Predica La 1 Ianuarie 2012

download Predica La 1 Ianuarie 2012

of 5

description

sadsa

Transcript of Predica La 1 Ianuarie 2012

Predic la Tierea mprejur a Mntuitorului

Hristos, tindu-Se mprejur, legea s-a tiat.

i legea tindu-se, s-a adus nluntru Darul cel adevrat

Predic la 1 ianuarie 2012Tierea mprejur cea dup trup a Domnului, Sfntului Vasile cel MareDreptmritori cretini Ne aflm n prima zi din noul an i cu siguran este un motiv de bucurie n plus pentru c e i zi de Duminic, prima zi a sptmnii n care Mntuitorul Hristos a nviat. Dup cum aflm din calendarele de perete aceast zi este nchinat Tierii mprejur cea dup trup a Domnului, Sfntului Vasile cel Mare Arhiepiscopul Cezareei Capadociei. Din perioada Imperiului Roman, din timpul lui Iulius Caesar s-a stabilit ca anul nou din punct de vedere civil s nceap la 1 ianuarie. Tierea mprejur a Mntuitorului este amintit lapidar de Sfntul Evanghelist Luca, pentru a sublinia punerea numelui de Iisus, aa cum a fost vestit Fecioara Maria de ctre nger la Bunavestire Nu te teme Marie, cci ai aflat har de la Dumnezeu. i iat vei lua n pntece i vei nate fiu i vei chema numele lui Iisus (Luca I, 30-31), iar n al doilea rnd demonstreaz c nvtorul aparine poporului iudeu, mplinind prevederile Legii dat de Dumnezeu lui Moise. Ceremonia aceasta a avut loc probabil tot la Betleem, aa cum rezult n mod indirect din Evanghelie. Acest episod are un caracter aparte, reprezentnd pe de o parte un moment din deertarea Fiului lui Dumnezeu de slava Sa dumnezeiasc, iar pe de alt parte prin numele pe care Pruncul l-a primit ne este aratat misiunea Sa de Mntuitor, de mpciuitor al creaiei cu Creatorul ei. Amintirea acestui eveniment subliniaz c Pruncul Hristos avea trup real, deplintatea firii Sale umane fiind certificat prin acest gest de preoii Legii Vechi.

Circumciziunea sau tierea mprejur era semnul imprimat n trup al Primului Legmnt, al alianei ncheiate odinioar ntre Avraam i Dumnezeu Apoi a zis Dumnezeu lui Avraam: Iar tu i urmaii ti de dup tine din neam n neam s pzii legmntul Meu. Iar legmntul dintre Mine i tine i urmaii ti de dup tine din neam n neam, pe care trebuie s-l pzii, este acesta: toi cei de parte brbteasc ai votri s se taie mprejur. S v tiai mprejur i acesta va fi semnul legmntului dintre Mine i voi. n neamul vostru, tot pruncul de parte brbteasc, nscut la voi n cas sau cumprat cu bani de la alt neam, care nu-i din seminia voastr, s se taie mprejur n ziua a opta (Facerea XVII, 9-12). Relaia de natur spiritual stabilit ntre Avraam i neamul ce avea s se nasc din el, pe de o parte i Dumnezeul Cruia I se nchina, pe de alt parte, era o relaie bazat pe credina mrturisit fr ovial de patriarh, ns trebuia s fie pecetluit n chip vzut. La origine, circumciziunea a fost semn al mpcrii omului cu Dumnezeu, dar i plat a pcatului, consecin a cderii primilor oameni. Prin acest semn vzut al legmntului, prin circumciziune, Israel se druia cu totul Dumnezeului su. Trebuie s inem cont i de urmtorul lucru: curenia corporal n regiunile calde i adeseori lipsite de ap cereau aceast operaie chirurgical. Poate fi socotit ca simbol al nfrnrii trupeti i al stpnirii de sine ns cu siguran este semnul distinctiv al iudeilor i al adepilor mozaismului.

