Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

106
COPII de ZANE STIM SA AVEM GRIJA DE PARUL NOSTRU? www.famost.ro Numarul 34, ianuarie 2017 25 SUGESTII SA AVEM UN ALTFEL DE AN! NU lasa iarna sa te imbatraneasca! FAMOST 2017 TENDINTE INCALTAMINTE SA NE LUAM ENERGIE IARNA!

Transcript of Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

Page 1: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

copiidezane

Stim Sa avem grija de parul noStru?

www.famost.ro Numarul 34, ianuarie 2017

25s u g e s t i i

sa avem un altfel de an!

nulasa iarna

sa teimbatraneasca!

famost

2017tendinte i n c a l t a m i n t e

Sa ne luam energie

iarna!

Page 2: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

T i g l i n a 1 , a f e r e n T b l a 4

Page 4: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuariecuprinsfashionista artista pe coperta

12 TendinTe cosTume baie 2017 Sa ne incalzim de acum pentru sezonul calduros!

16 PrinTre blogurile de moda din romania! Ne amintim cu placere de invitatele noastre din 2016 in cadrul acestei rubrici.

86

93 vesTimenTaTie Plus-size! PrinciPalele TendinTe 2017 Cateva din principalele directii ale modei plus size in sezonul primavara- vara 2017.

68 de ce sa alegem bucheTele de mireasa alTernaTive? O intrebare la care ne va raspunde chiar creatoarea aceastor minunate accesorii, Roxana Dinu Ciocirlan!

70 de vorba cu laura si ... ana isTodorescu Laura Veronica Sima sta de vorba cu tanara si talentata Ana Istodorescu, despre minunatele sale creatii.

78

68 danae - corcacel cornel O frumoasa pictura a talentatului pictor, insotita de o frumoasa "critica".

18

52

38

8864

46

98

Page 5: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie

vre i sa apar i in rev ista noastra?trimite-ne un mesaj pe facebook sau pe [email protected]

+ 2 fotografii sugestive!

www.famost.ro

s t o p

Page 6: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

modeling

stil de viata

08 TiPuri de conTracTe de modeling. Daca iti doresti o careiera in modeling, trebuie sa stii ce ar trebui sa contina un astfel de contract. Care sunt tipurile de contracte?

24

10 model de ToP In aceasta editie, facem cunostinta cu Tyson Ballou si Taylor Hill!

22 inTri sa cumPeri un lucru si iesi cu zece! Vezi care sunt strategiile marilor centre comerciale care va imbie la cumparaturi!

24 sex aPPeal! ai asa ceva! De unde atractia dintre barbat si femeie? Cum arata femeia ideala? Blonde vs. brunete!

28 o lume minunaTa PenTru coPii! si ParinTi! Aparitia unul copil in familie schimba foarte multe, de la perspectiva asupra vietii, la prioritati. Citeste un material semnat Delia Popa (Gavriliu)!

sanatatesplendida

34 cresTe-Ti sanaTaTea minTala in 2017! Pasi pentru imbunatatirea sanatatii mintale pentru un 2017 perfect!

40 desPre somn Stim ca e o perioada numai buna de 'exploatat' somnul... Ar trebui sa stim ceva in mod deosebit?

42

44 dezechilibrul acid/alcalin Dorina Ursu ne explica ce este un astfel de dezechilibru, care sunt simptomele, ce alimente sunt recomandate.

53 esTi mireasa? numaraToarea inversa a incePuT... Doar machiajul nu estesuficientpentruo mireasa moderna! BONUS: sfaturi foto pentru mireasa!

57 ce ai in baza de machiaj? Tipuri baza de machiaj, ce contin, ce le da culoare ...

58 machiajul office Cum trebuie sa aratemachiajuloffice? Ce trebuie luat in considerare pentru fiecareparteafetei? Ne raspunde make-up artista Alina Dragan.

60 machiaj in viTeza Stilul de viata rapid impune solutii rapide.. in tren, in taxi, in autobuz... cum ne machiem?

61 inTrebari si rasPunsuri frumuseTe Raspunsurile unor intrebari des intalnite, le gasim aici!

62 sToP obiceiurilor nesanaToase! Citeste AICI ce mai importante obiceiuri nesanatoase intalnite zilnic si cum sa le elimini! BONUS: 4 probleme de frumusete solutionate!

Splendida

Sanatate

FaShioniSta

Cultura

Modeling

Stil de viata

Avera Make-up Artist, Alina Dragan, Aurelia Aurora, Badin Liliana

Dorina Ursu

Laura Veronica Sima, Avera Make-up Artist, Roxana Dinu, Roxana Stoian

Adina Mitrica, Corcacel Cornel

Laurentiu Daniel

Nusha Davilla, Bencze Marta Iosefina

Delia Oprea Gavriliu, Aurelia Osma,Ana Istodorescu, Liviu Adrian Sandu, Abelle, Iuliana Grosu, Nicoleta Chiper, Vila Belvedere, FastTracKids, Keros Design, Mircea Maieru, Gabriel Basso

r e d a c t i a

c o l a b o r ato r i i a n u a r i e

Page 7: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

La Multi Ani !

i

Revista poate fi accesata online pe www.famost.roPentru colaborari, publicitate, sugestii, va asteptam pe [email protected]

www.famost.ro

ata-ne ajunsi si in 2017, dornici mai mult sau mai putin de noi inceputuri, noi experiente, gata sa facem fata noilor provocari - cum ar spune majoritatea! Unii dintre noi, probabil avem noi planuri - prefigurate de ceva timp in urma, altii continuam ceea ce am inceput in 2016 cu speranta ca ne vom incheia cu succes aceste misiuni. Indiferent ce ne va astepta, trebuie sa fim pregatiti sa facem fata tuturor situatiilor, iar pentru a incheia aceasta

introducere, va uram "Bun venit!" in prima editie a acestui an a Revistei Famost!

incepem prin a multumi tuturor invitatilor din acest numar, pentru ca, prin contributia lor, am reusit impreuna sa realizam o editie speciala si foarte foarte valoroasa din punct de vedere al continutului. Luandu-i in ordinea aparitiei in revista, incepem cu Delia Oprea - Gavriliu, care ne impartaseste o noua viziune a vietii la care a contribuit aparitia primului copil; cu aceasta ocazie, am realizat si o frumoasa sedinta foto. Continuam cu doamna aurelia Osma - cea care a infiintat asociatia "si nOi suntem cOpiii vOstri" cu scopul de a ajuta copii care sufera de autism, prezentandu-ne ce inseamna acest lucru, scopul acesteia si ce surprize frumoase ne pregateste in foarte scurt timp. Creatoarea accesoriilor de pus pe cap - ana istODOrescu este invitata colegei noastre laura verOnica sima, in care ne dezvaluie pasiunea sa pentru palarii, filosofia ei, pareri despre moda si multe alte lucruri, pe care cu siguranta le veti gasi foarte foarte interesante. liviu aDrian sanDu - este un alt invitat supriza al acestui numar, un om de o valoare spirituala rar intalnita in aceste vremuri - "vinovat" dupa cum a afirmat talentatul pictor cOrcacel cOrnel (care ne prezinta la pagina 84 un portret deosebit) - de infiintarea asOciatiei artistilOr FiGurativi Din rOmania; ce reprezinta aceasta asociatie, de unde necesitatea infiintarii ei, care este scopul si care sunt realizarile ei, le aflam intr-un material pe care il gasiti la pagina 78.

Avem de asemenea, rubricile noastre 'traditionale', cum ar fi "Printre blogurile de moda din Romania", in care avera make-up artist a facut o trecere in revista a tuturor invitatelor de anul trecut. Ramanand la moda, avem tendintele in incaltaminte ale sezonului calduros, tendintele vestimentare primavara-vara 2017 pe segmentul plus-size, iar daca nu v-ati incalzit inca cu gandul la sezonul calduros, o veti face cu siguranta acum, pentru ca avem tendinte costume de baie primavara-vara 2017!

Avem multe sfaturi de 'sezon' pentru ca sanatatea este foarte importanta, la care contribuie si doamna terapeut naturist DOrina ursu prin explicarea cauzelor si remediilor a ceea ce inseamna "Dezechilibru Acid/Alcalin". 'Machiajul office' si ce inseamna el ne este prezentat si explicat de make-up artista alina DraGan, iar pe langa toata acestea, avem multe multe sfaturi utile de frumusete pentru toata lumea, dar si pentru viitoarele mirese! Si pentru ca tot suntem aici, maDamme BijOux le ofera numeroase motive viitoarele doamne, pentru a alege buchetele de mireasa alternative!

Avem 25 de sugestii pentru un 2017 perfect, au fost identificate cateva strategii ale magazinelor care ne fac sa cumparam cat mai mult si pe care vi le prezentam aici si incercam sa descoperim care sunt motivele de atractie dintre barbati si femei la pagina 24.

Subiecte sunt mult mai multe, va lasam - ca de obicei sa le 'descoperiti' dumneavoastra si va uram inca o data,

un 2017 asa cum vi-l doriti!

Toate cele bune pana data viitoare si lectura placuta!

Editor 's Note

Page 8: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017famost.ro 08

fam

os

t

modeling

contracte modeling

In orIce angajament scrIs pe care tI-l IeI - contract, este bIne sa cunostI sI sa IntelegI fIecare

aspect al acestuIa, dar, dupa cum stIm, acest lucru este de cele maI multe orI, ImposIbIl.

t i p u r i d e c o n t r ac t e

Daca esti model sau iti doresti sa devii unul si esti aproape de semnarea unui astfel de contract, acest lucru iti da

o stare de nerabdare si esti gata gata sa il semnezi, fara sa iei in calcul riscurile ulterioare care iti pot afecta sau influenta cariera, poate nu intr-un mod pozitiv. Iar inainte de a semna, fii sigura ca ai inteles orice aspect al contractului, ca agentia este una de incredere si multumita internetului, avem o sursa gratuita de informare. In cazul in care ai dubii in ceea ce priveste contractul sau chiar daca nu ai, dar vrei o siguranta in acest sens, a contacta un avocat sau un jurist sau cineva care se pricepe, poate fi o mutare desteapta pentru siguranta ta. Oricum, de la primul contact cu agentia, daca aceasta nu are nimic de ascuns, ii poti cere contractul acasa pentru cateva zile, sa-l citesti, sa-l analizezi, urmand ulterior sa iei decizia.

Care sunt luCrurile elementare de Care trebuie sa tii seama?

Majoritatea contractelor sunt standard, contin aceleasi lucruri, dar agentiile mari sunt atente la detalii si au grija ca acestea sa fie confidentiale. Un contract de modeling include paragrafe referitoare la bani care se impart intre model si agentie, durata contractului (1-3 ani si se reinnoieste automat daca nu este facuta o notificare cu 30-60 zile inainte), daca agentia reprezinta modelul exclusiv si pe plan international sau ii da voie sa colaboreze cu alte agentii. Contractul, de asemenea, ar trebui sa aiba alte lucruri incluse, ca taxe si cheltuieli care intra in responsabilitatea modelului. In cazul in care aceste informatii enumerate nu sunt incluse in contract, ar trebui sa sa le solicitati, sau, cel putin, sa intrebati de ele.

Care sunt diferitele tipuri de ContraCte?

Contractele de modeling au diverse particularitati in functie de specificul fiecaruia si este bine de stiut cam ce ar trebui sa contina in linii mari, daca exista interes din partea ta in aceasta industrie.

Contracte pentru o singura activitate (one time). Aceste contracte sunt aplicabile unei singure activitati, unui singur job, iar ele trebuie sa mentioneze in mod clar cati bani vei primi (daca vei primi), in ce mod si unde vor fi folosite fotografiile si daca actualul contract iti limiteaza sa faci alte lucruri asemanatoare pana cand acesta nu este definitivat 100%.

Contract al agentiei mama. O agentie de modeling mama este prima agentie cu care semnezi ca model si care ar trebui sa reprezinte o rampa de lansare pentru tine. Te va ajuta sa intelegi ce este modelingul si te poate promova pe piata internationala; mai mult, daca agentia ta are o intelegere cu alta agentie internationala, agentia mama va lua un comision din incasarile celeilalte agentii. Implicit, vei castiga si tu mai mult, platind doar o singura data un singur comision, iar o agentie mama buna, te va proteja cat mai bine posibil.

In anumite cazuri, se poate modifica comisionul agentiei mama in functie de acordul dintre ea si alta agentie, asa ca, fiti sigure ca ati inteles exact aceasta structura

de comisioane inainte de a semna contractul!Contract exclusiv. Aceste tipuri de

contracte sunt cele mai uzitate in cazul modelelor editoriale si de moda si nu le este permis sa sa fie reprezentate de mai mult de o agentie pe o anumita piata (modelul nu poate fi reprezentat de mai multe agentii in Paris sau

in Milano), dar pot avea o agentie in fiecare piata.

Contracte non exclusive. Acestea sunt comune modelelor comerciale in mod deosebit si le ofera libertate mai mare in ceea ce priveste cariera, ele putand lucra cu mai multe agentii din piata, daca asta isi doresc. Din pacate, modelele nu se vor bucura de sprijinul pe care il au cele cu contract exclusiv. Dar parte buna e ca daca iti gasesti singura un job, nu trebuie sa platesti comision agentiei, aceasta incasandu-si

comisionul doar atunci cand iti gasesc ei un job.

Page 9: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017 famost.ro09

f o t o g r a f i a

m o d e l i n gd eImI place sa pozez sI mI-as dorI o carIera In modelIng.ce ar trebuI sa stIu despre fotografIe?am nevoIe de fotografII profesIonIste Intr-o prIma etapa?

m ajoritatea fetelor care isi doresc o astfel de cariera, considera ca placerea de a se lasa fotografiate, impreuna cu schimbatul catorva pozitii in timpul sedintelor foto este indeajuns. Si intr-o oarecare masura au dreptate, daca ne raportam la modelingul profesionist, unde modelul isi cunoaste rolul, tot stafful stie foarte bine ce are de facut si atunci avem de-a face cu o cursivitate naturala a lucrurilor. dar, asta nu inseamna ca totul este usor!

in schimb, atunci cand esti un model incepator, lucrurile sunt cu mult mai complicate!

ca sa iti fie usor, ar trebui - pe langa calitatile fizice - sa fii o buna actrita si asta pentru a-ti intra in rol cat mai bine! Pe de alta parte, oricat de expresiva ai fi in grimase, tot nu este indeajuns! ai nevoie sa iti poti controla zambetul - care trebuIe sa fIe unul frumos, sa ai o pozitie a corpului adecvata - In functIe de cerInte, sa fii receptiva in ceea ce priveste indicatiile celor din jur, in mod special ale fotografului. acesta poate avea o misiune foarte foarte grea, daca are de-a face cu o persoana care nu intelege ce i se cere!

Ok, te ajuta si el, dar principalul rol il ai tu; cand esti in fata lui, nu te astepta sa te invete aBc-ul 'posIng'-ului, tu esti cea care are principalul rol, tu eSti in centrul atentiei si in cadrul sedintei si dupa ce fotografiile vor fi publicate (indiferent ca sunt in forma de print sau digitala)!

O alta dilema a modelelor aflate la inceput de drum - si apoi vom trece concret la factorii care trebuiesc luati in considerare in cadrul unei sedinte foto, este aceea a necesitatii sau nu, a fotografiilor profesionale in cazul in care mergi la un casting sau iti doresti o colaborare cu o agentie de modeling.

Fara prea multe cuvinte, raspunsul este nu! nu iti treBuieSc FOtOgraFii PrOFeSiOnale cand esti un model aspirant! Persoanele profesioniste din cadrul unei agentii de modeling, au sau ar trebui sa aiba, calitatile necesare pentru a vedea daca modelul se pliaza pe cerintele lor sau daca dispune de calitatile necesare unei astfel de cariere! au nevoie de un chip 'curat', de restul ocupandu-se ei (fotografii, colaborari, sfaturi, etc).

respiratia este foarte importanta, doar ca trebuie gestionata foarta bine! trebuie sa retii ca nu trebuie sa iti tii respiratia, pentru un lOOk cat mai natural!

ca pozitie - din punct de vedere fizic - spatele trebuie sa fie drept, iar umerii sus. daca sedinta foto dureaza mai mult, tendinta generala este sa lasi umerii relaxati, iar pozitia corpului spre inainte; abdomenul se relaxeaza si veti iesi in fotografii cu burta ... asa ca pozitia fizica este unul din lucrurile pe care trebuie sa te concentrezi!

Zambetul ... este esential si are o influenta determinanta, atat in relatiile cu cei din jur, cat si din punct de vedere artistic. Profita de el, dar nu exagera si foloseste-l in diferite doze, pentru a exprima cat mai multe ipostaze si a demonstra ca esti un model versatil.

doar cand iti cere fotograful sa te uiti spre camera, trebuie sa o faci, in rest, evita ca privirea sa fie direct catre aparatul foto!

miscarea este foarte importanta intr-o fotografie, pentru ca, pe langa factorii extra, aduce dinamism fotografiei. aceste cerinte se

cer in mod deosebit in promovarea produselor sportive (pantofi sport, echipamente, stimulente, etc), dar si a hainelor, incaltamintei, etc. aici depinde de tematica si ideile ce se vor aplicate.

in stransa legatura cu zambetul, este fotografia de portret care subliniaza trasaturile faciale ale modelului si poate fi "dedicata" in promovarea produselor de ingrijire (ruj, pasta de dinti, etc). de aceea e foarte importanta expresivitatea!

factorI de care trebuIe sa tII cont In cadrul uneI sedInte foto!

Foto

: da

ria

Wer

bo

Wy

Foto

: ad

ina

Fo

riS

z

Page 10: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017famost.ro 10

tyson Ballou

IMG - New York / Success Models - Paris / Why Not Model Management - Milano / Select

Model Management - Londra / Sight Management Studio - Barcelona / UNIQUE DENMARK -

Copenhaga / PMA - Hamburg / Two Management -Los Angeles / IMG Australia - Sydney

Tyson Ballou este un model de origine americana nascut in Garland - Texas pe data de 14 noiembrie 1976 si mai are inca doi frati, el fiind cel mai mare. Cand avea 9 ani, tatal sau a decedat intr-un mod ciudat, masina rasturnandu-se peste el cand o repara.

In timpul scolii, Tyson Ballou a fost un copil linistit si rezervat, iar cariera lui in modeling a cunoscut ascensiunea de la varsta de 15 ani, cand a castigat un concurs local.

A fost descoperit de agentia Page Parkers; in 1998 s-a mutat in New York si a semnat cu IMG Models.

C a r a C T e r i s T i C i f i z i C e T y s o n B a l l o u

inaltime - 187 piept - 105 talie - 85 solduri - 102marime pantofi - 42 culoare par - saten culoare ochi - caprui

Lucreaza foarte mult in modeling si este foarte dedicat, nu ii place sa discute in media despre viata personala.

Ii place sa practice exercitii fizice, consuma ovaz, migdale si oua la micul dejun. Ii plac calatoriile si se pare ca a vizitat majoritatea tarilor, este foarte activ pe site-urile de socializare ca faCeBook, TwiTTer, insTagram.

Sedintele foto se numara printre pasiunile sale si este foarte solicitata, datorita farmecului sau, comportamentului, muncii depuse si ambitiilor sale.

Este unul dintre cele mai bine platite modele masculine din Statele Unite!

Tyson Ballou a lucrat pentru nume mari ca giorgio armani, VersaCe, exTe, CalVin klein, Tommy Hilfiger, DolCe &gaBBana; a fosT imaginea Jil sanDer, Dkny, Hugo Boss sporT, ByBlos, mosCHino, emporio armani, exTe aCHT, samsoniTe, perry ellis, BCBg, ValenTino roma, emporio armani fragranCe. A avut numeroase prezente in reviste de specialitate ca l’uomo, Vogue, Jalouse, THe faCe, Harper’s Bazaar, arena Homme plus, Visionaire, numero, w.

In viata personala, Tyson se pare ca se intalneste cu Fernanda Tavares si ca au o relatie buna. El a ramas si acum o persoana foarte linistita, iubeste inca baschetul pe care-l practica si care il tine si in forma (a jucat la scoala). Femeia ideala trebuie sa aiba inaltimea de 180, ochii negri, parul negru, zambet frumos si foarte afectuoasa.

ESTE REPREzENTAT DE

fam

os

t

modeling

model de top

Page 11: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017 famost.ro11

In timpul liber ii place sa deseneze, sa practice snowboard, surfing, sa calareasca, sa descopere muzica noua si sa citeasca.

Practica regulat crossfit si ocazional yoga, este foarte apropiata de familie si o parte a timpului liber si-o petrece vizitand centrele de plasamanet din Mexic, dorindu-si ca intr-o zi, sa devina o voce care sa apere.

Isi aminteste ca atunci cand a inceput modelingul, toti cei care nu-i vorbeau, au

inceput sa-i trimita mesaje pe Facebook pentru a socializa cu ea. Este buna prietena cu Taylor SwifT.

Taylor Hill

inaltime 175piept 84talie 58solduri 86culoare par satenculoare ochi albastri/verzi

caracTeriSTici fizice

Taylor (MarIE) HIll este un model de origine americana nascuta pe 5 martie 1996 in Palatine - Illinois si a crescut in arvada - Colorado. Inainte de a deveni model, ea a practicat gimnastica; mai are doua surori: logan si Mackinley si un frate: chaSe. Taylor Hill a fost descoperita la varsta de 14 ani de JiM Jordan - agent si fotograf.

Taylor Hill a facut senzatie la atelier Versace; in scurt timp, a aparut intr-o campanie publicitara la Versus Versace, fiind fotografiata de Mert and Marcus.In 2013 ea a fost prezenta in catalogul inTiMiSSiMi si in catalogul printat forever; un an mai tarziu a prezentat pentru vicToria’S SecreT si a devenit imaginea

roSa cha, alaturi de Erin Heatherton, Frida Gustavsson si Barbara Palvin.In 2015 - in luna august a castigat titlu de “Model of the year” in cadrul Fashion Media awards.

In iulie 2016 a devenit imaginea lancoMe.

a aparut in revistele de specialitate internationale:

vogue, harper’S Bazaar, elle, MadaMe figaro, dazed, love,

nuMero, glaMour, Marie claire. a defilat pentru verSace,

3.1 phillip liM, kenzo, fendi, valenTino, carolina herrera,

eMporio arMani, alexandre vauThier, dkny, chanel, vikTor

& rolf, anThony vaccarello, ralph lauren, dolce & gaBBana,

richard nicoll, erManno Scervino, aTelier verSace, alBerTa ferreTTi, gaBriela cadena, elie SaaB, giorgio

arMani, herve leger, rachel zoe, chriSTopher kane, Mugler,

alexander wang, MaxiMe SiMoenS, paul & Joe, paul SMiTh, gileS

deacon, karl lagerfeld, Miu Miu, vicToria’S SecreT, puBlic School,

vivienne weSTwood.a aparut in campanii pentru

nume mari ca Miu Miu, JiMMy choo, lancoMe, verSuS, arMani

prive, Michael korS, h&M, TopShop, J Brand, Juicy couTure,

pink, alexandre vauThier, vicToria’S SecreT.

Nu PoaTE TraI Fara : cainele ei, familie, prietenul ei, mancare si ulei de nuca de cocos.

Am urat liceul. Eram inalta si slaba. Am o personalitate ciudata cand ajungi

sa ma cunosti. Eram foarte timida pentru ca eram inalta.

O urmaresc in mod special pe Gisele Bundchen, deoarece este o femeie de afaceri

foarte inteligenta si a reusit sa ramana in industrie intr-un mod relevant.

O admir pentru ca a construit un brand impresionant.

iMg ModelS, STorM Model ManageMenT, Traffic ModelS, eliTe STockholM, ford la

INTrEBaTa CE ar alEGE : roz sau rosu, ea a ales prima varianta.

IuBEsTE CIoColaTa.

EsTE rEPrEzENTaTa dE

model de top

Page 12: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

2017

costumede baie

tendintepr i m a v a r a - v a r a

nu! Vremea rece nu trebuie sa ne opreasca sa ne gandim la vara, la soare si plaja:

doar gandul si parca nu mai simtim frigul de afara! Si ca tot avem timp mai mult, nu ar fi rau sa aruncam o privire catre tendintele costumelor de baie din sezonul primavara-vara 2017, sa aflam care ne sunt optiunile si sa ne punem bani deoparte, special pentru acestea!

