OI Ianuarie 2012

39
1 1.Structura instituţională ONU I. Adunarea Generala este formata din reprezentanti ai celor 93 de state, fiecare cu un singur vot. Ca se se adopte o hotarare trebuie un 2/3 voturi ale A.G. Atributiile organului : se pronunta pentru toate problemele bugetare si pentru probleme legate substanta activitatii ONU => Adunarea Generala poate emite recomandari privitoare la toate problemele legate de inarmare si securitate, poate discuta orice despre pacea si securitate nationala si poate face recomandari in legatura cu aceste situatii cu exceptia cazului in care aceste probleme sunt discutate de Consiliul de Securitate (emite recomandari doar daca problemele nu se afla pe agenda de discutii a Consiliului de Securitate). De asemenea, initiaza si elaboreaza studii privitoare la respectarea drepturilor omului, colaborare economica, sociala, educativa, culturala si are rolul de a face recomandari pentru toate aceste probleme. A.G. poate primi rapoarte din partea Consiliului de Securitate pe care sa le supuna dezbaterii sale, aproba bugetul ONU, alege membri nepermanenti ai Consiliului de Securitate, poate sa aleaga impreuna cu Consiliul de Securitate membrii Curtii Internationale de Justitie, poate sa il numeasca pe secretarul general al ONU. A.G.e incep prin septembrie. In cadrul acestora se adopta pozitii individuale de catre statele membrie – audieri generale. Munca se divide apoi pe comitete - 6 comitete: 1. Comitetul care se ocupa cu probleme de dezarmare si securitate; 2. Comitetul care se ocupa cu problemele economice si financiare; 3. Comitetul care se ocupa cu probleme sociale umanitare culturale; 4. Comitetul care se ocupa cu probleme de politice cu caracter special si cele privitoare la decolonizare; 5. Comitetul care se ocupa cu probleme de administrative si bugetare; 6. Comitetul care se ocupa cu probleme legale. A.G. poate convoca conferinte internationale pentru o problema specifica.

description

OI Ianuarie 2012

Transcript of OI Ianuarie 2012

  • 1

    1.Structura instituional ONU

    I. Adunarea Generala este formata din reprezentanti ai celor 93 de state, fiecare cu un singur vot. Ca se se adopte o hotarare trebuie un 2/3 voturi ale A.G.

    Atributiile organului: se pronunta pentru toate problemele bugetare si pentru probleme legate substanta activitatii ONU => Adunarea Generala poate emite recomandari privitoare la toate problemele legate de inarmare si securitate, poate discuta orice despre pacea si securitate nationala si poate face recomandari in legatura cu aceste situatii cu exceptia cazului in care aceste probleme sunt discutate de Consiliul de Securitate (emite recomandari doar daca problemele nu se afla pe agenda de discutii a Consiliului de Securitate). De asemenea, initiaza si elaboreaza studii privitoare la respectarea drepturilor omului, colaborare economica, sociala, educativa, culturala si are rolul de a face recomandari pentru toate aceste probleme. A.G. poate primi rapoarte din partea Consiliului de Securitate pe care sa le supuna dezbaterii sale, aproba bugetul ONU, alege membri nepermanenti ai Consiliului de Securitate, poate sa aleaga impreuna cu Consiliul de Securitate membrii Curtii Internationale de Justitie, poate sa il numeasca pe secretarul general al ONU. A.G.e incep prin septembrie. In cadrul acestora se adopta pozitii individuale de catre statele membrie audieri generale. Munca se divide apoi pe comitete - 6 comitete: 1. Comitetul care se ocupa cu probleme de dezarmare si securitate; 2. Comitetul care se ocupa cu problemele economice si financiare; 3. Comitetul care se ocupa cu probleme sociale umanitare culturale; 4. Comitetul care se ocupa cu probleme de politice cu caracter special si cele privitoare la decolonizare; 5. Comitetul care se ocupa cu probleme de administrative si bugetare; 6. Comitetul care se ocupa cu probleme legale. A.G. poate convoca conferinte internationale pentru o problema specifica.

  • 2

    II. Consiliul de Securitate (15 membri din care 5 sunt permanenti: SUA, Germania, Franta, Rusia, China): adopta rezolutii cu majoritatea a 9 din cei 15 membri la probleme generale nu conteaza care dintre cei 15 sunt de acord, insa daca e vorba de probleme de continut, 5 din cei 9 trebuie sa fie membrii permanenti (aici poate fi implicat dreptul de veto al membrilor permanenti: ei pot bloca unele rezolutii). Atributiile organului: mentinerea securitatii si pacii internationale in acord cu Carta ONU, investigarea oricarei dispute sau situatii ce poate duce la frictiuni pe plan international, recomandarea metodelor pentru solutionarea disputelor, poate elabora planuri pentru stabilirea unui sistem care sa gestioneze armamentul pe plan mondial (promovarea dezarmarii), de a determina existenta unei amenintari la adresa pacii sau a unui act de agresiune si poate sa recomande mijloace pentru evitarea/escaladarea acelei situatii, poate sa ceara statelor membre ONU sa aplice sanctiuni economice sau de alta natura (care nu implica folosirea fortei) pentru a preveni sau a stopa o agresiune, are dreptul de a intreprinde actiuni militare impotriva unui agresor, sa recomande admiterea de noi membri in organizatie, sa exercite functiunile de tutela in zone strategice

    1, recomanda A.G. numirea

    secretarului general ONU si sa aleaga impreuna cu A.G. pe membrii Curtii Internationale de Justitie. Consiliul se intruneste ori la sediul ONU din New York, ori la cel din Geneva, ori in sesiuni speciale, in alte locatii (Ex: prin Etiopia, Japonia etc.) El poate fi convocat si la sesiuni extraordinare, la initiativa membrilor permanenti. Ex: apare o situatie de criza -> poti convoca in 24 de ore o sesiune extraordinara Are atributii speciale: poate trimite trupe de mentinere a pacii in zone de conflict (care despart fortele aflate in conflict daca este acesta in desfasurare, iar daca conflictul s-a terminat, trupele se aseza in zonele de demarcatie, impun sanctiuni de exemplu de ordin militar, asigura tranzitul prin vami etc.)

    1 tutela = dupa al 2-lea RM au existat zone care nu erau recunoscute ca state, fusesera zone coloniale si dupa 2RM au inceput sa se decolonizeze insa nu aveau puterea de a supravietui din cauza lipsei de experienta; Tutela situatia in care un stat puternic puteau sa organizeze teritoriul pana cand noul stat isi putea obtine independenta treptat.

  • 3

    III. Consiliul Economic si Social: Avea initial un numar mai restrans de membri, insa in prezent are 54. Votul se face prin majoritatea simpla (50+1). Atributiile organului: functioneaza ca un organ central de discutare a problemelor economice si face politici in aceste domenii, elaboreaza studii si recomandari referitor la aria sa de responsabilitate, promoveaza respectarea drepturilor omului si emite documente in acest domeniu, convoaca conferinte internationale care adreseaza probleme economice si sociale, coordoneaza actiunile agentiilor specializate ale ONU, se consulte cu ONG-urile care desfasoara activitati in acest domeniu. In acest consiliu sunt reprezentate marile ONG-uri cu statut de organisme asociate CES le consulta si incearca sa introduca recomandarile lor in agenda ONU. Acest model al ONU a fost replicat la nivelul altor organizatii internationale in legatura cu ONG-urile: U.E. In general, in fiecare an, acest organ isi desfasoara actvitatea pe timp de o saptamana la unul din cele 2 sedii ONU. Sesiunile: intalniri la nivel inalt (ministri si alti oficiali responsabili) si activitate curenta; periodic aceasta activitate este reflectata prin rapoarte catre Adunarea Generala. Modul de functionare al CES: exista 9 comisii permanente (organe deliberative): 1. C de statistica; 2. C pentru populatie si dezvoltare; 3. C pentru dezvoltare sociala; 4. C pentru Drepturile Omului; 5. C privitoare la Statutul Femeilor; 6. C privitoare la narcotice si droguri; 7. C de prevenire a crimelor si de justitie criminala; 8. C de stiinta si tehnica pentru dezvoltare; 9. C de dezvoltare durabila. Exista si 5 comisii de regiune.

  • 4

    Acest organ are principala menire de a fi interfata fata de sistemul non-guvernamental sunt reprezentate circa 1500 ONG-uri care au rol consultativ oficial. Aceste ONG-uri sunt clasificate ca:

    - ONG-uri interesate de majoritate actiunilor consiliului; - ONG-uri care au competente specifice in arii bine-delimitate; - ONG-uri care sunt consultate foarte rar pentru ca sunt atat de specializate

    incat aria lor de competenta este ceruta numai in anumite situatii speciale. Relatia ONG-uri - ONU este foarte importanta in zilele noastre si a evoluat fructuos in ultimele decenii.

    IV. Consiliul de Tutela: Are rolul de a superviza drumul catre independenta a anumitor state. Situatia atunci cand acesta era activ: puterile mandatate faceau rapoarte si Consiliul alegea daca se va continua in acelasi stil. Activitatea de facto a acelui Consiliu s-a incheiat in 1994 cand Insulele Palau si-au capatat independenta (ultima zona de sub tutela). Este un organ mentinut si in prezent, fiind un exemplu de cadricitate in raport cu evolutia foarte dinamica a vietii internationale. V. Curtea Internationala de Justitie: Membri sau sun alesi de Adunarea Generala si de Consiliul de Securitate (acestea 2 au atributii egale). Jurisdictia sa se refera la urmatoarele probleme: curtea poate sa decida conventiile internationale care stabilesc regulile recunoscute de catre statele aflate intr-un contengios juridic, stabileste prinicpiile generale ale dreptului international, stabileste principiile legate de traditia sau cutuma in dreptul international si emite opinii cu caracter de recomandare (nu au caracter obligatoriu insa sunt relevante deoarece influenteaza opiniile la nivel international). VI. Secretariatul: are rol tehnic. Activitatea sa este supervizata de catre Secretarul General. Atributiile organului:

  • 5

    - desfasoara activitatea curenta a organizatiei; - managementul activitatii curente ONU; - se ocupa de proble legate de studiul evolutiei demografice, tendinte de

    dezvoltare economice, sociale, dezvoltarea sustenabila si elibereaza studii despre acestea;

    - organizeaza concret conferintele ONU; - are rol de monitorizare + aplicarea deciziilor pe teren; - traduce in limbile oficiale ONU toate documentele.

