Subiecte Și Răspunsuri Pentru Proba Fundamentala 2016

download Subiecte Și Răspunsuri Pentru Proba Fundamentala 2016

of 19

Transcript of Subiecte Și Răspunsuri Pentru Proba Fundamentala 2016

  • 8/15/2019 Subiecte Și Răspunsuri Pentru Proba Fundamentala 2016

    1/19

    UNIVERSITATEA de STUDII EUROPENE din MOLDOVAFACULTATEA de DREPT

    EXAMENUL de LICENŢĂ SUBIECTE PENTRU PROBA FUNDAMENTALĂ

    Drept civil

    1. Nulitatea relativă intervine în cazul încheierii actului juridic:Răspuns:Articolul 218. Nulitatea relativă a actului juridic (1) Nulitatea relativă a actului juridic poate fi invocată doar de persoana în al cărei interes estabilită sau de succesorii ei, de reprezentantul legal sau de creditorii chirografari ai părţii ocrcalea acţiunii oblice. Instanţa de judecată nu poate să o invoce din oficiu. ( ) Nulitatea relativă poate fi acoperită prin voinţa e!presă sau tacită a persoanei în al cărei este stabilită nulitatea. "oinţa de a confir#a actul juridic lovit de nulitate trebuie să fie certă $ievidentă. (%) &entru confir#area actului juridic lovit de nulitate relativă, voinţa nu trebuie să fie e!prfor#a cerută pentru încheierea actului juridic respectiv. (') acă fiecare parte poate invoca nulitatea actului juridic sau dacă #ai #ulte persoane pot cedeclararea nulităţii, confir#area actului juridic de către o persoană nu le î#piedică pe celelalte invoce nulitatea.

    2. Forma este cerută ad validitatem în cazul:Răspuns:forma ad validitatem , prin forma pentru valabilitatea actului juridic civil se

    înţelege acea condiţie de validitate, esenţială şi specială, care constă înnecesitatea îndeplinirii formalităţilor prestabilite de lege, în lipsa cărora actul

    juridic civil nu s-ar putea naşte în mod valabil.3. Nerespectarea formei simple scrise:

    Răspuns: Articolul 211. fectele nerespectării for#ei scrise a

    actului juridic (1) Nerespectarea for#ei scrise a actului juridic face să decadă părţile din dreptul de a cere,de litigiu, proba cu #artori pentru dovedirea actului juridic. ( ) Nerespectarea for#ei scrise a actului juridic atrage nulitatea lui nu#ai în cazul în care aceefect este e!pres prevăzut de lege sau prin acordul părţilor.

    4. ctul juridic de administrare:Răspuns:Articolul 198. *ctele juridice de conservare, de ad#inistrare

    $i de dispoziţie (1) *ct juridic de conservare este actul prin care se ur#ăre$te preîntî#pinarea pierderii unui subiectiv civil. ( ) *ct juridic de ad#inistrare este actul prin care se ur#ăre$te o obi$nuită punere în valoare bun sau patri#oniu. (%) *ct juridic de dispoziţie este actul care are ca rezultat ie$irea din patri#oniu a unui drepgrevarea cu sarcini reale a unui bun.

    !. Realizarea condi"iei rezolutorii:Răspuns: Articolul 240. *ctul juridic încheiat sub condiţie rezolutorie *ctul juridic se consideră încheiat sub condiţie rezolutorie dacă realizarea condiţiei atragedesfiinţarea actului juridic $i restabilirea situaţiei e!istente pînă la încheierea lui.

    #. Nulitatea a$solută intervine în cazul încheierii actului juridic:Răspuns:

    1

  • 8/15/2019 Subiecte Și Răspunsuri Pentru Proba Fundamentala 2016

    2/19

    Articolul 217. Nulitatea absolută a actului juridic (1) Nulitatea absolută a actului juridic poate fi invocată de orice persoană care are un intere$i actual. Instanţa de judecată o invocă din oficiu. ( ) Nulitatea absolută nu poate fi înlăturată prin confir#area de către părţi a actului lovit denulitate.

    %. &ermenul suspensiv:Răspuns:+n cazul în care dreptul subiectiv este afectat de un ter#en suspensiv sau de o condiţie suspenter#enul de prescripţie e!tinctivă începe să curgă de la data î#plinirii ter#enului ori a realizăriicondiţiei. +n cazul în care dreptul subiectiv este afectat de un ter#en suspensiv sau de o condisuspensivă, ter#enul de prescripţie e!tinctivă începe să curgă de la data î#plinirii ter#enului orrealizării condiţiei. Articolul 239. *ctul juridic încheiat sub condiţie suspensivă *ctul juridic se consideră încheiat sub condiţie suspensivă dacă apariţia drepturilor subiectivcivile $i a obligaţiilor corelative prevăzute de el depinde de un eveni#ent viitor $i incert sau deveni#ent survenit, însă deoca#dată necunoscut părţilor.

    '. (ursul prescrip"iei e)tinctive se suspendă:Răspuns: *rt. ' ( ) -ursul prescripţiei e!tinctive se suspendă doar dacă te#eiurile de suspendare au apăsau au continuat în ulti#ele luni ale ter#enului de prescripţie e!tinctivă, iar dacă acest ter#en de luni sau #ai scurt, înăuntrul lui.

