Raport final "Adopta un liceu" Craiova - editia 2014-2015

28
Adop un liceu Craiova 2014 - 2015 www.adoptaunliceu.ro

description

 

Transcript of Raport final "Adopta un liceu" Craiova - editia 2014-2015

Page 1: Raport final "Adopta un liceu" Craiova - editia 2014-2015

Adoptă un liceu Craiova 2014 - 2015

www.adoptaunliceu.ro

Page 2: Raport final "Adopta un liceu" Craiova - editia 2014-2015

PARTENERI ÎN INOVAȚIE

Școala de Valori este o organizație non-guvernamentală modernă, non-profit, a cărei viziune este transformarea României într-o societate care generează încredere, echilibru şi curaj.

Cummins Power Generation Business este un furnizor global de sisteme de generare a energiei electrice, componente și servicii din energie în modul standby, generarea de energie electrică distribuită, precum și energiei auxiliare în aplicații mobile. Compania produce generatoare electrice și în Romania.

Kirchhoff Automotive Români a este unul dintre cei mai mari producători mondiali de sisteme şi caroserii auto. Afacerea de familie, începută în 1785, acum patru generaţii face parte din KIRCHHOFF Group.

Popeci Utilaj Greu este una dintre cele mai moderne companii din Europa Centrala şi de Est în echiparea cu comenzi numerice sau comandă convențională pentru diverse maşinile-unelte si utilaje grele.

Sitco Craiova desfășoară activități de retehnologizare și service pentru mașini- unelte cu comandă numerică și este reprezentat de vânzări și întreținere a echipamentelor de imprimare și copiere a sistemelor de mari dimensiuni / scanare.

2

Page 3: Raport final "Adopta un liceu" Craiova - editia 2014-2015

Cuprins

1. Context - 4 2. Sumar executiv - 5 3. Structura proiectului - 7 4. Analiza şi impactul proiectului - 10 5. Curs de dezvoltare personală - 12 6. Raport de activitate - Sa ptamani de practică - 9-1 3 și 23-27 martie7. Raport de cercetare8. Testimoniale

- 14

9. Parteneri

3

- 21 - 25 - 27

Page 4: Raport final "Adopta un liceu" Craiova - editia 2014-2015

CONTEXT Adoptă un liceu este proiectul prin care Şcoala de Valori şi-a propus să creeze o punte de legatura între liceele tehnologice şi mediul economic privat, încurajându-le colaborarea, astfel încât elevii să fie mai bine pregătiți pentru viitoarele lor locuri de muncă.

La Craiova, firmele au înțeles deja că este important să contribuie la dezvoltarea comunității locale și s-au implicat în educația elevilor din liceele tehnologice. În plus, astfel se pot asigura că vor avea viitori angajați mai bine pregătiți. Liceul Tehnologic Auto Craiova a fost adoptat în 2013 de un grup de companii cu activitate în județul Dolj, care sprijină şcoala cu un program de intervenție și pregătire tehnică prin practică și dotarea atelierelor instituţiei.

Echipa Şcoala de Valori, alături de alte organizații nonguvernamentale, contribuie cu programe de educație non-formală pentru elevi, pentru ca aceştia să deprindă abilități de organizare, de comunicare și de lucru în echipă.

“Adoptă un liceu este o inițiativă prin care ne- am propus să întărim colaborarea între liceele tehnologice și mediul privat din România. Am pornit cu un proiect și acum vorbim despre un spirit de colaborare prin care putem crește calitatea absolvenților, iar mediul privat poate fi mult mai mulțumit de calitatea viitorilor angajați. Semnalele sunt foarte bune, dacă avem în vedere companiile care dezvoltă deja parteneriate cu diferite licee și nenumăratele exemple prezentate și în tabără, în cadrul galeriei realizate de către elevi și profesori”.

ȘTEFAN PĂLĂRIE Președintele Şcoala de Valori

4

Page 5: Raport final "Adopta un liceu" Craiova - editia 2014-2015

Privire de ansamblu

În perioada 2013-2016, cinci licee din comunitățile românești beneficiază de: programe de team building, educație non-formală pentru elevi, profesori și părinți, implicarea constantă a consiliului de administrație (membri ai comunității de afaceri), angajați din latura operațională și suport, incluzând aici sprijin financiar, burse și stagii și renovare a spațiilor. Toate sunt efectuate, conduse și implementate de către elevi, profesori, părinți cu sprijinul firmelor. Programul este dezvoltat pe experiențele din trecut ale Școlii de Valori în parteneriat cu Asociația ROI, Ministerul Educației, Tineretului și Sportului și în parteneriat cu angajatorii locali.

Programul are ca scop creșterea calității educației în cele cinci școli, în mod continuu, ireversibil și sustenabil pentru o perioadă de peste 3 ani. În plus, ne propunem să asigurăm scalabilitatea proiectului - metodologia și experiența care poate fi extinsă și accesibilă altor comunități, în alte școli.

5

SUMAR EXECUTIV

Page 6: Raport final "Adopta un liceu" Craiova - editia 2014-2015

Despre proiect

Scopul proiectului Adoptă un liceu este ca elevii, profesorii, părinţii, reprezentanţii comunităţii de afaceri, ai organizaţiilor neguvernamentale şi autorităţilor locale să lucreze împreună pentru ca liceele implicate în program să-şi îmbunătăţească performanţele şi să devină modele pentru alte şcoli.

Astfel, ediţia Adoptă un liceu Craiova 2014 – 2015 a constat în două etape: ■ O săptamână de ateliere interactive susţinute de Şcoala de Valori cu elevi ai Liceului TehnologicAuto Craiova

■ Stagii de practică pentru elevi în cadrul celor 4 companii partenere: Cummins, Sitco, Kirchhoff Automotive Români a şi Popeci.

Obiectivele proiectului: ■ îmbunătățirea rezultatelor şcolare ale elevilor implicați în proiect

■ creșterea ratei de promovabilitate şi prin urmare a încrederii în sine a elevilor

■ îmbunătățirea comunicării elevi-profesori

Rezultate: ■ 50 de elevi selectaţi din 90 înscrişi;

■ 5 zile de ateliere susţinute de Şcoala de Valori cu 35 de elevi;

■ 10 mentori au fost implicaţi în proiect, angajaţi ai celor 4 companii partenere;

■ 56 de elevi au participat la două săptămâni de stagii de practică.