Page 13: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017 13

costume de baie de mireSe O luna de miere exotica a ajuns sa fie - pastrand proportiile - la indemana multor cupluri, iar acest sentiment de implinire sufleteasca se vrea a fi continuat si dincolo de evenimentul propriu-zis. Astfel, dantela si culoarea alba sunt perfecte oriunde exista soare si plaja, regasindu-le in sezonul primavara-vara costume de baie dintr-o piesa sau doua, fara umeri, cu siret, foarte sexy. (Beach Riot, Baes and Bikinis, Beach Bunny, For Love & Lemons)

b l u e l i f e

costume de baie cu ciucuri

Daca iti plac ornamentele extra, sezonul primavara-vara 2017 costume de baie iti aduc … ciucurii! Exprimand veselie, distractie, stil jucaus, costumele de baie cu ciucuri sunt perfecte pentru petrecerile de pe plaja de zi sau noapte si pot fi combinate cu fuste mini sau topuri taiate. (Beach riot, Anna Kosturova, Aguaclara).

a n n a k o s t u r o v a

k a o h s

coStume de baie cu acoperitoare creatiVe

Pentru sezonul primavara-vara 2017, ne putem acoperi costumele de baie cu robe mai simple - asa cum faceam pana acum sau, ne putem alinia tendintelor actuale, care au o nota mai moderna, mai intriganta, care variaza intre design,

stil, decupaje, transparente. Avem pantaloni luciosi, topuri lungi, maneci lungi infasurate, plase, mici jachete bolero cu maneci lungi si lucioase care ne dau impresia ca fac parte integranta din costumul de baie. (Indah, Maaji Swimwear, Anna Kosturova, Sinesia Karol).

s i n e s i a k a r o l

costume de baie aSimetrice

In mod obisnuit, nu exista niciun sezon care sa nu aiba aceasta tendinta, asimetria fiind prezenta in tendintele vestimentare ale sezonului 2017 aproape in orice segment. S-au vazut astfel, culori luminoase, dintr-o singura piesa sau combinatii din doua piese - una peste cealalta. (Sirenes De Soleil, Mint Swim, Lycra Moves Swim, KAOHS)

costume de baie cu topuri taiate

Indiferent de corpul tau, daca vrei sa imbratisezi una din tendintele costumelor de baie din 2017 prezenta in ultimele sezoane, atunci trebuie sa porti costum de baie cu top taiat. Avem decupaje strategice care iti fac un corp perfect, topuri cu guler inalt, modele superbe si culori frumoase. (Mink Swim, Hammock, Indah Clothing, Lybetras, Blue Life).

l y b e t r a s

famost.ro

Page 14: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017famost.ro

fashionista

14

fam

os

t

FrumuSete tranSlucida in costumele de baie

Decupajele inalte la picioare fac adevarate minuni in aceasta tendinta, in care avem astfel de taieturi care pot varia de la opac la transparent. Avem culori indraznete si forme grafice care dau o nota foarte sexi, combinate cu reduceri la baza gatului. Negrul si translucidul ne ofera o imagine senzationala in jurul taliei, la fel ca si combinatia de negru si fard de obraz in nuanta de piersica. (Love & Lemons, Filthy Haanz, Lee Lani, Aquaclara)

a q u a c l a r a

b e a c h r i o t

costume de baie cu decolteuri adanci in V

Foarte prezenta in tendintele vestimentare, aceste decolteuri adanci nu puteau sa nu intre si pe plaja, astfel ca le vedem prezente in sezonul primavara-vara costume de baie 2017, mai mult ca niciodata. Au fost vazute astfel, nuante nude si albe, prinse cu snur, dantele de mireasa. (Myra Swim, Filthy Haanz and Sirenes De Soleil, Beach Riot, VIX Paula Hermanny)

acoperind ce este esential si te bucuri de aceasta neutralitate a nuantei nude! Poti merge in sezonul 2017 pe costume de baie cu bikini cu snur, decolteuri adanci in V sau doar o singura piesa. (Beach Riot, Hot As Hell, Kay & Elle, Casa Indah).

costume de baie nude

Daca iti place sa-ti arati pielea dar esti si modesta, costumul de baie nude este alegerea potrivita: arati piele atat cat doresti,

b e a c h r i o t

costume de baie cu Snur

Una din tendintele mari ale sezonului primavara-vara 2017 sunt topurile cu snur, de la cele in care avem bikini pana la cele intr-o singura piesa. Si cum topurile in triunghi sunt de domeniul trecutului, cele actuale sunt prezente intr-o maniera conservatoare, dar cu noi interpretari. Fie ca avem bikini mini, insertii translucide, decupaje crosetate, snururile au o nota picanta in acest sezon si vizeaza o femeie sexy si moderna in acelasi timp. (Lee & Lani, KAOHS Swim, Kai Lani)

costume de baie inFaSurate in jurul pieptului

Topurile infasurate in jurul pieptului constituie o tendinta ‘delicatesa’ a sezonului primavara-vara 2017 costume de baie, datorita faptului ca etaleaza intr-un mod frumos sanii, iar inotul si scufundarile nu mai sunt o problema. Avem combinatii simple si duble, infasurate cu benzi multiple, modele colorate, si cu siguranta e genul de investitie care sa merite toti banii.(Lume, Lybethras, Gottex, Luli Fama).

costume de baie cu VolanaSe

O tendinta foarte relaxanta a sezonului primavara-vara 2017 costume de baie sunt volanasele, care ne duc spre o frumusete inocenta, intr-un contrast cu celelelalte stiluri dominante. Avem astfel, volanase in jurul gatului, pe bretelele topurilor, foarte recomandate fiind cele regasite la bikini; cu ajutorul acestor mici accesorii, poti transforma o zi de plaja intr-una de distractie, chiar si pe timp de noapte. (Luli Fama, Kai Lani, San Lorenzo)

k a i l a n i

k a i l a n i

l y b e t r a s

Page 15: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017 famost.ro15

costume de baie dintr-o Singura pieSa

La o analiza generala a tendintelor regasite printre costumele de baie in sezonul 2017, observam ca totul graviteaza in jurul costumelor dintr-o singura piesa: avem decupaje la solduri, dantela, bretele, topuri foarte diverse. Sunt multe multe variante, iar semnalele ne arata ca ele vor fi in tendinte pentru o perioada mai lunga decat un sezon, cu atat mai mult cu cat natura nu a inzestrat pe toata lumea cu un fizic perfect, iar imperfectiunile pot fi astfel, ascunse. (Lybethras, Kai Lani, VIX Paula Hermanny)

l u l i f a m a

costume de baie cu decupaje laterale

Ok, decupajele pot fi oriunde atat timp cat ne maguleste corpul, dar in sezonul primavara-vara 2017, decupajele laterale dau un aspect special, accentuand talia si dand corpului un LOOK tonifiat. Apar in costumele de baie dintr-o bucata, avand printuri din natura, cu snur, pantofi sau accesorii care se asorteaza, orice combinatie avand o nota moderna destul de sexy. (Lee Lani, Aquaclara, Luli Fama, VIX Paula Hermanny)

costume de baie cu decupaje inalte

Costumele de baie dintr-o singura piesa si foarte decupate fac deliciul majoritatii, lungesc picioarele si reprezinta una dintre cele mai sexi

si incitante tendinte ale sezonului calduros 2017 costume de baie. Sunt decupaje multe - locuri de obicei ascunse, este etalata multa piele prin folosirea plaselor, s-au vazut combinatii cu elemente de lenjerie. (Filthy Haanz, Hot As Hell, Sirenes De Soleil, Baes Bikinis)

h o t a s h e l l

c i r o n e s w i m

costume de baie cu talie inalta

Talia inalta, decupajele, elementele de lenjerie, snururile, toate au fost vazute in ultimele sezoane in prezentari, asa ca nici 2017 nu va face exceptie! Talia inalta, ofera un aspect clasic dar si sexy in acelasi timp, necesitand fara doar si poate un machiaj putin mai matur. (Sinesia Karol, Sirenes de Soleil, Lume)

s i n e s i a k a r o l

costume de baie din lenjerie

Chiar daca de vreo doua sezoane lenjeria este prezenta pe catwalkuri prin insertii in vestimentatii intr-un mod mai discret sau mai consistent, este randul ca lenjeria insasi sa isi faca simtita prezenta acolo unde ii este locul! Pentru sezonul primavara-vara 2017, avem parte de piese superbe - incitante pentru parteneri, unele au o atitudine dominanta, altele sunt foarte foarte sexy, iar cat de potrivite sunt pentru plaja, asta ramane la latitudinea fiecareia. (Cirone Swim, Lee Lani, For Love&Lemons)

l y b e t r a s

v r e i m a i m u l t e t e n d i n t e ?

p e n t r u r e d i r e c t i o n a r e !

a p a s a a i c i◙

Page 16: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017famost.ro

fashionista

16

fam

os

t

2016Printre blogurilede moda din romania

E inceput de an. Visurile

noastre au ramas undeva pe

o lista cu rezolutii. Fireste, va fi tot

timpul din lume sa ni le indeplinim.

Vrem o gramada de lucruri,

mai mici, mai mari, posibile sau

imposibile.

Si uite asa s-a facut ca, la o

intalnire ca fetele la cafea, noi,

cele care ne ocupam de cativa ani

buni de rubrica de frumusete a

acestei reviste, ne-am gandit ca

n-ar fi rau sa imprumutam de la

prietenele noastre, bloggeritele pe

care vi le-am prezentat pe durata

anului trecut, ceva ce ni se pare

util pentru reintregirea imaginilor

noastre de ”dive”.

Ne-am amuzat peste masura,

pentru ca am facut si un sondaj

ad-hoc in cafenea, in randul

doamnelor si domnisoarelor,

pentru a nu lasa sa intervina

subiectivitatea noastra.Prin

urmare, iata ce a iesit:

ema’S world.ro

De la Ema , am vrea sa stim trucul pentru parul

sanatos, mereu stralucitor, care da aparitiei ei atata prospetime. Trebuie sa fie macar un sfat pe care sa

vrea sa ni-l impartaseasca! Pana atunci, asteptam

cuminti.?

eager4FaShion.com

Valentina are un ten de portelan si ochii nostri

stiu bine ca nu e nici filtrul camerei foto, nici fondul de ten, ci insasi natura. Chiar si asa, ne-ai putea spune, draga noastra, cu ce ajuti

natura?

Page 17: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017 famost.ro17

pink-wiSh.com

Iulia ne-a placut dintotdeauna. E frumoasa si copilaroasa. E amestecul

acela de inocenta si feminitate care te lasa

uneori cu semne de intrebare. E un mister. Ne place felul in care isi pune in evidenta trasaturile si

credem ca, in sensul acesta, a ajutat-o mult si faptul ca

este make-up artist.

ramonacerVenciuc.ro

La Ramona apreciem ca, pe langa frumoasa, este si foarte inteligenta. Ne

bucura faptul ca activitatile ei din domeniul educational

nu au impiedicat-o sa isi urmeze pasiunea pentru

moda, nu au directionat-o spre un stil vestimentar monoton, ci, dimpotriva, i-au pastrat spiritul liber care o face sa fie unica

printre cei in jurul carora traieste.

loVing-eVelyn

Lavinia este mereu distinsa, are o noblete regala dar, cu toate astea, stie sa poarte

orice tip de tinuta, de la haute couture, la street

chic. Dar care sa fie secretul unei siluete atat de suple?

Care este, in fond, stilul ei de viata? Ramane sa i-l descoperim, poposind pe

blogul ei.

claudiaFagadar.com

Claudia ne copleseste prin delicatete si gingasie. In plus, ne da impresia ca e

genul acela de fata, colega de facultate sau, pur si

simplu, vecina zambitoare, dispusa mereu sa te ajute si sa te invite la un ceai cald. Iar atmosfera din casa ei e

primitoare, incat, cu un ochi uimit si cu unul curios, vrei

sa inregistrezi cat mai multe detalii, pentru a te apuca

sa-ti redecorezi de urgenta locuinta.

dianagrigoriu.ro

Diana Grigoriu are niste ochi innebunitori. Pentru asta, nu putem decat sa-i

felicitam parintii. Dar dincolo de asta, are o atitudine

care o face intotdeauna sa iasa in evidenta. Intr-o lume anosta, atitudinea potrivita

te poate duce acolo unde iti este locul. Asadar,

credem ca ne-ar fi de folos un minicurs de dezvoltare personala venit din partea

ei, pentru a afla cum putem sparge barierele timiditatii.

chriStian-renata.com

Nu in cele din urma, am vrea sa imprumutam ceva si de la Renata. Christian, te rugam sa ne ierti, insa in departamentul nostru

de beauty sunt numai fete. Asa ca, vrem sa ne molipsim cu veselia aia pe care o tot

vedem la iubita ta. E ceva ce ii prieste si poate ca tu n-ai fi tocmai strain de asta ?.

Aaah, inca ceva: e adorabila cu gropite! Pe cuvantul

nostru!

. . . A v e r A M A k e - u p A r t i s t

Page 18: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017famost.ro 18

Stil de Viatafam

os

t

sa avem un altfel de an!

TreziT de dimineaTa, dus copii la scoala, mers la servici, suporTaT sTresul fiecarui loc de munca, luaT inTre Timp copilul de la scoala, veniT spre casa cu o oprire la mall sau in alTa parTe unde Trebuiesc rezolvaTe anumiTe probleme, ajuns acasa, vorbiT cu copii, sTaT de vorba cu parTenerul, ajuTor lecTii copii, sTaT prin bucaTarie, rezolvaT probleme de

serviciu… lisTa poaTe conTinua, dar deja ne simTim incarcaTi numai dupa aceasTa insiruire. cam asa araTa o zi normala in viaTa fiecarui om!

mulTi cred ca a nu avea Timp de ei, ca a fi ocupaTi ToT Timpul, esTe un indicaTor al succesului, ii face sa se simTa imporTanTi … dar de fapT, lucrurile sTau Tocmai invers! sTresul esTe principalul facTor care ne priveaza de fericire si sTarea de bine la care aspiram ToTi si ce esTe mai grav, e ca nu realizam ca sTresul creeaza o anumiTa dependenTa, de munca, de afaceri, de succes.

25s u g e s t i i

Page 19: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017 famost.ro19

1 Ai putea incepe prin crearea unei noi rutine. in loc sa te trezesti dimineata si sa te uiti pe ceea ce ai de facut

in ziua respectiva la serviciu, mai bine savureaza-ti cafeaua urmarind stirile sau uitandu-te la ceva relaxant.

2 si pentru ca tot vorbim de ceva relaxant, un studiu publicat in inTernaTional journal of

environmenTal research a aratat ca doar daca te uiti la niste fotografii cu spatii verzi, te ajuta sa te relaxezi.

3 Cand vrei te sa plimbi, fa-o fara un scop anume prin locuri poate prin care, in mod normal nu ai merge! Poti vedea lucruri

noi, iar daca esti o persoana creativa, poti gasi inspiratie.

4 Daca vrei sa ai un somn mai bun, fa acest lucru inainte de culcare: sTai in picioare cu spaTele si braTele pe

un pereTe, parTea superioara a braTelor paralele cu podeaua, iar coaTele indoiTe la 90 de grade! sTaTi asa Timp de 10 pana la 30 de secunde, respirand adanc!

5 incearca sa faci tot posibilul sa te asociezi cu fete care sunt destinse, fericite, iar cele care sunt stresante sa le lasi

putin mai departe de tine. suna egoist, dar vrei sa te simti bine si e un lucru recomandat chiar de psihologi.

11 Activitatea sexuala declanseaza eliberarea hormonilor de calmare si reduce presiunea arteriala, conform

numeroaselor studii. A face sex solo ajuta si el, dar actul sexual normal are cele mai mari beneficii.

12 Cand esti stresata, poti incerca varianta masajului, care merge foarte bine pentru multe persoane, atunci cand

vor sa se linisteasca. Daca nu ai timp sa nu iti poti permite sa mergi la un salon, exista posibilitatea sa investesti intr-un astfel de instrument, care poate face minuni.

13 trebuie sa iti faci timp pentru tine si o poti face incepand cu momentul in care parasit locul de munca!

incearca de asemenea, o detoxifiere digitala pentru cateva ore sau chiar saptamani, mai ales cand esti in concediu!

14 Calmeaza-ti nervii prin intermediul respiratiei, stimulandu-ti nervul vag! aseaza-Te conforTabil si pune degeTul

mare pe nara dreapTa si degeTul inelar pe nara sTanga, apoi apasa pe nara dreapTa si respira prin cea sTanga! inchide ambele nari penTru aproximaTiv 2 secunde apoi elibereaza nara dreapTa si expira! ia o mica pauza, inhaleaza pe nara dreapTa, inchide narile si apoi expira prin sTanga. repeTa aproximaTiv 5 minuTe!

Foto: ChriS p

hutully

6 Pune greutate pe tine! suna amuzant, dar se pare ca daca pui pe tine o patura sau o plapuma mai grea,

aceasta poate calma sistemul nervos in aproximativ 5 minute!

7 Nu neaparat sa respecti ora ceaiului englezesc, dar ai putea sa-ti faci un obicei de a consuma dupa amiaza,

ceai. Majoritatea tipurilor de ceai, contin L-teanina care linisteste creierul si nu are un efect sedativ.

8 gandindu-te la argumente pro din lista ta personala de Pro si CoNtrA, reduce stresul si creste pozitivitatea,

dar nu te gandi la aspectul fizic sau statutul social! Vezi care iti sunt valorile de baza (ex: compasiune, independenTa), de ce conteaza pentru tine si cand te-ai intersectat cu ele, iar cand te simti dezorientat, reflecta asupra uneia!

9 Foloseste de lumina ambientala din casa, mizand pe tonul luminii care imita lumina naturala a soarelui, pentru a-ti

ajuta corpul sa intre in ritmul natural circadian.

10 “trAieste CLiPA” poate ca are o semnificatie mult mai profunda decat realizam, anxietatea provenind

de la grija pentru viitor. Pentru a reduce nivelul stresului, cel mai bine, e sa ne concentram pe lucrurile frumoase care le facem in prezent si sa nu ne mai gandim atat de mult ce se va intampla in viitor.

Page 20: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

famost.ro 20 ianuarie 2017

Stil de Viatafam

os

t

15 Fa-ti ordine printre lucruri, daca te simti coplesita si debusolata, deoarece, ordinea atat acasa cat si la locul

de munca, te ajuta sa iti planifici mai bine gandurile, diminueaza anxietatea si imbunatateste claritatea mentala. Vei stii exact care iti sunt prioritatile si le vei face mult mai degajat!

16 Razi ori de cate ori ai ocazia, fapt care descreste numarul hormonilor de stres si creste amintirile fericite.

retelele sociale iti ofera zilnic clipuri care sa te ajute in acest sens, asta pe langa clipele pe care le petreci alaturi de prieteni si colegi.

17 oricine are muzica sa preferata, sunete care detensioneaza musculatura si incetinesc undele cerebrale, iar cele

mai relaxante sunt melodiile lente.

18 Daca simti ca cei din jur te streseaza, asta poate fi din cauza ca iti circula in cap litanii despre ei. Ai

putea incepe sa te gandesti sa-i tratezi asa cum o faci si cu tine insuti.

23 Cand esti tensionata sau suparata, proteinele reprezinta raspunsul! incearca migdale, hummus sau

branza de vaca pentru o solutionare rapida!

24 Concentreaza-te pe ceea ce este esential, asa cum fac si cei care practica yoga: acestia aleg un

punct pe care se concentreaza atunci cand sunt in pozitii intense. vrei sa faci curaTenie in casa si Te sperie ca esTe mulT de munca? imagineaza-ti-o curata, apoi fa acest lucru pe portiuni si apuca-te de treaba!

25 Cand esti acasa, da drumul la muzica sau foloseste castile, canta si danseaza atunci cand ai diverse

activitati: acest lucru iti va da o buna dispozitie. si chiar daca cei din jur considera o manifestare deplasata, imporTanT e ca Tu Te simTi fericiTa si in elementul tau, si pana la urma, asta e tot ce conteaza.

19 Cei care detin controlul propriilor bani, sunt mai fericiti, indiferent cat detin; ai putea imbunatati acest lucru,

platindu-ti datoriile imediat ce acestea vin.

20 Daca esti obisnuit sa consumi cafea dupa amiaza, ai putea incerca sa renunti, cafeina antreneaza sistemul

nervos si nivelul cortizolului, un astfel de obicei amplificand stresul si facandu-l mai greu sa se odihneasca.

21 Scaneaza-ti putin corpul cand te pregatesti sa incepi activitatea! inchide ochii, indreapta-ti atentia catre

fiecare parte a corpului tau, analizeaza-ti modul in care respiri, vezi daca te strange vreun pantof sau o haina! esTe imporTanT sa Te simTi relaxaTa aTunci cand faci ceva!

22 Aromaterapia poate reduce anxietatea si epuizarea mentala, conform mai multor studii, de aceea, trebuie sa

cauti exact mirosurile care iti fac bine si sa le tii aproape!

Page 21: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

famost.ro21

sau

atacde

panica?

StreS

De ce Se intampla aceSt lucru?genetica poate creste acest risc de la 5 pana la 17 procente, un atac

de panica putand fi o reactie exagerata vis-a-vis de un eveniment minor. Chiar daca esti calm, acest atac de panica poate aparea din senin, ceea ce inseamna esti sub stres cronic. in timp ce te machiezi avand tot timpul la dispozitie, poti avea un sentiment prapastios a unei situatii deranjante din trecut, iar faptul ca pe moment, nu exista argumente proaspete care sa o declanseze, ii amplifica gravitatea.

cum Simtim panica?exista patru sau mai multe simptome care se pot declansa in acelasi

timp: transpiratie, simptome, frisoane, bufeuri (corpul incearca sa regleze temperatura), palpitaii ale inimii (adrenalina in crestere), tremuraturi sau agitari, amorteli sau furnicaturi (corpul trimite sange catre membre), ameteala, dezorientare, senzatia de sufocare si chiar sentimentul ca plutesti deasupra corpului, senzatia ca nu poti controla situatia sau teama de a muri.

cum putem opri?Majoritatea atacurilor de panica dureaza in jur de 10 minute sau peste.

un prim pas pentru a trece de aceasta situatie este sa gasesti un loc linistit, sa te asezi jos si sa respiri incet. Cand te muti in alt loc, ajuti corpul sa creada ca ai ‘scapaT’ de pericol; poti repeta de asemenea in gand “Acest lucru este inofensiv. Nu imi face nimic rau.” Pentru a face ca sangele sa ajunga la creier, pune-ti capul intre picioare. Daca aveti astfel de atacuri de panica dese, vorbiti cu doctorul de familie sa va recomande un terapeut care sa va ajute cu diverse strategii si modalitati de adaptare a simptomelor specifice.

atunci canD te

pregateSti De

un eventual zbor

Sau cineva pe care

iubeSti iti Spune

pe un ton grav

“trebuie Sa Stam De

vorba”, ai cateva

Simptome intenSe:

palpitatii, Dureri

De cap, te iau toate

calDurile, crampe.

Sunt clipe neDorite,

Dar e ceva normal

Si cateoData,

StreSul Devine atac

De panica, aceaSta

fiinD caracterizata

De o creStere

bruSca De anxietate

Si teama.

ianuarie 2017

Page 22: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

famost.ro 22 ianuarie 2017

Stil de Viatafam

os

t

intri Sa cumperi un lucru ...

In fiecare centru comercial, magazinele sunt asezate intr-o anumita ordine, exista diverse strategii pentru a-i face pe oameni sa devina

consumatori din ce in ce mai mari. si acest lucru l-am simtit deseori chiar pe pielea noastra, intrand pentru doar un lucru si iesind cu plasele pline.

Haideti sa descoperim impreuna cateva din strategiile folosite, iar daca vrem sa facem economie in portofel, sa tinem cont de ele!

Si ieSi cu ... zece!

12 S

tr

at

eg

ii a

le

Ma

ga

zin

el

or

,p

en

tr

u a

te

iM

bia

Sa

Cu

Mp

er

i!

Page 23: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

famost.ro23ianuarie 2017

Cum intri …

conform cercetarilor, este cel mai probabil in momentul in care intrati intr-un mall, sa ‘virati’ la dreapta. Aici veti gasi de obicei cele mai scumpe lucruri sau cele mai mari aducatoare de profit!

Sacose …

multe magazine iti ofera cand intri sacose reutilizabile si destul de spatioase, un lucru foarte bun de altfel. Dar, nu degeaba ... pentru ca avand spatiu mai mare, ai posibilitatea sa cumperi mai multe …

Ecranul …

multe magazine au televizoare destul de mari care se vad chiar de afara, unde sunt rulate produsele lor, reclamele lor, etc. De obicei, pe ecran sunt afisate lucruri de vanzare de sezon (exemplu: ghete de iarna daca suntem in anotimpul rece); ele sunt cumva ieftine, dar te pot imbia sa cumperi si altele, mai scumpe.

Etichetele …

pretul de 199 de lei este de fapt 200 de lei, dar de ce comerciantii tot insista pe aceasta metoda? majoritatea oamenilor citesc de la stanga la dreapta, retinand cel mai bine primele informatii vazute.

Privirea …

Retinem primele informatii, de aceea la nivelul ochilor sunt asezate de obicei lucrurile cele mai scumpe. Ridicati si coborati privirea, aplecati-va daca este cazul, pentru a gasi oferte mai bune!

Alte magazine …

Ajungi la un magazin asemenator, doar ca sansele sunt cele mai ridicate sa-l gasesti foarte departe comparativ cu primul, timp sa mai colinzi si altele. scarile rulante sunt de asemenea asezate la capetele opuse ale marilor centre comerciale, tocmai pentru a ajunge la cat mai multe magazine.

Atingerea …

cercetarile au aratat ca atingerea unui lucru inainte de a-l cumpara, afecteaza cat de mult dorim sa platim pentru el, atingerea in sine, ducand la atasament. De exemplu, computerele sunt deschise la un unghi de 70 de grade, asa ca ce faci tu cand le vezi? Le deschizi!

Dezordinea …

Dezordinea este foarte buna (d.p.d.v. comercial!) si cu siguranta ati vazut ca multe magazine au un cos mare cu lucruri amestecate. conform cercetarilor, aceasta dezordine si amestecatura este echivalentul unui “pret bun”, ceea ce inseamna ca cei care vin la cumparaturi vor cauta mai mult pentru a gasi un chilipir.

Mai ieftin sau … nu …

magazinele folosesc de multe ori efectul de pret compromis pentru a cumpara ceva ce costa mai mult. Presupunand ca exista doua perechi similare de pantofi, dar una apartine unui brand mai bun, iar tu vezi ceva de genul “doar 100 lei pentru un brand mai bun”, acest lucru te face sa crezi faci o afacere buna. cand, de fapt, magazinul iti ia 100 de lei in plus…

La capete …

Anumite lucruri care ofera un profit mai mare (accesorii sau orice altceva care sunt ieftine de produs) sunt situate la capetele culoarelor. De ce? cand ajungem spre sfarsitul culoarelor, incetinim viteza si suntem mai atenti, vazand astfel aceste produse, adevarate afaceri pentru noi.

Doar incerc …

corect, doar incerci/probezi un anumit articol de imbracaminte in cabina de proba situata tocmai in cealalta parte a magazinului. si spre norocul magazinului, poate pana cand ajungi acolo, te mai ‘agati’ de ceva…

La iesire … Esti gata sa platesti si sa pleci?

Inca nu asa de repede, pentru ca, vei da de tot felul de produse care mai de care mai ieftine si tentante, iar cei care isi cumpara un baton de cereale sau o napolitana inainte de a ajunge la casa, stiu despre ce este vorba! ceea ce nu prea sa stie, e faptul ca magazinele mai mari au diverse aplicatii, care plaseaza anunturi cu diverse oferte/produse aflate in apropiere, pe care noi le vedem pe telefon cand stam la coada sau suntem in zona.

Page 24: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017famost.ro

fashionista

24

fam

os

t

sex appeal

ai asa ceva?

