Traian Bujduveanu 8

download Traian Bujduveanu 8

of 9

Embed Size (px)

Transcript of Traian Bujduveanu 8

 • 03/07/2013 18:47spyology :: Vizualizare subiect - Agentul Bujduveanu, sendvi ntre FBI i CIA?

  Page 1 of 9file:///Users/Traian/Desktop/spyology%20:%20Vizualizare%20subiect%ul%20Bujduveanu,%20sendvi%20ntre%20FBI%20i%20CIA%3F.webarchive

  spyologyspyology - intelligence and more

  FAQ Cautare Membri Grupuri Inregistrare

  Profil Mesaje private Autentificare

  Like 35 people like this. Be the first of your friends.

  Agentul Bujduveanu, sendvi! ntre FBI !i CIA?

  Pagina de start a forumului spyology -> SPY NEWS

  Subiectul anterior :: Subiectul urmator

  Autor Mesaj

  the shadowAdministrator

  Data inscrierii: 12/Sep/2007Mesaje: 1288Localitate: worldwide

  Trimis: 09/10/2008 08:23 Titlul subiectului: Agentul Bujduveanu, sendvi! ntre FBI !i CIA?

  In cele ce urmeaza am sa procedez la reproducerea unui articol din cotidianul JurnalulNational, redactat de catre Andrei Badin. Documentarea jurnalistului s-a facut in mare partedin surse publice americane. Celelalte surse imi scapa pe moment, dar importanta lor estecovarsitoare in incercarea de a demonta o eventuala intoxicare.

  "EXCLUSIV: Romn prins n scandalul "arme pentru Iran" Cet"#eanul american de origine romn" Traian Bujduveanu a fost arestat recent n Florida,pentru c" ar fi furnizat "materiale militare" Iranului. Bujduveanu este un personaj cu obiografie extrem de interesant". n anii 80 era v"zut cu !eful serviciilor secrete din Panama,cu dou" s"pt"mni nainte de 21 decembrie 1989 se ntlnea cu Nicolae Ceau!escu la Palatulacestuia din Cartierul Prim"verii din Bucure!ti. Mai apoi era v"zut n Ambasada Coreii deNord de la Bucure!ti. Dosarul s"u din Statele Unite con#ine date explozive. Jurnalul Na#ionala ini#iat o investiga#ie pe acest subiect !i a dialogat cu Bujduveanu prin intermediullogodnicei sale, Nicoleta Mircea. Un adev"rat roman de spionaj. Unul exploziv.

 • 03/07/2013 18:47spyology :: Vizualizare subiect - Agentul Bujduveanu, sendvi ntre FBI i CIA?

  Page 2 of 9file:///Users/Traian/Desktop/spyology%20:%20Vizualizare%20subiect%ul%20Bujduveanu,%20sendvi%20ntre%20FBI%20i%20CIA%3F.webarchive

  Jurnalul Na#ional a intrat n culisele unui dosar exploziv. Cet"#eanul american de origineromn" Traian Bujduveanu, n vrst" de 53 de ani, a fost recent arestat n Florida, pentru c" ar fi furnizat "materiale militare"Iranului. Bujduveanu este un personaj cu o biografie extrem de interesant".

  n anii 80 era v"zut cu !eful serviciilor secrete din Panama, cu dou" s"pt"mni nainte de 21decembrie 1989 se ntlnea cu Nicolae Ceau!escu la palatul acestuia din Cartierul Prim"veriidin Bucure!ti. Mai apoi, era v"zut n Ambasada Coreei de Nord de la Bucure!ti. Dosarul s"udin Statele Unite con#ine date explozive. Jurnalul Na#ional a ini#iat o investiga#ie pe acestsubiect !i a dialogat cu Bujduveanu prin intermediul logodnicei sale, Nicoleta Mircea. Unadev"rat roman de spionaj. Unul exploziv.

