Nota Informare Intalnire Radu Ragea 18.08

download Nota Informare Intalnire Radu Ragea 18.08

of 9

Transcript of Nota Informare Intalnire Radu Ragea 18.08

  • 5/9/2018 Nota Informare Intalnire Radu Ragea 18.08

    1/9

    Exemplar unicNr.36496/SCRG/22.08.2011

    Doamnei/DomnuluiDirector

    Penitenciarul / Penitenciarul Spital / CR _

    Stirnata doamna director,Stimate domnule director,

    Tn cadrul Intalnlrii periodice de lucru din data de 18.08.2011, de la AdministratiaNationala a Penitenciarelor, la care a participat ~i subsecretarul de stat din cadrul MinisteruluiJustltiei, RaduRagea,au fost abordate problematici referitoare la:

    1. Evaluarea activitiitii de protectie a informatillor clasificate In cadrul sistemuluipenitenciar. Responsabi/ SIC

    2. Asigurarea comuniciuii In ststemu! penitenciar. Responsabil BRPMM3. Stadiul derultirii proiectelor cu finantare extern a nerombursabilii. Responsabi/ SCP

    * Evaluarea activttatii de protectie a informatillor clasificate In cadrul sistemuluipenitenciar.

    A fost prezentat personalul angrenat In activitatea de protectie a lnformatiilorclasificate, atat la nivelul Serviciul lnformat!i Clasificate (SIC):2 ofiteri (1 Sef serviciu ~i 1 ofitercu functie de executie] ~i 2 agenti cat ~i la nivelul unitatilor subordonate: 36 ofiteri titulari (10ofiteri Indeplinesc atributiile prin cumul dintre ofiterii titulari: 2 sunt In concediu de cresterea ~iIngrijirea copilului; 1 este detasat laANP).

    Atributiile pe care Ie indepllneste personalul SIC in conformitate cu cele prevazute inbaza H.G, nr. 585/2002 ~i atributiile specifice pentru evidenta, lntocmirea. pastrarea.procesarea, multiplicarea, manipularea, transportul, transmiterea ~i distrugerea acestora incondltii de siguranta sunt:

    Relationarea Intre institutiile cu atributii pe linia protectiei inforrnatiilor clasificate ~iunitatile sistemului penitenciar.

    Autorizarea personalului pentru acces la informatii claslficate secrete de stat. Clasificarea ~ideclasificarea inforrnatiilor clasificate secrete de stat. Coordonarea, controlul ~i indrumarea functionarilor de securitate din unitatilesubordonate

    .. Au fost expuse vulnerabilltatile existente pe acest palier de activitate, pornind de laexistenta unui nurnar impresionant de documente clasificate care contin inforrnatii a carerdivulgare nu produce prejudicii aparar!i tarii, sigurantei nationale, ordinii publice sau

    St r. Maria Ghiculeasa nr47. sector 2 Bucurest i Romanlawww.anp-Iust.ro

    http://romanlawww.anp-iust.ro/http://romanlawww.anp-iust.ro/
  • 5/9/2018 Nota Informare Intalnire Radu Ragea 18.08

    2/9

    functionarii In bune conditii a ANP sau unitatilor subordonate, la utilizarea unor sistemeinformatice neacreditate pana la lipsa unei culturi de securitate.

    Cauzelecare au determinat existenta unui nurnar mare de documente clasificate care numai necesita a f protejate (I) sunt reprezentate de reglernentarile generale ~i interne anterioareanului 2002 care prevedeau clasificarea majoritatii categoriilor de documente Intocmite decatre Directia Generala a Penitenciarelor ~i unitatile subordonate acesteia, precum ~ifaptul canu au fost puse In aplicare prevederile art. 18 din H.G. nr. 585/2002 decat In parte ~i ca nu aufost Intreprinse, pana In anul 2007, demersuri de aliniere a cadrului normativ intern cu legislatiagenerala privind protectia inforrnatiilor clasificate.

    Desfiintarea In anul 2006 a Directiei Generale de Protectie ~i Anticoruptie fara caatributiile acesteia pe linia coordonarf ~i controlului activitatilor referitoare la protectiainforrnatiilor clasificate sa fie preluate de alta structure specializata din cadrul MinisteruluiJustitiei reprezinta 0 alta cauza, la fel ca lipsa unei culturi de securitate In sistemul penitenciar Inperioada 1990 - 2008 care a dus la clasiflcare In mod eronat a unor inforrnatii care nuproduceau prejudicii In cazul diserninarii neautorizate ~i subdimensionarea SIC In raport cuactivitatile desfasurate de acest serviciu.

