Radiografia Anului Electoral 2012(1)

84

description

uuyu

Transcript of Radiografia Anului Electoral 2012(1)

  • RADIOGRAFIA ANULUI ELECTORAL 2012

    RAPORT DE MONITORIZARE A ALEGERILOR LOCALE, PARLAMENTARE I A REFERENDUMULUI PENTRU DEMITEREA PREEDINTELUI ROMNIEI

  • Acest material a fost publicat n cadrul proiectului Vot corect pentru alegerile parlamentare, implementat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civic, program finanat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, administrat de Fundaia pentru Dezvoltarea Societii Civile.

    Autor:

    Septimius Prvu

    Grafic i DTP:

    The Workshop

    Mulumim tuturor cetenilor care s-au implicat n observarea alegerilor i referendumului din 2012. De asemenea, ne exprimm recunotina pentru partenerii, finanatorii i instituiile media care ne-au sprijinit n eforturile de implementare a proiectelor din acest an.

    Drepturi de autor

    Asociaia Pro Democraia

    Bucureti, 2012

  • I. MANDATUL PARLAMENTAR 2008-2012. CONTEXTUL POLITIC I CADRUL INSTITUIONAL

    I.1. Configuraia electoral i politic

    I.2. Cadrul instituional i legislativ

    II. ALEGERILE PENTRU PARLAMENTUL ROMNIEI

    II. 1. Statistici i rezultate

    II. 1.1. Statistici generale

    II. 1.2. Prezena la vot

    II. 1.3. Candidai i rezultate

    II. 2. Legislaia electoral

    II. 3. Campania electoral pentru parlamentare

    II. 4. Campania de educaie electoral

    II. 5. Organizarea i desfurarea alegerilor parlamentare

    II. 6. Monitorizarea i observarea alegerilor parlamentare

    II. 6.1. Implicarea cetenilor n sesizarea neregulilor i fraudelor electorale

    III. ACTIVITATEA ASOCIAIEI PRO DEMOCRAIA N TIMPUL ALEGERILOR LOCALE

    III. 1. Campania de educaie electoral

    III. 2. Legislaia electoral

    III. 3. Observarea alegerilor locale

    III. 4. Implicarea cetenilor n sesizarea neregulilor i fraudelor electorale

    IV. ACTIVITATEA ASOCIAIEI PRO DEMOCRAIA LA REFERENDUM

    IV. 1. Legislaia pentru referendum

    IV. 2. Observarea referendumului

    IV. 3. Implicarea cetenilor n sesizarea neregulilor i fraudelor la referendum

    V. CONCLUZII I RECOMANDRI

    VI. ANEXE

    6

    6

    7

    14

    14

    14

    14

    15

    18

    22

    22

    25

    27

    39

    42

    42

    42

    43

    47

    48

    48

    48

    52

    53

    58

    CUPRINS

  • ASOCIAIA PRO DEMOCRATIA4

    SCURT PERSPECTIV ASUPRA ANULUI ELECTORAL 2012

    Coaliia 2012 pentru Alegeri Corecte

    Reglementarea instituiei observatorului, pentru care Asociaia Pro Democraia a militat n cei 22 de ani de activitate i-a demonstrat importana n cadrul alegerilor din Romnia, inclusiv n 2012. Rolul organizaiilor neguvernamentale implicate n observarea i monitorizarea alegerilor este de asigura prin acest instrument desfurarea corect i transparent a proceselor electorale. n acelai timp, organizaiile neguvernamentale cu expertiz n domeniu trebuie s se preocupe de existena unui cadru legislativ adecvat. Nu trebuie omis faptul c societatea civil, prin organizaiile implicate trebuie s creasc gradul de responsabilitate politic fa de cetean, precum i responsabilitatea alegtorului fa de comunitate.

    Asociaia Pro Democraia n 2012 consecvent misiunii sale a urmrit aceste obiective. Dei contextul politic, social i economic nu a fost propice desfurrii n condiii optime a alegerilor i a referendumului din 29 iulie 2012, Asociatia Pro Democraia, prin conlucrarea cu alte organizaii similare, a mobilizat ceteni care au contribuit la misiunile de observare, ntr-un numr semnificativ. Sub egida Asociaiei Pro Democraia au fost acreditai peste 4000 de observatori interni care au observat procesele electorale n seciile de votare sau la birourile electorale. Prin intermediul Telverde i al paginii web www.alegericorecte.ro, ne-am propus s combatem frauda i neregulile din timpul perioadelor electorale cu ajutorul cetenilor.

    Asociaia Pro Democraia, n conformitate cu recomandrile internaionale n domeniu a militat mpreun cu partenerii din Coaliia 2012 pentru Alegeri Corecte, pentru a fi asigurat stabilitatea legislativ, pronunndu-se mpotriva modificrii legilor n an electoral, modificri de substan ce pot favoriza unii dintre actorii politici implicai n competiia electoral. De asemenea, pentru a contribui la funcionarea i organizarea

    Asociaia Pro Democraia a pus bazele Coaliiei 2012 pentru Alegeri Corecte la sfritul anului 2011. Pornind de la situaia intern a Romniei, dar i de la contextul european, Asociaia Pro Democratia (APD), mpreun cu partenerii constani, ActiveWatch-Agenia de Monitorizare a Presei (AW-AMP), Centrul de Resurse Juridice (CRJ), Centrul Romilor pentru Intervenie Social i Studii - Romani CRISS i Transparency International Romnia (TI-Ro) i-au unit eforturile pentru a combate pe plan electoral efectele

    ct mai profesionist a alegerilor i referendumului, am colaborat cu instituiile de management electoral Biroul Electoral Central i Autoritatea Electoral Permanent.

    Nu n ultimul rnd, ne-am propus s cretem gradul de informare i de participare a cetenilor la procesul electoral prin publicarea de materiale informative, elaborarea de campanii de educaie electoral sau organizarea de dezbateri, pornind de la premisa c dialogul dintre candidai i alegtori este esenial n cadrul campaniilor electorale, dar i n exercitarea mandatului reprezentativ.

    n cadrul acestui raport, Asociaia Pro Democraia prezint concluziile sale cu privire la anul electoral 2012, inclusiv o analiz legislativ, cu accent pe modificrile care au afectat semnificativ organizarea alegerilor i a referendumului. Pentru fiecare tip de scrutin am evideniat principalele probleme cu care ne-am confruntat, iar pentru aceste deficiene propunem recomandri la finalul raportului.

    Asociaia Pro Democraia, prin cluburile sale, mpreun cu partenerii din Coliia 2012 pentru Alegeri Corecte au fost vocea ceteanului n cadrul anului electoral 2012.

    crizei economice, ale frecventelor derapaje antidemocratice, creterii tentaiilor populiste asupra proceselor electorale i statului de drept.

    Organizaiile membre au propus, alturi de clasica monitorizare a campaniilor i observarea zilei alegerilor, un set de msuri

  • RADIOGRAFIA ANULUI ELECTORAL 2012 5

    legislative i administrative menite s favorizeze un proces electoral corect. Pe 19 octombrie 2011, Coaliia a naintat liderilor partidelor politice parlamentare o scrisoare prin care propunea ncheierea unui parteneriat viznd asigurarea unui proces electoral corect pentru alegerile din 2012. Pactul pentru Alegeri Corecte i Transparente a avut ca obiectiv respectarea bunelor practici electorale i interzicerea cumprrii voturilor. De asemenea, Coaliia a invitat liderii partidelor politice s-i asume elaborarea i aplicarea unui Cod de conduit pentru candidai, care ar permite eliminarea din cursa electoral a celor care ar utiliza mijloace ilegale i imorale. Acest acord viza elaborarea n parteneriat a unui mecanism de investigare a sesizrilor de nereguli sau ilegaliti, menit s conduc la transparentizarea procesului electoral.

    n noiembrie 2011, Coaliia s-a pronunat mpotriva propunerii de comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare i a modificrii sistemului electoral, aducnd o serie de argumente mpotriva unei astfel de decizii nedemocratice. Acestea pot fi regsite n coninutul raportului.

    n luna mai 2012, membrii Coaliiei au transmis o scrisoare liderilor partidelor politice, prin care i-au artat ngrijorarea fa de efectele intrrii n vigoare a aa numitului uninominal pur, iar pe 17 mai 2012 a fost organizat conferina Reforma electoral ntre recomandrile internaionale i imperativul politic, care a avut scopul de a implica actorii politici i reprezentaii societii civile ntr-o sesiune de lucru privind problemele legislaiei electorale. Printre invitaii la conferin s-au numrat Victor Ponta, Primul-ministru al Romniei i europarlamentarul Cristian Preda.

  • ASOCIAIA PRO DEMOCRATIA6

    I.1. Configuraia electoral i politic

    Mandatul parlamentar 2008-2012 poate fi descris ca fiind agitat, att din punctul de vedere al combinaiilor politice, dar i al stabilitii statului de drept. A fost o perioad n care hegemonia politic s-a modificat profund, n care alianele electorale i politice au suferit schimbri dramatice, iar electoratul a fost supus unui numr semnificativ de decizii electorale i referendumuri.

    n noiembrie 2008 au fost organizate alegeri parlamentare, ctigate de ctre Partidul Democrat Liberal, urmat ca numr de voturi de ctre Aliana PSD+PC, iar apoi Partidul Naional Liberal.

    n anul 2009 a fost organizat un referendum, alegeri pentru reprezentanii Romniei n Parlamentul European i a desemnarea Preedintelui Romniei.

    Referendumul pentru trecerea la Parlamentul unicameral i reducerea numrului de parlamentari a fost organizat n acelai timp cu primul tur de scrutin pentru alegerile prezideniale, pe 22 noiembrie 2009, aspect criticat la acel moment de ctre mai multe organizaii ale societii civile. Asociaia Pro Democraia (APD), alturi de Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ), Transparency Romnia (TI) i Agenia de Monitorizare a Presei (AMP) au solicitat Avocatului Poporului sesizarea Curii Constituionale - fr rezultate - ntruct poziia de candidat la preedinie a lui Traian Bsescu ar fi putut influena rezultatul votului pentru referendum. APD i AMP au atacat n instan decizia de convocare a referendumului, ns Curtea de Apel Bucureti a respins cererea.

    Rezultatele referendumului au constituit motiv de disput ntre taberele politice i este nc un subiect aflat n dezbaterea public, avnd n vedere c referendumul nu a produs rezultate juridice directe, dei 77,78% din alegtori s-au pronunat n favoarea Parlamentului unicameral, iar 88,84% au votat pentru reducerea numrului de parlamentari, la o prezen de 50,95%.

    Anul 2012 a fost unul intens, ntruct a supus votanii la dou momente electorale i un referendum: alegeri locale n 10 iunie, alegeri parlamentare n 9 decembrie i un referendum pentru demiterea Preedintelui Romniei pe 29 iulie.

    Scena politic s-a modificat semnificativ ntre 2008 i 2012, n sensul n care Partidul Democrat Liberal, condus de ctre Emil Boc, care a fost prim ministru ntre decembrie 2008 i februarie

    I. MANDATUL PARLAMENTAR 2008-2012.CONTEXTUL POLITIC I CADRUL INSTITUIONAL

    2012 a pierdut conducerea datorit unor evenimente cheie. Pe de o parte a fost apariia Uniunii Social Liberale1, o alian politic ce cuprinde (cu o structur sensibil modificat de-a lungul timpului) partide cu doctrine diferite, avnd scopul declarat de a fi o alternativ la guvernarea PDL. USL a criticat guvernrile Emil Boc i Mihai Rzvan Ungureanu i a avut o cretere fulminant, care s-a remarcat prima dat din punct de vedere electoral la alegerile locale din iunie 2012. USL a ctigat 87,80% dintre mandatele de preedinte al consiliului judeean, 41,55% dintre mandatele de primari i 32,67% la consiliile locale, respectiv 54,03% la cele judeene2. Aceste cifre pot fi explicate parial prin votul negativ acordat PDL.