  Decembrie 1989. Cu dou" s"pt"mni nainte de Revolu#ia romn", Traian Bujduveanu sentlne!te la Bucure!ti cu dictatorul Nicolae Ceau!escu la resedin#a acestuia din cartierulPrim"verii. Era mpreun" cu mai mul#i oameni de afaceri americani. Se punea la cale oafacere n domeniul lui Bujduveanu: industria aviatic". 19 ani mai trziu, la 21 iunie anulcurent, Bujduveanu este arestat ntr-o opera#iune special" a FBI. Este acuzat c" ar ficomercializat materiale militare pentru regimul islamic de la Teheran.

  n for#" Logodnica sa, Nicoleta Mircea, spune c" a fost opera#iune ie!it" din comun. Casa lui TraianBujduveanu din Florida a fost luat" cu asalt la 6 diminea#a de foarte mul#i agen#i. "Au spartu!a de la camera mamei lui. Am poze. $i pe acolo au intrat. Eu am crezut c" este o bomb".Asta m-a trezit din somn. Eram mpreun" n dormitor. Dup" care au intrat !i am v"zutmasca#i. Eram sigur" c" sunt terori!ti... Ne-au ntrebat despre arme, droguri !i ne-au spuss" st"m cu minile sus. Vedeam doar armele lor. Am crezut c" ne vor banii !i apoi neomoar"", poveste!te Nicoleta.

  "Ne-au zis s" ne d"m jos din pat. Fiecare pe partea sa de pat !i s" ne ntindem pe jos cu fa#an jos !i, din nou, ne-au ntrebat de arme !i de droguri... Apoi ne-au legat cu ni!te c"tu!e dinplastic. Eu o mai am pe a mea, pentru c" m-au strns foarte tare cu ea !i cnd mi-au dat-ojos m-au t"iat la mn". Iar dup" aceea pe mine m-au ajutat s" m" ridic !i m-au ntors cufa#a c"tre ei. Abia atunci am v"zut: pe masca#i scria FBI. $i am fost fericit" c" nu m"omoar". Iar din camera mamei o auzeam cum l strig" pe Traian. Mama lui nu !tie engleze!te, e oarb". Nu ne-au dat voie la nceput s" mergem la ea.Ne-au spus c" au mandat de arestare pe numele lui. $i c" au !i mandat de perchezi#ie.

  $i Traian le-a zis s" ia tot, c" nu are nimic de ascuns. Dar de ce nebunia asta? Puteau s"vin" !i s" bat" la u!". Era acela!i lucru. Ni s-a spus c" a!a vor s" ne protejeze", maipoveste!te Nicoleta. Ea spune c" nu a aflat nici pn" n ziua de azi de cine a vrut s" iprotejeze FBI-ul. Cteva zile, Nicoleta nu a !tiut nimic despre logodnicul ei. A aflat c" Traianfusese dus la nchisoarea federal" din Miami. Dar nu i s-a permis accesul. I s-a spus doar c"poate veni la tribunal, unde s" afle acuza#iile.

  Acuza#iile Pe scurt, Traian Bujduveanu este acuzat c" ar fi vndut unui cet"#ean american de origineiranian", Saied Keshari, mai multe piese de avion care ar fi considerate militare. Logodnicasa sus#ine c" procurorii nu au demonstrat c" produsele pe care autorit"#ile americane credc" le-a vndut Bujduveanu au fost !i vndute. Ea spune c" n acest moment probeleprezentate sunt doar e-mail-uri, concret, coresponden#a dintre cei doi. Bujduveanu ne-atransmis, ns" prin logodnica sa, c" acuza#iile ar fi false !i c" nu i-a vndut lui Saied pieselereclamate. "Sunt piese f"r" valoare. Cost" 10 de dolari bucata", spune Nicoleta Mircea. Maimult, piesele enumerate de acuzare, 7 la num"r, sunt produse n anii 1950-1960 !i nu semai fabric" n prezent. Mai mult, Traian Bujduveanu spune c" produsele respective se

 • 03/07/2013 18:47spyology :: Vizualizare subiect - Agentul Bujduveanu, sendvi ntre FBI i CIA?