    Componenta: aprox 5000 membrii in 9 departamente de baza. Departamentul principal este Oficiul Secretarului General. Secretarul General: Functia sa reprezinta ONU in raport cu statele terte. Este numit de catre A.G. la propunerea Consiliului de Securitate (din lista scurta votata de cele 193 state membre) - are rol administrativ; - mandatul sau este de 4 ani; - este ajutat de un adjunct; - are la dispozitie un important aparat tehnic. 2.Instituii specializate i alte organizaii ale Naiunilor Unite

    Secretariatul este compus din 9 departamente si mai multe agentii si organisme specializate. Pe langa acestea el are mai multe comisii generale care isi desfasoara activitatea in mai multe colturi ale lumii: New York, Vienna, Santiago. Oficiile specializate:

    1. Office of internal oversize services: un oficiu pentru serviciile de supervizare care a fost infiintat pe langa Secretarul General al ONU pentru a superviza activitatea tuturor organismelor;

    2. Office of legal affairs: un oficiu pt probleme legale, de drept. Acesta se ocupa de problemele normative ale ONU;

  • 6

    3. Department for Political Affairs (Departament pentru afaceri politice): activeaza in cazul problemele legate de sceuritate, cu accent pe problemele legate de dezarmare. Se ocupa cu prevenirea, controlul si solutionarea tuturor conflictelor care apar pe plan mondial;

    4. Department for Disarmament Affairs (Departament pentru dezarmare); 5. Department for Peacekeeping Operations (Departament pentru operatiuni

    de mentinere a pacii); 6. Office for Humanitarian Affairs (Departamentul pentru probleme

    umanitare): se afla in stransa legatura cu DPO (nr. 5); 7. Department of Economic and Social Affairs (Departamentul pentru afaceri

    economice si sociale): se ocupa de problemele economice si sociale + lucreaza in stransa legatura cu Consiliul Economic si Social (face munca curenta pt el);

    8. Department of General Assembly Affairs and Conference Services (Departament de afaceri al Adunarii Generale + pentru servicii legate de conferinte): pregateste A.G. ale ONU si organizeaza dpdv tehnic conferintele ONU;

    9. Department of Public Information: informeaza publicul vizavi de ce mai face ONU: brosuri, filme, CD-uri, advertising etc - interfata organizatie si public;

    10. Departament of Management: se ocupa cu managementul tuturor organismelor ONU si ajuta la imbunatatitrea manageriatelor diverselor organisme ONU;

    11. Office of the UN Security Coordinator (Oficiu de coordonare a problemelor de securitate a ONU): oficiul care trebuie sa asigure raspunsul coerent la nivelul tuturor organismelor care au atributii de securitate in cazuri de urgente/cazuri neasteptate.

    Comisile regionale: Africa, Europa, America Latina si Caraibe, Asia si Zona Pacificului, Asia de Vest (Occidentala) Agentii specializate: 1. ONU pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO): se ocupa cu cele trei domenii amintite in sensul promovarii acestora de o maniera concertata, coerenta la nivel global. Sediu: Paris;

  • 7

    2. Fondul Natiunilor Unite pentru Copii (UNICEF): respectarea drepturilor copuilului, promovarea acestora pe arena internationala si asiguraraea unor conditii cat mai bune de dezvoltare pt copiii planetei se trimit ajutoare catre tarile in curs de dezvoltare sau extrem de sarace pt sistem educational si pt supravietuirea de zi cu zi; cateodata UNICEF declara anul copilului; 3. Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD): pe principiile comertului liber si avand drept scop dezvoltarea zonelor defavorizate. Periodic acest organism organizeaza conferinte reunite in diverse zone de pe mapamond. Sediu: Geneva; 4. Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP): cel mai recvent intalnit in programele tarilor in curs de dezvoltare si se ocupa in cel mai mare procent cu dezvoltare sustenabila (dezvoltare durabila a resurselor importante pentru umanitate: resurse, dezv economica efectiva si ajunge la conditii de viata) Sediu: New York + sedii regionale; 5. Oficiul Natiunilor Unite pentru Proiecte (UNOPS): sustine serviciile legate de diferitele proiecte ale Natiunilor Unite preia partea tehnica de asigurarea a serviciilor pentru acel proiect; 6. Programul Natiunilor Unite pentru Protectia Mediului (UNEP) Are sediu in Nairoby, Kenya studii privitoare la mediu, gestionarea ajutoarelor, programelor in vederea mentinerii mediului ambiant, se preocupa de impunerea unor standarde pe plan mondial in vederea mentinerii mediului ambiant; 7. Fondul Natiunilor Unite pentru Populatia (UNFPA): probleme legate de planificarea familiala, asistenta pentru drepturile femeilor, campanii etc. Universitatea Natiunilor Unite: Sediu: Tokyo; 8. Programul mondial pentru alimentatie (WFP) are sediu la Roma si coordoneaza ajutorul alimentar pentru tarile care se confrunta cu deficit alimentar, tari in curs de dezvoltare; 9. Oficiul Inaltului comisar ale drepturilor omului (UNHCHR) acest organism este reprezentat de o singura persoana, care se ocupa cu standardele privitoare la drepturile omului pe plan mondial. El pregateste rapoartele la respectarea drepturilor omului in tarile ONU; emite recomandari in domeniul drs omului si actioneaza ca un secretariat in reuniunile drteptului omului; 10. Centrul ONU pentru asezari umane united nations center for human settelments (HABITAT) Gestioneaza problemele legate de asezarile umane

  • 8

    propulsandu-se pe servicii sociale, dezvoltare urbana, mediu si infrasctructura, monitorizare si informare privitoare la problemele de habitat; 11. Oficiul inaltului comisar al ONU pentru refugiati (UNHCR). Isi are sediu la Geneva, pt refugiatii din conflict; 12. Oficiul pentru controlul drogurilor si preventia criminalitatii (UNDCP): se ocupa cu probleme interconectate de abuzuri de narcotice, criminalitate organizata si terorism; 13. Fondul natiunilor unite pentru dezvoltarea femeilor (UNIFEM) acorda asistenta financiara femeilor acolo unde nu exista egalitate de gen; 14. Institut de cercetare si training pentru promovarea femeilor (UN-INSTRAW) - lucreaza in stransa legatura cu UNIFEM (nr. 13); 15. UN institute for research and training (UNITAR) acorda asistenta programelor de cercetare si training; 16. Institutul Natiunilor Unite pentru Cercetarea Dezarmarii (UNIDIR) face cercetari pentru programele de dezarmare pe care le gestioneaza UN. Organizatii de sine statatoare: 17. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) = Organizatia natiunilor unite pentru alimentatie si agricultura are sediu la Roma si se ocupa cu eliminarea saraciei pe plan mondial anumite zile ale alimentatiei si ani ai agriculturii, org conferinte pe problemele saraciei si acorda asistenta financiara pt aceste programe; 18. Organizatia nationala pentru aviatia civil (ICAO) este org care a fost creeata din 1944 si da standardele pe plan mondial la circulatia aviatica pe plan civil. Dupa 11 sept 2001 dupa atacurile teroriste, s-au implementat noi standarde planetare. 19. Organizatia mondiala a sanatatii (WHO) 1948 sediu in norvegia si la geneva emite standarde privitoare la respectarea normelor de igiena pe plan mondial norme privitoare la alimentatie codex alimentarius interzice o serie de plante care ar putea fi administrate sub forma de remedii naturiste. Acest codex a fost aprobat de multe parlamente din lume si codex alimentarius a fost aplicat printre primele state in romania de 3 ani ruleaza. Un scop grav ar fi reducerea populatiei mapamondului, altfel controlul populatiei prin emiterea de retete, etc. Org mond a sanatatii a avut si actiuni pozitive in statele care ieseau de sub efectul colonizarii anii 70;

  • 9

    20. International Lbour Organisation (ILO) din 1999 prevede respectarea standardelor de munca. Are sediul la Geneva. 21. GRUPUL BANCII MONDIALE 1.Banca Mondiala (WB) 2.Fondul Monetar International (IMF) 3.Banca pentru Reconstructie si Dezvoltare (IBRD) 4.Corporatia Internationala Financiara (IFC) 5.Agentia Multilaterala de Garantie a Investitiilor (MIGA) 3.Reforma ONU

    Problema dateaza din anii 1970 nu este nici pana in prezent finalizata. Notiunea de reforma a fost adesea utilizata printr-un abuz utilizare excesiva a termenului; exista o ciclicitate a incercarilor de reformare a ONU. De obicei un nou secretar general afirma ca el va face reforma ONU... la sfarsitul mandatului recunoaste ca nu si-a indeplinit acest dezirat. Elementele care dau necesitatea acestui proces de reformare:

    1. noua distributie a raporturilor de putere in situatia actuala fata de cea de dupa al 2-lea R.M.

