii amenajează mormintele celordragi aşa cum îşi amenajează casa, saucurtea. Le împrejmuiesc, le fac bordurăde ciment, pun cruci de marmură, sapămormintele, plantează flori, aduclumânări. Fac totul ca acest loc să fieprimitor. Să poată veni să se aşeze pe obancă, să se gândească la cel dispărutdintre noi, să vorbească cu el, să-ispună supărările şi să aştepte o soluţie.Noi mulţumim morţilor, pentru căavem credinţa că spiritul lor ne

veghează în viaţă, pentru că ştim că de la eiam avut de învăţat. Iubirea faţă de celdispărut se manifestă prin grija faţă delocul de veci. Sub atâta ploaie şi nor,cimitirul a fost ieri unul frumos şi liniştit.

Din pământ vii şi acolo te întorciCând intri în cimitir, vezi o mare de cruci,şi cu toate că ţi se pare mare cimitirul poatefi totuşi mic. Tocmai de aceea, primăria aextins cimitirul. Pe loturile noi au apărutdeja morminte. Din păcate, noua zonă nueste bine amenajată. Scările de la aleea spremorminte sunt săpate în pământ şi pe eleaplicată scândură. Sunt multe gunoaie,PET-uri mai ales. Pământul este încă moaleşi cleios aici. Aleea cimitirului esteasfaltată doar până la jumătate. În sus a fostodată cărată piatră, dar s-a spălat. Darobservăm că cimitirul arată mult mai bineca acum câţiva ani. Aici se vedepreocuparea şefului SPADPP, care a făcuttoate eforturile ca cimitirul să arate maibine. Partea de sus a cimitirului nu mai esteinvadată de buruieni, este construită o aleecare permite accesul mai uşor, au fost tăiaţiarborii uscaţi iar deşeurile eliberate dincimitir. În plus, ieri, o echipă din câţivaoameni ai acestui serviciu a fost prezentă înpermanenţă la lucru în cimitir.

Alina PIPAN

CMYK

7REPORTAJZiarul Vãii Jiuluivineri, 2 noiembrie 2012

www.zvj.ro

Un obicei care nu moare în Valea Jiului

Ziua Morţilor sau Luminaţia, ziua în care oameniimerg cu dor şi respect la cimitir

Page 8: Ziarul Vaii Jiului - nr.  1075 -  2 noiembrie 2012

8 ACTUALITATE Ziarul Vãii Jiuluivineri, 2 noiembrie 2012

www.zvj.ro

O veste minunată au aflat, ieri, 1 noiembrie, locuitorii de pestrada Parângul din Lupeni. Iarceea ce i-a uimit pe toţi este căvestea le-a venit de la biroul dinlocalitate al deputatului PSD Cristian Resmeriţă.

O porţiune de conductăîn lungime de 180 de metri a făcut cablocurile din acest cartier lupenean să nupoată să aibă gaz metan. Azi aşa, mâineaşa, până când deputatul Cristian Resmeriţă s-a hotărât să ia pe cont propriurezolvarea acestei probleme. Aşa se facecă, miercuri, la o întâlnire cu deputatul, oamenii de pe Parângului au aflat despredemersul benefic al celui care-i reprezintăîn Parlamentul României.

Cei care nuau aflat acest lucru chiar de la parlamentarl-au aflat, ulterior, de la biroul deputatului.Mulţi dintre ei s-au grăbit chiar din ziuaaceea să meargă la E.On gaz, pentru a-şi

întocmi documentaţia necesară montăriiconductelor de gaz de la cea principală,care-i gata datorită iniţiativei deputatuluiCristian Resmeriţă, la blocurile lor.

În blocurileA şi F din cartierul de pe strada Parânguluiexistă în jur de 850 de apartamente, iarmulţi dintre locatarii lor aveau deja insta-late centrale termice pe gaz. Care, iată, înpuţin timp, în funcţie de cât de repede sevor mişca proprietarii lor, vor putea săintre în funcţiune.

Gheorghe OLTEANU

La Lupeni

Locuitorii de pe strada Parângului augaz datorită unui demers personal aldeputatului PSD Cristian Resmeriţă

Dacă tot a început luptapentru ciolan...

A început maratonul campaniei electorale.Urmează din nou (din ce în ce mai des...) operioadă cu promisiuni, jurăminte şirugăminţi fierbinţi. O perioadă în carepoporul e din nou ridicat în slăvi, venerat,ajutat, lăudat, iubit, proslăvit. Trece peprimul loc în topul priorităţilor, primeşteajutoare, ceaiuri calde la cozile moaştelor,mici cu muştar, găleţi cu ulei, făină şi ce-omai fi să fie. Tot ce-i moca-i bun şi bine -venit, cu atât mai mult când e vorba doar deo ştampilă pusă pe... cine trebuie.Spectacolul „Titanic Vals”, ce se va jucasâmbătă, 3 noiembrie, ora 18, este o para-lelă perfectă cu ceea ce se întâmplă în pe-rioada asta şi n-ai cum să nu faci haz denecaz. N-ai cum să nu ieşi la final, pe uşaTeatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu”, multmai binedispus decât ai intrat.

„În 1931, la Paris, mi-am pus în gând săscriu o piesă care să se numească TitanicVals şi a cărei acţiune să se petreacă înprovincie şi, mai exact, în Câmpulungulmeu natal, fiindcă, oriunde aş fi auzit Titanic Vals” şi în orice stare sufletească m-aş fi gândit la mine, melodia aceastaînsemna Câmpulungul, provincia cu oa-menii ei buni şi modeşti sau ridicoli, cu în-tâmplările ei vesele sau triste, cu dramele şicomediile ei publice sau familiale (...)”,spunea Tudor Muşatescu la premiera dinanul 1932.De asemenea, duminică, 4 noiembrie, ora12, cei mici sunt aşteptaţi la spectacolul„Floricica Purpurie”, care va deschide stagi unea pentru copii. Lăsaţi-i să se bucurede inocenţă şi puritate cât mai mult. Le va fidor de perioada asta...

Oana TUŢU,secretar literar la Teatrul Dramatic

„Ion D. Sîrbu” Petroşani

Câştigătorii concursului „Invitaţie la... vals!”

Aşa cum am anunţat înaintea premierei „Mici crime conjugale”, toţi cei care au cumpăratbilete pentru spectacolul din 28 octombrie şi s-au înscris la concurs au participat la otragere la sorţi. În urma acesteia, s-au extras numele a zece spectatori care vor beneficiade câte o invitaţie pentru două persoane la spectacolul „Titanic Vals” din data de 3 noiembrie, ora 18. Iată numele câştigătorilor: TURNEANU CRISTINA; TIRINTICĂDANIELA; HOLHOREA CRISTINA; STROE ECATERINA; KASZONI MĂDĂLINA;DOBAI ONIKA ANA-MARIA; SZILVESZTER DORIN; VĂTĂŞELU SIMONA;MARIUS MANOLE; STROE VIOREL CONSTANTIN.Toţi cei care se regăsesc pe lista câştigătorilor sunt rugaţi să se prezinte, cât mai curândposibil, cu buletinul, la intrarea de la Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” Petroşani. Vă aşteptăm cu drag!

În urmă cu ceva timp, directorul NicoletaDemeter al Şcolii Gimnaziale I.G. Ducadin Petroşani atrăgea atenţia asupraconsumului de tutun printre elevii şcolii,un obicei periculos şi răspândit printreelevi. Iată că, aşa cum a promis, în cadrulşcolii se vor derula mai multe proiecte, încolaborare cu autorităţile, părinţii şiONG-urile. Un program de informare şiconştientizare a avut deja loc.

În perioada 1 octombrie 2012 -15 iulie 2013,Centrul de Prevenire, Evaluare şi ConsiliereAntidrog Hunedoara - structura locală aAgenţiei Naţionale Antidrog desfăşoarăalături de proiectele naţionale mai multeproiecte locale de informare-educare înunităţile şcolare din judeţ, iar Petroşaniul afost unul dintre centrele în care s-a făcutaceastă informare. Proiectele sunt următoarele: Şcoala

deprinderilor sănătoase este un proiect deinformare-educare cu privire la consumul dealcool şi tutun la elevii claselor a II-a; Şcoaladeprinderilor sănătoase - un proiect deinformare-educare cu privire la consumul dealcool şi tutun la elevii claselor a III-a şi aIV-a şi Poveşti cu final fericit - un proiect deinformare-educare cu privire la consumul dedroguri şi noi substanţe legale cu efectepsihoactive la elevii claselor a V-a şi a VI-a.Până în prezent, în judeţ proiectul a fostimplementat la o clasă a II-a din cadrulLiceului Tehnologic „Ovid Densuşianu”Călan - structura Şcoala Generală clasele I-VIII Călan, la o clasă a V-a şi o clasă a VI-ade la Şcoala Gimnazială „I.G. Duca” dinPetroşani. Activităţile desfăşurate au avut uncaracter interactiv, au fost adaptate niveluluide înţelegere specific grupului ţintă şi s-aufolosit materiale didactice şi audio-video.

Alina PIPAN

La I.G. Duca, Implementarea proiectelor de informare cu privirela consumul de tutun, alcool şi droguri

Ieri, la una din intrările în complexulPiaţa Dunărea din Hunedoara zeci deoameni s-au călcat în picioare pentru aprimi ajutoarele alimentare trimise deUniunea Europeană. În ciuda încercă -rilor poliţiştilor locali şi ale unui echipajde jandarmi de a-i linişti pe oameni,aceştia au continuat să se îmbulzească.

Primarul municipiului Hunedoara, ViorelArion, spune că oamenii se înghesuieacum când a început procesul de dis-

tribuire al ajutoarelor, dar nu există motiv care să-i îngrijoreze.„Situaţia este sub control, nu esteniciun fel de problemă. Realitatea

este că, faţă de anul trecut, numărul benefi-ciarilor s-a dublat. Sunt peste 8.000 dehunedoreni are beneficiază de aceste aju-toare alimentare. Distribuirea acestor ali-mente se va face până în luna martie aanului viitor. Această aglomeraţie e doaracum, la început”, a declarat Viorel Arion. Ca şi în alte părţi, paradoxal, mulţi dintrecei care s-au îmbulzit să primească aju-toare au plecat acasă cu taxiul.

