Raportul Guvernului 2011

104

description

Raport Filat

Transcript of Raportul Guvernului 2011

Page 1: Raportul Guvernului 2011
Page 2: Raportul Guvernului 2011

GUVERNULREPUBLICIIMOLDOVA

RAPORT

privindimplementarea

ProgramuluideactivitatealGuvernului

„IntegrareaEuropeană:

Libertate,Democraţie,Bunăstare”2011‐2014

pentruanul2011

Chişinău,

aprilie2012

Page 3: Raportul Guvernului 2011

  2

INTRODUCERE

La 14 ianuarie 2011, Parlamentul Republicii Moldova a acordat vot de încredere actualuluiGuvern şi Programului său de activitate. Din start, noul Guvern şi‐a propus drept scop să continueimplementareaacţiunilorînceputedeprecedentulExecutiv,care,deasemenea,afostformatdecătreAlianţa pentru Integrare Europeană. Aceste acţiuni sînt îndreptate spre democratizarea continuă asocietăţii, relansarea economică a Republicii Moldova, integrarea ţării în Uniunea Europeană,construireaunuiveritabilstatdedreptcuunînaltniveldebunăstare.

Toate acţiunile întreprinse în această perioadă au vizat implementarea prevederilorProgramuluideactivitatealGuvernului“IntegrareaEuropeană:Libertate,Democraţie,Bunăstare”şiaPlanuluideacţiunialGuvernuluipentruanii2011‐2014.

Prezentulraportestestructurat înbazacelor12domeniiprioritaredinProgramşianalizeazănivelul de îndeplinire a obiectivelor de guvernare preconizate, precum şi valoarea indicatorilor deimpactstabiliţipentrufiecareobiectiv.

Scopul central al raportului este analiza evoluţiilor înregistrate pe parcursul primului an deimplementare–2011.Totodată,încazulanumitorreformedecomplexitatemaimareşideduratămailungă,s‐arecurslaelucidareaîntreguluicursalacţiunilortransformatoare,dinmomentullansării înseptembrie 2009, indicînd uneori evoluția implementării acestora pînă la 1 aprilie 2012. Aceastăabordare este justificată de perioada relativ scurtă de la învestirea Guvernului, care nu permite, întoatecazurile,oevaluareplenarăaperformanţei instituţiilorguvernamentale înraportcuţintelederezultatşiimpactaleProgramuluişiPlanuluideacţiunialGuvernului.

I. EDIFICAREASTATULUIDEDREPT

PromovareaproiectuluinoiiConstituţiisevarealizalaceade‐adouaetapăareformeijustiţiei,dupărevizuireanormelorlegislativeprivindorganizareajudecătoreascăşidupăpunereaînaplicareanoilorreguliprocedurale.

a. Elaborareaşi adoptarea uneinoi Constituţii

Page 4: Raportul Guvernului 2011

  3

Realizărileprincipale

Protecţia drepturilor omului constituie o obligaţie primordială a statului faţă de propriiicetăţeni,darşiundomeniudestrictămonitorizareşievaluaredinparteapartenerilorinternaţionalide dezvoltare ai Republicii Moldova. Acest fapt solicită o concentrare maximă a eforturilor deimplementare din partea tuturor autorităţilor abilitate, după cum reuşita în domeniul protecţieidrepturilor omului reprezintă un puternic catalizator pentru dezvoltarea socială şi economică îngeneral.

Peparcursulanului2011,Guvernulaaprobatiniţiativeimportante,carevorpermite:‐ repararea de către stat a prejudiciului cauzat prin încălcarea termenului rezonabil la

judecareacauzelorsaulaexecutareahotărîrilorjudecătoreşti;‐ realizareadreptuluifiecăruiindividdeaseautoidentificacuunanumitgrupetnic;‐ garantarea şi protejarea dreptului la libera exprimare prin reglementarea, în Codul

audiovizualului,adreptuluilareplică;‐ satisfacerea drepturilor victimelor evenimentelor din 7 aprilie 2009 prin revitalizarea

activităţiiComisieispecialecreateînperioadaanterioară;‐ reformarea instituţieiavocatuluiparlamentar şi amecanismuluinaţionaldeprevenirea

torturii.

11451322

945 1025

126 217 135 118

516 423 463592

0

500

1000

1500

2008 2009 2010 2011

Cereri alocate unui organ decizional

Cereri comunicate Guvernului

Cereri soluționate

b. Protecţiadrepturiloromului

Obiective:

• Dezvoltarea cadrului legal şi instituţional în domeniul drepturilor omului. 

• Redresarea situației în domeniile drepturilor omului considerate problematice pentru Republica 

Moldova  (eradicarea  torturii  și  a  altor  pedepse  sau  tratamente  inumane  sau  degradante; 

libertatea individuală și securitatea persoanei; eliminarea traficului de ființe umane și a violenței 

în familie; accesul liber la justiție și dreptul la un proces echitabil; dreptul la libera exprimare și 

accesul la informație; asigurarea drepturilor persoanelor cu dezabilități etc.). 

• Consolidarea mecanismelor de protecție a drepturilor omului. 

Figura 1. Dinamica 

numărului cererilor 

procesate de CEDO 

Sursa: www.echr.coe.int 

 

 

Page 5: Raportul Guvernului 2011

  4

Pentrueradicareaoricărorformedetortură,tratamentinumansaudegradantaufostlansate,înprimulrînd,acţiunidemodernizareacondiţiilordedetenţiepreventivăapersoanelorreţinuteşiarestate.Astfel,afostelaboratşiexpertizatproiectul‐tipalcaseidearest,precumşiaufostidentificateterenurile necesare construcţiei caselor de arest înmun. Chişinău (1600de locuri) şi Bălţi (650delocuri), oraşele Comrat şi Orhei (cîte 250 de locuri fiecare). Au fost renovate şi reamenajateizolatoarele de detenţie preventivă din cadrul comisariatelor de poliţie, iar izolatorul de detenţiepreventivădinmun.Chişinăua fost reconstruit şi amenajat conformstandardelor internaţionale. Încadrulaltei iniţiative, cusuportulpartenerilordedezvoltare,a fost iniţiat sistemuldesupraveghereaudio‐video a izolatoarelor de detenţie preventivă. Astfel, la intrările în comisariate, în încăperiledestinate pentru deţinerea, audierea şi interogarea persoanelor reţinute şi arestate urmează a fiinstalate camere video şi utilaj pentru fixarea convorbirilor. Un astfel de sistem a fost instalat încomisariateledepoliţiedinsectorulRîşcani,mun.Chişinău,şidinmun.Bălţi,iarpînălasfîrşitulluniiaugust2012vorfiacoperitetoatecomisariateledepoliţie.

În aceleaşi scopuri au fost introduse modificări în cadrul normativ departamental, ce vorasigura înştiinţarea oricărei persoane reţinute despre drepturile şi obligaţiile ei şi comunicareaverbalăexplicitădespreesenţabănuielii,temeiulşimotivulprivăriidelibertate,vorgarantaaccesullaasistenţă medicală, inclusiv la alegerea persoanei, examinarea medicală obligatorie a persoanelorplasateînizolatoarelededetenţiepreventivă,întrevederilenelimitateşiconfidenţialecuapărătorul.

Afostefectuatăoanalizăamecanismuluiactualdeinvestigareaîncălcăriloradmisedecătreangajaţii MAI şi a lacunelor în cadrul legislativ‐normativ care nu permit sancţionarea efectivă aabaterilorcomise,iarsoluţiileşirecomandărilepropusedemodernizareamecanismuluiexistentaufostaprobatedeComitetulinterministerialdeplanificarestrategică.

Cancelaria de Stat a elaborat concepţia reformării sistemului de petiţionare al Guvernului,urmărindperfecţionareamecanismuluideinformareproactivăacetăţenilor,asigurareaunuirăspunsefectiv şi complet din partea statului la plîngerile acestora, precum şi îmbunătăţirea gestionăriipetiţiilorîncadrulinstituţiilorpublice.

Este important a se menţiona că, în 2011, Republica Moldova a susţinut primul Raport deEvaluarePeriodicăUniversalăîncadrulConsiliuluiONUpentruDrepturileOmului.Guvernulaprimito apreciere înaltă pentru eforturile sale în domeniul protecţiei drepturilor omului, dar şi unangajamentalmaimultorstatedeasusţineşipeviitorimportanteiniţiativededezvoltare.

Principaleleangajamentepentru2012

Pe parcursul anului 2012, o atenţie deosebită va fi acordată diminuării în continuare afenomenului torturii (inclusiv prin continuarea proiectelor de infrastructură ce ţin de construcţiacaselordearest),promovăriiprincipiilorantidiscriminareşireformăriimecanismelordeprotecţieadrepturiloromului,cumesteinstituţiaavocatuluiparlamentar,precumşimodernizăriimecanismuluide investigare a încălcărilor comisede angajaţiiMinisteruluiAfacerilor Interne.O altă prioritate vaţinedepromovareauneiculturiuniversaledeprotecţieadrepturiloromului,inclusivprinpropagareaeducaţiei pentru drepturile omului la toate nivelurile sistemului educaţional şi în afara acestuia.Instituţiile statului vor crea, de asemenea, un cadru ordonat pentru a duce o evidenţă strictă şi aasigura îndeplinireaconcluziilorşi recomandărilororganismelor internaţionalespecializatealeONUşiCoEcureferireladrepturileomului.Vafirevizuitmecanismulreabilităriivictimelorrepresiunilorpolitice.

Page 6: Raportul Guvernului 2011

  5

Realizărileprincipale

Adoptarea în 2011 a Strategiei de reformare în sectorul justiţiei pentru anii 2011‐2016,precumşiaPlanuluideacţiunipentruimplementareaacesteiaadatstartultransformărilorradicaleprevăzuteînProgram.Deasemenea,afostefectuatexerciţiuldeestimareacosturilorimplementăriireformei,caresecifreazăla150milioaneeuro,opartedintrecareaufostdejacontractatesubformădegrantdelaUniuneaEuropeanăşiUSAID.

Totodată, au fost perfecţionate organizarea şi funcţionarea sistemului judecătoresc prinlichidarea instanţelorde judecatăspecializate,precumşi formulateamendamentede îmbunătăţirealegislaţieiprocedurale,atîtcivile,cîtşipenale.

În scopul aplicării uniforme a sarcinii de dosare per judecător reieşind din complexitateadosarului,a fostaprobatRegulamentulprivindstabilireagradelordecomplexitateunicenaţionaleacauzelorjudiciarecivile,penaleşicontravenţionale.

Pentru a asigura publicarea tuturor hotărîrilor judecătoreşti şi a extinde accesul public ladosare, a fost lansată versiunea 2.0 a Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor, care a fostcompletatăcuindicatorulprivindgraduldecomplexitateadosarului.

Pentru sporirea nivelul de integritate şi profesionalism al corpului judecătoresc, a fostînfiinţată Comisia naţională de integritate şi iniţiate o serie de modificări la actele legislative dinsegmentuldat.

A fostasigurată creşterea capacităţilor îndomeniul asistenţei juridicegarantatede stat şi almanagementuluifinanciarîninstanţeledejudecată.

Totodată, Ministerul Justiţiei a elaborat şi promovează importante proiecte de reformare ainstituţieiexpertizeijudiciare,constatărilortehnico‐ştiinţificeşimedico‐legale,organelorprocuraturii,notariatului,parajuriştilor,precumşiaadministratorilorautorizaţi.

Înscopulcombateriiuneischemeclasicedepreluareostilăaunorcotedeacţiunisemnificativedin unele bănci comerciale (atac de tip raider), Guvernul a acţionat rapid şi univoc, inclusiv prinimportante modificări în domeniul justiţiei. Acestea ţin de reglementări mai stricte în domeniulexecutării tranzacţiilor cu valori mobiliare, sporirea rolului de supraveghere al Băncii Naţionale aMoldovei, executarea doar a deciziilor irevocabile ale judecăţii. O lacună depistată în reformaexecutorilor judecătoreşti efectuată în 2010 a fost soluţionată în acelaşi context, şi anumeresponsabilizareaşidisciplinareaacestora,inclusivposibilitateadesancţionare.

c.Reforma justiţiei

Obiective:

• Instituirea  unui  sistem  judecătoresc  eficient,  profesionist  și  independent,  conform  practicilor 

europene. 

• Reformarea  sistemului  judecătoresc  și  a  procuraturii  în  vederea  asigurării  unei  justiții 

independente, imparțiale, funcționale și transparente. 

• Sporirea gradului de integrare și de profesionism al corpului judecătoresc. 

• Asigurarea unui sistem stabil și eficient de finanțare a justiției. 

Page 7: Raportul Guvernului 2011

  6

Principaleleangajamentepentru2012În perioada următoare, eforturile Guvernului vor fi ghidate de îndeplinirea prevederilor

Planului de acţiunipentru implementarea Strategiei de reformare în sectorul justiţiei şi vor ţine, înmodspecial,de:

- promovarea principiului toleranţei zero faţă de manifestările de corupţie în sectoruljustiţiei;

- contribuţia sectorului justiţiei la crearea unui climat favorabil dezvoltării durabile aeconomiei,inclusivprinacţiunifermedeprotejareainvestiţiilor;

- asigurarearespectăriiefectiveadrepturiloromuluiînpracticileşipoliticilejuridice;- elaborareametodologieideevaluareaperformanţelorsistemuluijudecătoresc;- consolidareainstituţieimedierii.

d. Ordine publică,securitate șiapărare

Obiective:

• Îmbunătățirea  cadrului  instituțional,  organizatoric  și  funcțional  al  instituțiilor  de 

menținere a ordinii publice, asigurare a securității și apărării. 

• Asigurarea funcționării instituțiilor de menținere a ordinii publice, asigurare a securității și 

apărării în conformitate cu rigorile și standardele europene. 

• Consolidarea mecanismelor de asigurare și protecție a proprietății publice și private. 

• Implementarea progresivă a concepției de reformare a Ministerului Afacerilor Interne. 

• Operarea modificărilor  legislative  și  instituționale  în  excluderii  conflictului  de  interese, 

dublărilor de competență și funcționalitate între instituțiile de ordine publică, securitate și 

apărare. 

• Reformarea  instituțiilor abilitate pentru extinderea medului de securitate  și democrație. 

Reformarea acestor instituții în conformitate cu normele europene. 

• Reformarea sectorului de securitate în conformitate cu standardele internaționale. 

• Identificare  soluțiilor  pentru  provocările  globale  și  regionale  care  pot  afecta  siguranța 

Republicii Moldova. 

• Contracararea unor riscuri și amenințări cu care se confruntă Republica Moldova, inclusiv 

nereglementarea conflictului transnistrean, prezența unor trupe militare și paramilitare în 

afara controlului constituțional în raioanele de est, care prezintă riscuri de bază la adresa 

securității naționale. 

• Transformarea Republicii Moldova  într‐un stat care contribuie  la securitatea regională și 

internațională  prin  participarea  activă  la  Politica  Europeană  de  Securitate  și  Apărare 

(PESA) a UE și la operațiunile internaționale de stabilizare și menținere a păcii. 

Page 8: Raportul Guvernului 2011

  7

Reformarea Ministerului Afacerilor Interne

Realizărileprincipale

Anul 2011 a marcat prima etapă de reformare şi demilitarizare a Ministerului AfacerilorInterne. Conform Planului de acţiuni pentru implementarea Concepţiei de reformare aMinisteruluiAfacerilor Interne, adoptat în acelaşi an, această etapă va asigura elaborarea actelor normative şistrategicenecesarerealizăriireformei.

Astfel, în 2011 a fost promovată şi adoptată o serie de documente în vederea consolidăriicapacităţilor forţelor de ordine şi ralierii sistemelor de funcţionare la standardele de securitate aleUniunii Europene, cum ar fi: Legea cu privire la frontiera de stat, Legea cu privire la Poliţia deFrontieră, Strategia naţională de management integrat al frontierei de stat și Planul de acțiuni deimplementareaStrategieinaționaledemanagementintegratalfrontiereidestat,StrategianaţionalăşiPlanuldeacţiuni îndomeniulmigraţiei şiazilului,Legeaprivind integrareastrăinilor,Legeaprivindprevenirea şi combaterea criminalităţii organizate, Strategia naţională şi Planul de acţiuni deprevenireşicombatereacrimeiorganizate,StrategianaţionalăşiPlanuldeacţiuniantidrogşicreareaComisieinaţionaleantidrog,precumşiLegeaprivindactivitateaspecialădeinvestigaţii.

Au fost definitivate şi înaintate spre examinare proiectele de legi cu privire la: activitateapoliţiei şi statutul poliţistului, Serviciul Carabinieri, aplicarea armelor de foc,mijloacelor speciale şiforţei fizicedecătreorganelededrept etc.Adoptareaacestorproiectede legiconstituiepunctuldecotiturăînimplementareareformeiMinisteruluiAfacerilorInterne.

Caurmareamodificărilorlegislativedejapromovate,potfisesizateprimeletransformări:- au fost separate organizaţional şi funcţional poliţia de aparatul Ministerului, precum şi

structuriledeelaborareapoliticilordeceledeimplementarealor;- afostorganizatprocesuldeatestareintegralăaefectivuluiorganelorafacerilorinterne;- a fost iniţiată modificarea integrală a sistemului de apreciere a activităţii poliţiei, fiind

introduse criterii noi de evaluare, axate pe opinia publică, rezultatele sondajelor sociologice,respectareadecătreangajaţialegalităţiişidrepturilorfundamentalealeomului;

- a fost înăspritădisciplinadeevidenţă‐înregistrarea informaţiilorcuprivire la infracţiuni,fapt care a permis identificarea situaţiei criminogene reale şi concentrarea eforturilor asupradescoperirii infracţiunilorexcepţionaldegraveşideosebitdegrave(reducereacelorexcepţionaldegravecu18,2%şigravecu3,5%),cercetarealorsubtoateaspectele(fiindstabiliţiautorii,înmedie,pe91,5%deastfeldecazuri)şiridicareacalităţiiurmăririipenale;

- afostorganizatprocesuldedemilitarizareșiprofesionalizaretotaleaServiciuluiGrăniceri,inclusiv prin înlocuirea a 100% de militari în termen cu personal angajat pe bază de contract,asigurîndunnivelînaltdepregătireacadrelordesubofițeriîncadrulColegiuluiNaționaldeGrăniceri;

- a fost începută, la 1 septembrie 2011, pregătirea cadrelor de ofițeri pentru ServiciulGrăniceri la Academia „Ştefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne, specialitatea Drept șisecuritatedefrontieră;

- a fost organizat procesul de pregătire a personalului Serviciului Grăniceri în cadrulinstituțiilor de învățămînt de profil conform Curriculei de bază a pregătirii grănicerilor UniuniiEuropene,aprobatedecătreAgențiaEuropeanăFRONTEX;

Page 9: Raportul Guvernului 2011

  8

- a fost inițiată procedura elaborării cadrului normativ în vederea stabilirii SistemuluiNațional de Supraveghere a Frontierei de Stat, în contextul implementării principiilor ComisieiEuropeneEUROSUR;

- a fost semnatPlanulprivinddezvoltarea cooperării între ServiciulGrăniceri alRepubliciiMoldovaşiAgenţiaEuropeanăpentruGestionareaCooperăriiOperaţionalelaFrontiereleExternealeStatelor‐MembrealeUniuniiEuropene(Frontex).

Ministerul Afacerilor Interne a realizat modernizarea echipamentului din dotare şi a

infrastructuriidinsubordine,prinurmătoareleacţiuni:- instalareapetoateautomobilelepoliţieirutiereşialeRegimentuluidePatrulăşiSantinelă

„SCUT”astaţiilorradiodetipmodern;- renovareaşireamenajareaizolatoarelordedetenţieprovizorie;- dotareaMinisteruluicu45unităţidetransportdemodel„Dacia”,10unităţidemicrobuze

dediversăcapacitate,6unităţideautoturismedemodel„Şkoda”,1autoturismspecializat„Chevroletexpress”;

- iniţierea procesului de instalare a camerelor de supraveghere video în incintele tuturorcomisariatelor şi izolatoarelor de detenţie preventivă, în vederea excluderii abuzurilor şitratamentelorinumanedinparteapoliţiştilor;

- lansareaprogramuluideacordarealocuinţelordeserviciupentrucolaboratoriipoliţiei,înbazarenovăriisaureconstrucţieicaseloravariatesauaconstrucţiilornefinalizate.Astfel,îns.Varniţa,Bender,afostrenovatăşidatăînexploatareocasăcu27delocuinţe,alte2proiectesîntînstadiudeimplementare;

- repararea şi amenajarea a 45% dintre edificiile Ministerului, pentru îmbunătăţireacondiţiilordemuncăacolaboratorilor.

Figura 2. Starea infracţionalităţii

Sursa: Ministerul Afacerilor Interne 

Page 10: Raportul Guvernului 2011

  9

Totodată, în contextul implementării progresive a Concepţiei de reformare a MinisteruluiAfacerilor Interne, a fost profesionalizat integral un batalion al Trupelor de Carabinieri, fiindcompletatcu126demilitariprincontract.

Ministerul Afacerilor Interne a adoptat concepte noi de comunicare internă şi externă,orientatespresporireatransparenţeiactivităţiiinstituţieişicreştereaîncrederiipopulaţieiînorganeledemenţinereaordiniidedrept.Astfel,esteasiguratăplasareazilnicăpepaginawebwww.mai.gov.mdainformaţieidetaliatecuprivireladelicteleşiincidenteleînregistratepeparcursula24deore.

Principaleleangajamentepentru2012

Pentruanul2012esteplanificatăcontinuareaacţiunilordereformareaMinisteruluiAfacerilorInterne, accentul prioritar fiind pus pe crearea cadrului instituţional şi funcţional pentrureglementarea activităţii subdiviziunilor acestuia. Principalele provocări pentru realizareaobiectivelor în termenele stabilite ar putea fi aprobarea întîrziată a cadrului legislativ ce vizeazăactivitateasubdiviziunilorMinisterului,precum:

- legeacuprivirelaactivitateapoliţieişistatutulpoliţistului;- legeacuprivirelaServiciulCarabinierietc.Totodată,sepreconizează:- realizareaprevederilorStrategieinaţionaledemanagementintegratalfrontiereidestatși

alePlanuldeacțiunideimplementareaStrategieinaționaledemanagementintegratalfrontiereidestat;

- implementareaprevederilorLegiinr.215‐XIXdin4noiembrie2011cuprivire la frontieradestataRepubliciiMoldova,Legiinr.283‐XIXdin22decembrie2011cuprivirelaPoliţiadeFrontieră,Legiinr.19din23februarie2012decompletareaCoduluicontravenţionalalRepubliciiMoldova,învederea stabilirii răspunderii transportatorilor în caz de aducere ilegală în Republica Moldova astrăinilor, Legii nr. 209 din 21 octombrie 2011 pentru modificarea Codului contravenţional alRepublicii Moldova nr. 218‐XVI din 24 octombrie 2008, în vederea stabilirii competențelor deexaminareacontravențiiloradministrativepentruPolițiadeFrontieră;

- dezvoltareasistemuluidecomunicaţiifixeşimobilelafrontieradestat,conformproiectului„FixedandMobileCommunicationNetworkforMoldovanBorderGuardsService”,FazaII;

- stabilirea Sistemului Național de Supraveghere a Frontierei de Stat, în contextulimplementării principiilor Comisiei Europene EUROSUR, inclusiv crearea Centrului Național deCoordonareîndomeniulManagementuluiIntegratalFrontiereidestat.

Sarcina de bază a Ministerului Afacerilor Interne în 2012 este să transforme schimbărilesistemice în rezultatepalpabilepentrucetăţean, adicăreducerearateide criminalitate şi asigurareaunuinivelînaltdesecuritatepublicăpentrucetăţeni.

Securitatenaţionalăşi apărare

În 2011 a fost aprobată Strategia Securităţii Naţionale, în baza căreia a demarat elaborareaStrategieiMilitareNaţionale.Afostiniţiatprocesulanalizeistrategiceaîntreguluisectordesecuritate,

Page 11: Raportul Guvernului 2011

  10

careurmează a fi realizat prin coordonarea şi conjugarea eforturilor tuturor structurilor de stat cuatribuţiiîndomeniulsecurităţii.

În vederea îmbunătăţirii cadrului instituţional, organizatoric şi funcţional al MinisteruluiApărării, în aparatul central al acestuia a fost încadrat personal civil la toate nivelurile ierarhice.Actualmente,încomponenţaacestuiasîntprevăzute38%defuncţiipentrufuncţionaripublicişi62%defuncţiipentrumilitari.

Înanulcurent,experţiiNATOaurevăzutproiecteleplanurilorde învăţămîntşi curriculumuldisciplinelordincadrulAcademieiMilitare,demarîndu‐setrecerealastandardemodernedeinstruiremilitară.

Principaleleangajamentepentru2012

Înanul2012sevaacordaoatenţiesporitărealizăriiurmătoareloracţiuni:- definitivareaşiimplementareaAnalizeiStrategiceaApărăriişiaStrategieiMilitareNaţionale;- continuareaperfecţionării învăţămîntuluimilitar învedereapregătiriicorpuluidesergenţişi

subofiţericonformstandardelormoderne;- continuarea implementării cerinţelor de capabilitate şi interoperabilitate angajate prin

obiectivele de parteneriat asumate în cadrul IPAP şi PARP, precum şi atingerea indicatorilor deperformanţăîncadrulevaluăriianuale;

- elaborarea şi aplicarea unui mecanism de coordonare a acţiunilor de intervenţie rapidă, învederea acordării de ajutor umanitar, recuperare şi reconstrucţie, inclusiv organizarea unui centruunificatdecomandăînacestscop.

Realizărileprincipale

Pentru implementarea prevederilor Programului de activitate alGuvernului şi ale Planului deacţiunialGuvernului,afostelaboratproiectulStrategieidereformareaCentruluipentruCombatereaCrimelor Economice şi Corupţiei, supus dezbaterilor publice, care cuprinde recomandări privindmodificarea cadrului legal, a competenţelor instituţionale, structurii, garanţii pentru asigurareaindependenţeişicontroluluidinparteasocietăţii.

e.Consolidareasistemuluinaţionaldeintegritateșideluptăîmpotrivacorupţiei

Obiective:

• Crearea unui cadru legislativ și instituțional eficient de prevenire și combatere a corupției 

în sistemul public. 

• Optimizarea sistemului de achiziții publice. 

• Crearea mecanismului de cooperare între autoritățile publice, societatea civilă și partenerii 

de dezvoltare pentru reducerea fenomenului de corupție. 

Page 12: Raportul Guvernului 2011

  11

În perioada de referinţă au fost întreprinse măsuri de consolidare a sistemului naţional deprevenireşicombatereacorupţiei.Astfel,pentrucreareaunuicadrulegislativeficient,înanul2011aufost supuse expertizei anticorupţie 295 de proiecte de acte normative, în acelaşi timp în domeniulanticorupţiefiindelaborate12proiectedeactelegislative.

A fost adoptată Strategia naţională anticorupţie (2011‐2015) şi Planul de acţiuni pentru anul2012deimplementareaacesteia.Înperioadadereferinţăaufostcontracarate421deactedecorupţieşiconexeînsistemulpublic,unnumărdeaproximativdouăorimaimaredecîtînanul2009.

401 398

242

447424

545

224

373 378

0

100

200

300

400

500

600

2009 2010 2011

Acte de corupţie

Infracţiuni economice

Alte tipuri de infracţiuni

Figura 3. Dinamica şi raportul infracţiunilor de corupţie,  

anii 2009‐2011 

0 20 40 60 80 100 120 140

Corupere pasivă

Trafic de influenţă

Delapidare

Depăşirea atribuţiilor

Fals în acte publice

Neglijenţă

Abuz în serviciu

2011

2010

2009

Figura 4. Dinamica numărului actelor de corupţie depistate după tipurile acestora,  

anii 2009‐2011 

Page 13: Raportul Guvernului 2011

  12

 

Figura 5. Instituţiile cele mai afectate de fenomenul corupţiei 

În vederea stabilirii unor bune relaţii de cooperare cu organele similare din alte ţări, au fostiniţiate negocieri cu privire la încheierea unor acorduri de cooperare în domeniul prevenirii şicombateriiactelordecorupţieşicelorconexecu3state,precumşia13memorandumurideînţelegereîn domeniul cooperării în schimbul de informaţii financiare referitoare la spălarea banilor şifinanţareaterorismului.

În scopul educării unui spirit de intoleranţă faţă de fenomenul corupţiei, au fost organizate4Şcolianticorupţiepentrutineri.Cuimplicareamass‐mediei,societăţiicivileşiafuncţionarilorpublicia fost organizat un telemaraton anticorupţie, difuzat în direct la canalul TV „Moldova 1”, iar înparteneriat cu Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei şi Publika TV a fost desfăşurată o nouăcampaniesocială„Nudau,nuiau!”.

                          Şcoala anticorupţie „Tineretul împotriva corupţiei" 

Page 14: Raportul Guvernului 2011

  13

Înpofidaeforturilordepuseînanul2011,obunăpartedintreproiecteledelegipromovatededeputaţinuaufostremiseCentruluipentruCombatereaCrimelorEconomiceşiCorupţieipentruafisupuseexpertizeianticorupţie.Deasemenea,printreproiecteleimportantecarenuaufostrealizateînanulprecedent,estederemarcatneadoptareaproiectuluide legereferitor lareevaluareasistemuluide imunităţi pentru judecători şi procurori, aceasta constituindun factormajor carepericlitează încontinuareluptaîmpotrivacorupţieiînsistemuljudiciarnaţional.

Caurmareaacţiuniloranticorupţieîntreprinse,aufostînregistrateactedecorupţieşiconexecu implicarea a 193 de persoane cu funcţii de conducere, inclusiv: 1 ex‐ministru (MTIC), 1 ex‐viceministru(MTID),4persoanecufuncţiiînaltedeconducere,11primari,57dedirectorişimanagerideîntreprinderişiinstituţii,36deşefidedirecţiişiservicii,83defactoridedeciziedediferitrangdincadrul administraţiei publice şi instituţiilor. Totodată, pentru comiterea actelor de corupţie au fostreţinuţi42deofiţerideurmărirepenalăşiinspectoridepoliţie,15avocaţi,11contabili,11vameşi,10medici, 8 profesori, 6 ingineri‐arhitecţi şi de inspectare, 5 executori judecătoreşti, 1 judecător (Jud.Centru,mun.Chişinău).Principaleleangajamentepentru2012

Pentruanul2012seconsiderăprioritareurmătoareleacţiuni:- reducereanivelului corupţiei în instituţiile celemai afectatedeacest flagel, cumsînt cele

subordonate Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Educaţiei,MinisteruluiJustiţiei,precumşiînprimării;

- axarea prioritară a activităţii de combatere a corupţiei asupra persoanelor cu funcţii deconducere;

- atingereauneiratemaiînalte,comparativcuanul2011,aproiectelordeactelegislativeşinormative supuse expertizei anticorupţie, sporirea responsabilităţii conducătorilor autorităţilorpublicecentraleînacestsens.

 

În continuarea eforturilor din anul 2010, Guvernul şi‐a orientat acţiunile spre asigurarealibertăţii de exprimare universale, urmărind în mod special neadmiterea oricărei îngrădiri în

f.Liberalizareaspaţiuluimediaticşigarantarealibertăţiide exprimare

Obiective:

• Armonizarea  cadrului  juridic  ce  reglementează  activitatea  mass‐media  cu  normele  şi 

standardele europene, inclusiv adoptarea unui nou Cod al audiovizualului.  

• Reformarea  şi  modernizarea  activităţii  Instituţiei  publice  naţionale  a  audiovizualului 

Compania „Teleradio‐Moldova”.  

• Asigurarea  libertăţii presei  şi crearea condiţiilor optime pentru activitatea  instituţiilor de 

presă.  

• Stimularea investiţiilor în piaţa media autohtonă.  

• Asigurarea reală a accesului  la  informaţia de  interes public şi stimularea  jurnalismului de 

investigaţie. 

Page 15: Raportul Guvernului 2011

  14

activitatea jurnaliştilor sau imixtiuni înpolitica editorială. ConformBarometruluideOpiniePublică,mass‐mediaesteplasatăpelocul2întopulcelormaicredibileinstituţii,iarlibertateamass‐medieişiaccesullainformaţiisîntcatalogatecadomeniiîncares‐auînregistratprogresemajore.Maimultdecîtatît, Raportul Clasamentului „Freedom House” privind libertatea presei – 2011 consemnează oevoluţiepozitivă,RepublicaMoldovafiindinclusăîncategoriastatelorundepresaesteparţialliberă,dupăceunanmaidevremeeracatalogatădreptţarăfărăpresăliberă.

În 2011 a demarat şi procesul de difuzare şi testare a programelor de televiziune digitalăterestrăpecanalele58şi61înformatdigitalDVB‐TMPEG‐4(locuitoriimun.Chişinăuşiceidepeorază de circa 30 km în jurul or. Chişinăuau posibilitatea de a recepţiona gratis programelemenţionate). Au fost date în exploatare 11 emiţătoare radio şi TV de generaţie nouă în regiunilerepublicii,cuputereadeieşireîntre1kWşi20kW.AfostlansatunnouserviciudeteleviziunedigitalăIPTVdeînaltădefiniţieHDTVdecătreoperatoriiSA„Moldtelecom”şi„Starnet”.

Un alt capitol de evoluţie semnificativă este presa online. Principalele site‐uri de ştiri au oaudienţălunarădepeste400‐500miidepersoane,careseinformeazăprinintermediulInternetului.ÎnregimonlinesînttransmiseşişedinţeleCabinetuluideMiniştri.

Înfiecareautoritateaadministraţieipublicecentraleaufostinstituiteunităţideinformareşicomunicarecupresa,careaucrescutcapacitateadecomunicareîncadrulGuvernului,sporindaccesullainformaţiapublicăşitransparenţaînactivitateaministerelor.

Alteacţiunicevoraveaefectebeneficeasupramass‐medieiinclud:‐adoptarealegiicuprivireladeetatizareapublicaţiilorperiodicepublice,unsemnalclarşide

încurajareaconcurenţeiloialeîndomeniulpreseiscrise,cunoioportunităţipentrudezvoltareamass‐medieilanivellocal,inclusivcaactivitatedeprofit;

‐anularea taxei localede5%pentruplasareapublicităţii înpublicaţiileperiodice, laradioşiteleviziune,carevasporiviabilitateafinanciarăapublicaţiilor;

‐ elaborarea noului Cod deontologic al jurnalistului, o iniţiativă a Consiliului de presă, caredovedeşteunnivelcalitativnouîndezvoltareamass‐medieidinRepublicaMoldova;

‐ demararea în cadrul Companiei „Teleradio‐Moldova”, pe parcursul anului, a mai multeschimbăristructurale,menitesă transformecompania într‐unradiodifuzorpublicmodern,pluralist,profesionist,cuindependenţăeditorialăşiresponsabilitatemaximăfaţădecontribuabili.

Principaleleangajamentepentru2012

Înanul2012Guvernulîşivaconcentraatenţiaasupraurmătoareloracţiuni:‐ adoptareauneinoistrategiidedezvoltareaaudiovizualului,carearstimulaevoluţiastabilă

amass‐medieiindependenteînRepublicaMoldova;‐ elaborareaşiaprobareaproiectuluidelegeprivindreutilizareainformaţiilordininstituţiile

publice.

Page 16: Raportul Guvernului 2011

  15

Consolidarea societăţii civile a fost şi rămîne o prioritate pentru Guvern, iar exercitareanestingheritădecătrecetăţenialibertăţiideasocierereprezintăodovadăincontestabilăînacestsens.

Conform datelor prealabile ale NGO Sustainability INDEX pentru Europa Centrală şi de Est şiEurasiaînanul2011,situaţiaorganizaţiilorneguvernamentaledinMoldovas‐aîmbunătăţitcuîncăopoziţie,graţieprogreselorînregistratelacapitolulcadrulegal,imaginepublicăşiadvocacy.

4.2

4.3

4.1

5.1

3.6

4.4

3.7

4.1

0 1 2 3 4 5 6

Durabilitatea ONG‐urilor

Mediul legal

Capacitatea instituţională

Viabilitatea financiară

Susţinere

Prestare servicii

Infrastructură

Imagine publică

 

Figura 6. Indicele durabilităţii organizaţiilor neguvernamentale, 2010  

(rezultate pentru Moldova) 

Sursa: Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) 

A fost înregistrată o creştere a transparenţei în procesul de adoptare a deciziilor în cadrulExecutivului.Astfel,dacăîn2009doar38%dintreproiecteledeactelegislativeşinormativeelaborateau fostconsultatecu societateacivilă, în2011procesuldeconsultarea fost realizat înproporţiedepeste90%,începîndcuProgramuldeactivitatealGuvernului,nouaStrategieNaţionalădeDezvoltare“Moldova 2020”, Cadrul Bugetar pe TermenMediu 2012‐2014, continuînd cu proiectele de politicipubliceşiterminîndcuproiecteledehotărîrişidelegideinterespublic.

g.Consolidareasocietăţii civile şicooperareacusectorul public

Obiective:

• Crearea  cadrului  legal  adecvat  dezvoltării  societăţii  civile  ca  mediator  al  intereselor 

cetăţenilor şi partener al autorităţilor publice în procesul de politici publice.  

