Regulament Examen de Stat Farmacie 2015

7

Click here to load reader

description

dxcfvgb

Transcript of Regulament Examen de Stat Farmacie 2015

  • Instituia Public Universitatea de Stat de Medicin i Farmacie Nicolae Testemianu

    Facultatea Farmacie

    REGULAMENT CU PRIVIRE LA ORGANIZAREA I DESFURAREA EXAMENULUI DE STAT

    RE.: 01

    DATA:

    12.05.2009

    Pag. 1 / 6

    Discutat i aprobat

    la edina Comisiei metodice a disciplinelor Farmaceutice, Proces

    verbal nr. 9 din 23 octombrie 2013

    __________________Eugen Diug,

    profesor universitar

    APROBAT

    la edina Consiliului Facultii de Farmacie, Proces verbal nr. 1 .

    din 12noiembrie 2013

    ______________Nicolae Ciobanu,

    confereniar universitar

    REGULAMENT

    cu privire la organizarea i desfurarea Examenului de Stat de Absolvire la specialitatea

    721. Farmacie, calificativul farmacist

    I. DISPOZIII GENERALE

    Articolul 1.

    (1) Studiile universitare la Facultatea de Farmacie se finalizeaz prin examenul de Stat de Absolvire, care are ca scop validarea cunotinelor profesionale ale absolvenilor.

    (2) Evaluarea cunotinelor absolvenilor Facultii de Farmacie pentru obinerea calificativului de farmacist, se desfoar n baza unui examen complex Farmacie, care include aprecierea cunotinelor fundamentale i de specialitate, absolut necesare pentru activitatea profesional a viitorilor specialiti.

    Articolul 2.

    Examenul complex de Stat de Absolvire Farmacie se desfoar n prezena Comisiei de Stat de Examinare i include trei etape:

    a) susinerea tezei de diplom b) proba scris prin test-control c) proba oral

    Articolul 3.

    (1) Orarul Examenului de Stat de Absolvire (termenii i durata desfurrii) este stabilit prin ordinul Rectorului Universitii.

    (2) Orarul de desfurare a etapelor este stabilit de ctre Decanatul Facultii de Farmacie.

    (3) Algoritmul i modalitatea de desfurare a Examenului de Stat de Absolvire va fi adus la cunotina absolvenilor cu cel puin 6 luni nainte de nceperea lor.

    (4) Participarea studenilor la Examenul de Stat de Absolvire este condiionat de ndeplinirea Planului i Programelor de studii i promovarea tuturor examenelor din cei 5 ani de studii.

    (5) n caz de neadmitere, absen sau susinere nereuit (not negativ) a Examenului de Stat de Absolvire, studentul este exmatriculat de la Facultate cu eliberarea certificatului corespunztor i are dreptul de a repeta proba peste un an (n perioada Examenului de Stat de Absolvire) n modul stabilit de prezentul Regulament;

  • Instituia Public Universitatea de Stat de Medicin i Farmacie Nicolae Testemianu

    Facultatea Farmacie

    REGULAMENT CU PRIVIRE LA ORGANIZAREA I DESFURAREA EXAMENULUI DE STAT

    RE.: 01

    DATA:

    12.05.2009

    Pag. 2 / 6

    (6) Rezultatele n etape a Examenului de Stat de Absolvire vor fi aduse la cunotina studenilor n ziua susinerii, strict dup ntocmirea i aprobarea n ordinea stabilit a proceselor verbale ale Comisiei de Stat de Examinare.

    (7) n caz de contestare a notei obinute n aprecierea cunotinelor, Preedintele Comisiei de Stat are dreptul de a crea n aceeai zi o nou comisie de reexaminare, constituit din 4-6 persoane, excluznd examinatorii precedeni.

    II. COMPONENA COMISIEI DE STAT DE EXAMINARE, FUNCIILE I

    MODUL DE DESFURARE A ACTIVITII

    Articolul 4.