    *. +n cazul în care s,a realizat condi"ia rezolutorie:Răspuns:- în corela"ie cu între$area !

    1 . (ur/erea termenului de prescrip"ie e)tinctivă se suspendă dacă:a) recla#antul a intentat acţiune/ b) înaintarea acţiunii este i#posibilă din #otive de forţă #ajoră/c) judecătorul se află în i#posibilitate de a e!a#ina cauza din #otive care nu depind de eRăspuns:Articolul 274 . 0uspendarea curgerii ter#enului de prescripţie

    e!tinctivă

    (1) -urgerea ter#enului de prescripţie e!tinctivă se suspendă dacă a) înaintarea acţiunii este i#posibilă din #otive de forţă #ajoră/ b) e!ecutarea obligaţiilor este a#înată (#oratoriu)/ c) creditorul sau debitorul face parte din rîndul forţelor ar#ate puse pe picior de război/ d) creditorul este incapabil sau este li#itat în capacitatea de e!erciţiu $i nu are un reprezentalegal, cu e!cepţia cazurilor în care creditorul are capacitate de e!erciţiu procesuală/ e) este suspendat actul nor#ativ care regle#entează raportul juridic litigios/ f) activitatea autorităţilor judecătore$ti de a căror co#petenţă ţine soluţionarea litigiului dinteste suspendată

    11. 0rescrip"ia e)tinctivă este suspendată:Răspuns:

    ? se repetă întrebarea 1012. (ursul prescrip"iei e)tinctive poate întrerupt:Răspuns: Articolul 277. +ntreruperea cursului prescripţiei e!tinctive (1) -ursul prescripţiei e!tinctive se întrerupe a) în cazul intentării unei acţiuni în #odul stabilit/ b) în cazul în care debitorul săvîr$e$te acţiuni din care rezultă că recunoa$te datoria. ( ) upă întreruperea cursului prescripţiei e!tinctive, începe să curgă un nou ter#en. 2i#pul sc pînă la întreruperea cursului prescripţiei e!tinctive nu se include în noul ter#en de prescripţiee!tinctivă.

    13. 0rin efectul e)pirării termenului /eneral de prescrip"ie $unul

    consemnat:

  • 8/15/2019 Subiecte Și Răspunsuri Pentru Proba Fundamentala 2016

    3/19

    Răspuns:Articolul 650. +ncetarea conse#nării la e!pirarea ter#enului

    de prescripţie 3a e!pirarea unui ter#en de % ani din #o#entul în care a aflat sau trebuia să afle despreconse#nare, creditorul pierde dreptul de a prelua bunul. +n acest caz, debitorul are dreptul să bunul chiar dacă a renunţat la dreptul respectiv.

    14. +n cazul încheierii actului juridic prin violen"ă termenul de prescrip"ie e)tinctivă începe să cur/ă:

    Răspuns:a) violenţa a început/ b) victi#a ar fi putut să respingă actul de violenţă/c) violenţa a încetat.

    1!. 0entru con rmarea actului juridic:Răspuns:

    C n!ir"#re# #ct$l$i l vit de n$lit#te rel#tiv% &e p #te !#ce'a) doar prin declaraţii e!prese/ b) în orice #od din care rezultă voinţa de a confir#a actul juridic/c) doar în cazurile prevăzute de lege/1#. acă păr"ile au omis să sta$ilească termenul super ciei atuncidreptul de super cie se constituie pe un termen de:

    Răspuns: ** ani

    1%. 0roprietarul de teren care a construit temelia unei construc"ii cumateriale străine este o$li/at:Răspuns:*rt % 4 ( ) &roprietarul de teren care a efectuat construcţii $i alte lucrări cu #ateriale străine eobligat să plătească valoarea #aterialelor. acă lucrările au fost efectuate cu rea5credinţă, propeste obligat să repare $i prejudiciul cauzat.

    1'. Fructele naturale i industriale neculese în momentul deschideriidreptului de uzufruct:Răspuns: Articolul 01. !repturile u"ufructuarului asupra fructelor

    #$% &ructele neculese în momentul desc'iderii dreptului la u"ufruct sînt aleu"ufructuarului, iar cele neculese la sfîrşitul perioadei de u"ufruct sînt alenudului proprietar dacă actul prin care s-a instituit u"ufructul nu prevede altfel.(eniturile se consideră percepute "i cu "i şi se cuvin u"ufructuarului proporţionalduratei u"ufructului său. Aceste prevederi sînt aplicabile aren"ii, c'irieiimobilelor, dividendelor şi dobîn"ilor obţinute.

    1*. +n lipsa unei stipula"ii contrare fructele produse de $unul comun:Răspuns:Articolul 348. 6ructele produse de bunul proprietate co#ună pe cote5părţi

    (1) 6ructele produse de bunul proprietate co#ună pe cote5părţi se cuvin tuturor coproprietar proporţional cotei5părţi deţinute dacă ace$tia nu au stabilit altfel.