6

Page 7: Raport final "Adopta un liceu" Craiova - editia 2014-2015

STRUCTURA PROIECTULUI

Saptamana de educație non-formală (prima etapă)

Prima etapă a Programului Express - Adoptă un Liceu – Craiova a constat într-un proiect de educație non-formală și orientare în carieră pentru elevii cu profil tehnologic şi s-a desfășurat în perioada 24-28 noiembrie 2014.

În a doua etapă a programului, 56 de elevi din Liceul Tehnologic Auto din Craiova au avut oportunitatea de a interacționa cu 4 companii mari din industria grea, de la nivel local: Cummins Generator Technologies, Popeci, Kirchhoff Automotive Români a și Sitco.

Scopul acestui proiect este de a motiva și pregăti înca din liceu (la nivel personal și profesional) viitorii angajați ai fabricilor producătoare din Craiova, elevi ai Liceului Tehnologic Auto. Perioada de înscriere s-a terminat pe 14 noiembrie 2014, iar din 90 de elevi înscriși, 50 au fost selectați pentru a participa în program. La finalul săptămânii Express, cu ateliere interactive, 35 dintre elevi au primit diplomele pentru participarea pe întreaga perioadă a programului.

În cadrul săptămânii Express, elevii și-au exersat abilitățile de a vorbi în public, de a lucra în echipă, de a-și cunoaște și folosi calitățile și de a avea încredere în ei, prin intermediul activităților practice din timpul atelierelor interactive livrate de trainerii de la Școala de Valori.

7

Page 8: Raport final "Adopta un liceu" Craiova - editia 2014-2015

În cadrul primei etape a Programului Express - Adoptă un liceu, elevii au vizitat laboratoarele Facultății de Automatică, Calculatoare și Electronică din Craiova, spațiile de producție ale companiilor partenere Kirchhoff Automotive Români a și Cummins Generator Technologies.

Evaluarea trainerilor

Participanții au fost foarte încântați de trainerii de la Școala de Valori și la finalul săptămânii de educație non-formală le-au acordat urmatoarele calificative pe o scală de la 1 la 5 unde 5 este nota maximă:

Cât de clar în comunicare a fost? 4,8

Căt de adecvat s-a exprimat pentru vărsta noastră? 4,8

Căt de potrivite au fost comportamentul și conduita sa? 4,8

Căt de mult te-ai regăsit în ex. date de facilitator? 4,4

Cît de deschis la a ne ajuta să înțelegem mai bine a fost? 4,7

8

Page 9: Raport final "Adopta un liceu" Craiova - editia 2014-2015

Stagii de practică - partea a doua a Programului Express

Elevii participanți au luat parte la stagii de practică de 2 săptămâni în cadrul acestor companii, în perioada martie - aprilie 2015.

Înainte de a primi elevii în practică, angajații voluntari din cele 4 companii partenere au participat la o conferință de pregatire pentru mentori, de o zi cu echipa Școlii de Valori. În cadrul acestei zile s-audesfășurat urmatoarele activități / ateliere:

■ Angajatii mentori au împărtășit alături de trainerii Școlii de Valori impresiile lor despre generațiacurentă de liceeni, cum învață cel mai bine, ce ii atrage și ce îi motivează. Împreună am tras niște concluzii despre care este cea mai eficientă metodă de comunicare și educație pentru acești elevi

■ Trainerii din Școala de Valori au propus un ghid al mentorului și un caiet de practică pentruparticipanți, ambele bazate pe experiența proiectelor anterioare ce au inclus și programe de practică bine structurate

■ Împreună, reprezentanții companiilor au stabilit calendarul și temele zilelor de practică, ordineasecțiilor în care elevii vor lucra, în funcție de specializări și priorități atât școlare cât și ale angajatorilor

Pe parcursul celor 2 săptămâni de practică, managerul de proiect din partea Școlii de Valori a însoțit elevii în cele 4 fabrici, păstrând evidența programului de practică și adunând impresii și feedback de la cadrele didactice însoțitoare, de la mentori și de la elevi. Pentru fiecare săptămâna s-a întocmit un raport de activitate pe care îl puteți parcurge în capitolul 6 al acestui raport.

9

Page 10: Raport final "Adopta un liceu" Craiova - editia 2014-2015

ANALIZA ŞI IMPACTUL PROIECTULUI

Rezultatele obținute în programul Adoptă un Liceu 2014-2015 au fost următoarele:

■ Motivarea elevilor prin activități organizate pentru a găsi o carieră în domeniu

■ Descoperirea capacităților elevilor – îndemânare și abilități motrice/kinestezice

■ Elevii au reușit să înţeleagă utilitatea cursurilor de școală

■ Respectarea programului şi unor reguli stricte pe perioada stagiului

■ Identificarea liderilor din diverse grupuri de elevi

■ Găsirea motivației absolvirii unei școli de învățământ superior

■ În urma participării la program, o parte din elevi şi-au dat seama că îşi pot găsi un loc de muncămotivant în ţară, într-un mediu profesionist

10

Page 11: Raport final "Adopta un liceu" Craiova - editia 2014-2015

■ Îmbunătăţirea comunicării între elevi și cadrele didactice participante la program

■ Crearea unor legături de prietenie și respect între mentori și cursanţi

■ Parteneriatul cu patru firme puternice, serioase, bine intenționate care au dorinţa de a ajuta peviitor un număr important de elevi și care pot oferi șanse și sprijin elevilor interesaţi de obţinerea unui certificat profesional

■ Elevii au avut ocazia să pună în practică teoria învăţată la şcoală

■ Stagiile de practică și-au dovedit utilitatea deoarece elevii au fost permanent conectați și implicațiîn procesele de producție

■ Elevii au devenit mai receptivi, comunicativi şi dornici să descopere lucruri noi în urma participării la acest program de practică

■ Instruirea profesionistă a elevilor dupa tehnici moderne, corespunzătoare unui mediu plăcut delucru

■ Desfășurarea activității în medii organizate, sigure și curate după o instruire SSM riguros realizată

■ Legarea unor prietenii noi între tinerii din grupurile de practică

În urma feedback-ului primit de la elevi, mentori şi profesori, programul s-a bucurat de un real succes şi se va continua implementarea lui într-o ediţie viitoare.

11

Page 12: Raport final "Adopta un liceu" Craiova - editia 2014-2015

CURS DE DEZVOLTARE PERSONALĂ

După încheierea perioadei de practică, elevilor li s-a oferit oportunitatea de a participa la un curs de 3 zile de educaţie non-formală între 5 şi 7 mai 2015. Acest curs a avut loc la Liceul Traian Demetrescu, fiind dezvoltat şi susţinut de Şcoala de Valori şi 15 tineri de la Centrul pentru Dezvoltare Craiova.

