Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

179
COMPETENŢE SOCIALE ŞI CIVICE IUNIE 2012

Transcript of Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

Page 1: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

COMPETENŢE

SOCIALE

ŞI

CIVICE

IUNIE 2012

Page 2: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

INTRODUCERE

Cursul autorizat de Competente Sociale si Civice se adreseaza tuturor persoanelor care vor sa dobandeasca si sa isi dezvolte competente si abilitati generale, necesare activitatii lor profesionale.La finalul cursului, participantii vor dobandi si dezvolta competente cu privire la:

1. Comunicarea2. Munca în echipa3. Leadership si luarea deciziilor4. Rezolvarea de probleme5. Dezvoltarea personala si profesionala6. Competentele civice

Cursul se va finaliza cu un examen de absolvire, in urma caruia participantii vor obtine un Certificat de absolvire recunoscut de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovatiei.

CAPITOLUL I

CONSTIETIZAREA CONCEPTELOR DE BAZAConcepte de baza cu privire la indivizi, grupuri, organizatii de munca, egalitate de gen si nediscriminare,societate si cultura

Competente sociale si civiceAcest set acopera competente personale, interpersonale si interculturale, precum si toate formele de comportament, care ofera individului posibilitatea de a participa in mod constructiv si eficient la viata sociala si in campul muncii, in mod special, posibilitatea de a rezolva conflicte, daca este necesar, in societatile din ce in ce mai diversificate.

Competentele civice inzestreaza individul pentru a participa in mod activ la viata civila, bazata pe cunoasterea conceptelor si structurilor sociale si politice, si pe angajarea la o participare democratica si activa.

Page 3: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

Competentele sociale au legatura cu bunastarea sociala si personala care presupune intelegerea cu privire la cum pot indivizii sa-si asigure sanatatea mintala si fizica optima, incluzand resurse pentru sine, pentru propria familie si pentru mediul social, precum si cunostinte despre cum poate sa contribuie la toate acestea un stil de viata sanatos. Pentru o participare sociala si interpersonala plina de succes, este esential sa se inteleaga codurile de conduita si maniere general acceptate in diferite societati si medii (de ex. la locul de munca). La fel de importanta este si constientizarea conceptelor de baza cu privire la indivizi, grupuri, organizatii de munca, egalitate de gen si nediscriminare, societate si cultura. Esentiale sunt si intelegerea dimensiunilor socio-economice si multiculturale ale societatilor europene si felul cum interactioneaza identitatea culturala nationala cu cea europeana.

Partea cea mai insemnata a acestei competente include capacitatea de a comunica in mod constructiv in diferite medii, de a arata toleranta, de a exprima si intelege diferite puncte de vedere, de a negocia cu abilitate pentru a produce incredere si de a empatiza. Indivizii trebuie sa fie capabili sa gestioneze situatiile de stres si frustrare, sa le exprime intr-un mod constructiv si, de asemenea, trebuie sa distinga intre sferele personale si profesionale.

Aceasta competenta se bazeaza pe o atitudine de colaborare, asertivitate si integritate. Indivizii trebuie sa isi manifeste interesul pentru dezvoltari socio-economice si comunicare interpersonala si trebuie sa aprecieze diversitatea si respectul pentru altii, sa fie pregatiti atat pentru a depasi prejudiciile dar si pentru compromis. Competentele civice se bazeaza pe cunoasterea conceptelor de democratie, justitie, egalitate, cetatenie, drepturi civile, referitor la modul cum sunt ele exprimate in Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene si in declaratii internationale si la modul cum sunt ele aplicate de catre diferite institutii la nivel local, regional, national in Europa si la nivele internationale. Aceasta include cunostinte despre evenimente contemporane, cum ar fi principalele evenimente si orientari in istoria nationala, europeana si a lumii. In plus, ar trebui sa fie dezvoltata o constientizare a scopurilor, valorilor, politicilor de dezvoltare sociala si economica. Cunostintele de integrare europeana si despre structurile Uniunii Europene, despre principalele obiective si valori sunt, de asemenea, esentiale, la fel ca si constientizarea diversitatilor si identitatilor culturale din Europa.

Page 4: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

Deprinderile pentru competentele civice se raporteaza la capacitatea de a se angaja efectiv impreuna cu altii in domeniul public si de a da dovada de solidaritate si interes in rezolvarea de probleme care afecteaza comunitati locale si comunitati mari. Aceasta implica o reflectare critica si creativa, o participare constructiva la viata comunitatii si la activitati in comun, precum si luare de decizii la toate nivelurile, de la local, la nivel national si european, in special prin vot.

Respectul total pentru drepturile omului, incluzand egalitatea drept baza pentru democratie, apreciere si intelegere a diferentelor dintre sisteme de valori ale diferitelor religii si grupari etnice, pune bazele unei atitudini pozitive. Aceasta presupune manifestarea atat a apartenentei la o localitate, tara, din Europa sau din Uniunea Europeana, in general, dar si din lume, precum si disponibilitatea de a participa la luarea de decizii in mod democratic la toate nivelele. Aceasta presupune demonstrarea spiritului de responsabilitate, precum si demonstrarea intelegerii si a respectului pentru valori impartasite, care sunt necesare pentru a asigura coeziunea sociala, cum ar fi respectul pentru principii democratice. O participare constructiva implica, de asemenea, activitati civice, suport pentru diversitate si coeziune sociala, dezvoltare durabila si bunavointa de a respecta valorile si viata privata a semenilor.

EGALITATEA DE ŞANSE ŞI DISCRIMINAREA

Egalitatea de şanse

Conceptul conform căruia toate fiinţele umane sunt libere să-si dezvolte capacităţile personale şi să aleagă fără limitări impuse de roluri stricte; faptul că diferitele comportamente, aspiraţii şi necesităţi ale femeilor şi bărbaţilor sunt luate în considerare, evaluate şi incurajate în mod egal înseamnă că femeile şi bărbaţii se bucură de aceeaşi libertate de a-şi realiza aspiraţiile.

Egalitate in drepturi

Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari. Nimeni nu este mai presus de lege. Functiile si demnitatile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, in conditiile legii, de persoanele

Page 5: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

care au cetatenia romana si domiciliul in tara. Statul roman garanteaza egalitatea de sanse intre femei si barbati pentru ocuparea acestor functii si demnitati. In conditiile aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cetatenii Uniunii care indeplinesc cerintele legii organice au dreptul de a alege si de a fi alesi in autoritatile administratiei publice locale.

Egalitatea de tratament

În cadrul relaţiilor de muncă funcţionează principiul egalităţii de tratament faţă de toţi salariaţii şi angajatorii. Egalitatea de tratament presupune absenta oricarei forme de discriminare. Actele de discriminare pot proveni de la angajator, de la organele de conducere ale angajatorului sau de la alţi salariaţi.

Egalitatea de gen

Valorile atribuite “muncii femeilor” şi “muncii bărbaţilor” nu sunt aceleaşi; aceste diferenţe variază de la o societate la alta, de la o cultură la alta şi sunt denumite “diferenţe de gen”. Genul se referă la diferenţele sociale dintre femei şi bărbaţi care sunt învăţate şi care se schimbă în timp. Aceste diferenţe variază mult în interiorul unei culturi şi de la o cultură la alta. Genul este un instrument conceptual cu ajutorul căruia sunt analizate rolurile, responsabilităţile, constrângerile, şansele şi nevoile bărbaţilor şi femeilor în orice context.

Termenul de “gen” nu îl înlocuieşte pe cel de “sex” care se referă doar la diferenţele biologice.

Diferenţa de remunerare între femei şi bărbaţi are un impact semnificativ asupra câştigurilor femeilor de-a lungul vieţii, precum şi asupra pensiilor acestora. O remunerare mai mică înseamnă o pensie mai mică şi reprezintă cauza unui risc de sărăcie mai mare pentru femeile în vârstă

Cauze ale diferenţei de remunerare între femei şi bărbaţi-Subevaluarea muncii femeilor

Page 6: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

 Cel mai adesea, femeile primesc mai puţin decât bărbaţii pentru o muncă de valoare egală. Una dintre principalele cauze este modul în care sunt evaluate competenţele femeilor în comparaţie cu cele ale bărbaţilor. Muncile care necesită calificări şi competenţe similare sau experienţă similară tind să fie remunerate inferior şi să fie evaluate necorespunzător în cazul în care acestea sunt în mod predominant prestate de femei. În plus, evaluarea performanţei şi, prin urmare, nivelul de remunerare, precum şi evoluţia profesională pot fi de asemenea influenţate în favoarea bărbaţilor. De exemplu, la un nivel de calificare egal, responsabilitatea pentru capital poate fi mai bine valorizată decât responsabilitatea pentru persoane.           Din punct de vedere juridic, legislaţia  românească defineşte conceptul de ,, egalitate de şanse pentru femei şi bărbaţi” ca fiind  ,, luarea în considerare a capacităţilor, nevoilor şi aspiraţiilor diferite ale persoanelor de sex masculin şi respectiv feminin şi tratamentul egal al acestora”.

             Principiul egalităţii de şanse pentru femei şi bărbaţi este dezvoltat în legislaţia românească  în următoarele domenii :

1. domeniul muncii;2. accesul la educaţie, sănătate, cultură şi informare;3. participarea la luarea deciziei ,4. furnizării şi accesului la bunuri şi servicii.

                 În  ultima vreme se discută intens despre directivele Uniunii Europene despre angajamentele ce trebuie îndeplinite de România în baza acestora, ca  Stat Membru l Uniunii Europene , începând cu 1 ianuarie 2007.                  În ceea ce priveşte directivele europene în domeniul egalităţii de şanse şi de tratament pentru femei şi bărbaţi, fiecare directivă corespunde uneia sau mai multor teme:

1. plată egală pentru muncă de valoare egală;2. tratament egal la locul de muncă ;3. tratament egal cu privire la sistemul de securitate socială;4. tratament egal pentru angajaţi pe cont propriu;5. protecţia maternităţii;6. organizarea timpului de lucru ( standardele acceptate pentru

timpul de muncă şi cel de odihnă );

Page 7: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

7. concediu parental ( contractul cadru referitor la concediul parental de care poate beneficia oricare dintre părinţi );

8. nediscriminarea lucrătorilor cu normă redusă ( mai degrabă femeile decât bărbaţii sunt lucrători cu normă redusă ).

              În prezent, legislaţia care reglementează egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi în Uniunea Europeană cuprinde un număr de 12 directive.  La acestea se adaugă alte numeroase recomandări, decizii şi opinii, pe teme  ca  : participarea la procesul de luare a deciziilor, prevenirea şi combaterea violenţei domestice, prevenirea şi combaterea traficului de femei, reprezentarea femeilor în mass media şi publicitate.               Deciziile reprezintă instrumentele legale direct aplicabile în statele membre prin care instituţiile comunitare pun în practică măsuri de ordin administrativ. Aceste decizii se adresează  unui stat membru al Uniunii Europene, unei persoane fizice şi juridice într-un stat membru al Uniunii Europene.                Recomandările reprezintă acele documente de poziţie prin care instituţiile Uniunii Europene îşi fac cunoscut, din proprie iniţiativă, punctul de vedere cu privire la problematica specifică.                Opiniile instituţiilor Uniunii Europene sunt documente în care este făcută publică poziţia acestor instituţii în situaţia în care este cerut punctul lor de vedere  într-un anumit domeniu.                    Cel mai important act normativ privind egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi este reprezentat de Legea nr. 340/2006 pentru modificarea şi completarea Legii 202/ 2002 privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr 642, din 25 iulie 2006.                Principalele instituţii care se ocupă de problema egalităţii de şanse şi de tratament pentru femei şi bărbaţi în România sunt :

-         la nivel central sunt :a ) Directia pentru Egalitatea de şanse între Femei şi Bărbaţi –este  un organism de specialitate al administraţiei publice centrale, în subordinea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.       Care este scopul Directiei  ?

1. promovează principiul egalităţii de şanse şi tratament între bărbaţi şi femei;

Page 8: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

2. asigură integrarea activă a perspectivei de gen în toate politicile şi programele naţionale.

 Care sunt atribuţiile Directiei ?1.coordonează aplicarea strategiei şi politicilor Guvernului în domeniul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi ;2. primeşte reclamaţii sau plângeri privind încălcarea dispoziţiilor normative referitoare la principiul egalităţii de şanse şi tratament între femei şi bărbaţi şi ai discriminării după criteriul de sex, de la persoane fizice, persoane juridice, instituţii publice şi private şi le transmite instituţiilor competente în vederea soluţionării şi aplicării sancţiunilor;3.elaborează avize consultative privind oportunitatea  sancţionării faptelor de discriminare sesizate;4. propune Ministerului Muncii,Familiei si Protectiei Sociale proiecte de acte normative, planuri naţionale de acţiune pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi şi asigură aplicarea acestora ;5. avizează, la solicitarea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale proiectele de acte normative iniţiate de alte autorităţi, în vederea integrării şi respectării principiului egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi între femei şi bărbaţi ;6. elaborează rapoarte, studii, analize şi prognoze privind aplicarea principiului egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi în toate domeniile de activitate;7.elaborează, propune şi implementează proiecte şi programe de parteneriat cu finanţare internă sau externă;8.implementează programele Comisiei Europene privind egalitatea de gen 9.este reprezentată în structurile de coordonare sau gestionare a fondurilor ori programelor derulate în România de către Uniunea Europeană, în vederea respectării principiului egalităţii de gen la alocarea resurselor;10.reprezintă Guvernul României în organismele europene şi internaţionale din domeniu şi colaborează cu structuri similare din alte ţări;11. colaborează cu unităţi centrale şi locale, instituţii de învăţământ şi de cercetare, cu organizaţii nonguvernamentale care desfăşoară activităţi în domeniul egalităţii de gen, la elaborarea şi implementarea politicilor publice care au drept scop realizarea egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi;

Page 9: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

12. urmăreşte, împreună cu instituţiile şi autorităţile publice responsabile, aplicarea şi respectarea tratatelor şi convenţiilor internaţionale la care România este parte, în domeniul drepturilor omului şi a egalităţii de şanse;

b) Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării ( CNCD )- este autoritate a de stat în domeniul discriminării , autonomă cu personalitate juridică  aflată sub control parlamentar şi totodată garant al respectării şi aplicării principiului nediscriminării.               Care sunt atribuţiile CNCD?

1. armonizarea dispoziţiilor din cuprinsul actelor normative sau administrative care contravin principiului nediscriminării;

2. elaborarea şi aplicarea politicilor publice în materia nediscriminării. Pentru aceasta, CNCD va consulta autorităţile publice, ONG-urile , sindicatele şi alte entităţi legale care urmăresc protecţia drepturilor omului sau care au un interes legitim în combaterea discriminării;

3. prevenirea faptelor de discriminare;4. medierea faptelor de discriminare;5. investigarea, constatarea şi sancţionarea faptelor de discriminare;6. monitorizarea cazurilor de discriminare;7. acordarea de asistenţă de specialitate victimelor discriminării.

 Instituţii responsabile cu promovarea egalităţii de gen şi eliminarea discriminării directe şi indirecte bazate pe criteriul de sex, potrivit legii egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi.   Comisia Naţională în domeniul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi ( CONES)

 este o comisie consultativă interministerială în domeniul egalităţii de şanse pentru femei şi bărbaţi.               Consiliile Judeţene şi a municipiului Bucureşti în domeniul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi ( COJES ) sunt alcătuite  din reprezentanţi ai serviciilor publice deconcentrate, ai organizaţiilor sindicale şi a asociaţiilor patronale, precum şi reprezentanţi ai ONG-urilor de la nivel local.

Page 10: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

               Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă asigură respectarea principiului egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi în domeniul aplicării măsurilor pentru stimularea ocupării forţei de muncă, precum şi în domeniul protecţiei sociale a persoanelor neîncadrate în muncă.              Casa Naţională de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale asigură aplicarea măsurilor de respectare a egalităţii de şanse şi tratament între femei şi bărbaţi în domeniul administrării şi gestionării sistemului public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.

              Inspecţia Muncii asigură controlul aplicării măsurilor de respectare a egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi în domeniul său de competenţă.              Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor, autoritate administrativă autonomă cu rol consultativ, asigură aplicarea  măsurilor  de respectare a egalităţii de şanse şi tratament între femei şi bărbaţi în elaborarea politicilor şi strategiilor privind formarea profesională a adulţilor.               Agenţia Naţională pentru Protecţia Familiei asigură aplicarea măsurilor de respectare a egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi în domeniul combaterii violenţei în familie.                 Ministerul Educaţiei, Cercetării şi de Tineret, prin inspectoratele şcolare teritoriale asigură includerea în planurile de învăţământ , precum şi în activitatea curentă a unităţilor de învăţământ a măsurilor de respectare a principiului egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi .                Ministerul Sănătăţii Publice asigură, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, respectiv structurile similare ale acestor direcţii , aplicarea măsurilor de respectare a egalităţii de şanse  şi de tratament între femei şi bărbaţi în domeniul sănătăţii, în ceea ce priveşte accesul la serviciile medicale şi calitatea acestora, precum şi sănătatea la locul de muncă.                  Institutul Naţional de Statistică sprijină activitatea şi colaborează cu Agenţia pentru dezvoltarea statisticii de gen şi pentru implementarea în România a indicatorilor de gen promovaţi de Comisia Europeană.                    Instituţii consultative    

Page 11: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

                  Consiliul Economic şi Social ( CES ) este un organism independent cu structura tripartită , constituit în scopul realizării dialogului social între guvern, sindicate şi patronate şi având un rol consultativ în stabilirea politicii economice şi sociale. În cadrul CES funcţionează Comisia pentru egalitatea de şanse şi tratament, care sprijină, în conformitate cu atribuţiile sale, integrarea principiului egalităţii de şanse şi tratament între bărbaţi şi femei, în actele normative cu implicaţii asupra vieţii economico-sociale.                    Autorităţi publice autonome                   Avocatul Poporului este autoritate publică autonomă şi independentă faţă de orice altă autoritate publică. Colaborează cu CNCD pentru soluţionarea plângerilor privind egalitatea de şanse şi tratament între femei şi bărbaţi pentru combaterea discriminării pe bază de sex.                            La nivel parlamentar                   În ambele camere ale Parlamentului ( Camera Deputaţilor şi Senat )există câte o  Comisie  pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, formată din 11 deputaţi şi deputate, respectiv 11 senatori şi senatoare , care au ca principală atribuţie promovarea principiului egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi în legislaţia naţională.                      La nivelul societăţii civile                  Confederaţiile sindicale desemnează, în cadrul organizaţiilor sindicale din unităţi, reprezentanţi cu atribuţii pentru asigurarea respectării egalităţii de şanse şi tratament între femei şi bărbaţi la locul de muncă. Reprezentanţii sindicali desemnaţi primesc de la persoanele care se  consideră discriminate după criteriul de sex sesizări sau reclamaţii, aplică procedurile de soluţionare a acestora şi solicită angajatorului rezolvarea cererilor angajaţilor.                

Page 12: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

DISCRIMINAREA

Introducere                 Problematica discriminării a fost introdusă în legislaţia românească prin intermediul aderării sau semnării sau ratificării de către România a actelor normative internaţionale referitoare la drepturile omului. Discriminarea reprezintă , înainte de toate, interzicerea şi restrângerea folosirii drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.                Definitie : orice deosebire, excludere, restricţie sau preferinţă, pe bază de : rasă, naţionalitate, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV sau apartenenţă la o categorie defavorizată care are ca scop sau efect restrângerea sau înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale ori a drepturilor recunoscute prin lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice. 

                Legea defineşte principalii termeni care se referă la egalitate şi la discriminare :

1. discriminare directă;                                                  2. discriminare indirectă;                                              3. discriminare bazată pe criteriul de sex;                  4. hartuirea                                              

Legea oferă angajaţilor care se consideră discriminaţi după criteriul de sex, dreptul de a formula sesizări şi reclamaţii (către angajator sau împotriva lui) şi să solicite sprijinul organizaţiei sindicale sau ale reprezentanţilor salariaţilor din unitate pentru rezolvarea situaţiei, prin mediere , la locul de muncă.                      Dacă acest lucru nu se realizează, persoana angajată are dreptul să sesizeze instituţia competentă, Inspecţia muncii, fie să se adreseze instanţei judecătoreşti, competente în a cărei circumscripţie teritorială îşi are reşedinţa sau domiciliul.

                

Page 13: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

Discriminarea pe criteriul de sex

Orice diferenţiere, excludere sau restricţie bazată pe sex, care are ca efect sau scop împiedicarea sau anularea recunoaşterii, beneficiului sau exercitării de către femei, indiferent de statutul lor matrimonial, pe baza egalităţii dintre bărbaţi şi femei, a drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, în domeniile politic, economic, social, cultural, civil sau în orice alt domeniu. 

Discriminarea directă                  Conform Directivei Consiliului 2002/73/EC, discriminarea directă apare atunci când o persoană este tratată mai puţin favorabil decât o altă persoană este, a fost sau ar fi tratată într-o situaţie comparabilă, pe temeiul apartenenţei sale la un anumit sex.  

Discriminare indirectă                  Conform Directivei Consiliului 2002/73/EC, discriminarea indirectă  se înţelege in situaţia prin care o dispoziţie, un criteriu sau o practică, în apartenenţă neutră, ar dezavantaja în special persoanele de un anumit sex, în raport cu persoanele  de alt sex, cu excepţia cazului în care această dispoziţie , acest criteriu sau această practică este justificată obiectiv de un scop legitim, iar mijloacele de atingere ale acestui scop sunt corespunzătoare şi necesare .                Maternitatea nu poate constitui un motiv de discriminare             Aspectul cel mai important care trebuie subliniat de la bun început în legătură cu maternitatea este că aceasta nu poate constitui motiv de discriminare pentru femei. Legea 340 /2006 privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi stabileşte faptul că este interzis să i se solicite unei candidate, în vederea angajării, să prezinte un test de graviditate şi să

Page 14: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

semneze un angajament că nu va rămâne însărcinată sau că nu va naşte pe durata de valabilitate a contractului individual de muncă. 

               Discriminarea pozitivă                Acţiunile pozitive au drept scop promovarea principiului tratamentului egal pentru o categorie de femei sau bărbaţi, care la un moment dat este într-o poziţie dezavantajoasă în comparaţie cu majoritatea. Ele sunt iniţiate pentru a oferi  categoriei defavorizate  o serie de avantaje  cu scopul stabilirii unor şanse reale  în accesul la anumite drepturi.                 Hărţuirea şi hărţuirea sexuală –forme de discriminare bazată pe sex               Hărţuirea sexuală este un comportament nedorit, de natură sexuală, care afectează demnitatea femeilor sau bărbaţilor. Acest comportament nedorit poate fi de natură fizică, verbală sau non-verbală: cererea unor favoruri sexuale, formularea unor observaţii indecente, comiterea unor gesturi, acţiuni şi presiuni supărătoare pentru persoana cărora se adresează. Hărţuirea sexuală apare, cel mai adesea, la locul de muncă şi este considerată uneori ca fiind un comportament normal, din cauza perpetuării unor stereotipuri sexuale tradiţionale.             Formele hărţuirii sexuale. Potrivit legii, pentru ca un anumit comportament să fie calificat drept hărţuire sexuală, trebuie să îndeplinească mai multe condiţii cumulative :

-         să fie în legătură cu sexul;-         să fie refuzat de persoana vizată;-         să reprezinte motivaţia pentru o decizie care afectează

persoana hărţuită.Ce obligaţii are angajatorul privind prevenirea hărţuirii şi a hărţuirii sexuale la locul de muncă ? Legea nr. 340 /2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi  prevede şi câteva obligaţii pentru angajator, în vederea prevenirii şi eliminării oricăror comportamente, definite drept hărţuire şi hărţuire sexuală:

a)      Să prevadă în regulamentele de ordine interioară ale unităţilor sancţiuni disciplinare, în condiţiile prevăzute de lege, pentru

Page 15: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

angajaţii  care încalcă demnitatea personală a altor angajaţi, comiţând acţiuni de discriminare;

b)      să asigure informarea  tuturor angajaţilor cu privire la interzicerea hărţuirii sexuale la locul de muncă;

c)      să aplice imediat după sesizarea sancţiunilor disciplinare împotriva oricărei manifestări de hărţuire la locul de muncă

                 Unde trebuie să apelezi :              Instituţia la care persoanele hărţuite sexual pot apela pentru remedierea situaţiei sunt :

-         Instanţa judecătorească, dacă sunt întrunite elementele constitutive ale unei infracţiuni, potrivit dispoziţiilor Codului Penal;

-         Directia pentru Egalitate de Şanse pentru Femei şi Bărbaţi ;-         Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării CNCD;-         Inspectoratele teritoriale de Muncă;-         Instanţa  judecătorească în proces civil. În acest caz se acordă

scutirea de taxă judiciară de timbru .               

Eliminarea tuturor formelor de discriminare se realizează prin:

a) prevenirea oricăror fapte de discriminare, prin instituirea unor măsuri speciale, inclusiv a unor acţiuni afirmative, în vederea protecţiei persoanelor defavorizate care nu se bucură de egalitatea şanselor;

b) mediere prin soluţionarea pe cale amiabilă a conflictelor apărute în urma săvârşirii unor acte/fapte de discriminare;

c) sancţionarea comportamentului discriminatoriu.

Page 16: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

CAPITOLUL II

DIMENSIUNILE SOCIO-ECONOMICE SI MULCULTURALE ALE SOCIETATILOR EUROPENE

IDENTITATEA CULTURALA NATIONALA

Într-o acceptiune unanima, cultura reprezinta „întregul complex de elemente distinctive spirituale, materiale, intelectuale si emotionale ce caracterizeaza o societate sau un grup social. Cultura include nu numai artele si literatura, ci si moduri de viata, drepturile fundamentale ale omului, sistemele de valori, traditii si credinte.” Un popor fara cultura este un popor usor de manipulat- Immanuel KantÎn elaborarea politicii si a strategiilor culturale se impune o viziune noua, pluralista, asupra culturii:

a) Cultura este un factor de dezvoltare sociala si comunitara; în contextul dezvoltarii durabile, cultura are multiple functiuni si implicatii.

b) Cultura este un factor al calitatii vietii; orice evaluare a standardelor de calitate a vietii individului, a colectivitatii si a societatilor trebuie sa ia în considerare acest indicator.

c) Cultura trebuie privita ca mod de viata al individului si al societatilor – un element prin care acestea se diferentiaza.

d) Cultura este expresia identitatii (individuale, de grup, regionale, nationale etc.) si miza a diversitatii si diferentei, valori esentiale care trebuie asumate si sustinute prin demersuri si programe pro-active.

e) Cultura contribuie la structurarea societatii si a personalitatii umane.f) Cultura are un rol important în realizarea integrarii sociale si în

respingerea oricarei forme de excluziune si marginalizare. Cultura este o forta de coeziune sociala

Cultura în contextul geopolitic, economic si social actualCultura a devenit cea mai dinamica componenta a civilizatiei noastre. Acest dinamism, aceasta cautare de noi forme si modalitati de exprimare, este în acelasi timp si rezultatul si motorul „societatii informationale”,  a „societatii bazate pe cunoastere”.

Page 17: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

Orice demers analitic al politicilor si strategiilor culturale ale unei tari europene trebuie sa porneasca de la recunoasterea si evaluarea schimbarilor în plan politic, social si economic pe care le-a adus sfârsitul mileniului II: globalizarea si procesul de integrare europeana.Globalizarea, acest sistem complex si în rapida dezvoltare de piete integrate, comert international, investitii internationale, corporatii multinationale, convergenta a tehnologiilor ofera nebanuite oportunitati pentru domeniul culturii. Dar exista si numeroase puncte de vedere potrivit carora reprezinta un factor de risc pentru  culturile si identitatile nationale si locale/comunitare.Procesul de integrare europeana ridica, la rândul sau, o serie de probleme. Apartenenta la spatiul cultural european si construirea a ceea ce numim identitatea culturala europeana impune o abordare inter-sectoriala, care sa armonizeze obiectivele economice, comerciale, sociale cu cele culturale. În spatiul pan-european, astfel configurat, diversitatea de practici si traditii culturale a tarilor europene trebuie perceputa ca bogatie si nu ca sursa de divizare si conflicte.Procesul de integrare europeana presupune un echilibru între valorile si principiile acceptate în comun, pe de o parte, si specificitatea nationala si locala, pe de alta parte.  În acest sens, politicile culturale nationale trebuie sa gaseasca mijloacele pentru a ramâne deschise la schimbul de valori în contextul pietei europene integrate si, în acelasi timp, pentru a sustine bogatia, vitalitatea si diversitatea culturilor proprii.În noul context România trebuie sa-si defineasca propriile  raspunsuri la toate aceste probleme si sa îsi formuleze propriile optiuni si, în consecinta, propriile politici culturale.