Mihaela PETROŞAN

Hunedorenii s-au călcat în picioarePentru ajutoare europene

Page 9: Ziarul Vaii Jiului - nr.  1075 -  2 noiembrie 2012

În conferinţa de presă organizată joi, 1 noiembrie2012, de organizaţia PP-DD Hunedoara, respectiv decătre preşedintele organizaţiei judeţene şi consilieruljudeţean Haralambie Vochiţoiu, de preşedinteleorganizaţiei municipale şi vicepreşedintele organizaţieiHunedoara şi consilierul personal al lui DanDiaconescu, Raj Tunaru, precum şi de Dan Toma,consilier municipal şi vicepreşedinte al organizaţieimunicipale Petroşani, membru în Biroul PermanentJudeţean Hunedoara, trei au fost subiectele de bază. Desfăşurată într-una dintre sălile Hotelului Petroşani,conferinţa de presă a decurs într-un mod alert, cei treipoliticieni axându-se pe cele trei subiecte, astfel căziariştii prezenţi n-au prea avut timp să se plictiseascăcu tot felul depoveşti, cum se maiîntâmplă uneori pela astfel de acţiuni.

Raj Tunaru,antrenor, nujucătorPrimul subiectabordat depreşedintele PP-DDHunedoara,HaralambieVochiţoiu, a fost cellegat de anulareacandidaturii lui RajTunaru la SenatulRomâniei: „Vizavi de lista de candidaţi aş vrea să clarific un lucru:domnul Raj Tunaru, preşedintele organizaţiei noastre laPetroşani şi vicepreşedintele organizaţiei judeţene, areînsărcinări personale şi speciale de coordonare acampaniei electorale la nivel de regiune a ţării, în modspecial în judeţele Gorj, Sibiu şi Hunedoara. Şi,bineînţeles, sarcini legate în principal de Valea Jiului, aiciunde vrem neapărat să câştigăm cele trei colegii, unul laSenat şi celelalte două la Camera Deputaţilor. DomnulRaj Tunaru, ca să se ştie în mod corect, rămâne încontinuare un membru important al partidului nostru. (…)O echipă politică, precum o echipă de fotbal, are antrenorisau jucători. Eu nu cred că antrenorul este minimalizatîntr-o astfel de echipă. Dimpotrivă, antrenorul esteapreciat şi este omul care are experienţa necesară săcoordoneze jucătorii. La fel este şi cu domnul Raj Tunaru,nu va mai candida pentru că în ultima clipă s-a hotărât săantreneze, invers cum a procedat Dan Diaconescu”.

Pentru o ieftinire de 25%, Vochiţoiucere… 5% semnăturiHaralambie Vochiţoiu a abordat din nou problemaieftinirii preţului apei potabile în Valea Jiului, cu unprocent de 25%, în opinia politicianului şi a colegilordumnealui, în urma consultării cu diverşi specialişti şimulţi cetăţeni, acesta fiind preţul corect: „Acest proiectde hotărâre care vizează ieftinirea apei potabile în ValeaJiului pentru consumatorii casnici, cu 25%, este iniţiat demine, în calitate de consilier judeţean. Am cerut şi cer încontinuare sprijin concetăţenilor noştri, deoarece pentruaprobarea acestui proiect ne trebuie minim 5% dincetăţenii cu drept de vot din Valea Jiului, care să aprobeaceastă iniţiativă. Semnături cu care eu mă duc laConsiliul Judeţean Hunedoara, unde voi încerca sădetermin scăderea preţului la apă cu 25%, aşa cum ceremarea majoritate a cetăţenilor şi cum o arată toate

calculele noastre şi ale specialiştilor în legătură cupreţul echitabil la apa noastră cea de toate zilele”.

Vochiţoiu şi PP-DD Hunedoara sprijină proiectul Monicăi Iacob-Ridzi, „Da pentru Parâng!” La final, Haralambie Vochiţoiu a vorbit şi despreiniţiativa parlamentarului Monica Iacob-Ridzi,proiectul „Da pentru Parâng!”: „În paralel cu acestproiect de hotărâre, sau cu această iniţiativălegislativă cetăţenească, doamna deputat MonicaIacob-Ridzi a declanşat şi dumneaei, în calitate deparlamentar, strângerea de semnături pentru un alt

proiect foarteimportant, Da pentruParâng! După cum bineştiţi, investiţia dindomeniul schiabilParâng, care este foarteimportantă pentrumunicipiul Petroşani şipentru toată ValeaJiului, este în pericoldatorită stopăriifinanţării. Vrem,împreună cu dumneaei, toţireprezentanţii PP-DD, sădeterminăm guvernul să reiainvestiţiile, deci şifinanţarea, pentru această

mare investiţie. Acest proiect naţional este stopat, alăturide lucrările la hidrocentralele de pe Defileul Jiului, alăturide lucrările la drumul aferent Defileului Văii Jiului, dar şide lucrările care ţin de reabilitările de blocuri sau dedrumuri. Toate aceste stopări de proiecte, mai mari saumai mici în Valea Jiului, au făcut ca în ultimele luni dezile peste 1.800 de oameni din zona noastră să devinăşomeri. În Vale au avut loc în ultimele luni disponibilizăricolective, care pun în pericol, acum, în prag de iarnă, miişi mii de familii din zona noastră. Oricum erau problemedin punct de vedere al şomajului şi al locurilor de muncă,acum Guvernul USL le-a amplificat. Noi dorim să nucriticăm prea mult, dar vrem să încercăm să determinămguvernul să întoarcă faţa spre Valea Jiului şi să reiarefinanţările. De fapt Guvernul USL nu trebuia să ne deanimic în plus, trebuia doar să continue finanţările peproiectele obţinute cu greu şi începute, în toată ValeaJiului”.

Raj vs. GigiDupă ce a explicat motivele retragerii sale de pe lista decandidaţi la Senatul României, aceleaşi povestite şi deVochiţoiu, Raj Tunaru a povestit o picanterie cu GigiBecali. Dan Diaconescu se va bate la Gorj cu primul-ministru. Becali a intrat pe post la o televiziune şi a zis căel va merge acolo şi cu oierii lui din Gorj îl va ajuta pePonta. Păi, dacă e aşa, intru şi eu în joc, o să fiu şi eu înzonă, mai ales că sunt din Gorj. Acolo am foarte mulţicolegi în minerit, oameni importanţi, cum e Vasile Râpu,directorul general, şi mulţi alţii. Iar în Gorj n-am să mergsingur, cu acordul domnului preşedinte vom merge cutoată caravana din Valea Jiului, stăm două-trei ore,susţinem şi mobilizăm lumea, după care ne întoarcem.Probabil că o să-l conving pe domnul Dan Diaconescu săvină şi dumnealui cu caravana prin judeţ şi în mod specialprin Valea Jiului. Fiind judeţe limitrofe o să facem ocampanie comună din unele puncte de vedere”.

Corneliu BRAN

9ACTUALITATEZiarul Vãii Jiuluivineri, 2 noiembrie 2012

www.zvj.ro

Ieri,

Vochiţoiu, Monica Iacob-Ridzi şi Tunaru au dat ochii cu presapoporului şi… a ciocoilor

Nu fiţi trişti,Săptămâna viitoare veţi râde mai mult

Această notă se adresează cititorilor cu umor ai paginii 9, Umorîn ha... major, care apare în mod tradiţional în ediţia de vineri.Doar din motive de spaţiu tipografic am fost nevoiţi să repro-gramăm pagina într-una din ediţiile din săptămâna viitoare. Precizăm că distinsa noastră colaboratoare Petronela Vali Slavuşi-a onorat, ca de obicei, angajamentul, predându-ne din timpmaterialul. Dar uneori în rău se poate ascunde şi un bine: săptămâna viitoare veţi râde mai mult… (ZVJ)

La Castelul Corvinilor,

HalloweenCu ocazia Halloweenului, sărbătoare im-portată fără rezerve de către români,Asociaţia „Castelul din Carpaţi” a orga-nizat o primă ediţie a unui evenimentnumit „Halloween la CastelulCorvinilor”. Evenimentul a fost extremde colorat, spre încântarea vizitatorilorromâni şi străini care au trecut pe acolo.

La întreaga „nebunie”, care a început dis-de-dimineaţă, auparticipat, ca animatori, mai mulţi tineri costumaţi aşacum vezi numai în filmele de gen, imitând vampiri,zombi, stafii, vârcolaci, vrăjitoare şi, evident, nelipsitulDracula.Vizitatoriicastelului,turişti saunu, fie căs-au spe-riat, fie căau zâmbitînţelegă-tori, nu auratatocazia de ase fo-tografia alături de animatorii acestui eveniment.Preşedintele Asociaţiei „Castelul din Carpaţi”, CristianStan, a declarat că reuşita acestui eveniment s-a datoratcelor mai tineri dintre voluntari: „Acest eveniment se aflăla prima ediţie şi a fost în mare parte organizat şi pregătitde cei mai tineri membri ai asociaţiei noastre, care auvârste cuprinse între 14 şi 18 ani. Ei au surse inepuizabilede imaginaţie şi energie, ocupându-se de decoruri, cos-tume şi machiaj”.

Mihaela PETROŞAN

Page 10: Ziarul Vaii Jiului - nr.  1075 -  2 noiembrie 2012

Ziarul Vãii Jiuluivineri, 2 noiembrie 201210 REMEMBER

Pe 2 noiembrie a.c.,printr-o dureroasăcoincidenţă, chiar înpreajma ZileiMorţilor, se împli nesc 40 de anide la catastrofalul accident colectiv demuncă, explozia dela mina Uricani, încare şi-au pierdutviaţa 45 de oamenide profesii şi vârstediferite.