    Pe de alt parte, PDL s-a confruntat cu o scdere drastic a popularitii datorit unor msuri economice i financiare, care au vizat reduceri bugetare, tieri de salarii i de pensii, blocarea de posturi n administraia public.

    Lunile ianuarie i februarie 2012 au stat sub semnul protestelor de strad, ntruct att n Piaa Universitii din Bucureti, dar i n alte orae cetenii i-au artat nemulumirea fa de guvernare i politicieni, n ansamblu.

    Luna februarie a fost marcat de demisia premierului Emil Boc, datorit presiunilor publice i a celor din interiorul partidului, prednd efia ministerelor lui Mihai Rzvan Ungureanu. Datorit spaiului conflictual creat i a ncrederii sczute n guvernare, guvernul Ungureanu a fost demis printr-o moiune de cenzur n luna aprilie. Relaiile din noul guvern condus de ctre Victor Ponta i Preedintele Traian Bsescu au fost

    1 Uniuneaafostfondatnfebruarie2011iesteformatdinAlianadeCentru-Stnga(UniuneaNaionalpentruProgresulRomnieiiPartidulSocialDemocrat)iAlianadeCentru-Dreapta(PartidulNaionalLiberaliPartidulConservator).2 ConformdateloroficialefurnizatedectreBiroulElectoralCentral,www.beclocale2012.ro

  • RADIOGRAFIA ANULUI ELECTORAL 2012 7

    tensionate nc de la nceput i au contribuit la generarea unor momente sensibile din punctul de vedere al statului de drept i al relaiilor pe plan internaional n special european - ale statului romn.

    De remarcat este creterea partidelor populiste, n paralel cu meninerea la un nivel sczut al formaiunilor extremiste, care de altfel nu intraser n Parlament nici n 2008 (PRM, PNG-CD). Populismul s-a manifestat vizibil n cazul Partidului Poporului Dan Diaconescu (PPDD), construit pe o platform fr un nucleu doctrinar, dar cu un coninut atractiv pentru o populaie de alegtori care i-au pierdut ncrederea n clasa politic i sunt presai de efectele crizei economico-financiare. Pe de alt parte, populismul s-a generalizat i la nivelul celorlalte partide politice, care s-au folosit de campanii atractive pentru votani.

    La nivelul partidelor politice au existat valuri de traseism politic. Dou momente vizibile sunt formarea Uniunii Naionale pentru Progresul Romniei (UNPR), un partid bazat n mare parte pe membri ai PSD, PNL i PC care i-au dat demisia din

    partidele sub egida crora intraser n Parlamentul Romniei. Acetia l-au susinut pe Preedintele Traian Bsescu i partidul de guvernmnt de la acea dat. Astfel, n 2010 au intrat la guvernare alturi de PDL i UDMR, urmnd s fie nlturai n urma cderii guvernului Ungureanu. Odat cu alegerile din 2012 s-au rentors n tabra USL.

    Pe de alt parte, n prima jumtate a anului, PDL a suferit pierderi importante datorit plecrii din rndurile partidului a unor personaje cu influen, precum Sorin Frunzverde, prim vicepreedinte PDL i preedinte al Consiliului Judeean Cara Severin, care a devenit membru PNL.

    I.2. Cadrul instituional i legislativ

    Un alt context care a determinat modul n care s-a desfurat anul electoral 2012 este cel legislativ. Curtea Constituional a Romniei (CCR) a jucat un rol important, prin faptul c a fost arbitrul unei serii de crize ale statului democratic, care s-au manifestat n special n luna iulie. Astfel, aspecte constituionale, precum raporturile dintre guvern i preedinte sau rolul preedintelui pe plan internaional au fost puse n discuie public n vara anului 2012. Alte momente cheie au fost legate de organizarea referendumului pentru demiterea Preedintelui Romniei, demiterea preedinilor celor dou Camere parlamentare sau a Avocatului Poporului.

    Forul constituional a fost supus presiunilor publice din partea partidelor politice i a mass mediei, dar i celor de ordin legislativ. Una dintre acuzele principale vehiculate n mediile politice i n pres a fost politizarea deciziilor luate de ctre membrii Curii Constituionale3.

    Judectoarea Aspazia Cojocaru a fost ameninat cu moartea4, n timp ce Curtea Constituional a emis mai multe comunicate de pres prin care solicita ncetarea presiunilor asupra membrilor instituiei de ctre Guvern, autoriti publice i mass media5.

    n septembrie 2012, Curtea Constituional a admis excepia de neconstituionalitate formulat de ctre grupul parlamentar PDL asupra Legii privind aprobarea OUG nr. 38/2012 pentru modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea i funcionarea Curii Constituionale. Scopul acestei ordonane era limitarea atribuiilor CCR cu privire la exprimarea asupra

    3 TVRNews,www.tvrnews.ro/curtea-constitutionala-denunta-atacurile-din-partea-guvernului_18020.html4 Ziare.com, www.ziare.com/ccr/judecatori/aspazia-cojocaru-a-fost-audiata-la-diicot-in-legatura-cu-amenintarile-cu-moartea-1205222;ComunicatdepresCCR,6.07.2012,www.ccr.ro/comunicate/COMUNICAT-DE-PRES-305 Comunicate ale Curii Constituionale, http://www.ccr.ro/comunicate/COMUNICAT-DE-PRES-27, http://www.ccr.ro/comunicate/COMUNICAT-DE-PRES-26

  • ASOCIAIA PRO DEMOCRATIA8

    constituionalitii regulamentelor Parlamentului Romniei, care s-ar fi fcut doar la sesizarea unuia dintre preedinii celor dou camere, a unui grup parlamentar sau a unui numr de cel puin 50 de deputai sau de cel puin 25 de senatori.

    Cele mai intense discuii s-au purtat n jurul modificrii legii referendumului, a listelor electorale i a modului n care sunt acestea ntocmite. Subiectele principale au fost reglementarea unui cvorum pentru validarea referendumului i a numrului de voturi necesar pentru demiterea preedintelui. Comisia de la Veneia nu recomand existena unui cvorum ntruct acesta i asimileaz pe cei care se abin cu partizanii votului negativ6, acest fapt fiind reiterat i n luna iulie.

    La nivel legislativ, att Guvernul, ct i opoziia au fost active. Prin OUG nr. 41/2012, executivul a propus urmtoarea formulare: Prin derogare de la art.5 alin.(2), demiterea Preedintelui Romniei este aprobat dac a ntrunit majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetenilor care au participat la referendum. Prin Legea 153/2012 s-a aprobat OUG, ns cu anularea articolului 1, reprodus anterior. Tot acest act normativ a stabilit prelungirea timpului de votare de la ora 7 la ora 23.

    Prin Legea nr. 131/2012, prin care se modifica articolul 10 al Legii 3/2000, s-a reglementat faptul c Demiterea Preedintelui Romniei este aprobat dac, n urma desfurrii referendumului,

    propunerea a ntrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. CCR a stabilit c este constituional n msura n care asigur participarea la referendum a cel puin jumtate plus unul din numrul persoanelor nscrise n listele electorale permanente7.

    Referendumul din 2012 a readus n discuie una dintre problemele vechi ale sistemului legislativ romnesc, i anume instabilitatea legilor. Articolele care reglementeaz condiiile pentru validarea referendumului, respectiv stabilirea rezultatelor au fost supuse continuu modificrilor, inclusiv n 2012, dup cum arat i tabelul de mai jos. CCR a explicat i prin intermediul Deciziei nr. 147 din 21 februarie 2007 nevoia existenei unei uniformizri legate de condiiile de validare a referendumului i stabilire a rezultatelor anfaliznd principiul simetriei la alegerea preedintelui, respectiv demiterea acestuia n funcie de condiiile electorale. Astfel, CCR a argumentat faptul c trebuie s existe aceleai condiii, indiferent de modul n care a fost ales preedintele (primul tur, al doilea tur sau statut de preedinte interimar).

    Legea nr.3/2000 privind organizarea i desfurarea referendumului (publicat n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, nr.84 din 24 februarie 2000)

    Art.10: Demiterea Preedintelui Romniei este aprobat, dac a ntrunit majoritatea voturilor cetenilor nscrii n listele electorale.

    Legea nr.129/2007 pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 (publicat n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, nr.300 din 5 mai 2007)

    Art.10: Prin derogare de la art.5 alin.(2), demiterea Preedintelui Romniei este aprobat dac a ntrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul rii, ale cetenilor care au participat la referendum.[Art.5 alin.(2) din Legea nr.3/2000 prevede c Referendumul este valabil dac la acesta particip cel puin jumtate plus unul din numrul persoanelor nscrise n listele electorale permanente.]

    6 ComisiaEuropeanpentruDemocraieprinDrept,Codul de bune practici n materie de referendum,www.venice.coe.int/docs/2007/CDL-AD%282007%29008-rom.asp7 DeciziaNr.731din10iulie2012

  • RADIOGRAFIA ANULUI ELECTORAL 2012 9

    Legea nr.62/2012 privind aprobarea Ordonanei de urgen a Guvernului nr.103/2009 pentru modificarea i completarea Legii nr.3/2000 (publicat n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, nr.247 din 12 aprilie 2012)

    Art.10: Demiterea Preedintelui Romniei este aprobat dac a ntrunit majoritatea voturilor cetenilor nscrii n listele electorale.

    Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr. 3/2000 (supus n spe controlului a priori exercitat de Curtea Constituional)

    Art.10: Demiterea Preedintelui Romniei este aprobat dac, n urma desfurrii referendumului, propunerea a ntrunit majoritatea voturilor valabil exprimate.

    Ordonana de urgen a Guvernului nr. 41/2012 pentru modificarea i completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea i desfurarea referendumului (publicat n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, nr. 452 din 5 iulie 2012)

    Art.10: Prin derogare de la art.5 alin.(2), demiterea Preedintelui Romniei este aprobat dac a ntrunit majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetenilor care au participat la referendum.

    Modificarea reglementrilor privind cvorumul, operate la nivelul Legii 3/2000. Tabelul denot lipsa de continuitate legislativ, nclcnd normele i practicile internaionale. Codul de bune practici n materie de referendum, adoptat n 2007 de ctre Comisia european pentru democraie prin drept (Comisia de la Veneia) recomanda asigurarea stabilitii legislative.

    Listele electorale au fost elementul cheie pentru validarea referendumului, ntruct norma de 50%+1 se raporta la numrul total de alegtori de pe listele permanente. USL a contestat modul n care au fost ntocmite acestea i numrul de ceteni cu drept de vot, enunnd nevoia de a elimina votanii romni din strintate. Mai mult, au fost invocate surse instituionale, precum Institutul Naional de Statistic sau Casa Naional de Asigurri de Sntate, care nu au jurisdiscie instituional pentru a elabora liste electorale.

    Biroul Electoral Central a nregistrat pe listele electorale un numr de 18.292.514 persoane, conform datelor actualizate de ctre primari i direciile de eviden a persoanei. Dei CCR admite existena unor date oficiale paralele, existente la INS, spre exemplu, conchide c la ntocmirea listelor electorale aceste instituii nu au niciun fel de atribuii, deci datele transmise de ctre primarii i serviciul de eviden a persoanelor sunt cele care stabilesc limitele cvorumului.

    Pe rolul Parchetulul de pe lng nalta Curte de Casaie i Justiie (PCCJ) s-a ntocmit din oficiu o cauz penal, ca urmare a unui comunicat de pres emis de ctre Curtea Constituional pe 2 august 2012. Parchetul a investigat modul n care au fost ntocmite listele electorale, mai ales dup ce chestorul Constantin Manoloiu, director al Direciei pentru Evidena Persoanelor i Administrarea Bazelor de Date a transmis o adres CCR prin care afirma c nu i poate asuma rspunderea pentru veridicitatea numrului de persoane de pe listele electorale permanente. Procurorii au solicitat copiile listelor electorale permanente i ale celor suplimentare cu semnturile originale ale alegtorilor de la AEP i societatea comercial desemnat s realizeze procedurile tehnice8. Procurorii au dispus nceperea urmririi penale pentru abuz n serviciu contra intereselor publice n forma calificat mpotriva lui Constantin Manoloiu, Ioan Cbulea i a solicitat Parlamentului nceperea urmririi n cazul lui Victor Paul Dobre (nu s-a dat avizul din partea Parlamentului).