• Dezvoltarea cadrului  instituţional pentru colaborarea eficientă  între autorităţile publice şi 

societatea civilă.  

• Crearea  condiţiilor  pentru  asigurarea  durabilităţii  financiare  a  organizaţiilor 

neguvernamentale. 

Page 17: Raportul Guvernului 2011

  16

Astăzi,toateautorităţilepublicecentraleşi‐auinstituţonalizatrelaţiilecusocietateacivilăprincrearea cadrului de consultare a părţilor interesate, instituirea consiliilor consultative, semnareaacordurilor de colaborare etc. Un rol special, de facilitare, i‐a revenit Consiliului Naţional pentruParticipare,încalitateasadeinterfaţăîntreExecutivşisocietateacivilă.

Alte rezultate importante în vederea consolidării societăţii civile şi cooperării cu sectorulpublicsînt:

‐ aprobareaamendamentelorprivindutilitateapublicăaasociaţiilorobşteşti;‐ simplificareaevidenţeicontabile încazulorganizaţiilorneguvernamentale,prinaprobarea

de către Ministerul Finanţelor a Indicaţiilor metodice privind particularităţile contabilităţii înorganizaţiilenecomerciale;

‐ aprobareadecătreGuvernaproiectuluide legeprivind incluziuneasocialăapersoanelorcudizabilităţi,urmîndcaînperioadaimediaturmătoareaceastasăfieadoptatăînParlament;

‐ asigurarea accesului organizaţiilor neguvernamentale la piaţa prestatorilor de serviciisocialeprinaprobarealegiiprivindacreditareaprestatorilordeserviciisociale.

O altă realizare ţinede elaborarea şi promovarea cadruluinormativdepunere în aplicare alegiicuprivirelavoluntariat, înbazacăreiaGuvernulaluatparteşiasusţinutacţiuniledeamploarenaţională prin care sute de mii de voluntari s‐au implicat în activităţi de protecţie a mediului, detineret (ex. Săptămîna Tineretului, Festivalul Voluntariatului), binefacere, salubrizare (ex. “HaiMoldova!”).

În procesul de implementare a politicilor de consolidare a societăţii civile, Guvernul aidentificatdouăprovocăridebază:

‐ asigurareadurabilităţii financiarea sectoruluiasociativprinpromovareaunor concesiunifiscaleîncondiţiideausteritatebugetară;

‐ lipsaunuicentrusauauneientităţidecoordonareapoliticilorstatului în implementareaStrategiei de dezvoltare a societăţii civile şi formularea unei liste de aşteptări clare din parteaExecutivuluiînadresasocietăţiicivile.

Principaleleangajamentepentru2012

Peparcursulanului2012oatenţiedeosebităvafiacordatăurmătoareloracţiuni:‐ evaluarearezultatelorStrategieidedezvoltareasocietăţiicivile(2009‐2011)şielaborarea

următoruluidocumentstrategic.Guvernulîşipropunesăinstituieuncentru(unitate)decoordonare,monitorizareşievaluareapoliticilorpublicededezvoltareasocietăţiicivile încadrulCancelarieideStat;

‐ dezvoltareamecanismelorexistentedeasigurareatransparenţeiprocesuluidecizional;‐ consolidareacapacităţilorministerelorînlucrulcusocietateacivilă;‐ promovarea unui pachet normativ pentru sporirea durabilităţii financiare a sectorului

asociativ:- simplificarea procedurilor şi a duratei de înregistrare a asociaţiilor obşteşti, a

instituţiilorprivateşiafundaţiilor;- simplificareaîncontinuareaprocesuluideobţinereastatutuluideutilitatepublică;- introducerea mecanismului de deducere a donaţiilor în cazul persoanelor fizice şi

aprobareaLegii2%;- definireaşipunereaînaplicareaconceptuluideantreprenoriatsocial.

Page 18: Raportul Guvernului 2011

  17

II. POLITICIECONOMICEŞIFINANCIARE

Mediuldeafaceri 

Constrîngerile economieimondiale, tendinţele regionale din 2008‐2011, în special dinUE şiCSI, au avut un impact semnificativ asupra economiei Republicii Moldova. După o accentuatărecesiunecucares‐aconfruntateconomiamondialăînanii2008‐2009,ţăriledezvoltateauînregistrattotuşi,în2010,ocreştereeconomică.

După primul val al crizei în 2008 şi 2009, recuperarea economică în 2010 şi 2011 a fostneuniformă.Încelemaimulteţăridezvoltate,producţiaarămasîncăsubnivelulsăupotenţialmaxim.De asemenea, Uniunea Europeană este departe de a putea fi considerată scăpată de probleme,creştereaactualădovedindu‐seafidestuldediscretăperansamblu.Crizadatoriilornuatrecutşinuseprognozeazăcăarputeafidepăşităuşor,iarausteritateaesteîncăobligatoriepentrumultedintreţărileUE.

‐4.2

1.8 1.7

‐6.0

7.16.4

‐8

‐6

‐4

‐2

0

2

4

6

8

2009 2010 2011

UE

Republica Moldova

Figura 7. Dinamica Produsului Intern Brut (%) 

Obiective:

• Eliminarea constrîngerilor de ordin administrativ în mediul de afaceri.  

• Promovarea exporturilor şi atragerea investiţiilor. 

• Demonopolizarea pieţei interne şi eliminarea practicilor anticoncurenţiale în tranzacţiile 

comerciale. 

• Asigurarea creşterii gradului de credibilitate între sectorul public şi cel privat şi garantarea 

dreptului asupra proprietăţilor şi investiţiilor private.  

• Asigurarea condiţiilor şi accesului la resurse creditare pentru dezvoltarea mediului de afaceri; 

stimularea dezvoltării pieţei de capital. 

• Asigurarea creşterii veniturilor populaţiei Republicii Moldova şi reducerea sărăciei absolute şi 

extreme. 

Page 19: Raportul Guvernului 2011

  18

ProcesulderecuperareînţărileCSIareunritmpozitivconstant,darlent.Suferinduncolapsîntimpul crizei, activitatea din sectorul real rămîne, în regiune, cu mult sub nivelul său potenţial, înpofida diferenţelor notabile dintre ţări. Deşi Rusia a înregistrat progrese semnificative, redresareaeconomică continuă să piardă din avînt, determinînd reducerea treptată a ecartului de producţie.Cererea privată rămîne modestă, deoarece creditele neperformante din sistemul bancar limiteazăcreditareaşicreştereaconsumului,dincauzascăderiiproducţieiindustriale.

Analizîndprogreseleţărilorvecine,constatămcă,dupădeclinuldrasticdinanul2009,Ucrainaa înregistrat o creştere economică de numai 5,2% în anul trecut. Economia României a rămas înrecesiune şi în anul 2010, cu o revenire fragilă în 2011, cînd a înregistrat o creştere economică de2,5%, ca rezultatalmajorării exporturilor, turismului şi aşteptărilorprivindoperformanţăagricolăbună.

Realizărileprincipale

Succesul Republicii Moldova în îmbunătăţirea mediului de afaceri în anul 2011 a fostsemnificativ,faptreflectatinclusivprinavansareaînclasamentul„DoingBusiness”2012cu18poziţii‐un adevărat record pentru ţara noastră. Aceasta a permis desemnarea Moldovei în top 10 ţări cuprogresesemnificativeîndomeniulcadruluidereglementareaactivităţiideîntreprinzător,precumşialtedomeniialeclasamentului. Înparticular,Moldovaafacilitatprocesulde iniţiereauneiafaceri,aîmbunătăţit actele normative cu privire la insolvabilitate, a facilitat procedura de executare acontractelorşi,nuînultimulrînd,Moldovaaîmbunătăţitsistemulinformaţionalcuprivirelacredite,princreareaprimuluiBiroualIstoriilordeCredite.

 

99 96 97 9681 88 91

40

Mediul de afaceri Iniţierea afacerii Închiderea afacerii Acces la credite

2011 2012

 Figura 8. Poziţia Moldovei în clasamentul „Doing Business” (la începutul anului) 

Sursa: Ministerul Economiei

În scopul reducerii poverii administrative pentru desfăşurarea afacerilor, a fost realizat un

intens proces de inventariere a actelor permisive eliberate antreprenorilor de către autorităţilepublice, numit Ghilotina 2+, prin simplificarea reglementărilor existente şi optimizarea număruluiprocedurilorceafecteazădesfăşurareaactivităţiideîntreprinzător.

Page 20: Raportul Guvernului 2011

  19

Pentru reducereapoverii administrative în desfăşurarea afacerilor, în perioada vizată a fostelaboratăşiadoptatăLegeaprivindreglementareaprinautorizareaactivităţiideîntreprinzător1,careincludeatîtlistatuturoractelorpermisivecucaracterdeautorizare,autorităţileemitente,termenuldevalabilitateşicostulactelorrespective,cîtşiprocedurilereferitoarelaeliberareaşiprelungireaactuluipermisiv, reperfectarea acestuia, eliberareaduplicatului, suspendarea temporară a valabilităţii, taxapentrueliberareaacestuia,precumşi,nemijlocit,proceduraderetragereaactuluipermisiv.

Adoptarea Legii privind implementarea ghişeului unic în desfăşurarea activităţii deîntreprinzător2 a permis introducerea regulilor clare şi omogene în ceea ce priveşte stabilireamecanismului care permite părţilor implicate în activitatea de afaceri să acorde informaţie şidocumentestandardizateprintr‐unsingurpunctderecepţionare.

Pentruperfecţionareaşidigitizareaproceduriloraferenteprocesuluideobţinerealicenţelor,încolaborarecuCentruldeGuvernareElectronicăafostiniţiatprocesulderealizareaProgramuluideimplementare a componentei „e‐Licenţiere” a Proiectului „e‐Transformare”, ce conţine acţiuni deasigurare a interacţiunii bazelor electronice de date ale Camerei de Licenţiere şi ale autorităţilorpublicedereglementareşicontrol.

În acelaşi context, în scopul implementării conceptului de e‐Guvernare în sectorulconstrucţiilor, precum şi asigurării accesului la informaţii publice, a fost iniţiat proiectul privindcreareabazeidedateadocumentelornormativeînconstrucţii,cuaccesprinInternet.Bazadedatevaincludeatîtdocumentelenormativeînconstrucţiiaprobate,cîtşipeceleîncursdeelaborare(pentruefectuareaconsultărilorpubliceasupraproiectelordeactenormative).

În scopul implementăriimăsurilor administrativede simplificare aprocesuluide lichidareaîntreprinderilor, a fost aprobat proiectul legii insolvabilităţii3, scopul principal al căreia esteasigurarea aplicării uniforme şi consecvente a legislaţiei din domeniul insolvabilităţii, simplificareaprocedurii, protecţia creditorilor şi îndeplinirea corespunzătoare a activităţii de insolvabilitate aadministratorilorşilichidatorilor.

Învedereaoptimizăriifuncţionaleşi instituţionaleaactivităţiiorganelorpublicecufuncţiidecontrolpasibilereformării,afostaprobatproiectullegiiprivindcontroluldestatasupraactivităţiideîntreprinzător4,rezultatdinnecesitateaelaborăriiunorprevederilegalecarevorstabilidrepturileşiobligaţiileatîtaleinstituţiilorcufuncţiidecontrolşisupraveghere,cîtşialeagenţiloreconomici.

PentruRepublicaMoldova,creştereaeconomicăacunoscutînanul2011unsaltimpresionant,atît prin magnitudine, cît şi prin structură. Moldova a reuşit una dintre cele mai mari creşterieconomicedinîntreagaEuropă(inclusivcomparativcuţărileUE),înregistrînd6,4%decreştereaPIB‐uluişidevenindliderregionalîngrupulţărilorîntranziţiedinEuropa.

Pentru prima dată în ultimii ani am avut o creştere economică cu tendinţe de ameliorarestructurală,lacareaucontribuitînmaremăsurăinvestiţiileşiexporturile,careaucrescutdeaproape1,5orimairapiddecîtimporturile.

Principalulfactordecreştereînanul2011audevenitexporturilecuocontribuţiede11,2%laavansul economic. Creşterea formării brute de capital fix, indiscutabil foarte importantă, a fostsusţinutădecîţivafactori.Înprimulrînd,schimbareapriorităţilorGuvernuluişi investiţiileefectuateîninfrastructurăaucontribuitînmodsigurlacreştere.

                                                            1 Legea nr.160 din 22 iulie 2011. 2 Legea nr.161 din 22 iulie 2011. 3 Hotărîrea Guvernului nr.874 din 22 noiembrie 2011. 4 Hotărîrea Guvernului nr.942 din 13 decembrie 2011. 

Page 21: Raportul Guvernului 2011

  20

 

Figura 9. Investiţii în active materiale pe termen lung pe surse de finanţare,  

în preţuri curente, milioane lei  

Sursa: Biroul Naţional de Statistică 

Investiţiilepe termen lung în activemateriale au înregistrat un avans important, datorat, în

principal,achiziţiilordeechipamentşiutilaje.Astfel, în ianuarie2011,volumul investiţiilor înactivemateriale pe termen lung a însumat circa 15,2 miliarde lei, cu o creştere de 9,3% (în preţuricomparabile)faţădeanulprecedent.

Peparcursulanului2011,volumulexporturiloracrescutcu44,1%comparativcuanul2010.ExporturiledemărfuridestinateţărilorUniuniiEuropeneaucrescutcu49,2%şiaudeţinutocotăde49% în totalul exporturilor. Principalele trei ţări de destinaţie a exporturilor din Moldova au fostFederaţiaRusă,RomâniaşiItalia,cuocotăde54,8%întotalulexporturilor.

Figura 10. Evoluţia exporturilor în perioada 2009‐2011, % faţă de anul precedent 

 

Sursa: Biroul Naţional de Statistică 

Page 22: Raportul Guvernului 2011

  21

Conformstructuriigeneralepeproduse,exporturiledearticolemanufacturateaudeţinutceamaimarepondere(22,9%),urmatedeprodusealimentareşianimale(20,1%),maşinişiechipamente(14,8%),materialebrutenecomestibile(12,8%),băuturişitutun(9,4%).

Şi eficienţa operaţiunilor de export a evoluat pozitiv pe parcursul anului precedent. Înpremieră, exporturile au crescut procentual mai mult decît importurile, astfel fiind observată oreducereadeficituluibalanţeicomerciale(graduldeacoperireaimporturilorcuexporturiaconstituit42,8%,faţăde40,0%înanul2010).Acontinuattendinţadeîngustareagameideprodusedinimportcarepotfisubstituiteprinproducţielocală,cotafiinddecirca5‐6%.

1283 1541,52221,6

3278,33855,3

5191.6

-1995,3 -2313,8

-2970-3000

-2000

-1000

0

1000

2000

3000

4000

5000

6000

2009 2010 2011

export import soldul balanţei comerciale

Figura 11. Evoluţia exportului, importului şi soldului balanţei comerciale în anii 2009‐2011, 

milioane dolari SUA 

 

Sursa: Ministerul Economiei 

Creşterea volumului exporturilor este şi un rezultat al activităţii investiţionale sporite. Pe

parcursulanului2011, investiţiilestrăinedirecte îneconomianaţionalăaucrescutcu38,8%faţăde2010,însumînd274milioanedolariSUAînvaloarenetălasfîrşitulanului2011.

Tendinţelepozitiveînregistrateînevoluţiainvestiţiilorstrăinedirecteaufostdeterminate,înmare parte, de sporirea atractivităţii investiţionale a Republicii Moldova şi restabilirea încrederiiinvestitorilorstrăiniînperspectivelededezvoltareaţării.Înacestsens,dacăînanul2010pondereaveniturilor reînvestite în structura investiţiilor străine directe constituia doar 7,4%, atunci în 2011acestindicatoraatinsnivelulde34,5%.

Page 23: Raportul Guvernului 2011

  22

Figura 12. Fluxul investiţiilor străine directe în economia Republicii Moldova, milioane dolari SUA, în % faţă de anul 

precedent 

Sursa: Biroul Naţional de Statistică, calculele Ministerului  Economiei 

Celemai semnificative investiţii străinedirecte în2011au fost cele efectuatede companiile

Draexlmaier, Lear Corporation, UNGER STEEL, Coca‐Cola, edPark, Polish Sugar, Synevo, DanubeLogistics, Transoil. A demarat tenderul pentru construcţia unei parcări multietajate la AeroportulChişinău.Parcareavaaveaocapacitateadeaproximativ700deautomobileşiosuprafaţădeaproape7.500 metri pătraţi. Aceasta va permite sporirea fluxului de pasageri la Aeroportul InternaţionalChişinău.

Compania cu capital olandez „Lear Corporation” SRL planifică extinderea activităţii sale înRepublicaMoldova.Actualmente, încadrulcompanieiactiveazăpeste1200deangajaţi, iarmărimeacapitalului investit este de peste 3,2 milioane dolari. Pînă la sfîrşitul anului 2012 se preconizeazăsporireanumăruluiangajaţilorpînăla1500depersoaneşiinvestireaaîncăunuimiliondedolariSUA.Deasemenea, întreprinderea intenţionează să lărgească suprafaţaexistentă (4784m2)pînă la6872m2. Compania germană „DRAEXLMAIER AUTOMOTIVE” îşi extinde activitatea prin construcţia uneinoi hale de producere cu suprafaţa 15000m2 şi crearea a 3000 de noi locuri de muncă. Volumulpreconizatdeinvestiţiivaconstituicirca30milioaneeuro,cuunvolumdevînzărianualedecirca600milioanelei.Impactulasuprasituaţieisocioeconomiceînregiunileţării,obţinutînurmaimplementăriiproiectelorrespective,estesemnificativ.

Un instrument eficient de atragere a investiţiilor sînt zonele economice libere. Datoritămăsurilor întreprinse pentru valorificarea tuturor oportunităţilor oferite de acestea, în anul 2011volumul total al investiţiilor atrase a constituit 17,2milioane dolari SUA, înregistrînd o creştere decirca13,3%încomparaţiecuanulprecedent.

Volumul total al mărfurilor produse şi serviciilor prestate în zonele economice libere aconstituit circa 2,9miliarde lei, 69,4% reprezentîndponderea producţiei industriale, care adevenitactivitateaprioritară.Ceamaimareparteaproducţieiindustrialefabricateînacestezone,învaloarede1648,1milioanelei,sau82,1%,afostexportată.Întotal,volumulexportuluidemărfurişiserviciidinzonele economice libere înanul2011s‐amajorat cu3/4şi a constituit2161,8milioane lei, sau8,3% din volumul exportului Republicii Moldova în anul 2011. Numărul de angajaţi ai rezidenţilor

Page 24: Raportul Guvernului 2011

  23

zonelor libere în anul 2011 a constituit 5875 de persoane, sau cu 14%maimult decît în perioadasimilarăaanuluiprecedent.Înansamblu,peparcursulanului2011încadrulzoneloreconomicelibereaufostcreatepeste2000delocurinoidemuncă.

Volumul comerţului cu amănuntul a crescut esenţial, iar al serviciilor de piaţă prestatepopulaţiei –moderat. Volumul cifrei de afaceri în comerţul cu amănuntul s‐amajorat cu 17,1% (înpreţuri comparabile) faţă de anul 2010, iar volumul cifrei de afaceri în servicii de piaţă prestatepopulaţieis‐amajoratcudoar1,2%,aceastadatorîndu‐secereriimaiscăzutedeservicii înperioadarespectivă.

Sectorulindustrialaînregistratocreştererelativbună,însăaceastanuafostsuficientăpentrua atingenivelul deproducţie înregistratpînă la criză. Creşterea industriei extractive, chiar dacă s‐atemperatpuţin,rămînetotuşilaunnivelînalt,înspecialdatorităcereriipentruconstrucţiaobiecteloringinereşti.Deşiceamaiimportantăindustrie–aproduseloralimentareşiabăuturilor–aînregistratun spor modest, industria prelucrătoare a reuşit să‐şi menţină avansul de circa 9% datoritădiversificăriisectorului,prinrelansareamaimultorsectoarecuponderemicăîntotal.Astfel,înpofidacereriiînscăderepentruimobil,lucrărilepublicedeinfrastructurăausalvatsectorulconstrucţiilorşiindustriileconexe.

Figura 13. Evoluţia volumului producţiei agricole, producţiei industriale şi al lucrărilor de construcţie‐montaj (în 

preţuri curente) în anii 2009‐2011, în % faţă de anul precedent 

 

Sursa: Ministerul Economiei 

Datoritămăsurilorcombinatedecreştereeconomicăşideorientaremaibunăaplăţilorsociale,în2010nivelulsărăcieiînRepublicaMoldovaaînregistratodiminuaresemnificativă,comparativcuaniiprecedenţi.Ratasărăcieiabsoluteaconstituit21,9%,diminuîndu‐seîncomparaţiecuanul2009cu4,4puncteprocentuale.

Page 25: Raportul Guvernului 2011

  24

EvoluţiaprincipalilorindicatorideimpactdinPlanuldeacţiunialGuvernului

Indicatorideimpact 2009 2010 2011 Ţinta2014

Mediuldeafaceri

CreştereaPIBînmediecu5%anual

‐6 7,1 6,4 ‐

Creştereavaloriiexporturilorînmediecu8%anual

‐19,4 20,1 44,1 ‐

Îmbunătăţireaacelpuţin3domeniianualdinperspectiva„DoingBusiness”,domenii/clasament

3

108→94

1

87→90

4

99→81

Reducerearateisărăcieiabsolutepînăla22%pînăînanul2014

26,3 21,9 ‐ 22%

 

Principaleleangajamentepentru2012

Pentruanul2012Guvernulîşipropunerealizareaurmătoareloracţiuni:‐majorareavolumuluiinvestiţiilorînactivelematerialepetermenlungcuoratămedieanuală

de7%;‐creştereaîntermenirealiaproducţieiindustrialecu6,5%;‐majorareaexporturilorcu10%şiaimporturilorcu8%;‐ implementarea prevederilor Planului de acţiuni pentru eliminarea barierelor netarifare în

caleacomerţului.Unobiectivadiţionalpentru2014arfiobţinereacomerţului libercuUEşiTurcia,ceeacear

oferi un puternic stimulent pentru exporturi, dar şi un cadrumultmai previzibil pentru atragereainvestiţiilor, înparalel cu valorificarea tuturoroportunităţiloroferitede regimulde comerţ liber cuţărileCEFTAşiCSI.

Politici de competitivitate şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii 

 

Obiective:

• Promovarea dezvoltării tehnologice a întreprinderilor. 

• Dezvoltarea infrastructurii de suport pentru activitatea întreprinderilor.  

• Asigurarea condiţiilor de dezvoltare a unei economii bazate pe cunoaştere. 

Page 26: Raportul Guvernului 2011

  25

EvoluţiaprincipalilorindicatorideimpactdinPlanuldeacţiunialGuvernului

Indicatorideimpact 2009 2010 2011 Ţinta2014

Politicidecompetitivitateşidezvoltareaîntreprinderilormicişimijlocii

CreştereaponderiiindustrieiînPIB 13,3 13,3 13,7 15%

Creştereavolumuluiproducţieiindustrialecucirca10%anual

‐21,1 9,3 7,4 ‐

Creştereavolumuluiinvestiţiilorînactive materiale pe termen lungînmediecu13%anual

‐33,5 16,4 9,3 ‐

GuvernulRepubliciiMoldovaestededicatobiectivuluidecreştereacompetitivităţiisectorului

privat şi de dezvoltare a întreprinderilor mici şi mijlocii. Aceasta presupune implementarea deprograme de performanţă ce ar facilita procesul de modernizare a întreprinderilor autohtone şicrearea de noi întreprinderi mici şi mijlocii, inovative, dinamice şi apte să participe în economianaţională,regionalăşiglobalăîncondiţiidepiaţăînsecolulalXXI‐lea.Pentrudiversificareasurselordecreştereeconomicăpetermenmediuşi lung,este importantsăsedezvolteşi sectorul industrial.Esteîmbucurătorfaptulcă, înperioada2009‐2011,volumulproducţiei industrialeacrescutcudela22,6 milioane lei în 2009 la 33 milioane lei în 2011. Ritmul de creştere a volumului producţieiindustriale(înpreţuricomparabile)faţădeanul2010aconstituit7,4%.

Figura 14. Volumul producţiei industriale pe tipuri de activităţi în perioada 2009‐2011, în preţuri comparabile, în % 

faţă de anul precedent 

 Sursa:  Biroul Naţional de Statistică 

Page 27: Raportul Guvernului 2011

  26

În 2011 Guvernul a implementat următoarele acţiuni pentru atingerea obiectivelor şi asubobiectivelormenţionatemaisus:

Promovareadezvoltăriitehnologiceaîntreprinderilorşiapoliticilordeindustrializare:o afostextinsăreţeauadeparcuriindustriale,prin:- elaborarea şi promovarea a 9 studii de fezabilitate privind crearea parcurilor

industrialepeîntregteritoriulţării;- acordareatitluluideParcIndustrialS.A.„Tracom”şiÎM„ServiciiPubliceCimişlia”;- selectarea19agenţieconomicirezidenţiaiparculuiindustrialSA„Tracom”;- demararea construcţiei parcului industrial „Bioenergagro”, r‐nul Drochia,

s.Ţarigrad;- elaborarea planurilor de măsuri privind crearea parcurilor industriale în centrele

raionaleCantemir,Căuşeni,HînceştişiEdineţ.Întotal,înurmacreăriireţeleideparcuriindustriale,volumultotalalinvestiţiilorpreconizate

secifreazălacirca255milioaneeuro;o au fost susţinute peste 100 de companii exportatoare în ceea ce priveşte sporirea

eficienţeişipromovareaimplementăriisistemelordemanagementalcalităţii,conformstandardelorinternaţionale,fiindfinanţate:

- 55 de subproiecte în valoare totală de 18,7 milioane dolari SUA, aprobate pentruîntreprinderile orientate spre export, şi anume pentru finanţarea investiţiilor şi acapitaluluidelucrualocateprinintermediulLinieidecredit;

- 73 de granturi de cofinanţare în valoare de 0,41 milioane dolari SUA agenţiloreconomici pentru implementarea standardelor de management al calităţii şi a altorservicii;

o a fost iniţiat procesul de orientare a dezvoltării industriei în baza principiuluiclusterial, fiind elaborată Concepţia clusterială a sectorului industrial al RepubliciiMoldova,careurmeazăsăfieaprobatădeGuvernîn2012;

o a fost elaborat Ghidul industrial al Republicii Moldova, care a fost distribuitambasadelorRepubliciMoldovaacreditatepestehotareşipotenţialilorinvestitori.

Dezvoltareainfrastructuriidesuportpentruactivitateaîntreprinderilor:o acontinuatimplementareaprogramelordesusţinerefinanciarăaîntreprinderilormici

şimijlocii:- programul‐pilotdeatragerearemitenţelorîneconomie„PARE1+1”arecepţionat278

decereridefinanţare,dintrecare73aufostacceptateşi,respectiv,încheiateContractede finanţare nerambursabilă. Suma investiţiilor totale preconizate reprezintă 35,45milioane lei, inclusiv 22,3 milioane lei – surse proprii ale antreprenorului şi 13,2milioanelei–grant„PARE1+1”;

- Programul naţional de abilitare economică a tinerilor a acordat împrumuturicomerciale rambursabile, cuporţiune de grant, în sumă totală de69,17milioane lei,inclusivgrant27,67milioanelei,pentru240deproiecteinvestiţionalerurale;

- în cadrul Programului de susţinere a sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii,finanţat de Guvernul Japoniei, au fost semnate 174 de contracte de leasing şi livratcătrebeneficiariutilajînvaloarede204,7milioanelei;

o a fost capitalizat Fondul de garantare a creditelor, la sfîrşitul anului 2011 acestaconstituind15,28milioanelei(39degaranţiifinanciareactive);

Page 28: Raportul Guvernului 2011

  27

o a fost dezvoltată reţeaua de business‐incubatoare, prin menţinerea funcţionalităţiibusiness‐incubatorului din or. Soroca, lansarea activităţii business‐incubatorului dinor.ŞtefanVodăşiconstrucţiabusiness‐incubatoruluidinor.Leova;

Figura 15. Dinamica Fondului de garantare a creditelor 

Sursa: ODIMM 

o au fost implementate programe de instruire şi consultanţă antreprenorială prinintermediul:

- ComponenteiIaProgramuluinaţionaldeabilitareeconomicăatinerilor,fiindinstruitecirca700depersoaneşiconsultatepeste2000depersoane;

- Proiectului „Susţinerea implementării componentei de migraţie şi dezvoltare aParteneriatului pentru Mobilitate UE‐Moldova”, fiind instruiţi circa 600 de tineri şiconsultatepeste500depersoanedin100delocalităţialeţării;

- Programului de instruire continuă ,,Gestiunea Eficientă a Afacerii”, fiind consultate1600depersoaneşiinstruitepeste2000depersoane.

Asigurareacondiţiilordedezvoltareauneieconomiibazatepecunoaştere:o a fostelaboratproiectulde legepentrumodificarea şi completareaLegiinr.138‐XVI

din 21 iunie 2007 cu privire la parcurile ştiinţifico‐tehnologice şi incubatoarele deinovare. Accentul a fost pus pe normele care reglementează activitateaadministratorilor şi rezidenţilor parcurilor ştiinţifico‐tehnologice şi monitorizareaproiectelordeinovareşitransfertehnologic.Proiectuldatdelegeseaflăînprocesdeavizare la ministerele şi autorităţile de resort. Urmează definitivarea şi aprobareaacestuia;

o a fost elaborat proiectul Strategiei naţionale în domeniul inovării pentru anii 2012‐2020,scopulcăreiaestedefinireaviziunii,obiectivelorșistabilireamăsurilornecesarea fi realizate pentru crearea unei economii sustenabile și competitive, bazate pecunoaștere și inovare. Prioritățile strategiei vor încuraja dezvoltarea sinergetică amecanismelor intersectoriale, care vor condiționa crearea de capacități și aparițiacompetențelor în diferite sectoare ale economiei, corelate cu cererea de piață și

Page 29: Raportul Guvernului 2011

  28

oportunitățilenaționaleșiglobale.Aceastavizează înspecialsistemeledeeducațieșicercetare‐dezvoltare‐inovare, precum și dezvoltarea antreprenoriatului prinstimulareaactivității firmelor inovative.Pînă în anul2020cel puțin25%dinPIB‐ulRepubliciiMoldovaîlvaconstituiprodusulinovațional.

Principaleleangajamentepentru2012

Pornind de la obiectivele stabilite în Programul de activitate al Guvernului şi progresulînregistrat, pe parcursul anului 2012 Guvernul îşi propune realizarea următoarelor angajamentepentruasigurareacompetitivităţiişidezvoltăriiîntreprinderilormicişimijlocii:

Promovareadezvoltăriitehnologiceaîntreprinderilorşiapoliticilordeindustrializare:o creareaCentruluideExcelenţăînAfaceri;o creareaparcurilor industriale în raioaneleHînceşti,Edineţ,Cantemir, laSA “Răut”, la

SA„UzinademaşinidesalubritatedinFăleşti”şi însubzonanr.3aZoneiEconomiceLibere„Bălţi”,localitateaCăinari;

o promovareaconceptuluidecreareaparcurilorindustrialeînalte10raioanealeţării.

Dezvoltareainfrastructuriidesuportpentruactivitateaîntreprinderilor:o intensificarea procesului de acordare a creditelor în cadrul Programului naţional de

abilitareeconomicăatinerilor.Ţintaeste320degranturiacordate/afacerinoicreate;450denoilocuridemuncăcreate;

o alocarea a 1,5 milioane dolari SUA pentru cofinanţarea serviciilor de consultanţă,inclusiv pentru obţinerea standardelor de calitate ISO pentru cel puţin 300 decompanii;

o elaborarea a 3 mecanisme de facilitare a activităţii întreprinderilor din sectorulindustrialînvedereamajorăriivaloriiadăugateînproceseledefabricareaproduselorautohtone;

o aprobareaconcepţieiclusterialeasectoruluiindustrialalRepubliciiMoldova.

Asigurareacondiţiilordedezvoltareauneieconomiibazatepecunoaştere:o eficientizareainstrumentelordesusţinerefinanciarăaîntreprinderilormicişimijlocii

prinorientareaacestoraspretehnologiimoderneşiinovaţii;o aprobareaproiectuluiStrategieiîndomeniulinovăriipentruanii2012‐2020;o aprobareamodificărilor laLegeanr.138‐XVIdin21 iunie2007cuprivire laparcurile

ştiinţifico‐tehnologice şi incubatoarele de inovare pentru promovareaantreprenoriatuluiinovaţional;

o elaborareaşiaprobareaproiectuluidelegecuprivirelacapitalulventureînactivitateainovaţională.

Page 30: Raportul Guvernului 2011

  29

Realizărileprincipale

EvoluţiaprincipalilorindicatorideimpactdinPlanuldeacţiunialGuvernuluiIndicatorideimpact 2009 2010 2011 Ţinta2014

Administrareaşideetatizareaproprietăţiipublice

Venituriîncasateînbugetuldestatînurmaprivatizăriişiadministrăriiproprietăţiipublice,milioanelei

205,75 322,989 4005 1,500

Creareaa10parteneriatepublic‐private

4 2 12 10

Guvernul Republicii Moldova este interesat să sporească productivitatea economiei. Acestobiectiv poate fi atins prin privatizarea patrimoniului de stat din domeniile liberalizate, printr‐oadministrare modernă şi transparentă a proprietăţii publice şi prin parteneriate public‐private.Guvernul îşi propune ca pînă la sfîrşitul anului 2014, bugetul de stat să încaseze cumulativ circa1,5miliarde lei în urmaprivatizării şi administrării proprietăţii publice şi să faciliteze crearea a 10parteneriatepublic‐private.Guvernulaîntreprinsunşirdeacţiuniîn2011învedereaatingeriiacestuiscopcătre2014,acţiunicarepotfiincluseîntreicategoriidemaijos.

Continuarea procesului de privatizare a patrimoniului de stat din domeniile

liberalizate,înbazalicitaţiilordeschise,anunţateşitransparente:o a fost continuat procesul de privatizare a patrimoniului public, fiind privatizate bunuri

proprietatedestatînsumădecirca13milioanelei,acestea(figura16)rezultînddinorganizareaa:- 6 rundede licitaţii „cu strigare” laBursadeValori, fiind tranzacţionate valorimobiliare

proprietatepublicăastatuluidin19societăţipeacţiuni;

                                                            5 Anul2011estimat,înconformitatecuLegeabugetuluidestatpentruanul2011(seincludşivenituriledindidvidendeleîntreprinderilordestat). 

AdministrareaşideetatizareaproprietăţiipubliceObiective:

• Continuarea procesului de privatizare a patrimoniului de stat din domeniile liberalizate, în baza 

licitaţiilor deschise, anunţate şi transparente. 

• Implementarea metodelor progresiste de deetatizare şi administrare a proprietăţii publice. 

• Dezvoltarea şi valorificarea mecanismului parteneriat public‐privat drept instrument de 

Page 31: Raportul Guvernului 2011

  30

- 6 concursuri investiţionale în urma cărora au fost privatizate 13 bunuri proprietate destat;

- 6 concursuri comerciale la care au fost privatizate 7 complexepatrimonialeunice şi unbundistinct;

- 6licitaţii„custrigare”;- 6licitaţiicu„reducere”,lacareaufostexpuse38debunuriproprietatedestat.

205,8322,9

400

0

100

200

300

400

2009 2010 2011

*Anul 2011 estimat, în conformitate cu Legea bugetului de stat pentru anul 2011.

Figura 16. Dinamica veniturilor încasate la bugetul de stat în urma  privatizării şi administrării proprietăţii publice 

 Sursa: Ministerul Economiei 

Implementareametodelorprogresistededeetatizare şiadministrareaproprietăţii

publice:o au fost elaborate şi aprobate modificări şi completări la Legea nr. 121-XVI din 4 mai

2007 privind administrarea şi deetatizarea proprietăţii publice6 şi Planul de acţiuni privind eficientizarea procesului de administrare şi deetatizare a bunurilor proprietate publică de stat7.

Dezvoltarea şi valorificarea mecanismului de parteneriat public‐privat drept

instrumentdedeetatizare:o a fost fortificată baza de reglementare a parteneriatul public-privat, fiind elaborate trei

acte normative: - proiectul hotărîrii de Guvern privind crearea Consiliului naţional pentru parteneriat

public-privat, care are drept scop susţinerea implementării proiectelor regionale economice, sociale şi de infrastructură;

- proiectul hotărîrii de Guvern cu privire la unele măsuri de asigurare a funcţionării parteneriatului public-privat;

- proiectul hotărîrii de Guvern cu privire la aprobarea listei bunurilor proprietate a statului şi a listei lucrărilor şi serviciilor de interes public naţional propuse parteneriatului public-privat;

                                                            6 Proiectul de lege a fost aprobat în şedinţa Guvernului din 6 decembrie 2011. 7 Hotărîrea Guvernului nr. 586 din 29 iulie 2011.

Page 32: Raportul Guvernului 2011

  31

o ca urmare a modificărilor la cadrul normativ în domeniu, pe parcursul anului 2011 au fostcreate38departeneriatepublic‐private,dintrecare12sîntfuncţionale,iarpentrurestul26ademaratprocesuldeconstituire.