Domnule redactor-şef,Îngăduiţi-mi să beneficiez de atenţia pe care o acordaţi, caziarist şi scriitor, acestor nedorite evenimente din istoriaVăii Jiului reflectată prin articolele şi cărţile ce le-aţi publi-cat, ca, prin intermediul cotidianului Ziarul Văii Jiului, sătransmit sincere condoleanţe familiilor afectate, iar pe cei

care au supravieţuit acestei tragice întâmplări să-i invit a omagia memoria prietenilor şi ortacilor noştri, aprinzân -du-le spre veşnică pomenire candela creştinească a ilu-minării şi neuitării.Dumnezeu să-i odihnească în pace!Cu pioşenie,

Ion Ţigăntele, fost electrician la Sectorul I al I.M. Uricani

Uricani, 30 octombrie 2012.

Astăzi se împlinesc

40 de ani de la explozia de la mina Uricani

OrtaciiMOTTO: „Mina este ca o femeie care,/ cu cât te com-plexează/ cu atât o iubeşti maimult”.

Ortacii sunt printre puţiniidintre cei care ştiu cevadespre luminace aparţine lui Dumnezeutot ei - trainice pârghiidin grinda casei stau temelie la temeliasimplităţilor.

Ceva din sângele lorcurge prin răsărituridizolvând orizontuloglinzilor oarbe…

sfidând banalităţile cotidieneîşi dau mâna cu moarteaasemenea apostoliloruneori hulindu-Lsunt printre primiicare se-nchină deschizânddimineţile nopţilornu obosesc niciodatămurind în picioare

asemenea copacilor fulgeraţise transformăîn păduri carbonizatecurgând prin arterelepământului

se descompun arzând mocnitîn banalitatea cerinţelorcotidieneuneori răzvrătindu-sedeseori ridicându-se la ceraburicuraţidin răsuflarea sângelui … Lui

Natură vie cu morţi

În giurgiuvele trosnesc florile de gheaţă făurar îşi vântură zăpezile închizând galeriile cariilor din tocuricuibăriţi prin poduriporumbeiimătură funinginea oraşuluidin când în când îmbucându-seortacii au tras sirenaun nou accidenta închis drumul de-ntoarcerespre viaţăcâţiva tovarăşi

îşi dreg cuvintelechemând poeţii să scrieo poezie care să dea cărbunecât mai mult cărbunecât mai ieftin cărbune

femeile cernite cu părul despletit şterg pragul Golgoteioraşul înnourat şi-a trimis porumbeii cu aripi însângeratesă binecuvânteze martiriibotezându-i în numeleLuideschizându-le porţilespre dincolo.

www.zvj.ro

Page 11: Ziarul Vaii Jiului - nr.  1075 -  2 noiembrie 2012

Ziarul Vãii Jiuluivineri, 2 noiembrie 2012 11PUBLICITATE

www.zvj.ro

IMOBILIARE ANGAJĂRI

Familia Boia din Vulcan mulţumeşte colectivuluisecţiei ATI - Spitalului Municipal Lupeni, în specialmedicilor dr. Nicolae Costinaş, dr. Camelia Costinaş,dr. Liliana Voiculescu, dr. Mariana Donica şi dr. Al Hames pentru profesionalismul, abnegaţia şiomenia de care dau dovadă.

Complex Valahia din Lupeni angajează bucătar şi ospătar cuexperienţă, cu domiciliustabil în Lupeni.

Relaţii la telefon:0769.299303

SC Mito Edil SRL angajează şofer cu experienţă, deţinător alcategoriilor C, E şi atestatele aferente.

Relaţii la telefon0769.299300

SC REALCOM SA PETROªANILaboratorul de Producţie – Cofetărie – Patiserie,

str. Lunca (lângă SC UPSROM şi Fabrica de Tricotaje), aduce încasele dumneavoastră cele mai gustoase şi delicioase specialităţi:

Preluăm şi onorăm zilnic comenzi pentru toate ocaziile:

mese festive, nunţi, botezuri şi alte evenimente.Telefon secretariat: 0254.542472, 0372.764439

Laborator: 0733.960320, int. 315Depozit: 0733.690319, int. 342

Torturi de ciocolatăTorturi cu frişcăTorturi cu fructe

Sortimente diversificate de prăjituriFursecuri

Alune prăjite şi alte sortimente

Vând apartament 2 camere, blocF7, etaj 2, ap 10, str. Preparaţiei,Vulcan.

Telefon 0737.580343

Vând teren zona Rusu, electrici-tate şi apă, 1107mp, 19 euro/mp.

Telefon 0722.138186

Vând garsonieră spaţioasă înPetrila, str. 8 Martie.

Telefon: 0726.046735

Vând casă (are apă, canalizare,energie electrică etc., acces auto)+ 600 mp teren, zona PeşteraBolii.

Tel. 0725.068828

Vând casă + anexe şi 4.000 mpteren în Livadia. Preţ 30.000euro.

Telefon 0766.568419

Vând apartament 2 camere înLupeni, zona Penny Market,Aleea Trandafirilor, bl. 12/41.

Tel. 0728.980100

Vând apartament 2 camere, Lupeni, str. Viitorului, bl. K2,stare bună, termopane, uşă metalică, preţ negociabil.

Telefon 0728. 272117

Vând apartament 3 camere înDimitrov, situat la stradă, parterînalt, îmbunătăţiri, centrală ter -mică, geamuri termopan, izolatexterior, balcon închis, bine în-treţinut, 2 boxe. Ideal de transfor-mat şi în spaţiu cu altă destinaţie.Preţ 43.000 euro.

Rel. la tel. 0724.571408

Vând Ford Mondeo combi,2004. Preţ 3700 euro.

Telefon 0722.138186

Vând rulotă turistică, două dor-mitoare, baie, aragaz, dresing,foarte bine întreţinută. Preţ neg.

Telefon 0760.922123

Vând Ford Fiesta model 2006,fab 2005, 4 uşi, 1.4 diesel, 4airbag, abs, închidere centrali -zată, radio cass original, consumff mic, euro 4, taxa mediu 300euro. Un singur proprietar denouă. Preţ 2890 euro.

Telefon 0765.459316

Vând Ford Focus model 2002,1.8 diesel, aer condiţionat, abs,geam el., închidere centralizată,radio cass original, 4 airbag, unsingur proprietar de nouă, statulaustriac, recent adusă în ţară. Preţ1950 euro.

Telefon 0765.459316

Vând Ford Focus Titanium, 1.6TDCI 109 cp cu toate dotările,anul 2008. Preţ 6700 euro.

Telefon +393279193894

Vând Ford Mondeo, an 1998,1.8 benzină, airbag, radio cassoriginal, închidere centralizată,stare foarte bună, un singur pro-prietar de nouă, recent adusă înţară.

Telefon 0765.459316

Pentru comenzi deMICĂ şi MARE PUBLICITATE ne puteţicontacta la:

0254.549020, 0254.549121, [email protected],

[email protected], [email protected]

sau direct la sediulredacţiei noastre.

Sonorizări, filmări profe sionale, fotografii - pentru diverse evenimente:nunţi, botezuri, onomastice, petreceri private.

Relaţii la telefon:0723.7886640768.6884650762.695556

PIERDERI

Anunţ public

Popa Lucian Aurel, cu domiciliul în localitateaPetroşani, str. Sirenei, nr. 4, anunţă elaborareaprimei versiuni a planului/ programului: P.U.D. –Schimbare de destinaţie din locuinţă în spaţiu comercial – showroom auto – şi concesionare terenîn vederea extinderii în localitatea Petroşani, str. Aviatorilor, bl. 14, ap. 2 şi declanşarea etapei deîncadrare pentru obţinerea avizului de mediu. Consultarea primei versiuni a planului/ programuluise poate realiza la sediul A.P.M. Hunedoara, Deva,str. Aurel Vlaicu, nr. 25, zilnic între orele 08:00 -16:00Comentariile şi sugestiile se vor transmite în scris lasediul A.P.M. Hunedoara în termen de 18 zile calen-daristice de la data prezentului anunţ.

Angajez barman pentru bar înPetroşani.

Relaţii la telefon:0766.301556

Vila Alpin din staţiuneaStraja Lupeni angajează:- cameriste- ospătari- ajutor bucătaripentru sezonul deiarnă 2012-2013.

Relaţii la nr. de tel:0723.596059 - DUMITRAŞCU

MIHĂIŢĂ

Berbec (21 Mar - 20 Apr)

Aveţi reuşite pe plan profesional,dar cu preţul unor ore de muncăsuplimentare. Partenerul de viaţă

este nemulţumit de faptul că trebuiesă lucraţi peste program.

Taur (21 Apr - 21 Mai)

Puteţi avea mici întârzieri, cau-zate de evenimente neprevăzute.Amânaţi deciziile importante şi păs-

traţi-vă calmul! Spre seară, nemulţu-mirile şi starea de iritare dispar.

Gemeni (22 Mai - 21 Iun)

Sunteţi stresat pentru că nu pri-miţi niciun sprijin la serviciu. Aveţigrijă să nu-i jigniţi pe cei din jur!Spre seară vă vizitează prietenii.

Rac (22 Iun - 22 Iul)

Dimineaţă un grup de prietenivă invită într-o excursie. Partene-rul de viaţă este nemulţumit pen-

tru că sunteţi nevoit să vă împru-mutaţi, deşi mai aveţi şi alte datorii.

Leu (23 Iul - 22 Aug)

Sunteţi hotărât să plecaţi într-ocălătorie de afaceri. Partenerul deviaţă vă reproşează că nu aţi ales cel

mai bun moment, pentru că aveţi probleme acasă. Acordaţi mai multă atenţieproble melor de familie.

Fecioară (23 Aug - 21 Sep)

S-ar putea ca partenerul deviaţă să vă reproşeze că aţi chel-tuit prea mult pentru un obiect de

care nu era nevoie acum. Fiţi maiatent cum vă purtaţi cu prietenii!

Balanţă (22 Sep - 22 Oct)

Se pare că vă treziţi indispus şisunteţi irascibil toată dimineaţa.Stăpâniţi-vă nervozitatea pentru anu vă certa cu cei din jur. Spre

seară intraţi în posesia unei sume de bani.

