Reţeaua de apă

download Reţeaua de apă

If you can't read please download the document

description

Reţeaua de apă. Lecţii – clasa a V-a. Apa constituie unul din elementele care condiţionează desfăşurarea vieţii oamenilor şi intervine ca un factor determinant în toate procesele tehnologice, de aceea alimentarea cu apă determină o viaţă mai bună. - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of Reţeaua de apă

  • Lecii clasa a V-a

  • Apa constituie unul din elementele care condiioneaz desfurarea vieii oamenilor i intervine ca un factor determinant n toate procesele tehnologice, de aceea alimentarea cu ap determin o via mai bun. Apa este una dintre cele mai rspndite substane n natur, mai ales n stare lichid - forma n care acoper mai mult de 70% din suprafaa globului terestru, iar din acest volum numai 1% reprezint apele curgtoare, lacuri, sau apa din pnzele freatice.

  • 1 ru 2 captarea 3 conduct 4 staie de tratare a apei 5 pomp 6 rezervoare pentru nmagazinarea apei 7 reeaua de distribuie a apei Reeaua de ap este folosit pentru alimentarea cu ap potabil, ap industrial, ap pentru agricultur etc. Sistemul de alimentare cu ap reprezint totalitatea construciilor i instalaiilor utilizate pentru satisfacerea necesarului de ap al centrelor populate i industriale i se compune din: captarea apei, instalaii pentru tratarea apei, conducte de transport, rezervoare de nmagazinare a apei, staii de pompare i conducte de distribuie.

  • Captarea apei: - cuprinde construciile i instalaiile necesare colectrii; - se poate face din:- ape de suprafa (ruri, fluvii, lacuri naturale sau artificiale) - ape de adncime (izvoare sau pnze freatice).Staiile de tratare:- cuprind instalaii speciale n care sunt corectate caracteristicile calitative ale apei pentru a corespunde scopurilor n care este utilizat; - trateaz apa pentru a deveni potabil (limpede, fr culoare, fr miros, fr gust, etc).Aduciuni i apeducte: - sunt conducte prin care se transport apa de la captare la instalaiile de tratare.Rezervoarele nmagazineaz apa.

  • Printr-un robinet, apa trece de branament la instalaiile interioare i mai departe la obiectele sanitare unde este folosit; acestea sunt: Staiile de pompare asigur ridicarea presiunii apei din conducte la valoarea necesar, pentru a fi transportat la distan i pentru a asigura presiunea necesar apei la consumatori. Reeaua de distribuie este format din conducte principale, care transport apa de la staia de pompare la sectoarele de consum i conductele de serviciu, prin care apa este adus de la conductele principale pn la branament.

  • Apa cald folosit n gospodrii poate fi preparat la nivel central, fiind adus de la staie tot printr-un sistem de distribuie, sau se poate prepara n fiecare cas sau apartament folosind diferite aparate de nclzit: Cantitatea de ap folosit pentru satisfacerea unor nevoi se exprim prin consumul de ap, care n multe locuine este contorizat, adic nregistrat de aparatele numite apometre.

  • Dac toat apa de pe pmnt ar fi turnat n 16 pahare cu ap, 15 i jumtate dintre ele ar conine apa srat a oceanelor i mrilor. Din jumtatea de pahar rmas, mare parte este nglobat fie n gheurile polare, fie este prea poluat pentru a fi folosit drept ap potabil i astfel, ceea ce ar mai rmne pentru consumul omenirii reprezint coninutul unei lingurie. Din consumul mondial de ap, 69% este repartizat agricultirii, 23% industriei i numai 8% n domeniul casnic. Poluarea apelor afecteaz calitatea vieii la scar planetar. Apa reprezinta sursa de via pentru organismele din toate mediile. Fr ap nu poate exista viaa. Calitatea ei a nceput din ce n ce mai mult s se degradeze ca urmare a modificrilor de ordin fizic, chimic i bacteriologic.