Sibex Instrumente re Derivate

download Sibex Instrumente re Derivate

of 232

Transcript of Sibex Instrumente re Derivate

 • 7/31/2019 Sibex Instrumente re Derivate

  1/232

  Bursa Monetar Financiari de Mrfuri Sibiu Tranzacii bursiere cu instrumente derivate

  1

  Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu

  - 2008 -

  Continutul prezentului material este proprietatea Bursei Monetar Financiare si de Marfuri Sibiu,iar reproducerea partiala sau totala a informatiilor din cadrul sau fara acordul expres al BMFM

  SIBIU sunt strict interzise.

 • 7/31/2019 Sibex Instrumente re Derivate

  2/232

  Bursa Monetar Financiari de Mrfuri Sibiu Tranzacii bursiere cu instrumente derivate

  2

  Introducere

  Acest suport de curs se adreseaz n primul rnd persoanelor care intenioneaz sobin atestatul de broker pe piaa de instrumente derivate administrat de BMFM SIBIU, nstematica abordat pe parcursul acestui material este deosebit de util i investitorilorindividuali pe piaa BMFMS.

  Lucrarea de fa abordeaz tranzaciile cu contracte futures i options att din punctde vedere al mecanismului de tranzacionare al acestor instrumente (care este unul cu totuldeosebit de cel specific pieelor clasice de valori mobiliare) ct i din perspectiva relaiilorbroker burs i broker client. De asemenea, vor fi prezentate principalele reglementrilegale care guverneaz activitatea de tranzacionare pe piaa BMFM SIBIU.

  Avnd n vedere faptul c instrumentele derivate sunt nc insuficient cunoscute pepiaa romneasc de capital, pe lng prezentarea principalelor caracteristici ale acestora,am inclus n acest curs i cteva strategii de utilizare a lor, strategii adaptate n funcie deobiectivul investitorului i de profilul investiional al acestuia.

  Aplicaiile practice pe marginea mecanismului de tranzacionare i decontare ainstrumentelor derivate constituie principala component a acestui suport de curs precum i agrilei de examinare aferente.

  Considerm c o bun cunoatere a pieei BMFMS i mai ales contientizareaavantajelor i riscurilor pe carele implic tranzacionarea pe aceast pia va conduce lambuntirea strategiilor investiionale i mai ales la diversificarea unghiurilor de abordare apieei de capital n general.

  De la nfiinarea pieei derivate de la Sibiu, instituia noastr s-a preocupat permanents dezvolte bune relaii cu brokerii activi pe aceast pia prin prisma faptului c acetia sunt

  de fapt elementul de legtur ntre burs i investitori, i de aceea suntem n continuaredeschii oricror propuneri sau sugestii care ar putea conduce la nbuntirea acestor relaii,la o mai bun comunicare cu investitorii i n final, la scopul nostru principal - dezvoltareapieei n sine.

  n sperana c acest curs va contribui la perfecionarea dumneavoastr ca specialitiai pieei de capital i c absolvirea lui cu succes v va deschide noi perspective n activitateaprofesional, v dorim succes !

  Echipa SIBEX

 • 7/31/2019 Sibex Instrumente re Derivate

  3/232

  Bursa Monetar Financiari de Mrfuri Sibiu Tranzacii bursiere cu instrumente derivate

  3

  Cuprins

  Pag.

  I. Scurt incursiune n istoria instrumentelor derivate. ...................................................... 4

  II. Bursa Monetar Financiari de Mrfuri Sibiu prezentare generaliorganizare..........................................................................................................................9

  III. Cadrul legal al pieei de instrumente derivate n Romnia...........................................16

  1.Legea 297/2004 Privind Piaa de Capital2.Regulamentul CNVM nr. 32/2006 privind serviciile de investiii financiare.3.Regulamentul CNVM nr.1/2006 privind emitentii si operatiunile cu valorimobiliare4.Regulamentul BMFMS nr.3 privind organizarea i funcionarea pieeireglementate de instrumente financiare derivate.5.Regulamentul BMFMS nr.4 privind tranzacionarea pe piaa reglementat deinstrumente financiare derivate.

  IV. Contractul futures.........................................................................................................62

  V. Strategii de tranzacionare............................................................................................82-hedging-speculaie-arbitraj

  VI. Avantajele tranzacionrii instrumentelor derivate.....................................................110

  VII. Riscurile asociate tranzaciilor cu instrumente derivate............................................113

  VIII. Ordine de tranzactionare.........................................................................................119

  IX. Contractul cu opiuni..................................................................................................130

  Notiuni introductiveMecanism de tranzactionare a optiunilorStrategii de tranzactionare cu optiuni

  X. Analiza tehnici fundamental.................................................................................205

  XI. Casa Romana de Compensatie.................................................................................222

 • 7/31/2019 Sibex Instrumente re Derivate

  4/232

  Bursa Monetar Financiari de Mrfuri Sibiu Tranzacii bursiere cu instrumente derivate

  4

  I.Scurt incursiune n istoria pieelor de instrumente derivate.

  O definitie simpla a termenului piata extrasa dintr-un dictionar explicativ spune caaceasta este loc special amenajat, de obicei ntr-o localitate de tip orenesc, unde sevnd i se cumpr diferite produse agricole i industriale (sursa:http://dexonline.ro/search.php?cuv=piata&source=).

  Doua expresii trebuie retinute din aceasta definitie: loc special amenajat si sevand si se cumpara produse.

  Intr-o prima forma de organizare, acest loc special amenajat reprezenta o zon lamarginea unei localitati unde vanzatorii si cumparatorii se intalneau regulat pentru a facecomert cu produse agricole si animale. Taxa perceputa de proprietarul locatiei reprezintaprima forma de comision de tranzactionare.

  Urmatoarea faz n organizarea pietei a constituit-o specializarea in tranzactionareafizica a anumitor marfuri. Au aparut astfel piete in care se tranzactionau doar cereale,animale, metale, pietre pretioase, flori, etc. schimbul marfa contra bani facandu-se pe loc.

  Standardizarea marfurilor destinate schimbului comercial a condus la crestereavolumului de tranzactii, aparitia unor titluri pe marfuri si a unei noi categorii de participanti:speculatorii intermediari care nu sunt interesati in mod direct de marfa ci doar despecularea pretului ei.

  In aceasta etap consemnm nfiinarea primelor burse ca institutii unde senegociaz hrtii de valoare i valute strine sau unde se desfoar tranzacii demrfuri (sursa: http://dexonline.ro/search.php?cuv=bursa&source=). Practicbursele au preluat rolul pietelor devenind institutiile care stabilesc regulile de tranzactionare a

  marfurilor punand totodata la dispozitie comerciantilor o locatie destinata negocierii preturilorsi consemnarii tranzactiilor. In cadrul lor vanzatorii si cumparatorii negociau de multe ori doarcantitatea si pretul, marfa fiind livrata ulterior pe baza unor documete care atestau existentaacesteia intr-un loc special amenajat.

  Revolutia industriala din sec XIX si dezvoltarea comunicatiilor a determinat o exploziea acestor tranzactii adaugand noi dimensiuni termenului de bursa. Nevoia de finantare acompaniilor si-a gasit solutia tot pe aceste piete, bursele dandu-le acestora posibilitatea deatragere de capital prin oferirea de actiuni spre vanzare publicului. De asemenea, statul insusiajuns sa se finanteze de pe aceasta piata prin emiterea catre public a unor titluri de valoare(titluri de trezorerie, obligatiuni municipale, etc).

  Expansiunea sectorului bursier a culminat la sfarsitul secolului XIX cu aparitiapietelor futures moderne. Pe aceste piee se tranzactioneaz instrumente derivate, n

  special contracte futures si optiuni. Motivul principal al aparitiei acestor produse a fost nevoiaproducatorilor si comerciantilor de a-si acoperi riscurile de fluctuatie a pretului marfurilor de-alungul timpului.

  Este mai puin important s cunoatem cine a inventat contractele futures, mult maiutil este n schimb s tim motivul care a condus la apariia i dezvoltarea lor: nevoia deacoperire a riscului de pret.

  Cu mai bine de150 de ani n urm, cnd revolutia industrial era nca ntr-o fazincipient, iar agricultura deinea o pondere important n economia Statelor Unite ale

 • 7/31/2019 Sibex Instrumente re Derivate

  5/232

  Bursa Monetar Financiari de Mrfuri Sibiu Tranzacii bursiere cu instrumente derivate

  5

  Americii, insuficienta spatiilor de depozitare, reteaua de drumuri slab dezvoltata si cultivareadezorganizata determinau fluctuatii majore al pretului cerealelor de la un anotimp la altul.Urmand regula simpla a relatiei dintre cerere si ofert, toamna, cand toti ferimerii adunaurecoltele si se grabeau cu ele spre Chicago - cunoscut ca important centru comercial insperanta valorificarii lor la un pret cat mai ridicat, cantitatea foarte mare de cereale determinascaderea drastica a pretului proumbului si graului astfel ca, dupa ce depozitele existente inmarele oras se umpleau, surplusul de cereale era pur si simplu abandonat pe margineadrumului. Primavara, cand stocurile adunate in toamna se epuizau, era randul cererii sdicteze trendul pretului la cereale, acestea devenind foarte scumpe. In acest fel, fermierii iprocesatorii se confruntau pe rand cu riscul de fluctuatie al pretului ntr-o directie nefavorabil.

  ncercand s elimine riscul unor asemenea miscari, acestia au ajuns sa incheientelegeri intre ei in privinta cantitatilor, a pretului si a datei de livrare a cerealelor de-a lungulanului. Stabilind din timp cantitatea, pretul si data livrarii, fermierul era dublu asigurat: inprimul rand asupra sigurantei vanzarii recoltei nc dinainte s semene primul bob, iar n aldoilea rand asupra pretului de vanzare, fapt care ii permitea sa-si controleze mai eficientnivelul cheltuielilor de productie. Un stejar secular de la periferia orasului Chicago a fostprimul loc de intalnire al celor interesati n astfel de tranzactii, ntelegerile parafate ntrefermieri si comerciantii de cereale genernd primele operaiuni de acoperire a riscului nadevaratul sens al cuvantului.

  In decurs de civa ani, aceste tranzactii au capatat amploare astfel incat locul denegociere s-a mutat ntr-o locatie special amenajat

  numit

  burs

  , iar termenii tranzactiilor au

  devenit tot mai standardizati, astfel incat, in anul 1848s-a inaugurat Chicago Board of Trade prima bursa de instrumente derivate din lume, primele contracte futures tranzactionatein ringurile ei avand ca obiect porumbul.

  De atunci i pn n prezent contractele futures au cunoscut o dezvoltare fulminant,n special in ultimii ani cnd aparitia derivatelor financiare pur si simplu au revolutionatindustria bursiera pe plan mondial. Cereale, metale, pietre pretioase, cursuri valutare, rate dedoband, indici bursieri, toate sunt tranzacionate pe pietele futures prin simple apsri detaste de computer, atrgnd deopotriva persoane sau companii interesate in controlareariscului de pret sau jucatori dornici sa realizeze profituri rapide in urma speculatiilor bursiere.

  Un aspect cel putin surprinzator caracterizeaz aceasta piat futures si anume faptulca atrage doua categorii total opuse de investitori: unii cu o aversiune puternica fata de risc sicare nu tranzactioneaza derivate decat in scopul eliminarii riscului de pret, iar ceilalti cu oafinitate totala fata de acesta si care si-l asuma in idea realizarii profiturilor uriase asociateacestor instrumente. n capitolele urmtoare vom aborda strategiile specifice fiecrei categoriide investitori.

  n prezent, valoarea tranzactiilor financiare pe pietele organizate la nivel internationaleste impresionant, situndu-se undeva aproape de 2 trilioane de dolari / zi (aproximativ 1,9trilioane pe piata valutara internationala, 50 miliarde pe piata de capital si 30 miliarde pepietele derivate sursa: www.xpresstrade.com)

  Prima burs de mrfuri a fost nfiinta la Anvers in 1531, n cadrul ei ncheindu-setranzacii cu mrfuri coloniale.

  n Amsterdam, la nceputul secolului al XVII-lea, mrfurile se puteau tranzactiona ntr-un sistem apropiat de cel practicat astazi pe pietele derivate. Cumparatorul si vanzatorulconveneau asupra unui pret, a unei cantitati si a unui termen de livrare pentru marfatranzactionata.

