Solutii Constructive Pentru Realizarea Unei Locuinta

27
PROIECTARE IN CONSTRUCTI PROIECTARE IN CONSTRUCTI LUCRARI PUBLICE LUCRARI PUBLICE

description

Solutii

Transcript of Solutii Constructive Pentru Realizarea Unei Locuinta

 • PROIECTARE IN CONSTRUCTII SI LUCRARI PUBLICE

 • ELEMENTE, SOLUTII CONSTRUCTIVE MINIME SIORIETATIVE PENTRU REALIZAREA STRUCTURII UNEILOCUINTE INDIVIDUALE

 • Elementele i soluiile constructive au un caracter informativ, neputnd nlocui obligativitatea elaborrii de proiecte pentru construcii de ctre personal tehnic i autorizat, n condiiile legislaiei n vigoare.

 • I. INFRASTRUCTURA

  INFRASTRUCTURA - este alctuit din: fundaii, perei subsol, hidroizolaii ,planeu peste subsol.

  A) FUNDAIIFundaia este elementul de construcie care se afl n contact direct cu terenul bun de fundare i transmite acestuia toate ncrcrile care acioneaz construcia.n funcie de natura terenului de fundare (determinat prin studiu geotehnic) fundaiile se pot executa n:teren normal pamanturi loesoideargile contractile

 • a) Teren normal (alctuit din pmnturi necoezive formate din buci mari de roci, bolovniuri, pietriuri i nisipuri) nefiind sensibil la nmuiere i nghe - dezghe.n cazul cldirilor fr subsol:- fundaiile vor fi continue i se vor axa sub pereii construciei;- fundaiile pereilor interiori pot fi realizai cu seciune dreptunghiular, cu saufr soclu, limea fundaiei nu va fi mai mic de 40 -50 cm, iar adncimeafundaiei va respecta adncimea minim de fundare;- fundaiile pereilor exteriori se realizeaz cu soclu cu nlimea minim de 40cm peste nivelul trotuarului;- n cazul cldirilor n care se prevd n pereii suprastructurii stlpiorii dinbeton armat, precum i pentru cldirile la care fundaiile se realizeaz dinmateriale locale sau beton ciclopian, se vor prevedea n socluri i la parteasuperioar a blocurilor centuri continue din beton armat.

 • b) Pmnturi loesoide sunt pmnturi sensibile la umezire, permind tasri importante ale fundaiilor;- este necesar sporirea rigiditii construciei prin crearea unor centuri de beton armat amplasate n blocul i n soclul fundaiei;- adcimea de fundare se va lua de 1,00 ... 2,50 m la zidurile exterioare i de la 0,802,00m la zidurile interioare.

 • c) Argile contractile- este necesar realizarea de centuri n blocul de fundare;- adncimea de fundare se va lua de 1,502,00 m de la cota trotuarului;- la exterior se prevede o zon de 40-50 cm lime, umplut cu un amestec de pmnt argilos +40% nisip,executat n straturi de 20 cm grosime, bine compactat cu maiul;- sub talpa fundaiei se prevede un strat de cca 5 cm grosime cu nisip grunos curat;- la interseciile centurilor, barele longitudinale se petrec ntre ele.

 • B) PEREII DE SUBSOLLa executarea acestora, trebuie avut n vedere urmtoarele:- fundaiile s fie axate sub zidurile de subsol;- limea fundaiilor nu va fi mai mic de 50 cm;- pereii de subsol vor fi plasai sub toi pereii sructurali din parter i de regul axai pe acetia;- pereii subsolului pot fi executai n urmtoarele moduri:Pereti din zidarie,Pereti cu structura mixta ,Pereti cu structura din beton .

 • a) perei din zidrie se folosesc numai la pereii interiori ai subsolului, iar la partea superioar se va prevedea o centur din beton armat.b) perei cu structur mixt:din beton armat i crmid;din piatr i crmid;din crmid, piatra i beton.c) perei cu structura din beton:din beton ciclopian la care la partea superioar se va prevedea o centur din beton armat (cu raportul piatr, ciment cu 30%);grosimea pereilor va fi cel puin egal cu grosimea pereilor din zidrie,acceptndu-se pentru pereii exteriori o retragere de max. 5 cm fa de zidria parterului;n terenuri compresibile se vor prevedea suplimentar centuri i la partea inferioar.

