ZIARUL COMUNEI BOCSIG SEPTEMBRIE 2016

download ZIARUL COMUNEI BOCSIG SEPTEMBRIE 2016

If you can't read please download the document

Embed Size (px)

Transcript of ZIARUL COMUNEI BOCSIG SEPTEMBRIE 2016

 • CMYK

  BocsiguluiVOCEAPublicaia local a comunei Bocsig

  Numrul

  66Anul 2016

  AUGUST Apare lunar i se distribuie gratuit n localitile Bocsig, Rpsig, Mneru, Bocsig Cartier

  VOCEA BOCSIGULUI

  Mulumirea este o alegereSfnta Scriptur ne spune c vre-

  murile din urm, ale sfritului, vor

  fi caracterizate de mulimea oame-nilor nemulumitori: S tii c n zilele din urm vor fi vremuri gre-le.Cci oamenii vor fi iubitori de sine, iubitori de bani, ludroi, trufai, hulitori, neasculttori de prini, nemulumitori(2 Timotei 3.1,2) Iar n Romani 1.21 Aposto-lul Pavel spune c oamenii se fac vinovai fa de Dumnezeu pentru c nu mulumesc: fi indc, mcar c au cunoscut pe Dumnezeu, nu L-au proslvit ca Dumnezeu, nici nu I-au mulumit; ci s-au dedat la gndiri dearte, i inima lor fr pricepere s-a ntunecat.

  ntr-o lume a calculatorului, n care, vedem cum muli tineri nu mai tiu ce nseamn copilria i in cu dinadinsul s se maturizeze tot mai repede, uitnd c anii nu mai pot dai napoi, ntr-o lume n care vedem cum fenome-nul supraponderalitii este o realita-te datorit lipsei micrii, ntr-o lume n care datorit internetului muli se

  afund n lumea virtual uitnd s so-cializeze, s se bucure de natur, de prietenii frumoase i durabile, aceti tineri care fac parte din echipa de juni-ori Olimpia Bocsig trebuie felicitai pentru c au ales sportul, formnd o echip n care ambiia i dorina de victorie sunt la ele acas.

  Avem la Bocsig o echip de juni-

  ori care ne d sperane c i peste ani sportul rege nu va disprea din co-mun, ci dimpotriv, va reprezen-tat de aceti copii de astzi, care, cu susinerea prinilor, se dezvolt fru-mos, prin practicarea sportului, for-mnd o echip ambiioas, unit, o echip care lupt pentru victorie, cu druire i pasiune.

  Juniorii bocsigani Certitudinea sportului rege n comun

  >>> pag. 5

  Srbtoarea mulumiriila Biserica Baptist din Rpsig

  Duminic, 16 octombrie, Biserica Baptist din Rpsig a mbrcat haine de srbtoare. A avut loc Srbtoa-rea Mulumirii, o zi special, dedica-t mulumirii fa de Dumnezeu pen-tru darurile pe care ni le-a dat nou,

  oamenilor, ncepnd cu darul vieii. A fost o zi special, devenit tradiie an de an la Biserica Baptist, o zi care ne-a artat din nou ce comunitate frumoas avem la aceast reprezenta-tiv lca de cult din Rpsig.

  >>> pag. 5

  Cluarii bocsigani,apaludai pe scen la Ineu

  Invitai pentru a susine un specta-col artistic la Balul Surechiului de la Ineu, cluarii comunei noastre au reuit i de data aceasta s impresio-neze, nu doar prin spectacolul pro-priuzis - dansul cluresc- ci i prin portul cluarilior, comuna Bocsig ind singura ce a avut ca reprezen-tant un ansamblu de cluari.

  Astfel, nc de la parada portu-lui popular, cu plecare de la biseri-ca central din Ineu ctre scena din parc, cluarii bocsigani, mpreun

  cu ansamblurile invitate, s-au depla-sat pe centrul Ineului, n cntece de taraf, invitnd lumea la spectacol.

