ORDINUL 25A 206 1975

download ORDINUL 25A 206  1975

If you can't read please download the document

description

regl

Transcript of ORDINUL 25A 206 1975

MTTC

MTTC

Departamentul Cilor Ferate

DTV

Nr. 25/A/206/1975

Reglementri privind circulaia trenurilor de marf

cu vagoane SZD transpuse

Vagoanele SZD transpuse pot circula n trenuri nchise indiferent dac sunt nchise sau goale. De asemenea, aceste vagoane pot circula i n trenurile n care se gsesc vagoane de ecartament normal, ncrcate sau goale. Aceste trenuri se pot forma la tonaje maxime prevzute pentru seciile respective n livretele de mers.

Capitolul I

Condiii de formare

Aceste trenuri de marf se pot compune dup cum urmeaz:

1. Trenuri de marf compuse numai din vagoane SZD transpuse n stare goal, asigurndu-se procent de frnare de minimum 50%.

2. Trenuri de marf compuse numai din vagoane SZD transpuse, n stare ncrcat, asigurndu-se un procent de frnare de minimum 40%.

3. Trenuri de marf formate din vagoane SZD transpuse n stare ncrcat i vagoane SZD transpuse n stare goal, asigurndu-se un procent de frnare de minimum 45%.

4. Trenuri de marf formate din vagoane SZD transpuse n stare ncrcat sau goal i vagoane de ecartament normal n stare ncrcat sau goal, n care caz, tonajul grupului de vagoane SZD transpuse, nu trebuie s depeasc 50% din tonajul realizat al trenului.

5. n toate cazurile trenurile nu vor depi lungimea util a staiilor de pe secia de circulaie respectiv, iar ultimul vagon din tren trebuie s ndeplineasc condiiile impuse pentru vagonul de semnal.

6. La trenurile formate din vagoane SZD i vagoane din ecartament normal, vagoanele SZD vor forma un singur grup care se va aranja dup locomotiva de remorcare.

7. La remorcarea trenurilor de marf formate numai din vagoane SZD transpuse ncrcate, se admite n afara locomotivelor de traciune i folosirea unei locomotive mpingtoare.

8. Grupurile de vagoane SZD transpuse vor fi prevzute la ambele capete cu tampoane, iar legarea se face prin zvoance.

Capitolul II

Condiii de frnare

a) Frnarea manual

n cazul frnrii manuale, la vag. SZD transpuse n stare goal sau ncrcat, greutatea frnat se ia egal cu 15 t. pe vagon.

Procentele de frnare pentru meninerea trenurilor pe loc cu frnele de mn, se vor calcula folosindu-se n funcie de pant, datele din anexa 13 e din instrucia de remorcare i frnare, ediia 1975.

n cazul cnd frnele de mn nu sunt suficiente, se admite ca diferena pn la tonajul frnat necesar pentru meninerea pe loc a trenului, s se completeze cu saboi de mn, avnd n vedere c un sabot echivaleaz cu 10 t greutate frnat.

d) Frnarea automat

Greutile frnate necesare calculului frnrii automate pentru vagoanele SZD transpuse se vor lua din tabela de mai jos:

Felul vag. i tipul fr. automate

Tara

Greutatea fr. n t

Cif com. t

cap. nc. n t.

nc. mediu goale

nc. mediu

vag. M acop. pe 4 osii.

Fr. Matrosov M.320, 135

60

7

.

21

6

.

22

-

36 21 18

45 -

vag. M acop. pe 4 osii

Fr. Matrasov M-270

60

7

.

21

6

.

22

-

36 21 18

50 -

vag. M descop. pe 4 osii

Fr. Matrasov X-320, 55

60

2

,

20

5

,

21

-

36 20 18

45 -

vag. M descop. pe 4 osii

Fr. Matrasov M-270

60

2

,

20

5

,

21

-

36 20 18

50 -

vag. platform 4 osii

Fr. Matrosov M320 135

60

20

21

-

36 21 18

45 -

vag. platform 4 osii

Fr. Matrosov M 270

60

20

21

-

36 21 18

50 -

vag. cistern 4 osii

Fr. Matrosov M 320 135

60

23

36 21 18

40 -

vag. cistern 4 osii

Fr. Matrosov M 270

60

23

36 21 18

45 -

vag. acop. 4 osii ptr. automobile. Fr. Matrosov M 270

32

3

,

50

36 21 -

51 -

vag. platf. 4 osii ptr. tr. autom.

