O R D I N - 89.32.227.76

21
„ÎNREGISTRAT” Ministerul Justi Ġiei nr. 681 din 18.05.09 Ministru ___________ Vitalie PÎRLOG MINISTERUL SĂ1Ă7ĂğII AL REPUBLICII MOLDOVA ɆɂɇɂɋɌȿɊɋɌȼɈ ɁȾɊȺȼɈɈɏɊȺɇȿɇɂə ɊȿɋɉɍȻɅɂɄɂ ɆɈɅȾɈȼȺ O R D I N ɉɊɂɄȺɁ 20 martie 2009 mun. Chiúinău Nr. 79 Cu privire la ordinea examinării medicale a conducătorilor de vehicule úi a candidaĠilor pentru obĠinerea permisului de conducere În conformitate cu prevederile art. 9 lit. a) úi lit. b) al Legii nr. 131-XV din 6 decembrie 2001 privind siguranĠa traficului rutier úi pct. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 12 din 19 ianuarie 2009 pentru aprobarea Normelor privind examinarea medicală a conducătorilor de vehicule úi a candidaĠilor pentru obĠinerea permisului de conducere, în scopul ameliorării calităĠ ii examinării medicale a acestora, O R D O N: 1. Se aprobă: Lista instituĠiilor medico-sanitare publice abilitate cu dreptul de a crea Comisii pentru examinarea medicală a conducătorilor de vehicule úi a candidaĠilor pentru obĠinerea permisului de conducere, conform anexei nr.1. Regulamentul privind ordinea examinării medicale a conducătorilor de vehicule úi a candidaĠilor pentru obĠinerea permisului de conducere, conform anexei nr.2. 2. Conducătorilor instituĠiilor medico-sanitare publice menĠionate în anexa nr.1: 1) A asigura crearea în cadrul instituĠiei a Comisiilor pentru examinarea medicală a conducătorilor de vehicule úi a candidaĠilor pentru obĠinerea permisului de conducere. 2) A organiza activitatea Comisiilor pentru examinarea medicală a conducătorilor de vehicule úi a candidaĠilor pentru obĠinerea permisului de conducere în conformitate cu prevederile Regulamentului aprobat úi Hotărîrii Guvernului nr.12 din 19.01.2009 „Pentru aprobarea Normelor privind examinarea

Transcript of O R D I N - 89.32.227.76

Page 1: O R D I N - 89.32.227.76

„ÎNREGISTRAT”Ministerul Justi iei

nr. 681 din 18.05.09Ministru

___________ Vitalie PÎRLOG

MINISTERUL S IIAL REPUBLICII MOLDOVA

O R D I N

20 martie 2009 mun. Chi in u Nr. 79

Cu privire la ordinea examin rii medicale a conduc torilor devehicule i a candida ilor pentru ob inerea permisului de conducere

În conformitate cu prevederile art. 9 lit. a) i lit. b) al Legii nr. 131-XV din6 decembrie 2001 privind siguran a traficului rutier i pct. 2 din Hot râreaGuvernului nr. 12 din 19 ianuarie 2009 pentru aprobarea Normelor privindexaminarea medical a conduc torilor de vehicule i a candida ilor pentruob inerea permisului de conducere, în scopul amelior rii calit ii examin riimedicale a acestora,

O R D O N:1. Se aprob :

Lista institu iilor medico-sanitare publice abilitate cu dreptul de a creaComisii pentru examinarea medical a conduc torilor de vehicule i acandida ilor pentru ob inerea permisului de conducere, conform anexei nr.1.

Regulamentul privind ordinea examin rii medicale a conduc torilor devehicule i a candida ilor pentru ob inerea permisului de conducere, conformanexei nr.2.

2. Conduc torilor institu iilor medico-sanitare publice men ionate în anexanr.1:

1) A asigura crearea în cadrul institu iei a Comisiilor pentru examinareamedical a conduc torilor de vehicule i a candida ilor pentru ob inereapermisului de conducere.

2) A organiza activitatea Comisiilor pentru examinarea medical aconduc torilor de vehicule i a candida ilor pentru ob inerea permisului deconducere în conformitate cu prevederile Regulamentului aprobat i Hot rîriiGuvernului nr.12 din 19.01.2009 „Pentru aprobarea Normelor privind examinarea

Page 2: O R D I N - 89.32.227.76

medical a conduc torilor de vehicule i a candida ilor pentru ob inereapermisului de conducere.”

