Plan de Marketing Pentru Lansarea Unui Produs Turistic.modificat

download Plan de Marketing Pentru Lansarea Unui Produs Turistic.modificat

of 21

Transcript of Plan de Marketing Pentru Lansarea Unui Produs Turistic.modificat

Plan de Marketing pentru Lansarea unui Produs Turistic

Facultatea de Stiine Economice i Administrarea Afacerilor Specializarea: Administrarea Afacerilor n TurismPlan de Marketing

pentru lansarea produsului turistic

Phantasia Park

Student: Stan Alexandra

Grupa: 8221 Anul: I

Braov, 2013

Cuprins

1. Expunere introductive.41.1. Misiune42. Analiza mediului.42.1. Auditul extern de marketing42.1.1. Analiza P.E.S.T..42.1.2. Concurenta.72.1.3. Piata ..82.2. Auditul intern de marketing ...93. Analiza SWOT ..94. Obiective de marketing ................................................................................135. Strategii de marketing ..................................................................................145.1. Strategia de piata .....................................................................145.2. Strategia de produs ...................................................................155.3. Strategia de pret ........................................................................155.4. Strategia de distributie .............................................................165.5. Strategia de promovare .............................................................166. Buget ...........................................................................................................177. Program de marketing .................................................................................188. Revizie si control ........................................................................................20Bibliografie........................................................................................................23IntroducereParcurile de distractie din intreaga lume isi povestesc istoriile lor de mai bine de 100 de ani.

Colorate si zgomotoase, vesele si pline de insufletire, mai elegante sau mai kitsch, uneori adevarate minuni de tehnologie si arhitectura, parcurile de distractii sunt azi un element obisnuit in peisajul contemporan si, cu exceptia Antarcticii, nu exista continent care sa nu le aiba.Parcurile de distractii nu ii distreaza doar pe cei mici, ci si pe cei mari deopotriva. Multi tineri aleg destinatii unde pot gasi parcuri de distractii pentru a-si testa adrenalina, dar si pentru multe alte distractii. Si este de inteles.Termenul de parc de distractie dateaza nca din secolul al XIV-lea. La vremea aceea, locuitorii se relaxau in asa numitele gradini de plcere, unde puteau lua masa si unde aveau loc diverse spectacole.

1.Planul strategic al firmei Expunere introductivaScopul acestui plan de marketing consta in analiza mediului de marketing in care isi desfasoara activitatea touroperatorul RoTour, nou infiintata pe piata din Romania, n vederea penetrarii pietei europene cu produsul Phantasia Park-cel mai mare parc de distractii din Romania.

Astfel, se urmareste atat includerea parcului de distractie in circuitul turistic european, dar si international, cat si promovarea zonei Transilvania, zona turistica de mare atractie datorita legendelor cu vampiri.De asemenea, prin lansarea pe piata a acestui nou produs se urmareste si cresterea vanzarilor a operatorului RoTour, dar si ocuparea pozitiei de lider pe piata.

1.1. Misiune

Prin produsul turistic Phantasia Park, touroperatorul RoTour doreste sa concureze nu numai cu parcurile de distractie din Romania, putine la numar, dar si cu cele din Europa, misiunea noastra fiind satisfacerea completa a nevoilor consumatorilor de profil.

Declaraia de misiune: Sa devenim lideri pe piata produselor turistice din Romania, acordand servicii de calitate superioara i cu tehnologie de ultima generatie, in vederea atragerii segmentelor de consumatori vizate.

2. Analiza mediului2.1. Auditul extern de marketing2.1.1. Analiza P.E.S.T. - cuprinde totalitatea factorilor politici, economici, socio culturali, tehnologici, ecologici si demografici.Mediul politic: are o foarte mare importanta in activitatea touroperatorului RoTour. Conform Constitutiei, Romania este un stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil. Forma de guvernamant a statului roman este republica semiprezidentiala. Statul se organizeaz potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul unei democratii constitutionale.

Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana din 2007 a avut o influenta semnificativa asupra politicii interne a tarii. Ca parte a acestui proces, Romania a initiat noi reforme.