Mntuitorul Hristos, s-a integrat ntru totul neamului n mijlocul cruia S-a nscut, a preluat asupra Lui datoria care i apsa pe toi oamenii, de aceea S-a fcut pentru noi blestem Hristos ne-a rscumprat din blestemul legii, fcndu-Se pentru noi blestem (Galateni III, 13a), i a primit El Cel fr de pcat, s se lase tiat mprejur pentru pcatele noastre. A plinit Legea dup cum El nsui a afirmat S nu socotii c am venit s stric legea sau proorocii; n-am venit s stric, ci s mplinesc (Matei V, 17), S-a solidarizat cu poporul ales i a mplinit toate riturile ce prefigurau i pregteau n acelai timp venirea Sa printre oameni i dar care urmau s fie abolite, desfiinate cu jertfa Sa. La numirea Mntuitorului cu numele de Iisus, care nseamn Domnul mntuiete, nu a participat Maica Domnului deoarece nu se mpliniser zilele curiei ei (Luca II, 22). i pentru ce S-a tiat mprejur a opta zi? Pentru c ziua a opta, dup Sfinii Prini (Sf. Grigorie de Nyssa), nchipuiete ziua veniciei, odihna veacului al optulea, care va s fie. Primele ase zile sunt ale Creaiei, ale lucrrii. Ziua a aptea este ziua odihnei Domnului, ziua Sabatului pmntesc, care mereu trece ca i omul, de aceea se i repet din apte n sapte zile. Iar a opta este simbolul veacului viitor, ziua venicei prznuiri cu Hristos, care nu se va mai sfri n veac.

Din acest ntreg ritual Biserica a pstrat doar o rugciune ce se citete n a opta zi de dup natere, o rugciune cu urmtorul titlu: Rugciune la nsemnarea pruncului cnd i se pune numele primit la natere dar de aceast dat sensul este unul spiritual, cretin. Tirea mprejur nu mai este valabil deoarece Legea cea nou nu cuprinde dect jertfe de natur spiritual, cere mil i nu jertf (Osea VI, 6). Sfntul Apostol Pavel avea s afirme n acest sens: Tierea mprejur nu este nimic i netierea mprejur nu este nimic, ci pzirea poruncilor lui Dumnezeu (I Corinteni VII, 19).

Dreptmritori cretini... Sfntul Vasile cel Mare, cel pe care astzi l prznuim, la fiecare nceput de nou an este un model pentru fiecare dintre noi. tim despre el c provine dintr-o familie nobil i bogat ce i avea originile n Pont. Tatl su avocatul i retorul Vasile s-a stabilit n Cezareea Capadociei unde s-a cstorit cu o tnr orfan, Emilia, iar mpreun au avut zece copii: Macrina, numit cea tnr spre a o deosebi de bunica ei Macrina cea btrn, un fiu, mort pe cnd era copil, Sfntul Vasile cel Mare, Naucratie mort la vrsta de 27 ani, Sfntul Grigorie de Nyssa, patru fete, i Sfntul Petru, episcop de Sevastia. Sfntul Vasile cel Mare s-a nscut n 329 sau 330 recunoscut de toi ca fiind una din figurile cele mai strlucitoare ale secolului de aur al cretintii, secolul IV d.Hr. A primit nume de mprat, Vasile provine din basileus ce nseamn mprat. Sufletul tnrului Vasile, nc din copilrie, a fost format de Macrina, bunica lui, i Emilia, mama sa. Apoi a urmat tatl su cu o educaie riguroas n nvturile elementare. Dup terminarea educaiei din casa printeasc, Vasile i-a continuat studiile la colile din Cezareea, la Constantinopol, iar de acolo a fost trimis de Dumnezeu i mnat de stranica lui sete de tiin la Atena. ederea Sfntului Vasile n Atena a fost una de patru-cinci ani, o perioad evocat mult de Sfntul Grigorie de Nazianz, perioad n care cei doi prieteni i colegi de studii s-au ntrit n credina cea adevrat, cunoscnd doar dou drumuri: cel ce ducea la Biseric i cel spre profesori, spre coal.

La ntoarcerea n Capadocia a profesat pentru scurt timp retorica Sora sa Macrina l-a ctigat pentru Biserica lui Hristos definitiv ns citirea Evangheliei l-a dus la prima mprire a averii sale cel mai mare prilej pentru desvrire este de a vinde averile i a le mpri frailor notri sraci, a primit Botezul iar apoi a cltorit n Egipt unde a cunoscut, admirat i s-a minunat de vigoarea monahismului cretin rugndu-se lui Dumnezeu s fie urmtor acelor brbai pe ct i va sta n putin.

La ntoarcerea din aceast cltorie face o nou mprire a averii sale i s-a retras n Pont, ntr-o localitate situat pe malul rului Iris. Acolo a ntemeiat o mnstire de clugri iar primul su gnd a fost cel de a-l chema lng el pe prietenul i colegul su, Sfntul Grigorie, spre a filosofa aici are sensul de via ascetic, adevrata filosofie const n cutarea Dumnezeului celui adevrat, ns acesta nu a putut sosi ndat. Amndoi au alctuit Filocalia dar nu cea pe care o avem astzi ci o antologie de texte bazate pe scrierile marelui alexandrin Origen. Cptnd faim mnstirea a adunat un numr mare de vieuitori, ceea ce l-a determinat pe Sfntul Vasile s alctuiasc Regulile Mari i Mici ca norme de vieuire pentru monahii din mnstirea sa la nceput i mai apoi valabile pentru ntreg monahismul cretin.