3) A monitoriza i evalua permanent activitatea Comisiilor i a întreprindesuri de rigoare în vederea asigur rii calit ii examenelor medicale efectuate i

excluderii cazurilor de admitere la cursurile de instruire a candida ilor inap ipentru ob inerea permisului de conducere.

3. Conduc torii institu iilor medico-sanitare publice de asisten medicalprimar vor organiza eliberarea de c tre medicii de familie a extrasului din fi amedical de ambulator (F 027 e), privind maladiile cu care conduc torii devehicule i candida ii pentru ob inerea permisului de conducere se afl subsupravegherea medicului de familie.

4. Direc ia servicii medicale individuale a Ministerului S ii vacoordona i va acorda suport consultativ metodic necesar în vederea realiz riiprevederilor ordinului în cauz .

5. Ordinul Ministerului S ii nr. 49 din 07.03.96 „Despre ameliorareacalit ii controlului medical periodic i înainte de curs a conduc torilormijloacelor de transport” se abrog .

Controlul asupra execut rii prezentului ordin mi-l asum personal.

Viceministru Mircea BUGA

Page 3: O R D I N - 89.32.227.76

Anexa nr.1la Ordinul MS nr.79

din 20.03.2009

Lista institu iilor medico-sanitare publiceabilitate cu dreptul de a crea Comisii pentru examinarea medical a

conduc torilor de vehicule i a candida ilor pentru ob inerea permisului deconducere

Teritoriul deservit Denumirea institu iei medico-sanitare publice1. Chi in u Dispensarul Dermatovenerologie Municipal

2. i Spitalul Clinic Municipal B i

3. Anenii Noi Spitalul raional Anenii Noi

4. Basarabeasca Spitalul raional Basarabeasca

5. Briceni Spitalul raional Briceni

6. Cahul Spitalul Cahul

7. Calara i Spitalul raional Calara i

8. Cantemir Spitalul raional Cantemir

9. eni Spitalul raional C eni

10. Cimi lia Spitalul raional Cimi lia

11. Criuleni Spitalul raional Criuleni

12. Dondu eni Spitalul raional Dondu eni

13. Drochia Spitalul raional Drochia

14. Edine Spitalul raional Edine

15. le ti Spitalul raional F le ti

16. Flore ti Spitalul raional Flore ti

Page 4: O R D I N - 89.32.227.76

17. Glodeni Spitalul raional Glodeni

18. Hînce ti Spitalul Hînce ti

19. Ialoveni Spitalul raional Ialoveni

20. Leova Spitalul raional Leova

21. Nisporeni Spitalul raional Nisporeni

22. Ocni a Spitalul raional Ocni a

23. Orhei Spitalul raional Orhei

24. Rezina Spitalul raional Rezina

25. Rî cani Spitalul raional Rî cani

26. Sîngerei Spitalul raional Sîngerei

27. Soroca Spitalul raional Soroca

28. Str eni Spitalul raional Str eni

29. old ne ti Spitalul raional old ne ti

30. tefan Vod Spitalul raional tefan Vod

31. Taraclia Spitalul raional Taraclia

32. Telene ti Spitalul raional Telene ti

33. Ungheni Spitalul raional Ungheni

34. Comrat Spitalul raional Comrat

35. Ceadîr-Lunga Spitalul raional Ceadîr-Lunga

36. Vulc ne ti Spitalul raional Vulc ne ti

Page 5: O R D I N - 89.32.227.76

1) Num rul de ordine a institu iei medico-sanitare publice corespundenum rului Comisiei de examinare medical a conduc torilor de vehicule i acandida ilor pentru ob inerea permisului de conducere.

Anexa nr.2la Ordinul MS nr.79

din 20.03.2009

Regulamentulprivind ordinea examin rii medicale a conduc torilor de vehicule i a

candida ilor pentru ob inerea permisului de conducere

I. Dispozi ii generale

1. Prezentul Regulament stabile te ordinea examin rii medicale aconduc torilor de vehicule i a candida ilor pentru ob inerea permisului deconducere.

2. Examinarea medical a conduc torilor de vehicule i a candida ilorpentru ob inerea permisului de conducere se efectueaz de c tre Comisiamedical , care se creeaz în cadrul institu iilor medico-sanitare publice lista

rora este aprobat , conform anexei nr.1 la prezentul ordin.

