STUDIU DE CAZ CONSILIERE INDIVIDUALA

download STUDIU DE CAZ CONSILIERE INDIVIDUALA

of 24

Embed Size (px)

Transcript of STUDIU DE CAZ CONSILIERE INDIVIDUALA

Universitatea Alexandru Ioan Cuza Facultatea de Filosofie Sectia Asistenta Sociala Anul II Grupa V

Proiect consiliere - Studiu de caz -

CUPRINS:I. Fisa initiala a cazului 1. Modalitatea solicitarii 2. Solicitant - Numele si prenumele - Adresa - Data solicitrii 3. Tipul cazului 4. Date despre beneficiar - Nume si prenume - Sexul - Varsta - Domiciliul 5. Situatia prezenta 6. Alte date relevante despre beneficiar 7. Motivul solicitarii 8. Observatii 9. Concluzii II. Etape in elaborarea procesului de consiliereA. Etape de preconsiliere

1. Negocierea expectantelor 2. Evaluarea favorabila consilierii 3. Formularea unei aliante terapeutice 4. Acordul unui contract. Evaluarea cazului. Dezvoltarea relatiei de consiliere si explorarea situatiei.

B. Etapele procesului de consiliere.

1. Prezentarea sedintelor de consiliere. - Prima sedinta. - A doua sedinta. - A treia sedinta - A patra sedinta - A cincea sedinta 2. Raport de consiliere. - Numele beneficiarului. - Data i locul sesiunii. - Scopul sesiunii. - Descrierea sesiunii. - Probleme legate de client, consilier, relatie. - Scopuri sau planuri pentru actiuni si sesiuni de consiliere ulterioare. - Evaluarea sesiunii. - Evaluarea tehnicilor de consiliere - Rezumat. C. Autoevaluarea consilierului.

Fisa initiala a cazului Modalitatea solicitarii : Beneficiarul Razvan V. a venit la cabinetul

nostru voluntar la indrumarea unui prieten. Solicitant: Numele si prenumele: Razvan.V. Adresa :oraul I. Data solicitrii: 18.05.2010 Tipul cazului: situatie de criza,

Date despre beneficiar: Numele si prenumele : Razvan V. Sexul: Masculin Vrsta :28 Domiciliul : orasul I Situatia prezenta :Razvan locuieste intr-un apartament in centrul

orasului si locuieste singur de 1 luna deoarece iubita lui l-a parasit. Alte date relevante despre beneficiar : Razvan este somer de 6 luni,

si-a pierdut locul de munca deoarece nu-i mai starnea interesul, motiv pentru care intarzia frecvent, nu isi mai indeplinea sarcinile si se comporta urat cu colegii lui. In decursul ultimelor 6 luni nu a mai desfasurat nici o alta activitate lucrativa. Motivul solicitarii : Realizand cat de singur este acesta a apelat la un

specialist. Observatii : Razvan si-a schimbat comportamentul in decursul a 6

luni, astfel in cat a ramas singur fara iubita si fara unul din prietenii lui de suflet. Relatiile cu familia lui sunt bune dar nu sunt foarte apropiati.

Concluzii : Avand in vedere faptul ca beneficiarul nostru este

constient de problema cu care se confrunta, procesul de consiliere va decurge mult mai usor pentru ca se doreste schimbarea.

Etape in elaborarea procesului de consiliere Etape de preconsiliere Negocierea expectantelor Benefiarul asteapta din partea consilierului ajutor si indrumare in depasirea si rezolvarea problemelor sale sociale . Consilierul asteapta din partea beneficiarului: sinceritate in relatarea problemei, respectarea programului stabilit de comun acord si cooperarea deplina pe tot parcursul procesului de ajutorare. Se va pastra confidentialitatea informatiilor. Evaluarea favorabila consilierii Beneficiarul este sanatos din punct de vedere psihic si isi doreste o schimbare. Consilierul ii prezinta tanarului cum va decurge procesul de ajutorare cu detalii privind: locul desfasurarii sedintelor de consiliere cabinetul consilierului, durata sedintelor - fiecare sedinta se va desfasura pe parcursul unei ore, numarul de persoane prezente la consiliere se va rezuma la specialist si beneficiar, se va stabili ora la care va incepe fiecare sedinta in functie de programul fiecaruia si se stabileste ca prima intalnire va avea loc in data de 20.05.2010, la ora 12:00 in incercarea comuna de a gasi o rezolvare la problemele clientului.