Pe plan administrativ i-a condus arhiepiscopia cu grij i chibzuin, cuvntul adresat pstoriilor si fiind nelipsit n orice mprejurare. mprirea politico-administrativ a Capadociei cu dou capitale din manevrele mpratului arian Valens a fcut pentru administrarea bun a eparhiilor ce vroiau s aparin de a doua capital s-i hirotoneasc episcopi pe Sfntul Grigorie al Nyssei, fratele su i pe prietenul su Sfntul Grigorie de Nazianz ca episcop al Sasimelor. Asistena social din cadrul arhiepiscopiei Sfntului Vasile a fost una extraordinar pentru acele vremuri. Sfntul Vasile a nfiinat pe lng biserici azile, case pentru ocrotirea i educarea fetelor czute, spitale nclusiv pentru cei ce sufereau de lepr, coli tehnice, dotate cu buctrii, ateliere i dependenele necesare; toate acestea semnnd cu un ora ce a fost numit dup numele ntemeietorului, Vasiliada. A impus episcopilor s nfiineze aezminte filantropice permanente n care s nu existe discriminare ntre bolnavi.

Scrierile sale Omilii la Hexaimeron, Omilii la Psalmi, la diferite pasaje din Sfnta Scriptur dar i n cinstea sfinilor, aa numitele panegirice cuvntri de laud la adresa sfinilor, Ctre tineri cum pot ntrebuina cu folos literatura scriitorilor elini n care recunoate meritele filosofiei antice i i ndeamn pe tineri s le caute i s le aplice n viaa lor; scrieri cu caracter dogmatic n care lupt mpotriva ereziilor din vremea sa: Despre Sfntul Duh, Contra lui Eunomiu, Sfnta Liturghie svrit de 10 ori n decursul anului dar i Molitfele Sfntului Vasile toate arat c viaa sa a fost nchinat slujirii Cuvntului lui Dumnezeu n toate planurile vieii sale. Roman ntre greci dup cum a fost numit dar mereu actual prin modalitatea de a transmite mesajul Evangheliei Sfntul Vasile cel Mare a trecut la cele venice la 1 ianuarie 379, n vrst de aproape 50 de ani. Conformitatea vieii sale cu ndemnurile Mntuitorului exprimate n scris n Sfnta Scriptur este una demn de urmat, pentru c ea a fost scris pentru edificarea i mntuirea sufletelor. Nu a nvat numai cu cuvntul, ci i prin fapt, prin exemplul su a devenit unul din cei trei mari dascli ai lumii i ierarhi, fiind numit mna care lucreaz n rndul celor Trei Ierarhi. El are o legtur special cu poporul romn, deoarece din anul 1776 mitropolitul rii Romneti de atunci, Grigorie de la Colea precum i urmaii si n scaun astzi patriarhul Romniei poart titlul de lociitor al scanului din Cezareea Capadociei. Anul 2009 a fost dedicat Prinilor capadocieni din care s-a remarcat ntr-un mod cu totul aparte, Sfntul Vasile cel Mare. S-au mplinit atunci 1630 de ani de la trecerea sa la Domnul. Dreptmritori cretini... Aceast prim zi din noul an administrativ este un prilej de bucurie pentru noi cretinii. Dincolo de mulumirea ce o datorm lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite n decursul anului ce de puine ore a trecut, avem ocazia s ncepem noul an n casa lui Dumnezeu i s-I adresm laud, mulumire i cereri ca acest nou nceput s fie binecuvntat. Cel ce ezi pe scaun n chipul focului cel de sus, mpreun cu Printele cel far de nceput, i cu dumnezeescul tu Duh. Bine ai voit a te nate pe pmnt din Fecioara Maica Ta, ceea ce nu tie de brbat. Pentru aceasta te-ai i tiat mprejur ca un om a opta zi. Slav sfatului tu celui prea bun, slav rnduielii tale, slav smereniei tale, unule iubitorule de oameni, ne spune troparul acestei zile. S-L rugm aadar pe Bunul Dumnezeu, Cel ce bine a voit ca la plinirea vremii s se ntrupeze, s fie tiat mprejur pentru noi oamenii i pentru a noastr mntuire s fim tiai mprejur la inim dup cum le cerea Sfntul Arhidiacon tefan celor ce-l omorau. S urmm pe ct ne este cu putin exemplul pe Sfntul Vasile cel Mare l-a dat lumii ca dincolo de mai scurta sau mai lunga noastr vieuire pe acest pmnt s dobndim partea de a drepta Mntuitorului, a celor mntuii. Amin!

1

PAGE 5