Fr. Matrasov M270

20

8

,

26

- 21 18

- 27

vag. acop. sau descop. 4 osii

Fr. Matrosov cu fr. progresiv cu sarcin (autoregim) M-270

60

5

,

24

6

,

23

-

36 21 18

50 -

vag. RCF 4 osii pe boghiuri marf. Fr. Mastrosov M-270

5

,

60

39

32

-

33 26,8

- -

Manipularea schimbtoarelor de regim gol-ncrcat se va face cu respectarea urmtoarelor reguli:

1. Schimbtoarele de regim gol-ncrcat de la vagoanele SZD n stare goal, se vor manipula n poziia medie indicat prin litera C. Excepie de la aceast regul fac vagoanele SZD transpuse acoperite, echipate cu frn progresiv (autoregim), precum i cele acoperite care au tara de 50 t. pentru transportul automobilelor, n stare goal la care schimbtoarele de regim gol-ncrcat se vor manipula n poziia ncrcat indicat prin litera .

2. Schimbtoarele de regim gol-ncrcat de la vagoanele SZD transpuse n stare ncrcat, se vor manipula n poziia ncrcat indicat prin litera , atunci cnd tara plus ncrctura este mai mare sau egal dect greutatea de comutare. Dar tara plus ncrctura este mai mic dect greutatea de comutare, mnerul schimbtorului se va manipula n poziia medie indicat prin litera C. La vag. platform SZD transpuse pentru transportul automobilelor care au tara de 26,8 t schimbtoarele de regim gol-ncrcat se vor manipula n poziia medie indicat prin litera C indiferent dac vag. sunt n stare ncrcat sau goal.

3. Schimbtoarele de regim gol-ncrcat de la vag. SZD transpuse la care boghiurile de transpunere sunt echipate cu saboi metalici, se vor manipula n poziia medie indicat de litera C atunci cnd tara plus ncrctura este mai mare sau egal dect greutatea de comutare i n poziia gol indicat de litera , cnd vag. este gol sau cnd tara plus ncrctura este mai mic dect greutatea de comutare.

n toate cazurile, schimbtoarele de regim gol-ncrcat se vor manipula de agentul staiei pe baza datelor nscrise n documentele de transport.

Schimbtoarele de regim munte-es se vor manipula de lctuii de revizie n toate cazurile, pe poziia munte indicat prin litera aceasta pentru realizarea treptelor de slbire.

Capitolul III

Vitezele maxime de circulaie admise

Vitezele maxime de circulaie pe pante admise la trenurile de marf compuse numai din vagoanele SZD transpuse, sunt prezentate n tabelul de mai jos:

Panta caracteristic

Starea de ncrctur a vag. din tren

Vit. max.

9-15

vag. ncrcate

55

vag. nc.+goale

60

vag. goale

65

16-19

vag. ncrcate

40

vag. nc.+goale

45

vag. goale

50

20-25

vag. ncrcate

35

vag. nc.+goale

35

vag. goale

40

peste 25

vag. ncrcate

30

vag. nc.+goale

30

vag. goale

40

Viteza max. pe secii i decliviti pn la 9 a trenurilor care au n compunere numai vag. de marf SZD transpuse, nu poate fi mai mare de 70 km/h.

Vitezele max. din tabelul de mai sus limiteaz vitezele care au rezultat corespunztor procentelor de frnare indicate la cap. I, dac acestea sunt mai mari. Totodat, se precizeaz c la stabilirea vitezelor din tabel s-a inut seama de prevederile instruciei 6 art. 22 pct. a penultimul aliniat.

n anexa I la prezentele reglementri sunt redate instruciunile pentru manipularea frnelor automate, la trenurile de marf care au n compunere vag. SZD transpuse.

n anexa II se gsesc caracteristicile tehnice ale frnelor automate cu care sunt echipate vag. SZD transpuse.

n anexa III se gsesc:

-condiiile de circulaie ale vag. SZD transpuse privind linia i podurile;

-circulaia vag. SZD transpuse acoperite care depesc gabaritul de ncrcare CFR i gabaritul O-VM.