In domeniul turismului exista numeroase legi, printre care se numara si Hotararea Guvernului 1267/2010 privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licentelor i brevetelor de turism sau Hotararea Guvernului nr. 120/2010 privind aprobarea Listei cuprinzand programele si proiectele de investitii in turism si a surselor de finantare a documentatiilor tehnice si a lucrarilor de executie a programelor si obiectivelor de investitii in turism.

Mediul economic: este alcatuit din ansamblul elementelor ce compun viata economica a spatiului in care actioneaza firma RoTour.Turismul reprezinta o ramura a economiei nationale care se integreazain sectorul tertiar (sectorul serviciilor). El detine un rol important in viata economica si sociala, actionand ca un element dinamizator al sistemului economic global, ca un mijloc de diversificare a structurii economice, de reducere a decalajului inter-regional si de asemenea actioneaza ca un element de educare si instruire.Touroperatorul RoTour si-a propus sa lanseze produsul Phantasia Park pe piata europeana deoarece poate influenta in mod pozitiv atat dezvoltarea zonei Transilvania, cat si activitatea agentiei.

Cu un PIB estimat de 404,7 miliarde de lei si de 18.791 lei pe cap de locuitor in 2007, Romania este o tara cu un venit mediu-superior. Produsul intern brut al Romaniei a urcat in ultimul trimestru din 2008 cu 2,9%, temperand cresterea pe intregul an la 7,1%. Valoarea PIB in 2008 a fost de 503,959 miliarde lei (136,8 miliarde euro).Potrivit unui raport din 2006 al Bancii Mondiale, economia Romaniei se claseaza pe locul 49 dintr-un numar total de 175 economii nationale in privinta usurintei de a face afaceri, inregistrand astfel o pozitie mai buna decat alte tari din regiune, precum Ungaria si Cehia. In plus, acelasi studiu a considerat ca Romania a fost in 2006 a doua tara din lume ca ritm al reformelor mediului de afaceri, dupa Georgia.

Ce factori economici pot influenta (pozitiv sau negativ acest parc ( de exemplu: recesiunea economica, scaderea puterii de cumparare a populatiei, scaderea salariilor bugetarilor, cursul de mschimb valutar etc.) ?Mediul socio-cultural: este format din ansamblul elementelor care privesc sistemul de valori, obiceiurile, traditiile, conditiile si normele care guverneaza statutul oamenilor in societate.Romania are o cultura unica datorita asezarii sale geografice si a evolutiei istorice distincte. Este fundamental definita ca fiind un punct de intalnire a trei regiuni: Europa Centrala, Europa de Est si Europa de Sud-Est, dar nu poate fi cu adevarat inclusa in nici una dintre ele.

Pe baza acestor componente se formeaza si comportamentul de cumparare si consum de care va trebui sa tina seama agentia. Totodata, elementele mediului cultural contribuie la conturarea unei anumite tipologii a consumatorilor. Se stie ca europenii sunt dornici de aventura, adrenalina si diversitate. De unde se stie? Studii, cercetari?Ce factori socio-culturali pot favoriza proiectul de investitii ( de ex. Inclinatia tinerilor spre aventura, popularitatea mitului Dracula in randul turistilor straini, in special americani etc.) ?Mediul tehnologic: cuprinde efectele schimbarilor tehnologice din domenii precum telecomunicatii si tehnologia informatiilor cu un impact semnificativ asupra activitatii agentiei.Impactul Internetului si comertului electronic reprezinta cel mai recent val de schimbare provenit din progresul tehnologic in acest domeniu, astfel ca pentru obtinerea unui profit ridicat si pentru acordarea unor servicii excelente clientilor sunt necesare instrumente manageriale performante care sa intensifice aptitudinile personalului.Mediul ecologic i natural:

Transilvania este un judet cu un potential turistic de exceptie, datorat cadrului natural deosebit si resurselor sale naturale.