  De asemenea, n Japonia i China, nc din secolul XVII sunt consemnate tranzaciisub forma instrumentelor derivate avnd la baz orezul, iar la Bursa de la Londra ncepetranzacionarea primelor contracte forward pe mrfuri.

  Burse au mai fost infiintate la Londra (1554), Bassel (1699), Paris (1724), Viena(1761), New York (1792), Bruxelles (1801), Milano (1833), Roma (1827), Madrid (1831),Geneva (1850), Tokyo (1855).

 • 7/31/2019 Sibex Instrumente re Derivate

  6/232

  Bursa Monetar Financiari de Mrfuri Sibiu Tranzacii bursiere cu instrumente derivate

  6

  Istoria moderna a pietei futures incepe in 1848 in SUA, odata cu infiintarea laChicago a unei piete futures (sau la termen) administrata de Chicago Board of Trade(CBOT). Primele contracte futures au avut ca obiect produsele agricole urmate mai tarziu demetale si in final de instrumente financiare (obligatiuni, rate ale dobanzii si indici bursieri), iarin 1982 au fost lansate optiunile pe contracte futures.

  Cladirea Chicago Board of Trade Chicago Board of Trade sala de tranzacii

  Chicago Mercantile Exchange (CME) este bursa care administreaza cea mai marepiata de instrumente derivate din SUA. Infiintata in 1898 si specializat la inceput tot ntranzactii futures pe produse agricole, CME s-a dezvoltat de-a lungul secolului XX ajungandla un volum de 325 milioane contracte futures in cursul anului 2004. Derivatele listate la CMEau ca active suport rate de schimb valutar, indici bursieri, produse agricole si rate aledobanzii.

  Mineapolis Grain Exchange (MGEX) s-a infiintat in 1881 sub denumirea de Camera

  de Comert din Mineapolis si a lansat primul contract futures in 1883 avand ca activ suportgraul de panificatie. In 1947 s-a trecut la denumirea actuala. Pricipalele produsetranzactionate la MGEX sunt in prezent derivatele pe grau (tranzactionate prin strigare decatre brokerii de ring) si si indici agricoli listati pe platforma electronica a CBOT.

  Kansas City Board of Trade (KCBT) a fost infiintata in 1856 de catre un grup decomercianti de cereale. Fiind situata intr-o zona specializata in cultura cerealelor, derivatelelansate la infiintare si pastrate pana in prezent sunt contractele futures si optiunile pe cereale.Din 1982 la aceasta bursa se tranzactioneaza si derivate pe indicele Value Line.

  New York Mercantile Exchange (NYME) are 132 de ani de experienta intranzactionarea metalelor si a produselor energetice. In 1979 aici s-au lansat derivatele peproduse petroliere, energie electrica, aur, argint, cupru, aluminiu, platina etc, toate acesteafiind in prezent tranzactionate prin intermediul platformei electronice a CME.

  OneChicago este o bursa specializata in tranzactionarea contractelor futures peactiuni listate pe piata de capital din SUA. A fost nfiin ati funcioneaz sub forma unui jointventure ntre Chicago Mercantile Exchange, Chicago Board of Trade i Chicago Board ofOptions Exchange. In prezent 200 de actiuni ale celor mai importante companii americanesunt listate pe piata OneChicago, iar numarul lor este intr-o crestere constanta. BMFM SIBIUi OneChicago prezint numeroase similitudini n ceea ce privete modul de administrare apieei futures. Informaii suplimentare despre acest burs se gsesc pe adresawww.onechicago.com

 • 7/31/2019 Sibex Instrumente re Derivate

  7/232

  Bursa Monetar Financiari de Mrfuri Sibiu Tranzacii bursiere cu instrumente derivate

  7

  La sfarsitul secolului XX produsele financiare au dobandit suprematia pe piataderivatelor, cursurile valutare, ratele dobanzilor si indicii bursieri generand cel mai marevolum de tranzactionare.

  Actualmente, pe plan mondial cele mai reprezentative burse futures sunt:

  Eurex Frankfurt AG - GermaniaChicago Board of Trade si Chicago MercantileLondon International Financial Futures and Options Exchange - LIFFEMarch a Terme International de France MATIFDeutsche Terminbourse DTBTokyo Commodity Exchange TOCOMTokyo International Financial Futures Exchange TIFFESydney Futures Exchange SFEBrasilian Futures exchange BBFHong Kong Futures Exchange HKFESingapore International Monetary Exchange SIMEXSwiss Financial Futures Exchange SOFFEX

  Lista completa a burselor futures poate fi accesata la adresa:http://www.numa.com/ref/exchange.htm#RO

  n ciuda succesului de necontestat, acest sector bursier nu a fost scutit de scandaluri,celebre fiind falimentele bncii Barings i a fondului de investiii Long Term CapitalManagement precum i pierderile semnificative suferite n anii 90 de companii precumMetallgesellschaft, China Aviation sau Procter & Gamble sau recent BRD Societe Generale nurma tranzaciilor cu instrumente derivate. n cele mai multe dintre cazuripierderile au avutdrept cauz tranzacii neautorizate cu contracte futures i optionssau expuneri peste limit.

  Unul dintre cei mai mari investitori pe pieele financiare internaionale, Warren Buffetspunea despre instrumentele derivate c sunt arme financiare de distrugere n mas ntructascund un pericol latent ce poate deveni oricnd mortal. Tocmai de aceea, vom atrageatenia pe parcusrul acestui curs asupra faptului c riscul de pierdere n urma tranzaciilor cuinstrumente derivate este extrem de ridicat atunci cnd acestea nu sunt utilizate strict ncantitatea necesari n scopul adecvat.

  Totui, n ultimii ani, mbuntirea activitii de supraveghere i corecta informareasupra riscurilor pe care le implic aceste instrumente au readus pieele derivate pe un trendascendent, majoritatea burselor din acest segment raportnd an de an creteri semnificativeale volumelor de tranzacionare.

  Recunoaterea succesului acestor instrumente este evideniat de premiul Nobel oferitn 1997 lui Robert C. Merton ( Profesor la Harvard University, Cambridge, USA) i Myron S.Scholes (Profesor la Stanford University, Stanford, USA) pentru activitatea inovatoare ndomeniul evalurii instrumentelor derivate. Modelul Black Scholes privind evaluareaopiunilor este deja consacrat, acceptat i utilizat de majoritatea traderilor pe pieele derivate.

  Rezumat:-instrumentele derivate au nceput s fie tranzacionate n secolul XVII.

  -motivul apariiei derivatelor a fost nevoia de acoperire mpotriva fluctuaiilor de

  pre.

  -prima burs modern de instrumente derivate a fost Chicago Board of Trade

  nfiinat n 1848.

  -primele tranzacii cu instrumente derivate au avut la baz cereale.

 • 7/31/2019 Sibex Instrumente re Derivate

  8/232

  Bursa Monetar Financiari de Mrfuri Sibiu Tranzacii bursiere cu instrumente derivate

  8

  -n prezent cel mai mare volum de tranzacionare pe pieele derivate revine

  produselor financiare (rate de doband, cursuri valutare, indici bursieri).

  -riscurile necontrolate n piaa derivatelor au condus la pierderi importante

  pentru numeroase bnci i companii internaionale.

  ntrebri test:

  n ce ar a fost nfiinat prima burs modern de instrumente derivate ?

  a.Japoniab.Statele Unite ale Americiic.Angliad.Olanda

  Care din urmtoarele Burse administreaz piee de instrumente derivate ?

  a.New York Stock Exchangeb.NASDAQc.Chicago Mercantile Exchanged.Osaka Stock Exchange

  Ce a determinat apariia pieelor futures ?

  a.Dorina de ctig a speculatorilorb.Necesitatea oportunitilor de arbitraj inter-pieec.Creterea cererii de resurse financiare pentru dezvolatarea companiilor industrialed.Nevoia de acoperire a riscului de pre.

  ncheierea unui contract futures pe gru presupune pentru un fermier:

  a.Dreptul de a cumpra la scadena contractului o cantitate standard de grub.Obligaia de a livra la scadena contractului o cantitate standard de gruc.Dreptul de a negocia la scaden preul de vnzare al gruluid.Obligaia de a obine din recolt proprie cantitatea de gru specificat n contract.

  Creterea cererii determin:

  a.Creterea preului n condiiile n care oferta rmne constant

  b.Scderea preului cu condiia ca oferta s creasc mai lent dect cerereac.Meninerea constant a preuluid.Creterea preului n condiiile n care cererea crete mai lent dect oferta.

  II.Bursa Monetar Financiari de Mrfuri Sibiu - prezentare general

 • 7/31/2019 Sibex Instrumente re Derivate

  9/232

  Bursa Monetar Financiari de Mrfuri Sibiu Tranzacii bursiere cu instrumente derivate

  9

  In Romania, primele initiative de organizare a unei burse de marfuri au aparut in 1840cand, in ziarul Mercurul Brailei era prezentat Codul de Comert care cuprindea primareglementare generala a bursei de comert in Muntenia.

  Istoria moderna a pietei futures in Romania incepe in 1997 cand, la Bursa MonetarFinanciara si de Marfuri din Sibiu (BMFMS) au fost lansate primele contracte futures.

  nfiinat n 1994 i avnd initial ca obiect de activitate intermedierea tranzactiilor cumarfuri, bursa de la Sibiu s-a specializat cu timpul in administrarea pietelor deinstrumente financiare derivate. Din 1997 si pana in prezent pe piata BMFMS au fosttranzactionate peste 3,5 milioane contracte futures si cu optiuni.

  Din 1994 si pana in 2003 in Romania s-au infiintat mai multe burse de marfuri in toateregiunile tarii (Sibiu, Bucuresti, Constanta, Iasi, Brasov, Cluj, Timisoara, Braila, PiatraNeamt), majoritatea optand pentru activitatea de intermediere fizica a marfurilor. Doarbursele din Sibiu, Bucuresti, Constanta si Timisoara au abordat segmentul tranzactiilor cuinstrumente derivate, iar in prezent singura piata din Romania pe care se tranzactioneazaderivate este cea a BMFMS.

  n continuare este prezentat o scurta istorie a Bursei Monetar Financiare i deMarfuri Sibiu cu consemnarea principalelor evenimente de-a lungul celor 10 ani deactivitate:

  14 decembrie 1994 - Bursa de Marfuri Sibiu S.A. a fost infiintata, avand 11 actionari siobiect principal de activitate tranzactiile cu marfuri pe piata spot. Iulie 1996 - dl. Thomas Curtean, trader timp de 40 ani la Chicago Board of Trade siChicago Mercantile Exchange, devine membru al BMFMS, fiind ales totodata presedinteonorific al Bursei. Octombrie 1996 - cu sprijinul d-lui Thomas Curtean, Bursa sibiana a fost prezenta laEXPO 96, expozitia celor mai faimoase burse din lume, care a avut loc la Chicago.Materialele documentare puse la dispozitie cu aceasta ocazie de catre domnul T. Curteanau marcat inceputul dezvoltarii unei baze de date proprii a bursei sibiene.

  Decembrie 1996 s-a inaugurat noul sediu al Bursei din Sibiu, in suprafata de 1.000mp situat in Sibiu, Piata 1 Decembrie 1918.