MagnetisMul aniMalic sau acel"Je ne sais quoi” detinut de anuMite

persoane - indiferent cuM il nuMiM, are un serios suport stiintific, iar atractia

sexuala vine ca o norMalitate si necesitate fizica care au ca scop

de baza - reproducerea. nivelul de atractie, ceea ce barbatii si feMeile

considera atractiv unul la celalalt, reprezinta o functie evolutiva si

psihologica..

Page 25: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017 famost.ro25

fiecare barbat, fiecare feMeie, au

Mirosul specific, gustul specific, dar nuMeroasele studii au aratat ca nevoia

noastra biologica de a procrea

ne conduce sa alegeM persoanele

care au anuMite caracteristici/

proprietati fizice. aceste

caracteristici stiMuleaza

hipotalaMusul, ducand la o

frecventa cardiaca ridicata,

transpiratie si excitare sexuala.

Dar ceea ce un barbat cauta la o femeie, difera de ceea ce cauta o femeie la un barbat. Majoritatea barbatilor sunt atrasi de fizicul femeilor - asociat poate cu tineretea, mult mai accentuat decat in cazul femeilor. Femeile in schimb, pun mai mult accent pe ambitiile barbatului si potentialul de castig, atractia barbatului fiind strans legata de abilitatile sale.

O perspectiva evolutiva a obiceiurilor umane arata ca oamenii - ca membrii ai speciilor animale, apreciaza valoarea partenerilor sexuali folosind vizualul si alti indicatori, standardele noastre de atractie fizica nascandu-se din aceste adaptari.

referitor la cultura sau tara de origine, barbatii gasesc atractive femeile avand aceleasi caracteristici, preferintele lor fiind programate biologic si evolutionist sa gaseasca atractive semne ale tineretii si sanatatii, cea mai buna combinatie care sa le poarte mai departe genele. studiile au aratat ca femeile care au un corp subtire, o talie micuta si sani mari, sunt cele mai atractive, degaja sanatate,

feminitate si cele mai dorite atat ca relatii de scurta durata cat si romantice, pe termen lung.

sanii mai mari ofera atractivitate mai mare atat corpurilor mai subtiri cat si celor mai mari, atat timp cat femeile se bucura de o talie micuta. CerCetatorii au demonstrat Ca femeile Cu sani mari si talie subtire au mai multi hormoni feminini comparativ cu femeile care au talie mare si solduri mari, talie subtire si sani mici, talie mare si sani mici.

proportia solduri - talie este strans legata de fertilitate, si cu cat acest numar este mai mic se pare ca grasimea este distribuita proportional avand o fertilitate ridicata. Iar daca o femeie arata foarte fertila, ea este mult mai atractiva.

Femeile care se ‘bucura’ de acest numar mic se pare ca sunt mai sanatoase, comparativ cu cele care au un abdomen balonat, care poate fi un semn al unor infectii parazitare. In cazul in care numarul este mare, acesta poate indica menstruatii neregulate, hirsutism, diabet, hipertensiune, boli cardiovasculare si multe altele.

Probabil ca trasatura fizica cea mai evidenta care suscita atentia este o infatisare tinereasca, strans legata de capacitatea de reproducere. La oameni, valoarea unei

prietenii are legatura cu varsta si se pierde cu trecerea anilor; implicit, suntem tentati sa ne imbunatatim LOOk-ul.

Page 26: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017famost.ro 26

Dar, sanii generosi si talia subtire nu reprezinta singurele lucruri care le plac barbatilor; acestia vor si buze pline rosii, piele fina si tonifiata, ochi luminosi, par lucios, orice indica semnalmentele unei femei frumoase si sanatoase. Aceste preferinte predefinite reprezinta un fel de asigurare pentru barbati ca ele pot naste si pot naste copii sanatosi, iar acest mecanism este instinctual si general subconstient.

Oamenii de stiinta au descoperit de asemenea, ca, mirosul joaca un rol important in atractia sexuala dintre barbati si femei. In anumite momente ale perioadei ciclului menstrual, corpul femeilor produce mai putin estrogen, ele devenind putin mai atragatoare pentru barbati. Cercetarile indica faptul ca estrogenul declanseza fluxul de sange in creierul barbatilor, dar nu si in cel al femeilor. Aceste mirosuri sunt discrete, nu tipatoare si nu sunt inregistrate in creier in mod constient; cu toate astea, ele influenteaza starea noastra si preferintele imperecherii sexuale.

feromonii sunt mesageri chimici pe termen lung in regnul animal, existand in acelasi timp, secretii de proteine subtile. Acestea permit oamenilor sa realizeze daca genetic sunt la fel sau diferiti, totul desfasurandu-se ca un sistem de comunicare intern.

Foto

: Ja

Son

pie

r

b l o n d e v s . b r u n e t e

Stil de Viatafam

os

t

Page 27: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017 famost.ro27

fotografii cu o femeie, careia i s-au modificat digital trasaturile fizice: pieptul, talia si soldurile. O camera infrarosu le urmarea ochii si s-a observat ca talia si soldurile, reprezentau cheia atractiei.

devendra singh este primul psiholog care a introdus in 1993 teoria conform careia exista legatura intre acest indice si atractie, dar si ca marcator al unui nivel ridicat de estrogen. Mai mult, in timp, s-a demonstrat ca exista legatura intre acest indice si diferitele culturi ale lumii, barbatii din Europa preferand un raport de 0.7, cei din China 0.6, 0.8 sau 0.9 in Africa si America de Sud.

Pe de alta parte, se pare ca barbatii care fac antrenamente sustinute in salile de gimnastica pentru a “pune muschi” isi pierd timpul daca ei cred ca prin aceasta atrag femeile. Majoritatea prefera parteneri mai slabi din punct de vedere fizic, poate firavi, care le ofera impresia de blandete si par mai grijulii.

MAteMAtiCA FRuMuSetii

Masuratorile si matematica sunt peste tot, dar oare, cifrele care ne arata diferitele dimensiuni ale corpului ne fac mai mult sau mai putin atractivi? Oricum, sta in firea umana sa stie daca suntem sau nu atractivi si sa facem tot ce e posibil pentru a arata si mai bine. Studiile in acest sens, au aratat ca frumusetea sta in ochii privitorului in functie de cat de subiectiv priveste acesta ecuatia matematica care reprezinta frumusetea perfecta.

Astfel, s-a gasit ca o femeie este mai atractiva in functie de marimea taliei, comparata cu marimea soldurilor, oamenii de stiinta descoperind formula matematica - zic ei - perfecta, un raport perfect talie/solduri de 0.7. Alti cercetatori in care au fost implicati si antropologisti, au adunat un grup de voluntari, carora li s-au prezentat diverse

Insusi Charles darwin nu a reusit sa ofere vreun raspuns de ce barbatii prefera mai mult blondele, iar de atunci, stiinta a avansat anumite ipoteze care stau in spatele preferintelor culorii.

parul blond este vazut se pare ca un indicator al tineretii si vitalitatii sexuale, dar intr-un studiu recent pentru a alege care este cea mai frumoasa femeie din lume, a fost aleasa o bruneta, iar un studiu din 2011 publicat in S c a n d i n a v i a n J o u r n a l o f P S y c h o l o g y a aratat ca brunetele sunt in general, considerate mai atractive.

MAChiAjul Si AtRACtiA

femeile care se machiaza apar mult mai increzatoare, placute, competente si atractive pentru cei din jur, asta conform studiilor recente. evolutia noastra ca oameni, face creierul sa analizeze situatii sociale mai complexe pe baza unor elemente vizuale foarte simple. Aceste elemente vizuale graviteaza in jurul ideii de atractivitate si incredere, ceea ce ofera machiajul; intai vezi chipul, il decodezi vizual imediat, un semnal este trimis in zona limbica a creierului, unde un nivel emotional este asociat cu ceea ce ai vazut - placut sau neplacut. informatia este tradusa in prozencefal, unde se decide daca este de incredere sau nu. Intreg procesul - chiar daca pare destul de laborios - are loc aproape instantaneu.

Machiajul are rolul de a ascunde defectele/dezavantajele si a ne scoate in evidenta atuurile, tot ce este folosit (ruj, iluminator, etc) - daca este aplicat cum trebuie, face tot acel proces de traducere, mult mai placut. Toata informatia sociala se afla pe chipul nostru, iar in cazul in care creierul este distras de imperfectiuni, proceseaza mai putin, iar evaluarea sociala a persoanei este mai slaba.

Page 28: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

O lume minunata,pentru cOpii! Si parinti.

Page 29: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017 famost.ro29

Daca 2016 a insemnat venirea pe lume a baietelului meu, 2017

se deschide pe de o parte cu perspectiva continuarii a ceea ce am inceput inca din 2015 (daca iau in calcul si perioada sarcinii), pe de alta parte, cu proiecte legate de cariera. Evident, acum „CalCulele” se fac altfel pentru ca nu mai sunt doar eu cu un program la libera alegere de 8-10 ore in care sa pot lucra, ci si copilul meu caruia ii datorez afectiune si muuult timp.

As vrea sa le iau pe rand, pe cele doua directii in care trebuie sa imi gandesc anul 2017, ca sa dau claritate gandirii mele.

O lume minunata,pentru cOpii! Si parinti.

Page 30: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017famost.ro 30

Stil de Viatafam

os

t

si incep prin a spune ca plec de la premiza ca orice mama trece prin aceste etape, dar le prioritizeaza si le resimte probabil in mod diferit. Da, lumea copilului si a copilariei este o lume minunata. Vine insa la pachet cu schimbari despre care oricat ai citi sau le-ai vedea la altii, atunci cand le simti pe pielea ta - e ALTCEVA. Si uite asa te trezesti intr-o lume in care nu stii cum sa reactionezi, sa procedezi, sa decizi, intr-un cuvant sa traiesti. Poate ca aceasta perspectiva este valabila la primul copil. nu am de unde sa stiu daca la al doilea sunt fix aceleasi preocupari. Sunt convinsa totusi ca emotia unei intalniri pe viata cu un omulet, bucatica din tine, nu are cum sa dispara nici la al zecelea copil.

sarcina (uneori mai grea, alteori usoara, fara probleme, asa cum am avut-o si eu) te pregateste cu responsabilitatea fata de alta fiinta, dar nu te invata cum sa-i pui pampersul, cum sa-i sufli nasul sau sa-i pregatesti lapticul. Te invata in schimb, sa iubesti neconditionat o fiinta. nasterea in sine, o alta experienta rezervata mamelor - cu sau fara surprize, naturala sau cezariana, constienta sau atat de emotionata incat devii inconstienta, provoaca iarasi o alta schimbare bulversanta. Si… acasa cu bebe. Aici incepe o cu totul alta viata, cu ceva mai multe responsabilitati decat ai avut vreodata in viata.

Page 31: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017 famost.ro31

creierul uman se dezvolta pana la un an, un an si jumatate in proportie covarsitoare de 80 %, spun specialistii, asadar ca mama, esti responsabila in legatura cu ceea ce sadesti in creierul si mai ales in sufletul omului care a venit pe lume si datorita tie.

O lume minunata, cu copii, pentru copii. Dar si cu parinti si despre parinti. O lume a dragostei, a atingerilor (inca din prima clipa), a vocii unice a mamei, a ganguritului, a jocului, a grijii permanente, a raspunsurilor (ceva mai tarziu). O lume care vine cu schimbari si in care atat copilul cat si parintii trebuie sa se adapteze.

si aici intervine si partea a doua a ecuatiei in care a aparut un bebelus, parte in care mama (de regula sau in proportie covarsitoare) urmeaza sa se reintegreze pe piata muncii. Suna un pic abrupt exprimarea, dar asta este realitatea. un copil nu inseamna (in cele mai multe cazuri) ca mama va ramane tintuita la domiciliu, desi la inceput (cam un an, dupa parerea mea, ar dura acest inceput) PrEzEnTA SI DEDICArEA MAMEI 100% SunT AbSOLuT nECESArE. Dupa ce in 2016 am fost (aproape) 100% a copilului, urmeaza o perioada in care tatonand terenul, imi pregatesc revenirea pe „terenul de sport”, daca ar fi sa fac o paralela cu lumea sportului. Si e lucru cunoscut, lumea sportului nu este una usoara. Mai ales ca acum nu mai sunt singura.

Page 32: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017famost.ro 32

Daca ma uit in jur, la alte mamici, desigur unele aleg sa faca ceea ce faceau si inainte, adica se intorc de unde au plecat. altele, insa, aleg sa faca alte activitati care sa le raspunda mai multor nevoi, dintre care cea principala este legata de puiul de om care are nevoie de timp, de atentie, de joaca, de implicare. Personal, aleg sa continui ceea ce faceam, dar si sa incep sa construiesc (de fapt sa continui) inca un drum (parerea mea personala este ca daca timpul si tipul de job iti permit, e bine sa ai mai multe surse de venit, adica mai multe joburi) al carierei mele. Inca gandesc, cantaresc, ma informez, pentru a putea lua cea mai buna decizie. acum, important este sa am si timpul necesar cresterii, educarii copilului meu, nu doar tipul de activitate si remuneratia pe care as primi-o. Vorbim asadar despre reprioritizari ale responsabilitatilor, ale preocuparilor. Si fiecare decizie luata (iar 2017 trebuie sa vina cu o decizie si in cariera mea) va avea la baza criterii un pic diferite fata de cele avute in cei 10 ani de munca pe care i-am implinit in acest an.

A fost asadar un 2016 cu schimbari. Sper sa am un 2017 in care lucrurile sa se aseze pe un fagas: acela al linistii in trei si al unui inceput de cariera, in care timpul este extrem de important, pentru ca nu il mai impart la cel mult doi, ci chiar la trei!

Stil de Viatafam

os

t

... Delia Oprea (Gavriliu)

Page 33: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

Locatie : FasTracKids GalaTi

Vestimentatie : abelle

Bijuterii : MadaMMe bijoux

Machiaj : Grosu iuliana

Aranjat par : nicoleTa chiper

Foto : FaMosT

Page 34: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017famost.ro 34

Sanatate

creste-ti sanatatea Mintalain 2017 !

in majoritatea rezolutiilor de anul nou regasim in mod normal pierderea in greutate, mai multa miscare, dar mai putine actiuni care sa lucreze la sanatatea noastra mintala.

fam

os

t

Page 35: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017 famost.ro35

si adevarul este ca, daca nu avem sanatate mintala, nu avem nimic! aceasta este o parte integranta a sanatatii si nu exista sanatate fara cea mintala, asa ca, hadeti sa ne intrebam de cate ori ne-am gandit la aceasta in ultimul timp si cum sa facem sa o imbunatatim?

sanatatea mintala se refera la sanatatea emotionala: este vorba despre cum te simti, cum gandesti, cum te comporti si nu doar ca va ajuta sa faceti fata stresului zilnic, dar poate insemna de asemenea, absenta unei tulburari psihice. aceasta sanatate isi pune amprenta asupra vietii de zi cu zi, asupra relatiilor interumane si a sanatatii fizice. studiile au demonstrat ca cei care au o sanatate mintala slaba, sunt predispusi unui risc mai mare de a dezvolta boli de inima si accidente vasculare cerebrale.

asadar, iMbunatateste-ti sanatatea Mintala cu aJutorul urMatorilor pasi,

pentru a fi pregatita sa faci fata oricaror incercari ale lui 2017 !

alimentatia sanatoasa este benefica atat sanatatii fizice cat si mintale, ‘intarziind’ aparitia eventualelor probleme legate de bolile de inima, diabet si cancer pe de o parte si asigurand o gama de nutrienti necesari creierului pentru a fi sanatos si a functiona bine, pe de alta parte. O dieta mediteraneana de exemplu, include fasole, seminte, nuci, seminte, alimente bazate pe plante si fructe, ceea ce este benefic pentru starea de bine mintala, conform unui studiu din 2012. Aceasta alimentatie contine de asemenea, cantitati reduse de grasimi saturate, consum moderat de peste, pasari de curte, lapte si consum redus de carne si alimente care contin zahar.

un studiu efectuat pe un numar de 11.000 de femei avand varsta medie si care au urmat o alimentatie mediteraneana nu doar ca au trait mai mult comparativ cu celelalte participante, dar se bucura de o sanatate mintala si cognitiva foarte bune.

un studiu britanic efectuat si publicat in septembrie 2014 in t h e b m J o p e n , sugereaza ca a consuma 5 portii de fructe si vegetale zilnic, este un lucru bun pentru bunastarea mintala. Studiul a avut 14.000 de participanti, iar starea buna mintala a fost observata la 35,5% dintre participanti, tocmai aceia care au consumat cel putin 5 portii de vegetale zilnic, comparativ cu cei 6,8% care au mancat mai putin de o portie pe zi.

Pe de alta parte, exista multe alimente si bauturi care sunt asociate cu starea mintala, astfel ca, un consum ridicat de alcool este responsabil de anxietate si depresie, expertii in sanatate mintala recomandand un consum moderat.

MAnAnCA SAnATOS!

Page 36: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017famost.ro 36

In timp ce ca angajat poti avea parte de stres, cautarea unui loc de munca este legata de sanatatea fizica si mintala slaba. A fi angajat e mai mult decat un mod de a-ti castiga existenta; iti ofera o anumita identitate si apartenenta, mai ales daca te ajuta sa iti indeplinesti anumite scopuri.

Conform m e n t a l h e a l t h f o u n d a t i o n , gasirea unui hobby sau voluntariatul are rolul de a imbunatati sanatatea mintala; interactiunea cu diverse persoane si construirea unor relatii imbunatatesc in mod semnificativ sanatatea mintala.

Trebuie de asemenea sa constientizam faptul ca a cauta ajutor nu este semn de slabiciune ci de putere, iar a primi ajutor de la un profesionist ne incurajeaza sa facem lucruri, pe care, in mod obisnuit, nu am avea curajul sa le facem.

activitatea fizica regulata este cheia scaderii depresiei si anxietatii, fiind necesare saptamanal 150 pana la 300 de ore de efort fizic mediu spre intens, pentru adultii intre 18 si 65 de ani, conform a u s t r a l i a n d e p a r t m e n t o f h e a l t h .

Dar, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa stai ancorata doar in sala destinata acestui lucru sau sa faci efortul fizic pentru a-ti atinge numarul de minute recomandate! Daca mergi pe jos in grup in aer liber, nu doar ca are un efect pozitiv asupra emotiilor, dar reduce abordarea non farmacologica a unor afectiuni, cum ar fi depresia.

ExErCITII FIzICE rEguLATE

gASESTE-TI un hObby!

lipsa somnului afecteaza metabolismul si duce la scaderea ratei cu care ne ardem kj. Este de asemenea, direct responsabila de cresterea obezitatii si a diabetului zaharat, adultii care nu dorm cel putin 7 ore pe noapte, fiind predispusi obezitatii de doua ori mai mult, conform unui studiu din Marea britanie.

un alt studiu, de aceasta data din Australia - g e o r g e i n s t i t u t e o n g l o b a l h e a l t h a aratat ca cei care dorm mai putin de 5 ore pe noapte, ar fi mai predispusi bolilor psihice. Conform unui studiu al u n i v e r s i t a t i i d i n m i C h i g a n , depresia poate fi de 40 de ori mai mare la persoanele care sufera de insomnie, iar o ora in plus de somn, ne aduce mai multa fericire decat o crestere a salariului.

Printre modalitatile de a imbunatati sansele unui somn mai bun se numara rutina, care este foarte buna in acest caz: culcandu-te si trezindu-te la ore aproximative (chiar si in week-end!). se stimuleaza astfel ciclul dormit-trezit, care promoveaza un somn mai bun.

Televizorul, calculatoarele, smartphone-urile iti stimuleaza creierul - facandu-l greu sa se relaxeze, asa ca ar fi indicat sa le lasati cat mai departe de ora la care va culcati. Evident, evitarea alcoolului, cafeinei si a alimentelor care contin zahar, trebuie evitata seara.

O baie calda inainte de culcare si/sau citirea unei carti te ‘aSeaza’ mai bine in pat, transmitandu-i corpului ca e timpul pentru odihna.

MAI MuLT SOMn

Se pare ca stresul face parte din viata oricarui adult si ca fiecare dintre noi il experimentam mai mult sau mai putin. Mai mult, s-a demonstrat ca munca, relatiile, banii, te fac stresat si pot face creierul mult mai sensibil bolilor psihice. Partea frumoasa e ca exista modalitati prin care putem reduce sau gestiona stresul, meditatia si yoga fiind cele mai bune metode de a reduce riscul anxietatii si depresiei, in mod deosebit femeilor insarcinate.

Pastrand o perspectiva pozitiva asupra vietii de zi cu zi in timpul situatiilor dificile, poate fi extrem de benefic! un studiu publicat in J o u r n a l o f p s y C h o l o g i C a l s C i e n C e , a aratat ca zambitul in perioadele stresante poate reduce raspunsul organismului la stres si asta, indiferent daca persoana este fericita sau nu.

ADMInISTrArE STrES

Sanatatefam

os

t

Page 38: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017famost.ro 38

Sanatatefam

os

t

sa ne luam

energie iarna!

Cu luna ianuarie suntem in mijlocul iernii, am ‘scapat’ de sarbatori, suntem

optimisti in privinta dorintelor inceputului de an si ne dorim sa ne indeplinim cat mai multe din ceea ce ne-am propus.

Avem doar o problema: frigul. Lipsa caldurii si a razelor solare in mod special, ne poate cauza diverse tulburari de sezon, ne simtim obositi, iar a ne da jos din pat e una din cele mai grele incercari la care suntem supusi in aceasta perioada.

Care ar fi motivul?

Zilele scurte ale iernii joaca un rol important in productia corpului a melatoninei si serotoninei in creier, doi factori care ne influenteaza major starea de spirit, foarta scazuta in aceasta perioada pentru multi dintre noi. Avem tendinta sa dormim mai mult, sa consumam mai multi carbohidrati si sa facem cat mai putina miscare, de aceea ar fi bine sa luam masuri de urgenta!

Page 39: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017 39 famost.ro

Bei multa Cafea!

In primul rand, asta nu e energie! Multi cadem in

aceasta capcana, simtindu-ne slabiti, lenesi; indicat ar fi sa taiem aceasta doza

de cafea si sa mergem pe ceaiuri, care la randul lor au si continuit de cafeina si chiar

ofera energie.

Bronz!

Exista mult mai multe persoane decat ne inchipuim care merg pe mana solarului din salonul de infrumusetare!

Evident ca pentru cei care ajung acolo, le ofera un sentiment de bine, dar este periculos si asta

deoarece aceasta practica este responsabila pentru

400000 noi cazuri de cancer anuale. El nu functioneaza nici ca energizant, lumina

ar trebui sa treaca prin ochi nu prin piele, pentru a declansa in mod corect

neurotransmitatorii.

DorminD la sfarsit De saptamana.

In cazul in care prea putin somn inseamna mai putina energie, se pare ca dormitul

in week-end nu este o solutie. DE cE? Pentru ca organismul are nevoie de un ciclu ordonat zilnic si in aceasta privinta, ritmul circadian trebuie sa fie un

constant, iar portiile de extra somn in week-end nu rezolva

deficientele din timpul saptamanii.

1Iarna nu vine brusc, terenul este

‘pregatit’ de toamna care prin intermediul frunzelor ruginii, a ploilor si a zilelor din ce in ce mai scurte, face pe multi dintre noi sa ne amintim de anul precedent: frig, intuneric, melancolie … Cine si-ai dori asa ceva? Suntem asaltati de ganduri negative, iar daca ne lasam prinsi de astfel de ganduri, ne vom face mai mult rau. Asa ca, in primul rand, trebuie sa lucram sa ne eliberam de aceste ganduri negative si sa ne concentram atentia asupra a ceea ce vom face. Daca in gand ne circula propozitii ca “urasc iarna” aceasta va functiona ca o bucla continua si ne va afecta in mod negativ, de aceea trebuie sa avem in minte ganduri ca “A mai fost iarna si anul trecut si am trecut peste ea”, “Pe timpul iernii ma pot concentra pe proiecte realizabile in vremea calduroasa”. cu siguranta este o mare diferenta intre cele doua abordari, cea de-a doua avand rolul sa ne motiveze pentru a avea o stare de spirit buna si a ne activa.

2E mai dificil sa te ridici de pe canapea

si sa te pui in miscare pentru a-ti prepara ceva de mancare, comenzile pentru acasa in aceasta perioada tizand sa fie din ce in ce mai multe. Carbohidratii simpli - ca faina alba din pasta si pizza, se descompun repede, te simti plin de energie rapid, urmat de o cadere brusca. In schimb, alimentele bogate in fibre iti ofera o energie constanta si de durata, recomandata fiind fasolea neagra, fulgi de ovaz, quinoa.

3Daca esti intr-o stare de indispozitie,

miscarea te scoate din ea. Daca ai o constanta la exercitiile fizice, indiferent ca sunt alergari usoare, sarituri sau miscari de dans, ele sunt benefice, University of Georgia aratand ca astfel, se scade oboseala cu 65%.

4Din pacate, din moment ce intri in

starea melancolica specifica acestui sezon, este destul de dificil sa iesi din ea, indicate fiind activitatile care sa te duca cu gandul la vara. Daca iti place pe timpul verii sa inoti si marea este preferata ta, mergi la o piscina locala, daca iti place natura si verdele specific anotimpului calduros, pune-ti flori sau cultiva cateva ierburi in vase pe care sa le tii la pervaz!

5Dupa un dus cald, fa un dus cu apa

rece pentru 30 de secunde! Dupa socul initial, te vei resimti mai revigorata, dat fiind faptul ca sangele se va concentra catre interiorul corpului, in incercarea de a conserva caldura. Un studiu a demonstrat ca acest experiment elibereaza endorfinele, ce vor avea ca efect - AntIDEPrESIA.

6Poate simti ca ai nevoie de somn,

cand de fapt, ai nevoie doar de cateva respiratii adanci. Majoritatea avem tendinta sa ne concentram pe inspiratie pentru ‘aducerea’ unei cantitati cat mai mari de oxigen in organism, cand de fapt, cheia este expiratia, pentru ca prin acest proces, oxigenul ajunge in fluxul de sange, care reduce stresul, crucial in zilele cand ai nevoie de multa energie.