Scorpion (23 Oct - 21 Noi)

Sunteţi nevoit să plecaţi într-ocălătorie lungă, împreună cupartenerul de viaţă. Dacă mergeţi

cu maşina, circulaţi cu atenţie!

Săgetător (22 Noi - 20 Dec)

Începeţi o lucrare de pe urmacăreia veţi câştiga bine. Spre sea-ră sunteţi vizitat de un prieten de

la care aflaţi veşti nu foarte bune.

Capricorn (21 Dec - 19 Ian)

Dimineaţă este posibil să văenervaţi pentru că nu aveţi banisă plecaţi într-o călătorie în inte-

res de familie. Fiţi mai înţelegătorşi evitaţi certurile!

Vărsător (20 Ian - 18 Feb)

Sunteţi lăudat de şefi pentrufelul în care vă faceţi treaba. Evitaţi întâlnirile cu prietenii şi nu

circulaţi cu maşina. Ar fi bine să vălimitaţi la activităţi de rutină şi să acordaţi maimult timp odihnei.

Peşti (19 Feb - 20 Mar)

Aveţi tendinţa să fiţi irascibil dincauza oboselii. Ar fi bine să evitaţidiscuţiile în contradictoriu. Amâ-naţi întâlnirile de afaceri. Ar fi

bine să nu vă fortaţi norocul în domeniul financiar.

HOROSCOPHOROSCOP

Pierdut carnet de vână-tor şi permis de vână-toare eliberate de AGVPS- Filiala de VânătoarePetroşani pe numele Pop Emil, domiciliat înPetroşani, str. 1 Decem-brie 1918, bl. 76, ap. 14,jud. Hunedoara. Se declară nule.

AUTO

MULŢUMIRI

Page 12: Ziarul Vaii Jiului - nr.  1075 -  2 noiembrie 2012

CMYK

DIVERSE12 Ziarul Vãii Jiuluivineri, 2 noiembrie 2012

www.zvj.ro

COTIDIAN REGIONAL CU CAPITAL INTEGRAL PRIVAT

ISSN 2065 - 5096

Director: Cătălin DOCEA [email protected]

Redactor şef: Marian BOBOC

0761.756840

Colectivul de redacþie:

Alina PIPAN [email protected]; 0737352129Corneliu BRAN 0766.728688Mihaela PETROŞAN [email protected] OLTEANULoredana JUGLEA [email protected]

Colaboratori permanenþi:Ion ALDESCU, Mircea ANDRAŞ,Mihai BARBU, Valeriu BUTULESCU, Irina BOBOC,Gilbert DANCO, DumitruGĂLĂŢAN-JIEŢ, Robert HUMMEL, Ion HIRGHIDUŞ, Ioan LASCU, Ilie PINTEA, Alin RUS, Petronela-Vali SLAVU, Dumitru VELEADTP: Bogdan SOVAGODaniela FILIMON0761.756837Administrativ / Publicitate:Diana SANTA - 0722.344681Difuzare:Marcel DOCEA - 0761.756839

Redacţia şi administraţia:Petroşani, str. N. Bălcescu

nr. 2, et. 2

Telefoanele redacþiei: 0254.549 020

0254.549 121 (fax) 0737.575 582

[email protected]

[email protected]

ZiarulVãii Jiului

Str. Dărăneşti, nr 36, Petroşani - HunedoaraTel. 0254/545.522 şi 0254/540.931S.C. LASCĂR SERVICE COMPANY SRL

Premiera spectacolului „Titanic Vals” (14octombrie a.c.) a umplut până la refuz salaTeatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” dinPetroşani. Biletele se epuizaseră cu trei zileînaintea spectacolului, iar locurile au fostsuplimentate, întrucât cererea depăşea ca-pacitatea sălii. Evident că au fost şi specta-tori care au rămas doar cu dorinţa de aviziona acest spectacol.Trei ore în care publicul a fost „hipnotizat”de prestaţia actorilor. Un decor superb, cos-tumaţia impecabilă şi o coloană sonorăpotrivită. Toate acestea au mers direct lasufletul spectatorilor.Prin urmare, sâmbătă, 3 noiembrie, ora 18,se joacă din nou „Titanic Vals”. O comedie

extraordinară, scrisă deTudor Muşatescu, al căreimesaj a avut, are şi va aveaînsemnătate mulţi ani de-acum înainte.„Am fost întrebat, de multeori, dacă personajele din şi subiectul piesei au existatîn realitate sau au vreo înrudire directă cuoameni şi fapte petrecute aievea. Da, au ex-istat, şi tot ce se întâmplă în Titanic Vals s-aîntâmplat în realitate, şi chiar la Câmpulung. Fireşte, nu toate faptele s-aupetrecut în cadrul aceleiaşi familii.Moştenirea lui Tache Necşulescu – mort nuîntr-un naufragiu, ci de moarte bună – a

rămas unei familii sărace, de funcţionar laprefectură, ca Spirache; dar dragosteaMizei cu locotenentul de cavalerie s-a în-tâmplat în cu totul altă familie”, spuneaTudor Muşatescu, despre comedia „TitanicVals”.

Oana TUŢU,secretar literar la Teatrul Dramatic

„Ion D. Sîrbu” Petroşani

Weekend cultural

Din nou „Titanic Vals”Aduceţi copiii la teatru!

Creştem, trăim şi ne formăm într-o lumenebună. „Inhalăm” zi de zi mizeriile delângă noi sau de la televizor. Avantajulnostru este că suntem în stare să filtrămce e mai bun. Suntem în stare să facemdiferenţa între bine şi rău. Însă copiiinoştri sau din jurul nostru n-au încăaceastă abilitate. Ei pot fi marcaţi deorice, se pot uita la orice, începând de laştiri imbecile până la hidoasele desene animate ale perioadei în care ne aflăm.Începând de duminică, 4 noiembrie, ora12, se deschide stagiunea pentru copii, cuspectacolul „Floricica Purpurie” de I. Brausevich şi I. Karnauhova. Astfel, eipot fi îndreptaţi şi spre alte activităţidecât cele de rutină, pentru formarea şieducarea lor.

Aduceţi copiii la teatru!

Locatarii din blocul F de pe str.Nicolae Titulescu îl caută să-ldea pe mâna poliţiei pe un tânărcare a furat din casa unuia din-tre ei. Tânărul este brunet, arepână în 30 de ani şi la momen-tul când a furat purta o geacăde piele neagră. Dacă l-arvedea, oricare dintre locatari l-ar recunoaşte.

Păgubitul este Nicolae Bulbuca, un pensionar

care, în ziua în care suspectul i-a furat dincasă, aştepta un zugrav. Când tânărul i-a sunatla uşă, acesta i-a deschis crezând că-i zu-gravul. A început să-i arate prin casă ce are delucru, când l-a întrebat cum îl cheamă şi deunde este tânărul a evitat răspunsul. S-a făcutcă ştie despre zugrăveală omului şi apoi l-a în-trebat dacă ştie cumva unde stă un maistru cucare a lucrat el acum ceva timp. Înainte de apleca, după ce a luat telefonul mobil de pemaşina de spălat din baie, tânărul i-a maicerut pensionarului 12 lei pentru ţigări. Şibătrânul i-a dat.

„Numai după ce a plecat tânărul acela mi-amdat seama că-mi luase telefonul. Am să mergla poliţie, depun plângere. Vecinii mei spuncă-l recunosc şi ei şi că l-au văzut prin piaţă.Dacă-l văd şi eu îl ştiu. Mai am o vecină laetaj, care i-a dat şi ea 10 lei pentru ţigări, şi eaîl recunoaşte dacă îl vede. Oricum, îl prindemnoi undeva. Vrei să faci omului un bine şi el tefură”, ne-a spus pensionarul, tare necăjit că arămas fără telefon. Abonamentul şi l-a blocat,dar a rămas fără aparat, un Nokia model nou,pe care şi-l cumpărase în primăvară.

Alina PIPAN

Petroşani

Un hoţ găinar i-a mobilizat pe locatarii unui bloc

Page 13: Ziarul Vaii Jiului - nr.  1075 -  2 noiembrie 2012

CMYK

Prãvãlia cu istoriiApare subdirecþia lui

Marian Boboc

Publicaþie de istorii din Valea Jiului � Anul V � Nr. 163 � 2 noiembrie 2012 � 4 pagini

ISSN: 2065-510X

Ieri a ieşit de sub tipar o carte singulară în peisajul editorial:

„Casinoul Muncitoresc din Colonia de Jos a Petroşaniului.Corso de la George Enescu... la A.R.L.U.S.”� În 575 de pagini� Peste 700 de evenimente întâmplate între 1925-1950 la Casinoul Muncitoresc Petroşani

Paginile I-IV

Un viu instrument de lucrupentru societatea civilă

Dacă precedentele volume-document ale lui Marian Boboc, cetăţean de onoare almunicipiului nostru, au focalizat mişcările sociale ale minerilor (grevele din august de laLupeni din 1929 şi din 1977 - primul protest muncitoresc anti-comunist de amploare dinRomânia) şi marile tragediiîntâmplate în abatajele minelordin Valea Jiului, cu acest volumautorul începe un ciclu nou, lafel de inedit ca abordare şiinformaţii, dar de altă respiraţiedocumentaristică: biografiaclădirilor din Valea Jiului.

Teza pe care autorul îşifundamentează scrierea nouluiciclu este aceea că, dincolo defarmecul arhitectonic al clă -dirilor vechi ascunse de iederaistoriei, între zidurile lor existăviaţă. De fapt, nu o viaţă, ci maimulte… vieţi, pe care MarianBoboc le reînvie cu multăcăldură în volumul „CasinoulMuncitoresc din Colonia de Josa Petroşaniului. Corso de laGeorge Enescu la A.R.L.U.S.”.

Primul capitol - povesteaconstruirii Casinoului Munci -toresc între 1923-1925, refăcutăcu minuţiozitate în acest volum- are, în afara şarmului său deepocă, şi o corespondenţă tristăîn rea litatea zilelor noastre:uneori iniţiativele cu mizăcetăţenească durabilă se pot lovi (din lipsă de comunicare ori din „alte” interese) şi deobtuzitatea sau de reaua voinţă chiar a unor viitori beneficiari.