    8 ComisiaEuropeanpentruDemocraieprinDrept,Codul de bune practici n materie de referendum,www.venice.coe.int/docs/2007/CDL-AD%282007%29008-rom.asp9 ConformHottriiBEC34/2012,seaplicprevederilelegii35/2008.

  • ASOCIAIA PRO DEMOCRATIA10

    Practic, marea miz se refer la includerea sau excluderea cetenilor romni cu domiciliul sau reedina n strintate n totalul votanilor care se iau n calcul la stabilirea cvorumului. Disputa se refer la aplicarea Legii 35/2008 sau a Legii 370/2004 n ceea ce privete listele electorale9.

    Situaia neclar a fost legat i de Hotrrea nr 3/2012 a CCR, privitoare la contestaiile ce vizeaz respectarea procedurii pentru organizarea i desfurarea referendumului naional din data de 29 iulie 2012. Pe data de 6 august a fost publicat o erat care specifica faptul c se iau n calcul la stabilirea cvorumului listele electorale ntocmite dup regulile specificate n Legea pentru alegerea Preedintelui Romniei (370/200410. Unii dintre judectorii Curii Constituionale au afirmat c erata a fost transmis ilegal ctre Monitorul Oficial. Consiliul Legislativ a aprobat publicarea n MO a eratei.

    Conform Hotrrii 6/2012 a CCR, datele iniiale, raportate de BEC au rmas n vigoare pentru stabilirea validitii referendumului acesta fiind invalidat.

    Considerm c n aceast perioad s-au nclcat regulile jocului democratic prin decizii, poziii sau atacuri publice ale partidelor politice i instituiilor publice, care au afectat stabilitatea sistemului. Prin modificri de ultimul moment sau reglementri care s favorizeze unul sau altul dintre competitori s-au nclcat standarde internaionale n domeniu i norme constituionale.

    Lupta la nivel politic a inclus utilizarea de argumente fr baz legal de partea ambelor tabere, dar i creterea extremismului n discursul public. Cu alte cuvinte, termenul puci sau sintagma lovitur de stat au fost proliferate cu privire la msurile enunate anterior. Fr a legitima astfel de exprimri extreme, Comisia de la Veneia a constatat n cadrul raportului emis pe data de 17 decembrie 2012 c deciziile de revocare, modificarea regulilor jocului cu privire la suspendare, dar i reducerea atribuiilor CCR sunt problematice, luate fie individual, fie per ansamblu, din punctul de vedere al constituionalitii i a statului de drept11.

    Relaiile cu autoritile europene, n special Comisia European au fost tensionate, existnd schimburi de replici dure ntre liderii

    USL i Preedintele Jose Emanuel Barroso sau Secretarul General Katherine Day, n legtur cu msurile guvernamentale i unele decizii luate n Parlament. Joseph Daul, liderul Grupului Popular din Parlamentul European a criticat nlocuirea Avocatului Poporului, schimbarea preedinilor celor dou Camere i planul de modificare a legii Curii Constituionale i de schimbare a judectorilor. Viviane Reding, vicepreedintele Comisiei Europene, responsabil pe justiie i-a exprimat public ngrijorarea fa de independena Curii Constituionale. De asemenea, mai multe reprezentane diplomatice, dintre care cea mai vocal a fost cea a Statelor Unite ale Americii s-au exprimat mpotriva aciunilor ntreprinse de ctre USL. irul ntlnirilor dintre oficialii romni i cei europeni a culminat cu o list de 11 solicitri transmis de ctre preedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, prin care cere Guvernului Romniei asigurarea statului de drept i reinstaurarea ncrederii.

    Conform rezultatelor finale, furnizate de ctre Biroul Electoral Central, un numr de 7.403.836 ceteni s-au exprimat pentru demiterea Preedintelui Traian Bsescu, n comparaie cu doar 943.375 voturi care au fost exprimate n favoarea rmnerii n funcie. Cu toate acestea, conform articolului 5 (2), referendumul nu a fost validat, ntruct nu s-au prezentat la urne 50%+1 dintre alegtorii de pe listele electorale.

    Acest rezultat a dat natere unui val de nemulumiri din partea partidelor politice, dar i a cetenilor, care au contestat

    10 Paragrafulcupricinaspecifica:n spe, ns, sunt aplicabile dispoziiile legale ale art.2 alin.1 lit.c) din Legea nr.370/2004 privind alegerea preedintelui i ale art.17 din Legea nr.3/2000 privind referendumul. Conformart.2,c)dinLegea370, listele electorale permanente sunt listele cuprinznd cetenii romni cu drept de vot care au mplinit vrsta de 18 ani pn n ziua alegerilor inclusiv, fr a se face referire la domiciliu. Pedealtparte, conformLegii35/2008,art.26 (2), Listele electorale permanente se ntocmesc pe localiti i cuprind pe toi cetenii cu drept de vot care domiciliaz n localitatea pentru care ele au fost ntocmite.11 http://www.venice.coe.int//docs/2012/CDL-AD(2012)026-e.pdf,p.1712 http://www.ccr.ro/files/products/H0006_12.pdf10

  • RADIOGRAFIA ANULUI ELECTORAL 2012 11

    public decizia Curii Constituionale. Hotrrea de validare a referendumului a fost emis pe 21 august 201212 dup amnri, datorate discuiilor despre numrul total de alegtori de pe listele electorale permanente i sub semnul unei presiuni publice vizibile asupra celor nou membri ai forului constituional. Referendumul

    27 iunie 2012 COMUNICATELE DE PRES ale Curii Constituionale anunnd publicarea a dou decizii n Monitorul Oficial: Declararea neconstituionalitii revizuirii legii electorale care introducea sistemul uninominal (DECIZIA 682). Decizia conform creia Preedintele are dreptul i obligaia de a reprezenta Romnia la Consiliul European (DECIZIA 683).

    3 iulie 2012 HOTRREA Parlamentului nr. 32 pentru revocarea domnului Gheorghe Iancu din funcia de Avocat al Poporului

    3 iulie 2012 HOTRREA Senatului nr. 24 privind revocarea domnului Vasile Blaga din funcia de Preedinte al Senatului

    3 iulie 2012 HOTRREA Camerei Deputailor nr. 25 din 3 iulie 2012 privind revocarea doamnei Roberta Alma Anastase din funcia de Preedinte i de membru al Biroului permanent al Camerei Deputailor

    4 iulie 2012 ORDONANA DE URGEN A GUVERNULUI nr. 38 de modificare a Legii nr. 47/1992 privind organizarea i funcionarea Curii Constituionale

    5 iulie 2012 Parlamentul este convocat n sesiune extraordinar pentru a delibera cu privire la propunerea de suspendare a Preedintelui Romniei. Curtea Constituional primete un termen de 24 de ore pentru a emite un aviz cu privire la aceast propunere.

    5 iulie 2012 ORDONANA DE URGEN A GUVERNULUI nr. 41 de modificare a Legii nr. 3/2000 privind organizarea i desfurarea referendumului

    6 iulie 2012 HOTRREA nr. 34 a Parlamentului Romniei privind stabilirea obiectului i a datei referendumului naional pentru demiterea Preedintelui Romniei, domnul Traian Bsescu

    6 iulie 2012 AVIZUL CONSULTATIV nr. 1 al Curii Constituionale privind propunerea de suspendare din funcie a Preedintelui Romniei, domnul Traian Bsescu

    6 iulie 2012 HOTRREA nr. 33 a Parlamentului Romniei privind suspendarea din funcie a Preedintelui Romniei

    9 iulie 2012 HOTRREA nr. 1 a Curii Constituionale privind constatarea existenei mprejurrilor care justific interimatul n exercitarea funciei de Preedinte al Romniei

    nu a fost validat, iar judectorii Ion Predescu, Acsinte Gaspar i Tudorel Toader au fcut opinie separat la hotrarea de invalidare a referendumului din 29 iulie 2012.

  • ASOCIAIA PRO DEMOCRATIA12

    9 iulie 2012 DECIZIA nr. 727 a Curii Constituionale referitoare la sesizarea de neconstituionalitate a Legii pentru modificarea alin. (1) al art. 27 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea i funcionarea Curii Constituionale

    9 iulie 2012 DECIZIA nr. 728 a Curii Constituionale referitoare la sesizarea de neconstituionalitate a Hotrrii Senatului nr. 24 din 3 iulie 2012 privind revocarea domnului Vasile Blaga din funcia de Preedinte al Senatului

    9 iulie 2012 DECIZIA nr. 729 a Curii Constituionale referitoare la sesizarea de neconstituionalitate a Hotrrii Camerei Deputailor nr. 25 din 3 iulie 2012 privind revocarea doamnei Roberta Alma Anastase din funcia de Preedinte i de membru al Biroului permanent al Camerei Deputailor

    9 iulie 2012 DECIZIA nr. 732 a Curii Constituionale referitoare la sesizarea de neconstituionalitate a Hotrrii Parlamentului nr.32 din 3 iulie 2012 pentru revocarea domnului Gheorghe Iancu din funcia de Avocat al Poporului

    10 iulie 2012 DECIZIA nr. 731 a Curii Constituionale referitoare la obiecia de neconstituionalitate a Legii pentru modificarea art.10 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea i desfurarea referendumului

    17 iulie 2012 LEGEA nr. 131 pentru modificarea art. 10 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea i desfurarea referendumului

    24 iulie 2012 DECIZIA nr. 734 a Curii Constituionale referitoare la respingerea sesizrii de neconstituionalitate a dispoziiilor art. 3 din Hotrrea Parlamentului nr. 34 din 6 iulie 2012 privind stabilirea obiectului i a datei referendumului naional pentru demiterea Preedintelui Romniei

    24 iulie 2012 LEGEA nr. 153 privind aprobarea Ordonanei de urgen a Guvernului nr. 41/2012 pentru modificarea i completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea i desfurarea referendumului

    2 august 2012 HOTRREA nr. 3 a Curii Constituionale asupra contestaiilor referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea i desfurarea referendumului naional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Preedintelui Romniei, domnul Traian Bsescu

    21 august 2012 HOTRREA nr. 6 a Curii Constituionale referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea i desfsurarea referendumului naional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Preedintelui Romniei, domnul Traian Bsescu, i la confirmarea rezultatelor acestuia

    19 septembrie 2012 APROBAREA de ctre Senat a Legii privind aprobarea Ordonanei de urgen a Guvernului nr. 41 pentru modificarea i completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea i desfurarea referendumului

  • RADIOGRAFIA ANULUI ELECTORAL 2012 13

    19 septembrie 2012 DECIZIA nr. 738 a Curii Constituionale referitoare la obiecia de neconstituionalitate a dispoziiilor Legii privind aprobarea Ordonanei de urgen a Guvernului nr. 38/2012 pentru modificarea Legii nr.47/1992 privind organizarea i funcionarea Curii Constituionale

    27 septembrie 2012 DECIZIA nr. 805 a Curii Constituionale referitoare la sesizarea de neconstituionalitate a Hotrrii Senatului nr. 24 din 3 iulie 2012 privind revocarea din funcia de preedinte al Senatului a domnului senator Vasile Blaga

    1 noiembrie 2012 DECIZIA nr. 924 a Curii Constituionale eferitoare la respingerea sesizrii de neconstituionalitate a Hotrrii Senatului nr. 38/2012 privind nfiinarea Comisiei de anchet privind abuzurile semnalate n activitile desfurate de autoritile i instituiile publice n cazul votului de la referendumul din 29 iulie 2012