Formularea unei aliante terapeutice Se va incerca conturarea unei relatii terapeutice stranse intre consilier si beneficiar, iar primul joaca un rol activ in procesul terapeutic punand intrebari, oferind sugestii, educa beneficiarul, da teme pentru acasa si in timpul sedintelor, se vor folosi diferite exercitii ajutand la indeplinirea obiectivelor pe care consilierul este centrat in permanenta. Acordul unui contract Se apeleaza la semnarea unui contract de servicii care sa cuprinda atat drepturile cat si obligatiile fiecarei parti implicate in proces, precum si obligatiile financiare pe care le va avea clientul.

Evaluarea cazului Beneficiarul Razvan V. se afla in situatia de a apela la un specialist in urma mai multor evenimente petrecute in viata acestuia in ultimele 6 luni. Motorul acestor evenimente a fost castigarea acum jumatate de an a unei sume substantiale la loto. Initial din banii castigati si-a cumparat un apartament in centrul orasului in care s-a mutat impreuna cu prietena lui Ioana cu care avea o relatie de 5 ani. Insa treptat, fiindca ii mai ramasesera bani, acesta a inceput sa duca o viata haotica dar excentrica, lipsind mult timp de acasa, neglijindu-si serviciul din care a fost si concediat ulterior. Nu dupa mult timp consecintele au inceput sa apara, Ioana neglijata s-a intors la parintii ei iar cel mai bun prieten l-a renegat. Trezindu-se singur si fara un loc de munca a apelat la sfatul unui prieten care l-a indrumat spre consiliere.

Dezvoltarea relatiei de consiliere si explorarea situatiei Ne confruntm cu o situaie de criz, clientul gaseste aceasta singuratate insuportabila de aceea cade intr-o stare de depresie. Fiindca constientizeaza ca are o problema apeleaza la sfatul specialistului.

Alegerea si argumentarea abordarii utilizate

Voi utiliza abordarea cognitiv-comportamentala, deoarece tanarul dezvolta o stare de depresie si anxietate fiindca a ramas singur si fara ocupatie. Iubita si prietenul lui cel mai bun i-au intors spatele ca urmare a comportamentului sau deplasat si nejustificat manifestandu-se uneori violent.Acesta abordare ne da posibilitatea educarii clientului in rezolvarea problemelor cu care se confrunta intrun numar redus de sedinte si un cost mai scazut. Pentru rezolvarea acestui caz voi folosi atat tehnici generale (sumarizare, clarificare, parafrazare, ascultare activa,empatie, etc) cat si tehnici specifice abordarii cognitiv-comportamentale.