    2 . reptul de proprietate asupra $unului mo$il pierdut:Răspuns:

    5unul mo$il pierdut:a% continuă să aparţină proprietarului său)

    %

  • 8/15/2019 Subiecte Și Răspunsuri Pentru Proba Fundamentala 2016

    4/19

    b) trece în proprietatea găsitorului din #o#entul găsirii/c) trece în proprietatea găsitorului după % luni.

    21. 0entru a putea an/ajată răspunderea minorului pentrusăv6r irea unei fapte ilicite cauzatoare de prejudicii este o$li/atoriu:Răspuns:Articolul 1407. 7ăspunderea pentru prejudiciul cauzat de un

    #inor între 1' $i 18 ani (1) 9inorul între 1' $i 18 ani răspunde personal pentru prejudiciul cauzat, potrivit regulilor

    generale.( ) +n cazul în care #inorul între 1' $i 18 ani nu are bunuri sau venituri suficiente pentru rep prejudiciului cauzat, acesta trebuie reparat, integral sau în partea nereparată, de către părinţi(adoptatori) sau curator dacă nu de#onstrează că prejudiciul s5a produs nu din vina lor.

    (%) :bligaţia părinţilor (adoptatorilor) sau curatorului de a repara prejudiciul cauzat de un #între 1' $i 18 ani încetează în cazul în care autorul prejudiciului a atins #ajoratul, precu# $i în cînd, înainte de a fi atins #ajoratul, acesta dobînde$te bunuri sau venituri suficiente pentru rep prejudiciului.

    22. (6nd o$iectul plă"ii unei o$li/a"ii este un $un individualdeterminat iar păr"ile nu au sta$ilit locul efectuării plă"ii ea se face:

    Răspuns:Articolul 573. 3ocul e!ecutării obligaţiei acă locul e!ecutării nu este deter#inat sau nu rezultă din natura obligaţiei, e!ecutarea ur#eazăefectuată b) la locul aflării bunului în #o#entul na$terii obligaţiei ; în cazul obligaţiilor de predare a unuindividual deter#inat/

    23. acă în contract a fost prevăzută o clauză penală:Răspuns:Articolul 624. ispoziţii generale cu privire la clauza penală (1) -lauza penală (penalitatea) este o prevedere contractuală prin care părţile evaluează anti

    prejudiciul, stipulînd că debitorul, în cazul nee!ecutării obligaţiei, ur#ează să re#ită creditorulsu#ă de bani sau un alt bun. ( ) &rin clauză penală se poate garanta nu#ai o creanţă valabilă. (3) Clauza penală poate fi stipulată n !ări!e fi"ă sau su# for!a unei cote $in %aloareao#li&a'iei &arantate prin clauza penală sau a păr'ii nee"ecutate. (') &ărţile pot conveni asupra unei clauze penale #ai #ari decît prejudiciul. (

  • 8/15/2019 Subiecte Și Răspunsuri Pentru Proba Fundamentala 2016

    5/19

    2%. 7nsolva$ilitatea unuia dintre code$itorii solidari:Răspuns:insolvabilitatea unuia sau unora dintre debitori este suportată de creditor/

    2'. 0rin efectul cesiunii de crean"ă:Răspuns: /eneral Articolul 556. ispoziţii generale cu privire la cesiunea

    de creanţă (1) : creanţă trans#isibilă $i sesizabilă poate fi cesionată de titular (cedent) unui terţ (cesion

    baza unui contract. in #o#entul încheierii unui astfel de contract, cedentul este substituit decesionar în drepturile ce decurg din creanţă.( ) -esiunea creanţei nu poate aduce atingere drepturilor debitorului $i nici nu poate face ob

    acestuia #ai oneroasă. (%) -edentul este obligat să re#ită cesionarului actele aferente creanţei $i să5i pună la dispoinfor#aţia necesară realizării ei. (') 0înt incesibile creanţele privitoare la încasarea pensiei ali#entare, la repararea prejudiciucauzat vieţii $i sănătăţii persoanei, precu# $i la alte drepturi legate de persoana creditorului. (

  • 8/15/2019 Subiecte Și Răspunsuri Pentru Proba Fundamentala 2016

    6/19

    2oate bunurile obţinute în baza acţiunii oblice intră în patri#oniul debitorului $i beneficiazăcreditorilor acestuia.

    31. &estatorul poate modi ca sau revoca testamentul în oricemoment:Răspuns: 2estatorul poate #odifica sau revoca testa#entul în orice #o#ent a) prin întoc#irea unui nou testa#ent, care revocă în #od direct, total sau parţial, testa#entulanterior ce contravine noului testa#ent/ b) prin depunerea unei cereri la notar/

    c) prin distrugerea tuturor e!e#plarelor testa#entului olograf.32. 0reluarea datoriei operează:Răspuns:Articolul 567. &reluarea datoriei de la creditor

    (1) : datorie poate fi preluată de un terţ în te#eiul unui contract cu creditorul. +n acest caz, ldebitorului este preluat de terţ.

    ( ) ebitorul iniţial are dreptul să se opună contractului $i să e!ecute el însu$i obligaţia. Articolul 568. &reluarea datoriei de la debitor acă preluarea datoriei a fost convenită între terţ $i debitor printr5un acord, acesta produce doar cu acceptarea din partea creditorului.