După cum sugerează chiar titlul, Marian Boboc face un corso (nostalgic sinonimal… plimbării!) pe bulevardul istoriei locale, reuşind să reunească între coperţile acestuivolum, după o cercetare laborioasă, evenimentele petrecute vreme de un sfert de secol laCasinoul Muncitoresc din Colonia de Jos a Petroşaniului.

Autorul se transformă într-un operator de film, rulând cronologic pe ecranul acesteicărţi peste 700 de evenimente desfăşurate între 1925-1950: filme, concerte, spectacole,reprezentaţii teatrale, baluri, serate (cu sau fără program), ceaiuri dansante, întruniri aleasociaţiilor culturale, religioase şi sportive sau ale partidelor ori sindicatelor. Toate acestearecompun cu minuţiozitate un timp cultural şi social efer vescent şi fascinant, care poatereprezenta şi în zilele noastre un viu instrument de lucru, care ar trebui studiat şi (de cenu?) asumat şi de actuala societate civilă a Petroşaniului. Impresi onează şi acummobilizarea exemplară a societăţii civile inter belice petroşenene în sala CasinouluiMuncitoresc pentru diferite nobile cauze sociale şi culturale. Datorită lui Marian Boboc,numele doamnelor, domnişoarelor şi domnilor petro şeneni de diferite etnii (români,maghiari, germani, romi) şi confesiuni religioase, care însufleţeau aceste manifestări, suntscoase din praful istoriei şi repuse în „albumul” cultural-social.

Prin volumul „Casinoul Muncitoresc din Colonia de Jos a Petroşaniului. Corso de laGeorge Enescu la A.R.L.U.S.” este redată comunităţii petroşenene o parte importantă,necunoscută până acum, a zestrei sale culturale şi civice. Aştept cu interes şi biografiilecelorlalte clădiri importante ale Petroşaniului, anun ţ ate de Marian Boboc, rămase pânăacum… nepovestite.

Dr. ing. Tiberiu IACOB-RIDZI,Primarul municipiului Petroşani

Nota autoruluiVolumul „Casinoul Muncitoresc din Colonia de Jos a Petroşaniului. Corso de la

George Enescu la... A.R.L.US.” deschide o serie nouă în ciclul documentaristic dedicatistoriei locale Vieţile Văii Jiului, pe care am intitulat-o Biografia clădirilor din Valea Jiului.

În Prăvălia cu istorii, supliment editat de Ziarul Văii Jiului, sub titlul generic Viaţavenerabilelor ori repausatelor clădiri din Valea Jiului, monumente istorice sau nu ampublicat câteva fragmente,apreciate de cititori, fapt carea constituit o încurajarepentru autor.

Ideea principală a„Biografiei clădirilor dinValea Jiului” este aceea de areaduce în actualitate viaţaacestor clădiri (unele dis -părute, altele nu) concre ti -zată prin activitatea (socială,culturală, educ ativă, sporti -vă, politică, caritabilă, ori dediver tisment) desfăşuratăînăun trul lor. Primul volumdin această serie documen -taristică reface viaţa uneiclădiri cu valoare de simbolpentru Petroşani: CasinoulMuncitoresc, situat înColonia de Jos a Petro -şaniului. Titulatura clădiriieste una care ne poate duceîn eroare, ducându-ne cugândul la un cazinou, curuletă şi jocurile de noroc.Sextil Puşcariu susţine căsubstantivul „casină” nu arare nicio legătură cu„casinò” - localul jocurilor de noroc, „casina” reprezentând un împrumut lingvistic alcuvântului german kasino, care reprezenta un club cu circuit închis. Totuşi, la Casinoulmuncitoresc exista, în afara bibliotecii şi sălii de spectacol, şi o sală de distracţii, dotată cuşah, domino, biliard.

În Petroşani, mai funcţionau în 1925, când a fost inaugurat Cazinoul muncitoresc, şiCasinoul funcţionarilor superiori (o parte a actualei clădiri a Teatrului Dramatic „Ion D.Sîrbu”), Casinoul Român şi Casinoul Suboficianţilor (clădiri care nu mai există astăzi).Spectacole şi concerte mai aveau loc la sălile „Apollo” (a Primăriei Petroşani) şi „Urania”,dar şi la diferite restaurante, Hotel Bucureşti (şi această clădire a fost demolată) fiind celmai notoriu dintre acestea.

Despre amplasamentul şi arhitectura clădirii reţinem o notă edificatoare de presă:„Considerăm important să subliniem că amplasamentul Casinoului (construit jos, în coloniamuncitorească) nu este ales întâmplător, ci tocmai pentru a fi cât mai la îndemână celorcărora le este destinat: în mijlocul cartierului muncitoresc. Fără îndoială, privit din exterior,ochiul format al unui expert va percepe alura monumentală a Casinoului. Clădirea cuturnuri, alături de terasa largă, copleşeşte privitorul prin grandoarea sa. Iar în ceea cepriveşte interiorul, spaţios şi bine luminat, totul a fost ales cu bun gust, în concordanţă cuactivităţile care se vor desfăşura aici”.

În volumul de faţă am urmărit cronologic evenimentele desfăşurate în primul sfertde veac de funcţionare la Casinoul Muncitoresc, 1925-1950. Poate, dacă va exista interes,vom continua cercetarea până în zilele noastre, relevând transformările acestei clădiri, care,din fericire, există şi astăzi. Am preferat să păstrăm forma învechită a substantivului„casinou” (în loc de cazinou) pentru a nu răpi din farmecul poveştii.

Mulţumesc tuturor acelora care mi-au fost alături la scrierea acestui volum şi invitcititorii să păşească în… Casinoul Muncitoresc.

Marian BOBOC

Page 14: Ziarul Vaii Jiului - nr.  1075 -  2 noiembrie 2012

PRĂVĂLIA CU ISTORIIIIvineri, 2 noiembrie 2012

Din sumar:Intenţia construirii Casinoului

Muncitoresc datează din 1921 � ŞiUniunea Sindicatelor Muncitoreşti dinValea Jiului a vrut să ridice un cazinou �26 august 1923. O primă relatare, un primdocument „programatic” � 16 septembrie1923. Sfinţirea pietrei fundamentale aCăminului muncitorilor � August 1925.Zvonuri de vară � 16 octombrie 1925.Repetiţia generală � Inaugurarea seamână. Lămuririle directorului general I.Winklehner � Polemici petroşenene.Problema Casinoul muncitoresc văzută departea cealaltă... � Probe de cinematograf� Cadrul 1. Casinoul - luminat feeric �Cadrul II. Domni şi doamne în elegantegarderobe � Cadrul III. Semiîntuneric cu... alămuri � Cadrul IV. Reverii în pauză� Cadrul V. Final, pe ritm de foxtrot, în sala de cetire � Cadrul VI. 3 reprezentaţiipentru mineri � Cadrul VII. Reprezentaţiile de probă sau inaugurarea provizorie �Primul film, cu Charlie Chaplin � Peste un an şi jumătate � Gazdă bună � Cine şicum închiria sala �ASTRA. Disponibilitate şi încurcături � Muncitorii vs. petrecerifără danţuri � Teatrul Naţional şi G.M. Zamfirescu � Cât costau biletele la CinemaMuncitoresc � Abuz de... legitimaţii � Cinematografe sub lupa Poliţiei Petroşani �Ţepe cazone la restaurantul Casinoului � Teatrul evreiesc reclamat de un... evreu �Serată cu dans clasic şi cântece � La Cinema Muncitoresc � Serata studenţilorhunedoreni � Serată împreunată cu dans � Balul Pompierilor � Film, gustaregratuită, dans... � Balul inginerilor şi funcţionarilor � Bal mascat � Balul evreiesc� Balul mascat al sportivilor � Primele anunţuri ale unor filme � Cetăţean deonoare şi decoraţii � Despre un anumit spirit cultural � Cinema minelor Petroşani� Povestea marelui concurs de coruri � Opera Bucureşti: Tosca şi Rigoletto � Searăde dans � La Cinema Muncitoresc � Doar la Casinou � Teatrul Naţional Cluj: Finulconiţii şi Frumoasa aventură � O comisie culturală pentru teatru � Concurs naţionalde lupte greco-romane � Licitaţie americană la o serată în stil mare � TeatrulNaţional Bucureşti: Ovidiu � Conferinţa lui Nicolae Iorga � Petroşenenii au aflatSecretul lui Polichinelle � Celebrul Leonard dănţuieşte… ciardaşul � MinistrulGrigore Trancu-Iaşi � Casinoul ca o grădină cu flori � „Dubla” lui Victor Eftimiu� Mare Bal - pentru pictura bisericii ortodoxe � Linişte! Au început concertelesimfonice � Beethoven - la al doilea concert � Concertul nr. 3, „concert popular” cubasul Balogh � Balul muncitorilor � Teatrul Naţional Cluj: Amicii falşi � Ceva cen-a văzut Petroşaniul! � Bal social-democrat în favoarea… bibliotecii � Minunatelemuzici ale vestitului Timotei Popoviciu � Regalul unui monstru sacru al Thaliei: C.Nottara �Artizanii ofensivei culturale de la Casinou � Cel mai mare artist dramatical Ungariei � Teatrul Naţional Craiova: Crimă şi pedeapsă � Vraca, Finteşteanu,Calbureanu: Comedia fericirii � Serată teatrală a muncitorilor - în favoareaşomerilor � Teatrul Naţional din Cluj: Glovea � Publicul de teatru s-a cam lăsat petânjeală � Serată petrileană - în folosul orfanilor � Şezătorile Astrei � TeatrulNaţional din Cluj: Pescuitorul de umbre � Din nou o analiză tăioasă a publicului �Ministrul Muncii - încântat de casinou � Concertul Veturiei Ghibu � Doi profesorila conferinţele Astrei � Pentru acoperirea bisericii romano-catolice � Serată cazonăpentru monumentul Unirii � Teatrul Naţional Cluj: Comedia fericirii � Teatrulnostru Bucureşti: Moritz al II-lea � Teatrul Naţional Cluj: Bărbatul domnişoarei �Operetă maghiară � Tenorul Adrian Cîrţia � Serbarea şcolilor primare � CorulAcademiei Teologice din Sibiu � Parohia romano-catolică - „o dublă”… � GoguAntal - baritonul Operei din Cluj � Fotografii la minut, bătăi cu flori, poştămondială… � Serată pentru… orchestra muncitorilor � Serata Societăţii femeilorreformate � Compania Tănase: Cioc, cioc, cioc! � Adunarea generală aDespărţământului Jiu al Astrei � Seară dansantă pentru copiii săraci � Seratafierarilor social-democraţi � Reuniunea femeilor romano-catolice � ConferinţăASTRA: Tovărăşia de cultură � Conferinţă bruiată… � Ultima conferinţă ASTRA� Cercul studenţilor hunedoreni din… Bucureşti � Balul mascat de la clubul Jiul �Serată ceferistă � Societatea femeilor reformate � Mega-petrecere pentru picturabisericii ortodoxe � Bal mascat evreiesc � Conferinţe ASTRA: Educaţiunea, Aspectulvieţii din trecut şi prezent, Educaţia fizică, Guşe şi cretinism, Ce văd eu că trebuie înviitor în statul Român, din punct de vedere etnografic � Tereza Raquin cu mareatragediană Mia Teodorescu � Petrecerea femeilor evanghelice � Corul Lira dinLugoj � Petrecere cu dans (tot) pentru pictarea bisericii � Scandal la o serată �Cercul cultural-învăţătoresc Însufleţirea � Prim-balerina Operei Române din Cluj� Concertul d-şoari Herskovitz - elevă a Academiei de muzică din Budapesta �Orchestra minieră - relocată din parc la Casinou � Conferinţă ASTRA: Despretuberculoză şi sifilis � Piesa Copiii Ştiinţei � Serata doamnelor izraelite � Campaniapentru pictarea bisericii continuă � Şi ceferiştii adună bani pentru pictarea bisericii� 17 noiembrie - regal George Enescu � Conferinţe ASTRA: Despre români şi faptele