    2. transformarile de esenta ale sistemului economico-financiar si de securitate: incercarile de a impune o noua moneda de rezerva internationala in locul dolarului (sistemul de la Bretten-Woods), incercarile de promovare a unor noi organizatii si forumuri la nivel modial (ex: rolul tot mai important al G20 grupul care reprezinta esenta parghiilor de putere: puterile traditionale si cele emergente N11)

    Cauzele pentru care aceasta reforma nu a putut fi implementata:

    impotrivirea nucleului de proeminenta a statelor din Consiliul de Securitate -> opozitia cea mai dura o face SUA;

    slabiciunea statelor in curs de dezvoltare inertia lor conceptuala si ideologica datorita carora nu isi pot promova ideile pe scena vietii

  • 10

    internationale; [Noua Ordine Economica Internationala sloganul dupa cel de-al II-lea RM; a venit comunismul si nu a mai prins ideea]

    insusi sistemul institutional al ONU are o mica capacitate de transformare este inert el insusi; un secretar general are foarte putine parghii de a reforma ONU; exista cateva grupuri de reflectie permanenta in cadrul ONU care sa propuna schimbari;

    la nivelul statelor care au influenta mare in ONU exista mari diferente de abordare vizavi de reforma ONU, tarile cele mai active in reformare sunt tarile nordice: Olanda, Finlanda, Tarile Baltice, Suedia, Norvegia, Danemarca; tarile care au cel mai greu cuvant de spus sunt cele mai putin interesate: SUA

    Principalele constrangeri care fac ca reforma ONU sa fie limitata:

    natura mandatului ONU: accentul cadea initial pe problemele de securitate, acum este greu sa fie impuse alte teme, precum cele economice, sociale, disparitatile de dezvoltare intre nord si sud etc.

    toate problemele economice financiare au fost canalizate spre institutii care apartin doar formal de ONU (Ex: Banca Mondiala, FMI, Banca Europeana de Reconstructie si Finantare etc.) sau se plaseaza cu totul in afara ONU ele gestioneaza marile probleme economice => ar trebui regandit total sistemul;

    exista mai multe tendinte care conteaza in relatiile internationale si acestea sunt antagonice -> din cauza acestei contradictii ele nu pot fi reconciliate la nivelul ONU. Ex: globalizarea dublata de fenomenul regionalizarii (difera distributia puterii), guvernanta globala si guvernanta regionala;

    si daca se ia in considerare ca ideea cea buna este globalizarea - nu toti sunt de acord ca ONU ar trebui sa exercita parghiile guvernantei globale si nu Banca Reglementelor Internationale, de exemplu, in guvernarea economica a lumii etc.

    raportul care s-a instaurat la nivelul organizatiei intre diverse tendinte institutionale: tendinta multilateralismului (o forma institutionala cu caracter generic in relatiile internationale care inseamna coordonarea relatiilor dintre tari pe baza unor principii de conduita generalizate), tendinta constitutionalismului (bazarea relatiilor dintre state pe baza unor standarde

  • 11

    generalizate sub forma unor acte fundamentale de tipul Carta ONU; Organizatia Nationala a Aviatiei face standarde la nivelul transporturilor civile aeriene insa nu toate statele recunosc aceste standarde), tendinta interguvernamentalismului (relatiile intre guverne sau state fara sa existe o structura supraordonata la nivel suprastatal deciziile raman in mainile guvernelor), tendinta transnationalism (Ex: sunt anumite materii cu care se ocupa ONU care deja iau caracter pe deasupra vointei statelor in dreptul international, Curtea Internat a Drepturilor Omului sau chiar anumite tribunale speciale infiintate de ONU: Tribunalul Penal International pentru Fosta Iugoslavie);

    Opozitia SUA: 1. in SUA, un rol foarte importat il au organizatiile evreiesti care nu

    agreaza in general ONU si isi pun amprenta asupra politicii externe; 2. grupurile de afaceri din SUA iar nu sunt favorabile ONU pentru ca

    problemele legate de economie si complex se rezolva in afara cadrului formal al organizatiei, de exemplu in World Trade Organisation;

    3. exista o pozitie traditionala fata de tarile in curs de dezvoltare SUA este obsnuita sa lucreze in organizatii cu un numar oarecum mic de membrii si in care SUA are rolul principal

    Actualitate SUA nu mai da fonduri UNESCO pentru ca recent a intrat Palestina in ONU. Cum se raporteaza diverse state la problema reformei ONU:

    statele care ar dori o reforma a la carte ONU o reforma selectiva: statele care au o pozitie preeminenta si aceasta pozitie este concorfma cu propriile aspiratii: SUA, China, Federatia Rusa; statele care au pozitii care depasesc statutul lor real: Marea Britanie, Franta

    state care promoveaza reforma pentru a-si rectifica propria pozitie in sistem, pentru a si-o imbunatati statele care au o contributie semnificativa la bugetul ONU si vad o nepotrivire intre aceasta contributie si rolul global pe care si l-au asumat si statutul real din cadrul ONU: Germania; statele care spera ca sa obtina prin aceasta rectificare o pozitie mai importanta in configuratia globala si regionala de putere: Brazilia, India si Nigeria

  • 12

    statele care doresc cu sinceritate reforma autentic reformatoare si care nu doresc neaparat o crestere a rolului lor formal in cadrul organizatiei: Canada, Suedia, Norvegia, Olanda, Finlanda cele mai implicate, au o contributie concreta la nivelul reformarii, sunt dinamice, propun idei, scenarii

    statele care utilizeaza sloganul reformei ONU ca o modalitate de subliniere a nevoii de schimbare nu vin cu propuneri concrete a reformei o chestiune retorica: tarile subdezvoltate (beneficiarii ONU) si tarile nemultumite de relatiile actuale de putere: Cuba, Sudan, Malaezia, Algeria - promoveaza actiunea colectiva pentru a-si promova interesele; statele care au fost obiectul unor sanctiuni din partea ONU pentru politicile lor in diverse domenii: Kosovo, Iran, Coreea de Nord

    Romania promoveaza ONU la nivel declarativ; inainte de 1960-1989 eram la autentic reformatoare. Bugetul ONU este de circa 1,3 mld. $. Este putin pentru toate organismele si organizatiile. Legat de reforma ONU: lipsa dorintei politice de a investi mai mult. Propunerile concrete de reforma structurala a ONU (cateva din cele principale):

    Cea mai veche: 1969 si reluata in 1974 schimbarea sau revizuirea Cartei ONU. Carta a fost amendata, desigur, insa nu a fost revizuita fundamental. Revizuire in sensul:

    infiintarii unui consiliu economic care sa fie similiar Consiliului de Securitate actual: Consiliul de Securitate Economica al ONU

    2;

    este nevoie de un nou sistem care sa includa in Consiliul de Securitate noi membri

    3;

    o mai buna reprezentare a raportului nord-sud (sud: India, Brazilia, Nigeria, Africa de Sud, Mexic, Turcia);

    2 Securitate: militara, politica, societala (pastrarea traditiilor fundamentale care dau identitate unei comunitati), economica, mediului. 3 Paul Kennedy intr-un articol de Foreign Affairs propune 21 membri: 11 permanenti ca de exemplu Germania, Japonia si India, Nigeria/Africa de Sud, Brazilia) si 10 nepermanenti

  • 13

    reformarea ONU care ar trebui sa tina seama nu doar de criterii de reprezentativitate regionala ci ar trebui sa tina seama de vointa unor tari candidate la acest statut de a-si asuma responsabilitatile care revin celui care detine un rol important in organizatii;

    cum se pun problemele legate de statele care nu sunt recunoscute tari care activeaza, sunt recunoscute de Consiliul de Securitate insa nu de ONU per total.

    4.Extinderea NATO

    In 1952 la aceasta org au aderat grecia si turcia conditii intro perioada in care functiona doctrina truman consta in totalitarismul si regimurile totalitare se nasc din mizerie economica - pentru a prevenii instalarea unui regim politic totalitar, este nevoie de un plan masiv de ajutorare economica a tarilor amenintate de acest lagar totalitar (grecia si turcia tari amenintate de acest fenomen). Acordul de procentaj 1944 grecia trebuia ferita de comunism. In virtutea doctrinei truman, cele doua state sunt integrate in alianta nord atlantica.

    Urmatorul moment integrarea tarilor care au fost in al 2lea WW, tari care luptasera impotriva aliatiilor occidentali 1955 adera la nato RFG martie 1953 moartea lui stalin se punea problema unficarii germaniei (stalin daca ceilalti sunt deacord cu unificarea germaniei si neutralizarea statului unificat, atunci s-ar putea ajunge la instaurarea unei paci si securitati durabile in europa propunere ejectata) dupa moartea sa, cei care au preluat statul sovietic, au readus in discutie ideea lui stalin, dar la vremea respectiva, occidentalii initiasera primele contacte pentru integrarea rfg in alianta nord atlantica. Astfel rfg intra in nato 1955 pe aceast fundal soarta acestei perioade bipoalare a fost hotarata impartirea intre est si vest. Aparitia primelor sedii aliate ale NATO in 1953 s-a creat sediul aliat pentru europa Supreme Headquarters Allied Powers Europe.

    Momentul urmator prima criza 1959 franta si-a retras flota din nato a refuzat sa participe la operatiuuniile nato cu flota sa proprie. A 2-a criza 1966 fr

  • 14

    s-a retras din comandamentul suprem aliat al nato nu a mai dat ofiteri superiori pentru comandamentul aliat nord atlantic. Franta a reintrat foarte tarziu 2008.

    Dupa 1966 urm moment din evolutia nato integrarea in org a tarilor care faceau parte din partea autoritara Spania si Portugalia tari acaparate de regimuri de dreapta. 1982 spania a intrat in nato dupa alungarea lui Francisco Franco.

    Venirea la putere in 1984 a secretarului general al urss care a schimbat total raportarea urss fata de nato iulian andropov seful serviciilor secrete. In acest moment sa inceput transformarea relatiei de pura confruntare intrer E si V intr-o relatie de pura cooperare. Momentul care a incununat aceasta relatie de cooperare venirea la putere a lui Gorbaciov 1955. Cel care a schimbat total pozitia fata de nato a retras trupele sovietice de pe teritoriul european fara sa aiba pretentii si a stabilit mecansimele care sa permita statelor est europene sa-si urmeze cursul politic de sine statator.

    Mai mult de cat att gorbaciov a fost de acord cu unificarea germaniei. S0a creeat mecanismul celor 4 (puteri care au fosti invingatoare in urma celui de-al 2WW) +2 (rfg si rdg). Mecanismul 4+2 unificarea germaniei hotarator pentru succesul sau acordul lui gorbaciov.

    9 nov 1989 cade zidul berlinului si dupa unificarea oficiala a germaniei. In momentul in care s-a unificat germania gorbaciov a pus conditii germania unificata sa nu faca parte din alianta nord atlantica si ca NATO sa nu se extinda catre estul europei. NATO a facut exact opusul, s-a exins in europa de est. Astazi aceasta conditie pusa de gorbaciov etc.