    33. 8 crean9ă transmisi$ilă i sesiza$ilă poate cesionată de titular;cedent< unui ter9 ;cesionar< în $aza:Răspuns:Articolul 556. ispoziţii generale cu privire la cesiunea

    de creanţă (1) : creanţă trans#isibilă $i sesizabilă poate fi cesionată de titular (cedent) unui terţ (cesion baza unui contract. in #o#entul încheierii unui astfel de contract, cedentul este substituit decesionar în drepturile ce decurg din creanţă.

    34. (ontractul se consideră încheiat:Răspuns:Articolul 679. *cordul asupra clauzelor esenţiale ale contractului (1) -ontractul se consideră încheiat dacă părţile au ajuns la un acord privind toate clauzele lesenţiale.

    3!. =o tenirea le/ală se aplică în cazul în care:Răspuns:Articolul 1499. 9o$tenirea legală (1) 9o$tenirea legală, adică trecerea patri#oniului defunctului către persoanele #enţionate înse aplică în cazul în care a) cel ce a lăsat #o$tenirea nu a lăsat nici un testa#ent/

    b) a fost declarată nulitatea testa#entului/ c) succesorul testa#entar este codecedat sau co#orient cu testatorul/ d) succesorul testa#entar este nede#n.

    3#. acă locul e)ecutării nu este determinat sau nu rezultă din naturao$li/a9iei pecuniare e)ecutarea urmează a efectuată:Răspuns:Articolul 573. 3ocul e!ecutării obligaţiei acă locul e!ecutării nu este deter#inat sau nu rezultă din natura obligaţiei, e!ecutarea ur#eafi efectuată

    a) la do#iciliul sau sediul creditorului la #o#entul na$terii obligaţiei ; în cazul obligaţiei pecuniare/

    b) la locul aflării bunului în #o#entul na$terii obligaţiei ; în cazul obligaţiilor de predare a u bun individual deter#inat/ c) la locul unde debitorul î$i desfă$oară activitatea legată de obligaţie, iar în lipsa acestuia,unde debitorul î$i are do#iciliul sau sediul ; în cazul unor alte obligaţii.

  • 8/15/2019 Subiecte Și Răspunsuri Pentru Proba Fundamentala 2016

    7/19

    3%. 0ropunerea adresată unui cerc nedeterminat de persoane:Răspuns: (1) :fertă de a contracta este propunerea, adresată unei sau #ai #ultor persoane, care conţine tele#entele esenţiale ale viitorului contract $i care reflectă voinţa ofertantului de a fi legat prinacceptarea ofertei.

    ( ) :ferta produce efecte nu#ai dacă a ajuns la destinatar înainte de a fi revocată.(%) : propunere adresată unui cerc nedeter#inat de persoane (ofertă publică) este o che#are

    ofertă dacă această propunere nu conţine nici o #anifestare e!presă a voinţei de a fi legat prinacceptare. (') :ferta trebuie să fie fer#ă, univocă, serioasă $i co#pletă.

    3'. 8ferta devine caducă:Răspuns:Articolul 686. -aducitatea ofertei :ferta devine caducă dacă nu a fost acceptată în ter#en sau dacă este respinsă.

    3*. c9iunea de declarare a persoanei ca succesor nedemn tre$uie săe intentată de persoana interesată în termen de:Răspuns: Articolul 1438. 2er#enul de intentare a acţiunii privind declararea persoanei ca succesor nede#n *cţiunea de declarare a persoanei ca succesor nede#n trebuie să fie intentată de persoana inîn ter#en de un an din data deschiderii succesiunii.

    4 . &estamentul olo/raf este:Răspuns:Articolul 1458. 6or#a testa#entului 2esta#entul poate fi întoc#it doar în una din ur#ătoarele for#e a) olograf ; scris în întregi#e personal, datat $i se#nat de testator/ b) autentic ; autentificat notarial, precu# $i asi#ilat cu cel autentificat notarial/ c) #istic ; scris în întregi#e, datat $i se#nat de testator, strîns $i sigilat $i apoi prezentat notacare aplică inscripţia de autentificare pe plic $i îl se#nează î#preună cu testatorul.

  • 8/15/2019 Subiecte Și Răspunsuri Pentru Proba Fundamentala 2016

    8/19

    Drept pen#l

    1. (ondamnarea cu suspendarea condi9ionată a e)ecutării pedepsei nu seaplică:Răspuns:

    rt. * (') &ersoanelor care au săvîr$it infracţiuni deosebit de grave $i e!cepţional de grave, precu# $i în cazurecidivei, conda#narea cu suspendarea condiţionată a e!ecutării pedepsei nu se aplică.

    2. plic6nd condamnarea cu suspendarea condi9ionată a e)ecutării pedepsei instan9a de judecată îl poate o$li/a pe condamnat:Răspuns:

    rt. * ( ) *plicînd conda#narea cu suspendarea condiţionată a e!ecutării pedepsei, instanţa de judecată îl poaobliga pe conda#nat a) să nu5$i schi#be do#iciliul$i=sau re edin aș ț fără consi#ţă#întul organului co#petent/ b) să nu frecventeze anu#ite locuri/ c) să ur#eze un trata#ent în caz de alcoolis#, narco#anie, to!ico#anie sau de boală venerică/ c1) să participe la un progra# special de trata#ent sau de consiliere în vederea reducerii co#porta#entviolent/ d) să acorde o susţinere #aterială fa#iliei victi#ei/

    e) să repare daunele cauzate în ter#enul stabilit de instanţă/ f) să participe la progra#e probaţionale/ g) să presteze #uncă nere#unerată în folosul co#unităţii/ h) să fie supus #onitorizării electronice.

