REFERAT Apicultura

23
CUPRINS I.INTRODUCERE................................................ ....................pg2 II. PRODUSE APICOLE: 1. Mierea....................................................... ..................pg 3 2. Polenul...................................................... ..................pg 7 3. Propolisul................................................... .................pg 9 4. Veninul...................................................... ................. pg 10 5. Lăptişorul de matcă....................................................pg 11 1

description

industrie alimentara

Transcript of REFERAT Apicultura

Capitolul I

CUPRINS

I.INTRODUCERE....................................................................pg2

II. PRODUSE APICOLE:

1. Mierea.........................................................................pg 3

2. Polenul........................................................................pg 7

3. Propolisul....................................................................pg 9

4. Veninul....................................................................... pg 10

5. Lptiorul de matc....................................................pg 11

6 . Ceara.........................................................................pg 13

III. CONCLUZIE....................................................................pg

IV BIBLIOGRAFIE................................................................pg

PRODUSE APICOLE

1. MIEREA

Conform definiiei normelor europene F.A.O., mierea este substana produs de albinele melifere din nectarul florilor sau din secreii de pe plantele vii, pe care albinele le culeg, le prelucreaz i le depoziteaz n faguri Referitor la aceeai problem a definirii produsului alimentar miere organe regionale de la nivel european au emis directive prin care adncesc definirea anterioar cu elemente caracteristice delimitative i n cadrul filierei acestui produs. Se atrage atenia asupra elementelor de identificare privind proveniena, prezentarea mierii ( fluid, cristalizat etc ), denumirea principalelor varieti care pot fi comercializate, indicaiile de origin geografic, represiunea fraudelor etc.

n valorificarea produciei de miere, un rol important l are cantitatea de miere extras n timpul i dup sezonul activ (m), aceast cantitate fiind n dependen cu zahrul cu care pot fi hrnite albinele n alte perioade (h) i consumul de miere al coloniei de albine de-a lungul anului (c). Producia total de miere (l) poate fi reprezentat prin relaia:

l = m + c - h ,

n care, cu ct producia valorificat extras (m) va fi mai mare cu att consumul de miere al coloniei de albine va fi mai mic.

Ca principale sortimente existente n filiera de valorificare a mierei sunt considerate urmtoarele:

mierea monoflor, care provine integral sau n cea mai mare msur din nectarul unei singure specii de plante (de salcm, de tei etc.);

miere poliflor, considerat un amestec natural de nectar de la mai multe plante;

miere de man, rezultnd din sucurile provenite de la prile dulci ale plantelor, altele dect florile;

- miere artificial, ca produs de sintez cu aceeai structur alimentar .

n Romnia costurile de ntreinere i exploatare a familiilor de albine variaz, n funcie de zon i de dimensiunile stupinei, ntre 70 lei ( 17 euro ) i 300 lei (cca 73 euro). Preul de vnzare a unei familii de albine, negociabil, depete 300 lei ( 73 euro), la care se adaug preul stupului care variaz ntre 200-250 lei (echivalent 49-61 euro).

Pentru statele membre UE nivelul costurilor pentru obinerea mierii sunt difereniate, iar o structurare a nivelului acestor costuri poate fi prezentat pe grupe de ri n felul urmtor:

- state cu costuri ridicate ntre 92-133 euro pe familie ( Germania, Anglia, Suedia );

- state cu costuri medii ntre 48-80 euro pe familie ( Austria, Belgia, Danemarca );

- state cu costuri sczute ntre 21-46 euro pe familie ( Grecia, Frana, Spania ). Aceste state dein cca 76% din totalul stupilor, produc cca 75% din cantitatea total de miere a UE i cumuleaz 92,6% din toalul numrului apicultorii profesioniti din ntreaga lume.

Romnia se poate ncadra la grupa de ri cu un nivel al costurilor sczute. Referitor la cheltuielile de condiionare a mierii din sectorul apicol de producie, se poate spune c aceste niveluri nu pot fi ntotdeauna evaluate pentru situaia din Romnia. Acesta deoarece productorul apicultor romn nu are secii specializate i instalaii pentru a procesa mierea din producia proprie.

