Proiect Limba Romana

of 14

 • date post

  19-Oct-2015
 • Category

  Documents

 • view

  104
 • download

  1

Embed Size (px)

description

Proiect Limba Romana

Transcript of Proiect Limba Romana

PROIECT

PROIECT

DE

LECTIEDATA: 10. 01. 2 006.CLASA: a IV-a BINVATATOR: Homeuca AdrianaARIA CURRICULARA: Limba si comunicareDISCIPLINA: Limba romanaSUBIECTUL: SubstantivulTIPUL LECTIEI: predare invatareSCOP:

Dezvoltarea capacitatii de exprimare scrisa si orala; Dezvoltarea si exersarea spiritului de observatie si a atentiei voluntare; Dezvoltarea si exersarea unui ritm propriu de lucru si a unei viteze de scris care sa evite greselile.OBIECTIVE CADRU:

1 / 3. Dezvoltarea capacitatii de receptare a mesajului oral / scris;2 / 4. Dezvoltarea capacitatii de exprimare orala / scrisa.

OBIECTIVE OPERATIONALE:La sfarsitul orei elevii vor fi capabili:

O1: sa defineasca substantivul ca parte de vorbire;O2: sa completeze corect rebusul din fisa, conform cerintelor;

O3: sa stabilesca felul, numarul si genul substantivelor prin exercitii corespunzatoare;

O4: sa exemplifice substantive comune si substantive proprii;O5: sa explice folosirea substantivelor proprii;

O6: sa identifice substantive comune / proprii intr-un text dat;

O7: sa selecteze substantive de genul feminin / masculin / neutru dintr-un careu de litere dat;

O8: sa formuleze enunturi proprii cu substantive date;

O9: sa desparta corect in silabe substantive date;O10: sa analizeze din punct de vedere gramatical substantive dintr-un scurt text.METODE SI PROCEDEE: conversatia euristica, observatia, exercitiul, invatarea prin descoperire, problematizarea, lucrul cu manualul scolar, jocul didactic, jocul de rol, ciorchinele, cadranul.MATERIAL DIDACTIC: plansa cu rebus, fise de lucru, plansa cu un cadran, carti de joc, vioara de jucarie, vioara adevarata.

MOD DE ORGANIZARE: frontala, independent individuala, pe grupeTIMP DE DESFASURARE: 50

BIBLIOGRAFIE:

Rebusuri pentru clasele I-IV , Ed. Aramis, 2 002 Invatamantul primar 1 /2, Ed. Miniped, 2 005

Soporan, Elena, Ne jucam, completam, rezolvam si romana invatam, Ed. Maxim Grup, 2 004EVENIMENTELE LECTIEITIMPOB.

OP.CONTINUTUL STIINTIFIC

ADECVAT INVATARII

ACTIVITATI DE INVATARESTRATEGII

DIDACTICE

=1==2==3==4==5==6=

1. MOMENT ORGANIZATORIC1 - Pregatirea clasei si a materialelor necesa

re desfasurarii in conditii optime a lectiei;

- Controlul prezentei si al disciplinei.

observare

2. CAPTAREA ATENTIEI3O2 - Rebus: SUBSTANTIV

- Descoperiti ce parte de vorbire ne vom aminti si despre care vom invata lucruri noi astazi: Se scriu cu litera initiala mare numele de ... Intr-o enumerare se pune ... La sfarsitul unei propozitii interoga-tive se pune semnul ... Orice intrebare asteapta un ... La sfarsit de propozitie se pune ... Semnul grafic pentru sunet este Ne aflam in luna

Inaintea unei enumerari se pune

Intr-o conversatie scrisa se foloseste linia de

Verbul este o parte de

exercitii de completare a unui rebusjocul didactic

3. ANUNTAREA TEMEI SI A OBIECTIVELOR1 - Scrierea titlului pe tabla si in caiete;

- Astazi vom invata despre o alta parte de vorbire SUBSTANTIVUL; multe lucruri le stiti deja din clasa a III-a, dar astazi va veti completa cunostintele astfel incat la sfarsitulorei veti fi capabili sa definiti conversatia

substantivul, sa-l identificati in texte, sa alcatuiti enunturi proprii cu substantive date, sa- l analizati din punct de vedere gramatical. Pentru asta este necesar sa fiti atenti la desfasurarea lectiei, sa participati activ la toate jocurile si exercitiile pe care vi le voi propune.

- Pentru a ma asigura de acest lucru am decis sa va impart in patru grupe si sa declansam un concurs intre acestea. Voi folosi carti de joc pentru a stabili grupele.

