Psihopedagogia Handicapului de Auz - 4 (27.10.2015)

download Psihopedagogia Handicapului de Auz - 4 (27.10.2015)

of 7

Transcript of Psihopedagogia Handicapului de Auz - 4 (27.10.2015)

  • 7/26/2019 Psihopedagogia Handicapului de Auz - 4 (27.10.2015)

    1/7

    27.10.2015

    Scopul i sarcinile coliilor

    Pentru defcienii cu auz

    Educaia pentru defcienii de auz urmeaz principiile educaiei normalilor,avndu!se "ri# s se atin" o$iective %n acord cu posi$ilitile elevilor. Se puneaccent pe dezvoltarea co"nitiv, pe e&ersarea psi'ic a tuturor proceselor, nu doarco"nitive. Pentru ca elevii s a#un" s per(ormeze i s!i dezvolte laturaintelectual, ei tre$uie s ai$ o modalitate de e&primare, att ver$al, ct inonver$al )scris sau "estual*.

    +atura moral vizeaz (ormarea unor reprezentri morale, deprinderi de ae&ista %n colectivitate, convin"eri morale, care %i (ac pe acetia )copii sau aduli*persoane responsa$ile pentru a convieui alturi de ceilali i pentru a!i %ndeplini

    %ndatoririle, rolurile, statutele sociale, %ntruct, indi(erent de defcien, se tindectre (ormarea de ast(el de statute, roluri, etc. n le"tur cu aceast latur moral,este o$li"aia colii s includ la nivelul tuturor disciplinelor metode de predare cares e&emplifce, s clarifce aspecte le"ate de moralitate i de normele sociale.

    +atura estetic vizeaz (ormarea unor reprezentri i conduite pentru aaccepta i aprecia (rumosul, pentru a des(ura activiti creatoare- %n acest sens,persoanele cu defciene de auz sunt stimulate pentru a!i dezvolta a$iliti

    creative, mai ales prin realizarea coordonrii oc'i!mn, ei putnd s!i mani(estecreativitatea la nivelul desenului, picturii, etc.

    +atura fzic presupune dezvoltarea din punct de vedere fzic a indivizilor,precum i %nlturarea de(ectelor de acest (el. n cazul defcienilor de auz, se poatevor$i de anumite poziii specifce, determinate de tendinele de adaptare. E&istanumite a(eciunii ale urec'ii interne care a(ecteaz sistemul postural, find posi$ilca defcienii de auz s prezinte difculti %n privina posturii, a ec'ili$rului, amersului, etc. E/ ntr!un $azin, un defcient de auz, dac nu se poate orienta vizual,este posi$il s se %nece, datorit a(ectrii identifcrii poziiei corpului.

    +atura te'nic vizeaz dezvoltarea a$ilitilor practice- %n colile pentrudefcieni de auz, e&ist ca$inete a&ate pe dezvoltarea a$ilitilor manuale, %n carese des(oar activiti din s(era terapiei ocupaionale )croitorie, modela#, etc.*.

  • 7/26/2019 Psihopedagogia Handicapului de Auz - 4 (27.10.2015)

    2/7

    etodolo"ia cercetrii

    n surdopsi'opeda"o"ie

    n "eneral, metodele de studiere, de cercetare (olosite %n cazul defcienilor deauz sunt cele (olosite %n cazul normalilor/

    !o$servaia,

    !interviul,

    !e&perimentul,

    !analiza produselor activitii,

    !metoda $io"rafc,

    !dar i autoo$servaia, introspecia.

    ndi(erent de metoda aplicat, este nevoie s se acorde o atenie deose$itinstructa#ului, pentru a f si"uri c mesa#ul transmis a (ost %neles pe deplin, ast(el

    %nct su$iectul s rspund adecvat la cerinele (ormulate, iar rezultatele s ferelevante- ast(el, lim$a#ul ver$al tre$uie %nsoit de "esturi, de ima"ini, etc. n specialcnd este vor$a de teste, %n special de cele de inteli"en, care pun %n eviden odi(eren %ntre coefcientul de inteli"en al defcienilor de intelect i cel alnormalilor de aceeai vrst- cnd se vor$ete de testele care vizeaz inteli"enaspaial sau $azat pe ima"ini, di(erena nu mai este att de a"rant. n testeleproiective, per(ormana defcienilor de auz este deose$it de valid, %ntruct, %nacest caz, e&primarea aspectelor a(ective i co"nitive este mult mai (acil i mai

    evident. n investi"area unor trsturi de personalitate, aspecte a(ective, se(olosesc (oarte mult testele proiective.

    3estele nonver$ale sunt cele mai potrivite pentru a pune %n valoare aspecteale vieii psi'ice a defcienilor de auz.