Aceast anex face parte integrant din reglementri.

Dispoziii finale

1. Prezentele reglementri intr n vigoare ncepnd cu data de 1-06.1975 i anuleaz ordinele i dispoziiile anterioare privind circulaia vag. SZD pe reeaua CFR.

2. Regionalele de ci ferate vor lua msurile necesare pentru instruirea i examinarea tuturor salariailor interesai.

3. Prin organele cu atribuii de ndrumare i control din cadrul regionalelor CF se va urmri aplicarea ntocmai a prezentelor reglementri.

INSTRUCIUNI

pentru manipularea frnelor automate la trenurile de marf care au n compunere vag. SZD transpuse

Capitolul I.

Pentru trenurile de marf compuse din vag. SZD transpuse

1. Presiunea de regim n conducta general de aer trebuie s fie 5,5 kgf/cm2, nc de la staia de formare.

Pentru a exista sigurana c instalaia de frn a trenului este complet alimentat, dup realizarea acestei presiuni se va mai atepta nc 2 minute nainte de demararea trenului.

2. Verificarea eficacitii frnei automate se efectueaz printr-o scdere de presiune 0,4-0,5 kg.f/cm2.

3. La coborrea pe pant, prima treapt de frnare se execut printr-o scdere de presiune din c.g. de 0,9-1 kg.f/cm2. n continuare viteza trenului se va regla prin frnri i slbiri n trepte.

4. Frnarea n trepte se execut prin scderea succesiv a presiunii aerului din c.g. a trenului cu o depresiune de 0,3 kg.f/cm2, care este echivalentul a dou trepte de frnare de la robinetul KD2.

5. Slbirea n trepte a frnelor se execut prin alimentarea succesiv a c.g. cu o presiune de 0,3 fg.f/cm2, care este echivalentul a dou trepte de slbire a robinetului KD2.

6. Viteza de coborre a trenului pe pante trebuie meninut pe ct posibil constant, prin efectuarea de frnri i slbiri n trepte, cu grija de a nu se depi vitezele indicate la Capitolul III.

7. Pentru oprirea trenului sau reducerea brusc a vitezei se va efectua o frnare total printr-o depresiune de aer n c.g. de 1,5 kg.f/cm2.

Descrcarea c.g. la frnri, este interzis s se fac sub presiunea de 3,8 kg.f/ cm2, cu att mai mult cu ct o scdere de presiune a aerului sub aceast valoare nu mai contribuie la mbuntirea efectului de frnare.

n cazurile de urgen i pericol mecanicul va face frnarea rapid a trenului.

8. Se atrage atenia asupra faptului c este interzis a aciona valva de descrcare a loc., aceasta trebuind necondiionat s contribuie la frnarea trenului.

9. Trenurile cu tonaj mai mare de 920 t, remorcate cu LE vor circula la coborre pe pante cu decliviti mai mari de 18 cu o loc. n capul trenului i locomotiv la urma trenului, amndou legate la tren i frn i care trebuie s frneze i cu frna reostatic.

n caz de pericol se poate utiliza i frnarea electric a loc. Trenurile cu tonaj mai mare de 920 t remorcate cu LDE, vor circula pe pante cu decliviti mai mari de 18 cu dou loc. n capul trenului, care vor trebui s frneze pneumatic.

10. Verificarea etaneitii trenurilor de marf formate din vag. SZD transpuse se va face de ctre mecanic dup cum urmeaz:

-Se alimenteaz cu aer instalaia de frn a trenului la presiunea de regim, manipulndu-se KD2 n poziia II (de mers). La celelalte loc. din corpul trenului mnerul rob va fi n poz. III (neutr).

-Trenul se consider alimentat n momentul cnd n c.g. presiunea este de 5,5 kg.f/cm2, iar n rezervorul principal al loc. presiunea este de 10 kg.f/cm2.

-n aceste condiii compresorul fiind oprit, se ateapt egalizarea presiunii n rez. principal al loc. care descrete cu 0,4-0,5 kg.f/ cm2.