Urmeaza acest exercitiu: inspira pe nas in timp ce numeri pana la 5 si expira pe gura numarand pana la 5! repeta cat poti, de la 5 pana la 10 ori!

7cercetatorii au demonstrat de multe ori

importanta contactului cu razele solare, lipsa acestora facandu-i pe oameni letargici si deprimati. Foarte importante sunt razele solare de dimineata, deoarece ajuta ceasul intern al corpului si regleaza hormonii. Dimineata cand te trezesti, lasa-ti razele solare sa te imbratiseze in timp ce iti iei micul dejun si/sau bei cafeaua.

8Tensiunea muschilor consuma multa

energie, in acest caz fiind recomandate pozitii yoga care ajuta muschii spatelui, din lateral si piept.

Cand te simti tensionata, incearca urmatorul exercitiu: lasa-te de tot pe spate, apoi adu-ti genunchiul drept pana aproape de piept; apoi, adu-ti mana stanga si pune-o in partea exterioara a piciorului drept; incepe sa rotesti spre stanga impingand piciorul in aceeasi directie in timp ce ajungi cu bratul drept afara. Tine asa timp de 5 respiratii. Acum fa acelasi lucru pe cealalta parte!

evitaobiceiurile

false!

Page 40: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017famost.ro 40

… aceasta se intampla datorita faptului ca esti daramata. In timpul zilei esti cu telefonul la ureche, pe calculator, ai diverse intalniri si e posibil ca tu sa inchizi ultima lumina la birou. Aproape adormim pentru ca avem corpul extenuat, dar creierul inca lucreaza. Cea mai simpla metoda e ca toate gadgeturile sa le lasi in afara dormitorului cu o jumatate de ora inainte de a merge la somn. Ai nevoie doAr de un ceAs desteptAtor si nu de smArtphnone in pAt!

Est i obosita seara in pat de 1-2 or e si n u adormi...Multe dintre noi consideram ca somnul este important, dar nu prea facem nimic in acest

sens, iar atentia ne-o indreptam catre alte lucruri pe care le consideram prioritati; si culmea, mereu avem altele, mult mai importanate sau care nu necesita amanare. Daca sari peste somn, vei fi mai putin fericita, mai putin productiva si ai mai multe sanse sa iei in greutate.Ce ar trebui sa luam in considerare?Haideti sa vedem impreuna!

1

despre

Sanatatefam

os

t

Page 41: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017 famost.ro41

Vei avea excitarea unei persoane noi in pat, fapt care iti da energie, asa ca prea mult somn nu vei avea, mai ales daca e vorba de o partida de sex buna. Dar, este un lucru interesant, care iti da multa

energie in timpul zilei urmatoare.Daca pariezi ca sexul este bun pentru somn, atunci esti castigata, pentru ca a avea orgasm, induce

somnul.

Compara-te cu telefonul tau: nu e ok, nu functioneaza in parametri normali, daca e aproape descarcat. Cat de repede te poti tu ‘incarca’?

Somn ul t r ebuie sa fie pr int r e pr ior itat i!

La o prima vedere, ar parea o problema ciudata, chiar stupida,

dar a-ti veni nu stiu ce idei in timpul noptii de a cauta ceva, doar

ca nu ai somn pentru o jumatate de ora, este foarte nociv. Ca e

telefon, ca e vreo notita sau ai uitat sa faci ceva, iti ‘omoara’ somnul, gandurile iti invadeaza mintea,

incepi sa faci diverse conexiuni cu activitatile din timpul zilei si cand

te uiti la ceas, este … dimineata.

Sunt multe lucruri din timpul zilei pe care esti tentata sa le faci

noaptea si crezi ca nu suporta amanare. Aceasta este o iluzie general valabila, aceea ca daca

dormim mai putin, avem mai mult timp, suntem mai productivi si

putem realiza mai multe lucruri. Poate fi adevarat, pana la un

anumit punct, pentru ca apoi, randamentul nostru sa fie zero, iar

corpul sa cedeze oboselii.

E v r eo probl ema dac a am v r eun sertar l anga pat?

Intr-adevar, cand vorbim de legatura dintre somn si frumusete, acest lucru este real, modelele si actritele, considerand somnul una dintre principalele lor arme secrete ale frumusetii.

Cand sunt obosita n u ma al iment ez cum t r ebuie. Exista o conexiune puternica intre somn si greutate, lipsa

somnului face corpul sa ravneasca la grasimi si carbohidrati pentru energie.

Dac a n u dormi bine, piel ea arata rau.

It i pl ace c afeaua.

Sa zicem ca ti-ai impus sa nu mai bei cafea dupa ora 15 si te culci la ora 23, la o diferenta de 8 ore. Daca dormi bine sau nu, acesta depinde de organism, de stilul de viata...poti bea si la ora 5, daca, culcandu-te la ora 23, dormi la fel de bine. trebuie doAr sA experimentezi.

Daca tu consideri ca iti face bine, ai putea incerca ceva cald si linistitor, din lemn dulce sau lavanda. Alcoolul te poate face sa adormi, dar este metabolizat repede si te face sa te trezesti mai tarziu. Daca nu poti dormi fara haine, ar trebuia sa ai unele ‘dedicate’, a caror materiale sa fie din matase sau bumbac. Si nici hainele cu care mergi la sala nu trebuiesc imbracate, creierul simtindu-se confuz: merg lA sAlA sAu lA somn?

Exista ce va ce ar t r ebui baut inaint e de cul c ar e?

Despr e situat ia c and est i cu cine va no u in pat…

2

4

56

7 8

3

Page 42: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

famost.ro 42 ianuarie 2017

Sanatatefam

os

t

Aceasta minunata bautura cu o foarte mare traditie - in

functie de specificul fiecarei zone - numita ceai, are efecte benefice asupra sanatatii noastre, asupra starii de spirit, e un bun factor de socializare. De asemenea, multe creme realizate din extracte de ceaiuri (verde, negru, etc) ne pot proteja impotriva efectelor nocive ale soarelui, rosetii, calmand inflamatiile, pot incetini formarea ridurilor.

Ceaiul verDe

Cand consumi ceaiul verde, te bucuri de efectele benefice ale oxidantului minune EGCG - prescurtarea de la epigallocatechin-3-galat. Cand il gasim in produse, ceaiul verde a juta la vindecarea ranilor si ofera protectie solara. Conform unui studiu regasit in Journal of InvestIgat Ive De rmatology , adaugand o crema care contine ceai verde, a juta la eliminarea acneei si controlul uleiului, inhiband o enzima in uleiul din pielea ta. Esti a jutat si atunci cand bei ceai verde, prin protejarea oferita impotriva razelor solare si prin prevenirea aparitiei ridurilor.

Ceaiul alb

Cand vine vorba de ceai alb, ceai negru, verde, ce anume le diferentiaza? Problema sta in cat de mult sunt procesate frunzele. Si se pare ca ceaiul alb are parte de putina procesare, tocmai de aceea cercetarile au aratat ca are un nivel foarte mare de antioxidanti, in special, cei care a juta la protejarea pielii, colegenului si elastinei. Incearca asadar ceaiul alb, pentru a-ti proteja pielea de atacurile mediului inconjurator, inclusiv poluarea si daunele UV.

anti - ageCeaiul - ingredientul perfect

Page 43: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017 43 famost.ro

CanCerulMulte studii au demonstrat ca ceaiul este bogat in polifenoli (catechine si variante ale catechinei) care sunt prezente in flovonoide si care dau aroma bogata. au proprietati ridicate antioxidante si sunt eficiente in prevenirea cresterii tumorilor si cancerului (ficat, intestine, rinichi, sani, plamani).

GinGiile si dintiiTaninul din ceai este un alcaloid cu propriteti astringente puternice, iar in cazul in care este luat fara zahar, neutralizeaza excesul de acizi in gura, distrugand de asemenea germenii. Partea astringenta ‘fixeaza’ gingiile pe dinti, incadrandu-i si impiedicandu-i sa slabeasca. Taninul previne de asemenea, caderea parului si intarirea radacinii parului daca este aplicat extern, de aceea, multe persoane prefera sa se spele pe cap cu ceai negru.

depresia si obosealaCeaiul este un energizant foarte bun si antidepresiv, alcaloizii, taninul si cafeina sunt stimulatoare foarte rapide si eficiente. Consumul de ceai ofera a jutor imediat pentru oboseala, stimuleaza creierul, mareste starea de spirit si diminueaza starea de frig din timpul sezonului rece. este eficient in alungarea somnolentei; l-teanina - un aminoacid prezent in ceai, mareste vigilenta creierului.

Ceaiul negru

Extractele din acest ceai au dovedit ca reduc inflamatiile si daunele atatat inainte, cat si dupa ce ti-ai petrcut timpul in soare. Consumand ceai negru, beneficiezi de asemenea de cel mai bun protector al pielii, cei care consuma acest ceai sunt cei mai putin expusi riscului cancerului de piele. Conform unui studiu publicat BmC De rmatology , adaugand si ceva citrice, riscul cancerului de piele scade si mai mult.

Daca ai pungi la ochi, pliculete de ceai rece puse ajuta la reducerea aspectului acestora, dar puteti face mult mai mult!

T o n i f i a n t p e n t r u c o r p

Amesteca parti egale din ceai verde rece si ulei de masline. Maseaza pielea prin intermediul miscarilor circulare, clateste si lasa se se usuce, apoi pune cateva pictaruri de ceai in lotiunea ta si imprastie peste tot.

P r o s p e t i m e c u c e a i a l b

Dupa ce ai exfoliat cu exfoliantul preferat, pulverizeaza ceai rece alb direct pe piele.

M a s c a d e f a t a s t r a l u c i t o a r e

Pune 5 pliculete de ceai negru in apa fierbinte pentru trei minute, iar cand se racesc, stoarce-le si deschide-le! Amesteca ceaiul cu o lingurita de miere si un strop de suc de lamaie, maseaza-ti fata si lasa sa stea timp de 5 minute, dupa care, curata.

B e n e f i c i i g e n e r a l e a l e c o n s u m u l u i d e c e a i

Page 44: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017famost.ro 44

Sanatatefam

os

t

Dezechilibrul

AcidiTATeA si AlcAliniTATeA

in corp se masoara in functie de scara pH-ului (potential de hidrogen). Apa cu pH de 7,0 este considerata neutra, nici acida, nici alcalina. Orice substanta cu pH sub 7,0 este acida, in timp ce orice are pH peste 7,0 este alcalin. pH-ul ideal pentru corpul uman este cuprins intre 6,0 si 6,8 (in mod natural corpul uman este semiacid). Pentru corp, valorile sub pH 6,3 sunt considerate acide, valorile peste 6,8 sunt alcaline.

Autotestul acid-alcalin arata in ce masura fluidele din corpul dumneavoastra sunt prea acide sau prea alcaline. Luati o hartie de turnesol care se gaseste la drogherie si puneti pe ea saliva si/sau urina. Hartia isi va schimba culoarea indicand daca organismul este mai mult acid sau mai mult alcalin.

Hartia de turnesol rosie se face albastra intr-un mediu alcalin si hartia de turnesol albastra se face rosie intr-un mediu acid. Faceti testul mereu inainte de a manca sau la cel putin o ora dupa ce ati mancat. Daca testul indica faptul ca organismul este prea acid, consultati terapeutul sau medicul dumneavoastra.

aCiDoza este o situatie in care chimistul corpului dumneavoastra incepe sa se dezechibreze, devenind mai acid. S i m P t o m e :

- sughitul frecvent- insomnie- retentie de apa- ochi adanciti,- artrita- migrene- dureri de cap- presiune a sangelui anormal de scazuta- transpiratie acida sau puternica- scaune dure si seci, mirositoare insotite de senzatie de arsura in anus- dificultati de inghitire- halitoza- senzatie de arsura in gura si/sau pe limba- sensibilitate a dintilor la otet si fructe acide- afte pe limba sau pe palat

Acid/ Alcalin

respiratorie Si metaboLiCa.

acidoza respiratorie poate fi medie sau severa, este determinata de lipsa de control a aciditatii de catre corp, ca rezultat al abundentei de fluide ultraacide sau a lipsei de substante alcaline (baze). Apare pentru ca plamanii nu mai au capacitatea sa transforme dioxidul de carbon. Acidoza respiratorie poate fi o urmare a astmului, bronsitei sau a unei obstructii pe tractul respirator.

acidoza metabolica apare cand transformarile chimice din organism strica echilibrul acid-baza, creand o cantitate excesiva de acid in fluidele corpului. Diabetul zaharat (mellitus), insuficienta renala, folosirea unei cantitati neobisnuit de mari de aspirina si bolile metabolice sunt unele dintre conditiile care pot epuiza baza alcalina a organismului. Alti factori care contribuie sunt bolile de ficat si hormonale, ulcerul stomacal, dieta necorespunzatoare, malnutritia, obezitatea, ketoza, convulsiile, stresul, frica,anorexia, febra si consumul de cantitati excesive de niacina si de vitamina C.

AcidozA este de douA feluri:

- Pentru acidoza, folositi coaja de artar, hamei sau salcie- Aplicati extern, pe zona renala, compresii cu ghimbir- Alcatuiti o dieta cu 50% alimente crude (mentin echilibrul acid/alcalin in organism, sunt bogate in nutrienti usor de asimilat)- Mestecati alimentele incet si foarte bine- nu beti lichide in timpul mesei- Pastrati alimentele corespunzator, intr-un mediu curat.- Spalati bine fructele si legumele- Pastrati carnea si legumele separat (puteti contamina legumele cu bacterii din carnea cruda)- Mancati cu moderatie alimente procesate (sunt sarace in nutrienti si solicita excesiv sistemul digestiv)- Evitati sa mancati noaptea tarziur

ec

om

An

dA

ri

Dorina Ursu - terapeut Naturist

Page 45: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017 famost.ro45

alCaloza este fenomenul invers acidozei - situatia in care corpul este prea alcalin. Alcaloza este mai putin frecventa decat acidoza si produce o supraexcitatie a sistemului nervos. nervii periferici sunt afectati primii. S i m P t o m e :

- nervozitate excesiva, inclusiv hiperventilatie si chiar convulsii- durere musculara-articulatii care trosnesc- bursita- picoteala- ochi exoftalmici- hipertensiune- hipotermie- comotii- edeme- alergii- carcei nocturni- astm- indigestie cronica- tuse de noapte- voma- coagulare prea rapida a sangelui si ingrosare a sangelui- probleme menstruale- scaune dure si uscate- prospatita- ingrosare a pielii, cu senzatie de arsura si mancarimi

Alcaloza poate provoca o concentrare de calciu in

organism, in oase sau la calcai.

Alcaloza este, deseori, rezultatul administrarii unor cantitati excesive de medicamente alcaline, ca bicarbonatul de sodiu pentru tratamentul gastritei sau al ulcerului peptic. Alcaloza poate fi si rezultatul vomelor repetate, al

nivelului crescut de colesterol, al dezechilibrului hormonal, al

dietei sarace, al diareei si al osteoartritei.

O regulA de bAzA penTru ATingereA si

menTinereA echilibrului ph-ului esTe sA mAncATi si sA beTi zilnic 80% alimente alcaline si 20% acide.

Observatie. Respiratia poate afecta echilibrul acid-baza

din organism. Hiperventilatia prelungita poate provoca o alcaloza temporara, care duce la anxietate si senzatia ca nu aveti aer, cu toate ca respiratia nu este impiedicata in nici un fel. Daca se intampla asa, respirati intr-o punga si trageti in piept aerul din punga. Adesea ajuta la corectarea dezechilibrului chimic.

Alimente care produc acid: alcool, aspirina, tutun, majoritatea medicamentelor, bauturi dulci, cacao, cafea, carne, ceai, fasole, faina de orez, faina si produse din faina, hrisca, lapte, legume, linte, masline, merisoare, mustar, naut, organe, oua, paste, peste, piper, prune uscate, scoici, sos picant, sparanghel, taitei, varza de Bruxelles, varza murata, zahar, toate preparatele cu adaos de zahar.

Alimente care creeaza nivel acid scazut: branzeturi, cereale, fructe uscate, fructe zaharisite sau glasate, inghetata, nuca de cocos uscata, nuci, alune, seminte, patrunjel, spanac, unt.

Alimente care produc alcalinitate: avocado, ceapa, ciuperci, curmale, fructe proaspete, lastari, legume proaspete, melasa, sirop de artar, nasturel, nuca de cocos proaspata, porumb, produse soia, prune, struguri.

Toate legumele, in special cele crude, echilibreaza aciditatea si alcalinitatea organismului.

Alimente care creeaza nivel alcalin scazut: alune braziliene, fasole lima, mei, melasa de zahar, produse lactate fermentate.

A l i m e n t e A c i d e s i A l c A l i n e

Pentru sugestii si intrebari nu ezitati sa-mi scrieti pe adresa:[email protected]

toate informatiile

prezentate au caracter

informativ si nu

inlocuiesc consultul

si recomandarile

terapeutului

sau medicului

dumneavoastra!

Desi CitriCeLe par sa aiba

Un efeCt aCiDifiant

asUpra CorpULUi,

aCiDUL CitriC pe Care iL Contin

are, De fapt, Un efeCt De

aLCaLinizare a sistemULUi !

r e c o m A n d A r i

- Lucerna este benefica pentru tractul digestiv; este

o sursa de vitamina K si alti nutrienti benefici (folositi

suplimente si surse naturale, cum sunt lastarii de lucerna)

- Adoptati o dieta bogata in cereale, includeti fasole

uscata, orez brun, biscuiti, linte, paste, nuci, alune, cereale

integrale- Evitati sodiul

Page 46: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017famost.ro

fashionista

46

fam

os

t

si noi sunteMcopiii vostrii n t e r v i u a u r e l i a o s m a

A te lupta in zilele noastre, nu inseamna sa scoti o sabie si sa-ti croiesti drum in stanga si-n dreapta ... poate ca ar fi mai usor. A te

lupta acum, inseamna sa te inarmezi cu ambitie, determinare, forta - psihica si fizica, rabdare - toate duse la extrem, si sa incepi sa lupti pe toate fronturile si cu oricine, in atingerea scopului. Si DA, lupta este una corecta, pentru ca scopul este unul nobil.

Plecata de la nivelul unei necesitati personale si transformata intr-un scop al vietii - in care iti aduni toate energia si resursele personale, ea da nastere unor lucruri marete si actiuni pe masura, demne de toata admiratia.

Acesta nu este un inceput de discurs motivational, ci reprezinta realitatea unor lucruri care se intampla langa noi, pe langa care poate am trecut, poate le-am vazut dar nu le-am inteles, sau poate, de ce sa nu fim corecti - de care am fost nepasatori!

Ca ati auzit sau nu de Asociatia "Si noi Suntem copiii voStri" sau de doamna Aurelia Osma - in momentul acesta mai putin conteaza, important este faptul ca ceea ce se intampla acum, nivelul la care s-a ajuns, reflecta exact ce s-a spus in paragrafele acestei introduceri.

Asociatia "Si noi Suntem copiii voStri" infiintata de doamna Aurelia Osma, are ca scop ajutarea

copiilor diagnosticati cu autism, prin intermediul tuturor resurselor disponibile in acest scop. Si toate acestea, s-au intamplat datorita celei care a infiintat aceasta asociatie si a oamenilor care de-a

lungul timpului au inteles nobletea si necesitatea acestei cauze si s-au alaturat unui drum, deloc facil. Despre toate aceste lucruri, inceputuri, actiuni, planuri, ne va vorbi in continuare doamna Aurelia Osma prin intermediul acestui material.

Page 47: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017 famost.ro47

buna aurelia si bine ai venit in paginile revistei noastre! pentru inceput, spune-ne cateva cuvinte despre tine!

Buna si voua si multumesc pentru interesul vostru ... cateva cuvinte despre mine... despre mine nu sunt foarte multe lucruri de spus, sunt un om simplu al carui copil a fost diagnosticat cu autism si de aici toata povestea asta...

ai infiintat asociatia “si noi suntem Copiii vostri”. povestete-ne ceva despre aceasta asociatie, ce reprezinta si ce te-a determinat sa faci acest pas?

Am infiintat asociatia din dorinta de a face lucrurile un pic altfel si poate din dorinta de a face lucrurile in modul meu. Asociatia reprezinta copilul meu, viitorul lui si al altor copii cum este el, reprezinta tot ce am devenit eu la un moment dat... pentru ca la un moment dat, viata mea s-a schimbat, a devenit alta, odata cu diagnosticul Adelinei, nimic din ce fusese pana atunci nu mai este si nu mai poate fi la fel.

stim ca ai inceput cam singura acest proiect, dar, actualmente esti la un nivel avansat si cu ambitii mari! Cum a fost drumul pana in acest moment? au existat persoane care sa te sprijine?

Am inceput un pic cam singura, este adevarat, insa am stiut asta din momentul in care am decis sa infrunt autismul asa ... Infiintarea ei de fapt, a fost modul meu de a infrunta aceasta boala. Am constientizat din start ca voi fi mai intai singura si am stiut ca probabil cu timpul daca voi fi capabila sa explic oamenilor ce vreau sa realizez, ei, incetul cu incetul poate ca vor reactiona si probabil ca unul cate unul vori dori sa ocupe un loc langa mine pentru a se ajunge la un moment dat sa vorbesc la plural, sa spun clar si raspicat cuvantul IMPREUNA...

Au existat persoane care au venit inspre mine si care mai mult de atat, au ales sa ramana. Uneori se intampla asa: exista oameni care isi doresc sa realizeze lucruri faine, sa sustina, sa ajute dar desi vor sa faca asta, nu stiu prea bine de unde sa inceapa, sa spunem... si atunci este nevoie de cineva care sa ii ia frumos de mana si sa le arate cum ar putea face asta.

Care este obiectivul asociatiei si unde ai vrea sa ajungi cu ea? Ce se intampla concret in acest cadru?

Obiectivul asociatiei... inainte de toate obiectivul asociatiei eu il vad ca pe obiectivul copilului autist, acela de a se face cunoscut in societate, cum este el de fapt, pentru ca el, copilul, este absolut minunat, iar multa lume, prea multa lume, nu stie inca asta. Copilul cu autism are o serie de probleme de expresivitate la suprafata, in interior insa... wow... nu ai idee cat de deosebiti si de frumosi sunt acesti copii. Par dintr-o alta lume, este adevarat, insa cu siguranta dintr-una mai buna, mai speciala si mai onesta.

In asociatie vorbim zilnic de „a face”. „Noi facem”, „noi vrem sa facem”... cat mai multe lucruri. Pentru asta avem nevoie de cati mai multi oameni care simt la fel cu noi. Incercam prin actiunile noastre, sa sustinem cu orice este posibil si benefic, cat mai multi parinti ce vin catre noi de mana cu micutii lor, care trec prin dificultatile pe care autismul, din pacate, le pregateste. Cautam solutii pentru a face cumva ca totul sa capete un sens optimist, pentru ca totul sa fie poate mai calm si mai lejer, pentru ca autismul este ceva capabil sa puna la pamant un parinte si asta este destul de grav pentru ca ei, parintii - sunt cei mai importanti pentru copiii afectati.

ai intampinat dificultati in ceea ce ti-ai propus cu asociatia pana acum? sunt oamenii deschisi vis-a-vis de aceasta cauza?

Au existat si momente triste, dezamagiri, oameni care se razgandesc... astea cred ca vor exista oricum, nu se pot evita. La fel insa, au existat si oameni superbi, oameni care nu de putine ori m-au surprins placut cu vorbele lor, cu incurajarile lor, cu gesturile lor generoase, cu inimile lor deschise... Acestia din urma sunt cei mai importanti, ei conteaza, ei sunt forta noastra albastra - cum imi place mie sa spun.

incercand sa facem abstractie de toate lucrurile frumoase realizate pana acum, ce reprezinta “si noi suntem Copiii vostri” pentru tine, pentru sufletul tau?

Cu siguranta “Si noi suntem copiii vostri” - pentru mine inseamna un mod de a infrunta autismul. Modul meu. Si vreau sa cred ca voi face tot ce imi sta in puteri si voi reusi poate ca “Si noi suntem copiii vostri” sa fie modul multor parinti de a infrunta si de a simti sperantele mult mai aproape de realitate in lupta asta contra autismului.

ai scris o carte despre autism ... ofera-ne anumite detalii: carui gen de public i se adreseaza, despre ce este vorba, ce te-a determinat sa o scrii si cum a fost primita de public?

Am scris o carte si nu este despre autism la propriu, ci mai degraba despre efectele pe care le produce diagnosticul in sufletul unui parinte. Este un pic despre emotiile negative si pozitive la un loc si despre lupta din interiorul unui om, care se trezeste din senin ca viata de ieri nu mai poate fi la fel, despre un om caruia nimeni nu stie sa ii spuna clar cum ar putea merge mai departe si unde ar trebui sa ajunga. Din punctul meu de vedere, cartea se adreseaza oricarui gen de public incepand de la elevi si pana la profesori, de la medici si pana la oamenii politici ... De ce nu?

Dorinta si nevoia de constientizare - cred ca au fost factorii principali care m-au determinat sa o scriu, sau poate speranta... Nu stiu, probabil sunt mai multe motive, unele banale, altele foarte importante. Nu realizez inca foarte bine cum a fost primita de public, pentru ca pe foarte multi dintre cei care au citit-o nu ii cunosc personal, insa au fost persoane care m-au cautat dupa ce au citit-o... Foarte multi dintre ei mi-au marturisit ca au plans la anumite fragmente, pentru ca s-au regasit cumva si tot atat de multi mi-au spus ca au fost nevoiti sa retraiasca anumite emotii descrise acolo ca si cand era ceva al lor. Sper doar ca aceasta carte, sa fi schimbat cate ceva chiar daca intr-un public restrans. Sunt constienta ca nu se poate schimba lumea dintr-odata, dar de undeva trebuie sa se inceapa... si atunci fiecare bucatica, fiecare fiinta care va tresari macar un pic atunci cand va auzi in jurul sau vorbindu-se despre autism cu gandul ca undeva, candva, a citit ceva emotionant despre asta, pentru mine personal, inseamna o victorie. Oamenii nu stiu ce este autismul si atunci DA, exista o mare nevoie de constientizare. Sper sa reusesc sa imi aduc aportul personal, cat mai mult pentru partea asta.