  • 7/26/2019 Psihopedagogia Handicapului de Auz - 4 (27.10.2015)

    3/7

    4uzul este defnit ca find simul prin care se recepioneaz lumea sonor.Stimulul specifc senzorialitii auditive este constituit de undele sonore. ezultatulimpactului cu receptorii sistemului nervos ce aparin senzorialitii auditivedetermin senzaiile auditive. Senzaiile auditive sunt rezultatul inte"rrii

    in(ormaionale %n plan su$iectiv a proprietilor specifce a proprietilor unorsunete, (orm i ... 4nalizatorul auditiv conine, la om, dar i la unele animale, roluriimportante le"ate de orientarea %n spaiu, de depistarea surselor de 'ran, dedepistare a pericolelor. 4nalizatorul auditiv este cel implicat %n perceperea vor$irii,principalul instrument al dezvoltrii relaiilor interumane.

    e(erindu!ne strict la om, defciena de auz i a$sena (unciilor de auz)surditatea* nu are e(ect de(avora$il asupra dezvoltrii psi'ice i fzice "enerale prinea %nsi, ci prin mutitate, prin ne%nsuirea lim$a#ului ver$al, ca principal mi#loc decomunicare interuman, dar i ca instrument operaional pus %n serviciul "ndirii.

    4nalizatorul auditiv, la om, are o or"anizare comple&, find (ormat din/

    !urec'ea e&tern,

    !medie,

    !intern,

    !reprezentana cortical.

    6rec'ea e&tern este (ormat din pavilion, coc'ilie, conduct auditiv i timpan.

    6rec'ea medie este alctuit din cele trei osioare )ciocnel, nicoval iscri*, dar i din trompa lui Eustacio.

    4m$ele pri ale urec'ii, cea medie i cea e&tern, au rol %n propa"areasunetului, a undei sonore, ctre urec'ea intern.

    6rec'ea intern/ (ereastra oval i rotund melc receptori ai senzaiilorsonore.

  • 7/26/2019 Psihopedagogia Handicapului de Auz - 4 (27.10.2015)

    4/7

    +a acest nivel, se realizeaz o trans(ormare a unei (orme de ener"ie, %ntr!untip de 8ener"ie electric9, preluat de sistemul nervos i transmis sprereprezentana cortical a sistemului auditiv, unde se (ace decodarea acestor8inuene9 ale sunetului i, totodat, %nele"erea 8mesa#ului9.

    +a nivel cortical, reprezentana auditiv are le"turi e&tinse cu celelalte zone,%n scopul decodrii in(ormaiei sonore i al (ormrii percepiilor auditive.

    4specte le"ate de

    Senzorialitatea auditiv

    6rec'ea uman percepe sunete cuprinse %ntre apro&imativ 0 i 120 :$.Sunetele mai mici de apro&imativ 0 nu sunt percepute, iar mai mari de 100 sau 120:$ produc senzaia de durere.

    ;recvena )%nlimea* sunetelor percepute de urec'ea uman este cuprins%ntre 1< i 20 ciclii=s )>z*- sensi$ilitatea urec'ii umane este limitat la o pla# de(recvene, (recvenele %n care se %ncadreaz vor$irea, dar i evenimentele dinmediul %ncon#urtor al omului )125, pn la 10000 >z, %nre"istrat pe audio"ram*.

    ;aptul c omul %i poate roti capul, %i permite acestuia o localizare (oarte $un%n spaiu a surselor de sunet, ceea ce %i permite o orientare i localizare (oarte $une.

    3rei sisteme (uncionale auditive speciale/

    !un sistem auditiv orientativ "eneral,

    !sistem auditiv ver$al,

    !sistem auditiv muzical.

    4ceste trei sisteme auditive sunt structurate %n acord cu cele trei realitisonore specifce vieii de relaie/

    !realitatea am$ianlor,

    !realitatea lim$a#ului,

    !realitatea muzical.

    Sistemul auditiv ver$al este specializat %n perceperea lim$a#ului articulat,permind detectarea i di(erenierea caracteristicilor sunetelor ver$ale, dar i

  • 7/26/2019 Psihopedagogia Handicapului de Auz - 4 (27.10.2015)

    5/7

    identifcarea sensului cuvintelor, propoziiilor, dar i identifcarea tonusului icaracteristicilor de pro(unzime ale structurilor ver$ale )coninut a(ectiv, etc.*,

    %ntruct coninutul ver$al este %nsoit de coninut paraver$al.

