Rasa berbero-araba

13
Rasa berbero-araba Artudean Diana

description

Rasa berbero-araba. Artudean Diana. Berberii sunt un popor indigen al Africii de Nord.În limba lor își spun Imazighen - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of Rasa berbero-araba

Page 1: Rasa berbero-araba

Rasa berbero-araba

Artudean Diana

Page 2: Rasa berbero-araba

• Berberii sunt un popor indigen al Africii de Nord.În limba lor își spun Imazighen

• Pe lângă limba araba pe care și-au însușit-o odată cu religia islamica ei vorbesc și limbile berbere. Limbile berbere formează, împreună cu limba egipteană veche o ramură aparte din familile de limbi afro-asiatice ramură numită odinioară hamitică.

Page 3: Rasa berbero-araba

Mod de viata-locuintele• Un element strâns legat

de modul specific de viață al berberilor îl constituie locuințele acestora. Familiile berbere trăiesc în câteva încăperi săpate în stâncă și foarte rar au curent electric sau gaz. În interior, pe podeaua de pământ bătătorit sunt întinse covoare tradiționale, iar mobilierul este extrem de rudimentar.

Page 4: Rasa berbero-araba

• Podelele sunt înclinate în direcția intrării principale, pentru ca, în caz de inundație în anotimpul ploios, apa să curgă în afara locuinței. Pentru a câștiga ceva bani, berberii permit turiștilor să viziteze spațiul în care locuiesc. Autobuzele pline cu vizitatori opresc în apropierea locuințelor berbere, turiștii le vizitează și la întoarcere oferă proprietarilor câteva monede.

Page 5: Rasa berbero-araba

Religia• In absenta unor documente scrise, este foarte

greu sa se spuna sau sa se inteleaga ideile religioase ale berberilor. Conform descoperirilor arheologice, in vechea antichitate berbera se practicau anumite rituri funerare. Apoi, in contact cu alte popoare si civilizatii, berberii au dezvoltat o serie de culte autohtone. In ceea ce priveste aportul strain, se pare ca cel mai deosebit a fost cel fenician. Chiar la mult tip dupa disparitia Cartaginei, berberii au continuat sa venereze sub numele de Saturn si Iunona Celesta divinitatile feniciene Baal Hammon si Tanit.

Page 6: Rasa berbero-araba

• Fara a fi minor, aportul roman a fost sporadic si s-a lovit de rezistenta culturala berbera. Crestinismul s-a dezvoltat in Africa de Nord mai mult decit in alte provincii occidentale al Imperiului Roman, iar de la sfirsitul secolului al II-lea a inceput sa adune din ce in ce mai multi adepti. Cu toate acestea, insa, crestinismul a ramas o religie in principal urbana. De mentionat este si faptul ca incercarea de convertire a berberilor la islamism a fost una masiva. Si chiar daca acest lucru a reusit in mare parte, berberii nu au renuntat niciodata la spiritul lor de independenta.

Page 7: Rasa berbero-araba

Literatura• Inca din secolul al VI-lea i.e.n., berberii

a avut o scriere anume: libica. De altfel, numeroase inscriptii atesta utilizarea de catre berberi in Antichitate a unui alfabet consonantic asemanator cu cel utilizat azi de tuaregi. Scrierea libica a devenit uzuala mai ales in zonele aflate sub influenta punica, dar, in ciuda unei anumite evolutii, ea nu s-a generalizat si a disparut in epoca romana.

Page 8: Rasa berbero-araba

• Berberii au utilizat mai multe limbi straine. Latina, limba administratiei in provinciile romane din Africa, a devenit, odata cu aparitia crestinismului, limba religiei. Islamismul a determinat si el arabizarea lingvistica a berberilor. In epoca islamica a existat o literatura berbera scrisa mai mult de factura religioasa. Ea a constat in comentarii religioase, dar si in doua Corane traduse in berbera. Arhivele, rare si decente, constau in mod special din texte juridice, dreptul berber – de natura cutumiara – fiind conservat in scris in epoci diferite.

Page 9: Rasa berbero-araba

• O importanta deosebita a avut-o literatura orala. Povestile si legendele conservate prin intermediul memoriei feminine constituie o buna parte a traditiei orale. Poezia a fost, de asemenea, bogata si nelipsita de originalitate. Dintre poetii berberi, cei mai renumiti au fost Kabyle Mohand si Dacin.

Page 10: Rasa berbero-araba

Arta• Arta berbera s-a

exprimat in special in ornamentatia obiectelor uzuale si in arhitectura. Ea s-a caracterizat prin decorari geometrice liniare variate. In intreaga Berberie, femeile se ocupau de ornarea vaselor si a farfuriilor cu motive geometrice pictate in negru sau brun. Procedeele variau, insa, de la o regiune la alta, dar motivele au ramas, cu mici exceptii, aproape identice: triunghiuri, linii intrerupte, romburi, patrate etc.

Page 11: Rasa berbero-araba

• Maniera de a construi a berberilor, precum si genul arhitectural a variat, si el, de la o regiune la alta. Cele mai originale realizari arhitecturale berbere par a fi hambarele colective fortificate si castelele din nordul Marocului. Acestea din urma se disting prin turnurile patrate si imense pe care le poseda si prin frumusetea fatadelor.

Page 12: Rasa berbero-araba

Repartitia actulata a berberilor• Repartizarea actuala a berberilor poate fi realizata prin

delimitarea ariilor geografice in care se vorbesc dialectele berbere. Astazi, populatiile berbere mai pot fi intilnite in: – in Egipt, din oazele nord-occidentale ale Sirahului; – in Libia, in Nefura si in orasele din Ghadames, Sokna, Adjila, dar si pe coasta Znarei; – in Tunisia, sub forma unor enclave pe cale de disparitie, mai ales in satele din insula Djerba, la Tanezret, la Chenini si Duiret, la est de Tatuin; – in Algeria. Kabyle este de departe cea mai importanta regiune berberofona din Algeria, adapostind doua treimi din berberii acestei tari. Berberi traiesc, de asemenea, in Ures, Mzab, in muntii Ksur, in regiunile Gurara si Uargla, dar si in Bissa si Chemma; – in Maroc, berberii pot fi intilniti la nord de Ref, in Atlasul Mijlociu si in Atlasul de Sus; – in Mauritania, in regiunea situata la nord de fluviul Senegal; – trebuie sa amintim, de asemenea, diaspora berbera, care poate fi intilnita in marile orase din Africa de Nord, dar si in unele tari europene. In Franta, de exemplu, traiesc astazi peste 600.000 de imigranti berberi marocani si algerieni. Robert Ferent

Page 13: Rasa berbero-araba

Bibliografie

• ro.wikipedia.org/wiki/Rasa_negroidă

• ro.wikipedia.org/wiki/Berberi

• ro.wikipedia.org