    Tabel 1. Calendarul principalelor evenimente legate de suspendarea Preedintelui Traian Bsescu, modificrile legislative legate de referendum i Curtea Constituional i desfurarea referendumului pentru demiterea Preedintelui Romniei. Preluare din raportul Comisiei de la Veneia, 17 decembrie 2012, http://www.venice.coe.int/docs/2012/CDL-AD(2012)026-rom.pdf

  • ASOCIAIA PRO DEMOCRATIA14

    II. ALEGERILE PENTRU PARLAMENTUL ROMNIEIII. 1. Statistici i rezultate

    II. 1.1. Statistici generale

    Numrul total de votani de pe listele electorale este de 18.423.066, iar numrul de alegtori care s-au prezentat la urne la alegerile din data de 9 decembrie 2012 a fost de 7.694.180. Pentru alegerile parlamentare au fost deschise 18.762 de secii de votare, dintre care 306 au funcionat n strintate. Nu au existat secii speciale.

    n total, 2.451 de candidai i-au depus candidatura, incluznd 12 candidai independeni. Dintre acetia 1.691 (dintre care 11

    Anul Prezena la vot

    Numr total de voturi

    Mediul rural

    Mediul urban

    Alegtori pe listele electorale

    Populaie Voturi invalide

    2012 41,72% 7.694.180 43,40% 40,49% 18.423.066 20.254.866*

    2008 39,20% 7.238.871 43,9% 35,7% 18.464.274 22.060.808 4,86%

    2004 58,51% 10.794.653 59% 58,1%, 18.449.344 22.355.551 5,20%

    2000 65,31% 11.559.458 64,8% 65,7% 17.699.727 22.303.305 6,20%

    1996 76,01% 13.088.388 74,5% 77,3% 17.218.654 22.618.000 6,50%

    1992 76,29% 12.496.430 - - 16.380.663 22.789.000 12,70%

    Prezena la vot 1992-2012* date intermediare

    independeni) au candidat pentru cele 315 mandate din Camera Deputailor, iar restul de 760 pentru mandatele de senator13.

    Din cele 452 de colegii, 4 au fost organizate pentru votul din strintate pentru Camera Deputailor, iar dou la Senat.

    II.1.2. Prezena la vot

    Prezena la vot a crescut subtil fa de 2008, ajungnd la 41,72% din numrul total al alegtorilor nscrii pe listele electorale. n mediul rural s-a nregistrat o prezen de 43,40%, iar n mediul urban 40,49%.

    n 21 de judee, prezena la vot a depit media, iar cele mai mari procente s-au nregistrat n Teleorman (54,73%), Gorj (54,14%),

    Mehedini (50,14%), Olt (49,79%), Giurgiu (49,10%). Cea mai redus rat de participare s-a nregistrat n Timi (32,50%), Maramure (33,70%), Cluj (35,27%), Arad (35,28%), Sibiu (37,12%).

    13 Conformdateloroficiale,furnizatedectreBiroulElectoralCentral,disponibilepepaginawebwww.becparlamentare2012.ro

  • RADIOGRAFIA ANULUI ELECTORAL 2012 15

    Anul Voturi albe Voturi nule

    Camera Deputailor

    Senat Camera Deputailor

    Senat

    2012 71.364 90.968 212.289 185.980

    2008 139.139 176.217 210.994 172.884

    Centralizarea voturilor albe, respectiv nule. Comparaie 2008-2012

    Tabelul de mai sus prezint evoluia uneia dintre inovaiile Legii electorale din 2008, i anume votul alb. Acesta poate fi considerat ca fiind un vot de blam, prin faptul c alegtorul nu vizeaz csua niciunuia dintre candidai. Spre deosebire de votul alb, votul nul este acela care are vizate mai multe dintre opiuni, chiar dac tampila atinge numai parial csua cu numele competitorului electoral. Sunt centralizate diferit n procesele verbale.

    Astfel, dei prezena n 2012 a fost uor mai crescut dect n 2008, numrul voturilor albe este vizibil mai redus. Conform proceselor verbale finale, att la Senat, ct i la Camera Deputailor, numrul de voturi albe cuantificate este aproape la jumtate n 2012 fa de 2008. Din diverse motive unul dintre ele putnd fi chiar suspiciunea c buletinul de vot fr tampila cu opiunea VOTAT ar putea fi vizat dup ncheierea procesului electoral un numr semnificativ mai mic de ceteni au preferat s nu aleag niciunul

    dintre candidai, exercitndu-i totui dreptul constituional de a vota.

    Un alt factor care ar fi putut avea impact asupra numrului redus de voturi albe este lipsa unei campanii de informare susinute cu privire la aceast opiune electoral. O a treia cauz care poate determina utilizarea ntr-un procent att de sczut a votului alb este faptul c nu exist o cultur a votului de blam, o cutum care s determine cetenii s i exercite dreptul de a vota, fr a nominaliza totui niciun candidat. De altfel, clasa politic din Romnia nu este sensibil la un astfel de vot, care nu este aplicat ntr-un procentaj semnificativ nct s modifice rezultatele alegerilor.

    II. 1.3. Candidai i rezultate

    Competitorii electorali care au nscris candidai pentru alegerile parlamentare au fost USL- Uniunea Social Liberal, ARD - Aliana Romnia Dreapt, PPDD - Partidul Poporului Dan-Diaconescu, PRM - Partidul Romnia Mare, UDMR - Uniunea Democrat Maghiar din Romnia, PP - Partidul Popular, EMNP-PPMT - Erdlyi Magyar Npprt Partidul Popular Maghiar din Transilvania, PER - Partidul Ecologist Romn, PSDM - Partidul Social Democrat al Muncitorilor, PAS - Partidul Aliana Socialist, PPPS - Partidul Popular i al Proteciei Sociale i PNDC - Partidul Naional Democrat Cretin.

    Uniunea Social Liberal a fost compus din dou aliane politice, i anume Aliana de Centru Stnga (Partidul Social Democrat i Uniunea Naional pentru Progresul Romniei) i Aliana de Centru Dreapta (Partidul Naional Liberal i Partidul Conservator). Principalul competitor al USL, Aliana Romnia Dreapt a fost

    nregistrat ca o alian electoral compus din Partidul Democrat Liberal, Partidul Naional rnesc Cretin Democrat i Fora Civic.

    n urma alegerilor din 9 decembrie, USL a ctigat majoritatea locurilor att la Senat, ct i la Camera Deputailor, un total de 395, fa de ARD care a acumulat 80 de locuri n Parlament. Singurii competitori electorali care au ctigat colegiile uninominale dup regula 50%+1 din voturi sunt USL i UDMR. PPDD i ARD au ctigat mandatele parlamentare la redistribuiri. Putem afirma n acest context c dei, per ansamblu, regula redistribuirilor care a produs o cretere

  • ASOCIAIA PRO DEMOCRATIA16

    semnificativ a numrului de parlamentari, a avut i un efect pozitiv, i anume asigurarea unei mai largi reprezentri electorale n Parlament.

    Structura noului Parlament este una care a adus n plus fa de legislatura 2008-2012 un numr de 117 parlamentari, adic 588 fa de 471, dei structura electoral a alegerilor din 9 decembrie a inclus doar 452 de colegii uninominale. La Camera Deputailor au fost obinute 412 mandate, incluznd cele 18 locuri ale minoritilor naionale, iar la Senat 176 de mandate. Excesul de locuri se datoreaz legislaiei electorale, prin redistribuiri, n ncercarea de a asigura reprezentativitatea electoratului, prin combinarea locurilor n colegii uninominale, cu redistribuirile la nivel de circumscripie electoral. Cu toate acestea, efectul este unul pervers i a condus la creterea artificial a numrului de parlamentari.

    Rezultatele alegerilor sunt prezentate n urmtorul tabel:

    Competitor electoral Senat Camera Deputailor

    Mandate Voturi valabil exprimate

    Mandate Voturi valabil exprimate

    Uniunea Social Liberal 122 4.457.526 273 4.344.288

    Aliana Romnia Dreapt 24 1.239.318 56 1.223.189

    Partidul Poporului - Dan Diaconescu

    21 1.086.822 47 1.036.730

    Uniunea Democrat Maghiar din Romnia

    9 388.528 18 380.656

    Partidul Romnia Mare nu a trecut pragul electoral de 3%. Niciun candidat independent nu a obinut 50%+1 din voturi n colegiul uninominal, ceea ce nseamn c nu exist niciun parlamentar independent n cele dou Camere, avnd n vedere c acetia nu intr nici la redistribuia voturilor.

    Uniunea Democrat Maghiar din Romnia se afl n continu scdere n ceea ce privete numrul de voturi fapt demonstrat nc de la alegerile din 2004 i 2008. Printre cauzele care au determinat acest fenomen se numr concurena celorlali competitori electorali care au avut ca public int principal populaia maghiar, scderea demografic, lipsa de legitimitate, dar i scderea interesului general fa de politic. Meninerea la guvernare alturi de Partidul Democrat Liberal poate fi una dintre explicaiile pentru aceast scdere n ceea ce privete voturile obinute. Cu toate acestea, UDMR este singurul competitor electoral care a acoperit toate colegiile electorale (452 de candidai), fr a fi parte din vreo alian electoral.

    Organizaiile minoritilor naionale au ocupat 18 mandate parlamantare, n Camera Deputailor.

  • RADIOGRAFIA ANULUI ELECTORAL 2012 17

    Situaia dimensiunii structurilor parlamentare europene n funcie de numrul de membri, conform datelor furnizate de ctre Inter-Parliamentary Union, www.ipu.org

    Situaia dimensiunii structurilor parlamentare la nivel global n funcie de numrul de membri, conform datelor furnizate de ctre Inter-Parliamentary Union, www.ipu.org

    La nivel european, Parlamentul Romniei este unul dintre cele mai supradimensionate. Mai mari dect forul legislativ romnesc sunt cele din Frana, Germania, Italia, Federaia Rus, Regatul Unit, iar cel polonez are dimensiuni similare14. Cu toate acestea, populaia

    acestor ri este mult mai mare dect a Romniei, deci nivelul de reprezentare este altul. Spre exemplu, Germania are aproximativ 81.000.000 de locuitori, pe cnd Marea Britanie are aproape 63.000.000.

    Aspectul supraponderal al legislativului romnesc poate fi demonstrat i prin

    14 Inter-ParliamentaryUnion,http://www.ipu.org/parline-e/NumberOfSeats.asp?LANG=ENG&REGION_SUB_REGION=R7&typesearch=1&Submit1=Launch+query

  • ASOCIAIA PRO DEMOCRATIA18

    raportarea la cota de reprezentare n colegii, care conform Legii 35/2008 ar trebui s fie de un senator la 140.000 de locuitori i un deputat la 70.000 de locuitori. Cu toate acestea, totalul de mandate existente la Camera Deputailor ar fi suficient s reprezinte o populaie de aproape 30.000.000 de ceteni.

    Dac lum n considerare i regula rdcinii cubice a lui Rein Taagepera15, care afirm c numrul ideal de parlamentari ar trebui s fie egal cu rdcina cubic a populaiei unei ri i utiliznd statisticile (provizorii) ale Institutului Naional de Statistic conform crora populaia Romniei este de 20.254.866 rdcina

    cubic este de aproximativ 272, adic mai puin din jumtate din numrul actual de parlamentari.

    Pornind de la aceste premise, revizuirea legislaiei electorale este necesar, pentru a evita existena unor legislative supraponderale. Mai multe detalii pot fi consultate n capitolul Recomandri.

    II.2. Legislaia electoral

    Anii 2011 i 2012 au reprezentat o perioad agitat din cauza propunerilor legislative care au adus pe agenda public schimbri precum sistemul majoritar ntr-un singur tur de scrutin (denumit i uninominalul pur), comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. De asemenea, legea alegerilor locale a fost modificat semnificativ, astfel nct pentru prima dat primarii au fost alei ntr-un sistem majoritar cu un singur tur de scrutin, iar legea referendumului a fost supus unor modificri radicale, trimise spre analiza Curii Constituionale.