Drepturile culturale – drepturi fundamentaleale omului

Asa dupa cum cultura, în sensul sau larg, influenteaza toate aspectele vietii sociale, drepturile culturale ilustreaza indivizibilitatea, interdependenta si inter-relationarea drepturilor fundamentale. Un consens cu privire la o defi-nitie universal acceptata a drepturilor culturale s-a dovedit imposibil de realizat, datorita, pe de o parte, diferitelor perceptii si definitii ale „culturii” si, pe de alta parte, complexitatii inter-relatiilor dintre drepturile culturale si celelalte drepturi fundamentale. Acesta este si motivul pentru care Comisia

Page 18: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

Mondiala pentru Cultura si Dezvoltare a propus, în Agenda Internationala, realizarea unui inventar al drepturilor culturale care nu au fost înca expres recunoscute.Din coroborarea prevederilor cuprinse în instrumentele juridice internationale în materie reiese ca orice analiza a drepturilor culturale trebuie sa porneasca de la drepturile de baza, care sunt în acelasi timp drepturi individuale si drepturi colective:

a) Dreptul de acces la viata culturalab) Dreptul de participare la viata culturalac) Diferite instrumente politice si juridice adoptate în cadrul organizatiilor

interguvernamentale au permis conturarea teoretica a sferei de cuprindere a drepturilor culturale care, în afara celor doua drepturi de baza sus-mentionate, ar trebui sa cuprinda:

d) Dreptul la respectul identitatii culturalee) Dreptul fiecarei persoane de a se identifica cu o comunitate culturalaf) Dreptul de acces la patrimoniul culturalg) Dreptul la protectia activitatilor creatoareh) Dreptul la protectia proprietatii intelectualei) Dreptul la educatie, inclusiv la educatia artistica si la educarea pentru

artaj) Dreptul de a desfasura în mod liber activitati culturale, inclusiv dreptul

la mobilitate a creatorilor si artistilor si a creatiilor lorApare evident faptul ca drepturile culturale recunosc si protejeaza nu numai identitatea culturala, ci si diversitatea culturala si, în acelasi timp, recunosc legatura indisolubila a acestora cu dezvoltarea economica si sociala. Drepturile culturale sunt nu numai drepturi fundamentale de sine statatoare, ci si parte  indivizibila a drepturilor civile, politice, sociale si economice. Din aceasta perspectiva, pe plan international au fost formulate o serie de principii, care trebuie sa se regaseasca în politicile culturale ale fiecarei tari:

a) Fiecare  are dreptul sa-si satisfaca drepturile culturaleb) Satisfacerea drepturilor culturale este indispensabila demnitatii si

dezvoltarii persoaneic) Fiecare individ are dreptul de a participa la viata culturala a

comunitatiid) Recunoasterea si protejarea diversitatii culturale si lingvistice

este o obligatie a fiecarui stat

Page 19: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

Astfel, statul, prin politicile sale publice, are obligatia de a recunoaste, proteja si promova drepturile culturale si de a asigura conditiile pentru ca fiecare persoana sa-si poata exercita liber si nestânjenit aceste drepturi.Accesul la practicile si experientele culturale pentru toti cetatenii, indiferent de nationalitate, rasa, sex, vârsta etc., îmbogateste identitatea culturala si confera sentimentul de apartenenta la un grup, la o comunitate, al fiecarui individ sau colectivitati, sustinând în acest fel si integrarea si incluziunea sociala.Participarea la cultura  înseamna garantarea unor conditii concrete pentru exprimare libera, pentru desfasurarea de activitati creatoare într-o multitudine de forme si de modalitati, atât la nivel individual cât si comunitar. Dreptul de participare trebuie înteles si ca dreptul de a participa la conceperea si implementarea politicilor culturale. Dimensiunea participativa a drepturilor culturale este o parte esentiala a exercitiului drepturilor fundamentale în ansamblul lor.Diversitatea culturala este un element central al politicii si strategiilor culturale. Conceptul de diversitate culturala are însa mai multe sensuri, pe care trebuie sa le luam în considerare: diversitate etno-rasiala (diversitatea comunitatilor si minoritatilor nationale), diversitate lingvistica, diversitate generationala, diversitatea unor „comunitati de interese” etc. Pe lânga elementele comune, fiecare din aceste grupuri si comunitati are propria sa identitate culturala.Cele doua concepte, de identitate si diversitate culturala, se regasesc atât la nivel national (multiculturalitate si interculturalitate), cât si la nivel international. Respectul si garantarea acestora sunt esentiale nu numai din perspectiva coeziunii sociale, ci si ca mijloc de lupta împotriva excluziunii si, ca atare, reprezinta un element important al întregului proces de democratizare a societatii.Principiile si obiectivele politicii culturale din România. Rolul Ministerului Culturii si CultelorÎn elaborarea politicii sale culturale, România trebuie sa-si armonizeze principiile si obiectivele cu cele asumate la nivel international:

a) Politica culturala trebuie considerata ca o componenta cheie a strategiei de dezvoltare;

b) Politicile culturale trebuie sa promoveze creativitatea si participarea la viata culturala;

Page 20: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

c) Politicile culturale trebuie sa întareasca masurile pentru prezervarea patrimoniului cultural si sa promoveze industriile culturale;

d) Politicile culturale trebuie sa promoveze diversitatea culturala si lingvistica în societatea informationala;

e) Politicile culturale trebuie sa asigure cresterea resurselor umane si financiare pentru dezvoltarea culturii.

Obiectivele esentiale ale politicii culturale din România sunt stabilirea directiilor strategice, crearea structurilor si oferirea resurselor necesare realizarii conditiilor care sa permita si sa faciliteze dezvoltarea umana si satisfacerea cerintelor culturale ale individului si ale comunitatilor.În acelasi timp, ele trebuie sa aiba în vedere toate elementele care configureaza viata culturala - creatia contemporana, patrimoniul cultural si diseminarea culturii, sa le echilibreze si sa le faca compatibile cu principiile si obiectivele identificate pe plan international, dar si cu cerintele si traditiile nationale.Politica culturala din România se bazeaza pe 6 principii fundamentale, identificate în HG nr. 28/2001, modificata:

a) principiul protejarii patrimoniului cultural national, potrivit caruia valorile si bunurile care apartin mostenirii culturale au calitatea de surse fundamentale ale cunoasterii trecutului si prezentului nostru;

b) principiul libertatii de creatie, potrivit caruia libertatea de exprimare artistica si de comunicare publica a operelor si prestatiilor artistice reprezinta nu numai un drept fundamental, ci si un element esential al progresului uman;

c) principiul autonomiei institutiilor de cultura, potrivit caruia initierea si desfasurarea programelor si proiectelor culturale nu pot fi restrânse ori cenzurate pe criterii etnice, religioase, politice ori pentru satisfacerea unor interese de grup;

d) principiul primordialitatii valorii, potrivit caruia se asigura crearea conditiilor materiale si morale, se sustin si se promoveaza aplicarea criteriilor specifice de evaluare si selectie, afirmarea creativitatii si talentului;

e) principiul sansei egale la cultura, potrivit caruia prin armonizarea politicilor culturale la nivel national cu cele la nivel local se asigura accesul si participarea tuturor cetatenilor la cultura,

Page 21: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

precum si dezvoltarea vietii spirituale a colectivitatilor, în toata diversitatea acestora;

f) principiul identitatii culturale în circuitul mondial de valori, potrivit caruia se asigura protejarea si punerea în valoare a mostenirii culturale, se sustine si se promoveaza introducerea în circuitul cultural national si international a valorilor spiritualitatii nationale si se înlesneste circulatia în tara a valorilor culturii universale.

Aplicarea acestor principii este de natura sa asigure realizarea unor politici culturale care sa sustina obiective fundamentale, dintre care amintim:

a) Sustinerea creativitatii contemporaneb) Protectia patrimoniului cultural tangibilc) Protectia patrimoniului intangibild) Sustinerea si promovarea circulatiei creatorilor si a bunurilor

culturaleMinisterul Culturii si Cultelor este organul de specialitate al administratiei publice centrale si are urmatoarele functii:

a) Functia de reglementareb) Functia de reprezentarec) Functia de organizared) Functia de coordonaree) Functia de control

Pentru îndeplinirea functiilor si competentelor sale, Ministerul Culturii si Cultelor si-a creat servicii deconcentrate la nivelul fiecarui judet.Ministerul Culturii si Cultelor îsi propune urmatoarele directii de actiune:

a. Sustinerea, protejarea, promovarea actului creatorb. Protejarea identitatii culturale a minoritatilor nationalec. Promovarea traditiilor si a creatiei populared. Protejarea si punerea în valoare a patrimoniului cultural

nationale. Dezvoltarea relatiilor culturale în scopul promovarii

identitatii culturale a comunitatilor românesti din afara granitelor

f. Dezvoltarea relatiilor culturale cu alte tari, cu organisme europene si internationale

Aceste directii de actiune trebuie abordate în mod coerent si armonizat si asumate de toti partenerii sociali, pentru a asigura satisfacerea deplina a drepturilor culturale.

Page 22: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

IDENTITATEA CULTURALA EUROPEANA

Integrarea europeană fiind orientată în principal către economie şi comerţ, cultura nu a constituit domeniul unei politici comunitare propriu-zise. Primul Plan de acţiune în domeniul culturii a fost elaborat de către Comisia Europeană în 1977. Tratatul de la Maastricht, semnat în 1992 şi intrat în vigoare în 1993, conferă Uniunii Europene competenţe în domeniul cultural: dezvoltarea culturilor naţionale ale statelor membre, evidenţiind patrimoniul cultural comun şi totodată respectând diversitatea naţională şi regională. Obiectivele Uniunii Europene în domeniul culturii sunt: - să întărească sentimentul de apartenenţă la o comunitate europeană, respectând în acelaşi timp diversitatea tradiţiilor şi culturilor naţionale şi regionale; - să faciliteze accesul cetăţeanului european la cultură, ca factor al integrării sociale: dans, operă, pictură, sculptură, fotografie, arhitectură, patrimoniu mobil şi imobil, audiovizual (televiziune, multimedia, ediţii electronice); - să contribuie la consacrarea culturii europene în lume. Acţiunile comunitare constau, pe de o parte, în asigurarea unor bune condiţii de schimb şi de concurenţă între bunurile culturale şi, pe de altă parte, în încurajarea cooperării între organismele culturale din statele membre ale Uniunii.

Politica culturala in Uniunea Europeana 

            Definirea notiunii de politica culturala a fost mereu in atentia marilor organizatii internationale precum UNESCO sau Consiliul Europei. Preocuparile mai recente ale Uniunii Europene in acest domeniu denota intentia de a introduce cultura in conceptele ei de dezvoltare mai ales pentru calitatea ei de suport pentru o dezvoltare durabila.             Dispozitiile nou introduse nu reglementeaza o armonizare a politicilor nationale in domeniul culturii prin promovarea unei politici comune

Page 23: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

la nivel comunitar. In acest domeniu, actiunea comunitara este complementara politicilor nationale, fiind o competenta subsidiara (10). Desi prin actiunile comunitare se urmareste respectarea diversitatii culturale nationale si regionale, totusi s-a constatat necesitatea promovarii unei politici de valorificare si evidentiere a mostenirii culturale comune la nivel european. Astfel, putem afirma ca patru mari principii guverneaza politica culturala europeana si ghideaza Consiliul Europei mai bine de 25 de ani: promovarea identitatii culturale, respectarea diversitatii culturale, sustinerea creativitatii, stimularea participarii.            Carta drepturilor fundamentale  a UE stabileste in Preambul ca Uniunea contribuie la promovarea si dezvoltarea valorilor comune, in respectul diversitatii si culturilor si traditiilor popoarelor Europei, precum si al identitatii nationale a statelor membre. In art.22 al Cartei este enuntat dreptul fundamental privind „Diversitatea culturala, religioasa si lingvistica”, conform caruia Uniunea trebuie sa respecte aceste diferente.            Beneficiind de o baza legala, UE a inceput sa se preocupe de acest domeniu vast numit cultura, care inglobeaza: artele, dansul, muzica, teatrul, cartile si patrimoniul cultural (12). Ariile complementare, in stransa legatura cu domeniul cultural sunt educatia, dezvoltata prin programe precum ERASMUS, COMETT, DELTA si EUROPACHET, LINGUA, SOCRATES si LEONARDO, si audiovizualul, care se preocupa atat de industria cinematografica, cat si de media prin programe precum MEDIA I si II, MEDIA Plus, MEDIA Training Programme etc.            Revenind la Politica culturala, UE se straduieste sa impulsioneze colaborarea in domeniu, incurajeaza folosirea artelor in scopul implicarii europenilor in viata culturala si promoveaza muzica drept un element distinctiv al civilizatiei europene in raport cu alte culturi. Exprimand diversitatea lingvistica si culturala, cartile sunt o sursa vie de cunostinte, acumulare si aprofundare. Din aceasta cauza, se acorda ajutor editorilor europeni pentru implementarea noilor metode de distribuire a lucrarilor literare prin intermediul tehnologiilor digitale. In domeniul dansului, UE se axeaza pe instruirea artistilor, pe raspandirea creatiilor acestora, evidentiind totodata rolul social al dansului. Teatrele reprezinta una dintre cele mai importante expresii a vietii culturale si a dezvoltarii democratiei, fapt recunoscut si de Consiliul de Ministri in Rezolutia din iunie 1991 privind dezvoltarea teatrelor in Europa. In ceea ce priveste patrimoniul cultural , acesta este recunoscut ca un instrument al identitatii culturale, 34% din bugetul alocat programului

Page 24: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

„Cultura 2000” fiind folosit pentru protejarea si conservarea unor obiective de o importanta deosebita. Pentru incurajarea cooperarii, s-a instituit si un premiu - „Europa Nostra”- oferit pentru cele mai inspirate si reusite proiecte de restaurare a patrimoniului cultural european.            Pentru a pune in practica ideile cu privire la cooperarea  si dezvoltarea cultural europeana s-au initiat o serie de programe. Printre primele de acest gen au fost: Kaleidoscope, Ariane si Raphael.AGENDA EUROPEANĂ PENTRU CULTURĂ ÎNTR-O LUME GLOBALIZATĂÎn 2007, Comisia Europeană a adoptat o comunicare cu tema “Agenda europeană pentru cultură într-o lume globalizată”. Prin aceasta, Comisia Europeană propune o nouă strategie europeană în domeniul culturii, care să promoveze diversitatea culturală şi dialogul intercultural, să promoveze cultura ca agent catalizator al creativităţii în cadrul Strategiei de la Lisabona, precum şi promovarea culturii ca element vital în relaţiile externe ale Uniunii. Comisia propune şi introducerea unui sistem de cooperare mai structurat între Statele Membre şi instituţiile comunitare în domeniul culturii, bazat pe metoda deschisă de coordonare, până acum folosită cu succes în domeniul educatiei şi tineretului. O noutate în ceea ce priveste metodele de actiune în domeniul culturii o reprezinta revizuirea şi intensificarea colaborarii cu actorii implicaţi în cultură (organizaţii profesionale, instituţii cu diferite grade de independenţă, ONG-uri, reţele europene şi non-europene, fundaţii). SPRIJIN FINANCIAR PENTRU PROIECTE CULTURALE Cultura (2007-2013) În perioada 2007-2013, se derulează un nou program în domeniul culturii, care ia locul programului Cultura 2000, derulat în perioada 2000-2006. Programul urmăreşte promovarea mobilitatea transnaţională a persoanelor care lucrează în sectorul cultural, încurajarea circulaţiei transnaţionale a lucrătorilor şi a producţiilor culturale şi artistice şi încurajarea dialogului intercultural. Cultura (2007-2013) are trei componente: - sprijin pentru activităţi culturale; - sprijin pentru entităţile culturale europene; - sprijin pentru activităţi de analiză şi de diseminare.

Page 25: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

Capitale culturale europene Iniţiativa interguvernamentală “Capitale culturale europene”, lansată în 1985, vizează punerea în valoare a diversităţii culturale a oraşelor Europei, evidenţiind originalitatea acestora şi patrimoniul cultural comun. Denumire dată în fiecare an unui oraş din Europa, în scopul de a face mai vizibile realizările culturale şi punctele de atracţie din oraşul respectiv, pentru ca cetăţenii europeni să-şi cunoască mai bine patrimoniul cultural comun. Iniţiativa de a desemna în fiecare an „capitale culturale europene” datează din 1985, iar începând din 2005 alegerea acestora se face de către Consiliul UE, în baza unei recomandări a Comisiei Europene, în a cărei formulare se ţine seama de părerea unui juriu specializat. Până acum au fost desemnate capitale culturale europene următoarele oraşe: 1985: Atena (Grecia) 1986: Florence (Italia) 1987: Amsterdam (Olanda) 1988: Berlin (Germania) 1989: Paris (Franţa) 1990: Glasgow (Marea Britanie) 1991: Dublin (Irlanda) 1992: Madrid (Spania) 1993: Antwerp (Belgia) 1994: Lisabona (Portugalia) 1995: Luxembourg (Luxemburg) 1996: Copenhaga (Danemarca) 1997: Salonic (Grecia) 1998: Stockholm (Suedia) 1999: Weimar (Germania) 2000: Avignon (Franţa), Bergen (Norvegia), Bologna (Italia), Bruxelles (Belgia), Cracovia (Polonia), Helsinki (Finlanda), Praga (Republica Cehă), Reykjavik (Islanda), Santiago de Compostela (Spania) 2001: Porto (Portugalia), Rotterdam (Olanda) 2002: Bruges (Belgia), Salamanca (Spania) 2003: Graz (Austria) 2004: Genova (Italia), Lille (Franţa) 2005: Cork (Irlanda) 2006: Patras (Grecia)

Page 26: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

2007: Luxembourg (Luxemburg), Sibiu (România) 2008: Liverpool (Marea Britanie), Stavanger (Norvegia) 2009: Linz (Austria), Vilnius (Lituania) 2010: Essen (Germania), Istanbul (Turcia), Pecs (Ungaria) Anul European al Dialogului Intercultural Anul 2008 a fost declarat Anul European al Dialogului intercultural. Această iniţiativă vine în contextul urmăririi obiectivului de a crea o uniune din ce în ce mai strânsă între popoarele Euruopei şi al ultimelor evoluţii aduse de valurile succesive de extindere şi de aprofundarea integrării. De asemenea, procesele mai largi ale globalizării, precum fluxurile migraţioniste sau intensificarea schimburilor în toate domeniile, fac necesară intensificarea dialogului intercultural, ca prim pas către cooperarea interculturală şi, mai departe, către coeziunea socială. De asemenea, prin impulsul pe care un astfel de program îl da exprimarii identităţii proprii, se vizează încurajarea cetăţeniei europene active, un alt obiectiv central al Uniunii. Anul Dialogului Intercultural nu se adresează numai cetăţenilor Uniunii, ci tuturor celor care locuiesc pe teritoriul acesteia. Totodată, se vizează şi implicarea unor organizaţii din ţările vecine ale UE, ceea ce face ca acest program să fie şi un instrument în politica de extindere şi în politica de vecinătate ale Uniunii.

Capitolul III

PARTICIPAREA SOCIALA SI NTERPERSONALA

Ne străduim să avem relaţii profesionale bune

În cadrul unei societăţi raporturile cu colegii, subordonaţii sau şefii trebuie să se desfăşoare după modelul unui parteneriat, comportamentul individual fiind subordonat devotamentului faţă de o conduită etică şi de succesul societăţi.Raporturile cu colegii de muncă trebuie să fie asemenea celor dintre membrii unei echipe învingătoare. Oameni care muncesc în armonie, concentrându-se asupra unui set de obiective comune constituie motorul care propulsează compania noastră. Pentru ca această relaţie dinamică de

Page 27: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

echipă să funcţioneze, fiecare trebuie să-şi îndeplinească responsabilităţile şi să fie sigur că şi ceilalţi fac la fel. Cea mai importantă resursă a societăţii sunt oamenii.Angajamentul societăţii faţă de oameni se manifestă la locul de muncă printr-o serie de programe concepute să promoveze şi să recompenseze realizările individuale şi de echipă. .In mod particular, politica de angajare ar trebui sa fie :• Să selectăm, să angajăm şi să plătim oamenii care lucrează in funcţie de calificările lor pentru munca respectivă, fără discriminare bazată pe rasă, religie, naţionalitate, origine etnică, culoare, sex, identitate sexuală, orientare sexuală, vârstă, cetăţenie, statut de veteran, stare civilă, handicap sau orice altă caracteristică protejată de lege.• Să menţinem un mediu de lucru deschis şi să atingem un nivel de excelenţă, atrăgând şi reţinând ca mână de lucru persoane din medii cât mai diverse.• Să oferim pregătire, instruire şi posibilităţi de promovare care să permită dezvoltarea carierei şi avansarea ierarhică pentru toţi cei care lucrează.• Să realizăm evaluări ale performanţelor care oferă reacţii sincere şi corecte. Să încurajăm schimbul de comentarii şi un dialog în ambele sensuri, precum şi studierea acestor evaluări de către cei de la nivele înalte de conducere.• Să interzicem hărţuirea sexuală sau orice alt tip de hărţuire a angajaţilor. persoană, la locul de muncă sau în timpul desfăşurării activităţilor legate de societate.• Să evităm favoritismul sau impresia de favoritism la locul de muncă în conformitate cu politicile şi procedurile adoptate de societate.• Să respectăm confidenţialitatea indivizilor prin colectarea, procesarea, folosirea şi reţinerea informaţiilor personale ale angajaţilor numai atâta timp cât este necesar şi în conformitate cu legile ţărilor în care ne desfăşurăm activitatea. • Să ne străduim să eliminăm orice posibile surse de pericol la locul de muncă şi să le oferim angajaţilor Colgate un mediu de lucru sigur şi sănătos şi să ne străduim să ne conformăm tuturor legilor şi standardelor de siguranţă şi sănătate profesională aplicabile.• Să contribuim la menţinerea unui mediu de lucru sigur, sănătos şi productiv pentru toţi angajaţii prin:

Page 28: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

– interzicerea deţinerii, consumului, vânzării sau distribuirii de droguri ilegale sau de instrumente speciale legate de droguri,– interzicerea desfăşurării activităţii în cadrul societăţii sub influenţa alcoolului

În calitate de angajaţi ai societăţii, ne străduim să respectăm politicile firmei şi, în acelaşi timp, facem eforturi de îmbunătăţire a performanţelor societăţii. Evităm conflictele de interese şi alte situaţii care ar putea fi în detrimentul societăţii.Propriul discernământ este atuul dvs. cel mai de preţ. Trebuie evitata orice activitate sau asociere care intră în conflict sau doar pare să intre în conflict cu abilitatea dvs. de a vă folosi discernământul în mod independent pentru a sprijini interesele societăţii. Conflictele se pot naşte din mai multe situaţii.

InvestiţiiNu faceţi nicio investiţie care v-ar putea afecta deciziile profesionale. Politica societăţii interzice angajaţilor să deţină acţiuni sau interese în calitate de proprietari la o societate concurentă.

Alte activităţiAtât timp cât lucraţi la firma nu prestaţi muncă şi pentru o societate concurentă şi nici nu lucraţi sau oferiţi asistenţă unui terţ în condiţiile în care aceste activităţi ar putea avea efecte negative asupra performanţei şi discernământului dvs. profesional. Nu folosiţi timpul, dotările sau materialele societăţii pentru activităţi care nu au legătură cu funcţia pe care o deţineţi în cadrul e fără aprobarea responsabilului de Divizie sau a responsabilului operativ.

Relaţii personaleDeşi este recunoascut şi respectat dreptul angajaţilor de a se asocia liber cu persoanele întâlnite în mediul de lucru, trebuie să ne folosim discernământul, asigurându-ne că aceste relaţii nu au un impact negativ asupra performanţei la locul de muncă, abilităţii de a îi supraveghea pe ceilalţi sau a mediului de lucru.Orice fel de comportament la locul de muncă al angajaţilor care au o relaţie amoroasă sau de prietenie poate fi considerat necorespunzător dacă acest comportament reprezintă o sursă de disconfort pentru ceilalţi. Favoritismul sau luarea deciziilor profesionale în funcţie de sentimente, legături, prietenii în loc de interesele societăţii este interzisă. Indivizii care au o relaţie personală sau de prietenie trebuie să dea dovadă de tact, discernământ şi sensibilitate.

Page 29: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

ConsiliiÎnainte de a accepta numirea în Consiliul de administraţie sau orice alt organism similar al unei alte societăţi sau agenţii guvernamentale, obţineţi aprobarea din partea Preşedintelui şi Directorului general şi a Şefului serviciului juridic. Pentru a face parte din Consiliul de administraţie al unei organizaţii profesionale sau non-profit aveţi nevoie în prealabil de aprobarea sefului ierarhic superior.

Protejăm informaţiile confidenţiale ale societăţii.Secretele comerciale ale societăţi, alte informaţii private precum şi o mare parte din datele interne reprezintă valori importante ale societăţii. Protejarea acestor valori, inclusiv păstrarea confidenţialităţii lor, joacă un rol esenţial în dezvoltarea continuă şi în capacitatea noastră de a face concurenţă. Secretul comercial este acel tip de informaţie folosită în activitatea societăţii, care nu este cunoscut în general sau uşor de descoperit, depunându-se eforturi pentru a-l păstra ca atare. Însă şi alte informaţii private precum know-how-ul trebuie protejate.Printre acestea se pot număra şi studiile de piaţă, planurile pentru noi produse, obiectivele strategice, orice informaţii financiare sau legate de preţuri nepublicate încă, liste cu angajaţi, clienţi şi comercianţi şi informaţii despre cerinţele, preferinţele, obiceiurile de afaceri şi planurile clienţilor.

Înregistrările contabile şi rapoartele societatii

Poziţia financiară a societăţii şi rezultatele activităţilor sale trebuie înregistrate conform cerinţelor legale şi principiilor contabile general acceptate . Politica societăţii, precum şi legea, prevăd că societatea trebuie să păstreze înregistrări contabile, evidenţe şi conturi care să reflecte în mod corect şi precis natura operaţiunilor şi modul în care sunt cesionate activele societăţii.Integritatea înregistrărilor contabile şi financiare ale societăţii are la bază acurateţea şi exhaustivitatea informaţiilor justificative de bază introduse în contabilitatea societăţii. Toţi cei implicaţi în elaborarea, procesarea şi înregistrarea acestor informaţii sunt responsabili pentru integritatea lor. Toate înregistrările financiare sau contabile trebuie să reflecte exact conţinutul documentelor justificative.

Page 30: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

Niciun fel de informaţii nu trebuie ascunse faţă de (sau de către) conducere sau faţă de auditorii interni sau externi ai societăţii. Furtul de bani, bunuri sau servicii este strict interzis. Echipamentul, sistemele, dotările societăţii precum şi cărţile de credit de serviciu şi materialele se vor folosi exclusiv pentru desfăşurarea activităţilor societăţii sau în scopurile autorizate de conducere. Vă revine responsabilitatea nu doar de a proteja bunurile încredinţate salariatior ci şi de a contribui la protejarea patrimoniului în general. Trebuie să fiţi vigilenţi în orice situaţie sau incident care ar putea duce la pierderea, folosirea în scopuri necorespunzătoare sau furtul bunurilor societăţii şi aveţi obligaţia de a raporta aceste situaţii responsabilului dvs. • Mesaje de hărţuire, discriminatorii, calomnioase, frauduloase sau de ameninţare, inclusiv mesaje cu caracter ofensator cu privire la rasă, sex, vârstă, orientare sexuală, religie, credinţe politice,origine naţională, handicap, origine etnică, statut de veteran, identitate sexuală sau orice altă caracteristică protejată de lege.• Trimiterea, accesarea sau stocarea oricăror materiale sau comunicări cu caracter ofensator sau obscen.• Distribuirea neautorizată de informaţii private, confidenţiale sau secrete comerciale .• Încălcarea drepturilor de confidenţialitate ale oricărei persoane aflate sub protecţia

Consiliul de administraţie este independent.Independenţa promovează integritatea şi responsabilitatea. Politica societăţii este de a avea un Consiliu de administraţie format, în primul rând, din administratori independenţi, din afara societăţii.

Promovăm o comunicare directă şi deschisă cu consiliul.Atât în interiorul cât şi în afara sălii de consiliu, administratorii intră des în contact direct cu conducerea societăţii. Responsabilii cu vechime care deţin funcţii cheie participă periodic atât la întâlnirile Consiliului alături de administratori, cât şi la întâlniri mai puţin oficiale şi, împreună, au discuţii dinamice şi sincere despre diverse subiecte legate de activitatea societăţii.

Întreţinem relaţii etice cu furnizorii şi clienţii.Obiectivul nostru, atunci când desfăşurăm activităţi de achiziţie, este să asigurăm continuitatea şi seriozitatea surselor de aprovizionare. La baza unor relaţii solide şi de durată cu clienţii şi furnizorii, se află onestitatea. Astfel, ne privim furnizorii ca pe nişte parteneri şi ni se pare firesc ca ei să realizeze un profit rezonabil.

Page 31: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

Nu oferim şi nu acceptăm cadouri inadecvate.Este inacceptabil să oferiţi sau să primiţi cadouri, sume de bani sau alte avantaje care influenţează deciziile profesionale. Codul de conduită al societăţii este transmis furnizorilor şi comercianţilor. Li se aduce la cunoştinţă cerinţa de a se conforma în cadrul activităţilor desfăşurate cu societatea noastră, în caz de neconformare riscând să piardă relaţia cu noi.

Respectăm secretele comerciale şi informaţiile confidenţiale ale celorlalţi.

Politica societatii este de a nu încălca, în mod conştient, drepturile de proprietate intelectuală ale celorlalţi. De asemenea, politica societăţii este de a respecta secretele comerciale sau informaţiile private ale celorlalţi. Acesta este un punct deosebit de important în cazul în care sunteţi în posesia unor secrete comerciale sau informaţii private ale unui fost angajator. Nu le permiteţi celor din afară să vă dezvăluie detalii despre invenţia, descoperirea sau noua lor idee.

Receptivitate faţă de consumatori

Succesul depinde de gradul de satisfacţie al consumatorilor, de încrederea şi bunăvoinţa acestora. Cel mai bine, ne putem atinge obiectivele respectiv putem satisface nevoile consumatorilor, urmând un program coerent, corect şi receptiv de comunicare cu consumatorii.Unul dintre cele mai importante aspecte ale activităţii noastre este publicitatea. Publicitatea trebuie să fie creativă şi competitivă, dar, în acelaşi timp, cinstită şi să reflecte realitatea, să nu inducă în eroare şi să respecte legile în vigoare.

Respectăm confidenţialitatea clienilor

Respectăm şi onorăm dreptul la confidenţialitate al consumatorilor noştri. Politica societăţii este de a aduna, procesa, utiliza şi păstra informaţiile personale obţinute de la consumatori în strictă conformitate cu prevederile legale aplicabile, inclusiv cele care privesc colectarea şi utilizarea

Page 32: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

informaţiilor personale despre minori şi de a lua toate măsurile posibile pentru protejarea acestor informaţii.

Evidenţele sunt păstrate in conformitate cu legea.

Respectăm toate legile şi reglementările legate de păstrarea evidenţelor societăţii (inclusiv documente fizice şi date electronice). În Programul de păstrare a evidenţelor societăţii sunt stabilite politicile şi procedurile legate de păstrarea evidenţelor care trebuie respectate de toţi angajaţii.