Un important punct de atractie turistica asociat numelui Transilvaniei este legenda contelui Dracula. In Transilvania din punct de vedere peisagistic predomina un relief muntos cu un climat tonic, stimulant bogat in diferite cadre naturale oferite turistului si anume de la Muntii Carpati (care creeaza un ambient placut ochiului si numai bun pentru realizare unor excursii, drumetii, plimbari in natura precum si pentru practicare sporturilor de iarna), lacurile specifice zonei de munte si podis ( ideale pentru practicarea pescuitului, plibarilor de agreement si relaxare), depsresiuni, vai impadurite, rezervati naturale ( care cuprind diverse specii rare de plante, arbori si arbusti precum si nenumarate specii rare de animale salbatice in cadrul natural oferit de aceste rezervatii).

Mediul demografic: se refera la populatia aflata in Transilvania, aceasta reprezentand o sursa de alimentare cu forta de munca necesara.

Principalul grup etnic din Transilvania il formeaza romanii, urmati de maghiari. Limba oficiala este limba romana, iar Biserica Ortodoxa Romana este principala institutie religioasa.2.1.2. Concurenta

Competitorii sunt organizatii similare care incearca sa satisfaca aceleasi nevoi ale clientilor si care sunt percepute de consumatori ca alternative pentru satisfacerea cerintelor lor. Dintre concurentii potentiali la nivel local fac parte cele doua parcuri amenajate de curand, si anume: Parc Aventura din Brasov si Arsenal Park din Orastie. Nu mai exista alte parcuri de distractii in Romania? Parc Aventura, BrasovParcul dispune de 8 trasee de dificultate progresiva, fiecare participant primeste un material de securitate cu 2 carabiniere care trebuie folosite in permanenta pentru siguranta.

Fiecare nivel de dificultate este simbolizat de o culoare : 2 trasee mov pentru copii sub 8 ani, cu sistem de securitate fara manipularea carabinierelor, pentru maximum de siguranta. 2 trasee galbene pentru copii de la 8 ani impliniti si pentru incepatori, nu depaseste o inaltime de 3 metrii. Traseul verde este un parcurs usor, unde deja ne obisnuim cu inaltimea jocurilor, nu depaseste inaltimea de 6 metrii. Cel albastru este un parcurs de dificultate medie, considerat cel mai placut; nici prea usor, nici prea greu, cat sa fie distractiv. Traseele rosu si negru cer deja forta si tehnica, avem parte de adrenalina la inaltime, cel mai inalt punct il intalnim la traseul negru, 20 de metri.

Arsenal Park, OrastieArsenal Park a creat o noua forma de viata militara: Soldatul de vacanta. In perimetrul fostei fabrici de munitie de la Orastie, unde se fabricau mine si explozibil, acum se fabrica pace.

A fost pastrat spiritul barbatesc si atmosfera de cazarma, dar a fost inlocuit instructia cu distractia. Fara plantoane, fara trezire cu trompetist, fara taras pe coate. Doar program de voie.

2.1.3. Piata

Piata turistica este o categorie economica formata din doua laturi corelative: cererea si oferta, si reprezinta sfera economica, in care nevoile de consum pentru serviciile turistice apar sub forma cererii, iar productia acestora apare sub forma ofertei.Astfel, in urma unui proces de analiza, in functie de caracteristicile pietei careia i se adreseaza, intreprinderea va decide pentru ce alternativa strategica de abordare a pietei va opta.

Piata touroperatorului RoTour este una eterogena, pe care exista diferente intre consumatori, insa este posibila o grupare a acestora, in functie de anumite caracteristici, in grupuri relativ omogene, ce pot fi abordate in mod distinct.

Parcul de aventura este o activitate sportiva in aer liber, un mod placut de a petrece timpul liber cu familia si prietenii.

Astfel, segmentul tinta ales de agentie pentru promovarea Parcului Phantasia, este contituit din consumatori europeni, de orice varsta, aventurieri si dornici de cunoasterea legendelor transilvanene.

2.2. Auditul intern de marketingAuditul intern cuprinde vanzarile si cotele de piata, variabilele mixului de marketing si activitatile si resursele agentiei.

Tinand cont de faptul ca agentia RoTour este una nou infiintata, initial acesta nu dispune de venituri din vanzarea produsului turistic Phantasia Park.