    3. 8morul inten9ionat se consideră consumat:R. din momentul producerii mortii cerebrale.

    4. 7nfrac9iunea de omor inten9ionat se comite:7ntr,o variantă tip i o variantă a/ravată.

    !. 8morul este comis cu premeditare:Fiecare persoană a premeditat fapta.Dacă sunt indeplinite cumulativ trei condiții:1. trecerea unui interval de timp din momentul luării hotăririi de a săvârșiomorul și până la momentul executării infractiunii.2. în acest interval de timp făptuitorul trebuie să mediteze să!și concentrezefortele sale psihice in vederea asi"urării reusitei actiunii sale.#. în acest interval de timp făptuitorul trebuie să treacă la săvirsirea unor actede pre"ătire de natură să întărească hotărirea luată și să asi"ure realizarea ei.

    #. 8morul se consideră săv6r it din interes material dacă:

    '4. 8morul săv6r it din interes material ;art. 14! alin. 2 lit. $ (0

  • 8/15/2019 Subiecte Și Răspunsuri Pentru Proba Fundamentala 2016

    9/19

    '. 8morul se consideră săv6r it în stare de afect numai dacă:>tarea de afect este provocată de acte de violentă sau de insulte /raveori de alte acte ile/ale sau imorale al e victimei.

    *. 0runcuciderea poate comisă de către:0ersoana zica responsa$ilă care are 14 ani i care este mama victimeiceea ce inseamna că pruncuciderea este o infractiune cu autor uniccare e)clude participatia.

    1 . 8morul se va considera comis de către două i mai multe persoane doar în cazul:Fiecare persoană a premeditat fapta.

    >ăvirsirea omorului de două sau mai multe persoane presupune 3ipoteze:1. săvirsirea omorului de doi sau mai multi coautori.2. săvirsirea omorului de către o persoană care intruneste semnelesu$iectului infractiunii in comun cu una sau mai multe persoanne carenu intrunesc aceste semne.

    3. săvirsirea omorului de către o persoană care intruneste semnelesu$iectului infractiunii prin intermediul unei persoane carenuintruneste aceste semne.

    11. utor al infrac9iunii de tra c de in?uen9ă ;art. 32# (0< poate :0ersoana zica responsa$ilă care are 1# ani. >u$iectul tre$uie sa e o

    persoana care are in@uentă sau care sustine ca are in?uientă asupraunui functionar.

    12. 7nfrac9iunea de omor din impruden9ă poate comisă: prin actiune sau inactiune care se e)primă in incălcarea unor re/uli

    scrise sau nescrise de precau"ie ssta$ilite in societate.13. utodenun9area corupătorului mai înainte ca or/anul de urmărire

    penală să cunoscut despre infrac9iunea pe care a comis,o constituie:temei de li$erare de răspundere penală.

    14. 0rimirea remunera9iei ilicite în cazul infrac9iunii de corupere pasivă ;art. 324 (0< este o ac9iune: 0rimirea tre$uie sa e spontană. +ncazul coruperii pasive săvirsite prin primire acceptarea si primirea nuse pot produce decit in acelasi timp.

    1!. +n cazul infrac9iunii de ne/lijen9ă în serviciu ;art. 32* (0

  • 8/15/2019 Subiecte Și Răspunsuri Pentru Proba Fundamentala 2016

    10/19

    Articolul 25. tapele acti%ită'ii infrac'ionale (1) Infracţiunea se consideră consu#ată dacă fapta săvîr$ită întrune$te toate se#nele constitutive aco#ponenţei de infracţiune. ( ) 0e consideră infracţiune neconsu#ată pregătirea de infracţiune $i tentativa de infracţiune. (%) 7ăspunderea pentru pregătirea de infracţiune $i pentru tentativă de infracţiune se stabile$te, carticolului corespunzător din &artea specială a prezentului cod, ca $i pentru infracţiunea consu#ată, tri#itere la art. $i , respectîndu5se prevederile art.81. Articolul 27. entati%a $e infrac'iune 0e consideră tentativă de infracţiune acţiunea sau inacţiunea intenţionată îndreptată ne#ijlocit spr

    săvîr$irea unei infracţiuni dacă, din cauze independente de voinţa făptuitorului, aceasta nu $i5a prod1. >u$ aspect o$iectiv tentativa implică efectuarea unor acte ce fac parte din latura o$iectivă a infrac9iunii începute iar su$ aspectsu$iectiv presupune caracterul inten9ionat al acestor acte. 2. >u$aspect o$iectiv tentativa reprezintă în primul r6nd un început dee)ecutare a ac9iunii îndreptate nemijlocit împotriva valorii socialeocrotite de (0. Făptuitorul prin actele de e)ecutare atentează lao$iectul concret i creează pericolul real de a,i cauza o daună iar înunele cazuri chiar îi cauzează o anumită daună. e e)emplu în cazultentativei de omor nu este necesară o încadrare suplimentară aurmărilor reale survenite pentru victimă ;p.3 din A0 (>B nr.* din 1!