NORME GENERALE DE CONDUITA PROFESIONALA A FUNCTIONARILOR PUBLICI

1. Asigurarea unui serviciu public de calitate a. Functionarii publici au obligatia de a asigura un serviciu public de calitate in beneficiul cetatenilor, prin participarea activa la luarea deciziilor si la transpunerea lor in practica, in scopul realizarii competentelor autoritatilor si ale institutiilor publice. b. In exercitarea functiei publice, functionarii publici au obligatia de a avea un comportament profesionist, precum si de a asigura, in conditiile legii, transparenta administrativa, pentru a castiga si a mentine increderea publicului in integritatea, impartialitatea si eficacitatea autoritatilor si institutiilor publice. 2. Loialitatea fata de Constitutie si lege a. Functionarii publici au obligatia ca, prin actele si faptele lor, sa respecte Constitutia, legile tarii si sa actioneze pentru punerea in aplicare a dispozitiilor legale, in conformitate cu atributiile care le revin din fisa postului, cu respectarea eticii profesionale. b. Functionarii publici trebuie sa se conformeze dispozitiilor legale privind restrangerea exercitiului unor drepturi, datorata naturii functiilor publice detinute. 3. Loialitatea fata de autoritatile si institutiile publice a. Functionarii publici au obligatia de a apara in mod loial prestigiul institutiei, precum si de a se abtine de la orice act ori fapt care poate produce prejudicii imaginii sau intereselor legale ale acesteia. b. Functionarilor publici le este interzis:

Page 33: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

1. sa exprime in public aprecieri neconforme cu realitatea in legatura cu activitatea ce se desfasoara in institutie, cu politicile si strategiile acesteia ori cu proiectele de acte cu caracter normativ sau individual; 2. sa faca aprecieri neautorizate in legatura cu litigiile aflate in curs de solutionare; 3. sa dezvaluie informatii care nu au caracter public, in alte conditii decat cele prevazute de lege; 4. sa dezvaluie informatiile la care au acces in exercitarea functiei publice, daca aceasta dezvaluire este de natura sa atraga avantaje necuvenite; 5. sa acorde asistenta si consultanta persoanelor fizice sau juridice in vederea promovarii de actiuni juridice ori de alta natura impotriva statului sau autoritatii. Dezvaluirea informatiilor care nu au caracter public sau remiterea documentelor care contin asemenea informatii, la solicitarea reprezentantilor unei alte autoritati ori institutii publice, este permisa numai cu acordul conducerii. Prevederile prezentului cod de conduita nu pot fi interpretate ca o derogare de la obligatia legala a functionarilor publici de a furniza informatii de interes public celor interesati, in conditiile legii. 4. Libertatea opiniilor a. In indeplinirea atributiilor de serviciu, functionarii publici au obligatia de a respecta demnitatea functiei publice detinute, coreland libertatea dialogului cu promovarea intereselor institutiei.; b. In activitatea lor, functionarii publici au obligatia de a respecta libertatea opiniilor si de a nu se lasa influentati de considerente personale sau de popularitate. In exprimarea opiniilor, functionarii publici trebuie sa aiba o atitudine concilianta si sa evite generarea conflictelor datorate schimbului de pareri. 5. Activitatea publica a. Relatiile cu mijloacele de informare in masa se asigura de catre functionarii publici desemnati in acest sens de institutie. b. Functionarii publici desemnati sa participe la activitati sau dezbateri publice, in calitate oficiala, trebuie sa respecte limitele mandatului de reprezentare incredintat conducatorul institutiei. 6. Activitatea politica In exercitarea functiei publice, functionarilor publici le este interzis:

Page 34: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

a) sa participe la colectarea de fonduri pentru activitatea partidelor politice; b) sa furnizeze sprijin logistic candidatilor la functii de demnitate publica; c) sa colaboreze, in afara relatiilor de serviciu, cu persoanele fizice sau juridice care fac donatii ori sponsorizari partidelor politice; Functionarii publici au obligatia de a nu aduce atingere onoarei, reputatiei si demnitatii persoanelor din cadrul institutiei publice in care isi desfasoara activitatea, precum si persoanelor cu care intra in legatura in exercitarea functiei publice, prin: 1. intrebuintarea unor expresii jignitoare; 2. dezvaluirea unor aspecte ale vietii private; 3. formularea unor sesizari sau plangeri calomnioase. 7. Conduita in cadrul relatiilor internationale a. Functionarii publici care reprezinta institutia in cadrul unor organizatii internationale, institutii de invatamant, conferinte, seminarii si alte activitati cu caracter international au obligatia sa promoveze o imagine favorabila. b. In relatiile cu reprezentantii altor state, functionarilor publici le este interzis sa exprime opinii personale privind aspecte nationale sau dispute internationale. 8. Interdictia privind acceptarea cadourilor, serviciilor si avantajelor Functionarii publici nu trebuie sa solicite ori sa accepte cadouri, servicii, favoruri, invitatii sau orice alt avantaj, care le sunt destinate personal, familiei, parintilor, prietenilor ori persoanelor cu care au avut relatii de afaceri sau de natura politica, care le pot influenta impartialitatea in exercitarea functiilor publice detinute ori pot constitui o recompensa in raport cu aceste functii. 9. Participarea la procesul de luare a deciziilor In procesul de luare a deciziilor, functionarii publici au obligatia sa actioneze conform prevederilor legale si sa isi exercite capacitatea de apreciere in mod fundamentat si impartial. 10. Obiectivitate in evaluare In exercitarea atributiilor specifice functiilor publice de conducere, functionarii publici au obligatia sa asigure egalitatea de sanse si tratament cu privire la dezvoltarea carierei in functia publica pentru functionarii publici din subordine. 11. Folosirea prerogativelor de putere publica Este interzisa folosirea de catre functionarii publici, in alte scopuri decat cele prevazute de lege, a prerogativelor functiei publice detinute.

Page 35: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

12. Utilizarea resurselor publice Functionarii publici sunt obligati sa asigure ocrotirea proprietatii publice si private a statului si a institutiei, sa evite producerea oricarui prejudiciu, actionand in orice situatie ca un bun proprietar.

CAPITOLUL IV COMUNICAREA IN DIFERITE MEDII

1 Fundamentele comunicarii (componente, canale, niveluri, forme)

Din punct de vedere cronologic, comunicarea este primul instrument spiritual al omului în procesul socializarii sale.

Comunicarea umana se ocupa de sensul informatiei verbale, prezentata în forma orala sau scrisa si de cel al informatiei non verbale, reprezentata de paralimbaj, miscarile corpului si folosirea spatiului.

Comunicarea a fost definita ca o formă particulară a relaţiei de schimb între două sau mai multe persoane, două sau mai multe grupuri.

Esenţiale pentru actul comunicării sunt: 1) relaţia dintre indivizi sau dintre grupuri, 2) schimbul, transmiterea şi receptarea de semnificaţii, 3) modificarea voită sau nu a comportamentului celor angajati.

ComponenteComponentele procesului de comunicare sunt transmitatorul sau

sursa (persoana care initiaza comunicarea, transmite mesajul) si receptorul sau destinatia (persoana care primeste mesajul). Intre cele doua puncte ale comunicarii se afla mesajul (informatia) care se codifica într-un semnal.

Între transmitator si receptor se realizeaza astfel schimb de informatii, respectiv comunicarei sau mesaje.

Mesajele se pot transmite prin intermediul limbajului VERBAL (cu ajutorul cuvintelor), al limbajelor NONVERBALE (cu ajutorul limbajului corpului, al spatiului, al timpului, al lucrurilor) si al limbajului PARAVERBAL, care este o forma vocala de limbaj nonverbal (de exemplu tonalitatea si

Page 36: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

inflexiunile vocii, ritmul de vorbire, modul de accentuare al cuvintelor, pauzele dintre cuvinte, ticurile verbale, etc).

CanaleCanalul reprezinta mijlocul fizic de transmitere a mesajului, numit si

“drumul” ipotetic sau “calea” urmata de mesaj.Clasificarea canalelor:– Canale tehnologice: telefoane, casetofoane, computere, video,

pagere,radio– Canale scrise: scrisori, rapoarte, afisiere, memo-uri, formulare,

careti, reviste, ziare;– Canale fata-n fata: conversatii, interviuri, întâlniri, prezentari,

cursuri,lecturi.Mijlocul tehnic sau fizic care transforma mesajul în semnal se

numeste mediu.Receptionarea mesajelor este facilitata de organele de simt. Modul

în care este elaborat mesajul se numeste codificare. Operatiunea prin care interlocutorul analizeaza, interpreteaza si întelege mesajul în mod corect se numeste decodificare.

Raspunsul receptorului la mesajul transmis ne demonstreaza daca acesta a fost bine înteles. Reactia respectiva se numeste feed-back si încheie cercul comunicarii deoarece receptorul, la rândul sau, codifica o informatie (raspunsul la mesaj) si o comunica transmitatorului. Putem deci considera ca în procesul comunicarii rolurile se schimba mereu: receptorul devine transmitator si invers.

In comunicarea paralingvistica, studiile de specialitate disting patru canale principale:

1. expresia fetei, 2. contactul vizual, 3. limbajul corpului,4. distanta fizica Pentru primul canal, expresia fetei, s-a demonstrat ca expresiile

faciale traduc fidel starile sufleteti. Exista sase emotii de baza: fericirea (bucuria), tristetea (supararea), surpriza, frica (îngrijorarea), dezgustul si furia. Al doilea canal, reprezentat de contactul vizual este un canal relevant pentru cunoasterea celuilalt si interpretarea gândurilor, afectelor si intentiilor, acesta reflecta în mod pregnant universul intim. Avem doua ipostaze ale contactului vizual. Prima se refera la evitarea privirii în ochii

Page 37: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

celuilalt: uitarea în alta parte, care tradeaza lipsa de interes sau dezaprobare, dispret; lasarea ochilor în jos este semn al vinovatiei. Privirea prelungita în ochii altcuiva are tot doua sensuri: primul poate fi iubire, pretuire, stima, atractie, sau privirea fixa poate exprima furie, mânie, intentii agresive. Al treilea canal, limbajul trupului, vorbeste despre miscari si configuratii ale anumitor parti ale corpului cum sunt: frecarea mâinilor, rasucirea parului, datul din picior, toate constituie semnale ale unei stari de agitatie, indecizie. Aceste posturi au mare importanta în interactiunile umane, de aici si expresiile: l-a primit cu bratele deschise, era într-o postura de învingator/învins. Oamenii realizeaza si miscari intentionate, definite: gesturi emblematice, cum ar fi: se ridica mâna pentru Liniste!; degetul, pentru Vino încoace sau OK, aratarea obrazului pentru Sa-ti fie rusine!

Al patrulea canal se refera la distanta publica. Aceasta indica distanta pe care în orice împrejurare, oamenii încearca sa o mentina fata de semenii lor.

NiveluriExista 5 niveluri ale comunicarii : - comunicarea intrapersonala,- comunicarea interpersonala, - comunicarea de grup,- comunicarea de masa, - comunicarea publica sau mediatica.Comunicarea intrapersonala este comunicarea în şi catre sine.

Este un autentic proces de comunicare, chiar daca emitatorul si receptorul este acelasi, iar codificarea si decodificarea mesajelor nu este absolut necesara.

Comunicarea interpersonala este cea mai importanta forma de comunicare si cel mai des folosita. Oamenii nu pot evita acest tip de comunicare; existenta lor sociala depinde de abilitatea cu care pot angaja discutii cu altii. Viata de familie, relatiile cu prietenii, activitatea profesionala, toate depind de aceasta calitate. Comunicarea interpersonala se refera la comunicarea fata în fata. Acest tip de comunicare este important pentru a te întelege pe tine si pentru a construi relatiile tale cu ceilalti. Pentru a realiza acest lucru trebuie dezvoltata capacitatea de autoanaliza, autocunoastere, autoexpunere cât si cunoasterea barierelor si factorilor perturbatori care îngreuneaza procesul comunicarii.

Page 38: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

Comunicarea de grup se deruleaza in colectivitati umane restranse si permite schimburi de idei si emotii, ofera conditii pentru impartasirea experientelor, discutii in vederea aplanarii unor conflicte sau identificarea unor solutii de rezolvare a problemelor.

Comunicarea de masa presupune un producator institutionalizat de mesaje scrise, vorbite, vizuale sau audiovizuale, care se adreseaza unui public variat si numeros. Acest tip de comunicare nu beneficiaza de un feed-back eficient.

Comunicarea publica sau mediatica este o forma specializata a comunicarii interumane care are radacinile in retorica antica. Trasatura esentiala a comunicarii publice este aceea de a actiona la nivelul reprezentarilor sociale si de a permite o rapida modificare a discursurilor publice; ea difera in mod esential de alte tipuri de comunicare prin finalitatea sa.

Forme- Comunicarea verbalaLimbajul reprezintă un ritual care se petrece atunci când ne aflăm

într-un anumit mediu în care un răspuns convenţional este aşteptat de la noi. Spre exemplu, cineva care merge la o nuntă va ura „casă de piatră", iar cineva care merge la o înmormântare va spune „Dumnezeu să-1 odihnească", şi nu invers. Aceste ritualuri ale limbajului sunt invăţate din copilărie, deoarece ele depind de anumite obiceiuri direct raportate la o anumită cultură şi comunitate; totodată, sunt invăţate obiceiurile de limbaj corecte şi incorecte (spre exemplu, cuvintele indecente pe care copilul le foloseşte pentru prima dată sunt reprimate sever de către părinţi). Ulterior, individul invaţă să folosească cuvintele în funcţie de mediul în care se află. Este un prim pas în direcţia specializării limbajului. În timp, în funcţie de diferitele cunoştinţe asimilate, persoana poate utiliza tipuri diferite de limbaj, mai redus sau mai înalt specializate.

Comunicarea scrisă posedă un număr însemnat de avantaje de care trebuie să ţinem seama:

1) durabilitatea în raport cu forma orală a comunicării; 2) textul poate fi văzut/citit de mai multe persoane; 3) poate fi citit la un moment potrivit şi poate fi recitit etc. Comunicarea orală reprezintă modalitatea cel mai des întâlnită de

comunicare; comunicarea nonverbală o insoţeşte pe cea verbală, definindu-se în relaţie cu aceasta într-un mod aparte, în sensul sprijinului

Page 39: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

pe care ea îl furnizează prin elementele de întărire, nuanţare şi motivare a mesajului.

Astfel, este greu să ne închipuim existenţa noastră alături de semenii noştri în lipsa comunicării orale. Dacă vi s-ar cere să vă amintiti când aţi comunicat ultima dată oral cu altă persoană, o să observaţi că acest lucru s-a întâmplat foarte recent. Însă pentru a găsi într-adevăr semnificaţia comunicării orale pentru viaţa cotidiană a omului, se poate incerca următorul experiment: timp de o zi (24 de ore) să nu se foloseasca deloc exprimarea orală. Desigur, acest lucru nu este imposibil; totuşi, este foarte dificil!.

Caracteristicile comunicarii orale:- comunicarea orală presupune un mesaj; mesajul trebuie să includă

elemente de structură, elemente de actualitate, interes şi motivaţie pentru ascultător, elemente de feed-back, elemente de legătură intre partile sale principale, claritate si coerenta interna;

- comunicarea orala presupune oferirea unor suporturi multiple de intelegere a acestui mesaj, de concordanţa dintre mesajul verbal şi cel nonverbal, acesta din urmă văzut în rolul său de intărire ;

- comunicarea orală este circulară şi permisivă, permitand reveniri asupra unor informatii, detalieri care nu au fost prevăzute atunci când a fost conceput mesajul; comunicarea orală este puternic influentată de situatie şi ocazie; de caracteristicile individuale ale emitătorului ;

- comunicarea orală posedă şi atributele necesitătii, aleatoriului şi nelimitării

Comunicarea orală are în centrul demersului său limbajul; după Hybels, limbajul este definit de mai multe atribute, dintre care trei sunt extrem de importante: claritatea, energia şi “insufleţirea”.

Obiectivele comunicarii orale sunt: - captarea atentiei şi creşterea întelegerii;- folosirea etimologiilor, clasificărilor, sinonimiilor, comparatiilor,

demonstrarea utilitătii.- Comunicarea non verbalaTipuri de comunicare non verbala:– comunicarea non verbala denumita senzoriala, deoarece se

bazeaza pe ceea ce receptionam cu ajutorul simturilor vazului, auzului, mirosului, tactil si gustativ ;

Page 40: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

– comunicarea non verbala estetica (pictura, muzica, dans, imagine, etc) care are loc prin intermediul diferitelor forme de exprimare artistica si comunica diferite emotii artistice ;

– comunicarea non verbala bazata pe folosirea însemnelor (steaguri, insigne, uniforme, etc) si a simbolurilor specifice, ca de exemplu, cele legate de religie (cruce, altar, icoane, etc) sau statut social (gradele la ofiteri, titulatura, decoratiile, etc).

Careacteristicile comunicarii non verbale:– este neintentionata — ne tradeaza emotiile sau atitudinea chiar

involuntar deci trebuie sa fim constienti ca mesajele non verbale uneori pot contrazice ceea ce afirmam;

– comunicarea non verbala este alcatuita dintr-un numar de coduri separate pe care trebuie sa învatam sa le folosim. Anumite coduri non verbale sunt universale, fiind întelese la fel în culturi diferite;

– abilitatea de comunicare non verbala creste odata cu vârsta, cu experienta. Cei care comunica bine non verbal, stapânesc în aceeasi masura si codurile non verbale si de obicei sunt acei care reusesc mai bine în societate, construiesc relatii bune cu semenii lor si au un statut social mai bun ;

– mesajele non verbale ne furnizeaza informatii despre problemele personale sau de relationarea la alti indivizi, despre care am fi jenati sa discutam.

– statutul social al persoanei cu care comunicam este evidentiat prin spatiul pe care îl ocupa, prin expunerea unor obiecte sau îmbracaminte costisitoare, etc.

Functiile comunicarii non verbale:- comunicarea nonverbală are menirea de a o accentua pe cea

verbală ; astfel emitatorul poate întări prin anumite elemente de mimică sau de gestică importanţa unei anumite părţi din mesaj din ceea ce transmite, în timpul orelor, elevilor ;

- comunicarea nonverbală poate să completeze mesajul transmis pe cale verbală ; în acest mod, să ne închipuim acelaşi material înregistrat şi audiat apoi de receptori şi, în al doilea caz, prezentat la propriu; anumite părţi ale mesajului verbal pot fi nu doar accentuate, ci, ele pot fi completate fericit cu un impact considerabil asupra sporirii motivaţiei invăţării; cineva care spune o glumă zâmbeşte în timp ce face acest lucru, cineva care anunţă o veste tristă are o mimică în concordanţă cu aceasta;

Page 41: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

- comunicarea nonverbală poate, în mod deliberat, să contrazică anumite aspecte ale comunicării verbale ; atunci când, spre exemplu, trebuie să efectuăm o critică, un zâmbet care contravine aspectului negativ al mesajului verbalizat poate să instaureze o atmosferă pozitivă şi relaxantă, care să facă - aparent paradoxal - critica mai eficientă în urmărirea scopurilor acesteia privind schimbări comportamentale la nivelul persoanei mustrate;

- o altă funcţie a comunicării nonverbale este aceea de a regulariza fluxul comunicaţional şi de a pondera dinamica proprie comunicării verbalizate ;

- comunicarea nonverbală repetă sau reactualizează inţelesul comunicării verbale, dand posibilitatea receptorului comunicării să identifice în timp real un îndemn aflat in „spatele" unei afirmaţii.

Componentele comunicarii non verbale:Limbajul tacerii“Tacerea este de aur” se spune adesea, si cu siguranta în unele

situatii ea reprezinta o solutie adecvata dar în altele poate constitui un factor de ambiguitate. Exemplu: daca la sfârsitul unei expuneri profesorul solicita întrebari, se poate raspunde prin “tacere” care poate însemna: plictiseala, dezacord, respingere, apreciere, etc. În alt sens prin tacere (ascultare pasiva) se poate exprima intentia de contiunare a unei expuneri, dezvaluirea unor idei, sentimente sau atitudini care ar putea fi blocate prin interventie verbala.

O solutie pentru situatia în care nu se stie cum sa se interpreteze tacerea poate fi feed-back-ul.

Limbajul timpuluiNotiunea timpului este perceputa diferit de diverse culturi, societati,

etc. Chiar în cazul unei culturi, perceptia timpului difera. Exemplu: 30 minute petrecute cu cineva care nu-ti este pe plac poate fi considerat ca “pierdere de vreme” sau o vesnicie .

Timpul este vazut ca parte a contextului în care interactioneaza oamenii. El poate fi folosit si simbolic, ca în expresia” Timpul înseamna bani”, expresie care invita la întrebuintarea rationala a timpului.

Limbajul corpuluiMiscarile corpului, numite si “limbajul corpului”, pot avea uneori sens

simbolic si în acest caz participa la comunicarea nonverbala.Postura corpului este definitorie pentru anumite mesaje. Umerii lasati

sau capul plecat indica timiditate, deprimare, amaraciune, sentiment

Page 42: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

negativ sau un sentiment de inferioritate, capul sus si umerii drepti transmit multumirea si chiar superioritatea. Într-o discutie aplecarea spre interlocutor poate însemna interes, atentie. Retragerea corpului, dimpotriva sugereaza respingere. Miscarile capului au anumite semnificatii:

- datul din cap înseamna aprobare sau descurajare Expresiile fetei sunt cele mai usor de controlat. Fiecare parte a fetei

noastre comunica. Fata exprima reactia persoanei în cauza la tot ce se spune: surpriza, dezacord, neîntelegere, dezamagire, suparare, durere, interes, dezinteres, etc.

Expresiile fetei trebuiesc corelate cu celelalte miscarei ale corpului sau cu mesajele verbale. Expresia fetei poate fi sincera sau simulata si de aceea uneori este chiar greu de descifrat.

Zâmbetul este un gest foarte complex, capabil sa exprime o gama larga de stari, de la placere, bucurie, satisfactie, la promisiune, cinism, jena. Interpretarea sensului zâmbetului variaza însa de la o cultura la alta fiind în strânsa corelatie cu presupunerile specifice care se fac în legatura cu relatiile interumane în cadrul acelei culturi.

Modul în care privim si suntem priviti are legatura cu nevoile noastre de aprobare, încredere, acceptare si prietenie. Chiar si a privi sau nu privi pe cineva are un înteles. Interlocutorii care te privesc în ochi în timpul conversatiei sunt considerati mai credibili decât cei care evita contactul vizual sugerând intentia de a ascunde ceva.

Personalitatea se evidentiaza si prin alte miscari ca : rosul unghilor, jucatul cu o bijuterie, frecatul nasului, etc. Este greu sa întelegem sensul acestor miscarii deoarece unele se fac inconstient si ele pot ilustra doar o stare interiora (frica, jena, nerabdare). În acest sens nu vorbim de comunicare non verbala. Daca aceste semne se folosesc intentionat, pentru a spune ceva despre noi, atunci ele constituie comunicare non verbala.

GesticaAlte miscari ale partilor corpului (mâini, brate, picioare), grupate sub

denumirea de “gestica”, reprezinta mijloace frecvent folosite în comunicarea non verbala.

– comunicarea de informatii - pentru a întari sensul cuvintelor sau a le înlocui complet ;

– comunicarea de emotii ;– sustinerea vorbirii - pentru a sublinia întelesul cuvintelor, a indica

diverse persoane sau obiecte , a ilustra forme sau marimi ;

Page 43: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

– exprimarea unei relatii - “copierea” în oglinda a gesticii celeilalte persoane

Interpretarea unor gesturi:Strângerea pumnilor denota ostilitate si mânie sau, solidaritate,

stress, iar bratele deschise - sinceritate, acceptare. Capul sprijinit în palma-plictiseala, dar palma (degetele) pe obraz, dimpotriva denota interes extrem. Mâinile tinute la spate- superioritate sau încercare de autocontrol.

Atentie însa si la diferentele culturale. De exemplu, prin miscarea capului de sus în jos spunem “da”, în timp ce oamenii din Sri Lanka redau acelasi lucru prin miscarea capului de la dreapta la stânga. Gestul de aratare cu degetul este considerat nepoliticos la noi, insulta în Thailanda si absolut neutru, de indicare, în SUA. Utilizarea gesticulatiei excesive este considerata nepoliticoasa în multe tari, chiar si la noi, dar gesturile mâinilor au creat faima de popor pasional a italienilor. Modul în care americanii îsi încruciseaza picioarele (relaxat, miscarei largi, fara nici o retinere) difera de cel al europenilor (controlat, atent la pozitia finala); cel al barbatilor difera de cel al femeilor. Vocea

Modul în care ne folosim vocea si calitatile vocale are importanta în procesul de comunicare. Inaltimea si intensitatea vocii exprima atitudinea dorita. O voce stridenta, tipatoare, ascutita indica mânie, amenintare în timp ce una joasa arata emotie, frica, disperare, tensiune. Volumul vocii ofera indicatii privind personalitatea, atitudinea, sentimentele vorbitorului. Dictia si accentul vocii exprima gradul de educatie si statutul social. Accentele regionale ne ofera indicatii despre zona geografica de provenienta (moldovean, oltean, ardelean, etc). Gradul de încredere, autoaprecierea, siguranta de sine se pot transmite prin intermediul vocii; toate aceste informatii despre noi însine la putem oferi prin comportamentul nostru de comunicare.Aspectul fizic

Mesaje non verbale sunt transmise si prin intermediul îmbracamintei si accesorilor pe care le purtam (bijuterii, cravate, ochelari), prin machiaj, coafura/ freza, etc.

Se afirma ca “ haina face pe om” si întradevar stim ca oamenii bine îmbracati dau impresia de succes, putere, educatie, bani, etc. Îmbracamintea poate accentua frumusetea fizica, naturala, reprezinta un simbol cultural (barbatii întotdeauna poarta pantaloni) sau subliniaza o traditie (kilt-ul scotian sau sari-ul indian).

Page 44: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

O persoana îmbracata decent confera seriozitate, încredere si are posibilitati mai mari de promovare în piata muncii sau în functii de raspundere. Nu trebuie sa fiti eleganti în orice situatie, trebuie însa sa aveti o tinuta adecvata oricarei situatii

Spatiul personal si teritoriulÎn general oamenilor le place sa aiba un spatiu propriu, cât de mic, pe

care sa-l aranjeze conform dorintelor proprii. Spatiul împrumuta ceva din personalitatea omului si transmite mesaje non verbale despre ocupant. Spatiul personal poate fi definit ca fiind distanta de la care exista disponibilitatea contactului cu ceilalti.

În domeniul comunicarii non verbale exista distantele diferite de comunicare functie de context si de caracterul mesajului transmis.

Astfel:– zona intima (personala), între 0,5-1,2 m este pentru discutii cu

caracter personal, fiind însa total inacceptabila în alte cazuri;– zona sociala (normala), între 1,2-2 m este folosita mai ales la

comunicarea interpersonala (colegi de serviciu aflati pe aceiasi treapta ierarhica, prieteni, etc) ;

– zona socio-consultativa, între 2-3,5 m este folosita în situatii oficiale (superior, subordonat, consultant-client, angajat - persoana care solicita angajarea, gospodina- vanzatoarea de la magazin) ;

– zona publica, 3,5 m si mai mult în care comunicarea este formala (cursuri, sedinte, discursurile politicienilor, etc) .

Daca o persoana se apropie mai mult decât este potrivit, poate aparea tensiune si chiar ostilitate, stari care vor afecta comunicarea. Atunci când se produce invadarea (violarea) spatiului personal, persoana în cauza se retrage pentru a restabili distanta iar în cazul în care acest lucru nu mai este posibil, se va face tot posibilul ca “invadatorul” sa se retraga la distanta cuvenita. Nu stânjeniti pe cei cu care discutati apropiindu-va de ei mai mult decât trebuie. De obicei când sunteti în picioare, distanta necesara este aceea a strângerii mâinii.

Temperatura, lumina si culoareaAceste elemente ale mediului, natural sau ambiant influenteaza

modul în care oamenii comunica fara a constitui însa coduri non-verbale.Iluminarea corespunzatoare a unui spatiu contribuie la o buna

ascultare iar anumite culori au efect stimulativ asupra atentiei. Lumina si culoarea pot determina anumite stari si dispozitii fizice. De asemenea, temperatura poate influenta pozitiv sau negativ buna comunicare.

Page 45: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

Culorile afecteaza comunicarea sub urmatorul aspect: culorile calde (galben, portocaliu, rosu) stimuleaza comunicarea, în timp ce culorile reci (albastru, verde, gri) inhiba comunicarea; monotonia , precum si varietatea excesiva de culoare, inhiba si distrag atentia si comunicarea.

Copierea stiluluiOamenii îi accepta, în mod inconstient cu mai multa usurinta pe aceia

cu care se aseamana. Studiati cu foarte multa discretie partenerii de discutie si aflati-le stilul. Încercati în cazul în care ei zâmbesc sa zâmbiti iar daca sunt sobrii sa fiti si voi la rândul vostru. Vorbiti tare sau încet, repede sau rar în stilul partenerului de discutie.

La granita dintre verbal şi nonverbal, se gasesc elemente de ton, ritm, fluentă a vorbirii pe care emitătorul le manifestă în momentul transmiterii mesajului (numite şi paralimbaj).

2 Tipuri de comunicare- Dupa nivelul interactiunii, comunicarea poate fi intrapersonala,

interpersonala, de grup, de masa, si publica sau mediatica: in relatie directa cu emitatorul si in relatie indirecta cu acesta.

- Dupa finalitati, comunicarea poate fi defensiva, informativa, persuasiva, de întretinere, accidentala, subiectiva, instrumentala

- Dupa tipul de cod utilizat, comunicarea poate fi verbala (orala si scrisa), paraverbala, nonverbala si mixta.

- Dupa continutul dominant, comunicarea poate fi referentiala (atunci când se face referire la obiectul semnificat), operational metodologica (când se face referire la operatiile logico deductive care structureaza cunoasterea: definitie, clasificaree, explicatie, descriere) si atitudinala (atunci când se face referire la comportamentul fata de obiect).