Prezentarea sedintelor de consiliere Sedinta numarul 1 20.05.2010 Consilier: Buna ziua! Razvan: Buna ziua! C: Numele meu este Cracana si sunt consilier. R: Numele meu este Razvan V. C: Ce v-a determinat sa veniti astazi aici? R: Am decis sa vin sa va consult fiindca am o perioada dificila cu probleme pe care nu stiu cum sa le gestionez. C: Dezvolta daca se poate ce intelegi prin probleme .(Explorarea problemei). R : In urma cu sase luni am castigat la loto si am crezut ca acest castig imi va aduce multa fericire si m-i s-a intamplat intocmai contrariul. C : Cum adica contrariul ? Imi spune-ti ca sunteti nefericit?(Clarificare) R: Da... orice om in situatia mea ar fi nefericit dat fiind ca m-a parasit iubita in urma cu 1 luna, mi-am pierdut locul de munca in urma cu 5 luni, iar cel mai bun prieten al meu ma considera un ticalos. C: Observ ca va confruntati cu mai multe probleme. Dar sa le luam pe rand. R: Pai... Prietena mea a sustinut ca o neglijez, ca nu imi mai petrec destul timp langa ea, si s-a mutat inapoi la parinti, la munca ajungeam tarziu fiindca nu ma puteam trezi dimineata si fiindca m-am certat cu seful meu mi s-a facut lehamite iar prietenul meu cel mai bun ma desconsidera deoarece i-am facut avansuri sotiei sale. C: Vad ca intradevar te confrunti cu cateva probleme.(empatie) Poti sa le ierarhizezi?

R: Prima problema care ma macina este ruperea relatiei cu prietenul meu Cristi, dupa care urmeaza pierderea iubitei iar cea din urma este pierderea locului de munca. C: As vrea sa imi relatezi care au fost circumstantele ce au dus la aparitia acestor probleme. R: Dupa cum va spuneam mai devreme acum jumatate de an am castigat o suma substantiala de bani la loto. Banii castigati i-am investit o parte in achizitionarea unui apartament in centru, apartament care acum este gol din cauza plecarii Ioanei. Ma simt la fel ca apartamentul meu fara persoanele cele mai dragi mie. Nimic nu are sens. Nu cred ca pot trece peste asta. C: In primul rand nu vreau sa te mai aud vorbind asa.(pedepsirea) Orice problema are o solutie.(incurajare), dar pentru aceasta as vrea sa-mi spui care au fost cauzele problemelor tale. R: Pai... cu Cristi nu am apucat sa discut deoarece acesta nu-mi mai raspunde la telefon si nici nu pot da de el si asta de cand foarte beat fiind intr-un club acum 2 saptamani m-am trezit facandu-i avansuri sotiei sale. C: Inteleg...(empatie) R: Cu Ioana a fost diferit, am inceput sa ne certam deoarece aveam planuri diferite in a cheltui banii, de aici neantelegerile s-au accentuat si in loc sa-i cheltuim impreuna eram tot timpul in directii diferite , daca eu mergeam in club ea statea acasa iar apoi am incetat sa o mai invit sa ma insoteasca indiferent unde mergeam. C: Sa inteleg ca acestea sunt cele mai apasatoare probleme pe care le ai, despartirea de iubita si refuzul priete nului de a discuta cu tine(sumarizare) R: Asa este. C:In consecinta iti voi da o tema pentru intalnirea noastra viitoare relevanta sper in solutionarea problemelor: vreau sa strangi de la prietenii tai opiniile lor cu privire la schimbarea comportamentului tau de dupa castigul la loto. Cum te vedeau atunci

si cum te vad acum. Cu asta sedinta noastra s-a incheiat, te astept data viitoare la aceeasi ora. La revedere! R: La revedere!

Raport de consiliere Numele si prenumele clientei: Razvan V. Numarul sesiunii:1 Data si locul sesiunii:20.05.2010 Scopul sesiunii: Formarea unei aliante, explorarea problemei Descriere sesiunii: Clientul s-a dovedit a fi foate comunicativ, manifestandu-si dorinta de a-si rezolva problemele. Probleme legate de client, consilier, relatie: Relatia este in stadiul incipient clientul a fost cooperant si se stabileste o legatura cu acesta. Scopuri sau planuri pentru actiuni si sesiuni de consiliere ulterioare: Explorarea in detaliu a problemelor existente si realizarea unui contract terapeutic pe viitor. Evaluarea sesiunii:Sesiunea a decurs fara probleme semnificative Evaluarea tehnicilor de consiliere: In cadrul sedintei s-au utilizat ca tehnici principale ascultarea activa si explorarea problemelor; s-au mai folosit si alte tehnici, cum ar fi:empatia, sumarizare, pedepsirea,incurajarea, . Rezumat:In prima sedinta s-a discutat despre motivele care l-au adus in biroul consilierului si am explorat problemele legate de iubita si refuzul prietenului sau de a-i vorbi. Data raportului:20.05.2010