    .. Tn continuarea sustinerii temei au fost punctate masurile corective care au fostintreprinse pentru remedierea situatiei prezentate mai sus:

    Infiintar ea functiilor de ofiter principal- inforrnatii clasificate;Actualizarea unor reglernentari interne In conformitate cu legislatia generalaspecifica:Cresterea exigentei In ceeace priveste aplicarea reglernentarilor de securitate;lnitierea demersurilor de reglementare a situatiei documentelor clasificate dincadrul arhivelor unitatilor sistemului penitenciarIdentificarea unor categorii de informatii clasificate In conformitate cu legislatiaanterioara anului 2002 In vederea initierli procedurilor de declasificare ainforrnatiilor care nu mai necesita a f protejate;lnitierea demersurilor de modificare a unor acte normative care prevad clasificareaunor categorii de informatii care In prezent nu mai necesita protejate.Repartizarea In cadrul SICaInca doi Iucratori:Continuarea activitatii de identificare a categoriilor de inforrnatii clasificate In bazalegislatiel anterioare anului 2002, evaluarea acestora ~i promovarea declasificarfacolo unde este cazul;Actualizarea actelor normative interne In vigoare, ernise inainte de anul 2002, careprevad clasificarea unor categorii de inforrnatii/documente:Dupa finalizarea activitatilor de marcare a dosarelor din cadrul arhivelor unitatilorsistemului penitenciar este necesara evaluarea documentelor existente In acestea ~ideclasificarea lor acolo unde este cazul ,

    - i. Cauzele care au determinat utilizarea unor sisteme informatice neacreditate au fostcomunicate particlpantilor la intalnlrea de lucru saptamanala:

    '7

  • 5/9/2018 Nota Informare Intalnire Radu Ragea 18.08

    3/9

    Sistemele informatice au inceput sa fie utilizate de catre unitatile sistemuluipenitenciar inainte de modificarea legislatiei privind protectia inforrnatiilorclasificate;Legea nr. 23/1971 ~i H.C.M. nr. 19/1972, actele normative care reglementauprotectia informatiilor clasificate pana In anul 2002 nu contineau prevederireferitoare la folosirea sistemelor informatice ~i a informatiilor clasificate In formatelectronic;Implementarea prevederilor H.G. nr. 585/2002 referitoare la sistemele informatice ~ide comunicatii s-a initiat abia incepand cu anul 2007 dupa ce personalul despecialitate din ANP a urmat cursuri ORNISS;Upsaunei culturi de securitate In unitatlle sistemului penitenciar;Costuri prohibitive ale echipamentelor.

    .. Corelat cu acestea au fost analizate masuri Intreprinse pentru remedierea situatieianalizate:

    Au fost initiate demersuri de acreditare a sistemelor informatice care gestioneazainformatii clasificate secrete de stat respectiv: corespondents cu ORNISS prin care aceasta institutie a pus la dispozitiedocumentatia necesara si a 'indrumat personalul cu atributii In domeniu;

    corespondents cu unitatile subordonate pentru 'intreprinderea masurilor necesareacreditarli sistemelor informatice.In cadrul rnisiunilor de control ~iIndrumare au fost verificate sistemele informatice ~ide comunicatii, fiind stabilite masuri de remediere a aspectelor negative acolo undeera cazul.Finalizarea demersurilor de acreditare a sistemelor informatice ~ide cornunicatii:Continuarea activitatilor de control In domeniu;

    .. Au fost prezentate cauzele care au stat la baza lipsei unei culturi de securitateprecum iesirea din sistem a lucratorilor cu experienta In domeniu, insuficienta inteleger e areformelor din sistemul penitenciar, subevaluarea importantei activitatii de protectie ainformatiilor clasificate, scaderea exigentei 'in domeniu ~i rnasurile intreprinse pentruremedierea situatiei:

    Cresterea exigentei cu privire la aplicarea reglernentarllor de securitate (incepand cuanuI2007); Infiintar ea functiilor de ofiter - inforrnatii clasificate - fiind astfel responsabilizatacate 0 persoana In fiecare unitate pentru pregatirea personalului pe aceasta linie:

    Efectuarea unor controale pe linia aplicarii masurilor de protectie a inforrnatiilorclasificate;

    Organizarea unor lntalniri de lucru zonale In scopul perfectionarii pregatiriipersoanelor cu atributii In domeniu;