Cursul a avut ca teme principale următoarele subiecte:

■ Ziua 1: Comunicarea

■ Ziua 2: Motivaţia

■ Ziua 3: Lucrul în echipă

Au participat 42 de elevi din clasele IX-XI, de la diverse profiluri, participanţi ai programului Adoptă un liceu Craiova, dar şi o parte din ei doritori să afle ce este experienţa Adoptă un liceu.

Ziua 1

În prima zi tema de discuţie a fost “Comunicarea”. Elevii au participat la exerciţii despre comunicare, au învăţat să îşi exprime ideile, să găsească curajul de a vorbi liber, de a se exprima şi de a pune întrebări despre lucrurile care îi intereseaza şi pe care nu le înteleg şi cel mai important au învăţat să se facă auziţi. Modulele teoretice au fost bine îmbinate cu partea practică, găsindu-se echilibrul optim între cele două cu rezultate benefice pentru elevi.

Exerciţiile practice au cuprins elemente de non-verbal și paraverbal, tehnici de depăşire a emoţiilor şi managementul emoţional, tehnici de discurs, limbajul trupului și vorbire în public.

Ziua 2

Tema celei de-a doua zile a fost “Motivaţia”. Elevii au învăţat importanţa şi utilitatea motivaţiei în viaţa de zi cu zi, în acţiunile pe care le întreprind şi în viitorul lor. S-a discutat despre motivaţia intrinsecă şi extrinsecă, puterea extraordinară a ţelurilor şi planurilor personale. Visurile şi năzuinţele personale ale fiecărui cursant au fost puse pe primul plan, discutate şi susţinute de toţi cei prezenţi. De asemenea, trainerii au insistat pe importanţa finalizării studiilor cu absolvirea examenului de bacalaureat, urmarea unei facultăţi şi a unei cariere în domeniul tehnic sau alt domeniu care li se potriveşte. Jocurile au fost centrate pe nevoile lor şi au avut ca scop ajutarea elevilor de a-şi descoperi motivaţia şi încrederea în forţele proprii şi în oamenii de lângă ei care vor să îi ajute.

12

Page 13: Raport final "Adopta un liceu" Craiova - editia 2014-2015

Ziua 3

În această ultimă zi tema abordată a fost “Lucrul în Echipă”. S-a pus accentul pe echipă şi colaborare prin aceleaşi metode din zilele anterioare, insistându-se mai mult pe jocuri și aplicații practice pentru a pune în evidenţă importanţa elementelor ce alcătuiesc şi definesc o echipă, ce este un lider, importanţa timpului, de ce este necesar să avem priorităţi şi să ne facem planuri.

Testimoniale participanţi:

“A fost o experienţă de neuitat prin care am câştigat mai multă încredere în mine, dar şi prieteni, dar în special amintiri.”

Participant, Viorel Dorel Alexandru

“Am învăţat lucruri noi în cele trei zile, am avut multe experienţe plăcute cu colegii şi trainerii. Am învăţat să lucrăm în echipă, să avem responsabilităţi şi respect unul faţă de celălalt.”

Participant, Alexandru Uta

13

Page 14: Raport final "Adopta un liceu" Craiova - editia 2014-2015

- RAPORT DE ACTIVITATE - Saptamani de practică 9-13 si 23-27 martie

Săptămâna 09-13 Martie

În urma întalnirii avute cu mentorii, cu profesorii, cu persoanele responsabile de la cele 4 firme și membrii Școlii de Valori am așteptat cu nerăbdare demararea proiectului și întâlnirea cu elevii de la Liceul Auto. Activitatea a început luni, prin ședinte de securitate și sănătate în muncă la toate cele 4 firme.

Fabrica Cummins

Elevii au mers la cele 3 secții din fabrică: bobinaj, prelucrări și sudori. Din numărul de copii înscriși s-au prezentat majoritatea, cu excepția a 3 elevi care nu au putut ajunge. S-a facut turul fabricii prin toate secțiile și apoi elevii au fost distribuiți la mentorii lor. La fiecare secție a fost explicat procesul tehnologic. Membrii echipei din fabrică au avut disponibilitatea și dorința să îi implice, să le explice, să îi asiste și să îi motiveze pe elevi. În zilele saptămânii s-a constatat mulțumirea și perseverența elevilor de a se implica în activitățile atribuite, ei încercând în fiecare zi sa fie mai buni și să lucreze mai mult decât în ziua precedentă. Profesionalismul deosebit și nivelul de pregătire la standarde internaționale reprezintă atuul și câștigul cel mai mare pentru elevi astfel ei putând să observe ce înseamnă un job și munca într-o fabrică adevarată din anul 2015. La sfarșitul saptămânii, conform înțelegerii au avut loc discuții cu persoane care au reușit prin muncă și dedicație să urce treptele ierarhice, fiind adevarate modele pentru elevi. De asemenea, s-au purtat discuții libere și s-au facut exercitii de educație non-formală într-un cadru relaxat și plăcut. Ultima zi s-a încheiat cu o ședința constructivă și o recapitulare a activităților desfășurate. Personalul și-a manifestat dorința să continue și în a 2-a săptămână cu aceeași elevi participanți la secția de bobinaj și sudori, singurii care se vor schimba fiind cei de la secția de prelucrări, și nu datorită unei probleme de comunicare sau complianță, ci pentru că vor sa ofere elevilor care au participat în prima săptămână la Popeci, la practică, posibilitatea unei noi experiențe.

14

Page 15: Raport final "Adopta un liceu" Craiova - editia 2014-2015

Aspecte pozitive: activitate susținută, interes și implicare deosebită din partea elevilor, fabrică modernă și performantă (model de urmat), mediu curat și plăcut de lucru, siguranță și securitate la munca sporite, personal bine pregătit cu viziune și capacitate de a schimba mentalitatea elevilor și de a ajuta.