    noiem$rie 1**3 (u privire la practica judiciară în cauzele despre omorinten9ionatB nr.% din 2*. *.1**4 (u privire la practica judiciară încauzele despre infrac9iunile se)uale

  • 8/15/2019 Subiecte Și Răspunsuri Pentru Proba Fundamentala 2016

    11/19

    produs rezultatul el ind înlăturat din cauze ce nu depind de voin9afăptuitorului. e e)emplu constituie tentativă consumată fapta

    persoanei care nu a avut posi$ilitatea de a dispune de $unurilesustrase din pun/a victimei din cauză că a fost o$servată de victimă ide alte persoane i re9inută îndată de ei. acă persoana a renun9at$enevol i de nitiv la ducerea p6nă la capăt a infrac9iunii ea nu poate trasă la răspunderea penală i se li$erează de răspundere penală înle/ătură cu renun9area de $ună voie la săv6r irea infrac9iunii cue)cep9ia cazurilor în care actele tentativei con9in o altă infrac9iune

    consumată ;art.!# (0u$ acest aspect (>B a e)plicat instan9elor judecătore ti că tentativa de omor este posi$ilă numai cu inten9iedirectă ;p.3 din A0 (>B nr.* din 1!.11.1**3 (u privire la practica

    judiciară în cauzele despre omor inten9ionat

  • 8/15/2019 Subiecte Și Răspunsuri Pentru Proba Fundamentala 2016

    12/19

    suprima via9a victimei un dispozitiv e)plozi$il su$ automo$ilul ei.C)plozia ne ind puternică a avut drept efect numai deteriorareaautomo$ilului i cauzarea unor leziuni corporale victimei. Dinovatul afost condamnat pentru tentativă de omor deoarece din cauzainsu cien9ei mijloacelor folosite de făptuitor moartea victimei nu asurvenit.

    1%. Dictima infrac9iunii dispune de calită9i speciale în cazul infrac9iunii de:

    1'. Nu constituie urmare prejudicia$ilă a infrac9iunii de ne/lijen9ă înserviciu ;art. 32* (0

  • 8/15/2019 Subiecte Și Răspunsuri Pentru Proba Fundamentala 2016

    13/19

    a alin. 3 o$iectul material il reprezintă armamentul dispozitivelee)plozive muni"iile.a alin. 4 o$iectul material il reprezintă valorile culturale trecute pestefrontiera vamală a R= indiferent de valoarea e)primată in $ani aacestoraG valorile culturale nereturnatepe teritoriul vamal al R=anterior scoase din "ară in cazul ăn care intoarcerea lor esteo$li/atorie indiferent de valoarea lor e)primată in $ani.

    23. Nu este pasi$il de răspundere penală pentru favorizareainfrac9iunii ;art.323 (0 de ore saucu închisoare de pînă la < ani. (%) *ceea$i acţiune care

    a) a cauzat vătă#area gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii/ b) a deter#inat la sinucidere sau la tentativă de sinucidere/c) a provocat decesul victi#ei

    se pedepse$te cu închisoare de la < la 1< ani.1%

  • 8/15/2019 Subiecte Și Răspunsuri Pentru Proba Fundamentala 2016

    14/19

    2#. >u$iect al infrac9iunii de încălcare a re/ulilor privind men9inereaordinii i securită9ii circula9iei ;art. 2#* (0< nu poate :>u$iect al infractiunii date este:0ersoana zica care are 1# ani care are o anumită calitate specială:

    pasa/er pieton sau alt participant la tra c.

    2%. Reprezintă urmare prejudicia$ilă a infrac9iunii de punere îne)ploatare a mijloacelor de transport cu defecte tehnice vădite ;art.

    2#! (0

  • 8/15/2019 Subiecte Și Răspunsuri Pentru Proba Fundamentala 2016

    15/19

    +nchisoare pe un termen de pînă la 12 ani inclusiv.

    34. 0oate să e)iste pre/ătire care însă nu se pedepse te în cazulinfrac9iunii de:

    Articolul 16. Clasificarea infrac'iunilor (1) +n funcţie de caracterul $i gradul prejudiciabil, infracţiunile prevăzute de prezentul cod sînt cîn ur#ătoarele categorii u$oare, #ai puţin grave, grave, deosebit de grave $i e!cepţional de grave. ( ) Infracţiuni u$oare se consideră faptele pentru care legea penală prevede în calitate de pedeapsă pedeapsa închisorii pe un ter#en de pînă la ani inclusiv.