  Dl Teodor Ancuta, presedintele Bursei de Marfuri Sibiu

  Dl. Thomas Curtean, presedintele onorific al Bursei de Marfuri Sibiu

 • 7/31/2019 Sibex Instrumente re Derivate

  10/232

  Bursa Monetar Financiari de Mrfuri Sibiu Tranzacii bursiere cu instrumente derivate

  10

  Februarie 1997 - s-a luat decizia organizarii actiunilor societatii pe carti de membrudupa sistemul burselor futures din Statele Unite ale Americii. In urma procesului decompactare au rezultat 90 de carti. Fieacare carte de membru oferea un loc detranzactionare in ringurile bursei. 11 Iulie 1997 - Bursa sibiana a devenit prima bursa de instrumente derivate dinRomania prin implementarea primelor contracte futures valutare si pe indici bursieri (afost lansat contractul futures avand ca activ suport un indice propriu - BMS1).Introducerea contractelor futures a constituit o etapa de maxima importanta intransformarea bursei de marfuri intr-un centru national in care participantii la piatabursiera au posibilitatea de a-si acoperi riscurile sau de a specula modificarea preturilorfolosind titluri financiare derivate.

  August 1997 noul obiect de activitate al Bursei devine cel de intermediere monetar-financiara. De asemenea, s-a adaptat denumirea Bursei la specificul noilor activitati Bursa de Marfuri Sibiu devenind Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu. Martie 1998 - Dl. Alexander Etienne Hergan, membru fondator al Chicago Board ofOptions Exchange devine membru al BMFMS. De asemenea, sotia dlui Thomas Curtean,dna. Nina Curtean, realizeaza primul training al brokerilor sibieni pe modulul de analiza

  Ringul de tranzactionare

  al Bursei de Marfuri Sibiu

  Sediul Bursei de Marfuri Sibiu inaugurat in 1996

 • 7/31/2019 Sibex Instrumente re Derivate

  11/232

  Bursa Monetar Financiari de Mrfuri Sibiu Tranzacii bursiere cu instrumente derivate

  11

  tehnica. Dna si Dnul Curtean sunt prima familie de traderi pe pietele de instrumentederivate din Statele Unite ale Americii.

  Noiembrie 1998 activitatea de compensare si decontare a tranzactiilor cu instrumentederivate s-a externalizat prin infiintarea Casei Romane de Compensatie SA Sibiu. Noiembrie 1998 s-au lansat optiunile pe contractele futures tranzactionate laBMFMS, operatorii avand astfel la dispozitie gama completa de instrumente derivatenecesare pentru operatiunile de hedging si speculatie.

  Iunie 2000 - BMFMS a introdus sistemul electronic de tranzactionare alcontractelor futures si options SAGITARIUS. Odata cu lansarea acestei platformeelectronice a luat sfarsit activitatea de tranzactionare prin sistemul open outcry .

  Octombrie 2000 devin disponibile tranzactiile de la distanta prin platforma electronicaSAGITARIUS. Participantii la pietele la termen BMFMS au astfel posibilitatea de a realizatranzactii prin Internet direct de la sediile lor. Octombrie 2000 - pe pietele la termen ale BMFMS sunt autorizati primii traderi-persoane fizice. Acestia sunt participanti care au acces la tranzactiile cu instrumente

  Dl Alexander Etienne Hergan, membrual BMFMS din martie 1998.

  Ringul de tranzactionare a contractelorfutures valutare la BMFMS

 • 7/31/2019 Sibex Instrumente re Derivate

  12/232

  Bursa Monetar Financiari de Mrfuri Sibiu Tranzacii bursiere cu instrumente derivate

  12

  derivate avand relatii contractuale directe cu bursa si cu casa de compensatie. Activitatealor a devenit in urmatorii ani foarte intnesa, traderii generand 30% din volumul detranzactionare pe piata. 4decembrie 2000 BMFMS lanseaza spre tranzactionare primele derivate pe actiuni,respective contractele futures avand ca suport actiunile societatilor SIF1 Banat-Crisana,SIF3 Transilvania si SNP Petrom listate la Bursa de Valori Bucuresti. 2 septembrie 2002 - este lansat primul contract futures si option pe marfuri, avand caactiv suport GRAUL de panificatie

  5 septembrie 2002 - este realizat contractul la termen cu numarul 1.000.000 25 iunie 2003 S.C. BMFM S.A. este autorizata de CNVM ca societate de bursa ,prin Decizia 1951/25.06.2003 devenind astfel prima societate de bursa autorizataconform noilor reglementari legale si incepe dermersurile de autorizare a Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu si a pietei organizate de aceasta.Septembrie 2003 platforma de tranzactionare Saggitarius este inlocuita cu o nouaplatforma ELTRANS, BMFMS obtinand de la CNVM autorizatia pentru utilizareaacesteia.

  09 ianuarie 2004 prin Decizia nr. 84, CNVM aproba regulamentele societatii de bursaS.C. BMFM S.A. si ale bursei de marfuri BMFMS.

  09 ianuarie 2004 prin Decizia 85/09.01.2004 CNVM avizeaza elementelecaracteristice ale contractelor futures si cu optiuni tranzactionate la BMFMS 05 februarie 2004 Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu devine prima bursade marfuri din Romania autorizata de CNVM, ca urmare a eliberarii Deciziei622/05.02.2003. Prin aceeasi decizie, se valideaza componenta Consiliului BMFMS. 05 februarie 2004 Prin Decizia 623/05.02.2004, CNVM autorizeaza Piatainstrumentelor financiare derivate dezvoltata de BMFMS. 17 februarie 2004 CNVM autorizeaza majorarea capitalului social al S.C. BMFM S.A.de la 8.000.000.000 lei la 8.560.000.000 lei si admiterea de noi actionari, ca urmare aunei emisiuni publice de actiuni derulate de societate pe parcursul anilor 2002 si 2003. Februarie 2004 - BMFMS lanseaza 9 noi contractele futures avand ca activ suportactiuni tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti 29 iunie 2004 este publicata Legea 297 a Pietei de Capital care consolideaza dinpunct de vedere normativ piata de actiuni si cea de instrumente derivate din Romania

  aliniind in acelasi timp cadrul legislativ autohton la cerintele directivelor Uniunii Europenein domeniu. Noiembrie 2004 Bursa de Valori Bucuresti devine actionar al Casei Romane deCompensatie SA, iar intre SC BMFMS SA si BVB demareaza colaborarea in vedereaconsolidarii pietei de capital din Romania. Ianuarie 2005 SC BMFMS SA si SC CRC SA se muta intr-un nou sediu situat inSibiu, str. Mihail Kogalniceanu nr.2. Februarie 2005 BMFMS lanseaza 5 noi contracte futures si options avand ca activsuport actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti.

  Platforma de tranzactionare ELTRANSdezvoltata de BMFMS

 • 7/31/2019 Sibex Instrumente re Derivate

  13/232

  Bursa Monetar Financiari de Mrfuri Sibiu Tranzacii bursiere cu instrumente derivate

  13

  Octombrie 2005 BMFMS si CRC isi dubleza capitalul social in vederea incadrarii inprevederile reglementarilor CNVM. Ianuarie 2006 - S.C. BMFM S.A. SIBIU obtine autorizarea pentru organizarea decursuri de formare profesionala a specialistilor pe piata de capital prin atestatul CNVM nr15/18.01.2006. Ianuarie 2006 - S.C. BMFM S.A. SIBIU este autorizata ca operator de piata prin deciziaCNVM nr. 356/31.01.2006. Martie 2006 - este tranzactionat contractul cu nr. 3.000.000 pe piata de instrumente

  derivate administrata de S.C. BMFM S.A. SIBIU. Iulie 2006 sunt lansate pentru tranzacionare 2 noi instrumente financiare derivate contractele futures pe aciunile BIOFARM BUCURETI i SSIF BROKER CLUJ-NAPOCA precum i scadenele de 9 i 12 luni. 20 Octombrie 2006 - este tranzactionat contractul cu nr. 5.000.000 pe piata deinstrumente financiare derivate administrata de BMFM SIBIU 01 Noiembrie 2006 - sunt lansate contractele futures si optiunile pe indicii bursieriSIBEX09 si SIBEX18 Decembrie 2006 - BMFM SIBIU isi majoreaza capitalul social la nivelul de 3.254.000RON (echivalentul a 960.000 Eur) 01 Iulie 2007 - BMFM SIBIU lanseaza tranzactionarea derivatelor pe aur siTurbomecanica Bucuresti. August 2007- BMFM SIBIU isi majoreaza capitalul social la nivelul de 6.475.600 lei Septembrie 2007-sunt lansate la tranzactionare pe derivate primele societati cotate la

  categoria Rasdaq: Dafora, Armax Gaz, Albalact, Imotrust, Iproeb precum si trei de lacategoria intaia de la BVB: Transelectrica, Condmag, Oil Terminal Octombrie 2007-Bursa Bursa de Valori din Varovia a devenit acionar al BurseiMonetar Financiare si de Marfuri Sibiu n urma unei participari la majorarea capitaluluisocial al BMFM Sibiu prin care a dobndit un numr de aciuni reprezentnd 1,8% dincapitalul BMFMS.

  Ianuarie 2008 - Bursa din Sibiu devine membru al Association of Futures Markets- organizatie internatioonala care reuneste burse si instituii financiare din Europa, Asia,America de Sud si Africa.

  este lansat contractul futures RON/EUR5 avand marimea de 5000 Eur.

  Februarie 2008 - sunt lansate contractul futures pe aciunile Erste Bank avand simbolulDEEBS si opiunile pe acest contract precum si contractul futures RON/EUR5 avandmarimea de 5000 Eur.

  Martie 2008 primii market makeri - SSIF WBS ROMANIA SA si SSIF BROKER SA -incep tranzactionarea pe piata futures pe contractele EU/RON, USD/RON, DEEBS,DESNP, acest fapt fiind o premiera pentru piata de capital din Romania.

  Aprilie 2008 este lansat spre tranzactionare contractul futures pe cursul valutarCHF/RON precum si optiunile pe acest contract avand pe SSIF WBS ROMANIA SA camarket maker.

  Mai 2008 Bursa din Sibiu isi majoreaza capitalul social la 5 milioane Euro.

  Din punct de vedere juridic, Bursa Monetar Financiar i de Mrfuri Sibiu este osocietate pe aciuni, avand n luna august un numr de 79 acionari dintre care 30 deSocieti de Servicii de Investiii Financiare. Capitalul social al BMFM SIBIU este de

 • 7/31/2019 Sibex Instrumente re Derivate

  14/232

  Bursa Monetar Financiari de Mrfuri Sibiu Tranzacii bursiere cu instrumente derivate

  14

  6.475.600 RON mprit n 32.378 aciuni cu valoare nominal de 200 RON fiecare.Societile de servicii de investiii financiare dein majoritatea drepturilor de vot n AdunareaGeneral a Acionarilor BMFM SIBIU respectandu-se prevederile art.11, alin (2) dinRegulamentul CNVM nr.2 / 2006 privind pieele reglementate i sistemele alternative detranzacionare (Majoritatea drepturilor de vot ale acionarilor unui operator de pia trebuie sfie deinut de intermediarii care au acces la tranzacionare n cadrul pieei/pieelorreglementate administrate de acesta).

  De asemenea, conform art. 129,alin (1) din Legea 297 / 2004 privind pia a de capital Nici un acionar al unui operator de pia nu va putea deine, direct sau indirect, mai mult de5% din totalul drepturilor de vot.

  BMFM SIBIU este autoizat de ctre CNVM n calitate de operator de pia prindecizia 356/31.01.2006, iar obiectul principal de activitate l contituie organizarea iadministrarea pieelor reglementate de instrumente financiare derivate.

  n prezent pe piaa reglementat de instrumente financiare derivate administrat deBMFM SIBIU sunt disponibile pentru tranzacionare contracte futures i opiuni pecontracte futurespe urmtoarele active suport:

  -marfuri: SIBGOLD;-cursuri valutare: RON/USD, RON/EUR, EUR/USD,CHF/RON-rata dobnzii: BUBOR3;-aciuni: SIF1 Banat Criana, SIF2 Moldova, SIF3 Transilvania, SIF4Muntenia, SIF5 Oltenia, Erste Bank der oesterreichische SparkassenAG, Banca Transivlania Cluj Napoca, BRD Societe Generale, BancaComercial Carpatica, SNP Petrom, Rompetrol Rafinare Constana,Antibiotice Iai, Compa Sibiu, SSIF Broker Cluj Napoca, BiofarmBucureti, Oltchim Rmnicu Vlcea, Azomure Tg Mure, ImpactBucureti, Transelectrica, Oil Terminal Constanta, Condmag Brasov,Iproeb Bistrita, Dafora Medias, Armax Gaz Medias, Albalact Alba Iulia,Imotrust Arad, Turbomecanica Bucuresti;-Indici bursieri: Sibex 9, Sibex 18;

  Elementele caracteristice ale acestor contracte sunt nregistrate la CNVM, oricemodificri ale acestora fiind de asemenea supuse aprobrii CNVM.