  Page 3 of 9file:///Users/Traian/Desktop/spyology%20:%20Vizualizare%20subiect%ul%20Bujduveanu,%20sendvi%20ntre%20FBI%20i%20CIA%3F.webarchive

  mai fabric" n prezent. Mai mult, Traian Bujduveanu spune c" produsele respective sefolosesc n prezent ca material didactic, deci nu se mai pot monta pe nici un avion, n nici uncaz pe unul militar, a!a cum spun autorit"#ile americane. Bujduveanu mai spune c", oricum,piesele nu sunt arme. De exemplu, o pies" este un !urub (bolt), alta este o garnitur"(diaphragm) care, de fapt, este o bucat" de cauciuc, alta este un ntrerup"tor (switchassembly) care are aproximativ 2 cm, alta este format" din ni!te fire care fac leg"tur" ntreni!te piese (harness assembly) etc. De asemenea, Bujduveanu sus#ine c" nu l cunoa!te peamericanul de origine iranian", prima dat" cunoscndu-l la proces, !i c" a discutat cu acestadoar prin e-mail. Mai mult, Bujduveanu sus#ine c" i-ar fi dat iranianului ni!te pre#uri foartemari. Keshari locuie!te n California, n Novado. Venise n Miami mpreun" cu so#ia !i cei doicopii deoarece so#ia sa trebuia s" fac" ni!te investiga#ii medicale. A fost arestat peaeroportul din Miami n prezen#a familiei. Keshari a cerut ca s" fie judecat n California, darnu s-a acceptat. De asemenea, instan#a nu a acceptat nici fixarea unei cau#iuni pentruBujduveanu.

  n m"rturia f"cut" n fa#a procurorilor, Bujduveanu spune c" "n fiecare an, Guvernulamerican vinde prin licita#ii publice tone de p"r#i de piese de schimb pentru avioane, vnz"riefectuate att n SUA, ct !i n str"in"tate. Aceste piese au tehnologie nvechit" !i nu maisunt folosite de Guvern. Clien#ii care particip" la aceste licita#ii sunt n general revnz"tori deavioane, dealeri de componente de avioane, revnz"tori de componente electronice. Dac"aceste piese ar fi avut un impact att de sever pentru securitatea na#ional", atunci de ceGuvernul este angajat n astfel de vnz"ri?". El explic" !i despre e vorba. "Expandabil esteo pies" de avion care poate fi folosit" O SINGUR% DAT%, dup" care trebuie nlocuit" !idistrus". Dup" folosire, piesa este denumit" SCRAP (pies" veche, uzat"). O pies"expandabil" uzat" NU POATE fi folosit" sub nici o form" ca pies" pentru avioane militare.Aceasta poate cauza perfor"ri, ceea ce poate duce la pr"bu!irea unui avion", spuneBujduveanu..

  Scenariu la Serviciilor Secrete n m"rturia sa, Traian Bujduveanu a spus c" totul ar fi o nscenare f"cut" de unele serviciisecrete americane. "Procurorul a dorit s" v" fac" s" crede#i c" ei nu !tiu cine sunt !i m-audescris drept cet"#ean n"scut n Romnia !i naturalizat cet"#ean american, locuind cumama sa n vrst" !i fiul s"u, pe Broward... (...) L"sa#i-m" s" reamintesc Cur#ii c" va fidestul de dificil s" uite un bun valoros al SUA atunci cnd nu avea nici un agent important nCoreea de Nord !i cnd singurele informa#ii pe care se bazau erau declara#ii !i rapoarte alecelor care fugeau din Coreea de Nord !i a observa#iilor sateli#ilor de urm"rire. Parteaimportant" aici este c" procurorul l-a min#it f"r" menajamente pe judec"torul federalOSullivan. Nu conteaz" dac" este o minciun" mare sau o minciun" mic", este totu!i ominciun". Ar trebui s"-mi fie team" de sistem? Ar trebui s" ne fie team" de sistem?", a spusBujduveanu n fa#a Cur#ii din Miami. El l-a acuzat pe procuror c" l-a min#it cu bun" !tiin#" pejudec"torul OSullivan. Printre altele, n privin#a cau#iunii. El spune c" procurorul a spus c"dac" va fi eliberat pe cau#iune "ar fi fugit imediat n alt" #ar"". "Oricum, ceea ce procurorulnu a men#ionat Cur#ii este c" multe dintre aceste #"ri !i-ar dori s" m" vad" mort, n timp cealtele !i-ar dori s" m" ntorc sub un acord bilateral", a spus Bujduveanu.

  FBI versus CIA&NSA Logodnica sa, Nicoleta Mircea, a precizat pentru Jurnalul Na#ional c" ntreaga afacere ar fi unnou episod al luptelor dintre