Principaleleangajamentepentru2012

Pornind de la Planul de acţiuni al Guvernului, următoarele sînt angajamentele principalepentru2012înadministrareaşideetatizareaproprietăţiipublice:

‐continuareaprocesuluideprivatizareapatrimoniuluidestatprindesfăşurareaa5rundedeprivatizare;

‐obţinereaveniturilorîncasateînbugetuldestatînurmaprivatizăriipatrimoniuluidestatînvolumde260milioanelei;

‐eficientizareasistemuluideachiziţiiîncadrulîntreprinderilordestat;‐ asigurarea accesului la informaţia privind rezultatele activităţii economico‐financiare a

întreprinderilorcucotămajoritarădestat‐creareaReţeleiguvernamentaledeparteneriatpublic‐privat.

Politicabugetar‐fiscalăşigestionareafinanţelorpublice

Realizărileprincipale

În condiţiile crizei economicemondiale,Guvernul aales şi a reuşit (printrepuţinele ţăridinEuropa!)săasigureostabilitatemacroeconomicămaximă,undeficitbugetar foartemicşiopoliticăbugetară prudentă. În condiţiile economiei mondiale de astăzi, stabilitatea macroeconomicăreprezintăunadevăratavantajînatragereainvestitorilorstrăini.

Peparcursulanului2011,labugetulpublicnaţionalaufostîncasatevenituriînsumătotalăde30,1miliardelei,ceeacereprezintăcu9,4%,saucu2,6miliardelei,maimultdecîtînanul2010.Înevoluţie,peultimiitreiani(2009‐2011),veniturileîncasates‐aumajoratcu28,2%.

Partea de cheltuieli a bugetului public naţional s‐a realizat în sumă de 32,1 miliarde lei.Totodată,cheltuielileaucrescutcu2,8miliardelei,saucu9,5%,încomparaţiecuanul2010.Pentruultimiitreiani,cheltuielilesuportatedelabugetulpublicnaţionals‐aumajoratcu17,4%,ceeacene

Obiective:

• Asigurarea stabilităţii bugetului public naţional, crearea unui cadru bugetar‐fiscal previzibil şi 

menţinerea deficitului bugetar la un nivel rezonabil.  

• Promovarea politicii fiscal‐bugetare orientate spre creşterea economică durabilă/incluzivă, prin 

reducerea ponderii consumului public şi majorarea investiţiilor publice productive. 

• Asigurarea disciplinei, echităţii, transparenţei, simplităţii şi onestităţii în repartizarea finanţelor 

publice. 

• Reducerea poverii fiscale şi simplificarea sistemului de impozite şi taxe. 

Page 33: Raportul Guvernului 2011

  32

confirmă o creştere mai rapidă a veniturilor bugetului public naţional (28,2%) în comparaţie cucheltuielile.

Înanul2011,graţiedisciplineifinanciareşieforturilordepuseînvedereaasigurăriiveniturilorbugetareîncontinuăcreştere,s‐areuşitdiminuareadeficituluibugetuluipublicnaţionalpînăla2,4%dinPIB,cumenţinereaobiectivuluidereducereînurmătoriitreiani.Aceastavapermitebugetului,înmare măsură, să nu depindă de asistenţa externă excepţională, iar poziţia fiscală să fie mai solidăpentru a înfrunta eventualele riscurimacroeconomice. În acest context, veniturile bugetare au fostconsolidateprinintermediulunormăsurispecificedepoliticăfiscalăşialuneiadministrărifiscaleşivamaleperformante.

Figura 17. Evoluţia ponderii deficitului bugetar în PIB 

Conformpoliticiibugetar‐fiscale,în2012s‐arevenitlaimpozitulpevenituldinactivitateade

întreprinzătorpentruechilibrareasurselordevenituribugetareşifortificareabazeifiscaleabugetelorunităţilor administrativ‐teritoriale. De asemenea, această măsură va conduce la o impozitare maiechitabilă. Astfel, în linii mari, are loc o redistribuire a sarcinii fiscale de pe consum pe venitulagenţiloreconomici,depeimpoziteleindirectespreimpoziteledirecte.

Înprocesuldeelaborareapoliticiibugetar‐fiscalepentruanul2012,pentruanucreapresiunesuplimentară asupra mediului de afaceri afectat de criza economică, s‐a urmărit elaborarea unormodificăriînmateriedepoliticăfiscalăcenuarafectaesenţialsocietatea.Astfel,aufostoperatedoaruneleajustăricaresănumodificeconsiderabilregimulfiscal,celemaiimportantefiind:

- modificarea mecanismului de stabilire a mărimii cotei taxelor locale prin anulareaplafonării acestora, cu acordarea către autorităţile publice locale a dreptului de a le fixa de sinestătător,pentruapromovaautonomiafinanciarăaacestora;

- unificarea taxei pentru folosirea drumurilor de către autovehicule, indiferent de ţara deînregistrare,carevacontribuilaeliminareadisensiunilorcuţărilevecinecuimpactnefavorabilasupratransportatorilordinRepublicaMoldova;

- excludereadincategoriaobiectelorimpuneriicutaxalocalăpentrupublicitateaserviciilordeplasareşi/saudifuzareaanunţurilorpublicitareprinintermediulTV,internetului,radioului,preseiperiodice, prin tipărituri, în scopul impulsionării volumului publicităţii şi îmbunătăţirii situaţiei

Page 34: Raportul Guvernului 2011

  33

financiare a instituţiilor mass‐media independente. Aceasta este o modificare cu impact nu doareconomic,cişidepromovareavalorilordemocratice.

Totodată, s‐aasiguratsimplificareaprocesuluideadministrarearestituiriiTVAşireducereaconsiderabilă a termenului real de restituire, stimularea conformării benevole a contribuabililor ladeclarareaşiachitareaimpozitelor,taxelorşialtorplăţi,accentulfiindpuspeefectuareacontroalelorfiscalebazateperisc,darşipeimplementareaunorsistemeinformaţionaleautomatizate.

Îndomeniuladministrăriivamaleademaratimplementareaproceduriisimplificatedecontrolvamal, prin introducerea noţiunii de „coridor verde”; a fost implementat Tariful Vamal Integrat(TARIM)şicontrolulvamalbazatpeschimbuldedateînregimonline.

Guvernulcontinuăsăpromovezeopoliticăprudentăîndomeniuldatorieidestat.Dejaîn2011trenduldedescreştereaponderiidatorieidestatseamplifică,înregistrîndodiminuareesenţialădela26,3% în 2011 la 23,2% în 2012. Acest indicator denotă că politica prudentă în domeniulmanagementului datoriei de stat reduce şi mai mult din eventualele riscuri de derapaje şi dedestabilizareatîtpetermenmediu,cîtşipetermenlung.RepublicaMoldovaesteunadintrepuţineleţăridinlumecarenuseconfruntăcuproblemadatoriilorsuverane,fenomencareafecteazăgravmulteţăridinregiuneşidinEuropa,determinîndu‐lepoliticilebugetareşifiscalepentruurmătoriiani.

Ţinînd cont de constrîngerile bugetare existente, cheltuielile au fost supuse unei mai buneprioritizări,cudiminuareaponderiicheltuielilorcurenteînPIB,oferindastfelmaimultspaţiupentrucheltuielilecapitaleşioasistenţăsocialăbineţintităpentrucelemaivulnerabilegrupuridepopulaţie.

Pentru a asigura transparenţa utilizării banilor publici, în contextul iniţiativei privind„guvernele deschise” a fost implementat procesul de asigurare a accesului la informaţia privindcheltuielile publice pînă la nivelul executorilor primari de buget, fapt care permite cetăţenilor sămonitorizeze în detalii implementarea politicilor promovate de Guvern. În acest sens, RepublicaMoldovaesteunadintreprimele ţăridin lumecareadeschisaccesul la informaţiaprivind finanţelepubliceprinintermediulinstrumentaruluidezvoltatîncolaborarecuBancaMondială,numitBOOST.

Pentruconsolidareadisciplineibugetar‐fiscale,precumşipentrudezvoltareaunorproceduritransparenteprivindformareaşiadministrareabugetuluipublicnaţionalşiacomponenteloracestuia,a fost promovată noua lege cu privire la finanţele publice şi responsabilitatea bugetar‐fiscală,contribuind la realizarea obiectivului de stabilitate macroeconomică şi durabilitate financiară petermenmediuşilung,asumatîncadrulmaimultordocumentedepoliticişidocumentedeplanificarestrategicăaleGuvernului.Iarîncepîndcu1noiembrie2011afostpusăînaplicareLegeacuprivirelacontrolulpublicfinanciarintern.

Page 35: Raportul Guvernului 2011

  34

Agriculturacontinuăsă fieunuldintrecelemai importantesectoarealeeconomieiMoldovei,

deoarece 323 mii de persoane, sau 27,5% din populaţia ocupată, este antrenată în agricultură.Angajaţiiînacestsectorauînsăcelmaimicvenitlunar,cuomediede1938,9leiîn2011,reprezentîndo valoare de 60,7% din salariul mediu lunar pe economie. Dat fiind faptul că salariile joase sedatoreazăproductivităţiiscăzuteaforţeidemuncăînagricultură,GuvernulRepubliciiMoldova,prinpoliticile promovate, are drept scop creşterea anuală a productivităţii la hectar cu circa 7 % înperioada2011‐2014şimărireavolumuluideproduseagricoleexportatedinţară.

Realizărileprincipale

În anul 2011, volumul global al producţiei agricole în preţuri comparabile a constituit circa12,7miliardelei,saucu4,6%maimultfaţăderezultateleobţinuteînanul2010.Exportulproduseloragroalimentareaînsumat917,1milioanedolariSUAînanul2011,fiindîncreşterecu25,3%faţădeanul2010. Importulproduseloragroalimentareaconstituit687,8milioanedolariSUA înanul2011,fiindîncreşterecu16,3%faţăderezultateleobţinuteînanul2010.

În 2011, în cadrul negocierilor pe marginea Acordului de asociere RM – UE, MinisterulAgriculturii şi Industriei Alimentare a demarat discuţiile asupra unui nou capitol, şi anume„Agriculturaşidezvoltarearurală”.ÎncontextulnegocierilorcuUEprivindinstituireaZoneideLiberSchimb Aprofundat şi Cuprinzător, au fost întreprinse un şir de activităţi care au permisimplementareaPlanuluideacţiunialGuvernului:

- aprobarea Strategiei în domeniul siguranţei alimentelor aRepubliciiMoldovapentru anii2011‐2015;

- restabilirea, la 8 puncte de trecere auto a frontierei de stat, a serviciilor fitosanitare şiveterinarelafrontieră;

PoliticiagroindustrialeObiective:

• Modernizarea sectorului agricol şi diminuarea dependenţei acestuia de factorii climaterici 

adverşi. 

• Armonizarea reglementărilor în domeniul alimentar cu cele ale UE în asigurarea inofensivităţii 

alimentare. 

• Eficientizarea sistemului de subvenţionare a agriculturii şi promovarea programelor 

multianuale. 

• Repunerea activelor din sectorul agricol în circuitul economic şi asigurarea accesului 

investitorilor la aceste active. 

• Creşterea calităţii capitalului uman în agricultură prin stimularea instituţiilor de extensiune 

agricolă. 

• Stoparea degradării resurselor funciare prin modernizarea şi extinderea sistemului de 

îmbunătăţiri funciare. 

Page 36: Raportul Guvernului 2011

  35

- modificarea Legii privind identificarea şi înregistrarea animalelor (termenul‐limită deidentificareşiînregistrareaanimalelor,precumşifinanţareaSistemuluideidentificareşitrasabilitateaanimalelor);

- solicitarea unui training (eventual TAIEX) privind negocierile internaţionale în domeniulSanitarieisiFitosanitariei(SPS)pentruconsolidareacapacităţilorechipeidenegociatoriîndomeniulSPS şipentru facilitareaulterioarăaprocesului dediscuţiipemargineaaspectelor tehnice specificedomeniului;

- obţinereaangajamentuluiprivindevaluareadecătreungrupde6experţi internaţionaliacapacităţiicurenteşiafuncţionalităţiilaboratoarelorexistente,cuînaintareaderecomandăriprivindcrearea unui sistem de laboratoare în domeniul siguranţei alimentare, conform cerinţelor şistandardelorUE.

În 2011 s‐au desfăşurat negocierile pemargineaAcordului deComerţ Liber întreRepublicaMoldovaşiTurcia.Cureferirelaproduseleagricole,părţileauconvenitasupranecesităţiiliberalizăriilimitateşicontrolateîncadrulunorcondiţiireciprocavantajoase.Caurmare,laurmătoarearundădenegocierivaficompletatconţinutulanexelorlaAcordulmenţionat,carevorindicaşitermenelepentruliberalizarearegimurilordecomerţcuproduseindustrialeşiagricole.

Guvernul Republicii Moldova a întreprins un şir de acţiuni complexe pentru atingerea

obiectivelorsectoruluiagroindustrialînperioada2011‐2014:

a. Modernizarea sectorului agricol şi diminuarea dependenţei acestuia de factoriiclimatericiadverşi:

în perioada de referinţă a fost elaborată şi înregistrată Marca naţională „AgriculturaEcologică – Republica Moldova", în scopul etichetării şi prezentării produselor agroalimentareecologice.Aceastasevafolosinumaipeproduseleagroalimentarecareaufostsupuse,petotparcursulciclului de producţie, procedurii de inspecţie şi certificare de către organismele de inspecţie şicertificareautorizatedeMinisterulAgriculturiişiIndustrieiAlimentare;

afostaprobat,încadrulşedinţeiGuvernuluidin21martie2012,proiectuldelegecuprivirelamodificareaşicompletareaunoractelegislative,careîşipropune:creareaOficiuluiNaţionalalVieişi Vinului, a Fondului viei şi vinului şi armonizarea legislaţiei naţionale cu legislaţia UE în acestdomeniu. Oficiul nou‐creat va fi o structură public‐privată şi va permite transferarea mai multor

Page 37: Raportul Guvernului 2011

  36

competenţeproducătorilordevinuridinparteastatului.DirecţiilecentraledeactivitatealeOficiuluiurmeazăsăfiemarketingul,promovareaexportuluişiaconsumuluiintern.ÎnatribuţiileOficiuluivorintra reducerea barierelor tehnice, tarifare şi netarifare în calea comerţului cu produse vinicole şirealizareaacţiunilordeînlesnireautilizăriicontingentelortarifareoferiteRepubliciiMoldovapentruexport;

a fost instituit Centrul Agroalimentar Chişinău, fiind identificat lotul de teren, proprietatepublicăastatului,pentruamplasareasocietăţiinominalizate. Înperioadaderaportarea fost lansatăversiunea‐pilota site‐uluiCentruluiAgroalimentardinChişinău(www.agrocentru.md), lamomentulactual fiind în proces de finalizare. În prezent se coordonează, cu organele competente, planulurbanisticşiproiectultehnicdetaliatdeconstrucţieapieţei;

a fost elaborat și înaintat pentru discuții publice proiectul Strategiei privind valorificareapotenţialului de biomasă în Republica Moldova pentru anii 2012‐2016, care prevede valorificareapotenţialului energetic al biomasei prin integrarea şi consolidarea potenţialului tehnico‐ştiinţific,informaţional,educaţionalşiimplementareapracticiloragricoleprivindutilizareabiomaseicamaterieprimălaproducereacombustibiluluisolid,încondiţiiledemenţinereacalităţiimediului;

a fost elaborat şi transmis instituţiilor de resort spre avizare proiectul ProgramuluiAgriculturiiConservative,ceprevedepromovareasistemuluideagriculturăconservativăîncondiţiiledesolşiîncontextulcerinţelorprincipalelorculturidinregiune;

a fost elaborat şi transmis Guvernului spre examinare şi aprobare proiectul Strategiei dedezvoltareaserviciilordeextensiuneruralăînRepublicaMoldovapentruanii2012‐2022,avînddreptfinalitateracordarealavalorileşistandardeleeuropeneaserviciuluiîncauză.

b. Armonizarea reglementărilor în domeniul alimentar cu cele ale UE, pentru

asigurareainofensivităţiialimentare: o sarcină primordială a Guvernului o constituie racordarea cadrului legislativ‐normativ la

exigenţele Uniunii Europene. Pînă la momentul actual au fost elaborate 160 de acte normativenaţionale(reglementăritehnice,normesanitar‐veterinare,regulamentefitosanitare)careauasiguratarmonizareaşitranspunereaa215actealeUE.

Estedemenţionatcă,potrivitPlanuluinaţionaldearmonizarea legislaţiei,aprobatanualdeGuvern, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare realizează armonizarea a circa 70 % dintotalullegislaţieicomunitareceurmeazăafitranspusăînlegislaţianaţională.

Conform prevederilor Hotărîrii Guvernului nr. 962 din 19 decembrie 2011 „Cu privire laaprobareaPlanuluinaţionaldearmonizarealegislaţieipentruanul2012”şialeOrdinuluiministruluinr.239din21decembrie2010,Ministerularesarcinadeaelabora24deactelegislativeşinormativenaţionale,dincare6actenormativeîndomeniulnonanimalși18acteîndomeniulsanitar‐veterinar;

prin Hotărîrea Guvernului nr. 747 din 3 octombrie 2011 a fost aprobată Strategia îndomeniulsiguranţeialimentelorpentruanii2011‐2015,careprevedeatingereaceluimaiînaltgraddeprotecţie a sănătăţii umane şi a intereselor consumatorilor în ceea cepriveşte alimentele. Strategiaprevede înfiinţareauneiautorităţiunice îndomeniul siguranţeialimentelor,abilitată cugestionareatuturor aspectelor referitoare la siguranţa alimentelor, de la producător la consumatorul final,operareasistemuluidealertărapidă,dialogulşicomunicareacuconsumatorul,precumşirelaţiilecuagenţiilenaţionaleşiorganismeleştiinţifice.Înacestsens,afostelaboratşiremisParlamentului,spreexaminare, proiectul de lege cu privire la stabilirea principiilor şi cerinţelor generale ale legislaţieiprivindsiguranţaalimentelorşideinstituireaAgenţieiNaţionalepentruSiguranţaAlimentelor;

Page 38: Raportul Guvernului 2011

  37

prin Hotărîrea Guvernului nr. 787 din 25 octombrie 2011 „Cu privire la modificarea şicompletarea Hotărîrii Guvernului nr. 1073 din 19 septembrie 2008” au fost restabilite serviciileveterinare şi fitosanitare la frontieră în 8 puncte vamale. Totodată, hotărîrea menţionată prevedeinterpretareacorectăaprincipiuluiGhişeuluiunic;

înanul2011,Sistemulinformaţionalautomatizatdeidentificareşitrasabilitateaanimalelor(SITA)afostadaptatlaSistemuldealertărapidă(SARBTA).Totodată,cusuportulFAO,aufostcreatecapacităţipentrucasistemulinformaţionalalmanagementuluisupravegheriisanitar‐veterinaresăfieimplementat la nivel naţional. Ulterior, Guvernul şi‐a pus în sarcină reorganizarea ÎS „RegistrulAnimalelor”, ÎS „Centrul Republican de Informaţie şi Calcul pentru Colectarea şi PrelucrareaCerealelor” şi ÎS „Întreprinderea Ştiinţifico‐Tehnologică „Agroinsistem”, prin crearea ÎS „CentrulInformaţional Agricol” – în calitate de viitor operator naţional unic al tuturor sistemelorinformaţionaledinsectorulagricol.

c.Eficientizarea sistemuluide subvenţionareaagriculturii şipromovareaprogramelor

multianuale: perfecţionarea sistemului de subvenţionare a agriculturii prin promovarea politicilor de

modernizarearamurilorstrategiceconstituieoprioritateînpoliticaagrarăastatului,fiindprincipalulinstrument în vedereapromovării creşterii economice şi reducerii sărăciei înmediul rural. În anul2011, în conformitate cu Hotărîrea Parlamentului nr. 89 din 12 mai 2011 privind aprobareadestinaţiilordeutilizareamijloacelordinfonduldesubvenţionareaproducătoriloragricoli,fonduldesubvenţionare a constituit 400,0 milioane lei, din care 190 milioane au fost direcţionate sprelichidareadatoriiloracumulateînaniiprecedenţi.Pentruanul2012,prinHotărîreaGuvernuluinr.57din31ianuarie2012,afostaprobatRegulamentulprivindmoduldeutilizareamijloacelorfonduluidesubvenţionareaproducătoriloragricoli,careareaceeaşivaloare–400,0milioanelei.Pînăînprezentaufostrecepţionate1100dedosaredesubvenţionare,învaloaretotalădecirca160milioanelei;

dintotalulsubvenţiiloracordateproducătoriloragricoliînanul2011,ceamaimarepondereauavut:stimulareainvestiţiilorpentruprocurareamijloacelortehnice,autilajuluiagricol,precumşiaechipamentuluideirigare–36,4%;stimulareainvestiţiilorpentruînfiinţareaplantaţiilormultianuale–20,1%; stimularea investiţiilor îndezvoltarea infrastructuriipostrecoltare şiprocesare–10,3%;stimulareamecanismuluideasigurareariscurilorînagricultură–7,3%etc.;

afostelaboratproiectullegiicuprivirelagrupuriledeproducătoriagricolişiasociaţiilelor,ceurmeazăafiprezentatinstituţiilorinteresatepentruexaminareşiavizare.Acestproiectsereferă,printrealtele,laprincipiileşicondiţiiledeacordareasprijinuluifinanciardinparteastatutului;

a fost ratificat Contractul de finanţare dintre Republica Moldova şi Banca Europeană deInvestiţiişiafostlansatProgramulderestructurareasectoruluivitivinicol,însumăde75,0milioaneeuro. Cu suportul acestui proiect, viticultorii şi vinificatorii pot accesa credite, la dobînzi reduse,pentruplantaţiiledevii,procesuldeproducţieavinului,darşipentruindustriileconexe.Programulnominalizat va contribui la sporirea competitivităţii sectorului prin modernizarea întreprinderilorvinicole, la consolidarea capacităţilor de export, diversificarea pieţelor de desfacere pentru vinuri,facilitareaaccesuluibăuturiloralcooliceautohtonepepieţeleeuropene;

afostratificatAcorduldefinanţaredintreRepublicaMoldovaşiFondulInternaţionalpentruDezvoltare Agricolă, ca urmare fiind lansat Proiectul de Servicii Financiare Rurale şi Dezvoltare aBusinessuluiAgricol(IFAD‐V).IFAD‐Vareunbugetde19,5milioanedolariSUA,fiindcofinanţatdeGuvernulRegatuluiDanemarceicuocontribuțiede4,5milioanedolariSUA,cutitludegrant,pentru

Page 39: Raportul Guvernului 2011

  38

susţinereatinerilorantreprenoridinzoneleruralealeRepubliciiMoldova.Resurseleproiectuluivorfifolosite pentru acordarea creditelor în condiţii avantajoase, finanţarea proiectelor de dezvoltare ainfrastructurii economice rurale, asistenţă tehnică, instruire, consultanţă şi suport la elaborareaplanurilordeafaceribeneficiarilordecredite;

a demarat proiectul „Competitivitatea agricolă şi dezvoltarea întreprinderilor" (ACED),proiectlansatdeAgenţiaSUApentruDezvoltareInternaţională(USAID),înparteneriatcuCorporaţiaProvocările Mileniului (MCC). Proiectul are scopul de a dezvolta sectorul agricol din Moldova îndomeniulproduceriişicomercializăriiproduselordevaloareînaltăatîtpepiaţainternă,cîtşipeceaexternă. Proiectul nominalizat va oferi asistenţă tehnică şi instruire pentru producătorii agricoli înlanţurile valorice prioritare din întreaga ţară, cu un accent special pe zonele în care sistemelecentralizatedeirigaresîntreabilitateprinintermediulProgramului„Compact”alMCCşialGuvernuluiRepubliciiMoldova;

Unitatea de implementare a Proiectului 2KR a început realizarea proiectului „ValorificareaPotenţialului de Biomasă în Moldova”. Proiectul este finanţat de Guvernul Japoniei şi prevedeprocurareaşiinstalareacazanelortermicepebiomasăîninstituţiiledemeniresocialădinlocalităţileruraleşilaîntreprinderileagricolecareaunevoiedeagenttermic;

la începutul anului 2012, a fost semnat cu Marea Britanie şi Lituania un contract privindProiectuldeTwinningîndomeniulfitosanitarşialcontroluluireziduurilordepesticide.Proiectularedrept obiectiv să îmbunătăţească capacităţile Inspectoratului General pentru SupraveghereFitosanitară şi Control Semincer de a defini, planifica, organiza şi realiza obiective strategice şioperaţionale, utilizînd abordări bazate pe riscuri şi prevenire, în conformitate cu practicile UniuniiEuropene;

cu susţinerea financiară din partea Guvernului Suediei, Guvernului României şi asistenţatehnică aOrganizaţieiNaţiunilorUnitepentruAgricultură şiAlimentaţie (FAO), în anul2011a fostdesfăşurat primul Recensămînt General Agricol din Republica Moldova. Odată prezentate rezultatefinalealeacestuia,Guvernulvabeneficiadenoidatestructurale îndomeniulculturiloragricoleşialsectoruluizootehnic,cevorservidreptsuportdebazăînprocesuluneiplanificărişimonitorizărimaieficienteadezvoltăriisectoruluiagricolşiînrealizareasecurităţiialimentareapopulaţiei;

la sfîrşitul anului 2011a fost semnat cuOrganizaţiaNaţiunilorUnitepentruAgricultură şiAlimentaţie (FAO) proiectul de asistenţă tehnică „Dezvoltarea Sectorului Semincer în contextulSchimbărilor Climatice şi Diminuării Riscurilor Dezastrelor Naturale”. Suportul din partea FAO aredrept obiectiv consolidarea sectorului semincer, astfel încît fermierii să aibă acces la seminţe decalitate,devarietăţiadaptateşi îmbunătăţite,şisusţinereaGuvernuluişiaaltorfactoridedecizie încrearea unei baze solide pentru dezvoltarea industriei semincere, eventual poziţionînd producţiasemincerădreptactivitategeneratoaredevenituripentruţară.

d.Repunereaactivelordinsectorulagricol încircuituleconomic şiasigurareaaccesului

investitorilorlaacesteactive: în conformitate cu prevederile Legii nr.121‐XVI din 4 mai 2007 privind administrarea şi

deetatizareaproprietăţiipublice,precumşi înscopuloptimizăriicheltuielilordeadministrare,a fostaprobată Hotărîrea Guvernului nr. 608 din 11 august 2011 „Cu privire la reorganizarea unorîntreprinderi”, care prevede reorganizarea Întreprinderii de Stat „Staţiunea Tehnologico‐Experimentală „Codrul” prin fuziunea Întreprinderii de Stat „Staţiunea Tehnologico‐Experimentală„Vierul”,careestesuccesordeobligaţiişidrepturialeacesteia;

Page 40: Raportul Guvernului 2011

  39

întreprinderile de stat şi societăţile comerciale cu capitalmajoritar de stat din subordineaMinisteruluiAgriculturiişiIndustrieiAlimentareauelaboratşiauprezentatMinisteruluiplanuriledeafaceripetermenscurtşipetermenlung,încaresîntstipulaţiindicatoriidedezvoltareşiprogrameleinvestiţionalealeacestora.

e. Creşterea calităţii capitalului uman în agricultură prin stimularea instituţiilor de

extensiuneagricolă: Agenţia Naţională de Dezvoltare Rurală a lansat programul de perfecţionare continuă a

consultanţilorlocalişiregionali.Înperioadadereferinţăaufostorganizate7moduledeinstruire,decareaubeneficiat200departicipanţi.Aceştiaaufostfamiliarizaţicuimplementareatehnologiilorşiaelementelortehnologicemoderneprivindcultivarealegumelor,fructelorşipomuşoarelor,strugurilorşiproduselordeoriginezootehnică,precumşicustandardedeinofensivitateaproduseloralimentare.Totodată, consultanţii locali şi regionali ai ACSA desfăşoară cursuri de instruire, mese rotunde,seminarepentruproducătoriiagricoli;

a fost elaborat şi remis spre examinare Guvernului proiectul Strategiei de dezvoltare aserviciilordeextensiuneruralăînRepublicaMoldovapentruanii2012‐2022.Documentuldatprevederacordarea la valorile şi standardele europene a serviciului de extensiune, care va contribui larealizareaaspiraţieişiaobiectivuluistrategicalRepubliciiMoldova–aderarealaUniuneaEuropeană.Strategianominalizatăprevededezvoltareauneireţeledeextensiuneruralădela40%înanul2011pînăla65%înanul2022.

f.Stopareadegradăriiresurselorfunciareprinmodernizareaşiextindereasistemuluideîmbunătăţirifunciare:

prinHotărîreaGuvernuluinr.626din20august2011afostaprobatProgramuldeconservareşi sporire a fertilităţii solului pentru anii 2011‐2020. Acesta prevede păstrarea pe termen lung acalităţiişicapacităţiideproducţieasolurilor,pentruasigurareasecurităţiialimentareaţării.Scopulprogramuluiconstăînrealizareamăsurilordestopareadegradăriişidesporireafertilităţiisolurilorprin modernizarea şi extinderea sistemului de îmbunătăţiri funciare, implementarea tehnologiilormoderneşiapracticiloragricoleprietenoasemediului;

afostelaboratşiînaintatpentruconsultăripubliceproiectulCoduluifunciarînredacţienouă,avînddreptobiectivgeneralcreareaunuicadrulegislativnoudereglementarearelaţiilorfunciareîncondiţiileactualeşiînperspectivă;

a fost elaborat proiectul Strategiei de consolidare a terenurilor agricole pentru anii 2012‐2017,carevamicşoraniveluldefragmentareaterenuriloragricole.

Productivitatea lahectar înagricultură înanul2011s‐amajoratcu5,2%, înanul2010–cu

8,4%,înanul2009–cu7,5%(faţădeanul2008).Analizîndsituaţiacurentă,înanul2011seobservăocreşterecu14,2%aproductivităţiilahectar,faţăderezultateleobţinuteînanul2009.

Provocări

AeşuataprobareaproiectuluidehotărîreaGuvernuluicuprivirelaaprobareaproiectuluidelegepentrumodificareaşicompletareaart.14dinLegeanr.1308‐XIIIdin25iulie1997privindpreţulnormativ şimoduldevînzare‐cumpărareapămîntului.Proiectulmenţionata fostdiscutat în cadrul

Page 41: Raportul Guvernului 2011

  40

şedinţei Guvernului din 17 februarie 2011, dar la iniţiativa Ministerului Finanţelor a fost respinspentru examinare suplimentară în scopul prezentării unei analize mai ample privind mijloacelebăneştidestinatecompensăriipierderilorcauzatedeexcludereaterenurilordincircuitulagricolşidinfondulsilvic,precumşiatribuirealorlaaltecategoriideterenuri.LaacestsubiectaufostorganizatedezbateripublicecuparticipareareprezentanţilorAgenţieiRelaţiiFunciareşiCadastru,MinisteruluiFinanţelor şi altor structuri interesate. Prin avizele prezentate, Ministerul Finanţelor a solicitatGuvernuluiexcludereaproiectuluidelegedinplanulsăudeactivitate.

Principaleleangajamentepentru2012În scopul asigurării suficienţei alimentare a ţării, aprovizionării la nivelul cuvenit a industriei

alimentare cumaterii primede calitate şi asigurării unui trai decent pentru populaţia ţării, în anul2012 este preconizată continuarea reformelor agricole în contextul implementării prevederilorProgramului de activitate al Guvernului „Integrarea Europeană: Libertate, Democraţie, Bunăstare”(2011‐2014),Memorandumuluiprivindpoliticileeconomiceşi financiareîntreRepublicaMoldovaşiFondul Monetar Internaţional, Acordului de Finanţare privind Programul de suport bugetar îndomeniulstimulăriieconomiceruraleetc.Astfel,îndomeniulagroindustrialsîntplanificate:

- creareaAgenţieiNaţionalepentruSiguranţaAlimentelor;- creareaOficiuluiNaţionalalVieişiVinuluișiinstituireaFonduluivieișivinului;- elaborareaProgramului de revizuire şi dezvoltare a sectorului vitivinicol peperioada anilor

2012‐2020;- dezvoltareauneiinfrastructuridepiațămoderne;- promovarea Programului de dezvoltare şi implementare a tehnologiilor conservative în

agricultură;- dezvoltareaagriculturiicuvaloareadăugată;- dezvoltareaproducţieideenergieregenerabilădindeşeuriagricole;- implementarea sistemelor informaţionale de bază pentru susţinerea funcţionării lanţului

alimentar;- reorganizarea sistemului de educaţie şi cercetare în agricultură, consolidarea serviciilor de

extensiune;- reorganizarea sistemului de subvenţii în agricultură în scopul modernizării şi concentrării

producţiei.

Page 42: Raportul Guvernului 2011

  41

Realizărileprincipale

Pe parcursul anului 2011, eforturile Guvernului au fost concentrate spre liberalizarea şidezvoltareapieţelorde transportdemărfuri şi pasageri.Astfel, înperioadade raportare,RepublicaMoldova a aderat la Acordul cu privire la dezvoltarea transportului de mărfuri în direcţia MareaBaltică–MareaNeagră,a semnatprotocolul tehnicprivindrelansarea traficului feroviardemărfuriprin regiunea transnistreană, a semnat acorduri bilaterale cu Portugalia, Serbia şi Georgia privindtransportulautodemărfurişipasageri.

Totodată, în august 2011 au fost lansate negocierile privind aderarea la Spaţiul EuropeanAviatic Comun, pentru ca deja la 26 octombrie 2011, într‐un timp record pentru UE, textul să fieparafat.SemnareaacestuiAcordvapermiteRepubliciiMoldovacreareauneipieţelibereaserviciiloraeriene,demonopolizareaserviciilordedeservire,atragereacompaniiloraeriene low‐cost. Înacelaşicontext,audemaratacţiunileprivindimplementareaunuiproiectdeparteneriatpublic‐privatpentrurevitalizareaAeroportuluiInternaţionalBălţi,ceeacevacontribuiesenţiallaîmbunătăţireacondiţiilorde efectuare a zborurilor de tip low‐cost. Rezultatele acestei acţiuni se fac deja resimţite prinmicşorarea preţurilor de către anumite companii care au anticipat intrarea în vigoare a acordului.Astfel,laetapainiţială,preţurilevorscădeacuaproximativ40%.

Pentru Fondul rutier s‐a aprobat alocarea a 788 milioane lei, acesta fiind valorificat înproporţiede100%.Pentrucomparaţie,alocărileînFondulrutieraufostde241,35milioaneleiînanul2009 şi de 582,98 milioane lei în anul 2010. Pentru anul 2012 sînt prevăzute 1.025 milioane lei.Pentru asigurarea transparenţei distribuirii mijloacelor a fost constituit Consiliul Fondului rutier.Defalcăriletotalepentrureparaţiaşi întreţinereainfrastructuriirutiere înanul2011aufostdecirca1,4 miliarde lei (din care 790 milioane lei pentru Fondul rutier, 118 milioane lei pentru investiţiicapitaledinbugetşicirca500milioanelei–investiţiiexterne).Pentruanul2012sîntprevăzutepeste

InfrastructurăşitransportObiective: Liberalizarea şi dezvoltarea pieţelor de transport. 

Reabilitarea şi modernizarea infrastructurii de transport, în special a infrastructurii  drumurilor şi 

conectarea la reţelele paneuropene. 

Gestionarea responsabilă şi eficientă a sistemului de transport, dezvoltarea şi modernizarea 

transportului de mărfuri şi pasageri. 

Implementarea auditului rutier obligatoriu, sporirea securităţii traficului rutier şi reducerea 

numărului de accidente rutiere. 

Promovarea Republicii Moldova ca ţară de tranzit şi alinierea transportului autohton la condiţiile 

europene de transport. 

Asigurarea securităţii energetice şi interconectarea sistemelor de transport de energie electrică şi 

de gaze naturale cu ţările vecine. 

Promovarea eficienţei energetice în toate sectoarele economiei şi valorificarea surselor 

regenerabile de energie. 

Dezvoltarea sectorului construcţiilor şi promovarea tehnologiilor moderne în domeniu. 

Page 43: Raportul Guvernului 2011

  42

2miliardelei(de7,5orimaimultdecît în2008).Lucrăridereparaţiecurentăaufostefectuatepeolungime de 9.342 km (100% fiind acoperită cu asfalt, în premieră în ultimii 20 de ani au avut loclucrăridereparaţiicurentepetoatăreţeauanaţionalădedrumuripublice,exceptîndlocalităţilecaresînt la autogestiune). În perioada 2010‐2011, lucrări de reabilitare au fost efectuate pe 1035 km(comparativcu253kmînperioada2008‐2009).Totodată,în2011peste8%dininfrastructurarutierăa fost calificatăca fiind înstare foartebună,peste12%–ca fiindbunăşi15%–ca fiinddecalitatemedie(încomparaţiecu10%înstarebunăîn2009şisub20%–înstaremedie).Respectiv,suprafaţadrumurilorînstarereas‐aredusdela70%în2009la65%în2011.Aufostreparate73dedrumuripentru transportareacopiilor laşcoliledinalte localităţi,astfel fiindrealizatăprevedereadinPlanulnaţionaldeacţiunipentruimplementareareformeistructuraleîneducaţie.