- Dupa natura transmiterii informatiei, comunicarea poate fi digitala (se refera la continutul comunicarii) si analogica (se refera la relatia dintre partenerii comunicarii, la simbolistica faptelor, trupului, înfatisarii ).

- Dupa canalul utilizat, comunicarea poate fi directa (nemijlocita) si mediata (când se folosesc canale intermediare cum ar fi cartile, televiziunea, radioul, telefonul, internetul, aparatele foto, camerele de filmat etc. ).

- Dupa natura relatiilor interpersonale dintre interlocutori, comunicarea poate fi autoritara sau egalitara.

- Dupa prezenţa sau absenţa unor obiective, intalnim: comunicare incidentală; comunicare consumatorie; comunicare instrumentală, comunicare comuniune

Page 46: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

- Dupa sfera culturala: intraculturala si interculturala.- Dupa gradul de activare al continutului: operanta (informatiile sunt

prelucrate) si latenta (informatiile sunt activate cand este nevoie).- Dupa statutul interlocutorilor: verticala – ierarhica (elev-profesor) si

orizontala – reciproca (elev-elev).- Dupa caracteristicile codului: restransa si elaborata.- Dupa capacitatea autoreglarii: lateralizata, unidirectionala – fara feed-

back si nelateralizata, bi si multidirectionala – cu feed-back.3 Bariere in comunicareComunicarea poate fi obstructionata sau doar perturbata de o serie

de factori care se interpun între semnificatia intentionata si cea perceputa putând fi legati de oricare dintre componentele comunicarii (emitator, mesaj, canal, receptor), sau de interactiunea lor.

Dintre acestia cei mai importanti sunt :- Efectele de statut – uneori statutul prea înalt al emitatorului în

raport cu receptorul pot cauza rastalmaciri ale mesajului de catre acesta din urma.

- Probleme semantice – specialistii au tendinta sa foloseasca un jargon profesional, crezând ca si ceilalti îl pot întelege; persoanele cu statut mai ridicat au tendinta de a se exprima într-un mod mai sofisticat, greu de înteles pentru persoane cu un nivel de scolarizare scazut.

- Distorsiuni perceptive – când receptorul are o imagine despre sine nerealista si este lipsit de deschidere în comunicare, neputându-i întelege pe ceilalti în mod adecvat.

- Diferente culturale – persoane provenite din medii culturale, cu valori, obiceiuri si simboluri diferite.

- Alegerea gresita a canalelor sau a momentelor – trebuie alese canalele corecte pentru fiecare informatie si de asemenea si momentul trebuie sa fie bine ales – o situatie urgenta nu are sorti sa fie îndeplinita daca este ceruta la sfâritul orelor de program sau la sfârsitul saptamânii.

- Lungimea excesiva a canalelor – o retea organizationala complicata duce la o comunicare lenta.Factori fizici perturbatori – iluminatul necorespunzator, zgomote

parazite, temperaturi excesiv de coborâte/ridicate, ticuri, elemente ce distrag atentia – telefon, cafea, ceai etc.

Principalele bariere umane in cadrul unei comunicarii eficiente sunt :

Page 47: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

- fizice: deficiente verbale, acustice, amplasament, lumina, temperatura, ora din zi, durata intîlnirii, etc.

- semantice: vocabular, gramatica, sintaxa, conotatii emotionale ale unor cuvinte.

- determinate de factori interni: implicare pozitiva; implicare negativa- frica - diferentele de perceptie- concluzii grabite- lipsa de cunoastere- lipsa de interes (una din cele mai mari bariere ce trebuiesc depasite

este lipsa de interes a interlocutorului fata de mesajul emitatorului). - emotii (emotia puternica este raspunzatoare de blocarea aproape

completa a comunicarii).- blocajul psihic- traculTracul reprezinta o stare de emotivitate accentuata de care sunt

cuprinsi anumiti elevi la aparitia lor in fata unui public. De cele mai multe ori, tracul sau emotiile negative, resimtite  de psihicul uman, conduc la blocaje psihice. Elevii increzatori in fortele proprii si antrenati in spiritul aventurii cunoasterii, al explorarii posibilitatilor personale, inving starea emotionala negativa.

 Principalele bariere in comunicarea eficienta sunt :• tendinţa de a judeca, de a aproba sau de a nu fi de acord cu

părerile interlocutorului. Convingerea unor persoane că cei din jurul lor nu îşi vor îmbunătăţi comportamentul decât dacă sunt criticaţi este o barieră în calea unei comunicări eficiente. Comunicarea poate fi stânjenită de folosirea etichetelor de genul: "Eşti un naiv că ai făcut.... ". Aceste etichetări transformă tonul conversaţiei într-unul negativ, consecinţa fiind blocareea comunicării;

• oferirea de soluţii este o altă modalitate de a bloca procesul comunicării, fie direct, prin oferirea de sfaturi sau indirect, prin folosirea întrebărilor într-un mod agresiv, autoritar sau cu o notă evaluativă;

• recurgerea la ordine este un mesaj care are ca efecte reacţii defensive, rezistenţă, reacţii pasive sau agresive; consecinţele unei astfel de conversaţii, în care se dau ordine, sunt scăderea stimei de sine a persoanei căreia îi sunt adresate acele ordine;

Page 48: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

• folosirea ameninţărilor este o modalitate prin care se transmite mesajul că dacă soluţiile propuse nu sunt puse în practică persoana va suporta consecinţele negative (ex. pedeapsa);

• moralizarea este o altă manieră neadecvată în comunicare ce include formulări de genul: "ar trebui" sau "ar fi cea mai mare greseală din partea ta să...";

• evitarea abordării unor probleme importante; cea mai frecventă metodă de a schimba cursul conversaţiei de la preocupările celeilalte persoane la propriile preocupări este folosirea tacticii devierii, abaterii - "mai bine să vorbim despre ...";

• încercarea de a rezolva problema comunicării prin impunerea unor argumente logice proprii; situaţiile în care o persoană încearcă în mod repetat să găsească soluţii logice la problemele unei alte persoane conduce la frustrare prin ignorarea sentimentelor şi opiniilor celeilalte persoane.

ETAPE IN CAUTAREA UNUI LOC DE MUNCA

O data ce ti-ai fixat un obiectiv in cariera, urmeaza partea cea mai grea: cautarea unui loc de munca. Fie ca este vorba de primul tau serviciu sau doresti sa il schimbi pe cel actual, fie ca revii dupa o perioada de pauza, trebuie sa iti planifici pasii de urmat pana sa ajungi la interviul mult dorit. Iti doresti atat de mult sa-ti gasesti un loc de munca, incat aproape nu mai stii de unde sa incepi. Daca vei fi insa organizata, ai toate sansele sa reusesti, pentru ca pana la faza interviului de angajare ai de parcurs doar 6 pasi.

Pregatirea CV-ului. Nu pornesti intr-o expeditie fara echipament, iar in cautarea unui job, baza o reprezinta CV-ul. Il redactezi pentru prima data si ti-e teama sa nu dai gres? Aplica Tehnicile de redactare, fii atenta la Selectarea si redactarea informatiilor si vei obtine un CV reusit.

Iar pentru ca prima impresie intr-adevar conteaza, invata despre Punerea in pagina a CV-ului si inspira-te dintr-un exemplu de CV. Dupa atata teorie, punerea in practica nu mai este o problema, mai ales ca iti poti realiza oricand doresti direct CV-ul

Page 49: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

Obtinerea referintelor si a scrisorilor de recomandare. Reia legatura, si pastreaz-o, cu acele persoane care pot da o garantie profesionala pentru tine, in cazul in care angajatorul doreste acest lucru. Pot fi profesori, indrumatori de practica (daca nu ai inca experienta), fosti sefi, colegi, directori de resurse umane etc, care te cunosc suficient de bine si te pot evalua/careacteriza in mod obiectiv. Solicita fiecaruia si o Scrisoare de recomandare pe care apoi sa o poti prezenta la cerere.

Identificareea ofertelor de munca. Aici intra in actiune in primul rand reteaua de cunostinte (rude, prieteni, amici, vecini etc.). Dar nu pentru ca ele iti faciliteaza implicit accesul la o slujba (adica iti pun o pila), ci pentru ca prin ele poti afla de locuri de munca vacante, te informeaza prompt cum aud de o noua slujba sau iti dau idei de job-uri. Urmeaza apoi mass-media: anunturi de mica si mare publicitate in ziare, site-uri cu oferte de munca, publicatii specializate etc. Ia in considerare si agentiile pentru recrutarea fortei de munca si participa la targurile de job-uri organizate periodic.

- Vrei sa te angajezi dar nu stii de unde sa incepi? Ti se pare ca nu o sa iti gasesti job niciodata? Nu intra in panica! Lucrurile se rezolva cu multa rabdare si cu mult mai multa organizare. Fa-ti un plan de bataie, respecta-l si vei gasi locul de munca pe care ti-l doresti. - Ti-ai pregatit CV-ul si o scrisoare de intentie in care sa iti prezinti scopurile profesionale si aptitudinile care te-ar ajuta sa le realizezi? Urmatorul pas este sa le trimiti la diferite companii pentru a fi chemata la interviu. - Foloseste toate mijloacele de informare pentru a nu iti scapa nici un anunt care te-ar putea interesa. Presa scrisaCea mai la indemana sursa de informare cu privire la locurile de munca pentru care ai putea sa aplici, sunt anunturile din ziare. - Cumpara zi de zi sau fa-ti abonament la publicatiile care au cele mai multe astfel de anunturi. Cel mai cutat ziar in acest scop in Iasi este Evenimentul. Deasemenea, poti sa cauti anunturi si in publicatii specializate in domeniul in care ai vrea sa lucrezi, in suplimentele de careiera sau publicatiile numai de anunturi sau in ziarele locale Daca le urmaresti zi de zi, o sa gasesti macar unele care sa te intereseze. Nu astepta sa expire dead-line-ul de trimitere a CV-ului si a scrisorii de intentie

Page 50: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

- Verifica pentru ultima data daca CV-ul tau si scrisoarea cuprind informatiile cele mai relevante pentru pozitia din anuntul respectiv, daca e cazul mai fa unele adaugiri astfel incat sa subliniezi lucrurile cele mai importante si trimite-le prin posta. Agentii de recrutare In urma unui interviu pe care il poti avea cu unul dintre consultantii agentiilor de recrutare ti se va realiza un profil care va fi pus la dispozitia companiilor interesate, alaturi de CV. Site-uri de job-uri In cazul site-urilor de job-uri, dupa crearea unui cont personal iti poti realiza CV-ul personal si una sau mai multe scrisori de intentie care vor ramane stocate intr-o baza de date. Poti opta sa fii anuntat prin e-mail atunci cand apar slujbe in domeniul/domeniile care te intereseaza (administratie/ IT/ management / sales etc). De asemenea, poti sorta tipul de job pe care il cauti in functie de studiile pe care le ai, localitatea in care vrei sa se afle compania, modul de angajare (part time sau full time). Unele site-uri ofera informatii si despre locuri de munca in strainatate. Astfel, afli imediat despre job-urile care te-ar interesa si care se potrivesc criteriilor pe care le-ai specificat si poti aplica pentru ele tot prin intermediul site-ului respectiv, avand optiunea de a trimite CV-ul si scrisoarea de intentie.Daca vrei sa vezi cum functioneaza, incearca urmatoarele adresewww.resurseumane.ro www.bestjobs.ro www.hit.ro www.jobsearch.ro www.myjob.ro www.jobsite.ro www.bursamuncii.ro www.ejobs.roSite-uri de prezentare a unor companii Daca tot a venit vorba de site-uri, nu te opri doar la cele de job-uri. Mai exista o varianta prin care poti fi printre primii care afla de un anumit job. Gandeste-te care sunt companiile in care ai putea sa lucrezi, luand in considerare pregatirea si experienta ta. Multe dintre companiile nationale si multi-nationale au site-uri proprii de prezentare ce includ si o sectiune de cariera in care sunt postate oportunitatile existente in diferite pozitii din companie.

Page 51: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

Nu fi dezamagita daca nu o sa vezi nici un job postat in momentul respectiv ca fiind disponibil. Mai mult ca sigur exista un e-mail de contact si uneori esti chiar indemnata sa trimiti datele tale si un CV pentru a intra in baza de date a firmei, mai précis a departamenului de resurse umane respectiv. Nu te gandi ca este un efort inutil!. De multe ori, companiile folosesc intai resursele proprii si, in cazul in care nu au pe nimeni in baza de date care sa indeplineasca conditiile necesare, apeleaza la firme de recrutare sau la anunturi in ziar.

Redactarea scrisorilor de intentie. Ai gasit cateva posturi care ti-au atras atentia si intentionezi sa iti depui CV-ul. Numai ca el singur nu este deajuns. Daca printr-un CV angajatorul doar face cunostinta cu tine, printr-o scrisoare de intentie te cunoaste. Aceasta iti da posibilitatea de a-ti scoate in evidenta aptitudinile, calificarile, realizarile personale care te indica drept cel mai potrivit candidat pentru acel post. Mai mult, prin stil, ea iti reflecta personalitatea, ceea ce nu poate face un CV sec. Urmeaza Ghidul de redactare a unei scrisori de intentie, pentru a castiga puncte in favoarea ta.

Crearea unui portofoliu. Ai starnit interesul angajatorului prin CV si scrisoarea de intentie, dar dovada concreta a realizarilor, experientei si performantelor profesionale consta in portofoliu. Aceasta poate contine orice fel de documente care vin in sprijinul celor enumerate mai sus: proiecte la locul de munca, diplome ale cursurilor pe care le-ai urmat (daca au relevanta pentru postul solicitat) etc. Aranjeaza fotocopiile pentru toate aceste documente (intotdeauna pastreaza originalele acasa, intr-un loc sigur, pentru a face mai multe copii la nevoie), intr-o mapa colorata, unde adaugi numele si datele tale de contact. Exerseaza cu cineva, pe post de angajator, prezentarea materialelor din portofoliu.

Completarea aplicatiilor/formularelor de angajare. In unele situatii, angajatorul iti poate solicita sa completezi un asemenea formular, inainte de primul interviu. Asigura-te ca ai la tine o copie a CV-ului, pentru ca majoritatea informatiilor cerute se regasesc in acesta. Citeste cu atentie toate rubricile si completeaza-le exact asa cum ti se cere (de exemplu, cu majuscule). Daca exista rubrici unde nu mentionezi nimic, trage o linie, pentru a dovedi ca ai parcurs formularul in intregime.

- Planifica-ti cu atentie cele 6 etape, pentru a fi sigura ca ai luat startul bun

Page 52: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

in gasirea unui loc de munca potrivit aspiratiilor tale. In plus, toate aceste pregatiri iti vor spori increderea in tine, pentru ca vei invata lucruri noi, dar vei deveni si mai constient de calitatile, aptitudinile, realizarile si atuurile tale profesionale si personale.

Clasificarea aptitudinilor.

După nivelul de generalitate, aptitudinile pot fi generale sau speciale.

- Aptitudinile generale permit obţinerea unor rezultate superioare în mai multe domenii. Cea mai generală aptitudine este inteligenţa.

- Aptitudinile speciale ne ajută să obţinem rezultate deosebite întrun număr mai restrâns de domenii. Astfel vorbim despre aptitudine pentru desen, gimnastică,muzică etc.

După domeniul în care se manifestă, aptitudinile pot fi: aptitudini cognitive (abilitatea generală de învăţare, aptitudinea verbală, numerică, spaţială, de percepţie a formei, de a lua decizii), aptitudini sociale, artistice, muzicale, fizice etc.

Pentru reuşita în carieră este foarte importantă conştientizarea aptitudinilor. Trebuie să ştim ce aptitudini avem şi în ce domenii avem cele mai mari şanse de succes. Aptitudinile fac parte dintre punctele noastre tari. Ele pot fi cunoscute în primul rând prin autoobservare şi prin compararea performanţelor noastre cu cele obţinute de ceilalţi. Putem considera că avem aptitudini pentru un domeniu dacă reuşim să ne însuşim cu uşurinţă cunoştinţele şi să ne formăm mai repede deprinderile specifice, dacă obţinem rezultate mai bune decât ceilalţi,dacă putemsă ne implicăm în activitatea respectivă un timp mai îndelungat, fără să obosim.

Pentru conştientizarea aptitudinilor este important să acordăm atenţie opiniilor celor care ne cunosc, şi în special opiniilor profesorilor noştri.

Succesul într-un domeniu de activitate nu depinde de o singură aptitudine. Are o mare importanţă modul în care interacţionează aptitudinile între ele, cât şi cu celelalte însuşiri de personalitate (voinţa, sistemul de valori etc.). Unii oameni reuşesc să obţină rezultate bune

într-o activitate chiar dacă nu au aptitudini deosebite. Unele aptitudini mai slab dezvoltate pot fi compensate prin alte aptitudini sau prin ambiţie,

Page 53: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

perseverenta . Alţi oameni foarte bine dotaţi “de la natură” nu au rezultate deosebite în activitate, deoarece nu sunt bine motivaţi, nu sunt perseverenţi.

Dezvoltarea aptitudinilor de care dispunem presupune motivaţie, perseverenţă, însuşirea unor cunoştinţe şi deprinderi, adică necesită multă muncă. De asemenea trebuie să găsim cele mai bune modalităţi de valorificare a aptitudinilor noastre.

Exemple de aptitudini

-Limbi straine(Scris,Vorbit,Citit): si astea intra la aptitudini. -Rezolvarea problemelor: abilitatea de a investiga, analiza si rezolva problemele;-Abilitati de negociere ...-Calculator: ablilitati in utilizarea calculatorului si a aplicatiilor soft; cunostiinte in utilizarea pachetului Office etc

-Aptitudini interpersonale: capacitatea de a motive si incuraja intr-un mod armonios echipa din care fac parte, fie in calitate de coechipier, fie in calitate de lider

-Calitati: perseverenta, puterea de a invata repede lucruri noi si a ne adapta cu usutinta la situatii noi; sociablilitate, spirit de echipa si capabilitate de a lucra in conditii de stres;

-Usurinta, claritate si coerenta in exprimare etc

Redactarea CV-uluiCv-ul tau are doar cateva secunde sa impresioneze sau sa sfarseasca in cosul de gunoi.Un CV puternic are nevoie de o fundatie solida. Nici o suma de trucuri nu poate masca o organizare saraca. Incepe cu lucrurile elementare.- INFORMATII DE CONTACT

Introduceti datele de contact la inceputul CV-ului. Includeti numele intreg, adresa, numarul de telefon si adresa de e-mail. Daca ai o adresa

Page 54: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

de web personala, introdu si URL-ul doar daca acest site iti evidentiaza aptitudinile sau se incadreaza in obiectivele careierei tale.

- OBIECTIVE Sectiunea obiectivelor da angajatorului o imagine imediata despre cine esti si ce cauti, fara sa-l fortezi sa studieze intregul CV. Daca decizi sa incluzi un obiectiv, intareste imbunatatirile pe care le poti aduce companiei, nu ceea ce vrei sa iei.

- EXPERIENTA Enumera-ti experienta in ordine cronologica, incepand cu cel mai recent job. Daca acesta nu reprezinta cea mai impresionanta experienta, aranjeaza lista in ordinea importantei. Include numele companiei unde ai mai lucrat, adresa, postul ocupat si perioada angajarii. Totodata, include o scurta descriere a realizarilor.

- ABILITATI/HOBBY-URI Angajatii din ziua de azi sunt mai initiati in tehnologie ca niciodata, deci asigura-te ca mentionezi cunostintele tale PC si tehnice. Enunta limbaje de programare, soft-uri si sisteme de operare pe care le-ai folosit, la fel ca si atestatele pe care le ai.

Include intotdeauna statutul de membru pe care il ai in diverse organizatii profesionale, pentru ca asta denota seriozitate in privinta careierei tale. Mentionarea hobby-urilor este optionala. Enumerarea acestora va poate crea o imagine de persoana deschisa pentru orice activitate, dar poate ridica sprancene in egala masura. Deci fii atent la ce spui. (Poate ar fi mai mai bine sa tii pasiunea pentru wrestling doar pentru tine.)- EDUCATIE

Enumera mai intai cele mai recente experiente educationale si apoi pe cele de munca. Declara-ti nivelul studiilor, perioada de studii, numele si adresa facultatii/liceului/scolii absolvite. Poti sa incluzi si nota de licenta/bacalaureat (daca e suficient de mare).

- REFERINTE Nu pierdeti timp valoros cu referinte. Angajatorii presupun ca le vei procura la cerere.

- ALTE DETALIIDaca aplici pentru un job specific, afla informatii despre acea pozitie si companie. Fii atent la cerintele job-ului, si pune-ti in evidenta calitatile care reflecta cel mai bine acele nevoi ale companiei. Fii concis. Nu te intinde pe pagina. Fii sigur ca fiecare cuvant are semnificatie.

Page 55: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

- Alege caractere usor de citit, curate si consistente. Nu utiliza fonturi netraditionale sau prea creative.- Citeste, corecteaza si reciteste CV-ul pentru a te asigura ca e bine scris, clar si concis. Refa-l daca e cazul. Apoi roaga-ti prietenii sau familia sa-si spuna parerea.- Cand completezi un CV on-line, salveaza o versiune de text ce arata bine pe orice calculator. Trimite-ti CV-ul ca document atasat si totodata copiaza-l si ca email doar pentru a fi siguri. CV-urile online pot cuprinde si o multime de cuvinte cheie, de vreme ce acestea pot fi cautate cu motoare de cautare.Cu o doza de autoevaluare, organizare corespunzatoare si o atenta alegere a cuvintelor, CV-ul tau se ridica singur la suprafata pe biroul oricareui angajator.CV-uri personalizate. CV-ul este foarte important deoarece reprezinta imaginea si caretea ta de vizita in fata angajatorilor. De obicei, redactam un singur CV, care contine parcursul nostru personal si profesional si care este adaptat pentru toate companiile. Asa cum scrisoarea de intentie trebuie personalizata pentru fiecare post, este indicat acelasi lucru si in cazul CV-ului. Fiecare categorie de CV prezinta intr-o maniera diferita studiile sau experienta profesionala a candidatului. De aceea este foarte important sa adaptam CV-urile in functie de postul vizat, experienta profesionala si studii.Tipuri de CV-uri

CV-ul pentru un candidat fara experientaLipsa experientei nu inseamna ca CV-ul trebuie sa fie gol!Obiectivul CV-ului este de a evidentia aptitudinile si potentialul candidatului. Intr-un astfel de CV, descrierea experientei profesionale este foarte limitata si de aceea este necesar sa se concentreze pe competente, cunostinte, joburi din timpul cursurilor de calificarere sau de inainte de absolvirea acestora, calificarei, munca voluntara, competentele lingvistice, etc.

CV-ul pentru un candidat cu experientaAcest tip de CV este recomandat persoanelor care au deja 3 – 5 ani de experienta profesionala si care au ocupat un post cu responsabilitati. Acest CV scoate in evidenta reusitele profesionale, solutiile pentru diferite probleme intalnite in companiile unde a lucrat. Studiile au o importanta mai mica decat experienta profesionala.

CV-ul pentru posturi de conducere

Page 56: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

Acest tip de CV este recomandat persoanelor care ocupa posturi de conducere. Prin acest CV sunt evidentiate misiunile realizate de un director de departament sau de companie, capacitatea de motivare a colaboratorilor, conducerea unei echipe, rezolvarea problemelor. In consecinta acest tip de CV pune accentul pe competentele profesionale.Este foarte important sa oferim un acces direct si imediat la informatiile cele mai importante, de aceea este bine sa avem un CV personalizat! De ce sunt CV-urile respinse?

Primele impresii.Primele impresii sunt foarte importante; daca CV-ul tau nu atrage atentia cititorului in primele 20-30 secunde atunci sansele tale sunt minime. Angajatorul are o suta sau chiar mai multe CV-uri pe care trebuie sa se uite in doar cateva ore pentru a face o selectie. Asa ca, scrie experienta profesionala la inceputul CV-ului, nu detalii personale sau legate de educatie, decat daca informatiile nu sunt prea multe.Ce vrea cu adevarat un intervievator sa stie este de ce sa te cheme la un interviu. Din acest motiv un cuprins scurt al abilitatilor tale si/sau o lista cu cele mai importante realizari poate fi o ide buna. Asta ar trebui sa il faca pe angajator sa te cheme la interviu – dar fii atent sa nu exagerezi.

prezentare proastaPrezentarea CV-ului este foarte importanta. Chiar daca tu consideri ca limbajul folosit si modalitatea de prezentare este buna, daca intervievatorul nu gaseste informatia dorita in timp util va trece la urmatorul CV. Ar trebui sa folosesti suficiente spatii “goale” in CV, titluri apropiate si pauze in sectiuni.Foloseste intotdeauna un corector gramatical. Nu folosi niciodata o masina de scris pentru ca vei parea de moda veche si depasit. Foloseste o coala A4 de calitate, de preferat 100gram si pentru CV si pentru scrisoarea de intentie.

Lungimea CV-uluiEste foarte bine daca reusesti sa nu depasesti doua pagini A4, asta in cazul in care nu ti se solicita un CV mai lung. Daca nu reusesti sa te incadrezi in doua pagini inseamna ca nu ai inteles prea bine cerintele angajatorului. Acestia nu vor sa-ti cunoasca toata viata – doar atat cat sa se hotarasca daca sa te cheme la interviu sau nu.

Organizarea informatiilor in CV.Daca CV-ul tau nu este bine organizat atunci cititorului o sa-i fie greu sa-l citeasca si nu va fi capabil sa-si faca repede o parere despre tine. Nu uita

Page 57: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

ca cititorul nu va petrece prea mult timp citind CV-ul – asa ca daca nu gasesc repede ce ii intereseaza nu se vor chinui sa caute mai departe.

Paragrafe si propozitii prea lungiAcestea fac CV-ul dificil de citit – incearca sa scrii propozitii scurte si la obiect si foloseste liniutele sau punctele pentru a pune in evidenta titlurile subsectiunilor.

Prea putine intormatiiMulti oameni nu includ suficiente informatii despre locurile de munca anterioare si experienta, angajatorul nu are suficienta informatie si de aceea tinde sa respinga aplicatia.

Nu esti orientat spre rezultateTrebuie sa spui despre realizarile tale. Nu uita ca CV-ul tau este oferta ta catre angajator. Daca nu ii spune angajatorului de ce trebuie sa te angajeze atunci a esuat. Un angajator o sa vrea sa te angajeze numai daca descopera beneficiile lui. Asa ca spune-i care sunt beneficiile lui daca te angajeaza.

CV-ul te face sa arati prea tanar/batran pentru postul respectiv

In general a fi prea tanar/batran poate fi o adevarata problema si o bariera pentru avansarea ta, sau chiar pentru a obtine postul. Sunt cateva cai pentru aceasta problema – dar depinde foarte mult de circumstantele individuale si de industria/postul pentru care aplici.