    4uzul muzical este sistemul (uncional specializat %n perceperea sunetelor

    muzicii, implicat %n statutul de spectator, dar mai ales de pro(esionist i creator %ndomeniul muzicii. El cuprinde dou su$sisteme/ auzul melodic i auzul armonic.4uzul melodic reprezint structura senzorial implicat %n recepionarea, trirea,recunoaterea i reproducerea melodiilor mono(onice. 4uzul armonic presupunecapacitatea de inte"rare %ntr!o conf"uraie unitar a caracteristicilor (recvenei,(ormei, acordurilor dintre sunetele componente ale unei melodii, (r a le dizolvaunele %n altele.

    4uzul armonic se dezvolt mai ales %n urma unor e&erciii $ine direcionate.

    4uzul intern reprezint capacitatea de sesizare a sunetelor interne, deidentifcare a locului de provenien.

    Se poate vor$i de auz monaural i $inaural. :in punct de vedere fziolo"ic,mereu una dintre urec'i are un auz o idee mai fn.

    :e asemenea, se pot considera dou tipuri de audiie, pasiv )(r implicare*i activ.

    4udiia 8colorat9 e&prim particularitile senzoriale ale unor persoane careasociaz ima"ini vizuale cu senzaii auditive.

    ?auzele pierderii de auz

    ?auzalitatea defcienelor de auz este deose$it de comple&, %ntructpierderea de auz, pn la surditate, este determinat de a(eciuni care pot sa(ecteze di(erite componente ale aparatului auditiv.

    E&ist mai multe tipuri de clasifcri care au la $az criterii etiolo"ice i

    temporale.

    @e raportm la cteva tipuri de clasifcri, cu raportare la etiolo"ie itemporalitate.

    ?lasifcarea realizat de :4?6 A3E/

    1*. Ereditare-

  • 7/26/2019 Psihopedagogia Handicapului de Auz - 4 (27.10.2015)

    6/7

    2*. :o$ndite.

    Surditile ereditare

    Pe $aza studiilor anatomo!patolo"ice, au (ost evideniate trei tipuri/

    !3ipul Si$ermann,

    !S'ai$e,

    !tipul ondini.

    n tipul Si$ermann/

    !leziuni ale capsulei,

    !leziuni ale f$rei nervoase,

    !ale capsulei osoase.4cest tip de defcien de auz determin surditatea )co(oza*.

    3ipul S'ei$e se caracterizeaz prin atroferea nicovalei, cu leziuni aleelementelor nervoase ale canalului co'lear, dar i cu leziuni la nivelul saculei,la$irintului, etc.

    3ipul ondini vizeaz leziuni la nivelul nervului auditiv, la nivelul ..., la nivelulor"anului lui ?orti, cele mai multe elemente din urec'ea intern sunt a(ectate. Aiacest tip de patolo"ie determin surditate.

    :in punct de vedere clinic/

    !surditi ereditare (r mal(ormaii asociate,

    !(r mal(ormaii asociate.

    ?ele (r mal(ormaii pot f/

    !evolutive,

    !neevolutive.

    ?ele din sindroamele asociate, de asemenea evolutive...ai des %ntlnite/

    !surditate asociat cu lezarea esutului con#unctiv )Sindromul ar(an*,

    !asociat cu maladie meta$olic )aladia lui >urller*,

    !asociat cu dis(uncii 'ormonale )Sindromul Endrler*,

  • 7/26/2019 Psihopedagogia Handicapului de Auz - 4 (27.10.2015)

    7/7

    !asociat cu procese de aviotrofe )lezarea oc'ilor, rinic'ilor, sistemului nervos*)Sindromul 6s'er, %n care se evideniaz pro$leme ale auzlui i ale retinei )retinitpi"mentar* i care determin dis(uncie auditiv, dar i scderea vederii- seimpune protezarea copilului, %n scopul %m$untirii am$elor modaliti de recepie,dar i %nvarea scrierii puncti(orme, pentru pre"tirea perioadei %n care va pierde

    defnitiv vederea*.

    Surditile do$ndite/

    !prenatale,

    !perinatale,

    !postnatale.

    Surditile prenatale pot f determinate de a(eciuni ale mamei )a(eciuniin(ecioase, maladive, $acteriene*, tul$urri meta$olice, endocrine, 'ormonale,

    tentative de avort nereuite, dia$et, etc. 3oate acestea pot a(ecta aparatul auditiv.

    Surditile neonatale sunt produse, %n "eneral, de nateri premature, asf&ierela natere, manevre o$stetricale nereuite, care pot provoca leziuni, dar i ineriauterului la natere, incompati$ilitatea (actorului >, mai ales cnd se asociaz cu ...i anemia ...

    Surditile postnatale pot f de ori"ine in(ecioas )menin"ite, ti(os,ence(alite*, care deterioreaz urec'ea- pot s apar surditile postvaccinale- sepoate vor$i de surditi de ori"ine posttraumatic- poate s apar surditatea dupinto&icaiile cu anti$iotice.