II. Modul de organizare a Comisiilor medicale pentru examinareamedical a conduc torilor de vehicule i a candida ilor pentru ob inereapermisului de conducere

3. Componen a nominal a Comisiei medicale se aprob de c treconduc torii institu iilor medico-sanitare publice indica i în anexa nr.1 laprezentul ordin.

4. În componen a Comisiei medicale se includ urm torii medicispeciali ti de profil: internist, oftalmolog, otorinolaringolog, chirurg, neurolog.

În func ie de necesitate pot fi coopta i i al i speciali ti.Pre edintele Comisiei este numit un medic din componen a comisiei, cu

grad înalt de calificare i experien de activitate în domeniul dat.În componen a Comisiei sînt incluse asistente medicale (dup necesitate)

i un registrator medical (secretar).

5. În activitatea sa Comisia medical se conduce de actele normative învigoare i prezentul Regulament.

6. Membrii Comisiei sînt responsabili pentru calitatea examin riimedicale.

Controlul asupra activit ii Comisiei se efectueaz de c tre conduc torulinstitu iei medico-sanitare publice i Ministerul S ii.

Page 6: O R D I N - 89.32.227.76

7.Toate Comisiile dispun de tampil proprie de dimensiuni i formstabilit , conform anexei la prezentul Regulament.

Diametrul tampilelor trebuie s fie 38 mm, cu p strarea propor iilorinscrip iilor.

8. Examinarea medical a conduc torilor de vehicule i a candida ilorpentru ob inerea permisului de conducere se efectueaz contra plat , conformCatalogului unificat de tarife pentru serviciile medico-sanitare acordate de

tre institu iile medico-sanitare publice republicane, municipale i raionale,aprobat de Ministerul S ii.

III. Ordinea examin rii medicale a conduc torilor de vehicule i a candida ilor pentru ob inerea permisului de

conducere

9. Comisiile medicale examineaz conduc torii de vehicule i candida iipentru categoriile de vehicule stabilite în Regulamentul cu privire la permisulde conducere, organizarea i desf urarea examenului pentru ob inereapermisului de conducere i condi iile de admitere la traficul rutier, aprobat prinHotîrîrea Guvernului nr.1452 din 24 decembrie 2007.

10. Examinarea medical în comisie se efectueaz în cazul cînd persoanacare solicit examinarea medical în vederea ob inerii permisului de conducerecorespunde condi iilor de vîrst stipulate în Regulamentul men ionat la punctul 9la prezentul Regulament.

11. Nu se efectueaz examinarea medical în caz de:a) afec iuni acute sau acutizarea bolilor cronice;b) boli infec ioase sau venerice în perioada de contagiozitate.

12.Persoana care solicit examinarea medical primar pentru a fi admisela cursurile de oferi prezint :

a) actul de identitate (copie i original);b) 2 fotografii 4 x 4, color, realizate la momentul examin rii medicale;c) Avizele consultative privind starea s ii narcologice i psihiatrice

eliberate de c tre Institu iile Medico-Sanitare Publice Dispensarul Republican deNarcologie; Spitalul Clinic Republican de Psihiatrie i de cabinetele narcologicei psihiatrice teritoriale;

d) Extras din fi a medical de ambulator (F 027 e) eliberat de medicul defamilie, în care se indic maladiile cu care persoana se afl sub supraveghereamedicului de familie.

13. Persoana care solicit reexaminarea medical prezint :

a) actul de identitate (copie i original);b) Permisul de conducere (copie i original);c) 2 fotografii 4x4, color, realizate la momentul examin rii medicale;

Page 7: O R D I N - 89.32.227.76

d) Avizele consultative privind starea s ii narcologice i psihiatriceeliberate de c tre Institu iile Medico-Sanitare Publice Dispensarul Republican deNarcologie; Spitalul Clinic Republican de Psihiatrie i de cabinetele narcologicei psihiatrice teritoriale;

e) Extras din fi a medical de ambulator (F 027 e) eliberat de medicul defamilie, în care se indic maladiile cu care persoana se afl sub supraveghereamedicului de familie.

14. Extrasul din fi a medical de ambulator (F 027 e) se elibereaz de c tremedicul de familie, pe lista c ruia este înregistrat persoana care solicitexaminarea medical , se confirm prin semn tur i aplicarea parafei mediculuide familie i efului sec iei medicin de familie/Centrului de S tate.