    Intensificarea activitatilor pregatire In domeniu; Mentinerea unei exigente sporite In ceea ce priveste protectia inforrnatiilorclasificate;

    Efectuarea de controale 'in acest sector de activitate;

    Str. Mana Ghiculeasa I1r47, sector 2 Bucurestr, Romania,www.anp-justro

    http://romania%2Cwww.anp-justro/http://romania%2Cwww.anp-justro/
  • 5/9/2018 Nota Informare Intalnire Radu Ragea 18.08

    4/9

    Responsabilizarea unei structuri capabile sa indeplinea sc a a tribu tiile specificeautoritatii desemnate de securitate (conform art. 3 din H.G. nr. 585/2002).

    ~ A fost realiz ata 0 situatie a incaicantor reglernentarilor de securitate In perioada2007 - 2010:

    .. Incalcari majore ale reglernentarilor de securitate:2007 - Penitenciarul Spital Bucuresti - Jilava - Pierderea unor documente de mobilizare- Dosar "Nedelciu";2008 - Penitenciarul Bucuresti - Rahova - Desigllarea, copierea neautorizata ~icompromiterea In parte (publicarea) unor documente ale DPCT- "Primavera spionilor dejucarie":2008 - Penitenciarul Collbasi - Transmiterea la instants a unor inforrnatii clasificate faraaprobarea conducatorului unitatii:2008 - Penitenciarul Bucuresti - Jilava - Postarea unor lnforrnatii clasificate In reteauaDC++;2008 - Penitenciarul Spital Bucuresti - Jilava - existenta In serverul retelei informatice aunitatii a unor inforrnatii clasificate In format electronic care puteau fi accesate de catreorice lucrator incalcandu-se principiul necesitatii de a cunoaste:2008 - Penitenciarul Spital Bucuresti - Jilava - Transmiterea prin posta specials a unuiplic apartinand unei persoane private de libertate care continea produse biologice;2009 - Penitenciarul Spital Targu Ocna - existenta In serverul retelei informatice aunitatii a unor inforrnatii clasificate In format electronic care puteau fi accesate de catreorice lucrator incalcandu-se principiul necesitatii de a cunoaste:2009 - Centrul de Pregatire Rodbav - Multiplicarea neautoriz ata a unor inforrnatiiclasificate ~i transmiterea lor la alte institutii fara aprobarea conducatorului unitatii:2009 - Penitenciarul Gherla - Transmiterea prin fax (nesecurizat) a unor inforrnatiiclasificate;2009 - Penitenciarul Targu Jiu - S-a constatat lipsa unui document clasificat apartinandDGPA;2009 - Penitenciarul Pelendava - S-a constatat lipsa unui document clasificat apartinandDGPA;2009 - BAGR- Desigilarea unui plic apartinand DPCT;2009 - ANP - DIP - Scoaterea din incinta unitatii a unor documente clasificate ~iratacirea lor la Penitenciarul Focsani de unde a fost transmis inapoi:2010 - 4 unitati (PMS Craiova, Pelendava, Ploiesti, Targsor) - transmiterea unorinformatii clasificate prin serviciile de posta electronica nesecurizate fara aprobareaconducatorilor unitatilor:2010 - Penitenciarul Oradea - Pierderea unor fise de evidenta personal clasificate;2010 - Penitenciarul Pelendava - Distrugerea neautorizata a unor documenteclasificate, In mare parte supraevaluate.

    Str. Maria Ghiculeasa nrA7. sector 2 Bucuresti. Rornania,yvww.anp-Iustro

  • 5/9/2018 Nota Informare Intalnire Radu Ragea 18.08

    5/9

    "- A fost realizata 0 situatie a lncalcarilor reglernentarilor de securitate In perioada2008 - 2010.

    .. Observatii:Cresterea numarului de lncalcar! minore constatate din anii 2009 - 2010 a fostdeterminate de cresterea exigentel In ceea ce priveste aplicarea reglementarilor desecuritate;Scaderea numarului de incidente majore a fost ~i 0 consecinta a cresteriiresponsabilitatii personalului autorizat.

    2. Asigurarea comuniciirii in sistemu/ penitenciar

    .. A fost prezentat personalul care as igura realizarea activitatii de comunicare la nivelulaparatului central:

    Biroul relatii publice si mass-media (6 fuucrii / 3 ocupate)

    ~i al unitatilor penitenciare: ofiterii/agentii care au atributii de purtator de cuvant sunt incadratipe diverse functii, din diferite domenii de activitate.