Aspecte de îmbunătățit: durata scurtă a programului, număr mic de elevi implicați (mai mulți elevi ar trebui să vadă realitatea din fabrică)

Fabrica Kirchhoff Automotive România

O fabrică performantă, care produce caroserii și subansamble pentru fabrica Ford, a primit 4 elevi, care au fost distribuiți pe 3 secții: logistica, calitate, producție. Mentorii au dat dovadă de mare implicare, disponibilitate de a împartăși orice fel de informație și dorința de a transforma niște tineri în căutare de motivație în persoane care au un țel și își doresc să facă ceva în viață . Interesul și disponibilitatea la efort au fost maxime de ambele părți, elevii având parte de experiențe extraordinare (au observat cum se produc anumite părți din caroserie cu ajutorul roboților, au observat ce înseamnă un serviciu logistic performant și au ajutat la efortul din această secție, au folosit aparate de sudură controlate wireless de pe brațele robotizate și au participat la inspecțiile de calitate a pieselor: teste ultrasonice, teste 3D, teste cu raze gama și sisteme POKA-YOKE). Cea mai mare satisfacție a fost faptul că mentorii și membrii personalului îi numeau ”colegi”. Personalul fabricii le-a creat un program de rotație inclusiv pentru cea de-a 2-a săptămână, astfel încât cei 4 participanți să poată lua parte la activitațile din fiecare secție în mod egal, urmand a realiza ce activitate li se potriveste și care sunt aptitudinile lor. Testele de la sfarsitul zilei, discuțiile și întrebarile cu scop educativ sunt binevenite, utile și îi ajută mult pe elevi.

Aspecte pozitive: fabrică modernă și performantă cu activități diversificate și spectaculoase, ce prezintă un real interes pentru elevi, mentorii și personalul dau dovadă de un profesionalism absolut și disponibilitate în a instrui și a transmite informații, elevii sunt încantați și mândri de activitatea depusă și de faptul că au ocazia să lucreze cu adevarat într-o fabrică de asemenea anvergură.

Aspecte de îmbunătățit: număr foarte mic de participanți (4) și inaccesibilitatea pentru un număr mai mare.

Firma Sitco

Elevii care au participat la Sitco au fost instruiți în operarea mașinilor cu comandă numerică, cu panou de comandă Siemens, ce se găsesc în fabrici. În fiecare dimineață au fost însoțiți de unul sau 2 cadre didactice care au luat parte la cursuri. Startul a fost un pic mai lent deoarece mentorul le prezenta definiții și noțiuni teoretice care nu îi atrăgeau pe elevi, dar care erau necesare înțelegerii activității practice. Mentorul a dat dovada de toata disponibilitatea, fiind foarte bine pregătit și reușind să se apropie de elevi. A folosit filme educative prin care a demonstrat utilitatea și ușurința în folosire a mașinilor cu comandă numerică, dar și rezultatele spectaculoase ale acestora (exemplu: o cască din aluminiu sculptată de mașini de frezaj). Le-a pus la dispoziție toată aparatura și toată tehnica necesară, iar din momentul în care a fost pusă în funcțiune masina de frezaj despre care învățaseră noțiuni teoretice în primele 2 zile, elevii au început o „competiție” dorind să iși demonstreze abilitațile și nivelul de cunostințe. De miercuri, interesul a crescut și acestia au fost din ce în ce mai mult implicați, chiar dacă activitatea s-a desfășurat într-o sală de curs pe o mașină de dimensiuni mai mici, iar noțiunile au avut caracter de pregătire și introducere în activitățile reale dintr-o fabrică.

15

Page 16: Raport final "Adopta un liceu" Craiova - editia 2014-2015

Această pregatire a fost extrem de valoroasă și de o mare utilitate, deoarece acești elevi vor merge în săptămâna urmatoare într-o fabrică unde vor avea parte de activități reale pe mașina cu comandă numerică similară cu cea pe care s-au pregătit.

Aspecte pozitive: modul calm și comod în care s-au desfășurat activitățile, pregătire teoretică și practică ce vine în întampinarea nevoilor elevilor pentru activitățile dintr-o fabrică, modul relaxat în care s-au purtat discuțiile, nivelul bun de cunoștințe la care au ajuns elevii după o saptămână, motivarea și implicarea elevilor.

Aspecte de îmbunătățit: lipsa unor informații din bagajul de cunoștințe al elevilor care ar fi trebuit să vină din scoală, activități practice reduse și distanța mare față de școala a firmei, elevii necesitând transport cu mașina din partea cadrelor didactice.

Fabrica Popeci

O fabrică imensă, cu multe operațiuni și activități, mai ales în prelucrarea și producerea de utilaje și piese grele, unde elevii au fost distribuiți în 3 secții: lăcatușerie, sudori și mașini cu comandă numerică. La secția de lăcătușerie și sudori, elevii nu au avut parte de practica propriu-zisa deoarece ar fi trebuit să aibă 18 ani pentru a suda, iar ei erau abia clasa a 10-a. Mentorii și personalul și-au aratat disponibilitatea, în acelasi timp părand destul de ocupați cu activitățile desfașurate în producerea și prelucrarea unor piese de dimensiuni foarte mari. La mașinile cu comandă numerică, mentorii le-au demonstrat cum se desfășoară cateva procese simple de găurire, alezaj și frezaj în diverse axe, elevii totuși întâmpinând dificultăți în înțelegerea acestor procese deoarece nu au avut parte de o pregatire teoretică temeinică (model Sitco), fiind nevoiți să învețe aceste lucruri direct în practică. De asemenea, o problemă, a constituit interpretarea desenelor tehnice. Programa școlara prevedea decât o singură oră de desen tehnic în clasa a 9-a. Totuși, au avut parte de tot sprijinul doamnei profesoare Cârstea. Elevii și-au arătat interesul și ar fi dorit să se implice mai mult, dar erau oarecum stingheri, fiind parcă timorați de anumite lucruri. Din discuțiile cu ei, s-a înteles că nu le place mediul rece și gri al fabricii, iar ofertele salariale care se vehiculează printre muncitori nu sunt pe placul lor. De asemenea, un factor de stres a constituit și lipsa unor echipamente de protecție puse la dispoziție de organizatori. Muncitorii, unii cu 25 de ani de experientă, nu au reușit sa le insufle dorința de a lucra aici și de a-și asigura un viitor.

Aspecte pozitive: „viața reală” dintr-o fabrica, munca grea desfășurată și responsabilitățile unui job, aplicarea practică a unor cunoștințe, îmbogățirea bagajului de cunoștințe despre anumite procese, continuarea unui parteneriat între firma Popeci și Liceul Auto ce dureaza de câțiva ani.

Aspecte de îmbunătățit: mediu ambiant neprimitor (frig, semiîntuneric), lipsa echipamentului de protecție adecvat, aparate și mașini care se defectau frecvent, dificultăți ale muncitorilor din fabrică de a le induce elevilor dorința de a munci aici, lipsa siguranței, elevii trebuiau să pună în practică noțiuni teoretice pe care nu le stăpâneau foarte bine, desfășurarea greoaie a proceselor, perioade numeroase de inactivitate a elevilor.