Page 48: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017famost.ro 48

eVeniment

Care sunt cele mai frumoase realizari de pana acum ca si asociatie?

Desi nu suntem nici la sfertul calatoriei spre care mi-am propus sa mergem, realizari frumoase sunt multe. Cred ca fiecare actiune a noastra a avut frumusetea si rostul sau. Poate cea mai frumoasa si mai sensibila dintre actiuni ramane „festivalul imbratisarilor” organizat in 3 orase: Galati, Braila si Bucuresti. Cu siguranta vom continua si in 2017 acest gen de actiune, care este totodata o campanie ce promoveaza ideea de iubire si de o lume mai buna.

Cum este vazut/perceput autismul de cei din jur? Care este perceptia oamenilor si daca simti ca s-a schimbat ceva din momentul in care ai inceput sa lupti pentru aceasta cauza?

Ce crezi ca nu stiu cei din jur despre autism?

Cei din jurul nostru nu stiu prea multe lucruri despre autism. Nu este de condamnat pentru ca nici eu nu as fi stiut, daca nu as fi trecut prin asta. Intr-un final, nimeni nu stie inca totul despre autism, deci cu atat mai putin eu insami. Insa intrebarea esentiala este „cati oameni ar vrea sa stie cu adevarat?!”

Minimul necesar pe care fiecare ar trebui sa il stie insa, ar fi faptul ca nu este nici simplu si nici usor sa fii implicat direct in chestiunea asta si atunci empatia vis-a-vis de persoanele cu autism, ar trebui sa existe la o scara mai larga pentru ca, intre nenumaratele teorii despre autism, exista si aceea care sustine faptul ca autismul inseamna un nou pas al omenirii pe scara evolutiva, o teorie care descrie practic transformarea noastra a omenirii, catre un nivel superior. Desigur, reala daca ar fi... copiii nostri sunt de sacrificiu in epoca noastra, pentru ca fara empatia celor din jur si fara o lume care tehnic nu se adapteaza cu nimic cerintelor lor, sunt practic asemeni unor extraterestrii esuati. Fara intelegerea si deschiderea celor din jur, copilul meu in mijlocul lumii de astazi, este ca un peste in afara apei... copiii nostri trebuie sa invete regulile si lumea noastra, ori asta se poate intampla doar daca lumea asta este dispusa sa ii accepte. Nu stiu cat s-a schimbat, dar stiu ca macar putin, putin de tot am reusit sa schimbam si noi prin actiunile noastre in interiorul sufletul unor persoane. Si ma bucur. Ma bucur enorm pentru asta.

Care sunt cele mai frumoase lucruri

realizate pana acum cu “si noi suntem copii vostri”?

“Si noi suntem copiii vostri” m-a ajutat pe mine personal sa cunosc oameni deosebiti, oameni pe care cu siguranta nu as fi reusit sa ii cunosc in viata asta fara ca “Si noi suntem copiii vostri” sa existe, ori asta, este un lucru foarte mare, pentru ca pana la urma, viata inseamna oamenii pe care ii intalnim.

stim ca pregatesti un eveniment foarte important : “Copii de zane”. povesteste-ne ceva despre acest lucru. Care este scopul lui?

“Copii de zane” - ar putea fi cel mai mare proiect realizat de pana acum si probabil asa va fi. Mi-am dorit un proiect important cu care sa deschidem al 2-lea an de activitate si asta trebuie sa fie. Este un proiect pentru 12 copii cu autism, in care exista cel putin tot atatia oameni implicati in mod absolut direct si personal.

Este, daca vrei, o poveste magica, in care oameni ai comunitatii au spus „da, vreau sa stiu ce inseamna pe propria-mi piele sa lupti pentru un copil cu autism, ca si cand ar fi propriul meu copil”. Si atunci am decis ca asta sa se intample. Este ca o provocare pentru fiecare “zana” in parte, pentru ca eu stiu deja ca vor intampina greutati, emotie, bucurie, lacrimi, totul. Si mai stiu, ca pentru fiecare dintre cei 12 adulti va ramane ceva marcant pentru toata viata... la fel cum este si autismul. Persoanele acestea, desi poate ca nu stiu inca, vor fi pentru totdeauna buni ambasadori ai luptei contra autismului, pentru ca, prin aceasta actiune, vor intelege

ce si cat inseamna sa iti doresti sa realizezi ceva cu toata fiinta si adesea sa nu reusesti, pentru ca cel din fata ta, nu poate intelege la fel cu tine, nefiind implicat in mod direct.

Scopul evenimentului este o strangere de fonduri pentru terapiile copiilor, care sa ajute parintii sa inceapa un an cu mai multe sperante si poate sa priveasca cu mai putina teama inspre viitor. Vor exista doua actiuni intr-o singura zi, concretizate printr-un spectacol cu artisti locali la ore potrivite pentru oricine isi va dori sa ne fie aproape si un concert caritabil de exceptie, seara. Toate detaliile se vor anunta direct pe evenimentul creat deja pe Facebook “Copii de zane” sau pe pagina oficiala Asociatia "Si noi suntem copiii vostri", unde exista deja imagini ale copiilor si cateva randuri scrise de catre parintii lor. De asemenea, exista deja o linie online unde se poate sustine oricare copil si cauza in sine, achizitionand bilete virtuale caritabile in schimbul unei donatii de 10 ron.

Suntem in plin proces de organizare si inca avem nevoie de oameni incepand de la colaboratori, parteneri, designeri care sa sustina tinutele copiilor, fotografi si o editura ce poate la final, ar face posibila existenta unui calendar plin de sensibilitate al anului 2017. Avem nevoie de orice om sincer si cu inima curata. Asta este sigur.

Care sunt asteptarile tale de la acest eveniment?

Niciodata nu am asteptari, doar merg, merg inainte. Ma ajuta sa respir. Lucrurile care trebuie sa se intample stiu sigur ca se vor intampla. Cred. Cred foarte mult in oameni.

fam

os

t

Page 49: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017 famost.ro49

copii

de

zane

2 6 i a n u a r i e 2 0 1 7

2 6 i a n u a r i e 2 0 1 7

Page 50: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017famost.ro 50

Cum e sa fii parinte de copil autist in romania? Ce ai schimba in acest intreg sistem, de la legislatie pana la perceptia celor din jur?

Despre cum este sa fii parinte de copil autist in Romania am scris deja un soi de carte, pe care in cel mai scurt timp toata lumea interesata o va putea accesa online. Ce as schimba... as schimba un pic perceptia lumii daca as putea, despre legislatie sunt multe de zis ... Uite, iti exemplific un detaliu mic, cel mai mic... femeile cand sunt insarcinate - prin lege - au o zi libera pe luna, platita, pentru a merge la controlul periodic. Imagineaza-ti ca un parinte, pe langa multe alte hartii, hartiute, pe care trebuie sa le faca pentru a beneficia de putinele drepturi pe care le are, in fiecare an, merge in fata unei comisii care ii evalueaza copilul. Ei bine, ziua aceea - daca de exemplu esti un parinte care lucreaza - ar trebui sa o ai libera, iar la momentul actual, nu este asa. Anul asta, am fost pentru prima data cu Adelina la acest gen de comisie, am intrebat daca acea zi este prin lege o zi libera pentru mine. Mi s-a spus ca NU. Am intrebat de ce, facand o paralela intre exemplul de dinainte cu perioada de arcina si mi s-a raspuns „probabil pentru ca nimeni nu a cerut asta pana acum”.

Apoi ar mai fi ceva ce mi-ar placea sa schimb la un nivel inalt, este vorba de o mai buna si mai corecta informare a noastra, a tuturor. Se spune ca nu se probeaza faptul ca un vaccin de exemplu, poate cauza autism, as vrea sa nu se mai spuna asta, pentru ca la fel de bine, nu este probat nici faptul ca vaccinul nu poate aduce aceasta maladie. Daca in interior, exista interese statale sau de industrie farmaceutica, pe mine si pe copilul meu nu ne intereseaza aspectul asta. Si probabil pe nimeni. Nu vreau sa fiu inteleasa gresit - nu sunt nici pro si nici contra vaccinurilor, dar as vrea informatii sincere, corecte.

Care sunt principiile dupa care se ghideaza aurelia osma in tot ceea ce face?

Simplitate. Sinceritate. Persoane lejere, ale caror priviri, inspira iubire pentru tot ce este in jurul lor... sunt nu doar principii, sunt lucruri pe care mi le doresc zilnic aproape de mine.

Care este cea mai mare dorinta a ta in momentul de fata?

Sincer.... as vrea sa pot abandona - orice activitate pentru a ma putea dedica 100% in lupta asta.

Cea mai mare dorinta a mea, este sa duc la bun sfarsit proiectul unui centru de recuperare autism - asa cum il vad eu, un centru adevarat...

planuri de viitor pentru tine, pentru asociatie? ne poti dezvalui daca exista si care ar fi acestea?

Planurile mele de viitor sunt aceleasi planuri cu ale asociatiei... stii, odata catapultat in situtia asta planuri personale nu prea mai exista, si nu sunt trista cand spun asta. Exista si o parte frumoasa a lucrurilor, este aceea in care vrei sa faci tot, sa iesi cu un pas in fata si sa faci din imposibil posibil. Iar eu CRED. Cred cu tarie ca totul este posibil.

iti multumim aurelia osma pentru deschiderea de a raspunde acestor intrebari si iti dorim mult mult succes si sa ajungi acolo unde ti-ai propus!

Va multumesc si eu. V-am adaugat deja in lista din sufletul meu de oameni pretiosi.

Multumesc.

mai exista asociatii care sustin aceasta cauza! Cu ce va diferentiati de alte astfel de asociatii? Care va sunt atuurile si de ce un parinte ar veni cu copilul la voi?

Mai exista, este adevarat, sincer - nu stiu cu ce ne diferentiem de ele si chiar daca as sti, nu as vrea sa nu ma pronunt. Sa vorbesc despre o diferentiere, ar insemna sa promovez competitia intre ONG-uri... ori din punctul meu de vedere, in domeniul nostru, asta nu ar trebui sa existe. Pot sa iti spun doar ca mentalitatea intr-un ONG. ar trebui sa fie la fel cu a unei companii oarecare, lucrurile sa mearga intr-o continua dezvoltare. cu diferenta ca. in cazul acesta. profitul sa insemne cat mai mult ajutor oferit beneficiarilor - adica copiilor. In cazul nostru. scopul este acesta. De ce un parinte ar trebui sa vina cu copilul la noi? Pai un parinte de fapt. ar trebui sa ramana cu copilul acolo unde este (in cazul in care este deja inscris intr-o asociatie) si sa vina si la noi? Adica, mai exact. suntem de parere, ca parintii sa isi inscrie in cat mai multe asociatii copiii, astfel incat, sa fie in gradul de a primi sustinere de oriunde. Pentru ca autismul din pacate... nu se sfarseste. Cheltuielile pentru terapiile unui copil cu autism sunt uriase, ar fi o minciuna sa spun ca am putea acoperi cheltuieli complete pentru 100 de copii - de exemplu. Si sinceritatea are un rol extrem de important: nu poti promite unui parinte ca poti face tu totul de unul singur pentru copilul sau, pentru ca ar fi o mare nedreptate asta. Parintele trebuie sa aiba libertatea de a alege ce este mai bine pentru copilul sau. Noi mergem pe varianta asta.

Cum crezi ca ar arata o astfel de asociatie intr-un mod ideal?

Modul ideal ar fi ca toate asociatiile sa fie strans legate intre ele, sa existe baze de date comune, colaborare stransa, idei la comun si acelasi obiectiv.

eVenimentfam

os

t

Page 51: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017 famost.ro51

S i n o i s u n t e m c o p i i i v o s t r i

Page 52: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017famost.ro 52

Splendida

1 Aproape oricine are nevoie

de extra hidratare pe timpul iernii! cand aerul este rece si uscat, apa si uleiurile pielii atarna mai greu, facand mult mai vizibile ridurile iar pielea are un aspect uzat. daca iti simti tenul foarte uscat, ar trebui evitata dimineata

folosirea demachiantului. foloseste in schimb un amestec dintr-o crema hidratanta si apa calduta, maseaz-o pe piele

si apoi sterge usor cu demachiante de bumbac. apoi, aplica o crema bogata cu ingredienti care sa contina acizi grasi

esentiali, acid linoleic sau ceramide.

2 cand ‘scapi’ des de celulele moarte, fata iti arata proaspata, iar produsele recomandate sunt cele cu perle rotunde, o data pe saptamana; nu Sunt reCoMandate granulele! daca ai ten asiatic, exfolierea poate face pete pe piele, de aceea este indicat sa fie folosita o crema hidratanta care sa contina acid lactic, care dizolva celulele moarte fara a ataca pigmentul pielii.

3 Sari peste apa calda! stiiiim ca e numai buna pentru vremea rece si ne face sa ne simtim bine, dar din pacate,

cu cat este mai fierbinte apa, cu atat iti deshidrateaza pielea mai mult! si cand acest lucru se intampla,

fata ta este mult mai suceptibila inflamarii, ceea ce grabeste imbatranirea tenului.

4 (Re)hidrateaza-te pt timpul noptii, dar nu inseamna ca trebuie sa te ridici din pat din

ora in ora pentru a te cremui! CuMpara-ti un uMidiFiCator Si pune-l pe langa

pat! caldura din casa iti ia toata apa din corp, respectiv

fata, mai ales

cand dormi si cand nivelul umiditatii pielii este cel mai scazut.

5 Fereste-te de razele solare! razele ultraviolete care pot duce la cancer, sunt la fel de puternice atat pe timpul verii, cat si pe timpul iernii. Mai rau decat atat, reflectiile din zapada le fac mai periculoase, asa ca, cea mai buna solutie este folosirea cremelor care au factor de protectie - minim 30.

6 Fa-ti o masca linistitoare din ceai! roseata sau pielea inflamata grabeste mult procesul de imbatranire, iar un ceai din musetel, poate rezolva aceasta problema, prin contractarea vaselor de sange si eliminarea rosetii. CuM proCedezi? Raceste ceaiul in frigider, apoi ia un prosop, inmoaie-l in ceai si pune-l pe fata, pana cand acesta atinge temperatura camerei. Clateste-ti fata cu apa rece, apoi hidrateaza!

7 Mai usor cu zaharul! stim ca acest lucru este spus peste tot, dar asta nu inseamna ca trebuie eliminat complet! oricum, cu cat este consumat mai putin, cu atat pielea va arata mai bine; asta se va intampla, daca reduci consumul dulciurilor, vinului, cocteilurilor pe baza de zahar, pastelor si painii albe.

nu LAsAiarna

sA te imbatraneasca!Vremea rece ne poate cauza diverse probleme pielii, multe dintre noi

suntem intr-o continua cautare a celor mai bune solutii, cat mai naturale, usor de aplicat si sa recunoastem cat mai ... ieftine.

> 30!

fam

os

t

Page 53: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

mireasa?numaratoarea

inversaa

inceput ...

esti

Te pregatesti sa devii mireasa?Atunci trebuie sa stii ca, doar machiajul nu mai este suficient

pentru o mireasa moderna: majoritatea aleg diverse modalitati pentru a arata cat mai bine in ziua cea mare.

De aceea, se iau anumite masuri in acest sens cu mult mult timp inainte.

Fot

o: J

oSe

ro

dr

igu

ez

Page 54: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017famost.ro 54

Splendidafam

os

t

in minte adjective ca radianta si frumoasa, dar, realist vorbind, pentru ca acestea sa devina aplicabile, viitoarele doamne au nevoie de ajutor extra. iar majoritatea, prefera solutii non chirugicale - asa cum ar fi si normal, pentru a-si imbunatati aspectul si a arata irezistibil in ziua cand vor spune - cel mai probabil - “da”; iar aceste tratamente sa consume cat mai putin timp si efort din partea lor.

9 luni inainteA arata ca o zeita in ziua nuntii este dreptul fiecarei mirese, dar

din pacate, ingrijirea pielii se numara printre putinele lucruri la care te gandesti cand iti faci planurile. si ce trebuie sa retii de asemenea, este ca machiajul arata perfect atunci cand esti intr-o forma buna. ca un prim pas, ai putea sa discuti despre nevoile pielii tale cu un expert si sa te gandesti sa incepi din interior spre exterior cu ingrijirea pielii.

daca nu ai facut-o pana acum, este cazul sa incepi tratamente terapeutice cu lumina, pentru a-ti aduce pielea la nivelul exigentelor actuale. Beneficiile terapiei LED nu pot fi ignorate, un procedeu usor, care nu produce discomfort si are rezultate uimitoare in ceea ce priveste intinerirea pielii. aceasta terapie atrage chimicale naturale in interiorul celulelor, impulsionand productia proprie de colagen a organismului, ceea ce duce la intinerirea pielii si perfectiunea tenului.

6 luni inaintemai mult de 70% dintre mirese doresc sa scada in greutate inainte

de ziua nuntii, o sarcina destul de dificila, care implica multa vointa si mult efort fizic. Dar, exista de asemenea, un mod ieftin de a pierde grasimea din jurul coapselor si a abdomenului.

interventiile nonchirurgicale au devenit afaceri serioase in lumea cosmeticii, ele reducand grasimea masurabil fara nicio interventie, cu efort minim si fara disconfort.

o prima metoda, este cryolipolysis care foloseste temperatura

de inghetare pentru a omori celulele grase. alta modalitate - lansata in 2015, este SculpSure, un tratament cu laser non-invaziv aprobat de fda, el putand elimina 24% din grasimi prin intermediul unei singure sesiuni care dureaza apropae 25 minute.

rezultatele ambelor metode nonchirugicale de eliminare a grasimii se vad gradual in 6 pana al 12 saptamani, interval de timp necesar organismului pentru a elimina grasimea. in timp ce rezultatele masurabile se pot vedea dupa un singur tratament, o serie de 2-4 tratamente iti poate oferi rezultatul dorit.

5 luni inaintein cazul in care pielea ta are nevoie de o ingrijire intensiva, o

terapie cu laser fractionat poate imbunatati multe probleme ale pielii, cum ar fi liniile si ridurile, pigmentarea, cicatricile provocate de acnee si daune medii pana la severe provocate de soare.

comparativ cu metoda traditionala cu laser ablativ care eliminina stratul superior de piele si care dureaza mult timp, laserul fractionat trateaza o parte din piele o data, creand mii de puncte microscopice, cunoscute ca zone microtermale. aceste coloane cu laser microscopice intra adanc in derma pentru a crea mici rani, declansand raspunsul natural al corpului de a le vindeca. acest proces accelereaza remodelarea corpului cu elastina si colagen, avand ca rezultat, o piele mai intinsa, ferma si cu aspect tineresc. functioneaza prin conceptul de a da nastere unor rani tesuturilor, pentru a stimula colagenul si elastina, activand noi celule.

un dermatologist sau un cosmetician bun, poate diagnostica corect si recomanda tratamentele clinice potrivite pentru fiecare in parte, fie ca e Terapie fotodinamica (pdt), Lumina intens pulsata (ipl), Terapie pe baza de diode emitatoare de lumina (led), acide sau enzimatice cu o ingrijire adecvata a pielii.

4 luni inaintein cazul in care vezi ca pielea de la decolteu pare arsa de soare sau

pielea de pe gat sau fata nu este ferma, exista terapia noninvaziva pe baza de ultrasunete, cunoscuta ca fiind foarte eficienta in zona fetei, a gatului si a decolteului. rezultatele sunt graduale, productia de colagen este in crestere, intinzand pielea si oferindu-i un aspect ferm, rezultatele finale evidente vazandu-se in 2 pana la 3 luni si tinand pana la 12 luni.

un alt tratament remarcabil este cel cu plasma bogata in plachete (prp), care iti recolteaza propriile celule si apoi le reinjecteaza pe fata ta pentru a repara si regenera tesuturi noi de piele, crescand productia de colagen si oferind o intinerire naturala prin umplerea liniilor si crearea unui aspect luminos.

2 luni inainteInjectabilele cosmetice sunt relaxante pentru muschi, relaxeaza

muschii, umple buzele, liniile si defineste mai bine conturul fetei. Este nevoie doar de putina rabdare pentru ca rezultatele finale sa se “aSeze” dupa un astfel de tratament estetic.

trebuie sa retineti ca in privinta injectabilelor, mai putin este mai mult si vrei sa arati la final ca tine, asa ca nu trebuie exagerat! Fii sigura ca mergi la un specialist cu experienta, credibil si ale carui rezultate sunt la “vedere”. daca cercurile negre sau pungile de sub ochi iti iau din stralucirea ochilor, trebuie lucrat in acea zona, iar un produs foarte bun, “dediCat”, este Teosyal RedensiTy 2 - special facut pentru umplerea dermei.

and te gandesti la o mireasa, iti vin

Interventiile nonchirurgicale au devenit afaceri serioase in lumea cosmeticii!

c

Page 55: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017 famost.ro55

3 saptamaniIa in considerare … albirea dintilor intr-un

mod profesional! acest lucru conteaza poate mai mult decat iti dai seama, este o procedura simpla si nimic nu poate exprima sanatate si fericire decat un zambet frumos si luminos!

de asemenea, daca stii ca ai probleme deranjante cu transpiratia, poti rezolva si aceasta problema! injectiile care pot relaxa muschii aflati la subrat, relaxeaza si glandele si astfel, nu vei mai avea nicio problema in ceea ce priveste fotografiile.

2 saptamanimergi la salonul pe care il frecventezi de

obicei, epileaza-te, pune-ti gene sau fa-le sa arate si mai bine (depinde de care gene ai)! Exfoliaza si hidrateaza pentru a fi pregatita daca vei dori un bronz fals! Te vei bronza artificial cu doua - trei zile inainte de ziua cea mare, pentru a-i da timp sa se aseze.

ziua cea mareAcorda-ti cateva momente pentru a

respira: expira si inspira intr-un ritm controlat, pentru a permite ca oxigenul sa ajunga la creier si muschi, facandu-ti corpul si mintea mai relaxate.

Acum, dupa toata aceasta munca, esti sigura pe tine ca arati foarte bine, ireprosabil, asa ca, tot ceea ce ai de facut, este sa mergi inainte si sa te bucuri de momentul tau!

S F a t u r i F o t o M i r e a S a

Fotografiile de nunta trebuie sa iasa exceptionale, iar tu chiar trebuie sa te placi in ele, altfel, te vor bantui toata viata! Citeste urmatoarele sfaturi si secrete, pentru cele mai bune amintiri!

1 Cand esti in fata aparatului, concentreaza-ti ochii deasupra lui,

impinge usor fata inainte si lasa usor barbia in jos. acest lucru va ascunde barbia dubla - daca exista, si mai mult, iti defineste mai mult chipul.

2 un alt truc, este sa stai intr-o pozitie de 3/4 fata de aparat, unul

din secretele modelelelor profesioniste. aceasta pozitie te poate avantaja mult mai mult, comparativ cu fotografia directa.

3 Zambeste natural! nu este usor, emotiile sunt mari, iar pentru un

zambet autentic, pune limba in spatele dintilor si zambeste! acest lucru iti va relaxa fata, iar daca nu esti incantata de zambetul tau sau de dinti, incearca un zambet mai atenuat.

4 incercati zambetul modelului Tyra

Banks: smize! razi cu ochii, deoarece, nimic nu este mai expresiv, nimic nu exprima fericirea si frumusetea decat stralucirea din ochi! iar daca simti ca nu iese, gandeste-te la luna de miere si atunci cu siguranta vei fi mai relaxata!

5 Evidentiaza-ti aspectul tau natural! Mainile tale trebuie sa fie

pe langa corp, dar nu lipite! relaxeaza-te si tine-le doar putin departate de corp! inspira adanc si expira natural, relaxeaza-

ti umerii si mainile! nu iti tine respiratia, nu da tot aerul afara, fii cat mai naturala, astfel, vei da senzatia ca esti stresata sau ca te sufoci.

6 Fotografiile exagereaza cam totul, asa ca ai grija cu machiajul si ai

grija ca stralucirea sa fie minima! Daca ai parte de o zi calda sau un ten mixt sau gras, pudreaza-ti zona t a fetei, care va minimiza aceasta stralucire.

7 Pozitia corpului este esentiala in fotografii! Daca faci fotografii

in picioare, suge-ti burta, strange-ti fesele, tine coloana vertebrala dreapta si umerii trasi in spate! a sta in picioare

intr-o pozitie corecta, te poate face mult mai atractiva, asa ca

relaxeaza-te si trage-ti umerii in spate!

8 Evalueaza-te singura

prin intermediul f o t o g r a f i i l o r facute pana acum! Vezi ce

te avantajeaza, care pozitii iti scot

trasaturile mai bine in evidenta, astfel, vei avea o

imagine mai clara si realista a ceea ce te “prinde”. si foarte important: daca gasesti unghiul care te maguleste, nu mai ai nicio grija daca vei iesi sau nu bine in fotografii!

Urmeaza sfaturile de mai jos

pentru a fi mireasa perfecta!

Page 56: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

un alt concept

avantg a r d e n

ava n t-ga r d e n

Page 57: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017 famost.ro57

Ce ai in baza de maChiaj?

LichiduL este cea mai buna solutie daca ai piele matura sau uscata, hidratand si neramanand in liniile fine. In mod normal, ar trebui sa contina apa, ulei sau silicone, si emolienti ca ulei mineral sau ulei de jojoba, special adaugat sa ajute machiajul sa se imprastie mult mai bine. Umectantii ca glicerina sau acidul hialuronic ofera pielii multa umiditate.

Pudra este ‘dedicata’ tenului uleios si are un efect de a matifia zonele netede. Ele contin talc, mica, dioxid de titan, avand tonul pielii si ajutand textura.

CUm toata lUmEa CUnoastE - sau aproape toata lumea - avEm doUa fElUrI baza dE maChIaj, Lichid sI Pudra.

CEa maI bUna baza dE maChIaj aCopEr

a pEtElE,

ChIar nUanta pIElII sI arata foartE na

tUr

al !

Ce ii da culoare ?