In urma unor sondaje de piata efectuate pe piata europeana, s-a constatat ca europenii percep un astfel de produs in mod pozitiv. Citati sursa bibliografica!Pe langa acest produs, agentia are in vedere si oferirea de servicii de cazare interna si externa, transport, organizarea de manifestari sau conferinte etc., activitati specifice unei agentii de turism.

Preturile practicate vor fi variate, acestea depinzand de activitatea desfasurata in cadrul parcului, dar si de calitatea serviciilor oferite de catre touroperator, astfel preturile vor constitui un factor important in atragerea segmentului de consumatori vizat.Agentia va avea o pagina de internet in mai multe limbi (printre care: romana, franceza, engleza), prin intermediul careia se va putea face rezervari pentru activitatile desfasurate in cadrul Phantasia Park.Promovarea va fi facuta prin intermadiul brosurilor, pliantelor, anunturilor publicitare, reclamelor TV, dar nu in ultimul rand prin prezenta la targurile de turism din principalele orase ale Europei.

Touroperatorul RoTour are capacitatea de a realiza produse sau servicii n cantitatea si la calitatea solicitate de piata prin intermediul personalului foarte bine pregatit si a programelor tehnologice de ultima generatie de care dispune.

3. Analiza SWOTPuncte tariNota

Grad de

importanta*Puncte slabeNotaGrad de

importanta*

Pozitia geografica peisaje naturale atractive;

Preocupari deosebite pentru promovarea culturii transilvanene;

Preocupari deosebite in vederea protejarii mediului inconjurator;

Valorificarea spatiului transilvanean multicultural;

Diversitatea de servicii si activitati acordate consumatorilor; Dotare tehnologica superioara;10

9

10

8

7

10

F.I.

I.

F.I.

N.N.

P.I.

F.I.

- Promovare

insuficienta a marcii Phantasia;

Posibilitatatea de control a activitatilor parcului relativ limitata, datorita dimensiunii acestuia;

Insuficienta pregatire de specialitate a unor lucratori din industria ospitalitatii;

Masuri insuficiente luate pentru

posibilitatea de cazare.8

7

9

9N.N.

P.I.

I.

I.

OportunitatiNotaGrad de

importanta*AmenintariNotaGrad de

importanta*

Exigentele si obiceiurile de consum ale europenilor sunt in continua schimbare;

Sustinerea unor proiecte care introduc valoare turistica in zona Transilvaniei;

Incurajarea dezvoltarii turismului de aventura;

Realizarea unor proiecte de infrastructura la nivel local.

10

10

9

10F.I.

F.I.

I.

F.I.- Conditiile meteorologice din Transilvania;

- Lipsa de colaborare a statului in promovarea noii forme de turism turismul de aventura;

- Fonduri insuficiente destinate protectiei mediului;

- Depozitarea necontrolata a

deseurilor;

- Modificari legislative periodice.9

8

9

10

9I.

N.N.

I.

F.I.

I.

* Pentru gradele de importanta s-a folosit Scala lui Likert astfel :

Pentru caractere (poate puncte sau caracteristici) favorabile se vor utiliza urmatoarele note:

- F.F. = foarte important (2 puncte)

- I. = important (1 punct)

- N.N. = nici nici (0 puncte)

- P.I. = putin important (-1 punct)

Pentru caractere nefavorabile: F.F. = -2 puncte;

I. = -1 punct

N.N. = 0 puncte

P.I. = 1 punct

D.C (deloc important) = 2 puncte

Puncte tari = [(10*2)+(9*1)+(10*2)+(8*0)-(7*1)+(10*2)+(10*2)] = 82

Puncte slabe = [(8*0)+(7*1)-(9*1)-(9*1)] = - 11

Oportunitati = [(10*2)+(10*2)+(9*1)+(10*2)] = 69

Amenintari = [-(9*1)+(8*0)-(9*1)-(10*2)-(9*1)] = - 39

In urma punctajelor obtinute calculand produsul dintre notele acordate fiecarei activitati din cadrul celor patru matrici ce compun analiza SWOT si gradele de importanta ale acestora, Agentia RoTour prin intermediul Phantasia Park isi va indrepta atentia asupra frumusetiilor peisajelor naturale a protejarii mediului si a dotarilor tehnologice, incercand de asemena sa contribuie la dezvoltarea infrastructurii satisfacand astfel pretentiile potentialilor consumatori interni si internationali.