Sedinta numarul 2 25.05.2010 C: Buna ziua!Bine ati venit! R: Buna ziua! C: La sedinta noastra anterioara mi-ati povestit care sunt problemele dumneavoastra, adica despre pierderea iubitei si despre refuzul prietenului dumneavoastra de a va vorbi si va rugasem sa sondati in randul prietenilor care va cunosc bine impresiile lor despre schimbarea dumneavoastra comportamentala. (sumarizare) R: Sincer sa fiu mi-a fost foarte dificil initial sa scot de la prietenii mei astfel de opinii, dar am gasit o formula prin care acestia au putut fi sinceri in parerile lor si anume raspunsurile la intrebarea mea mi-au fost inmanate sub forma unor foi impaturite si nesemnate respectandu-li-se astfel anonimatul. C: Care a fost rezultatul cercetarii inteprinse? R: Rezultatul m-a inspaimantat si pe mine atata timp cat persoane diferite au sustinut aproape in unanimitate faptul ca diferentele comportamentale sunt foarte mari. Astfel am ajuns(in ochii lor) de la rational la irational, de la calm la violent,de la iubitor la indiferent si enumerarea poate continua. C: Ai spus in ochii lor, sa inteleg ca nu le impartasesti opinia? R: In cea mai mare parte le-o impartasesc deoarece o parte din schimbari le-am vazut eu, motiv pentru care ma aflu aici. C: Am observat ca ai mentionat faptul ca ai devenit agresiv, in ce context s-a manifestat agresivitatea ta? R: Unul din motivele pentru care am fost concediat a fost acela ca mi-am insultat si pocnit colegul de birou cu care aveam o neintelegere mai veche. C: Care au fost consecintele acestei iesiri?

R: Am fost penalizat cu 5% din salariu si bineinteles ca de aici am fost luat in vizor de seful meu, iar cand a observat cat de des intarziam dimineata la serviciu m-a concediat. C: De ce intarziai? R: Pentru ca petrecerile cu prietenii se intindeau de-a lungul intregii nopti si abia ajungeam dimineata acasa pentru a face un dus, dar imediat dupa aceea plecam la serviciu. C: Erau dese aceste petreceri? R: Destul de dese, de 2-3 ori pe saptamana. C: Prietena ta ce parere avea despre aceste iesiri? R: Nu ii convenea mai ales ca pe ea o lasam acasa de cele mai multe ori, am inceput sa avem certuri si din cauza ca imi reprosa faptul ca acest castig m-a schimbat si ca incep sa o neglijez ceea ce nu se intampla cand nu aveam bani. C: Sa inteleg ca majoritatea timpului il petreci in cu prietenii la petreceri, iar din cauza asta nu ajungeai la timp la serviciu, erai irascibil, pus pe cearta si iti neglijai prietena. (Clarificare) R: Intradevar. C: Ai vreun regret pentru ce ai facut? R: Daca va referiti la colegul de birou nu am nici un regret iar pentru locul de munca nici atat. Singurele mele regrete sunt acelea de a nu-mi putea solutiona problemele cu prietenul si iubita mea. C: Atunci hai sa facem ceva in sensul asta.(intarire) pentru sedinta viitoare tema ta este aceea de a incerca mai mult sa-ti gasesti prietenul pentru a putea discuta. Eventual incearca si sa mergi la el acasa pentru a putea face asta. R:.voi incerca in speranta ca il voi gasi. C: sedinta noastra se incheie aici, mult succes. La revedere! R: Multumesc. La revedere!