Privind echivalarea cheltuielilor prin raportare la mierea livrat, respectiv cte kg de mirere sunt necesare pentru a se acoperi costurile pe o familie de albine, rezult c pentru statele UE asemenea costuri sunt ntre 7,5 kg ( Grecia ), 18,3 kg ( Spania ), 21,8 kg ( Frana ) i 29,7 kg ( Finlanda ). n cazul Romniei se poate accepta un nivel de14-15 kg miere cost pe familia de albine. Pentru statele UE acoperirea costurilor de producie la miere se face la un pre de vnzare superior ceea ce determin o rentabilitate a acestui sector apicol. Preurile medii ponderate de vnzare n UE sunt de 5,1 euro/kg pentru mierea vndut direct consumatorilor de ctre productori i de 2,05 euro/kg vndut de apicultorii productori la centrele de achiziie i condiionare.

Preurile din sectorul de producie sunt invers proporionale cu volumul produciei de miere. n acest fel o recolt abundent mrete oferta de miere pe pia i duce la scderea preului. n Romnia, preul de valorificare al mierii pe piaa intern a fost cu cca 1/3 ori mai mare fa de preul de valorificare pe piaa extern.

La nivel mondial, n anul 2006, producia cea mai mare de miere a fost realizat de China, cu 299,33 tone metrice, Argentina, cu 93,42 tone, Turcia, cu 82,34 tone metrice, urmat de Ucraina cu 71,46 tone, Federaia Rus cu 52,13 tone, Spania, cu 37 tone i Romnia cu 19,20 tone.

In sistemul cerere/ofert sunt dou produse bine delimitate:

- mierea pentru mas ( consumat ca atare ), utilizarea acesteia realizndu-se prin consumarea de ctre om. Cea mai mare parte din consumul de miere corespunde acestui acestui tip i se poate estima la cca 85% din totalul mierii comercializate;

- mierea industrial ( pentru consumuri tehnologice ), are destinaia de utilizare pentru industria alimentar ( panificaie, cofetrie, buturi ) ca ndulcitor, aromatizant sau pentru asigurarea prospeimii produselor i n industria farmaceutic i cosmetic, de asemenea, n industria tutunului. Partea pieei privind mierea industrial este estimat la 15% din totalul mierii consumate n UE. Acest nivel procentual variaz de la un stat membru al UE la altul. De exemplu, Italia are un nivel procentual foarte ridicat de 40% miere industrial din totalul miereii comercializate pe teritoriul acestui stat.

Cu toate c permanent exist o concuren indirect n cadrul pieei prin apariia nlocuitorilor la pre sczut, comerul cu miere a continuat s fie la un nivel ridicat. Existena acestei situaii se datorete utilizrii mierei n unele produse alimentare att pentru savoarea particular pe care o confer alimentului, ct i pentru plusul de valoare pe care l asigur menionarea pe etichet a mierii ca ingredient.

n cadrul pieei mierea este concurat de alte produse ca siropul de zahr invertit, zahrul lichid (hidrolizat enzimatic ) pe baz de porumb etc.

n cadrul filierei pieii europeane a mierii sunt prezeni productori, condiionatori , importatori i reprezentani ai sectoarelor de industrializare. Un numr crescnd de condiionatori prefer s importe direct o parte din cantitile de miere. n ce privete condiionatorii acetia pot fi ncadrai n urmtoarele categorii:

- condiionatori-productori, care sunt reprezentai prin apicultorii care dispun de instalaii pentru condiionarea mierii. Acetia vnd mierea direct consumatorilor i agenilor economici ( detailiti ). Condiionatorii-productori aparin n general artizanilor i nu comercializeaz miere importat;

- cooperativele de condiionare, sunt constituite din grupe de apicultori asociai care produc dar i cumpr miere, pe care o condiioneaz i apoi o comercializeaz n mod ferecvent sub marc proprie. Sunt situaii n care aceti ageni economici achiziioneaz miere importat;

- condiionatorii, care cumpr miere att de la productori ct i de la importatori. Condiionatorii posed o marc proprie, dar condiioneaz miere i pentru alte firme. Livrarea mierii se face att prin comerul en-detail, ct i ca destinaie sectorului industriei alimentare.

Pentru arealul teritorial al UE se poate spune c n majoritatea statelor membre a UE, cu excepia Spaniei, jumtate sau mai mult din mierea produs este vndut de ctre apicultorii productori, direct consumatorilor.

Ca destinaii principale n vnzarea cu amnuntul a mierii se poate distinge consumul ca atare, n patiserie, cofetrie etc., iar ca utilizri secundare: n paste, conserve, n farmacie, produse de fermentaie, produse de tutun, produse cosmetice etc.