16

Page 17: Raport final "Adopta un liceu" Craiova - editia 2014-2015

Fabrica Cummins

La secția „Pregătiri bobine” elevii din prima săptămână și-au continuat activitatea și pe langă manoperele din prima săptămână pe care le-au repetat și le-au îmbunătățit, au reușit să mai participe și la alte activități din aceeași secție, realizând de asemenea mai multe rotații pe la mai multe celule din aceeași secție. Printre ei au fost descoperiți elevi care prezentau adevarate calități și care au dat dovadă de o bună dexteritate în procese specifice de manufacturare ale pieselor. De asemenea elevii care în prima săptămână, din cauza unor neînțelegeri și lipsei de comunicare au fost excluși din program de cadrele didactice, au fost reprimiți și pe lângă ședinta de SSM de luni au intrat în secție și au reușit să recupereze din timpul pierdut. Toți elevii au lăsat o impresie foarte bună și în cea de-a doua săptămână tuturor oamenilor cu care au intrat in contact și alături de care au depus activitățile specifice secției. Datorită implicării deosebite a mentorilor și lucrătorilor din secție au avut multe lucruri de învățat, au primit multe lecții de viață și au avut foarte mult de câștigat din punct de vedere al maturizării și conștientizării importanței unui loc de muncă. Elevii au fost deosebit de respectuoși și au dovedit o schimbare a mentalității și a felului in care văd viața. Afirmau că sunt foarte bucuroși că au avut ocazia să lucreze aici și pentru prima dată au avut posibilitatea de a „gusta” ce înseamnă Fabrica Cummins care până atunci nu fusese decât vizitată. Condițiile de muncă foarte bune și atitudinea pozitivă a oamenilor angajați aici au lăsat o impresie puternică în sufletul și gândurile tinerilor elevi. Pe lângă colaborarea foarte bună cu mentorii și lipsa oricaror probleme, elevii au luat foarte în serios tot ce au făcut aici și la un moment dat au transformat munca lor într-un fel de competiție a performanței și productivității între celulele secției, fapt ce i-a uimit până și pe angajați. Au fost identificați tineri cu diverse abilități care au fost notați și felicitați pentru munca foarte bună depusă, iar membrii echipelor de mentori susțin cu tărie că acești elevi trebuie urmăriți și „șlefuiți” deoarece promit și se pot oricând angaja și face față în producție. Proiectul de creație ce a avut loc la final a fost superb realizat și demonstrează foarte bine spiritul și atitudinea avută în timpul petrecut aici de elevi. Și-au dat toată silința să nu îi dezamagească pe mentori și pe cei care le-au oferit sprijinul.

La secția „Prelucrări mecanice” au fost elevii noi. Aceștia au fost rapid adoptați de oamenii din secție și instruiți exact ca și colegii lor din prima săptămână. Operațiunile au fost mai complicate și necesitau deprinderi mai complexe. Mentorii i-au implicat puternic și le-au dat ocazia să lucreze atât cât a permis programul, făra a le pune în pericol integritatea corporală sau fara a perturba activitatea secției (sudura, manevrare de piese grele sau componente masive). Elevii au fost încântați de timpul petrecut aici, de informațiile și aptitudinile deprinse. Mentorii au avut multe cuvinte de laudă pentru ei, considerând că programul a fost unul de succes și de asemenea manifestându-și dorința de a mai participa și la programele viitoare.

17

Săptămâna 23-27 Martie

Toți mentorii de la această fabrică au identificat totuși niste probleme de comunicare și mai exact de exprimare ale elevilor, manifestându-și dorința de a ajuta la remedierea acestei situații. De asemenea ei au solicitat și oferit ca sfat de viitor implmentarea mai multor vizite în fabrică pentru elevii din program sau mai multe săptămâni de practică pe o perioadă mai lunga (semestru sau an).

Page 18: Raport final "Adopta un liceu" Craiova - editia 2014-2015

De asemenea, cadrele didactice au avut multe de învățat și s-au putut inspira din regulamentul și modul de desfășurare al activităților în fabrică pentru a eficientiza munca și activitățile viitoare ale elevilor. S-au familiarizat cu ideea unei companii serioase și cerintele acesteia pentru viitorii absolvenți ai liceului.

Fabrica Sitco

La această companie au participat elevii care în prima săptămână au fost repartizați la fabrica Popeci (mașini cu comandă numerică). În primele două zile, doar domnul Sorin Opran reușea sa le captiveze elevilor atenția proiectând filme foarte interesante despre aplicabilitatea diverselor mașini cu comandă numerică și capacitățile acestora. Elevii păreau plictisiți deoarece erau confruntați cu numeroase noțiuni teoretice care deși erau foarte bine fundamentate și bine alcatuite nu îi atrăgeau foarte mult. Dar cu multă muncă, implicare și stăruință, elevii au fost implicați cu toții, urmând să-și însușească toate aceste noțiuni. Din a treia zi au început să folosească mașina propriu-zisă, aplicând cunoștințele învățate teoretic care și-au dovedit utilitatea. Văzând aplicabilitatea acestora, a început o competiție în care miza era: cine folosește mai mult mașina și cine stie mai bine să o programeze și să îi folosească funcțiile. Cu ajutorul cadrelor didactice elevii au reușit într-un timp foarte scurt să dea dovadă că pot face față și cu ceva exercițiu să învețe să opereze niște mașini care la inceput păreau foarte complicate. De asemenea, pe langa aportul mare al profesorilor la informarea și prezentarea noțiunilor teoretice elevilor, aceștia i-au ajutat și să ajungă la locație punând la dispoziție propriile mașini, distanța dintre fabrica și liceu fiind destul de mare. Cadrele didactice, au avut la rândul lor de câștigat având acces la o serie de informații folositoare pe viitor în procesul de predare și formare al elevilor. Părerea generală a fost una bună, cu un câștig mare pentru elevi. Ca sfat de viitor s-a primit propunerea ca elevii sa aibă parte de o perioadă mai lungă de pregătire. De asemenea pentru elevii care vor merge în stagii de practică în fabrici mari unde vor avea de acționat mașini cu comandă numerică un stagiu de pregătire în prealabil de tipul celui desfășurat aici ar fi benefic și ar ajuta foarte mult. Inclusiv elevii prezenți în ce-a de-a doua săptămână au declarat ca i-ar fi ajutat mult acest curs înante de a merge la fabrica Popeci, deoarece ar fi fost mult mai ușor și ar fi înțeles mult mai bine activitățile și procesele desfașurate.