Greseli de scriere, de editare si gramatica precara

CV-ul tau trebuie sa fie verificat cu atentie inainte de a-l trimite catre angajator de astfel de greseli. Mici erori in CV scad din valoarea unui CV foarte bun si te fac sa pari neinteresat sau neingrijit – nu sunt tocmai calitati pe care vrei sa i le arati angajatorului. Cum tu nu o sa observi astfel de erori ar fi mai bine sa rogi pe altcineva sa verifice CV-ul de greseli gramaticale si de punctuatie.Cuvinte pe care CV-ul tau nu ar trebui sa le contina Cele mai multe ghiduri de indrumare in realizarea CV-urilor prezinta cuvintele cu un puternic impact – cuvinte care atrag atentia angajatorului in momentul cand acesta „scaneaza” sute de CV-uri – dar foarte putine dintre ele contin si cuvintele pe care este bine sa le eviti in CV.Iata in continuare o lista cuvintelor si categoriilor de cuvinte pe care CV-ul tau ar fi mai bine sa nu le contina.Pronumele personale

Page 58: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

Pare ciudat sa eviti pronumele personale (eu, mie, al meu,...) in CV-ul tau – un document al careui continut este numai despre tine. Dar, tocmai din cauza ca in acesta este vorba numai despre tine, folosirea pronumelor personale este Un CV nu ar trebui sa contina cuvinte nenecesare, deoarece pana la urma, nu este un roman, ci o scurta prezentare a aptitudinilor si experientei tale.Cuvintele negativeAceste cuvinte iti transforma CV-ul intr-un esec total: „arest”, „plictisitor”, „concediat”, „urasc” si „rasist”; daca exista probleme pe care ai dori sa le clarifici cu angajatorul, pastreaza-le pentru interviu.Utilizeaza cat mai putin unele cuvinteSunt cuvinte care sunt necesare intr-un CV, dar care trebuie utilizate moderat. Spre exemplu: • Utilizarea excesiva a cuvintelor: „un (o)”, „si”, „dar”, „pentru ca”, „foarte”, „de asemenea”;• Cuvintele pe care nu le poti defini: chiar daca un cuvant suna bine si te face sa pari extrem de inteligent, daca il folosesti incorect, pierzi orice sansa de a participa la interviu.Ce riscam atunci cand mintim in CV ? Inventarea unei experiente intr-o companie, “inmultirea” diplomelor obtinute, inventarea de stagii de pregatire... toate acestea pot schimba parerea angajatorilor!Aceasta practica este intalnita deseori in randul candidatilor si este foarte important sa cunoasteti riscurile la care va expuneti atunci cand decideti sa actionati astfel.Angajatorii fac adesea apel si la firme specializate in verificareea CV-urilor, care sunt foarte eficiente. De aceea, sansele de a insela angajatorii sunt destul de mici Daca se descopera ca ati mintit, veti fi eliminati din procesul de recrutare aflat in curs.Mai grav, numele voastre vor fi discreditate iar firmele de recrutare pot comunica intre ele acest gen de informatii. Veti risca astfel sa fiti inclusi pe « lista neagra » a candidatilor care trebuie evitati.Daca veti fi descoperiti dupa ce ati fost recrutati…Chiar daca treceti de interviu, batalia este departe de a fi castigata. Daca ati inventat experiente si competente pe care nu le aveti, veti fi oare capabili sa faceti fata proiectelor ce vi se vor incredinta? Daca ati ascuns

Page 59: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

existenta copiilor, cum o sa explicati absentele atunci cand ei sunt bolnavi? Daca ati mintit in legatura cu varsta, CNP-ul va va da de gol imediat.Datorita acestor minciuni, angajatorul risca sa nu va mai acorde increderea necesara, iar careiera voastra in compania respectiva nu va mai avea nici un viitor.Daca minciuna voastra este o escrocherie…Anumite meserii, cum ar fi medic, avocat sau expert-contabil sunt strict incadrate prin lege. Puteti ajunge in justitie pentru folosirea frauduloasa a unui titlu sau a unei functii pe care nu o aveti.Nu uitati: Intotdeauna minciuna risca sa se intoarca impotriva voastra !Ce trebuie sa faci dupa ce trimiti un CV! Iata ca ti-ai gasit mult-visatul job, ai conceput un CV exceptional si l-ai trimis prin email angajatorului. Acum incepe jocul „asteptarii”.Dupa ce ai trimis un CV, esti tentat sa crezi ca tot ce trebuie sa faci este sa astepti si sa speri ca angajatorul sa te contacteze. Este o mare greseala – trebuie sa iti alegi momentul si modalitatea potrivite pentru fiecare din urmatorii pasi.Trimite un scurt mesaj prin e-mailE-mailul reprezinta un mijloc perfect de a contacta firma angajatoare, deoarece le poti aminti ca te-ai inscris la jobul respectiv si poti trimite inca o data CV-ul, fara a parea insistent.La o saptamana dupa ce ai trimis CV-ul, scrie-i angajatorului un e-mail.Iata cateva idei despre ce trebuie sa contina e-mail-ul respectiv:• Scrie-ti numele complet si denumirea jobului la care te-ai inscris in linia de Subiect a e-mail-ului.• Repeta intr-o maniera profesionala care sunt interesul si calificareile tale pentru acest job.• Ataseaza acestui e-mail CV-ul tau, pentru ca angajatorul sa nu fie nevoit sa caute prin vechile e-mail-uri pentru a-l gasi.• Include numele tau complet si in denumirea fisierului ce contine CV-ul.• Verifica atent continutul e-mail-ului, inainte de a-l trimite.Contacteaza-i telefonicDaca ai decis ca in loc de trimiterea unui e-mail este mai bine sa iti contactezi telefonic angajatorul, repeta-ti inainte ce anume doresti sa discuti cu acesta.Fii scurt si la obiect – prezinta-te si aminteste-i angajatorului ca ai trimis recent un CV si, de asemenea, mentioneaza care este jobul care te

Page 60: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

intereseaza. Poti intreba daca au primit CV-ul tau si daca mai recruteaza candidati pentru aceasta pozitie.Daca in momentul in care suni, iti raspunde robotul telefonic al companiei si ti se cere sa lasi un mesaj, mai bine incerci sa suni mai tarziu, pentru a discuta personal cu angajatorul sau cu persoana care se ocupa de recrutari. Incearca sa mentii convorbirea cat mai scurta si nu suna de mai multe ori, in speranta ca astfel ii vei determina sa te contacteze inapoi – vei reusi doar sa ii enervezi.De cele mai multe ori, angajatorii pastreaza CV-urile primite intr-un director, si este foarte posibil sa observe ca ai mai trimis o data CV-ul pentru jobul respectiv si pot crede ca ai uitat acest lucru. Doar cand vrei sa te inscrii la un alt job al aceleiasi companii, poti trimite acelasi CV; altfel, trimite-le un e-mail sau contacteaza-i telefonic.

SCRISOAREA DE INTENTIE

Cum sa scrii o scrisoare de intentieScrisoarea de intentie care iti insoteste CV-ul in cautarea unei slujbe este primul lucru pe care potentialul angajator il vede – prima ta reclama. Categoric trebuie sa impodobesti scrisoarea de intentie cu anumite calitati, astfel incat sa faca o buna impresie asupra angajatorului in ceea ce te priveste. O scrisoare de intentie profesionista si inteligenta va fi o reclama buna pentru tine. Foloseste hartie de buna calitate, imprima copia cu litere suficient de mari cat sa fie citete si sa arate profesional. Asta iti va aduce aprobarea persoanei care o citeste.Numele tau si adresa de contact in partea de sus a paginii, impreuna cu datele de contact, numere de telefon, adrese de mail etc., urmate de data la care a fost compusa scrisoarea. Sub data, tipareste numele persoanei careeia ii este adresata scrisoarea. O mentiune aici. Afla numele corect al persoanei care citeste scrisoarea si iti vei servi bine cauza. Asigura-te ca ai scris numele si functia corect (fara greseli de ortografie) deoarece cea mai mica scapare din vedere aici poate face o mare diferenta. Oamenii sunt foarte sensibili in ce priveste numele si functia lor. Putina cercetare (cum ar fi un apel telefonic la companie pentru a-ti conforma detaliile) va fi suficient. Adreseaza-te formal persoanei, cu Dl sau Dna sau orice este potrivit -  nu uita de Dr. sau Profesor unde este necesar.

Page 61: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

Dupa ce  scrisoarea ta i-a indus angajatorului o stare de spirit placuta, trebuie sa faca o impresie reala. Scrisorile tip nu impresioneaza pe nimeni, asa ca personalizeaza scrisoarea de intentie pentru fiecare post in parte. Pastreaza continutul scrisorii simplu si profesional, in limita a jumatate de pagina (intinzandu-te pana la maxim o pagina). Mentioneaza pe scurt postul pentru care ai aplicat in primul paragraf., si sursa de unde ai aflat de aceasta oportunitate.In al doilea paragraf subliniaza sumar calitatile care te fac cel mai bun canditat pentru post. Gandeste creativ si scrie persuasiv si vioi. Pune-te in locul angajatorului si prezinta-te intr-un mod care i-ar atrage atentia. O metoda ar fi sa mentionezi ce ai putea adauga companiei. Ai grija sa nu repeti ce ai mentionat in CV. Foloseste doar un rand sau doua  ca sa spui de ce esti cea mai potrivita persoana pentru post. O fraza care sa le arate ca ti-ai facut tema in ce priveste compania le va lasa o impresie pozitiva de asemenea.Este important sa dai o nota personala, asa ca scrie cu cuvintele tale deoarece aceasta adauga o nota de autenticitate si evidentiaza dintre multe scrisori. Formuleaza o scrisoare corecta, asigurandu-te ca nu exista greseli gramaticale sau de ortografie. Verifica de mai multe ori si apoi roaga pe altcineva sa o citeasca.Adauga partea cea mai importanta spre exemplu incheie scrisoarea cerand un interviu si mentionand cand vei reveni. Si dupa aceasta, trebuie sa revii. Mentioneaza anexele dupa semnatura. Succes! 

Reguli generale de construire:- Scrisoarea de intentie e bine sa fie tehnoredactata, cu incadrare intr-o pagina.- Trebuie sa fie concisa, coerenta, formata din maxim 4-5 paragrafe.- Scrisoarea incepe cu numele companiei.- Se adreseaza departamentului resurse umane sau persoanei responsabile de angajariContinut: - numele tau si posibilitatea de contact - sa apara vizibil (bold, careactere cu un font marit)- interesul tau pentru un anumit post/ domeniu, care trebuie precizat explicit de la inceputul scrisorii, precum si modul in care ai aflat ca acest post e disponibil. Nu incerca sa fi evaziv, pentru a tinti mai multe posturi simultan.- argumentarea intentiei tale de a candida pentru postul respectiv.

Page 62: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

- motivarea interesului pentru postul/domeniul de activitate vizat (enumera cateva calitati personale si cateva succese profesionale relevante pe domeniul ales). Foloseste doar expresii pozitive, in nici-un caz negatii! Foloseste verbe de actiune (intentionez, pot, vreau, etc.), evita redundanta si cliseele!- declara-ti disponibilitatea pentru un interviu.- semneaza si dateaza scrisoarea.Fii responsabilPrecizeaza clar situatia sau problema, dand astfel dovada ca intelegi nevoile celor aflati de cealalta parte.Fii personalPe cat posibil, nu incepe scrisoarea cu "Stimata Doamna / Stimat Domn" , asa cum indica unele modele si nu folosi sub nici o forma un model fotocopiat pe care sa il completezi cu datele tale.Fii concis si la obiectIntr-o scrisoare oficiala explica situatia in cat mai putine cuvinte. Foloseste un limbaj simplu, ca sa reduci riscul de a nu fi inteles. Urmeaza acesti pasi:-fa o lista cu lucrurile pe care doresti sa le comunici, indiferent de ordinea acestora-utilizeaza argumente, exemple-gandeste-te la relevanta fiecareei probleme pe care o expui-renunta la tot ce nu este relevant-rearanjeaza informatiile intr-o ordine logica, fireascaVerifica ortografia si gramatica1. Chiar trebuie sa scrii o scrisoare de intentie ?Bineinteles ! Asa cum niciodata nu trebuie sa te duci undeva neanuntat, CV-ul tau nu trebuie sa apara niciodata singur pe masa unui angajator. Scrisoarea de intentie este prima modalitate de a te prezenta, de a-ti arata principalele calitati care te fac un candidat favorit pentru jobul solicitat.2. Personalizeaz-o pentru firma respectiva !Oricine poate lua o scrisoare de intentie “standard” pe care sa o trimita si sa spere ca va fi invitat la interviu. In loc sa faci asa, mai stai citeva minute si scrie ceva legat direct de firma respectiva pentru a-ti arata interesul. Scrie un motiv special pentru care vrei jobul, mentioneaza un departament, un proiect al firmei la care ai vrea sa participi. Arata ca ti-ai facut temele. Adreseaza scrisoarea direct unei anumite persoane daca e posibil.3. De ce sa trimiti si o scrisoare si un CV ?

Page 63: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

Scrisorile de intentie trebuie sa fie clare si la obiect. Sa contina titlul jobului solicitat, citeva motive pentru care experienta ta profesionala te-ar ajuta si citeva puncte forte ale careierei tale.4. Scoate-ti in evidenta realizarile !Poti fi un om exceptional dar potentialii angajatori vor sa stie exact de ce ar trebui sa te ia in echipa. Lauda-te un pic ! Da citeva exemple de realizari in fostele tale joburi care crezi ca ar impresiona. 5. Scrie-ti intentiile si calificarile la vedere.Daca te astepti ca un sef de personal sa bajbaie printr-o multime de informatii date intr-o scrisoare de intentie pentru a-si da seama de ce a fost trimisa, te inseli, nu se va intimpla niciodata.6. Ce te face diferit ?Subliniaza-ti calitatile si abilitatile si arata cum le poti pune in slujba firmei. Daca ai o experienta profesionala relevanta, mentioneaz-o pe scurt in scrisoare.7. Fara informatii negative !Niciodata sa nu incluzi mentiuni despre conflicte avute la alte locuri de munca, litigii in curs sau vreun fel de remarci sarcastice. Daca vorbesti de rau locurile unde ai fost angajat, cititorul se intreaba, pe buna dreptate, daca urmeaza si el la rand.8. Informatii despre salariu.Regula este sa mentionezi nivelul salariului cerut in scrisoarea de intentie (daca firma respectiva cere acest lucru) si niciodata in CV. Poti face asta sub forma: “Salariul solicitat se incadreaza intre … si … – negociabil” sau “ultimul salariu a fost de …”9. Arata-ti disponbilitatea de comunicare.Scrisoarea de intentie sa te prezinte ca pe o persoana foarte deschisa comunicarii. Mentioneaza ca esti disponibil pentru interviu; furnizeaza toate detaliile cum poti fi gasit (telefon, e-mail, adresa); spune ca poti fi contactat oricind pentru orice detalii ar mai fi nevoie.10. Fii direct !O scrisoare de intentie redactata profesionist si un CV bun iti pot deschide calea spre un nou job. O prezentare clara si fara greseli (de orice natura), construita pe cuvinte puternice, va incuraja cititorul sa parcurga cu atentie CV-ul tau si sa te cheme la interviu.Ce trebuie sa stii pentru o scrisoare de intentie reusita 1) Axeaza-te pe necesitatile angajatorului intr-o scrisoare de intentie. Analizeaza activitatea companiei. Cum poti sa le aduci mai multi bani?

Page 64: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

Prezinta-te pe tine ca o solutie incercand sa iti gasesti un rol important in cadrul firmei. 2) Adreseaza orice scrisoare de intentie. Pentru a avea si mai mult efect, intereseaza-te care este persoana care se va ocupa de recrutari si adreseaza-i-te direct. 3) Cand redactezi o scrisoare de intentie gandeste-te sa raspunzi intrebarilor angajatorului: Ce poti face pentru respectiva companie? Care este situatia ta curenta? Esti calificat pentru respectivul job? De ce vrei sa lucrezi pentru ei? 4) Fii scurt si la obiect intr-o scrisoare de intentie. Lasa o impresie buna. Foloseste propozitii scurte. Imparte textul in 3-4 paragrafe despartite printr-un spatiu. 5) Scrie asa cum vorbesti, dar ingrijit. Pentru un plus de originalitate combina limbajul formal cu stilul simplu, conversational in scrisoarea de intentie. 6) Fii pozitiv. Foloseste un ton optimist si plin de energie intr-o scrisoare de intentie. Il va molipsi si pe angajator! 7) Mentine legatura. Stabileste urmatorul pas: interviul. Adapteaza cele trei exemple de scrisoare de intentie in functie de nivelul de cariera sau de domeniul in care cauti un job.Modele de scrisoare de intentie Luand in considerare nevoia unui model pentru a realiza o scrisoare de intentie, iti oferim 2 exemple inspirate din cele folosite cu succes de candidati pentru a-si gasi un job. Primul model de scrisoare de intentie Stimate Domnule…………… sau Stimata Doamna…………., Va adresez aceasta scrisoare de intentie ca raspuns la anuntul dumneavoastra pentru postul vacant pe care il aveti in institutie. Am absolvit cursurile de recalificare Barman-Ospatar din cadrul Scolii……. si consider ca in perioada de practica am acumulat multe cunostinte in asezarea meselor, in servirea clientilor, in prepararea coccatail-urilor . Astept cu nerabdare sa pun in practica aceste cunostinte, combinate cu abilitati utile domeniului si, implicit, jobului dvs. Sunt o persoana dinamica, cu aptitudini foarte bune de comunicaree, dobandite in experienta mea, responsabila, hotarata, interesata in perfectionarea profesionala in domeniul. Imi doresc sa am sansa de a lucra in compania dumneavoastra, unde as putea sa-mi pun in evidenta capacitatile si experienta acumulata (conform CV anexat) pentru a

Page 65: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

indeplini sarcinile si scopurile afacerii dumneavoastra, cat si pentru dezvoltarea careierei mele. Daca veti considera ca motivatia si calificarea mea sunt oportune pentru obtinerea unui loc in cadrul firmei dumneavoastra, sunt disponibil in orice moment pentru a fi contactat in vederea discutarii detaliilor unei posibile colaborari. Va multumesc, Prenume Nume. Al doilea exemplu de scrisoare de intentie este mult mai sobru, in asa zis ''limbaj de lemn''. Acest model de scrisoare de intentie este recomandat mai ales in mediile formale, cum ar companii de stat sau pentru joburi cu un mare grad de responsabilitate si seriozitate. Al doilea model de scrisoare de intentie Stimate Domnule……………..sau Stimata Doamna…………….., Subsemnatul, Prenume Nume, am luat la cunostinta cu interes de posibilitatile pe care le ofera compania dumneavoastra. Animat de dorinta de a reusi, de ambitie, tenacitate si optimism, supun atentiei dvs. candidatura mea in vederea obtinerii postului de Sef Departament Logistica.Am beneficiat de o pregatire adecvata si sunt pregatit pentru un parteneriat fructuos prin care veti avea la dispozitie avantajele formarii mele teoretice /practice si pe cele ale unei semnificative experiente de care dispun in domeniul vizat. Documentandu-ma asupra activitatilor derulate de firma dvs., am constatat cu satisfactie ca profilul si realizarile acesteia corespund pe deplin aspiratiilor si nevoilor mele. Acesta este motivul pentru care imi permit sa apreciez ca dorinta mea de afirmare, entuziasmul, tenacitatea, fidelitatea si pasiunea mea pentru reusita (atingerea obiectivelor) sunt numai cateva din trasaturile pe care voi fi onorat sa le pun la dispozitia unei echipe tinere si dinamice. Oportunitatea unei discutii despre cum ar putea fi folosite cunostintele si priceperea mea in avantajul companiei dvs. ar fi binevenita. Cu deosebita consideratie, Prenume Nume

INTERVIUL

Pregatirea „echipamentului” pentru interviu.

Page 66: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

Pregateste-ti dinainte hainele pe care le vei purta – doar nu vrei ca in ziua interviului sa pierzi timp cautand sosetele sau o camasa curata. Asigura-te (de preferat, cu o zi inainte) ca hainele sunt perfect curate si fara o cuta si ai grija si de restul tinutei tale: manichiura ingrijita, pantofii lustruiti.De asemenea, aduna toate materialele importante intr-o mapa, pentru a nu uita nimic – poti include chiar si copii ale CV-ului tau si referinte.

Elemente importante la un interviu Sa aduci intotdeauna un carnet de notite, nu neaparat o servieta, unde sa incluzi mai multe copii dupa CV si orice altceva ce ilustreaza experienta ta profesionala. Daca mergi pentru un job care necesita creativitatea voastra, ca de exemplu marketing sau vanzari, poti reliefa experiente anterioare sau reclame la care ati contribuit in conceptie sau orice alt produs pe care ati incercat sa-l vindeti –ceva care sa poata fi aratat. Este foarte indicata o afirmatie de genul “Prefer sa va arat ceea ce am facut, nu doar sa va spun “.

Stii cu exactitate unde trebuie sa ajungi? Ziua interviului nu este momentul potrivit pentru a incerca o noua scurtatura spre sediul companiei sau pentru a cerceta zona, daca nu iti este cunoscuta.

Asigura-te dinainte ca stii cum sa ajungi la interviu si, eventual, cu o zi inainte, fa acest drum. De asemenea, afla cu precizie cladirea, etajul si eventual biroul unde va avea loc interviul, in cazul unei companii mari.Daca ai noroc, vei fi intampinat la receptie in momentul cand vei intra pe usa firmei si vei fi condus; altfel, va trebui sa te descurci singur, asa ca asigura-te ca stii unde sa ajungi.

Punctualitatea la un interviu este una din cele mai importante aspecte de care trebuie sa te asiguri; nu-ti provoca inutil situatii de stres – incearca sa ajungi cu 10 minute inainte de inceperea interviului. Daca vei ajunge prea devreme, vei astepta si vei fi ingrijorat, iar daca vei ajunge prea tarziu, va trebui sa te grabesti si nu vei avea timp sa iti pui ideile in ordine pentru interviu. O pauza inaintea interviului, de 10 minute, iti va permite sa iti tragi rasuflarea si sa te obisnuiesti cu mediul – este suficient timp, fara a fi prea mult.

Page 67: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

Fii „ochi si urechi” la tot ceea ce se intampla in jurul tau Cand vine vorba despre interviu, ceva mai multa atentie nu strica.Poti considera ca interviul incepe in momentul in care ai ajuns la firma, asa ca fii „ochi si urechi” la tot ce se intampla in jurul tau. Oricare din persoanele din jurul tau poate fi chiar intervievatorul, asa ca fii foarte atent si comporta-te cat mai bine. Fii amabil si politicos cu toate persoanele pe care le intalnesti, incepand cu paznicul de la intrare, pana la receptie. Daca intri in discutie cu persoane necunoscute, fii cat mai agreabil si politicos – retine ca nu este momentul potrivit pentru a te plange de „mirosul neplacut de la intrare” sau de cat trebuie sa astepti la lift.In cele din urma, dar nu mai putin important, tine-ti telefonul inchis pe parcursul intregului interviu.

Pregateste-te pentru interviul perfect! Pentru cei mai multi candidati, interviurile reprezinta cel mai intimidant element. Dar nu ar trebui sa fie asa. Daca stii la ce sa te astepti si esti pregatit pentru orice, nu trebuie sa te ingrijoreze nimic.

ATITUDINEA CONTEAZA! Primul lucru pe care trebuie sa-l faci - fii sigur ca te prezinti la interviu cu o atitudine corespunzatoare. E normal sa fii emotionat inainte de un interviu, dar trebuie sa-ti schimbi modul de gandire referitor la acest lucru. Multi petrec ore in sir gandindu-se la toate lucrurile ce ar putea merge prost, iar apoi, ca rezultat, chiar gresesc la interviu.Gandeste-te la interviu ca la un joc. Aceasta este sansa ta de a-ti dovedi calitatile reale, mult mai convingator decat in CV! Tine minte! Nu este vorba doar de un angajator care te intervieveaza pentru un post. Vrei sa vezi daca firma respectiva ti se potriveste. Daca vei gandi asa, nu te vei purta ca un om disperat, gata sa accepte orice job i s-ar oferi.Un alt lucru important este gandul pozitiv. Cu o zi inainte de interviu gandeste-te ca interviul va merge foarte bine, ca vei da raspunsuri inteligente, ca vei fi relaxat si increzator.

PREGATIREA E VITALA! Ca pentru orice alt test, trebuie sa te pregatesti din timp pentru interviu. Gandeste-te la ce ar vrea sa stie angajatorul si pregateste niste raspunsuri. Firmele vor oameni optimisti si motivati, asa incat fii sigur ca raspunsurile

Page 68: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

tale reflecta aceste calitati. Chiar daca fiecare interviu e diferit, exista intrebari care apar mereu, iar un raspuns pregatit din timp te va transforma intr-o persoana increzatoare si il va impresiona pe angajator. Gaseste-ti timp sa te gandesti la cateva situatii- cand te-ai descurcat intr-o problema dificila, ti-ai depasit limitele sau ai facut ceva foarte important pentru firma la care ai lucrat inainte. E foarte greu sa te gandesti pe moment la aceste lucruri.Angajatorii cauta de asemenea pe cineva care sa aiba calitatile cerute pentru job, nu pe cineva nestiutor pe care sa-l pregateasca ei. Cerceteaza compania cu atentie pentru ca "Ce stii despre noi?" este o alta intrebare frecventa, iar nimic nu este un raspuns acceptat. Cauta pe site-ul companiei, intreaba, citeste presa. Gandeste-te la ce nevoi are firma si pregateste-te astfel incat sa te incadrezi in standardele cerute. Anuntul referitor la job iti ofera de asemenea indicii despre acest lucru. Retine: cu cat esti mai pregatit, cu atat esti mai increzator!

Imagineaza-tiIti poti transforma visele in realitate – foloseste-ti imaginatia pentru a-ti pastra calmul pe parcursul unui interviu. Vizualizarea reprezinta o tehnica de relaxare, cu ajutorul careeia iti creezi in minte imaginea unei situatii stresante, pe care o rezolvi cu succes. Astfel, te pregatesti psihic pentru a face fata cat mai bine situatiei reale.Poti practica vizualizarea cu cateva zile, ore sau chiar cateva minute inainte de interviu – inchide ochii, respira adanc si imagineaza-ti discutia cu angajatorul, fiind increzator si raspunzand cu usurinta chiar si intrebarilor grele.Exerseaza succesul in imaginatia ta si curand vei avea parte de el si in realitate.

PRIMA IMPRESIE CONTEAZA!Trebuie sa stii exact unde te duci si numele celui pe care il intalnesti. Cand ajungi la interviu strange mana intervievatorului cu putere si priveste-l in ochi. Interviul este ocazia ta de a face o impresie foarte buna. Trateaza-i politicos pe toti cei care ii intalnesti. Cat astepti, nu trimite SMS-uri, pentru ca s-ar putea ca cineva sa-ti urmareasca gesturile. Iata si cateva lucruri care nu se fac: nu mesteca guma, nu fuma, nu lasa telefonul deschis, nu intrerupe. Cand vei fi intrebat de ce vrei sa iti schimbi

Page 69: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

locul de munca ai grija sa pari o persoana dornica de dezvoltare profesionala, nu una care nu se poate adapta sau nu poate lucra cu ceilalti.

ASPECTUL CONTEAZA! Studiile arata ca prima impresie este data in primele 10 secunde, dupa modul cum arata. Imbraca-te ca si cum ai avea deja jobul! Informeaza-te cum se imbraca cei care lucreaza in firma respectiva (nu ne referim la uniforme, bineinteles) si imbraca-te la fel. Chiar daca stilul e neoficial, imbraca-te decent. Nu este momentul sa incerci un stil nou sau trendy. Un costum e potrivit oricareei ocazii. Fii insa sigur ca ti se potriveste si ca te simti bine in el.Albastru, gri si negru sunt cele mai profesionale culori. Rosu- increzator si sociabil. Galben- simt al umorului dezvoltat. Verde- cumpatat in situatii de criza.CUM SA TE IMBRACI pentru un INTERVIU.Pentru orice profesie, cand te duci la interviu, trebuie sa te imbraci intr-un mod conservator, pentru ca nu stii niciodata pe cine intalnesti. Si chiar daca tu crezi ca e o companie care opereaza si in sistemul part-time, trebuie sa te imbraci intotdeauna in costum.Barbatii ar trebui sa poarte un costum in culori sobre, albastru inchis sau gri petrol. Poate fi in dungi, dar trebuie sa fie suficient de conservator. Nu trebuie sa fie scump, dar costumul trebuie sa fie bine proportionat. In general, barbatii ar trebui sa poarte o camasa alba, o cravata conservatoare, sosete si pantofi de culoare inchisa, daca este vorba de un loc de munca care impune o anumita tinuta, asa cum sunt cele in care sunt prezente relatiile cu clientii sau alte persoane din afara firmei. Daca postul la care se aplica este unul care nu pune mare accent pe tinuta vestimentara (in general ele au o tinuta speciala, pe care o ofera angajatorul) – in domeniul constructiilor, instalatiilor, in fabrici cu diverse profiluri de productie etc. – imbracamintea trebuie sa fie una obisnuita, decenta, ingrijita.Un ceas sau inel sunt absolut acceptabile, dar recomandam barbatilor sa nu poarte foarte multe bijuterii. Au fost multe pareri impartite daca barbatii sa poarte cercel la un interviu. In general, spunem ca poate fi acceptabil dupa ce ai fost acceptat in post si nu in timpul interviului. Daca cercelul reprezinta ceva foarte important pentru tine, atunci trebuie sa te duci la interviurile firmelor unde acesta face parte din cultura organizationala.

Page 70: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

Nu e obligatoriu sa ai parul foarte scurt, dar cu siguranta acesta trebuie sa arate curat, pieptanat si ingrijit pentru ca vrei sa creezi o impresie buna cand intri in sala.Femeile ar trebui si ele sa poarte costume inchise la culoare. Insa ele au mai multe optiuni. Ele pot purta bluze colorate. Fusta credem ca ar trebui sa fie lunga sau putin peste genunchi, dar fara mini. Ele ar trebui sa aiba ciorapi si tocuri medii. Si din nou, ele trebuie sa arate profesional. Bijuteriile trebuie purtate cu moderatie. Daca femeile intentioneaza sa poarte cercei, trebuie sa aiba dimensiuni reduse. Parul sa fie spalat si pieptanat, iar daca e foarte lung, sa fie prins fie in coc sau la spate, pentru a face vizibila fata si ochii si sa nu fie tentate sa se joace cu acestea daca devin nervoase. Atunci va puteti concentra asupra interviului. Un interviu nu e o buna ocazie sa probati o noua pereche de pantofi sau un costum nou pentru ca veti incheia prin a fi distrase in timpul interviului.Unii oameni nu-si rezerva timp pentru a arata bine; imbracamintea trebuie sa reflecte tipul de companie pentru care aveti interviul. Unii angajatori sunt mult prea conservatori si, cel putin cu interviul initial, este intotdeauna bine sa mizezi pe conservatorism.

LIMBAJUL CORPULUIChiar daca angajatorul s-ar putea sa nu constientizeze acest lucru, limbajul corpului spune multe. Contactul vizual este obligatoriu si indica faptul ca esti o persoana increzatoare, sincera, ca nu ai nimic de ascuns. Evita sa iti atingi fata sau urechile pentru ca acest lucru indica faptul ca esti evaziv sau ca minti. Incrucisarea picioarelor sau a mainilor te face sa pari inabordabil. Nu te apleca foarte mult inainte pentru ca o sa pari tensionat. Stai drept dar relaxat.

STRATEGIA DE INTERVIU

Relaxeaza-teUn candidat relaxat este un candidat increzator in propriile capacitati.Demonstreaza-i intervievatorului ca esti calm, linistit si increzator pe parcursul discutiei cu acesta si te va considera potrivit pentru job.

Cel ce te intervieveaza se afla acolo pentru a-ti adresa intrebari, iar tu te afli acolo pentru a raspunde inteligent si la obiect. Fii sigur ca raspunsurile

Page 71: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

tale au ca rezultat explicarea faptului ca esti persoana potrivita pentru postul respectiv. Nu exista raspunsuri gresite, dar sunt raspunsuri care indica mult mai bine ca esti candidatul potrivit. Cand esti intrebat despre calitati, da exemple. In loc sa spui: sunt un bun agent de vanzari poti spune: Abilitatile mele in domeniul vanzarilor sunt indicate de faptul ca am reusit sa depasesc pragul cu 50% in fiecare luna. S-ar putea sa para ca te lauzi, dar cum ar putea sa afle despre acest lucru altfel? Fii sigur ca adresezi si tu intrebari. Interviurile nu se desfasoara pe sens unic. Intreband arati ca te-ai gandit serios inainte sa aplici. Si trebuie sa afli daca vrei cu adevarat slujba asta! Trebuie sa ai cel putin 5 intrebari pregatite, care sa aiba nevoie de raspunsuri mai ample. Intreaba despre natura jobului, despre oportunitatile de dezvoltare si despre modalitatile de pregatire pentru personalul nou. Intreaba cum se incadreaza jobul tau in structura companiei, despre viitoarele strategii si cum se adapteaza compania la noile piete. Acest lucru ii impresioneaza intotdeauna pe angajatori! Nu intreba despre salariu sau beneficii. Asteapta pana ti se ofera postul si nu fi tu cel care aduce acest subiect in discutie. Fii calm, vorbeste incet si incearca sa transformi interviul intr-o discutie. Daca dialogul decurge natural, angajatorul va crede ca aveti multe in comun si ca te cunoaste mai bine. Asa ca lasa-l pe el sa directioneze discutia, dar asuma-ti un rol activ in discutie. Fii activ si vorbeste liber. Adopta tonul pe care il impune angajatorul. Daca el este prietenos si sociabil fii si tu la fel. Daca este formal si rezervat trebuie sa te conformezi. Nu comenta si nu intrerupe. Daca te pierzi ia o scurta pauza, reculege-te si gandeste-te la ce vrei sa spui. Studiile arata ca, intr-un interviu reusit,candidatii petrec 50% din timp ascultand.