-n continuare se menine mnerul rob. mecanicului n poz. II de mers msurndu-se n ct timp presiunea din rez. principal la loc. scade cu 0,500 kg.f/ cm2.

-Acest timp este n funcie de lungimea garniturii i nu trebuie s fie mai mic fa de valorile indicate n tabela de mai jos:

Tipul locomotivei

Lungimea garniturii n osii

LE i LDE

pn la 100

101-150

151-200

70 sec.

50 sec.

35 sec.

11. Timpii de strngere ai frnelor Mastrosov sunt cuprini ntre 35-60. Timpii de slbire a frnelor Mastrosov sunt artai n tabela urmtoare:

Poziia es-munte

Depr. n cg. (kg.f/ cm2)

Timp de slbire

Munte

0,8

2 min.

Munte

1,5

3,5 min.

Munte

Frnare rapid

6 min.

Capitolul II

Pentru trenurile de marf compuse din vag. SZD transpuse i vagoane cu ecartament normal

1.Presiunea de regim n c.g. trebuie s fie de 5 atm.

2.Conducerea i frnarea acestor trenuri se face conform reglementrilor din instruciile n vigoare pentru trenurile compuse din vagoane de ecartament normal, innd cont c procentul de frnare minim este de 45%. verificarea etaneitii de ctre mecanic, se face conform pct. 10 de la Cap. I anexa I.

Anexa 1

Caracteristici tehnice ale frnelor automate cu care sunt echipate vagoanele SZD transpuse

Vagoanele de marf SZD transpuse sunt echipate cu distribuitor de aer tip Matrosov de tipul M-320, MTZ-135 i M-270. Primele dou tipuri nu se mai fabric fiind nlocuite treptat cu distribuitoare de aer de tipul M-270.

Capitolul I

Schimbtoarele de regim

Distribuitoarele de aer Matrasov de tipurile artate mai sus sunt prevzute printre altele cu urmtoarele:

1.Schimbtorul de regim gol-ncrcat care poate ocupa trei poziii:

-Poziia gol indicat prin litera .

-Poziia mediu indicat prin litera C.

-poziia ncrcat indicat prin litera .

2.Schimbtorul de regim es-munte are urmtoarele poziii:

-Poziia es indicat prin litera .

-Poziia munte indicat prin litera .

Cnd maneta schimbtorului de regim es-munte este manevrat n poz. munte, distribuitorul de aer este moderabil la slbire i poate executa trepte de slbire.

Distribuitorul de aer Matrosov tip M-320 nu este nzestrat cu schimbtor de regim es-munte i nu este moderabil la slbire, din care cauz se interzice transpunerea vag. SZD nzestrate cu alt tip de distribuitoare.

Vagoanele SZD echipate cu distribuitoare de aer Matrosov tip M-320, transpuse pe reeaua SZD, pentru CFR sau BDZ, vor circula numai n trenuri compuse din vag. SZD i de ecartament normal, respectndu-se pe total tren procentul de frnare de 45%.

Capitolul II

Dispozitivul de frnare progresiv cu ncrctura de tip 250 A (autoregim)

Vagoanele de marf SZD de construcie mai nou sunt nzestrate cu dispozitive de frnare progresiv n raport cu ncrctura.

Aceste vagoane se cunosc dup marcajul fcut pe ua rulant (o dung alb oblic) i prin inscripia ABTOREM aplicat la partea de jos a pereilor laterali.

Dispozitivul de frnare progresiv este montat pe asiu, sub vag. fiind amplasat numai la un capt al vag. deasupra boghiului.

Acest dispozitiv funcioneaz prin comprimare. Vagoanele SZD nzestrate cu dispozitiv de frnare progresiv se vor transpune numai pe boghiuri care sunt prevzute numai cu travers de sprijin a dispozitivului de frnare progresiv.

n cazul cnd traversa de sprijin nu este montat pe boghiu, dispozitivul de frnare progresiv nu este pus n aciune i presiunile realizate n cilindri de frn au valori sub cele instrucionale, diminund procentul de frnare al vag.

Prin comprimarea dispozitivului de frnare progresiv cu ajutorul traversei de sprijin montate pe boghiu, n mod automat, presiunea din cilindru de frn se modific n funcie de ncrctura vag., obinndu-se urmtoarele valori:

Felul boghiului

Starea de ncr.