    Extinderea nato catre est nato s-a extins in urmatoarele etape in 1991 are loc conferinta atlanticului de nord de la londra septembrie tarile est europene invitate si s-a pus bazele consiliului de cooperare nord atlantic care era format din tarile membree nato si tarile fost adversare nato. Tarile est euroene nu puteau lua decizii si nu erau membre dar erau consultate. Erau invitate doar pentru a fi consultate prima forma de cooperare intre est si vest. A -2a etapa importanta semnarea in ianuarie 1994 parteneriatul pentru pace document care stipula faptul ca fostii adversari din europa de est nu mai sunt adversarii nato ci sunt aliatii pentru pace si securitate pe continetnul european. Romania a fost primul stat din e de E care a semnat acest parteneriat.

  • 15

    In 1995 nato de la bruxelles publica studiul asupra largirii. Acest document statua conditiile pe care trebuie sa le aiba un stat pentru a intra in organiztie. O prima conditie fundamentala sa fie un stat de drept; a 2-a cond sa nu aiba diferente de frontiera si de alta natura etnice si lingvistice cu un stat vecin. A 3-a cond de a putea sa-ti asumi toate repsonsabilitatiile si obligatiile care decurg din calitatea de membnru sa fi capabil sa supui dpdv financiar si sa ai fortele militare necersare pentru nato foarte imp datorita bugetului ,militar care trebuia sa fie f ridicat. A 3-a conditie conditia ca sa poti sa iti exerciti toate atributiile care-ti revin in calitatea de membru nato att in plan intern cat si in plan extern sa fi capabil sa pui la dispozitia nato anumite contingente pentru operatiiuni din aria de acoperirre nato.

    Articolul 5: daca un stat membru nato este atacat de un stat tert, toate statele membre actioneaza intro maniera solidara impotriva acestui stat art cel mai imp.

    NATO nu are doar caracter militar ci si politic constultari politice intervine articolul 4 care discuta despre aspectul politic daca survine o situatie de criza in area nato, statele membre sunt obligate sa poarte consultari politice pentru solutionarea acelei situatii. In urma constultarilor politice au loc actiunile militare, in general cu trupe.

    Organizatie politico militara de aparare colectiva. Aceasta identitate incepe sa fie pusa sub semnul intrebarii f multe pers spun ca nato nu mai este o astfel de org - Nato s-a extins foarte mult in afara ariei de acoperire acest lucru nu figureaza in tratatul fondator al nato. Nato a putut sa treaca la astfel de actiuni autoferia, a fost cand nato s0a implicat in criza din balcani 1991 nato intervine isi fundamenteaza interventia cu un act de dupa interventie 1995.

    In 1999 50 de ani de la infintare nato isi schimba conceptul strategic nato are dreptul de a actiona in afara ariei de acoperire a art 5, oriunde pe mapamond. Dar se naste 1 pb in ce masura un concept strategic poate schimba litera documentului fondator NATO nu poate fi schimbat decat printr-un alt doc fondator nu a fost adoptat asa ceva. La fiecare summit nato se schimba conceptul strategic.

  • 16

    Primul concept strategic post razboi rece 1991 sumit nato roma fostii adversari aliat consiliul de cooperare NA-nord atlantic.

    1999 al 2-lea concept strategic nato are dreptul Intervine momentul IRAK si afganistan cea mai mare incercare pentru nato

    a esuat, desi s-a implicat puternic, situatia nu este stabila.

    Cel de-al 3-lea concept strategic in ce masura nato mai este org de aparare colectiva nato trebuie sa stabilieasca parteneriate pe mapamond cu acele state care servesc intereslor sale si sprijina obiectivele organizatiei nu integram pe toata lumea dar prin acest parteneriat de aparare strategica si acele state ajuta la realizarea obiectivelor (japonia korea de sud, india, signapore etc) => un nato Global.

    Momentul hotarator pentru aceasta temperare si negare a vointei sua 2008 sua la summitul nato de la Bucuresti a propus acordarea statututlui de tari candidante pentru georgia si ucraina la bucuresti, decizia a fost blocata si repsinsa de germania si anglia.

    Extinderea nato 1991, 1995, si dupa incepe largirea propriuzisa. Ce tari E europ si in ce conditii:

    1. primul summit de la madrid iulie 1997 au fost propuse ca si tari candidate ungaria, polonia si rep ceha. Punea teoretic problema ca si romania si slovenia sa fie integrate in acest prim val al aderarii la nato. Nu au intrat in primul val pentru ca romania a facut cateva greseli nu aveam nici un sprijin sprijinul prin tari europene germania dar nici cel american (pentru ca rom a cazut prada conflictului dintre SUA si FR). In comunicatul oficial al summitului de la madrid s-au recunoscut progresele rom si slovenia dar doar att.

    2. summitul nato de la PRAGA - 2002 tocmai avusesera loc atacurile teroriste sua avea pbs nu a mai fost atacata din 1941. pod catre orient zona Marea Neagra Nato extins de la marea baltica pana la marea neagra. Tarile care sunt plasate pe acest coridor au fost invitate la negocieri (lituania estonia letonia, slovacia, slovenia, romania si bulgaria). Intra oficial in

  • 17

    NATO in 2004 2 ani de zile pentru ca nu este suficienta o decizie, ci trebuie supusa ratificarii parlamentelor tuturor tarilor membre.

    Procesul pe care il are un stat care vrea sa adere la nato trebuie mai intai sa

    semneze un document planul de actiune pentru aderare. Acest plan cuprinde cerintele pe care trebuie sa le satisfaci pentru a fi integrata

    document general individualizarea procesului se adopta un plan individual de aderare un fel de transpunere a obiectivelor generale din MEC a necesitatilor statelor candidate sir de obiective foarte numeroase cateva zeci pe care un stat si le asuma (exemple unu din obiective

    un buget capabil sa sustina eforturile unui stat membru nato un procent din pib care sa fie suficient pentru a asugura aceste contributii in medie undeva 2% - tari care au peste si sub o tara f imp belgia acorda un procent sub 2% - o tare precum FRANTA acorda un procent de ~3%. In cazul tarilor candidate Romania 2,58% din pib pentru NATO tara saraca, conditii mari. Germania, cea mai imp tara din nato sub 2% - cu cat esti mai mic cu att acorzi un procent mai mare din pib. Macedonia cu pop mai mica decat bucurestiul 2,98% din pib.

    Obiective:

    obiective de cat acorzi din pib, restructurarea organismului militar sa ai o proportie intre gradele

    superioare si inferioare, constructie pirmaidala (f multe grade mici si foarte putine grade superioare);

    restructurare a industriei militare consecinte trebuie de cumparat tot din afara.

    Atingerea obiectivelor tehinice nu-ti garanteaza decizia de a fi membru nato decizie politica care se ia indiferent de atingerea sau nu a obiectivelor tehnice. Ca sa iei o decizie politica favorabila aliati puternici.

    Romania dpdv tehinic mult m bine pregatita in 1997 decat era in 2002. Dupa decizia politica esti invitat dar aceasta decizie trebuie sa fie supusa votului parlamentelor tarilor membre. Dar nu toate statele au fost ratificate de parlamente au existat stat5e blocate. Una din reguluile deciziei decizia trebuie sa fie unanima trebuie sa te asiguri ca toti.

  • 18

    In 2008 la summitul nato de la bucuresti s-a pus si problema acordarii

    macedoniei statul de tara care adera la membership action plan s-a opus grecia pe criteriul diferentului vechi istoric cu macedonia. Grecii sustin ca macedonia este tinut greces. Drept urmare, numele de macedonia nu este recunoscut de nimeni in lume former republic yugoslave republic of macedonia. In urma votului greciei macedonia nu a fost invitata sa intre in acest proces. Tot in 2008 decizia politica europ a batut decizia americana uk si georgia aufost tari invitate sa adere la Memb Act Plan invitatie de G W Bush. La summit Franta si germania s-au opus.

    5.Parteneriatele NATO

    Primul dintre aceste parteneriate speciale ale nato incheiat de nato cu rusia si ucraina. Context inainte de summit nato madrid iulie 1997 nato a vrut sa previna o pozitie a rusiei si ucrainei si a vrut sa faca niste parteneriate speciale cu aceste 2ua. Parteneriat cu ucraina carta distinctiva a rel dintre nato si ucraina ambele au avut acest caracter de parteteneriate speciale:

    Primul parteneriatul cu rusia oferea rusiei posibilitatea de a participa la reuniunile consiliului nord atlantic for superior de luare a deciziilor in nato ii oferea rusiei care nu este membru nato dreptul de a participa dar nu avea drept de vot era doar invitata. Aceasta posibilitate a fost exercitata pana ce nato a declansat razboiul kosovo

    aprilie 1999 bombardare si ulterior de inlaturare a lui Milosevici fata de aceasta act rusia a actionat foarte dur sia suspendat poizitia in consiliul nord atlantic si neparticiparea sa a lucrarilor acestui for de decizie a 2-a consecinta a fost faptul ca in anul 2000 a fost promulgata o noua doctrina militara de catre federatia rusa care identifica in textul NATO ca cea mai mare amenintare la adresa securitatii federatiei ruse. Anul 2000 se revine pt o scurta perioada de vreme la retorica razboiului rece. Din aceasta fundatura a relatilor odata cu atacurile teroriste de la 9/11, federatia rusa si-a reevaluat relatiile cfu nato fiind cointeresata in nato razboiul impotriva teroristului War on terror.

    A fost cointeresata sa-si reevalueze relatiile pentru ca rusia avea proprii sai teroristi grupuri de guerila cecene din cecenia care avea vernitati secesioniste si recurgea la atacuri de tip terorist.

  • 19

    Asa ca federatia rusa a utilizat acest pretext pentru a-si justifica proipriile sale masuri represive impotriva teroristilor ceceni. Pana atunci occidentul era impotriva acestor actiuni.