  Tranzacionarea contractelor futures i a opiunilor pe aceste contracte futures seface prin intermediul unei platforme electronice proprii numit ELTRANS, comunicaia ntreserverul central al BMFMS i terminalele brokerilor fcndu-se prin linii Internet. Platforma detranzacionare ndeplinete cerinele tehnice i de securitate impuse de reglemetrile CNVMprivind organizarea i funcionarea operatorului de pia. De asemenea, clieniiintermediarilor au acces direct la pia prin intermediul modulului client al platformeiWebTrader, ei putnd nu doar s vizualizeze n timp real activitatea de tranzacionare, ci is introduc sau s anuleze ordine de tranzacionare n cont propriu.

  Decontarea i compensarea tranzaciilor efectuate pe piaa BMFM SIBIU serealizeaz de ctre Casa Romn de Compensaie, societate autorizat de ctre CNVM sefectueze astfel de operaiuni.

  ntr-un alt capitol vom descrie pe larg modul de funcionare a platformei ELTRANSprecum i mecanismul de compensare i decontare a tranzaciilor pe piaa BMFMS.

  Rezumat:

  -Bursa din SIBIU a fost nfiinat n 1994

 • 7/31/2019 Sibex Instrumente re Derivate

  15/232

  Bursa Monetar Financiari de Mrfuri Sibiu Tranzacii bursiere cu instrumente derivate

  15

  -Intermediarii autorizai s tranzacioneze pe piaa BMFMS dein majoritatea

  drepturilor de vot n AGA

  -Contractele futures au fost lansate pentru tranzacionare n 1997

  -Contractele options au fost lansate pentru tranzacionare n 1998

  -n perioada 1997 2007 s-au tranzacionat aproape 10 milioane contracte

  -Tranzacionarea a nceput n 1997 n sistemul open outcry (cu brokeri n ring)

  -ncepnd din 2000 tranzacionarea se face prin platforme electronice i

  comunicaii prin linii internet.

  -Sunt disponibile contracte futures i opiuni pe cursuri valutare, rata dobnzii i

  aciuni.

  -Clienii intermediarilor au acces direct la pia n timp real prin intermediul

  platformei de tranzactionare WebTrader.

  -Compensarea i decontarea tranzaciilor se face prin Casa Romn de

  Compensaie.

  Intrebri test:

  Pe piaa SIBEX se tranzacioneaz

  a.Contracte futures i aciunib.Contracte futures i contracte forwardc.Opiuni pe aciunid.Contracte futures i opiuni pe contracte futures.

  Tranzacionarea contractelor futures la Bursa din SIBIU a nceput n anul:

  a.1994b.1997c.1998d.2000

  Bursa din SIBIU este autorizat n prezent de CNVM n calitate de:

  a.Operator de sistemb.Societate de compensare decontarec.Operator de piad.Societate de burs

  III.Cadrul legal al pieei de instrumente derivate SIBEX

 • 7/31/2019 Sibex Instrumente re Derivate

  16/232

  Bursa Monetar Financiari de Mrfuri Sibiu Tranzacii bursiere cu instrumente derivate

  16

  Cadrul legal care guverneaz activitatea pe piaa administrat de BMFM SIBIU estestructurat pe 3 nivele dup cum urmeaz:

  Nivelul 1.

  LEGEA 297 / 2004 Privind Piaa de capital cu modificrile icompletrile ulterioare.

  Legea 297 / 2004 traseaz liniile generale privind nfiinarea i funcionareaoperatorului de pia, a pieelor reglementate de instrumente derivate, stabilind totdat icondiiile principale care trebuie ndeplinite pentru autorizarea intermediarilor i a agenilorpentru servicii de investiii financiare.

  Astfel, n cadrul acestei legi regsim definiiile operatorului de pia i a pieeireglementate:

  Art.124.- (1) Pieele reglementate de instrumente financiare se organizeaz i seadministreaz de ctre o persoan juridic, constituit sub forma unei societi pe aciuni,emitent de aciuni nominative, conform Legii nr.31/1990, autorizat i supravegheat deC.N.V.M., denumit n continuare operator de pia.

  Art.125.-O pia reglementat este un sistempentru tranzacionarea instrumentelorfinanciare, aa cum au fost definite la art.2 alin.(1) pct.11 i care:a) funcioneaz regulat;b) este caracterizat de faptul c reglementrile emisei supuse aprobrii C.N.V.M. definesccondiiile de funcionare, de acces pe pia, condiiile de admitere la tranzacionare a unuiinstrument financiar;c) respect cerinele de raportarei transparen n vederea asigurrii proteciei investitorilorstabilite de prezenta lege, precum i reglementrile emise de C.N.V.M., n conformitate culegislaia comunitar.

  Redm n continuare principalele prevederi ale Legii 297 / 2004 privind conditiiile deautorizare

  i func

  ionare a operatorului de pia

  :

  Art.129.-(1) Nici un acionar al unui operator de pia nu va putea deine, direct sauindirect, mai mult de 5% din totalul drepturilor de vot.(2) Orice achiziie de aciuni ale operatorului de pia, care conduce la o deinere de 5% dintotalul drepturilor de vot, va fi notificat operatorului de pia n termenul stabilit prinreglementrile C.N.V.M. i supus n prealabil aprobrii C.N.V.M.

  Art.130.-(1) Membrii consiliului de administraie al operatorului de pia sunt validaiindividual de C.N.V.M., nainte de nceperea exercitrii mandatului de ctre fiecare dintreacetia.(2) Personalul din conducerea executiv, soul/soia sau rudele acestora, precum i afiniipn la gradul al doilea inclusiv nu pot fi acionari, administratori, cenzori, angajai, agenipentru servicii de investiii f inanciare, reprezentani ai compartimentului de control intern la unintermediar sau persoane implicate cu acesta.

  Art. 134 -(5) Nivelul comisioanelori al tarifelor practicate de operatorul de pia vorfi aprobate de adunarea general a acionarilori notificate C.N.V.M.

  Art.126 -(2) Condiiile care stau la baza acordrii autorizaiei trebuie respectate petoat durata de funcionare a operatorului de pia. Orice modificare a acestora trebuiesupus, n prealabil, autorizrii C.N.V.M.

  Art.128.-C.N.V.M. este n drept s retrag autorizaia unui operator de pia:

 • 7/31/2019 Sibex Instrumente re Derivate

  17/232

  Bursa Monetar Financiari de Mrfuri Sibiu Tranzacii bursiere cu instrumente derivate

  17

  a) dac operatorul de pia nu mai ndeplinete condiiile care au stat la baza autorizrii;b) dac operatorul de pia nui-a exercitat obiectul de activitate pentru care a fost autorizat,pe o perioad mai mare de 6 luni;c) dac autorizaia a fost obinut pe baza unor declaraii sau informaii false ori care au indusn eroare;d) dac operatorul de pia a nclcat prevederile prezentei legi ori ale reglementrilor emisede C.N.V.M.;e) n caz de fuziune sau divizare;f) la cererea acestuia.

  Art.138.- n cazul retragerii autorizaiei unui operator de pia, ncepnd cu dataprecizat n decizie nu vor mai putea fi efectuate operaiuni cu instrumente financiare pe aceapia, iar ordinele de tranzacionare nregistrate de intermediari i nc neexecutate pn laacea dat devin nule de drept, dnd loc la restituirea valorilor mobiliarei sumelor depozitate,respectiv a comisioanelor ncasate, operaiunile ncheiate pn la aceast dat urmnd a fifinalizate la scadenele lor, intermediarii fiind inui s respecte clauzele contractelor ncheiatecu investitorii acestora...

  Art.134.- (1) Modul de organizare i funcionare a pieei reglementate este stabilitprin reglementri proprii, emise de ctre operatorul de pia, adoptate de ctre adunareageneral a acionarilori aprobate de ctre C.N.V.M., n conformitate cu prevederile prezenteilegii ale legislaiei comunitare aplicabile.(2) Reglementrile prevzute la alin.(1) vor stabili, cel puin urmtoarele:a) condiiilei procedurile de admitere, excludere i suspendare a intermediarilor lai de latranzacionare;b) condiiilei procedurile de admitere, excluderei suspendare a instrumentelor financiare lai de la tranzacionare;c) condiiile, procedurile de tranzacionare, precumi obligaiile intermediarilor i emiteniloradmii la tranzacionare;d) standardele profesionale impuse persoanelor care efectueaz operaiuni pe piaareglementat;e) procedurile privind modul de determinarei publicare a preurilori a cotaiilor;f) tipurile de contractei operaiuni permise;g) administrareai diseminarea informaiilor ctre public;h) standardele contractualei sistemul de compensare-decontare utilizat;i) mecanisme de securitatei control al sistemelor informatice, pentru asigurarea pstrrii nsiguran a datelor i informaiilor stocate, a fiierelori bazelor de date, inclusiv n situaia

  unor evenimente deosebite.

  Art.126 - (3) Operatorul de pia nu poate limita numrul persoanelor cu drept deacces pe piaa reglementat administrat.

  Referitor la acest aspect, specific BMFM SIBIU este faptul c intermediarii pottranzaciona pe piaa de instrumente derivate n calitate de membri ai BMFMS sau membriafiliai ai BMFMS. Deosebirea dintre cele 2 categorii este c membrii BMFMS au i calitateade acionari ai societii, iar accesul lor la platforma de tranzacionare ELTRANS se facegratuit n timp ce membrii afiliai nu sunt acionari ai BMFM SIBIU, iar accesul lor la platformaELTRANS se face pe baza unui contract de conectare i a plii unei taxe lunare (n prezentaceasta este de 250 Euro plus TVA). Astfel, numrul intermediarilor care pot tranzaciona pepiaa BMFMS este practic nelimitat.

  Art.134.- (1) Modul de organizare i funcionare a pieei reglementate este stabilitprin reglementri proprii, emise de ctre operatorul de pia, adoptate de ctre adunareageneral a acionarilori aprobate de ctre C.N.V.M., n conformitate cu prevederile prezenteilegii ale legislaiei comunitare aplicabile.(2) Reglementrile prevzute la alin.(1) vor stabili, cel puin urmtoarele:a) condiiilei procedurile de admitere, excludere i suspendare a intermediarilor lai de latranzacionare;b) condiiilei procedurile de admitere, excluderei suspendare a instrumentelor financiare lai de la tranzacionare;c) condiiile, procedurile de tranzacionare, precumi obligaiile intermediarilor i emitenilor

 • 7/31/2019 Sibex Instrumente re Derivate

  18/232

  Bursa Monetar Financiari de Mrfuri Sibiu Tranzacii bursiere cu instrumente derivate

  18

  admii la tranzacionare;d) standardele profesionale impuse persoanelor care efectueaz operaiuni pe piaareglementat;e) procedurile privind modul de determinarei publicare a preurilori a cotaiilor;f) tipurile de contractei operaiuni permise;g) administrareai diseminarea informaiilor ctre public;h) standardele contractualei sistemul de compensare-decontare utilizat;i) mecanisme de securitatei control al sistemelor informatice, pentru asigurarea pstrrii nsiguran a datelor i informaiilor stocate, a fiierelori bazelor de date, inclusiv n situaiaunor evenimente deosebite.

  Toate aceste prevederi sunt detaliate n regulamentele proprii ale BMFM SIBIU.

  Art.133.- (1) Operatorii de pia vor asigura respectarea normelor privindtransparenai protecia investitorilor, conform reglementrilor emise de C.N.V.M.(2) Reglementrile, cotaiile pieelor reglementate, precumi volumele de tranzacionare suntinformaii de interes public i trebuie fcute accesibile publicului, cel puin pe paginile deinternet ale operatorului de pia.