Raport de consiliere Numele si prenumele clientului: Razvan V. Numarul sesiunii:2 Data si locul sesiunii:25.05.2010 Scopul sesiunii:stabilirea si consolidarea relatiei consilier-client Descrierea sesiunii:explorarea in detaliu a problemelor si prioretizarea solutionarii problemelor. Probleme legate de client, consilier, relatie: sedinta a decurs normal, clientul fiind chiar deschis in oferirea explicatiilor. Scopuri sau planuri pentru actiuni si sesiuni de consiliere ulterioara: Clientul face pasi importanti spre rezolvarea problemelor cu cele doua persoane dragi lui. Evaluarea sesiunii:clintul a fost receptiv in cadrul sedintei, participand si nu a fost rezistent la schimbare. Evaluarea tehnicilor de consiliere:s-au folosit tehnicile anume intarirea Rezumat: l-a aceasta intalnire clientul a venit foarte bine pregatit cu tema gasind si o solutie care sa-i asigure acuratetia informatiilor. In urma acestei teme tanarul realizeaza ca este impertuos necesara schimbarea . Data raportului:25.05.2010 clasice precum, sumarizarea, confruntare, clarificare, exercitii, precum si o tehnica specifica si

Sedinta numarul 3 30.05.2010 R: Buna ziua! C: Buna si tie! R: Am revenit si am facut-o cu vesti bune.(entuziasmat) C: Ma bucur, arati mai bine azi.(INTARIRE). Povesteste-mi te rog ce s-a intamplat?(explorarea problemei) R: E vorba de tema pe care mi-ati dat-o sedinta trecuta cand am inceput demersurile practice in procesul schimbarii. M-ati incurajat atunci sa-mi caut prietenul folosind toate mijloacele cunoscute de mine. Asa am si facut iar efortul a dat roade si ne-am intalnit pentru a clarifica situatia. C: Cum ai facut posibil acest lucru? R: Pur si simplu i-am batut la usa. C: Dar ce te-a impiedicat sa faci asta pana acum, era totusi solutia cea mai la indemana. R: eram ingrozit de reactia pe care o va avea cand ma va vedea la usa, imi era teama de o respingere. C: Sa inteleg de fapt ca nu ai incercat asa de mult sa-l cauti pana acum. (Stoparea gandurilor). R: Mi-am invins temerile si gandurile negre in legatura cu ce ar putea merge rau si am avut si rezultate. Dupa discutia cu Cristi am plecat de la el acelasi prieten tocmai pentru ca am avut ocazia sa-i explic ce s-a intamplat. C: Sa inteleg ca problema voastra s-a solutionat in urma discutiei. (Clarificare) R: Exact. C: Stiam ca vei reusi, lumea e a celor care vor nu a celor care pot. (Intarire+Incurajare)

R: Mi-am luat cea mai grea piatra de pe inima. C: Acum sa incercam sa ne aplecam asupra celei de a doua problema a ta si anume reinnodarea relatiei cu iubita ta Ioana. Spune-mi daca ai incercat sa iei legatura cu ea in ultima perioada. (focalizarea pe cea de a doua problema) R: I-am mai trimis cate un SMS in care ii spuneam cat imi lipseste dar nu am primit nici un raspuns. C: Incearca sa-i dai un telefon acum.(provocare) R: Dar nu stiu ce sa-i spun. C: Pur si simplu stabiliti o intalnire pentru zilele urmatoare, pentru a putea sa va discutati diferentele. Asta este tema ta pentru data viitoare. Astept vesti la fel de bune. Cam atat pentru azi. La revedere! R: La revedere!

