Subiect Romana 2005

1
1. Elevul are dreptul să rezolve subiectele în orice ordine doreşte. 2. Durata probei este de 60 minute din momentul în care s-a terminat distribuirea subiectelor către elevi. CONCURSUL LERIS Limba şi literatura română 24 aprilie 2005 Subiectul I (60 puncte): Se dă textul: „ - Nu-i nevoie, băiete, să te mai osteneşti până la bordeiul meu, îi zise bătrâna, cu faţa tot mai luminată de un zâmbet plin de bunătate.De data asta, mi-am luat căsuţa cu mine. Se uită Tudorel în dreapta, se uită în stânga, nu vede nici urmă de bordei. Atunci baba trage din mijlocul vreascurilor o vărguţă înflorită şi face un semn cu ea.Şi pe dată se preschimbă într-o făptură nemaivăzută, cu chip strălucitor, cu puzderie de nestemate împletite în cosiţele aurii, cu ochii mai albaştri decât cerul, şi veşmintele gingaşe ca puful de păpădie. Apoi arătarea cea minunată atinse cu nuieluşa grămada de vreascuri şi aceasta se înălţă, crescu şi în laturi, şi curând deveni un palat din basme. Rămase bietul ciobănaş mut de uimire. - Nu te speria, Omuleţ, îi vorbi fiinţa de vis , cu glasul ca o picurare de mărgăritare. Eu sunt Zâna Codrilor şi doresc să te răsplătesc pentru inima ta cea bună.” ( Victor Eftimiu, Omule ţ) A. 1. Formulează, într-un enunţ, ideea principală din textul dat. 2. Explică, într-un enunţ, repetiţia verbului se uită. B. 3. Propune câte un termen cu acelaşi înţeles pentru următoarele cuvinte: puzderie , gingaşe , să răsplătesc, glas . 4. Alcătuieşte enunţuri cu ortogramele v-ar şi c-a-i . 5. Construieşte enunţuri în care să utilizezi cuvintele chip şi a trece cu câte două sensuri diferite, pe care să le precizezi între paranteze. 6. Transcrie, din textul dat, două atribute exprimate prin substantive. 7. Alcătuieşte o propoziţie, după următoarea schemă: C + C + A + P + S Subiectul II (30 puncte): Realizează o compunere de 20-25 de rânduri, cu tilul Vis de primăvară, în care să integrezi cuvintele azuriu , vrajă , a şovăi şi cucernic . NOTĂ: Se acordă 10 puncte din oficiu. SUCCES !

Transcript of Subiect Romana 2005

  • 1. Elevul are dreptul s rezolve subiectele n orice ordine dorete. 2. Durata probei este de 60 minute din momentul n care s-a terminat distribuirea subiectelor ctre

    elevi.

    CONCURSUL LERIS Limba i literatura romn

    24 aprilie 2005 Subiectul I (60 puncte): Se d textul: - Nu-i nevoie, biete, s te mai osteneti pn la bordeiul meu, i zise btrna, cu faa tot mai luminat de un zmbet plin de buntate.De data asta, mi-am luat csua cu mine. Se uit Tudorel n dreapta, se uit n stnga, nu vede nici urm de bordei. Atunci baba trage din mijlocul vreascurilor o vrgu nflorit i face un semn cu ea.i pe dat se preschimb ntr-o fptur nemaivzut, cu chip strlucitor, cu puzderie de nestemate mpletite n cosiele aurii, cu ochii mai albatri dect cerul, i vemintele gingae ca puful de ppdie. Apoi artarea cea minunat atinse cu nuielua grmada de vreascuri i aceasta se nl, crescu i n laturi, i curnd deveni un palat din basme. Rmase bietul ciobna mut de uimire. - Nu te speria, Omule, i vorbi fiina de vis , cu glasul ca o picurare de mrgritare. Eu sunt Zna Codrilor i doresc s te rspltesc pentru inima ta cea bun.

    ( Victor Eftimiu, Omule) A. 1. Formuleaz, ntr-un enun, ideea principal din textul dat. 2. Explic, ntr-un enun, repetiia verbului se uit. B. 3. Propune cte un termen cu acelai neles pentru urmtoarele cuvinte: puzderie, gingae, s rspltesc, glas. 4. Alctuiete enunuri cu ortogramele v-ar i c-a-i. 5. Construiete enunuri n care s utilizezi cuvintele chip i a trece cu cte dou sensuri diferite, pe care s le precizezi ntre paranteze. 6. Transcrie, din textul dat, dou atribute exprimate prin substantive. 7. Alctuiete o propoziie, dup urmtoarea schem:

    C + C + A + P + S Subiectul II (30 puncte): Realizeaz o compunere de 20-25 de rnduri, cu tilul Vis de primvar, n care s integrezi cuvintele azuriu, vraj, a ovi i cucernic. NOT: Se acord 10 puncte din oficiu.

    SUCCES !