Revista noi si Mediul 2011

9
www.ziledenunta.ro

description

Editia 3 - 2011

Transcript of Revista noi si Mediul 2011

Page 1: Revista noi si Mediul 2011

www.ziledenunta.ro

Page 2: Revista noi si Mediul 2011

Timisoara, 300310, Aleea Padurea Verde, nr. 5Telefon: Secretariat / Directiune: 0256 22 00 93 / 0256 21 95 13 Fax: 0256 21 95 13

E-mail: [email protected]

ww

w.ls

ilvic

.roBAZA MATERIALĂ A ŞCOLII

Laborator de informatica nr 1Laborator de informatica nr 2Laborator de bioLogie

Laborator de chimieLaborator dendroLogic SaLa mediaSala feStivă cabinet de pSihoLogieBiBliotecă (19.000 volume)

muzeul de vânătoarefond de vânătoare(11.000 ha)Parcul dendrologic (3 ha)SerăPePinieră

internat (130 locuri)cantină (180 locuri)

Page 3: Revista noi si Mediul 2011

Prima şcoală silvică medie din romania, care îşi continuă existenţa în acelaşi spaţiu, s-a înfiinţat în data de 27 octombrie 1885 la timişoara, într-un cadru deosebit, în mijlocul Pădurii verzi. construcţia destinată şcolii există încă din timpul ocupaţiei turceşti, fi-ind cunoscută sub denumirea de „casa de vânătoare”, pentru ca sub dominaţia austriacă să primească denumirea de „castelul de vânătoare al contelui mercy”.

Între anii 1885 – 1952 devine şcoală profesională de pădurari, şcoală de conductori silvici, şcoală silvică medie, şcoală de subingineri silvici.Şcoala Silvică îşi începe activitatea la 27 octombrie 1885, cu o primă serie de 10 elevi. cursurile aveau durata de doi ani, durată împărţită în patru semestre.Pentru efectuarea practicii, au fost afectate din Pădurea verde 1230 de jugăre de pădure, 24 de jugăre pentru parcul dendrologic şi 26 de jugăre pentru pepinieră. În parc se mai găsea şi o stupină.Pe lângă cele specificate mai sus, scoala dispunea şi de o staţie meteorologică şi o staţiune experimentală. În 1919, la casa verde ia fiinţă Şcoala Silvică medie, cu o durată de 3 ani, plus 1 an de practică. aceasta a fost una dintre primele şcoli româneşti din această parte a ţării care şi-a deschis porţile în toamna anului 1919.

În anul 1923 se înfiinţează la timisoara şcoala de conductori silvici şi durează până în 1948, perioadă în care a format 455 de specialişti în silvicultură. În 1946 este promulgată legea 319, publicată în “monitorul oficial” nr.101 din 1 mai 1946, prin care “şcolile medii de conductori silvici se transformă în şcoli de subingineri cu aceleaşi condiţii de admitere şi şcolarizare ca şi şcolile de subingi-neri de lucrări publice şi electromecanici”, iar absolvenţii se vor bucura de toate drepturile prevăzute în lege. drept urmare, în toamna anului 1946 şcoala de con-ductori se transformă în şcoală de subingineri silvici, cu o durată de doi ani, plus un an de pregătire practică.

În aprilie 1952 Şcoala medie tehnică Silvică de la timişoara se mută, în 48 de ore, la curtea-de-arges. la Pădurea verde urma să se înfiinţeze o staţie de bruiaj. ulterior s-a dovedit că nu este un spaţiu propice acestei activităţi, şi Şcoala Silvică revine la timişoara după patru ani de peregrinări, la curtea-de-arges şi apoi la caransebeş. liderul echipei inginerilor silvici, care a luptat pentru revenirea şcolii pe locul în care s-a înfiinţat, a fost omul de o mare calitate, inginerul aurel Ţeicu. În anul scolar 1956-1957, avem aici două tipuri de profiluri:

- şcoala profesională silvică;- şcoala profesională de pădurari.in 1957 se mai adaugă un profil celor existente deja, şi anume Şcoala tehnică de maiştri Silvici, având cursuri de zi şi fără frecvenţă, pe o durată de trei ani, unde sunt admişi, în urma unui examen, absolvenţi ai şcolii profesionale silvice. Se pre-dau obiecte de cultură tehnică generală şi de tehnologia materiei. acest profil se menţine până în 1962.

În 1963 se înfiinţează Şcoala tehnică de Personal tehnic Postliceală, spe-cializarea exploatări şi transporturi forestiere, cu o durată de doi ani. Profilul se lichidează în 1970.anul 1966 aduce transformarea centrului în grup Şcolar forestier , în cadrul căruia se mai adaugă:• Şoala tehnică de maiştri, exploatări şi transporturi forestiere, care până în

1968 are o durată de doi ani; în perioada 1968-1970, durata cursurilor se re-duce la un an;

• Şcoala Profesională de maşinişti pentru utilaje din exploatările forestiere. acest profil îsi încheie activitatea în 1971.

din 1970, profilul Silvicultură se reduce la 4 ani. aceast formă de studii durează până în 1977. Începând cu anul şcolar 1976-1977, învăţământul liceal functionează pe trepte.