    Unele dintre aceste proiecte au fost declarate neconstituionale de ctre CCR, ns alte au modificat vizibil modul n care s-a desfurat anul electoral 2012.

    Comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare

    Una dintre cele mai controversate decizii, care a creat nemulumiri att din partea actorilor instituionali i neguvernamentali interni, dar i din spaiul instituional european a fost propunerea de comasare a alegerilor. Argumentul major al iniiatorilor legii a fost cel financiar, neconvingtor de altfel, avnd n vedere cheltuielile aferente momentelor electorale din anul 2012. Dar, nota de fundamentare a proiectului16 de comasare a alegerilor nu include

    niciun fel de referire la indicatorii financiari sau la o analiz cost-beneficiu, care ar fi justificat aceast decizie.

    Asociaia Pro Democraia, ca membru al Coaliiei 2012 pentru Alegeri Corecte s-a pronunat mpotriva comasrii din perspectiva efectului asupra legitimitii procesului electoral, prin reducerea drastic a capacitii de discernmnt electoral a votantului17.

    n luna ianuarie 2012, APD a demonstrat, prin intermediul unui experiment la nivel tehnic, dificultile care le-ar fi adus comasarea alegerilor. Numrul ridicat de buletine de vot ar fi fost unul dintre argumentele care bloca desfurarea n condiii normale a scrutinului. Timpul prea scurt aferent campaniei electorale i numrul mare de candidai ar fi limitat capacitatea votanilor de a se informa asupra competitorilor electorali18. n plus, transferul unor atribuii de la Autoritatea Electoral Permanent instituie independent - ctre Guvern, ar

    15 ReinTaageperaiMatthewSobertShugart,Seats and Votes: The Effects and Determinants of Electoral Systems,NewHavenandLondon,YaleUniversityPress,198916 http://www.mai.gov.ro/Documente/Transparenta%20decizionala/Proiect%20de%20lege%20alegeri%20generale%202012.pdf17 Comasarea alegerilor, calul troian al democraiei romneti,http://www.apd.ro/comunicat.php?id=277,12decembrie201118 Experiment: comasarea alegerilor, imposibil tehnic pentru alegtori,http://www.apd.ro/comunicat.php?id=283,24ianuarie2012

  • RADIOGRAFIA ANULUI ELECTORAL 2012 19

    fi creat un precedent periculos pentru independena organizrii proceselor electorale n Romnia.

    Modul n care Ministerul Administraiei i Internelor a gestionat proiectul a fost netransparent, prin faptul c n timpul termenul de zece zile destinat depunerii de sugestii i propuneri, conform Legii 52/2003, a fost postat un nou proiect, cu modificri semnificative fa de cel original.

    O alt decizie criticabil este decizia Guvernului de a-i asuma rspunderea n Parlament pe acest proiect de lege.

    Coaliia pentru Alegeri Corecte a solicitat retragerea proiectului de pe agenda public i a transmis ctre Ministerul Administraiei i Internelor o plngere prealabil, procedur prin care se solicit anularea unui act emis de o instituie public i care precede acionarea n instan a acesteia.

    Curtea Constituional a fost sesizat de ctre grupurile parlamentare PSD i PNL din Camera Deputailor n decembrie 2011, iar pe 25 ianuarie 2012, dup amnri, forul constituional a decis c proiectul este neconstituional19, ntruct se ncalc prevederile internaionale n materie electoral, cu referire direct la recomandrile Comisiei de la Veneia, iar comasarea alegerilor poate produce confuzie n rndul electoratului, putnd ajunge chiar la restrngerea exerciiului dreptului de vot sau la nclcarea dreptului de a fi ales. De asemenea, decizia a notat prelungirea nejustificat a mandatelor aleilor locali i a Parlamentului.

    n acelai timp, Curtea recomand elaborarea i revizuirea legislaiei electorale n Parlament i nu pe ci ocolite prin procedur de urgen sau asumarea rspunderii guvernamentale - constat necesitatea revizuirii legislaiei electorale20 i exprim critici legate de modificarea frecvent i substanial a Legii 35/2008. Totodat se reia ideea necesitii unui Cod Electoral care s includ toat legislaia electoral i s o uniformizeze.

    Modificarea sistemului electoral (sistemul majoritar cu un tur de scrutin)

    O alt tentativ de a modifica Legea 35/2008 a fost cea legat de modificarea sistemului electoral ntr-unul majoritar ntr-un singur tur de scrutin (uninominalul pur). Propunerea, naintat de ctre Crin Antonescu i Victor Ponta viza modificarea articolului

    48 din lege, schimbnd substanial modul de repartizare a mandatelor. n mod practic, sistemul 50%+1 din voturi ar fi fost eliminat i colegiul ar fi fost ocupat de reprezentantul competitorului electoral care ar fi ctigat mai multe voturi n colegiul uninominal, cu condiia ca partidul, formaiunea sau organizaia din partea creia candideaz s treac pragul electoral. De asemenea, proiectul a fost modificat n Camera Deputailor, unde a fost adugat printre alte completri i articolul 112, care prevede faptul c:

    ntr-un jude n care locuitorii aparinnd comunitii romneti sau unei minoriti naionale depesc, conform datelor oficiale finale ale ultimului recensmnt al populaiei 7% din totalul locuitorilor judeului, niciun candidat al competitorilor electorali aparinnd acelei comuniti nu a obinut mandat conform alin. (11), se acord un mandat n Camera Deputailor candidatului cel mai bine plasat al competitorilor electorali aparinnd acelei comuniti.

    Aceste mandate s-ar fi atribuit peste cele existente deja.

    Asociaia Pro Democraia, alturi de alte organizaii neguvernamentale a naintat o scrisoare21 liderilor partidelor parlamentare, prin care a solicitat retragerea acestei propuneri de pe agenda public. Argumentele invocate sunt legate de faptul c acest tip de sistem nu este utilizat dect n Marea Britanie (cu o structura bipartit, spre deosebire de pluripartitismul romnesc), deformeaz rezultatul alegerilor i principiul reprezentantivitii i limiteaz participarea la competiia electoral a partidelor i candidailor noi.

    19 DeciziaNr.51din25ianuarie2012,publicatnMonitorulOficialnr.90din03.02.201220 VeziDecizia61/14ianuarie2010,publicatnMonitorulOficialnr.76din03.02.201021 n aprarea democraiei - Cerem mpiedicarea adoptrii sistemului majoritar cu un tur (uninominalul pur), 11 mai 2012,http://www.apd.ro/comunicat.php?id=298

  • ASOCIAIA PRO DEMOCRATIA20

    Modificrile menionate anterior au reprezentat puncte de plecare i pentru sesizarea Curii Constituionale. Membrii forului au constatat neconstituionalitatea proiectului din mai multe motive22:

    nclcarea Constituiei prin consacrarea unei voine contrare celei populare, cu referire la nclcarea rezultatelor referendumului din 22 noiembrie 2009 chiar dac are caracter consultativ creeaz efecte indirect ce trebuie puse n practic de alte organe. nclcarea normelor constituionale se manifest n principal prin creterea numrului de parlamentari

    nclcarea principiului securitii juridice, reflectat n articolul 1 (5) din Constituie, coroborat cu dispoziiile Conveniei pentru aprarea drepturilor omului i libertilor fundamentale i cu jurisprudena Curii Europene a Drepturilor Omnului, cu raportare la Codul bunelor practici n materie electoral adoptat de ctre Comisia de la Veneia. Curtea critic modificarea frecvent a legislaiei electorale, n special n an electoral.

    Lipsa de legitimitate i reprezentativitate a mandatelor obinute n condiiile alineatului 112, includerea conceptului neconstituional de comunitate romneasc i incompatibilitatea cu art. 62 (2) din Constituie

    n acest context, Coaliia 2012 pentru Alegeri Corecte a adus la masa discuiilor decideni i factori interesai n cadrul conferinei Votul este totul? Reforma electoral ntre recomandrile internaionale i imperativul politic, organizat la Bucureti pe 17 mai 2012, propunnd o discuie tehnic pe marginea acestui tip de sistem, pe care APD l-a criticat susinut. Au participat la dezbatere premierul Victor Ponta, alturi de lideri ai partidelor politice precum Sulfina Barbu, reprezentani ai instituiilor implicate n organizarea i monitorizarea procesului electoral, europarlamentari (Cristian Preda), precum i reprezentani ai organizaiilor neguvernamentale i ai mass-media.

    Alte modificri legislative

    Unul dintre organismele internaionale care s-a aflat n centrul ateniei n 2011 i 2012, n discursul opoziiei, al puterii, al Curii Constituionale sau al organizaiilor neguvernamentale a fost Comisia de la Veneia. Aceasta n contextul n care legislaia

    electoral a fost continuu modificat sau cel puin, au existat tentative de a produce modificri legilor. Frecvent invocat a fost Codul bunelor practici n materie electoral23, document care accentueaz ideea de stabilitate legislativ i instituional, menionnd c:

    stabilitatea unor reguli mai speciale ale dreptului electoral, n special cele care reglementeaz sistemul electoral propriu-zis, componena comisiilor electorale i constituirea teritorial a circumscripiilor.

    De asemenea, acest Cod mai specific faptul c:

    ar fi necesar a se evita, nu att modificarea sistemelor de scrutin - ele pot fi ntotdeauna mbuntite - ci modificarea lor frecvent sau cu puin timp (cel puin un an) nainte de alegeri. Chiar n absena unei intenii de manipulare, modificrile vor fi dictate de interesele iminente ale partidului politic.

    Cu toate c aplicarea sa nu este obligatorie i deci nu creeaz efecte juridice directe, conform hotrrilor enunate Curii Constituionale, produce efecte indirecte n sensul trasrii unor principii aflate la baza regimurilor democratice.

    Ce este de remarcat este faptul c dei toate partidele au fcut apel la respectarea prevederilor acestui Cod, ele au fost nclcate repetat de toate formaiunile politice aflate la guvernare. Perioada 2011-2012 (dar nu numai) a fost una intens din punct de vedere al modificrilor legislative operate cu foarte puin timp nainte de desfurarea scrutinelor. Una dintre metodele intense de legiferare utilizate de guverne a fost

    22 DeciziaCCR682din27iunie2012publicatnMonitorulOficialnr.473din11iulie201223 Codul bunelor practici n materie electoral - Linii directoare i raport explicativ,adoptatdeComisiaEuropeanpentruDemocraieprinDreptncadrulceleide-a52-aSesiuniPlenare(Veneia,18-19octombrie2002),http://www.venice.coe.int/docs/2002/CDL-AD(2002)023rev-rom.pdf

  • RADIOGRAFIA ANULUI ELECTORAL 2012 21

    ordonana de urgen. De altfel, Legea 35/2008 a fost modificat substanial la puin timp dup promulgare prin OUG 97/2008. i n 2012 legea a fost modificat prin trei ordonane de urgen, i anume:

    OUG 46 din 01/09/2012, prin care se amn utilizarea crilor de alegtor i punerea n funciune a Registrului Electoral Naional

    OUG 67 din 06/11/2012 care definete mita electoral (art 55)

    OUG 70 din 20/09/2012 reglementeaz situaia unor categorii de militari, poliiti i personal civil din teatrele de operaiuni din strintate i anumite aspecte legate de listele electorale suplimentare

    Raportul Comisiei de la Veneia24, publicat pe 17 decembrie 2012 specific faptul c utilizarea ordonanelor de urgen ntr-un numr semnificativ (140 n 2011 cu toate acestea guvernele precedente au abuzat i mai vizibil) poate reprezenta un instrument de abuz. Acest fapt a fost sesizat permanent i de ctre Asociaia Pro Democraia, care definete aceast practic negativ ca o nclcare a separaiei puterii n stat i a principiului constituional al supremaiei parlamentare.