4. Obiective de marketing

Aceste obiective transpun in termeni de marketing obiectivele financiare ale intreprinderii, care pot fi de natur cantitativa sau calitativa.

Obiectivele cantitative:

o cota de piata de 35%???? Cand???: 10% in primul an de functionare, 20% in al doilea an;

obtinerea unei rate a profitului de 60%cam optimist! Cand?;

gradul de acoperire a pietei de 70%. idemObiective calitative: atragerea segmentelor de consumatori de pe piata europeana;

acordarea de servicii de calitate superioara;

promovarea pe plan extern a legendelor locale din Transilvania.

Specialistii de marketing vor cauta sa asigure formarea unor idei corecte si favorabile despre firma, respectiv despre produsele pe care le ofera i beneficiile lor.

Obiectivele trebuie sa fie SMART!!!!

5. Strategii de marketing

Strategiile de marketing reprezinta liniile definotorii ale conduitei si atitudinii intreprinderii adoptate, in vederea atingerii unor obiective.

5.1 Strategia de piata

Strategia de piata reprezinta o componenta (adesea cea mai importanta) a strategiei generale de dezvoltare a intreprinderii. Prin aceasta se stabileste in mod sintetic raportul dintre intreprindere si mediul ambient, pozitia pe care intreprinderea trebuie sa si-o asigure in interiorul mediului pentru a-si realiza finalitatea in conditiile unei eficiente corespunzatoare.

In ceea ce priveste dimensiunile si trasaturile pietei, va fi adoptata o strategie de crestere, si anume strategia diferentieii produselor, scopul fiind atragerea unui numar cat mai mare de clienti atat roamni cat si straini.

Referitor la pozitia fata de structurile pietei, va fi adoptata o strategie concentrata, punctul central fiind atragerea unui anume segment, respectiv cel al amatoriilor de senzatii tari.

De asemnea va fi acordata o atentie deosebita schimbariilor pe care le poate suferi piata, precum si imbunatatirii permanente a produselor, din dorinta de a obtine produse superioare din punct de vedere calitativ fata de cele ale concurentei.

n funcie de nivelul competiiei,se va apela la o strategie defensiv, urmnd ca dup atingerea cotei de pia vizate s se urmreasc creterea acesteia i obinerea poziiei de lider.

5.2 Strategia de produs

Strategia sau politica de produs reprezinta conduita pe care o adopta intreprinderea referitor la dimensiunile, structura si evolutia gamei de produse si servicii ce fac obiectul propriei sale activitati, atitudine ce se raporteaza permanent la cerintele mediului de piata, la tendintele manifestate de ceilalti concurenti.

Produsele lansate de RoTour vor fi o noutate atat pe piata romaneasca cat si pe cea straina. Astfel se va apela la o strategie de adaptare, necesara familiarizarii potentialilor clienti cu ceea ce urmeaza sa descopere vizitand Phantasia Park.

In momentul in care produsul va atinge starea de crestere, va fi adoptata o strategie a diferentierii calitative, pentru crearea unei imagini puternice de marca precum si pentru maximizarea cotei de piata cum???

Dupa cum probabil se stie pe masura trecerii timpului, orice produs nou lansat trebuie modificat, adaptat cerintelor pietei; astfel o data atinsa faza maturitatii, managerii Phantasia Park se vor concentra pe o strategie de innoire a produselor, cautand sa mobilizeze intregul potential uman, tehnic, material si financiar in vederea mentinerii cotei de piata si a maximizarii profitului.

5.3 Strategia de pret

Strategia de pret este un instrument deosebit de folositor pentru indeplinirea tuturor obiectivelor de marketing.

In momentul in care vorbesc despre pret, specialistii in marketing nu se refera stirct la valoarea sa economica, fiind luate in calcul si valente psihologice, sociale, psihografice sau demografice.