    (%) Infracţiuni #ai puţin grave se consideră faptele pentru care legea penală prevede pedeapsa #aînchisoare pe un ter#en de pînă la < ani inclusiv. (') Infracţiuni grave se consideră faptele pentru care legea penală prevede pedeapsa #a!i#ă cuînchisoare pe un ter#en de pînă la 1 ani inclusiv. (

  • 8/15/2019 Subiecte Și Răspunsuri Pentru Proba Fundamentala 2016

    16/19

    b) e!ploatării prin #uncă sau servicii forţate/ b1) practicării cer$etoriei sau în alte scopuri josnice/ c) e!ploatării în sclavie sau în condiţii si#ilare sclaviei, inclusiv în cazul adopţiei ilegale/ d) folosirii în conflicte ar#ate/

    e) folosirii în activitate cri#inală/ f) prelevării organelor, ţesuturilor $i=sau celulelor u#ane/ h) vînzării sau cu#părării, se pedepse$te cu închisoare de la 1> la 1 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anu#ite funde a e!ercita o anu#ită activitate pe un ter#en de la la < ani, iar persoana juridică se pedepse$

    a#endă în #ări#e de la %>>> la >> de unităţi convenţionale, cu privarea de dreptul de a deanu#ită activitate, sau cu lichidarea persoanei juridice. ( ) *celea$i acţiuni însoţite a) de violenţă fizică $i=sau psihică, de aplicare a ar#ei de foc sau de a#eninţare cu aplicareaacesteia/ b) de abuz $i=sau violenţă se!uală/ c) de profitare de abuz de autoritate sau de situaţia de vulnerabilitate a copilului, de a#enindivulgarea infor#aţiilor confidenţiale fa#iliei copilului sau altor persoane/

    f) de prelevare a organelor, ţesuturilor $i=sau celulelor u#ane. se pedepsesc cu închisoare de la 1> la 1< ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anu#ite fude a e!ercita o anu#ită activitate pe un ter#en de la la < ani, iar persoana juridică se pedepse$

    a#endă în #ări#e de la >> la >>> de unităţi convenţionale, cu privarea de dreptul de a desfanu#ită activitate, sau cu lichidarea persoanei juridice. (%) *cţiunile prevăzute la alin.(1) sau ( ) a) săvîr$ite de o persoană care anterior a săvîr$it acelea$i acţiuni/ b) săvîr$ite asupra a doi sau #ai #ultor copii/ b1) săvîr$ite de două sau #ai #ulte persoane/ c) săvîr$ite de o persoană publică, de o persoană cu funcţie de răspundere, de o persoană cfuncţie de de#nitate publică, de o persoană publică străină sau de un funcţionar internaţional/ d) săvîr$ite de un grup cri#inal organizat sau de o organizaţie cri#inală/ d1) însoţite de conta#inarea copilului cu o boală venerică sau cu #aladia 0I */

    e) soldate cu vătă#area gravă a integrităţii corporale sau cu o boală psihică a copilului, cu sau sinuciderea acestuia/ e1) săvîr$ite asupra copilului care se află în îngrijirea, sub ocrotirea, sub protecţia, la educala trata#entul făptuitorului/ f) săvîr$ite asupra unui copil în vîrstă de pînă la 1' ani se pedepsesc cu închisoare de la 1< la > de ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anu#ite fsau de a e!ercita o anu#ită activitate pe un ter#en de la % la < ani sau cu detenţiune pe viaţă, i persoana juridică se pedepse$te cu a#endă în #ări#e de la >>> la 4>>> de unităţi convenţiona privarea de dreptul de a desfă$ura o anu#ită activitate, sau cu lichidarea persoanei juridice. (') "icti#a traficului de copii este absolvită de răspundere penală pentru infracţiunile săvîr$itea în legătură cu această calitate procesuală.

    Articolul 207. /coaterea ile&ală a copiilor $in 'ară 0coaterea copilului din ţară în baza unor acte false sau pe altă cale ilegală, precu# $i abandlui în străinătate în scopuri altele decît cele indicate la art. > ,

    se pedepsesc cu închisoare de la la ani.

    4 . eclara9ia mincinoasă concluzia falsă sau traducerea incorectă;art. 312 (0< se realizează în formă a/ravată dacă este săv6r ită:1. le/ată de invinuirea de săvîr ire a unei infractiuni /rave deose$it de/rave sau e)ceptional de /rave.2. săvîr ită din interes material.3. înso"ită de crearea arti cială a pro$elor acuzatoare.

    1

  • 8/15/2019 Subiecte Și Răspunsuri Pentru Proba Fundamentala 2016

    17/19

    Drept c n&tit$ i n#l ț

    1. (onform (onstitu9iei cea mai /ravă crimă împotriva poporuluiconstituie:Articolul 2/u%eranitatea -i puterea $e stat ( ) Nici o persoană particulară, nici o parte din popor, nici un grup social, nici un partid politic sau ofor#aţiune ob$tească nu poate e!ercita puterea de stat în nu#e propriu. ?zurparea puterii de stat constit#ai gravă cri#ă î#potriva poporului.

    2. acă e)istă neconcordan9e între pactele i tratatele privitoare ladrepturile fundamentale ale omului la care Repu$lica =oldova este parte i le/ile ei interne:Articolul 4repturile -i li#ertă'ile o!ului ( ) acă e!istă neconcordanţe între pactele $i tratatele privitoare la drepturile funda#entale ale o#ulucare 7epublica 9oldova este parte $i legile ei interne, prioritate au regle#entările internaţionale.

    3. (etă9enii Repu$licii =oldova pot e)trăda9i:Articolul 18rotec'ia cetă'enilor epu#licii ol$o%a (1) -etăţenii 7epublicii 9oldova beneficiază de protecţia statului atît în ţară, cît $i în străinătate.