  Cluarii notri, n sunet de zur-gli, i-au expus portul tradiional cluresc de o mare frumusee, cu tricolorul pe piept artnd astfel ce-lor prezeni c Bocsigul continu ceea ce puini au reuit: s aib o formaie de cluari tnr, prin care acest obicei unicat romnesc s di-nuie! >>> pag. 4

 • VOCEA BOCSIGULUI pag. 2

  VOCEA BOCSIGULUI

  Cei mai mici elevi ai colilor bocsiganeConform tradiiei publicaiei noastre locale, la ecare nceput de an colar v aducem n prim plan pe cei mai mici elevi ai colilor din comun, respectiv elevii claselor pregtitoare, de aceast dat prezentndu-v micii colari din Bocsig, Mneru i Rpsig, care alturi de doamnele nvtoare ne-au primit cu drag, fr emoie, ind deschii la orice ntrebri.

  Sperm ca prin aceast pagin a zia-rului, amintirile acestor frumoi ani ai nceputului de coal s e ct mai fru-moase, pentru a da posibilitatea micilor colari de azi ca peste ani s rsfoiasc cu drag publicaia local a comunei, n care se regsesc n bncile colii.

  Brc tefania Bota Alinu Covaci Sebastian Crian Daniel Faur Alecsia Guba Ianis

  Clasa pregtitoare, Bocsig, profesor Mneran Mariana

  Clasa pregtitoare, cls I, II, II ,IV - Rpsigprofesoare Dru Emanuela si Torz Florica

  Menionm c din imaginile surprinse de noi pot lipsi anumii elevi care din di-verse motive nu au fost prezeni n mo-mentul n care am realizat pozele cu co-lectivele claselor.

  Iercan Paulcls I-a

  Oprior Carlacls I-a

  Petra Adelincls I-a

  Bhneanu An-drada cls a II-a

  Jalonschi Cris-tiana cls a II-a

  Pantea Andreeacls a II-a

  Cristean Cos-mina cls a III-a

  Stana Gesicacls a III-a

  Babua tefania cls a IV-a

  Crian Melisacls a IV-a

  Martinschek Andreea

  Covaci An-drada cls preg

  Filipa Ianis cls preg

  Hus Alexandra cls preg

  Ardelean Raluca cls I-a

  Bala Carlacls I-a

  Petroman Adrian cls preg

  Madarasz Beatrice

  Petrachi Ecaterina Pina Clara Popa Raluca

  Stnil Adrian Suciu Silviu rlea Oliver Vod Raul

  Costeliuc Denisa

 • VOCEA BOCSIGULUI pag. 3

  VOCEA BOCSIGULUI

  Cei mai mici elevi ai colilor bocsigane

  profesor Feretean Andrei

  Ardelean Roxa-na cls preg

  Branc Andreicls preg

  Buduan Lucascls preg

  Clugreanu David cls preg

  Ciobin Senduracls preg

  Clasa pregtitoare, cls I, II, III Mneru

  Stnil Deniscls preg

  Cpian Andreeacls I-a

  1 Codrean Mariacls I-a

  Diman Denisacls I-a

  1 Horone Alexan-dru cls I-a

  Mircea Petruacls I-a

  Pantea Raulcls I-a

  Stnil Feliciacls I-a

  rlea Deniscls I-a

  Vod Dariacls a II-a

  Codrean Sergiucls a III-a

  Gligor Alinacls a III-a

  Iercoan Alexan-dru cls a III-a

  Pacondea Mi-haela cls a III-a

  Strui Andreicls a III-a

  Rujeola este grav i poate da complicaii severe

  Denumirea pojar, cu care e cunoscu-t la noi, este descriptiv pentru princi-palele simptome: febr foarte nalt, de pn la 40,5 grade Celsius, i erupia ca para focului.

  La fel ca mai toate bolile copilriei, ru-jeola are o origine viral. Virusul care provoac rujeola este unul de tip ARN, strns nrudit cu virusurile pestei bovi-ne i al rpciugii canine. Acesta poart numele de virus rujeolic i face parte din genul Morbillivirus, familia Paramyxo-viridae, din care se trag i virusul urlian (care determin oreionul), cel sinciial respirator (cauz a majoritii infeciilor respiratorii servere) i virusurile parain- uenzae (responsabile de apariia rce-lilor).