Poziia schimbtorului de regim de la distribuitor

gol IT mediuC ncr.

Cu trav. de spr.

gol ncrcat

0.8-1

1,9-2,4

1,1-1,3

3,4-3,8

1,5-2,4

3,8-4,5

Fr trav. de spr.

gol ncrcat

0,8-1

0,8-1

1,1-1,3

1,1-1,3

1,5-2,4

1,5-2,4

Capitolul III

Norme privind cilindrii de frnare i grosimea minim a saboilor

1.Cursa pistonului cilindrilor de frn la vag. SZD transpuse, la o frnare total, este artat n tabela de mai jos:

Felul saboilor

Cursa pist. cil. de frn

saboi din font

75-125 mm

saboi metalici

60-100 mm

2.Presiunile din cilindri de frn realizate de distribuitoarele de aer Matrasov cu care sunt echipate vag. de marf SZD transpuse, la frnri totale, sunt cele indicate n tabela urmtoare:

Poz. schimbt.

Tipul distribuitorului de aer

M320

MTZ 135

M 270

gol

1,1-1,5

1,1,-1,5

1,4-1,8

mediu C

2,5-3

2,5-3

2,5-3

ncrcat

3,8-4,3

3,8-4,3

3,8-4,3

3.Grosimea minim a saboilor admis n exploatare este artat n tabela care urmeaz:

Felul saboilor

Grosimea minim a saboilor admis

ptr. decliv. pn la 18%

ptr. decliv. mai mari de 18%

sab. de font

15 mm

25 mm*

sab. nemetalici

14 mm

20 mm

* La expedierea din staia de transpunere, grosimea minim a saboilor de font va fi de 35 mm.

Capitolul IV

Verificarea etaneitii instalaiilor de frn la formarea trenurilor

Verificarea etaneitii de la instalaia fix a trenurilor de marf formate numai din vag. SZD transpuse se face de ctre lctuii de revizie astfel:

1. Dup remedierea pierderilor de aer la tren, se alimenteaz c.g. la presiunea de regim, ducndu-se apoi rob. mec. KD2 n poziia III. n aceast poziie lctuul de revizie trebuie s atepte stabilizarea presiunii n c.g. dup care va proceda la verificarea pierderilor de aer a cror val. nu trebuie s depeasc 0,4 kg.f/cm2 n timp de 1 min.

2. n acelai mod se execut etaneitatea i pentru trenurile de marf care au n compunerea lor i vag. SZD transpuse i vag. cu ecartament normal.

Capitolul V

Operaiuni obligatorii care trebuie efectuate la transpunerea vag. SZD de marf pe boghiuri de ecartament normal

1. Vagoanele de marf SZD care urmeaz s fie transpuse vor fi supuse n prealabil la o prob de frn pe liniile de sosire i n cazul cnd frna automat este defect, vag. nu se va transpune.

2. La transpunere se va verifica de ctre personalul de vag. dac bara de conexiune de la levierele orizontale este montat n poziia corect, pentru ca s se asigure raportul de amplificare necesar saboilor din font (a doua gaur a levierului de la cilindrul de frn).

Necesitatea verificrii poziiei corecte a barei de conexiune apare la toate vag. SZD ce urmeaz s fie transpuse pe boghiuri de ecartament normal.

Se atrage atenia s n situaia cnd bara de conexiune nu este montat corect, procentul de frnare al vag. nu este asigurat.

3. Se vor lua msuri ca la boghiurile cu ecartament normal pe care se transpun vag. SZD echipate cu frn progresiv cu sarcina (autoregim), s se monteze traversele de sprijin necesare pentru acionarea dispozitivului de frnare progresiv.