    Ca urmare a acestor reevaluari, (nato si sua erau interesate sa aduca rusia in aceasta campanie globala) incepand din 2002, se incheie un acord special intre nato si rusia Acordul NATO 20 se consid ca rusia desi nu era membra nato capata un statut egal cu ceilalti membrii nato. Acest statut cvasi-egal al rusiei se creaza consiliul comun nato rusia ceva mai mult decat consiliul vechi nord atlantic era comun un prim aspect. Al 2-lea federatia rusa a deschis prezentei militare nato fostele sale baze militare de pe teritoriul fost sovietic republicile central asiatice. Nato intra intro zona strategica imp rezerve energetice sub pretextul luptei impotriva terorismului cooperare extraordinar intre rusia si nato 2001.

    Problema a fost ca survine anul 2003 razboiul din iark pretextul oficial al interventiei a fost ca irakul oferise baze de refugiu teroristilor talibani iar al 2-lea sadam husein pune in picioare un program de inarmare nucleara.

    Daca primul putea sa aiba o oarecare relevanta, al 2-lea era inventat premierul marii britaniei a prezentat dovezi contrafacute. Acesta actiune a fost sever criticata de rusia, germania si franta si nu numai au criticat pe fata interventia dar au si amenintat cu deculparea ue de nato germania si fr dupa lansarea campaniei din primavara 2003, gemrnaia franta belgia si luxembourg s-au reunit intr-un mini summit de ciocolata la bruxelles uniunea europeana pune in picioare un corp de armata separat de nato colegiu separat de aparare fata de nato, isi pun in aplicare de a pune in aplicare formarea unui corp de actiune rapida + alte decizii curajoase care daca s-0ar fi pus in aplicare 100% => decuplarea fata de nato ambasadorul sua la nato (cand a fost informat de aceste decizii) a declarat ca daca sunt puse in aplicare atunci sua se retrage din nato on the verdge of colapse atunci a intervenit UK (statut separat fata de UE) dar are o relatie speciala cu sua, si a intermediat tensiunile => s-a renuntat la unele masuri compromis nu s-a mai infiintat un stat major general separat al UE de statul major general al NATO.

    Intervenind momentul 2003 in relatiile dintre UE iar pe de alta parte dintre

    rusia si nato, relatiile nato rusia s-au tensionat si deteriorat effect ue este dependenta dpdv energetic de resursele federatiei ruse si orice atitudine schimbata in relatiile ue nato se repercuteaza in relatiile nato fed rusa rusia a obiectat f

  • 20

    vehement asupra faptului ca desi campania initiala asupra terorismului din primul val se incheiase, americanii vroia prezenta militara in asia centrala iar dupa incheiere nu s-au mai retras s-a deteriorat relatia cu rusia incercare de subminare a hegemoniei ruse in spatiul ex sovietic strainatate apropiata.

    Acesta situatie a fost exacerbata in momentul in care a izbucnit criza Georgiana 2008 trupele georgiene au declansat un atac surpriza asupra provincilor osetiei de sud si arhaznia. Acest atac s-a transformat intrun razboi ruso georgian f multi cetateni rusi? pe teritoriul de conflict. (trupele georgiene au atacat primele. Provinciile separatiste au fost atacate de teritoriul georgian) toata situatia a degenerat intr-un razboi consecinta dupa accest moment (georgienii erau incurajati de sua pt acest demers) relatiile s-au deteriorat simtitor intre rusia si nato in momentul de fata un nou razboi rece situatia a mai degenerat si dat crizei economice. La acesta deteriorara a ajutat si planul implementarii scutului amerrican antiracheta rol foarte imp.

    Scutul anti racheta primul proiect al scut american antirocket primul element dateaza de pe vremea razboiului rece cand Regan a preluat puterea in america un nou razboi rece pentru ca ronald regan a venit cu o alta abordarea asupra razboiului rece, una dura care amintea de anii 50 (criza berlinului etc). regan dorea aceasta abordare si in cadrul masurilor de relansare a rezboiului rece cu urss a venit cu initiativa de aparare strategica SDI prevedea ca teritoriul sua si al aliatiilor sa fie protejati de o retea de sateliti care aveau rolul pe deo parte sa identifice ca inainte ca teritoriul sa fie atins de rachete si sa le anihileze prin niste rachete interceptoare proiect foare ambitios si modern pt acea vreme SDI- razboiul stelelor (1987). Sovieticii erau in prima criza, resurse nu aveau si nici tehnologice.

    Proiectul era mult prea costisitor si nu mai era necesar odata cu venirea la putere al ui gorbaciov urma sa fie castigat fara arme.

    In anul 2001, dupa atacurile teroriste GW bush reia acest proiect si declara ca sua trebuie sa dezvolte un assemenea scut antiracheta amenintari in partea iranului, koreei de sud rogue states. Declara ca doreste sa implementeze acest scut si primele tari vizate pt acest scut rep ceha si polonia care tocmai fusesera integrate in nato erau perfecte pentru amplasare pt ca erau mai aproape de sursa potentiala pentru atacuri. Acest prim proiect cu amplasarea de 10 rachete

  • 21

    interceptoare si o statie radar nu a fost pus in aplicare 2 motive spre deosebirre de romania acolo exista societate civila mobilizare masiva a societatii civile (cum nu a mai fost din 1977 cu havel carta 1977) miscare extraordinar de dura cu iesiri din strada. Iar 2, in polonia se afla un regim politic condus de 2 frati frati katchinsky sau opus acestui scut cel mai strans aliat al statelor unite. Al 3-lea motiv a fost opozitia rusiei rusia a declarat : daca nato prin scutul american instaleaza aceste instalatii rusia va instala la kaleningrad(e o fasie pe teritoriul lituanieitara membra a ue) rachete cu raza medie de actiune pe acest teritoriu.

    Cetatenii acestei enclave rusesti trebuie sa traverseze teritoriul lituaniei ca sa ajungaa acolo e la granita dintre polonia si belarus mijlocul ue. Instalarea acestor rachete ar fi fost un fel de cal troian.

    S-a renuntat la plan. Dupa integrarea in nato a Ro si bulg in 2007, acolo unde nu exista o opozitie puternica regimul base s-a propus instalarea de rachete in bazele de la marea neagra. Si se intentioneaza instalarea acestor rachete si in turcia. Dar situatia cu turcia foarte tensionata.

    Parteneriatul cu ucraina movit prevenirea opozitiei extinderii nato. Acest parteneriat are un caracter special ucraina era interesanta pt nato

    dintr-un pct de vedere stationarea trupelor ??? nato era interesata de ucraina pt ca ucr deabia se detasase de fostul hegemon mare putere nucleara- avea interesul sa asigure un mare pasaj de trecere pt nato catre zona strategica din marea caspica. Nato a obt denuclearizarea ucraina.

    Incepand cu anii 2000 ucraina a inceput sa se manifeste in a fi interesata intro apropiere fata de nato au existat declaratii in acest sens. Drept urmare ucraina a fost integrata intr-un program specil de reconversie militara profesionala care avea scop princ denuclearizarea ucrainei.

    Membership action plan sustinut de noua europa pe pozitia de sustinere pentru ucraina si georgia statele unite erau convinse ca pozitia va fi agreata dar, germ si fr nu au fost deacord motive dependenta energetica aliatii fr si gr se temeau ca o inrautatire a rel cu rusia ar putea sa creasca dramatic pretul gazelor naturale; al 2-lea motiv pt care s-au opus pe teritoriul georgiei erau cele 2 provincii separatiste osetia si abhazia care fiind locuite de rusi ar fi

  • 22

    insemnat ca nato integreaza in randurile sale o tara pt care va fi nevoita sa aplice in viitor articolul 5 pt apararea sa. Nato nu poate inteegra in teritoriul sau o tara care are pe teritoriul sau baze straine.

    6.Relaiile NATO-UEO-UE n sfera securitii i aprrii

    Aceasta forma de cooperare la inceput se limita la schimbul de informatii, la statuarea unei bune vecinatati la bazinul marii mediterane cooperarea tarilor din orientul mijlociu, limitarea traficului de arme etc.

    S-au format noi generatii de functionari civili si militare care au putut sa fie ulterior implicate in diverse actiunbi desfasurate de nato.

    Cand regimul condus de Gadaffi si-a inasprit atitudinea fata de occident, libia a fost exclusa din dialogul mediteranean sg tara din N africii care nu era inclusa intro forma de cooperare oficiala in bazinul marii mediteraneane nato. Razboiul de 27 de zile impotriva libiei de catre nato, trebuie inteleasa in acest context, nu in altul. Era singura tara care nu putea sa fie controlata de catre occident si care avea foarte importante resurse de petrol. Acest razboi a fost unul dintre cele mai victorioasa din ultima perioada din partea nato victorie rapida a fost foarte asemanatoare cu ce facuse imp roman razboaiele hunice roma antica cauta sa se extinda in n africii acelasi lucru la facut nato. In urma razboiului a fost prima data cand un secretar Nato a pus piciorul in africa. 2040-50 resursele vor fi epuizate definitiv.

    Exista foarte multe probleme care se discuta, privitoare la raporturile care se stabilesc intre NATO si uniunea europeana ca organizatii internationale in sfera securitatii si apararii.

    Acest raport intre PECS si PESA si NATO. Dezvoltarea UE pe sfera dezvoltarii securitatii. Primul moment care marcheaza o preocupare a ue in domenitul securitatii europene tratatul de la bruzelles tratat de aparare colectiva fr, UK si benelux, tari care isi promiteau una alteia ajutor reciproc in cazul unui atac provocat din partea unei tari terte atacul este indreptat de facto inpotriva tuturor statelor semnatare.

    Imediat in aprilie, anul urmator, se infinteaza NATO apararea trans atlantica.

  • 23

    Pana in 1984 apararea ue a fost incredintata NATO. In 1984 se ia o decizie la nivelul uniunii europ occidentale ca UEO s cunoasc o revigorarea astfel incat sa-si creeze prop formatiuni inst contigente militare separate ale UEO, sa-si creeze un secretariat, forme de consultare permanenta la nivelul statelor membre si chiar sa-si creeze un centru de detectare prin satelit a unor posibile amenintari.