Fabrica Popeci

Secția Sudură și Lăcătușerie

Elevii au fost mutați din incinta în care își desfășuraseră activitatea în prima săptămână în altă incintă datorită volumului mare de lucru și al numeroaselor comenzi de piese care trebuiau duse la capăt. Aceștia au fost supravegheați de cadrele didactice care i-au ajutat și le-au explicat anumite procese și proceduri cât și manoperele și manevrele la care au asistat. Din păcate, accentul nu s-a pus pe practică datorită lipsei echipamentului adecvat sau din cauza vârstei (elevii sub 18 ani nu aveau voie să sudeze). Cu toate acestea și-au dat silința și au participat la toate activitățile, implicându-se alături de mentori și muncitori.Pentru proiectul final de creație elevii si-au dat toată silința, realizând niște piese foarte interesante cu materialele disponibile.

18

Page 19: Raport final "Adopta un liceu" Craiova - editia 2014-2015

Secția Mașini cu comandă numerică

La această secție activitățile s-au desfășurat cu ceva greutate, apărând unele probleme. Aici au participat elevii care în prima săptămână au fost la firma Sitco și un grup de elevi care nu a fost în programul Express. Cei din urmă au venit complet nepregătiți și fără un cadru didactic care sa-i însoțească, dorind chiar să plece cu mult înainte de sfârșitul programului. Elevii din grupul ce fusese la Sitco au dat dovadă de o mai bună pregătire și o determinare mai mare fiind bucuroși că își pot pune în practică cunoștințele acumulate anterior. Condițiile termice vitrege și mediul ambiant neprimitor nu au reprezentat un mediu foarte primitor pentru elevi, aceștia așteptand de cele mai multe ori sfârșitul programului, susținând că sunt înfometați sau că le este foarte frig. Pe lângă toate acestea au mai apărut și defecțiuni tehnice ale mașinilor de frezat și așchiat care au răpit mult timp sau au făcut imposibilă acționarea mașinilor direct de către elevi. Acestea trebuiau să producă piese de mare exactitate și de mărime impresionantă a căror toleranță la eroare era foarte mică. Astfel elevii au putut mai mult să observe procesele sau să aplice operațiuni scurte și limitate dar care au fost benefice pentru experienta lor.

De asemenea elevii au întampinat dificultăți în citirea planurilor și a desenelor tehnice, ei neavând destul exercițiu sau destule informații și experiență pentru a face acest lucru cu ușurință. Acest aspect îngreunând munca și activitatea foarte mult. O pregatire mai bună și de mai lungă durată în acest sens ar ușura foarte mult activitățile.

Elevii și-ar dori să lucreze aici și așteaptă de la această fabrică posibilitatea unei angajari. Unii elevi au fost observați și lăudați pentru calitățile și aptitudinile lor care ar putea fi maximizate cu rezultat final în angajarea și implicarea lor în procesul de producție din fabrică. În schimb, condițiile vitrege și seriozitatea la locul de muncă pot constitui pentru elevi un dezavantaj și le poate îngreuna experiența sau o poate influența negativ.

Fabrica Kirchhoff Automotive România

În cea de-a doua săptămână activitatea s-a desfășurat în aceleași condiții bune ca și în prima săptămână. Elevii și-au continuat rotația prin cele 3 secții la care au fost repartizați: Calitate, Logistică și Producție. Fiecare a avut părți complicate și elemente noi care au trebuit stăpânite. Sistemul de rotație al elevilor prin cele trei secții a fost bine gandit deoarece elevii au avut o experiență mai amplă și o privire de ansamblu despre ce înseamnă activitatea într-o fabrică, cât este de complexă și cum secțiile sunt conectate și dependente între ele. Mentorii au dat dovadă de o mare înțelegere și disponibilitate de a împartași elevilor din informațiile deținute. Și aici s-a observat o dificultate în exprimare deși chiar în cea de-a doua săptămână elevilor le era oarecum rușine să întrebe anumite lucruri de teamă să nu fie judecați pentru ce spuneau. Mentorii chiar le ceruseră direct și deschis să facă acest lucru, prejudecățile și părerile negative despre întrebările cursanților nefiind niciodată prezente pe parcursul celor 2 săptămâni. Elevii s-au implicat puternic, au muncit mult și cu tragere de inimă. În special la proiectul final de creație, unde au realizat impreună cu mentorii lor o piesă foarte interesantă din bucăți metalice din fabrică ce a reușit să rezume activitatea și munca lor prin cele 3 secții în care au fost. Pot spune că e o piesă de artă care exprimă atat bucuria muncii cât și experiențele elevilor, dar și prietenia care s-a legat între mentori și elevi. Mentorii și-au exprimat bucuria de a fi participat la program și dorința de a participa și pe viitor la un program asemănător menit să ajute și alți elevi. Aceștia și-au manifestat de asemenea dorința ca programul să se desfășoare în mai multe săptămani de practică, la intervale regulate de timp. Nu au existat abateri importante decât mici probleme cu respectarea regulamentului de ordine internă.

19

Page 20: Raport final "Adopta un liceu" Craiova - editia 2014-2015

Elevii s-au bucurat de o experiență minunată având la dispoziție tehnologii și aparatură de ultimă generație, ei reușind să o folosească sau să observe dupa bunul plac. De asemenea pregatirea temeinică a mentorilor și cunoștințele bogate au reprezentat un atu pentru elevi care au plecat după această săptămână cu multe informații. Sistemul folosit în fabrică pentru elevi a fost de tipul „Spune, Arată , Execută, Întreabă” și a fost foarte eficient. Singurul inconvenient este numărul limitat de elevi participanți în acest program, cât si în programele viitoare (7-8 max).

Această fabrică modernă ce deține tehnologii noi și performante reprezintă un câștig pentru elevi și o posibilitate ca aceștia să vadă ce înseamnă lucrul în condiții decente, la o slujba bună, bine plătită, într-o industrie de viitor. Elevilor le-au fost prezentate cazuri cu numeroși angajați ce au reușit să urce pe scara ierarhică prin muncă și dăruire și exemple de seriozitate, elemente necesare tuturor elevilor care au participat la acest program.