Figura 18. Nivelul de acumulare a mijloacelor în Fondul rutier, milioane lei 

 

Sursa: Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor 

La capitolul siguranţa rutieră, în perioada de referinţă a fost aprobată Strategia naţională

pentrusiguranţărutierăşiPlanuldeacţiuniprivindimplementareaStrategiei.Totodată,înanul2011aufostinstalate14161deindicatoarerutiere,afostexecutatmarcajulrutierpeolungimede1678kmşiaufostconstruite77depavilioanedeaşteptarepentrucălători.Afostiniţiatăinstalareabarierelorlapasajeleferoviare,urmîndcaactivitateasăfiecontinuatăînanulcurent.Esteînderulareproiectulde instalare a sistemului de monitorizare video a traficului rutier, precum şi echiparea tuturormijloacelordetransportalepoliţieirutierecucamerevideo,pentruaexcludelamaximumcazuriledecorupţie.

ÎnscopulpromovăriiRepubliciiMoldovacaţarădetranzitşialiniereatransportuluiautohtonla condiţiile europene de transport, s‐a pus accentul pe reabilitarea drumurilor, cu implementareatehnologiilor de reciclare a sistemelor rutiere existente. Au fost executate reparaţii cu tratamentbituminos prin utilizarea utilajului modern şi a emulsiei bituminoase pe o lungime de 170 km dedrum.

În2011acrescutcu16,7%volumulmărfurilortransportate,s‐areuşinegociereacuUEaunuinumăr majorat (cu circa 10%, comparativ cu 2009) de autorizaţii CEMT, s‐a majorat pînă la 56numărulstaţiilordetestaretehnică.

Înperioadadereferinţănus‐areuşitfinalizarealucrărilordeconstrucţiealinieidecaleferatăCahul‐Giurgiuleşti,motivul fiind barierele impusede autorităţile locale la alocarea terenului pentrufinalizarea acesteia. De asemenea, nu a fost realizată atribuirea terenului de pe malul rîului PrutÎntreprinderiideStat„PortulFluvialUngheni”.TerenulsituatînvecinătateapoduluipesterîulPrut,de

Page 44: Raportul Guvernului 2011

  43

lîngălocalitateaGiurgiuleşti,preconizatiniţialpentrudezvoltareaComplexuluiPortuarGiurgiuleşti,afosttransmisdecătre„Moldsilva”,înbazaunuicontractdelocaţiune,uneicompaniiprivate,faptcenupermiteutilizareaterenuluimenţionatpentruîncărcarea/descărcareamărfurilor.

Îndomeniul transportului feroviar, pentruprimadată în ultimii ani, au fost atinse rezultatepozitive, înregistrîndu‐se şi un profit de 58914,8 mii lei: în 2011 a crescut volumul de mărfuritransportatecucirca20%,iarînaprilie2011s‐areuşitdeblocareacirculaţieidemărfurişicălătoripesegmentultransnistrean.

Sectorulenergeticaavutoevoluţierelativstabilăpetoatăperioada.Peparcursulanului2011,consumuldeenergieelectricăînţarăs‐amajoratcu2,9%,creştereacoperitădinimport,procurăriledinexteriorfiindcu1,9%maimarifaţădeanul2010.Consumuldegazenaturaleînaceastăperioadă(fărăregiuneatransnistreană)s‐amicşoratînmediecu4,9%,iargazelenaturaleaucostatcu22,1%maimult,faptdeterminatdemajorareapreţuluideachiziţieaacestora.

Aderarea Republicii Moldova la Tratatul Comunităţii Energetice şi deţinerea pe parcursulanului2011apreşedinţieiîncadrulacestuiaaufostcalificatedreptreuşitelesectoruluienergeticaleanului.Înscopuldezvoltării interconexiunilorcuRomânia,afostdatăînexploatareliniaelectricădeinterconexiuneLEA110kVFălciu–Goteşti(lungimeatotalăalinieipeteritoriulRepubliciiMoldovaestede25,03km)şiafostsemnatMemorandumuldeînţelegerepentruconstrucţialinieielectricedeinterconexiuneLEA400kVBălţi–Suceava.

FortificareainterconexiuniicuUcrainaprinconstrucţialinieielectriceLEA330kVBălţi–CNENovodnestrovsk (lungimea totală de 123 km) nu a fost posibilă, deoarece partea ucraineană nu asemnat,pînă laprezent,Memorandumulde înţelegereprivindconstrucţia linieielectricerespective.Pentrudepăşireasituaţieicreate,pentruprimadatăînultimii5ani,încadrulşedinţeiComisieimoldo‐ucrainene din 11 noiembrie 2011 s‐a acceptat transmiterea pentru examinare a studiului defezabilitateprivindconstrucţialinieirespective,dupăcarevorurmaalterundedenegocieri.

Măsurile de eficientizare a funcţionării sistemelor de alimentare centralizată cu energietermică şi stoparea degradării acestora s‐au axat pe operarea modificărilor şi completărilor laHotărîrea Guvernului nr. 191 din 19 februarie 2002 „Privind Regulamentul cu privire lamodul deprestareşiachitareaserviciilorlocative,comunaleşinecomunalepentrufondullocativ,contorizareaapartamentelorşicondiţiiledeconectării/racordăriilasistemeledeîncălzirecentralizatăşialimentarecuapă”8,precumşipeaprobareaConceptuluişiPlanuluideacţiuniprivindrestructurareacorporativă,instituţională şi financiară a sistemului centralizat de alimentare cu energie termică din mun.Chişinău9.

Însectorulgazelornaturale,înperioadavizatăafostelaboratstudiuldefezabilitateşistudiuldeimpactasupramediuluiprivindconstrucţiaconducteideinterconectareasistemelordetransportgazealeRepubliciiMoldovaşiRomânieipedirecţiaUngheni–Iaşi.Lamomentulactual,esteînplinădesfăşurare procesul de executare a proiectului tehnic şi caietului de sarcini al proiectului deconstrucţierespectiv.

A fost creată Agenţia pentru Eficienţă Energetică10, cu asigurarea funcţionalităţii acesteia,inclusiv prin elaborarea cadrului legislativ în domeniu: Legea cu privire la eficienţa energetică11 şiProgramul Naţional pentru Eficienţă Energetică pentru anii 2011‐202012. Totodată, a fost lansat

                                                            8 Hotărîrea Guvernului nr. 707 din 20 septembrie 2011. 9 Hotărîrea Guvernului nr. 983 din 22 decembrie 2011. 10 Hotărîrea Guvernului nr. 1173 din 21 decembrie 2010. 11 Legea nr. 142 din 2 iulie 2010. 12 Hotărîrea Guvernului nr. 833 din 10 noiembrie 2011.

Page 45: Raportul Guvernului 2011

  44

Proiectul „Energie şi Biomasă” pentru perioada 2011‐2014, în cadrul căruia, în anul 2011, a fostiniţiatăimplementareaa35deproiectedeproducereaenergieidinbiomasă,douădintreelefiinddejafinalizate.

AfostelaboratproiectulProgramuluidereabilitareablocurilordelocuitcumulteetajepeanii2012‐2025.Înacelaşicontext,afostaprobatăhotărîreadeGuvern„CuprivirelaaprobareaPlanuluideacţiunipentruremediereasituaţieiîndomeniulconstrucţieidelocuinţepeanii2011‐2012”.

Pentru a facilita implementarea inovaţiilor şi tehnologiilor moderne în construcţii, prinreformarea sistemului de reglementare tehnică a construcţiilor şi aplicarea standardelor deperformanţă în construcţii, a fost modificată şi completată Hotărîrea Guvernului nr.226 din 29februarie2008„PentruaprobareaReglementăriitehnicecuprivirelaproduselepentruconstrucţii”.Înacelaşi timp, au fost examinate şi adoptate 542 de documente normative, dintre care standardenaţionale – 3, regulamente – 2, standarde interstatale – 9, standarde de firmă – 11, standardeeuropene–517,precumşiaufostaprobate49deagrementetehnice.

În perioada de referinţă a fost elaborat proiectului Programului de reconstrucţie şimodernizare a căminelor instituţiilor de învăţămînt pentru anii 2012‐2020, care va permiteîmbunătăţireacondiţiilordetraişidestudiialestudenţilor.

Impactulpoliticilor

Dacăne referim la impactulacţiunilor întreprinse îndomeniul transporturilor, acestapoate fiobservatdintabeluldemaijos.

IndicatoriUnitateademăsură

2009 2010 2011 2014(ţintă)

1.Stareadrumurilorpublicenaţionale(%dinlungimeadrumurilorpublicenaţionale):bună % 10 15 17 30medie % 20 22 30 45rea % 70 63 53 25

3.Număruldeaccidenterutiere unităţi 2755 2921 2825 23794. Numărul de decese ca urmare a accidentelorrutiere pers. 487 452 433 3685. Lungimea sectoarelor de drumuri publicenaţionalereabilitate km 200 240 330 9006. Lungimea sectoarelor de drumuri publicelocalereabilitate km 150 210 400 7207. Lungimea sectoarelor de drumuri publicenaţionalereparate km 670 737 1005 15088. Lungimea sectoarelor de drumuri publicelocalereparate km 600 660 900 13509. Gradul de acoperire a raioanelor cu staţii detestări % 81 88 90 9710. Nave înregistrate în Registrul de stat alRepubliciiMoldova unităţi 442 505 600 800

Page 46: Raportul Guvernului 2011

  45

11. Acte legislative şi normative promovate lainiţiativa Ministerului Transporturilor şiInfrastructurii Drumurilor şi aprobate deGuvern,Parlament unităţi ‐ 3 7 1512.Documentedepoliticirevizuiteşielaborate unităţi 5 5 12 1613.Mărfuritransportateîntraficnaval miitone 114 472 580 777

În domeniul construcţiilor, prin implementarea Proiectului de asigurare cu locuinţe sociale,

cofinanţat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, au fost construite în total 249 deapartamente,dincare149înor.Chişinău,30–înor.Glodeni,70–înor.Criuleni.Deasemenea,afostfinalizatăconstrucţiaa612casedelocuitpentrupersoanelesinistratedinsateleCotulMorii,Sărăteni,Nemţeni şi Obileni, contractate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor  şi transmiseautorităţilorpublicelocalepentrurepartizaresinistraţilor,precumşiafostmonitorizatăconstrucţiacaselor de către alţi investitori, inclusiv străini. În acelaşi context, a fost încheiată prima etapă deconstrucţie a drumurilor în satele enumerate şi construcţia reţelelor intracartier de apeduct şicanalizareînsatulNemţeni.

Principaleleangajamentepentru2012

Pentruanul2012sîntplanificateurmătoareleactivităţimajore:- elaborarea strategiilor de dezvoltare a pieţelor de transport şi comunicaţii, bazate pe

politicileşirecomandărileUEîndomeniu;- restructurareaÎS„CaleaFeratădinMoldova”;- stimularea şi susţinerea operatorilor aerieni în scopul valorificării oportunităţilor de

transformareaaeroporturilorinternaţionaleînhub‐uriregionale;- constituireaFonduluipentruEficienţăEnergetică;- implementareaa65deproiectedeproducereaenergieidinbiomasă(cumulativ),decare

vorbeneficia75deinstituţiipublicedincomunităţilerurale;- conectarea segmentului liniei electrice de interconexiune Fălciu – Goteşti al Republicii

Moldovacusegmentuldeliniealpărţiiromâne;- realizarea proiectului de interconectare a sistemelor de transport al gazelor naturale ale

RepubliciiMoldovaşiRomânieipedirecţiaUngheni–Iaşi;- actualizareaproiectuluiprivind realizareaPlanuluideamenajarea teritoriuluinaţional şi

promovarea proiectului investiţional pentru elaborarea a trei planuri de amenajare a teritoriilorregionale(Nord,CentruşiSud).

Page 47: Raportul Guvernului 2011

  46

Realizărileprincipale

EvoluţiaprincipalilorindicatorideimpactdinPlanuldeacţiunialGuvernului

Indicatorideimpact 2009 2010 2011 Ţinta2014

Infrastructuracalităţii,securitateaindustrialăşiprotecţiaconsumatorilor

Volumulexporturilorîncreşterecu8%anual,milioanedolariSUA

1283 1542 2221,6 ‐

Creşterea volumuluimărfurilorexportate în țărileUE înmediecu10%anual

‐18,6 9,2 49,2 ‐

Număruldeplîngerişiadresărisoluţionatecuprivireladrepturileconsumatorilor

659 644 649 ‐

În contextul integrării Republicii Moldova în comunitatea europeană, care prevede şi

armonizarea legislaţiei naţionale cu legislaţia Uniunii Europene, pe parcursul anului 2011 au fostelaborateşi aprobateunşirdemodificări şi completărialecadrului legislativ‐normativ îndomeniul

Infrastructuracalităţii,securitateaindustrialăşiprotecţiaconsumatorilorObiective:

• Armonizarea integrală a reglementărilor specifice domeniilor economiei naţionale cu cele 

europene şi implementarea acestora la nivelul cerinţelor din domeniile respective. 

• Intensificarea eforturilor pentru dezvoltarea Sistemului naţional de standardizare coerent cu 

Sistemul european de standardizare şi Sistemul internaţional de standardizare şi consolidarea 

capacităţilor instituţionale ale organismului naţional de standardizare. 

• Consolidarea Sistemului Naţional de Acreditare şi dezvoltarea instituţională a Organismului 

Naţional de Acreditare privind ajustarea acestuia la exigenţele europene, în scopul semnării 

Acordului de Recunoaştere Multilaterală (MLA) cu Cooperarea Europeană pentru Acreditare (EA). 

• Adoptarea şi promovarea standardelor europene în domeniul metrologiei, în scopul implementării 

prevederilor europene privind cadrul instituţional, cadrul legal şi cadrul normativ, precum şi 

trasabilitatea măsurărilor, mijloacelor de măsurare şi etaloanelor. 

• Asigurarea cadrului legal adecvat pentru protecţia populaţiei şi mediului înconjurător de posibilele 

avarii la obiectele industriale periculoase şi crearea condiţiilor pentru îmbunătăţirea activităţilor 

desfăşurate în domeniul securităţii industriale. 

• Asigurarea unui nivel înalt de protecţie a consumatorilor.

Page 48: Raportul Guvernului 2011

  47

infrastructurii calităţii, şi anume: Legea pentrumodificarea şi completarea Legiimetrologiei, Legeaprivind activităţile de acreditare şi evaluare a conformităţii; Legea privind securitatea industrială aobiectelor industriale periculoase; Legea privind modificarea prevederilor Legii cu privire lastandardizare.De asemenea, a fost aprobat Programul naţional de standardizare pentru anul 2012,bazatpestandardeleeuropenearmonizate.

În ceea ce priveşte realizarea Programului naţional de standardizare pentru anul 2011,rezultateleprincipalesîntmaterializateprinadoptareaa146destandardenaţionaleidenticecuceleinternaţionale(ISO/CEI)şi2268destandardenaţionaleidenticecuceleeuropene(EN),totodatăfiindanulate236destandardenaţionalecontradictoriistandardeloreuropene.

Pentruînlăturareadeficienţelorexistente,înlunadecembrie2011afostcreatăAgenţiapentruProtecţia Consumatorilor. Scopul acesteia este implementarea politicilor şi strategiilor în domeniulprotecţiei consumatorilor, precum şi supravegherea respectării actelor normative din domeniu.Agenţia era necesară, în primul rînd, pentru a ridica nivelul scăzut de încredere al consumatorilorlocaliînbunurileşiserviciiledisponibilepepiaţanaţională,precumşipentruacompensaineficienţaprevederilor legale referitoare la activitatea Inspectoratului Principal de Statpentru SupraveghereaPieţei,MetrologieşiProtecţieaConsumatorilor.Unadintrepriorităţilepentru2012este fortificareacapacităţiiAgenţieipentruProtecţiaConsumatorilor.

În august 2011, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor i‐a fost datăindicaţiasătranspunăîncadrulnormativnaţionalregulamentulUEprivinddrepturilepasagerilorîntransportul aerian. Regulamentul va prevedea condiţii clare pentru operatorii aerieni, astfel încîtpasageriisăfieprotejaţideabuzurilecompaniiloraerieneîncazulîntîrzierilorsauanulărilordecurse.Acest regulament este inclus şi în Anexa nr.3 la Acordul SAC, respectiv este parte a obligaţiilorRepubliciiMoldovaînimplementareaAcorduluiSACcuUE.

 

Figura 19. Evoluţia numărului de standarde internaţionale adoptate 

Page 49: Raportul Guvernului 2011

  48

Realizărileprincipale

Înanulcurent, sectorulTICs‐amenţinut în topulcelormaidinamicesectoarealeeconomieinaţionale.Număruldecompaniinou‐înregistrateînsectorulITaratăotendinţăcontinuădecreşterecu11,9%anualînperioada2005‐2011,deşiacelaşiindicatorcalculatpentrucelelaltesectoareledineconomiearatăouşoarăscădere.

2,13

3,113,37

3,57

4,473,97

4,54 4,73

5,8 6,42

0

1

2

3

4

5

6

7

2002 2007 2008 2009 2010

Moldova Europa Azerbaijan (tara reformatoare) CSI

Figura 20. Poziţia Republicii Moldova în clasamentul internaţional după indicele IDI 

(indicele de dezvoltare a sectorului TIC) 

Produsele software dezvoltate în Moldova au reuşit să penetreze şi să fie recunoscute pe

pieţele regionale. Exporturile de produse IT, conform datelor Asociaţiei Companiilor Private dindomeniulTICdinMoldova,auînregistratînperioada2005–2011oratădecreştereanualăde49%.

TehnologiainformaţieişicomunicaţiiObiective:

• Dezvoltarea sectorului TIC pentru crearea bazei transformării Republicii Moldova într‐o 

societate bazată pe cunoaştere. 

• Accelerarea procesului de e‐transformare în vederea susţinerii agendei de integrare europeană 

a Republicii Moldova. 

• Promovarea instrumentarului TIC şi implementarea lui pentru o mai bună guvernare, educaţie şi 

cercetare, sănătate publică, diversificare a contentului electronic şi digitalizare a patrimoniului 

cultural, dezvoltare a comerţului electronic. 

• Liberalizarea şi dezvoltarea pieţelor de comunicaţii. 

• Dezvoltarea infrastructurii de comunicaţii (electronice şi poştale) integrate şi eficiente, orientate 

spre creşterea competitivităţii economiei naţionale şi asigurarea accesului tuturor categoriilor 

de utilizatori la serviciile societăţii informaţionale. 

Page 50: Raportul Guvernului 2011

  49

Republica Moldova este în continuare una dintre ţările cu cea mai bună viteză de acces laInternet.PotrivitratinguluiNetIndex,RepublicaMoldovarămînepeprimullocînclasamentulprivindraportul dintre viteza descărcării şi viteza promisă de operatorul Internet (100.86%). La capitolulvitezădedownloaddepeInternet, ţaranoastrăseplaseazăpe locul17,cu17.51Mbps.Lacapitolulvitezădeupload,RepublicaMoldovasepoziţioneazăpeloculşapte,cu10.75Mbps.

Conform datelor Biroului Naţional de Statistică şi ANRCETI, volumul total al vînzărilor,realizate în anul 2011 în acest sector, a înregistrat o creştere de 1,4% comparativ cu perioadarespectivă a anului 2010 şi se cifrează la 6466 mii lei. Cele mai semnificative creşteri au fostînregistratepepiaţaserviciilordetelefoniemobilăşiacelordeacceslaInternetînbandălargă.Deşirezultateleobţinutesîntsatisfăcătoare,încomparaţiecuindicatoriimediidepregătireelectronicăaistatelormembreUE,RepublicaMoldovastagneazăsubstanţial.PotrivitRaportuluiMondialalUniuniiInternaţionaleaTelecomunicaţiilorprivindgraduldepregătireelectronică în152deţări,RepublicaMoldovaseîncadreazăîncategoriaţărilor„Mediumaverage”,adicăareunnivelmediualIndiceluideDezvoltareasectoruluiTIC(IDI)şisesitueazăpeloculal57‐lea.ÎnclasamentulregionalalţărilorCSI,RepublicaMoldovaaurcatcu2poziţii,comparativcuanulprecedent,şiocupălocul3.

Înanul2011s‐aatestatoconsolidareapoziţiilorpieţeidetelefoniemobilă.Cifradeafaceriacelortreioperatoridetelefoniemobilădenotăocreşteredecirca4,5%faţădeanul2010şiconstituie3610,6miilei.Totodată,vînzăriledeserviciidetelefoniefixăaleoperatoruluitradiţionalMoldtelecomcontinuă să înregistreze o descreştere uşoară, iar a operatorilor alternativi – o uşoară creştere.Conformdatelorstatistice, înanul2011vînzăriletotalealeserviciilordetelefoniefixăauscăzutfaţăde anul 2010 cu circa 10,6%.Volumul total al vînzărilor pe piaţa serviciilor de acces la Internet lapuncte fixeacrescutcu24,3%, faţădeanul2010.Dezvoltarearapidăaserviciilor înbandă largăsedeterminăprincreştereagraduluidedisponibilitateaacestorservicii,reducereatarifelor,precumşiprinsubstituţiaserviciilordial‐upcuserviciiledeInternetînbandălargălapunctefixeşimobile.

Unuldintrefactoriidecreştereaveniturilorobţinutedeoperatoriidetelefoniemobilăşifixăl‐a constituit majorarea numărului de utilizatori ai serviciilor furnizate de aceştia. În perioada dereferinţă,numărultotalalutilizatorilordetelefoniemobilăaajunsla3milioane714,7miilei,iarratadepenetrareaacestorservicii,raportatălaosutădelocuitoriairepublicii,aatinspragulde104,3%.

Figura 21. Nivelul de penetrare a telefoniei fixe şi mobile, în evoluţie 

Page 51: Raportul Guvernului 2011

  50

Pe fundalul diminuării veniturilor provenite din vînzările de servicii de telefonie fixă, s‐aatestatocreştereuşoară(2,6%)anumăruluideabonaţiconectaţilaoperatoriireţelelordetelefoniefixă,înmărimede1milion179,9miilei,iarratadepenetrareaacestorservicii,raportatălaosutădelocuitori,constituie33,1%.

Un alt rezultat în acest sector este liberalizarea modalităţii de acordare a numerelor detelefonie fixă pentru operatori, astfel încît operatorilor alternativi li se vor crea condiţii egale deactivitatecuoperatorultradiţionalMoldtelecom,careareşiopoziţiedominantăpepiaţă.Astfel,prinaprobarea noului Plan naţional de numerotare (PNN), care a întrat în vigoare la 31 martie 2012,Republica Moldova a progresat în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate prin aderarea laOrganizaţiaMondialăaComerţului(OMC).

Figura 22. Evoluţia numărului de abonaţi la Internet în bandă largă 

Numărul abonaţilor la serviciile de acces la Internet înbandă largă lapuncte fixe a ajuns lacifrade355,1miimii,ceeacereprezintăocreşterede32%,comparativcuaceeaşiperioadăaanuluiprecedent. O creştere semnificativă a fost atestată şi în rîndul utilizatorilor serviciului de acces laInternetprinreţelele3G.Numărul acestora s‐amajorat, comparativ cuperioadarespectivăaanuluiprecedent,cucirca45,3%şiconstituiepeste154miideutilizatori.

Concomitent,s‐aînregistratoreduceretotalăanumăruluideabonaţiprindial‐up,careaajunssubniveluldeomie.Caurmareaacesteievoluţii,ratadepenetrareaserviciilordeacceslaInternetînbandălargălapunctefixeaatinsnivelulde9,97%.

În anul curent au fost elaborate şi definitivate un şir de proiecte de acte legislative şinormative,prevăzute înPlanuldeactivitatealGuvernuluipentruanul2011,precumşi înPlanuldeactivitatealMinisterulTehnologieiInformaţieişiComunicaţiilorpentruanul2011:

‐afost iniţiatprocesuldearmonizareacadruluinormativ interncuDirectiva2003/98/ECaParlamentului European şi a Consiliului privind reutilizarea informaţiilor din sectorul public. Carezultat,ministerul a elaborat proiectul de lege cu privire la reutilizarea informaţiei din instituţiilepublice;

- a fost elaborat şi aprobat proiectul de lege cu privire la serviciile de plată şi monedaelectronică,carecreeazăcadrulnormativnecesarpentrudezvoltareacomerţuluionlineînRepublicaMoldova;

0,64%1,32%

3,23%

5,23%

7,55% 9,97%

0

50000

100000

150000

200000

250000

300000

2006 2007 2008 2009 2010 2011Numărul de abonaţi la Internet în bandă largă

Nivelul de penetrare a Internetului în bandă largă,%

Page 52: Raportul Guvernului 2011

  51

- afostelaboratproiectuldelegeprivindsemnăturaelectronicăşidocumentulelectronic,înscopul stabilirii unui cadru legislativ naţional compatibil cu prevederile Directivei ParlamentuluiEuropean şi Consiliului nr. 1999/93/CE privind cadrul comunitar pentru semnăturile electronice,precum şi pentru asigurarea utilizării eficiente, sigure şi fără costuri nejustificate a formeloralternativedeautentificareasemnăturiiolografe,inclusivamodalităţiiîncaredocumentulelectronicvafiutilizatîncontextuldiverselortipuridesemnăturielectronice;

- a fost elaborat proiectul de lege cu privire la organizarea şi funcţionareaSistemuluinaţionalunicpentruapelurideurgenţă, înscopulcreăriipremiselorpentruelaborareaşiimplementareaacestuiSistemînRepublicaMoldova;

- a fost aprobat Programul de implementare a portabilităţii numerelor pentru anii 2011‐2013.Implementareaprogramuluivastimulaconcurenţapetoatepieţeledecomunicaţiielectronice,vaînlăturaobstacoleleexistentedincaleafurnizăriireţelelorşiserviciilor;

- a fost elaborat un plan de acţiuni pentru creşterea numărului şi calităţii de pregătire aspecialiştilorITdinRepublicaMoldova.

Totodată,tehnologiaLTE(LongTermEvolution)afosttestatădecătreoperatoriinaţionalidetelefoniemobilă,caresîntpregătiţisăimplementezetehnologia4Glascarălargă.

Nus‐areuşitpromovareaunuişirdeproiecte,precum:- proiectulStrategieidegestionareeficientăaspectruluidefrecvenţeradioînconcordanţăcu

directivele UE, dat fiind necesitatea corelării acesteia cu deciziile Conferinţei Mondiale aRadiocomunicaţiilor (WRC‐2012), care a avut loc în perioada 23 ianuarie – 17 februarie 2012 laGeneva;

- proiectul pentrumodificarea Legii comunicaţiilor electronice nr.241‐XVI din 15 noiembrie2007 conform directivelor UE, precum şi proiectulde lege privind organizarea şi funcţionareaSistemuluinaţionalunicpentruapeluriledeurgenţă112.

EvoluţiaprincipalilorindicatorideimpactînsectorulTIC

Denumireaindicatorilor Unitatea

demăsură

2009 2010 2011

2014*

VolumultotaldevînzăridinsectorulTIC milioanelei

5821,2 6373,0 6466,0

8000,0

Volumulexportuluideproduse/serviciiTIC milioanedolariSUA

107,1 112,1 ‐ 250,0

Rata de penetrare a Internetului în bandălargă

% 5,23 7,55 9,97

20,0

AcoperireanaţionalăareţeleideteleviziunedigitalăterestrăDVB‐T

% ‐ 10,0 30,0 70,0

Ratadepenetrareatelefonieimobile % 78,1 88,8 104,3

100

Ratadepenetrareatelefonieifixe % 31,9 32,6 33,1

33,0

Page 53: Raportul Guvernului 2011

  52

Principaleleangajamentepentru2012Pentruanul2012,prioritarepentruGuvernsînturmătoareleacţiuni:- creşterea competitivităţii companiilor IT autohtone, diversificarea produselor/serviciilor

IT,aplicareainovaţiilorîndomeniu;- creştereanumăruluidespecialiştiITbineinstruiţi;- creşterea calităţii, accesibilităţii şi gamei de servicii de comunicaţii electronice (CE) prin

intermediuluneiinfrastructurimoderne;- consolidareaşidezvoltareasectoruluipoştalcaparteintegrantăaeconomieinaţionale;- accesulpopulaţieilaserviciilepublicedigitalizate;- accesulpopulaţiei lasetulminimdeserviciidecomunicaţiielectronice, launanumitnivel

decalitate,cutarifeaccesibile,indiferentdelocalizarealorgeografică.

III. ADMINISTRAŢIERESPONSABILĂŞIEFICIENTĂ

Realizărileprincipale

Ca rezultat al restructurării instituţionale a Executivului, s‐a reuşit delimitarea funcţiilor deelaborareapoliticilorpublice,careţindecompetenţaministerelor,defuncţiiledeimplementare,careţindecompetenţainstituţiilorsubordonateorganelorcentraledespecialitate.

Totodată,aavutlocdelimitareacompetenţelorGuvernuluişiorganelorcentraledespecialitatereferitor la stabilirea structurii, efectivului‐limită, statului de personal şi schemei de încadrare apersonaluluialeinstituţiilorpublicesubordonateacestora.

Pentru prima dată a fost aprobat de Guvern şi prezentat Parlamentului spre examinareproiectul legiiprivindadministraţiapublică centralăde specialitate.Adoptareaunui cadru legislativunic privind autorităţile administraţiei publice centrale, ajustat la bunele practici ale UniuniiEuropene, va permite perfecţionarea structurii acestor autorităţi în corespundere cu practicileeuropene.

În scopul perfecţionării procesului de planificare strategică la nivelul autorităţiloradministraţiei publice centrale, Guvernul a aprobat Metodologia de elaborare a programelor dedezvoltare strategică. În conformitate cu aceasta, autorităţile administraţiei publice centrale au

ReformaadministraţieipublicecentraleObiective:

Restructurarea profundă a administraţiei publice centrale în vederea creării unui cadru instituţional eficient, funcţional şi durabil, dedicat supremaţiei legii şi acordării unor servicii publice calitative populaţiei. 

Asigurarea unui proces decizional transparent, echitabil, eficace şi eficient. 

Transformarea guvernării şi creşterea performanţei administraţiei publice, inclusiv prin TIC; desconcentrarea serviciilor publice prin reducerea birocraţiei. 

Implementarea guvernării electronice şi a serviciilor electronice pentru cetăţeni. 

Dezvoltarea unui serviciu public meritocratic, format din funcţionari publici recrutaţi, evaluaţi şi promovaţi în baza calităţilor profesionale şi performanţei în îndeplinirea sarcinilor de serviciu. 

Page 54: Raportul Guvernului 2011

  53

elaboratprogramecareleajutăsătreacălaplanificareaînbazabugetelorşiidentificareanecesaruluide capacităţi ale autorităţii în vederea realizării obiectivelor într‐o manieră eficientă, eficace şisustenabilă.

La nivel naţional, planificarea strategică a fost fortificată prin elaborarea documentuluinaţionaldeplanificare„Moldova–2020”,careafostaprobatdeGuvernprinHotărîreanr.187din3aprilie 2012 și transmis Parlamentului spre aprobare. Pentru prima dată Guvernul a realizatplanificarea dezvoltării ţării pe termen lung, aceasta bazîndu‐se pe dezvoltarea economică şireducerea sărăciei, avînd 7 priorităţi de bază. În cazul realizării tuturor obiectivelor prevăzute îndocument,sevaasiguracreştereaPIBcupînăla12%în2020,iarsărăciasevareducecu12,7%.

Procesul decizional al Guvernului se află în continuă îmbunătăţire, datorită modificăriicadrului legislativ învigoare şi implementării cadruluinormativ secundarconformLegiinr.239‐XVIdin13noiembrie2008privindtransparenţaînprocesuldecizional.

Aprobarea cadrului normativ secundar privind transparenţa în procesul decizional are unimpactevidentasupraasigurării transparenţei şi îmbunătăţiriiprocesuluideconsultareapoliticilorpublice.Astfel,în2011procesuldeconsultareafostaplicatpentrupeste90%dintreproiecteledeactelegislativeşinormativeelaborate,comparativcu83%înanul2010şi38%înanul2009,ceeaceareoinfluenţăpozitivăasupraasigurăriitransparenţeidecizionaleîncadrulExecutivuluicentralşireflectăomajoraresubstanţialăaimplicăriisocietăţiicivileînprocesuldecizional.

PrinLegeanr.155din21 iulie2011, încadrulserviciuluipublica fost introdusClasificatorulunicalfuncţiilorpublice,careclasifică,structureazăşiierarhizeazăfuncţiilepubliceînbazastatutuluiautorităţiipublice,categoriei funcţieipublice, tipuluişiniveluluidecomplexitatealsarcinilor.Drepturmare, autorităţilepublice audemaratprocesulde elaborarea statului depersonal înbazanouluiClasificator. Pentru adeterminanivelulde realizareaobiectivelor individuale, stabilite fiecărui funcţionarpublicînbazaobiectivelorstrategicedeactivitatealeautorităţilorpublice,afostaplicatăproceduradeevaluareaperformanţelorprofesionalealefuncţionarilorpublici.Demenţionatcă,pentruanul2011,pondereafuncţionarilorpublicievaluaţiaconstituit,întotalpeserviciulpublic,86%. Afostadoptatnoulsistemdesalarizareafuncţionarilorpublici,prinLegeanr.48din22martie2012 (în vigoare din 1 aprilie 2012), care prevede 23 de grade de salarizare, în funcţie deresponsabilităţi şi complexitatea atribuţiilor funcţiilor publice; iar pentru fiecare grad de salarizareesteprevăzutunanumitnumărdetreptedesalarizare,careacordăfuncţionaruluipublicposibilitateade promovare într‐o treaptă superioară de salarizare, în funcţie de rezultatele evaluării anuale aperformanţelorprofesionale. Învederearidicăriiprestigiuluiserviciuluipublic,afostinstituităsărbatoareaprofesională„Ziuafuncţionaruluipublic”,carevafimarcatăanual,ladatade23iunie.

Înurma stabilirii noilor cerinţe faţă dedezvoltareaprofesională a funcţionarilorpublici, cu

suportul comenzii de stat şi al donatorilor, s‐au obţinut progrese în dezvoltarea profesională afuncţionarilordinautorităţilepublice.Datelerelevăoevoluţiecrescătoareainvestiţiilorînresurseleumanedinserviciulpublic,efectuatedinsurselefinanciarealepartenerilordedezvoltare.Întotal,aufost desfăşurate 215 de cursuri de instruire externă şi au fost instruiţi 2544 de funcţionari dinautorităţileadministraţieipublicecentraleşilocale.

LainiţiativaGuvernuluiademaratprogramuldebursepentrustudiidemasteratpestehotare,destinatfuncţionarilorpublici.Înanul2011,aubeneficiatdeastfeldeburse9persoane.

Page 55: Raportul Guvernului 2011

  54

Caurmareaimplementăriidin1ianuarie2009areglementărilorprevăzutedeLegeanr.158‐XVI din 4 iulie 2008 cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public, în autorităţileadministraţieipublicecentraleşilocales‐aîmbunătăţitsituaţiareferitorlaaplicareamodalităţilordeangajareînfuncţiilepublicevacanteînbazădemerit–princoncursşiprinpromovare.

16%

57%72%

0%

10%

20%

30%

40%

50%

60%

70%

80%

90%

100%

2009, în OCS 2010, în OCS 2011, în total AP

Ponderea angajărilor în bază de merit Alte modalităţi de angajare

Figura 23. Evoluţia ponderii angajărilor în bază de merit în funcţii publice vacante, % 

Sursa: Elaborat în baza datelor primite de la autoritățile publice

Angajările în bază de merit în funcţii publice vacante, inclusiv ocuparea funcţiei publicevacante prin concurs, au început să fie dominante în toate autorităţile publice (AP), inclusiv înorganelecentraledespecialitate(OCS)şiînautorităţileadministraţieipublicelocale(figura23).

În acelaşi timp, în perioada de raportare s‐a redus numărul de cazuri de angajare ilegală înfuncţiipublicevacante–dela16,5%dinangajărileînorganelecentraledespecialitateînanul2010la3.5%(15cazuri) înanul2011şidela6,9%la6,1%(20cazuri) înautorităţileadministraţieipublicelocale.Principaleleangajamentepentru2012

Reieşind din obiectivele stabilite în Programul de activitate al Guvernului şi progresulînregistrat în anul 2011, pe parcursul anului 2012 vor fi depuse eforturi pentru realizareaurmătoarelorangajamente:

- introducereafuncţieidesecretardestatînministere,carevafiocupatădeunprofesionistîndomeniuşisevabucuradestabilitateînfuncţie,indiferentdeschimbareacomponenţeiGuvernului;

- implementarea noii legi privind administraţia publică centrală şi a Codului de proceduriadministrative;

Page 56: Raportul Guvernului 2011

  55

- dezvoltareaşiimplementareasistemelordecirculaţieadocumentelorşiactelornormative,inclusiv prin introducerea sistemelor de înregistrare, distribuire şi monitorizare electronică adocumentelor,precumşiprinîmbunătăţireaprocesuluidegestionareapetiţiilor;

- sporireaconsecvenţei înprocesuldecizional,agraduluidecorelareapoliticilorpubliceşiresurselorbugetareprinintroducereabugetelorpeprograme;

- elaborareaşiimplementareaunuiprogramdereformarecomplexăaserviciilorpublice;- introducerea standardelorminime de calitate pentru serviciile publice şi a sistemului de

indicatori de monitorizare/evaluare a calităţii lor, precum şi a instrumentelor de depunere areclamaţiilorcuprivirelaserviciilepubliceprestatesubstandard;

- promovareasistemelordemanagementalperformanţeiîndomeniulresurselorumanedinadministraţiapublicăprinimplementareastandardelorocupaţionale;

- crearea, pilotarea şi implementarea SIA „Registrul funcţiilor publice şi al funcţionarilorpublici”.