 • C) HIDROIZOLAII

  Izolaiile hidrofuge (hidroizolaiile) sunt lucrri de etanare care se execut pe suprafaa unor elemente de construcii (fundaii, ziduri, planee) n vederea asigurrii lor mpotriva umezirii sau infiltrrii apei n construcie.Dup modul de execuie, acestea se clasific n: hidroizolaii orizontale i hidroizolaii verticale.1. Hidroizolaiile orizontale la perei se execut la pereii interiori i exteriori la construcii cu sau fr subsol.2. Hidroizolaiile verticale la perei se aplic pe toate suprafeele n contact cu pmntul i se execut de la talpa fundaiei pn la 30 cm peste nivelul terenului sau a trotuarului. Pentru intreruperea capilaritii pmntului sub pardoseal se aterne un strat de nisip, balast, sau pietri.Dup materialele folosite, hidroizolaiile se clasific n: hidroizolaii rigide, hidroizolaii bituminoase, hidroizolaii mixte.a) Hidroizolaiile rigide se realizeaz la izolarea hidrofug ntre zidrie i fundaia cldirilor amplasate n zone seismice. Aceste hidroizolaii sunt alctuite dintr-un amestec de mortar i apastop.b) Hidroizolaii bituminoase- hidroizolaii vopsite se execut contra umiditii naturale a solului la fundaii i subsoluri sau ca barier de vapori la terase;- hidroizolaii asfaltice se execut pentru izolarea pardoselii subsolului mpotriva apelor capilare, realizndu-se o sap bituminoas de 1,5 - 2,5cm grosime;- hidroizolaii elastice alctuite din bitum sau mastic de bitum i carton sau pnz bitumat;- hidroizolaii mixte aplicate pe tencuieli hidrofuge, constituie o soluie durabil dar scump.

 • D) PLANEU PESTE SUBSOL

  - Grosimile de planeu vor fi n funcie de deschideri, stabilite de proiectant;- Planeul va fi realizat din beton armat monolit cu armturi din PC 52 sau OB37 i va trebui calculat de proiectant pentru a fi asigurate condiiile de rezistena i stabilitatea;- n cazul subsolurilor nenclzite, la partea inferioar se recomand montarea unei termoizolaii din fii de B.C.A de 15 cm sau vat mineral sau polistiren.

 • II. SUPRASTRUCTURA

  Suprastructura este alcatuit din: perei portanti; planee; centuri i buiandrugi; scri; Perei despritori (elemente nestructurale),acoperiuri.

 • A) PEREII PORTANI

  A) PEREII PORTANI - sunt pereii de rezisten (portani) care preiau i transmit la fundaii, n afar de greutatea lor proprie i ncrcrile care provin de la planee i acoperi, precum i celelalte ncrcri mobile interioare ale cldirii.Pentru realizarea pereilor cldirilor de locuit individuale cu subsol, parter i etaj se folosesc n principal :Perei din zidrie de crmid;Perei din B.C.A.;Perei din blocuri de beton;Perei cu structur mixt;Perei din lemn;Perei din chirpici sau piatr.

 • Perei portani din zidrie de crmid

  1. Pentru acest tip de perei se folosesc urmtoarele categorii de crmizi:- crmizi pline de 240 x 115 x 63- crmizi cu goluri vericale de: 290 x 140 x 88; 290 x 140 x 178; 365 x 180 x 138.

 • 2. Pereii portani din zidrie de crmid trebuie s ndeplineasc urmtoarele condiii:- grosimea se va determina prin calcul, dar nu va fi mai mic de 37,5 cm;- distana dintre pereii structurali va fi calculat funcie de: nlimea maxim a cldirii, de numrul de niveluri, de tipul planeului i de gradul de protecie antiseismic;- golurile mari (pentru ui i ferestre) se vor amplasa i dimensiona n aa fel nct plinurile dintre ele s satisfac condiiile de rezisten i stabilitate sub aciunea ncrcrilor verticale i orizontale;- mbuntirea comportrii pereilor la aciunea sarcinilor verticale (gravitaionale) i orizontale (vnt, seisme) se va realiza prin nglobarea n zidrie de: stlpiori din beton armat; centuri din beton armat; armturi distribuite n rosturile orizontale ale zidriei.