    Definirea mitei electorale25

    Ordonana 67/2012 a avut ca scop definirea exact a produselor/serviciilor care intr n categoria bunurilor ce constituie mit electoral. Astfel, modificarea normativ include pe lng bani, bunuri i foloase obiective precum alimentele, bunurile alcoolice sau nealcoolice, produse din tutun sau mrfuri nealimentare, precum i o serie de materiale i obiecte de propagand electoral.

    Alineatul 5 completeaz aceste prevederi astfel:

    Sunt exceptate, de asemenea, de la prevederile alin. (1) i alte obiecte de propagand electoral, inscripionate cu nsemnele electorale ale formaiunilor politice sau ale candidailor care particip la alegeri, a cror valoare nu depeste 10 lei fr TVA pentru fiecare articol, fr ca aceste bunuri s poate fi alimente, buturi alcoolice sau nealcoolice ori produse din tutun.

    Dei mita electoral a fost definit i n 2008, prin Hotrrea nr. 38 a Biroului Electoral Central, formele sale subtile sunt dificil de combtut. Att Decizia BEC, ct i OUG au definit n termeni restrictivi ce este considerat ca fiind ilegal i ce poate fi utilizat n campania electoral. Cu toate acestea, cadourile oferite cu ocazia srbtorilor mai ales c n 2012, campania electoral a inclus att Sfntul Andrei, ct i Ziua Naional a Romniei, 1 Decembrie a evenimentelor festive nu pot fi controlate sau incluse distinct n categoria mitei electorale. De asemenea, au fost dificil de identificat ca mit electorale vouchere sau alte cadouri care nu pot fi cuantificate.

    La nivel legislativ considerm c exist o tendin de discontinuitate n ceea ce privete mita electoral. Spre exemplu, Hotrrea 38/2008 a BEC ncerca definirea mitei electorale prin obiecte care au o valoare economic semnificativ, precum i mrfuri de utilitate alimentar (alimente, buturi alcoolice sau nealcoolice, produse din tutun) sau nealimentare spre deosebire de produsele cu valoare simbolic.

    Putem observa astfel c termenii cu care se opereaz sunt diferii calitativ i cantitativ. Astfel, definirea diferit n timpul diferitelor scrutine nu este o practic acceptabil, mai ales raportat la procedurile de cercetare penal. Este deci nevoie de definirea uniform a acestei infraciuni n legislaia electoral i eliminarea interpretrilor diferite.

    Asociaia Pro Democraia i menine poziia referitoare la interzicerea total a distribuiei de materiale electorale n timpul campaniei electorale, inclusiv cele enumerate n articolele de mai sus, dar cu excepia pliantelor sau brourilor electorale.

    24 http://www.venice.coe.int/docs/2012/CDL-AD(2012)026-e.pdf25 Acestconceptnuexistnlegislaiecaatare.Cutoateacesteadefinimcamitelectoralinfraciuneacuprinsnart.55(1)dinLegea35/2008:Promisiunea,oferireasaudareadebani,bunurioridealtefoloasenscopuldeterminriialegtoruluisvotezesausnuvotezeunanumitcompetitorelectoraloriunanumitcandidat,precumiprimireaacestoradectrealegtor

  • ASOCIAIA PRO DEMOCRATIA22

    II. 3. Campania electoral pentru parlamentare

    Trebuie remarcat faptul c circumstanele conflictului politic descris la seciunea I.2. au contribuit vizibil la modul n care s-au desfurat alegerile parlamentare din 2012. Temele de campanie pentru referendum s-au propagat i pentru parlamentare, iar acest aspect a contribuit semnificativ la obinerea de ctre USL a unui numr covritor de mandate n Parlament.

    Pe de alt parte, campania pentru alegerile parlamentare a fost una lipsit de substan, caracterizat n special de populism, mesaje negative, multe dintre ele preluate de la campania pentru demiterea Preedintelui. Celei mai mari pri dintre campanii le-a lipsit viziunea reprezentativitii, orientarea spre cetean, prin elaborarea de politici publice i au fost mai degrab construite pe mesaje de tip promisiune sau poman electoral.

    Candidaii nu au fost deschii ctre public i nu au fost interesai de dezbaterile electorale reale. Acest mod de aciune s-a vzut mai ales din partea candidailor USL, care nu au avut o miz mare, ntruct sondajele artau succesul alianei electorale cu procente care au variat de la aproximativ 70% (n var) pn la 60% (n toamn-iarn). Aceast constatare se reflect i n proiectele desfurate de Asociaia Pro Democraia n aceast perioad.

    Cei doi mari competitori s-au comportat ca formaiuni care au funcionat pe logica catch all, ncercnd s atrag ca poteniali candidai pentru colegiile lor politicieni din alte partide sau persoane cunoscute publicului care s aduc voturi pentru partid, chiar dac nu au corespuns n multe dintre cazuri unor norme minime de integritate sau de compatibilitate ideologic cu doctrina i valorile partidului. Traseismul politic a fost una dintre regulile alegerilor. Candidaii au acceptat candidaturi pe listele unui partid politic, dup ce fuseser refuzai de altele (precum Monica Iacob Ridzi). De asemenea, una dintre cele mai interesante micri din iarn a fost atragerea europarlamentarului George

    Becali n Partidul Naional Liberal, fapt care a iscat dispute vizibile n cadrul formaiunii politice.

    Comisia de Etic din cadrul Alianei Romnia Dreapt (ARD) a dat aviz negativ unui numr de 36 de membri de pe listele de candidai ntruct nu corespundeau normelor de integritate. Ceilali competitori electorali nu au anunat existena unor astfel de filtre, dei mai multe organizaii ale societii civile au solicitat public partidelor politice prezentarea criteriilor pe baza crora s-au fcut nominalizrile de candidai.

    Majoritatea politicienilor din funciile de conducere ale partidelor au ncercat s i aleag colegii unde competitorii nu ar fi avut anse semnificative s ctige 50%+1 din voturi. Cea mai intens lupt s-a dus n colegiul 6 din Gorj (Trgu Jiu) unde s-au confruntat premierul Victor Ponta i Dan Diaconescu, a crei imagine mediatic a fost n plin cretere datorit postului TV OTV, deinut de politician i datorit implicrii sale n scandalul de privatizare a combinatului Oltchim din Rmnicu Vlcea. Cu toate acestea, Victor Ponta l-a surclasat vizibil pe contracandidatul su cu un procentaj de 60,07%. Dan Diaconescu nu a intrat n Parlament, dei s-a comportat ca o locomotiv electoral pentru candidaii din partea PPDD.

    II. 4. Campania de educaie electoral

    Unul dintre rolurile fundamentale ale APD este s elaboreze i s implementeze proiecte prin care s creasc gradul de cunotinte i deci interesul cetenilor fa de procesele electorale, dar i spre implicarea n spaiul public n general. Dup cum arat

    cercetrile sociologice i experiena proprie, gradul de cunoatere de ctre ceteni a rolului instituiilor publice este unul sczut.

  • RADIOGRAFIA ANULUI ELECTORAL 2012 23

    De asemenea, procesul de luare a deciziei n spaiul public sau modul n care ar trebui s fie alei competitorii electorali nu reprezint interes pentru mare parte din populaie. Principala instituie legislativ i reprezentativ a rii, Parlamentul este cotat cu un nivel foarte sczut de ncredere i este perceput ca un spaiu corupt, al arbitrariului. n plus, tinerii nu sunt interesai de implicarea n viaa politic.

    Toate aceste idei, demonstrate de studii i cercetri au fost confirmate n timpul proiectelor, activitilor i campaniilor pe care le-a desfurat Asociaia Pro Democraia n 2012, n context electoral. Nivelul de cultur civic i electoral este unul sczut, cu preponderen n mediul rural, fapt care favorizeaz frauda electoral. De asemenea, contactul dintre votani i candidai este unul aproape inexistent, mai ales n cazul alegerilor parlamentare, fapt care crete i mai mult lipsa de interes pentru spaiul public al cetenilor.

    n acest context, APD a ncheiat parteneriate cu instituii publice i organizaii neguvernamentale, pentru a implementa campanii i proiecte de educaie electoral.

    Alege contient! a fost o iniiativ desfurat n parteneriat cu Fundaia Friedrich Ebert Romnia (FES), care i-a propus contientizarea cetenilor cu privire la rolul administraiei publice, a proceselor electorale, dar i asupra mecanismelor de implicare civic. Pe de alt parte, proiectul i-a propus s aduc n faa alegtorilor aspiranii la funciile din administraia public local, respectiv din Parlamentul Romniei. Proiectul desfurat pentru alegerile locale (mai-iunie) a fost reluat i pentru parlamentare,

    Seminarii de pregtire: Critiorul de Jos (16 nov 2012), tei (17 nov. 2012),

    Judeul Bihor

    Seminarii de pregtire: Critiorul de Jos (16 nov 2012), tei (17 nov. 2012),

    Judeul Bihor

    Seminarii de pregtire: Critiorul de Jos (16 nov 2012), tei (17 nov. 2012),

    Judeul Bihor

  • ASOCIAIA PRO DEMOCRATIA24

    sub forma Alege Contient! Parlamentare 2012 (noiembrie-decembrie). Partenerii au publicat Ghidul Alegtorului pentru parlamentare, ntr-un numr de 5000 de exemplare acesta fiind distribuit i n format electronic26 -, cu scopul de a contientiza un numr ct mai mare de ceteni cu privire la rolul Parlamentului, modul n care membrii si influeneaz viaa societii i procesele de participare public. O seciune important este dedicat criteriilor i instrumentelor care trebuie utilizate de votani pentru a alege cei mai potrivii candidai.

    De asemenea, au fost organizate seminarii de pregtire cu privire la aspectele de mai sus n localiti din patru circumscripii (Prahova, Brila, Bihor, Dolj) i s-au organizat dezbateri electorale n tei (Bihor) i n Viziru (Brila) cu candidaii la Camera Deputailor i Senat din aceste colegii. Dezbaterile din Unirea (Dolj) i Drajna (Prahova) nu s-au putut desfura din cauza presiunilor factorilor politici, precum i a lipsei de interes a cetenilor fa de alegerile parlamentare.

    Colaborarea cu Autoritatea Electoral Permanent

    Ca i n cazul alegerilor precedente, APD a colaborat cu Autoritatea Electoral Permanent (AEP) pentru a mbunti modul de organizare a alegerilor, dar i pentru a crete gradul de educaie electoral a cetenilor.

    La alegerile parlamentare din 2012, APD a editat alturi de AEP un afi ce a fost postat n toate seciile de votare din ar. Acesta a inclus informaii referitoare la drepturile i obligaiile votanilor, la infraciuni i contravenii care pot aprea n timpul procesului de votare, dar i date tehnice legate de orele ntre care sunt deschise seciile de votare, documentele cu care se poate vota, dar i despre atribuiile birourilor electorale.

    De asemenea, cu scopul de a crete gradul de participare la vot, a fost realizat un videoclip, finanat de ctre Autoritatea Electoral Permanent, acesta fiind prezentat pe principalele posturi de televiziune (din punctul de vedere al audienei). Materialul a fost distribuit i on-line27.

    Colaborarea cu DIGI24APD a realizat alturi de Digi24 o busol politic28. Instrumentul a fost dedicat cetenilor care au dorit s determine ce orientare politic au i care sunt principalele valori care i apropie de unul sau altul dintre candidaii la alegerile parlamentare.

    Colaborarea cu TreeWorks

    APD a colaborat cu Tree Works (http://www.tree.ro/) n proiectul Alegeri corecte n mediul online, care a vizat monitorizarea apariiilor on-line a principalilor competitori, raportat la cele mai vizitate surse de informaie, precum i crearea profilelor candidailor la mandatele de parlamentar prin agregarea materialelor deja existente pe internet.