Stabilirea unei strategii eficiente de pret trebuie sa tina cont si de preturile pe care le presupun celelalte componente ale marketingului mix. Astfel nu vom putea fixa un pret serviciilor oferite de agentia noastra fara a calcula mai intai investitiile facute cu promovarea, distributia si cu produsul in sine.

In aceste conditii, RoTour se va axa pe strategia pretului inalt, menit sa valorifice existenta unor categorii de consumatori care sunt dispusi sa plateasca preturi mai ridicate decat alti cumparatori pentru produse sau servicii care ii intereseaza in mod deosebit.

Printre avantajele practicarii acestei strategii se numara: valorificarea unicitatii produselor/serviciilor, generarea unor venituri mai mari si implicit a unui profit pe masura; de asemenea pretul initial poate fi redus daca reactia pietei este nefavorabila, deoarece s-a de la un pret ridicat.

5.4 Strategia de distributie

Conceptul de distributie se refera, la traseul pe care il parcurg marfurile/serviciile pe piata, pana ajung la consumatori.

In ceea ce priveste agentia RoTour si serviciile puse la dispozitia consumatorului prin intermediul Phantasia Park, se va apela la cea mai simpla strategie de distributie fara intermediar(numita si canal direct); producator-consumator. Justificati mai exact aceasta optiune! Canalul direct se aplica in conditiile in care vorbim despre caracteristicile serviciilor (inseparabilitate, intangibilitate, imperemeabilitate).

5.5 Strategia de promovare

Prin promovare/comunicatie si mijloacele care o concretizeaza, intreprinderea prestatoare urmareste o difuzare cat mai ampla a unor informatii despre activitatea, produsele si serviciile sale, dar si receptionarea modului cum acestea sunt primate si appreciate de destinatari.

Tinand cont ca serviciile Phantasia Park se afla in faza de lansare, se va cauta informarea clientelei potentiale in legatura cu aparitia si prezenta pe piata a noilor servicii. Se va apela astfel la publicitatea de informare atat pe plan national cat si international. Unde?cum?Turoperatorul RoTour va cauta sa promoveze, in primul rand imaginea Phantasia Park in randul consumatorilor national si a celor din afara granitelor. Pentru realizarea obiectivului va fi adoptata strategia pull (de tragere a clientului spre produs), strategie ce implicaactivitati de marketing, mai ales publicitate si promovare pe piata de consum, directionate catre utilizatorul final.

n ceea ce privete publicitatea, aceasta se va realiza prin intermediul reclamelor tiprite n reviste i a celor difuzate la televizor, prin intermediul cataloagelor, brourilor i pliantelor, Internetului i a materialelor audio-vizuale (CD-uri de prezentare a Transilvaniei sau a Romniei, filme cu caracter documentar etc.). exemplificati

6. Bugetul

Stabilirea bugetului necesar pentru lansarea serviciilor oferite de RoTour prin intermediul Phantasia Park, presupune analiza cheltuielilor ce vor fi efectualte pentru diferitele operatiuni incluse in planul de lansare.

Cheltuieli de baza pentru lansarea Phantasia ParkBuget

(euro)Chieltuieli cu promovarea

Phantasia ParkBuget

(euro)

Cheltuieli efectuate cu cercetarile de piata (chestionare, sondaje);

10.000Promovare online: portaluri online, site-uri, pop-up commercials, bannere publicitare, promovare pe site-ul agentiei, promovarea pe site-uri de socializare ( Facebook, Twitter, etc).30.000

Chieltuielile implicate de elaborarea chestionarelor5.000

Promovare prin cataloage si pliante: distributie marketing direct.10.000

Cheltuielile cu personalul angajat in efectuarea cercetarilor de piata15.000Publicitate stradala: afise si postere cu noile atractii ale parcului.1.000

Instruirea/remunerarea fortelor de vanzare90.000Promovare mass-media: TV si radio (spoturi TV si jingle radio)70.000

Chieltuielile impuse de achizitionarea utilajelor grele300.000Participarea la targuri nationale si internationale de turism30.000

Chieltuieli cu asamblarea principaleleor atractii (tobogane, carusele, montagne russe, etc.)20.000Realizarea unui site special pentru promovarea Phantasia Park10.000

440.000151.000

TOTAL 600.000

Tinand cont de faptul ca parcurile de distractia atrag un mare numar de vizitatori in special de-a lungul calduroaselor luni de vara, activitatea de promovare a Phantasia Park se va desfasura incepand cu 01 aprilie pana la sfarsitul lui octombrie.

