Vlad Ţ epe ş

10
Vlad Ţepeş

description

Vlad Ţ epe ş. - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of Vlad Ţ epe ş

Page 1: Vlad Ţ epe ş

Vlad Ţepeş

Page 2: Vlad Ţ epe ş

Vlad Tepes (Vlad Dracul) a fost domn al Tarii Romanesti in anii 1448, 1455-1462 si 1476. Deoarece ducea o politica anti boiereasca, a fost numit de catre acestia ,,Tepes” de aici aparand si povestea domnului care obisnuia sa-si traga toti dusmanii in teapa. Ca mai apoi povestea sa fie exagerata si el sa fie numit ,,Dracula”…explicatia pedepsei preferate fiind faptul ca el era un bautor de sange.

Adevarul este insa undeva la mijloc...neavand marturii exacte putem doar presupene ca deoarece el era un domn corect si crud “ trasul in teapa” era pedeapsa sa preferata.

Page 3: Vlad Ţ epe ş

Familia

Vlad s-a nascut in cetatea Sighisoara din Transilvania, ca fiu al lui Vlad al II-lea Dracul si al unei nobile transilvanene.

A fost casatorit de trei ori: intai cu o nobila din Transilvania - Cnaejna Bathory a Transilvaniei, apoi cu Jusztina Szilagyi a Moldovei si apoi cu Ilona Nelipic a Valahiei, verisoara a lui Matei Corvin.

A avut cinci copii, patru baieti si o fata: Radu si Vlad din prima casatorie, Mihail si Mihnea I cel Rau din a doua, si Zaleska din a treia casatorie.

Page 4: Vlad Ţ epe ş

Originea supranumelui „Dracula“ și a poreclei „Tepes“

Tatal sau, Vlad al II-lea Dracul, fusese primit în Ordinul Dragonului. Ordinu ale carei baze fusesera puse in 1387 de Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei si de cea de-a doua sotie a sa, Barbara Cillei.

Simbolul Ordinului era un dragon, iar scopul era apararea crestinismului si cruciada contra turcilor . Datorita apartenentei sale la Ordinul Dragonului, tatal lui Vlad Tepes era supranumit Dracul. La randul sua, Vlad va fi innobilat în numarul membrilor Ordinului DraGonului in 1431 la Nürenberg de catre Sigismund de Luxemburg. La scurt timp insa, in 1436, numele lui va fi sters de pe lista cavalerilor deoarece in anul 1432, la numai un an de la innobilare, contrar statutului crestin al Ordinului care avea ca scop protejarea crestinatatii de pagani, in speta de amenintarea otomana, Vlad i-a condus personal pe turcii care au asediat si incendiat Cetatea Severinului, fiind ucisi toti cavalerii teutoni din cetate, care luptau impotriva pericolului otoman. Tot in 1432 în fruntea acelorasi turci, folosindu-se prin viclenie de titlul de cavaler al Ordinului, Vlad ordona deschiderea porților Cetatii Caransebesului care, ascultand porunca, va fi incendiata si jefuita de aceiasi turci condusi de Tepes, jaf si pustiire care se va intinde in intregul sud al Transilvaniei, turcii retragandu-se cu prazi si robi nenumărati la sud de Dunăre.

Porecla Tepes i s-a atribuit de pe urma executiilor frecvente prin tragere in teapa pe care le ordona. Chiar turcii îl denumeau “Printul Tepes”. Acest nume a fost mentionat pentru prima oara intr-o cronica valaha din 1550 si s-a pastrat în istoria romanilor.

Page 5: Vlad Ţ epe ş

Moneda din timpul lui Vlad

Tepes

Blazonul familiei Dracul

Page 6: Vlad Ţ epe ş

Politica internă

Vlad a actionat in vederea intaririi autoritatii domnesti si a incetarii luptelor dintre diferitele grupari boieresti pentru putere. A executat, prin tragerea in teapa, multi boieri care complotau impotriva sa si care sustineau diferiti pretendenti la tron.

A intrat in conflict si cu negustorii brasoveni pentru ca a protejat interesele celor din tara Romaneasca. O alta cauza a conflictului cu negustorii sasi din Brasov a fost determinata de sustinerea, de catre acestia, a unor pretendenti la tronul tarii Romanesti.

Page 7: Vlad Ţ epe ş

Politica externăPolitica externa a avut ca

repere principale relatiile conflictuale cu ungurii si cu transilvanenii si angajarea domnitorului in lupta antiotomana. La putin timp dupa urcarea pe tron, in anul 1456, a intrat in conflict cu Ladislau de Hunedoara, fiul lui Iancu, care sprijinea un pretendent la tronul tarii Romanesti.

Ducand o politica de protejare a negustorilor din Tara Romaneasca, prin anularea unor privilegii ale sasilor din Transilvania, a intrat in conflict cu acestia. A intreprins chiar si campanii in orasele sasesti din sudul Transilvaniei, pentru a-i alunga pe pretendentii la tron sustinuti de patriciatul de acolo.

Page 8: Vlad Ţ epe ş

LegendaIstoria lui Vlad Tepes este invaluita de mister si

legenda, iar adevarul este ca nimeni nu stie unde se termina legenda pentru a lasa loc istoriei.Fiind un personaj nu numai istoric, ci si literar si folcloric voievodul a fost ales de scriitorul Bram Stoker ca erou principal al romanului sau aparut in anul 1897.De atunci, Dracula si Transilvania, taramul care adaposteste misteriosul castel plin cu fantome si vampiri undeva in mijlocul padurilor intunecoase, a devenit subiectul a peste 750 de filme, documentare sau nuvele inspirate fiind de romanul scriitorului irlandez.

Se spune ca transformarea lui Vlad Tepes in Contele Dracula insetat de sange se datoreaza faptului ca, potrivit obiceiului in acea vreme, invingatorul unei lupte isi potolea setea band sangele celor invinsi.

Sa fie oare acesta adevarul despre Dracula? Legenda sau istorie.

Page 9: Vlad Ţ epe ş

Moartea DomnitoruluiDespre moartea lui Tepes nu se cunosc prea

multe, existand cateva ipoteze. Cea mai populara poveste este aceea ca ar fi fost ucis intr-o batalie impotriva turcilor, in apropiere de Bucuresti, in decembrie 1476. Altii sustin ca a fost ucis de boieri valahi, in timpul luptei. 

Ce s-a intamplat insa cu corpul neinsufletit al lui Vlad? Aceasta este un alt mister, o tesatura de legende, din care nici una nu a putut fi confirmata

Majoritatea istoricilor considera ca Vlad a fost inmormantat in apropierea altarului Manastirii Snagov, manastire ce se afla pe o insula in mijlocul lacului Snagov, singura legatura fiind barcile. Ceea ce este sigur este faptul ca i-a fost taiat capul si dus la Constantinopol, pentru ca intreaga lume otomana sa vada ca domnia voievodului infricosator se incheiase cu adevarat.

Page 10: Vlad Ţ epe ş

SFÂRŞIT

Alperth MihaiDrăgoi RaduMacavei MaraOneţ Ovidiu