Ambalajele pentru miere variaz n funcie de cantitatea i destinaia acestora. Astfel, la transportul cantitilor mari n vrac se folosesc containere mari, din tabl inoxidabil, cu o capacitate de 300 kg. Pentru comerul en detail majoritatea ambalajelor sunt confecionate din metal, sticl, carton, orientarea actual fiind ctre materialele plastice (opace i transparente) i sticl.

n fluxul de valorificare a mierii poate exista livrarea i sub form de fagure n care sunt ambalate buci sau seciuni din fagure n pungi de polietilen sau borcane cu gura larg.

Exist attea sorturi de miere de nectar cte plante melifere sunt; din bazinele melifere se recolteaz n cantiti:

mari: mierea de salcm, tei, zmeur, ment, floarea soarelui, poliflor, fnea, etc.

mai mici: mierea de salcie, trifoi, lucern, mutar, hric, castan, oetar, mzriche de toamn, etc.

2. POLENUL

Nu este un produs strict apicol, dar este principala surs de hran proteic pentru albine, folosit i n alimentaia dietetic a omului, datorit nsuirilor sale terapeutice.Asigur substanele plastice necesare formrii, dezvoltrii i maturizrii organismelor tinere ale albinelor, formarea corpului gras al albinelor n iernare, dezvoltarea i funcionarea glandelor faringiene i cerifere, determinnd producerea laptiorului de matc i a cerii.

Proveniena (recoltarea polenului de ctre albine):

Polenul este elementul fecundant al florilor, se gsete pe organele brbteti (antere) ale tuturor plantelor cu flori, sub forma unei pulberi impalpabile de diverse culori. Dimensiunile granulelor de polen difer de la floare la floare (diametrul = 0,020 0,050 mm), fiecare specie producnd mai mult polen dect necesarul su (raportat la numrul florilor femeieti).

La culesul polenului particip tot corpul albinei prin:

- periorii existeni pe cap, torace i abdomen;

- piesele bucale;

- cele 3 perechi de piciorue (la albinele lucrtoare rolul principal l au picioruele care prezint o serie de adaptri).

Greutatea a dou sferule de polen este de 8-20 mg.

Pentru a aduce n stup 1 kg de polen, o albin lucrtoare trebuie s efectueze 50.000-100.000 zboruri, iar timpul necesar pentru culegerea unei ncrcturi de polen este de 12-16' de zbor n condiii favorabile, 20-30' de zbor n condiii nefavorabile.

Durata unui zbor depinde de abundena polenului (ex. o floare de mac oriental ofer 8-10 ncrcturi de polen, iar la trifoi numai pentru o singur ncrctur sunt necesare aproximativ 600 flori).

Polenul poate fi recoltat:

a) direct de om (n special de la plantele care posed cantiti mari) prin:

- tierea crenguelor cu ameni (miori) care se introduc n vase cu ap cldu, apoi pe o hrtie se scutur polenul, de unde se cerne prin sit i se usuc;

- scuturarea florilor brbteti direct n vasul de recoltare (n cazul porumbului).

b) prin intermediul albinelor cea mai practic, se folosesc numai familii puternice, cu multe albine lucrtoare, n timpul nfloririi maxime a plantelor cu producie mare de polen.

Se folosesc colectoare de polen instalate la urdini (uneori n locul fundului de stup sau sub podior) care oblig albinele s treac prin orificiile plcii active, (diametru de 5 mm) care detaeaz granulele de polen de pe picioare, care apoi cad ntr-o cutie colectoare. Colectoarele nu rein toat cantitatea de polen adus de albinele culegtoare ci numai aproximativ 15-20%, cantitatea nmagazinat fiind suficient pentru creterea populaiei i pentru iernarea ei. Din cutia colectoare polenul este recoltat n fiecare sear sau la intervale mai mari de timp.

3. PROPOLISUL

Pro = pentru, polis =cetate produs pe care albinele l utilizau pentru pstrarea integritii stupului.Este un produs natural, pe care albinele l recolteaz din rinile i secreiile mugurilor unor plante, la care albinele adaug i secreii proprii.

Se folosete la:- lipirea crpturilor stupului de pn n 3 -5 mm,- lipirea scndurelor podiorului;- fixarea ramelor ntre ele;- nivelarea neregularitilor din stup;- reducerea mrimii urdiniului toamna pentru meninerea cldurii;- acoperirea cadavrelor duntorilor omori de albine.

De la un stup se pot obine 100-400 g propolis.

Utilizri n: - industria alimentar;- conservarea fructelor, seminelor, petelui;- fabricarea unor lacuri n industria mobilei, a instrumentelor muzicale.