7. Programul de marketingProgramul de marketing este un plan desfasuarat al unei activitati complexe de marketing, alcatuit dintr-un ansamblu de actiuni practice, conducand la atingerea unui obiectiv ori al unui set de obiective, cu indicarea responsabilitatilor, a resurselor umane, materiale si financiare implicate in desfasurarea fiecareia in parte si a activitatii de ansamblu.

Programnul de marketing se construieste ca punct central al strategiei de piata a intreprinderii.ACTIVITATIPERIOADABUGET

A1Participarea la Targul de Turism din Bucuresti de la Romexpo unde vor avea loc prezentari si se vor distribui cd-uri si pliante31 martie-03 aprilie 201130.000 euro

A2Promovare online: portaluri online, site uri, pop up commercials, bannere publicitare, promovare pe site-ul companiei, promovarea pe site-uri de socializare ( Facebook, Twitter, etc).Acest proces va incepe de la 1 aprilie. Atunci se va deschide site-ul oficial al parcului, cat si paginile de pe Facebook si Twitter unde vor avea loc concursuri cu premii pentru cei care participa40 000 euro

A3Promovare prin cataloage si pliante: distributie marketing direct.01 aprilie-15 mai. Acestea se vor distrubui In Bucuresti,Brasov, Cluj si Sibiu pentru inceput5.000 euro

A4Publicitate stradala: afise si postere cu noile produse ale companiei.Se va desfasura incepand cu luna iuna mai, timp de o luna si se va continua in iulie,august si septembrie1.000 euro

A5Promovare mass-media: TV si radio (spoturi TV si jingle radio)10 aprilie-1 septembrie. In primul rand vor aparea spoturi TV la cele mai importante televiziuni, dar se va apela si la publicitatea radio printr-o jingle cat mai dinamic70.000 euro

A6Promovare prin cataloage si pliante: distributie marketing direct.In perioada 1 august-1 septembrie ca incepe o noua campanie de promovare prin aceasta metoda, incercand sa se atraga persoanele care isi iau vacante in aceasta perioada5.000 euro

TOTAL151.000 euro

Diagrama Gantt aferenta cheltuielilor din programul de marketing

NrActivANUL 2011

Lunile anuluiIIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII

1A1

2A2

3A3

4A4

5A5

6A6

8. Revizie si controlControlul si evaluarea eficientei este una dintre cele mai importante etape ale unei campanii de comunicare.

Orice cercetare pentru controlul si evaluarea rezultatelor are nevoie de patru pasi elementari: stabilirea unor obiective specifice cuantificabile, masurarea rezultatelor campaniei de comunicare, masurarea efectelor comunicarii, masurarea efectelor la nivel institutional.

1. Stabilirea unor obiective specifice cuantificabile

Eficienta campaniei de comunicare intreprinsa de touroperatorul RoTour pentru a-si promova produsul turistic Phantasia Park poate fi apreciata numai daca se stabileste de la inceput ce urmeaza sa fie masurat.

Astfel vor fi analizate pe cat se poate de realist principalele obiective si scopuri ce se doresc a fi atinse, respectiv o cota de piata cat mai mare in primul an, atragerea de turisti atat straini cat si interni, promovarea impreuna cu produsul turistic a regiunii Transilvania2. Masurarea rezultatelor campaniei de comunicare

De regula cand vorbim despre rezultate, avem in vedere rezultatele imediate sau pe termen scurt ale campaniei RoTour sau actiunii de comunicare a acesteia. Acestea reprezinta, de obicei, elementele observabile si reflecta masura in care campania si in acelasi timp produsul RoTour ajung in atentia publicului.