SCURT ISTORIC AL SCOLII NOASTRE

Page 4: Revista noi si Mediul 2011

anul 1990 aduce cu sine reluarea cursurilor şcolii profesionale de pădurari, cu du-rata de 2 ani.

În anul 1992 se renunţă la forma de admitere cu trepte de liceu, elevii con-tinuând cursurile până la absolvirea celor douăsprezece clase, fără a fi obligaţi să susţină examenul intermediar, de trecere din clasa a X-a în a Xi-a. din 1994 încep cursurile şcolii profesionale cu durata de 3 ani, care, în urma absolvirii şi a susţinerii unor examene de diferenţă, dau posibilitatea elevilor să urmeze clasa a Xi-a de liceu şi să parcurgă etapele caracteristice, fiind consideraţi, dupa douăsprezece clase, absolventi de liceu. acest profil functionează până în anul 2005. Până în anul 2011, scoala a purtat numele de grupul Scolar Silvic, având următoarele specializări: tehnician în silvicultură şi exploatări forestiere, tehnician ecolog şi protecţia calităţii mediului, tehnician în agroturism, pădurar.incepand cu anul 2011, şcoala îşi schimbă denumirea in colegiul Silvic “casa verde”, având specializarile:

• Tehnicianînsilviculturăşiexploatăriforestiere;• Tehnicianînturismşialimentaţie;• Tehnicianecologşiprotecţiamediului;• Tehnicianînagroturism.

Şcoala, având de acum o bogată tradiţie şi fiind pitoresc amplasată într-un parc în afara oraşului, a atras elevi din toată ţara, şi nu o dată la examenul de admitere s-au prezentat şase candidati pentru un singur loc. au fost numeroase cazuri în care tatăl şi fiul au urmat aceeaşi şcoală, au avut aceeaşi profesori, dra-gostea pentru profesiunea de silvicultor transmiţându-se în familie. corpul profesoral, de o înaltă calificare (majoritatea având toate gradele didactice, doctorat, diverse distincţii etc.), a asigurat elevilor o foarte bună pregătire, ceea ce le-a permis acestora să se prezinte şi să reuşească la examenul de admitere la diverse instituţii de învăţământ superior, cei mai multi preferând totusi facultatea de Silvicultură din Braşov şi, mai recent, similara din timişoara şi oradea.

Misiunea şcolii Şcoala noastră pregateşte co-piii şi tinerii pentru respectul de sine şi al celorlalţi, pentru împlinirea şi dez-voltarea liberă, integrală şi armonioasă în formarea personalităţii şi pentru participarea creativă, generatoare de valori în folosul societăţii.

Într-o societate dinamică şi cu cerinţe de integrare la nivel european pe piaţa muncii, şcoala noastră formează tineri cu abilităţi, cunostinţe şi competenţe care le asigură alegerea carierei corespunzătoare orizontului de aşteptare al acestora.

absolvenţii şcolii sunt tineri informaţi, deschişi către schimbare, competititi şi cu un dezvoltat spirit antreprenorial în domeniile silviculturii, turismului, protecţiei mediului şi agroturismului.

NOI SI MEDIUL | 2011

Page 5: Revista noi si Mediul 2011
Page 6: Revista noi si Mediul 2011

copil ceea ce i se potriveşte, însă intervenind şi cu preocupări în acele domenii spre care acesta nu are înclinaţii, dar care sunt necesare unei educaţii complete. indirect însă, la nivelul deprinderilor manuale, cursurile artistice sau practice susţin materiile adresate intelectului.

director: prof.caius taloşelevi participanţi la proiect: Peica alexandra, Păndălău-Klein cornel, Budur george, Klug BenedictProfesorii coordonatori: liliana Bunoiu, georgeta Sonia clipiciWaldorf

liceul Waldorf din timişoara este o unitate de învăţământ cu personali-tate juridică, în cadrul învăţământului alternativ de stat, cuprinzând nivelurile preşcolar, primar, gimnazial şi liceal.

Pedagogia Waldorf aduce în actul predării grija pentru cele trei com-ponente ale fiinţei umane: gândirea, simţirea şi voinţa artisticul susţine şi se împleteşte cu ştiinţificul, armonizându-se în procesul educaţional.

Particularităţi ale pedagogiei Waldorf:

- disciplinele şcolare nu sunt privite ca scop în sine ci ca mijloace educaţionale;

- elevii primesc la sfârşitul anului şcolar o caracterizare scrisă de învăţător/profesori, ce sintetizează evoluţia lor în anul şcolar respectiv, progresele dar şi dificultăţile întâmpinate la fiecare disciplină de învăţământ;

- se evită folosirea manualului ca unică sursă de informare pentru elevi, uneori renunţând complet la acesta, în favoarea formării deprinderii de consultare a unor surse variate de informare.

una dintre cele mai importante caracteristici o constituie ponderea deosebită a cursurilor artistice şi practice. acest lucru iese în evidenţă de la prima privire asupra orarului obişnuit dintr-o şcoală Waldorf, întrucât acesta îşi propune să realizeze o educaţie echilibrată, oferind pe de o parte fiecărui