    Incepand cu 1984 pana catre inceputul aniilor 1990 1986 prima declaratie officiala a ueo privitoare la securitate se precizau mult mai precis sarcinile de aparare a UEO, formatiuni de reactie rapida germana, franco britanica, etc etc etc. Dupa caderea comunismului se infiinteaza primul secretariat al UEO, la londra deoareCe UK avea o relatie speciala cu SUA, de asemenea se crea centrul satelitar la toreno spania. La inceputul aniilor 1990, UEO a mers cu un pas inaintea nato cu relatii de cooperare cu fostii adversari din europa de est. In 1992, UEO a permis statelor din europa de est sa participe la summiturile sale si sa fie constultanti pe problemele pe care aceasta le prezenta.

    In anul 1994 summitul nato de la bruxelles care stabileste ca unul din obiectivele nato stabilirea unei identitati europene de securitate si aparare IESA nato vaznad ca UEO se dezvolta, a incercat sa constranga sal circumscrie aceasta dezvoltare in int NATO.

    UEO nu avea o capacitate ca NATO si a acceptat aceasta identitate. La nivel institutional insemna anumite structuri proprii, dar in interiorul nato. Lucrurile s-au complicat in 1996 summit al ueo la berlin care stabileste acordul berlin de cooperare intre nato si uniunea europeana atunci cand nato nu doreste sa intervina sau nu are capacitatea de a o face are obligatia de a pune la dispuzitia ueo propriile sale capabilitati ca aceasta sa desf anumite actiuni autonomie.

    UEO nu avea la perioada aceea logistica necesara baze armament bani etc. O perioada a fost OK dar tipul de actiuni pe care UEO radical dif fata de tipuri de actiuni NATO. Tipurile de actiuni UEO de tip Petersberg cautare si salvare (in caz de dezastre), operatiuni umanitare sau operatiuni de impunere a pacii in cazuri de criza operatiuni de Crisis management. Nato face alt tip de operatiuni art 5 apararea colectiva operatiuni de rasp la agresiuni externe nu neaparat crize.

  • 24

    Intre timp atat UEo cat si Nato au inceput ambele sa se implice in ambele tipuri de operatiuni indif de mandatul lor original. UEO 1997 prima actiune de anvergura razbooiul civil din albania f multi cetateni participasera la scheme piramidale de imbogatire fenomen de masa in care era implicata mafia albaneza caresi are fondurile din droguri etc.

    Operatiunea a fost condusa de Italia, UEO a intervenit au reusit sa puna

    ordine in tara. Prima misiune de anvergura operatiune care a dat de gandit nato amploarea operatiunii era mai mare decat mandatul strict de tipul petersberg. 1999 primul razboi post razboi rece nato moment de tensiune intre cele doua OI.

    Interventia din Kosovo a fost f contestata nu aveau mandat expres pentru interventia nato nu spunea nicaieri ca nato trebuie sa intervina sau ca sa intre cu forte militare autorizatie vaga la limita legitimitatii. Razoiul a fost declansat, dar se urmareau 0 morti toate echipamentele moderne au fost utilizate/testate in kosovo (agenti bacteriologici, etc) consecinte foarte grave armele s-au dovedit a fi nu atat de perfecte (s-a bombardat sediul ambasadei chinei). Atunci s-a vazut f clar ca europenii din cadrul nato nu erau la fel de pregatiti ca americanii din nato.

    Pentru europeni lectia a fost intarirea structurii de aparare consecinta dupa razboi, summitul UE, decembrie 1999 helsinki pana in 2003 sa puna in picioare o forta militara autonoma, forta militara care sa poata fi trimisa in teatrele de operatiuni in mai putin de 48 de ore si sa desfasoare operatiuni peste tot, earth wind and water.

    Aceasta decizie Headline Goal, s-a aplicat iar in anul 2003 se infiinteaza forta de reactie rapida a UE. Din acest moment realatiile nato - UE s-au tensionat pt ca statele unite au inteles aceasta actiune ca un fel de incercare a europeniilor de a se detasa de fundamentul transatlantic relatia transatlantica care le garantase lor securitatea timp de decenii problema duplicarii.

    In 2004 UE a trimis primele contingente undeva nu a zs si a generat frictiuni intre UE si NATO.

    Incepand din 2004 ue a desfasurat operatiuni autonome pentru gestionarea crizei sau post conflict desfasurate in teritorii de genu bosnia hertegovina, in golful arden iar ulterior dupa ce nato a desfasurat operatiuni in afganistan si rak ue si-a trimis contingente si acolo. Problemele in relatia nato UE au aparut in urma urm considerente mai ales in zona bosnia hertegovina irak etc au actionat

  • 25

    ambele, ue a preluat mandatul nato. In toate acest zone unde au act ambele org ss-au confruntat cu acelas tip de pbs. Nato a trebuit sa ia in calcul si operatiuni civile pentru care nu era pregatita pentru ca misiunile sale nu prevedeau un astfel de angajament. Pe langa aspectele pur militar a trebuit sa faca fata si la operatiuni de tip civil iar deopotriva ue care era pregatita pentru operatiuni de tip civil a trebuit sa faca fata si la operatiuni de tip militar.

    Astazi nato este in situatia de a-si dezvolta componenta civila care era subdezvoltata iar ue tre sasi dezvolte componenta militara si se pune problema compatibilizarii celor doua organizatii. Ele se confrunta cu situatii in care trebuie sa aiba ambele componnte dezvoltate.

    Operatiunea din darfur (loc din sudan) razboi civil si a actionat si nato si UE in accelasi timp si a fost un fel de Beauty Contest cea mai dezastroasa interventie intro tara in situatie de criza se pune problema duplicarii. Masuri si remedii pentru a coomptabiliza diferetele. Masurile sunt pe urm componente:

    1. instaurarea unor forumuri comune de consultare la nivel nato si UE masura ca sa existe statut de observator permanent la summiturile nato si invers.

    2. a fost stabilit un asa numit grup de capabilitati nato-ue un grup care incearca sa puna in comun capabilitatile nato si ue astfel incat sa nu existe duplicari intre ele intalniri periodice, lunare etc etc dar fara mari realizari.

    3. transfer si cooperare in sfera tehnologica statele unite detin dee departe un avans tehnologic in comp cu aliatyii europeni.

    4. ideea unui compormis franco britanic in sensul de a oferii nato optiunea unor misiuni comune cu organe nemilitare.

    5. instituirea unui grup de planificare autonoma a operatiuniilor UE separat fata de structurile de planificare NATo dar care sa-si aiba sediul in sediul general al nato.

    6. armonizarea grupurilor de lupta ale nato si ale ue in sensul ca acea forta de reactie rapida a uniunii europene sa nu duplice forta de reactie rapida a nato iar asa numitele grupuri de lupa ale ue (battle groups) sa primeasca certificarea nato sa fie certificate dpdv al capabilitatii lor de a fi operationale de catre structuriile nato. In battle groups grupuri de lupta

  • 26

    structurate la nivel ue in functie de preferinte (ex grupul de lupta din tarile nordice ettc).

    7. creearea de noi legaturi de cooperare intre organizatii. In actualul mediu de securitate ambele org trebuie sa faca mult mai mult amenintari mult mai variate, probleme legate de asigurarea securitatii energetice, etc.

    8. problema legata de proliferarea armelor de distrugere in masa atacuri bioteroriste etc.

    Viitorul nato la summitul ultim al nato un nou concept strategic al nato

    acest concept s-a concentrat pe trasnf org intro org cu alonja globala. Se org prin parteneriate 40 de parteneriate cu diverse tari ale lumii pe langa cele membre nato.

    7.Evoluia CSCE i transformarea sa n OSCE

    -poze-

    8.Conceptele strategice post-Rzboi Rece ale NATO

    Organizatie politico militara de aparare colectiva. Aceasta identitate incepe sa fie pusa sub semnul intrebarii f multe pers spun ca nato nu mai este o astfel de org - Nato s-a extins foarte mult in afara ariei de acoperire acest lucru nu figureaza in tratatul fondator al nato. Nato a putut sa treaca la astfel de actiuni autoferia, a fost cand nato s0a implicat in criza din balcani 1991 nato intervine isi fundamenteaza interventia cu un act de dupa interventie 1995. (Primul concept strategic dupa RR: 1991: fostii adversari nu mai sunt adversari NATO isi schimba conceptul strategic in 1999: NATO are dreptul sa actioneze in afara ariei de acoperire a articolului 5, oriunde pe mapamond. Concept strategic document intern nu ar trebui sa poata schimba documentul fondator. Al 3-lea concept strategic: NATO trebuie sa stabileasca parteneriate strategice pe tot mapamondul cu acele state care servesc interesele sale si sprijina obiectivele organizatiei.)

  • 27

    In 1999 50 de ani de la infintare nato isi schimba conceptul strategic nato are dreptul de a actiona in afara ariei de acoperire a art 5, oriunde pe mapamond. Dar se naste 1 pb in ce masura un concept strategic poate schimba litera documentului fondator NATO nu poate fi schimbat decat printr-un alt doc fondator nu a fost adoptat asa ceva. La fiecare summit nato se schimba conceptul strategic.

    Primul concept strategic post razboi rece 1991 sumit nato roma fostii adversari aliat consiliul de cooperare NA-nord atlantic.

    1999 al 2-lea concept strategic nato are dreptul Intervine momentul IRAK si afganistan cea mai mare incercare pentru nato

    a esuat, desi s-a implicat puternic, situatia nu este stabila.

    Cel de-al 3-lea concept strategic in ce masura nato mai este org de aparare colectiva nato trebuie sa stabilieasca parteneriate pe mapamond cu acele state care servesc intereslor sale si sprijina obiectivele organizatiei nu integram pe toata lumea dar prin acest parteneriat de aparare strategica si acele state ajuta la realizarea obiectivelor (japonia korea de sud, india, signapore etc) => un nato Global.