O serie de rezultate imediate, generate de actiuni de PR, pot fi masurate, de exemplu tinand cont de numarul articolelor sau aparitiilor in revistele si cataloagele de specialitate.

De asemenea rezultatele unei astfel de campanii depind de aspecte cum ar fi: evenimentele speciale create, modul in care managerii companiilor afiliate raspund unor evenimente precum conferintele de presa sau modul de prezentare a informatiilor in materialele tiparite, brosuri sau newslettere. Oricare ar fi tipul de comunicare, rezultatele trebuie sa fie masurabile atat calitativ, cat si cantitativ. Mediatizarea poate fi evaluata in functie de continutul mesajului comunicat.

Evenimentele sunt evaluate din perspectiva participarii publicului vizat, pe cand materialele tiparite sunt apreciate din punctul de vedere al aspectului sau al continutului.3. Masurarea efectelor comunicarii

Oricat de necesara ar fi masurarea rezultatelor imediate, evaluarea efectelor comunicarii este, de departe, mai importanta.

Acest tip de cercetare va determina masura in care mesajul transmis de catre cei de la RoTour a atins grupurile tinta si i-au captat atentia. Se urmareste de asemenea si daca mesajul a fost inteles si a determinat luarea unor anumite decizii. Masurarea efectelor comunicarii se realizeaza fie prin intermediul metodelor de cercetare cantitativa ( chestionare directe sau prin telefon), fie prin intermediul celor calitative ( sondaje de opinie sau poll-urile inainte si dupa eveniment).

4. Masurarea efectelor la nivel institutional

Pe langa masurarea eficacitatii programelor de comunicare sau marketing pe care le vor intreprinde specialiatii in relatii publice angajati de cei de la RoTour, este necesar ca acestia sa tina seama de scopurile, obiectivele si realizarile institutiei pe care o reprezinta.

Astfel, efectele trebuie raportate la rezultatele pe care institutia le urmareste, cum ar fi: cresterea cotei de piata, ocuparea unei pozitii de lider in topul atractiilor de genu etc.Bibliografie Balaure, V.,(coordonator), Marketing Editia a II-a revazuta si adaugita, Editura Uranus, Bucuresti 2002

http://www.arsenalpark.ro/vacante.html

http://www.visittransilvania.ro/home.php?language=romanianhttp://www.parc-aventura.ro/prezentare.htmlhttp://ro.wikipedia.org/wiki/Rom%C3%A2nia#Economiehttp://ro.wikipedia.org/wiki/Rom%C3%A2nia#Cultur.C4.83http://ro.wikipedia.org/wiki/Rom%C3%A2nia#Politic.C4.83http://www.gov.ro/nota-de-fundamentare-hg-nr-320-23-03- 2011__l1a113091.html http://ro.wikipedia.org/wiki/Rom%C3%A2nia#Politic.C4.83

http://www.gov.ro/nota-de-fundamentare-hg-nr-320-23-03-2011__l1a113091.html

http://ro.wikipedia.org/wiki/Rom%C3%A2nia#Economie

http://ro.wikipedia.org/wiki/Rom%C3%A2nia#Cultur.C4.83

http://www.visittransilvania.ro/home.php?language=romanian

http://www.parc-aventura.ro/prezentare.html

http://www.arsenalpark.ro/vacante.html

Malcomete, P., Vorzsak, A., Vorzsak, M., Strategii de marketing, Editura Junimea, Iasi, 1976; din Balaure, V., (coordinator), Marketing Editia a II-a revazuta si adaugita, Editura Uranus, Bucuresti 2002 p.315.

Balaure, V., (coordinator), op.cit., p. 329

Balaure, V.,(coordonator), Marketing Editia a II-a revazuta si adaugita, Editura Uranus, Bucuresti 2002 p. 399

Balaure, V.,(coordonator), Marketing Editia a II-a revazuta si adaugita, Editura Uranus, Bucuresti 2002 p. 399

Balaure, V.,(coordonator), Marketing Editia a II-a revazuta si adaugita, Editura Uranus, Bucuresti 2002 p. 484

PAGE 2