Eviden a extraselor eliberate se efectueaz în Registrul de eviden aconcluziilor consiliului medical consultativ (F 035/e) din cadrul institu ieimedicale primare care a eliberat extrasul.

15. Candida ii sau conduc torii de vehicule sînt supu i unui examenmedical periodic, cu indicarea termenului examin rii, în condi iile stabilite deGuvern.

16. Termenul reexamin rii poate fi stabilit conform deciziei Comisieimedicale în dependen de indica iile medicale (starea s ii, dezvolt rii fiziceetc.), îns nu mai pu in de 1 an. Termenul reexamin rii medicale se comunic persoanei examinate i seindic în adeverin a medical .

Plata pentru reexaminare la ini iativa întreprinderii este achitat de c treaceasta.

17. În cazul, cînd oferul are permis de conducere a mijloacelor detransport într-o categorie mai superioar i dore te s primeasc adeverinmedical pentru conducerea mijloacelor de transport dintr-o categorie maiinferioar , nu efectueaz examinare medical suplimentar pîn la reexaminareamedical , conform termenului stabilit de Comisie.

În aceste cazuri este prezentat adeverin a medical eliberat anterior, careeste valabil pentru categoria mai inferioar solicitat (A <B< C< D=F).

18. La efectuarea examenului medical pentru determinarea aptitudinilorfizice i mentale a conduc torilor de vehicule i candida ilor membrii Comisieivor ine cont de Normele minime privind aptitudinile fizice i mentale necesarepentru conducerea vehiculului stabilite pentru conduc torii de vehicule,aprobate de c tre Guvern i urm toarea clasificare:

1) grupa 1 – categoriile: AM, A1, A2, A, B1, B;

2) grupa 2 – categoriile: B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, F, H,I.

Page 8: O R D I N - 89.32.227.76

19. Normele minime privind aptitudinile fizice i mentale necesarepentru conducerea vehiculului stabilite pentru conduc torii de vehicule dingrupa 2 se aplic i conduc torilor de vehicule i candida ilor pentru ob inereapermisului de conducere din categoria B care folosesc permisul de conducereîn scopuri profesionale.

20. Membrii comisiei înregistreaz în fi a medical de ambulator (F 025e), completat de registrator în mod special pentru comisie, datele obiectivedespre starea s ii, categoria mijlocului de transport, examinare primar saureexaminare, concluzia comisiei medicale despre aptitatea conducerii mijloculuide transport. Fi a medical de ambulator (F 025 e) respectiv se p streaz îninstitu ia medico-sanitar timp de 3 ani.

21. La elaborarea concluziei de specialitate fiecare medic membru alcomisiei se va conduce de Normele minime privind aptitudinile fizice imentale necesare pentru conducerea vehiculului i de Lista afec iunilormedicale incompatibile cu calitatea de conduc tor de vehicul, aprobate deGuvern, cu indicarea concluziei în fi a medical de ambulator (F 025 e).

22. În cazul în care concluzia medical nu permite conducereavehiculului, medicul va indica argumentele în fi a medical de ambulator (F025 e) i, respectiv, în adeverin a medical a conduc torului vehiculului (F 083e), la rubrica men iuni speciale, indicînd articolul concret al contraindica ieimedicale.

23. Concluzia general „Apt” sau „Inapt” se emite de c tre comisie prinvot majoritar i se confirm prin semn tura pre edintelui i parafa Comisiei,format în cadrul institu iei medico-sanitare publice, aplicat pe col ul de josdin dreapta a fotografiei, de modelul indicat în anexa la prezentul Regulament.

În cazul cînd persoanele care au fost recunoscute apte pentru conducereavehiculului cu unele restric ii, în adeverin a medical a conduc toruluivehiculului (F 083 e) se indic men iunile respective, dup caz, conformprevederilor aprobate de Guvern.

24. În aceste cazuri în adeverin a medical a conduc torului vehiculului seînscrie: „se permite ca excep ie în temeiul ......”

25.Conduc torilor vehiculelor cu o gamb amputat , ce au permis deconducere a mijloacelor de transport în permis se aplic stan a „este permisconducerea cu ………….(se indic restric ia i codul)”.

