PSI_Norme Specifice La Furaje

download PSI_Norme Specifice La Furaje

of 55

 • date post

  13-Oct-2015
 • Category

  Documents

 • view

  58
 • download

  3

Embed Size (px)

description

norme specifice furaje

Transcript of PSI_Norme Specifice La Furaje

PREVEDERI GENERALE

PREAMBUL

Normele specifice de securitate a muncii sunt reglementri cu aplicalibitate naional, care cuprind prevederi minimal obligatorii pentru desfirarea principalelor activiti din economia naional, n condiii de securitatea muncii.

Respectarea coninutului acestor prevederi nu absolv agenii economici de rspundere pentru prevederea i asigurarea oricror altor msuri de securitate a muncii, adecvate condiiilor concrete de desfurare a activitii respective.

Normele specifice de securitate a muncii fac parte dintr-un sistem unitar de reglementri privind asigurarea sntii i securitii n munc, sistem compus din :

Norme generale de protecie a muncii care cuprind prevederile de protectie a muncii i de igiena a muncii general valabile pentru orice activitate;

Norme specifice de securitate a muncii care cuprind prevederile de protectie a muncii, specifice unor anumite activiti sau grupe de activiti, detaliind prin acestea prevederile Normelor generale de protecie a muncii.

Prevederile tuturor acetor norme specifice de protectie a muncii se aplic cumulativ i au valabilitate naional, indiferent de forma de organizare sau proprietate n care se desfoar activitatea pe care o reglementeaz.

Structura sistemului naional de norme specifice de protectie a muncii urmrete corelarea prevederilor normative cu pericolele specifice uneia sau mai multor activiti i reglementarea unitar a msurilor de protectie a muncii pentru activiti caracterizate prin pericole comune.

Structura fiecrei norme specifice de protectie a muncii are la baz abordarea sistematic a aspectelor de protectie a muncii, practicat n cadrul Normelor generale de protecie a muncii. Conform acestei abordri, procesul de munc este tratat ca un sistem complex structurat, compus din urmtoarele elemente care interacioneaz :

EXECUTANTUL : omul implicat nemijlocit n executarea unei sarcini de munc.

SARCINA DE MUNC : totalitatea aciunilor ce trebuie efectuate prin intermediul mijloacelor de producie i n anumite condiii de mediu, pentru realizarea scopului procesului de munc.

MIJLOACE DE PRODUCIE : totalitatea mijloacelor de munc (instalaii, utilaje, maini, aparate, dispozitive, unelte etc.) i a obiectelor muncii (materii prime, materiale etc.) care se utilizeaz n procesul de munc.

MEDIUL DE MUNC : ansamblul condiiilor fizice, chimice, biologice i psihologice n care unul sau mai muli executani i realizeaz sarcina de munc.

Reglementarea msurilor de protectie a muncii n cadrul normelor specifice, viznd global desfurarea uneia sau mai multor activiti n condiii de securitate, se realizeaz prin tratarea tuturor aspectelor de securitate a muncii la nivelul fiecrui element al sistemului : executant sarcin de munc mijloace de producie mediu de munc, propriu proceselor de munc din cadrul activitii care face obiect de reglementare.

Prevederile sistemului naional de reglementri normative pentru asigurarea securitii muncii constituie, alturi de celelalte reglementri juridice referitoare la securitate i sntate, baza pentru :

activitatea de concepie a echipamentelor de munc i a tehnologiilor;

autorizarea funcionrii unitilor;

cercetarea accidentelor de munc, stabilirea cauzelor i a responsabilitilor; instruirea salariatilor cu privire la securitatea muncii.n contextul celor prezentate mai sus, Normele specifice de protectie a muncii pentru prelucrarea, pastrarea, industrializarea si livrarea furajelor au fost elaborate, innd cont de reglementrile existente pentru aceasta activitate, precum i de analiza i studiul proceselor de munc, n funcie de pericolele specifice, astfel nct pentru fiecare pericol s existe cel puin o msur adecvata la nivelul fiecrui element component al necesarului de munc.

Structura acestor prevederi este fcut pe tipuri de lucrri, pentru fiecare tip de lucrare prevederile urmrind o succesiune logic, corespunztoare modului de aciune al executantului n procesul de lucru.

Pentru uurarea nelegerii mai depline a modului nepericulos de lucru i care poate provoca accidente grave, articolele n cauz sunt ilustrate cu graficare tehnic liniar corespunztoare.

Pe lng prevederile specifice de protecie a muncii normele noi cuprind un capitol cu prevederi privind proiectarea mijloacelor de producie, prevederi care rmn valabile pn la acoperirea problematicii tratate prin standarde n domeniu.

n elaborarea normelor s-a utilizat terminologia de specialitate prevzut prin standardele n domeniu.

n acelai timp, pentru terminologia specific domeniului protectiei muncii, normele mai cuprind o anex n care sunt explicai o serie de termeni uzuali.

Pentru ca normele specifice s rspund cerinelor actuale, nu numai n ceea ce privete coninutul, dar i ca form de prezentare, s-a procedat la utilizarea unor subtitluri care precizeaz coninutul articolelor care se refer la aceast problematic, facilitnd astfel pentru utilizatori nelegerea i gsirea rapid a textelor necesare.