  Cotaiile, volumele i reglementrile pieei BMFMS sunt disponibile pe paginawww.sibex.ro. De asemenea, orice persoana poate urmri in timp real activitatea detranzacionare pe piaa BMFMS n seciunea Piata in timp real pe pagina www.sibex.ro.

  Nivelul 2 .

  Regulamentele CNVM emise n aplicarea Legii 297 / 2004

  Dintre regulamentele adoptate de CNVM, cu referiri la activitatea BMFM SIBIU sunt:

  Regulamentul nr. 2 / 2006 privind pieele reglementate isistemele alternative de tranzacionare.

  Acest regulament detaliaz condiiile de autorizare a operatorului de piai anumecele referitoare la:

  -capitalul social i resursele financiare-obiectul de activitate-structura acionariatului-administrarea i conducerea-dotarea tehnici resursele

  De semenea, acest regulament stabilete condiiile de admitere, suspendare iretragere de la tranzacionare a instrumentelor financiare derivate, reguli privindmonitorizarea activitii de tranzacionare precum i cerinele de raportare pentru operatorulde pia.

  Regulamentul nr. 32 / 2006 privind serviciile de investiii financiare

  n acest regulament se regsesc condiiile i procedurile generale de autorizare aintermediarilor, ale agenilor de servicii de investiii financiare i ale personalului din cadrulcompartimentului de control intern din cadrul SSIF, reguli privind relaia dintre SSIF i client,reguli privind politica de executare a ordinelor i cerine de raportare ale SSIF.

 • 7/31/2019 Sibex Instrumente re Derivate

  19/232

  Bursa Monetar Financiari de Mrfuri Sibiu Tranzacii bursiere cu instrumente derivate

  19

  Referitor la condiiile de autorizare a agenilor pentru servicii de investiii financiareacestea sunt prevzute la Sectiunea 3 Agentii pentru servicii de investitii financiare siagentii delegati ai S.S.I.F. cu urmtoarele articole:

  Art. 18 Agentii pentru servicii de investitii financiare sunt persoane fizice care sidesfasoara activitatea exclusiv n numele intermediarului ai carui angajati sunt si nu potpresta servicii de investitii financiare n nume propriu.

  Art. 19 (1) S.S.I.F. poate delega unor ageni pentru servicii de investiii financiare,denumii n continuare ageni delegai, activitatea de promovare a serviciilor de investiiifinanciare prestate, de preluare i transmitere a ordinelor primite de la clieni sau de lapotenialii clieni i de furnizare de informaii n legtur cu instrumentele financiare iserviciile de investiii financiare prestate de S.S.I.F.(2) n vederea promovrii serviciilor de investiii financiare n numele exclusiv al unei S.S.I.F.,agenii delegai desemnai de S.S.I.F. vor fi nscrii n Registrul C.N.V.M. S.S.I.F. nu poateangaja serviciile unui agent delegat nainte de a fi nscris n Registrul C.N.V.M.(3) S.S.I.F. are obligaia s verifice dac agenii delegai ce vor aciona n numele acesteia auo bun reputaie i posed suficiente cunotine profesionale i comerciale pentru a fi nmsur s comunice cu acuratee clienilor sau potenialilor clieni toate informaiile relevanteprivind serviciile de investiii financiare propuse.(4) S.S.I.F. care angajeaz ageni delegai este pe deplin i n mod necondiionatrspunztoare de orice aciune sau omisiune a agentului care acioneaz n numelerespectivei S.S.I.F.(5) S.S.I.F. trebuie s se asigure c agentul delegat va face cunoscut clienilor saupotenialilor clieni, la momentul contactrii acestora sau naintea prestrii serviciilor, calitatean care acesta lucreazi denumirea societii n numele creia lucreaz.(6) S.S.I.F. are obligaia supravegherii activitii agenilor delegai pentru a asigurarespectarea de ctre societate a prevederilor Legii nr. 297/2004i ale prezentului regulamenti va verifica dac agenii delegai au capacitatea de a comunica cu acuratee clienilor toateinformaiile relevante n legtur cu serviciile ce urmeaz a fi promovate sau prestate.(7) S.S.I.F. care utilizeaz ageni delegai trebuie s ia msuri adecvate pentru a evita oriceimpact negativ pe care l-ar putea determina activitatea unui astfel de agent care acioneaz nnumele S.S.I.F.

  Art. 20 Agentii delegati nu pot fi implicati n operatiunile de tranzactionare sau dedecontare si nu pot efectua operatiuni de ncasari si plati de la, sau pentru, clientii S.S.I.F.

  Art. 21 (1) S.S.I.F. va transmite C.N.V.M. i pieelor reglementate/sistemeloralternative de tranzacionare sau oricror alte sisteme supravegheate la care are acces latranzacionare o notificare privind agenii pentru servicii de investiii financiare careacioneaz ca ageni delegai, nsoit, dup caz, de dovada blocrii/dezactivrii coduriloriparolelor de acces la sistemele entitilor pieei de capital sau de declaraia pe proprierspundere, sub semntur olograf, a conductorului S.S.I.F. din care s reias c agentuluipentru servicii de investiii financiare nu i-au fost alocate coduri i parole de acces lasistemele entitilor pieei de capital.

  (2) Agenii delegai vor fi evideniai distinct n seciunea agenilor pentru servicii de investiiifinanciare din Registrul C.N.V.M., lista acestora fiind publicat i pe site-ul pieelorreglementate/sistemelor alternative de tranzacionare sau oricror alte sistemesupravegheate la care are acces la tranzacionare.

  Art. 22(1) Pentru a fi autorizat de C.N.V.M., n calitate de agent pentru servicii deinvestiii financiare, o persoan fizic trebuie s ndeplineasc urmtoarele condiii:a) s fie reprezentant exclusiv al S.S.I.F.;b) s fie angajat cu contract de munc; relaia contractual dintre persoana care i vadesfura activitatea n calitate de agent delegat i S.S.I.F. se va realiza fie n baza unuicontract de munc fie a unui contract de mandat sau de agent;c) s aib cel puin studii medii;d) s fi promovat cursul de pregtire specific agentului pentru servicii de investiii financiare,organizat de un organism de formare profesional atestat de C.N.V.M.;

 • 7/31/2019 Sibex Instrumente re Derivate

  20/232

  Bursa Monetar Financiari de Mrfuri Sibiu Tranzacii bursiere cu instrumente derivate

  20

  e) s nu fie acionar semnificativ i s nu dein nici o alt funcie de conducere sau deexecuie n cadrul altui intermediar;f) s nu fi fost sancionat de C.N.V.M., B.N.R. sau de C.S.A. cu interzicerea desfurrii deactiviti pe pieele supravegheate de acestea;g) s nu fi fost condamnat pentru gestiune frauduloas, abuz de ncredere, fals, uz de fals,nelciune, delapidare, mrturie mincinoas, dare sau luare de mit, precum i alteinfraciuni de natur economic.

  (2) O persoan fizic care acioneaz ca agent pentru servicii de investiii financiare al uneiS.S.I.F. i desfoar serviciile de investiii financiare prevzute la pct.1 lit. e) i pct. 2 lit. c) ie) din Anexa nr. 9, prin excepie de la prevederile alin. (1) lit. c) i d) al prezentului articol,trebuie s aib studii superioare absolvite cu examen de licen sau de diplom i spromoveze cursul de pregtire pe piaa de capital specific consultanilor de investiii,organizat de un organism de formare profesional atestat de C.N.V.M.

  Regulamentul nr. 1/2006

  privind emitenii i operaiunile cu valori mobiliare

  Din acest regulament se pot meniona prevederile CAPITOLULUI VI -NOTIFICAREA OPERAIUNILOR EFECTUATE N CONTUL PERSOANELOR INIIATE cu

  urmtoarele articole:Art. 150. (1) n nelesul prezentei seciuni prin persoane iniiate se nelege

  persoanele prevzute la art. 148 alin. (1) i (2), precumi la art. 149 alin. (4)..

  (2) Persoanele prevzute la alin. (1) notific C.N.V.M. i emitentului toate tranzaciileefectuate n cont propriu cu aciuni admise la tranzacionare pe o pia reglementat emisede emitentul n relaie cu care aceste persoane sunt considerate ca fiind iniiate sau cuinstrumente financiare derivate sau alte instrumente financiare asociate acestora. Notificarease face n termen de cel mult cinci zile lucrtoare de la data tranzaciei.

  (3) Intermediarul prin care se realizeaz tranzaciile menionate la alin. (2) are obligaianotificrii operatorului pieei reglementate cu privire la respectivele tranzacii, de ndat, astfelnct s permit pieei s fac public informaia respectiv nainte de nceperea urmtoarei

  edine de tranzacionare.(4) n vederea realizrii notificrii, intermediarul are obligaia de a cere, iar persoanelemenionate la alin. (1) au obligaia de a dezvlui respectivului intermediar calitatea depersoan iniiat.

  (5) Notificarea ctre C.N.V.M., precizat la alin. (2) se face n cazul tranzaciilor cu aciuniemise de ctre emitenii nregistrai n Romnia sau cu instrumente financiare derivate saualte instrumente financiare asociate acestora.

  (6) Notificarea prevzut la alin. (2) i (3) conine urmtoarele informaii:a) numele/denumirea persoanei iniiate, precum i a intermediarului care a realizattranzacia;b) motivul pentru care persoana iniiat i intermediarul au responsabilitatea s realizezenotificarea;c) denumirea emitentului;d) descrierea instrumentelor financiare;e) natura tranzaciei (cumprare, vnzare);f) datai locul tranzaciei;g) preuli volumul tranzaciei.

  Toate aceste regulamente pot fi consultate in varianta integrala pe pagina www.cnvmr.ro.

 • 7/31/2019 Sibex Instrumente re Derivate

  21/232

  Bursa Monetar Financiari de Mrfuri Sibiu Tranzacii bursiere cu instrumente derivate

  21

  Nivelul 3.

  Regulamentele Bursei Monetar Financiare i de Mrfuri Sibiu iale Casei Romne de Compensaie

  Aceste regulamente particularizeaz condiiile de admitere pe piaa de instrumentefinanciare derivate a intermediarilor, a brokerilor i a membrilor compensatori precum iregulile de func

  ionare

  i supraveghere a acestei pie

  e.