Activităţilepedimensiuneadescentralizare şi consolidarea autonomiei localeauavansatpeparcursulperioadeideraportareşiaufinalizatcuaprobareadecătreGuvernșiParlamentaStrategieiNaţionaledeDescentralizare.

PrincipaleledomeniideintervenţiealeStrategieivorfiurmătoarele:‐descentralizareaserviciilorşicompetenţelor;‐descentralizareafiscală;‐descentralizareapatrimonială;‐dezvoltarealocală;‐capacitateaadministrativă;‐capacitateainstituţională;‐democraţie,etică,drepturileomuluişiegalitatedegen.Concomitent, s‐a reuşit dezvoltarea cadrului instituţional pentru elaborarea strategiilor

sectorialepedomeniilepasibiledescentralizării.Încadrulacestorplatformedecomunicares‐aextinscooperareacureprezentanţiiautorităţiloradministraţieipublicelocaledenivelurileîntîişialdoilea.

DescentralizareaputeriişiasigurareaautonomieilocaleObiective:

Dezvoltarea cadrului legal, normativ şi instituţional corespunzător principiilor descentralizării, asigurării democraţiei şi autonomiei locale. 

Direcţionarea coerentă a drepturilor, responsabilităţilor şi resurselor financiare către autorităţile publice locale, conform principiilor Cartei Europene a Autonomiei Locale, şi consolidarea capacităţilor administrative ale acestora. 

Fortificarea autonomiei financiare şi patrimoniale a autorităţilor publice locale. 

Promovarea cooperării şi consolidării teritoriale a unităţilor administrativ‐teritoriale. 

Dezvoltarea cadrului legal, normativ şi instituţional corespunzător principiilor descentralizării, asigurării democraţiei şi autonomiei locale.

Page 57: Raportul Guvernului 2011

  56

Reexaminarea pe parcursul anului 2011 a competenţelor atribuite primăriilor şi consiliilorlocale în conformitate cu principiile descentralizării a permis elaborarea NomenclatoruluicompetenţelorAPL,carevastalabazadescentralizăriifiscaleşipatrimoniale.

În scopul fortificării autonomiei locale şi consolidării managementului public local, au fostimplementateactivităţiprivinddezvoltareaprofesionalăaaleşilor locali, fiinddesfăşuratesesiunideinstruirepentru12miidereprezentanţiaiadministraţieipublicelocale.

Conformagendeidedescentralizare,aufostdemarateactivităţiprivindstimulareacooperăriiintermunicipale. În acest sens, Ghidul internaţional de cooperare intercomunitară a fost adaptat lacontextulRepubliciiMoldovaşi au fost identificatepropuneridemodificarea cadrului legal aferentcooperăriiautorităţiloradministraţieipublicelocale.Principaleleangajamentepentru2012

În2012acţiunileGuvernuluivorfiorientatepreponderentspre:- elaborarea şi aprobarea strategiilor sectoriale de descentralizare în conformitate cu

prevederileStrategieiNaţionaledeDescentralizare;- aprobareanomenclatoruluicompetenţelorautorităţilorpublicelocaledetoatenivelurileşi

corelareaacestoracucompetenţeleautorităţilorcentrale;- definitivarea şi aprobarea pachetului de propuneri legislative privind finanţele publice

localeşidescentralizareapatrimonială;- aprobareametodologieideestimareacapacităţiloradministrativealeautorităţilorpublice

locale;- crearea cadrului legal adecvat pentru implementarea proiectelor de cooperare

intermunicipalăînvedereaprestăriiserviciilorcomune;- consolidarea platformelor de comunicare cu reprezentanţii administraţiei publice locale,

societateacivilă,parteneriisocialişidedezvoltare,mediulacademicşiştiinţificetc. 

Realizărileprincipale

În vederea transformării Republicii Moldova într‐un stat modern, performant, interactiv înbaza utilizării tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, a fost elaborat Proiectul ”e‐TransformareaGuvernării” (eTG)şia fostobţinutcreditulBănciiMondiale învaloarede20milioanedolariSUA. În

E‐GuvernareaînserviciulcetățenilorObiective:

Tranformarea Republicii Moldova într‐un stat modern, performant, interactiv în baza utilizării tehnologiei informației și comunicațiilor.

Dezvoltarea platformei naționale de e‐Guvernare și a sistemului electronic național prin crearea serviciilor electronice și creșterea accesului populației la servicii publice digitalizate. 

Optimizarea infrastructurii informaționale a sectorului public cu asigurarea securității informaționale a e‐Guvernării, eficientizarea comunicării și coordonării între agențiile guvernamentale de nivel central, raional și local. 

Page 58: Raportul Guvernului 2011

  57

cadrul acestui proiect a fost elaborat şi aprobat Programul Strategic deModernizareTehnologică aGuvernării,aufostcreateComisiaNaţionalăpentrue‐Transformare,CentruldeGuvernareElectronicăşiConsiliulCoordonatorilorpentrue‐Transformare.

Oiniţiativăimportantăestelansareaportaluluidatelorguvernamentaledeschise(cucaracterpublic)www.date.gov.mdşiaBazeidedateaCheltuielilorPubliceBOOST,Moldovafiindceade‐a16‐aţarădinlumecareaaderatlaIniţiativapentruunGuvernDeschis,pentruaasiguraunnivelmaiînaltdetransparenţăşiaccesalcetăţenilorlaprocesuldecizional.

Principaleleangajamentepentru2012

În2012acţiunileGuvernuluivorfiorientatepreponderentspre:- crearea Portalului Guvernamental pentru Cetăţeniwww.servicii.gov.md – ghişeul unic de

accesalcetăţenilorlaserviciilepublice;- autentificarea electronicămobilă– cetăţenii vorputea tranzacţiona cu statul şi vorputea

accesaserviciilepubliceonline,autentificîndu‐seprintelefonulmobil(semnăturadigitalăvafiplasatăîn cartela SIM).Acest lucruvapermiteoferireamaimultor servicii cetăţenilorprin telefonulmobil,inclusivachitareaplăţiloronlinepentruserviciilepublice;

- lansarea a 4 e‐servicii: e‐Licenţă, e‐Legislaţie pentru autorizaţii de construcţii, aplicareaonlinepentruCazieruljuridic,înregistrareaangajatorilorlaCNAM;

- lansareasistemuluideplăţielectronicepentruserviciilepublice–cetăţeniivorputeaachitaonlinepentruserviciilepublice.Acestsistemvafiutilizatdetoateautorităţileadministraţieipublicecentraleşivaasiguratranzacţiifinanciaresigureîntrecetăţeanşistat;

- creareaportalului„e‐RaportarepentruBusiness”laBNS,CNAS;- crearea platformei tehnologice comune pentru Guvern – va asigura comunicarea şi

funcţionareasecurizatăînspaţiuldigital;- crearea registrului electronic al deţinătorilor de date cu caracter personal, condiţie a

PlanuluideAcţiuniprivindLiberalizareaRegimuluideVizecuUE;- creareamodululuiIalsistemuluidee‐Achiziţiipublice;- implementareasistemuluidecircuitelectronicaldocumentelorpentruGuvern;- creareaCadruluide interoperabilitate,carevaasiguracomunicareadintre toatesistemele

informaţionale, bazele de date, registrele din sectorul public şi va facilita dezvoltarea de e‐serviciipentrucetăţeni.

DezvoltarelocalăşiregionalăechilibratăObiective:

Încurajarea iniţiativei la nivel local/regional şi promovarea culturii de cooperare între autorităţile publice centrale şi locale.

Reducerea dezechilibrelor regionale de dezvoltare prin implementarea proiectelor de investiţii şi stimularea creşterii în regiunile defavorizate. 

Dezvoltarea regională echilibrată prin asigurarea consecvenţei între politicile naţionale sectoriale şi politicile de dezvoltare locală. 

Page 59: Raportul Guvernului 2011

  58

Realizărileprincipale

Dezvoltarea regională se află într‐o fază incipientă a evoluţiei sale. Totuşi, pe parcursulperioadeideactivitate,aufostobţinuteurmătoarelerealizărimajore:

- a fost iniţiată implementarea a 26de proiecte dedezvoltare regională, dintre care21deproiectecufinanţaredinFondulNaţionaldeDezvoltareRegionalăşi5proiectecufinanţaredecătreBiroulNaţionaldeCooperarealGermaniei;

- a fost realizată armonizarea Strategiei naţionale de dezvoltare regională şi a strategiilorregionale de dezvoltare pentru regiunile Nord, Centru şi Sud, în vederea îmbunătăţirii planificăriiteritorialeşilocalizăriiinvestiţiilor;

- aufostiniţiateproceduriledeajustareastrategiilorlocale(sectoriale)cuceleregionale;- a fost aprobat Manualul operaţional al agenţiilor de dezvoltare regională, care prevede

proceduri de monitorizare, evaluare şi raportare a activităţilor implementate şi în curs deimplementare;

- a demarat procesul de actualizare a Strategiei de dezvoltare durabilă a turismului înRepublicaMoldovapentruanii2003‐2015.Proiectfinalizat:ReparaţiapoduluipesterîulCogîlnicdepestr.Matrosovşisecţiuneadedrum(0,32

km)localadiacentăautostrăziiinternaţionaleChişinău‐Tarutino‐Odesa,oraşulBasarabeasca

Înurmaimplementăriiproiectului,şoferiicarefoloseaupînăînprezentundrumdeocolirepottrecehotarulRepubliciiMoldovaprinpunctulvamalBasarabeasca‐Serpnevoe,economisindtimpşicombustibil.Totodată,pentrulocuitoriidinparteadesudaoraşuluiBasarabeasca(circa4000),careutilizeazăsecţiunearenovatădedrumşipodul,s‐aînjumătăţitdistanţadeaccessprepiaţacentralăaoraşului.

Page 60: Raportul Guvernului 2011

  59

Proiectînimplementare:Asigurareadezvoltăriilocaledurabileşiprevenireapoluăriiresurselornaturaleprinreconstrucţiastaţieideepurareaapelorreziduale,

reconstrucţiaşiextindereareţelelordeapăşicanalizare,Călăraşi

Proiectînimplementare:ManagementuldeşeurilormenajereînlocalităţiledinraioaneleTeleneştişiSîngerei

Principaleleangajamentepentru2012

În 2012urmeazăa ficonstituiteagenţiilededezvoltareregionalăChişinău,UTAGăgăuziaşiTransnistria,precumşivafiperfecţionatmecanismuldefinanţareadezvoltăriiregionaledelabugetuldestatprinintermediulFonduluiNaţionaldeDezvoltareRegională.

Totodată,va fiurmărităasigurareautilizării eficientea fondurilordirecţionate spreproiecteregionale, precum şi facilitarea şi susţinerea autorităţilor administraţiei publice locale în aplicareapentrufinanţaredinprogrameleeuropenedecooperaretransfrontalierăşidinaltefonduriexterne.

În sectorul turism, este planificată aprobarea sistemului de informatizare a domeniului –Sistemul informaţional „e‐Turism”, elaborarea metodologiei de evaluare a patrimoniului turistic,elaborareacriteriilordeconstituireşifuncţionareabirourilordeinformareşipromovareaturismului.

Page 61: Raportul Guvernului 2011

  60

Realizărileprincipale

A fost extinsă componenta Comitetului Interministerial pentru Planificare Strategică (CIPS)pentruasigurareauneiparticipărimai largiaministerelor laprocesulde identificare şi formulareaproiectelor, precum şi pentru monitorizarea implementării eficiente şi eficace a proiectelor deasistentăexternă.

Totodată, a fost creat Consiliul comun de Parteneriat între Guvernul Republicii Moldova şiparteneriiexternidedezvoltare încalitatedeforumdedialog lanivel înalt îndomeniulcoordonăriiasistenţei externe, care are ca obiectiv asigurarea impactului asistenţei oferite pentru realizareapriorităţilor naţionale, armonizarea programelor şi proiectelor de asistenţă externă, evitareadublărilor şi promovarea eficienţei asistenţei, precum şi alinierea intervenţiilor partenerilor cuplanurile sectoriale ale Guvernului Republicii Moldova, pentru asigurarea corespunderii şicomplementarităţiiplanificării,bugetăriişiimplementăriiprogramelor.

Consiliile sectoriale active în toate ministerele sînt abilitate cu funcţii de programare şimonitorizare sectorială a proiectelor şi programelor de asistenţă externă. Această platformă dediscuţieîntreautorităţilepublicecentrale,parteneriidedezvoltareşisocietateacivilădăposibilitateaabordăriisubiectelordeprioritizareanecesităţilor,permitemonitorizareaşiarmonizareaeforturilordeimplementareeficientăaasistenţeiexternepentrudezvoltare.

Acestemăsuri structurale au creatpremisepentru sporirea gradului de aliniere a asistenţeiexternelapriorităţilenaţionaleşiutilizareasistemelornaţionale,laosinergiemaibunăaprocesuluideprogramareşiimplementareaasistenţeiexterne.

Volumul asistenţei oficiale pentru dezvoltare (AOD), valorificate în Republica Moldova, acrescutdela139milioanedolariSUAîn2005la221milioanedolariSUAîn2007şiaatinscifrade448milioane SUA în 2010. Utilizarea sistemelor naţionale (managementul financiar, achiziţiile publice,sistemuldeaudit)denotă,deasemenea,ocreşteredela25%în2005la71%în2010.

CoordonareaasistenţeiexterneObiective:

Crearea unui sistem instituţional şi regulatoriu funcţional în vederea creşterii capacităţii de absorbţie a asistenţei externe.  

Sporirea gradului de aliniere a asistenţei externe la priorităţile naţionale, instituţiile şi sistemele naţionale.  

Asigurarea unei coordonări şi sinergii mai bune în procesul de programare, implementare, monitorizare şi evaluare a asistenţei externe. 

Page 62: Raportul Guvernului 2011

  61

Figura 24. Volumul asistenţei oficiale pentru dezvoltare, milioane dolari SUA 

Instituţiasupremădeaudit–CurteadeConturiaRepubliciiMoldova–estedejaimplicatăînauditarea proiectelor realizate cu suportul asistenţei externe, care sînt, de altfel, tot bani publici.Astfel,putemconstatacăsistemelenaţionaledemanagementseapropiedestandardeleeuropeneşideperformanţeleţintite.

Peparcursulanului2011au fostasumatenoiangajamente financiaredecirca158milioaneeuro şi iniţiate circa 53 de proiecte. Celemaimari 5 proiecte au fost în sectorul energetic – 42,6milioaneeuro,asistenţasocială–26milioaneeuro,infrastructuradrumurilor–16,2milioaneeuro,e‐guvernare – 14,3 milioane euro, sănătate – 7,8 milioane euro. Dintre primii cinci parteneri dedezvoltare (după volumul de asistenţă acordată) pot fi menţionaţi – Uniunea Europeană, BancaMondială,StateleUnitealeAmericii,GuvernulRepubliciiPopulareChineze,AgenţiileONU.

Eficienţaasistenţeiexterneestesporităatuncicîndparteneriiutilizeazăaranjamentecomunedeacordareaasistenţeipentrudezvoltareaţărilorpartenere.Acordareasuportuluibugetardirectsausectorial, susţinerea programelor de dezvoltare sînt unele dintre modalităţile de armonizare aproceselor de eficientizare a asistenţei externe. Aceste modalităţi au fost utilizate şi în RepublicaMoldova,faptceadatposibilitateadeaatingecifrade51%dinAOD(2010)direcţionatăprinsuportdirectbugetuluinaţional,încomparaţiecu16%în2005.

Tot la capitolul eficientizarea asistenţei externe şi armonizarea procesului de acordare aasistenţei poate fi raportată şi elaborarea, pe parcursul anului 2011, a cadrului unic de colaborareîntreOrganizaţiileNaţiunilorUniteşiGuvernulRepubliciiMoldovapentruperioada2013‐2017.AcestcadruiniţiazăpunereaînaplicaretreptatăaprincipiuluiONU–UNU(ONUasONE),menitsăaducăomaibunăcoerenţăîntreagenţiileONUşirezultatemaibuneînasistenţapentrudezvoltare.

Înperioadaimediaturmătoareunaccentsporiturmeazăafipuspecapacităţileinstituţionalealeautorităţilorpublicecentralecarenecesităperfecţionarelacapitolulimplementareşimonitorizaresectorială a proiectelor şi angajamentelor asumate în valorificarea asistenţei externe.De asemenea,sistemulnaţionaldemonitorizareşievaluareaasistenţeiexternenecesităîncăpîrghiişiinstrumenteeficacepentruadevenifuncţional.

Page 63: Raportul Guvernului 2011

  62

Acesteprovocărivorfigestionatepeviitorprindirecţionareaasistenţeitehniceexternepentrusporirea competenţei instituţionale, program deja inițiat cu suportul Uniunii Europene (CIB).Transparenţa, diseminarea informaţiei şi comunicarea pe marginea utilizării asistenţei externe vaasigura creşterea procesului participativ de monitorizare. Prevederile Legii finanţelor publice şiresponsabilităţii bugetar‐fiscale vor contribui la punerea în aplicare a mecanismelor deresponsabilizareaautorităţilordirectimplicateînrealizareaproiectelorcufinanţareexternă.Principaleleangajamentepentru2012

Pentru2012Guvernulconsiderăprioritareurmătoareleacţiuni:- crearea şi implementarea pîrghiilor şi instrumentelor eficace pentru asigurarea

funcţionalităţiisistemuluinaţionaldemonitorizareşievaluareaasistenţeiexterne;- direcţionarea asistenţei tehnice externe pentru sporirea competenţei instituţionale şi

majorareanumăruluideautorităţiacoperitedeprogramuliniţiatcusuportulUniuniiEuropene(CIB);- sporireagraduluideasimilareaasistenţeiexternedisponibile.

IV. POLITICAEXTERNĂ 

 

 

Obiective:

Promovarea unei politici externe dinamice şi coerente în scopul asigurării intereselor naţionale ale Republicii Moldova şi creării unei imagini pozitive a ţării. 

Intensificarea dialogului şi cooperării cu statele‐membre ale Uniunii Europene în vederea dinamizării reformelor politice, economice, sociale şi juridice orientate spre alinierea la standardele europene în vederea obţinerii statutului de candidat pentru aderare la UE. 

Impulsionarea relaţiilor bilaterale şi cooperării multilaterale, promovarea raporturilor de bună vecinătate şi edificarea unor parteneriate strategice cu UE, România, Ucraina, Federaţia Rusă şi Statele Unite ale Americii. 

Valorificarea plenară a potenţialului de cooperare cu China, Japonia, India, Turcia, Coreea de Sud şi cu alţi actori globali şi regionali în ascensiune. 

Promovarea intereselor de securitate naţională pe plan internaţional. 

Efectuarea reformelor interne în domeniile relevante şi realizarea demersurilor politico‐diplomatice la Consiliul Europei în vederea încheierii procedurii de monitorizare a Republicii Moldova şi trecerii la etapa de postmonitorizare. 

Promovarea unei diplomaţii economice active în vederea creării condiţiilor pentru dezvoltarea economică durabilă a ţării. 

Protejarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor Republicii Moldova peste hotare. 

Consolidarea cadrului instituţional necesar pentru promovarea eficientă a politicii externe.

Page 64: Raportul Guvernului 2011

  63

Realizărileprincipale

Peparcursulanului2011,realizareaobiectivelordepoliticăexternăaRepubliciiMoldovaaavutlocîntr‐uncontextinternaţionaldestuldecomplicat.Crizaeconomicăglobalăşicrizazoneieuroau influenţat, într‐o măsură considerabilă, agenda principalilor parteneri occidentali, ei fiindpreocupaţi preponderent de soluţionarea problemelor din interiorul Uniunii Europene şi aleeconomiilornaţionale.Efecteleevoluţiilornefavorabiledepearenainternaţionalăşi,înspecial,depeceaeuropeanăau fostmultiplicatede situaţiapoliticădificilădin interiorul ţării, careacreatuneleobstacolesuplimentarepentrupromovareaeficientăaobiectivelornoastredepoliticăexternă.

Înpofidaacestorcircumstanţenefaste,Guvernulavalorificat, înmaremăsură,oportunităţilede colaborare cu partenerii externi, a reconfirmat angajamentul său ferm faţă de valorile şistandardeleeuropeneşiareuşitsăsemanifesteîncalitatedepartenercredibilşiperseverent.

Intensificarea dialogului şi cooperăriimultidimensionale cu Uniunea Europeană a constituituna dintre priorităţile majore ale Guvernului. În domeniul integrării europene au fost atinsemajoritateaobiectivelorpropuse. Înacestcontext,unroldeosebit l‐aavutdeschidereaşisusţinereaenormă de care s‐a bucurat Republica Moldova din partea Comisiei Europene şi PreşedinţieiConsiliului UE, deţinută în 2011 de către Ungaria şi Polonia. Printre rezultatele notorii merită a fimenţionateprogreselerealizateîncadruldialoguluicuUEînvedereacreării ZoneideComerţLiberAprofundat şi Cuprinzător (DCFTA). În acest context, a fost elaborat Planul de Acţiuni privindimplementarea Recomandărilor Comisiei Europene pentru instituirea Zonei de Liber SchimbAprofundatşiCuprinzătordintreRepublicaMoldovaşiUniuneaEuropeanăşiprezentate4rapoartede progres. Astfel, la 12 decembrie 2011, la Bruxelles a avut loc ceremonia oficială de lansare anegocierilorprivindinstituireaZLSAC,iarprimarundădenegocieris‐adesfăşuratînperioada20‐22martie2012laChişinău.

OprecondiţiepentruabeneficiaderegimulZoneideLiberSchimbAprofundatşiCuprinzătorRepublica Moldova – UE este Semnarea Acordului de Comerţ Liber cu Turcia, care urmează săfacilitezecomerţulcuaceastăţară.Astfel,înperioada23‐24martieşi28‐29septembrie2011aufostdesfăşurate 3 runde de negocieri, care s‐au axat pe perspectiva dezvoltării unor relaţii economicearmonioase între Moldova şi Turcia, prin asigurarea condiţiilor corecte pentru desfăşurarea uneiconcurenţe loiale încomerţ,contribuindastfel laeliminareabarierelor încaleacomerţului însensulextinderii schimburilor comerciale, precum şi crearea condiţiilor pentru continuarea atrageriiinvestiţiilor. Semnarea acordului va contribui la atragerea investiţiilor turceşti şi dezvoltareacooperăriibilaterale.

Peparcursulanului,negocierilepemargineaAcorduluideAsociere(AA)aucontinuatîntr‐unritm dinamic, fiind organizate 4 runde plenare de negocieri şi o serie de videoconferinţe. În urmaacestornegocieri,aufostînchiseprovizoriunegocierilepetoatesubiectelelegatede„DialogulPoliticşiReforme,CooperareîndomeniulPoliticiiExterneşideSecuritate”.Negocierilelacapitolul„Justiţie,Libertate şi Securitate” sînt de asemenea practic finalizate. Negocierile purtate la capitolul„Cooperarea economică şi sectorială” au permis să fie închise provizoriu 21 din 25 de subiecte.Urmeazăafifinalizatenegocierilepedomeniilemediu,impozitare,transport,participareaRepubliciiMoldova în agenţiile şi programele UE. Au fost încheiate negocierile în domeniul „Contacteinterumane” şi au fost înregistrate progrese semnificative la capitolele „Preambul, Obiective şiPrincipiiGenerale”şi„PrevederiInstituţionale,GeneraleşiFinale”aleAcordului.

EforturilenaţionaleaufostconcentratepeimplementareacriteriilorprimeietapeaPlanuluideacţiuniprivindliberalizarearegimuluidevize(cadrul legislativşidepolitici)şisporireagradului

Page 65: Raportul Guvernului 2011

  64

de sprijin din partea statelor‐membre ale UE în favoarea liberalizării regimului de vize pentruRepublicaMoldova.

Înmai2011,RepublicaMoldovaaprezentatprimulRaportdeprogresprivindimplementareaPlanuluideAcţiuniRM‐UE,urmatdecelde‐aldoilea Raportdeprogres, înnoiembrie.Caurmareaacţiunilor întreprinse, din 42 de acte legislative şi normative incluse în Programul naţional deimplementareaPlanuluideAcţiuniRM‐UEprivindliberalizarearegimuluidevize,39aufostaprobatedeGuvern,dintrecare32aufostaprobatefinal,iar7sîntînprocesdeexaminaredecătreParlament.Înacestcontext,merităafimenţionatcă,înconformitatecuangajamenteleasumatedeţaranoastrăînprocesul de liberalizare a regimului de vize cu Uniunea Europeană, începînd cu 1 ianuarie 2012,misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale ţării noastre perfectează doar paşapoarte cu datebiometrice incluse.Totodată, la7decembrie2011GuvernulRepubliciiMoldovaaaprobatHotărîreanr.918,princareafostreglementatăperfectareabuletinelordeidentitateprinintermediulmisiunilordiplomaticeşiconsulareînstrăinătate.

Rezultatele înregistrate în implementarea primei faze a Planului de Acţiuni RM‐UE au fostapreciate în cadrul Raportului de progres al UE din luna septembrie 2011. Comisia Europeană şiConsiliulurmeazăsădecidăasupratreceriioficialelaceade‐adouaetapădeimplementareaPlanuluideAcţiuniîndomeniulvizelor.AceastădecizieurmeazăsăfieluatădeUEînprimelelunialeanului2012.

În perioada 29‐30 septembrie 2011 la Varşovia a avut loc Summitul Parteneriatului Estic.Declaraţia Comună a Summitului reflectă într‐o lumină favorabilă parcursul european al RepubliciiMoldova şi constituie un reper important pentru relaţiileRM‐UE.DelegaţiileRepubliciiMoldova auparticipatlatoatereuniunilePlatformelortematicealeParteneriatuluiEstic:PlatformaI„Democraţie,BunăGuvernare şi Stabilitate”; Platforma II „Cooperare economică şi convergenţă cu politicile UE”;PlatformaIII„SecuritateEnergetică”,reuniuneacăreias‐adesfăşuratlaChişinăuînlunaoctombrie.

Pe parcursul anului au fost purtate discuţii în vederea creării unui climat de sprijin pentruiniţiativele care vizează Republica Moldova, inclusiv pentru obţinerea perspectivei europene.Reuniunile Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova au consolidat şi mai multrelaţiile cu statele‐membrealeUE.Acest formatapermis factorilordedeciziedincadrulUEsă iaoatitudine de sprijin fără echivoc pentru priorităţile Republicii Moldova în procesul de integrareeuropeană.Dupăultimareuniune,pe12decembrie,miniştriideexternedinBulgaria,Estonia,Letonia,Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria au adresat Comisiei Europene un mesaj de sprijinpentruparcursuleuropeanalRepubliciiMoldova.RezoluţiaParlamentuluiEuropeanprivindMoldovadin 15 septembrie 2011 face referinţă înmod expres la Articolul 49 al Tratatului UE, care conţinecriteriiledeaderare.

Aderarea Republicii Moldova la Spaţiul Aerian Comun European (SACE) a constituit oprioritate pentru cooperarea cuUE în domeniul transporturilor.Negocierile pemarginea acorduluirespectivaufostlansateîniulieşis‐audesfăşuratconstructiv,fiindfinalizateîntr‐untimprecord,peparcursuladoar3rundedenegocieri.

DialogulpermanentcustructurileUEafostcompletatprinintensificareadialoguluipoliticcustatele‐membrealeUE,învedereaasigurăriisprijinuluipentrudemersurileRepubliciiMoldova.

Relaţiile cu România au cunoscut o dezvoltare ascendentă. Sprijinul acordat RepubliciiMoldovasemanifestăîncelemaidiversedomenii:intensificareadialoguluipoliticlatoatenivelurile,realizareaunuinumărimpunătordevizitelaniveloficialşideexperţi,extindereacadruluijuridic(26dedocumentesemnatepeparcursulunuian),sporireaschimbuluidemărfurietc.

Page 66: Raportul Guvernului 2011

  65

Datorităeforturilorsusţinute,s‐areuşitdeblocarearelaţiilorbilateralecuUcraina.Obiectiveleîn relaţiile cu Ucraina pentru anul 2012 sînt: organizarea vizitei în Ucraina a Prim‐ministruluiRepubliciiMoldova, convenirea lanivel înalt aunor activităţi orientate spre asigurareaunuiprocesconcomitent de negocieri în problematica drepturilor de proprietate, demarcării frontierei şifuncţionăriiCHEDnestrovsk.

Agenda relaţiilorRM‐SUAaurmărit obiectivul de avansare în vederea instituirii unuidialogstrategicbilateral, axatpe intensificareacontactelorşi viziteloroficialilorderang înalt înRepublicaMoldova (Vicepreşedintele Joe Biden, Senatorul J. McCain). Prioritare pentru anul 2012 rămînevitarea retrogradării Republicii Moldova în clasamentul ţărilor care luptă cu traficul de persoane,continuareaeforturilordeexcludereaRepubliciiMoldovadesubincidenţaAmendamentuluiJackson‐VanickşiinstituireaunuiGrupParlamentarpentruRepublicaMoldovaînCongresulSUA.

Evoluţiarelaţiilorpoliticemoldo‐rusepeparcursulanului2011aavutuncaracterechilibrat,determinat de interesul comun al ambelor ţări pentru dezvoltarea unei colaborări reciprocavantajoase. Ca rezultat, s‐a reuşit menţinerea unui dialog politic constant şi constructiv prinorganizareauneiseriideîntrevederilaniveldeprim‐miniştrişiministerederamură.Deasemenea,aavut loc cea de‐a XII‐a Reuniune a Comisiei interguvernamentale moldo‐ruse pentru colaborareeconomică. Printre obiectivele ce se impun în relaţiile cu Federaţia Rusă pentru anul 2012 seevidenţiază finalizareanegocierilorpentrusemnareanouluicontractcuprivire la furnizareagazelornaturale; convocarea la Chişinău a şedinţei ordinare a Comisiei mixte moldo‐ruse de colaborarecomercial‐economică;organizareaZilelorCulturiiRepubliciiMoldovaînFederaţiaRusă.

Merităafimenţionatăcolaborareamoldo‐suedeză,careafostmarcatădelansarea,înmartie2011, a Strategiei deCooperare cuMoldova pentru anii 2011‐2014, precum şi semnareaAcorduluiprivind cooperarea pentru dezvoltare în perioada 2011‐2014. În următorii 4 ani, Suedia va acordaRepubliciiMoldova52milioaneeuro,ceeaceconstituieomajorarecu10%faţădevolumulacordatanteriordeaceastăţară.Astfel,Suediarămîneîncontinuareunuldintreceimaiimportanţiparteneridedezvoltareaiţăriinoastre.

RelaţiiledinamicecuIsraelulaufostmarcatedeadoptareadecizieideeliminareataxeipentruvizăpentrucetăţeniimoldovenişiaupermislansareaproiectuluitrilateralRepublicaMoldova‐Israel‐Româniaprivindcreareaunuilaboratordecertificareaproduseloragricole.

A fost promovat interesul Republicii Moldova de cooperare în cadrulComunităţii StatelorIndependente,în special în domeniul comercial‐economic, precum şi în vederea valorificăriiavantajelor oferite de această structură pentru circulaţia liberă a persoanelor, dezvoltarea sfereisociale şi a schimburilor cultural‐umanitare. La 18 octombrie 2011, Republica Moldova a semnatAcordulCSIdecreareazoneidecomerţliber,actualmenteaflatînprocesderatificare.

Pe parcursul anului s‐a reuşit o valorificare mai amplă a avantajelor oferite de potenţialulpieţelordedesfacerepentruexporturilemoldoveneştişiconsolidareacolaborăriibilateralecuChina,Japonia, Israel,RepublicaCoreea,Australia,Egipt,Qatar,EmirateleArabeUnite.Dialogul cuChinaafost marcat de tendinţa de majorare a schimburilor comerciale, în special au crescut de 10 oriexporturiledevinurimoldoveneştipepiaţachineză.Deasemenea,aucontinuateforturiledeatragerea investiţiilordinpartea companiilor chineze (Sinohydro,Huawei,CMEC), iar volumul deasistenţăfinanciarăşitehnicăoferitădeChinaesteîncreştere.

În perioada de referinţă a continuat promovarea activă a intereselor naţionale prinintermediul colaborării cu organizaţiile internaţionale. Cooperarea Republicii Moldova cu OSCE aservitdreptplatformăimportantăpentruinformareacomunităţiiinternaţionaleasupraevoluţiilorînprocesul de reglementare a conflictului transnistrean, problematica drepturilor omului în regiune,

Page 67: Raportul Guvernului 2011

  66

situaţiaînzonadesecuritateetc.RepublicaMoldovaaparticipatlanegocierileînvederearevitalizăriiTratatului privind Forţele Armate Convenţionale în Europa, promovînd poziţia naţională în bazaprincipiilorconsacrateînsferapolitico‐militarăşiaangajamentelorinternaţionalerelevante.Înacestsens, a fost promovată necesitatea retragerii forţelor militare străine de pe teritoriul RepubliciiMoldova. În septembrie 2011, Republica Moldova a exercitat cu succes preşedinţia celei de‐a IV‐aConferinţedeEvaluareaTratatuluiFACE.

Aucontinuateforturilevizîndmobilizareapartenerilorexterniînvedereaavansăriiprocesuluidesoluţionareaconflictuluitransnistrean. Înacestcontext,aufostdesfăşurateconsultări intensecuOSCE,FederaţiaRusă,Ucraina,UE,SUA,Germaniaetc.,careaupermisreluareanegocieriloroficialeînformatul„5+2”,faptsalutatdecătrecomunitateainternaţională.Obiectivulretrageriiforţelormilitarestrăine de pe teritoriul Republicii Moldova a fost promovat constant atît în cadrul consultărilorbilateralecuFederaţiaRusă,SUAşiparteneriieuropeni,cîtşiîncadrulplatformelormultilaterale.

Principaleleangajamentepentru2012În2012Guvernulîşipropuneorientareaeforturilorspreurmătoareleacţiuni:‐ iniţierea discuţiilor privind Agenda de Asociere, care va constitui unul dintre obiectivele

majorepentruanul2012;‐desfăşurarea a4 rundedenegocieriprivindAcordulde instituireaZoneideLiber Schimb

AprofundatşiCuprinzător;‐continuareanegocierilorpemargineaAcorduluidecomerţlibercuTurcia;‐ trecereaoficială laceade‐adouaetapăde implementareaPlanuluideAcţiuni îndomeniul

liberalizăriiregimuluidevize;‐ organizarea şedinţei comune a Guvernelor Republicii Moldova şi României (a avut loc la

3martie2012);‐ organizarea vizitei Prim‐ministrului Republicii Moldova în Ucraina. Convenirea la cel mai

înaltnivelcuparteaucraineanăasupraunoractivităţicomuneorientatespreasigurareaunuiprocesconcomitent de negocieri în problematica drepturilor de proprietate, demarcării frontierei şifuncţionăriiCHEDnestrovsk(aavutlocla17februarie2012);

‐ în dialogul cu SUA, continuarea eforturilor pentru excluderea Republicii Moldova de subincidenţa Amendamentului Jackson‐Vanick şi instituirea unui Grup Parlamentar pentru RepublicaMoldovaînCongresulSUA;

‐ în relaţiile cu Federaţia Rusă, finalizarea negocierilor pentru semnarea noului contract cuprivire la furnizarea gazelor naturale. De asemenea, la Chişinău va fi convocată şedinţa ordinară aComisiei mixte moldo‐ruse de colaborare comercial‐economică şi vor fi organizate Zilele CulturiiRepubliciiMoldovaînFederaţiaRusă.

Page 68: Raportul Guvernului 2011

  67

V. REINTEGRAREAŢĂRII 

Realizărileprincipale

Lacapitolulreintegrareaţării,înperioadaderaportareafostrelansatprocesuldenegocieriînformatul„5+2”şi,la22septembrie2011,laMoscovaafostsemnată„Declaraţiacuprivirelareluareaoficială a activităţii conferinţei permanenteprivind chestiunile politice în procesul de reglementaretransnistreană”.Pe30noiembrie‐1decembrie2011înor.Vilniusaavutlocprimareuniuneoficialăînformatul„5+2”delasuspendareanegocieriloroficialeînacestformatîn2006.Primarundăoficialăînformatul „5+2” din anul 2012 a avut loc la 28‐29 februarie în or. Dublin, Irlanda, discuţiile fiindfocusate preponderent pe principiile şi agenda procesului de negocieri. Următoarea reuniune înacelaşi format este preconizată pentru 17‐18 aprilie curent. Relansarea oficială a negocierilor vapermite să fie trasată o perspectivămai clară în procesul de reglementare şi să fie definit statutuljuridicspecialalregiuniitransnistreneîncomponenţaRepubliciiMoldova.