lor, Personalitatea lui Mihai Eminescu �Balul Societăţii Principele Mircea �Conferinţă ASTRA: Istoricul contractelorde muncă � Balul mascat al CS Jiul �Balul reformaţilor � Teatru maghiar �Balul femeilor romano-catolice � BalulCorporaţiei Meseriaşilor � Băiat cumintecu Brezeanu � Solo de vioară: prof. Tommdin Timişoara � Concert de violină �Teatrul de Vest Oradea: Omul care a văzutmoartea � 10 Mai: festival ocazional �Serată ortodoxă cu cotilion naţional �Teatrul Naţional Cluj-Napoca: Iubire şiSingur pe lume � Premii pentru uceniciiromâni � Despre eroi chiar de… ziua lor� Teatrul de Vest: Muşcata din fereastră �Un spectacol interzis: Mort fără lumânare� Conferinţa ASTRA: Păstrarea sănătăţii

� Corul Cazacilor din Don � Petrecerea cercetaşilor � O piesă pentru glumeţi:Copilul Minune � XYZ: Marieta Sadova, I. Finteşteanu şi N. Anastasiad � Triplacelebrare a lui Mihail Pelger � Concurs de frumuseţă pentru biblioteca muncitorilor� Reuniunea femeilor izraelite: corso de copii � Teatrul Românesc: dramă&comedie� O ştire de la… concurenţă � Teatrul de Vest: Plicul � Corul bisericii romano-catolice: serată de binefacere � Conferinţă ASTRA: Războiul chimic � ConferinţăASTRA: Faptele ostăşeşti ce au pregătit unirea din 1918 � Conferinţă ASTRA: Luptacontra sifilisului � Serată de poveşti… social-democrate � Festival… OasteaDomnului… � Trupa lui Malcoci: Demonul şi Arcanul morţii � Uniunea FemeilorIzraelite: o producţiune muzical-teatrală � Clubul Tineretului Român Jiul: serată cuprogram � Serata C.F.R.: Bolnavul închipuit � Concertul corului romano-catolic �Conferinţe ASTRA: despre cercetăşie şi chestiuni muncitoreşti �ASTRA: omagierealui Nicolae Iorga � Conferinţă ASTRA: Biserica în trecutul neamului � CompaniaArtiştii asociaţi: Văpaia � Serbarea Bisericii Unitare � Conferinţa Clubului CulturalPetroşani: Orientarea profesională � Societatea Sf. Gheorghe: Omul de zăpadă � LaCinema Minelor: filmul românesc Ciocoii! � O reprezentaţie de sezon: Concediul devară � Jubileul parohiei romano-catolice �Asociaţia Sportivă Jiul: serată şi serbarepopulară � Un interesant concurs: Cine-i actorul preferat?Cine-i actriţa preferată? �Noutăţi tehnice la Cinema Minelor � Adio, Cinema Minelor! � Bun sosit, CinemaAstra! � Compania română de operete: Contesa Mariţa � Reclamaţii… etnice �Şcoala primară nr. 1 � Serate reformate şi romano-catolice � Balul Corporaţieimeseriaşilor � Serbarea corului muncitoresc ortodox � Balul elitei - luat în tărbacă� Lupte greco-romane � Teatrul Naţional Bucureşti: Muşcata din fereastră �Adunarea generală a Asociaţiei învăţătorilor hunedoreni � Toamna la restaurantulCasinoului � Cotilion şi alte dansuri � Concertul orchestrei Regimentului 4Grăniceri Deva � Corul bisericii romano-catolice: două serate � ConferinţăASTRA: Alexandru cel Bun � Gală de box � La Cinema Muncitoresc � OasteaDomnului la şezătoarea ASTRA � Reuniunea femeilor israelite: festival artistic �Balul Soc. Principele Mircea: balet şi… epigrame � Cercul tinerimii adulte „Sf.Gheorghe” � Serata teatrală a funcţionarilor CFR şi de stat � Balul mascat alpompierilor � 2 miniştri cam somnoroşi: Mirto şi Ioaniţescu � Conferinţe ASTRA:Postul din punct de vedere medical, Ce-i foloseşte omului � Soc. Carpatina Ardeleanăa turiştilor � Conferinţe ASTRA: Ideea de neam, Unirea Basarabiei şi Frumuseţeapoeziei basarabene � Şezătoare ASTRA: cohorta de cercetaşi Jiu � Şcoala PrimarăNo. 2 la şezătoarea ASTRA � Cercul „Sf. Gheorghe”: Moşnenii � Teatrul NaţionalCluj: Ginerele d-lui Chotard � Adunarea generală a Cubului Sportiv Jiul � TeatrulNaţional Bucureşti: Titanic Vals � Hindus, hipnotizator, fachir: Dr. King � Studenţicongresişti � Hunedorenii, studenţi clujeni: Hai noroc, Hunedoara! � Noul programal restaurantului � Petroşenenii şi devenii s-au luat la pumni… � Petrecereaculesului viilor � Congresul Oastei Domnului � Concurenţa îşi schimbă numele �Serata Asociaţiei femeilor din Petroşani şi a comunităţii evanghelice � Gală de box� Striana cu Maria Giurgea � Cercul de ski Jiul � Concert simfonic ceferist �Oferta concurenţei � Uniunea femeilor izraelite: bal cu program � Cercul „Sf.Gheorghe”: bal costumat � Societatea Carpatină Ardeleană a Turiştilor �Şezătoarea cercetaşilor şi cercetaşelor � 10 Mai cu Liceul de băieţi şi Şcoalasecundară de fete � Minciuna… goală cu V. Brezeanu � Teatrul Naţional Cluj: Sex-Appeal � Depunerea legământului cercetaşilor � O piesă aplaudată - Gaiţele � Soc.Principele Mircea: concert de binefacere � Concertul tenorului Ştefănescu � CorulC.F.R. Petroşani � Reuniunea femeilor ortodoxe Petroşani � Serata vânătorilor �Bal mascat cu pompieri � 5 ani de cercetăşie feminină � Tineretul român: serată cujazz � Clubul Sportiv Jiul: bal mascat � Reuniunea femeilor reformate: bal mascat� Ce mişto! Buluc la primul bal al ţiganilor � Şcoala Profesională de Fete: serată deceai � Reuniunea comercianţilor, meseriaşilor şi industriaşilor români � Jubileul de30 de ani al lui Constantin Tănase: La calul bălan � Poliţişti în… alertă � Cercul „Sf.Gheorghe”: O noapte furtunoasă � George Vraca: Intimităţi � Corul absolvenţilor �Academiei Teologice Andreiana � O farsă de succes: Birlic � Orchestra minelor:

Page 15: Ziarul Vaii Jiului - nr.  1075 -  2 noiembrie 2012

PRĂVĂLIA CU ISTORII IIIvineri, 2 noiembrie 2012

mari concerte de binefacere � Cinema Oraşului s-amutat � Balul pompierilor de culesul viilor � CentrulPregătirii Premilitare: mare concert � 1 Decembrie:festival artistic-cultural � Reuniunea Femeilor Unite:serată de ceai � Conferinţă ASTRA: Minunea de laMaglavit � Cercetaşele din Centuria I din CohortaMândra � Cercul „Sf. Gheorghe”: O noapte furtunoasă� George Vraca: Intimităţi � Corul absolvenţilor �Academiei Teologice Andreiana � O farsă de succes:Birlic � Orchestra minelor: mari concerte de binefacere� Cinema Oraşului s-a mutat � Balul pompierilor deculesul viilor � Centrul Pregătirii Premilitare: mareconcert � 1 Decembrie: festival artistic-cultural �

Reuniunea Femeilor Unite: serată de ceai � ConferinţăASTRA: Minunea de la Maglavit � Cercetaşele dinCenturia I din Cohorta Mândra � Şezătoarestrăjerească � Reuniunea Ortodoxă a FemeilorRomâne: bal caritabil � Conferinţă ASTRA: ActivitateaAstrei � Asociaţia Femeilor Evanghelice: seratădansantă � Reuniunea femeilor reformate: bal mascat� Parohia română unită: serată dansantă � PrimăriaPetroşani: petrecere în folosul săracilor � O.E.T.R.:serată dansantă � Conferinţă ASTRA: Temeiuldragostei cinstite faţă de neam şi ţară � Nouă conducere,mega… gustare � Nereguli la Cinema Muncitoresc �Clubul Cultural Petroşani: mare festival artistic �Bazar la Balul copiilor � Teatrul Naţional Bucureşti:Licuricii � Cercul cultural al Astrei Petrila-Lonea: CraiNou �Asociaţia Culturală şi Sportivă C.F.R. Bucureşti� Reuniunea femeilor unitare � Teatrul Naţional Cluj:Avram Iancu � Cohorta de cercetaşi Jiul: festivalartistic � Înghesuială de 1 Decembrie � Liceul debăieţi: Obiceiuri de Crăciun � Agapa prefectului �Reuniunea ortodoxă a femeilor române � Vânătorii au„împuşcat” o distracţie � Serbarea Unirii � Violonistcu studii la Viena � Societatea Mutilaţilor din Război:serată dansantă � Otto Elefantu � Casinoul RomânescJiul: bal cu confetti � Turism � Ion Brezeanu - omagiat� Liceul de băieţi: Cine răspunde? � Şcoala PrimarăNr. 2 Petroşani: două zile de festival � Corul CFR:serbare cu program � Mare succes bucureştean: Coniţaare doi ocnaşi � Cidul şi Horia, Cloşca şi Crişan �Clubul Sportiv Jiul � Arte&meserii � Concert NellyPinciu de la Opera Română � Compania „Cărăbuş”:Electro-Cărăbuş � Teatrul Naţional Cluj: Suflete tari �Teatrul Naţional Cluj: Duduca Sevastiţa � Stolul destrăjeri: serbare de Crăciun � Reuniunea ortodoxă afemeilor � Societatea mutilaţilor invalizi de război �24 ianuarie: festival artistic � Reuniunea femeilorromâno-unite � Clubul Sportiv Jiul: bal mascat �Reuniunea comercianţilor, industriaşilor şi meseriaşilorromâni Teatrului Naţional Bucureşti: Oameni pe un sloide gheaţă � Teatrul Naţional Cluj: Don Carlos �Cinema Select � Societatea corală ortodoxă română

„Sf. Nicolae” � Compania „Cărăbuş”: Poftă bună laTănase � Teatrul Naţional Cluj: Omul care a văzutmoartea � 10 mai: conferinţa prof. Sîrbu � TeatrulNaţional din Cluj: Hamlet � Liga foştilor luptătoripentru campania 1913-16-18: Marea taină � CinemaDacia � Frăţia ortodoxă română � Teatrul „Muncă şivoie bună”: primele spectacol � Cinema Muncitoresc:cel mai modern aparat de proiecţie şi cel mai buncinematograf din provincie! � Teatrul Naţional dinCluj: Cârceii � După 20 de ani… � Teatrul „NataliţaPavelescu”: D’ale carnavalului � Conferinţa prof. C.Nedelcu, inspector la Straja Ţării � Compania teatrală„Ambasadorii”: Farsa de la Urziceni � Teatrul Naţional

Cluj: Se caută un tată � 80 de ani de la unireaprincipatelor române � Asociaţiile inginerilor şitehnicienilor � Teatru „Muncă şi voe bună”: Ignatul �Reuniunea ortodoxă a femeilor române � TeatrulNaţional Bucureşti: Ion al Vădanei � SocietateaCarpatină Ardeleană a Turiştilor � Teatrul „Muncă şivoe bună”: Zile vesele după război � 10 Mai: festivalartistic-cultural �Teatrul „Muncă şi voe bună”: Stră-strămoşul � Caravana cinematografului popular �Teatrul „Muncă şi voe bună”: Omul şi-a schimbatnumele � Caravana cinematografului popular �Teatrul „Muncă şi voe bună”: Nuntă pe datorie �Conferinţă ASTRA: Izvoarele de viaţă ale neamului �Teatrul Naţional Cluj: Omul de zăpadă � 1 Decembrie:spectacol, conferinţă, cor � Conferinţă ASTRA:Elementele de informaţie necesare siguranţei naţional �Teatrul „Muncă şi voe bună”: Şcoala femeilor �Conferinţă ASTRA: Condiţiile de viaţă în trecut şi azi �Traian Moşic: Crăciunul străbunilor noştri � Reuniuneafemeilor române unite: serată dansantă � Gimnaziulindustrial de fete: serată de ceai � Orchestra de salonşi fanfara Atelierelor C.F.R. Simeria � Alhambra girlsîn… Alhambra 1940 � Teatrul „Muncă şi voe bună”:Slugă la doi stăpâni � Compania „Cărăbuş”: RadioTănase � Constituirea Breslei funcţionarilor particularidin Valea Jiului � Festival artistic - în folosul înzestrăriiarmatei � Conferinţa prof. C. Sîrbu � Teatrul „Muncăşi voe bună”: D’ale carnavalului � Inaugurareacantinei legionare � Trupa „Nataliţa Pavelescu”:Femeia-i dracu’ gol � Cinema Muncitoresc dupăguvernarea legionară � Conferinţa părintelui Popiţa �Teatrul „Regina Maria”: Papa se lustruieşte � Teatrul„Luptă şi lumină”: Rămăşagul � Soc. „PrincipeleMircea”: Lucifer � Serbarea şcolară de 10 mai � ZiuaEroilor � Teatrul „Luptă şi lumină”: Doctorul fără voie� Conferinţa Aeroclubului „Petroşani”: Istoriculaviaţiei � Teatrul Naţional Bucureşti: Ginerele d-luiprefect � Compania „Cărăbuş”: Scandal la Savoy �Conferinţa Credinţa în Dumnezeu şi războiul nostrusfânt împotriva comunismului � Conferinţa Alianţaromâno-germană � Crucea Roşie Petroşani: concert

simfonic � Conferinţă despre Regimul agricol �Serbare în grădina de vară � „Muncă şi lumină”: filmepropagandistice � Festival pentru mărirea fondului depatronaj � Tartuffe de Moliere � Compania de comediimuzicale „Cărăbuş”: Vasilache în Firfirică � Corul şiorchestra simfonică ale armatei � PetrecereaBatalionului Vânători de Munte � Teatrul „Muncă şiLumină”: Trăsnita � Regimentul de infanterie:şezători&serbări � Compania „Cărăbuş”: Aşa tevreau… Tănase � Serbarea datinilor de Crăciun �Garnizoana Petroşani: mare serată muzicală � Din nouconcert � Filme de propagandă � Compania„Cărăbuş”: Cavaler Gândac � Conferinţă Astra:

Naţiune şi rasă � Asociaţia Creştină a Tinerilor:şezătoare cultural-artistică � Teatrul Naţional Cluj-Timişoara: Conu Leonida faţă cu reacţiunea şi O noaptefurtunoasă � Conferinţă ASTRA: Naţionalismul înliteratură � Conferinţă ASTRA: Românii transnistreni� Compania „Cărăbuş”: Noroc Tănase! � Gimnaziulindustrial de fete � Umoristul Băjescu Oardă � BingBang Melody � 1 Mai sărbătorit la… 3 mai � ZiuaTemperanţei � Compania „Gândăcel”: Aşa-mi place �Turneu jubiliar Vasile Brezeanu � Compania„Cărăbuş”: Săracu’ Gică � Ziua Eroilor � Conferinţalui Demian, inspector genera � ComemorareaMemorandului � Ucenicii la lucru… Pe scenă � CorulArmatei � Teatrul „Tudor Muşatescu”: Doi sergenţi �Muzica Batalionului VM � Compania „Cărăbuş”:Apartamentul 54 � Orchestra soc. Petroşani: concertsimfonic � Compania „Cărăbuş”: O seară la Tănase �Conferinţa A.C.T.: Unitatea geografică a României �Tony Bulandra în Soţul ideal � Teatrul „Muncă şiLumină”: Milionarul � Teatrul „Muncă şi Lumină”:10.000.000 � Conferinţă ASTRA: Contribuţiamuncitorilor la războiul actual � Conferinţă ASTRA:Educaţia tineretului în spiritul creştin şi naţional �Compania „Cărăbuş”: Străbunescu… � Corpuldidactic al Şcolii primare nr. 1 Petrila: Zorile �Conferinţă ASTRA: Tifosul exantematic şi profilaxia lui� Compania „Cărăbuş”: Avanti Tănase � ConferinţăASTRA: Horia, Cloşca şi Crişan � Institutul de culturăitalian � Serbarea de 1 Mai � Dr. I. Constantinescu -conferinţă despre Iorga � Prim solista Operei Românedin Cluj-Timişoara � Cursul profesional de ucenici:Avram Iancu � Echipa de propagandă Deva: Expulzatdin Ardeal şi Jertfa � Teatrul „Muncă şi Lumină”: Euşi tu şi Măicuţa � Teatrul Naţional din Craiova: Vinbobocii şi Florin şi Florica � Amoru-i un copil pribeagcu Radu Beligan � Abuz de încredere � TeatrulNaţional Bucureşti: Fascinaţia � Din nou… Abuz deîncredere � Comitetul local de patronaj: petrecerecâmpenească � Conferinţă „Muncă şi Lumină”:Naţionalism şi comunism � Asociaţia culturală LyraC.F.R. Timişoara � Teatrul „Muncă şi Lumină”:

Page 16: Ziarul Vaii Jiului - nr.  1075 -  2 noiembrie 2012

PRĂVĂLIA CU ISTORIIIVvineri, 2 noiembrie 2012

Institutorii � Compania „Cărăbuş”: Vila cu iluzii �Tineretul studenţesc devean: Hai la expoziţie! � Liceuldin Petroşani: Nu-i pentru cine se nimereşte �Conferinţa Rolul muncii în viaţa omului � Reuniuneafemeilor ortodoxe: serată cu bufet şi tombolă � Centrulnaţional de popularizare a schiului � Conferinţacăpitanului invalid Gruia � Conferinţe ASTRA: Ideeade unire la românii ardeleni, Munca în serviciulnaţiunii, Medicină şi muncă � Diletanţii şcolii primarenr. 1 Petrila: festival naţional-patriotic � Music hallcu.. Fănică Luca � Conferinţă „Muncă şi Lumină”:Războiul nostru de apărare şi reîntregire � Comitetullocal de patronaj: serată cu tombolă şi bufet �Compania „Cărăbuş”: Într-un ceas bun � Conferinţă