Pe parcursul oricarui interviu se intampla ceva care nu decurge conform planurilor tale: fie are loc o pauza prea lunga, in care tacerea devine apasatoare, fie te balbai sau nu iti gasesti cuvintele pentru a raspunde unei intrebari dificile. NU intra in panica – pentru a-ti pastra calmul pe parcursul interviului respira rar si adanc (si desigur, silentios).

Este mai usor sa iti controlezi frica si panica pe masura ce simti ca acestea apar, decat sa te relaxezi cand deja ti-ai pierdut calmul si controlul asupra ideilor.Asa ca, ia o pauza in momentul in care simti ca incepi sa intri in panica,

Page 72: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

repeta in gand ca poti trece peste acest moment, rasufla adanc, conecentreaza-te si reia interviul. O pauza scurta de numai 10 secunde poate fi exact ceea ce ai nevoie pentru a-ti recastiga calmul si controlul, iar intervievatorul cu siguranta nici nu va observa acest lucru.

Pune intrebari intervievatoruluiDaca simti ca nu poti raspunde intrebarilor intervievatorului in maniera dorita de acesta, incearca o schimbare de tactici – pune cateva intrebari intervievatorului.Indreptand atentia discutiei pentru cateva momente spre intervievator, vei reusi sa te aduni si sa iti formulezi niste raspunsuri clare si, de asemenea, ii vei da ocazia acestuia sa iti explice mai bine ce informatii doreste sa obtina de la tine. Trebuie sa ai cateva intrebari deja formulate, pe care sa le tii minte in momentul interviului, ca de exemplu: • Ce anume va place cel mai mult sa faceti in aceasta companie?• Cum ati descrie mediul de lucru din aceasta companie?• Cum arata o zi obisnuita in cadrul acestui departament?

Obtine feed-back-ul intervievatoruluiDaca intervievatorul pare plictisit sau este distant in timpul interviului, nu este totul pierdut. Gandeste-te daca raspunsurile pe care le dai sunt in directia pe care o urmareste intervievatorul – astfel, te poti concentra asupra lucrurilor potrivite pe care trebuie sa le spui si poti evita sa vorbesti pe langa subiect.Daca nu ai inteles exact care este intrebarea sau daca aceasta nu a fost clar formulata, cere cateva clarificarei intervievatorului. Daca, in continuare, simti ca interviul nu decurge asa cum ar trebui, poti intreba angajatorul direct daca are anumite temeri cu privire la posibilitatea de a te angaja sau intrebari la care i-ai putea da niste raspunsuri. In cazul in care intervievatorul pare plictisit sau distrat, trebuie sa retii ca este important sa afli motivele care stau in spatele unui astfel de comportament.

Magulirea iti deschide orice usaToti oamenii, inclusiv intervievatorii, se simt bine atunci cand sunt apreciati de cei din jur.

Page 73: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

Pentru a-ti bine-dispune angajatorul, fa-i un compliment, spune cateva cuvinte frumoase despre companie, birou sau orice ar putea sa-i faca placere sa auda – aceasta demonstreaza ca esti o persoana cu o atitudine pozitiva, calitate foarte des cautata de catre manageri la persoanele care candideaza la un job. De asemenea, vei dovedi ca esti bine pregatit, ca te-ai documentat in privinta companiei, ceea ce, cu siguranta, iti va conferi un avantaj.

Se poate ca nu din cauza ta sa nu mearga bine interviulDaca simti ca ai facut tot ce ti-a stat in putinta pentru ca interviul sa decurga cat mai bine, dar atmosfera este tot rece si anosta, iata sfatul nostru: „Prezinta-te cat mai bine, si treci mai departe”. Este posibil ca intervievatorul sa aiba anumite probleme personale sau de sanatate, sau pur si simplu sa aiba o zi proasta, sau alte motive care nu au nici o legatura cu tine. Retine ca trebuie sa ai incredere in tine si nu te lasa demoralizat de o eventuala nereusita in cadrul unui interviu – straduieste-te ca totul sa decurga cat mai bine si nu te ingrijora in privinta lucrurilor pe care nu le poti controla.

Atentie la respiratia neplacutaIa o masa usoara inainte de interviu; un pranz greu digerabil te poate face apatic sau lenes, pe cand o masa usoara sau o gustare te vor asigura ca stomacul nu va incepe sa te roada chiar in timpul discutiei cu intervievatorul despre realizarile tale profesionale. Daca interviul nu are loc in a doua parte a zilei, nu te atinge de alimente precum ceapa si usturoiul. In orice caz, asigura-te ca ai o dantura ingrijita si o respiratie placuta inainte de a intra la interviu.

GESTIONAREA SITUATIILOR DE STRES SI FUSTRARE

Exprimarea intr-un mod constructiv;Interactiunea intre sferele personale si profesionale, atitudinea de colaborare, asertivitate si integritate ;Aprecierea diversitatii, depasirea prejudecatilor.

Page 74: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

Oamenii vin la lucru pentru a presta munca şi a fi plãtiţi pentru ea; ei coopereazã cu alţi oameni, descoperã cã sunt asemãnãtori cu unii din ei şi încep sã se angajeze în activitãţi extraprofesionale. Ierarhia are un mare efect în relaţiile dintre oameni şi în felul în care ei comunicã unii cu alţi. Sugerãm câteva coordonate: 1. Statut egal în interiorul grupului de lucru. Oamenii pot coopera şi ajuta reciproc, dar pot de asemenea sã devinã rivali la promovare, avansare. În asemenea grupuri relaţiile colaterale, comunicarea cu grupuri cu acelaşi statut este mai mare şi mai uşor de stabilit. 2. Oameni cu statut diferit - relaţiile sunt mult mai dificile, în special dacã unul este şef direct şi celãlalt subaltern. Dacã nu muncesc în acelaşi domeniu sau institut lucrurile pot fi simple, însã în relaţiile în care unul din parteneri are putere asupra celuilalt, se creeazã în mod obişnuit o anumitã distanţã între ei. Bãrbaţii sunt mult mai implicaţi în grupuri, femeile în relaţiile intime aşa cum am mai subliniat anterior. Femeile sunt mai interesate de partea socialã a relaţiei de muncã mai mult decât bãrbaţii şi aceasta este una din principalele surse ale satisfacţiei în muncã pentru ele, în parte datoratã poate naturii muncii femeii (profesori, asistente medicale, secretare etc.). Probabil de aceea satisfacţia în muncã a femeii este, de obicei, mai mare decât a bãrbaţilor. Pentru tineri, importantã este socializarea pentru muncã, care începe din şcoalã şi important este ca ei sã înveţe de la cineva, sã fie direcţionaţi cum sã munceascã în calitate de membri ai unui colectiv şi sub îndrumarea unui şef. Pentru cei în vârstã, mai ales faţã de cei care nu au avut succes sau cei ale cãror principale cuceriri (împliniri) au rãmas la un nivel inferior, la aceştia contactele sociale sunt mult mai importante decât munca însãşi. Oamenii petrec o mare parte din timpul lor la serviciu cu persoane diferite sau cu acelaşi tip de statut. De aceea, studii şi observaţii pertinente disting mai multe niveluri de intimitate . - colegi de serviciu (de muncã) - aceastã colaborare relativ superficialã şi

orientatã din punct de vedere al sarcinilor de muncã poate fi, totuşi, plãcutã şi deseori chiar aşa este; e vorba de o serioasã colaborare în muncã deasupra cerinţelor formale ale muncii.

- membri ai unui grup strâns, foarte apropiaţi - au ocazia sã facã glume, sã participe la unele jocuri în pauze, sã ia parte la dineuri şi la un

Page 75: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

"pahar" în cluburi sau cantine - sunt pretexte de a manifesta euforie şi plãcere. Aceste interacţiuni sunt obişnuite (uzuale) între membri ai grupurilor de lucru apropiate.

- "prieteni de muncã" (de serviciu) - diferiţi de prieteni în sens uzual. Aceştia nu se invitã acasã, nu sunt antrenaţi în activitãţi în timpul liber, dar se înţeleg bine în rezolvarea unor probleme de serviciu, în desfãşurarea unor activitãţi pur sociale sau în muncã, sau în ambele situaţii.

- "prieteni sociali" - prieteni în adevãratul sens al cuvântului dobândiţi în cadrul relaţiilor de serviciu. Ei sunt diferiţi de prietenii cunoscuţi prin intermediul vecinãtãţii sau a petrecerii timpului liber.

O relatie buna cu sefulRelatiile dintre sefi si subalterni au fost tensionate de cand lumea si niciodata nu vor fi numai lapte si miere. Insa aceasta relatie este cea mai importanta dintre cele pe care le avem la locul de munca. Este vitala, profesional vorbind. Dovada ca, atunci cand vine vorba de demisii, majoritatea angajatilor spun ca nu isi parasesc pozitia detinuta ori compania, ci seful. Plecarile celor mai multi au drept cauza un conflict cu un superior. Cum poti insa obtine colaborarea (aproape) perfecta? Iata cateva idei… Seful, instructiuni de folosire   - Daca ai un sef nesuferit este putin probabil sa ii poti schimba atitudinea,

insa poti imbunatati calitatea relatiei pe care o aveti. - Inainte de toate, arata-i respect – chiar daca nu ti-a castigat inca

loialitatea, are dreptul la respect din partea ta. Pana la urma, el poarta responsabilitatea pentru munca tuturor, iar asta poate fi o povara considerabila.

- Nu te teme de el – unii sefi pot intimida foarte tare, insa nu trebuie sa uiti ca si superiorul tau are nevoie de tine.

- Performantele tale sunt deseori cheia succesului sau. Da intotdeauna ce ai mai bun pentru fiecare sarcina pe care o primesti, pentru ca astfel ii vei castiga increderea si iti vei ajuta si compania sa isi atinga telurile.

- Mereu sa-i dai un feed-back sincer – seful are nevoie sa-i spui adevarul, chiar daca nu este tocmai placut. Desigur, tempereaza-ti onestitatea cu diplomatie.

- Nu incerca sa ascunzi problemele – mai intai straduieste-te sa le rezolvi tu, insa daca nu reusesti anunta-ti seful indata. Insira-i solutiile pe care

Page 76: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

le-ai incercat tu si cere-i recomandari. Nu-l lasa insa sa afle de eventualele tale probleme de la altcineva.

- Trebuie sa ai mereu o atitudine pozitiva – cand lucrurile nu merg tocmai pe roze, optimismul inseamna enorm pentru oamenii cu care lucrezi, inclusiv pentru sef.

- Comunica mai mult cu intrebari si sugestii, decat cu plangeri. Incearca sa te transformi intr-o „oglinda” a sefului tau – oamenii se simt mai confortabil cand lucreaza cu persoane care le seamana.

- Incearca sa observi atent comportamentul sefului tau si incearca sa-l imiti. Concret, daca el este direct si trece direct la subiect, tu trebuie sa fii la fel in discutiile pe care le aveti, caci altfel ii vei pierde atentia.

o Daca este sociabil, intreaba-l despre familia sa, hobby-uri, vacante.

o Daca este foarte precaut, analizeaza atent posibilele riscuri si consecinte inainte sa ii prezinti propuneri. Daca ii place sa comunice in special in scris si toate deciziile ti le spune in e-mail-uri, fa acelasi lucru, evita discutiile fata in fata daca si el face asta.

La ce viseaza subalternii Expertii au facut si un clasament al celor mai mari dorinte ale angajatilor in ceea ce priveste relatia cu sefii. Iata un top: - Sa le dea un feed-back constructiv, intre patru ochi; - Sa recunoasca atunci cand aud o idee buna si sa ii dea unda verde; - Sa nu uite sa ii laude atunci cand merita; - Sa ii ajute sa se dezvolte profesional;- Sa comunice direct si sa spuna exact ce asteapta de la ei;- Sa le arate ca le pasa; - Sa respecte diferentele individuale; - Sa recunoasca atunci cand au gresit. La ce viseaza sefii Chiar si ei au visele lor cand vine vorba de angajati model. Iata cum ar trebui sa fie cei de nota 10: - Sa nu-i puna niciodata sefului intrebari la care pot si ei sa raspunda, dar

probabil nu o fac pentru ca vor aprobarea celui din conducere si pentru ca nu au suficienta incredere in ei;

- Sa vina si cu posibile solutii, nu doar cu probleme; - Sa nu isi ceara niciodata scuze – in momentul in care au gresit sa nu

spuna „Iertati-ma”, ci „Cred ca proiectul acesta ar fi putut fi mult mai bun”, „Daca ma gandesc mai bine, ar fi trebuit sa fac asa”, „Data

Page 77: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

viitoare voi proceda asa”. Sunt mai importante invatamintele pe care le-au tras din acea experienta, decat scuzele; 

- Sa nu fie emotivi – concret, sa nu trimita conducerii e-mail-uri in momente de furie sau frustrare. Pot scrie randurile, insa trebuie sa astepte cel putin o jumatate de ora inainte sa le trimita. In 9 cazuri din 10 nu mai ajung sa apese butonul „send”;  

- Sa isi depaseasca fisa postului. Adica sa ceara ori sa accepte mereu noi provocari profesionale;

- Sa nu trimita pur si simplu o lista de idei si sa astepte. E posibil ca nici una sa nu prinda contur daca cei care le-au gandit nu isi asuma responsabilitati si nu incearca sa le concretizeze. Sefii admira mai mult astfel de initiative, decat simplele propuneri inovatoare.

Intrebari pe care sa ti le pui despre seful tau - Problema relatiei incordate dintre sefi si subalterni le-a dat de gandit si

specialistilor in resurse umane care au stabilit ca pentru a te intelege bine cu cel care te conduce profesional trebuie sa stii raspunsurile la cateva intrebari-cheie despre el.

- Ce incearca seful tau sa realizeze, care sunt scopurile lui? - Ce vrea sa realizezi tu – si cum se leaga acest lucru de prima

intrebare?- De ce este el sef? - Cum de a fost ales in aceasta pozitie?  - Ce iti doresti tu la postul pe care il ocupi – si sunt aceste dorinte

compatibile cu telurile si ambitiile sefului? - Ce fel de probleme il ingrijoreaza cel mai mult pe seful tau? - Ce fel de reusite il multumesc cel mai tare? Majoritatea oamenilor spun ca stresul de care sufera din cauza muncii apare numai si numai in urma problemelor cu sefii. Multi angajati se aleg si cu afectiuni medicale (diabet, boli cardiovasculare, obezitate) din cauza conflictelor de la serviciu.  Relaţia şef-subaltern Aceasta este una dintre cele mai importante şi de bazã dintre relaţiile sociale. Şeful poate fi desemnat din afara grupului de lucru sau din interiorul sãu, de regulã cel care are mai multã experienţã sau care ştie mai mult despre organizare şi conducere, despre sarcinile de muncã din domeniul respectiv. Formal, şeful are oarecare putere în a recompensa (rãsplãti) sau a pedepsi. Totuşi şi subalternii au putere, se pot asocia, uni în sindicate sau

Page 78: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

mici grupuri care le conferã o putere colectivã faţã de care şeful rãmâne dependent neputând sã-i concedieze pe toţi, obligat fiind sã le satisfacã cererile. Seful se aflã în poziţia de a ajuta subalternii sã câştige bani, sã îi promoveze şi într-un fel sã le ridice nivelul de trai. Îi poate ajuta şi în muncã promovându-le şi înţelegându-le interesele, direcţionându-le recompensele în vederea obţinerii unor performanţe în activitate. Subalternii îşi ajutã şeful fãcând o treabã bunã la locul de muncã. Atribuţiile şefilor: * îndatoriri oficiale, de ceremonial. * iniţiazã, procedeazã la concedieri, angajãri. * reprezintã legãtura cu alte organizaţii, grupuri pe plan intern şi în exterior. * verificã şi aflã ce se întâmplã în interiorul grupului pe care-l conduce şi în afara lui, citeşte rapoarte. * informeazã cu anumite probleme pe subalterni. * transmite, reprezintã grupul faţã de terţi. * acţioneazã pentru îmbunãtãţirea anumitor situaţii, supervizeazã acţiuni, decizii, activitãţi. * rezolvã urgenţele şi situaţiile limitã. * autorizeazã expedieri, diferite proiecte, propuneri. * negociazã cu sindicatele, salarii sau alte probleme. Spre deosebire de relaţia de prietenie, aceasta dintre superior şi subordonat ne apare ca superficialã, foarte inegalã, şi uneori ostilã şi de concurenţã. În ea sunt prezente 2 "tabere" nevoite sã comunice între ele. Superiorul ne apare ca o foarte slabã sursã de satisfacţie, dar ca o sursã majorã de conflict[5]. Care este sursa de conflict dintre şef şi subaltern? 1. Teama şi ostilitatea unor angajaţi faţã de superiori - datorate unui tratament necinstit, teama de a nu fi pedepsiţi. Probabil cã problema fundamentalã este cã superiorii au puterea de decizie: de a pedepsi sau de a dispune de recompense. 2. Pe de altã parte, satisfacţia în muncã, absenteismul şi revenirea la muncã sunt profund afectate de relaţia cu superiorul, de mãsura în care acesta din urmã îl poate "ţine în şah". 3. Superiorii influenţeazã starea sãnãtãţii subordonaţilor în funcţie de atitudinea pe care o au faţã de aceştia, cât de preocupaţi sunt de problemele lor. Pe scurt, cele mai importante surse de satisfacţie în muncã sunt:

Page 79: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

· Structura de iniţiere - planificarea muncii, instruirea, antrenarea, controlul şi corectarea ca şi motivarea, stimularea subordonaţilor. · Consideraţia - preocuparea faţã de problemele şi nevoile subordonaţilor, stabilirea unui climat de lucru cald şi de susţinere şi sprijinire, de rezolvare a tuturor problemelor în şi cu ajutorul grupului. Ambele surse trebuie sã existe, dar sã nu depãşeascã un anumit echilibru pentru a nu scãdea eficienţa. Cum trebuie superiorii sã dea ordine fãrã sã reducã satisfacţia muncii? Rãspuns: Într-un stil democratic - convingãtor, în sensul de a motiva oamenii prin explicarea şi argumentarea necesitãţii rezolvãrii problemei sã le permitã subordonaţilor sã participe la decizii şi sã foloseascã tehnica discuţiilor în grup şi deciziile de grup. Reguli pentru superiori (şefi): 1.Planificaţi şi repartizaţi eficient munca. 2.ţineţi la curent subalternii cu deciziile care îi afecteazã, îi intereseazã direct. 3. Respectaţi singurãtatea şi secretele celorlalţi. 4. Pãstraţi confidenţele. 5. Consultaţi subordonaţii în problemele care îi afecteazã. 6. Încurajaţi avansarea subordonaţilor. 7. Oferiţi sfaturi subalternilor. 8. Luptaţi pentru interesele subalternilor dacã este necesar. 9. Nu fiţi gelos, invidios pe abilitãţile subalternilor. 10.Nu daţi ordine fãrã explicaţii. 11.Arãtaţi consideraţie faţã de problemele subalternilor. 12.Priviţi subordonatul în ochi când îi vorbiţi. 13.Nu vã criticaţi subalternii în public. 14.Nu vã vizitaţi subalternii neanunţaţi. 15.Nu vã supravegheaţi prea îndeaproape subordonaţii. 16.Nu vã angajaţi în raporturi intime cu subordonaţii. 17.Rãsplãtiţi datorii, favoruri şi complimente. 18.Nu discutaţi problemele financiare personale cu subordonaţii[7]. Reguli pentru subordonaţi: 1.Nu ezitaţi sã puneţi întrebãri când ordinele (dispoziţiile) sunt neclare. 2.Utilizaţi-vã iniţiativa dacã este posibil. 3.Expuneţi-vã şi apãraţi-vã ideile proprii. 4.Reclamaţi întâi la şeful ierarhic şi apoi duceţi-vã la alţii. 5.Respectaţi singurãtatea şi secretele altora. 6.Fiţi îndatoritor şi amabil.

Page 80: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

7.Nu fiţi prea supus. 8.Acceptaţi critica. 9.Pãstraţi secretele şi confidenţele care vi se încredinţeazã. 10.Fiţi gata sã acceptaţi ordinele. 11.Nu spuneţi lucruri dezaprobatoare la adresa şefului. 12.Priviţi-vã superiorul în ochi în timpul conversaţiei. 13.Ascultaţi instrucţiunile superiorului. 14.Nu vã vizitaţi şeful neanunţat. 15.Nu vã criticaţi superiorul în public.

COMUNICAREA ASERTIVĂ

1. Conduita asertivă. Elemente de analiză comparativăZilnic suntem confruntaţi cu situaţii care ne solicită să luăm atitudine.

Se abuzează de timpul nostru, nu obţinem ceea ce dorim, nu ni se oferă sprijinul pe care îl merităm, nu ni se respectă drepturile.

Comunicarea asertivă poate fi o soluţie – aceasta vizează capacitatea de a exprima propriile trăiri şi opţiuni într-o manieră în care stima de sine şi a celorlalţi să nu fie lezate.

O persoană care deţine această competenţă comunicaţională ştie şi poate să-şi exprime dorinţele, să spună ce gândeşte, să refuze, să rezolve conflicte într-o manieră fermă dar fără să-şi jignească interlocutorii, menţinându-şi, în acelaşi timp, controlul asupra focarelor conflictuale.

Prezentăm în continuare o analiză comparativă a trei tipuri de comportamente care au o mare incidenţă asupra calităţii procesului de comunicare interpersonală.

Tabelul nr.1 O analiză comparativă a trei tipuri de comportament

Comportamentostil

Comportamentasertiv

Comportament pasiv

Page 81: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

Drepturi îşi comunică drepturile fără a fi

interesat de drepturile altora

îşi comunică drepturile personale

fără a le viola pe ale altora

nu îşi comunică deloc drepturile

Interesenu este preocupat decât de propriile

interese

îşi urmăreşte interesele dar într-o manieră în care se respectă pe sine

respectându-i şi pe ceilalţi

este interesat în primul rând de

ceilalţi

Conformismface presiuni

asupra anturajuluirezistă la presiunile

anturajului

se supune presiunii celorlalţi

Comunicarea sentimentelor îşi exprimă ostil

sentimentele

îşi exprimă sentimentele onest,

deschis

nu-şi exprimă sentimentele

Implicare personală în atingerea obiectivelor

îşi atinge obiectiveleprin efortul altora

are încredere în sine, o reală

imagine de sine şi îşi atinge

obiectivele prin eforturi proprii

face apologie celorlalţi

Asumarea unei conduite pasive nu aplanează conflictele în mod

autentic. În acest caz, este vorba mai mult despre o amânare a exprimării propriilor opinii şi sentimente şi a luării unor decizii importante pentru viaţa noastră. Avantajul pe termen scurt se întoarce, în timp, împotriva noastră. Dacă, în cadrul unei relaţii, avem în spate o întreagă istorie de implicare pasivă din partea noastră în luarea deciziilor, este posibil ca, în momentul în care luăm atitudine în legătură cu lucrurile care ne privesc personal, partenerii noştri, nefiind învăţaţi cu un astfel de comportament, să nu ne mai accepte implicarea. Este momentul în care toate tensiunile acumulate ies la suprfaţa şi relaţia însăşi are de suferit. Asumarea unei conduite ostile ne scuteşte, aparent, de mari frustrări pentru că ne folosim de ceilalţi cât

Page 82: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

putem de mult şi eliminăm brutal orice focar de tensiune şi conflict. Problema apare ulterior – vom sesiza că o astfel de conduită ostilă nu pate fi asumată în orice tip de situaţie formală, motiv de disfuncţii în integrarea profesională, spre exemplu, şi că cei de jur vor începe să ne evite. Viaţa noastră de relaţie va avea în acest caz de suferit.

Asertivitatea nu presupune nici renunţare nici lipsă de combativitate. Răspunsul asertiv nu este întotdeauna uşor. El reclamă adesea o alegere conştientă, un mare grad de flexibilitate şi abilitate, curaj şi încredere în procesul comunicării.

Referirile ostile la faptele care ne crează probleme constituie un început rău pentru că este posibil ca cealaltă persoană să devină mult prea ocupată cu apărarea de sine pentru a mai auzi restul spuselor noastre.

Când îţi laşi resturile împrăştiate pe biroul meu …Când te dai mare şi urli la mine …Când nici măcar nu te sinchiseşti să-mi spui că îmi aduci un invitat la

masă Referirile impersonale, neutre din punct de vedere afectiv sunt o soluţie sigură pentru a comunica asertiv.

Când sunt lăsate hârtii pe biroul meu …Când aud un ton ridicat …Când nu mi se spune că avem invitaţi la masă …Referirile în care predicatul propoziţiei se focalizează pe ceea ce

reprezintă problema pentru noi sunt, la fel, foarte greu de respins de câtre interlocutor.

Când sunt nevoit să îmi pun hârtiile în ordine după altcineva …Când aud pe cineva ţipând la mine …Când nu ştiu că avem invitaţi la masă …

Răspunsul dumneavoastrăRăspunsul nostru la acţiunea care ne-a creat probleme poate fi sub

forma unei emoţii sau a unui impuls. Foarte importantă este şi tonalitatea răspunsului. Formulări ca cele care urmează este de dorit să le evităm.

Exemple :M-ai făcut să greşescM-a indispusMi-a rănit sentimenteleMă înnebuneşteMă înfurie

Page 83: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

Cei care sunt acuzaţi de felul în care ne simţim trec, de obicei, în defensivă şi resping acuzaţiile cu formule de genul

Exemple :Dacă te înfurii, te priveşte!Nu este vina mea că te supără orice fleac.În aceste condiţii putem întâmpina multă adversitate inutilă. Este

important ca aserţiunile noastre de tip « EU » să fie curate, adică să nu conţină nici un reproş deschis sau implicit. Când formulaţi o aserţiune de acest tip vă asumaţi dreptulde a spune exact ceea ce simţiţi – aveţi însă grijă să nu-i învinuiţi pe ceilalţi.

Aserţiunea de tip «EU » este un început al conversaţiei, nu o concluzie. Este un deschizător al comunicării oneste şi al posibilităţilor de a îmbunătăţi o relaţie. Aceasta nu are ca efect determinarea celuilalt să repare situaţia ci să afle ce simţim şi de ce avem nevoie. Nu este cazul să ne aşteptăm ca el să înlăture pe loc ceea ce ne deranjează şi nici să răspundă imediat.

Rezolvarea unor situaţii tipiceÎn situaţii tipice în care ne simţim lezaţi, răniţi, trataţi necorespunzător,

comunicarea asertivă poate fi o soluţie pentru a îndrepta lucrurile. Iată câteva exemple: 1. Când cineva ţipă la dvs.Când ridici tonul la mine, mă simt umilit. Ceea ce aş vrea este să mă simt bine când discut o problemă cu tine. 2. Către cineva care nu reşeşte să respecte termenele de realizare a lucrărilorCând îţi trebuie mai mult timp ca să-ţi îndeplineşti obligaţiile, eu trebuie să ştiu cât timp, pentru a putea să-mi refac programarea şi să-mi reevaluez posibilităţile.3. Întreruperi din lucruCând trebuie să–mi replanific activitatea, mă simt perturbat şi aş vrea să fiu informat cât mai din vreme că va surveni o întrerupere.4. Când vi se aduce la cunoştinţă ceva post-factum, în loc să fi fost consultat în prealabilCând mi se comunică modificări în planurile noastre comune, simt că eu nu contez şi aş vrea să aflu despre schimbări înainte ca ele să fie hotărâte.5. Faţă de un profesor excesiv de exigentCând nu mă apreciaţi, mă simt lezat, pentru că realmente mă străduiesc foarte mult şi ceea ce aş dori, din când în când, sunt câteva încurajări.

Page 84: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

6. Faţă de copiii care întârzie sistematic cu pregătirile dimineaţaCând merg la serviciu, trebuie să plec de acasă la ora 8.30 şi aş vrea ca toţi cei din casă să fim gata devreme, apoi vă puteţi juca.

Cum să refuzi politicosÎn foarte multe cazuri ne confruntăm cu situaţii în care trebuie să

spunem cuiva “nu” dar într-o manieră care să nu afecteze relaţia pe care o avem cu persoana respectivă. Se întâmplă, în aceste momente, ori să fim atât de drastici încât să lezăm persoana de lângă noi ori, la cealaltă extremă, să avem o reacţie de demisie şi să evităm a pune în discuţie refuzul nostru într-o anumită problemă. Pe termen lung, o astfel de strategie duce la o supraîncărcare a noastră şi, desigur, la o mare frustrare.