 • b) Perei portani din beton celular autoclivizat (B.C.A)La acest tip de perei se vor folosi blocuri din BCA GB35, avnd dimensiunile: GNB 600x250x200 i GBC 490x240x200.Acest tip de perei se folosesc la:construcii parter, avnd distana maxim ntre pereii portani de 6,00 m i nltimea nivelului de max.3,50 m;construcii parter i un etaj, avnd distana maxim ntre pereii portani de 6,00 m i nlimea nivelului de 3,00 m (zona seismic ,,E D pentru judeul Neam).

 • c) Perei portani din blocuri de beton greu sau de beton cu agregate uoare (blochei) pentru toate zonele cu excepia zonei ,,A de protecie antiseismic avnd dimensiunile: 290 x 240 x 188. Pentru perei exteriori se recomand blocheii cu 4 camere.

 • d) Perei portani cu structur mixt

  Acest tip de perei se realizeaz din mai multe materiale care conlucreaz la preluarea ncrcrilor i la mbuntirea rezistenei termice i se pot clasifica astfel: Perei din beton sau beton armat monolit + cramid care se realizeaz din beton avnd pe faa interioar, zidrie de de crmid grosime i se folosesc la pereii subsolului cnd acesta este destinat locuinelor;Perei din piatr +crmid se utilizeaz la perei de subsol sau de faad;Perei din crmid +piatr i beton, care se realizeaz cu dou fee din zidrie de crmid i piatr, iar ntre acestea un strat de beton.

 • e) Perei din lemn - se utilizeaz la construcii provizorii, la cldiri turistice i locuine din zone montane, case de vacan.Pereii din lemn se pot executa din: lemn brut sau parial prelucrat, lemn ecarisat (grinzi, dulapi, scnduri) sau din P.A.L; P.F.L.; P.A.L.E.X., O.S.B.Avantaje :- se execut uor;- au greutate proprie redus;- asigur o bun izolare termic.Dezavantaje:- au o durabilitate redus;- comportare necorespunztoare n caz de incendiu, necesitnd operaiunea de ignifugare;- sunt atacai de ciuperci.

 • B) PLANEE

  Planeele sunt elemente de suprafa plan, de regul orizontale, care compartimenteaz cldirea pe vertical. Planeele sunt elemente portante care preiau ncrcrile permanente i utile i le transmit elementelor de rezisten pe care se reazem (stlpi, grinzi, perei). Se ntlnesc urmtoarele tipuri de planee:- planee din beton armat monolit sau prefabricate;- planee cu grinzi din lemn, care prezint o serie de dezavantaje i anume: sunt combustibile; au durabilitate inferioar celor din beton; nu se pot folosi n ncperi cu umiditate avansat i prezint pericol de incendiu.

 • C) CENTURI SI BUIANDRUGI

  a) Centurile din beton sunt elemente de construcie prevzute n perei la nivelul planeelor, avnd rolul de a asigura conlucrarea ntre perei i planee, precum i a prelua eforturile de ntindere ce apar n perei:- limea centurilor va fi de regul egal cu grosimea peretelui structural pe care l ntrete (de min. 24 cm), iar nlimea lor va fi de min.20 cm;- centurile prevzute n exterior vor fi protejate termic la exterior, pentru a nu crea puni termice;armarea centurilor precum i tipul de beton utilizat vor fi specificate de proiectant.

  b) Buiandrugii sunt elemente de rezisten care se prevd la partea superioar a golurilor mari (ui, ferestre) practicate la pereii structurali:- limea seciunii transversale se ia de regul egal cu grosimea peretelui structural;- lungimea de rezemare a buiandrugului va fi de minim 25 cm;- buiandrugii exteriori vor fi izolai termic spre exterior, n acelai mod ca icenturile.