Potrivirea perfecta vine de la mineralele naturale - care se termina in “oxid”. majoritatea nuantelor au o baza alba (titan oxid de cele mai multe ori), apoi un amestec de rosu, galben si negru pentru a da cat mai multe nuante de piele. Extra pigmentii negri folositi sunt necesari unor tonuri mai profunde, dar pot fi de asemenea plicisitoare.

daca nu vrei asa ceva, cauta o astfel de pudra cu ingredient numit albastru ultramarin, un pigment care lumineaza pielea inchisa la culoare.

pentru a gasi nuanta corecta, probeaza baza de machiaj, aplicand-o pe linia barbiei si lasand-o sa se usuce pentru a vedea adevarata culoare. Daca magazinul respectiv nu va da voie sa incercati acest lucru, fiti sigure ca il puteti returna!

CumgasesC nuanta perfeCta?

?Cum le alegemCand vorbim de baza de machiaj, ne rezumam la doua cuvinte: acoperire si finisare.

acoperire completa, avand cei mai multi pigmenti si agenti de acoperire pentru a ascunde problemele pielii.

curata, care ascunde doar lucruri minore si sunt formulate pentru a ajuta orice tip de piele.

Mata, care foloseste baza de silicon sau talc, care controleaza stralucirea si ‘deghizeaza’ porii.

bazele de machiaj care promit stralucire prin intermediul cuvintelor luminos sau radiant pe eticheta, sunt realizate cu ulei sau mica si dau pielii uscate, un aspect proaspat, hidratat.

Minerala, care contine mai putini potentiali alergeni cum ar fi parfum si anumiti conservanti, o baza de machiaj ideala pentru pielea sensibila.

Page 58: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017famost.ro 58

Succesul in afaceri este influentat de o serie de factori, iar alaturi de experienta si competenta profesionala, imaginea pe care o

afisam are un rol foarte important. Studiile arata ca femeile care vin machiate la serviciu sunt percepute ca fiind mult mai prezentabile, mai placute, de incredere si mai competente.

Insa nu orice machiaj este adecvat pentru birou! Una dintre cele mai mari provocari ale doamnelor si domnisoarelor este alegerea machiajului potrivit pentru mediul business, care trebuie sa arate cat mai ingrijit si compact. In acest caz intotdeauna este valabila “less is more!“ care ne duce la ideea ca un machiaj mai discret este mai frumos.

MAchiAjul ideAl pentru business ar trebui sa intruchipeze simplitatea si sa accentueze discret atuurile fiecareia dintre noi.

Aceeasi teorie o sustin si psihologii: un machiaj complicat, transmite celor din jur ca te preocupi mai mult de aspectul exterior decat de jobul in sine. Mai mult, acestia sustin faptul ca micile defecte (pistrui, ridurile de expresie) te fac sa arati mai umana si in consecinta, mai accesibila. Asadar, ar fi indicat sa renunti la extreme in make-up si sa mentii linia naturalului.

Chiar daca incepi ziua plina de energie, opt ore de munca se vor vedea pe fata ta. Machiajul se poate sterge, poate curge, de aceea, nu doar aplicarea initiala e suficienta, ci si micile ajustari realizate de-a lungul zilei. Pentru rezultate impecabile, iata in continuare cateva trucuri pentru realizarea unui machiaj potrivit pentru la birou!

Splendidafam

os

t

machiajul

office

Baza unui machiaj este foarte importanta in reusita acestuia. Sa nu uitam faptul ca un machiaj frumos si luminos are la baza un ten sanatos si ingrijit! Atentie la nuanta si textura acesteia, de preferat sunt produsele fara ulei, cu rezistenta indelungata si continut de minerale pentru a ascunde imperfectiunile fetei. Din moment ce vei sta la serviciu peste 8 ore, cel mai bine este sa eviti fondul de ten cu putere foarte mare de acoperire.

Ai grija la zona T! Machiajul office nu permite ca aceasta zona sa fie lucioasa, asa ca acopera imperfectiunile cu pudra.

O alta solutie pentru excesul de sebum mai sunt servetelele care absorb sebumul - o varianta foarte simpla de a retusa machiajul.

mediul business este ultimul loc în care vrei sa-ti etalezi nuantele stralucitoare de fard de pleoape, mascara colorata sau genele false! Alege tonuri neutre de gri si maro si o linie fina de tus pentru un efect cat mai natural. conturarea sprancenelor este un alt truc care îti pune în valoare fizionomia fetei, printr-un LOOk chic.

Alege un blush intr-o nuanta cat mai naturala precum bej-roze sau piersica, in

functie de culoarea tenului. textura acestuia va fi mata sau cel mult satinata pentru a pastra aspectul natural al machiajului.

Baza de machiaj ochii

Buzele

Pometii

AlinA DrAgAn

Make-up Artist

buzele trebuie sa fie hidratate si ingrijite pentru a avea un aspect cat mai frumos si sanatos.

Asadar, nu uita ca imaginea ta chiar conteaza si ca prima impresie generala asupra colegilor sau a partenerilor de afaceri este vitala. Fii sigura pe tine si lasa machiajul sa transmita cine esti: o persoana increzatoare, sigura pe fortele proprii, inteligenta, ambitioasa!

Tips! efectul de buze pline se

poate obtine utilizand un creion in aceeasi culoare ca si rujul. De asemenea, incearca pe cat posibil sa eviti glosul, intrucat nu are acelasi aspect

profesional precum rujul mat.

Page 59: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

MakeUpByA l i naDragan

Page 60: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017famost.ro 60

Splendidafam

os

t

daca vrei sa aplici eyeliner in timp ce mergi, chiar si in tren, e destul de greu: ar trebui sa ai mana destul de stabila! foloseste o crema de ochI pentru culoarea sI conturul ochIlor, dar si pentru a le putea amesteca usor, daca exista miscari bruste. Foloseste-ti degetele pentru formula cremoasa, iar daca folosestI o nuanta lumInoasa, adauga si la tample! Pentru a minimiza problemele cauzate de rimel, aplica doar putin pe varfurile genelor, avand in continuare lungime.

in tren

nimic nu te Face Sa arati gata machiata decat Putina culOare in OBraji! Poti trisa putin oferind stralucire obrajilor si nu ai nevoie de perii specifice. daca tot esti aici, poti adauga si pe buze pentru o culoare de baza frumoasa! mai mult, nu ai scuze ca nu ai sprancenele aranjate asa ca, folosind un gel nuantator, ai posibilitatea sa ti le aranjezi, fara sa privesti in oglinda!

in taxi

mergi pe o crema cc cu SPF care corecteaza si unifica, asa ca, poti sari peste corector! apoi, foloseste o baza de machiaj cushion: doar apasa sI gata! BOnuS: are oglinda, nu curge, nu trebuiesc folosite varfurile degetelor si poti aplica fara probleme cand esti alaturi de cineva! Pentru buze, foloseste un gloss care este mai mult ca perfect; daca doresti doar putina culoare, mergi pe un balsam colorat care hidrateaza si protejeaza in acelasi timp.

in autOBuZIn fIecare zI e prea dImIneata cand ne

trezIm sI nIcIodata nu ne ajunge tImpul: nIcI pentru machIaj, nIcI sa luam mIcul dejun sI chIar ratam cafeaua ! In ceea ce prIveste machIajul, pana sa ajungem la bIrou, avem posIbIlItatea sa-l facem In mIjloacele de transport, Iar cand ajungem la servIcIu sa aratam perfect! In functIe de mIjlocul de transport, Iata cateva sugestII Importante ale unuI machIaj facut In vIteza, aplIcabIle In multe sItuatII!

Foto

: Ch

ar

lott

e g

od

Frey

machiajmachiajmachiajin vit eza

Page 61: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017 famost.ro

Am celulitA si nu o pot controlA ... Am vreo solutie?

Aceasta este o problema universala, fie ca suntem disperate sau nu. Am putea sa o evitam cu ajutorul unei alimentatii sanatoase si a exercitiilor fizice, iar uneori, celulita este ereditara si inevitabila. o solutie mai la indemana pentru a ascunde aceste adancituri neplacute, este bronzul fals. cauta ceva usor, care este usor si rapid de aplicat fara reziduuri si noteaza-ti diferentele..

pot folosi doAr servetele pentru A mA curAtA de noApte?

curatarea pe timpul noptii este una dintre cele mai importante care trebuiesc facute pentru ingrijirea tenului. te gandesti ca machiajul de zi si produsele de ingrijire au grija de pielea ta, dar, pe timpul zilei, poluarea si bacteriile se aseaza pe fata. nu e nimic nepotrivit daca te speli pe fata 'clasic', evitand folosirea doar a servetelelor.

pieleA este super uscAtA, iAr ceeA ce folosesc cA bAzA de mAchiAj, dA un Aspect mAt pielii. ce trebuie sA fAc?

cauta o crema cu adevarat hranitoare, o crema hidratanta usoara care este absorbita repede de piele, pentru a putea aplica machiaj fara probleme. mai mult, vei avea pielea netezita.

este ok sA dAu cu pArfum in pAr?

deloc! parfumurile contin alcool, care are un efect de uscare a parului. daca vrei ca parfumul sa persiste, cel mai bun lucru este sa pulverizezi in punctele corpului care emit caldura, implicit, parfum (incheieturi, spatele genunchilor, interiorul coatelor).

raSpunSuri

Am nevoie de o perie diferitA pentru contur?

dA. o aplicare corecta a conturului este aceea ca aplicand o nuanta mata in zonele specifice pentru a defini si o perie autobronzanta va raspandi produsul in jurul obrajilor.

61

&

frumuseteRaspunsurile unor intrebari des intalnite, le gasim aici!

intrebari

Page 62: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

obiceiurilorN e s A N A t o A s e

stop!

Desparte-te De lucrurile care iti fac rau!

necuratarea instrumentelor machiaj torturarea zilnica a parului folosirea machiajului expirat spargerea cosurilor rontaitul unghiilor

Page 63: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017 famost.ro63

1. Ochi uMFLAti

au majoritatea dintre noi, mai ales in cursul diminetii, dar din fericire, avem solutii la indemana. ce aveM de FacuT? Demachiantele de bumbac imbibate bine in solutii anti inflamatorii care contin apa de trandafir sau aloe vera, le tinem pe ochi timp de aproximativ 5 minute; apoi dam zona respectiva cu un balsam de ochi care contine cofeina - pentru energizare. sariTi pesTe anTicearcan: orice este luminos, de fapt accentueaza pungile de la ochi! Dar, puteti folosi fard de ochi mat pe pleoape si sub genele de jos, o nuanta de doua ori mai inchisa.

2. Puneti-VA LAPte in cAFeA!

Majoritatea o facem, dar doar de placere, nestiind beneficiile sale. cafeaua ne inchide culoarea dintilor, iar daca ne punem in cafea lapte avand cel putin 2% grasimi, vom avea parte de mai putine pete. explicatia este urmatoarea: Moleculele de lapTe sunT Mari si inconjoara piGMenTii inchisi ai caFelei, ajuTand ca acesTia sa nu se lipeasca de dinTi.

3. PrODuseLe Anti iMBAtrAnire ieFtineLA FeL De Bune cAceLe ieFtine?

Majoritatea cremelor antiimbatranire contin peptide care au un rol demonstrat de a reduce ridurile si acid alfa-hidroxi - un ingredient care te ajuta sa scapi de pete.

Diferenta intre cremele ieftine si cele scumpe, este aceea ca cele din urma ofera o textura luxurianta, dar, ambele ajuta la reducerea ridurilor si a petelor.

4. AM neVOie DecreMA Pentru gAt?

daca ai pielea FoarTe sensibila, raspunsul este DA, ai nevoie! Daca nu, ingrijirea normala cu crema anti imbatranire este de ajuns: pielea de pe gat este in mod normal, mai uscata si mai sensibila comparativ cu cea de pe fata, cremele destinate gatului sunt facute mai sensibile si mai emoliente. cel mai bun lucru este sa te dai cu creme pe fata si pe gat, iar daca vei avea roseti pe gat, trebuie sa apelezi la crema destinata acestei parti.

Recunoaste ca niciodata sau foaRte RaR iti cuReti peRiile si instRumentele de machiaj!

Periile aduna foarte multe bacterii, ceea ce duce la infundarea porilor. Curata periile pe care le folosesti cel putin o data pe saptamana daca pielea ta este uleioasa sau mixta si de doua ori pe luna daca este uscata! Exista spray-uri dezinfectante in acest sens sau servetele care distrug microbii instant.

folosesti machiaj de sute de ani!

Daca produsele de machiaj incep sa para crapate sau separate sau culorile apar intunecoase sau cu aspect zgrunturos pe fata, trebuie sa le arunci! Produsele de machiaj expirate adapostesc bacterii care pot duce la infectii ale ochilor ori la aparitia cosurilor pe piele.Mascara - are o viata

foarte scurta, deoarece bagheta duce bacteriile inapoi in recipient la fiecare folosire. Trebuie schimbaTa la Trei luni!Creme (anticearcan, baza

de machiaj) si gloss-uri: acestea sunt pe baza de apa, ceea ce face din ele un adevarat magnet pentru germeni. Trebuiesc inlocuiTe la sase luni!Pudrele pot fi valabile

pana la doi ani si asta datorita faptului ca au o umiditate scazuta. Trebuiesc TinuTe in locuri racoroase si uscaTe!Rujurile au o durata de

viata pana la un an si mai bine, dar, daca le simtiti uscate sau tari, Trebuiesc aruncaTe!

iti toRtuRezi paRul zilnic!

Uscatoarele de par si produsele care folosesc caldura, ard parul si il decoloreaza. Daca ai putea reduce folosirea unor astfel de instrumente la o singura data pe saptamana, calitatea parului tau se va imbunatati considerabil!

De asemenea, nu Trebuie neglijaT balsamul! Intr-un studiu efectuat de Procter&Gamble s-a aratat ca aproximativ 70% DinTre femei nu folosesc balsamul, considerand ca acesta adauga greutate, cu toate ca, si parul scurt are nevoie de hidratare. Daca esti panicata din cauza ca balsamul iti va lasa parul sau ai alte ingrijorari, trebuie sa stii ca exista pe piata multe produse pe baza de silicon care curata parul, astfel ca, nu trebuie sa mai ai astfel de griji!

cand ai un simplu cosulet saRi pe el!

Aceasta practica nu este una dintre cele mai sanatoase, deoarece, pot aparea roseti la nivelul pielii care pot tine si pana la cateva zile sau mai rau, se pot produce rani.

O solutie este sa pui gheata intr-un prosop si sa tii pe respectivul punct cateva minute, apoi sa lasi acel punct sa ‘respire’ pentru un minut! Repeta aceasta procedura timp de cateva minute! Aceasta procedura strange punctul respectiv si ii scurteaza viata. apoi folosesTe un TraTamenTe impoTriva acneei pe baza De aciD salicilic si puTin corecTor!

iti Rontai unghiile!

Rontaitul unghiilor este un semn al disconfortului propriu, iar una din strategiile de a renunta la acest obicei si care chiar functioneaza, este acesta: canD Te TrezesTe cu DegeTul aproape in gura si simTi ca urmaToarea acTiune va fi rosul unghiilor, Da-Ti mainile cu o crema hiDraTanTa care iTi place cum miroase! Este intrerupt astfel acest ciclu emotional de a-ti roade unghiile, chiar inainte de a incepe! Sau a doua varianta, ia mana iubiTului in mana Ta, deoarece, acest lucru calmeaza anxietatea!

4Probleme

generale de

frumusete

s o l u t i o n a t e

Page 64: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017famost.ro 64

Foto

: AlA

in E

lor

zA

esti derutata si nu stii diferenta intre un produs pentru parul ondulat si Cel plat? sau te gandesti … Ce mai e si

spray-ul Cu sare si la Ce o folosi?

multe dintre aCeste raspunsuri alaturi de altele - la fel de utile, le gasiti in Continuare in aCest material!

Stim sa avemgrija

Page 65: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017 famost.ro65

Spray-ul cu Sare - aceste produse contin in mod

normal sare, astfel ca ele pot usca

parul, ideale pentru par gras.

Samponul uScat intareste scalpul

capului si este ideal daca ai scalpul

uleios.

crema pentru bucle - aceasta crema iti defineste buclele si ii ofera parului

hidratarea de care are nevoie.

pomada

este perfecta pentru a sublinia textura

naturala.

Spuma Styling

este perfecta pentru a-l face sa straluceasca si sa

fie intins.

gelul

este perfect daca iti tii parul la spate sau sa-l prinzi intr-

un coc.

Spuma

pentru parul ondulat

accentueaza buclele si ofera

parului hidratarea de care are nevoie.

pomada este perfecta pentru a sublinia textura

naturala.

ulei de par

hraneste parul bine, il hidrateaza si il face matasos.

crema pentru bucle

- ca si in cazul parului scurt, ofera o buna hidratare.

pomada

perfect pentru o aranjare usoara

Fixativul ii tine forma fara ca acesta sa se deformeze

Spray-ul cu Sare pentru par ondulat

Samponul uScat - prospetime instantanee.

Ai pArul normAl Ai pArul Asprusau ondulAt

Ai pArul gros

Fie ca este drept sau are textura, parul poate deveni gras sau se poate lasa, iar tu iti doresti ca el sa arate ...

Daca vrei sa te joci cu buclele si textura, totul e despre lungime. Astfel, daca tu ai ...

Esti o norocoasa cu un astfel de par, dar ce faci cu atata? Cum il doresti aranjat?

viguroS

Si nu numai

parul

Scurt

neted

Si intinS

luxuriant,plin

parul

lung

ondulat,cu textura

p r o d u S e l e de styling iti spun fiecare despre bEnEFiCiilE AdusE de ele parului, dar asta daca stii ce

sa faci cu ele. in continuare, vei avea toate i n f o r m a t i i l e de care Ai nevoie!

fixativulEste un produs normal, folosit pentru

a-ti fixa parul asa cum il ai aranjat, dar din pacate, daca vrei un par usor de pieptanat si degajat, va fi mai greu daca folosesti spray-ul de par.

Este folosit in orice circumstante pentru a-ti contura si fixa stilul, iti pastreaza buclele si parul ondulat pentru a nu cadea si a nu deveni plate. Pulverizeaza fiecare parte a parului inainte de a folosi un ondulator sau bigudiuri electrice.

Daca vreti volum, utilizati fixativul pentru a ‘F i x a ’ radacinile si folositi feonul pana cand parul este aproape uscat, tineti-l in suvite mici si pulverizati radacinile. terminati cu un uscator de par la temperatura mica, ceea ce va duce la un extravolum.

pomada ideala pentru parul scurt si

lipicioasa la atingere, iti ofera precizie ca niciun alt produs.

Pentru a-i da parului un aspect deosebit, freaca putina intre degetul mare si indicator si strange smocurile, pentru un aspect nu foarte dezordonat. in cazul parului lung, ia putina pomada intre palme, amestec-o si grebleaza parul printre suvitele uscate, pentru un look soft si natural.

crema pentru parul ondulat

Parul tau ondulat are nevoie de o hidratare buna pentru ca buclele sa para pline de viata. Maseaza-ti parul umed in suvite incepand de la capete spre interior, parul fiind mai uscat spre varfuri. trage usor si strange buclele pentru a le da un aspect cat mai natural.

Aceasta crema are de asemenea rolul de a impiedica incretirea: amesteca apa cu crema si intoarce incretiturile buclelor cu amestecul din maini.

1 2 3

Page 66: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

famost.ro 66 ianuarie 2017

splendidafam

os

t

spray-ul cu sare

Acest spray ne ajuta mult si poate fi un bun prieten daca stim sa ne folosim de el.

Pentru inceput, mergi cu mana cu doua picaturi de ulei prin par, cu scopul de a anula efectul de uscare al sarii, apoi lasa-ti capul in jos si ridica-l, pulverizand de la o distanta de 25-30 de cm cu o mana, in timp ce cu cealalta, poti amesteca parul.

daca vrei un aspect de plaja dar nu vrei sa iti simti parul uscat, pulverizeaza in mana si amesteca-l cu crema styling. Apoi ‘grebleaza’ parul cu degetele si vei beneficia de o textura mai bogata si o hidratare mai mare.

uleiul de parUleiurile sunt foarte bune pentru

par si au diverse roluri, ele putand increti, netezi, adauga stralucire si defini stilul; partea frumoasa e ca noile uleiuri, dispar in par, fara a-l face sa para neingrijit.

Aplica ulei pe parul umed pentru a-l proteja impotriva caldurii sau de la jumatate spre capete pentru a-l netezi si adauga stralucire. Concentreaza-te pe capete, acolo unde este cea mai mare bataie de cap.

uleiurile sunt de asemenea foarte indicate pentru par.

satureaza suvitele uscate de la mijloc spre capete inainte de a face baie si chiar daca vei avea un aspect gras, nu trebuie sa iti faci griji: te vei sampona! spala-te apoi normal pe cap, parul absorbind atat cat are nevoie.

gelul de pardaca tu credeai ca gelul de par este

doar pentru tineri, te inseli, el oferindu-ti un aspect glossy si dand parului o suplete moderna.

Pentru un stil care sa-ti duca parul in spate, amesteca gelul cu apa pentru a-l face cat de relaxant vrei tu, amesteca in ambele maini, trece-le prin parul uscat si netezeste parul din fata spre spate. Din moment ce ti-ai definit stilul, ia un pieptene mic si trece-l prin par la un unghi mic, pentru a prelua excesul de gel, care se va transforma in fulgi in momentul in care se usuca.

spuma de parConsidera spuma ca o schela invizibila

care rezista mai multor stiluri, iar in ceea ce priveste alegerea ei, uita-te la una fara alcool sau care are uleiuri pentru echilibru. In caz contrar, alcoolul poate face firele de par sa apara plictisitoare si fragile de-a lungul timpului.

daca parul tinde sa devina plat, ruleaza o bucata de par cat palma cu degetele, apoi mergi inapoi cu o perie pentru a fi sigure ca ati prins tot parul, inainte de a-l usca complet. Pe masura ce parul se usuca, spuma intinde parul si il ridica de la radacini pentru a crea un aspect voluminos.

Spuma de par eSte mai mult decat decat a da volum! Poti pune in palma si da la radacinile firelor de par dupa ce l-ai uscat, acest lucru facand parul sa nu para prea fragil sau uscat.

crema de stylingaceaSta ar trebui Sa Fie tot timpul cu

tine atunci cand eSti la munca!

daca iti doresti parul lucios si neted, treci cu degetele prin parul putin umed dupa ce ti-ai pus putina crema, inainte de a-l usca. sau o poti utiliza direct pe partea unde este incretita sau uscata.

Pentru impletituri si aspect lucios, desparte-ti parul in mai multe sectiuni, pune crema intre palme si aluneca cu ele in jos pe lungimea fiecarei sectiuni.

samponul uscatEste ideal pentru diminetile in care

suntem foarte foarte somnoroase, iar acest sampon reimprospateaza parul in cateva secunde; astfel, nu vei avea parte de un aspect mat sau gras.

Ridica-ti suvite de par si pulverizeaza samponul uscat la radacini la o distanta de 3-5 cm. Lasa apoi 1-2 minute sa absoarba uleiul si apoi treci cu mana prin tot parul!

Daca parul e prea greu sa fie impletit sau prins in coada de cal, pulverizeaza cu samponul de la jumatatea firelor spre capete, pentru a-l face sa fie cat mai accesibil.

4

7

89

5

6

Page 67: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

madammebijoux www.madammebijoux.ro

Page 68: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017famost.ro 68

De ce sa alegem buchete De mireasa alternative?

unul dintre cele mai importante accesorii de nunta este buchetul de mireasa.

Daca varianta clasica este un buchet realizat din flori naturale, in ultimii ani, alternativele buchetelor traditionale au capatat o popularitate imensa.

tot mai multe viitoare mirese sunt interesate de astfel de buchete.

e x i s ta va r i i m o t i v e p e n t r u c a r e v i i t o a r e l e m i r e s e a r o p ta p e n t r u u n „ a lt f e l” D e b u c h e t . . .

c o s t u l

pentru ca buchetele de mireasa neconventionale necesita foarte multa migala si ore de lucru, florile

sau brosele fiind individual realizate, lucrate manual, materialele utilizate fiind de calitate

superioara (precum matase, voaluri si dantele fine, perle si cristale Swarovski) este posibil ca pretul unui astfel de buchet sa fie

chiar egal sau mai mare cu al unui buchet din flori naturale. Deoarece buchetele alternative nu

se deterioreaza in timp, acestea pot fi utilizate atat la cununia civila (daca are loc in

alta zi), cat si la cununia religioasa si inclusiv la sedinta foto trash the

dress care este tot mai indragita de mirii de pretutindeni. astfel, in locul achizitionarii a 3

buchete traditionale, costurile se vor reduce la un singur buchet ce poate fi reutilizat!

u n i c i t a t e a

daca la majoritatea nuntilor la care ati participat in calitate de invitati, miresele aveau buchete din flori naturale, alegeti sa va diferentiati, sa fiti speciale purtand un buchet de mireasa unicat, realizat din materiale alternative. cu siguranta invitatii dumneavoastra il vor remarca in mod deosebit si vor fi foarte placut surprinsi!

e v i t a r e a s u p r i z e l o r n e p l a c u t e

Comandarea buchetului de mireasa din flori naturale se face cu mult inaintea nuntii si se specifica florile preferate. Buchetul este realizat in dimineata nuntii, iar mirii trebuie sa delege pe cineva sa se duca sa aduca buchetul. acest lucru poate cauza, uneori, neplaceri precum decalarea programului, intarzieri, nemultumiri privind modelul buchetului, dimensiunea acestuia sau aranjamentul florilor. indiferent de nemultumire, nu se mai poate face nici o modificare in ziua respectiva! achizitionarea unui buchet alternativ se poate realiza cu mult timp inaintea nuntii, astfel incat mireasa poate alege personal exact cel care este pe gustul ei, primind produsul final inaintea nuntii, evitand posibilele suprize neplacute.