Liceul Waldorf Timişoara

Waldorf

NOI SI MEDIUL | 2011

Page 7: Revista noi si Mediul 2011

Prezentare şcoala Pesac instituția noastră , deși funcționează în mediul rural, în decursul anilor, a avut ca una din-tre priorități, dezvoltarea bazei materiale.

așa se face că acum, beneficiază de dotări deose-bite, ca:

- școală cu etaj, cu săli și coridoare mari, spațioase,construită de oamenii din localitate,- încălzire centrală,- geamuri termopan din aluminiu (pentru o bună izolație),- grupuri sanitare moderne, cu gresie, faianță și tot ceea ce este necesar,- calculatoare - 25,- videoproiectoare-3,- fax, imprimantă, Xerox, frigider, etc.,- laboratoare de biologie, fizică-chimie, cabi-net de matematică,istorie,- bibliotecă,- mijloace de învățământ (truse, hărți, planșe, atlase, mulaje, microscoape etc.)

este adevărat că mai sunt multe îmbunătățiri și dotări de făcut, de actualizat,dar colectivul și comunitatea, cu multă dragoste, re-spect și interes față de școala , a reînceput să se

implice în activitatea școlii cu dorința ca această intituție să asigure un învățământ de cea mai bună calitate.

Permanent oameni inimoși își lasă am-prenta în educația oferită și în îmbunătățirea dotărilor acestei instituții.

director,Prof. todoreScu SilviaȘcoala cu claSele i-viii PeSaccomuna PeSac,nr.279,Jud.timiȘ

echiPaJul format din elevi Și ProfeSori eSte următorul:

eLeVi1.ardelean Simina2.Bogdan Ștefania3.folescu mircea4.iova cătălin

ProfeSori ÎnSoȚitori:Prof.ciutu mricelreferent cultural: fanu mărioara

Începând cu institutul de surdo-muţi, denumire sub care apare prima formă de pregătire a tinerilor cu ceS din Banat, în urmă cu peste 125 de ani, şi până la Şcoala de arte şi mese-rii ,,gheorghe atanasiu’’, au avut loc transformări instituţionale care au atras după sine o serie de restructurări.

În prezent elevii sunt profesionalizaţi în şapte domenii:

-mecanică, -construcţii, instalaţii şi lucrări publice, -turism şi alimentaţie publică,-fabricare produselor din lemn,-industrie textilă şi pielărie,-estetica şi igiena corpului omenesc,-agricultură.

colectivul de cadre didactice şi didactice auxiliare este foarte bine pregătit profesional.

misiunea şcolii noastre este sprijinirea în pregătirea profesională şi integrarea socio-profesională a elevilor pornind de la orientarea acestora în funcţie de potenţial şi aptitudini,

interese şi aspiraţii profesionale, de cerinţele şi oferta comunităţii. echipa managerială: director:prof. Petru lascău, grad didactic i director adjunct: prof.marioara gudiu, grad di-dactic i

ŞCOALA CU CLASELE I-VIII PESAC JUDEŢUL TIMIŞ

ŞCOALA DE ARTE ŞI MESERII ,,GHEORGHE ATANASIU’’ TIMIŞOARA

Page 8: Revista noi si Mediul 2011

Gimnaziu Şcoala cu clasele I – VIII Nr. 22 Timişoara

Clubul Copiilor JimboliaŞcoala cu clasele I – VIII Nr. 19 TimişoaraŞcoala cu clasele I – VIII Nr. 29 TimişoaraŞcoala cu clasele I – VIII Nr. 2 Timişoara

Şcoala cu clasele I – VIII BrăneştiLiceul Teoretic Gătaia

Colegiul Naţional Bănăţean TimişoaraŞcoala cu clasele I – VIII Pesac

Şcoala cu clasele I – VIII Chevereşu MareLiceul Valdorf

Şcoala cu clasele I – VIII ChişodaŞcoala cu clasele I – VIII MaşlocŞcoala cu clasele I – VIII JebelŞcoala cu clasele I – VIII Cenei

Şcoala cu clasele I – VIII GiarmataŞcoala cu clasele I – VIII Nr.25 Timişoara

Liceu Colegiul Naţional Bănăţean Timişoara

Grup Şcolar de Poştă şi Telecomunicaţii TimişoaraGrupul Şcolar Agricol Timişoara

Grup Şcolar Industrial de Transporturi Auto TimişoaraGrupul Şcolar Silvic Timişoara

Liceul G. Moisil TimişoaraColegiul Tehnic H. Coandă Timişoara

Grup Şcolar Industrial Transporturi Căi Ferate TimişoaraGrup Şcolar de Industrie Alimentară Timişoara

Liceul Teoretic Făget

Şcoli speciale C.S.E.I. Recaş

Centrul Şcolar pt. Educaţie Incluzivă D. Ciumăgeanu Timişoara

S.A.M. Gh. Atanasiu Timişoara

Con

curs

ul N

oi şi

med

iul,

2011

Lista şcolilor participante la concurs:

NOI SI MEDIUL | 2011

Page 9: Revista noi si Mediul 2011

www.lsilvic.ro