  Regulamentele BMFM SIBIU sunt:

  Regulamentul nr.1 privind organizarea i funcionarea SC Bursa MonetarFinanciari de Mrfuri SA SIBIU

  Regulamentul nr.2 Reguli interne privind procedurile de lucru, supravegherei control al activitii n cadrul SC Bursa Monetar Financiari de Mrfuri SA SIBIU

  Regulamentul nr.3 privind organizarea i funcionarea pieei reglementate deinstrumente financiare derivate amdinistrat de SC Bursa Monetar Financiar i deMrfuri SA SIBIU

  Regulamentul nr.4 privind tranzacionarea pe piaa reglementat deinstrumente financiare derivate amdinistrat de SC Bursa Monetar Financiar i deMrfuri SA SIBIU

  Dintre acestea, cele mai importante pentru intermediari i brokeri sunt regulamentelenr.3 i 4 din care sunt extrase n continuare principalele prevederi:

  Regulamentul nr.3 privind organizarea i funcionarea pieei reglementate deinstrumente financiare derivate amdinistrat de

  SC Bursa Monetar Financiari de Mrfuri SA SIBIU

  Condiii de admitere ale intermediarului pe piaa administrat

  de BMFM SIBIU

  Seciunea 1

  Admiterea participanilor pe piaa reglementat de instrumente

  financiare derivate administrat de S.C. BMFM S.A. Sibiu

  Art. 15(1)Pentru a dobndi accesul la tranzacionare pe piaa reglementat de instrumente

  financiare derivate administrat de S.C. BMFM S.A. Sibiu, o entitate trebuie s ndeplineascurmtoarele condiii:a)s fie nscris n Registrul public al Comisiei Naionale a Valorilor Mobiliarela Seciunea Intermediari sau Traderi, dup caz;b)s dein calitatea de acionar al S.C BMFM S.A. Sibiu sau s ncheie cuaceasta un contract privind accesul la platforma electronica de tranzacionarea S.C. BMFM S.A. Sibiu pentru tranzacionarea pe piaa reglementat deinstrumente financiare derivate administrat de S.C. BMFM S.A. Sibiu;c)s dispun de o dotare tehnic corespunztoarei sisteme de comunicaiecare s ndeplineasc cerinele minime stabilite de Consiliul de Administraie

 • 7/31/2019 Sibex Instrumente re Derivate

  22/232

  Bursa Monetar Financiari de Mrfuri Sibiu Tranzacii bursiere cu instrumente derivate

  22

  al S.C. BMFM S.A. Sibiu pentru conectarea la platforma electronic detranzacionare;d)s dein sisteme i programe informatice care s asigure evidena igestionarea tranzaciilor care urmeaz a fi efectuate pe piaa reglementatde instrumente financiare derivate administrat de S.C. BMFM S.A. Sibiu;e)s aib angajai cu contract de munc cel puin doi ageni pentru servicii deinvestiii financiare care au absolvit cursuri organizate de ctre S.C. BMFMS.A. Sibiu pentru brokeri pe piaa reglementat de instrumente financiarederivate, cu excepia traderilor care vor trebui s aib angajat cu contract demunc cel puin o persoan care s ndeplineasc condiiile de mai sus;f)s nu aib obligaii restante de natur financiar ctre S.C. BMFM S.A.Sibiu;g)s dein calitatea de membru compensator al casei de compensaieagreate de S.C. BMFM S.A. Sibiu sau s ncheie un contract de compensare- decontare cu un membru compensator general al casei de compensaieagreate de S.C. BMFM S.A. Sibiu.

  (2)Contractul privind accesul la platforma electronic de tranzacionare a S.C. BMFMS.A. Sibiu va specifica i tariful lunar de conectare stabilit de Consiliul de Administraie iaprobat de adunarea generala a acionarilor, tarif pe care participantul l va plti S.C. BMFMS.A. Sibiu.

  (3)Persoanele menionate la alin. (1) lit. e) trebuie s urmeze, dac C.N.V.M. decideastfel, i cursuri de reatestare profesional i s obin, dac este cazul, i certificate dereatestare eliberate de ctre S.C. BMFM S.A. Sibiu n urma absolvirii cursurilorcorespunztoare organizate de aceasta.

  (4) Cerinele minime stabilite de Consiliul de Administraie al S.C. BMFM S.A. Sibiupentru conectarea participanilor la platforma electronic de tranzacionare vor fi afiate pepagina webwww.sibex.ro.

  Art. 16(1) Entitatea care intenioneaz s tranzacioneze n calitate de participant pe piaa

  reglementat de instrumente financiare derivate administrat de S.C. BMFM S.A. Sibiu vatransmite ctre S.C. BMFM S.A. Sibiu, n atenia Directorului General, o cerere de admitereconform modelului prezentat n ANEXA 1 din prezentul regulament, precum i cte o cererede admitere la tranzacionare conform modelului prezentat n ANEXA 2 din prezentulregulament pentru fiecare agent pentru servicii de investiii financiare care va efectuatranzacii pe piaa reglementat de instrumente financiare derivate administrat de S.C.BMFM S.A. Sibiu.

  (2)Cererile prevzute la alin. (1) vor fi nsoite de urmtoarele documente:a)copia legalizat a deciziei de autorizare emis de C.N.V.M. sau Banca Naional aRomniei, i atestatul de nscriere n Registrul C.N.V.M., dup caz;b)copiile autorizaiilor de ageni pentru servicii de investiii financiare emise deC.N.V.M. pentru persoanele care vor efectua tranzacii pe piaa reglementat deinstrumente financiare derivate administrat de S.C. BMFM S.A. Sibiu;c)declaraie pe proprie rspundere din partea reprezentantului legal al participantuluiprivind deinerea de programe i sisteme informatice care s asigure evidena igestionarea tranzaciilor care urmeaz a fi efectuate pe piaa reglementat deinstrumente financiare derivate administrat de S.C. BMFM S.A. Sibiu;d)dovada deinerii dotrii tehnice corespunztoare i a sistemelor de comunicaiecare s ndeplineasc cerinele minime stabilite de Consiliul de Administraie al S.C.BMFM S.A. Sibiu pentru conectarea la platforma electronica de tranzacionare;e)Copia contractului de compensare - decontare ncheiat cu CRC sau a contractului

  de compensare ncheiat cu un membru compensator general al CRC;f)lista agenilor pentru servicii de investiii financiare ai participantului, care activeazn calitate de ageni delegai.(3)S.C. BMFM S.A. Sibiu poate furniza, contra cost, programei sisteme informatice

  care s asigure evidena i gestionarea tranzaciilor care urmeaz a fi efectuate pe piaareglementat de instrumente financiare derivate, acelor participani care nu dein astfel deprogramei sisteme.

  Art. 17

 • 7/31/2019 Sibex Instrumente re Derivate

  23/232

  Bursa Monetar Financiari de Mrfuri Sibiu Tranzacii bursiere cu instrumente derivate

  23

  (1)Dup primirea documentelor specificate n articolul 16, Directorul General al S.C. BMFM S.A. Sibiu va verifica dac au fost depuse toate documentele necesare, precum iautenticitatea acestora i va nainta spre aprobare Consiliului de Administraie cererea deadmitere a participantului pe piaa reglementat de instrumente financiare derivateadministrat de S.C.BMFM S.A. Sibiu.

  (2) n situaia n care documentele transmise sunt incomplete sau ilizibile, solicitantulva fi notificat s transmit documentele care lipsesc sau ntr-o form lizibil.

  Art. 18(1) Admiterea unui participant pe piaa reglementat de instrumente financiare

  derivate administrat de S.C. BMFM S.A. Sibiu se face pe baza deciziei Consiliului deAdministraie al S.C. BMFM S.A. Sibiu n care se va specifica dac participantul va puteatranzaciona instrumente financiare derivate att n cont propriu cti n contul clienilor, doarn cont propriu sau doar n contul clienilor.

  (2)Odat cu emiterea deciziei de admitere a participantuluipe piaa reglementat deinstrumente financiare derivate administrat de S.C. BMFM S.A. Sibiu Consiliul deAdministraie va dispune nscrierea participantului n registrul participanilor

  (3)De la data emiterii deciziei de admitere participantul va putea efectua tranzacii pepiaa reglementat de instrumente financiare derivate administrat de S.C. BMFM S.A. Sibiu.

  (4) Decizia de admitere a participantului se va comunica Departamentului Tranzaciii Supraveghere, Departamentului Juridic, Departamentului Informatic i DepartamentuluiEconomic-Administrativ, precumi casei de compensaie agreate de S.C. BMFM S.A. Sibiuise va notifica C.N.V.M..

  (5) Departamentul Juridic va comunica participantului prin fax i pot decizia deadmitere a acestuia pe piaa reglementat de instrumente financiare derivate administrat deS.C. BMFM S.A. Sibiu i va transmite Departamentului Informatic n vederea publicrii pepagina web www.sibex.ro lista agenilor pentru servicii de investiii financiare aiparticipantului, care activeaz n calitate de ageni delegai.

  (6) Consiliul de Administraie al S.C. BMFM S.A. Sibiu va respinge cererea deadmitere n situaia n care consider ca solicitantul nu ndeplinete toate condiiile de accespe piaa reglementat de instrumente financiare derivate,

  (7) n situaia respingerii cererii de admitere, solicitantul n cauz va fi ntiinat nscris asupra acestui fapt i asupra motivelor care au stat la baza respingerii cererii sale deadmitere pe piaa reglementat de instrumente financiare derivate administrat de S.C.BMFM S.A. Sibiu.

  Procedura de alocare a userilor i a parolelor de acces la platforma ELTRANS

  Art. 20(1) Dup admiterea participantului pe piaa reglementat de instrumente financiare

  derivate administrat de S.C. BMFM S.A. Sibiu, acesta este obligat s respecte toatereglementrile n vigoare referitoare la activitatea de tranzacionare pe aceast pia.

  (2) Dup emiterea deciziei de admitere a participantului pe piaa reglementat deinstrumente financiare derivate, acesta va primi acces la platforma de tranzacionare prinalocarea de useri i parole de acces pentru brokerii activi n vederea conectrii acestora laplatforma de tranzacionare.

  (3) Cererea de alocare a userilor i parolelor de acces corespunztoare va fitransmis de ctre participant n scris ctre Departamentul Informatic al S.C. BMFM S.A.Sibiu.

  (4) Departamentul Informatic va verifica nscrierea participantului n registrul

  participanilor, va aloca n maximum 24 de ore de la primirea cererii userii i parolele deacces solicitatei va comunica participantului alocarea acestora.(5) Dup alocarea userilor i parolelor solicitate, Departamentul Informatic va

  comunica Departamentului Tranzaciii Supraveghere al S.C. BMFM S.A. Sibiui va asiguratransmiterea ctre C.N.V.M. a identitii userilor alocai, astfel nct participantul i brokeriiactivi ai acestuia s poat fi identificai n platforma electronic de tranzacionare.

  (6) n situaia n care participantul dorete schimbarea sau retragerea userilor sauparolelor de acces, va solicita acest lucru n scris Departamentului Informatic al S.C. BMFMS.A. Sibiu, procedura fiind similar cu cea descris n alin. (3), (4) i (5).

 • 7/31/2019 Sibex Instrumente re Derivate

  24/232

  Bursa Monetar Financiari de Mrfuri Sibiu Tranzacii bursiere cu instrumente derivate

  24

  (7) n situaia n care intermediarul efectueaz tranzacii n contul clienilor, el vasolicita n scris Departamentului Informatic al S.C. BMFM S.A. Sibiu deschiderea n platformaelectronic de tranzacionare de conturi separate pentru fiecare client i va furniza toateinformaiile solicitate n vederea deschiderii conturilor respective.

  (8) Solicitrile menionate la alin. (7) vor fi onorate n maximum 24 de ore de laprimirea tuturor informaiilor solicitate de ctre Departamentul Informatic.

  (9) n situaia n care un intermediar ncheie cu un client un contract de prestriservicii financiare care prevede transmiterea de ctre client ctre intermediar a ordinelor prinintermediul modului client al platformei electronice de tranzacionare al S.C. BMFM S.A.Sibiu, intermediarul va aloca in platforma de tranzactionare sau va solicita DepartamentuluiInformatic al S.C. BMFM S.A. Sibiu alocarea unui user pentru clientul respectivi comunicnddepartamentului doua parole de acces pentru userul respectiv.

  (10) Solicitrile menionate la alin. (9) vor fi onorate n maximum 24 de ore de laprimirea tuturor informaiilor solicitate de ctre Departamentului Informatic.

  (11)Nu se vor lua n considerare solicitrile primite direct de la clieni.(12)n situaia n care contractul dintre intermediari client menionat la alin. (9) este

  reziliat, intermediarul va comunica acest fapt Departamentului Informatic al S.C. BMFM S.A.Sibiui va solicita anularea useruluii a parolelor de acces pentru clientul respectiv.

  (13) Intermediarii menionai la alin. (9) vor modifica periodic parolele de acces aleclienilor la modulul client al platformei electronice de tranzacionare al S.C. BMFM S.A.Sibiui vor comunica Departamentului Informatic al S.C. BMFM S.A. Sibiu noile parole.

  (14) Modulul client al platformei electronice de tranzacionare al S.C. BMFM S.A.Sibiu permite clienilor unui intermediar s transmit prin internet ctre intermediar, ordine detranzacionare pe piaa reglementat de instrumente financiare derivate administrat de S.C.BMFM S.A. Sibiu i trebuie sa ndeplineasc permanent condiiile specificate nreglementrile C.N.V.M. referitoare la tranzacionarea prin internet.

  (15)Dup primirea ordinelor de tranzacionare menionate la alin. (13), brokerul actival intermediarului va verifica dac acestea ndeplinesc condiiile necesare pentru a putea fiexecutate.