CAPITOLUL VI

APLICAREA CONCEPTELOR DE BAZA DE CATRE DIFERITE INSTITUTII LA NIVEL LOCAL, REGIONAL, NATIONAL IN EUROPA SI LA NIVELE INTERNATIONALEConcepte de bază ale democraţiei1. O recunoaştere a valorii fundamentale şi demnitatea fiecărei persoane.Valoare şi demnitatea fiecărui individ trebuie să fie recunoscute şi respectate de orice alte persoane, în orice moment.2. Respect pentru egalitatea tuturor persoanelor.A. Democraţia nu promite egalitatea de condiţie (toţi oamenii au aceleaşi în talente sau bunuri lumeşti,salarii, etc), care este promisiunea comunismului.B. Democraţie promite egalitatea de şanse - fiecare ar trebui să poată să se dezvolte cât mai complet .C. Democraţie promite egalitatea în faţa legii. Sistemele juridice ale unei democraţii trata toată lumea la fel -aceleaşi reguli şi proceduri se aplică pentru toate.3. O credinţă în regula majorităţii şi o insistenţă a drepturilor minorităţilor.A. Democraţia consideră că majoritatea ia decizii mai bune decat o persoană sau un grup mic.

Page 85: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

B. Democraţia este un proces şi procesul poate da eroare. Uneori, deciziile nu pot fi cele mai bune , dar cu sprijin majoritar, deciziile vor fi cel puţin satisfăcătoare.C. O democraţie respectă drepturile minorităţilor- minoritatea are oportunitatea de a deveni o majoritate prin mijloace legale şi minoritatea poate prezenta deschis punctele de vedere.4. O acceptare a necesităţii de compromis.A. Compromisul este procesul de amestecare şi ajustarea şi reconcilierea opiniilor concurente şi intereselor pentru a găsi poziţia cea mai acceptabilă lpentru cel mai mare număr.B. Compromisul este important, deoarece 1. În cazul în care toţi indivizii sunt la fel de importanti, cu diferite opinii şi mai multe interese, nu vom primi nimic dacă nu am făcut un compromis.Compromisul ne permite să găsim soluţii acceptabile pentru probleme complexe.5. O insistenţă asupra cât mai mare zonă a libertăţii individuale.A. Nici o societate nu poate exista pentru mult timp sub anarhie, absenţa totală a guvernului, fără nici restricţii pe indivizilor de la toate.  B. Cele două libertăţi individuale, care sunt cele mai sacre sunt libertatea de exprimare şi libertatea de gândire.Aceste două libertăţi trebuie să fie foarte bine pazite pentru democraţie să supravieţuiască.Justiie, egalitate,cetatenie,drepturi civile  Justiţia este, de fapt, liantul care ţine societăţile împreună. Alte concepte de justiţie a lungul istoriei se numără:

Justiţie ca o poruncă divină: Justiţie comandata de o zeitate, ca în legea mozaică de ochi pentru ochi.

Justiţie ca comun acord: Justiţie ca un contract social, sau atunci când o persoană este de acord să renunţe sau a face ceva în schimb pentru altceva. Această definiţie include noţiunea de a fi corecte şi echilibrate.

Distrbuitoare justiţie: Justiţia distributivă poate fi, de asemenea, definit ca a obţine ceea ce merită.

libertăţile de bază Libertatea de gândire; Libertatea de conştiinţă în care acestea afectează relaţiile sociale pe

motive de religie, filosofie, şi moralitate;

Page 86: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

Libertăţile politice; Libertatea de asociere; Libertăţile necesare pentru libertatea şi integritatea persoanei (şi anume:

libertatea de sclavie, libertatea de mişcare şi un grad rezonabil de libertate de a alege ocupaţia cuiva);

Drepturilor şi libertăţilor acoperite de statul de drept.

CARTA DREPTURILOR FUNDAMENTALE A UNIUNII EUROPENEDEMNITATEA Demnitatea umană este inviolabilă. Aceasta trebuie respectată şi

protejată.Dreptul la viaţă Orice persoană are dreptul la viaţă.Dreptul la integritate al persoanei Orice persoană are dreptul la integritate fizică şi psihică.Interzicerea torturii şi a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante Nimeni nu poate fi supus torturii şi nici pedepselor sau tratamentelor

inumane sau degradante.Interzicerea sclaviei şi a muncii forţate Nimeni nu poate fi ţinut în sclavie sau în servitute. Nimeni nu poate fi constrâns să efectueze o muncă forţată sau

obligatorie. Traficul de fiinţe umane este interzis.Dreptul la libertate şi la siguranţă Orice persoană are dreptul la libertate şi la siguranţă. Respectarea vieţii private şi de familie Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii private şi de familie, a

domiciliului şi a secretului comunicaţiilor.Protecţia datelor cu caracter personal Orice persoană are dreptul la protecţia datelor cu caracter personal

care o privesc. Asemenea date trebuie tratate în mod corect, în scopurile precizate şi

pe baza consimţământului persoanei interesate sau în temeiul unui alt motiv legitim prevăzut de lege. Orice persoană are dreptul de acces la datele colectate care o privesc, precum şi dreptul de a obţine rectificarea acestora.

Page 87: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

Respectarea acestor norme se supune controlului unei autorităţi independente.

Dreptul la căsătorie şi dreptul de a întemeia o familie Dreptul la căsătorie şi dreptul de a întemeia o familie sunt garantate în

conformitate cu legile interne care reglementează exercitarea acestor drepturi.

Libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie Orice persoană are dreptul la libertatea de gândire, de conştiinţă şi de

religie. Acest drept implică libertatea de a-şi schimba religia sau convingerea, precum şi libertatea de a-şi manifesta religia sau convingerea individual sau colectiv, în public sau în particular, prin intermediul cultului,învăţământului, practicilor şi îndeplinirii riturilor.

Libertatea de exprimare şi de informare Orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept

cuprinde libertatea de opinie şi libertatea de a primi sau de a transmite informaţii sau idei fără amestecul autorităţilor publice şi fără a ţine seama de frontiere.

Libertatea şi pluralismul mijloacelor de informare în masă sunt respectate.

Libertatea de întrunire şi de asociere Orice persoană are dreptul la libertatea de întrunire paşnică şi la

libertatea de asociere la toate nivelurile şi în special în domeniile politic, sindical şi civic, ceea ce implică dreptul oricărei persoane de a înfiinţa împreună cu alte persoane sindicate şi de a se afilia la acestea pentru apărarea intereselor sale.

Libertatea artelor şi ştiinţelor Artele şi cercetarea ştiinţifică sunt libere. Libertatea universitară este

respectată.Dreptul la educaţie Orice persoană are dreptul la educaţie, precum şi la accesul la formare

profesională şi formare continuă.Libertatea de alegere a ocupaţiei şi dreptul la muncă Orice persoană are dreptul la muncă şi dreptul de a exercita o ocupaţie

aleasă sau acceptată în mod liber. Orice cetăţean al Uniunii are libertatea de a-şi căuta un loc de muncă,

de a lucra, de a se stabili sau de a presta servicii în orice stat membru. Libertatea de a desfăşura o activitate comercială

Page 88: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

Dreptul de proprietate Orice persoană are dreptul de a deţine în proprietate, de a folosi, de a

dispune şi de a lăsa moştenire bunurile pe care le-a dobândit în mod legal.

Nimeni nu poate fi lipsit de bunurile sale decât pentru o cauză de utilitate publică, în cazurile şi condiţiile prevăzute de lege şi în schimbul unei despăgubiri juste acordate în timp util pentru pierderea pe care a suferit-o.

Folosinţa bunurilor poate fi reglementată prin lege în limitele impuse de interesul general.

Dreptul de azil Dreptul de azil este garantat cu respectarea normelor prevăzute de

Convenţia de la Geneva din 28 iulie1951 şi de Protocolul din 31 ianuarie 1967 privind statutul refugiaţilor şi în conformitate cu Tratatul privind Uniunea Europeană şi cu Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (denumite în continuare „tratatele”).

Protecţia în caz de strămutare, expulzare sau extrădare Expulzările colective sunt interzise. Nimeni nu poate fi strămutat, expulzat sau extrădat către un stat unde

există un risc serios de a fi supus pedepsei cu moartea, torturii sau altor pedepse sau tratamente inumane sau degradante.

EGALITATEAEgalitatea în faţa legii Toate persoanele sunt egale în faţa legii.Nediscriminarea Se interzice discriminarea de orice fel, bazată pe motive precum sexul,

rasa, culoarea, originea etnică sau socială, caracteristicile genetice, limba, religia sau convingerile, opiniile politice sau de orice altă natură, apartenenţa la o minoritate naţională, averea, naşterea, un handicap, vârsta sau orientarea sexuală.

Diversitatea culturală, religioasă şi lingvistică Uniunea respectă diversitatea culturală, religioasă şi lingvistică.Egalitatea între femei şi bărbaţi Egalitatea între femei şi bărbaţi trebuie asigurată în toate domeniile,

inclusiv în ceea ce priveşte încadrarea în muncă, munca şi remunerarea.

Page 89: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

Principiul egalităţii nu exclude menţinerea sau adoptarea de măsuri care să prevadă avantaje specifice în favoarea sexului sub-reprezentat.

Drepturile copilului Copiii au dreptul la protecţia şi îngrijirile necesare pentru asigurarea

bunăstării lor. Ei îşi pot exprima în mod liber opinia. Aceasta se ia în considerare în problemele care îi privesc, în funcţie de vârsta şi gradul lor de maturitate.

În toate acţiunile referitoare la copii, indiferent dacă sunt realizate de autorităţi publice sau de instituţii private, interesul superior al copilului trebuie să fie considerat primordial.

SOLIDARITATEA Dreptul lucrătorilor la informare şi la consultare în cadrul întreprinderii Lucrătorilor sau reprezentanţilor acestora li se garantează, la nivelurile

corespunzătoare, informarea şi consultarea în timp util, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de dreptul Uniunii şi de legislaţiile şi practicile naţionale.

Dreptul de negociere şi de acţiune colectivă Lucrătorii şi angajatorii sau organizaţiile lor au dreptul, în conformitate cu

dreptul Uniunii şi cu legislaţiile şi practicile naţionale, de a negocia şi de a încheia convenţii colective la nivelurile corespunzătoare şi de a recurge, în caz de conflicte de interese, la acţiuni colective pentru apărarea intereselor lor, inclusiv la grevă.

Dreptul de acces la serviciile de plasament Orice persoană are dreptul de acces la un serviciu gratuit de plasament.Protecţia în cazul concedierii nejustificate Orice lucrător are dreptul la protecţie împotriva oricărei concedieri

nejustificate, în conformitate cu dreptul Uniunii şi cu legislaţiile şi practicile naţionale.

Condiţii de muncă echitabile şi corecte Orice lucrător are dreptul la condiţii de muncă care să respecte

sănătatea, securitatea şi demnitatea sa. Orice lucrător are dreptul la o limitare a duratei maxime de muncă şi la

perioade de odihnă zilnică şi săptămânală, precum şi la o perioadă anuală de concediu plătit.

Viaţa de familie şi viaţa profesională Familia se bucură de protecţie juridică, economică şi socială. Pentru a putea concilia viaţa de familie şi viaţa profesională, orice

persoană are dreptul de a fi protejată împotriva oricărei concedieri din

Page 90: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

motive de maternitate, precum şi dreptul la un concediu de maternitate plătit şi la un concediu parental acordat în urma naşterii sau adopţiei unui copil.

Securitatea socială şi asistenţa socială Uniunea recunoaşte şi respectă dreptul de acces la prestaţiile de

securitate socială şi la serviciile sociale care acordă protecţie în caz de maternitate, boală, accident de muncă, dependenţă de alte persoane sau bătrâneţe, precum şi în caz de pierdere a locului de muncă, în conformitate cu normele stabilite de dreptul Uniunii şi de legislaţiile şi practicile naţionale.

Orice persoană care are reşedinţa şi se deplasează în mod legal în cadrul Uniunii are dreptul la prestaţii de securitate socială şi la avantaje sociale, în conformitate cu dreptul Uniunii şi cu legislaţiile şipracticile naţionale.

Protecţia sănătăţii Orice persoană are dreptul de acces la asistenţa medicală preventivă şi

de a beneficia de îngrijiri medicale în condiţiile stabilite de legislaţiile şi practicile naţionale. În definirea şi punerea în aplicare a tuturor politicilor şi acţiunilor Uniunii se asigură un nivel ridicat de protecţie a sănătăţii umane.

Protecţia mediului Politicile Uniunii trebuie să prevadă un nivel ridicat de protecţie a

mediului şi de îmbunătăţire a calităţii acestuia, care să fie asigurat în conformitate cu principiul dezvoltării durabile.

Protecţia consumatorilorDREPTURILE CETĂŢENILOR Dreptul de a alege şi de a fi ales în Parlamentul European Orice cetăţean al Uniunii are dreptul de a alege şi de a fi ales în cadrul

alegerilor pentru Parlamentul European, în statul membru în care acesta îşi are reşedinţa, în aceleaşi condiţii ca şi resortisanţii acestui stat.

Membrii Parlamentului European sunt aleşi prin vot universal direct, liber şi secret.

Dreptul de a alege şi de a fi ales în cadrul alegerilor locale Orice cetăţean al Uniunii are dreptul de a alege şi de a fi ales în cadrul

alegerilor locale în statul membru în care acesta îşi are reşedinţa, în aceleaşi condiţii ca şi resortisanţii acestui stat.

Page 91: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

Dreptul la bună administrare Orice persoană are dreptul de a beneficia, în ce priveşte problemele

sale, de un tratament imparţial, echitabil şi într-un termen rezonabil din partea instituţiilor, organelor, oficiilor şi agenţiilor Uniunii.

Dreptul de acces la documente Orice cetăţean al Uniunii şi orice persoană fizică sau juridică care are

reşedinţa sau sediul social într-un stat membru are dreptul de acces la documentele instituţiilor, organelor, oficiilor şi agenţiilor Uniunii,indiferent de suportul pe care se află aceste documente.

Dreptul de petiţionare Orice cetăţean al Uniunii şi orice persoană fizică sau juridică care are

reşedinţa sau sediul social într-un stat membru are dreptul de a adresa petiţii Parlamentului European.

Libertatea de circulaţie şi de şedere Orice cetăţean al Uniunii are dreptul de circulaţie şi de şedere liberă pe

teritoriul statelor membre. Libertatea de circulaţie şi de şedere poate fi acordată, în conformitate

cu tratatele, resortisanţilor ţărilor terţe stabiliţi legal pe teritoriul unui stat membru.

JUSTIŢIA Dreptul la o cale de atac eficientă şi la un proces echitabil Orice persoană ale cărei drepturi şi libertăţi garantate de dreptul Uniunii

sunt încălcate are dreptul la o cale de atac eficientă în faţa unei instanţe judecătoreşti, în conformitate cu condiţiile stabilite de prezentul articol.

Orice persoană are dreptul la un proces echitabil, public şi într-un termen rezonabil, în faţa unei instanţe judecătoreşti independente şi imparţiale, constituită în prealabil prin lege.

Orice persoană are posibilitatea de a fi consiliată, apărată şi reprezentată.

Asistenţa juridică gratuită se acordă celor care nu dispun de resurse suficiente, în măsura în care aceastaeste necesară pentru a-i asigura accesul efectiv la justiţie.

Prezumţia de nevinovăţie şi dreptul la apărare Orice persoană acuzată este prezumată nevinovată până ce vinovăţia

va fi stabilită în conformitate cu legea. Oricărei persoane acuzate îi este garantată respectarea dreptului la

apărare.

Page 92: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

Întinderea şi interpretarea drepturilor şi principiilorNivelul de protecţie Nici una dintre dispoziţiile prezentei carte nu poate fi interpretată ca

restrângând sau aducând atingere drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale recunoscute, în domeniile de aplicare corespunzătoare,de dreptul Uniunii şi dreptul internaţional, precum şi de convenţiile internaţionale la care Uniunea sau toate statele membre sunt părţi, şi în special Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, precum şi prin constituţiile statelor membre.

Structura instituţională la nivel supranaţional Instituţiile UE pe scurt Consiliul Uniunii Europene Comisia Europeană Parlamentul European

Consiliul Uniunii EuropeneConsiliul UE ca organism principal de decizie

În cazul Consiliului Miniştrilor este vorba despre organismul de decizie cel mai important al CE. Acesta decide cu privire la legile propuse de Comisie, în colaborare cu Parlamentul European. Astfel au fost luate deciziile în cadrul Comunităţii încă de la început. Ceea ce s-a schimbat însă este ponderea relativă a celor trei organisme. Membrii Consiliului se întrunesc în funcţie de domeniul politic în discuţie în compunere diferită, vezi Consiliul Miniştrilor pentru Agricultură, Consiliul Miniştrilor pentru Mediu. În plus, aici trebuie să fie prezent şi membrul Comisiei responsabil de domeniul tratat.

Elemente de susţinere ale Consiliului UEComitetul Reprezentanţilor PermanenţiSecretariatul Uniunii

Page 93: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

Consiliul UE pe scurt

Modalităţi de luare a deciziei

La început, deciziile erau luate prin vot unanim, pe baza Compromisului de la

Luxemburg, De la mijlocul anilor 80, şi mai ales începând cu Tratatul de la Maastricht şi de la Amsterdam, s-a impus din ce în ce mai mult principiul majorităţii calificate. O tendinţă care urma să capete amploare după intrarea în vigoare a Tratatului de la Nisa. În tot cazul, mărirea considerabilă a numărului de domenii în care se practică luarea hotărârilor după principiul majorităţii calificate, nu face situaţia mai uşoară, pentru că punerea în practică a acestui principiu a fost, la rândul ei, îngreunată (un anumit număr de voturi, majoritatea statelor membre, 62% din populaţia totală a UE). În plus, procedura de codecizie a fost extins considerabil în cadrul Parlamentului European. 

Diferenţierea funcţională a Consiliului

Comisia EuropeanăSarcinile Comisiei pe scurt

Comisia — o altă instituţie unică în politica internaţională — este primul organism supranaţional. Schema de mai jos vă oferă o imagine completă a structurii sale.

Page 94: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

Alcătuire Comisia este alcătuită din 27 de membri, propuşi de guvernele statelor membre şi numiţi pe o perioadă de cinci ani. Parlamentul European trebuie şi el să îşi dea acordul pentru alegerea lor. Comisarii nu îşi desfăşoară activitatea în numele ţării lor de origine, trebuind să se implice, fără părtinire, în vederea îndeplinirii obiectivelor comunitare. Membrii Comisiei sunt ajutaţi de cca. 20.000 de funcţionari — ceva mai puţini decât numărul locuitorilor dintr-un oraş! — distribuiţi în aşa numite Direcţiuni Generale (de ex. pentru transport, agricultură, relaţii internaţionale, politică regională etc.) şi servicii, care, la rândul lor, sunt divizate în Direcţiuni şi Referate.

Propuneri în vederea dezvoltării politicii Uniunii

Dreptul la iniţiativă: fiecare decizie luată de Consiliu este precedată de o propunere a Comisiei. Comisia trebuie, ca forţă motorie a procesului de integrare, să elaboreze propuneri în vederea dezvoltării politicilor comunitare. Acest drept de a stabili ordinea zilei, de a face propuneri şi de a interconecta diverse iniţiative îi conferă o putere importantă de influenţă în cadrul procesului legislativ.Dreptul de veghe la respectarea Tratatelor: Comisia urmăreşte modul în care sunt aplicate dispoziţiile specificate în Tratat precum şi deciziile luate de organismele CE, având posibilitatea, în cazul în care constată anumite nereguli, să facă apel la Curtea Europeană de Justiţie.

Page 95: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

Parlamentul EuropeanPE pe scurt

Parlamentul European (PE) este primul organism la nivel supranaţional. El poartă un nume cunoscut nouă, din contextul sistemelor politice naţionale. În cele ce vor urma, vă recomandăm să vă uitaţi puţin peste schema următoare.

 

CAPITOLUL VIICONSTIENTIZAREA SCOPURILOR, VALORILOR, POLITICILOR DE DEZVOLTARE SOCIALA SI ECONOMICAEvenimente si orientari in istoria nationala, europeana si a lumiiPolitici de dezvoltare sociala si economica HOLOCAUSTULConditiile istorice Timp de secole, crestinii din Europa au avut o atitudine discriminatorie fata de evrei. Pentru multi dintre ei prejudecata impotriva evreilor imbraca forma anti-semitismului. Unii cercetatori privesc anti-semitismul ca pe o prejudecata religioasa.

Page 96: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

CRUCIADELECaracterul si cauzele cruciadelor Cruciadele pot fi definite ca expeditii militare ale feudalilor apuseni cu scopul de a cuceri si coloniza regiuni din Orientul Apropiat, indeosebi Palestina cu Ierusalimul. Ele au aparut intr-o societate aflata in plina expansiune politica si militara si sunt...

1991–1992 DESTRAMAREA IUGOSLAVIEIFosta Iugoslavie, formata din republicile Slovenia, Croatia, Bosnia-Hertegovina, Macedonia, Serbia si Muntenegru a incetat sa mai existe in anul 1991. Inceputul destramarii a fost marcat de proclamarea Independentei Sloveniei si Croatiei in aceeasi zi, 25 iunie 1991. Cele doua foste republici...1989, NOIEMBRIE 9 CADEREA ZIDULUI BERLINULUIDupa infrangerea Germaniei hitleriste, Berlinul a fost impartit in patru zone de ocupatie. In rasaritul orasului era zona sovietica de ocupatie, in timp ce in restul acestuia erau cantonate trupe americane, britanice si franceze. Stalin a incercat sa ocupe intregul Berlin, deoarece orasul era...

1957, MARTIE 25 INFIINTAREA PIETEI COMUNEPrin semnarea Tratatului de la Roma s-a infiintat Comunitatea Economica Europeana, cunoscuta si cu numele de Piata Comuna. Acest tratat a fost semnat de sase state vest-europene (Belgia, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Republica Federala Germania). Se dorea asigurarea progresiva a circulatiei.

1951, APRILIE CREAREA COMUNITATII EUROPENE A CARBUNELUI SI OTELULUIDupa al Doilea Razboi Mondial, in vestul continentului s-au realizat actiuni in vederea crearii unei Europe unite. Dupa ce, in mai 1948, se desfasurase la Haga un Congres al Europei, la care s-a decis crearea Consiliului Europei, Jean Monnet, economist si om politic francez, a actionat in vederea...

1949, APRILIE 4 CREAREA N.A.T.O.Dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, cea mai mare amenintare pentru pacea lumii si pentru existenta statelor democratice

Page 97: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

vest-europene era reprezentata de U.R.S.S. si de satelitii sai din rasaritul „batranului continent.

1945, AUGUST 6 BOMBARDAMENTUL ATOMIC ASUPRA HIROSHIMEIIn ziua de 6 august 1945, la ora 8.15, americanii au lansat asupra orasului japonez Hiroshima o bomba atomica de 55 kilotone. Orasul a fost distrus si 80 000 de oameni au murit in acea zi. Bombardamentele atomice de la Hiroshima si de la Nagasaki (9 august 1945) au determinat capitularea Japoniei...

1945, APRILIE 25–IUNIE 26 CONFERINTA DE LA SAN FRANCISCOA reprezentat un moment important in istoria contemporana. La ea au participat delegati din 50 de state si acolo s-a hotarat crearea Organizatiei Natiunilor Unite, menita sa apere pacea, securitatea si colaborarea internationala. La aceasta conferinta a fost elaborata si adoptata Carta Natiunilor...

1945, APRILIE 16–MAI 2 BATALIA PENTRU BERLINA fost castigata de trupele sovietice. Cartierele Berlinului au fost atinse de sovietici la 25 aprilie 1945, iar la 30 aprilie 1945 a fost cucerit Reichstagul. In aceeasi zi Hitler s-a sinucis, iar fortele armate germane din Berlin au capitulat la 9 mai 1945.

1944, IUNIE 6 DEBARCAREA IN NORMANDIAA fost o operatiune denumita codificat „Ziua Z“, care i-a luat prin surprindere pe nazisti. Au debarcat atunci in Normandia, incepand cu ora 6.30 si pana spre ora 24.00, 57 000 de soldati americani si 75 000 de soldati britanici. Operatiunea a fost sustinuta de o puternica forta aeriana aliata..1943, NOIEMBRIE 28–DECEMBRIE 1 CONFERINTA DE LA TEHERANAu participat Stalin, conducatorul sovietic, Roosevelt, presedintele S.U.A., si Churchill, primul-ministru britanic. A fost prima conferinta importanta a celor trei mari puteri care luptau impotriva armatelor germane si japoneze.

1943, IULIE 5–AUGUST 23 BATALIA DE LA KURSKCea mai mare batalie de tancuri din istorie, a fost inceputa printr-o puternica ofensiva germana. De la 12 iulie insa a fost declansata o

Page 98: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

contraofensiva sovietica hotarata. Victoriile obtinute la Kursk, Orel si Belgorod, de catre sovietici, au fost deosebit de importante pentru evolutia frontului.

1942, NOIEMBRIE BATALIA DE LA GUADALCANALA constituit un moment important in cadrul operatiunilor de pe frontul din Pacific. La data de 7 august 1942, americanii au debarcat in Guadalcanal, in cea mai mare dintre insulele arhipelagului Solomon.

1942, SEPTEMBRIE 4–1943, FEBRUARIE 2 BATALIA DE LA STALINGRADBatalia de la Stalingrad a insemnat un moment de cotitura, pe frontul de est, in al Doilea Razboi Mondial. In prima faza, intre 4 septembrie si 19 noiembrie 1942, sovieticii au fost nevoiti sa se apere in fata atacurilor fortelor germane comandate de feldmaresalul von Paulus.

1942, IUNIE 4–7 BATALIA DIN INSULA MIDWAYA constituit o importanta victorie navala obtinuta de americani asupra japonezilor in Pacific. Japonezii au dorit sa cucereasca insula Midway, situata la nord-vest de Hawaii, dar americanii au luptat foarte bine si au distrus 12 vase de razboi si toate cele 4 portavioane inamice.

1941, DECEMBRIE 8 INTRAREA S.U.A. IN CEL DE-AL DOILEA RAZBOI MONDIALLa data de 7 decembrie 1941, japonezii au declansat un atac aerian surprinzator asupra celei mai importante baze navale americane din Pacific. Atacul a provocat mari distrugeri flotei americane. De asemenea, au fost ucisi 3 300 de militari americani.

1940, AUGUST 30 CEDAREA NORD-VESTULUI TRANSILVANIEIIzolata pe plan international, Romania a trait momente tragice in anul 1940. Dupa ce a cedat Basarabia si nordul Bucovinei sovieticilor, Romania se confrunta cu pretentiile maghiarilor asupra Transilvaniei si cu cele bulgare asupra Cadrilaterului.

Page 99: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

1940, IUNIE 28 CEDAREA BASARABIEI SI NORDULUI BUCOVINEIIncheierea tratatului de neagresiune germano-sovietic i-a deschis calea lui Stalin spre anexarea unor teritorii din rasaritul Europei. Sovieticii nu s-au impacat niciodata cu ideea ca Basarabia apartinea Romaniei si au depus toate eforturile spre a o recupera.

1940, IUNIE 22 CAPITULAREA FRANTEIIn luna mai 1940, Franta a fost luata prin surprindere de armata germana, care a atacat-o dinspre nord. Rapid, germanii au inaintat pe teritoriul francez, iar in perioada 29 mai–4 iunie 1940, trupele engleze si franceze au fost nevoite sa-si abandoneze o mare parte a tehnicii de lupta .

1939, AUGUST 23 INCHEIEREA PACTULUI RIBBENTROP–MOLOTOVLa sfarsitul anilor ’30 ai secolului al XX-lea, atat Germania, cat si Uniunea Sovietica doreau sa se extinda teritorial in centrul si in rasaritul Europei. De aceea, ele au cautat sa ajunga la o intelegere in acest sens.

1938, SEPTEMBRIE 29–30 CONFERINTA DE LA MUNCHENHitler, dupa ce a ajuns la putere in Germania, la 30 noiembrie 1933, a desfasurat o politica externa agresiva, prin care a urmarit cuceriri teritoriale. Dintre actiunile prin care Hitler a reusit sa obtina noi teritorii trebuie amintita si Conferinta de la München.

1937, NOIEMBRIE 6 CONSTITUIREA AXEI BERLIN – ROMA – TOKYODorinta Germaniei, Italiei si Japoniei de a cuceri noi teritorii si a supune intreaga lume a determinat o apropiere din ce in ce mai puternica intre aceste state. In anii 1936 si 1937, cele trei state vor forma alianta raspunzatoare de declansarea celui de-al Doilea Razboi Mondial.

1936–1939 BATALIA DE LA MADRIDSpania a traversat perioada razboiului civil, dintre fortele nationaliste si cele republicane, intre anii 1936 si 1939. In cadrul acesteia, deosebit de lunga si sangeroasa a fost batalia pentru Madrid. Nationalistii au atacat orasul in noiembrie 1936.

1929, OCTOMBRIE 24 CRAHUL BURSEI DIN NEW YORKCaderea bursei new-yorkeze a fost denumita „joia neagra“. Crahul a marcat inceputul celei mai mari crize economice din istoria omenirii,

Page 100: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

desfasurata intre anii 1929 si 1933. In acea zi, crahul bursei din New York a fost provocat de vanzarea a 12 800 800 de actiuni .

18– IANUARIE 1919 - 21 IANUARIE 1920, CONFERINTA DE PACE DE LA PARISLa aceasta conferinta au participat 27 de state, printre care si Romania. Ea avea ca scop elaborarea si semnarea tratatelor de pace cu puterile invinse in Primul Razboi Mondial. Presedinte al conferintei a fost proclamat Georges Clémenceau, deoarece era reprezentantul tarii gazda.

1918, NOIEMBRIE 18-DECEMBRIE 1 UNIREA TRANSILVANIEI CU ROMANIALupta pentru unirea Transilvaniei si Banatului cu Romania a intrat in faza finala in toamna anului 1918. Format la data de 30 octombrie/12 noiembrie 1918, Consiliul National Roman Central, care cuprindea 6 reprezentanti ai Partidului National Roman si 6 reprezentanti ai Partidului Social.

1918, NOIEMBRIE 15-28 UNIREA BUCOVINEI CU ROMANIABucovina fusese rapita de Imperiul Habsburgic in anul 1775, iar din anul 1867 a facut parte din statul dualist austro-ungar. Chiar daca a fost supusa de catre austrieci unui aspru proces de deznationalizare si de germanizare, Bucovina nu si-a pierdut caracterul romanesc.