    26 http://www.alegericorecte.ro/images/Ghidul%20Alegatorului%20Parlamentare%202012.pdf27 http://www.roaep.ro/ro/section.php?id=828 http://alege.digi24.ro/page_orientarepolitica.php

    Ilustraie: A. Dimitrov

  • RADIOGRAFIA ANULUI ELECTORAL 2012 25

    II.5. Organizarea i desfurarea alegerilor parlamentare

    Unul dintre rolurile principale ale Asociaiei Pro Democraia a fost de a monitoriza modul n care se organizeaz alegerile din punct de vedere tehnic. Ca i n anii precedeni, am observat toate modificrile legislative, dar i mecanismele prin care normele legale se pun n practic.

    ntruct aspectele legislative au fost tratate n seciunea anterioar, ne vom orienta asupra modului n care au funcionat autoritile de management electoral, dar i autoritile administraiei publice locale i centrale care au participat la organizarea procesului electoral, avnd n vedere primriile, Ministerul de Interne, instituiile prefectului. Prin autoriti de management electoral ne referim la birourile electorale i la Autoritatea Electoral Permanent.

    Pe scurt, AEP asigur alturi de Guvern partea logistic i de organizare a procesului electoral. Biroul Electoral Central (BEC) este un organism nepermanent care are rolul de a asigura interpretarea i aplicarea unitar a prevederilor legale referitoare la alegeri, asigur centralizarea i publicarea rezultatelor alegerilor i de a rezolva contestaii, solicitri de renumrare a voturilor sau repetarea alegerilor.

    Pornind de la o analiz bazat pe informaia obinut n timpul misiunilor trecute de observare i monitorizare, din experiena legislativ a Birourilor Electorale Centrale formate pentru procesele electorale anterioare ne-am propus s identificm principalele dificulti, deficiene, interpretri eronate, care au condus sau pot duce la obscurizarea sau funcionarea improprie a mecanismelor electorale i identificarea de soluii pentru rezolvarea lor.

    Pornind de la prevederile legale privitoare la funcionarea BEC care poate emite hotrri i decizii n interpretarea legii - i lund n calcul perioada scurt pn la ziua alegerilor, APD a propus o list de recomandri menite s soluioneze lipsurile administrative, fr a modifica legislaia.

    Lista cu recomandri29 (Anexa C.1.) a fost supus dezbaterii publice, pe pagina web www.alegericorecte.ro, iar propunerile au fost prezentate n cadrul dezbaterii Administrarea proceselor

    electorale: realitate si bune practici30 , la care au participat reprezentani ai Biroului Electoral Central (BEC), Autoritii Electorale Permanente (AEP), Mihai Voicu, ministru delegat pentru Mediul de Afaceri i reprezentani ai organizaiilor neguvernamentale relevante.

    Recomandrile se refer la consolidarea capacitii birourilor electorale de a gestiona procesul electoral n mod eficient, creterea accesului la vot pentru grupurile defavorizate sau persoanele cu dizabiliti, prin asigurarea infrastructurii necesare, dar i a utilizrii unor instrumente precum urna special n interesul cetenilor. APD mai vizeaz clarificarea unor aspecte tehnice, precum aplicarea sigiliilor i a tampilei de control, anularea buletinelor de vot neutilizate, continuarea campaniei electorale n seciile de votare prin mijloace video sau audio, precum i procedurile de acreditare a observatorilor interni sau implicarea direct a acestora n procesul electoral.

    29 http://www.alegericorecte.ro/images/Lista%20propuneri%20APD.pdf30 EvenimentulfacepartedinproiectulConsolidarea practicilor legislative i administrative electorale cu participarea societii civile,realizatcusprijinulfinanciaralFonduluipentruInovareCivic,programfinanatdeTrustforCivilSocietyinCentralandEasternEurope,administratdeFundaiapentruDezvoltareaSocietiiCivile.

  • ASOCIAIA PRO DEMOCRATIA26

    n perspectiv, Asociaia a repus n dezbatere public reglementrile i mecanismele prin care sunt administrate procesele electorale n Romnia i necesitatea consolidrii i unificrii legislaiei n domeniul electoral, prin intrarea n vigoare a unui Cod Electoral31. Acesta din urm a fost promovat de ctre Asociaia Pro Democraia nc de la nceputul anilor 2000, iar aprobarea sa pare din ce n ce mai stringent, lund n calcul cele mai recente experiene electorale.

    Cele mai importante recomandri naintate de APD

    Transparentizarea procesului electoral

    n special prin creterea gradului de transparen a birourilor electorale de circumscripie, a cror funcionare este dificil de urmrit de ctre factorii interesai. Dou dintre solicitrile APD s-au referit la postarea on-line a deciziilor luate de ctre aceste birouri n cazul contestaiilor i ntmpinrilor. Informaia ar trebui s fie accesibil inclusiv dup dizolvarea birourilor electorale, astfel nct petenii s aib posibilitatea s urmreasc parcursul sesizrilor. De asemenea, APD a solicitat postarea tuturor proceselor verbale ncheiate de ctre birourile electorale ale seciilor de votare i birourile electorale de circumscripie Biroul Electoral Central a publicat n urma acestei solicitri toate procesele verbale pe pagina www.becparlamentare2012.ro. De asemenea, APD a recomandat publicarea acestor informaii i n format editabil.

    Reglementarea clar a procedurilor de numrare a voturilor, definirea tipurilor de buletine de vot i creterea gradului de acces la documentele produse de ctre biroul electoral al seciei de votare

    APD a solicitat uniformizarea reglementrilor privind numrarea voturilor n lipsa unui Cod Electoral, fiecare lege electoral cuprinde reglementri specifice privitoare la nchiderea seciei de votare, validarea voturilor i centralizarea rezultatelor validarea buletinelor de vot (definirea clar a buletinelor nule, valide i a voturilor albe) i accesul persoanelor acreditate la procesele verbale de nchidere a seciei de votare.

    Acces egal i nediscriminatoriu la vot pentru toi alegtorii, indiferent de gen, vrst, etnie

    Informarea publicului ntr-un limbaj accesibil cu privire la procedurile de votare

    Recomandri au fost naintate n acest sens i ctre Autoritatea Electoral Permanent, fcnd apel la practici utilizate de ctre autoriti de management electoral din alte ri, precum Statele Unite ale Americii - spre exemplu, U.S. Election Assistance Commission (EAC) sau UK Electoral Commission. APD a produs n parteneriat cu AEP un afi cuprinznd drepturile, obligaii alegtorilor, infraciuni i recomandri privind ziua votului. Mai multe detalii putei citi n seciunea dedicat parteneriatelor.

    Clarificarea procedurilor de solicitare i utilizare a urnei speciale. Reducerea riscului de fraudare prin utilizarea sa.

    Conform analizelor realizate de ctre APD n timpul scrutinelor anterioare, urna special este unul dintre instrumentele vulnerabile, care este utilizat de competitorii electorali pentru a frauda procesul de votare. Una dintre solicitrile APD este specificarea clar a faptului c observatorii pot nsoi urna special.

    n acelai timp, lipsa instruciunilor clare i prevederile legale lacunare privind modul n care se poate utiliza urna special a creat confuzii la fiecare scrutin, astfel c APD a solicitat afiarea unor instruciuni care s specifice documentele necesare i orele ntre care se poate face nscrierea alegtorilor care pot solicita deplasarea urnei speciale la domiciu. Recomandarea a fost inclus n Decizia 61/2012 emis de ctre BEC, ns considerm c limbajul a fost inaccesibil, iar informaia lacunar n special cu privire la orele i documentele care trebuie depuse la birourile electorale ale seciilor de votare.

    31 VeziformapropusdectreAsociaiaProDemocraia,www.apd.ro/files/Propunere_legislativa_APD_Codul_electoral.pdf

  • RADIOGRAFIA ANULUI ELECTORAL 2012 27

    APD a solicitat i prelungirea termenului de depunere a cererilor pe o perioad de trei zile naintea datei alegerilor, ns Biroul Electoral Central a respins recomandarea pe motiv c seciile de votare nu sunt amenajate.

    Limitarea interveniilor abuzive n cadrul procesului electoral a unor persoane sau organizaii acreditate

    Experiena anterioar a demonstrat faptul c o parte dintre organizaiile neguvernamentale care sunt acreditate s observe alegerile se implic prin observatorii din seciile de votare n procesul electoral, prin mai multe metode: asistarea alegtorilor, numrare paralel, influenarea votanilor, utilizarea ilegal a buletinelor de vot. Observatorii APD au raportat prezena unui numr semnificativ de observatori din partea acelorai organizaii n mai multe secii de votare (pn la 7 n timpul alegerilor locale). De asemenea, conform website-urilor www.beclocale2012.ro, www.becreferendum2012.ro i www.becparlamentare2012.ro anumite organizaii au acreditat un numr semnificativ de observatori n comparaie cu media celorlalte ONGuri. Un astfel de exemplu este Asociaia Tineretul Romn pentru Naiunile Unite, care a acreditat la referendumul din 29 iulie 2012 un numr de 10.000 de persoane.

    n aceste condiii, APD a solicitat reducerea numrului maxim de observatori care pot asista la procesul electoral ntr-o secie de votare din partea aceleiai organizaii la doi. De asemenea, a solicitat AEP si BEC producerea unor proceduri de filtrare mai eficiente de acreditare a organizaiilor neguvernamentale,

    astfel nct s fie mai facil de identificat cele care servesc interese ale unor actori politici, precum i elaborarea unor proceduri eficiente de retragere a acreditrilor pentru persoanele care ncalc legislaia n vigoare.

    Pregtirea eficient a membrilor birourilor electorale ale seciilor de votare

    Una dintre lipsurile cronice ale sistemului de administrare electoral este pregtirea membrilor birourilor electorale ale seciilor de votare. APD a remarcat aceast stare de fapt i n rapoartele anterioare, ns n realitate situaia nu difer cu mult fa de scrutinele anterioare. Astfel, APD i-a oferit expertiza, pentru a susine profesionalizarea sesiunilor de informare pentru preedinii birourilor electorale ale seciilor de votare, avnd i o experien diferit fa de cea instituional, a organizaiei care observ alegerile.

    Biroul Electoral Central a emis Decizia nr. 61/15.11.2012, privind unele msuri pentru buna desfurare a votrii prin care a adoptat mare parte dintre propunerile APD (vezi seciunea Anexe).

    II.6. Monitorizarea i observarea alegerilor parlamentare

    Asociaia Pro Democraia a observat alegerile parlamentare cu aproape 1000 de observatori i voluntari. Prezena observatorilor APD n seciile de votare a fost remarcat i n raportul OSCE dat publicitii n ianuarie 2013. Acesta face referire i la activitatea APD n materie de materiale de educaie electoral, dezbateri electorale i organizarea serviciului Telverde32.

    Conform unui comunicat de pres33 emise de ctre Ministerul de Interne pe 10 decembrie 2012, campania electoral i ziua

    votului au fost relativ linitite. Astfel, au fost sesizate 1773 de incidente, dintre care 490 de infraciuni i 491 de contravenii restul fiind nc verificate sau neconfirmate la data de 10 decembrie. Pe 9 decembrie au fost constatate 67 de contravenii i se efectuau cercetri n 73 de cazuri, dintre care 29 se refer la mit electoral34.

    32 OfficeforDemocraticInstitutionsandHumanRights,Romania Parliamentary Elections Final Report,http://www.osce.org/odihr/9875733 ComunicateleMAIpotficonsultatepepaginawebwww.comunicare.mai.gov.ro

  • ASOCIAIA PRO DEMOCRATIA28

    n urma observrii zilei i pre-zilei alegerilor, APD a identificat, cu sprijinul cetenilor i a organizaiilor partenere nereguli i potenialele fraude care se regsesc mai jos.