20

Page 21: Raport final "Adopta un liceu" Craiova - editia 2014-2015

RAPORT DE CERCETARE Metodologie

■ SCOP: evaluarea impactului proiectului Adoptă un Liceu asupra participantilor

■ INSTRUMENT DE CERCETARE: chestionar telefonic

■ PERIOADA DE DESFASURARE: iulie 2015

■ ESANTION: 26 de elevi (exclusiv baieți) care au fost implicați în proiectul Adoptă un Liceu Craiova

Profilul respondenților

Clasa

3.8 0 Clasa a 9-a

26.9 34.6 Clasa a 10-a

Clasa a 11-a

Clasa a 12-a

34.6 A terminat liceul

Motivele pentru care respondenții au ales sa participe la proiect

■ Cel mai frecvent, adolescenții au decis să se implice în proiectul Adoptă un Liceu Craiova deoarece au văzut proiectul ca pe o oportunitate de a-și lărgi orizonturile și de a învăța lucruri noi.

■ În cele mai multe cazuri, decizia de a participa a fost luată dupa ce au fost îndrumați de propriul diriginte sau de un alt profesor din cadrul liceului în care studiază.

■ Printre alte motive care apar în răspunsurile e levilor se numară câștigarea de experiență, cuziozitatea, participarea unor colegi sau prieteni ai adolescenților, atractivitatea ideii proiectului și oportunitatea de a învața să lucreze în echipă și de a cunoaște oameni noi.

21

Page 22: Raport final "Adopta un liceu" Craiova - editia 2014-2015

Modurile în care proiectul a ajutat participanții

Mi-am facut prieteni noi

Am aflat informații si cunoștințe noi care mă vor ajuta sa mă angajez mai usor

Mi-am dat seama de ce abilitați si cunoștințe am nevoie pentru a mp angaja într-o companie…

Sunt mai sociabil ca înainte de participare

Am o idee mai clara despre ce vreau sa fac pe viitor

Alte modalitați în care m-a ajutat participarea la Adoptă un Liceu

0 20 40 60 80 100 120

Gradul în care stagiul de practică din cadrul proiectului a ajutat participanții să învețe lucruri noi

26.9

0 3.8 3.8

■ In general, proiectul a constituit ooportunitate prin intermediul căreia adolescenții au reușit să învețe lucruri noi. Cel mai frecvent, și-au dezvoltat abilitațile de comunicare, putând în urma proiectului să își exprime mai eficient și mai clar ideile.

■ De asemenea, participarea la Adoptă un Liceule-a arătat adolescenților ce înseamnă să lucrezi în cadrul unei echipe și ce presupune cooperarea cu alte persoane pentru a ajunge la un rezultat final. În cele mai multe cazuri, decizia de a participa a fost luată dupa ce au fost îndrumați de propriul diriginte sau de un alt profesor din cadrul liceului in care studiază.

65.4

Foarte puțin Puțin Așa si așa Mult Foarte mult

■ Un alt aspect care apare frecvent înraspunsurile participanților este faptul că proiectul i-a ajutat să afle lucruri noi despre domeniul în care se specializează în cadrul liceului. Printre lucrurile noi învățate se numară programarea și folosirea unor tipuri noi de utilaje sau unelte.

96.2

92.3

84.6

80.8

73.1

0

22

Page 23: Raport final "Adopta un liceu" Craiova - editia 2014-2015

Modificări

■ Cand au fost întrebați ce modificări ar putea fi aduse proiectului pentru ca acesta sa fie mai util pentru participanți, cea mai mare parte dintre respondenți (16 din 26) au declarat ca proiectul este perfect așa cum se desfășoară el în prezent.

■ În ceea ce privește restul adolescenților, nu au fost observate teme recurente. Propunerile lor variazade la prelungirea perioadei de practică si desfașurarea mai multor activități ce țin de specializarea tehnică a l iceului în care învață, până la includerea mai multor jocuri și activități sportive.

Prieteni

Persoane care lucrau în companiile în care ai făcut stagiul de practică

Colegii de liceu sau de clasă

Alți adolescenți care au participat la proiect și pe care nu îi cunoșteam…

Andrei Ilie, persoana care s-a ocupat de proiectul Adoptă un Liceu Craiova

Alte persoane

0 10 20 30 40 50 60 70 80 90

Toți cei 26 de elevi au declarat că au reușit să își facă prieteni noi pe parcursul proiectului Adoptă un Liceu. Cel mai frecvent, acești prieteni noi sunt persoane care lucrau în companiile în care au efectuat stagiul de practică.

76.9

65.4

53.8

42.3

0

23

Page 24: Raport final "Adopta un liceu" Craiova - editia 2014-2015

Lucrul in echipa

0 15.4

50

■ Conform adolescenților i mplicați înproiect, participarea în cadrul acestuia i-a ajutat într-o masură mare să își dezvolte abilitațile de a lucra în echipă.

■ Adoptă un Liceu a constituit ooportunitate prin intermediul căreia acești elevi au experimentat ce înseamnă să lucrezi alături de alți indivizi pentru a ajunge la un rezultat c omun.

34.6

Foarte puțin Puțin Așa si așa Mult Foarte mult

24

Page 25: Raport final "Adopta un liceu" Craiova - editia 2014-2015

TESTIMONIALE PARTICIPANŢI ŞI PROFESORI

Adolescenţii au fost foarte entuziasmaţi de participarea la acest proiect. După încheierea programului Express şi a perioadei de practică, aceştia ne-au spus:

„Programul Express a fost minunat. Aici am învățat multe lucruri despre munca în echipă, respect, socializare, competiție. Aici am văzut cum sunt de fapt și ce ar trebui să fac în viitor. Pe scurt, programul Express m-a ajutat să mă descopăr pe mine, să am respect față de alții și mai ales, respect față de mine însumi.”

Uță Alexandru - elev clasa a X-a E

„Mi s-a părut un proiect benefic, în special pentru mine. Am reușit să îmi schimb gândirea față de viața mea, am reușit să îmi răspund la majoritatea întrebărilor legate de viitorul meu – cu ajutorul metodelor folosite de trainerii din acest proiect. Am reușit să îmi asum responsabilitatea pentru orice lucru din viața mea.

Vă multumesc! Sunteți o echipă minunată!”

Dincă Ionuț-Cătălin - elev clasa a XII-a A

„Programul Express a fost extraordinar pentru ca ne-am descoperit punctele forte, ne-a ajutat să comunicăm cât mai deschis și să ne impunem punctul de vedere, să venim cu idei noi; poate chiar să ajutăm cu idei și să le aplicam.