26. Eviden a concluziilor consultative narcologice, psihiatrice i aadeverin elor medicale a conduc torului vehiculului (F 083 e), precum i aduplicatelor acestora eliberate conduc torilor de vehicule i candida ilor pentruconducerea vehiculului se efectueaz în Registrul de forma aprobat deMinisterul S ii, care se p streaz în modul stabilit i/sau în cadrulsistemului informa ional automatizat de eviden .

Page 9: O R D I N - 89.32.227.76

27. Copiile actului de identitate, permisului de conducere (dup caz),avizelor consultative privind starea s ii narcologice i psihiatrice; adeverin eimedicale a conduc torului vehiculului (F 083 e) i extrasul din fi a medical deambulator (F 027 e) se p streaz în institu ia medical în modul stabilit de actelenormative în vigoare pe o perioad de 3 ani.

28. Pentru nerespectarea Regulamentului dat i contraindica iilor medicalepoart r spundere personal medicii, ce particip la examinarea medical .

29. Conduc torii institu iilor medico-sanitare publice monitorizeaz ievalueaz activitatea Comisiilor i poart responsabilitate, conform legisla iei învigoare, de organizarea i corectitudinea efectu rii examin rii medicale aconduc torilor de vehicule i a candida ilor pentru conducerea vehiculului.

IV. Dispozi ii finale

30. Prevederile prezentului Regulament într în vigoare din ziuapublic rii acestuia în Monitorul Oficial.

Page 10: O R D I N - 89.32.227.76

Anex la Regulamentul aprobat prin

Ordinul MS nr.79 din 20.03.09

Page 11: O R D I N - 89.32.227.76

»

________ «____»_______________2009 .

___________

131-XVI 7 2007,

12 din 19.01.2009 .

, ,

:1. :

,

, 1.

, 2.

MINISTERUL S IIAL REPUBLICII MOLDOVA

O R D I Nmun. Chi in u

20 2009 Nr. 79

Page 12: O R D I N - 89.32.227.76

2. , 1:

1)

.

2)

12 din 19.01.2009 . „

”.

3)

, .

3.

(F 027 e), ,

.

4.

.

5. 49 07.03.96 . „

” .

.

Page 13: O R D I N - 89.32.227.76

1 79

20.03.2009

,

-

1.2.3.4.5.6.7.8.9.10. 11.12.13.14.15.16.17.18.19.

Page 14: O R D I N - 89.32.227.76

20.21.22.23.24.25.26.27.28.29.30.31.32.33.34.35.

36.

1)

.

Page 15: O R D I N - 89.32.227.76

2 79

20.03.2009 .

I. 1.

.

2. ,

, , 1 .

II.

3. ,

1 .

4. : , , , ,

..,

.

Page 16: O R D I N - 89.32.227.76

() ( ).

5. .

6. .

.

7. , .

38 mm, .

8.

, ,

, .

III.

9. ,

,

, 1452 24 2007 .

10. , ,

, ,, 9

.

11. :a) ;b)

.

12. , , :

a) , ( );

Page 17: O R D I N - 89.32.227.76

b) 2 4 x 4, , ;

c) ,

: ,

;d) (F 027 e),

, , .

13. , ,:

a) , ( );b) ( );c) 2 4 x 4, ,

;d)

, : ,

;e) (F 027 e),

, , .

14. (F 027 e) , ,

, .

(F 035/e) , .

15.

, .

16.

, .), 1 .

.

.

Page 18: O R D I N - 89.32.227.76

17. ,

,

, ., ,

(A <B< C<D=F).

18.

,,

, :

1) 1 – : AM, A1, A2, A, B1, B;

2) 2 – : B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, F,H,I.

19. , ,

2- , ,

.

20. (F 025 e), ,

, , ,

. (F 025 e) 3-

.

21. ,

, , ,

,,

(F 025 e).

Page 19: O R D I N - 89.32.227.76

22. , ,

(F 025 e) , , (F 083 e),

, .

23. „ ” „ ” ,

, ,

, , .

, , ,

(F 083 e) , , ,

.

24. : „ , , ...”

25. ,,

…( )”.

26. , (F

083 e), , , ,

,

.

27. , ( ),

; (F 083 e)

(F 027 e) ( )

3 .

29. , ,

.

29.

Page 20: O R D I N - 89.32.227.76

, ,

.

IV.

30. .

,

79 20.03.09

Page 21: O R D I N - 89.32.227.76