    (1) Examenul de Stat de Absolvire este susinut n prezena Comisiei de Stat de Examinare la specialitatea 721. Farmacie, fiind constituit n conformitate cu Regulamentul de organizare a sesiunilor de examene i colocvii n instituiile de nvmnt superior din Republica Moldova din 26.12.1990, n baza ordinului Ministrului Sntii din Republica Moldova nr.89-p.83 din 31.10.2000 i a Hotrrii Consiliului Metodic Central al USMF Nicolae Testemianu.

    (2) n activitatea sa Comisia de Stat se conduce de prevederile prezentului Regulament, orarului Examenului de Stat i de Standardul Educaional la specialitatea 721. Farmacie, precum i de actele normative corespunztoare aprobate de ctre Ministerul Sntii.

    Articolul 5.

    (1) Preedintele Comisiei Examenului de Stat se numete prin ordinul Ministrului Sntii, iar vice-preedinii, membrii comisiilor, precum i examinatorii prin ordinul Rectorului Universitii.

    (2) n calitate de preedinte al Comisiei de Stat de Examinare este numit o persoan competent, cu experien bogat n domeniul farmaceutic, care activeaz ntr-o instituie de cercetri tiinifice n domeniul farmaciei sau din rndul profesorilor Universitii, care nu sunt antrenai n procesul didactic la ciclul universitar.

    (3) Vice-preedinte al Comisiei de Stat de examinare este Decanul Facultii de Farmacie;

    (4) Comisia de Stat include vice-decanul Facultii Farmacie, profesori universitari, efii catedrelor, confereniari, efi de studii, reprezentani ai Seciei Studii;

    Articolul 6.

    (1) Deciziile Comisiei de Stat de Examinare despre atribuirea calificrii corespunztoare la specialitate i eliberarea diplomei de studii superioare sunt primite cu majoritatea voturilor i cu prezena la edin a unui minim de 2/3 din numrul membrilor. n caz de egalitate a voturilor, votul Preedintelui Comisiei de Stat de Examinare este decisiv.

    (2) Procesele Verbale ale Comisiei de Stat de Examinare se pstreaz n arhiva Universitii.

    (3) Darea de seam despre lucrul Comisiei de Stat de Examinare cu recomandrile i propunerile respective sunt aprobate la edina Consiliului Facultii de Farmacie.

    III. DESFURAREA EXAMENULUI DE STAT DE ABSOLVIRE

    Articolul 7.

    Examenul de Stat de Absolvire se susine n conformitate cu modalitatea stabilit de Consiliul Facultii Farmacie, iar evaluarea cunotinelor se desfoar n trei etape:

    a) susinerea tezei de licen

  • Instituia Public Universitatea de Stat de Medicin i Farmacie Nicolae Testemianu

    Facultatea Farmacie

    REGULAMENT CU PRIVIRE LA ORGANIZAREA I DESFURAREA EXAMENULUI DE STAT

    RE.: 01

    DATA:

    12.05.2009

    Pag. 3 / 6

    b) proba scris prin test-control c) proba oral

    a) Susinerea tezei de diplom

    Articolul 8.

    Susinerea tezei de diplom se organizeaz n conformitate cu Regulamentul cu privire la susinerea tezei de diplom la specialitatea 721. Farmacie, conform orarului stabilit de Decanatul Facultii de Farmacie;

    b) Proba scris: Test-control

    Articolul 9.

    (1) Proba scris const ntr-un examen de tip gril din tematica i bibliografia de specialitate. Test-controlul (susinerea examenului testat) se organizeaz n cadrul Examenului de Stat de Absolvire conform orarului stabilit de Decanatul Facultii de Farmacie;

    (2) Tematica i bibliografia probei scrise se public prin afiare la Decanatul Facultii de Farmacie.

    (3) Tematica probei scrise cuprinde aspecte din disciplinele de Farmacologie, Farmacie clinic, Tehnologie farmaceutic, Chimie farmaceutic, Controlul medicamentelor, Farmacognozie, Management i legislaie farmaceutic, Farmacie social;

    Articolul 10.

    (1) Testele se elaboreaz de ctre Comisia de specialiti din cadrul catedrelor de profil, se aprob prin Hotrrea Consiliului Facultii de Farmacie, cu cel puin 4 luni nainte de data examenului de licen.