  (16)Dac ordinele de tranzacionare transmise de ctre client ctre brokerul activ alintermediarului prin intermediul modulului client al platformei electronice de tranzacionare alS.C. BMFM S.A. Sibiu ndeplinesc condiiile necesare pentru a fi executate, brokerul activ vatransmite n platforma electronica de tranzacionare a S.C. BMFM S.A. Sibiu ordinul primit dela client, iar n caz contrar l va respinge.

  Suspendarea participanilor de la tranzacionarea pe piaa reglementat deinstrumente financiare derivate administrat de S.C. BMFM S.A. SIBIU

  Art. 21(1) Consiliul de Administraie al S.C. BMFM S.A. Sibiu, la propunerea Directorului

  General, poate s suspende accesul unui participant pe piaa reglementat de instrumentefinanciare derivate, pentru o perioad cuprins ntre 5 i 90 de zile, n urmtoarele situaii:

  a)C.N.V.M. suspend autorizaia participantului;b)participantul nu mai ndeplinete condiiile prevzute la art. 15, alin (1) dinprezentul regulament;c)participantul nregistreaz o restan mai mare de 30 zile calendaristice laachitarea tarifului prevzut la art. 15, alin (2) din prezentul regulament;d)participantul nu mai ndeplinete din punct de vedere tehnic cerineleminime stabilite de Consiliul de Administraie al S.C. BMFM S.A. Sibiu pentruconectarea la platforma electronica de tranzacionare i afecteaz condiiilede desfurare a activitii de tranzacionare pe piaa reglementat de

  instrumente financiare derivate administrat de S.C. BMFM S.A. Sibiu;e)pierderea calitii de membru compensator sau expirarea/reziliereacontractului de compensare - decontare ncheiat cu un membru compensatorgeneral al casei de compensaie agreate de S.C. BMFM S.A. Sibiu;f)ca sanciune pentru nerespectarea de ctre participant a regulilor deconduit sau regulilor prudeniale prevzute n reglementrile legale nvigoare aplicabile participanilor pe piaa reglementat de instrumentefinanciare derivate administrat de S.C. BMFM S.A. Sibiu;

 • 7/31/2019 Sibex Instrumente re Derivate

  25/232

  Bursa Monetar Financiari de Mrfuri Sibiu Tranzacii bursiere cu instrumente derivate

  25

  g)participantul nu mai are numrul minim de brokeri activi pe piaareglementat de instrumente financiare derivate administrat de S.C. BMFMS.A. Sibiu;h)nerespectarea obligaiilor i interdiciilor prevzute la art. 30 i 31 dinprezentul regulament.

  (2) Pentru situaiile prevzute la lit. c) i d), nainte de a emite decizia de suspendare,Directorul General al S.C. BMFM S.A. Sibiu va avertiza participantul asupra problemelorsesizate i i va acorda un termen de 5 zile lucrtoare pentru remedierea acestora.

  (3) Decizia de suspendare va fi comunicat Departamentului Juridic, DepartamentuluiInformatic i Departamentului Tranzacii i Supraveghere al S.C. BMFM S.A. Sibiu precum icasei de compensaie agreate de S.C. BMFM S.A. Sibiu.

  (4) Decizia de suspendare va cuprinde perioada i motivele suspendrii i va ficomunicat participantului n cauz de ctre Departamentul Juridic prin fax i prin pot.

  (5) Intermediarul este obligat ca, dup primirea deciziei de suspendare, s-iinformeze clienii asupra acestui fapt precum i asupra consecinelor ce decurg n urmasuspendrii.

  (6) Suspendarea participantului de pe piaa reglementat de instrumente financiarederivate administrat de S.C. BMFM S.A. Sibiu va permite acestuia exclusiv dreptul de anchide poziiile deschise n contul propriu i n contul clienilor, n cazul intermediarilor,precum i de a alimenta/retrage numerarul n/din contul de marj.

  (7) Dup intrarea n vigoare a deciziei de suspendare, Departamentul Informatic iDepartamentul Tranzacii i Supraveghere vor urmri respectarea de ctre participant arestriciilor prevzute la alin. (6).

  (8) n situaia n care se constat nerespectarea de ctre participant a restriciilorprevzute la alin. (6), pe baza deciziei Directorului General, Departamentul Informatic varetrage n totalitate drepturile de conectare ale participantului la platforma electronic detranzacionare a S.C. BMFM S.A. Sibiu, participantul suportnd toate consecin ele ce decurgdin relaiile sale cu CRC/membrul compensator i cu clienii.

  (9) Pe perioada suspendrii, CRC va efectua marcarea la pia a poziiilor deschisede participant i va transmite participantului situaiile zilnice ale conturilor deschise de acestape piaa reglementat de instrumente financiare derivate.

  (10) Deciziile de suspendare a participanilor vor fi comunicate C.N.V.M. prin grijaDepartamentul Juridic al S.C. BMFM S.A. Sibiu.

  (11) Consiliul de Administraie al S.C. BMFM S.A. Sibiu, la propunerea DirectoruluiGeneral poate decide revocarea deciziei de suspendare a participantului dac acesta dinurm face dovada nlturrii cauzelor care au condus la suspendare.

  (12) Decizia de revocare a suspendrii va fi comunicat participantului,

  Departamentului Juridic, Departamentului Informatic i Departamentului Tranzacii iSupraveghere al S.C. BMFM S.A. Sibiu precum i casei de compensaie agreate de S.C.BMFM S.A. Sibiu.

  (13) Dup primirea deciziei de revocare a suspendrii, Departamentul Informatic alS.C. BMFM S.A. Sibiu va reda participantului drepturile de conectare la platforma electronicde tranzacionare.

  (14) La expirarea perioadei de suspendare, Consiliul de Administraie al S.C. BMFMS.A. Sibiu poate decide prelungirea cu nc maxim 90 de zile a perioadei de suspendare aunui participant.

  Interdicii impuse participanilor pe piaa BMFM SIBIU

  Art. 30Participan

  ilor pe pia

  a reglementat

  administrat

  de S.C. BMFM S.A. Sibiu le este

  interzis:a)s negocieze cererii ofertei s ncheie tranzacii n contul unei persoane aflaten reorganizare judiciar sau faliment;b)s nregistreze n contul clienilor alte tranzacii dect cele efectuate pe o piareglementat sau n cadrul unui sistem alternativ de tranzacionare;c)s menin deschise, pentru un client, poziii de sensuri contrare la aceleaiinstrumente financiare derivate sau aceeai serie de opiuni;d)s ncheie tranzacii pe contul unui client, n scopul nchiderii de poziii n lipsa unuiordin al acelui client, dac acesta dispune de instrumentele financiare, sumele,valorile sau bunurile necesare garantrii poziiilor deschise;

 • 7/31/2019 Sibex Instrumente re Derivate

  26/232

  Bursa Monetar Financiari de Mrfuri Sibiu Tranzacii bursiere cu instrumente derivate

  26

  e)s sugereze clienilor, prin orice mijloace, garantarea obinerii de profituri sau alimitrii pierderilor;f)s fac publicitate propriilor activiti ntr-o manier care ar putea sugera obinereade profituri sigure.

  Relaia participanilor cu S.C. BMFM S.A. Sibiu

  Art. 31.(1) Fiecare participant pe piaa reglementat de instrumente financiare derivateadministrat de S.C. BMFM S.A. Sibiu trebuie s i desemneze treireprezentani n relaiile cu aceasta.

  (2) Dintre cei trei reprezentani desemnai, primul va fi reprezentantul legal alparticipantului, al doilea va fi unul din brokerii activi pe piaa reglementat administrat deS.C. BMFM S.A. Sibiu, al treilea va fi reprezentantul compartimentului de control intern alintermediarului, iar pentru traderi o alt persoan desemnata de acesta.

  (3) Datele de identificare ale reprezentanilor desemnai n conformitate cu alin. (2)sunt cuprinse n ANEXA 1 din prezentul regulament.

  (4) n relaiile cu participanii, S.C. BMFM S.A. Sibiu va lua n considerare doaractele care poart semntura unuia dintre reprezentanii desemnai, tampilateicu numar de nregistrare de la societate.(5) Nu pot fi desemnai mai mult de trei reprezentani pentru o societate.

  (6) n cazul n care, autorizaia emis de ctre C.N.V.M. pentru persoanele artate laalin. (2) este suspendat/retras sau n cazul n care relaiile de dreptul muncii dintreparticipanti aceste persoane nceteaz, participantul este obligat s aduc acest fapt, dendati n scris, la cunotina Directorului General al S.C. BMFM S.A. Sibiui s desemnezeo alt persoan de contact cu S.C. BMFM S.A. Sibiu.

  BROKERII PE PIAA REGLEMENTAT DE INSTRUMENTEFINANCIARE DERIVATE ADMINISTRAT DE S.C. BMFM S.A. SIBIU

  Art. 35(1) Brokerul, n sensul regulamentelor S.C. BMFM S.A. Sibiu, este persoana fizic,

  care a urmat cursurile de brokerii a promovat examenul aferent organizate de S.C. BMFM

  S.A. Sibiu.(2) Brokerul activ este agentul pentru servicii de investiii financiare cruia Consiliulde Administraie al S.C. BMFM S.A. Sibiu i-a eliberat decizia de admitere pentrutranzacionare pe piaa reglementat de instrumente financiare derivate administrat de S.C.BMFM S.A. Sibiu n conformitate cu prevederile art. 41, 42i 43 din prezentul regulament.

  Art. 36Pot dobndi calitatea de broker activ pe piaa reglementat de instrumente financiare

  derivate administrat de S.C. BMFM S.A. Sibiu persoanele care ndeplinesc urmtoarelecondiii:

  a)sunt angajate cu contract de munc n cadrul unui participant pe piaa reglementatde instrumente financiare derivate administrat de S.C. BMFM S.A. Sibiu;b)sunt autorizate ca ageni pentru servicii de investiii financiare de ctre C.N.V.M. isunt nscrise n Registrul public al C.N.V.M..c)posed

  atestat de broker pe pia

  a reglementat

  de instrumente financiare derivate

  emis de S.C. BMFM S.A. Sibiui sunt nscrise n registrul brokerilor al S.C. BMFMS.A. Sibiu i posed, dup caz, certificat de reatestare ca broker pe piaareglementat de instrumente financiare derivate emis de S.C. BMFM S.A. Sibiu.d)nu au fost sancionate de ctre C.N.V.M. sau Consiliul de Administraie al S.C.BMFM S.A. Sibiu cu retragerea definitiv a dreptului de tranzacionare pe una saumai multe piee reglementate administrate de S.C. BMFM S.A. Sibiu;e)ndeplinesc toate condiiile stabilite prin legile n vigoare i actele emise deC.N.V.M.

 • 7/31/2019 Sibex Instrumente re Derivate

  27/232

  Bursa Monetar Financiari de Mrfuri Sibiu Tranzacii bursiere cu instrumente derivate

  27

  Art. 37Brokerii activi au toate drepturile, trebuie s ndeplineasc toate obligaiile i s

  respecte toate interdiciile stabilite n favoarea/n sarcina lor prin legile i regulamentele nvigoare.

  Art. 38(1) Pentru a dobndi calitatea de broker activ, o persoan trebuie s ndeplineasc

  condiiile artate la art. 36 din prezentul regulament.

  (2) Regulile privind organizarea i desfurarea cursurilor de brokeri pe piaareglementat de instrumente financiare derivate administrat de S.C. BMFM S.A. Sibiucuprinse n Regulamentul nr. 2 Reguli interne privind procedurile de lucru, supraveghereicontrol al activitii n cadrul S.C. Bursa Monetar Financiari de Mrfuri S.A. Sibiu se aplicn mod corespunztor.

  Art. 39(1) Cererea de admitere pentru tranzacionare a agentului pentru servicii de investiii

  financiare pe piaa reglementat de instrumente financiare derivate administrat de S.C.BMFM S.A. Sibiu se transmite ctre S.C. BMFM S.A. Sibiu, n atenia Directorului General, dectre participantul cu care agentul se afl n relaii prevzute de dreptul muncii.