 • D) SCRI

  Scrile sunt elemente de construcie care asigur legatura pe vertical ntre etajele cldirii, precum i ntre trotuar i accesul la interior.Scara este compus din: rampa cu trepte i contra trepte; podeul sau odihna; vangurile; balustrade cu mn curent.Pentru ca o scar s fie comod la urcat, trebuie s existe relatia: a: 2h + L = 62 64cm , n care h este nlimea treptei i L este limea treptei.Scrile se pot realiza din:- lemn, folosindu-se dulapi de 4 - 7 cm grosime pentru trepte;- scnduri de 2,4 - 3,8 cm pentru contratrepte;- grinzi de 8- 25 cm latime cu 25 -30 cm nlime pentru vanguri;- beton armat monolit care se poate realiza prin turnarea pe loc a betonului, pe un cofraj din lemn care reproduce exact forma intradosului scrii;- metal grinzile de vang, trepte i balustrzi.

 • E) ACOPERIURI

  Se cunosc dou tipuri de acoperiuri:Acoperiuri cu pante mari (sau ape) peste 7%;Acoperiuri cu pante mici, pn la 7%, denumite terase.

 • Acoperiurile cu pante se compun din:

  1. arpant executat de regul din lemn i care reprezint elementul de rezisten al acesteia. Este alctuit din cpriori, casoroabe, pane, cleti i tlpi, asterial, ale cror dimensiuni orientative sunt:- cpriorii lemn ecarisat cu seciuni de 60x80 mm 80x100 mm;- panele lemn ecarisat cu seciuni de 10x12 cm 15x25 cm;- popii lemn rotund cu diametrul de 12-14 cm sau lemn ecarisat cu seciunea de 12x12cm sau 16x16 cm;asterial scndur cu grosimea de 2 - 2,5 cm.

 • 2. nvelitoare este elementul de protecie a acoperiului cu arpant i care asigur izolarea hidrofug, iar n unele cazuri i izolarea termic. Se cunosc urmtoarele tipuri de nvelitori:- nvelitori din lemn, indril i si se folosesc n regiunile de deal i munte i se confecioneaz din lemn de rinoase;- nvelitori din carton bitumat se folosesc la cldirile provizorii sau din mediul rural care au pante mici la acoperi;- impaslitura din fibre cu bitum tip BARDOLIN-ONDULINE - la orice tip de cas;- nvelitori ceramice igle solzi sau igle profilate;- nvelitori din materiale plastice, dure de tip PAFS- nvelitori din tabl neagr, zincat sau galvanizat; tabl profilat din oel special sau tabl de aluminiu.

 • 3.Acoperiuri teras

  La acest tip de acoperi elementul de rezisten l reprezint planeul de beton armat peste ultimul nivel. n funcie de tipul terasei circulabil sau necirculabil proiectantul autorizat va da soluia privind stratificaiile i ordinea de execuie a acestora pentru asigurarea izolaiei hidrofuge, izolaiei termice, pantele i elementele de protecie finale

 • F) PEREI DESPRITORI (elemente nestructurale)

  Pereii despritori sunt folosii pentru compartimentarea interioar a spaiului dintr-o locuin i nu sunt portani. Grosimea pereilor despritori din zidrie de crmid plin sau cu goluri verticaleeste de sau crmid.Pereii de 7,5 cm grosime se execut cu mortar M 50, iar cei cu grosimea de 12,5 cm se execut cu mortar de marca min. M25.Pereii despritori executai din zidrie de crmid sau B.C.A. se fixeaz la partea inferioar n pardoseal, iar la partea superioar se mpneaz n cu mortar de ciment fa de planeele superioare.IMPORTANT! Rigidizarea pereilor despritori se realizeaz prin:- solidarizarea lor cu pereii structurali prin esere sau ancorare cu bare de oel 6/60 cm pe nlime, n rosturile orizontale;- prevederea de stlpiori din beton armat, legai de zidurile respective cu bareorizontale din otel beton 6/60 cm plasate ntre rosturi.