    Momentul hotarator pentru aceasta temperare si negare a vointei sua 2008 sua la summitul nato de la Bucuresti a propus acordarea statututlui de tari candidante pentru georgia si ucraina la bucuresti, decizia a fost blocata si repsinsa de germania si anglia. ( alte 2 cursuri)

    Viitorul nato la summitul ultim al nato un nou concept strategic al nato acest concept s-a concentrat pe trasnf org intro org cu alonja globala. Se org prin parteneriate 40 de parteneriate cu diverse tari ale lumii pe langa cele membre nato.

    9.Fondul Monetar Internaional

    -institutie specializata a ONU -scopul initial sa previna o criza economica(1929-1930) prin acordarea unor imprumuturi statelor aflate in criza

  • 28

    -dpdv al filosofiei econ care statea la baza acestei institutii ->filosofia liberalismului organizat -in momentul in care s-a lansat aceasta organizatie internationala ai aderat la inceput 44 de state,majoritatea tarilor in curs de dezvoltare Acordul pt crearea FMI s-a realizat dupa Conferinta din Iulie 1944 Noiembrie 1945-a fost semnat Statutul FMI Banca Reglementelor Mondiale-varianta b a acestui plan globalistic Institutii: Consiliul Guvernatorilor -principala institutie cu rol de decizie -guvernatorii decid asupra cresterii capitalului fonsurilor,aderarea de noi membri sau acordarea drepturilor speciale de tragere(problema cotelor parti-este practic o moneda,dar care nu circula,o moneda teoretica de calcul-in functie de ce cota parte ai tu la FMI,iti dai seama ce drepturi speciale de tragere ai) Directorul FMI -institutie in sine -poate sa influenteze toate deciziile guvernatorilor,prin pozitia pe care o detine Functiile FMI: -functia de supraveghere a economiilor tarilor membre pt ca acestea sa urmeze bune practici in plan economic(stabilitate externa)-componenta cea mai importanta a acestei functii este componenta financiara -asistenta financiara-acordarea de imprumuturi tarilor care au dificultati in asigurarea balantei de plati(cheltuie mai mult decat produce) -asigura instruire profesionala -asistenta tehnica-le ajuta sa formeze politici econ si fiscala -in mom de fata,FMI este obiectul unei critici profunde-pt ca statele care au apelat la FMI au avut efecte negative,unele dintre ele au incetat aceste acorduri cu FMI

  • 29

    10.Banca Mondial i instituiile sale bancare

    -este un sistem bancar Componente: Banca Internationala pt Reconstructie si Dezvoltare -s-a infiintat in 1945 -actioneaza in tarile lumii a treia,in zonele defavorizate -are proiecte de infrastructura Asociatia International pt Dezvoltare -infiintata in 1960 -are 166 de tari membre -acorda imprumuturi celor mai sarace tari ale lumii Biroul Regional -filiala din fiecare tara membra sau pt mai multe tari (ex.Biroul Regional pt Romania si Bulgaria) Corporatia Financiara Internationala -infiintata in 1956 -179 de tari mambre -imprumuturile sale se adreseaza sectorului privat Agentia Multilaterala de Garantare a Investitiilor -infiintata in 1988 -acorda imprumuturi si le garanteaza pe piata privata de capital atunci cand avem de a face cu proiectele sectorului privat Centrul International de Reglementare a Conflictelor din Domeniul Investitiilor -ofera conciliere si arbitraj Obiectivele Bancii Mondiale -acordarea de imprumuturi

  • 30

    -intermedieri financiare-identifica noi resurse financiare sau incurajeaza grupuri financiare -acorda asistenta si consultanta tarilor membre-face proiecte de asistentatehnica pt diverse proiecte de investitie Destinatia imprumuturilor -imprumuturi in infrastructura -fonduri pt dezvoltarea energiei electrice -pt combaterea saraciei -pt ajustarea sectoriala si structurala -reducerea datoriilor externe a unor tari fata de creditorii lor(ex Grecia)-imprumuturi pt proiecte de protectia mediului Banca Mondiala colecteaza fonduri prin emisiuni de obligatii cu rating AAA. Asociatia Internationala de Dezvoltare acorda credite pe o perioada de 12-15 ani. Proiectele se elaboreaza pe etape -daca este fezabil-daca se aproba,apoi se trece la partea tehnica Raportarea Romaniei la BM: -este tara membra a tuturor componentelor(5) a BM.Prima componenta din care a facut parte a fost BM pt Reconstructie si Dezvoltare(1972) -in cadrul BM,Romania este reprezentata prin Biroul Regional -in 2006 intre Rom si BM a fost incheiata o strategie=>imprumuturi in valoare de -Rom a devenit si donator la BM-0.6 mil de euro-foduri destinate malariei,HIV

    11.Organizaia Mondial a Comerului (OMC)

    Este o organizatie ce a luat fiinta in 1995 , are baza in Acordul General

    pentru Tarife si Comert GATT

  • 31

    GATT a fost infiintat in 1947- sa instituie un regim prin care toate barierele vamale dintre tari sa fie eliminate. Au aderat pe langa cele 23 de state , 100 de state. Pe baza acestui acord in 1995 s-a infiintat OMC.

    Isi propunea sa continue acest proiect in cadrul unei organizatii internationale.

    In perioada de dupa infiintarea sa, o serie intreaga de state importante care nu facusera parte din organizatie au intrat treptat. Ultimul stat care a intrat in OMC e Federatia Rusa. Mult timp s-a opus intrarii, considera ca sistemul neoliberal promovat de ac organizatie nu e conform cu interesele sale de securitate internationala. Lucrurile s-au schimbat, Federatia Rusa a inceput un proces de cooperare cu Occidentul, lupta impotriva terorismului dupa 2001, s-a alaturat coalitiei occidentale, din ratiuni proprii. Proces de cooperare pe sfera securitatii , Federatia Rusa a aderat la OMC. Din acel moment Federatia Rusa face parte din fortele pro globalizare. OMC este un instrument al globalizarii.

    OMC- ideea creeari unei organizatii mondiale- dupa caderea Zidului Berlinului, dupa 1990, exista un singur cadru de eliminare pe plan global a barierelor vamale,Rrunda Uruguay, dar nu capatase o forma completa.

    Functii ale OMC

    Forum de negocieri penru discutii asupra problemelor noi

    comerciale pe care le pune globalizarea si e un forum de discutii pt

    concilierea disputelor comerciale. OMC faciliteaza implementarea,

    administrarea si aplicare intstrumentelor juridice ale Rundei Uruguay,

    solutioneaza diferendele comerciale dintre state, si ofera un cadru de

    negocieri legate de comert intre statele membre.

    Pe langa aceste functii de baza, asista tarile in curs de dezvoltare in problemele legate de politica comerciala , examineaza politicile comerciale nationale ale statelor membre si coopereaza cu alte organizatii si institutii internationale in formularea politcii economice la scara mondiala .

    Sediul organizatiei este la Geneva ,Elvetia, ii asigura o buna cooperare cu

    ONU si cu sistemul organismelor care fac parte din Onu

  • 32

    Principii

    Liberul schimb- principiu neeo liberal

    -acordarii reciproce si neconditionate in relatiile dintre statele membre a asa numitei clauza a natiuniii celei mai defavorizate ( principiu de relatii comerciale intre state prin care statele intre care se incheie o clauza de acest tip nu se discrimineaza reciproc in relatiile lor comerciale, regim comercial favorabil in relatia comerciala cu celalalt stat. Acel stat care are incheiata o astfel de clauza nu e supus la un regim discriminator in raport cu un alt stat care nu are incheiata o asemenea clauza. Romania in perioada comunista din 1975 acordata de SUA clauza natiunii celei mai defavorizate.) Intre state cu regim normal diplomatic, relatie bilaterala, clauza e acordata. Importanta clauzei exprima esenta GATT, exprima dezideratul eliminarii barierelor vamale.

    Un alt principiu e acela potrivit caruia se acorda clauza

    tratmentului national ceea ce prespune o atitutinde egala

    nediscriminatorie fata de bunurile de import si cele autohtone , nu se

    face distrinctie intre produsele proprii pe care vrei sa le exporti si cele

    pe care le importi . Clauza democratica, pare ca se incadreaza intr-o

    lume democratica, in fapt aceasta clauza e instrumentul prin care

    marile companii transnationale care detin monopol pe aceste produse

    sa invadeze piata tarilor supuse unei astfel de clauze cu produse

    proprii. Globlizarea ca fenomen e impinsa inainte, produsele autohtone

    sunt eliminate gratios de pe piata.

    eliminarea restrictiilor cantitative si aplicare intre statele

    membre numai in situatii speciale. Pare o clauza democratica, dar nu

    poti sa impui limite de restrictii cantitative pt produse

    neadmiterea concurentei neloiale, practicarea de suventii si

    preturi de dumping la export, dumping = mai mici decat pretul de pe

    piata . instrument de eliminare a celor mai putin pregatiti pentru piata

    globala.

  • 33

    utilizarea unor metodologii de evaluare vamala care sa

    reflecte valoarea reala a marfurilor in scopul de a realiza functionaera

    corecta a taxelor vamale rezultate din negocierile multilaterale

    instituirea angajament tarilor membre de a negocia pe plan

    multilateral reducerea si eliminarea taxelor vamale si a altor obstacole

    din fata comertului international

    CRITICI LA ADRESA OMC -Cel mai adesea e criticata pentru ca promoveaza pe fata , agresiv

    globalizarea. Globalizarea e un fenomen destul de disputat , OMC se pune pe fata in spijinul promovarii acestui proces, e criticata pt partie prie.

    -Promoveaza comertul liber care este esenta paradigmei neo-liberale . Neo-liberalismul fiind si el foarte criticat pe plan mondial fiind acuzat de criza monidala, a inceput in anii 1980, cu reformele lui Margaret Thatcher, Clinton, Bush. Azi are tendinta sa inglobeze intreaga umanitate, criza economica mondiala.

    -OMC favorizeaza pe fata corporatiile multinationale in detrimentul corporatiilor nationale si favorizeaza natiunile bogate in raport cu tarile in curs de dezvoltare.