Guvernul promovează în continuare o politică îndreptată spre retragerea necondiţionată aprezenţeimilitarestrăinedepeteritoriulRepubliciiMoldova,înconformitatecudeciziileSummituluiOSCEdelaIstanbulşiînlocuireaoperaţiuniicurentedemenţinereapăciicuomisiunemultinaţionalăcivilă cu mandat internaţional, obiectiv stabilit în Programul de guvernare. Problema retrageriitrupelormilitarestrăinedepeteritoriulRepubliciiMoldovaestepermanentabordată îndialogulcuparteneriiexterni, fiindreiterată inclusiv înşedinţaplenarăaConsiliuluiMinisterialalOSCEdin6‐7decembrie2011,organizatălaVilnius.

De asemenea, la 10 ianuarie 2012 a fost semnat Acordul de finanţare dintre GuvernulRepublicii Moldova şi Uniunea Europeană privind Programul „Măsuri de Consolidare a Încrederii”.Astfel, în perioada 2011‐2013, Comisia Europeană, împreună cu PNUD, va implementa un set deproiecte în valoare de circa 13 milioane euro, care vor fi orientate spre dezvoltarea mediului deafaceri, infrastructurii, proiectelor sociale, de mediu etc., avînd ca scop primordial consolidareaîncrederiiîntreambelemalurialeNistruluişisusţinereaprocesuluidereintegrareaţării.

PrinHotărîreaGuvernuluinr.132din4martie2011afostinstituităComisiaguvernamentalăpentrureintegrareaţării.Înperioadaderaportareaufostconvocate4şedinţe,încadrulcăroraaufostabordate subiecte ce ţin de procesul de negocieri în formatul „5+2”, promovarea măsurilor deconsolidareaîncrederii,situaţiadinzonadesecuritateşidezvoltareasocial‐economicăalocalităţilordinzonadesecuritate.

Înperioadade referinţăau fostelaborateProgramul şiPlanuldeacţiunipentrudezvoltarealocalităţilordin zonade securitate. Programul defineşteobiectivele şi acţiunilepe termenmediu ce

Obiective:

Identificarea unei soluţii viabile şi durabile a conflictului transnistrean, în cadrul negocierilor în formatul „5+2”, în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. 

Crearea condiţiilor de reintegrare a regiunii transnistrene în spaţiul economic, politic, social, informaţional şi cultural al Republicii Moldova. 

Mobilizarea eforturilor partenerilor externi în promovarea procesului de reglementare a conflictului transnistrean. 

Page 69: Raportul Guvernului 2011

  68

trebuierealizatedecătreinstituţiilestatuluiînvedereadezvoltăriiacestorlocalităţi.Planuldeacţiunieste instrumentul operaţional de implementare a obiectivelor şi priorităţilor Programului dedezvoltare.

În perioada ianuarie 2011‐martie 2012 a continuat înregistrarea agenţilor economici dinregiuneatransnistreană decătreCameraÎnregistrăriideStat, întreprinderilerespectivebeneficiinddepreferinţele comercialeoferiteRepubliciiMoldovadeUE,CSI şi alţiparteneribilaterali. În2011,Camera Înregistrării de Stat a luat în evidenţă 86 de agenţi economici din regiunea transnistreană(provizoriu–63,permanent–23).Conformdatelordela31martie2012,întotalaufostînregistraţi802agenţieconomicidinregiuneatransnistreană,inclusivînevidenţăprovizorie–561şipermanentă–241.

Înanul2011,43,1%dinvolumultotalalexportuluidinregiuneatransnistreanăs‐aefectuatînţările Uniunii Europene. Ţărilor CSI le‐a revenit 47%, iar altor ţări – 9,9% din volumul total alexportului din regiune. În perioada ianuarie‐martie 2012, exportul din regiunea transnistreană înstateleCSIaconstituit38,2%,înstateleUE–54,7%,altestate–7,1%.

Pe parcursul anului 2011, Serviciul Vamal a eliberat agenţilor economici din regiuneatransnistreană1972decertificatedeorigineamărfurilorformaEUR.1EU,pentruexportulproducţieiîn ţărileUniunii Europene, iar în perioada ianuarie‐martie2012au fost eliberate406 certificate deacesttip,astfel,agenţiieconomicirespectivibeneficiinddePreferinţeleComercialeAutonome.

Graţie eforturilor conjugate ale autorităţilor moldoveneşti, societăţii civile, precum şi alepartenerilor internaţionali implicaţi înprocesuldereglementaretransnistreană,aufosteliberaţidindetenţieIlieCazacşiErnestVardanean.

ÎnprocesulelaborăriiStrategieidecheltuieli îndomeniulprotecţieisocialepentruanii2013‐2015 a fost examinată problema majorării cuantumului alocaţiilor lunare de stat beneficiarilor depensiidinunele localităţi situate în zonade securitate.Drept rezultat, pentruanul2012 cuantumulalocărilorrespectiveafostdublatîncomparaţiecuanul2011.

Înscopulfinanţăriiactivităţilordedezvoltareşimodernizaretehnico‐materialăainstituţiiloreducaţionale, de întreţinere a drumurilor, clădirilor şi apeductelor,măsurilor de protecţie socială apersoanelorînetateşicudisabilităţi,precumşialtoractivităţidincadrulprocesuluidereintegrareaţării,înlegeabugetuluiaufostprevăzutemijloacefinanciareînsumăde10milioanelei(hotărîriledeGuvern cu privire la aprobarea programului activităţilor de reintegrare a ţării din anul 2011 şi,respectiv,2012).

A fost instituit Fondulde reintegrare, în care au fost atrase resurse financiaredin fondurileramurale (rutier, ecologic, pentru dezvoltare regională, pentru activităţi de reintegrare a ţării). Înacest sens a fost elaborat Programul de dezvoltare social‐economică a localităţilor din raioaneleDubăsari, Anenii Noi şi Căuşeni, amplasate în zona de securitate, pe anii 2012‐2013, care a fostaprobatdeGuvern.

ConformprevederilorHotărîriiGuvernuluinr.906din24septembrie2010,aufostconstituitecomisiile pentru examinarea adresărilor cetăţenilor Republicii Moldova domiciliaţi în regiuneatransnistreanăprivindasigurareaobligatoriecupoliţedeasistenţămedicală.Pînăînprezent3200decetăţenidinregiuneatransnistreanăauprimitpoliţedeasiguraremedicală. ModificărileoperatedeGuvernlaaceastăhotărîre,lafineleanului2011,aupermisacordareapoliţelordeasiguraremedicalăşicetăţenilordinlocalităţiledinstîngaNistruluiaflatesubjurisdicţiaChişinăului.

Page 70: Raportul Guvernului 2011

  69

Principaleleangajamentepentru2012

Pentruperioadaimediaturmătoare,îndomeniulreintegrăriiţăriisîntplanificateurmătoareleacţiunimajore:

- definitivarea Concepţiei de reglementare a conflictului transnistrean şi de reintegrare aRepubliciiMoldova;

- definitivarea şi aprobarea Programului şi Planului de acţiuni pentru dezvoltarealocalităţilordinzonadesecuritate;

- continuareaeforturilorpentruavansareastatutuluiUEşiSUAînprocesuldenegocieri;- aprofundarea dialogului cu reprezentanţii structurilor de la Tiraspol, precum şi cu

partenerii internaţionali implicaţi în procesul de soluţionare a problemei transnistrene (UE, SUA,OSCE,FederaţiaRusăşiUcraina);

- continuarea demersurilor pentru finalizarea retragerii muniţiilor şi forţelor ruse de peteritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele internaţionale, şi transformareaoperaţiuniidemenţinereapăciiîntr‐omisiunemultinaţionalăcivilăcumandatinternaţional;

- consolidarea cooperării cu Misiunea de asistenţă la frontieră EUBAM, inclusiv în scopulrelansăriideplineatraficuluiferoviardemărfurişipasageriprinregiuneatransnistreană;

- eliminareaobstacolelorîncalealibereicirculaţiiapersoanelor,bunurilorşiserviciilor;- realizareaunorproiecteîndomeniulsănătăţiişidezvoltăriicomunităţilorlocaleînregiunea

transnistreanăetc.;- extindereamecanismelordeprotecţieadrepturilorşilibertăţilorfundamentalealeomului

înregiuneatransnistreană. 

VI. EDUCAŢIEŞICERCETARE

a. Învăţămîntulpreuniversitar

Obiective:

• Perfecționarea cadrului  legislativ domenial,  în  conformitate cu normele europene existente  și 

tendințele mondiale de ultimă oră. 

• Eficientizarea procesului  instructiv‐educativ prin punerea  în echilibru a principiului  interacțiunii 

academice la cel al pregătirii pentru viață. 

• Asigurarea accesibilității educației pentru  toți  cetățenii Republicii Moldova  și,  în mod  special, 

asigurarea accesului la educația timpurie pentru toți copiii de vîrstă preșcolară. 

• Eficientizarea utilizării alocațiilor  financiare,  îmbunătățirea bazei  tehnico‐materiale, asigurarea 

unui randament educațional  înalt și oferirea unei remunerări adecvate angajaților din sectorul 

educației. 

• Promovarea educației  incluzive pentru antrenarea  tuturor  copiilor  cu nevoi  speciale  sau/și cu 

dezabilități în activități cu caracter instructiv/educativ. 

• Diversificarea și intensificarea educației extracurriculare. 

• Asigurarea congruenței între educația formală, nonformală și cea informală. 

Page 71: Raportul Guvernului 2011

  70

Realizărileprincipale

În anul2011a fost finalizată implementareanoului sistemde salarizarepentru55,6mii decadredidacticedin toate instituţiile de învăţămînt.Astfel, de la1 ianuarie2011, salariile lunare alecadrelordidacticeaufostmajorateînmediecu12,5%,iardela1septembrie2011salariilelunarealeacestoraaufostmajorarecuîncă10%.

În vederea realizării obiectivului de asigurare a accesului la educaţia preşcolară pentru toţicopiii, au fost întreprinse măsuri de revitalizare a instituţiilor preşcolare, de instituire a centrelorcomunitare în localităţile care nu dispun de aceste instituţii, precum şi de consolidare a bazeididactico‐materiale.

Astfel, înanul2011afost lansatproiectul„Accesechitabil laserviciideeducaţietimpuriedecalitatepentrucopiiidinlocalităţilerurale”,scopulacestuiafiindinstituireaa50decentrecomunitaredeeducaţietimpurie.Înurmaimplementăriiproiectului,pînălasfîrşitulanului2012,pestedouămiide copii cu vîrsta cuprinsă între 3‐6 (7) ani vor beneficia de servicii educaţionale în centrelecomunitare, care vor fi dotate cumobilier, jucării, echipament sportiv şi literatură artistică pentrucopii,cumaterialedidacticepentruprofesorişieducatori.

Totodată, cu suportulUNICEF în colectareade fonduri,400de instituţiipreşcolare şi centrecomunitaredinrepublicăaubeneficiatdejocuricognitiveînvaloarede571,200dolariSUAoferitedeCompaniaInternaţionalăLEGO.

AufostnegociateşiacceptatecondiţiilepentrutranşaaIII‐aaProiectului„ParteneriatulGlobalpentruEducaţie”,anteriorcunoscutca„EducaţiePentruToţi–IniţiativadeAcţiuneRapidă”(FTI),careesteuniculparteneriatglobalaxatpeasigurareaaccesuluilaoeducaţiedecalitatepentrutoţicopiii.

În ceea cepriveşte învăţămîntulprimar şi secundargeneral, în anulde studii2011‐2012au

fostcuprinşi380,2miideelevi,saucu3,8%maipuţindecîtînanuldestudiiprecedent.Înultimii10aninumărulelevilors‐amicşoratcu37,0%,iarnumărulpopulaţieidingrupadevîrstă7‐18aniafostîndescreşterecu32,5%.Înacestecondiţiisîntutilizatedoar30‐60%dincapacităţileinstituţiilor,iarcheltuielileperelevîninstituţiileşcolaredinmediulruralsîntmaimaride3‐5oricomparativcuceledincentreleraionale.Dintotalulcheltuielilorpentrueducaţie,70%revinsalariilorangajaţilor.

Avînd în vedere aceste tendinţe, Guvernul a intensificat procesul de reformă a sistemuluieducaţional, fiind aprobat Planul naţional de acţiuni pentru implementarea reformei structurale îneducaţie. Potrivit documentului, în urma raţionalizării a 1044 de clase şi reorganizării a 378 deinstituţii şcolare, vor fi generate economii de circa 230 milioane lei, bani care vor fi investiţi însporirea calităţii procesului educaţional. Au fost create condiţiile necesare pentru aplicarea noiiformuledefinanţareîncăîn9raioaneşimunicipiileChişinăuşiBălţi,începîndcunoulanbugetar.

Aucontinuatacţiuniledereorganizareainstituţiilorşcolarepreuniversitare,astfelîncîtaufostiniţiate45de şcoli de circumscripţie în cele11 raioane, în care se implementeazănoua formulădefinanţareşiaufostlansatelucrăriledereconstrucţieadrumurilorşistaţiilordeautobuz.

Înacelaşicontext,suplimentarlacele10autobuzeprocuratepentruraioanele‐pilotRîşcanişiCăuşeniînanulprecedentdinresurselepartenerilordedezvoltareşi10autobuzeprocuratedinsursebugetare, au fost procurate şi transmise în gestiunea a 14 raioane încă 35 de unităţi de transport.Actualmente,deruleazălivrareaurmătorului lotde42deautobuze,procuratdinresurselebugetuluidestat.

Înscopuleficientizăriiprocesuluiinstructiv‐educativşiasigurăriicalităţiiînînvăţămînt,aufostimplementateelementealeTICîndiferitesegmentealedomeniului,înbazaacordurilordecolaborare

Page 72: Raportul Guvernului 2011

  71

cucompaniilespecializateîndomeniulTIC:Microsoft,CISCOşiSIVECO.Acesteacorduriincludplanuride acţiuni, care prevăd dotarea cu tehnică de calcul, softuri educaţionale şi instruirea cadrelordidactice.

Astfel,înbazaacorduluidecolaborarecuCompania„Microsoft”,acţiunileserealizeazăpetreiaspectedebază:şcoliinovative,profesoriinovativişieleviinovativi.Înanul2011ademaratinstruireaa 40 de profesori pentru folosirea TIC în educaţie şi 40 de profesori în utilizarea tehnologiilorMicrosoftpentruprogramare.

CompaniaCISCOpropuneometodologiede instruireaelevilor,studenţilorşiprofesorilor îndomeniul reţelelor de calculatoare. În cadrul acestui acord au fost instruiţi 25 de profesori dinînvăţămîntulpreuniversitar.

Printreprincipalelerealizărialeanului2011potfimenţionateurmătoarele:- afostdefinitivatnoulCodaleducaţiei;- afostaprobatProgramuldedezvoltareaeducaţiei incluzive înRepublicaMoldovapentru

anii 2011‐2020, a cărui implementare a implicat reintegrarea în familie şi continuarea instruirii îninstituţiile generale de învăţămînt a 300 de copii cu cerinţe educaţionale speciale din instituţiilerezidenţiale;

- aufostelaborateşiaprobatestandardeledeeficienţăaînvăţăriila28dedisciplinedestudii,petreptedeînvăţămînt;

- afoststopatăplasareacopiilorîninstituţiilerezidenţialecuredirecţionareaacestoracătreserviciilealternativedeîngrijire;

- afostextinsprocesuldepilotareamodeluluideŞcoalăPrietenoasăCopilului înaltedouăraioane:Leova(5instituţii)şiOrhei(5instituţii);

- afostasiguratăfuncţionareaa77detaberestaţionareşi458detaberecusejurdezi,încares‐auodihnitpeparcursulverii2011circa380miidecopiişiadolescenţi.

Dintreprincipaleleacţiunicarenuaufostpedeplinrealizatepeparcursulanului2011poatefimenţionată aprobarea Codului educaţiei, deşi proiectul în cauză a trecut toate etapele necesare dedefinitivare, fiind consultat suplimentar cu toate părţile interesate. Odată cu aprobarea Coduluieducaţiei, va fi promovat proiectul Regulamentului‐tip de activitate al Direcţiei generaleraionale/municipale învăţămînt, tineretşi sportşiproiectulRegulamentului şcoliidecircumscripţie,careaufostdejaelaborate,precumşioserieîntreagădealteactenormative.

Acţiunile Guvernului pe parcursul perioadei de raportare au avut un impact pozitiv asupracreşteriinumărului instituţiilorpreşcolare,dela1305,înanuldestudii2006‐2007,la1381,înanul2010‐2011.ActivităţilerealizateauînregistrattendinţepozitivepentruatingereaţintelorstabiliteînObiectiveledeDezvoltarealeMileniului, carestipuleazămajorarearateide încadrare înprogramelepreşcolarepentrucopiiide3–6anidela41,3%în2002la75%în2010şipînăla78%în2015.Astfel,înanuldestudii2010‐2011,graduldeîncadrareînînvăţămîntulpreşcolaraconstituit77,1%(figura25).

Page 73: Raportul Guvernului 2011

  72

Figura 25. Gradul de încadrare în învăţămîntul preşcolar 

NumărulcopiilorînscrişiînclasaI,careaufostîncadraţiînprogramedeeducaţiepreşcolară,a

constituit circa 35 mii de persoane, sau 97,5%, fiind practic la nivelul anului de studii precedent.Aceste date relevă tendinţe pozitive în vederea atingerii indicatorului stabilit în Obiectivele deDezvoltarealeMileniului,carereflectăţintademajorarearateideîncadrareînprogramelepreşcolarepentrucopiiide6‐7anidela66,5%în2002la95%în2010şipînăla98%în2015.

Ratabrutădecuprindereacopiilorînînvăţămîntulprimarînanuldestudii2010‐2011(figura26)aconstituit93,6%,iarînînvăţămîntulgimnazial–88,1%,careprezintăvaloriscăzute,înraportcuţintele stabilite în Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului ce prevăd majorarea ratei brute deînmatriculareînînvăţămîntulgeneralobligatoriudela94,1%în2002la95%în2010şipînăla98%în2015.

Figura 26. Rata brută de cuprindere a copiilor în învăţămînt 

Page 74: Raportul Guvernului 2011

  73

Printre cauzele acestor discrepanţe poate fi menţionată ponderea înaltă (circa 20% din

contingent)acopiilorînscrişiînclaseleprimarelaovîrstătimpurie(5‐6ani),precumşitendinţadeaurma2anidestudiiîntr‐unsinguran,factoriceinfluenţeazăvaloareaindicatoruluiînsensnegativ.

Înpofidadificultăţilorcucareseconfruntăsectoruleducaţional,ţinta2‐Menţinerearateidealfabetizare la persoanele de 15‐24 ani la nivelul de 99,5% s‐a menţinut constantă pe parcursulultimilorani.Aceastapresupunecăpractictoatăpopulaţiaţăriiaabsolvitcelpuţinnivelulprimardeinstruire.

Caindicatordeeficienţăpoatefimenţionatăşiobţinereaa29demedalii(8deargintşi21debronz),6menţiunideonoare,5premiispecialeşi8diplomedemenţiunedecătreeleviiparticipanţiladiverseolimpiadeinternaţionaleşiregionale.Elevilorolimpiciinternaţionalilis‐audecernatpremiiînvaloarede la2500lei,pentrudiplomedemenţiune,pînă la30000lei–pentruelevulcareaobţinutdouămedaliideargintîncadrulolimpiadelorinternaţionaleladisciplineledestudii(numărultotalalelevilorpremianţi–37,sumapremiilor–325000lei).

Principaleleangajamentepentru2012

În2012acţiunileGuvernuluivorfiorientatepreponderentspre:- realizarea reformelor structurale în instituţiile de învăţămînt preuniversitar, secundar

generalşimediudespecialitate;- extindereanoiiformuledefinanţareîn9raioaneşi2municipiidinrepublică;- implementareaProgramuluidedezvoltareaeducaţieiincluziveşiextindereanumăruluide

şcoliprietenoasecopilului.

b. Învăţămîntulsuperiorși cercetarea

Obiective:

• Modernizarea  cadrului  normativ  al  învățămîntului  superior  în  corespundere  cu  experiența 

universitară a țărilor avansate și cu exigențele existente în sectorul real al economiei naționale. 

• Asigurarea calității procesului didactic și de cercetare  în  instituțiile de  învățămînt superior prin 

instituirea unui regim de finanțare adecvat, prin desfășurarea unor ample reforme structurale și 

de esență, prin promovarea spiritului de autonomie universitară. 

• Asigurarea  echilibrului  structural  și  financiar  dintre  instituțiile  de  învățămînt  superior  și 

instituțiile de  cercetare  în vederea asigurării  competinței  și, drept  consecință,  sporirii  calității 

procesului de cercetare și inovare. 

• Reorientarea politicilor academice în domeniul științific și inovațional spre creșterea capacității 

de competitivitate a sistemului de cercetare și inovare în baza principiului economiei bazate pe 

cunoaștere. 

Page 75: Raportul Guvernului 2011

  74

Realizărileprincipale

În urma aderării învăţămîntului superior din RepublicaMoldova la Procesul de la Bologna,acţiunile de reformare/modernizare au vizat, în principal, perfecţionarea şi modificarea bazeinormativeaînvăţămîntuluisuperior,structurareaînvăţămîntuluisuperiorpecicluri,modernizareaşicorelarea cu cerinţele economiei de piaţă a curriculei universitare, promovarea noilor strategii deorganizare şi evaluare a procesului didactic, implementarea Sistemului European de CrediteTransferabileetc.

În scopul compatibilizării calificărilor acordate în învăţămîntul superior naţional cu cele peplaneuropean, a fost aprobatnoulNomenclator aldomeniilor şi specialităţilorpentru învăţămîntulsuperior,racordatlaISCEDşiEuroSTAT.

În scopul asigurării unui nivel adecvat al calităţii, clarităţii, transparenţei şi recunoaşteriicalificărilorlanivelnaţionalşiinternaţional,prinvalorificareaunuiparteneriatsocialeficient,aufostrealizate activităţi de elaborare şi aprobare a Cadrului Naţional al Calificărilor pentru învăţămîntulsuperiorla143decalificări.

Elaborareaşidefinireanoilorgeneraţiideprogramecurriculareuniversitareesteunuldintreobiectivele prioritare ale asigurării calităţii în învăţămîntul superior. În context, odată cuimplementarea noului Plan‐cadru în învăţămîntul superior, în anul de studii 2011‐2012, au fostelaborate şi editateprimele cinciprogrameuniversitare laDidacticiparticulare.Aceste curricule aufostelaborateîncadrulProiectului„Psihopedagogiacentratăpecelcareînvaţă”,implementatdecătreUSMşisusţinutfinanciardeUNICEF.

Unelementconstructivestedezvoltareaparteneriatuluipublic‐privatîncadruluniversităţilor.Astfel, prin acest parteneriat instituţiile de învăţămînt superior îşi consolidează baza tehnico‐materială, precumCentrul de instruire şi consultanţă în afaceri, Centrul dedezvoltareeconomică şiafaceri publice, Centrul de instruire lingvistică, Incubatorul de afaceri – toate la ASEM; CentrulCENIOP–UTM,CentruldeGhidareînCarierăşiRelaţiicuPiaţaMuncii–USMetc.Laincubatoruldeafaceri ASEM, spre exemplu, lucrează 6 întreprinderi (2 – tehnologii informaţionale, 2 – reclamă şipublicitate,1–consultanţă întreprinderi,miculbusiness,1–aplicaţiiPowerPoint,cuparticipareaa18studenţidelaanulIIşiIII).

Printrealterealizări,înperioadadereferinţăseevidenţiazăurmătoarele:- afostaprobatşipusînaplicareunnouPlan‐cadrupentruînvăţămîntulsuperior;- a fost elaborată Metodologia de implementare a Cadrului Naţional al Calificărilor şi

continuă elaborarea Cadrului Naţional al Calificărilor pe domenii de formare profesională înînvăţămîntulsuperiorpentrucele45despecialităţirămase;

- au fost introduse trei specialităţi noi: Microelectronică şi nanotehnologii, Securitateainformaţională,Ingineriaşitehnologiatransportuluiauto;

- studenţiidin învăţămîntul superiorbeneficiazădediversecategoriideburse,acordatedestat, inclusiv burse de merit, precum Bursa Republicii (1200 lei pe lună) – 12 studenţi, BursaPreşedintelui(1090leipelună)–10studenţi,BursaGuvernului(1000leipelună)–30destudenţi;

- învedereaasigurăriidimensiuniisocialeşispoririiaccesuluilastudiialtinerilordinfamiliidezavantajate, sînt promovate un şir demăsuri, inclusiv: cote speciale la admitere, acordarea unorindemnizaţiişibursesociale,ajustareainfrastructuriiuniversitareetc.;

- încontextul conectării studenţilorşi cadrelordidacticedinRepublicaMoldova lacircuitulacademic internaţional, 15 profesori au fost recomandaţi pentru participare în Programul CoEPestalozzi;aufostacceptaţi5candidaţimoldoveniînprogramulCE„ErasmusMundus”;10moldoveni

Page 76: Raportul Guvernului 2011

  75

au fost acceptaţi în programul CEEPUS III. În programul ACES, în anul 2011 Republica Moldova acîştigatşiaimplementat5proiecte.Pentruanulacademic2011‐2012,dinparteaRepubliciiMoldovaînProgramvorparticipacirca10aplicanţi;

- actualmente,RepublicaMoldovaimplementează18proiecteTEMPUSînvaloaredecirca3,5milioane euro, care au un impact reformator pentru promovarea calităţii educaţiei în învăţămîntulsuperior, perfecţionarea curriculei şi managementului universitar, utilizarea tehnologiilorinformaţionaleîneducaţieetc.;

- înperioada2010‐2011,sîntînderulare16proiecteTEMPUSdetipComuneşiStructurale,învaloaredecirca3,25milioaneeuro;

- laASEMfuncţioneazăAcademiaMicrosoftşisepreconizeazădeschidereaaîncă2academii;- în4universităţiseimplementeazăacademii„Cisco”.Cutoateacestea,pînălamomentulactualnuafostconstituităstructuradestudiisuperioareîn

treicicluri,inclusivdoctorat,deoareceacţiuneaestecondiţionatădeaprobareaCoduluieducaţiei.Deasemenea,nuafostinstituitănicioentitatecufuncţiedeasigurareacalităţii,carevarealizaevaluareaşiacreditareainstituţionalăşiaprogramelordeformare/dezvoltareprofesională.

ÎnRepublicaMoldovafuncţionează34deinstituţiideînvăţămîntsuperior,inclusiv19instituţii

de stat (dintre care2 realizeazănumai studiidemasterat) şi15–nestatale.La începutulanuluidestudii2011‐2012,numărultotaldestudenţiaconstituit103,9miidepersoane,inclusivcirca29miiînbazădebugetşicirca74781înbazădecontract(71,9%).

Instituţiişistudenţiînînvăţămîntulsuperior

2006‐2007

2007‐2008

2008‐2009

2009‐2010

2010‐2011

2011‐2012

Număruldeinstituţii 31 31 31 33 33 34instituţiidestat 17 17 17 19 19 19instituţiinestatale 14 14 14 14 14 15Număruldestudenţi 127997 122939 114865 109892 107813 103956instituţiidestat 106774 101779 93069 90256 88791 84946instituţiinestatale 21223 21160 21796 19636 19022 19010

DinnumărultotalalcelorînmatriculaţilaciclulI,81,4%aufostînscrişiînbazastudiilorliceale

(cu6,2puncteprocentualemaimultfaţădeanuldestudiiprecedent),10,2%–înbazastudiilormediide specialitate, 4,9% – în baza studiilor secundare profesionale, 2,1% – în baza studiilor medii decultură generală şi 1,4% – în baza studiilor superioare. La începutul anului de studii 2011‐2012,distribuţiastudenţilordinînvăţămîntulsuperiorpeciclurirelevăoponderede82,1%pentrustudenţiiînscrişi la ciclul I (inclusiv studiile superioare preBologna), 13,9%– lamasterat şi 4,0%– la studiisuperioaremedicaleşifarmaceutice.

Page 77: Raportul Guvernului 2011

  76

Principaleleangajamentepentru2012

Pentruperioada imediaturmătoare, îndomeniul învăţămîntului superior şi al cercetării sîntplanificateurmătoareleobiectivemajore:

- reluareaprocesuluideacreditareşievaluareexternăauniversităţilor;- fondareaAgenţieideAsigurareaCalităţiiînÎnvăţămîntulsuperior;- promovareauneiautonomiiuniversitarereale.

Realizărileprincipale

Învederearealizăriiobiectivuluidedezvoltareaunuisistemdeformareprofesională,orientatspreasigurarea cu resurseumane competitivea necesităţilor curente alepieţei forţei demuncă, aufostîntreprinsemăsuriderelansareşirenovareaînvăţămîntuluivocaţional(secundarprofesionalşimediudespecialitate).

Înacestscop,cusuportulProiectului„LiechtensteinDevelopmentService”(LED),5şcolişiuncolegiuaufostdotatecuechipamentşiutilajpentrulaboratoareşiateliere.Înanul2012vorcontinuadotările încă a 9 instituţii. Au fost elaborate curriculele la meseriile „lăcătuş instalator tehnicăsanitară” şi „electromontor la repararea şi întreţinerea utilajului electric”. În prezent se lucrează laelaborareastandardelor îndomeniulagriculturiişi construcţiilor, încomuncucomitetelesectoriale,CentrulRepublicanpentruDezvoltareaÎnvăţămîntuluiProfesionalşispecialiştiiîndomeniudinşcolileprofesionale.

Printrealterealizăripunctualealeanului2011îndomeniuseevidenţiazăurmătoarele:- încadrulParteneriatuluiEsticafostasiguratăcolaborareaeficientăcuFundaţiaEuropeană

deInstruire(ETF)aComisieiEuropene,cucares‐aurealizat:(i)elaborareaConceptuluisistemuluidevalidare a învăţării nonformale şi informale; (ii) demararea unor proiecte de elaborare a cadruluinormativ pentru sectorul VET, în contextul Instruirii pe parcursul întregii vieţi; (iii) promovareaeducaţiei antreprenoriale, RepublicaMoldova fiindmenţionată ca exemplu de bune practici printreţărileParteneriatuluiEstic;

- Centrul republican de dezvoltare a învăţămîntului profesional a iniţiat procesul deelaborare a standardelor ocupaţionale, educaţionale şi a curriculumului pentru instituţiile deînvăţămîntsecundarprofesional,învedereaajustăriisistemuluideînvăţămîntprofesionallacerinţelepieţeiforţeidemuncănaţionaleşiinternaţionale;

- au demarat activităţile de elaborare a Curriculumului Naţional de Formare Continuă acadrelordidactice înbaza concepţiei educaţiei centratepe copil şi aMetodologiei de evaluare şi decertificareacompetenţeloradulţilor;

c.Formareaprofesionalăiniţialăși continuăa resurselorumaneObiective:

• Asigurarea accesului echitabil al populației la studii de formare profesională și de formare 

profesională continuă. 

• Dezvoltarea  unui  sistem  de  formare  profesională  orientat  spre  asigurarea  cu  resurse 

umane competitive a necesităților curente ale pieței forței de muncă. 

Page 78: Raportul Guvernului 2011

  77

- au fost aprobate grupurile de lucru pentru elaborarea Cadrului Naţional al Calificărilor(CNC) şi a Schemei‐tip pentru CNC în învăţămîntul mediu de specialitate, în cadrul cărora au fostelaborateproiecteleactelornormativedereferinţăşiaufostexaminatevarianteledeproiectealeCNCîndomeniiledeformareprofesionalăMedicină,Arte,Muzică,Agricultură,Pedagogie,Construcţii;

- cu suportul Proiectului „Şcoala profesională ca furnizor de instruire şi formare pentrusectorulapăşicanalizareînRepublicaMoldova”,finanţatdeCooperareaAustriacăpentruDezvoltareşi implementat de Institutul de Formare a Capacităţilor Profesionale, au fost dotate 2 ateliere deinstruirelameseriileelectromontorlaîntreţinereaşireparareautilajuluielectricşilăcătuş‐instalatortehnicăsanitară(ŞcoalaProfesionalănr.9ChişinăuşiLiceulProfesionalnr.2Chişinău);

- cusuportulProiectului„LiechtensteinDevelopmentService”(LED),ColegiuldeConstrucţiidin mun. Chişinău a fost dotat cu echipament şi utilaj pentru laboratoare şi ateliere, în proces dedotare fiind încă 14 ateliere la meseriile sudor, electrician, bucătar‐cofetar, croitor‐cusător (ŞcoalaProfesională nr. 1 şi nr. 2 Cahul, Şcoala Profesională nr. 1 Cupcini, Şcoala Profesională nr. 3 Bălţi,ŞcoalaProfesionalăŞtefanVodă,ŞcoalaProfesionalăCăuşeni);

- aufostdotatecucîteosalăde64decalculatoareşiconectatelareţea4colegii.Suplimentar,încă 80 de calculatoare au fost puse la dispoziţia instituţiilor preuniversitare şi 57 – a şcolilorprofesionaleşicolegiilor.

Oproblemăaacestuidomeniurămîncheltuielilenejustificatede întreţinerea infrastructuriimasive,bazamaterialăprecarăainstituţiilordeformareprofesională,precumşideficienţeleprivinddefinitivarea/actualizareaCadruluiNaţionalalCalificărilorşialStandardelorOcupaţionale.

Evoluţiaparticipăriiînînvăţămîntulsecundarprofesionaldenotăomicşorareanumăruluideelevi, înregistrînd20,3miidepersoane la începutul anuluide studii2011‐2012, faţăde24,5mii în2007‐2008. Majoritatea elevilor din învăţămîntul secundar profesional urmează studiile în şcoliprofesionale(peste80%dinnumărultotaldeelevi).Învăţămîntulsecundarprofesionalesteorganizat,înprincipal,decătreinstituţiileaflateînproprietatedestat(circa99%dintotaluldeelevi).

Instituţiişieleviînînvăţămîntulsecundarprofesional

2006‐2007

2007‐2008

2008‐2009

2009‐2010

2010‐2011

2011‐2012

Număruldeinstituţii 78 75 75 75 75 70Număruldeelevi 23656 24506 24270 22161 21419 20320

Înurmaoptimizării reţelei instituţiilorde învăţămînt secundarprofesional, înanulde studii

2011‐2012,numărullors‐areduscu5unităţi,comparativcuanuldestudiiprecedent,şiconstituie70deunităţi(inclusiv2instituţiiprivate).Astfel,reţeauainstituţiilordeînvăţămîntsecundarprofesionalcuprinde2 liceeprofesionale,47deşcoliprofesionaleşi21deşcolidemeserii(inclusiv6unităţipelîngăinstituţiilepenitenciare).

Page 79: Raportul Guvernului 2011

  78

Instituţiişieleviînînvăţămîntulmediudespecialitate

2006‐2007

2007‐2008

2008‐2009

2009‐2010

2010‐2011

2011‐2012

Colegii: 49 49 47 47 48 48destat 42 43 41 41 42 42Nestatale 7 6 6 6 6 6Număruldeelevi: 30223 31307 32683 32249 32164 31442instituţiidestat 27932 28895 30085 29810 29753 29258instituţiinestatale 2291 2412 2598 2439 2411 2184

Număruldeelevicareîşifacstudiileîninstituţiilemediidespecialitatepeparcursulultimilor

3aninus‐a schimbatesenţial, constituindcirca32miipersoane. Încadrul învăţămîntuluimediudespecialitate,pondereaelevilordininstituţiilenestatale,peparcursulanilor2006‐2011,semenţinelanivelulde7%.

Principaleleangajamentepentru2012

În2012acţiunileGuvernuluivorfiorientatepreponderentspre:- realizareareformelorstructuraleînfuncţiedenecesităţilepieţeimuncii;- elaborareaStrategieidereorganizareainstituţiilordeînvăţămîntvocaţionaltehnic;- reprofilarea şi retehnologizarea bazei tehnico‐materiale în raport cu cerinţele economiei

naţionale;- impulsionareaactivităţilordeelaborareaCadruluiNaţionalalCalificărilorşiaStandardelor

Ocupaţionalepentruînvăţămîntulsecundarprofesionalşimediudespecialitate.

Page 80: Raportul Guvernului 2011

  79

VII. SĂNĂTATEAPOPULAŢIEI 

Realizărileprincipale

În anul 2011 ponderea în PIB a cheltuielilor destinate ocrotirii sănătăţii a fost în scăderecomparativcuanul2010,dela5,6%pînăla5,2%respectiv(deşiînvaloareabsolutăalocaţiileaufostîncreştere).Cutoateacestea,ceamaimareparteaobiectivelortrasateafostrealizată,iarindicatoriidindomeniulsănătăţiis‐auîmbunătăţitsemnificativ.

Figura 27. Bugetul public naţional al ocrotirii sănătăţii, milioane lei, anii 2000‐2011  

Sursa: Ministerul Sănătăţii 

Obiective:

• Asigurarea accesului tuturor cetăţenilor la servicii de sănătate publică, medicale şi 

farmaceutice de calitate.  

• Monitorizarea activităţii şi performanţei tuturor prestatorilor de servicii medicale şi a 

companiilor de asigurări medicale, crearea şi aplicarea standardelor minime de calitate, 

reducerea corupţiei administrative în sănătate.  

• Reformarea, armonizarea şi eficientizarea cadrului legislativ şi normativ ce ţine de finanţare, 

alocarea resurselor şi prestarea serviciilor medicale la prevederile şi recomandările 

Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi la standardele Uniunii Europene.  