    A. PROBLEME ORGANIZATORICE

    A.1. Nereguli n activitatea birourilor electorale ale seciilor de votare (BESV)

    Cele mai multe nereguli din aceast categorie sunt legate de pregtirea precar a membrilor birourilor electorale, n spe a preedinilor acestora. Asociaia Pro Democraia a atras atenia din nou n 2012 asupra nevoii crerii unui Corp Profesionist de preedini ai seciilor votare, care s fie supui unui program permanent de pregtire i care s participe constant la organizarea alegerilor.

    localitate: Bucureti, secia de votare 569

    Un membru al biroului electoral a prsit incinta cu un teanc de buletine de vot. S-a anunat Poliia.

    jude: Ilfov, localitate: Berceni

    Preedintele seciei de votare a ncercat s mpiedice reclamanta s voteze, cu toate c avea CI (provizorie) pe Berceni, Ilfov. Dup multe insistente a reuit s voteze.

    jude: Maramure, localitate: Sighetul Marmatiei, Liceul Forestier nr. 1

    Reclamantul s-a deplasat s i exercite dreptul la vot la secia de votare unde a votat n ultimii 20 ani. A fost lsat s voteze fr ca strada s fie prezent pe lista, dar soiei dnsului nu i s-a permis s voteze la aceeai sectie. I s-a spus c apare la alt secie. Reclamantul a sesizat Poliia

    localitate: Bucureti, secia de votare 475

    Membrii sectiei de votare au nceput s anuleze buletinele neutilizate nainte de a se nchide procesul de vot. Observatorul APD a fcut o sesizare verbal, ns situaia nu s-a remediat.

    jude: Braov, localitate: Braov, secia de votare 126

    Preedintele biroului electoral a ajuns la ora 06.25. La ora 7.00 nc se tampilau buletine de vot i se sigilau urne. Informaiile privind

    urna special i restricia de a fotografia buletinul de vot au fost afiate dup ora 7.

    jude: Braov, localitate: Braov

    La cteva secii de votare din Municipiul Braov s-a votat pe baza vizei de flotant pe listele suplimentare. Preedinta Biroului Electoral Judeean a hotrt s se ntocmeasc un proces verbal pentru ca voturile acestor persoane s fie valabil exprimate.

    jude: Braov, localitate: Braov, secia de votare 104

    Peste 30 de persoane au votat pe lista suplimentar a seciei de votare nr. 104, n condiiile n care acetia aparineau de secia de votare 103 care se afla n aceeai incint. Biroul Electoral Judeean a hotrt ca preedintele seciei de votare la care s-a votat pe lista suplimentar s fac un proces verbal n care s menioneze aceast situaie pentru ca voturile acestor persoane s fie valabil exprimate.

    jude: Braov, localitate: Fgra, 210

    Reprezentantul PRM a nmnat de dou ori mai multe buletine de vot. Preedinta biroului electoral i-a pus n vedere c l elimina din secie.

    jude: Bucureti, localitate: Bucureti, secia de votare 37

    Alegtorul reclam c dup modul n care sunt instalate cabinele de vot se poate vedea dintr-o cabin n alta ce voteaz alegtorii. Reclamantul a observat c un alt alegtor i fotografia votul cu telefonul mobil. Preedintele BESV a refuzat s nregistreze prima ntmpinare, motivnd c n secia sa de votare nu se ncalc legea. Au fost amplasate draperii ntre cabinele de vot.

    34 PentrudatestatisticeprivindactivitateaMinisteruluiPublicnperioada20082012nceeaceprivetealeg-erileireferendumurile,puteiconsultacomunicatuldepresemispedatade10.09.2012,http://www.mpublic.ro/pre-sa/2012/c_10_09_2012_2.htm

  • RADIOGRAFIA ANULUI ELECTORAL 2012 29

    jude: Bucureti, localitate: Bucureti, Sector 6, secia de votare 1171

    Un alegtor a votat, dei nu avea domiciliul pe raza seciei, ci doar reedin.

    jude: Bucureti, localitate: Bucureti, secia de votare 885

    Buletine de vot care nu au aplicat tampila de control a seciei de votare.

    jude: Mehedini, localitate: Vrata, secia de votare 288

    Secia de votare a fost sigilat n data de 7.12.2012. Reprezentantul ARD s-a prezentat la ora 18:00, n data de 8.12.2012, nu a gsit pe nimeni, iar personalul de paz i-a comunicat c s-a sigilat sala n data de 7.12.2012. Au confirmat prezentanii ARD i PPDD n secia de votare.

    jude: Vaslui, localitate: Bogdneti

    Preedintele unui BESV din localitate este implicat n campania electoral i ndeprteaz afiele electorale doar ale unor candidai. De asemenea, este cunoscut ca fiind liderul filialei locale a unui partid.

    jude: Arad, localitate: Arad, secia de votare 96

    Reclamantul sesizeaz c procedura de desemnare a preedinilor BESV i dezavantajeaz pentru ca nu au voie s voteze n secia de votare unde sunt desemnai, fiind n afara colegiului unde au domiciului i deci dreptul s voteze.

    Biroul Electoral Central

    La solicitarea APD, BEC a stabilit c observatorii nu pot primi datele oficiale privind prezena la vot i numrul de persoane nscrise pe listele electorale suplimentare.

    jude: Mehedini, comunele Branitea, Goanta,Vrata.

    n trei secii de vot se permite accesul a dou sau trei persoane n cabina de vot. S-a semnalat i ctre preedintii de secii, dar nu s-au luat msuri.

    jude: Prahova, localitate: Brcneti, Secia 312

    Nu este curent electric, ns votul nu a fost ntrerupt.

    jude: Vaslui, localitate: Husi, secia de votare 98

    Preedintele seciei de votare, domnul Cioloca vorbete urt cu votanii. A fost ntrebat despre comportamentul nepotrivit, ns a

    ameninat cu intervenia poliiei.

    jude: Braov, localitate: Prejmer, secia de votare 384

    Preedinta seciei a postat un anun conform cruia cereri pentru urna special se primesc pn la ora 15.00. Observatorul APD a naintat o sesizare verbal ctre preedintele seciei, ns aceasta a motivat c n mediul rural distanele sunt mai mari i se nnopteaz repede.

    jude: Braov, localitate: Braov, secia de votare nr. 59

    Un reprezentant USL care se afla la secia de votare 59 ndruma alegtorii s voteze la secia de votare 55. Trei reprezentanti ai BEJ s-au deplasat la faa locului pentru cerceta situaia.

    jude: Braov, localitate: Braov

    n mai multe secii de votare, reprezentanii UDMR poart mbrcminte de culoare verde. Culoarea este specific formaiunii politice.

    jude: Dolj, localitate: Craiova

    Mutarea seciilor de votare de la o adres la alta fr anunarea alegtorilor.

    localitate: oraul Drochia, Republica Moldova

    Mai muli ceteni care au reedina n or. Drochia din Republica Moldova nu sunt lsai s voteze. Li s-a transmis s voteze n Romnia, unde au domiciliul. S-a transmis o sesizare ctre biroul electoral de circumscripie pentru strintate.

    jude: Braov, localitate: Petera, secia de votare 372

    Preedintele seciei de votare a deschis secia de votare abia la ora 7.55, ns nu a anunat BEJ-ul. Acesta a dat declaraii ctre BEC pentru a explica ntrzierea.

  • ASOCIAIA PRO DEMOCRATIA30

    A.2. Organizarea seciei de votare i logistic (buletine de vot, tampile, tu, cabine de votare)

    Cele mai frecvente nereguli au fost legate la alegerile parlamentare de mutarea unor secii, fr a exista anunuri prealabile sau semnalizare eficient. Alte probleme au fost legate de accesul persoanelor cu handicap, care nu au putut intra n anumite secii de votare.

    localitate: Bucureti, secia de votare 832

    A fost observat prezena unei urne nesigilate/netampilate, care a fost tampilat ulterior (dup cteva ore), iar apoi a fost dat n folosin.

    jude: Braov, localitate: Braov, secia de votare 93

    Cetenii nu sunt informai la ce secie pot vota.

    localitate: Bucureti, sectorul 2

    Seciile de votare se afl la etajul colii i nu se poate asigura accesul persoanelor cu handicap.

    jude: Bucureti, localitate: Bucureti, secia de votare coala Ajuttoare nr. 11

    n Drumul Taberei, pe Aleea Istru, coada este foarte mare. Votarea s-a ntrerupt pentru c sunt ncurcturi cu listele i buletinele de vot. Votanii au fost rugai s revin.

    Neregulile legate de aspecte logistice nu sunt noi, avnd n vedere faptul c deficienele legate de calitatea sczut a hrtiei din care sunt confecionate buletinele de vot, a tuului sau a modului n care se ncearc asigurarea secretului votului s-au regsit i n rapoartele anterioare ale APD. De asemenea, s-au remarcat probleme legate de lipsa tampilei de control pe ultima pagin a buletinelor de vot.

    localitate: Bucureti, secia de votare 25

    Au fost descoperite buletine de vot destinate colegiului 26, amestecate cu cele corespunztoare colegiului 25. Au fost sistate alegerile pentru aproximativ 10 minute, dup care au fost reluate la decizia BEC.

    localitate: Bucureti, secia de votare 191

    Un alegtor a primit buletinul de vot netampilat i a sesizat membrii BESV, situaia fiind remediat imediat.

    jude: Bacu, localitate: Bacu, secia de votare 65

    Tuul trece prin hrtie i tampileaz i alte csue, anulnd votul.

    jude: Braov, localitate: Braov, secia de votare 23

    n secia de votare de votare nu e tu.

    jude: Braov, localitate: Braov, secia de votare 42

    Au fost identificate buletine de vot netampilate, buletine de vot cu date greit (09.09.2012). S-a solicitat schimbarea datei, care a fost tiat, modificat i s-a aplicat tampila.

    Frana

    La secia de votare de votare organizat la Toulouse, la Mdiathque la Salle Marengo buletinele de vot nu au avut tampila de control a seciei. Reclamantei i s-a comunicat c aceasta este procedura.

    A.3. Listele electorale

    Cele mai semnificative deficiene legate de listele electorale sunt: actualizarea defectuoas a listelor permanente, utilizarea abuziv a listelor suplimentare, lipsa unor strzi sau imobile din copiile dup listele electorale permanente. De asemenea, s-au nregistrat cazuri n care o anumit strad sau chiar un imobil erau trecute n listele electorale pentru colegii diferite.

    localitate: Bucureti, Secia 13

    Un cetean care a mers s voteze a constatat c soia sa decedat era nc pe list.

    localitate: Bucureti

  • RADIOGRAFIA ANULUI ELECTORAL 2012 31

    Votantul locuiete pe strada Prelungirea Ghencea nr. 320 i nu poate vota, ntruct blocul nu este prezent pe nicio list electoral.

    localitate: Bucureti, secia de votare 215

    Adrese de pe Bd. Unirii apar att n listele electorale din Sectorul 5, colegiul 16, secia de votare 636, ct i n Sectorul 4, colegiul 21, secia de votare 215.

    localitate: Bucureti, Sector 2, secia de votare 328

    Strada G. Palade apare pe lista electoral cu numere pn la 74, dei strada are doar 16 numere.

    localitate: Bucureti, Sector 1, secia de votare 633

    Vecini care au emigrat n Germania n 1988 i au decedat acum civa ani se regsesc pe listele electorale.

    jude: Bucureti, localitate: Bucuresti, Sector 1, secia de votare 128

    Sunt trecute pe lista permanent persoane decedate sau oameni care nu mai locuiesc n cartier.

    jude: Cluj, localitate: Cluj-Napoca

    Fosta proprietar a locuinei unde domiciliaz reclamanta apare n continuare pe listele electorale permanente, dei a emigrat n Germania nainte de 1989 i a renunat la cetenia romn. n plus, doamna nscut n 1920 a decedat n Germania acum civa ani. Din relatarea reclamantei s-a mai depus i n trecut o cerere de radiere a acestei persoane din lista electoral, dar serviciul d