    (2) Comisiile de specialiti a probei scrise de la fiecare catedr de profil elaboreaz cte 300 de teste, dintre care 120 cu complement simplu (cu un singur rspuns corect) i 180 cu complement multiplu (cu dou, trei sau patru rspunsuri corecte din cinci rspunsuri posibile).

    (3) Testele elaborate de Comisie pot fi att din baza de date pus la dispoziia studenilor, ct i teste la prima vedere.

    (4) Caietele de teste pe variante sunt elaborate de ctre programul TestEditor (fiecare variant include 100 de teste, dintre care 40 cu complement simplu i 60 cu complement multiplu), tiprite la Tipografia universitii i sunt distribuite Comisiilor de supraveghere n ziua susinerii probei scrise, cu 30 minute nainte de nceperea probei;

    Articolul 11.

    (1) Cu 3 zile nainte de data probei scrise, se afieaz la Decanatul Facultii de Farmacie repartizarea pe sli a studenilor.

    (2) Studenii trebuie s fie prezeni la sala n care au fost repartizai cu 30 de minute nainte de ora anunat pentru nceperea examenului.

    (3) Studenii trebuie s aib asupra lor actul de identitate valabil, carnetul de student i pix sau carioca neagr sau albastru nchis.

    (4) Nu este permis intrarea la examen cu telefoane mobile sau alte aparate de ascultare, nregistrare, transmisie etc.

  • Instituia Public Universitatea de Stat de Medicin i Farmacie Nicolae Testemianu

    Facultatea Farmacie

    REGULAMENT CU PRIVIRE LA ORGANIZAREA I DESFURAREA EXAMENULUI DE STAT

    RE.: 01

    DATA:

    12.05.2009

    Pag. 4 / 6

    (5) Studenii trebuie s completeze cu atenie grilele, pentru a preveni erorile de completare, iar dac este cazul pot solicita o nou gril alb, fiind necesar recompletarea tuturor datelor i rspunsurilor corecte, pn la expirarea timpului de examen.

    Articolul 12.

    (1) Desfurarea probei scrise este supravegheat de Comisiile de supraveghere din rndul Membrilor Comisiei de Stat de examinare, repartizate pe sli.

    (2) Comisia de supraveghere rspunde de buna desfurare a probei scrise, n conformitate cu prevederile prezentului Regulament, n sala la care a fost repartizat: verific identitatea candidailor la intrarea n sal, organizeaz repartizarea lor n sal, prelucreaz instruciunile de completare a grilelor, comunic modalitatea pentru depunerea contestaiilor, supravegheaz desfurarea propriu-zis a probei scrise, inclusiv din punct de vedere disciplinar, decide nlocuirea i anularea grilelor greite, adun grilele completate de studeni.

    (3) Durata probei scrise din cadrul examenului de licen este de 2 ore.

    (4) La expirarea timpului alocat probei, studenii predau lucrarea i semneaz pentru aceasta.

    Articolul 13.

    (1) Corectarea caietelor de examen se realizeaz prin scanare, cu ajutorul programului TestCorector, dup un algoritm stabilit;

    (2) Cunotinele studenilor se apreciaz cu note de la 1 la 10; nota minim de promovare a probei este 5.

    Articolul 14.

    (1) Rezultatele la proba scris se public prin afiare la Decanatul Facultii de Farmacie;

    (2) Dup afiarea rezultatelor, studenii au la dispoziie 24 de ore pentru contestarea notei obinute.

    (3) Orice contestaie se adreseaz n scris Comisiei de Stat de examinare i se depune la Decanatul Facultii de Farmacie.

    (4) Rspunsurile la contestaii se emit n termen de 24 de ore de la ncheierea termenului de contestare.

    Proba oral

    Articolul 15.