Falsificarea propolisului:

- cu cear de albine;

- rini de conifere;

colofoniu (sacz), prin analize de laborator.

4. VENINUL

Veninul este defapt un amestec al glandelor de venin.

Cantitatea eliberat la o neptur de o albin este de 0,3 mg venin lichid, respectiv 0,1 mg substan uscat. Ea este influenat de vrsta albinei, de sezon, de cantitatea i calitatea hranei (mai mare primvara datorit resurselor polenifere mai mari).

La ecloziune albinele nu au venin, la 6 zile au proximativ 0,15 mg, la 11 zile au aproximativ 0,21 mg iar la 15 zile 0,3 mg, venin lichid, respectiv 0,05 mg, 0,07 mg, 0,1 mg substan uscat.

Cantitatea maxim este secretat de albinele de 15-20 de zile, apoi secreia scade.

Metode de recoltare:

a) prin narcotizare: introducerea albinelor ntr-un vas de sticl peste care se pune o hrtie de filtru umectat cu eter. Albinele depun veninul pe pereii vasului, de unde se recupereaz prin splare, filtrare i evaporare, obinndu-se venin sub form de precipitat. Dup ce i revin, albinele sunt redate familiei.

De la 1000 albine se obine aproximativ 50-57 mg venin.

b) recoltarea individual: se realizeaz ntr-un vas cu ap distilat, legat la gur cu o membran subire, pe care se pun albinele pentru a nepa. Veninul se scurge n apa distilat, de unde prin fierbere i evaporare se recupereaz sub forma unui precipitat.

Dezavantaj: metod foarte greoaie.

Avantaj: veninul obinut este pur.

c) Instalarea la urdini a unor dispozitive speciale care produc albinelor oc electric

Recoltarea veninului se realizeaz numai n sezonul activ (aprilie septembrie), numai de la familii puternice.

ntro zi o familie de albine se poate supune unui ciclu de 4 excitri a cte 30', cu pauze ntre ele de 60'. Se repet recoltarea la aceeai familie dup 48 de ore.

Dup ultima recoltare, casetele cu venin sunt pstrate ntr-o ncpere minim 72 de ore, pentru ca veninul s cristalizeze complet i apoi este rzuit.

Veninul este ambalat n borcane de sticl cu dop rodat i se pstreaz la temperatura camerei.

Recoltarea veninului nu influeneaz organismul albinelor i nici activitatea lor.

Falsificarea veninului: cu orice pulbere alb solubil n ap (albu de ou crud uscat i mcinat, lapte praf, fin de cereale sau amidon ca atare, clorura de sodiu, zaharuri) decelabile prin metode de laborator.

5. LAPTISOR DE MATCA

Este o secreie a glandelor faringiene i mandibulare ale albinelor lucrtoare, folosit de albine pentru hrnirea larvelor n primele 3 zile de via, hrnirea larvelor de matc pentru toat perioada, hrnirea mtcilor.

-Este un produs proteic albina tnr are nevoie de aport proteic consistent prin hran, astfel nct din a II-a zi de via, albina se hrnete intensiv cu polen, hrnire care dureaz toat perioada ct ea secret lptior.

Secreia glandelor faringiene ncepe dinn ziua a III-a cnd albinele devin doici. Albinele tinere n vrst de 3-5 zile nu au glande productoare de lptior complet dezvoltate, de aceea ele hrnesc larvele n vrst de 3 zile cu un amestec nutritiv format din fermeni nutritivi, miere i polen. n perioada urmtoare, ncepnd cu a VI-a sau a VII-a zi albinele au glande complet dezvoltate i sunt capabile s hrneasc larvele de 1-3 zile i pe cele de matc.

ncepnd din a XI-a zi de via, hrnirea cu polen ncepe s scad i crete hrnirea cu miere, astfel c, n jurul vrstei de 15 zile, secreia de lptior nceteaz, are loc regresia celulelor glandulare care capt structura i funciile specifice glandelor salivare. Astfel, secreia de lptior de matc este nlocuit cu secreia de saliv, moment n care albina devine apt pentru funcia de culegtoare.

Cnd albina produce lptior, principalele enzime ale secreiei glandelor hipofaringiene sunt proteazele, iar cnd devine culegtoare (aproximativ dup a XXI-a zi de via), principalele enzime ale acestei secreii sunt: invertaza, maltaza, amilaza.

Falsificarea lptiorului de matc:

Substanele utilizate pot imita produsul natural numai din punct de vedere organoleptic, compuii lui fiind greu de falsificat. Aceste substane pot fi puse n eviden prin metode de laborator.