  Cum se manifest rujeola?Perioada de incubaie (intervalul de

  timp scurs ntre momentul infectrii i momentul apariiei primelor simptome) dureaz ntre 7 i 18 zile. n general, de-butul bolii este brusc i virulent, cu fe-br ce poate depi uneori 39 C, la care se adug indispoziia, inapentena, du-rerile de cap, iar la scurt timp i semnele unei infecii respiratorii, incluznd:

  secreii nazale apoase, strnut; lcrimarea abundent, nroirea

  ochilor; intoleran la lumin i um area

  pleoapelor; dureri de gt, rgueal; nroirea i um area amigdalelor; tuse uscat, suprtoare

  Rujeola Ce e de fcut?Se urmresc simptomele i se iau m-

  suri generale pentru uurarea lor. O atenie deosebit trebuie acordat febrei, care aa cum spunem poate atinge cote periculoase. Pentru scderea tempera-turii se folosesc preparatele pe baz de ibuprofen sau paracetamol, supozitoare-le cu algocalmin, precum i la alte meto-de de reducere a temperaturii (bi rcite progresiv, mpachetri). Dozele i ritmul de administrare se stabilesc ntotdeau-na de ctre medic! Tot medicul poate s prescrie suplimentarea dietei cu Vita-mina A, care are un efect bene c asupra evoluiei rujeolei, reducnd durata aces-teia i scznd riscul de complicaii. De asemenea, se impune repausul la pat cu evitarea efortului zic i hidratarea co-respunztoare (aport crescut de ap, su-curi naturale de fructe, supe, ceaiuri). Copilul trebuie inut acas ntre 7-10 zile, pentru a mpiedica rspndirea vi-rusului pe de o parte, iar pe de alt par-te pentru a-l feri de riscul intrrii n con-tact cu ali ageni patogeni (virui sau bacterii), care poate duce la nrutirea strii sale de sntate. n cazul n care medicul recomand spitalizarea, n-o re-fuza, cu att mai mult dac vrsta copi-lului este mic.

  Mare atenieEpidemie de rujeol

  n judeul Arad

  PostumO fost atras de celi s nte

  Ca oriicare cretinCe i fcea timp, printe,

  La biseric s vin.

  O fost un om i de cultur,Lucrnd i-n nvmnt,N-a avut pe nimeni ur

  i o fost un om i de cuvnt.

  O crezut n celi divine,Ca oriicare credincios

  i n Biblie ce spuneDe domnul Iisus Cristos.

  O petrecut bune i rele,Ca oriicare dintre noi,Dar o trecut peste elei nu s-a dat napoi.

  O rmas n urma ta,Cum rmne-n toamn via,

  Dar noi nu te vom uitaColega noastr, Maria.

  i cum spunea Ion Creang,Moartea vine ca un ho

  i de nimeni nu se-ntreabPn ne duce pe toi.

  Petru Abrudean(Rpsig)

 • CMYKVOCEA BOCSIGULUI

  VOCEA BOCSIGULUI pag. 4

  nsoit de preo-tul Bogdan One, de viceprimarul Iercan Trodor, de instructori i prini, tinerii cluari bocsigani au adunat aplauze nc din tim-pul paradei costumelor populare,

  privitorii de pe margine felici-tndu-i pe reprezentanii notri pentru alegerea fcut, aceea de a se prezenta la Ineu mbrcai n cluari i de a pune n scen dan-sul cluresc.

  Ajutorul se acorda pentru consu-matorii de energie termica in sistem centralizat, energie electrica, gaze naturale si lemne, carbuni, combus-tibili petrolieri.

  Acesta se acorda numai pentru un singur sistem de incalzire, acesta -ind cel principal utilizat;

  Cine poate bene cia de ajutoarele pentru nclzirea locuinei:

  Familiile i persoanele singure ale cror venituri nete lunare pe mem-bru de familie sunt mai mici de 615 lei.

  Familie- sotul, sotia, pr