  (2) Cererea de admitere se redacteaz dup modelul prezentat n ANEXA 2 din

  prezentul regulament.(3) Cererea trebuie s fie nsoit de urmtoarele documente:a)copia actului de identitate al persoanei respective.b)copia deciziei de autorizare ca agent pentru servicii de investiii financiareeliberat de C.N.V.M. persoanei/persoanelor respective;c)copia certificatului de broker eliberat de S.C. BMFM S.A. Sibiu;d)copiile certificatelor de reatestare eliberate de C.N.V.M. i S.C. BMFM S.A.Sibiu, dup caz;e)declaraie pe proprie rspundere din partea reprezentantului legal alparticipantului care s specifice faptul c persoana respectiv se afl nraporturi prevzute de dreptul muncii cu participantul.

  Art. 40(1) Dup primirea documentelor specificate n articolul 39, Directorul General al S.C.

  BMFM S.A. Sibiu va verifica dac au fost depuse toate documentele necesare i

  autenticitatea acestora i va nainta spre aprobare Consiliului de Administraie cererea deadmitere a agentului pentru servicii de investiii financiare pe piaa reglementat deinstrumente financiare derivate administrat de S.C. BMFM S.A. Sibiu.

  (2) n situaia n care documentele transmise de ctre participant sunt incomplete sauilizibile, acesta va fi notificat s transmit documentele care lipsesc sau ntr-o form lizibil.

  Art. 41(1) Admiterea unui agent pentru servicii de investiii financiare pe piaa reglementat

  de instrumente financiare derivate administrat de S.C. BMFM S.A. Sibiu se face pe bazadeciziei Consiliului de Administraie al S.C. BMFM S.A. Sibiu.

  (2) Odat cu emiterea deciziei de admitere a agentului pentru servicii de investiiifinanciare pe piaa reglementat de instrumente financiare derivate administrat de S.C.BMFM S.A. Sibiu Consiliul de Administraie va dispune nscrierea acestuia n registrulbrokerilor activi.

  (3) De la data emiterii deciziei de admitere, agentul pentru servicii de investiii

  financiare va dobndi calitatea de broker activi va putea s negocieze cererii ofertei sncheie tranzacii pe piaa reglementat de instrumente financiare derivate administrat deS.C. BMFM S.A. Sibiu exclusiv n numele participantului cu care se afl n relaii prevzute dedreptul muncii.

  (4) Decizia de admitere a agentului pentru servicii de investiii financiare se vacomunica Departamentului Tranzacii i Supraveghere, Departamentului Juridic,Departamentului Informatici Departamentului Economic-Administrativ, precumi CRC.

  (5) Departamentul Juridic va comunica participantului prin fax i pot decizia deadmitere a agentului pentru servicii de investiii financiare pe piaa reglementat deinstrumente financiare derivate administrat de S.C. BMFM S.A. Sibiu.

 • 7/31/2019 Sibex Instrumente re Derivate

  28/232

  Bursa Monetar Financiari de Mrfuri Sibiu Tranzacii bursiere cu instrumente derivate

  28

  Art. 43(1) Dup admiterea pe piaa reglementat de instrumente financiare derivate

  administrat de S.C. BMFM S.A. Sibiu, brokerul activ este obligat s respecte toatereglementrile n vigoare referitoare la activitatea de tranzacionare pe aceast pia.

  (2) Dup emiterea deciziei de admitere a agentului pentru servicii de investiiifinanciare pe piaa reglementat de instrumente financiare derivate, participantul care asolicitat S.C. BMFM S.A. Sibiu admiterea acestuia va putea solicita pentru brokerul activrespectiv userul i parola de acces pe platforma de tranzacionare n conformitate cuprevederile articolului 20 din prezentul regulament.

  Art. 44(1) Calitatea de broker activ nceteaz n urmtoarele situaii:

  a)retragerea, cu titlu de sanciune, a dreptului de tranzacionare;b)retragerea autorizaiei emise de C.N.V.M.;c)interzicerea definitiv, de ctre C.N.V.M., a desfurrii unor operaiuniprevzute de legislaia n vigoare;d)nepromovarea cursurilor de reatestare organizate de S.C. BMFM S.A. Sibiu;e)ncetarea raporturilor de munc dintre brokerul activi participant;f) la cererea scris a participantului pentru care brokerul activ presteaz servicii

  pe piaa reglementat de instrumente financiare derivate administrat deS.C. BMFM S.A. Sibiu.

  g) dac se constat c dobndirea calitii de broker activ s-a fcut pe baza unordocumente care conineau informaii false sau care au indus n eroare.

  (2) Dreptul de tranzacionare al unui broker activ poate fi retras definitiv, ca sanciune,de ctre Consiliul de Administraie al S.C. BMFM S.A. Sibiu, n cazul n care acesta ncalc,n mod grav, prevederile regulamentelor S.C. BMFM S.A. Sibiu sau C.N.V.M. emite o decizieprin care interzice definitiv persoanei respective s presteze servicii de investiii financiare.

  (3) Hotrrea de retragere a dreptului de tranzacionare va fi comunicat n scris, prinfaxi pot, persoanei n cauz, participantului pentru care aceasta a prestat servicii pe piaareglementat de instrumente financiare derivate administrat de S.C. BMFM S.A. Sibiu,precumi C.N.V.M..

  (3) Decizia de retragere a dreptului de tranzacionare va fi comunicatDepartamentului Juridic, Departamentului Tranzacii i Supraveghere, DepartamentuluiInformatic, C.N.V.M. i casei de compensaie agreate de S.C. BMFM S.A. Sibiu.

  (4) Dup primirea deciziei de retragere a dreptului de tranzacionare, DepartamentulInformatic va anula useruli parola de acces alocate brokerului respectiv.

  (5) Calitatea de broker activ se pierde de plin drept n cazul n care C.N.V.M. retragepersoanei n cauz autorizaia de agent pentru servicii de investiii financiare.

  (6) Pierderea calitii de broker activ va fi menionat de ctre Departamentul Juridical S.C. BMFM S.A. Sibiu n registrul brokerilor activi.

  Art. 45(1) Redobndirea calitii de broker activ se poate face pe baza unei cereri de

  admitere la tranzacionare, transmis ctre S.C. BMFM S.A. Sibiu conform procedurii artatela art. 39, 40i 41 din prezentul regulament.

  (2) Pentru redobndirea acestei caliti, este necesar ca persoana n cauz s facdovada ndeplinirii condiiilor prevzute la art. 36.

  Drepturi i obligaii ale brokerilor activi pe piaa reglementat de instrumente financiare

  derivate administrat de S.C. BMFM S.A. Sibiu

  Art. 46Brokerii activi pe piaa reglementat de instrumente financiare derivate administrat

  de S.C. BMFM S.A. Sibiu au urmtoarele drepturi:a)s negocieze cererii ofertei s ncheie tranzacii pe piaa reglementatde instrumente financiare derivate administrat de S.C. BMFM S.A. Sibiuexclusiv n numele participantului cu care se afl n raporturi prevzute dedreptul muncii;

 • 7/31/2019 Sibex Instrumente re Derivate

  29/232

  Bursa Monetar Financiari de Mrfuri Sibiu Tranzacii bursiere cu instrumente derivate

  29

  b)s semneze documente transmise de participant referitoare la tranzaciileefectuate de acesta pe piaa reglementat administrat de S.C. BMFM S.A.Sibiu, dac a fost desemnat ca persoan de contact conform ANEXEI 1 dinprezentul regulament;c)s semneze documentele de deschidere de conti contracte de cont clientpentru clienii participantului care tranzacioneaz pe piaa reglementat deinstrumente financiare derivate administrat de S.C. BMFM S.A. Sibiu;d)s semneze formularele de ordine de tranzacionare, formularele deconfirmare a executrii ordinelor, formularul de raportare ctre clieniiextrasele de cont pentru acele ordinei tranzacii referitoare la piaareglementat de instrumente financiare derivate administrat de S.C. BMFMS.A. Sibiu;e)s tranzacioneze n cont propriu pe piaa reglementat de instrumentefinanciare derivate administrat de S.C. BMFM S.A. Sibiu cu acordulparticipantului i cu respectarea regulilor privind executarea ordinelorprevzute de reglementrile legale n vigoare;f)alte drepturi prevzute de reglementrile legale n vigoare referitoare lapiaa reglementat de instrumente financiare derivate administrat de S.C.BMFM S.A. Sibiu.

  Art. 47

  Brokerii activi pe piaa reglementat de instrumente financiare derivate administratde S.C. BMFM S.A. Sibiu au obligaia s respecte toate prevederile legale n vigoarereferitoare la piaa reglementat de instrumente financiare derivate administrat de S.C.BMFM S.A. Sibiu.

  Art. 48

  (1) Brokerii activi admii la tranzacionare pe piaa reglementat administrat de S.C.BMFM S.A. Sibiu sunt singurele persoane care au acces n vederea tranzacionrii laplatforma electronic de tranzacionare a S.C. BMFM S.A. Sibiu.

  (2) Accesul altor persoane la platforma electronic de tranzacionare a S.C. BMFMS.A. Sibiu n vederea vizualizrii pieei de instrumente financiare derivate prin intermediulechipamentelor participanilor este permis numai cu acordul i n prezena brokeruluiactiv.

  (3) Brokerilor activi le este interzis divulgarea parolelor de acces la platformaelectronic de tranzacionare a S.C. BMFM S.A. Sibiu.

  (4) Dac brokerul activ are motive ntemeiate s cread ca alte persoane cunoscparola de acces la platforma electronic de tranzacionare a S.C. BMFM S.A. Sibiu,acesta este obligat s solicite imediat Departamentului Informatic al S.C. BMFM S.A.Sibiu alocarea unei alte parole de acces.

  (5) Brokerul activ va sesiza Departamentului Informatic al S.C. BMFM S.A. Sibiu, nscris, sau telefonic orice defeciuni sau erori constatate pe parcursul utilizrii platfomeielectronice de tranzacionare n vederea analizeii remedierii.

 • 7/31/2019 Sibex Instrumente re Derivate

  30/232

  Bursa Monetar Financiari de Mrfuri Sibiu Tranzacii bursiere cu instrumente derivate

  30

  REGULAMENTUL NR. 4PRIVIND TRANZACIONAREA PE PIAA REGLEMENTAT DE INSTRUMENTE

  FINANCIARE DERIVATE ADMINISTRAT DES.C. BURSA MONETAR-FINANCIARI DE MRFURI S.A. SIBIU

  DISPOZIII GENERALE

  Art. 1(1) Prezentul regulament stabilete principiile, regulile i termenii n baza crora se

  tranzacioneaza instrumente financiare derivate pe piaa reglementat administrat de S.C.Bursa Monetar-Financiar i de Mrfuri S.A. Sibiu, n conformitate cu dispoziiilereglementrilor legale n vigoare.

  (2) Dispoziiile prezentului regulament se completeaz cu prevederile celorlalteregulamente ale S.C. B.M.F.M. S.A. Sibiui ale casei de compensaie agreat de aceasta.

  (3) Casa de compensaie agreat de S.C. B.M.F.M. S.A. Sibiu este S.C. CASAROMN DE COMPENSAIE S.A. Sibiu.

  Art. 2(1)Termeniii expresiile folosite pe parcursul prezentului regulament au semnificaia

  dat n legilei reglementrile pieei de capital n vigoare.(2) Pe parcursul prezentului regulament termenii i expresiile de mai jos au

  urmtoarele semnificaii:a)S.C. BMFM S.A. Sibiu sau societatea - S.C. Bursa Monetar-Financiaride Mrfuri S.A. Sibiu;b)C.N.V.M. - Comisia Naional a Valorilor Mobiliare;c)intermediari - societile de servicii de investiii financiarei instituiile decredit nscrise n Registrul public al C.N.V.M. i care tranzacioneaz pepiaa reglementat de instrumente financiare derivate administrat de S.C.BMFM S.A. Sibiu;d)participani - intermediariii traderii nscrii