PREVEDERI GENERALE

1.1 Continut

Art.1. Normele specifice de protectie a muncii pentru prelucraeea, pstrarea, industrializarea si livrarea furajelor cuprind prevederi de protectie a muncii pentru prevenirea accidentelor de munca.

1.2. Scop

Art.2. Scopul prezentelor norme este eliminarea sau diminuarea pericolelor de accidentare existente in cadrul acestor activitati, proprii celor patru componente ale sistemului de munca (executant - sarcina de munca mijloace de productie mediu munca).1.3. Domeniu de aplicare

Art.3. Se aplica persoanelor juridice, precum si persoanelor fizice care desfasoara activitati de prelucrare, pastrare, industrializare si livrare a furajelor, indiferent de forma de proprietate asupra capitalului social si de modul de organizare a acestora.1.4. Conexiunea cu alte acte normative

Art.4. (1) Prevederile prezentelor norme se aplica cumulativ cu Normele generale de protectie a muncii.

(2) Pentru activitile nespecifice sau auxiliare lucrarilor de prelucrarea, pastrarea, industrializarea si livrarea furajelor se vor aplica prevederile normelor specifice prezentate in anexa 1.

1.5. Revizuirea normelor

Art.6. Prezentele norme se vor revizui periodic si vor fi modificate ori de cate ori este necesar, ca urmare a schimbarilor de natura legislativa, tehnica etc. Survenite la nivel national, ale unitatilor sau proceselor de munca.

2. PREVEDERI COMUNE

2.1. Selecia personalului in vederea incadrarii si repartizarii pe locuri de munca

Art.7. Lucrarile, onform art.3., pot fi executate numai persoane avand varsta peste 18 ani, care au calificarea necesara, cunosc procedeele de lucru, aparatura si instalatiile meseriei pe care o practica si au fost instruite din punct de vedere al securitatii si igienei muncii.

Art.8. Persoanele care nu sunt calificate pentru meseria respectiva sau nu au implinit 18 ani pot fi admise la lucru in conditii nirmale, ca ajutor, numai sub supravegherea directa a cadrelor calificate in aceste lucrari si numai dupa insusirea instructajului de protectie a muncii.

Art.9. Nu se pot angaja persoane sub 18 ani, persoane cu afectiuni pulmonare cronice, afectiuni nervoase, cu accese epileptiforme, invaliditati care nu permit eforturi fizice, afectiuni cardiace cronice sau acute sau cu alergii la contactul cu materii organice sau mirosuri de disconfort.

Art.10. Repartizarea la olocurile de munca se efectueaza numai dupa: calificarea pe care o au pentru lucrarile ce li se incredinteaza, modul cu si-au insusit notiunile corespunzatoare acestor lucrari, aptitudinea, experinta, capacitatea fizica si neuropsihica.2.2. Controlul medical la angajare si periodic

Art.11. Personalul, indiferent de varsta si sex, poate fi incadrat numai dupa efectuarea examenului medical care sa ateste ca este apt pentru o astfel de munca.

Art.12. Personalul va face un control medical periodic in functie de specificul activitatii si conditiile in care aceasta se desfasoara.

2.3. Instruirea personalului

Art.13. Organizarea si desfasurarea activitatii de instruire a lucratorilor in domeniul protectiei muncii se vor realiza potrivit prevederilor Normelor generale de protectie a muncii in vigoare.2.4. Dotarea personalului cu echipament individual de protectie

Art.14. Agentii economici au obligatia sa acorde gratuit echipamentul individual de protectie conform Normativului/cadu de aprobare si utilizare a echipamentului individual de protectie.

Art.15. Stabilirea mijloacelor individuale de protectie (sortimente si tipuri) se face pe baza analizei si cumularii factorilor de risc la care este expusa persoana in timpul indeplinirii sarcinii de munca de catre Comisia mixta, compusa din personal de specialitate apartinand agentului economic si u repreyentant al organizatiei sindicale si se aproba de consiliul de administratie.

2.5. Aparatura de masura si control

Art.16. Se interzice functionarea utilajelor, masinilor si instalatiilor care lucreaza la presiune si temperatura fara a fi dotate cu aparatura de masura si control. Conform documentatiei tehnice si a prescriptiilor I.S.C.I.R. se vor aplica urmatoarele masuri :

a) pe cadranul aparaturii de masura si control se va marca cu semn rosu parametrul maxim admis sau se va lipi pe carcasa aparaturii (manometre, manovacuumetre) o placuta cu cap indicator, vopsita in rosu, pentru presiunea nominala admisa a utilajului;

b) se interzice marcarea aparaturii de masura si control cu semnul rosu pe geam;

c) utilajele care lucreaza cu temperaturi si presiuni ridicate (cazane abur, compresoare) se vor dota cu aparatura de masura si control dubla, cu aceeasi parametri, astfel incat citirea sa se faca prin comparatie imediat pentru stabilirea cu exactitate a parametrilor existenti;