    -Procesul de luare a deciziilor in OMC- decizia apartine in esenta celor trei poli de putere economica majori sua, ue si japonia

    12.Organizaia pentru Cooperare i Dezvoltare Economic (OCDE)

    OCDE - este o organizatie care s-a instituit imediat dupa II RM cu scopul de a gestiona planul Marshall de reconstructie economica a Europei. SUA au infuzat masiv capital. 1948

    Ulterior aceasta organizatie a capatat o structura mai solida, bine definita in 1961. Tarile care au pus bazele OCDE-30, sua canada, UK, germania italia ,

  • 34

    ulterior s-au adaugat din zona asia paciific, australia japonia, tarile grup de la vishegrad ungaria polonia, republica ceha, toate tarile membre ale UE.

    Organele principale de conducere Consiliul- toate tarile membre Secretariatul- sediul la Paris, e compus din 4 secretari generali adjuncti si

    un secretar general plin OCDE- organizatia care da standardele privitoare la devoltarea economica

    , este un fel de avangarda a economiei mondiale , tarile din OCDE cele mai dezvoltate tari in plan economic, si principalele sale domenii de activitate sunt: stabilitatea economica, promovarea comertului si a investitiilor, promovarea tehnologiei, inovatiei si antreprenoriatului si cooperarea pt dezvoltare. Eliminarea saraciei in lumea dezvoltata, nu pe plan mondial.

    Bazele de date OCDE sunt bazele statistice cele mai de incredere pe plan modial privitoare la indicatori economici.

    OCDE-promoveaza stategii pentru extinderea performantei economice

    dincolo de tarile membre, in tarile ne membre si in acest sens organizatia a stabilit o serie de criterii pe care o tara care doreste sa faca parte din OCDE trebuie sa le satisfaca

    CRITERII:

    - Existenta unei piete functionale- nu doar institutii proprii unei

    economii de piata si sa fie functionale, Romania nu are economie

    - Existenta unei democratii bine consolidata

    - Statul sa fie un actor semnificativ pe plan economic-importanta

    economica deosebita in arena internationala

    - in relatiile dintre statul respectiv si OCDE sa existe benficii

    reciproce

    - Criteriul reprezentativitatii in plan geografic- organizatia vrea sa

    aiba o reprezentativitate globala

  • 35

    - Promoveaza principille cooperarii corporatiste- in companiile

    private, publicate in 1999 devevnind ulterior standard , aceste principii au

    fost adoptate de OCDE in 2004

    PRINCIPII CORPORATISTE:

    -implementarea unui regim eficace de guvernare corporatista trebuie sa

    conduca la transparenta si eficienta pietelor , sa fie compatibila cu statul de

    drept , si sa defineasca clar responsabilitatile intre instantele cu atributii de

    supravehegere, reglementare si aplicare a dispozitiilor legale.

    Aceasta organizatie internationala incearca sa exporte ac este principii

    de guvernare corporatista la nivelul global, international, adresandu-se

    statelor. Anomalie, o organizatie internationala promoveaza principii de

    organizare specifice corporatiilor.

    Relatia Romania-OCDE

    R omania cererea de aderare la OCDE in aprilie 2004- membru

    efectiv din 2005. In 2005 s-a infiintat la Bucuresti Centrul roman de

    informare si documentare in sediul academiei romane si punctul de

    informare al OCDE in cadrul MAE.

    Romania e ori membru sau observator la mai multe grupuri de lucru

    OCDE respectiv Comitetul pentru concurenta , comitetul transporturilor

    maritime , comitetul pentru agricultura , comitetul pentru constructii navale ,

    comitetul pentru dreptul nuclear . Face parte si din centrul de dezvoltare

  • 36

    OCDE si este membru cu drepturi depline in cadru programului de

    dezvoltare economica locala al OCDE.

    Face parte din comitetul pentru comert , comitetul pentru educatie,

    comitetul pentru stiinta tehnologie si industrie, si grupul de lucru pentru

    intreprinderi mici si mijlocii. Acel punct de informare al ocde de la MAE e

    singurul de acest fel din intreaga Europa de sud est.

    14.Comunitatea Statelor Independente (CSI)

    In urma cu 20 ani, dec 1991 se desfiinta URSS iar Mihail Gorbaciov isi

    dadea demisia din functia de presedinte. Un grup de state care facusera parte

    din URSS, ucraina, belarus, kazahstan au luat in comun initiativa de a crea o

    structura succesorala URSS pe care au in n care i-a oul context international

    creat. Astfel se semneaza in capitala belaruslui Acordul de la Minsk in 1991.

    Pe baza Acordului de la Minsk si a protocolului se adopta Declaratia de la

    Alma . Carta organizatiei propriu zisa a fost semnata in 1993. In prezent fac

    parte din CSI 12 state, foste republici sovietice, dar nu toate aceste 12 state

    fac parte din toate structurile componente CSI. Sunt unele state care fac parte

    din structurile economice de integrarea, dar nu din cele de securitate: ex

    Ucraina. Sunt state care sunt mai puternic integrate intre ele pe plan

    economic decta cele state CSI, Federatia rusa , belarus si kasahtan care

    impreuna alcatuiesc spatiul economic comun care are toate sansele in viitor

    sa se transforme intr-o uniune eurasiatica, sa aibe ca model de realizare UE.

    Nu toate sunt la fel de integrate intre ele, exista state mai intregrate pe

    structuri restranse.

    OBIECTIVE:

  • 37

    -cooperare in domeniile economic, politic, ecologic, umanitar si

    cultural

    -promovarea dezvoltarii echilibrate a statelor membre

    -garantarea drepturilor si libertatilor fundamentale conform normelor

    dreptului international , cooperare pentru asigurare pacii si securitatii

    intrenationale

    -aplicare unor masuri de dezarmare si de eliminare a rmelor de

    distrugere in masa

    -reglementarea pasnica a diferendelor dintre state

    STRUCTURA ORGANIZATORICA:

    Consiliul- organ suprem, se reuneste la nivel de state sau sefi de

    guvern, 2 ori pe an, presedentie in ordine alfabetica, ia deciziile de orientare

    generala de dezvoltare

    Comitetul de Coordonare si Consultare- se reuneste la nivel de vice

    prim ministrii, organ permanent, pune in aplicare hotararile consiliului, are

    rolul de face propuneri in ceea ce priveste cooperarea in cadrul organizatiei

    Consiliul Ministrilor de externe- la nivel de minstrii de externe si

    coordoneaza politica externa a statelor membre si raport cu alte organizatii

    internationale,functie teoretica, pt ca exista grade de integrare diferita in

    organizatie

    Consiliul Ministrilor Apararii- minstrii apararii si incearca sa

    coordoneze politica militara a statelor membre, mai mult teoretica, pentru ca

    unele state au

    Statul Major- structura militara integrata a CSI

  • 38

    Consiliul Comandantilor Trupelor de Frontiera- subordonat statului

    major

    Tribunalul pentru afaceri economice- sa armonizeze masurile

    economice la nivel CSI cu politicile nationale

    Banca a Csi- faciliteaza platile si operatiunile finnaciare inte statele

    membre

    Secretariatul executiv-pregateste reuniunile, elaboreaza studiile

    Din CSI a dat nastere unor iorganizatii internationale fiice. S-a incheiat

    un tratat pentru securitate colectiva intre membrii si a nascut o noua

    organizatie internationala : Organizatia Tratatului de securitate colectiva:

    tarile membre rusia, belarus, kasahtan, uzbekistan, tadgikistan si armenia (o

    orientare traditionala pro-rusa)

    OTSC- mini nato in cadrul CSI , 6 state membre din cele 12, sunt

    integrati pe plan militar in domeniul securitatii

    Acord important ce a dat nastere unei organizatii internationale de sine

    statoare- incheierea Tratului Economic Eur-Asiatic- a pus bazele in vara

    2001 unei noi organizatii internationale: comunitatea economica eurasiatica

    dupa modelul ue. Din aceasta CEEA- toate statele organizatiei tratului

    pentru securitate, mai putin armenia, deci 5 state. Scopul: integrarea

    economica deplina a membrilor. Eliminarea totala a barierelor, in viitor

    emiterea unei monede unice.

    Comunitate creata din Rusia, Belarus si Kazahstan- vor sa se integreze

    mai repede si mai profund decat celelalte- botezata o comunitate a statelor

    independente care sa asigure o anumita continuitate

  • 39

    Critica organizatiei- de la inceput a fost dominata de Federatia Rusa,

    nu doar Moscova dicteaza, orientarile sunt diferite, Federatia Rusa a fost

    nevoita sa creeze mereu noi structuri cu tarile care mergeau pe directia ei ,

    dorinta de hegemonie dupa 1991 a Rusiei fata de republicele fost sovietice.

    Ele au incercat sa defecteze de la aceasta tendinta.

    In spatiul ex sovietic- veleitati totale de independenta fata de moscova-

    bazele unei organizatii care sa refuze total aceasta patronare din partea

    moscovei GUAM Georgia, Ucraina, Uzbekistan, Azerbaidjan, Moldova-

    structura contrapusa la CSI- structura de integrare care sa ajute tarile

    indepnede sa se getsioneze in comun, sa se apropie treptat de structurile de

    integrare euro atlantice , vroiau sa se apropie de nato , ue. Moldova din

    cauza constitutiei nu poate sa faca parte dintr o structura politico militara, e

    tara neutra. Ai GUAM- structura de integrare economica si politica, exercitii

    militare comune anuale

    CSI - AZI

    CSI trece printr-o profunda criza de identitate, orientari tot mai

    diferite in plan politic, militare si economice ale celor 12 state membre, mini

    grupari si tot mai multe state membre refuza suprematia federatiei ruse.

    - CSI- tot mai putin prezent ca actor principal de sine statator pe scena vietii internationale, in practica functionalitate sa e foarte limitat, summit uri periodice, cateva acorduri, dar modul efectiv de functionare e deficitar---- unii preconizeaza ca se va destrama