Romulus Guga (1939-1983)

Click here to load reader

 • date post

  16-Apr-2017
 • Category

  Travel

 • view

  1.490
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Romulus Guga (1939-1983)

 • Bustul poetului ROMULUS GUGAhttp://www.authorstream.com/Presentation/sandamichaela-1423067-romulus-guga-1939-1983/

  Romulus Guga s-a nscut la 2 iunie 1939, la Oradea, i a murit la 18 octombrie 1983, la Trgu-Mure.

  A debutat cu poezie n 1958, n revista "Tribuna", de la Cluj.A fost redactor-ef al revistei "Vatra", de la Trgu-Mure, de la nfiinarea acesteia, 1971, pn n 1983.

  A publicat volumele:"Brci prsite", versuri,EPL, 1968, "Totem", versuri, Editura Cartea Romneasc, 1970, "Nebunul i floarea", roman, Editura Dacia, 1970, ediia I, ediia a II-a, Editura Tipomur, 1991, cu o Postaf de Nicolae Bciu, "Viaa postmortem", roman, Editura Cartea Romneasc, 1972, "Srbtori fericite", roman,Editura Cartea Romneasc, "Adio, Arizona", (Spovedania unui naiv, fcut n faa unui autor din provincie), Editura Dacia, 1974,"Paradisul pentru o mie de ani", roman, Editura Eminescu, 1974, "Evul mediu ntmpltor", teatru, Editura Eminescu, 1984, "Poezii", Editura Dacia, 1986.*

 • *

 • *

 • Voica Foioreanu Guga, soia scriitorului Romulus Guga, de vorb cu sculptorul Simion Moldovan (autorul bustului), cunoscut pentru activitatea sa din Capital dar care, n ultimii ani, lucreaz mai mult n atelierul primit la Reghin, judeul Mure

  *Simion Moldovan este cunoscut pentru activitatea sa din Capital dar, n ultimii ani, lucreaz mai mult n atelierul primit la Reghin, judeul Mure. Participrile sale la importante expoziii de grup alterneaz cu expoziii personale deschise att la Bucureti, Timioara, Tg. Mure ct i la Laussane (Elveia) sau n Statele Unite ale Americii.n expoziia de pictur i sculptur intitulat Artavisme care se va deschide miercuri, 26 ianuarie 2011, orele 18 la Muzeul de art Cluj-Napoca viziunea artistului Simion Moldovan e deopotriv fascinant i tulburtoare, aflat ntr-o permanent antitez la diferite nivele, prin multiple moduri de abordare. E o micare alert, dinspre real spre imaginar, dinspre figurativ spre nonfigurativ i invers. Arta practicat de el nu e o art comod, ci strnete, incit, provoac disconfort, crend o ncordare a mentalului pentru a denuna prezena rului [] arat criticul de art Cora Fodor n catalogul expoziiei.

 • *Simion Moldovan este cunoscut pentru activitatea sa din Capital dar, n ultimii ani, lucreaz mai mult n atelierul primit la Reghin, judeul Mure. Participrile sale la importante expoziii de grup alterneaz cu expoziii personale deschise att la Bucureti, Timioara, Tg. Mure ct i la Laussane (Elveia) sau n Statele Unite ale Americii.n expoziia de pictur i sculptur intitulat Artavisme care se va deschide miercuri, 26 ianuarie 2011, orele 18 la Muzeul de art Cluj-Napoca viziunea artistului Simion Moldovan e deopotriv fascinant i tulburtoare, aflat ntr-o permanent antitez la diferite nivele, prin multiple moduri de abordare. E o micare alert, dinspre real spre imaginar, dinspre figurativ spre nonfigurativ i invers. Arta practicat de el nu e o art comod, ci strnete, incit, provoac disconfort, crend o ncordare a mentalului pentru a denuna prezena rului [] arat criticul de art Cora Fodor n catalogul expoziiei.

 • *

 • *

 • Prefectul judeului, doamna Felicia Pop, inspectorul colar general, domnul profesor Ion Tunea i primarul comunei Rstolia, domnul Gheorghe Mogil

  *

 • Vocea scriitorului Romulus Guga

  Artistul plastic Simion Moldovan este considerat a fi un veritabil imblanzitor de forme vii, fapt reliefat si de atelierul sau din strada Pandurilor din Reghin, unde te simti invaluit de atmosfera activitatii fara odihna, creatoare a nonconformistului artist.Simion Moldovan a absolvit in 1987 sectia de sculptura a Academiei de arte plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucuresti, este membru al "Uniunii Artistilor Plastici" si membru al "Arts Club" din Washington D.C., S.U.A. Simion Moldovan sculpteaza si picteaza de peste 21 de ani, expozitiile lui au fiind prezente de-a lungul anilor in toata tara si dincolo de granitele tarii, primind numeroase premii si diplome. Din bogata biografie artistica a sculptorului amintim doar expozitia de grup din Chicago, S.U.A. (1993), "Art Addiction, Stocholm, Suedia" (1994), Simpozionul din Sardinia, Budduso, Italia (2000), Expozitia personala "Galerie du talent" din Elvetia, Galeria Simeza-Bucuresti (2001), Simpozionul International de sculptura de la Targu-Jiu (2004) si Expozitia personala de la Lausanne, Elvetia, din 2005.

  *

 • Anul trecut, maestrul Moldovan a fost nominalizat de catre Uniunea Artistilor Plastici din Romania pentru marele premiu de sculptura impreuna cu inca doi mari artisti. "Nu conteaza ca nu am castigat eu premiul, toti eram artisti foarte buni, dar cu toate ca sunt mandru ca sunt apreciat de ei si de artistii din strainatate, mi-e jena ca de multe ori trec neobservat prin Reghin. Dar ce sa facem, adevarul e ca artistii au ajuns la fel de banali ca si cizmarii. Eu continui sa spun ca o societate nu se poate dezvolta fara cultura, nu se poate salva decat prin cultura si aici nu ma refer doar la ceea ce fac eu, ci ma refer la sufletul omului", a explicat artistul.