4. DIRIJAREA INVATARII30O1

O4

O6

O4

O1

O6

O3

O8

O2

O4

O6

O3

O2

O9

O9

ACTIVITATE FRONTALA:

- Se defineste substantivul ca parte de vorbire care denumeste fiinte, lucruri, fenomene ale naturii. Dati exemple de substantive care sa denumeasca:- fiinte: caine, om, lalea

- lucruri: caiet, banca, ploaie- fenomene ale naturii: ceata, zapada, vulcan

- Se stabilesc criteriile de recunoastere a substantivelor:

- substantivele se pot numara: un copil / doi copii;

- substantivelor li se pot alatura adjective (insusiri): aer curat; cer senin

Folosindu-va de criteriile de recunoastere amintite mai sus spuneti ce sunt ca parti de vorbire cuvintele subliniate: frumos frumusete bun bunatate

trist tristete vesel veselie a canta cantatul

a semana semanatul

- Se constata ca putem numara cuvintele frumusete, bunatate, tristete, veselie, cantatul, semanatul si in acelasi timp le putem alatura si cate o insusire: frumusete uluitoare, bunatate recunoscuta, tristete iremediabila, veselie molipsitoare, cantatul fermecator. - Asadar cuvintele care denumesc insusiri, stari sufletesti si actiuni sunt substantive. Dati exemple si de alte substan-tive care sa denumeasca:

- insusiri: uratenie, curatenie, harnicie

- stari sufletesti: nervozitate, fericire, bucurie

- actiuni: invatatul, jucatul, cititul

- Se completeaza definitia substantivului ca parte de vorbire care denumeste fiinte, lucruri, fenomene ale naturii, actiuni, stari sufletesti, insusiri.ACTIVITATE INDIVIDUALA:- Fisa de lucru -1. Subliniati substantivele din textul urmator si precizati ce denumeste fiecare, completand tabelul: Dacii si romanii sunt stamosii nostri. Dacia era renumita pentru frumusetea si bogatia locurilor. Principala ocupatia a dacilor era pastoritul.

substantivul

denumeste

ACTIVITATE FRONTALA:

Alcatuiti propozitii in care sa folositi substantivele frumusetea, bogatia, pastoritul.ACTIVITATE PE GRUPE:

- Fiecare grupa va rezolva cate un rebus:

GRUPA I:

Gasiti substantivele din textul de mai jos si introduceti-le in rebus in ordinea in care apar. Pe verticala A B veti descoperi ce fel de substantive sunt.(COMUNE) In vacanta de toamna mergem la munte. Acolo vom participa la concursuri sportive. Ne vom da cu sania si speram sa obtinem multe premii.

GRUPA II:

Gasiti substantivele din textul de mai jos si introduceti-le in rebus in ordinea in care apar. Pe verticala A B veti descoperi ce fel de substantive sunt.(PROPRII) Ciprian pleaca la Bucuresti. De acolo se va indrepta spre Brasov. Aici se va intalni cu Paul si cu Rares si vor continua sa calatoreasca impreuna pana la Sinaia si Busteni.

GRUPA III: Gasiti substantivele care sa aiba acelasi sens cu substantivele date. Introduceti-le (pe cele gasite) in rebus si veti descoperi pe verticala A B la ce numar sunt aceste substantive.1. BUCURIE 2. ARCA 3. BECI

4. ASIN 5. ACT 6. EXCURSIE

7. ARAC 8. BABA GRUPA IV:

Gasiti substantivele care sa aiba acelasi sens cu substantivele date. Introduceti-le (pe cele gasite) in rebus si veti descoperi pe verticala A B la ce numar sunt aceste substantive.

1. STEAGURI 2. FARSE 3. FERICIRI

4. GRESELI 5. GIGANTI 6. FOIACTIVITATE FRONTALA: - Aflandu-se solutia fiecarui rebus se stabilesc si se precizeaza felul ( substantive comune si proprii) si numarul substantive-lor (numarul singular si numarul plural).

- Se dau exemple de substantive comune / proprii si de substantive la numarul singu-lar / plural chiar cuvintele din componenta rebusului dar si altele.ACTIVITATE INDIVIDUALA:- Fisa de lucru

2. Selectati substantivele in functie de felul lor si completati tabelul urmator:Paul, elev, joc, Mures, Amintiri din copilarieoras, Targoviste, calculator, Adevarul, pom

Substantive comuneSubstantive proprii 3. Treceti substantivele de mai jos la numarul singular sau plural, dupa caz:

birou - ...

... - daruri

biblioteca - ...

ghid - ...

... - fulgi

ACTIVITATE FRONTALA: - Se vor verifica frontal solutiile gasite exercitiilor de pe fisa de lucru;

- Se va stabili genul substantivelor prin rezolvarea exercitiului:

Gasiti pluralul substantivelor:Genul masculin:

un baiat - ... (doi baieti)

Genul feminin:

o fata - ... (doua fete)

Genul neutru:

Un vapor - ... (doua vapoare)

- Se vor citi din manual (p. 151) rubricile Sa retinem! referitoare la genul substantivelor.

ACTIVITATE PE GRUPE:

GRUPA I:

Gasiti substantivele de genul masculin din careul de litere de mai sus si scrieti-le in tabelul de mai jos in coloana potrivita.GRUPA II:

Gasiti substantivele de genul feminin din careul de litere de mai sus si scrieti-le in tabelul de mai jos in coloana potrivita.GRUPA III:

Gasiti substantivele de genul neutru din careul de litere de mai sus si scrieti-le in tabelul de mai jos in coloana potrivita.

GRUPA IV:

Gasiti cel putin trei substantive in careul de litere de mai sus si alcatuiti cu ele enunturi.ACTIVITATE FRONTALA:

- Se citesc solutiile gasite de fiecare grupa; - CIORCHINELE Va propun un joc. Am sa va scriu doua cuvinte diferite si voi va trebui sa-mi spuneti tot ce stiti ca are

legatura cu acele cuvinte. Atentie! Cuvintele se aseamana foarte mult ca forma; o singura litera le diferen-tiaza si, desigur, sensul lor. feminin