• Dezvoltarea şi implementarea mecanismelor de asigurare şi control al calităţii serviciilor 

medicale acordate populaţiei, prin fortificarea potenţialului uman, tehnico‐material, dotarea 

cu dispozitive medicale, de laborator, medicamente, tehnologii performante a instituţiilor 

medicale şi de supraveghere de stat a sănătăţii publice.  

• Creşterea responsabilităţii cetăţenilor pentru propria sănătate, prevenirea factorilor de risc, 

protejarea şi promovarea sănătăţii, priorităţi de bază în asigurarea sănătăţii populaţiei, 

supuse riscurilor reale sau potenţiale pentru sănătate.

Page 81: Raportul Guvernului 2011

  80

Peparcursulanului2011șitrimestrului Ialanului2012,activităţileGuvernului îndomeniulsănătăţiiaufostorientate,cuprecădere,spreextindereaaccesuluipopulaţieilaserviciilemedicaleşiîmbunătăţireacalităţiiacestora.Ceamaimareparteaacţiunilorplanificateaufostrealizate,faptcareaavutunimpactbeneficasuprasănătăţiipopulaţiei.

Astfel, încontextulextinderiiaccesuluipopulaţiei laserviciilemedicalepentrudeţinătoriideterenuriagricole,s‐amăritperioadadeachitareaprimeideasigurareobligatoriemedicală însumăfixă, cu aplicarea reducerii de 75%din suma stabilită, pînă la data de 31 octombrie și pentru anul2012,cuaplicareareduceriide50%,pînăladatade17aprilie2012.Totodată,începîndculunaiunie2011,afostmajoratăratasumeicompensatedinfondurileasigurăriiobligatoriideasistenţămedicalăla antidiabetice de la 90% la 100% şi fixată rata de compensare de 70% pentru 13 poziţii demedicamente şi de 90% pentru 3 poziţii demedicamente. În acelaşi timp, contrar angajamentelorasumate, nu au fost incluse categorii noi de contribuabili în schemele de asigurare obligatorie aasistenţeimedicale. BiroulMigrație și Azil alMinisterului Afacerilor Interne,Ministerul Sănătății șiCompanaNaționalădeAsigurări înMedicină auelaboratunproiectde lege învederea includerii încategoriile care se asigură în mod individual a cetățenilor ce au drept de ședere provizorie peteritoriulRepubliciiMoldovapentrustudiiși încategoriileasiguratedeGuvernabeneficiariloruneiformedeprotecțieinclușiîntr‐unprogramdeintegrare.

Înscopulîmbunătăţiriicalităţiiserviciilormedicale,înperioadaianuarie2011–1aprilie2012a continuat construcţia şi reabilitarea instituţiilor medicale, în special a centrelor de sănătate dinmediul rural. Astfel, de la începutul anului 2011 au fost construite/renovate 14 centre de sănătate.Alte5centredesănătatesîntînprocesdeconstrucţie/renovare,iarpentru35decentredesănătateafostelaboratădocumentaţiadeproiect.

Pentruafacilitaoferireaserviciilormedicaledecătremediciidefamilie, înspecialpopulaţieidin mediul rural, din mijloacele Fondului de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici deservicii medicale al FAOAM au fost procurate 100 de unităţi de transport sanitar. Acestea au fostrepartizate la 19 Centre ale Medicilor de Familie şi 59 Centre de Sănătate, inclusiv 19 Centre deSănătate autonome, şi 22 Oficii ale Medicilor de Familie. Costul unităţilor de transport este de 11milioane395miidelei.

În anul precedent au demarat lucrările de construcţie a noului bloc chirurgical al SpitaluluiClinic Republican. De asemenea, au fost create şi activează 10 centre comunitare de suport alpacienţilorcutuberculoză,careacoperăînprofilteritorialîntreagaţară.

A fost constituit Consorţiul naţional pentru dezvoltarea domeniului e‐Sănătate şiTelemedicină. Prin intermediul telemedicinei este aplicată consultarea cazurilor grave neonatale şiobstetricale. În anul 2011 au fost plasate pentru consultare 197 de cazuri, dintre care 9 cazuriobstetricaleşi188decazurineonatale, lacareaufostrecepţionate211comentarii.ÎntrimestrulIalanului2012aufostplasatepentruconsultare102cazurigraveneonataleşiobstetricale,lacareaufostprimite329decomentarii.

Pentruresponsabilizarea întregii societăţipentruunastfeldebunpubliccasănătatea,a fostaprobatşiestepusînaplicareProgramulnaţionalprivindcontrolultutunuluipentruanii2012‐2016.

Eforturi susținute au fost depuse pentru fortificarea asistenței farmaceutice, inclusiv prinreglementareapiețeimedicamentelor.Continuareareformelor începute înperioadaprecedentă,maialesînregistrareaprețuluideproducătorlamedicamente,aconduslamenținereaprețurilorlaacelașinivelcuanul2010.

Totodată, nu s‐au înregistrat progrese în contextul regionalizării asistenţei medicalespitaliceşti, care presupune crearea zonelor de sănătate în cadrul cărora să activeze 9‐10 spitale

Page 82: Raportul Guvernului 2011

  81

zonale.Realizareaacesteiacţiuninecesităresursefinanciareşiorganizaţionaleconsiderabile,decareGuvernulnuadispuspeparcursulanului2011.Eforturiadiționalesîntnecesarepentruîmbunătățireaasistențeifarmaceuticeșiareglementăriipiețeimedicamentelorșiadispozitivelormedicale.

ActivităţileGuvernuluiauavutimpactasuprareduceriimortalităţiimaterne,dela44,7decesela100miinăscuţiviiîn2010pînăla17,7deceseîn2011(vezitabelulIndicatoriiocrotiriisănătăţii).Mortalitateainfantilăşiacopiilorînvîrstădepînăla5aniafostlafelînscădere,atingînddejaţintelestabilite încontextulObiectivelordeDezvoltarealeMileniuluipentru2015.Ascăzut şimortalitateaasociatăcutuberculoza,oferindşanserealedeatingereaObiectivelor deDezvoltareale Mileniuluipînăînanul2015.

În acelaşi timp, situaţia cu privire la HIV/SIDA s‐a înrăutăţit, incidenţa acesteia fiind încreştere, de la 17,12 cazuri la 100mii locuitori pînă la 17,58 cazuri. Această involuţie semnaleazăpotenţialeledificultăţideatingereaObiectivelordeDezvoltarealeMileniului,stabilitlanivelulde8%înanul2015.

Indicatoriiocrotiriisănătăţii(pentruanii2007‐2011)

Indicatorii 2007 2008 2009 2010 2011

2014(pentruţinteleODM2015)

Mortalitateainfantilă(decese/1000născuţivii) 11,30 12,2013 12,1 11,7 11,0

11,5 (ţintaODM –13,2)

Mortalitateacopiilorînvîrstădepînăla5ani(decese/1000născuţivii)

14,04 14,40 14,3 13,6 12,914,0 (ţintaODM –15,3)

Copiiînvîrstădepînăla2anivaccinaţiîmpotrivarujeolei(%)

94,70 94,40 90,3 91,1 91,6 96

Mortalitateamaternă(decese/100miinăscuţivii)

15,80 38,40 17,2 44,5 15,3 13,3

Naşteriasistatedepersonalmedicalcalificat(%)

99,50 99,50 99,7 99,2 99,3 99

IncidenţaHIV(cazuri/100miilocuitori)

17,40 19,40 17,12 17,12 17,58 8,0

InfecţiaHIVprintrepopulaţiacuvîrstade15‐24ani(cazuri/100miilocuitori)

21,21 16,08 19,58 21,01 18,46 11,0

Mortalitateaasociatăcutuberculoza(decese/100miilocuitori)

20,20 17,10 18,00 17,8 16,1 10,0

                                                            13 Începînd cu anul 2008, Republica Moldova aplică metodologia de calcul al mortalităţii infantile care stabileşte cazul de deces de la 22 de 

săptămîni de gestaţie şi cu masa corporală a nou‐născutului de 500 de grame.   

Page 83: Raportul Guvernului 2011

  82

Acoperireapopulaţieicuasigurăriobligatoriimedicale(%)14

76,7 75,0 71,6 80,8 80,6 80

Respectareadecătreinstituţiilemedicaleastandardelorminimedecalitate(%)

92,8 90,0 96,8 98,2 97,8 100

ÎncomparaţiecualteţăridinregiuneaeuropeanăaOMS,RepublicaMoldovaarecifremaimari

alemortalităţiiinfantile(12,1deceseper1000născuţi),atîtfaţădemediaCSIde11,7,cîtşiînraportcu media din ţările UE, care constituie 4,3 (datele disponibile pentru comparaţie sînt din 2009).Totodată,cifrelemortalităţiimaternesîntmaimici încomparaţiecumediaCSI, însămultmai înaltefaţă de ţările UE. Cifrele incidenţei HIV, de asemenea, plasează Republica Moldova peste mediaeuropeanăşiastatelorCSI(vezitabelulIndicatoriicomparativiregionali).

Indicatoriicomparativiregionali(2009)

RepublicaMoldova

RomâniaFederaţiaRusă

RegiuneaEuropeană

UE CSI

Mortalitateainfantilă(decese/1000născuţivii)

12,1 10,1 8,1 7,4 4,3 11,7

Mortalitateamaternă(decese/100miinăscuţivii)

17,2 21,1 22,0 15,2 6,3 27,5

IncidenţaHIV(cazuri/100miilocuitori)

17,1 0,7 9,2 5,0 16,3

Principaleleangajamentepentru2012

Reieşind din obiectivele stabilite în Programul de activitate al Guvernului şi progresulînregistrat în anul 2011, Guvernul, pe parcursul anului 2012, va depune eforturi pentru realizareaurmătoarelorangajamente:

- elaborarea proiectului de Cod al sănătăţii, care va include reglementarea tuturorsectoarelor(primar,secundar,terţiar,asistenţamedicalăurgentă,serviciuldesupravegheredestatasănătăţiipubliceetc.)şiarelaţiilortuturoractorilordinsistem(privaţi,publici,centrali,localietc.);

- elaborarea cadrului normativ pentru crearea zonelor de sănătate, inclusiv pentruconstituirea spitalelorcustatutzonalşi regional (număruldeactenormativeurmeazăsă fie stabilitdupărealizareaPlanului‐cadruderegionalizare);

- iniţiereadecentralizăriiserviciilorchimioterapeuticeînmun.Bălţişior.Cahul;

                                                            14 Sursa: Compania Naţională de Asigurări în Medicină. 

Page 84: Raportul Guvernului 2011

  83

- iniţierea parteneriatelor public‐private în serviciul radioterapie (Institutul Oncologic),serviciuldereabilitareneurologicăacută,serviciuldelaboratorşiimagistică,serviciuldializă(hotărîrideGuvernprincareserviciilesîntpropusepentruparteneriatepublic‐private);

- instituirea sistemului de autorizare a exercitării profesiunilor medico‐sanitare şifarmaceutice,lucrucevaasigurainstituţiilemedicalecupersonalmedicalînaltcalificat;

- perfecționarea reglementărilor și procedurilor în scopul fortificării domeniului asistențeifarmaceutice.VIII. POLITICISOCIALE 

Realizărileprincipale

Prin Legea bugetului de stat pentru anul 2011 a fost stabilit nivelul venitului lunar minimgarantat în mărime de 575 de lei, începînd cu 1 iulie 2011. Pentru anul 2012, s‐a stabilit nivelulvenituluilunarminimgarantatînmărimede640delei.

AfostadoptatăLegeaprivindcompensaţiilesocialeunice,careavenitînsusţinereagrupurilorvulnerabiledepopulaţie,cumsîntpensionariişibeneficiariidealocaţiisocialedestat înmărimedepînă la 900 lei, în legătură cumajorarea tarifelor la resursele energetice. Prevederile Legii au fostaplicatepentruperioada1ianuarie–31martie2011,cuantumulcompensaţiei fiindde390lei(130lei*3luni),beneficiarifiindcirca540miidepersoane,iarcheltuielileconstituindpeste220milioanelei.

Dinianuarie2011afost introdusajutorulpentruperioadareceaanului(130lei)–prestaţieadiţională ajutorului social, stabilită în sumă fixă, şi achitată în lunile de iarnă (noiembrie‐martie),pentruasusţineefortulsuplimentaral familiilordeaachitacosturilesporiteînperioadarespectivă.Acest ajutor a fostmajorat pînă la 200 lei pentru perioada noiembrie 2011 –martie 2012. În lunadecembrie 2011 de ajutormajorat au beneficiat 44344 de familii vulnerabile, cheltuielile însumînd8868860 lei. În lista de plată pentru luna ianuarie 2012 au fost incluse peste 53 mii de familiidefavorizateșicalculatecirca13milioanelei,iarînlistadeplatăpentrulunafebruarieaufostinclusecirca63miidefamiliișicalculate15,4milioanelei.

Trebuiemenționatfaptulcăcirca80%dintrefamiliilebeneficiare(înspecialceledinmediulrural) aveau în componenţa lor cel puţin un copil. Cuantumul mediu al acestei prestaţii pentrufamiliilecucopiiaconstituitpeste800lei(dintrecarefamiliicuuncopil–685lei,cudoicopii–841lei,cutreicopiișimaimult–1115lei,familiidintr‐unmembruadultcucopii–690lei).

AsistenţasocialăObiective:

• Creşterea calităţii vieţii familiilor, reducerea sărăciei, inegalităţii şi inechităţii în societate. 

• Direcţionarea programelor de asistenţă socială spre susţinerea grupurilor vulnerabile şi 

persoanelor cu venituri mici. 

• Reducerea şi eliminarea ineficienţelor în sistemul de protecţie socială. 

• Asigurarea accesului populaţiei la servicii sociale de calitate. 

• Asigurarea incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilităţi. 

Page 85: Raportul Guvernului 2011

  84

Pentru asigurarea funcţionării unui organ de inspecţie şi control al corectitudinii stabiliriiplăţii„ajutorsocial”şi„ajutorpentruperioadareceaanului”,afostaprobatRegulamentulInspecţieiSociale,activitateacăreiaaînceputdinianuarie2012.

În ceea ce privește asigurarea socială a persoanelor cu dizabilități, Parlamentul a adoptatLegea nr.60‐XIX din 30 martie 2012 privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi, carestabileşteuncadrugeneraldegaranţii şi servicii sociale în conformitatecustandardeleeuropeneşiinternaţionaleprivindincluziuneasocialăaacesteicategoriidepersoane.Reţeauadeserviciisocialeafostsuplimentatăcuunnouserviciuspecializat–„Echipamobilă”,careoferăasistenţăsocială,suportşi consiliere la domiciliu beneficiarului pentru eventuala lui incluziune socială. În prezent, serviciulspecializat „Echipamobilă”activează în7raioane(Ialoveni,Hînceşti,Orhei,Teleneşti,Leova,Edineţ,Soroca)şi2municipii(ChişinăuşiBălţi),iardeasistenţăbeneficiazăcirca310persoane,inclusiv155persoanecudizabilităţişi155părinţi.Totodată,afostaprobatRegulamentulcuprivire lamoduldeasigurare a unor categorii de cetăţeni cu mijloace tehnice ajutătoare, care prevede îmbunătăţireamăsurilordeasigurarecumijloaceajutătoaretehniceacategoriilordepersoanecunecesităţispeciale.

Îndomeniulprotecțieifamilieișicopilului,indemnizaţiaunicălanaştereacopiluluiînperioada2010‐2012afostmajoratăcu300leifaţădemajorareacu200leiînperioada2008‐2009,constituindla momentul actual 2300 lei la nașterea primului copil şi, respectiv, 2600 lei pentru fiecare copilurmător.Acrescutşinumărulbeneficiariloracesteiindemnizaţiidela33401persoaneînanul2008la39867înanul2010şi39204persoaneînanul2011.

Referindu‐nelaprotecţiadrepturilorcopiiloraflațiînsituațiededificultate,menționămfaptulcăanteriorafostelaboratcadrulnormativşiinstituţionalpentrudezvoltareaserviciiloralternativedetipfamilialpentruîngrijireacopiilor,cumarfiserviciuldeasistenţăparentalăprofesionistăşicaselede copii de tip familie, fapt ce a favorizat dezvoltarea acestor servicii în majoritatea unitățiloradministrativteritoriale.Astfel,laînceputulanului2012înrepublicăactivau:

- 164defamiliideasistenţiparentaliprofesionişti,deserviciilecăroraaubeneficiat239decopii,comparativcu105familiicu142decopiiaflațiînplasamentlaînceputulanului2011;

- 80de casede copii de tip familial, în care sînt plasaţi 342de copii, comparativ cu78deserviciicu298decopiiînplasamentlaînceputulanului2011.

A fost completat cadrul juridic privind procedura de acreditare şi modul de funcţionare aorganizaţiilorstrăinecuatribuţiiîndomeniuladopţieiinternaţionaleînRepublicaMoldova.Întemeiulacestuia,Ministerul a efectuat acreditarea a 12 organizaţii străine cu atribuţii în domeniul adopţieiinternaţionaleînRepublicaMoldova,cărorale‐afostprelungităacreditareaşipentruanulcurent.Deasemenea,înanul2012aufostacreditatealte13organizațiistrăinecuatribuțiiîndomeniuladopțieiinternaționaleînRepublicaMoldova.

Astfel, actualmente sînt acreditate 25 organizații străine cu atribuții în domeniul adopțieiinternaționaleînRepublicaMoldova,dupăcumurmează:Italia–11,SUA–10,Spania–2,Israel–1șiElveția–1organizație.

Înurmadezvoltăriipoliticilorîndomeniulasistențeisociale,numărulbeneficiarilordeajutorsocial s‐a dublat în anul 2011 comparativ cu anul 2009, cînd a fost lansat Programul, constituind,respectiv,80000defamiliidefavorizate,careaubeneficiatdecelpuținoplatăaprestațieideajutorsocial,faţăde33232defamilii,iarsumatotalăamijloacelorfinanciareutilizatepentruplataajutoruluisocialpractics‐atriplat,constituind330,6milioaneleiînanul2011,faţăde118,1milioaneleiîn2009.

Page 86: Raportul Guvernului 2011

  85

Ajutorulsocial,2009‐2011

Anul Numărulfamiliilor

Prestaţiamedie,lei

Sumatransferată,milioanelei

VLMG,lei

2009 33232 620 118 4302010 60107 742 286 5302011

circa80000 680 331 pînă la1 iulie‐530dela1iulie–575dela1ianuarie2012‐640

Înacelașitimp,85%dinbugetulalocatpentruajutorulsocialajungelacelemaisărace10%de

populaţie,încomparaţiecu18%decompensaţiinominative.Principaleleangajamentepentru2012

În2012acţiunileGuvernuluivorfiorientatepreponderentspre:- elaborareacadruluinormativşidezvoltareacadruluiinstituţionalpentruimplementareala

nivelnaţionalaserviciuluidesprijinfamilial;- elaborareaşipromovareamecanismuluideacreditareaprestatorilordeserviciisocialeşi

deprocurareaserviciilorsociale;- lansareaactivitățiiInspecţieiSociale;- introducerea mecanismelor de muncă în folosul comunităţii şi/sau de lucrări publice,

pentrureducereadependenţeifaţădeajutorulsocial;- dezvoltareareţeleiserviciuluiindividualizatdeîngrijireladomiciliu;- elaborareaşiaprobareaRegulamentuluideorganizareşifuncţionareaConsiliuluinaţional

pentru determinarea dizabilităţii şi capacităţii de muncă şi a Instrucţiunii privind modul dedeterminareadizabilităţii,înscopulasigurăriiprocesuluidereorganizareastructurilorşiinstituţiilorresponsabiledecoordonareasistemuluideincluziunesocialăapersoanelorcudizabilităţi;

- elaborarea şi aprobarea noilor criterii de determinare a dizabilităţii, în scopul asigurăriireformăriiproceduriidedeterminareagradelordeinvaliditate;

- elaborareaStrategieinaționale îndomeniulprotecției copiluluipentruunificareacadruluistrategicînacestdomeniu.

AsigurărisocialeObiective:

• Sporirea nivelului de protecţie socială a persoanelor asigurate.  

• Asigurarea durabilităţii financiare a sistemului public de asigurări sociale.  

• Eliminarea inechităţilor în sistemul public de asigurări sociale şi privilegiilor nejustificate pentru 

anumite categorii de pensionari.  

• Elaborarea cadrului normativ pentru dezvoltarea sistemelor de pensii suplimentare. 

Page 87: Raportul Guvernului 2011

  86

Realizărileprincipale

Învedereaasigurăriidurabilităţiifinanciareasistemuluipublicdeasigurărisocialedestatşiarealizăriiprincipiilorcarestau labazaorganizării şi funcţionăriiacestuia,au fostoperateoseriedemodificăricarevizeazămajorareagradualăavîrsteidepensionarepentruunelecategoriideasiguraţipînălanivelulvîrsteigeneraledepensionarestabilite;majorareastagiuluitotalşispecialdecotizare,precumşiperfecţionareamecanismuluide acordareaprestaţiei în cazul incapacităţii temporaredemuncă.

Începînd cu 1 iulie 2011, a fost modificată modalitatea de plată a indemnizaţiei pentruincapacitatetemporarădemuncăcauzatădeboliobişnuitesaudeaccidentenelegatedemuncă.Primazi calendaristică de incapacitate temporară demuncă se suportă din contul persoanei asigurate, adouazicalendaristicăseplăteştedinmijloacelefinanciarealeangajatorului,iarîncepîndcuatreiazicalendaristicăindemnizaţiaseplăteştedinmijloacelebugetuluiasigurărilorsocialedestat.

Ca urmare a implementării, de la 1 iulie 2011, a nouluimecanismde plată a indemnizației,precumșiareduceriinumăruluidebenficiarideindemnizații,economiilerealizateînsemestrulIIalanului2011faţădesemestrulIIalanului2010constituie43,3milioanelei.

Ulterior, la 15 ianuarie2012a fostmodificatmodulde stabilire șiplată a indemnizației dincontulangatorului.Astfel,angajatorului îirevineresponsabilitateadeplatăa indemnizațieipentru3zile de incapacitate temporară de muncă, iar începînd cu a 5 zi de incapacitate – indemnizația seplăteștedinmijloacelefinanciarealebugetuluiasigurărilorsocialedestat.

CurteaConstituţională, la10aprilie2012,ahotărîtcănorma legalăcestabileştecăprimazicalendaristică de incapacitate temporară de muncă se suportă din contul persoanei asigurate estecontrarăConstituţiei.ÎnurmaHotărîriimenționate,vafinecesarăalocareasuplimentarăamijloacelorfinanciareînsumăde36,4milioaneleifațădecheltuielileprognozatepentruanul2012.

În scopul eliminării inechităţilor în sistemul public de asigurări sociale şi a privilegiilornejustificate,începîndcu1iulieseefectueazămajorareastagiuluitotaldecotizareatîtpentrufemei,cîtşipentrubărbaţide la30deanipînă la35deani,cu6 luni în fiecarean;majorareacu6 luni înfiecareanavîrsteidepensionarea funcţionarilorpublici, judecătorilorşiprocurorilorpînă lavîrstageneralădepensionare;majorareastagiuluispecialdecotizareajudecătorilorşiprocurorilorpînăla15 ani şi stagiului total de cotizare al acestora pînă la 35 ani. Ca urmare a majorării vîrstei depensionareafuncționarilorpublici,înbugetulasigurărilorsocialeaufostplanificateeconomiiînsumăde2milioanelei(pentruperioada1iulie2011–1iulie2012),avîrsteidepensionareajudecătorilorşiprocurorilor–0,06milioanelei.

În conformitate cu Hotărîrea Curţii Constituţionale nr. 27 din 20 decembrie 2011 au fostdeclarate neconstituţionale normele privind majorarea vîrstei de pensionare, a stagiului total decotizare şi a stagiului de cotizare special pentru judecători, precum şi majorarea stagiului total decotizaredela30deanipînăla35deanipentrufemeicu6lunianual.CaurmarearespectiveiHotărîri,bugetulasigurăriorsocialedestatpentruanul2012varataeconomiiînmărimede3,02milioanelei.

În scopul asigurării securităţii economice şi sociale a beneficiarilor de prestaţii de asigurărisocialedestat,la1aprilie2011,pensiileşiprestaţiileachitatedinbugetulasigurărilorsocialedestatau fost indexate cu7,8%.Caurmare a indexării,mărimeamedieapensieipentru limitădevîrstă aconstituit 901,55 lei pentru circa 467 mii beneficiari, astfel cunoscînd o majorare de 5,2 ori înperioadaanilor2002‐2011.

Page 88: Raportul Guvernului 2011

  87

La1aprilie2012,pensiileşiprestaţiileachitatedinbugetulasigurărilorsocialedestataufostindexatecu9,6%.Caurmarea indexării,mărimeamedieapensieipentru limitădevîrstăconstituie988,14leipentrucirca473miibeneficiari,astfelcunoscîndomajorarede5,9oriînperioadaanilor2002‐2012.

Pe parcursul anului 2011 au fost semnate acorduri în domeniul securităţii sociale cuurmătoarele state: Republica Austria, la 5 septembrie 2011, Chişinău; Republica Estonia, la 19octombrie 2011, Tallinn, şi Republica Cehă, la 29 noiembrie 2011, Praga, fapt ce are drept efectprotejarea drepturilor sociale şi economice, în special pentru cetăţenii Republicii Moldova care audomiciliulpermanentsaulucreazăpeteritoriulaltorstate.

Înceeacepriveşteaplicareaacordurilorbilaterale îndomeniulasigurărilorsociale încheiatedeRepublicaMoldova, peparcursul anului2011, înbazaAcordului îndomeniul asigurărilor socialeîncheiat cu Republica Bulgaria au fost examinate 61 de interpelări parvenite spre examinare dinBulgaria.PecontulInstitutuluiNaționaldeSecuritateSocialădinBulgariaaufosttransferatemijloacefinanciareînmărimede241,9miileipentru29debeneficiaridepensie,stabilităconformlegislațieiRepublicii Moldova. Reciproc, pe contul Casei Naţionale de Asigurări Sociale au parvenit mijloacefinanciare în mărime de 17,6 mii lei, destinate achitării pensiei pentru 2 persoane beneficiare depensieconformlegislațieiRepubliciiBulgaria.Principaleleangajamentepentru2012

Pentruperioadaimediaturmătoare,îndomeniulasigurărilorsocialeesteplanificatărealizareaurmătoarelorobiectivemajore:

- stabilireauneimodalităţiunicedecalculareacuantumuluipensieipentrutoatecategoriiledeasiguraţi,înfuncţiedecontribuţiileachitateînsistemulpublicdeasigurărisociale;

- stabilireaclarăariscurilorasigurateşiacotei‐părţideasigurăripentrufiecarerisc;- excludereaoricărorcheltuielicarenuconstituieprestaţiedeasigurărisociale;- asigurareacondiţiilornecesarepentrucreareaunuisistemdepensii“suplimentare”;- elaborareauneistrategiidetreceregradualălasistemulcumulativdepensii.

Munca, ocupareaforţei de muncăşi migraţia de muncăObiective:

• Perfecţionarea cadrului normativ în domeniul muncii pentru asigurarea unui echilibru între 

drepturile şi interesele angajatorilor şi ale salariaţilor. 

• Perfecţionarea continuă a sistemului de salarizare din economia naţională. 

• Asigurarea condiţiilor complete de angajare şi de muncă productivă şi decentă pentru toţi. 

• Combaterea oricăror forme de discriminare pe piaţa muncii, diminuarea disparităţilor între sexe 

şi a diferenţelor între regiuni în ceea ce priveşte ocuparea forţei de muncă. 

• Consolidarea sistemului naţional de management al migraţiei, asigurarea condiţiilor pentru 

migraţia legală şi îmbunătăţirea statutului social al lucrătorilor migranţi. 

• Facilitarea reintegrării lucrătorilor migranţi reîntorşi în ţară.

Page 89: Raportul Guvernului 2011

  88

Realizărileprincipale

Înscopulperfecţionării condiţiilordesalarizareexistentepentruunele categoriideangajaţi,precumşialspoririiprotecţieisocialeasalariaţilorcuretribuţiemicădinramurilesectoruluibugetar,dela1iunie2011aufostmajoratesalariiledefuncţielapeste107miideangajaţidininstituţiiledecultură şi artă, medico‐sanitare şi de asistenţă socială, cultură fizică şi sport, din sfera ştiinţei şiinovării,dinalteinstituţiibugetare,precumşialepersonaluluicuprofesiişispecialităţicomplexedininstituţiile de învăţămînt, salarizarea cărora se efectuează în baza Reţelei tarifare unice. În lunafebruarie2012acestora li s‐aplătitpremiulanual înmărimeaunui salariude funcție, înacest scopalocîndu‐se112,8milioanelei.

De asemenea, au fost majorate salariile de funcţie pentru circa 20 mii de militari şicolaboratori ai organelor apărării naţionale, securităţii statului şi ordinii publice, salarizaţi în bazaReţeleitarifareunice.

Pentruasigurareaacestormajorări,fonduldesalarizareafostsuplimentatcu98,1milioanelei,iarmajorarea salariilor înmediepe toţibeneficiarii a fostde8,5%.De la1 septembrie2011,deomajorareasalariilordefuncțiecu11%aubeneficiatcadreledidacticedintoateformeledeînvățămîntpreuniversitarșicorpulprofesoraldinuniversități, costulanualalmăsuriiconstituind332milioanelei.

De la1 ianuarie2012,pentruefectivulde trupă și corpulde comandădinorganele apărăriinaționale, securității statului și ordinii publice salarizat în baza Rețelei tarifare unice a fostimplementatănormasalarialăprevăzutădeLegeaprivindsistemuldesalarizareînsectorulbugetar,ceasigurăomajorareasalariilorcu19%șipentrurealizareacăreiaaufostalocate154milioanelei.

În vederea motivării şi remunerării funcţionarilor publici în funcţie de competenţă,responsabilitate şiperformanţă, la22martie2012a fostadoptatăLegeanr.48privindsistemuldesalarizareafuncţionarilorpublici.

Pentru sporirea cotei înregistrate a salariului şi diminuarea fenomenului negativ al plăţiisalariilor„înplic”,afostaprobatPlanuldeacţiuniprivindminimizareapracticiiachităriisalariilorînplicşicontracarareamunciilanegru.(S‐aestimatcăînanul2010,dintotalulpopulaţieiocupate,57%nuşi‐adeclaratsalariul real, iarvaloareaveniturilornedeclaratea fostdecelpuţin9,3miliarde lei.Aceasta a constituit cel puţin 13% din PIB. Prejudiciul adus în 2010 bugetului public naţional dincauzaacestuifenomenafostdecelpuţin4,7miliardelei.)

Au fost operatemodificări la Legea privind ocuparea forţei demuncă şi protecţia socială apersoaneloraflateîncăutareaunuilocdemuncă.Demenţionat,înspecial,modificareamecanismuluideacordareaajutoruluideşomaj,princareacestavafistabilit,respectîndprincipiulcontributivităţii,din salariul mediu al şomerului şi stagiul minim de cotizare de 9 luni. De asemenea, modificărileprevăd acordarea bursei, în mărime de 10% din salariul mediu pe economie din anul precedent,şomerilorcareurmeazăcursurideformareprofesională.Conformprevederilornoi,dela1iulie2011circa1303şomeriaubeneficiatdeburseînmărimede297lei,iarînprimultrimestrualanului2012încă 512 şomeri au beneficiat de burse în mărime de 319 lei. În vederea reglementării fluxurilormigraţionistedemuncă, la5 iulie2011a fost semnatAcordul întreGuvernulRepubliciiMoldovaşiGuvernulRepubliciiItalieneîndomeniulmigraţieidemuncăşiProtocoluldeimplementareaacestuia.Totodată, a fost definitivat și pregătit pentru semnare Acordul între Guvernul Federaţiei Ruse şiGuvernul Republicii Moldova privind colaborarea în domeniul migraţiei de muncă şi activităţiiprovizoriidemuncăalucrătorilormigranţipeteritoriulRepubliciiMoldovaşiFederaţieiRuse.Afost

Page 90: Raportul Guvernului 2011

  89

finalizată implementarea Planului de acțiuni privind stimularea reîntoarcerii lucrătorilor migranțimoldoveni de peste hotare, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.1133 din 9 octombrie 2008.Acțiunilerealizateaucontribuitlaconsolidareașiîmbunătățireainformăriipopulațieiprivindsituațiași oportunitățile pe piațamuncii interne și de peste hotare prin crearea și activitatea Centrelor deinformare(Chișinău,Bălți,Cahul),CentruluideApelșianoiipaginiwebaANOFM.

Pentrufacilitareareintegrăriilucrătorilormigranţireîntorşiînţară,prinHotărîreaGuvernuluinr. 952 din 16 decembrie 2011 a fost aprobată Metodologia privind elaborarea şi reexaminareastandardelor ocupaţionale pentru profesiile muncitoreşti, în scopul stabilirii bazei juridice şiimpulsionării procesului de elaborare a standardelor ocupaţionale, care vor sta la baza pregătiriicadrelordemuncitoricalificaţi încorespunderecucerinţelepieţeimunciişivorfi servidrepttemeipentrurecunoaştereacalificărilorobţinuteînstrăinătatedecătrecetăţeniireîntorşiînţară.

Măsurileîntreprinseauasigurat,înanul2011,ocreştereasalariuluimediulunarpeeconomianaţională cu 11,6 % faţă de anul 2010, constituind 3194 lei. În sfera bugetară salariul mediu aconstituit2860lei(încreşterecu12%),iarînsectorulreal–3329lei(încreşterecu10%).

Conformdatelorstatisticedisponibile,înlunafebruarie2012salariulmediuaconstituit3166lei, înregistrînd o creștere cu 9,8% față de luna februarie 2011. În sfera bugetară cîștigul salarialmediu s‐a majorat cu 16,6% și pentru prima dată a depășit cota de 3000 lei, constituind în lunafebruarie3028,5lei.Însectorulrealcîștigulsalarialaînregistrat3234,6lei(încreșterecu7,0%).

Drepturmareaintroduceriinouluimecanismdeacordareaajutoruluideșomaj,dela1iulie2011 a fost diminuat numărul şomerilor. Astfel, la 1 ianuarie 2012, la Agenţia Naţională pentruOcupareaForţeideMuncăerauînregistraţi44148şomeri,faţăde49176şomeriînaceeaşiperioadaaanului2011.ÎntrimestrulIalanului2012aufostînregistrați16277șomeri.

Principaleleangajamentepentru2012

În2012acţiunileGuvernuluivorfiorientatepreponderentspre:- elaborarea unui proiect de lege privind ocuparea forţei de muncă şi protecţia socială a

persoaneloraflateîncăutareaunuilocdemuncă;- elaborareaproiectuluilegiicuprivirelaprofesiişicalificări;- transpunereaînlegislaţianaţionalăadirectivelorUEîndomeniulsecurităţiişisănătăţii în

muncăprinelaborareacadruluinormativîndomeniu.

Realizărileprincipale

Încontextulrealizăriiobiectivuluidepromovareaegalităţiişanselorşideabilitareafemeiloral Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului au fost lansate, cu suportul Programului UN Women„Abilitarea economică a femeilor prin creşterea oportunităţilor de angajare în cîmpul muncii în

PoliticidegenObiective:

• Sporirea cotei de participare a femeilor la luarea deciziilor și în structurile de reprezentare 

politică și publică. 

• Asigurarea egalității şanselor în domeniul social‐economic. 

Page 91: Raportul Guvernului 2011

  90

RepublicaMoldova”,birouri comunede informaţii şi servicii (BCIS) înraioaneleSîngerei,Nisporeni,Teleneşti şi Cantemir. Aceste unităţi reunesc, sub egida autorităților publice locale, prestatori deservicii de informaţii şi consultanţă în domeniile: angajarea în cîmpul muncii, protecţia socială,agricultură,cadastru,iniţiereaşidezvoltareaafacerilor.

Peparcursulprimului trimestrualanului2012,birourilecomunede informații și serviciiauorganizat 26 de şedinţe la nivel de raion şi o vizită a echipei mobile în sate, oferind informaţii şiserviciipentrucirca460debeneficiari.

CeimaimulţibeneficiariaiprestăriicoordonateaserviciilorprinintermediulBCISausolicitatservicii de asistenţă şi protecţie socială (cum ar fi alocaţii sociale şi pensii de invaliditate), acesteareprezentîndotreimedintotalulserviciilor, fiindurmatedeserviciiledeocupareaforţeidemuncă.Dinnumărultotalalsolicitanțilordeservicii,59%aufostfemei.

Seînregistreazătendințademajorareanumăruluifemeilorînfuncţiidecizionaledenivellocal,înconformitatecuObiectiveledeDezvoltarealeMileniului.

Femeiînpoziţiidecizionalelanivellocal,%

2003 2007 2011Preşedintederaion 3,1% 3,1% 9,3%Primar 15,3% 17,9% 18,04%

Consilierraional 10% 16,48% 18,39%

Consilierlocal 26,5% 28,71%

Totodată, au fost menținute serviciile destinate victimelor violenței în familie și a început

aplicarea noii legislații penale în domeniul violenței în familie. În anul 2011 a fost realizată primacercetarestatisticănaționalăoficialăasuprafenomenuluiviolențeifațădefemeiînfamilie.Astfel,3din5 femei au raportat că sînt supuse cel puțin unei formede violență, care reprezintăo valoaremultpestenivelulUEșinecesităintensificareaactivitățilorGuvernuluiîndomeniulcombateriiviolențeiînfamilie.