    (1) Proba oral (interviul) se organizeaz n cadrul Examenului de Stat de Absolvire conform orarului stabilit;

    (2) Metodologia i algoritmul evalurii sunt elaborate de Comisia Metodic de profil farmaceutic, fiind aprobat ulterior de Consiliul Facultii de Farmacie (anexa 1);

    (3) Tematica i bibliografia pentru proba oral se public prin afiare la Decanatul Facultii de Farmacie, cu cel puin 4 luni nainte de data examenului de absolvire (anexa 2);;

    (4) Proba oral se petrece n prezena membrilor Comisiei de Stat de examinare;

    (5) Biletul la proba oral va conine un produs medicamentos, din rndul medicamentelor nregistrate n RM;

  • Instituia Public Universitatea de Stat de Medicin i Farmacie Nicolae Testemianu

    Facultatea Farmacie

    REGULAMENT CU PRIVIRE LA ORGANIZAREA I DESFURAREA EXAMENULUI DE STAT

    RE.: 01

    DATA:

    12.05.2009

    Pag. 5 / 6

    (6) Studentul rspunde la subiectele din bilet conform unui Algoritm, elaborat de ctre Comisiile de specialiti din cadrul catedrelor de profil, discutat la Comisia Metodic de profil farmaceutic i aprobat de Consiliul Facultii Farmacie.

    Articolul 16.

    (1) Evaluarea studenilor la proba oral: cunotinele studenilor se apreciaz cu note de la 1 la 10 de ctre fiecare membru al

    Comisiei de Stat de examinare;

    nota final este media aritmetic a notelor fiecrui membru al Comisiei de Stat de examinare;

    nota minim de susinere este 5;

    (2) Locul i ora examenului oral se public prin afiare cu cel puin 3 zile nainte de data probei.

    Articolul 17.

    Studenii trebuie s fie prezeni la locul examenului la ora programat i intr n examen pe baza actului de identitate valabil.

    Articolul 18.

    (1) Proba oral se desfoar n limba romn.

    (2) Nu este permis intrarea la proba oral cu material bibliografic tiprit, telefoane mobile i alte mijloace electronice de transport i transmitere a informaiei.

    Articolul 19.

    Proba oral presupune parcurgerea subiectelor din tematica afiat.

    Articolul 20.

    Rezultatele la proba oral se public prin afiare la Decanatul Facultii de Farmacie.

    Articolul 21.

    (1) Dup afiarea rezultatelor, studenii au la dispoziie 24 de ore pentru contestarea notei obinute.

    (2) Orice contestaie se adreseaz n scris Comisiei de Stat de examinare i se depune la Decanatul Facultii de Farmacie.

    (3) Rspunsurile la contestaii se emit n termen de 24 de ore de la ncheierea termenului de contestare.

    IV. DISPOZIII FINALE

    Articolul 22.

    (1) Regulamentul Examenului de Stat de Absolvire intr n vigoare la data aprobrii prin Hotrrea Consiliului Facultii de Farmacie.

    (2) Regulamentul Examenului de Stat de Absolvire se poate modifica prin Hotrrea Consiliului Facultii de Farmacie.

    (3) Biroul Consiliului are obligaia de a face public Regulamentul Examenului de Stat de Absolvire.

  • Instituia Public Universitatea de Stat de Medicin i Farmacie Nicolae Testemianu

    Facultatea Farmacie

    REGULAMENT CU PRIVIRE LA ORGANIZAREA I DESFURAREA EXAMENULUI DE STAT

    RE.: 01

    DATA:

    12.05.2009

    Pag. 6 / 6

    Anexa 1

    ALGORITM DE RSPUNS LA SUBIECTELE DIN BILET PENTRU PROBA ORAL A EXAMENULUI DE STAT DE ABSOLVIRE

  • Instituia Public Universitatea de Stat de Medicin i Farmacie Nicolae Testemianu

    Facultatea Farmacie

    REGULAMENT CU PRIVIRE LA ORGANIZAREA I DESFURAREA EXAMENULUI DE STAT

    RE.: 01

    DATA:

    12.05.2009

    Pag. 7 / 6

    Anexa 2

    LISTA SUBIECTELOR PENTRU PROBA ORAL A EXAMENULUI DE STAT DE ABSOLVIRE