Raport de consiliere Numele si prenumele clientului : Razvan V. Numarul sesiunii:3 Data si locul sesiunii:30.05.2010 Scopul sesiunii:interventia efectiva pe caz; Descrierea sesiunii: Prin tehnicile aplicate si tema am reusit sa deschidem un canal de comunicare intre cei prieteni Problemele legate de client, consilier si relatie: Nu au fost intampinate dificultati in aceasta sesiune de consiliere. Scopuri sau planuri de actiune pentru sesiuni de consiliere ulterioare:prin incurajare si intarire,chiar si prin provocare incercam sa invingem temerile clientului in vederea rinnodarii relatiei dintre el si Ioana. Evaluarea sesiunii:S-a produs o schimbare in ceea ce il priveste pe Razvan, acesta si-a innoit prietenia cu prietenul lui Cristi. Evaluarea tehnicilor de consiliere: intarire, focalizare, stoparea gandurilor, incurajare, provocare, clarificare. Rezumat: Razvan a venit destul de entuziasmat de reusita in impacarea cu prietenul sau. Iar la provocarea facuta de mine a ezitat neputand sa-si ascunda temerile. Data raportului:30.05.2010

Sedinta numarul 4 04.06.2010 R: Buna ziua! C: Bine ati venit! Spuneti-mi va rog daca a-ti reusit sa luati legatura cu Ioana. Si daca ati reusit sa duceti la indeplinire tema pe care v-am dat-o sedinta trecuta. R: Da, in urma insistentelor, iubita mea a acceptat sa ma vada la o cafea pentru a sta de vorba. C: Care au fost temele pe marginea carora ati discutat? R: In primul rand mi-a facut o mare placere sa o vad,iar faptul ca a acceptat sa ma vada m-a surprins. I-am povestit de venirea mea la dumneavoastra si a fost de acord ca a fost pasul potrivit in incercarea mea de a ma schimba, iar apoi am trecut in revista cateva din problemele ce au dus la aceasta ruptura. C: Care este concluzia la care ati ajuns in urma discutarii acestor probleme: (feedback) R: Sunt de parere ca numai discutand putem trece peste problemele din relatia noastra. Am inteles abia acum care este nemultumirea Ioanei, si voi face tot posibilul sa nu mai apara probleme de genul asta. C:Dar in ce consta nemultumirea prietenei dumneavoastra? (clarificare) R: Nemultumirile sunt mai multe dar principala este aceea ca nu am consult-o in deciziile pe care le-am luat cu privire la investirea banilor. C: Dati-mi exemplu si de o alta nemultumire. R: faptul ca petreceam foarte putin timp acasa a condus la ideea de abandon si simtindu-se neglijata a plecat in momentul in care nu mai suporta situatia, constienta fiind ca plecarea ei ma va ajuta sau macar imi va ridica un semn de intrebare cu privire la comportamentul meu.

C: Acum sunteti din nou impreuna? R: Nu inca, mi-a cerut timp pentru a se convinge ca intradevar m-am schimbat si ca ceea ce imi doresc pe termen lung e sa fim impreuna. C: sa inteleg ca ati reusit sa va discutati diferentele si observ ca porniti la drum cu pasi mici dar siguri. (clarificare). Mai am o curiozitate totusi ce se va intampla cu planul profesional? Intentionati sa va reangajati sau nu? R:Nu stiu la asta nu prea am avut timp sa ma gandesc. C: Haideti ca ultima noastra intalnire sa fie pe tema asta, reflectati la acest subiect.

Raport de consiliere Numele si prenumele clientului:Razvan V. Numarul sesiunii:4 Data si locul sesiunii:04.06.2010 Scopul sesiunii:imbunatatirea calitatii relatiei si inlaturarea problemelor de comunicare cu care tinerii s-au confruntat; Descrierea sesiunii:Ca si in celelalte sedinte tema propusa si-a atins scopul, iar obiectivul de solutionare a problemelor beneficiarului in cuplu a fost atins. Probleme legate de client, consilier si relatie: nici una Scopuri sau planuri pentru actiuni si sesiunii de consiliere ulterioare: pregatirea procesului de incheiere a consilierii; Evaluarea sesiunii:Sesiunea a decurs fara probleme atingandu-si din nou obiectivul; Evaluarea tehnicilor de consiliere:feed-back-ul, , ascultarea activa, clarificare; Rezumat:Am discutat despre problemele personale de cuplu ale beneficiarului, acesta si-a solutionat o mare parte din ele si se observa stabilitatea lui emotionala din acest punct de vedere. Data raportului:04.06.2010