4. Se va unge timoneria de frn i se nlocuiesc saboii de frn necorespunztori.

Anexa II

Condiiile de circulaie a vag. SZD transpuse privind linia i podurile

Rutele i condiiile de circulaie din punct de vedere a liniei i podurilor vag,. SZD transpuse de gabarit O-VM, cu peste 20,5 pn la 21,5 t/osie inclusiv, de la Socola, Dorneti i Galai la Pesti, Clan, Reia, Oelul-Rou, sau tranzit n Bulgaria prin Giurgiu Nord-Ruse sau prin Negru Vod-Kardam i de la Socola la Roman, sunt redate n cele ce urmeaz:

I. Rutele de ndrumare sunt:

1. n relaiile Socola-Pesti i Socola-Clan

a) Socola-Ciurea-Brlad-Tecuci Nord-Buzu (prin Cosmeti sau Furei)-Ploieti Est-Ploieti Sud-Ploieti Vest-Drste-Braov grupa tranzit (direct sau prin Braov Triaj-Fgra-Sibiu-Vinu de Jos-Simeria-Pesti, respectiv Vinu de Jos-Ramificaia dinspre Turda-Simeria Triaj-Clan. ntre Ploieti Est-Ploieti Vest pot circula i pe ruta Dmbu-Ghighiu-Ploieti Triaj.

Socola-Pacani-Suceava-Lcceti-Ilva Mic-Beclean pe Some-Dej-Apahida-teiu-Vinu de Jos-Simeria-Pesti.

2. n relaiile Socola-Reia i Socola-Oelul Rou

Socola-Ciurea-Brlad-Tecuci-Furei-Urziceni-Mogooaia-Ramificaia Colentina-Ramificaia Rudeni-Chiajna-Videle-Roiori N.-Craiova-Orova-Caransebe-Reia Nord-Reia Sud, respectiv Caransebe-Oelul Rou.

3. n relaia Socola-Ruse

Socola-Ciurea-Brlad-Tecuci-Furei-Urziceni-Mogooaia-Ramificaia Colentina-Ramificaia Rudeni-Chiajna-Jilava-Giurgiu Nord-Axa podului peste Dunre; sau de la Tecuci prin Mreti-Focani-Ploieti Sud-Brazi-Chitila-Ramificaia Rudeni.

4. n relaia Socola-Kardam

Socola-Ciurea-Brlad-Tecuci-Furei-ndrei-Feteti-Ramificaia Medgidia Vest-Negru Vod-Frontier.

5. n relaia Galai-Pesti

Galai-Brate-Ramificaia Tunel h-Brila-Furei-Buzu i n continuare aceeai rut de la pct. 1.

6. n relaia Galai-Clan

Galai Brate-Ramificaia Tunel h-Brile-Furei-Buzu i n continuare aceeai rut ca la pct. 1.

7. n relaia Galai-Reia

Galai Brate-Ramificaia Tunel h-Brila-Furei i n continuare aceeai rut ca la pct. 2.

8. n relaia Galai-Reia

Galai Brate-Ramificaia Tunel h-Brila-Furei i n continuare aceeai rut ca la pct. 2.

9. n relaia Galai-Ruse

Galai Brate-Ramificaia Tunel h-Brila-Furei i n continuare aceeai rut ca la pct. 3.

10. n relaia Galai-Kardam

Galai Brate-Ramificaia Tunel h-Brile-Dedu-Cireu (direct pe racordare sau prin Furei) i n continuare aceeai rut ca la pct. 4.

11. n relaia Dorneti-Ruse

Dorneti-Suceava-Pacani-Adjud-Focani-Ploieti Sud-Brazi-Chitila-Ramificaia Rudeni-Chiajna-Jilava-Giurgiu Nord-Axa podului peste Dunre.

ntre staiile Mogooaia i Chiajna vag. SZD transpuse se admite i prin staia Bucureti Triaj.

12. n relaia Socola-Roman

Socola-Iai-Pacani-Roman

II. Sarcina pe osie se limiteaz la maximum 21,5 tone/osie pentru toate relaiile de transport menionate la pct. 1 de mai sus.

III. Greutatea pe metru de vag. se limiteaz la 7,5 tone/osie de vag. pentru toate relaiile de transport menionate la pct. 1 de mai sus.

IV. Vagoanele transpuse vor fi cu cel mult patru osii, iar distana ntre osiile aceluiai boghiu de min. 1,8 m. Dup transpunere pe boghiuri de cale normal, vag. n cauz vor trebui s se ncadreze n limitele gabaritului O-VM.

V. Trenurile care au n compunere asemenea vag. nu vor depi 70 km/h sau viteza admis de linie n cazul cnd aceasta este mai mic de 70 km/h.