Mecanismul instituțional în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie, conformlegii‐cadru, îlconstituie Consiliulcoordonator interministerial îndomeniulpreveniriişicombateriiviolenţeiînfamilie.PrinHotărîreaGuvernuluinr.72din7februarie2012afostaprobatRegulamentulacestuia.Consiliulcoordonator interministerialesteresponsabildeasigurareacoordonăriiactivităţiişi colaborării dintreministere şi alte autorităţi administrative centrale cu competenţe în domeniulpreveniriişicombateriiviolenţeiînfamilie.

PrinOrdinulministruluimuncii,protecțieisocialeșifamilieinr.22din9februarie2012aufostaprobateInstrucţiunileprivindintervenţiasecţiilor/direcţiilorasistenţăsocialăşiprotecţieafamiliei,instituţiilormedicaleşiorganelorafacerilorinterneîncazuriledeviolenţăînfamilie.Instrucțiunileîncauzăreprezintăuninstrumentoperaționalpentrufiecaredintrespecialiștiiimplicațiînprevenireașicombaterea violențeiînfamilie.Principaleleangajamentepentru2012

Pentruperioadaimediaturmătoare,îndomeniulpoliticilordegensîntplanificateurmătoareleacţiunimajore:

Page 92: Raportul Guvernului 2011

  91

- armonizarea legislaţiei naţionale la prevederile Legii cuprivire la asigurarea egalităţii deşanseîntrefemeişibărbaţi;

- elaborareaşiaprobareaconceptuluiserviciilordeasistenţădestinateagresorilor;- perfecționareamecanismelordecombatereaviolențeiînfamilie.

Realizărileprincipale

În vederea soluţionării problemelor generate de tendinţele demografice negative, a fostaprobatProgramulnaţionalstrategicîndomeniulsecurităţiidemograficeaRepubliciiMoldova(2011‐2025),careincludeunPlandeacţiunipeoperioadăde3ani,fiindprioritizatepoliticiledestimulareanatalităţii,dereducereamorbidităţiişimortalităţii.

În calitate de indicator de impact pentru evaluarea realizării obiectivelor politicilordemograficea foststabilitsporulnatural,acăruivaloarenegativătrebuiediminuatăanualcu10%.Realitateademografică curentă indicăevoluţia favorabilă a acestui indicatorpentruanul2011, careatestăodescreştereasporuluinaturalnegativpînălavaloarea0,0‰(promile),fiindprimadatăînultimii13anicîndsporulnaturalnumaideţinevalorinegative.

În anul curent, la prima etapăde exercitare amonitorizării eficiente a impactului politicilordemografice prevăzute în Programul menţionat, conform argumentărilor ştiinţifice, a fost aplicatmecanismulspecificdeevaluareaniveluluidesecuritatedemograficăînteritoriileadministrative.

Aplicarea instrumentului ce determină valoarea indicatorului teritorial de securitatedemograficăpentrufiecareraionşimunicipiu(IITSD)apermisformareatopuluianualalteritoriiloradministrateînfuncţiedevaloareaindicatoruluidesecuritatedemografică,fiinddifuzatautorităţiloradministraţieipublicecentraleşilocale.

Trebuie menţionat că, fără intervenţiile politicilor sociodemografice ce se impun, efectulcumulatal condiţiilordemograficenefavorabileva impulsiona impactulnegativasuprareproduceriidemografice pe termen lung, fiind stimulate tendinţele de îmbătrînire demografică în viitor. Dinconsiderentele expuse, subiectul îmbătrînirii ocupă un loc tot mai sigur pe agenda strategiilor dedezvoltaresocioeconomicăaleguvernării.

În contextul problemelor generate de modificările esenţiale în structura populaţiei şiimperativul prevederii capacităţilor instituţionale de adaptare la aceste schimbări, în comun cupartenerii externi şi cu finanţarea structurilor ONU, a fost elaborat Ghidul de parcurs pentruintegrareaproblemelorîmbătrîniriidemograficeînpoliticilededezvoltarepentruRepublicaMoldova,inclusiv a planului de acţiuni pentru implementarea acestuia. La şedinţa Grupului de lucru privindîmbătrînirea dinGeneva al Comisiei Economice pentru Europa aONU (UNECE), în luna noiembrie

PoliticidemograficeObiectiv:

• Redresarea consecventă a problemelor demografice în vederea diminuării declinului demografic 

și crearea condițiilor pentru creșterea cantitativă și calitativă a populației, realizîndu‐se 

conexiunea dintre starea de securitate demografică și cea economică și socială în scopul 

dezvoltării. 

Page 93: Raportul Guvernului 2011

  92

2011 a fost stabilită publicarea Ghidului respectiv, iar implementarea acestuia se va efectua prindeciziaGuvernuluiînanul2012.

Pentru cunoaşterea şi analiza mai profundă a interdependenţei factorilor de influenţădemografică, socială şi economicădinperspectivadezvoltării, în anul curent a fost finalizat StudiulprivindîmbătrînireapopulaţieiînRepublicaMoldova,finanţatdinsurseleONU,cusuportulUNFPA.

Rezultatelestudiuluiaufostprezentateşefilorsecţiilor/direcţiilorraionaleasistenţăsocialăşiprotecţiafamiliei încadrulmeseirotundedin20decembrie2011,urmîndafiutilizateînactivitateaprivindprotecţiasocialăapopulaţiei.

Deasemenea, avînd învedere iniţiativaComisieiEuropene, a fost stabilitunPlandeacţiunipentrumarcareaanului2012ca„AnEuropeanalÎmbătrîniriiActiveşialSolidarităţiiîntreGeneraţii”,care este destinat sensibilizării societăţii, promovării problemelor populaţiei vîrstnice, extinderiiactivismuluişiimplicăriilorînluareadedecizii.Astfel,încadrulacestoracţiuni,princontribuţiaunuişirdeinstituţiimass‐media,areprezentanţilorsocietăţiicivile,esteaccentuatănecesitateadeajustarea politicilor socioeconomice la starea de maturizare demografică, luînd în considerare riscurileasociatemodificărilorînstructurapopulaţiei.

Principaleleangajamentepentru2012

În2012acţiunileGuvernuluivorfiorientatepreponderentspre:- elaborarea cadrului normativ pentru instituţionalizarea Ghidului de parcurs pentru

RepublicaMoldovaînvedereaconsiderăriirecomandărilordeorientareapoliticilorînproblemeledeîmbătrînire;

- implementarea unui mecanism unic de elaborare a prognozelor demografice şi utilizareaplenarăaacestoraînprogramelededezvoltareşiplanificare;

- implementareaplenarăaprevederilorProgramuluinaţionalstrategicîndomeniulsecurităţiidemograficeaRepubliciiMoldovaşimonitorizareaimpactuluiacţiunilorîntreprinseprininstrumenteeficiente de măsurare econometrică a nivelului de securitate demografică şi aplicarea metodeloravansatedecercetareainterferenţelordintrefactoriisocioeconomicişidemografici.IX. INTEGRAREAMINORITĂŢILORNAŢIONALE 

Obiective:

• Păstrarea şi consolidarea patrimoniului cultural şi lingvistic al minorităţilor naţionale care 

locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova. 

• Promovarea unei politici de stat coerente şi multidimensionale în raport cu minorităţile 

naţionale. 

• Perfecţionarea cadrului juridic pentru asigurarea integrării minorităţilor naţionale în viaţa social‐

administrativă, cultural‐politică şi economică a Republicii Moldova, sistemului de îmbunătăţiri 

funciare.

Page 94: Raportul Guvernului 2011

  93

Realizărileprincipale

ActivitateaGuvernuluipeparcursulanului2011afostorientată,înprimulrînd,sprecreareaunei societăți civile policulturale și unitare și intensificarea proceselor integraționiste în RepublicaMoldova.

Astfel,afostelaboratșiaprobatPlanuldeacțiunipentrususținereapopulațieideetnieromăpentruanii2011‐2015șiafostinițiatăelaborareaunuiProgramdestatpentruasigurareacondiţiilornecesareprivindstudiereaşiaplicarealimbiioficialeaRepubliciiMoldovadecătrecetăţeniialolingvi,inclusivdecătrefuncţionariipublicişialeşiilocali.

Învedereacoordonăriiprocesuluide implementareaConvenţiei internaţionale cuprivire laeliminareatuturorformelordediscriminarerasială,a fostpregătitșiprezentatRaportulVIIIși IXalRepubliciiMoldovalaceade‐a78‐asesiuneaComitetuluiONUpentrueliminareatuturorformelordediscriminare rasială. Totodată, a fost elaborat Planul de acţiuni cu privire la implementareaObservaţiilor finale adoptate de Comitetul pentru eliminarea discriminării rasiale. A fost prezentatComitetului ONU Raportul intermediar privind realizarea unor recomandări din Observațiilemenționate.

În vederea realizării programelor culturale ale organizațiilor etnoculturale, pe parcursulperioadeidereferințăs‐audesfășurat185deactivități:seminare,meserotunde,traininguri,expozițiideartăplasticășiartizanat,acţiunidepromovareaobiceiurilorşitradițiilornaționale.

Au fost realizate o serie de măsuri ce au avut ca scop elaborarea unor politici coerente îndomeniul menținerii legăturii cu diaspora, a fost aprobată componența nominală a ConsiliuluiCoordonatoralpersoanelororiginaredinRepublicaMoldova‐diasporamoldovenească,RegulamentuldeactivitatealacestuiașiPlanuldeacțiunipentrususținereanațional‐culturalășisocialăadiasporeimoldovenești pentru anii 2012‐2014. În proces de elaborare se află regulamentul viitoarei AgențiiNaționalepentruMigrațieșiDiasporă,aufostinițiateoseriedeacțiuniintersectorialeceaumenireadeaîmbunătăţisituațiacetățenilorRepubliciiMoldovadindiasporă.

Principaleleangajamentepentru2012

Pentru perioada imediat următoare, în domeniul integrării minorităţilor naţionale sîntplanificatesprerealizareurmătoareleobiectivemajore:

- finalizareaProgramului de statprivind asigurarea condiţiilor necesarepentru studierea şiaplicarealimbiioficialeaRepubliciiMoldovadecătrecetăţeniialolingvi,inclusivdecătrefuncţionariipublicişialeşiilocali;

- efectuareaunuistudiuprivindoportunitățilepentruratificareadecătreRepublicaMoldovaaCarteieuropenealimbilorregionalesauminoritare;

‐elaborareaproiectuluiProgramuluinaționalprivindintegrareaminoritățilornaționale;- organizareaCongresuluiValdiasporeimoldovenești.

Page 95: Raportul Guvernului 2011

  94

X. CULTURA

Realizărileprincipale

ActivitateaGuvernuluiîndomeniulculturiiafostaxatăpedezvoltareaarteicontemporanecamijlocdepromovareşiafirmareaculturiinaţionale,restabilireaactivităţiişiinfrastructuriiculturale,în special în zonele rurale, promovarea culturii ca factor primordial al păstrării şi dezvoltăriiidentităţiinaţionale, promovareavalorilorculturalenaţionalecapartecomponentăapatrimoniuluicultural european, asigurarea accesului larg al cetăţenilor la valorile culturale prin informatizareasfereiculturii.

Înacestsens,peparcursulanului2011aufostpusebazelededezvoltareaunordomeniidinsector,prinelaborareașiaprobareaproiectelorde legiaferente, înspecial:Legeamonumentelordeforpublic,Legeaprivindprotejareapatrimoniuluiculturalnaţionalimaterial,Legeaprivindprotejareapatrimoniuluiculturalnaţionalmobil,care,totodată,sîntprecondițiipentruinițiereaProiectului‐pilot“ElaborareaRegistruluiNaţionalalPatrimoniuluiCultural ImaterialalRepubliciiMoldova”, înacordcuprevederileConvenţieiUNESCOprivindsalvgardareapatrimoniuluiculturalimaterial.Încontextulacestui Proiect a fost lansată și pagina web www.patrimoniuimaterial.md, unde va fi plasată toatăinformaţiaprivindsalvgardareapatrimoniuluiculturalimaterial.

Pentru restabilirea activității și infrastructurii culturale, au fost elaborate concepțiile dedezvoltareregionalăpentru localitățilerurale.Concomitent,afost iniţiatproiectuldemodernizareabibliotecilorpublicedinRepublicaMoldovaîncadrulprogramului„GlobalLibraries”,iniţiativăprivindoportunităţiledeparteneriatpentrusporireaaccesuluipublic latehnologia informaţiei înEuropadeEst şi Centrală şi a fost inaugurat Centrul pro‐european de servicii şi comunicare al BiblioteciiNaţionale.

De asemenea, printre realizările principale se includ continuarea digitizării colecţiilorBibliotecii Naţionale incluse în Registrul Naţional „Memoria Moldovei” și ratificarea ConvenţieiEuropeneprivindcoproducţiilecinematografice.

Rămîne nerealizat integral programul privind crearea centrelor de cultură şi agrement dincauzastăriigraveîncareseaflămajoritateacaselordeculturădinteritoriuşilipsafinanţăriilanivellocalareparăriiacestora.

Cuocaziaaniversăriia20‐adelaadoptareaDeclarațieideIndependențăaRepubliciiMoldova,laChișinăuafostexpusînpremierăstindarduldeluptăalluiȘtefancelMareșiSfînt.

Obiective:

• Dezvoltarea artei contemporane ca mijloc de promovare și afirmare a culturii naționale, 

atît pe plan intern, cît și pe plan internațional. 

• Restabilirea activității și infrastructurii culturale, în special în zonele rurale. 

• Finanțarea  activităților  culturale  în  conformitate  cu  prioritățile  stabilite  și  pe  bază  de 

proiecte. 

• Promovarea culturii ca factor primordial al păstrării și dezvoltării identității naționale. 

• Promovarea  valorilor  culturale naționale  ca parte  componentă a patrimoniului  cultural 

european. 

Page 96: Raportul Guvernului 2011

  95

Anul2012afostdeclarat“AnulluiIonșiDoinaAldea‐Teodorovici”,comemorînd20deanidelatrecereaînneființăainterpreților.

DrepturmareaacțiunilorîntreprinsedeGuvernînacestdomeniu,peparcursulultimuluianacrescutnumărulvizitatorilordemuzeedela178890înanul2010la182275anul2011,iarnumărulacțiunilorînteritorius‐amajoratcu2%.

Evoluţiaprincipalilorindicatoriîndomeniu

Obiectiv Indicatori 2009 2010 2011 2014

Dezvoltareaarteicontemporane

Numărdespectacole 2076 2277 2552 2280Numărdepremiere 53 55 57 55Numărdespectatori 476000 484900 503300 581880Utilizatoridebiblioteci 852000 839100 820000 860000Vizitatoriidemuzee 106425 107984 182275 150000

Promovareaculturiicafactorprimordialalpăstrăriişidezvoltăriiidentităţiinaţionale

Acţiuniînteritoriu 68882 69385 68723 71500

Numărdespectatoriînteritoriu

916440 923840 927559 950000

Numărdeturneenaţionale

118 438 367 220

Numărdeproiectededezvoltare

1 ‐ 2 ‐

Numărdeexpoziţiiînmuzeelenaționale

115 133 156 ‐

Numărdeexpoziţiiînmuzeeledinteritoriu

692 713 850 ‐

Numărdecentreşiatelieredemeşteşugpopular

692 713 850 ‐

Promovareavalorilornaţionalecapartecomponentăapatrimoniuluiculturaleuropean

Numărdeturneeinternaţionale

7 9 12 ‐

Numărdeproiecteinternaţionale

5 4 6 10

Numărdefestivaluri/concursuriinternaţionale

88 72 100 110

Acorduribilaterale,multilaterale

‐ 3 8 5

Principaleleangajamentepentru2012

În2012acţiunileGuvernuluivorfiorientatepreponderentspre:- elaborareaStrategieiunicededezvoltareaculturiişideprotejareapatrimoniuluicultural

naţional;

Page 97: Raportul Guvernului 2011

  96

- elaborareaproiectuluilegii‐cadruprivindpatrimoniulculturalnaţional;- elaborareaproiectuluilegiiprivindprotejareamonumenteloristorice;- elaborareaConcepţieiNaţionaleprivindînvăţămîntulartistic;- creareaInstitutuluicultural„DimitrieCantemir”;- promovareaLegiicuprivirelacinematografie;- conectarealaInterneta30bibliotecipublice.

XI.POLITICIDETINERETŞISPORT 

Realizărileprincipale

Un element important în realizarea politicii de tineret în anul 2011 a fost debirocratizareamecanismului de finanțare a sectorului neguvernamental de tineret și de creștere de 4,4 ori abugetuluipentruacțiunidetineret(dela1,8milioaneîn2010la8milioaneîn2011).Dinbugetuldestat în anul 2011 au fost alocate către ministere și administrația publică locală 415,4 milioane leipentruimplementareapoliticilordetineret.AfostelaboratășipusăînpracticăMetodologia‐cadrudeorganizareșidesfășurareaconcursuluipentrufinanțareaprogramelorpentrutineret,înbazacăreia,înanul2011aufostsusținutefinanciarprimele5organizațiidetineret.

Figura28.Volumulalocărilordinbugetuldestatpentrususţinereainiţiativelortinerilor,milioanelei

Sursa:MinisterulTineretuluișiSportului

a. Integrarea socială şi dezvoltarea potenţialului tinerilor

Obiective:

Crearea condiţiilor pentru realizarea plenară a potenţialului tinerilor în viaţa politică, socială, economică şi culturală a ţării. 

Asigurarea accesului tinerilor la servicii de educaţie şi de informare. 

Crearea condiţiilor pentru lansarea şi dezvoltarea afacerilor şi crearea locurilor de muncă pentru tineri. 

Consolidarea capacităţilor umane şi instituţionale ale sectorului asociativ de tineret. 

Page 98: Raportul Guvernului 2011

  97

Înacestmod,Guvernulasusținutmaimulteinițiativecreativealetinerilor,printrecare:‐ „Capitala Naţională a Tineretului 2011”, ce reprezintă o iniţiativă preluată din experienţa

ForumuluiEuropeandeTineretşipresupunealegereauneilocalitățidinRepublicaMoldova,încadrulcăreia,peparcursulanului2011,aufostrealizatepeste40deacțiunipentrutineret,fiindutilizateînacest sens mijloace financiare în sumă de peste 1 milion lei (din bugetul de stat, bugetele locale,donaţiietc.);

‐“Hai,Moldova!”,celmaimareproiectecologicdevoluntariatdinistoriaRepubliciiMoldova,încadrulcăruiaaufostcolectate7miitonededeșeuri;

‐douăedițiialeTEDxChișinău(9maiși20noiembrie2011),undeauținutdiscursuriinspirateceimaibunișimaicreativitineridințaranoastră(evenimentulafostvizionatîndirectdecătretineriidinPenitenciarulpentruminoridinLipcanișiunorfelinatdinmun.Chișinău).

Începîndcu4octombrie2011, tineriipot fi angajați înmaimulte funcții executive în cadrul

Guvernului imediatdupăabsolvireauniversității,dupăceGuvernulamodificat clasificatorulunic alfuncțiilorpublice.

A fost implementat un proiect‐pilot, în colaborare cu Organizația Internațională pentruMigrație, prin care30de tineri, cu studii înOccident, au revenit acasă, fiind angajați înGuvern saumediulprivat.

Timp de 3 ani, 60 de tineri angajați din serviciul public vor face masteratul în una dintreuniversitățiledeprestigiudinGermania,MareaBritanie,SUAsauCanada,iarulteriorvorrevenicasălucrezeîncadrulGuvernului.În2011,primii9funcționaripubliciaufostdelegațilastudiidemasterat.

Au fostdotate cu calculatoaremoderne căminele studențești ale6universități dinChișinău,BălțișiCahulși4colegii(ChișinăușiHîncești).

Au fost elaborate și avizate standardele privind implementarea Legii voluntariatului. Carezultat,activitateadevoluntariatvafirecunoscutădreptperioadădeexperiențălaangajareșioferăcreditesuplimentareînprocesuldestudii.Pentrususținereașipromovareaacțiunilordevoluntariat,în2011aufostorganizateConferinţaNaţionalăîndomeniulVoluntariatului(lacareauparticipatcirca100 de voluntari și organizaţii) și ediția a IX‐a a Festivalului Voluntarilor, în cadrul căruia au fostpremiațiceimaiactivivoluntarișiorganizațiidevoluntariat.

AfostcontinuatProgramulNaţionaldeAbilitareEconomicăaTinerilor, fiindaprobate41deproiecteinvestiţionaleruraleprinacordareadeîmprumuturicomercialerambursabile,cuporţiunedegrant,însumătotalăde11,614milioanelei,inclusivgrant4,645milioanelei.

Page 99: Raportul Guvernului 2011

  98

Guvernul Regatului Danemarcei a alocat 4,5 milioane dolari SUA, cu titlu de grant, pentrususţinerea tinerilor antreprenori din zonele rurale ale Republicii Moldova în cadrul Proiectului deServiciiFinanciareRuraleşiDezvoltareaBusinessuluiAgricol(IFAD‐V).

Afoststabilităcotade15%dinnumărultotaldeînmatriculăriînuniversităţipentrutineriidinfamiliiledezavantajate,pentrucareseoferălocuriîncăminşiseacordăindemnizaţiişibursesociale.

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind aderarea la Acordul parţial de mobilitate altinerilor prin intermediul Cadrului European pentru Tineret al Consiliului Europei. De asemenea, acrescutnumărultinerilordinRepublicaMoldovacareparticipălaprogramedemobilitate,carezultatal semnării Protocolului de colaborare în domeniul educaţiei cu România, constituind 2850 destudenţi(ciclulI‐2600;ciclulII–250).

A fost creată Comisia guvernamentală pentru politici de tineret, pe bază de paritate întrereprezentanțiiGuvernuluişisectorulneguvernamentaldetineret.

Evoluţiaprincipalilorindicatori

Indicatoriideimpact 2010 2011

2014

Sporirea numărului de organizațiide tineret susținute direct dinbugetuldestat

Nuaubeneficiatdefinanțaredirectă

5 30

Reducerea ratei şomajului înrînduriletinerilor

17,8% 12,3% 10,0%

Creşterea ratei de ocupare înrînduriletinerilor

28,2% 27,4% 33%

Provocări

Nuafostaprobatproiectullegiicuprivirelatineret,documentulseaflălaetapaconsultărilorcu societatea civilă.De asemenea,nu s‐a reușit elaborarea cadruluinormativpentru autoguvernarestudenţească.Altedouădocumente(Regulamentul‐cadrualConsiliului localalcopiilorşi tinerilorșiRegulamentul‐tip de funcţionare a centrelor de resurse pentru tineri) se află la etapa de avizare laministere.Principaleleangajamentepentru2012

În2012acţiunileGuvernuluivorfiorientatepreponderentspre:- aprobareaproiectuluidelegecuprivirelatineret;- instituirea unei proceduri transparente de selectare prin concurs și de finanțare a

inițiativelortinerilor;- elaborareaunuimecanismeficientdeutilizarea surselor financiaredestinate centrelorde

tineret;- inițiereaparteneriatelordetippublic‐privatpentrumodernizareacăminelorstudențești;- finalizareadotăriicucalculatoareacăminelorstudențești;- elaborareaunuiprogramdestimulareaangajatorilorpentruîncadrareaîncîmpulmunciia

absolvenţilorinstituţiilordeînvăţămînt.

Page 100: Raportul Guvernului 2011

  99

Realizărileprincipale

Politica de stat în domeniul culturii fizice şi sportului a cunoscut în ultimii 3 ani o evoluțiepozitivă,cuoponderesemnificativăpentruanul2011,anpreolimpic.ScopulprioritaralGuvernuluiafost susţinerea sportivilor candidați‐olimpici în vederea asigurării obţinerii performanţelor lacompetiţiile oficiale internaţionale şi obținerea cotelor olimpice. Astfel, loturile naționale aleRepubliciiMoldova au obținut 44demedalii la ramurile de sport olimpice în cadrul campionatelormondiale,campionateloreuropeneșiUniversiadeiMondiale,ceeaceconstituieocreșterede29,4%înanul2011fațădeanul2010.

Pentruaîmbunătățipregătireasportivilorînvedereaparticipăriilacompetițiileinternaționaleoficiale,aufostmajorateplafoaneledehranăalesportivilorcu50%.

ÎnscopulpregătiriișiparticipăriilotuluinaționalolimpiclaedițiaaXXX‐aaJocurilorOlimpicedeVarăși laedițiaaXV‐aa jocurilorparalimpicedinanul2012dinLondra,Guvernula instituitunComitet organizatoric și a alocat ComitetuluiNaționalOlimpic, din fondul de rezervă alGuvernului,sumade4527000lei.Impactul politicilor

2009 2010 2011Tendințadecreștereanumăruluidemedalii la ramuriledesportolimpice(latoatecategoriiledevîrstă)

26 34 44

Principaleleangajamentepentru2012

Pentru perioada imediat următoare, în domeniul dezvoltării fizice și sportului sînt planificate

următoareleobiectivemajore:- perfecționareacadruluinormativîndomeniulculturiifiziceșisportului;- elaborareaproiectuluihotărîriiGuvernuluicuprivirelastatele‐tipaleşcolilorsportive;- renovareaa2terenurișia3sălisportive;- obținerea,celpuțin,auneimedaliilaJocurileOlimpicedeVarădinanul2012.

b. Dezvoltareaculturiifizice şiasporturilor

Obiective:

Promovarea prioritară a modului de viaţă sănătos. 

Reabilitarea infrastructurii sportive. 

Susţinerea sportului de performanţă. 

Page 101: Raportul Guvernului 2011

  100

XII. PROTECŢIAMEDIULUI

Realizărileprincipale

Pe parcursul ultimilor ani, volumul cheltuielilor totale atît din contul Fondului EcologicNaţional şi al fondurilor ecologice locale, cît şi din alte surse cuprinse în bugetul de stat pentruprotecţiamediului înconjurătoraucrescutaproapeexponenţial,de lanivelulde34,8milioane lei în2004 pînă la 157,3milioane lei în 2011. Principala sursă de finanţare a politicilor demediu a fostFondulEcologicNaţional,pecîndcontribuţiafondurilorlocaleesteextremdemodestă,faptcerelevăcapacitatealimitatăaacestoradepromovareapoliticilordemediulanivellocal.

Peparcursulanului2011s‐auintensificatactivităţiledeatragereamijloacelorfinanciaredeladiverse organizaţii internaţionale în scopul implementării proiectelor de dezvoltare şi reabilitare ainfrastructurii în domeniul aprovizionării cu apă şi canalizare, managementului deşeurilor şiprotecţieibiodiversităţii.Înacestsens,aufostatraseresursefinanciareconsiderabile(141,4milioanedolariSUAşi33,9milioaneeuro),fiindrepartizatepentruimplementareareformelorîndomeniulapăşi canalizare, conformactivităţilor stabilite înmatriceadepolitici, pentru reabilitarea sistemelordeapăşicanalizareînraionulNisporeni,precumşipentrudezvoltareacompaniilordeapădin6raioanealerepublicii.

Pentru implementarea diverselor proiecte de mediu la nivel local, din sursele FonduluiEcologic Naţional s‐au alocat circa 195 milioane lei. Peste 250 de primării, organizaţii şi asociaţiineguvernamentale au beneficiat de granturi, realizînd lucrări de amenajare şi extindere a spaţiilorverzi, reconstrucţie a sistemelorde aprovizionare cuapă şi canalizare, amenajareapoligoanelordedeşeuri,fortificareacapacităţilorinstituţionalepentrumanagementuldeşeurilor.

Obiective: a. Schimbările climatice şi valorificarea resurselor naturale

Asigurarea unui cadru adecvat pentru protecţia mediului şi utilizarea durabilă a resurselor naturale.

Reducerea impactului negativ al activităţii economice asupra mediului, resurselor naturale şi sănătăţii populaţiei.

Creşterea nivelului de informare, educaţie şi cultură ecologică a cetăţenilor.

b. Reducerea riscurilor şi protecţia împotriva dezastrelor Asigurarea unui cadru instituţional-funcţional pentru coordonarea acţiunilor de răspuns în

cazuri de dezastre. Implementarea unui set de măsuri orientate spre diminuarea riscurilor în cazul dezastrelor. Sensibilizarea şi informarea cetăţenilor Republicii Moldova privind protecţia împotriva

calamităţilor.

Page 102: Raportul Guvernului 2011

  101

LansareaapeductuluiînsatulColibaşi,raionulCahul–proiectfinanţat

deFondulEcologicNaţionalînsumăde2,41milioanelei

Deasemenea,afostiniţiatprocesuldecreareaParculuiNaţionalOrhei,primulparcnaţionaldinMoldova,carevaaveaosuprafaţădecirca45000haşivacuprinde28delocalităţidin4raioanealerepublicii.

ActivităţileGuvernuluiauavut impactasupramajorăriiponderiipopulaţiei cuacces lasursedeapăpotabilăcalitativăşilacanalizare,precumşilacreştereaponderiilocalităţilorurbaneasiguratecusistemdemanagementintegrataldeşeurilor,dela45,9%în2009pînăla62,5%în2011.

Indicatoriiprotecţieimediului

Indicatoriideimpact 2009 2010 2011 Ţinta‐2014Majorareaponderiiariilornaturaleprotejatedestatpînăla5,5%dinteritoriulţării

4,65% 4,65% 4,65% 5,5%

Reducereaemisiilorgazelorcuefectdeserăcu cel puţin25% comparativ cu anul dereferinţă 1990 (42,9 milioane tone CO2echivalent),înmilioanetoneCO2echivalent

12,4

12,5

12,9

14,3

Majorarea ponderii populaţiei cu acces lasursedeapăpotabilăcalitativăşilacanalizare

55,0%47,9%

58%50,2%

59,4%53,16%

63,6%62,04%

Ponderea localităţilor urbane asigurate cusistemdemanagementintegrataldeşeurilor

45,9% 55,3% 62,5% 70%

Schimbărileclimaticeşivalorificarearesurselornaturale

Luînd înconsiderare faptulcă,pînă lamomentulde faţă,nuaexistatoviziunestrategicădedezvoltareasectoruluideprotecţieamediului,iarlegislaţiaîndomeniuesteînvechităşinecesităafiajustatălalegislaţiaeuropeană,aufostelaborateStrategianaţionalădemediupentruanii2012‐2022,precumşioseriedealtedocumentestrategiceşiactelegislativ‐normative.

Cu susţinerea financiară a Fondului Ecologic Naţional a fost lansat Proiectul „Colectarea,depozitareacentralizatăşidistrugereareactivelorchimiceînvechitedinlaboratoareleinstituţiilordeînvăţămînt preuniversitar din Republica Moldova”, în cadrul căruia au fost efectuate lucrări de

Page 103: Raportul Guvernului 2011

  102

colectare a circa 32 tone de reactive chimice învechite din laboratoarele instituţiilor de învăţămîntpreuniversitardin10raioane.

ÎncadrulProiectului„ReducereariscurilordemediucauzatedepesticideînMoldova”aufostambalateşipregătitepentrutransportarepestehotarepentrudistrugerecirca40tonedepesticide.

În cadrul proiectului naţional de aprovizionare cu apă şi canalizare, care are ca scopconstrucţia‐reconstrucţia sistemelordeapă şi canalizare în19 localităţi rurale şi în3oraşe, au fostefectuatelucrăridereabilitareareţelelordeaprovizionarecuapăîn4raioane,peolungimetotalăde38km,aufostprocuratemaşiniautospecializatepentrugospodăriilecomunaledin4localităţi,afostachiziţionatechipamentspecialpentru9localităţietc.

În domeniul informării şi sensibilizării publicului, au fost editate şi distribuite publicaţii şireviste periodice cu tematică ecologică, au fost întreprinse activităţi de promovare a politicilor demediuşiimplicareasocietăţii.Reducereariscurilorşiprotecţiaîmpotrivadezastrelor

Ţinîndcontdegravitateacalamităţilornaturaledinanii2008‐2010,peparcursulanului2011au fost realizate acţiuni de reducere a riscurilor calamităţilor naturale şi de asigurare a protecţieiîmpotriva acestora, fiind consolidate capacităţile structurilor de monitoring şi de prevenire adezastrelorşireconstruite/restabilitediguriledeprotecţieantiviiturăînluncilerîurilorPrutşiNistru.

În acest sens, au fost reconstruite/restabilite27km (din50kmplanificaţipînă în2012)dediguri de protecţie antiviitură în 5 raioane afectate. În cadrul proiectuluimoldo‐ceh “Monitoringulapelor de suprafaţă şi protecţia împotriva inundaţiilor în bazinul rîului Prut” au fost instalate 11posturihidrometriceautomateperîulPrutşiafostdatînexploatareserveruldecolectareadatelor.

Deşi au fost depuse eforturi considerabile, nu a fost posibilă realizarea activităţii ce ţine defortificarea sistemului naţional demonitoring al calităţiimediului prin procurarea şi instalarea a 2staţiiautomatedemonitoringacalităţiiaerului înoraşeleCahulşiUngheni,a3posturiautomatedemonitoring al calităţii aerului cu panou de afişaj pentru diferite sectoare din Chişinău şi a 2 staţiiautomate de monitoring al calităţii apei la intrarea în ţară pe rîurile Nistru şi Prut. Cauza

Page 104: Raportul Guvernului 2011

  103

imposibilităţii realizării acţiunilor respective sînt costurile înalte ale staţiilor şi posturilor demonitoring,iarpînăînprezentnuaufostidentificatesurselefinanciarepentruprocurareaacestora.

Deasemenea,nus‐au înregistratprogrese în contextulefectuăriiunor investigaţii tehnice şielaborării paşapoartelor tehnice ale digurilor de protecţie antiviitură primite în gestiunea Agenţiei„ApeleMoldovei”.Aceastăacţiunenuafostrealizată,lafel,dincauzalipseidefinanţareînanul2011.

Principaleleangajamentepentru2012

Pentruanul2012,printrecelemaiimportanteactivităţiputemevidenţiaurmătoarele:- deschidereaParculuiNaţionalOrhei;- creareaCentrului„Aarhus”înRepublicaMoldova;- lansareaproiectuluitrilateralprivindconsolidareabarajuluiCosteşti‐StîncapePrut;- realizareaa15proiecteînsumăde156,5milioaneleiîndomeniulgestionăriideşeurilor;- organizareaşiparticiparealaConferinţapentruDezvoltareDurabilă„Rio+20”.

CONCLUZII

În2011GuvernulRepubliciiMoldovaaactivatîncondiţiidificile.Crizapolitică,generatădecrizaconstituţională, ecoul crizei financiar‐economice, alegerile locale generale, atacul raider asupraacţionarilor unor bănci dinMoldova – toate aceste evenimente şi fenomene au afectat procesul deguvernare. Însă, chiar şi în aceste condiţii, RepublicaMoldova a continuat să se dezvolte. Proceseleînceputeîn2009,dupăvenirealaputereaforţelordemocratice,şi‐augăsitcontinuitate,iarefectulloradevenitunulsesizabil.Moldovaacontinuatsăînregistrezeocreştereeconomicăconstantă,cursuldeintegrareeuropeanăadevenitmaidinamicdecîtacumunan,relaţiilecuţărilevecine,darşicustatelecu care Moldova îşi doreşte relaţii de parteneriat strategic au cunoscut o dezvoltare continuă,instituţiiledemocraticeaudevenitcuadevăratfuncţionale,drepturileşilibertăţilecetăţeneştiauajunssăfievaloriautentice.

Însătoateacesterealizărinuînseamnă,nicipedeparte,căGuvernulşi‐aatinsscopurilepropuse.

În continuare urmează să se depună eforturi pentru a asigura reuşita reformei în justiţie, pentru areforma instituţiile de drept, pentru a finaliza cu succes reforma de descentralizare în vedereaasigurăriiuneiautonomiilocalereale.Deasemenea,urmeazăsăfiecontinuatereformelestructuralepentru a descătuşa iniţiativa antreprenorială. Urmează să depunemeforturi în continuare pentru asporiatractivitateainvestiţionalăaţăriinoastre,pentruaîmbunătăţimediuldeafaceri,pentruacreanoi locuridemuncă,pentruaasiguravenituridecentecetăţenilor.Toateacesteasîntprovocărilecestau în faţa Guvernului Republicii Moldova în perioada imediat următoare şi care urmează să‐şigăseascăsoluţionareacaurmareaacţiunilorcevorfiîntreprinseînmodconsecventzidezi.

Anul2012esteunancrucialpentruRepublicaMoldova,esteanulcareartrebuisăpunăcapăt

frămîntărilorpolitice,săaducăstabilitateînţarăşisăasigureacelclimatcreatordecareestenevoiepentru a realiza obiectivele fixate. Numai în aceste condiţii, Moldova va putea trece de la etapa destabilizarelaceadedezvoltaredurabilă.Numaiînacestecondiţii,vadevenirealărealizareaintegralăaProgramuluideactivitatealGuvernului“IntegrareaEuropeană:Libertate,Democraţie,Bunăstare”.