1

23

artiStafam

os

t

Page 69: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017 famost.ro69

D u r a t a D e „ v i a t a ”

daca buchetul din flori naturale se va ofili in cateva zile, un buchet

alternativ va arata impecabil foarte multi ani la rand, putand chiar fi aratat copiilor si nepotilor !

u t i l i t a t e a

Dupa nunta, un buchet neconventional poate fi un element decorativ de exceptie

pentru caminul dumneavoastra, pentru biroul de la locul de munca sau chiar integrat in

spatiul cu plante naturale.

a l e r g i a l a p o l e n

Un buchet din flori naturale ar crea un adevarat disconfort in ziua nuntii

daca vreunul dintre miri, nasi sau cavaleri de onoare au o astfel de alergie. iritarea nasului si a ochilor, stranutul

constant sau necesitatea administrarii unui tratament pot crea mari neplaceri intr-o zi atat de importanta!

Roxana Dinu-ciocirlan - designer madamme bijoux

D r a g o s t e a p e n t r u

n a t u r a

Daca va numarati printre persoanele care iubesc foarte mult natura si prefera sa admire florile in glastre sau in gradina, alternativa unui buchet neconventional este varianta ideala!

t e m a t i c a n u n t i i

pentru o nunta glamour, miresele pot purta buchete sofisticate realizate din brose si cristale, pentru o nunta cu tematica vintage/romantica, pot alege buchete delicate din flori de matase si dantela lucrate manual, in timp ce pentru o nunta cu tematica rustica se poate purta un buchet de flori de hartie.

pentru a Fi in armonie cu buchetul mireSei, Se pot realiza Si butoniere pentru mire Si cocarde pentru domniSoarele de onoare!

4

5

6

7

8

Page 70: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017famost.ro 70

De vorba cu Laura si ...

ana IstoDorescu

S

Foto

: Mir

Cea

Ma

ier

u

In Atelierul nita sAO by Ana istodorescu, maini iscusite si creativitatea nemarginita dau nastere unor accesorii deosebite, ce vin in completarea fiecarei tinute, fiecarei emotii, facandu-te unica si speciala in fiecare zi.

artiStafam

os

t

tim deja ca accesoriile sunt cele mai importante si reprezentative elemente care completeaza o tinuta si ii confera eleganta, stil, stralucire si feminitate. Si ce alt accesoriu poate impresiona prin

eleganta si feminitate, decat o palarie, o toca sau o voaleta?

Si pentru ca tot vorbim de lucruri frumoase, impecabile si unice, ce au

abilitatea de a-ti sublinia individualitatea si personalitatea, in aceasta editie

am invitat alaturi de noi pe Ana istodorescu - nita sao, un designer

tanar, extrem de talentat, care apreciaza frumosul, feminitatea si unicitatea.

creatiile sale cu alura parisiana, sic, te duc cu gandul la una dintre cele mai

frumoase perioade ale modei.

Page 71: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017 famost.ro71

Spune-mi te rog, cum a pornit aceasta frumoasa pasiune pentru palarii si cand ti-ai dat seama ca asta este ceea ce vrei sa faci?

Desi m-am nascut acum 27 de ani in Romania, pe suflet il banuiesc ca vine din Marea Britanie a anilor ‘40. Londra este refugiul meu de multi ani si cu siguranta pasiunea lor pentru palarii si alternative la palarie a avut o influenta puternica si asupra mea.

Cum ai defini palaria si ce crezi ca reprezinta aceasta pentru o femeie?

Palaria este pentru mine punctul pe “i”-ul din fiecare tinuta. Rar consider un outfit complet fara a-i adauga si un accesoriu de cap sau par. Ce reprezinta acestea pentru femei? Un ajutor imens. Fie ca ai un bad hair day sau vrei sa iti transformi intr-un singur minut tinuta de birou intr-una potrivita pentru un cocktail, ele pot face minuni.

In opinia ta, care este rolul accesoriilor in garderoba feminina si cat de importante sunt ele in completarea si definirea unui outfit?

Accesoriile pot sa distruga sau sa formeze un outfit. Eu una pun mult mai mare accent pe accesorii de buna calitate sau/si statement decat pe haine.

De ce tocmai palarii? De ce ai ales acest domeniu si nu oricare altul?

De cand ma stiu merg pe mai multe drumuri in viata profesionala dar in cazul palariilor cred ca ele m-au ales pe mine.

Vorbeste-mi te rog despre traseul tau profesional, care au fost elementele ce ti-au ghidat pasii, care ti-au format, modelat si conturat latura creativa.

Latura creativa a fost mereu prezenta dar nu intotdeauna sub aceeasi forma. Fie ca pictam, cantam jazz, incercam sa scriu piese de teatru sau sa organizez evenimente, nu a existat moment in care sa nu simt nevoia sa ma exprim printr-un fel de arta. Elementul cel mai important in cazul meu cred ca a fost, este si probabil va fi pana in ultima zi: nevoia.

De ce NITA SAO? Are o semnificatie, o poveste?

NITA SAO este o anagramare a prescurtarii numelui meu: Ana Isto(dorescu).

Carui segment de piata i te adresezi?

Am studiat ani de zile marketing si business. Cand am lansat brandul eram ferm convinsa ca imi cunosc segmentul de piata. Am avut in schimb parte de atat de multe surprize placute in ultimii 2 ani incat pot spune ca azi aleg doar sa impartasesc cu iubitorii de frumos ceea ce fac. Exista suflete batrane in corpuri tinere si viceversa. Exista fetite mature si mame carora le plac bentitele cu ursuleti. Si tot ce

ma intereseaza este sa poarte cu zambetul pe buze acel ceva facut de mainile mele.

Cum arata femeia ce poarta creatiile NITA SAO?

Intr-o mie de feluri. Dar un lucru este cert: are atitudine!

Care iti sunt sursele de inspiratie?

Absolut tot ceea ce ma inconjoara poate fi o sursa de inspiratie. Nu exista un anumit ceva sau cineva.

Ce crezi ca te diferentieaza de ceilalti designeri?

Nu mi-am pus niciodata cu adevarat intrebarea si nici nu cred ca mi-o voi pune vreodata. Traiesc foarte mult in lumea mea, concentrata pe ceea ce fac. Studiez istoria modei dar incerc sa o las sa ma influenteze cat mai putin posibil. Nu urmaresc trendurile, sunt mai tot timpul in urma cu nume noi sau vesti din industrie...poate asta ma diferentiaza de mare parte din designeri? Nu stiu. Dar asa simt eu sa fiu.

Page 72: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017famost.ro 72

artiStafam

os

t

Care a fost primul accesoriu creat, cum arata el si ce te-a inspirat si impulsionat sa il faci?

Am avut un pillbox, o toca de dimensiuni foarte mici, pe care am modificat-o de vreo 5-6 ori, pentru mai multe outfit-uri. Am imbracat-o in materiale, i-am adaugat brose, lanturi, nasturi...si asa mi-a picat si fisa ca poate ar trebui sa ma apuc serios de creat palarii si accesorii de par. Din nou, de nevoie.

Cat timp iti petreci zilnic la atelier?

Cateodata 24 de ore, cateodata nici macar o secunda. Lucrez in mai multe domenii asa ca imi organizez foarte bine programul si incerc sa nu ma impart in multe directii in acelasi timp, nici macar cu gandul.

Cum iti dai seama ce isi doreste o clienta si ce i se potriveste?

Comunicarea este cea mai importanta. Trebuie sa asculti si sa vrei sa intelegi. Sa iti doresti mai mult ca persoana aceea sa fie fericita decat sa te impui.

Descrie-mi te rog procesul realizarii unei piese, de la prima idee pana la realizarea propriu zisa.

Lucrez atat colectii cat si accesorii la comanda. Colectiile le lucrez in functie de ideile carora vreau sa le dau viata. Accesoriile la comanda sunt create dupa o discutie cu respectivul client, in care ii ascult dorintele si ii propun ceva inspirat din colectiile sau creatiile precedente. Cat despre procesul de creare al unei palarii, niciodata nu sunt de ajuns cateva randuri.

De unde iti achizitionezi materialele si tot ceea ce ai nevoie pentru creatia finala?

Nu din Antartica. Este singurul continent de unde nu am importat pana acum materiale.

Page 73: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017 famost.ro73

Ce crezi ca face ca o piesa sa fie una atemporala, de calitate si care sa treaca si testul timpului?

Calitatea este foarte importanta si personal incerc din rasputeri sa ofer produse impecabile. In schimb, mare parte din lucruri in ziua de azi nu mai sunt facute sa reziste testului timpului. Asta din cauza “fast-food-ului” prezent in orice industrie. Materia prima are si ea de multe ori de suferit. De aceea, fara atentie la calitate, design-ul este redundant pentru o piesa atemporala.

Cum crezi ca poti incuraja clientele sa se ataseze emotional de creatiile tale?

Din fericire mare parte se indragostesc la prima vedere. Cat despre clientele cu care trebuie sa port un pic de munca de convingere, din nou sinceritatea cred ca este elementul cheie. Nu doresc sa vand cuiva un accesoriu daca nu i se potriveste. Prefer sa petrec zi si noapte in atelier facand unul de la zero, de care sa se ataseze in mod natural.

Mare parte din accesorii poarta un usor aer vintage. Spune-mi te rog, ce inseamna vintage pentru tine si de ce ai ales ca acest element sa se regaseasca in creatiile semnate NITA SAO?

Cred ca in viata anterioara acesteia am fost o croitoreasa sau modista a anilor ‘30-’40. Sunt absolut fascinata de moda si stilul acelor ani. Au o prestanta aparte.

Stiu femeile secolului XXI sa poarte cu adevarat, o palarie cu stil si atitudine?

Femeile nu prea mai poarta palarii, dar sunt sigura ca usor usor terenul pierdut va fi recuperat. Cat despre iubitoarele de palarii existente, de cele mai multe ori au stil si atitudine. Palaria ti le cere, pentru ca sa o porti tu pe ea, nu ea pe tine.

Marcheaza palaria o perioada de prosperitate economica?

Nu cred ca tine de prosperitatea economica. Palaria s-a purtat atat pe timp de razboi cat si in perioade de pace. Atat la sat cat si la curtea regala.

Crezi ca factorii economici si sociali au influentat moda de-a lungul timpului?

Cu siguranta.

Cum percepi piata de moda din Romania?

Piata de moda din Romania pe care o cunosc si careia ii acord atentie este plina de tineri talentati si muncitori care isi doresc sansa de a arata ce pot realiza si exprima.

In opinia ta, cum se imbraca femeile din Romania la ora actuala? Crezi ca au devenit in ultimul timp mai preocupate de imaginea lor?

Pot face o comparatie cu Marea Britanie, unde te-ai astepta ca femeile sa arate mai bine per total decat intr-o tara mult mai saraca, precum Romania. Dar surpriza: romancele au mai mare grija de ele, fac mult mai putine greseli elementare si chiar pot spune ca sunt mai stilate.

Page 74: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017famost.ro 74

artiStafam

os

t

Care este cea mai frecventa greseala de stil pe care ai intalnit-o la femei? Dar la barbati?

“Prea mult”-ul. Nu indemn lumea sa se imbrace simplu, chiar dimpotriva. Dar daca iti pui si palarie si cercei mari si colier mare si haine statement si, si, si...nu mai inteleg cei din jur la ce sa se uite mai intai. Si prefera sa nu se mai uite deloc.

In fond, ce inseamna a avea stil? Este o combinatie de haine perfecte, atitudine sau presupune ceva mai mult?

Stilul cred ca tine cel mai mult de cunoasterea de sine. Trebuie sa stii cine esti si sa ai incredere in cine esti pentru ca sa poti sa exprimi asta prin haine, atitudine, modul de a vorbi, gesturi samd

Spune-mi te rog, dupa ce criterii ar trebui sa ne alegem palaria?

Palaria trebuie aleasa dupa...o scurta discutie cu un cunoscator de palarii si cateva probe. Sunt foarte putine reguli care sa se preteze in mod general. Da, o persoana scunda ar trebui sa evite sa poarte o palarie cu boruri foarte mari, pentru a nu parea si mai scunda. Unei femei corpolente nu i-as propune un accesoriu mic si finut ci unul mai impunator. Vara, pe canicula, nu ar trebui sa se poarte palarii de fetru. Cat despre modele, culori, texturi...discutia este foarte lunga si complexa.

Cum si unde putem purta o toca cu voaleta?

Mi se spune foarte des: “ Imi plac nespus creatiile tale dar nu stiu cum si unde le-as purta. “ Cum? O toca cu voaleta poate fi purtata atat la o rochie de seara cat si la jeansi. Unde? Atata timp cat conjunctura nu este nepotrivita, oriunde. Le spun des clientelor ca “evenimentele se mai si fac”. Ocaziile le poti crea chiar tu atunci cand ai o tinuta frumoasa in minte si vrei sa ai unde sa o porti.

In materie de accesorii, care sunt piesele “must have” in care ar trebui sa investim in acest sezon?

Page 75: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017 famost.ro75

Nu o sa vorbesc despre palarii pentru ca nu exista “must have”-uri in ceea ce fac eu. Si cum nu cred in trend-uri, parandu-mi-se constant previzibile si logice, cred ca mai tot timpul ne sunt de ajutor accesoriile negre, nude, aurii sau argintii, de buna calitate. Fie ca vorbim despre pantofi, genti, curele samd, investitia este probabil una buna.

Care este parerea ta vis-a-vis de relatia dintre bani si stilul vestimentar? Ne putem imbraca/accesoriza bine si cu mai putini bani?

Poti face orice cu bani putini daca ai timp, inspiratie/creativitate si vrei. Personal asortez constant articole mai scumpe cu chilipiruri sau improvizatii.

Spune-mi te rog, cum te pregatesti pentru o sedinta foto sau pentru un show/prezentare?

“Cum nu se pregateste?!” ar spune probabil toti oamenii cu care lucrez la astfel de proiecte. Sunt foarte organizata si iau din start in calcul toate posibilitatile. Dar cel mai important, imi aleg o echipa talentata si muncitoare, cu care sa-mi faca placere sa lucrez si din mainile carora sa stiu ca iese rezultatul dorit.

Cea mai frumoasa prezentare si/sau experienta?

Experiente frumoase au fost nenumarate. Desi este dificil sa o nominalizez pe “cea mai frumoasa”, cred ca aceasta a fost cu prima clienta mireasa. Care intamplator era si foarte curajoasa si dorea un accesoriu de dimensiuni foarte mari, complex si lucrat intr-un mod in care nu mai lucrasem pana atunci. Si mai mult de atat, clienta era o organizatoare de nunti dintr-un alt oras. Emotiile au fost foarte mari. Dar tot la fel de mare a fost si bucuria atunci cand am primit mesajul: “Este exact cum mi l-am imaginat...mi-as dori sa fie nunta maine!”

Care crezi ca sunt “ingredientele” necesare pentru realizarea unei prezentari de succes?

Pana acum nu am pus la cale nicio prezentare propriu-zisa dar in viitorul apropiat o voi face. Importante sunt cu siguranta organizarea, repetitiile, oamenii competenti, voia buna si acel ceva care sa capteze atentia celor care urmaresc prezentarea.

Page 76: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017famost.ro 76

artiStafam

os

t

Care sunt cele mai importante realizari ca designer?

Faptul ca “am indragostit” persoane care nu ar fi crezut ca s-ar putea intampla asa ceva. Le-am convins la inceput sa poarte o bentita mai simpla, apoi una cu un pic de volum, mai apoi poate una cu voaleta sau un fascinator...pana ajungem la un hatinator sau o palarie. Si odata cu cresterea in volum a accesoriului vezi cum creste si increderea in sine a persoanei respective. Lucrurile acestea ma bucura cel mai tare, nu exemple de vedete care mi-au purtat creatiile, cifra de afaceri sau popularitatea.

In opinia ta, care este “cheia succesului” pentru un brand personal puternic?

Cheia succesului este un mix de fair play, unicitate, sinceritate, suflet si foarte foarte foarte multa munca.

Ce sfaturi le-ai da tinerilor aflati la inceput de drum, care doresc sa urmeze o cariera in acest domeniu?

Sa incerce. Sa munceasca mult dar sa nu ii obsedeze linia de finish. Sa nu isi puna baza in nimic altceva decat in fortele proprii. Sa se ridice dupa ce cad si sa invete sa cada mai “frumos” data viitoare. Sa respecte competitia. Sa ajute generatiile care vin dupa ei, nu sa le puna piedici. Sa se intrebe la sfarsitul zilei daca sunt fericiti si daca da, sa continue ceea ce fac.

Proiecte, planuri de viitor?

Mai multe ca niciodata. Am deja planificata fiecare luna pana in vara si nu cred ca am fost vreodata mai entuziasmata. Nu stric surprizele dar tot ce pot sa va spun este ca absolut fiecare aspect al business-ului trece la urmatorul nivel, intr-un mare stil.

Ai vreun motto dupa care te ghidezi in viata de zi cu zi?

“Aspire to inspire before you expire.” Scurt si la obiect.

Unde pot cititorii Famost sa vada si sa cumpere creatiile NITA SAO by Ana Istodorescu?

Creatiile pot fi vazute in showroom, pe site, Facebook, Instagram, Pinterest, Youtube si, sper, pe strada, la evenimente si in dulapurile oamenilor aparte.

Toate informatiile le gasiti aici: http://www.nitasao.com/public/navi/contact

Page 77: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017 famost.ro77

M a t e r i a l r e a l i z a t d e f a s h i o n e d i t o r

L a u r a V e r o n i c a S i m a

Page 78: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 201778famost.ro

artiStafam

os

t

Despre aDevăr,frumusețe și măiestrie

de peste o sută de ani, instituțiile destinate să descopere, să garanteze, să sprijine și să promoveze artiștii și lucrările lor care au avut drept sursă valori ca adevărul, frumusețea și măiestria sunt exact acele instituții care au fost “simfonice” cu campaniile de denigrare a acestor valori, de care grabnic s-au dezis, aruncându-le în derizoriu și contribuind indiscutabil la răsturnarea principiilor care au premers formarea și valorizarea artei în decursul a mii de ani. De necontestat astăzi este faptul că majoritatea liceelor și facultăților de artă, a galeriilor și muzeelor care au spații de expunere temporară au devenit adevărate bastioane ale artei abstracte în detrimentul artei realiste care a fost ignorată și continuu defăimată, totul fiind posibil cu ajutorul de netăgăduit al profesorilor din învățământul artistic, al artiștilor contemporani, al curatorilor, galeriștilor și criticilor. Cu nonșalanță și superioritate de mucava, cu autoritatea înfiorătoare a semidocților, factorii de decizie din liceele, școlile și facultățile de artă au consimțit că

talentul pentru desen, pentru pictură sau sculptură nu mai e de “bon ton”. Drept urmare, a fost trecut în plan secund, până la dispariția lui din cerințele care condiționau aspirațiile la statutul de cursant într-una dintre instituțiile de învățământ artistic, liceal ori universitar. sunt facultăți care au coborât atât de mult ștacheta examenelor de admitere încât doar cel care nu se înscrie la examenul de admitere nu devine student la arte. s-a încurajat neobrăzarea. astfel au dispărut, rând pe rând, măiestria, frumosul și adevărul, ca valori universale ale artei.

până pe la mijlocul secolului al XX-lea, numărul celor care se ocupau cu pictura ori sculptura era foarte mic, iar cei care reușeau, prin talentul lor, să-i impresioneze pe cei din conducerile comunităților se bucurau, mai apoi, de toată considerația întregii cetăți. talentul

și mai ales măiestria erau ingredientele care-i asigurau artistului un loc important pe scara de valori a societății, iar produsul creației era înțeles, admirat și ovaționat de mai toată suflarea omenească. total pe dos poate fi astăzi descrisă situația artistului, a celui format începând cu a doua jumătate a secolului al XX-lea, care, prin voința proprie, a reușit să impresioneze pozând într-un ins greu adaptabil, mult prea dispus ca

prin lucrările sale să-și evidențieze cu nonșalanță paralizantă lipsa de talent, ori, cu predilecție, să scoată în evidență ceea ce

este mai abject în societate. mai ales de când, prin anii ’70, a fost enunțată, preluată și grabnic răspândită ideea că oricine poate fi artist și absolut orice obiect poate căpăta statut de obiect de artă doar dacă “autorul” declară acest lucru.

talentul și mai ales măiestria erau ingreDientele Care-i asigurau

artistului un loC important pe sCara De valori a soCietății.

soCietatea artiștilor figurativi din românia

Page 79: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017 79 famost.ro

are arta abstraCtă maeștri? poate fi considerat mark rothko1 un maestru al dreptunghiurilor colorate? Întrebarea aceasta mi-a amintit de filmul “art school Confidential”, apărut

în 2006 și a cărui acțiune se petrece chiar în vremurile noastre, în care rolul profesorului artist este interpretat magistral de actorul John malcowich2. scena pe care o am în vedere este aceea în care profesorul îi răspunde elevului curios, aflat în vizită în casa profesorului, la întrebarea: "De cât timp pictați triunghiuri?" acesta îi răspunde: “De multă vreme… De fapt, sunt unul dintre primii…”

filmul trebuie văzut și foarte bine analizat pentru că scoate în evidență drama trăită de un student talentat, dornic să învețe, ajuns într-o clasă de “parașutați”, lipsiți de talent dar cu ifose de artiști neînțeleși… știți acei clovni care pot fi întâlniți prin diverse locuri foarte animate de turiști și care, spre amuzamentul trecătorilor dar mai cu seamă al copiilor, fac tot felul de “păpușele” din baloane colorate? ei bine, artistul american Jeff Koon3 a reprodus la scară monumentală o serie de astfel de păpușele care au fost ulterior “plantate” prin diverse piațete ori esplanade. Datorită acestor isprăvi poate

fi el considerat un maestru al secolului al XX-lea? supradimensionarea acelor “păpușele”, care oricum nu sunt rezultatul imaginației sale, este suficientă pentru a fi considerat un artist original? Dar Jackson polock4 ar putea fi considerat un maestru al scurgerilor de vopsea? nici vorbă de măiestrie la nici unul dintre aceștia ori la discipolii sau susținătorii lor, care s-au înmulțit precum ciupercile după ploaie și s-au autointitulat “artiști conceptuali”. talent nu au, dar sunt plini

de dorință pentru studiu ca broasca de păr. Însă compensează cu atitudine, au mereu impresia că știu exact ce este bine pentru artă sau cum trebuie ea făcută. Dacă au “concept”, e suficient, altceva nu mai trebuie, de unde rezultă că… au valoare. stranie logică! e drept, este deja formată ideea că artistul prezentului este un hipersensibil dar mai ales un geniu neînțeles, perpetuu scuzabil pentru atitudinile sale, mai degrabă ilariante decât elevate.

1 mark rothko (1903-1970) - pictor american, adept al expresionismului abstract2 John Malcowich (1953-) - actor american care joacă rolul profesorului Sandiford în filmul “Art School Confidential”3 Jeff Koon (1955-) - artist american recunoscut pentru reproducerea obiectelor banale, la scară monumentală și din materiale inoxidabile.4 Jackson Pollok (1912-1956) - pictor american reprezentant de marcă al expresionismului abstract

Jackson pollok

Jeff Koon

Page 80: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 201780famost.ro

Cum se explică faptul că sălile de concerte sunt arhipline acolo unde se produc mari orchestre, ori unde pot fi ascultați interpreți și interprete de mare calibru ai operei și operetei? mi s-ar putea spune că sunt doar reinterpretări ale partiturilor și scrierilor vechi… nu e chiar așa și spre o bună informare îi invit pe sceptici să asculte creațiile compozitorilor eugen Doga5 și vladimir Cosma6, apreciați și recunoscuți pe plan mondial. Cum se explică faptul că sălile teatrelor sunt arhipline acolo unde sunt puse în scenă piese consacrate ale artei scenice, piese scrise în perioade de dinainte de apariția conceptului de artă modernă? Dar cum se explică succesul colosal al unor filme produse în baza unor scenarii

artiStafam

os

t

paradoxal este faptul că, deși numărul “artiștilor contemporani”, școliți prin instituții galonate de profil, este covârșitor mai mare decât cel atins în toate timpurile, creațiile acestora nu se bucură de prea mare atenție din partea marelui public. Dar nici publicul nu a rămas neschimbat, fiind astăzi unul foarte bine instruit, prin comparație cu cel de acum trei sau patru sute de ani. Dovedește asta numărul absolvenților învățământului liceal, universitar ori post universitar, al celor care au titluri de master și doctor în toate domeniile și specializările existente. totuși, aceștia nu par a se îngrămădi să ia calea expozițiilor de artă modernă contemporană, cu aceeași apetență precum se întâmplă în cazul sălilor de concerte, de teatru, balet sau cinema. De Ce oare? De ce acest public preferă să se alcătuiască în perpetue furnicare numai în muzeele ori galeriile unde este prezentă arta reprezentațională, acea artă clasică ori generic numită realistă? orice om cu o minimă educație, în spiritul bunului simț, înțelege repede importanța măiestriei și face instantaneu aprecierile de valoare pe criterii care se află adânc gravate în sufletul său și care se numesc frumusețe și aDevăr.

am auzit de foarte multe ori afirmații de tipul: “arta a evoluat”, “gustul publicului s-a schimbat”, “arta clasică nu mai e de bon ton, trendy sau cool”, “acum avem aparate de fotografiat și nu mai e nevoie să știi să desenezi ori să pictezi realist, dacă vrei să imortalizezi un portret sau un peisaj”, “ideea contează, nu și realizarea tehnică” și multe altele asemănătoare. oare chiar acesta este adevărul în ceea ce înseamnă valoarea unui produs artistic ? este drept că arta a evoluat, dar liniar până în cel de al treilea deceniu al secolului al XX-lea,

oriCe om Cu o minimă eDuCație,

În spiritul bunului simț, Înțelege

repeDe importanța măiestriei și faCe

instantaneu apreCierile De

valoare pe Criterii Care se află

aDânC gravate În sufletul său și Care se numesC

frumusețe și aDevăr.