Falsificarea se face prin adaos de: triturat de larve de albine, amidon sau fin de cereale (adugate pentru a corecta consistena consecutiv falsificrii cu ap), ou integral sau glbenu, alcool sau conservani.

6. CEARA

Este un produs natural secretat de glandele cerigene ale albinelor lucrtoare n vrst de 1318 zile. n momentul secreiei este lichid i n contact cu aerul se solidific formnd solzilori de cear alb-strvezii, foarte mici (1g de cear = 1250 de solziori), apoi devin galbeni. Este folosit de albine la cldirea fagurilor.

Dup provenien exist:

a) ceara de origine mineral:

- ceara de pmnt amestec de parafini i rini provenite din distilarea natural a unor petroluri, folosit la fabricarea parafinei i a diferitelor tipuri de cear;

- ceara montan obinut prin extracie cu ajutorul unor solveni din anumii crbuni, folosit ca material termoizolant, la impregnarea hrtiei i la fabricarea unei vopsele speciale;

- cerezina obinut prin rafinarea reziduurilor de petrol, folosit la fabricarea lumnrilor, unsorilor consistente, apretarea esturilor, izolarea cablurilor etc;

- parafina obinut prin prelucrarea ieiurilor parafinoase, folosit la fabricarea lumnrilor, impregnarea hrtiei, materialului izolant n electrotehnic;

- stearina obinut prin hidroliza seului sau grsimii din oasele rumegtoarelor. Se folosete n cosmetic i la fabricarea lumnrilor;

- colofoniul (saczul) obinut prin distilarea terebentinei din rainile de conifere;

- ceara de parchet amestec de parafin + cerezin + cear sintetic + cear vegetal + cear roie.

b) ceara de origine vegetal:

- ceara de Carnauba obinut din frunzele tinere ale plantelor din Brazilia, Peru, Chile;

- ceara de Japonia extras din fructele unor arbori;

- ceara de China extras din arborele de cear;

- ceara de Sumatra extras din Ficus cerifera;

- ceara de Mirk extras din fructele unor specii din genul Myrka;

- ceara de palmier obinut n Columbia i Peru din scoara i trunchiul palmierului;

- ceara de Venezuela extras din latexul arborelui de lapte.

c) ceara de origine animal:

- lanolina folosit n cosmetic, industrie, medicin;

- seul amestec de grsimi animale obinute prin topirea esuturilor grase, mai ales de oaie i vit;

- cetaceum grsime extras de la balene, folosit n cosmetic i farmacie;

- ceara de albine.

Ceara de albine, n funcie de materia prim i dup modul de extragere, se clasific n:

- ceara de stupin obinut prin prelucrare direct n cldirea anex a stupinei a fagurilor de reform, ramelor clditoare, cpcelelor, cerii de la curirea stupilor extras cu ajutorul energiei solare sau prin presare folosind diferite tipuri de prese manuale;

- ceara de pres obinut din botin i fagurii de reform (care conin mai puin cear), folosind prese la presiuni foarte mari, din care cauz ceara mai conine i substane strine pstur, rini;

- ceara extractiv obinut prin extracie cu solveni din botina rezultat de la presele industriale i din alte reziduuri ce conin cear de albine. Este cea mai slab calitativ, se folosete numai n industrie.

Din punct de vedere comercial, n Romnia, ceara de albine se mparte n 4 caliti:

- ceara superioar provine din topirea cpcelelor rezultate la extracia mierii, fagurilor ramelor clditoare, fagurilor n care nu s-a crescut puiet; are structur cristalin cu granulaie fin, culoare alb uniform, nu las urme de grsime pe deget, puin lipicioas;

- ceara de calitatea I provine din fagurii reformai i vechi, culoare glbui pn la galben, are structur cristalin cu granulaie fin;

- ceara de calitatea a II-a provine din fagurii vechi i din reziduuri de faguri prin presare la cald, culoarea este galben, galben portocalie, brun sau cenuie, are structur cristalin cu granulaie mijlocie;

- ceara de calitatea a III-a obinut din fagurii vechi, de culoare nchis, prin presare la cald sau dizolvare cu solveni organici, culoarea este galben-potocalie, cu reflexe roietice pn la brun nchis sau neagr, are structur cristalin, cu granulaie mare.

Falsificarea cerii de albine:

Se face cel mai frecvent prin adugare de parafin, cerezin, stearin, colofoniu, diferite raini, seu sau alte substane grase.