Și pe viitor poate o să ne întâlnim cu probleme, iar prin acest program suntem ajutați să ne aducem aminte cum suntem noi. Învățăm să rezolvăm problema cu ajutorul joculețelor care ne ajută să vedem cum merge treaba într-o instituție și cum trebuie să procedăm ca să o îmbunătățim. De asemenea, ne- am descoperit pe noi înșine și ce ne caracterizează, ce ne place să facem și pe ce drum să o luăm, pentru binele nostru”.

Dinu Ionel - elev clasa a XII-a D

„Părerea mea despre acest program: m-a ajutat să îmi descopăr abilitățile și gândirea sistematică... dar am reușit în final să ne auto-cunoaștem, iar totodată, munca în echipă și corectitudinea mi-au redat curajul de a vorbi și de a spune ce simt.

Eu cred că toți suntem egali și am arătat asta! M-am simțit liber! O experiență grozavă! Mult succes celor care mi-ați fost alături! Vă iubesc!!”

25 Giotoiu Genel-Ionuț - elev clasa a XI-a A

Page 26: Raport final "Adopta un liceu" Craiova - editia 2014-2015

„Proiectul Express a însemnat foarte mult pentru mine, pentru că am învățat foarte multe lucruri despre munca în echipă, despre respect, socializare, competiție și distracție.

Cu ajutorul proiectului Express m-am descoperit pe mine cu adevarat, am descoperit lucruri despre mine care m-au surprins foarte mult. Mai pe scurt, proiectul Express a însemnat: distracție, competiție și cunoaștere de sine. Și îi multumesc foarte mult echipei din cadrul proiectului Express, pentru că m-au ajutat să mă regăsesc cu adevarat.”

Vladu Alexandru Ionuț - elev clasa a X-a D

“Sunt mândru că am lucrat la Kirchhoff Automotive Români a şi am putut şi eu să fac o parte din sudurile de la caroseria de Ford BMax.”

Cruceru Peter Gabriel - practicant la Kirchhoff Automotive România

“Mi-a plăcut mult că am invatat sa setez mașina și să folosesc comanda numerică într-un loc liniștit de la oameni buni care știau să explice frumos lucrurile.”

Dima Marin - practicant la Sitco

“Îmi place că am învăţat să folosesc aparatura de sudură şi oamenii din secţie m-au făcut să îmi placă meseria de mecano-sudură”.

Stoian Marian Răzvan - practicant la Popeci

“Multumim pentru ceea ce m-aţi învăţat şi că aţi fost foarte buni cu noi”

Popa Adrian - Cummins

„Din discuţiile avute după prima etapă a programului Express (Modulul I – Educaţie non-formală), menționez că, prin acţiunile derulate, elevii:

• au devenit mai curajoşi, mai încrezători în forţele proprii;

• au avut posibilitatea să se autodescopere, să se cunoască mai bine;

• comunică mai bine între ei, ascultă şi se fac ascultaţi;

• au învăţat să lucreze în echipă;

• au reuşit să-şi depăşească limitele;

• au încercat şi în parte au reuşit să rezolve probleme, să fie creativi, să ceară sprijin acolo unde nureuşesc să progreseze;

•au reuşit să transmită colegilor cele învăţate şi ca urmare a crescut interesul şi dorinţa mai multor elevidin şcoală de a participa la astfel de acţiuni;”

Dna profesoară Viorica Cârstea

26

Page 27: Raport final "Adopta un liceu" Craiova - editia 2014-2015

PARTENERI

Școala de Valori este o organizație non-guvernamentală modernă, non-profit, a cărei viziune este transformarea României într-o societate care generează încredere, echilibru şi curaj.

Pătrundem dincolo de barierele educației tradiționale și de a oferi adolescenților experiențe de formare a caracterului prin ateliere de valori, sesiuni de coaching, workshop-uri de dezvoltare personală, tabere, programe cu modele și expunere internațională.

Țelul nostru e ca adolescenții Români să aibă încredere în forțele proprii, să aibă o personalitate puternică și să privească alegerile pe care le au de făcut în viață cu sinceritate și curaj.

Cummins

Cummins Power Generation Business este un furnizor global de sisteme de generare a energiei electrice, componente și servicii din energie în modul standby, generarea de energie electrică distribuită, precum și energiei auxiliare în aplicații mobile pentru a satisface nevoile unei baze de clienți diversificată. Cummins Power Generation oferă, de asemenea, o gamă completă de servicii și soluții, inclusiv contracte de exploatare și întreținere pe termen lung, soluții la cheie și electrice temporare.

Kirchhoff Automotive România

Kirchoff Automotive Români a este unul dintre cei mai mari producători mondiali de sisteme şi caroserii auto. Afacerea de familie, începută î n 1785, acum patru generaţii f ace parte din K IRCHHOFF Group.

În prezent compania are 7.800 de angajaţi în 12 ţări din întreaga lume. Cu sediul administrativ în Germania şi producţia împărţită în 29 de fabrici, KIRCHHOFF a creat o reţea internaţională, bazată pe competenţele tehnologice, pentru a veni veni în ajutorul clienţilor.

Fabrica de la Craiova, situată lângă unitatea de producţie Ford, a fost construită în doar 11 luni de o echipă de angajaţi KIRCHHOFF Automotive din Germania, Polonia, Ungaria şi Irlanda.

Noua unitate se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 12.000 metri pătraţi şi are aproximativ 200 de angajaţi, ce lucrează în 3 ture cu echipamente tehnologice de ultimă generaţie pentru Ford B-Max.

Popeci

POPECI UTILAJ GREU este una dintre cele mai moderne companii din Europa Centrala şi de Est în echiparea cu comenzi numerice sau comandă convenţională pentru diverse maşinile-unelte si utilaje grele pentru un efort minim din partea personalului.

Compania se angajeaza sa ofere productivitate industriala la nivel înalt, soluţii ingenioase în industria grea, performanţă ridicată şi eficienţă garantată, angajament şi responsabilitate, respectarea valorilor morale si realizarea tuturor proceselor conform eticii.

27

Page 28: Raport final "Adopta un liceu" Craiova - editia 2014-2015

Sitco

S.C. SITCO SERVICE S.R.L. Craiova a fost înființată în 1995 și are un număr de 29 de angajați.

Domeniul principal al companiei de activitate este retehnologizare si service pentru mașini-unelte cu comandă numerică.

Un alt domeniu de activitate este reprezentat de vânzări și întreținere a echipamentelor de imprimare si copiere a sistemelor de mari dimensiuni / scanare.

SITCO este autorizată de Autoritatea Națională pentru Calificări / de către Ministerul Educației Naționale a sustine cursuri de perfecționare / formare / specializare / inițiere.

28