Pe poriunile de linie artate mai jos se va circula cu limitarea vitezei astfel: Caransebe-Oelul Rou max. 50 km/h.

Ramificaia Medgidia Vest-Negru Vod-Frontier max. 50 km/h.

VI. Prin staii circulaia se va face pe una din liniile construite cu ine tip 40 sau mai mare.

Dispoziii de detaliu pentru circulaia acestor vag. pe liniile din staii i triaje i pentru manevr n staiile de expediere i de destinaie, din punct de vedere al sarcinii pe osie i a gabaritului, se vor stabili i difuza unitilor interesate de ctre regionalele de CF, nainte de intrarea n vigoare a noului plan de mers.

VII. Vagoanele SZD transpuse, cu sarcin peste 20,5-21,5 tone/osie inclusiv i cu greutatea pe metru de vag. de max. 7,5 t/m, se vor ndruma n trase specializate, iar condiiile de circulaie se vor aduce la cunotina personalului de loc. prin ordin de circulaie.

Pe seciile de pe rutele menionate la pct. I, pentru care nu s-au prevzut trase specializate din cauza circulaiei foarte reduse a acestor vag., precum i pe seciile unde n anumite perioade nu sunt suficiente trase specializate, aceste vagoane se pot expedia i cu alte trenuri, dup ce a fost avizat circulaia lor de ctre RC la staii, iar staiile ctre personalul de loc. prin ordin de circulaie.

VIII. Circulaia vag. SZD transpuse n sensul de la Pesti, Clan, Reia, Oelul Rou, Russe i Kardam la Galai, Dorneti sau Socola i de la Roman la Socola se poate face, de asemenea, n stare ncrcat cu peste 20,5 pn la 21,5 t/osie i max. 7,5 t/m de vag. cu respectarea rutelor i condiiilor artate la pct. 1 VII de mai sus.

IX. Pe alte rute, circulaia vag. SZD transpuse de gabarit O-VM, este admis numai cu condiia respectrii sarcinii pe osie i a greutii pe metru de vag. admise pentru ruta respectiv, prevzute n broura Instruciuni privind modul de determinare a sarcinii pe osie i a greutii pe metru liniar de vag. admise n parcurs pe liniile CFR, pentru vag. de marf ediia 1970 cu modificrile ei la zi i cu meniunea c pe seciile de circulaie: Oravia-Anina, Tecuci-Barboi i Galai-Brlad este interzis circulaia vag. care au gabaritul O-VM.

X. Circulaia vag. SZD transpuse se poate face ntre Braov grupa tranzit Vinu de jos i pe rutele Sighioara-Colariu-Alba Iulia i Sibiu-Copa Mic-Colariu, cu respectarea condiiilor de la pct. II-VII de mai sus.

Circulaia vag. SZD transpuse acoperite care depesc gabaritul de ncrcare CFR i gabaritul O-VM

Vagoanele acoperite i cazane acoperite SZD transpuse ncrcate sau goale, negabaritice prin construcie, care circul de la Socola la staiile Valea Clugreasc, Bucureti Bneasa i Russe, precum i cele care circul de la Galai la Russe, vor trebui s ndeplineasc urmtoarele condiii:

1. Vagoanele acoperite SZD

a) Rutele de circulaie

De la Socola la Russe: Socola-Crasna-Tecuci Nord-Racova-Cosmeti-Racordarea Mreti-Focani-Buzu-Ploieti-Ploieti Triaj-Brazi-Ramificaia Rudeni-Chiajna-Jilava-Giurgiu Nord-Russe sau pe ruta: Tecuci-Furei-Urziceni-Mogooaia-Post Colentina-Ramificaia Rudeni.

De la Galai la Russe: Galai-Furei-Urziceni-Mogooaia-Post Colentina-Ramificaia Rudeni-Chiajna-Giurgiu Nord-Russe.