5 Eugen Doga - este considerat un geniu al muzicii secolului 20. La următoarea legătură puteți asculta și vedea o înregistrare a uneia dintre piese sale celebre.https://www.youtube.com/watch?v=dWf2uWndBhQ6 Vladimir Cosma - violonist, compozitor și dirijor, este considerat un geniu al muzicii de film, a compus muzica a peste 300 de filme de lung metraj. Iată un scurt exempluhttps://www.youtube.com/watch?v=nu3cloe4KkY

perioadă în care învățăturile trecutului erau considerate baza obligatorie a formării și nașterii viitoarelor creații artistice. Dar, revoluțiile social-culturale din prima jumătate a secolului al XX-lea, au stopat firescul evoluției, divizând-o, fragmentându-i elanul și deturnându-i menirea. Dacă timp de mii de ani menirea artei a fost aceea de a oferi plăcere estetică, bucurie ochilor, minții și sufletului, a ajuns astăzi să intrige și să instige, ridică semne de întrebare, oferă un mănunchi contradictoriu de sensuri și semnificații, ambiguizează halucinant mizând pe ignoranța și fățărnicia snobilor. Dar, oare, gustul publicului chiar s-a schimbat? Îndrăznesc să spun răspicat că este o falsă părere. nu s-a schimbat!

florence academy

Page 81: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017 81

al căror izvor de inspirație se regăsește în poveștile scriitorilor din secolul al Xviii-lea? oare cât de mare poate fi ipocrizia celor care doresc, cu tot dinadinsul, să arunce la gunoi creațiile contemporane care au ca izvor de inspirație arta produsă în timpul marilor curente artistice precum renașterea, barocul sau impresionismul, dar admit că ascultă cu plăcere piesele unor compozitori contemporani ale căror compuneri sunt efectiv făcute în cheia clasică a curentelor enumerate mai sus, ori citesc încă cu interes cărți de aventuri scrise pe o structură deja consacrată de autori precum mark twain, Charles Dickens, victor Hugo ori Honoré du balzac? iată că muzicienii, balerinii, actorii și scriitorii, în ciuda tulburărilor de direcție prin care au trecut și ei, au fost un pic mai înțelepți decât confrații lor “plasticieni” pentru că au făcut în așa fel încât să nu se piardă nimic din ceea ce s-a câștigat în

alcătuiesc comunitățile de artiști, s-a ajuns în hilara situație în care avem astăzi “artiști” fără public și “lucrări de artă” fără admiratori. totul s-a produs într-un ritm destul de alert dacă ne gândim că timp de mii de ani preocuparea esențială a artistului a fost aceea de a scoate la lumină valențele frumuseții, sub toate aspectele ei, iar artiștii secolului trecut, în mai puțin de cincizeci de ani, au dat uitării frumusețea și, fiind acaparați de mirajul originalității, au transformat urâțenia într-un cult. această obsesie a dus într-un final la apariția unor noi justificări elitiste, oferite cu generozitate candidă oricărei năstrușnicii venite din partea artiștilor.

mercantilismul, superficialitatea, impostura, tupeul și bășcălia sunt astăzi “ingredientele” care dictează, care dau măsura valorii în arta oficială, numită generic “modernă”. totul sub ideea libertății de exprimare, a eliberării de “încorsetările” trecutului moralizator, mult prea incomod. În spiritul aceleiași libertăți exprimate de adepții modernismului și postmodernismului, e timpul să spunem stop și să repunem în drepturi adevărul, talentul, frumusețea și măiestria. e momentul unei noi cotituri, momentul reîntoarcerii la matcă, de reînnodare a firului rupt, iar soCietatea artiștilor figurativi din românia poate contribui, acesta fiindu-i obiectivul fundamental.

trecut. muzica clasică este considerată o regină a muzicilor și se predă cu rigoare în conservatoarele lumii, înlesnind astfel apariția noilor promoții de compozitori ale căror minunate lucrări sunt de factură clasică, teatrul clasic este predat cu pioșenie pe oricare dintre scenele institutelor de teatru și astfel apar actori de o certă valoare profesională, baletul clasic și-a câștigat titlul de noblețe și recunoașterea tuturor celor care aspiră fie și la simplul statut de dansator al unuia dintre toate celelalte stiluri ulterior apărute. “plasticienii” secolului XX au considerat că trebuie să se desprindă de trecut, de arta clasică și de toate acele acumulări de mii de ani, concretizate în metodele de predare academică a a.b.C-ului indispensabil odinioară oricărui aspirant la statutul de artist și să le înlocuiască cu un foarte mare nimic care, culmea, mai trebuie și stilizat... Convingerea că amendarea metodei academice, până la dispariția ei, va asigura libertatea de exprimare față de “încorsetările” canoanelor și va da frâu liber imaginației s-a dovedit a fi mai mult decât păgubitoare. odată cu dispariția fizică a acelor artiști care cunoscuseră metodele de studiu academic, experiența artistică și didactică a acestora nu a putut fi înlocuită și astfel impostura și-a făcut loc, și-a construit și ambalat o imagine, și-a atras adepți și, ulterior, a căpătat aura unei învingătoare în lupta cu jalonările impuse de atributele unei abordări învechite. Chiar este suficientă doar achiziționarea materialelor de lucru specifice picturii pentru a căpăta statutul de pictor? este oare îndestulătoare doar parcurgerea vizuală a unui album de artă, cu reproduceri ale unei mari personalități a sculpturii din perioada barocă, pentru a ne declara cunoscători ai tehnicii respectivului autor? trebuie spus că, din infatuarea unei mari majorități a celor care

e timpul să spunem stop și să repunem

În Drepturi aDevărul, talentul, frumusețea și

măiestria! e momentul unei noi Cotituri, momentul

reÎntoarCerii la matCă, De reÎnnoDare a firului

rupt !

Page 82: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 201782famost.ro

Din 2006 am început să privesc cu admirație imaginile în care apăreau lucrări de sculptură ori pictură realistă, realizate magistral de artiști străini contemporani. priveam cu interes paginile de internet ale unor organizații artistice în care erau publicate fotografiile diverselor evenimente pe care acestea le organizau prin galerii ori muzee celebre. vedeam lunar cum se dezvoltă aceste organizații, cum au închegat legături cu atelierele-școală ale unor artiști recunoscuți și apreciați pe mai multe meridiane. prin intermediul paginilor de internet al acestor organizații am aflat de existența unor academii de artă reînființate la începutul anilor ‘90 în florența și că, ulterior, au fost înființate și alte școli, prin diverse orașe europene, care se preocupă de refacerea învățământului academic, desființat din nefericire în secolul trecut. Dorința de a revaloriza frumosul în desen, pictură și sculptură este una legitimă și ține de capacitatea și voința artiștilor de a reactiva măiestria și de a o repune în locul câștigat în decursul a mii de ani. măiestria este obligatoriu alcătuită din melanjul dintre talent, cultură, simț estetic și meșteșug. perseverența și truda alcătuiesc forja care contribuie fundamental la formarea măiestriei. animat fiind de aceste convingeri, văzând evoluțiile concrete ale unor artiști și organizații din lumea occidentală, mi-am dorit să avem și noi, în românia, o astfel de mișcare. primele discuții despre formarea unui posibil curent artistic, cu dorința fundamentală de reactivare a artei

realiste în rândul colegilor de breaslă și al publicului privitor, le-am avut în 2008 cu pictorul raul popa, care-mi este prieten din copilărie și împreună am însăilat multe vise care-și așteaptă împlinirea, apoi am discutat cu pictorul gheorghe miron, care-mi este mai întâi un foarte bun prieten și apoi coleg la instituția la care împreună ne străduim să alcătuim proiecte frumoase. ani de zile am avut discuții încrucișate cu aceștia și de fiecare dată rezumam că suntem încă un număr mult prea mic pentru a putea cuteza la punerea în practică a unui plan atât de frumos. printr-o schimbare benefică a manierei de lucru, generată indiscutabil de maturitatea artistică, un alt prieten gălățean, pastelistul Cornel CorCăCel, m-a determinat să-i povestesc despre dorința mea de a atrage din nou atenția asupra artei realiste și care ar trebui făcută la cel mai înalt nivel cu putință. astfel am ajuns să fim patru artiști gălățeni care, în decurs de doi ani și prin puterea exemplului personal, am reușit să catalizăm, atrăgând alte nume ale unor artiști contemporani din țară, dar și din afara ei.

În toamna anului trecut, mai exact în 21 octombrie 2016, la muzeul de artă vizuală galați, a fost organizată expoziția de constituire a soCietății artiștilor figurativi din românia (safr), care a fost primită cu mare bucurie de public. În următoarea lună, în 8 noiembrie, membrii safr au expus la galeria eriCris art din bucurești, unde, de asemeni, publicul a fost numeros și s-a arătat a fi fost foarte încântat de lucrările prezentate.

Cea mai mare parte dintre cei care formăm astăzi nucleul de membri al safr-ului, am avut prilejul de a ne cunoaște și de a interacționa prin intermediul taberei de creație “pro boholț”, organizată de mecena vasile Joanta în satul său natal, la boholț, în județul brașov. acolo, în acel loc minunat, au fost atât artiști care s-au cunoscut pentru prima dată, cât și artiști care se cunoșteau deja și s-au văzut reciproc la lucru, în cadrul acestei tabere de creație. Îi voi enumera, în ordine alfabetică, pe cei care astăzi formează nucleul de membri mai sus menționat și care sunt: Cornel CorCăCel, Corneliu Drăgan târgoviște, gheorghe miron, irina panțiru, lucian prună, raul popa și liviu-adrian sanDu. Din basarabia, s-a alăturat demersului nostru și pictorul victor Ceban care sigur nu va rămâne singurul basarabean al grupului. ne dorim să creștem numeric și valoric într-un ritm firesc, impus exclusiv de dorința de a adera la crezul nostru.

artiStafam

os

t

Page 83: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017 83 famost.ro

liviu-adrian sanDu - sculptor

misiunea soCietății este aceea de a promova excelența artistică, de a restabili standardul ridicat, avut odinioară, al performanțelor artistice în desen, pictură sau sculptură. Dorim ca prin lucrările membrilor noștri să readucem în atenția lumii adevărul, veridicitatea naturilor statice, a peisajelor și frumusețea corpului uman scutit de transfigurările ori mutilările specifice artei curentelor secolului al XX-lea. În atenția noastră este atingerea măiestriei artistice. soCietatea artiștilor figurativi din românia oferă lumii o sursă educațională, o platformă de dialog în care schimbul de experiență se realizează între toți acei artiști sau aspiranți la statutul de artist, istorici, profesori, cursanți, admiratori, curatori și colecționari de artă, care apreciază excelența și promovează arta figurativă, generic numită artă realistă.

trăim vremurile în care decizia alegerii unei maniere de lucru ar trebui să poată fi

luată având la bază criterii care țin exclusiv de dorința artistului, care-și poate lua

libertatea de a fi anacronic sau atemporal.

irina panțiru

liviu-adrian sanDu

Page 84: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017famost.ro 84

artiStafam

os

t

DANAE

corneliu stoica - critic de arta si scriitor

- tehnica: pastel- dimensiune: 65X65 cm

Cornel Corcacel reinvie un personaj feminin mitologic, Danae, fiica lui Acrisiu, regele Argosului, si al Euridicei, cea pe care tatal a inchis-o intr-un turn pentru a evita implinirea unei profetii potrivit careia el va fi ucis de nepotul sau.

Pana si ploaia de aur in care se metamorfozase zeus pentru a patrunde in turn cu scopul de a o elibera pe Danae, careia i-a daruit un fiu, pe Perseu, este sugerata cu subtilitate de Cornel Corcacel.

Personajul realizat de el este de o frumusete si expresivitate rar intalnite.

... Cornel Corcacel

Page 85: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

Comun ic pr in cu lor i , v i sez i n cu lor i s i , ma i a l es , creez o l ume d in cu lor i .A l a tura - te l umi i me le , pen tru a f i un ica !

a v e r a M a K e - u p a r t i S t

Page 86: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017famost.ro

fashionista

86

fam

os

t

Lectii de stil cu Laura

Black & White

Clasica, e l e g a n t a ,ChiC dar si sofisticata, combinatia de alb - negru reprezinta echilibrul consacrat in materie de vestimentatie.

Page 87: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017 famost.ro87

Prin simplitatea ei aparenta, ofera atat de multa versatilitate,

incat o tinuta alb-negru te poate salva din multe situatii.

ALege-o cu IncReDeRe sI vei fi o prezenta speciala!

tIne InsA cont cA AccesoRIILe sunt esentIALe sI ADuc IntotDeAunA AceA DozA De PeRsonALItAte sI unIcItAte tInuteI!

usor de purtat, potrivita pentru orice sezon, tendinte

sau ocazie, un outfit in alb si negru reprezinta solutia

ideala pentru un look impecabil.

Model & Fashion blogger: Laura Veronica sima FotograF: mircea maieru geanta: Adona toca: nita sao by Ana Istodorescu

"Secretul" unei tinute reusite

consta in alegerea unor piese

de calitate, dar nu in ultimul

rand, in modul in care le porti,

pentru ca in final, atitudinea si

siguranta de sine raman cele

mai importante "ingrediente" ale

unei tinute reusite!

Page 88: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

regAsim in tendintele primAvArA-vArA 2017 incAltAminte, foArte multe stiluri, cAre incitA si ne Amintesc de trecut, sAptAmAnile modei de lA pAris, londrA, milAno, new York, AducAndu-ne in prim plAn look-uri diferite prin intermediul culorilor, imprimeurilor si mAteriAlelor, o AdevArAtA desfAtAre vizuAlA.Au fost vAzute creAtii inspirAte din viAtA sociAlA (pokemon), colorAte si interesAnte, chiAr de bAsm ... iAr noi, vA invitAm sA pAtrundeti in AceAstA minunAtA lume!

incaltamintetendinte2017

Page 89: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017 famost.ro89

Ba

lm

ai

n

Ds

qu

ar

eD

2

Ce

li

ne

platformele plate

stim ca platformele sunt in tendinte in sezonul

primavara-vara incaltaminte 2017, iar cele plate sunt foarte indraznete, prin

intermediul imprimeurilor si a decoratiunilor nebune. s-au

vazut influente orientale, curele la glezna, materiale

lucioase, iar ca punct comun - inaltimea. bAlmAin,

sAlvAtore ferrAgAmo, bAlmAin, d&g, gucci.

Bo

tt

eg

a

Ve

ne

ta

o f f W h i t e sandalecu

soseteAceasta tendinta in

incaltaminte a fost prezenta in aproape toate defilarile in saptamanile modei pentru

sezonul primavara-vara 2017 si s-au vazut modele

dantelate, sosete groase, in combinatii cu barete, ciorapi de latex, tocuri funky, fundite.

givenchY, reem AcrA, bottegA venetA, celine,

off white.

#2

#3#4

#5

mi

u

mi

u

#1D

ol

Ce

&

g

aB

Ba

na

platformeleuna din principalele tendinte ale incaltamintei din sezonul

2017 sunt platformele, la care s-a adaugat inaltime si detalii dragute. s-au vazut

combinatii de piele de sarpe si dantela, motive florale,

insertii dure dar delicate de metal, diverse desene, toate contribuind la popularizarea acestui tip de incaltaminte. sAlvAtore ferrAgAmo,

erdem, proenzA schouler, miu miu, rochAs, mAison

mArgielA, dolce & gAbbAnA.

stiletto subtiriin contrast cu tocurile

kitty, stiletto contureaza si accentueaza feminitatea delicata si isi face simtita

prezenta cu succes in tendintele acestui sezon.

le vedem in sandale foarte decupate, cu

bretele, panglici, pantofi inalti. AltuzArrA, gucci, bAlenciAgA, ninA ricci,

dsquAred2

tocurile kitten

nu exista tocuri mai sexi decat cele tip kitten, intr-o ascensiune de popularitate care a inceput cu sezonul

toamna-iarna 2016-2017 si care se continua in acest

an. un aer francez si mister pentru a avea un picior suplu si care sa nu fie solicitat fizic,

sunt prezente in aceasta vara prin intermediul tocurilor kitten; astfel, au fost vazute sandale strappy, cu barete in combinatii cu materiale

lucioase, pentru petreceri sau cu influente de santal. miu miu, dior, celine, Acnne

studios, prAdA.

Page 90: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017famost.ro

fashionista

90

fam

os

t

Je

re

my

s

Co

tt

sa

in

t

la

ur

en

t

#6

incaltamintecu logo

ok, casele de moda se vor promovate, asa ca

introducerea logo-urilor in cele mai inventive moduri in

incaltaminte e o buna metoda. si vedem acest lucru in

incaltamintea kitten, strappy, logo-uri decupate, etichete lipite pe pantofi sau, acolo

unde se poate, in loc de toc. sAint lAurent, christiAn

dior, jeremY scott.

ma

rC

J

aC

oB

s

piele de sarpe

destul de interesanta si in multiple interpretari, pielea de sarpe este prezenta in incaltamintea din sezonul

primavara-vara 2017, in care s-au folosit combinatii de

nuante nud cu verde, de piele simpla si piele de sarpe, au

fost vazute nituri, culori vii. 3.1 phillip lim, rodArte, mArc

jAcobs, louis vuitton.

Ch

ri

st

op

he

r

Ka

ne

incaltaminte urata

nu se poate da o definitie a incaltamintei urate, dar ea a fost

prezenta pe podium in prezentarile primavara-vara 2017. poate ca avantajul acestor incaltari este comoditatea, de aceea multi

designeri ii promoveaza; nu ne plac, dar trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca ii vom vedea pe strada.

christopher kAne, preen, mAison mArgielA, prAdA.

la

nV

in

Do

lC

e

&

ga

BB

an

a

#8 #10

#9

incaltaminte confortabilachiar daca am avut aceasta tendinta in anii ’90, iata ca au revenit pentru

primavara si vara 2017 si avem incaltaminte plata, cu design floristic,

paiete, margele, pietre, diverse elemente de design. prAdA, lAnvin, dolce & gAbbAnA, torY burch, miu

miu.

ra

g

&

Bo

ne

pielepentruvremeacalda

nuantele calde reprezinta un aspect comun in tendintele

primavara-vara 2017 incaltaminte, facand trecerea de la sezonul rece catre cel calduros. Avem astfel, forme rotunjite, patrate, nuante ca portocaliu, rosu, bej, ajutate

de accesorii de aceeasi culoare in jurul gleznelor. bAlenciAgA, celine,

rAg&bone, bAlenciAgA, hermes.

#7

Page 91: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017 famost.ro91

an

na

s

ui

sosetesi

cizmefoarte sic combinatia dintre sosete si sandale, dar topul tendintei pe aceasta nisa in sezonul calduros 2017 este combinatia dintre sosete si cizme. Anumite combinatii

merg fie impreuna, fie magulesc piciorul oferind un

aspect foarte dragut. Au fost vazute culori diverse

atat la sosete cat si la cizme, texturi diferite, cizme cowboy,

combinatii de culori intre sosete si cizme care fac parte dintr-un intreg. dknY, fendi, AnnA sui, versAce, sAint

lAurent.

Ve

rs

aC

e

#11 incaltaminte care

stralucestene place incaltamintea curata, ingrijita si care straluceste, asa

ca nu avem nimic impotriva celei care are astfel de nuante si

straluceste tot timpul. si vedem pentru sezonul primavara-

vara 2017 incaltaminte in culori argintii, aurii, diverse nuante

de rosu, toate ducandu-ne cu gandul la distractie, fie ca e zi

sau noapte; au iesit in evidenta volanasele, stiletto cu elemente stralucitoare, platformele plate, insertii de pietre colorate. dolce

& gAbbAnA, mulberY, sAint lAurent, bAlmAin, isAbel

mArAnt, trussArdi.

Do

lC

e

&

ga

BB

an

a

is

aB

el

m

ar

an

t

#12

D s q u a r e D 2

el

ie

s

aa

B

#13

incaltaminte respirabila

Avem nevoie de aer, la fel si picioarele noastre, de aceea multe dintre noi

preferam o incaltaminte usoara, respirabila. iata ca sezonul primavara-vara 2017 vine cu incaltamintea preferata cu ajutorul ochiurilor

de plasa, a gaurilor special facute, cizme ciorap cu dantela neagra, incaltaminte

cu platforme, stiletto, papuci. sAlvAtore ferrAgAmo, dolce & gAbbAnA, mArc jAcobs, elie sAAb, AlexAnder wAng,

mArco de vicenzo.

Page 92: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017famost.ro

fashionista

92

fam

os

t

Jo

hn

g

al

li

an

o

Ba

le

nC

ia

ga

stranse in jurul gleznei

se pare ca glezna este o parte a corpului foarte bine

subliniata pentru sezonul 2017, vazandu-se astfel curele

groase, din piele de sarpe, mixuri in design in care se

arata si pielea si se si acopera si intr-un mod frumos, glezne infasurate perfect, volanase. house of hollAnd, sAint

lAurent, gucci, reem AcrA, john gAlliAno, vAlentino,

bAlenciAgA.

#14

Ke

nz

o

gu

CC

ii

sa

Be

l

ma

ra

nt

incaltaminte cu funde, volanase,

panglici, pene

cat mai pline de viata si mai jucause’ parca ar spune designerii pentru

sezonul calduros 2017 prin introducerea a cator mai

multe elemente: volanase, panglici de jur imprejur, papioane, elemente

florale, pene, sireturi. sAint lAurent, dries vAn noten,

AnnA sui, prAdA, gucci, mulberrY, isAbel mArAnt.

#16

tocuri funky

formele neobisnuite sunt prezente in fiecare sezon

pe podiumuri si in mod particular si tocurile. sezonul

calduros 2017 nu face exceptie si astfel, avem

tocuri rasucite in forma de tirbuson, in forma de nave,

tocuri care imita exact incaltamintea pe care o sprijina, au fost introduse nituri si nuante de crom,

iar unii designeri si-au pus logo-ul. j.w. Anderson, sAint lAurent, dries

vAn noten, kenzo, thom browne, simone rochA.

th

om

B

ro

Wn

e

#15

Page 93: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

VestImentAtII pluS Size

tendinte

intr-o lume a vestimentatiei din ce in ce mai diversificata,

in zilele noastre, moda si tendintele nu mai sunt exclusiviste, astfel ca si segmentul plus-size se poate bucura de atentie,

se poate exprima vestimentar si are oportunitatea sa isi scoata in evidenta atuurile.

va invitam sa parcurgeti principalele tendinte vestimentare 2017 plus size.

Page 94: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

ianuarie 2017famost.ro

fam

os

t

FaShioniSta

94

Rochiile plus size reprezinta probabil cea mai importanta tendinta vestimentara pentru sezonul primavara-vara 2017, deoarece scot in evidenta formele corpului intr-un mod delicat si alungesc silueta.

r o c h i i l e l a l e a

intra si ele in aceasta ecuatie prin intermediul combinatiilor alb -negru si a bluzelor asimetrice cu un singur umar.

Fustele plus size in

f o r m a d e t r a p e z

au castigat mult teren, purtarea lor fiind indicata a se face prin combinarea lor cu o jacheta lunga. Evitati

catifeaua in aceasta combinatie, ea “aducand”

kilograme in plus!

croiurile trebuie sa fie simple, laconice, iar elemente ca broderii voluminoase, elemente aplicate de dimensiuni mai mari trebuiesc de asemenea evitate!

Daca esti o femeie cu solduri mari,

c a r d i g a n u r i l e s i t u n i c i l e c a r e o f e r a

l i b e r t a t e

reprezinta solutia perfecta, secretul constand in acoperirea

extremitatilor soldurilor, iar cardiganurile trebuie sa fie cat mai lungi posibil.

Iar daca esti o femeie activa, poti purta

a r t i c o l e l e s p o r t i v e

fara nicio problema (pantofi sport, fuste tenis) si sa nu uitam de versatilitatea si practicitatea aduse de

a r t i c o l e l e d e n i m (pantaloni, rochii, veste, jachete)!

Pentru sezonul vestimentar 2017 plus size,

c u l o r i l e l u m i n o a s e s a t u r a t e si n u a n t e l e m u t e

p a s t e l a t e sunt cele mai relevante.

astfel, putem purta pentru primavara-vara culori ca albastru deschis soft, nisip, roz, smarald, verde deschis, violet, cafea.

Page 95: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

famost.roianuarie 2017 95

se inscriu si ele in tendintele vestimentare feminine 2017 plus size, la fel ca si

r o c h i i l e c a m a s a si r o c h i i l e c u t a l i e i n a l t a .

r o c h i a p l u s s i z e i n s i l u e t a a - cu scopul de a lungi vizual silueta,

f u s t a c r e i o n si f u s t a / r o c h i a c u s l i t ,

foarte flexibile, variate, tendintele vestimentare plus-size femei 2017 iti ofera un orizont destul de larg cu posibilitati multiple, asa ca, nu ai altceva de facut, decat sa experimentezi!

Culoarea alba trebuie evidentiata separat, iar faptul ca ea adauga kilograme in plus nu este decat un mit: orice

culoare pusa asa cum nu trebuie te dezavantajeaza!

pentru ca tot suntem la capitolul mituri, se spune ca imprimeurile iti dau mai mult volum, ceea ce e total gresit!

Cu i m p r i m e u r i l e p o t r i v i t e ,

poti de fapt ascunde imperfectiunile, iar pentru un outfit armonios, foloseste texturi cu o varietate de desene!

d u n g i l e v e r t i c a l e

dau un efect vizual de silueta subtire, iar de accesorii nu trebuie sa se faca abuz!

de asemenea, nu iti poti imagina o rochie moderna plus size din 2017 fara e l e m e n t e f l o r a l e ,

dar, trebuiesc evitate modelele de mari dimensiuni! Sunt indicate a se purta printurile de dimensiuni mici non contrastante, ornamente de

acuarela cu trandafiri sau bujori.

s t i l u l a r t d e c o

este perfect pentru femeia plus size 2017, la fel ca si elementele abstracte si look-urile anilor ’70 - care arata stilizat si au o

nota de prospetime.

Page 96: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

www.

Page 97: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

.ro

Page 98: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017
Page 99: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017
Page 100: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017
Page 101: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017
Page 102: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017
Page 103: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017
Page 104: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017
Page 105: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

model : Roxana Z.locatie : Vila BelvedereVestimentatie : Pastelle pour Femmeincaltaminte : Gabriel BassoBijuterii : Madamme Bijouxmachiaj : Alina Draganaranjat par : Aurelia Auroraunghii : Badin Lilianamobilier (scaun) : Keros Designfoto: Famost

Page 106: Revista Famost - Editia Ianuarie 2017

pastellepour Femme

pastellepourfemme

www.pastellepourfemme.ro