ASTRA: Unitatea spirituală a românilor � Compania„N. Vlădoianu”: Mascota cu Maria Tănase şi IonDacian � Subcentrul extraşcolar de fete No. 24Petroşani � Opera Română Bucureşti: arii celebre �Teatrul „Muncă şi Lumină”: Cumpăna inimii �Diletanţii în Milionul buclucaş � Gheorghe Gheorghiu-Dej&tovarăşii � Gimnaziul tehnic de ucenici al soc.Petroşani � Şcoala Primară Nr. 2 � Turneul IonelGoga � Bătrânii şi Ursache ghicitor � Întrunire contraspeculei � Constituirea A.R.L.U.S. Petroşani � Mareadunare muncitorească � Şezătoare în limba maghiară� Conferinţă A.R.L.U.S.: Literatura Sovietică �Uniunea Tineretului Comunist Lupeni � Ocnaşul �Conferinţă A.R.L.U.S.: Constituţia sovietică � BalulBatalionului 9 V.M. Vulcan � Balul C.S. Jiul �Uniunea Populară Maghiară � Festivalul liceului debăieţi şi fete � Festival A.R.L.U.S. � Comemorarea luiLenin � Studioul „Artei progresiste”: sărbătorirea luiHoracsek � Dezertorul � Festivalul tineretului social-democrat � Altă serie, aceeaşi şcoală de cadre:Gheorghiu-Dej � Cooperativa „Minerul” Petroşani �Teatrul „Vesel” - Fericire cu cartelă � Potopul cu Al.Finţi şi Beate Fredanov � Teatrul „Cărăbuş”: Pe gratis� Compania „Voe Bună”: Afacerea Cubinski �Extemporalul � Teatrul Naţional din Bucureşti: PlatonKrecet � Campania ajutorării copilului � ŞedinţaO.T.P.R. � Comemorarea măcelului de la Lupeni �Prima conferinţă liberă din Regiunea Valea Jiului aPCR � Chermeză pentru voluntarii din mine � Primul23 august sărbătorit la Casinoul Muncitoresc PetroşaniMelody � Chivu Stoica şi… bulgarul � Adunarepopulară P.C.R. Petroşani � 7 noiembrie cu GheorgheGheorghiu-Dej � Savanta sovietică EcaterinaLeonteva � Conferinţă A.R.L.U.S.: Impresii din URSS� Teatrul Muncitoresc: Steaua fără nume � Peste 100de studenţi - în vizită � Mireasa spânzuratului(Înfloresc cireşii) � Alegerea Consiliului Judeţean alFederaţiei Femeilor Democrate � Concertulpianistului maghiar Sebők � Înfiinţarea PartiduluiNaţional Patriotic � Minerii petrileni - şut pe scenă �

Serbarea şcolară a liceelor de băieţi şi de fete � ŞcoalaTehnică Industrială nr. 1 � Noi preţuri la CinemaMuncitoresc � Şcoala Industrială din Petroşani:serbarea de final de an � Conferinţă „Artă şi cultură”:Revoluţia franceză � U.F.A.R.: festival artistic �Asociaţia de muzică Poiana � Teatrul Armatei: Cântecde dragoste � A doua conferinţă naţională a UniuniiSindicatelor Unite din Industria Minieră � Conferinţăla Universitatea Muncitorească Petroşani: Energiaatomică � Banchet în onoarea deputatului laburistJohn Platts Mills � Blocul Partidelor Democrate: bal…popular � Aniversarea Marii Revoluţii Socialiste dinOctombrie � Serbare pentru copiii orfani moldoveni� Uniunea Tineretului Socialist: Victoriţa şi straja din

Albac � De la 5.700 t cărbune/ zi la 7.000 t/ zi � ŞcoalaTehnică Industrială gr. I � Sindicatele Unite din ValeaJiului, P.C.R. şi P.S.D în şedinţă � ConferinţaResortului feminin sindical: Obstretica şi ginecologiaromânească � Avizul Comisiei de cenzură � Trei Craide la Odobeşti � Teatrul Muncitoresc VALEA JIULUI:Oameni fără zâmbet � Cuvântări de 6 martie � Secţiaculturală a Atelierelor Centrale � Prima conferinţă aU.T.M. � Săptămâna Mondială a Tineretului � TeatrulMuncitoresc VALEA JIULUI: Ion al Vădanei � TeatrulMuncitoresc VALEA JIULUI: Am scăpat de soacră-mea� UTM + brigada de reconstrucţie Mihai Mujic =festival artistic � Prima conferinţa judeţeană UFAR �6 august: Dezrobirea � Alegeri sindicale � Mineriicheamă la întrecere petroliştii � Alegerea ComitetuluiComisiei Locale a Sindicatelor Unite din Valea Jiului� 23 august. Vorbe&întreceri � Un eveniment:Congresul miner nr. 2 � Ziua Tineretului Mondial �Adunarea Partidului Unic Muncitoresc � AlegereaComitetului Judeţean Valea Jiului al Partidului UnicMuncitoresc � Adunarea judeţeană pentru unificareaorganizaţiilor de femei Valea Jiului � 100 de ani de larevoluţia maghiară � Miting după victoria F.D.P. �Ansamblul Grecia Liberă � Miting pentru poporul grec� La Cinema Muncitoresc: Balada Siberiei � LaTeatrul Poporului – nou record la bătutul… cuielor �Se înfiinţează Asociaţia „Prietenii Teatrului Poporului”� 25 de ani de la moartea lui V.I. Lenin � TeatrulPoporului Petroşani: O zi de odihnă � O adunaresindicală de alegeri cu scântei � Aniversarea nr. 31 aArmatei Sovietice � Conferinţa judeţeană de unificarea tineretului muncitor � Ziua Internaţională a Femeii� Liceul Mixt Petroşani: Evantaiul � ConferinţăA.R.L.U.S.: Cum a câştigat muncitorul sovietic dreptulla o viaţă prosperă � Muncitorii aderă cu mintea lahotărârile Congresului pentru apărarea păcii şiculturii � Sărbătorirea deschiderii � Congresului nr.11 al Comsomolului � Coruri&dansuri � ComitetulSindical al Teatrului de Stat � Serbarea filialei CruciiRoşii Petroşani � Conferinţă O.N.T: Turismul în R.P.R.

� Ziua Presei Sovietice � Ziua Victoriei şiIndependenţei � Teatrul de Stat Petroşani: Cumpăna� Inaugurarea bibliotecii Teatrului de Stat � Teatrulde Stat: Vulpea pedepsită � Constituirea A.R.L.U.S. laTeatrul de Stat � Teatrul de Stat: prima consfătuire deproducţie � Asociaţia Romilor Petroşani � ConcertMia Braia � Şedinţa activului de Partid al ComitetuluiJudeţean P.M.R. Valea Jiului � Şedinţa plenară afilialei Crucea Roşie Valea Jiului � ConferinţaARLUS: 150 de ani de la naşterea lui A.S. Puşkin �Teatrul Naţional Bucureşti: Minerii de Davidoglu �Şedinţa activului sindicatelor din Valea Jiului � 23August sărbătorit şi pe… 22 � Ziua Minerului. Aminerului sovietic, bineînţeles… � Valea Jiului salută

Congresul mondial al tineretului � Ateneul PopularSalomon Ernö: concert de acordeoane � Primaemisiune despre Valea Jiului a radioului RomâniaLiberă � Filarmonica de Stat Oltenia din Craiova �Ziua Scânteii. La Petroşani � Conferinţa ARLUSPetroşani: 100 de ani de la naşterea lui Pavlov �Teatrul de Estradă Bucureşti: Cântec şi Tinereţe �Teatrul de Stat Valea Jiului: Medicul de plasă � PrimaConferinţă pe ţară a inventatorilor, inovatorilor şiraţionalizatorilor din industria carboniferă �Ansamblul artistic al pionierilor din Grecia LiberăDemocrată � Ziua Comsomolului � Cravate roşiimade in URSS � Conferinţa tovarăşului Altman �Conferinţa tovarăşei Eleonora Bodea � Conferinţatovarăşului Ioan Cosma � Conferinţa profesoruluiTeodor Necşa � „Stalin şi poporul rus/ Libertate ne-auadus” � Aparate de proiecţie nou-nouţe din URSS �Ansamblul sovietic de cântece şi dansuri Beriozka �Constituţia Stalinistă � Teatrul de Stat: Sacul cusurprize � Conferinţa Originea vieţii pe pământ �Republica Populară Română la a doua aniversare �Întrecerea echipelor artistice ale căminelor culturale �Consfătuire festivă care studiază � Istoria PartiduluiComunist (b) al URSS � Teatrul de Stat: Hoţii la miere� Inaugurarea staţiei de radioficare � ConferinţaViaţa şi opera lui V.I. Lenin, marele dascăl alproletariatului � Mitingul femeilor pentru pace �Concertele Ansamblului artistic nr. 1 al armatei �Mitingul pentru tinerii din… colonii � ConferinţaArmata Sovietică, armata libertăţii, a progresului şi apăcii între popoare � Adunarea Comitetului de luptăpentru pace al plasei Petroşani � Înfiinţarea filialeiPetroşani a Societăţii pentru răspândirea Ştiinţei şiCulturii � Premiile ARLUS � Comemorarea lui BelaBreiner � Teatrul de Stat Valea Jiului: Avarul �Săptămâna Mondială a Tineretului � CasinoulMuncitoresc ca acela al uzinelor Krupp, mai curat caTerasa Otetelişanu � Monsieurs, changez les dames!� Casinoul Muncitoresc între Confidenţial şi StrictSecret.