    La nivelul sistemului penitenciar atributiile purtatorulul de cuvant din unitatile teritorialesunt realizate de 4 2 de ofiteri ~i4 agenti.

    tucratorf din unitatile penitenciare, carora Ie revin atributiile de purtatori de cuvant, auurrnatoarele functii de baza:

    s

    10 ,IS10 -

    (ll"Compartimentul Educa~ielA$i'S19li1a .lIte compartimente

    secretariat psiho-sociala

    Tnceea ce priveste vechimea ca purtator de cuvant, 3 dintre lucratori Indeplinescatributiile din anul 2011, 9 din anul 2010, 11 din anul 2009 ~i 23 dinainte de 2009.

    Str. Maria Ghiculeasa nrAl. sector 2 Bucuresti, Romania,yvwwanQ-justro 5

  • 5/9/2018 Nota Informare Intalnire Radu Ragea 18.08

    6/9

    Vechimea ca purtator de cuvant3

    din 2011 din 2010

    '1 din 2009 dinainte de 2009

    23

    11

    .. A fost analizata activitatea purtatorilor de cuvant in saptarnanile anterioare:Perioada 11-15 iulie 2011:

    Activitatea purtstorilor de cuvent (11-15.07.2011)j'--- - ._- ....._--... ---_...:0nua fost facuta raportareaQ implicare activa pe linie de comunicarei IJ I implicare minima Inactivitafile pentrucomunicare

    [j21Perioada 18-22 tulle 2011

    Activitatea purtatorilor de cuvent (18-22.07.2011)

    022 22 nua fost facuta raportarea rapartare fara activitaf / probleme / prapunerio implicare activa pe linie de comunicare

    Constatari:nurnarul purtatorilor de cuvant care se implica activ pe linie de comunicare a ramasconstant in tirnp ce nurnarul celor care nu au raspuns, aproape s-a dublat.Perioada cancedii -1 numar redus de raspunsuri:timp insuficient pentru activitati specifice pe linie de comunicare vs. volum mare deactivitate pe linie de comunicare ceea duce la neindeplinirea sarcinilar de serviciupr evazute in fisa postului pe care este incadrat:

    Str. Maria Ghiculeasa nr.47. sector 2 Bucurestr. Romania.wwwanp-Iustro 6

  • 5/9/2018 Nota Informare Intalnire Radu Ragea 18.08

    7/9

    program prelungit In functie de solicitarile jurnalistilor:lipsa unui spatiu pentru desfasurare activitati de purtator de cuvant dar ~i pentruprimirea jurnalistilor:

    lipsa interesului din partea presei;probleme tehnice (echipament IT), lipsa consumabile .

    .J " 0 analiza a situatiei paginilor web la nivelul sistemului penitenciar a condus laurmatoarele constatari:inforrnatii neactualizate (comunicate de presa, date contact);designul site-urilor nu este user friendly;nu este creata 0 sectlune dedicate Cornunlcarli ~i relatiilor publice;Tnprezent, se efectueaza demersuri pentru remedierea aspectelor identificate.

    Situapa paginilor web la nivelulsistemului

    I 0 nu au paqina web "I

    019 i r:, f !! l lista inforrnatiilor de interes public nu este.1! postata i :! sectiunea Revista presei trebuie elirninatai - sinteza RP este pe portalul interni adresa paginii web nu se reqasea pe

    site-ul ANP-__ u ,

    .. Conslderatll expuse: purtatorli de cuvant, cu experienta sunt deterrninati sa renunte la atributiile pe linie de

    comunicare - fie datorita cornplexitatii acestei activitati - fie volumului ridicat dernunca prevazut In fisa postului, pe care este incadrat:purtatorul de cuvant se formeaza In timp; pentru a deveni un bun comunicator -diplornatia, echilibrul sunt rezultate ale experientei In contextulln care jurnalistul anului2011 este mult mai incisiv si de multe ori prezinta realitatea asa cum 0doreste:stabilizarea, formarea ~i specializarea unui lucrator care sa gestioneze relatiile publice seimpune ca necesitate mai ales In perioadele de criza, atunci cand 0 imagine pozltiva,cladita In luni sau ani de eforturi sustinute, poate fi afectata In mod categoric deevenimente negative.

    ~ Propuneri In perspectlva:Crearea unor functii de purtatori de cuvant, distincte, cel putin la nivelul celor optgrupuri regionale: cei opt purtatori de cuvant ar putea coordona ~i gestiona activitateade comunicare pe regiuni. Prin proximitate ~i grup restrans poate fi controlata mult maiusor activitatea de comunicare ~i se realizeaza 0 legatura mult mai eficienta cu jurnalistlilocali.

