Peisaje Geografice

of 24 /24
Peisaje Geografice Gheorghiu Sabin Cristian Cristea Alexandru Gheorghe Miruna Ghihanis Cristian Neculae Vlad Cristian Clasa a XI-a I

Embed Size (px)

description

Medii si peisaje geografice ale globului pamantesc

Transcript of Peisaje Geografice

Page 1: Peisaje Geografice

Peisaje Geografice

Gheorghiu Sabin CristianCristea AlexandruGheorghe MirunaGhihanis Cristian

Neculae Vlad CristianClasa a XI-a I

Page 2: Peisaje Geografice

Tipuri de peisaje geografice

Peisajul este mediul care se diferențiază printr-o grupare proprie a elementelor componente (relief, climă, ape, sol, vegetație, faună etc.)Spre deosebire de geosistem, care defineşte îndeosebi legătura funcţională dintre elementele naturale, peisajul geografic fotografiază aspectul exterior al acestora.

Page 3: Peisaje Geografice

Orice peisaj geografic cuprinde elemente naturale şi antropice , un mod de aranjare acestora în spaţiu, legături dintre ele (care se pot defini prin geosistem), precum şi o evoluţie în timp.

Page 4: Peisaje Geografice
Page 5: Peisaje Geografice

1.PADURE ECUATORIALA(peisaj natural)

(Sau padure tropicala umeda), padure deasa intalnita in general in preajma ecuatorului, unde climatul este calduros si umed.Padurea tropicala se gaseste in zonele calde si umede ale tropicelor la o altitudine mica. Umezeala este factorul principal care influenteaza distributia padurilor ecuatoriale. Precipitatiile anuale sunt in medie intre 1,500 - 4,000 mm, si temperatura medie este intre 25 - 35° C. Aerul umed adus de musoni se ridica din cauza caldurii produse de caderile masive de ploaie.

Page 6: Peisaje Geografice
Page 7: Peisaje Geografice

Mai mult de jumatate din padurile ecuatoriale se afla in America Centrala si de Sud, in primul rand in bazinul inferior al Amazonului, pe coastele Ecuadorului si Columbiei. Restul se intalnesc in Asia de Sud-Est (Malaysia, Indonezia si Noua Guinee), in Africa de Vest si in Congo.Padurile Ecuatoriale sunt distruse in ritm rapid din cauza exploatarilor forestiere si a defrisarii pentru agricultura.

Page 8: Peisaje Geografice
Page 9: Peisaje Geografice

Pădurea Ecuatorială tipică există pe soluri bine drenate și cu reacție bazică. În locurile cu drenaj redus, ea capătă alte caracteristici, în funcție de durata intervalului de exces de apă. La latitudini mai mari (5° - 10°) se realizează trecerea de la pădurea tipic ecuatoriala (devine mai rară) la vegetația de savană.

Page 10: Peisaje Geografice

Printre arborii cu valoare economică deosebită sunt: înBrazilia - arborele de cauciuc(Hevea braziliensis), arborele de cacao (Theobroma cacao), palmierul de fibre textile(Astnocaryum vulgare), palmierul de vin ( Maurita vinifera); în Africa - acaju (Khaya), abanosul (Diospyros), palisandrul(Dalbergia), arborașul de cafea (Coffea liberica), palmierul de ulei (Elaeis guineensis);

Page 11: Peisaje Geografice

în Asia de SE - abanosul, mango,arborele de scorțișoară, palmierul de zahar, bananieri, bambusi ( Bambusa procera). Unele suprafețe ale pădurii ecuatoriale ( mai ales în Asia de Sud-Est) au fost defrișate, locul lor fiind luat de culturile de orez, bananieri, etc

Page 12: Peisaje Geografice
Page 13: Peisaje Geografice

2.Pădurile tropical-musonice

Desfăşurare (localizare) numai în Sud-Estul Asiei (Coasta Malabar din India, ţărmurileThailandei şi Myanmarului, SE Chinei).

Page 14: Peisaje Geografice

Caracteristicile factorilor de mediu:Clima:

cu două anotimpuri, unul ploios (în perioada martie-octombrie când bate musonul de vară dinspre Oceanul Indian spre continentul Asia) şi unul secetos (în perioada octombrie-martie când bate musonul de iarnă dinspre centrul spre S-Asiei). Ploile foarte bogate din sezonul de vară (+12.000mm/an la Cherrapundji, în Bangladesh-polul pp de pe Pământ) asigură suficiente rezerve de apă în sol, folosite înintervalul cu uscăciune. Omului prin tăieri sau incendieri de păduri, pentru industrie, agricultură sau căi de comunicaţie, determinăerodarea intensă a solului.

Page 15: Peisaje Geografice

Apele:precipitatii însemnate cantitativ din sezonul ploios determină debite bogate fluviilor Gange,Brahmaputra, Mekong, Irrawaddy.

Vegetaţia:este bogată şi densă, cu arbori şi arbuşti de înălţime redusă, din care se ridică însă şi copacicare ating 30-35m; pădurile conţin specii apreciate pentru calităţile lemnului, precum santalul,banosul, bambusul, teckul (supranumit şiarborele de fier ).

Page 16: Peisaje Geografice
Page 17: Peisaje Geografice

Fauna:ursul panda uriaş, şopârla zburătoare.

Solurile:sunt acide şi sărace din cauza descompunerii rapide a materiei.Predomină solurile lateritice si cele mlăştinoase.

Diferenţieri regionale:în sezonul ploios, în Bangladesh se produc anual inundaţii catastrofale.

Page 18: Peisaje Geografice

Interventia omului prin taieri sau incendieri depăduri, pentru industrie, agricultură sau căi de comunicaţie, determină erodarea intensă a solului.

Page 19: Peisaje Geografice

3.Peisajul de Savana

Desfăşurare: la N şi S de pădurile ecuatoriale, între 5 şi 25° lat: în N-Amazonului (Pod Guyanelor), S-Amazonului (Pod Braziliei), S-Deşertului Sahara (regiunea Sahel), V-Indiei, N şi E-Australiei,Pod Deccan din India, Sri Lanka.Caracteristicile factorilor de mediu:

Clima:tropicală, cu o alternanţă a anotimpurilor ploios şi secetos, pp mai frecvente vara, bat vânturilealizee.  Apele:se remarcă afluenţii Amazonului şi fluviul Orinocco.

Page 20: Peisaje Geografice
Page 21: Peisaje Geografice

Vegetaţia:se caracterizează prin arbori rari (baobab, acacia, salcâmul tropical, eucaliptul-numai înAustralia), tufişurile cu spini şi un bogat covor vegetal format din ierburi înalte (uneori chiar şi de 5mdeterminând incendii frecvente în anotimpul secetos). Cea mai tipică este savana africană, ce ocupă şisuprafeţele cele mai mari. De-a lungul râurilor şi fluviilor întâlnimpăduri-galerii.

Page 22: Peisaje Geografice

Fauna:rinocerul alb (pe cale de dispariţie), rinocerul negru, girafa, elefantul, antilopa, leul, leopardul,zebra, ghepardul, hiena, şarpele boa, crocodili, hipopotami, tigrul bengalez (doar în India-pe cale dedispariţie) şi, numai în Australia-cangurul, ursuleţul koala, pasărea emu (struţul australian), casuarul.

Solurile:lateritice, de savană

Page 23: Peisaje Geografice
Page 24: Peisaje Geografice

• Multmuim!