  *

 • Scriitoarea i ziarista Mariana Cristescu, Voica Foioreanu Guga, soia scriitorului Romulus Guga i poetul Lazr Ldariu

  *

 • Premiul pentru literatur Romulus Guga Festivitatea de premiere a scriitorilor Vorbete poetul Nicolae Bciu

  *

 • *

 • De curand, sculptorul a primit o invitatie pentru a participa la o tabara de creatie in Bolivia, dupa care, in data de 5 iunie artistul va deschide la Timisoara o galerie de arta, iar in toamna una la Bucuresti, la Teatrul National. Este foarte ocupat si din luna noiembrie a devenit si posesorul unui mic patruped din rasa Terrier, primit cadou din partea unui prieten de ziua lui. In aceasta vara, sculptorul are de gand sa sculpteze undeva pe Valea Gurghiului un fluier imens de 3-4 metri, din lemn masiv, care sa scota sunete naturale in momentul in care va bate vantul pe vale. "E o idee mai veche pe care, daca ma ajuta Dumnezeu, o voi pune in practica anul acesta", ne-a spus el.

  *

 • Mariana Cristescu, Voica Foioreanu Guga, Lazr Ldariu iTraian Dua

  Legat de regrete, artistul spune ca ii pare rau ca nu a reusit sa isi intemeieze o familie pana acum si ca nu a reusit sa puna bazele unei scoli in municipiu sau cel putin sa gaseasca un grup de tineri cu care sa colaboreze. In rest, spera sa gaseasca "un nebun" care sa ii puna la dispozitie un teren pe care sa infiinteze un complex de sculptura la fel ca cel de la Targu-Jiu, al lui Constantin Brancusi. Artistul are in jur de 2.000 de lucrari realizate pana in prezent, o parte aflandu-se in studioul din Reghin, iar celelalte in S.U.A, in studioul sau din Bucuresti si Lausanne, Elvetia, unde are o expozitie inca din anul 2004.

  Robert MATEI

  *

 • In mod fericit, la Rastolita, "Zilele Romulus Guga" au culminat cu inaugurarea Scolii Generale cu clasele I-VIII - restructurata si reabilitata la standarde europene -, splendid asezamant preconizat a deveni Gimnaziul de Stat "Romulus Guga", purtand pe frontispiciu, aidoma tuturor scolilor Romaniei - cum logic propunea inspectorul scolar general, domnul profesor Ion Tusnea -, indemnul "Veniti sa luati luminaDupa intonarea Imnului de Stat si oficierea slujbei de sfintire a noii constructii, dupa alocutiunea prefectului judetului, doamna Felicia Pop, si festivitatea de premiere a scriitorilor de catre Nicolae Baciut, au vorbit oaspetii: doamnele dr. Voica Foisoreanu-Guga, sotia scriitorului omagiat si Elena Cimpan, - presedinta filialei bistritene a Uniunii Scriitorilor, scriitorii Traian Parva Sasarman si Lazar Ladariu. Premiantilor, oaspetilor de seama de la Targu-Mures, precum si organizatorilor, doamna dr. Voica Foisoreanu Guga le-a daruit cate un trandafir rosu (lipsit de conotatie politica!) si un exemplar din capodopera Nebunul si floarea" de Romulus Guga (cuvantul-liber.ro). *

 • Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Mures, in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean, Gimnaziul de Stat "Romulus Guga", Casa de Cultura "G. Enescu" din Reghin, Primaria Rastolita, alte institutii, ONG-uri muresene, a organizat cea de a XVI-a editie a Festivalului - Concurs de Poezie "Romulus Guga".

  Festivitatea de premiere la sectiunea volume a avut loc in data de 30 mai 2008, la Rastolita.

  *

 • Au fost distinsi cu "Premiul pentru literatura Romulus Guga" scriitorii Mariana Cristescu, pentru volumul "Parfum de roscove", Editura Nico, 2008, Elena Cimpan, pentru volumul "Cabina de proba", Editura Karuna, 2007, Melania Cuc, pentru volumul "Graal", Editura Nico, 2007, Lazar Ladariu, pentru volumul "Trecerea raului", Editura Nico, 2007, Victor Stir, pentru volumul "Alcool si sange", Editura Karuna, 2008, Traian Parva Sasarman, pentru volumul "Luntrea", Editura Karuna, 2007.

  Au primit diplome de excelenta, pentru intreaga activitate, Veronica Stir si Traian Dusa.

  *

 • *

 • Inspectorul scolar general, domnul profesor Ion Tunea, soia scriitorului Romulus Guga i poetul Nicolae Bciu

  *

 • Doamna Ioana Lirca, directorul colii Generale

  *

 • *

 • Spectacolul dat de elevii colii

  *

 • *

 • CM

  *

 • *

 • Scriitorii prezenti au facut un pelerinaj la mormantul lui Romulus Guga si au vizitat casa in care si-a scris o parte din cartile sale.

  A fost prezenta si o echipa a TVR Cluj, condusa de realizatoarea TV Silvia Pintea, care va realiza un documentar ce se va difuza pe TVR 2, sambata, 7 iunie, ora 16,30, si in 27 iunie, pe TVR International.

  Scriitorii prezenti la manifestari au participat, de asemena, la Casa de Cultura "George Enescu" din Reghin, la dezbaterea "Literatura romana, la capatul tranzitiei?". (N.B.) *

 • *