    Str. Maria Ghiculeasa nrA7. sector 2 Bucurest., Romania,wwwanp-jl lstro 7

  • 5/9/2018 Nota Informare Intalnire Radu Ragea 18.08

    8/9

    Reevaluarea purtatorilor de cuvant ~i continuarea pregatitii profesionale a acestora.

    .. Concluzii finale:

    .. Printr-o adresa trirnisa In unitatile penitenciare s-a dorit ca: managerul sa constientizeze irnportanta comunicarii pentru imaginea institutiei (Insituatii de criza sau nu);

    purtatorii de cuvant sa dispuna de timpul necesar desfasurarii atributiilor specificecornunicaril. conform fisei postului;

    numirea purtatorilor de cuvant ~i a Inlocuitorilor acestora prin DZU; Inlocuitorul purtatorului de cuvant sa fie acelasi - nu oricine are abilitatile necesare saindeplineasca aceasta functie ;

    .. Vor f identificate persoanele adecvate pentru indepllnirea atributiilor de purtator decuvant (agenti/oflteri):

    ~ Va f creat cadrullegal specific activitatii purtatorului de cuvant - fi~a cadru;.. Va fi rnonitorizata permanent activitatea purtatorilor de cuvant, inclusivproblernele/propunerile - printr-o nota de inform are saptamanala;

    .. Va f refacuta pagina web a ANP, cu legaturi catre site-urlle unitatilor penitenciare(creare! adaptare). . In continuarea discutiilor se analiz eaza modalitatea de Intocmire a raportarilor

    saptarnanale de catre coordonatorii structurilor din aparatul central, cu recornandaripunctuale din partea Subsecretarului de Stat Radu Ragea.

    .. Masuri dispuse in cadrul intO/nirii saptam6nale: Vorfi realizate demersuri de initiere a unor prolecte prin demararea activitiitilor de

    accesare a unorfonduri externe puse 1 0 dispozitie prin mecanismele de [incntarenorvegiene. Responsabi/. SCP + structuri ANP;

    Vor f continuate vizitele reprezentantilor ANP in unitatile teritoriale dupa modelulAiud si Jilava, cu scopul cunoasterii dificultatilor pe care Ie lntampina In activitate ~i aldentiflcaril unor solutii de rezolvare; Va fi realizat un calendar al misiunilor; Vorfi evoluoti din punct de vedere managerial directorii penitenciarelor spital.ResponsabilOM.

    Vor fi continuate demersurile de identificare a unei solutii de incheiere a unorasiquriiri de siiniitote pentru anqojoti 1 0 nivel de sistem. Responsabil CPM ~i OEA.

    .. A fast prezentat stadiul derularii proiectelor cu finantare extern a nerambursabila;.:. La momentul Intrevederii, se derula a misiune de verificare la Penitenciarul Targu Jiu,

    Din datele existente la nivelul SCP, elementele prezentate in media sunt eronate insensul ca nivelul platilor este de aprox. 27.000 de Euro, nu de 80.000 Euro. Tn ceea cepriveste cheltuielile de tip FEDRacestea sunt de maxim 11.000 Euro, suma ce permite

    Str. Mana Gnicuteasa nr.47 sector 2 Bucuresti Romaniawwwanp-lusUo 8

  • 5/9/2018 Nota Informare Intalnire Radu Ragea 18.08

    9/9

    achlzitii prin curnparare directa. prezentate InIntalnirile viitoare .

    :. Mecanismul financiar aplicabil proiectelor este disfunctional avand In vedere !ipsa decomunicare din partea Autoritatii de Management ~i Organismului Intermediar. Faptulca nu sunt acordate rarnbursarile In termen, partenerilor nu Ie-au fost acordateprefinantari conduce la blocaje in derularea proiectelor. In prezent ANP ~i partenerii seinreglstreaza cu facturi neachitate din lipsa fondurilor, fapt ce va avea drept consecintaaparitia penalitatilor. Aceste aspecte au fost semnalate In adresele trimise Autoritatii deManagement Insa au rarnas fara raspuns, Tn prezent se redacteaza un memoriu ce va fadresat ministrului muncii.

    Cu deosebita conslderatie,

    Str. Maria Ghiculeasa mA7. sector 2 Bucuresti. Romania,wwwanp-justro 9