Referat Master - 20-01-2015

6
UNIVESITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ „ION IONESCU DE LA BRAD“ IAŞI FACULTATEA DE ZOOTEHNIE Disciplina: EVALUAREA ZOOTEHNICĂ A REPRODUCĂTORILOR ŞI ELABORAREA PROGRAMELOR DE AMELIORARE TEMA: PARAMETRI GENETICI Profesor: Şef. Lucrări Dr. Mihaela IVANCIA Student: MASTER, RAG, An I, 1

Transcript of Referat Master - 20-01-2015

UNIVESITATEA DE TIINE AGRICOLE I MEDICIN VETERINAR ION IONESCU DE LA BRAD IAIFACULTATEA DE ZOOTEHNIEDisciplina: EVALUAREA ZOOTEHNIC A REPRODUCTORILOR I ELABORAREA PROGRAMELOR DE AMELIORARE

TEMA:PARAMETRI GENETICI

Profesor: ef. Lucrri Dr. Mihaela IVANCIA

Student: MASTER, RAG, An I, Gelu Chisli

2014-2015

HERITABILITATEA

Caracterizata drept cea mai importanta proprietate a unui caracter cantitativ, aceasta reprezentand aceea proportie din manifestarea fenotopica a unui caracter, care poate fi atribuita efectului mediu al genelor implicate si ,deci, poate fi transmisa ereditar la generatia urmatoare Heritabilitatea se noteaza cu simbolul putand fi definita si ca raportul dintre variatia genetica aditativa () si varianta fenotopica totala ( ) ,adica

= /

Reamintim ca varianta reflecta gradul de variabilitate al unei populatii si arata dispersia valorilor unui caracter oarecare in jurul mediei. Heritabilitatea nu este doar o proprietate a unui caracter sau individ ,ci in acelasi timp o proprietate a populatiei, ageneratiei si a conditiiilor de mediu in care traieste acea populatie. Ca proprietate de caracter heritabilitatea este diferita de la caracter la caracter ,avand in vedere ca in determinismul fiecarui caracter cantitativ intra cate un complex poligenic diferit , cu efecte diferite. De aceea, caracterele cantitative, din punct de vedere al heritabilitatii, , pot fi impartite in 3 categorii :1-caractere intens heritabile , la care valoarea lui este mai marede 0,4 ,deci caractere la care contributia medie a genelor in mamanifestarea fenotopica depaseste 40% ;2-caractere intermediar heritabile ,cu determinism genetic mai mic ,valoarea lui variind intre 0,2-0,4;3-caractere slab heritabile ,cu determinism genetic mic , valoarea lui variind sub 0,2. Heritabilitatea este o proprietate a populatiei pentru ca fiecare populatie are o anumita structura si acelasi caracter ,in cadrul unor populatii diferite ,va avea o heritabilitate diferita. De la generatie la generatie se transmit gene supuse influentei permanente a unor conditii restrictive si care impun modificarea structurii genetice a populatiei in fiecare generatie , de unde se deduce ca heritabilitatea este o proprietate a fiecarei generatii. Heritabilitate depinde si de conditiile de mediu , daca acestea sunt variabile valoarea heritabilitatii se reduce.

REPETABILITATEA

Exista unele caractere cantitative care in decursul vietii unui animal se repeta in mai multe cicluri. De aceea ,este necesar ca aceste caractere : productia de oua ,lapte lana ,sa fie masurate repetat in vederea stabilirii valorii reale a animalului respectiv. Repetabilitatea poate fi exprimata printr-un raport la care participa:-varianta fenotopica totala ( );-varianta genotopica );-varianta mediului general );

+ componenta stabila , aceasta reda gradul in care expresia fenotopica a uni caracter , este libera de influentele temporare de mediu.

In functie de valoarea repetabilitatii caracterele se impart in 3 categorii :1. caractere intens repetabile la care valoarea lui r este mai mare de 0,5 , deci acele caractere la care contributia componentei stabile a variatiei + ) depaseste 50% din manifestarea fenotopica;2. caractere intermediar repetabile la care R variaza intre 0,2 si 0,5 ;3. caractere slab repetabile la care valoarea lui R este mai mica de 0,2.

Repetabilitatea este influentata de mediu mai mult decat heritabilitatea ,depinzand si de ponderea elementelor instabile ale mediului.

CORELATIA DINTRE CARACTERELE CANTITATIVE

Cei doi parametri genetici: heritabilitatea si repetabilitatea caracterizeaza cate un singur caracter cantitativ. Pentru aprecierea gradului de marime a relatiei dintre 2 caractere , precum si a sensului acestei relatii , se utilizeaza un alt parametru genetic: corelatia sau coeficientul de corelatie. In functie de natura lor , corelatiile dintre caracterele cantitative pot fi clasificate in : genotopice; de mediu ; fenotopice.

Corelatiile genotopice ) intre doua sau mai multe caractere cantitative sunt generate de existenta fenomenului de pleiotropism si a fenomenului de linkage care actioneaza in complexul poligenic. In functie de sensul in care genele pleiotrope fac sa varieze cele doua caractere ,corelatia realizata poate fi pozitiva( in acelasi sens) sau negativa ( in sensuri diferite).

Corelatiile fenotopice ) interrelatia dintre doua caractere cantitative rezultata din determinarile cantitative directe ale caracterelor respective.

Corelatiile de mediu ) mediul constituie o cauza a stabilirii unor corelatii intre caracterele cantitative in masura in care doua sau mai multe caractere sunt supuse simultan influentei acelorasi modificari ale conditiilor de mediu.Coeficientul de corelatie r tendinta a doua caractere diferite ale aceluiasi individ de a varia in acelasi sens sau in sensuri diferite ,precum si marimea acestei variatii comune. In functie de valoarea lui r , pot exista : corelatii foarte stranse - cu valori de peste 0,5; corelatii stranse- cu valori cuprinse intre 0,2 si 0,5; corelatii slabe cu valori mai mici de 0,2.

4