1918, MARTIE 27-APRILIE 9 UNIREA BASARABIEI CU ROMANIADesfasurarea evenimentelor din timpul Primului Razboi Mondial a creat cadrul favorabil ca acest stravechi pamant romanesc, rapit de rusi in anul 1812, sa revina la tara-Mama. In martie 1917 s-a constituit Partidul National Moldovean, iar la Congresul ostasilor moldoveni, din octombrie 1917.

1917, MARTIE 2-15 CADEREA TARULUI NICOLAE AL II-LEARusia era un colos cu picioarele de lut, care putea oricand sa se prabuseasca. Inapoiata economic, cu cea mai mare parte a populatiei saraca, Rusia a avut de suferit foarte mult si din cauza efortului depus prin participarea la Primul Razboi Mondial.

1917, IULIE 24-AUGUST 6–AUGUST 6-19 BATALIA DE LA MARASESTI

Page 101: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

A reprezentat lupta in care armatele romane au obtinut una dintre cele mai importante victorii din timpul Primului Razboi Mondial, asa cum au fost si cele de la Marasti si Oituz. In vara anului 1917, germanii si-au propus scoaterea Romaniei din razboi printr-un atac declansat in sudul Moldovei.

1916, FEBRUARIE 21–DECEMBRIE 18 BATALIA DE LA VERDUNA reprezentat una dintre cele mai importante, dar si cele mai sangeroase batalii din timpul Primului Razboi Mondial. Germanii au declansat o puternica ofensiva pe frontul francez, planul acesteia fiind elaborat de generalul von Falkenhayn si prevazand un atac puternic asupra cetatii Verdun.

1914, SEPTEMBRIE 5–12 PRIMA BATALIE DE PE MARNAA fost una dintre cele mai importante lupte din timpul Primului Razboi Mondial. Germanii, dorind sa incercuiasca Parisul, au trimis trei armate care au intrat pe teritoriul francez venind dinspre Belgia.

1914, IUNIE 15-28 ASASINAREA ARHIDUCELUI FRANZ FERDINANDA fost pusa la cale de organizatia secreta sarba „Mana neagra“, condusa de colonelul Dragutin Dimitrievici, seful serviciului de contraspionaj al Serbiei. Aceasta organizatie secreta isi propusese sa-i ucida pe toti cei care s-ar fi opus crearii unui stat iugoslav, care sa-i cuprinda pe sarbi.

1894, IANUARIE ALIANTA FRANCO-RUSAA reprezentat tratatul care poate fi considerat inceputul formarii Triplei Intelegeri, proces complex inceput in anul 1893 si incheiat in 1907.

1883, OCTOMBRIE 18-30 ADERAREA ROMANIEI LA TRIPLA ALIANTAIn anul 1879, cancelarul german Bismarck a reusit sa realizeze o apropiere de Austro-Ungaria, incheind cu aceasta o alianta defensiva secreta, indreptata impotriva Rusiei. Daca armata tarista ar fi atacat una dintre aceste tari, atunci ele s-ar fi ajutat in lupta impotriva Rusiei.

1878, IULIE 1-13 RECUNOASTEREA INDEPENDENTEI ROMANIEI PRIN TRATATUL DE PACE DE LA BERLINAtat prin tratatul de pace incheiat la 19 februarie/3 martie 1878, la San Stefano, cat si prin cel incheiat la Berlin era recunoscuta independenta

Page 102: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

Romaniei. Congresul de la Berlin, desfasurat intre datele de 1/13 iunie si 1 /13 iulie 1878.

1877, NOIEMBRIE 28–DECEMBRIE 10 CUCERIREA PLEVNEIIn timpul razboiului de independenta, din 1877–1878, pe frontul din Bulgaria, punctul cel mai important a fost Plevna. Acolo se gasea o reduta, aparata de alte 14 dispuse in zona respectiva si aparate de aproximativ 50 000 de ostasi otomani, condusi de Osman-Pasa.

1877, MAI 9-21 PROCLAMAREA INDEPENDENTEI DE STAT A ROMANIEIDupa constituirea statului national modern roman se punea problema castigarii independentei fata de Imperiul Otoman. Romania dorea sa se afirme liber pe arena europeana si sa rupa ultimele legaturi pe care le mai avea fata de otomani si care o stanjeneau in dezvoltarea ei normala.

1867, FEBRUARIE 17 INSTAURAREA DUALISMULUI AUSTRO-UNGARPerioada 1859–1866 a fost una deosebit de dificila pentru statul austriac. Infrant in mai multe batalii, in fata armatelor piemonteze, franceze si prusace, exista posibilitatea disparitiei acestui stat, care stapanea numeroase popoare si teritorii straine.

1859, IUNIE 4 LUPTA DE LA MAGENTAA reprezentat un moment important in cadrul luptei pentru unificarea si independenta Italiei. S-a desfasurat la Magenta, la 55 km de Milano, cand o armata franco-piemonteza a invins o armata a austriecilor, care atacasera Piemontul.

1859, IANUARIE UNIREA PRINCIPATELOR ROMANEAcest eveniment de o deosebita importanta pentru istoria noastra s-a petrecut la data de 24 ianuarie 1859. Romanii afirmasera de foarte multe ori ca doreau sa se uneasca intr-un singur stat, lucru precizat si in Rezolutiile Adunarilor ad-hoc din octombrie 1857.

1848 MAI 3-15–5-17 MAREA ADUNARE NATIONALA DE LA BLAJA reprezentat un moment de maxima importanta in cadrul revolutiei pasoptiste din Transilvania. La aceasta mare adunare nationala au participat, alaturi de fruntasii pasoptisti din Transilvania, precum Simion

Page 103: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

Barnutiu, Avram Iancu, George Baritiu sau Timotei Cipariu, 40 000 de romani.

1504-1450 I.H. DOMNIA FARAONULUI EGIPTEAN TUTMES AL III-LEA, ORGANIZATORUL IMPERIULUI EGIPTEANFiu al lui Tutmes al II-lea si al energicei regine Hatsepsut (care domneste, practic, sub pretextul tutelarii fiului ei, pana in 1480 i.H.), Tutmes al III-lea infrange la capatul a saptesprezece campanii militare coalitia antiegipteana condusa de regatul Mitani.

1492 DESCOPERIREA CONTINENTULUI AMERICANA fost realizata de catre Cristofor Columb, navigator nascut, cel mai probabil, in 1451, la Genova, in Italia. Intrat de tanar in slujba unui negustor din orasul sau natal, Columb s-a familiarizat cu navigatia maritima si, in urma unui naufragiu, a ajuns in 1477 in Portugalia.

1453 CADEREA CONSTANTINOPOLULUIIn momentul disparitiei sale ca stat, gloria politico-militara a Imperiului Bizantin era de mult apusa. In plan teritorial, statul se reducea de fapt la orasul Constantinopol, aparat de trei randuri de ziduri, si la zona din imediata vecinatate a acestuia.

1337–1453 RAZBOIUL DE 100 DE ANIConflict cu efecte devastatoare pentru Franta, acest razboi a fost determinat de interese dinastice, afirmate dupa stingerea dinastiei franceze a Capetienilor atat de regele Angliei Eduard al III-lea, cat si de regele incoronat al Frantei, Filip al VI-lea de Valois.

1275–1296 CALATORIA LUI MARCO POLO IN CHINARealizata de-a lungul stravechiului „drum al matasii“, aceasta expeditie neobisnuita prin durata ei si dimensiunile uriase ale teritoriului acoperit prefigureaza marile descoperiri geografice care vor debuta la sfarsitul secolului al XV-lea.

1236–1241 MAREA INVAZIE TATARO-MONGOLADeclansata la initiativa fiului si urmasului lui Ginghis-Han la conducerea Imperiului Mongol, Ogudai, aceasta campanie militara a avut ca scop cucerirea Chinei de sud, a Coreei, a Indiei si a Europei.

Page 104: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

1215 MAGNA CHARTA LIBERTATUMDocument fundamental al Angliei medievale, acesta reprezinta recunoasterea de catre regalitate a drepturilor nobilimii, Bisericii si oraselor din Anglia.

1211–1215 CUCERIREA MONGOLA A CHINEIEveniment major al istoriei Asiei, acesta marcheaza debutul expansiunii Imperiului Mongol ale carui baze au fost puse de Ginghis-Han (Temujin), incepand din 1206. Considerat una dintre cele mai mari personalitati ale istoriei

1096–1099 CRUCIADA IPrima dintre cel opt campanii militare purtate de crestinatatea catolica intre 1096 si 1270 pentru eliberarea „Locurilor Sfinte“ aflate sub ocupatia musulmanilor (Ierusalim, Palestina), cruciada I a fost declansata la chemarea papei Urban al II-lea.

1066 BATALIA DE LA HASTINGSEpisod hotarator al cuceririi Angliei de catre normanzi si al intemeierii statului medieval englez, lupta de la Hastings a avut drept pretext o disputa de ordin dinastic. La moartea regelui Angliei, Eduard Confesorul, tronul acestuia nu a fost ocupat de nepotul sau, Wilhelm al Normandiei.

1029-1004 I.H. INTEMEIEREA REGATULUI ISRAELCel care uneste cele 12 triburi israelite este Saul, din tribul Veniamin. Acesta s-a bucurat de sprijinul profetului Samuel. Intemeiaza armata permanenta a regatului Israel, lupta impotriva amonitilor si filistenilor. Moare in lupta de la Muntele Gilboa, impotriva filistenilor.

843 TRATATUL DE LA VERDUNDocument incheiat dupa moartea imparatului carolingian Ludovic I cel Pios, unicul fiu al lui Carol cel Mare, acest tratat marcheaza sfarsitul Imperiului Carolingian. In 843, imperiul este impartit intre mostenitorii lui Ludovic I, nepotii lui Carol cel Mare.

Page 105: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

753 I.H. INTEMEIEREA ROMEIPotrivit traditiei istorice romane, la originea poporului roman se afla Eneas, mare preot al Troiei, cel care salveaza zeii troieni in momentulul dezastrului cetatii in fata aheilor. Eneas reuseste sa fuga cu statuetele protectoare si focul sfant din vatra orasului .

CCA 3200–3000 I.H.: INTEMEIEREA REGATULUI EGIPTEANConsiderat cel mai vechi din istorie, era asezat in NE Africii, de-a lungul Vaii Nilului. Statul egiptean s-a format prin unirea a doua regate de intindere mai redusa, Egiptul de Jos (situat in zona de varsare a Nilului in Marea Mediterana) si Egiptul de Sus .

CCA 2500 I.H.: FORMAREA VECHII CIVILIZATII INDIENE DE PE VALEA INDULUICaracterizata printr-o dezvoltata viata urbana prestatala, concentrata in jurul centrelor urbane Mohenjo-daro si Harappa, aceasta civilizatie strabate perioada neolitica si, partial, epoca bronzului fiind distrusa in urma migratiei popoarelor indo-europene in jurul anului 1500 i.H.

Politici de dezvoltare sociala si economica

Teoriile cu privire la creşterea economică ocupă un loc însemnat în ştiinţa economică, cu deosebire în ultima perioadă de timp. În sens larg , creşterea economică semnifică ansamblul modificărilor care au loc în dimensiunile rezultatelor macroeconomice. Din această perspectivă , ea ne apare ca un fenomen profund ireversibil, autointreţinut prin modificări şi ameliorări ale performanţelor factorilor de producţie care pot să susţină dezvoltarea.Dezvoltarea economica reprezinta ansamblul schimbarilor in structurile sociale si mintale care genereaza o relatie de antrenare reciproca intre aparatul de productie si populatie, punand astfel economia nationala in stare sa creasca cumulativ si durabil produsul sau real. Rezultatul cresterii si dezvoltarii economice il constituie progresul economic social.Progresul social exprima evolutia progresiva a societatii care conduce la imbunatatirea conditiei umane, ridicarea pe o treapta superioara a modului de viata a oamenilor. Progresul social are la baza progresul economic.Cresterea economica este rezultatul activitatii din economia nationala.

Page 106: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

Aceasta presupune un consum de resurse pentru realizarea unor obiective precise, aspect care nu poate fi realizat la intamplare. De aceea factorii de conducere macroeconomica formuleaza anumite politici de crestere economica care reprezinta si masurile intreprinse de stat pentru cresterea PIB pe o perioada indelungata de timp.

Elementele definitorii ale politicii de crestere economica la nivelul national sunt urmatoarele:

- Stabilirea tintelor de dezvoltare pe termen lung, a caror atingere permite realizarea bunastarii materiale si spirituale a oamenilor;- Identificarea , orientarea si dimensionarea resurselor necesare pentru realizarea tintelor propuse;- Autoritatea statala care urmareste realizarea politicii de crstere econimoca la nivel national. - Politica de crestere economica necesita un cadru institutional adecvat care vizeaza nu doar organisme, institutii si organizatii ci si reglementari juridice, reguli de comportament si de participare la viata economico-sociala, un anumit sistem de educatie, norme etice si morale. Politica de crestere economica este o componenta prioritara a politicii economice. Ea reprezinta ansamblul de principii si norme, obiective, strategii si actiuni de promovare a cresterii durabile la nivel national, regional sau global.

FACTORII CREŞTERII ECONOMICEA) Factori cu acţiune directa (factori de producţie):- munca : resursele de muncă ale unei naţiuni analizate sub aspect calitativ şi cantitativ;- natura : resursele naturale – lipsa lor nu e o restricţie în calea dezvoltării şi creşterii; - capitalul : infrastructură, tehnică, tehnologie B) Factori de conjunctură economică şi politicăJoacă un rol de catalizator dar şi de inhibator al creşterii economice (ex. criza economică a dus la dereglari în fluxurile economice şi financiare)Sunt două curente de politici economice: - politica liberală (statul nu intervine deloc în economie);- politica protecţionistă (statul intervine).- Prin politica economică statul poate interveni la nivelul macroeconomic al unei ţări.

Page 107: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

- Politica economică se concretizează prin strategii economice.- Strategia de dezvoltare este un document care arată cum se poate îndeplinii politica economică . Strategia este o planificare pe termen lung.

CAPITOLULVIIIPARTICIPAREA ACTIVA SI CONSTRUCTIVA LA VIATA COMUNITATIIRespectarea drepturile omului 

Drepturile omului reprezinta principalele conditii care permit feecarei persoane sa-si dezvolte si sa-si foloseasca cat mai eficient calitatile: fizice, intelectuale, morale, socio-afective si spirituale. Ele decurg din inspiratia-tot mai mare-a omenirii la o viata in care demnitatea si valoarea fiecaruia este respectata si protejata. 

Conventia Europeana a Drepturilor Omului. dreptul de a avea o viata. dreptul libertatii de sclavie. dreptul libertatii de a vorbii. dreptul de a nu fi torturat. dreptul la intimitate. dreptul de a nu fi discriminat

Conventia Europeana a Drepturilor Omului a infintat Comisia Europeana a Dreptrurilor Omului si Tribunalul European al Drepturilor Omului, amandoua fiind situate in Strasbourg, pentru a intari conventia. 

Tribunalul European al Drepturilor Omului

Tribunalul European al Drepturilor Omului a fost infiintata de participantii Conventiei Europeana a Drepturilor Omului in 1850 din cauza activitatilor guvernamentale. 

Dupa terminarea celui de-al II Razboi Mondial si in special din cauza atrocitatilor desfasurate de catre Germania Nazista. Majoritatea guvernelor din Europa au fost de acord ca trebuie supravegheate caile in care natiunile isi trateaza cetatenii. Procesele criminalilor de razboi la Nuremberg a aratat ca un tribunal international ar putea sa mearga. Asa ca Conventia a fost infiintat Tribunalul si statele au putut sa dea in

Page 108: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

judecata alte state pentru cetatenii lor. In zilele noastre cetatenii pot da in judecata propriile guverne aceasta fiind cauza celor mai multe cazuri. Conventia protejeaza drepturile de baza ca dreptul de a se exprima. Fiecare drept este exprimat in general si amanuntit si este de obicei subiect la o serie de exceptii. Tribunalul este asistat de Comisia Europeana pentru Drepturile Omului. Aceasta comisie stabileste daca este necesar aparitia cazului la Tribunal sau daca se poate ajunge la un aranjament.

Declaratia Universala a Drepturilor Omului

Declaratia Universala a Drepturilor Omului a avut loc in 1948. Obiectivul ei a fost si este incurajarea respectarii drepturilor omului si libertatilor acestuia. Ea promoveaza drepturile personale, civile, politice, economice, sociale si culturale ale omului. Printre drepturile mentionate in declaratie sunt: 

. dreptul la viata

. dreptul la libertate

. dreptul la securitate

. dreptul la un proces corect

. dreptul de a fi considerat nevinovat pana la dovada contrara

. dreptul la intimitate

. dreptul de a gandi liber

. dreptul de a se exprima liber

. dreptul la o opinie proprie

. dreptul de a alege o religie

. dreptul la educatie

DEMOCRATIA este un sistem de guvernare caracterizat prin participarea cetatenilor la procesul de conducere.Acest regim politic se defineste prin:- separatia puterilor in stat;- alegeri libere;- pluralism;- respectarea drepturilor si libertatilor oamenilor;- domnia majoritatii si protectia minoritatiilor.  Cuvantul DEMOCRATIE  a fost pentru prima data folosit in urma cu

Page 109: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

aproximativ 2500 ani si provine din limba greaca in care “demos” inseamna popor, iar “kratos” inseamna putere. Democratia directa a functionat aproximativ 200 de ani. Ea a fost posibila deoarece in Atena numarul cetatenilor era mic, iar la intrunirile publice participau, in mod obisnuit, mai putin de jumatate. Insa, pe masura ce comunitatile s-au dezvoltat din punct de vedere demografic, conducerea acestora de catre toti cetatenii nu a mai fost, practic, posibila. In epoca moderna, locul democratiei directe a fost luat de democratia reprezentativa.Primele state democratice moderne sunt Marea Britanie si S.U.A., unde s-a trecut la separarea puterilor in stat si la alegerea conducatorilor. In Anglia, in 1689, conform Declaratiei drepturilor, puterea a fost incredintata unui parlament ales in mod liber de cetatenii cu drept de vot, iar in S.U.A., in 1787, a fost adoptata prima constitutie moderna. In secolele urmatoare, sistemul democratic s-a extins in numeroase tari, indiferent de forma lor de guvernamant.Statele actuale au milioane de locuitori, de aceea adunarea tuturor cetatenilor, pentru a dezbate diferite probleme si pentru a lua decizii cu privire la intreaga societate a devenit, practic, imposibila.Cetatenii deleaga puterea unor reprezentanti pe care ii aleg , din randurile lor, pentru a se ocupa de treburile publice . Democratia presupune existenta unor valori, precum: libertatea, dreptatea si egalitatea. Acestea reprezinta idealuri pentru care oamenii au luptat intotdeauna si in acelasi timp, repere pe baza carora s-au creat normele ce reglementeaza viata in societate.Oamenii trebuie sa traiasca in libertate. De aceea statul democratic garanteaza si promoveaza libertatile personale, in limite stabilite de lege. Cetatenii trebuie sa aiba dreptul la conduite si opinii proprii si totodata, sa se bucure de securitatea personala, a domiciliului si a bunurilor pe care le poseda. Ei trebuie sa isi poata exercita libertatea de a se exprima, precum si dreptul de a-si alege conducatorii si de a decide in probleme de interes public.Libertatea si dreptatea sunt valori la care au visat si au sperat generatii de oameni. Pentru ca libertatea sa aiba sens si sa nu se transforme in dominatia celui mai tare asupra celor slabi, este nevoie de legi care sa stavileasca vointa arbitrala. Libertatea are nevoie de un stat de drept puternic care sa o protejeze, in care sa domneasca legea, si oamenii sa nu se afle la bunul plac al conducatorilor. Ea nu inseamna absenta autoritatii, ci se bazeaza pe aceasta. Intr-un stat democratic, oamenilor le

Page 110: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

sunt recunoscute si respectate drepturile, iar autoritatile intervin atunci cand se comit nedreptati.Democratia presupune si egalitatea in drepturi a cetatenilor, a oportunitatilor pe care societatea le ofera, egalitatea in fata legii. O societate dreapta asigura membrilor ei sanse egale de reusita in viata, fara privilegii si fara discriminari. Egalitatea nu inseamna uniformitate.Printre avantajele democratiei se numara urmatoarele elemente: participarea efectiva a populatiei la procesul de luare a deciziilor; prezenta unor elite care guverneaza societatea cu sprijinul acesteia, guvernare ce presupune responsabilitate si limite; prezenta mai multor forte politice legal recunoscute care lupta pentru acapararea puterii politice; structurarea unei ideologii bine definite; organizarea institutiilor statului pe principiul separatiei puterilor in stat si structurarea relatiilor dintre acestea; existenta unor principii care stau la baza democratizarii, cum ar fi principiul descentralizarii, principiul separatiei puterilor in stat sau principiul autonomiei locale; specificarea exhaustiva a unor drepturi si libertati fundamentale; economie de piata unde liberul schimb duce la o dezvoltare economica. Dezavantajele regimului democratic sunt in esenta urmatoarele: -existenta unui aparat birocratic puternic prin distributia de posturi publice in scopul recrutarii sau fidelizarii clientelei politice; -extinderea coruptiei si necesitatea ocultarii ei ce impinge sistemul comunicarii politice catre disimulare, catre minciuna. Statul democratic are rolul de a permite dezvoltarea libertatilor personale, carora le traseaza niste limite legale de manifestare si nu le prescrie ca o reteta modul de folosire. Ceea ce regimurile autoritare numesc "cliseu liberal" nu e decat imaginea societatii normale, legatura normala dintre stat si societate, chiar si atunci cand acest stat nu este unul democratic, adica atunci cand puterea politica nu este aleasa liber. In plus, guvernele din regimurile autoritare pot fi inlaturate mult mai usor si mai des decat cele din sistemele totalitare.Prabusirea regimurilor democratice este asociata si deseori determinata de o criza de performanta a acestora. Actiunea politica e cea care transforma structura in conjunctura. Orice schimbare de regim , fie in sensul democratiei, fie in sensul autoritarismului, va provoca o modificare semnificativa la nivelul politicii statului respectiv.

Page 111: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

Trecerea de la democratie la autoritarism, spre exemplu, va determina schimbari fundamentale in caracteristicile socio-economice ale respectivului stat. Vor disparea anumite institutii caracteristice regimului democratic si vor fi infiintate altele care sa corespunda cerintelor unui regim de tip totalitar. Intregul sistem economic va avea de suferit serioase transformari in conditiile trecerii de la un sistem politic la altul, prin etatizarea economiei si prin trecerea la un sistem de planificare a acesteia. Bineinteles ca schimbarile nu vor avea loc doar in plan politic si economic. Ele vor surveni si in plan cultural si social prin implementarea unor elemente noi care sa adapteze realitatea culturala si sociala la cerintele noului regim.Cadrul social al democratiei si normele statului de drept imprima fenomenului numit “opinie publica “ un camp larg de manifestare, in contextual raportarii coerente la valori sau criterii in absenta carora nici democratia si nici statul de drept nu ar putea functiona corespunzator idealurilor sau felurilor de la care pornesc ori pe care le urmaresc. Potrivit unor teorii, in realitate “opinia publica nu este intreg articulate, ci un agregat de opinii numeroase, in general diverse, personale”.

Coeziunea este un ideal pentru care societăţile trebuie să lupte permanent. Este un obiectiv la care aspiră toate societăţile, dar pe care nu îl pot atinge, în totalitate, niciodată. Societăţile europene au realizat că diversitatea etnică, religioasă, culturală şi pluralismul ideologic nu reprezintă un obstacol pentru coeziunea socială, ci, mai degrabă, o sursă de bunăstare, dinamism, adaptabilitate şi forţă. Acest lucru presupune purtarea unei lupte cu diferite forme de discriminare, precum cele rasiale, etnice, religioase etc. şi, totodată, necesită politici active de integrare a emigranţilor, a minorităţilor, precum şi a grupurilor cu nevoi speciale într-o societate care respectă aceste diferenţe şi le recunoaşte în totalitate drepturile lor.Un alt factor important de diviziune socială îl reprezintă discrepanţa dintre cei bogaţi şi cei săraci. Economiile care au la bază piaţa liberă, ca orice alt sistem economic, creează diferenţe de bunăstare şi statut social. Astfel de diferenţe vor fi tolerate atâta timp cât oamenii vor crede că există oportunităţi egale de îmbunătăţire a situaţiei lor. În cazul în care aceste diferenţe se accentuează, iar cei mai puţin privilegiaţi ajung să simtă că au din ce în ce mai puţine şanse de a-şi îmbunătăţi situaţia, de a se realiza, că sunt excluşi social şi că acest handicap este transmis de la o generaţie la

Page 112: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

alta – diviziunile socio-economice încep să supună coeziunea socială unui risc real. Politicile coeziunii sociale trebuie: • să ajute la revitalizarea economiei şi să capitalizeze contribuţia realizată de industrie şi alte organisme interesate, în special prin crearea de noi locuri de muncă, stimularea intreprinderilor şi crearea de oportunităţi de angajare pentru toţi doritorii; • să aibă în vedere nevoile de bază ale oamenilor şi să promoveze accesul la drepturile sociale, în conformitate cu misiunea Consiliului European, în domenii precum: educaţia, sănătatea, protecţia socială, angajarea populaţiei, asigurarea de locuinţe pentru populaţie; • să determine creşterea demnităţii umane prin concentrarea politicilor asupra individului şi prin garantarea drepturilor umane în Europa; • să ajute la crearea de forumuri şi proceduri care să le permită celor mai puţin privilegiaţi şi acelor persoane ale căror drepturi sunt insuficient confirmate să se facă auziţi; • să dezvolte o abordare integrată a tuturor domeniilor de acţiune relevante. Instrumentele UE pentru reducerea disparităţilor Principalele instrumente pentru reducerea disparităţilor şi întărirea coeziunii economice şi sociale sunt Fondurile Structurale şi Fondul de Coeziune. Acestea „consumă” o mare parte a bugetului comunitar. În afara acestora, UE a mai creat instrumente de mai mică anvergură, destinate susţinerii de proiecte în domenii considerate prioritare, precum educaţia, mediul, cercetarea, dezvoltarea comunitară. De asemenea, mai poate acorda împrumuturi, în condiţii avantajoase, prin intermediul Băncii Europene de Investiţii. Principalul mijloc şi instrument pe care îl foloseşte UE pentru a promova politica sa de dezvoltare regională este reprezentat de aşa numitele Fonduri Structurale. Aceste fonduri, constituite din contribuţiile financiare ale ţărilor membre, proporţional cu nivelul de dezvoltare al acestora, sunt redistribuite conform unui cadru reglementator şi procedural foarte complex către acele state sau regiuni ale UE care sunt rămase în urmă ca nivel de dezvoltare economico-socială. a. Fondurile Structurale cuprind astăzi patru tipuri de fonduri, fiecare cu istoria şi rolul său bine determinate, dar toate alcătuind în prezent un ansamblu coerent şi integrat:

Page 113: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

- Fondul Social European (FSE) creat în 1960 în vederea sprijinirii pregătirii profesionale,recalificării forţei de muncă şi, mai recent, a reintegrării pe piaţa muncii a tinerilor; - Fondul European de Orientare şi Garantare Agricolă - secţiunea de orientare (FEOGA) creată în 1962 în vederea sprijinirii programelor de îmbunătăţire a condiţiilor de producţie şi marketing în agricultură; - Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDER) creat în 1975 în scopul reducerii dezechilibrelor regionale; - Instrumentul Financiar de Orientare în Domeniul Pescuitului (IFOP) creat în 1993 pentru a sprijini restructurarea sectorului pescuitului. b. Fondul de Coeziune reprezintă un instrument de dată recentă, creat în 1993 şi destinat finanţării proiectelor din domeniul protecţiei mediului şi al reţelelor transeuropene asociate infrastructurilor de transport. Obiectivul enunţat al acestui fond îl reprezintă consolidarea coeziunii economice şi sociale prin ajutor acordat statelor cel mai puţin prospere (al căror PIB este sub 90% faţă de media pe Comunitate), pentru a participa la Uniunea Economică şi Monetară. Fondul de Coeziune este alocat exclusiv celor mai sărace state membre ale UE, respectiv: Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania. Sprijinul comunitar poate acoperi până la 80-85% din totalul cheltuielilor publice sau echivalentul acestora, realizate de statul membru. După o perioadă de şase ani de derulare a putut fi remarcat un anumit progres în ceea ce priveşte nivelul de dezvoltare în cele patru ţări sus-amintite, fără însă să fi fost depăşit pragul stabilit. În consecinţă, cu ocazia Summit-ului de la Berlin, din martie 1999, alocate între cele patru ţări se face în raport cu mărimea populaţiei, valoarea produsului naţional brut pe cap de locuitor şi suprafaţa. Alocarea fondurilor respectă un set de principii derivate din condiţionările majore ale TUE, respectiv: - condiţionarea macroeconomică, care presupune satisfacerea cerinţelor privitoare la stabilitate şi convergenţă prin controlul strict al deficitului public, respectiv al pragului convenit de 3% (depăşirea acestui deficit poate duce la stoparea finanţărilor din Fondul de Coeziune); - utilizarea mai mare a resurselor financiare private, pentru mărirea efectului de multiplicare a investiţiilor comunitare prin atragerea sectorului privat;

Page 114: Suport de Curs Competente Sociale Si Civice Revizuit Iunie 2012

- răspundere mai mare din partea statelor membre pentru controlul financiar, acestea având responsabilitatea principală, a CE fiind subsecventă; Pentru sporirea eficienţei alocaţiilor comunitare măsurile de implementare au fost perfecţionate în sensul îmbunătăţirii modului de identificare a proiectelor şi al evitării fragmentării excesive a acestora, al unei evaluări cuprinzătoare a alternativelor (este introdusă obligativitatea evaluării ex ante a proiectelor) şi a impactului asupra mediului, al îmbunătăţirii managementului financiar prin reglementarea mai strictă a plăţilor şi al aplicării unui sistem de ajustări financiare care să permită UE să suspende finanţarea dacă apar nereguli sau schimbări substanţiale ale proiectului iniţial.