Sedinta numarul 5: 09.06.2010 C: Buna ziua! R: Buna ziua! C:Iata-ne si la ultima sedinta de consiliere. Data trecuta am discutat despre cum in mare parte v-ati solutionat problemele pe plan personal, si va rugasem sa acordati un timp de gandire asupra aspectului profesional. Stiu ca acesta nu va interesa in momentul in care am inceput intalnirile noastre. Acum sunteti de aceasi parere sau v-ati recalculat orizonturile?(sumarizare+clarificare) R: Nu, deocamdata ma bucur de banii pe care ii am incercand sa relansez relatia mea sentimentala , planurile mele de viitor includ si aspectul profesional dar cele indepartate, momentan voi pleca impreuna cu viitoarea mea sotie intr-o vacanta. C: Ma bucur sa aud asta (incurajare). Astept un telefon de la dumneavoastra in momentul in care va intoarceti din vacanta pentru a programa o intalnire in care sa discutam despre mersul lucrurilor si despre eventualele probleme care ar putea aparea. R: Asa voi face si voi avea grija sa nu existe probleme. C:Acestea fiind spuse iti urez o calatorie placuta si sa te bucuri de timpul frumos. Sedintele noastre iau sfarsit aici. La revedere! R: Va multumesc tare mult mi-ati fost de un real ajutor. La revedere!

Raport de consiliere Numele si prenumele clientului: Razvan V. Numarul sesiunii:5 Data si locul sesiunii:09.06.2010 Scopul sesiunii: Observarea schimbarii intervenite la client din sedintele anterioare si intarirea deprinderilor formate. Descrierea sesiunii: A fost o sesiune in care am incercat largirea orizonturilor clientului si spre planul profesional. Probleme legate de client, consilier si relatie : nu au existat Scopuri sau planuri pentru actiuni si sesiunii de consiliere ulterioare: urmarirea evolutiei clientului, a schimbarilor pe care acesta si le-a insusit si demersul lui in pastrarea schimbarilor facute. Evaluarea sesiunii:Sesiunea a decurs fara probleme; Evaluarea tehnicilor de consiliere:, ascultarea activa, sumarizare, incurajare; Rezumat: S-a discutat despre planurile de viitor ale tanarului. Data raportului:09.06.2010

Autoevaluare Avand in vedere ca a fost un caz cu final fericit, nu putem decat concluziona ca tehnicile consilierului atat cele specifice abordarii cognitivcomportamentala: incurajarea, provocarea, stoparea gandurilor, intarirea, pedepsirea ca si celelalte tehnici precum sumarizarea, clarificarea, feedback-ul, focalizarea, au fost bine utilizate, iar abilitatile sale au condus la solutionarea cazului. Clientul a fost destul de cooperant, avand un parcurs ascendent observandu-se nevoia de schimbare inca de la a doua sedinta, iar la a treia sedinta s-a produs prima schimbare . Cazul se considera semi- inchis deoarece am reusit prin cele cinci sedinte sa echilibram din punct de vedere comportamental beneficiarul.

Bibliografie 1. Daniela-Tatiana Garleanu, Consiliere in Asistenta Sociala,

Ed.Universitatii Al.I.Cuza, Iasi, 20022. .Gabriela Irimescu, Tehnici Specifice in asistenta sociala, Editura UAIC,

Iasi, 20023. Dumitru-Tiron,E., Consiliere, Editura Spiru Haret, Iasi, 2002 4. Dafinoiu, Ion, Psihoterapii scurte, Editura Polirom, Iai, 2005 5. Lisievici, Petru, Teorie si practica in consilierea psihologica, Editura

Fundatiei Romaniei de maine, Bucuresti, 2003