De la Galai i Socola pentru Valea Clugreasc i Bucureti-Bneasa, vor circula pe rutele de mai sus, iar din Furei prin Buzu la Valea Clugreasc i din Chitila sau Mogooaia la Bucureti-Bneasa, prin Bucureti-Triaj.

b) Dimensiunile maxime:

- nlimea 4760 mm de la coroana inei;

- limea din axul cii de fiecare parte la cota de 550 mm de la coroana inei;

- limea din axul cii de fiecare parte ntre cotele 1000-4000 mm de la coroana inei, de 1700 mm;

- limea din axul cii de fiecare parte la cota de 4550 mm de la coroana inei, la 1290 mm;

- limea din axul cii de fiecare parte la cota de 4650 mm de la coroana inei, de 990 mm;

- limea din axul cii de fiecare parte la cota de 4760 mm de la coroana inei, de 470 mm.

2. Vagoanele cazane acoperite SZD

a) Ruta de circulaie: Galai-Furei-Urziceni-Mogooaia-Post Colentina-Ramificaia Rudeni-Chiajna-Jilava-Giurgiu Nord-Russe.

b) Dimensiunile maxime:

- limea de 4960 mm de la coroana inei;

- limea din axul cii de fiecare parte ntre cotele 1200-2050 mm de la coroana inei, de 1600 mm;

- limea din axul cii de fiecare parte la cota de 3860 mm de la coroana inei de 1500 mm;

- limea din axul cii la cota de 4570 mm de la coroana inei de 1200 mm;

- limea din axul cii la cota de 4760 mm de la coroana inei de 755 mm;

- limea din axul cii la cota de 4820 mm de la coroana inei de 325 mm;

- limea din axul cii la cota de 4960 mm de la coroana inei de 180 mm.

3. Circulaia vagoanelor SZD transpuse cu dimensiunile i rutele prevzute la pct. 1.2 se va efectua cu respectarea urmtoarelor condiii:

a) Condiiile generale prevzute n instrucia 328/1963 la capitolul IV lit. B, pct. 2 (verificarea), 4 (eticheta de liber trecere), 5 (eticheta de ncrcare), 6 (staiile), 7 (liniile), 9 (regionala) i 10 (documente).

b) Condiii speciale:

- la trecerea pe lng semnale, ochelarii acestora vor fi ridicai la maxim de curs;

- prin staii este interzis circulaia pe linii cu ochelari, rampe, magazii, peroane acoperite, marchize de peroane, iar liniile vecine cu cea de circulaie vor fi libere de la mrcile de siguran pn la reperul de gabarit;

- circulaia vag. n cauz prin staii se va face pe una din liniile construite cu ine de tip 40 sau mai mare;

- msurarea acestor vagoane se va face n prezena efului de staie sau a nlocuitorului su i care respect condiiile i rutele de mai sus att la ducere, ct i la ntoarcere, vor circula fr a se mai cere aprobri de circulaie pentru fiecare caz n parte.

5) n staiile Socola, Galai, Valea Clugreasc, Bucureti-Bneasa i Russe Triaj, organele M i V fixate prin planul tehnic de exploatare al staiei vor efectua nainte de expedierea vag., msurtorile conform instruciei 328.

6) Dac dimensiunile constatate n urma msurtorilor se ncadreaz n dimensiunile artate mai nainte la pct. 1 i 2, eful staiei ca comunica prin telefonogram la RC, RCM i RCR, numerele vag. pentru a fi programate.

n cazul cnd dimensiunile rezultate n urma msurtorilor sunt mai mari, se va cere aprobarea de circulaie conform instruciei 328/1963.

7) RCR-urile vor stabili prin programul de circulaie trenurile cu care vor circula vagoanele SZD transpuse, iar RCM-urile din parcurs vor aviza de fiecare dat, cu dispoziie scris toate staiile de pe seciile pe care acestea circul condiii de circulaie ale trenurilor care au n compunere vag. SZD transpuse cu gabarit depit, lund toate msurile SC.

8) n cazurile accidentale de micorarea gabaritului pe unele secii de circulaie artate mai sus, micorare care ar efectua circulaia vag., organele din ramura L vor lua msuri de sistare a circulaiei vag. SZD transpuse urmnd ca peste punctele respective s circule n condiiile stabilite de organele L de pe regionala respectiv.

Dup readucerea gabaritului la dimensiunile iniiale, organele L de pe regionala respectiv vor aviza RCR i RCM-urile respective despre reluarea circulaiei normale a acestor vag. pentru punctele n cauz.