    ( ) -etăţenii 7epublicii 9oldova nu pot fi e!trădaţi sau e!pulzaţi din ţară.4. (onform (onstitu9iei Repu$licii =oldova pentru voturile sau pentru

    opiniile e)primate în e)ercitarea mandatului deputatul:Articolul 71n$epen$en'a opiniilor eputatul nu poate fi persecutat sau tras la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile e!pîn e!ercitarea #andatului.

    !. (onform (onstitu9iei orice persoană acuzată de un delict:Articolul 21rezu!'ia ne%ino%ă'iei :rice persoană acuzată de un delict este prezu#ată nevinovată pînă cînd vinovăţia sa va fi dovedită înlegal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s5au asigurat toate garanţiile necesare ap

    sale.#. (onform (onstitu9iei Repu$licii =oldova 0arlamentul adoptă:Articolul 72Cate&orii $e le&i (1) &arla#entul adoptă legi constituţionale, legi organice $i legi ordinare.

    %. (onform (onstitu9iei Repu$licii =oldova 0re edintele 0arlamentului poate revocat din func"ie cu votul:Articolul 64r&anizarea internă ( ) &re$edintele &arla#entului se alege prin vot secret, cu #ajoritatea voturilor deputaţilor ale$i, pe#andatului &arla#entului. l poate fi revocat în orice #o#ent prin vot secret de către &arla#ent cu o#ajoritate de cel puţin două trei#i din voturile tuturor deputaţilor

    '. (onform (onstitu9iei în Repu$lica =oldova arestarea se face în temeiul unui mandat:Articolul 25i#ertatea in$i%i$uală -i si&uran'a persoanei (') *restarea se face în te#eiul unui #andat, e#is de judecător, pentru o durată de cel #ult %> de zile.*supra legalităţii #andatului se poate depune recurs, în condiţiile legii, în instanţa judecătorească ierarhsuperioară. 2er#enul arestării poate fi prelungit nu#ai de către judecător sau de către instanţa judecătorîn condiţiile legii, cel #ult pînă la 1 luni.

    *. (onform (onstitu9iei în Repu$lica =oldova motivele re9inerii iînvinuirea:

    1

  • 8/15/2019 Subiecte Și Răspunsuri Pentru Proba Fundamentala 2016

    18/19

    rt.2! (

  • 8/15/2019 Subiecte Și Răspunsuri Pentru Proba Fundamentala 2016

    19/19

    Articolul 41i#ertatea parti$elor -i a altor or&aniza'ii social,politice (') &artidele $i alte organizaţii social5politice care, prin scopurile ori prin activitatea lor, #iliteazăî#potriva pluralis#ului politic, a principiilor statului de drept, a suveranităţii $i independenţei, a integriteritoriale a 7epublicii 9oldova sînt neconstituţionale.

    1%. (onform (onstitu9iei Repu$licii =oldova de dreptul de a întemeiai de a se a lia la sindicate dispune:

    Articolul 42reptul $e a nte!eia -i $e a se afilia la sin$icate

    (1) :rice salariat are dreptul de a înte#eia $i de a se afilia la sindicate pentru apărarea intereselor sale. ( ) 0indicatele se constituie $i î$i desfă$oară activitatea potrivit cu statutele lor, în condiţiile legii. lecontribuie la apărarea intereselor profesionale, econo#ice $i sociale ale salariaţilor.

    1'. (onform (onstitu9iei Repu$licii =oldova durata săptăm6nii demuncă este de cel mult:Articolul 43reptul la !uncă -i la protec'ia !uncii (1) :rice persoană are dreptul la #uncă, la libera alegere a #uncii, la condiţii echitabile $i satisfăcătoa#uncă, precu# $i la protecţia î#potriva $o#ajului. ( ) 0alariaţii au dreptul la protecţia #uncii. 9ăsurile de protecţie privesc securitatea $i igiena #uncii,regi#ul de #uncă al fe#eilor $i al tinerilor, instituirea unui salariu #ini# pe econo#ie, repaosul săptă#înconcediul de odihnă plătit, prestarea #uncii în condiţii grele, precu# $i alte situaţii specifice. (%) urata săptă#înii de #uncă este de cel #ult '> de ore.

    1*. (onform (onstitu9iei Repu$licii =oldova /revele pot declan atenumai în scopul apărării:Articolul 45reptul la &re%ă (1) reptul la grevă este recunoscut. @revele pot fi declan$ate nu#ai în scopul apărării intereselor profesionale cu caracter econo#ic $i social ale salariaţilor. ( ) 3egea stabile$te condiţiile de e!ercitare a dreptului la grevă, precu# $i răspunderea pentru declannelegiti#ă a grevelor.

    2 . (onform (onstitu9iei Repu$licii =oldova averea do$6ndită licit:Articolul 46reptul la proprietate pri%ată -i protec'ia acesteia (1) reptul la proprietate privată, precu# $i creanţele asupra statului sînt garantate. ( ) Ni#eni nu poate fi e!propriat decît pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dr$i prealabilă despăgubire. (%) *verea dobîndită licit nu poate fi confiscată. -aracterul licit al dobîndirii se prezu#ă.